APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Folosim sau nu diafragma?  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5 6
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domne da... e frumoasa tare apicultura.Nu e monotona, nu e plictis.
Amu' io ma culc.da mai mult ca sigur ca o sa visez despre albine.Voi fi in ....Rai.

Va salut cu respect .


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



ohooo...da e cam groasa asta....diafragma.domnule valer,va rog sa scrieti sfaturile rele pe care le-am dat eu.nu e mai bine daca nu zic nimic??

   eeeee,taica maximus va vorbi altfel de-acum incolo.vorba cuiva...aia cu margaritarele.     

  io am sa inchei aici aceasta discutie si voi concluziona doar asa,"contra vantului":

   - diafragma e buna la iernare  -o poti folosi ca accesoriu daca stapanesti condensul,daca nu,las-o deoparte.oricum vei avea condens

   -e buna la limitarea cuibului-da,dar la ce ajuta?poti sa lasi doar X rame si gata

   - mentine caldura primavara daca e etansa-aiurea, nu are nevoie albina de diafragma noastra sa mentina caldura,asa cum nu are nevoie de blugi second,pulovere de la mamaie si ismene de la tataie,sau alte elea

     hrana sa fie,si albina acoperitoare(asta inseamna cuib strans).restu....nu ne priveste

   -poti separa 2 sau mai multi roi intr-o lada.asta da.....uite ca am gasit la ce e buna diafragma.salutare


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

Dila Daniel a scris:

Dle.Valer,tot repetati de aparitia nosemozei fara diafragma.Una este sa nu ai diafragma,alta este sa ai 10 albine pe 10 rame.In cazul doi,cu ce ajuta diafragma?Va rog sa faceti si sa intelegeti diferenta.
Si va rog daca vreti sa incercati un raspuns la intrebarea care o tot pun.
Un stup,in orice moment al anului,care nu ocupa ramele de capacitatea lazii,dar are diafragma mobila,o scoatem si punem o rama,apoi spatiu gol,ce efecte negative avem?


-Şi eu o tot spun, o diafragmă etanşă face dintr-o ladă mare una mică, pe măsura familiei. Şi pentru că se vorbea pe forum de asigurarea condiţiilor ca în natură, în natură nu prea există scorburi cu diametrul de 74 de centimetri(lada orizontală) nici măcar cu diametrul de 56 de centimetri cât are lada mea de 15 rame plus diafragmă. Deci diafragma apropie spaţiul de iernare de dimensiunea scorburii cu care este obişnuită albina. Aşa că rămân la părerea mea, începătorii să renunţe la diafragmă după ani de experienţă, când vor avea stupi măcar pe jumătate sau pe sfert din câţi au Dilă Daniel, Gică şi alţi adversari ai diafragmei.
-Referitor la nosemoză după ce cresc puiet, mai ales după ce desfac ghemul, albinele care încălzesc volum gol consumă mai mult decât cele cu diafragmă etanşă. Le poate prinde un timp rece, fără zbor de curăţire şi nosemoza profită. Perioade reci, cu brumă, putem avea până în 25 mai. Am auzit de stupari cu zeci sau sute de stupi pe care i-a făcut hobişti nosemoza.
-Dacă timpul rece şi volumul mare al lăzii nu le permite să asigure temperatura optimă pentru puiet le paşte şi pericolul locii europene care este favorizată de timpul rece, doctorul Pab poate confirma. Până să-i vindecăm ne prinde vremea caldă cu stupii debilitaţi, ne putem pricopsi şi cu loca americană favorizată de timpul cald. Şi germenii ei, inactivi,  se găsesc la toate familiile şi devin virulenţi atunci când familia este slăbită. De ce să o tot supun pe biata albină la încercări, să văd cât rezistă? Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Dilă Daniel, aţi întrebat: "Un stup,in orice moment al anului,care nu ocupa ramele de capacitatea lazii,dar are diafragma mobila,o scoatem si punem o rama,apoi spatiu gol,ce efecte negative avem?"

-Diafragma neetanşată are adâncimea mai mare cu un cm şi lăţimea mai mare cu 1.5 cm. Altfel spus rama dacă este clădită până jos este faţă de diafragmă ca o uşă care lasă între ea şi toc un spaţiu neânchis de 1cm jos şi 1,5 cm lateral. După dumneavoastră este la fel ca o uşă care se închide perfect?
-Dacă se etanşează diafragma cu bandă de cauciuc va închide aproape perfect, aşa că familia iernează ca într-o ladă egală cu volumul ei, rama sau golul la care vă referiţi fiind departe de această performanţă. 
-Dacă cei cu puţini stupi suntem comozi şi nu batem fâşii de cauciuc pe diafragmă dar punem materiale absorbante după diafragmă obţinem aproape acelaşi rezultat.
-Afirmaţia că ghemul nu pierde aproape deloc căldură mi se pare o gogoriţă răsuflată pentru că:
-dacă ghemul nu ar pierde semnificativ căldură nu s-ar contracta imediat când temperatura exterioară scade,  micşorându-şi suprafaţa radiantă, prin care pierde căldură;
-dacă albina înţepeneşte seara pe unde apucă atunci când temperatura ajunge doar la câteva grade deasupra lui zero este logic, şi coaja ghemului trebuie să aibă câteva grade peste zero;
-dacă temperatura din golul stupului este doar puţin mai mare decât cea exterioară este logic să concluzionăm că atunci când şi afară şi în ladă sunt temperaturi negative ghemul pierde destul de multă căldură, nu o cantitate neglijabilă pentru că dacă ar pierde o cantitate neglijabilă nu ar bâzâi mult mai des decât la temperaturi mai puţin scăzute.
-L-am rugat pe Janese să pună un senzor la coaja ghemului şi unul în golul lăzii, dacă o va face vom avea şi cifre. Dar putem analiza şi aşa. După Harnaj, A.B.C. Apicol, vol 1, pag. 208 temperatura stratului exterior al ghemului nu scade niciodată sub 7,2 grade celsius. Deci la 5 grade în exterior temperatura aerului din golul stupului ar fi de 6 grade. Ghemul ar fi doar cu un grad mai cald deci pierderea de căldură ar fi neglijabilă. Când afară ar fi -10 grade temperatura golului ar fi de -9 grade, diferenţa dintre gol şi ghem fiind de 16 grade celsius. Putem fi atât de naivi încât să mai afirmăm că pierderea de energie termică este tot neglijabilă? Dacă o facem ne contrazice formula pierderii de căldură care spune că aceasta este direct proporţională cu diferenţa de temperatură dintre corpuri. Formula arată că pierderea de căldură a crescut de 16 ori faţă de cazul când temperatura exterioară era de 5 grade. Când avem -20 de grade în exterior(şi eu am avut şi ani cu -26 de grade) în ladă sunt -19 grade iar coaja ghemului are tot 7,2 grade. Deci aerul din golul stupului are cu 26 de grade mai puţin decât ghemul. Se pierde de 26 de ori mai multă căldură decât faţă de perioada când temperatura exterioară era de 5 grade. Dumneavoastră puteţi nega evidenţa dar ghemul de iernare vă contrazice: noi bătrânii care am trecut prin multe ierni ştim foarte bine că iernile grele(cu temperaturi scăzute) ne mănâncă mai multă miere. Unde merge mierea? Ghemul încălzeşte aerul din golul stupului, acesta încălzeşte pereţii stupului iar ei cedează căldura la exterior. Dacă pierderea de căldură a ghemului este neglijabilă de ce în iernile geroase consumul de miere creşte? După dumneavoastră şi creşterea consumului ar trebui să fie tot neglijabilă dar nu este de loc aşa. Iar când albinele desfac ghemul este şi mai rău fără diafragmă dar nu mă repet. Începătorii cu lăzi de 13-20 de rame n-au decât să vă creadă şi să pună diafragmele pe foc, şi cei care vând familii de albine trebuie să aibă clienţi. Bodea Valer

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Salutari dragi  colegi
Intervin in dezbaterea d-vs cu rugamintea de a privi toti tehnica si logistica necesara a apiculturii actuale si cu perspectivele viitorului.
Pentru ca incepatorii care se vor documenta din aceasta dezbatere sa nu aiba probleme daca sa foloseasca s-au nu diafragma trebuie sa tina cont de tipul de lada pe care-l alege si de cum va intretzine stupina fiindca in general, apicultura e privita tot prin ochiul rentabilitatzii.
Indiferent de nivelul practicat, hoby, semi profy s-au profy, noi care santem mai vechi in domeniu, stim regulile principale de a forma o stupina si de a o intretzine cat mai rentabil financiar vorbind.
De rentabilitate se leaga timpul si modelul de stup cu tehnica de lucru implicita.
Diafragma etansa este utila orizontalilor dar acest model de stup implica "lucrul cu rama" care reduce enorm din volumul de familii intretzinute in acelasi timp.
Stupii ME si MER implica alta tehnica de lucru fatza de orizontali si nu necesita diafragma etansa s-au neetansa dar ca regula principala, si la acest model de stup trebuie sa se tina cont de volumul de albina introdusa la iernat.Se stie ca o fam. puternica aduce rezultate financiare si atunci se impune criteriile cresterii  matcilor s-au a cumpararii lor (pt. cei ce nu si le cresc din dif. motive) si a introducerii in iarna a familiilor de la medie inspre puternice, asta implicand unificari prin desfiintarea fam. cu matci necorespunzatoare.
Daca un incepator se implica cu intentia de a trai din apicultura am sa spun, chiar daca se stie, ca trebuie sa invetze intai cat mai mult posibil, tehnic si practic pt. a fi capabil sa prospere.
Asta inseamna sa cunoasca APICULTURA pt. ca de aici depinde prosperitatea fiecaruia.
Nu va putea acuza pe cutare s-au cutare ca fiind vinovat de esecurile survenite.
Deci diafragma si orizontalul, s-au ME -tii, alegerea e foarte importanta dar mult mai importanta e invatzatura dragi incepatori.
invatzatzi, invatzatzi si iar invatzatzi ...     


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
beehaver
apicultor

Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 360

Valer70 a scris:


... "pericolul locii europene care este favorizată de timpul rece, doctorul Pab poate confirma. Până să-i vindecăm ne prinde vremea caldă cu stupii debilitaţi, ne putem pricopsi şi cu loca americană favorizată de timpul cald"... Valer Bodea


D-le Bodea, sustineti ca va intereseaza soarta incepatorilor; ce sa inteleaga un incepator din postarea dvs. de mai sus, referitor la loca?

Din cate observ va place tare mult sa va impuneti punctul de vedere, indiferent ca aveti sau nu dreptate(vedeti ca s-a incheiat campania electorala)...

Iernare uscata tuturor!

Un detinator de albine...

Modificat de beehaver (acum 14 ani)


_______________________________________
”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi
entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “
                                              Winston Churchill

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Formula pierderii de căldură în spaţiul închis al lăzii, aşa cum mi-o amintesc. Poate acum se folosesc alte simboluri, poate am uitat ceva dar nu cred, calculul este corect pentru că vom face o simplificare. Q=qxsx(t1-t2):d unde:
-Q este pierderea de căldură exprimată în calorii;
-q este un coeficient depinzând de conductibilitatea termică a corpului care pierde căldură;
s este suprafaţa corpului care pierde căldura;
t1 este temperatura corpului care pierde energie termică;
t2 este temperatura corpului care o primeşte;
d este grosimea peretelui. Dacă vrem să calculăm pierderea de căldură a ghemului pentru temperatura exterioară de 5 grade, temperatura aerului din ladă este de 6 grade iar a ghemului de 7,2 grade(Harnaj) deci t1-t2=7,2-6=1,1. Pentru temperatura golului de -20 grade(-21 la exterior) avem 7,2-(-20)=27,2. Ca să aflăm de câte ori pierde ghemul de iernare mai multă căldură înlocuim în formulă 27,2 respectiv 1,1 apoi împărţim cele două formule, simplificăm şi scăpăm de q, s şi d pe care nu-i cunoaştem şi obţinem:
27,2:1,1=24,7272...Prin urmare la -20 de grade Celsius ghemul de iernare pierde de 24 de ori mai multă căldură decât la temperatura de 5 grade Celsius. Dacă cineva susţine că pierderea este tot neglijabilă îl întreb: PENTRU CE CONSUMĂ ALBINELE MAI MULTĂ MIERE ÎN IERNILE GEROASE DECÂT ÎN IERNILE NORMALE? Dacă pierderea de căldură a ghemului este neglijabilă şi consumul de miere în plus ar trebui să fie neglijabil sau chiar mai mic pentru că în iernile geroase matca nu se grăbeşte să-şi reia ponta! Dar nu se întâmplă aşa ci invers, aceasta dovedind că pierderea de căldură reflectată în consumul sporit de miere nu este deloc neglijabilă. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Adi Hodiş, tot timpul am susţinut că diafragma este importantă pentru stupii de 13-20 de rame ai începătorilor. De la început am scris că la stuparii mari, cu lăzi de 8-10 rame şi familii puternice diafragma nu prea contează. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335

Dila Daniel a scris:

dle.Balas!Nici nu mi-a trecut prin gand ca nu stiti cand...!Daca asta s-a inteles,acceptati scuzele mele.Eu am inteles ca nu mai treceau albinele pe rama cealalta.
Ca nu a vrut matca sa oua...e normal.Ea nu trece cand vrem noi.Asta e si principiul lucrului fara diafragma.Albina trece pe rama urmatoare,atunci cand isi indeplineste niste conditii pe ramele deja ocupate.

Nu este cazutl de scuze. Daca le-ai cerut le primesc. La fel trebuia sa incep si eu cu o scuza.
Vreau sa zic ca la albine nu se poate umbla dupa cum intra sau iese soarele din nori. Atnci cand numarul de famili este mare, sa zicem peste 100 este mai greu sa se respecte anumite reguli. Prima regula ar fi sa nu se deranjeze cuibul pe timpul culesului. Normal ar fi sa se umble la cuib seara, caci dimineata ar fi prea rece. Ma refer la perioada de primavara. Mai sunt si situatii cand de exemplu eu duminica nu pot sa umblu la stupi.  Popa canta in biserica iar eu ar trebui sa umblu mascat si cu afumatorul prin stupina. Cateodata mai anticipez in functie de prognoza si fortez putin largirea cuibului. O rama in plus, nu numai ca functioneaza ca o diafragma, dar vitregeste puietul si de pastura, sau chiar separa puietul in doua, daca se sparge cuibul c u o rama. Normal ar fi sa se intre cu famili de 8-10 rame iar primavara doar sa se aplice catul de magazin.


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Domnu Valer si domnilor colegi, haidetzi sa calmam spiritele dezbaterii si sa cadem de acord asupra faptului ca modelele de stupi implica tehnici de lucru diferite insa toate au la baza vorba unui mare invatzat al apiculturii romane " o matca buna intr-o familie buna va da rezultate bune".
Asadar ca sa obtina rezultate bune ... se impune  "invatzatura".
Si acum ma adresez iarasi incepatorilor, care au inca orizontali, sa invetze ca are de unde, nu ca noi cei ce nu am avut baza de informatzie actuala.
Invatzati, parcurgeti forumul acesta pt. ca este multa informatie aici si interveniti cu intrebari dupa ce avetzi nelamuriri, nu asa ... ca sa invatzati apicultura adresand intrebari al caror raspuns a fost dat de  "n" ori.
Si ve-ti primi raspunsuri oferite cu placere.   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

beehaver a scris:


Valer70 a scris:


... "pericolul locii europene care este favorizată de timpul rece, doctorul Pab poate confirma. Până să-i vindecăm ne prinde vremea caldă cu stupii debilitaţi, ne putem pricopsi şi cu loca americană favorizată de timpul cald"... Valer Bodea


D-le Bodea, sustineti ca va intereseaza soarta incepatorilor; ce sa inteleaga un incepator din postarea dvs. de mai sus, referitor la loca?

Din cate observ va place tare mult sa va impuneti punctul de vedere, indiferent ca aveti sau nu dreptate(vedeti ca s-a incheiat campania electorala)...

Iernare uscata tuturor!

Un detinator de albine...


Un începător înţelege ce am scris, că temperaturile scăzute favorizează atacul de loca europeană iar cele ridicate favorizează atacul de loca americană. Concluzia este, scuzaţi, la mintea cocoşului. Iarna şi primăvara nu ţin familia de 5-6-7 rame fără diafragmă în ladă de 13-20 de rame şi o aşez cu urdinişul spre sud. Vara, dimpotrivă, îi ofer posibilitatea unei ventilaţii bogate şi îi asigur umbră iar dacă nu pot(cazul meu) o răsucesc cu 180 de grade ca să aibă urdinişul la nord. Am avut şi stupii vopsiţi în alb dar la asta renunţ. Iar dacă nu ar înţelege nu ar fi o problemă, ar înţelege din postările mai explicite ale dumneavoastră sau ale altora. Iar la nevoie ar pune întrebări la care sigur i-ar răspunde cineva. Şi mă mir că vorbiţi de dreptate cînd adoptaţi o poziţie strâmbă. Dacă-mi citiţi postările observaţi că m-am contrazis doar cînd au fost cumulate două condiţii:
-chiar am avut dreptate;
-neintervenţia mea sau a altuia ar fi permis ca cineva să sufere o pagubă; eu am trecut prin asta şi am învăţat apicultura doar din cărţi pentru că nu am avut pe cine să întreb, şi m-a costat: să asist pasiv ca să o păţească şi altul?
M-am contrazis şi când am răspuns unui atac şi am căutat, pe cât posibil, să nu agravez discuţia.  Că mă interesează începătorii o dovedesc postările mele în care sunt nevoit uneori să contrazic persoane demne de toată stima care susţin lucruri valabile în cazul lor dar posibil păguboase pentru începători nu prea pricepuţi. Referitor la campania electorală mi-aş dori ca eu să fiu cel care s-a înşelat dar încă nu sunt sigur de asta. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

beehaver a scris:


Valer70 a scris:


... "pericolul locii europene care este favorizată de timpul rece, doctorul Pab poate confirma. Până să-i vindecăm ne prinde vremea caldă cu stupii debilitaţi, ne putem pricopsi şi cu loca americană favorizată de timpul cald"... Valer Bodea


D-le Bodea, sustineti ca va intereseaza soarta incepatorilor; ce sa inteleaga un incepator din postarea dvs. de mai sus, referitor la loca?

Din cate observ va place tare mult sa va impuneti punctul de vedere, indiferent ca aveti sau nu dreptate(vedeti ca s-a incheiat campania electorala)...

Iernare uscata tuturor!

Un detinator de albine...

Considerand ca sant un incepator si am citit postarea d-lui Valer, daca nu cunosc "loca americana", ca sa intzeleg mai bine, caut pe forum s-au in carte/tzi  si sigur voi alfa  si intzelege mult mai mult decat dintr-o postare.
Cu sigurantza nu as pune intrebarea "da' ce este loca ?", eventual as intreba dupa documentare, unele nelamuriri.   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 759
Sa zic si eu ceva
Parerea mea, din cele citite este ca nu se pune in discutie folosirea diafragmei, diafragma nu neaparat in sensul propriu consacrat folosita in scop de .... "ochelari de cal" pt dresarea socitatii.
Divergenta apare la iernarea cu diafragma, este benefica sau nu? Conteaza aceasta limitare a volumului?
Parerea mea este ca asa cum spunea si mr Pupemea judecam "socetatea" dupa chipul si asemnarea noastra adika volumul barlogului unde familia (poate fi scorbura, stup, smd...) ierneaza poate fi diferit si cu pierderi energetice, pe care albinele nu le pot remedia, ar fi inposibila incalzirea acestui volum de aer drept urmare mama natura a gasit solutia incalzirii sub forma de "gramada", tin minte ca pe vremea raposatului, neavand incalzire stateam inghesuiti pt a ne incalzi unul de la celalalt, ar fi fost un consum inutil de energie sa respiram pt a incalzi volumul de aer din camera.
Acum se pune o intrebare, interventia noastra prin incalzirea mediului unde ierneaza (prin diverse metode, inclusiv micsorarea si izolarea volumului unde se realizeaza iernarea ) reprezinta un ajutor? in mod normal ar insemna consum mai redus de energie implicit resurse, uzurma mai mica, dar in detrimentul unei dezvoltari in primavara? sau in detrimentul vicierii admosferei din volum, sunt mai multe - decat + ?, este posibil ca aceasta limitare a volumului sa fie benefica din pct de vedere al caldurii dar nociva din alte puncte (mai importante).


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Am dat formula şi pentru că am vrut să arăt că la stupii din poliuretan pierderea de căldură prin pereţi, tavan şi fund este aproape zero pentru că la poliuretan şi la polistiren q este foarte mic faţă de cel al scândurii, este aproape zero. Din acest punct de vedere albinele lui Valy Gudaş chiar că sunt boieroaice şi nu le pasă dacă au sau nu diafragmă. Mă mir că nu a intervenit. Din păcate stupii din poliuretan sunt foarte scumpi, preţul lor este prohibitiv pentru mulţi dintre hobiştii în staţionar iar polistirenul extrudat se spune că devine casant cu timpul. Dacă doresc moderatorii pot şterge postarea pentru off topic.
Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

jimm a scris:

Sa zic si eu ceva
Parerea mea, din cele citite este ca nu se pune in discutie folosirea diafragmei, diafragma nu neaparat in sensul propriu consacrat folosita in scop de .... "ochelari de cal" pt dresarea socitatii.
Divergenta apare la iernarea cu diafragma, este benefica sau nu? Conteaza aceasta limitare a volumului?
Parerea mea este ca asa cum spunea si mr Pupemea judecam "socetatea" dupa chipul si asemnarea noastra adika volumul barlogului unde familia (poate fi scorbura, stup, smd...) ierneaza poate fi diferit si cu pierderi energetice, pe care albinele nu le pot remedia, ar fi inposibila incalzirea acestui volum de aer drept urmare mama natura a gasit solutia incalzirii sub forma de "gramada", tin minte ca pe vremea raposatului, neavand incalzire stateam inghesuiti pt a ne incalzi unul de la celalalt, ar fi fost un consum inutil de energie sa respiram pt a incalzi volumul de aer din camera.
Acum se pune o intrebare, interventia noastra prin incalzirea mediului unde ierneaza (prin diverse metode, inclusiv micsorarea si izolarea volumului unde se realizeaza iernarea ) reprezinta un ajutor? in mod normal ar insemna consum mai redus de energie implicit resurse, uzurma mai mica, dar in detrimentul unei dezvoltari in primavara? sau in detrimentul vicierii admosferei din volum, sunt mai multe - decat + ?, este posibil ca aceasta limitare a volumului sa fie benefica din pct de vedere al caldurii dar nociva din alte puncte (mai importante).


Diafragma etanşă nu aduce nici un prejudiciu prin ea însăşi pentru că transformă lada mare într-una...mică. Are efect benefic mai ales primăvara după ieşirea din ghem, şi toamna tîrziu înainte de intrarea în ghem. Diafragma nu modifică datele problemei aerisirii, acestea rămân aceleaşi şi în afară de jonglarea cu reductorul de urdiniş ne rămâne sita de aerisire(magnetul de apă) şi fundul antivaroa eventual sită pe stup sau podişor distanţat cu fante de aerisire în capac. Problema ghemului uman au rezolvat-o penitenciarele când au înghesuit iarna în celule deţinuţii, neavând încălzire. S-au inspirat de la zootehnişti, ei au descoperit formula care dă masa animală necesară pentru a menţine o anumită temperatură într-un volum dat şi invers.Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dle Valer,ce faceti? incercati sa aratati ce buna e diafragma?
Dar cine a zis ca nu?...doar ca nu este obligatorie pentru unii.
Pot sa mai scriu 100 de pagini ca dvs. nu vreti sa acceptati un fapt!
Dar deja simt ca va puneti singur niste intrebari...nu e rau!
Ati facut cate si mai cate afirmatii(unele din ele REPET -aberante in opinia mea),intrand puternic in dezbatere,ca in final sa discutati...de dragul raspunsurilor..Ati inceput sa spuneti ca sub nici o forma nu se poate fara diafragma.Apoi sa bateti inapoi,incepand sa aruncati in discutie diafragma etanse.Apoi mai inca un pas inapoi,spunand ca merge totusi fara diafragma dar nu si la orizontali.
Ati facut atatea afirmatii eronate si sustinere de idei(tot eronate)...cate nici dvs nu le stiti.Dar vi le spun eu cate sunt.Sunt cel putin 10.Daca imi cereti sa le spun,le spun,numai daca imi promiteti ca le discutam punctual,fara sa o luam pe balarii.
Ca eu ce v-am intrebat...v-ati eschivat.
Nu uitati sa imi aratati postarile unde am sfatuit sa nu se foloseasca diafragma.
Nu uitati sa imi aratati postarile unde am sfatuit rau.
Nu uitati sa imi aratati ce am impotriva incepatorilor.
Nu uitati ca vad eschivarea dvs.
Nu uitati ca ati acuzat si trebuie sa va asumati raspunderea.
Nu uitati ca eu astept...

Si in final,NU UITATI CA SE POTE SI FARA DIAFRAGMA


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnilor Maximus şi Dilă Daniel, vă voi răspunde doar poimâine sau răspoimâine pentru că nu pot mai repede. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
malebee
apicultor

Din: Bucuresti - Calugareni GR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 446
Stimati colegi ... ma uit acum la o diafragma si ii spun : "nu credeam ca poti starni asa mari pasiuni ! ". Si ea tace. O doare intre scanduri.
Intr-un fel sau altul, toti limitam spatiul de lucru al albinelor, intr-un volum pe care sa-l poata adapta termic la nevoile proprii, raportandu-ne la temperaturile exterioare si activitatea din stup (ghem, ghem cu puiet, cuib in dezvoltare, cules ...). De aceea cred ca nimeni nu greseste daca foloseste folie, tesatura, rama cu fagure sau rama cu foitza sau diafragma apicola clasica.
Valer tine la diafragma etansa si il inteleg. Este modalitatea de a adapta volumul cutiei la stadiul de dezvoltare al coloniei. Eu folosesc diafragme de lemn de marimea ramei (deci nu de etansare) ...pentru ca am si pentru ca imi place sa le folosesc. Am folosit folie cu acelasi rol si cu acelasi rezultat. Sunt de acord ca si o rama cu fagure ar face acelasi lucru, deci clasica diafragma poate fi inlocuita cu succes.
Cat de benefica este "ajustarea" cutiei functie de dezvoltare (cu ajutorul unei diafragme etanse sau altfel) cred ca este un subiect dificil. Eu cred ca ajuta. Dar cat ? Merita sa imi fac astfel de diafragme, avand in vedere faptul ca la mine clima este de ses, folosesc stupi verticali de 10 rame, am socluri antivarroa si podisoare fara sita ?
Chiar cred ca ajuta diafragma etansa, dar nu este o chestiune de viata si de moarte pentru colonie.
Asadar raspunsul meu la intrebarea topicului este : DA, folosesc diafragma pentru ca am si pentru ca imi place. Pot si fara ea ? Categoric DA, dar pun folie.


_______________________________________
Nu fii preocupat de evitarea tentatiilor ... va veni o varsta la care te vor ocoli ele pe tine !

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
malebee...eu consider ceea ce ai scris ca fiind un raspuns corect si sincer!Ai toata aprecierea mea!

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

Dila Daniel a scris:

Dle Valer,ce faceti? incercati sa aratati ce buna e diafragma?
Dar cine a zis ca nu?...doar ca nu este obligatorie pentru unii.
Pot sa mai scriu 100 de pagini ca dvs. nu vreti sa acceptati un fapt!
Dar deja simt ca va puneti singur niste intrebari...nu e rau!
Ati facut cate si mai cate afirmatii(unele din ele REPET -aberante in opinia mea),intrand puternic in dezbatere,ca in final sa discutati...de dragul raspunsurilor..Ati inceput sa spuneti ca sub nici o forma nu se poate fara diafragma.Apoi sa bateti inapoi,incepand sa aruncati in discutie diafragma etanse.Apoi mai inca un pas inapoi,spunand ca merge totusi fara diafragma dar nu si la orizontali.
Ati facut atatea afirmatii eronate si sustinere de idei(tot eronate)...cate nici dvs nu le stiti.Dar vi le spun eu cate sunt.Sunt cel putin 10.Daca imi cereti sa le spun,le spun,numai daca imi promiteti ca le discutam punctual,fara sa o luam pe balarii.
Ca eu ce v-am intrebat...v-ati eschivat.
Nu uitati sa imi aratati postarile unde am sfatuit sa nu se foloseasca diafragma.
Nu uitati sa imi aratati postarile unde am sfatuit rau.
Nu uitati sa imi aratati ce am impotriva incepatorilor.
Nu uitati ca vad eschivarea dvs.
Nu uitati ca ati acuzat si trebuie sa va asumati raspunderea.
Nu uitati ca eu astept...

Si in final,NU UITATI CA SE POTE SI FARA DIAFRAGMA :hi:


1.Domnule Dilă, vă fac pe plac şi după ce vă voi răspunde vă las pe dumneavoastră să decideţi cinstit ale cui afirmaţii sunt aberante(cuvântul dvs.).
2.Vă voi arăta că dumneavoastră aţi făcut paşi înapoi, nu eu.
3.Domnule Dilă, vă voi arăta unde sfătuiţi rău începătorii, făcându-i să creadă că ori cu diafragmă ori fără diafragmă este tot una.
4.Vă voi arăta că nu acuz pe nedrept.
5. Când termin vă voi întreba dacă vă retrageţi afirmaţiile făcute în această postare.  Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dle.Valer,eu am decis in opinia mea cine a facut afirmatii aberante.Ramane sa imi demonstrati daca m-am inseleat.
A exprima o opinie cum ca in gandirea si practica mea ori cu,ori fara diafragma mi-e totuna este o afirmatie si nu un sfat.Vorbim aceeasi limba.
Pana nu terminati va rog cu respect sa:
Nu uitati sa imi aratati postarile unde am sfatuit sa nu se foloseasca diafragma.
Nu uitati sa imi aratati postarile unde am sfatuit rau.
Nu uitati sa imi aratati ce am impotriva incepatorilor.
Nu uitati ca vad eschivarea dvs.
Nu uitati ca ati acuzat si trebuie sa va asumati raspunderea.
Nu uitati ca eu astept...

Si in final,NU UITATI CA SE POTE SI FARA DIAFRAGMA


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnilor Dilă şi Maximus, acest folositor şi incitant topic topic a fost deschis acum 2 ani, în 4 ianuarie 2008. S-au prezentat păreri pertinente pro şi contra. Voi scrie cu litere mari ceea ce doresc să scot în evidenţă.
-Acum 2 ani, în 5 ianuarie 2008 a intervenit Dilă şi a scris, în postarea de la ora 17.52 că golul are rol de diafragmă şi că face acelaşi lucru ca şi diafragma: “Lucrul fara diafragma este valabil cand in cuib NU EXISTA ALTE RAME  fata de cate au albinele nevoie,SAU CEL PUTIN O RAMA LIPSA! Daca se lucreaza cu aceasta idee,CEI CARE NU AU DIAFRAGMA SUNT LA FEL FATA DE STUPII MARTORI CU DIAFRAGMA! E valabil la mine si TESTAT.”
-În 8 ianuarie 2008 la ora 8.54 Balaşbebe a scris:  “Parerea  mea este ca in stupi, nu se poate lucra fara diafragme, din august, si pana punem caturile de recolta”.
-În aceeaşi zi la ora 14.55 Dilă Daniel l-a citat, i-a răspuns şi l-a jignit pe Balaşbebe făcând din nou elogiul golului în locul diafragmei: “Ma vad nevoit sa intervin pentru ca faci presupuneri si pui intrebari la care s-a raspuns dar NU LE-AI INTELES sau le-ai omis… Daca familia este pe 7 rame,pai 7 lasi in cuib.Daca corpul este de 10,11(cat vrei) atunci dupa a 7-a rama sunt doua variante;NICI O RAMA in rest ,SAU A 8(DACA VREI SI A 9-A)- LIPSESTE iar celelalte sunt tot in stup.”
-Acum 2 ani, la 11 ianuarie 2008, ora 16.44 începătorul Lilic a cerut un sfat.
Lilic a scris:

"Folosesc stupi orizontali pe 20 rame, fara diafragma nu inteleg cum sa le pun pe iernat, mai ales stupii care au 2 urdinishuri pe mijloc."

Dilă Daniel a lăudat golul în locul diafragmei, ba chiar două goluri, DE O PARTE ŞI ALTA A FAGURILOR, la o familie mai slabă aflată ÎN LADĂ DE 20 DE RAME! Susţinând că ori cu diafragmă ori fără e tot una. Lilic a cerut sfat, Dilă a dat sfat rău. Este un sfat rău dat unui începător.

”Dar hai sa spun cum ii bag eu.Din cele 20 rame,este imposibil sa nu trebuiasca sa reformez.In stup las cuibul pe 6,7,8,9 sau cate rame consider,APOI UN SPATIU  LIPSA DE 1-2 RAME si celelalte in continuare distantate in mod egal una de alta astfel sa ocupe toata lada ramasa.Si un urdinis il inchid.Probabil tu te referi ca e FAM. MAI SLABA si nu ajunge cuibul in dreptul urdinisului iar tu asta vrei neaparat...Pai si cu diafragma nu tot atat e cuibul?Sau zici ca pui doua?BINE EU LAS SPATIU GOL SI IN STANGA SI IN DREAPTA… Dar inca odata tin sa spun ca nu esti obligat sa le lasi fara diafragma,ci doar ca NU E BAI NICI FARA...”

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
perfect adevarat...
Intrebarea este:ce vi se pare neconsevent in postari?
Ce vreti sa aratati cu aceste postari?
Fiti mai explicit va rog.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dle.Valer,etalati o iritare la folosirea cuvantului -aberant!
daca spuneam afirmatii eronate,gresite,incorecte,contrare logicii,absurde,care se abat de la o norma,contrare bunului simt...va mai deranja?
Daca raspunsul ar fi da,ar fi mai grav...atunci chiar nu asi mai putea sa combat o idee cu dvs....
Daca NU v-ar deranja...sa stiti ca toate acele exprimari se regasesc in definitia cuvantului ABERANT.

sinonimul ales la interpretarea cuvantului intr-un context...e treaba fiecaruia!

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Dilă, am repetat cuvântul sperând că vă va face să vă puneţi ântrebarea dacă nu cumva în acest caz vi se potriveşte dumneavoastră. Alegeţi ce înţeles preferaţi. Valer BODEA

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
În 4 ianuarie domnul Dilă i-a răspuns lui Bălănescu Adrian şi a făcut din nou afirmaţia greşită că golul are rol de diafragmă. Literele mari îi aparţin. Voi reveni cu argumente.

"Adi(balanescuadrian),ai tras unele concluzii eronate.Si asta, ori din lipsa atentiei cu care ai citit,ori datorita nereusirii celui ce a scris,de a face cititorul sa inteleaga ce vrea sa spuna.Si ca sa incerc sa elimin varianta a doua,voi scrie putin mai dezvoltat despre formarea ghemului fara diafragma...
In acest moment stupul meu are in el 9 rame si "diafragma"care este un GOL....Am acum 8 rame cu albina,GOL,si o rama.Acea rama,este "dupa" diafragma.
Operatiile in continuare,pentru a reduce cuibul familiei luate ca exemplu sunt similare cu cea de la 9 la 8 rame,indiferent ca o reducem la 5 rame.
Finalul va fi asa:
Ramele cuibului-cel putin un GOL-alte rame.Acele alte rame,indiferent cate sunt si daca sunt,vor fi distantate intre ele,daca spatiul permite,in urma spatiului ocupat de cuib si acel GOL.

Modificat de Dila Daniel (04-01-2010 16:32:08)"

_______________________________________

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dle.Valer...deja vreti sa ma dati in barci .Ei bine va informez ca nu am rau de mare.
Citez din afirmatia dvs.:"Dacă citiţi postarea mea veţi găsi că prin folosirea cuvintelor "sfaturi greşite" după ce mie mi s-a servit "afirmaţii aberante" nu am încălcat regula jocului..."
La ce regula faceati trimitere?Va rog sa imi raspundeti sa inteleg si eu ca nu a-ti folosit o expresie ca "razbunare" la o alta expresie.Si cum ati catalogat expresia ce v-a determinat sa raspundeti...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

Dila Daniel a scris:

perfect adevarat...
Intrebarea este:ce vi se pare neconsevent in postari?
Ce vreti sa aratati cu aceste postari?
Fiti mai explicit va rog.

Dle.Valer...ati sarit o postare
Sustin asta de ani de zile...
Acum vreti sa le copiati toate?Acum deabea le cititi?
Concluziile dvs legate de postari le astept...

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru că din 2008, de doi ani, văd cum Dilă Daniel dă sfaturi greşite începătorilor la acest subiect, exemple fiind Lilic şi Bălănescu Adrian şi pentru că sunt şi alţii care nu au înţeles anumite aspecte ale iernării am dat curs invitaţiei lui Dilă şi am răspuns prin postarea din 5 ianuarie 2010, ora ora 18.41. Domnul Dilă a replicat, au intervenit şi alţii printre care şi Maximus care a greşit susţinând că ghemul de iernare nu pierde căldură. Maximus a scris:

"domnule valer,
   si 2 rame de albina sa fie intr-o lada de 20 de rame,intotdeauna albina incalzeste numai ghemul,nu si lada.sanatate"

Dilă l-a aprobat pe Maximus, considerând aberante afirmaţiile contrare. A şi uitat că în postarea făcută de dumnealui doar cu două zile înainte prin care ne-a invitat la dialog promitea că este deschis la dialog: 

“Maximus,o afirmatie constanta si aberanta a unui coleg,din punctul meu de vedere,este aceea ca albina fara diafragma,incalzeste inutil golul din lada.Refuzand sa accepte ca diafragma mobila,nu impiedica acest lucru,chiar daca ar fi ca albina sa incalzeasca lada si deci...deaia e buna...
P.S. mai vine si Cristi si zice...calculata afirmatie.  )
Modificat de Dila Daniel (06-01-2010 19:34:27)”

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
silviutlro
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 243
N-am nimik cu nimeni, insa observ ca spre final a devenit un battelfield pentru cei doi stimati domni. Sfatul meu este sa reveniti la subiect cu ceva pareri pertinente pentru a-i ajuta pe unii sa inteleaga rostul lucrurilor, asa cum ati facut-o pana acum si ati fost lecturati cu admiratie si interes.
P.S. Macar intrati pe alt topic ca aveti unde decat sa va ciondaniti in public. Sunt sigur ca daca va mai si intalniti veti bea linistiti o tuica fiarta.
Cu respect!


_______________________________________
Cu RESPECT!
         _____________
          0740301105

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dle.Valer. afirmatia dvs.a fost:
"...pentru lăzile de 15-20 de rame care adăpostesc o familie pe 5-6-7- intervale diafragma contează enorm pentru că fără ea albinele încălzesc inutil golul din ladă la 36 de grade, cu toate urmările negative cunoscute..."

Chiar nu vedeti unde este aberatia(gresala care o sustineti in disperare)??? mai este nevoie de cuvinte???

intreb: Domnule,cu diafragma,impiedicati acest lucru,chiar si daca ar fi asa???

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

silviutlro a scris:

N-am nimik cu nimeni, insa observ ca spre final a devenit un battelfield pentru cei doi stimati domni. Sfatul meu este sa reveniti la subiect cu ceva pareri pertinente pentru a-i ajuta pe unii sa inteleaga rostul lucrurilor, asa cum ati facut-o pana acum si ati fost lecturati cu admiratie si interes.
P.S. Macar intrati pe alt topic ca aveti unde decat sa va ciondaniti in public. Sunt sigur ca daca va mai si intalniti veti bea linistiti o tuica fiarta.
Cu respect!

Silviutlro-ai dreptate,voi incerca cat mai mult sa ma distantez de partea personala,si berea sau tuica sunt sigur ca din partea mea nu este nici o problema in a o servii cu dnul.Valer.(tottul e sa aaiba si dansull placerea)
Am incheiat discutiile cu dansul pe tema asta.PUNCT
Dle. Valer  aveti dreptate.-nu  se poate fara diafragma intr-un stup.Cei  care nu folosesc vor sa  faca rau albinei.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-Domnule Dilă, aţi şi uitat că ieri la ora 19.29 mi-aţi cerut să vă arăt postările în care daţi sfaturi rele începătorilor? Mi-aţi cerut postări, vi le-am dat şi le voi şi comenta.
-Dar întâi vă întreb pentru ce faceţi afirmaţia neadevărată(nu scriu mincinoasă) că dau înapoi? Vă citez: "Ati facut cate si mai cate afirmatii...Ati inceput sa spuneti ca sub nici o forma nu se poate fara diafragma.Apoi sa bateti inapoi,incepand sa aruncati in discutie diafragma etanse.Apoi mai inca un pas inapoi,spunand ca merge totusi fara diafragma dar nu si la orizontali."

Ca să nu vă obosiţi căutând am citat din PRIMA mea postare la acest topic, v-o redau mai jos, să vă conving că în ea am susţinut că:
a-diafragma este necesară:
b-că este bine să fie etanşă;
c-că dacă suntem comozi şi nu o etanşăm cu bandă de cauciuc şi nu ne place nici nailonul cei bătrâni şi cei cu puţini stupi putem folosi diafragma obişnuită, umplând golul cu materiale absorbante; 
d-CĂ LA RELUAREA PONTEI PIERDEREA DE CĂLDURĂ ESTE ŞI MAI MARE.
e-Nu am menţionat nici o mărime de ladă, dacă ulterior am făcut-o aceasta se numeşte precizare, nu revenire. Fiţi atent, nu vă lăsaţi păcălit, doar ştiţi cine este tatăl minciunii.


Valer70 a scris:

Iată cum gândim noi cei care folosim diafragma...  În spaţiul gol din stup iarna este ceva mai rece decât la exteriorul cojii ghemului de iernare. Fără diafragmă ghemul va încălzi aerul din golul respectiv iar aerul va ceda la rândul lui căldură peretelui lăzii. Peretele va ceda la rândul său căldură mediului exterior. Dacă izolez cuibul de spaţiul gol al lăzii cu DIAFRAGMĂ ETANŞĂ minimizez pierderea de căldură care are loc prin acel perete. Pentru că nu le place nailonul iarna(mucegăirea fagurilor dacă nu este aerisire de fund) şi nu pot avea diafragmă perfect etanşă(umflarea diafragmei sau muncă în plus pentru a pune o BANDĂ DE CAMERĂ de maşină pe margine) BĂTRÂNII ŞI CEI CU PUŢINI STUPI UMPLU GOLUL cu materiale absorbante micşorând şi pierderea de căldură şi umiditatea...  Când matca îşi reia PONTA pierderea de căldură ESTE ŞI MAI MARE. Că adversarii diafragmei scot stupii în primăvară nu este o dovadă împotriva diafragmei, albinele ne rabdă multe... Pe cei cu multe familii îi înţeleg că nu folosesc dar nu pot să îi cred dacă spun că diafragma nu este necesară. Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Ce e mai frumos, este ca toti aveti dreptate, evident partial. Dreptatea ultima este la tatal. Aici pe pamint, macar de dragul comunitatii acestui forum, puteti lasa fiecare putin de la voi, pentru a nu cadea in pacatul de a va certa .
  Cred ca ar fi suficient sa spuna fiecare cum face, si de ce crede el ca asa ar fi mai bine. Fiecare cititor are discernamint si cind are de unde alege, din mai multe moduri de lucru, alege ce crede ca e mai bine.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
DESPRE IERNARE
Legile din lumea fizică şi biologică există indiferent dacă noi le recunoaştem sau le negăm existenţa. Legile există pentru că au fost create de Dumnezeu. Iar corpul nostrum este tot de supus acestor legi ca şi corpul animalelor, fie ele chiar insecte. Toţi ne folosim de extractoarele centrifugale la recoltarea mierii. Câţi ştiu că datorăm centrifuga faptului că acum 145 de ani o fetiţă care a primit o bucată de figure s-a jucat. L-a pus într-un coşuleţ legat cu o sforicică, l-a învârtit iar maiorul ceh Hruşca, probabil ascendentt al solistului Hruşcă al nostru, în loc să bată fetiţa pentru că i-a pătat uniforma a folosit forţa centrifugă construind extractorul de miere. Eu am uitat formula forţei centrifuge dar îi sunt recunoscător lui Hruşca pentru că a folosit în folosul nostrum această lege a fizicii.   
1-O lege face ca orice corp din lumea vie sau nevie să piardă căldură dacă este într-un mediu mai rece decât temperatura proprie. Pierde energie calorică până când corpul ajunge la temperatura mediului. Ghemul de albine nu se poate sustrage acestei legi. Periferia ghemului are temperatura de cel puţin 7,2 grade celsius, au constatat-o cercetătorii şi a afirmat-o Hristea. Deci şi el pierde căldură tot timpul, mai multă când afară deci şi în ladă este mai rece şi mai puţină atunci când vremea se încălzeşte. Noi, cei bătrâni, o ştim. În iernile reci albinele consumă mai multă miere decât în iernile normale. Deşi în iernile normale cresc mai mult puiet!
2-O altă lege stabileşte limitele optime de temperatură pentru fiecare specie şi pentru etapele prin care trece. În aceste limite supravieţuieşte, în afara lor moare.
3-Animalele sunt dotate cu multe posibilităţi pentru asigurarea temperaturii optime, una din ele fiind producerea de energie prin contractarea muşchilor care sunt alimentaţi cu glucide obţinute prin metabolizarea hranei sau chiar a rezervelor corporale, în lipsa hranei. Cine nu începe să tremure când îi este frig? Suntem supuşi şi noi acestei legi ca să nu ne îngâmfăm prea mult! Pentru a asigura temperatura optimă pentru ghem sau pentru colonie albinele consumă miere. Cu cât temperatura mediului este mai scăzută faţă de temperatura optimă cu atît creşte şi consumul de miere necesar asigurării ei.
4-Pentru a rezista gerului iernii albinele din coaja ghemului au nevoie ca temperature lor să nu coboare sub 7,2 grade, miezul ghemului având temperatura mai ridicată. Albinele nu produc continuu căldură, o fac în salturi. De aceea în decurs de 24 de ore temperatura miezului ghemului variază între 13,7 şi 25,4 grade Celsius, variind şi temperature stratului exterior. Voi continua. Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

drfredtiti a scris:

Ce e mai frumos, este ca toti aveti dreptate, evident partial. Dreptatea ultima este la tatal. Aici pe pamint, macar de dragul comunitatii acestui forum, puteti lasa fiecare putin de la voi, pentru a nu cadea in pacatul de a va certa .
  Cred ca ar fi suficient sa spuna fiecare cum face, si de ce crede el ca asa ar fi mai bine. Fiecare cititor are discernamint si cind are de unde alege, din mai multe moduri de lucru, alege ce crede ca e mai bine.


Domnule Drfredtiti, îndemnul dumneavoastră este lăudabil dar poate fi urmat doar când în joc sunt ambiţii sau orgolii personale. Un roman păgân care ar fi meritat să-i reţin numele a spus foarte frumos:"Piară lumea dar să se facă dreptate!" Noi creştinii cedăm când este vorba de orgolii personale. Chiar în acest topic moderatorul Balaşbebe a cedat în faţa lui Dilă Daniel care l-a jignit, dovedind Balaşbebe că este om de calitate. Nu s-a folosit de biciul de moderator de care îl acuză unii. Dar eu nu am ce să cedez, nu este vorba de mine personal, este vorba de siluirea adevărului. Îi recunosc meritele lui Dilă Daniel şi îl admir pentru ce a făcut şi dând sfaturi pe forum şi în stupina proprie. Nu am nimic cu dumnealui, sunt şi alţii care gândesc la fel ca dânsul. Dar acum este în joc un principiu şi oricâte merite ar avea cineva atunci când greşeşte trebuie să i se spună. În postarea următoare voi încheia şi vă veţi convinge.


pus acum 14 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 312
Poate ca problema iernarii este mai complexa . Noi incercam sa explicam fenomenul pe modele simplificate ,ghem elipsa ,etc.Daca un culeg afirma ca foloseste o rama pe post de diafragma ,atunci putem afirma ca albinele ierneaza intre 5-6 diafragme .Stim ca  iarna trebuie sa avem pe fiecare interval >2kg miere, prin acest fapt admitem ca albinele nu prea se  deplaseaza .Chiar s-a subliniat eficienta unui orificiu in rame ,care sa faciliteze deplasarea.Climatul din stup este o suma de microclimate?pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




Valer70 a scris:

Domnul Dilă a replicat, au intervenit şi alţii printre care şi Maximus care a greşit susţinând că ghemul de iernare nu pierde căldură. Maximus a scris:

"domnule valer,
   si 2 rame de albina sa fie intr-o lada de 20 de rame,intotdeauna albina incalzeste numai ghemul,nu si lada.sanatate"



   domnule valer,

  eu credeam ca vorbim toti o limba.desi am spus ca nu mai intervin in acest topic,ma vad nevoit sa casun din nou cu o intrebare:

      CAND AM AFIRMAT EU CA GHEMUL DE IERNARE NU PIERDE CALDURA????
   
           

    am impresia ca sunteti deja depasit de situatie.imi pare rau.mai mult rau imi pare pentru ca am vrut sa exprim ceva si nu m-ati inteles.

     dar va rog sa aduceti AICI propozitia in care eu am spus acel lucru.obligatoriu.


pus acum 14 ani
   
malebee
apicultor

Din: Bucuresti - Calugareni GR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 446

drfredtiti a scris:

Ce e mai frumos, este ca toti aveti dreptate, evident partial. Dreptatea ultima este la tatal. Aici pe pamint, macar de dragul comunitatii acestui forum, puteti lasa fiecare putin de la voi, pentru a nu cadea in pacatul de a va certa .
  Cred ca ar fi suficient sa spuna fiecare cum face, si de ce crede el ca asa ar fi mai bine. Fiecare cititor are discernamint si cind are de unde alege, din mai multe moduri de lucru, alege ce crede ca e mai bine.



Apreciez foarte tare aceasta postare ! Toata stima !
Sunt convins ca incepatorul ( ca pentru binele lui se lupta acesti distinsi domni, foarte informati si bine intentionati, pentru care am toata stima ) a renuntat sa mai citeasca daca e bine sau nu sa foloseasca diafragma.
Deasemeni, sunt convins ca acesti domni, daca se vor intalni la Campina, isi vor strange mana si vor bea o tzuica fiarta, pentru ca in esenta, sunt din acelasi aluat si chiar daca nu au exact aceeasi experienta cu albinele, in mod sigur nu le vor decat binele.
Dragi colegi,avem nevoie de cunostintele voastre si de energia voastra, pentru a ne raspunde la multe intrebari, nu doar la cea legata de diafragma !

PS. Dau eu tzuica, numai pace sa fie !

Modificat de malebee (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu fii preocupat de evitarea tentatiilor ... va veni o varsta la care te vor ocoli ele pe tine !

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
DESPRE IERNARE-continuare
Totuşi aerul din golul stupului nu are 7 grade, ca ghemul, are puţin peste temperatura aerului de afară, doar un grad în plus, după unii. Unde este diferenţa de căldură până la 7,2 grade? ESTE CEDATĂ PEREŢILOR RECI AI LĂZII. Unii vor spune că aerul nu se încălzeşte, el izolează. Acestora le amintesc totuşi că şi aerul lor se supune legilor fizicii, nu este un aer special. Şi fizica a stabilit că razele solare nu încălzesc aerul prin care trec, aerul atmosferic se încălzeşte de la pământul sau apele încălzite de soare(râuri, mări. oceane). Deci şi aerul din stup se încălzeşte de la ghemul de iernare. Izolează doar aerul închis şi încă foarte bine, aerul este un izolator excelent. De exemplu aerul dintre ferestrele duble, cel dintre foile termopanului ŞI AERUL ÎNCHIS ÎN GOLUL STUPULUI DE DIAFRAGMA ETANŞĂ.    Pentru cei care nu recunosc evidenţa, o oglijoară. Un derviş îşi ferea mâncarea lui vegetariană până şi de umbra trecătorilor ca să nu i-o impurifice. Individul nu se mai dezlipea de microscopul la care admiratorul european îi demonstrase că de fapt nu este vegetarian deoarece digeră miliarde de animalicule aflate în apa sa de băut. Europeanul i-a dăruit microscopul. Satisfăcut, dervişul l-a spart. Dacă nu recunoaştem un fapt el nu dispare, ne acuză că ne purtăm ca dervişul! Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

maximus a scris:

domnule valer,


   si 2 rame de albina sa fie intr-o lada de 20 de rame,intotdeauna albina incalzeste numai ghemul,nu si lada.sanatate


Iată postarea, domule Maximus. Susţineţi împotriva legilor fizicii şi biologiei că ghemul nu pierde căldură. Este din 6 ianuarie 2010, ora 19.01. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




Valer70 a scris:


maximus a scris:

domnule valer,


   si 2 rame de albina sa fie intr-o lada de 20 de rame,intotdeauna albina incalzeste numai ghemul,nu si lada.sanatate


Iată postarea, domule Maximus. Susţineţi împotriva legilor fizicii şi biologiei că ghemul nu pierde căldură. Este din 6 ianuarie 2010, ora 19.01. Valer Bodea


   domnule valer,ma faceti sa ma urc pe pereti.

   santeti sigur de ce afirmati?atunci e grav


pus acum 14 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 759
Mai nea Valere toata stima si respectu pt varsta si cunostintele ce le ai dar darq cu matale nu mai facem noi progres tehnic daca ne trimiti pe toti la "culcare" sa vb matale.
Matale incearca sa ne spui parerea documentata la fel ca si ceilalti si apoi noi alegem ca doar n'om fi prosti sa ne arati "adevaru", te concentrezi sa demolezi ideile altora, nu'i intelept! Concurenta de idei naste progres, daca toti am gandi la fel.....
PAi ce a agresit mr maximus? albina incalzeste ghemu, lada o incalzeste involuntar, nu asta e scopul.

Si inca ceva..
PS Daca continui asa o sa ajungi sa ai un mare monolog, am intrat aici sa socializam no!

Modificat de jimm (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
ÎN CONCLUZIE:
-coaja ghemului de iernare are tot timpul temperatură pozitivă, peste 7 grade celsius;
-aerul se încălzeşte de la corpurile mai calde şi cedează căldura corpurilor mai reci: copii învaţă la şcoală circuitul aerului în casă pe sus de la sobă(calorifer) la pereţii reci şi înapoi pe jos la mijlocul de încălzit;
-aerul din stup se încălzeşte de la ghemul de iernare sau de la cuib:
-aerul încălzit de ghem cedează căldura pereţilor lăzii şi aceştia o cedează la exterior; fenomenul îl percepem uşor iarna, la temperaturi exterioare negative aerul din stup nu are temperatură pozitivă, apropiată de cele 7 grade ale cojii ghemului, are temperatură negativă, doar cu vreun grad deasupra celei exterioare;
-diafragma etanşă indiferent dacă este obişnuită, din material textil, folie sau altceva separă familia de restul lăzii, suprafaţa de ladă prin care se pierde căldura se micşorează deci se micşorează şi pierderea de căldură, consumul de hrană şi uzura albinelor;
-cu cât lăzile sunt mai mari cu atât suprafaţa prin care se pierde căldură este mai mare;
-cu cât temperatura exterioară este mai scăzută cu atît familia de albine pierde mai multă căldură;
-cu cât viteza vântului este mai mare cu atât este mai mare şi pierderea de căldură;
-pierderea de căldură creşte când albinele desfac ghemul pentru că trebuie să asigure puietului 35-36(?) de grade;
-stuparii care detestă diafragma totuşi se strâng sau dorm covrig, instinctiv, pentru a-şi reduce suprafaţa corporală expusă aerului rece cînd le e frig;
-Dumnezeu i-a înzestrat pe ei cu acest instinct, dar ei nu numai că nu restrâng cu diafragmă suprafaţa pereţilor prin care albinele pierd căldură, susţin că albinele nu pierd căldură, că aerul este izolator, că fagurele mărginaş cu sau fără miere ori golul lăsat de o ramă sau mai multe are rol de diafragmă, făcându-i pe bieţii stupari care îi urmează să-şi chinuiască albinele. Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Intr-o perioada am fost preocupat de izolati, pentru a mentine caldura.  Am vazut ca si la un polistiren de 10 cm, si chiar prin el trece frigul sau caldura . daca ne gandim doar la o banala diafragma inclin sa le dau dreptate celor care nu o folosesc.
Eu folosesc diafragma, si nu pot sa renunt la ea prea curand. Cand mi-am cumparat stupina, am crezut ca voi renunta la sistemul de podisor si o sa aplic doar carpa sau folia.
Iata un argument pentru care eu nu renunt.
  Atunci cand cuibul este delimitat de diafragma, ultima rama va ramane intrega, mai precis la dimensiunea ceruta de stas. Daca nu ar fi diafragma, ultima rama la inceput ori ar fi mai ingrosata, ori ar incepe albinele  sa-si traga fagurasi. La fel est esu cu podisorul. Daca distanta este corecta, atunci ramele vor ramane curate, iar albinele vor avea alte preocupari decat sa umple golurile.
  Am vazut stupine cu rame perfecte, curate, dar si rame umplute cu ceara sau amestecate de ceara cu propolis. Depinde de gustul fiecaruia. Daca folosim diafragma se poate limita cuibul. La o sedinta ACA domnul DANILICI, cred ca a vorbit 1/2 ore despre importanta diafragmei. Daca sti cand sa o muti poti sa faci minuni in stup.
Eu zic ca la mine este asa, iar la voi care nu agreati  aceasta idee la fel de bine puteti sa aveti perfecta dreptate.
Albinele mele, fara diafragma si cu atatea boli, fara sa fie voie sa fie tratate le pot tine intr-o stare de echilibru fara puiet varos, fara loca sau puiet racit. Asa cred eu.


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

Valer70 a scris:

ÎN CONCLUZIE:
-coaja ghemului de iernare are tot timpul temperatură pozitivă, peste 7 grade celsius;
-aerul se încălzeşte de la corpurile mai calde şi cedează căldura corpurilor mai reci: copii învaţă la şcoală circuitul aerului în casă pe sus de la sobă(calorifer) la pereţii reci şi înapoi pe jos la mijlocul de încălzit;
-aerul din stup se încălzeşte de la ghemul de iernare sau de la cuib:
-aerul încălzit de ghem cedează căldura pereţilor lăzii şi aceştia o cedează la exterior; fenomenul îl percepem uşor iarna, la temperaturi exterioare negative aerul din stup nu are temperatură pozitivă, apropiată de cele 7 grade ale cojii ghemului, are temperatură negativă, doar cu vreun grad deasupra celei exterioare;
-diafragma etanşă indiferent dacă este obişnuită, din material textil, folie sau altceva separă familia de restul lăzii, suprafaţa de ladă prin care se pierde căldura se micşorează deci se micşorează şi pierderea de căldură, consumul de hrană şi uzura albinelor;
-cu cât lăzile sunt mai mari cu atât suprafaţa prin care se pierde căldură este mai mare;
-cu cât temperatura exterioară este mai scăzută cu atît familia de albine pierde mai multă căldură;
-cu cât viteza vântului este mai mare cu atât este mai mare şi pierderea de căldură;
-pierderea de căldură creşte când albinele desfac ghemul pentru că trebuie să asigure puietului 35-36(?) de grade;
-stuparii care detestă diafragma totuşi se strâng sau dorm covrig, instinctiv, pentru a-şi reduce suprafaţa corporală expusă aerului rece cînd le e frig;
-Dumnezeu i-a înzestrat pe ei cu acest instinct, dar ei nu numai că nu restrâng cu diafragmă suprafaţa pereţilor prin care albinele pierd căldură, susţin că albinele nu pierd căldură, că aerul este izolator, că fagurele mărginaş cu sau fără miere ori golul lăsat de o ramă sau mai multe are rol de diafragmă, făcându-i pe bieţii stupari care îi urmează să-şi chinuiască albinele. Valer Bodea




Domnule Valer Bodea,
Nu aveti dreptate.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Jimm, eu scriu pentru cei câţiva pe care-i interesează. Şi nu demolez ideile nimănui, le contrazic pe cele greşite. Şi vă asigur că pe unii cu stupi îi interesează. Puteţi scrie ce vreţi, şi dumneavoastră şi alţii, memoria cibernetică face faţă. Iar pe cine nu-l interesează subiectul face pas. Când veţi avea albine, dacă veţi avea, veţi înţelege ce am scris. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

pupemea a scris:


Valer70 a scris:

ÎN CONCLUZIE:
-coaja ghemului de iernare are tot timpul temperatură pozitivă, peste 7 grade celsius;
-aerul se încălzeşte de la corpurile mai calde şi cedează căldura corpurilor mai reci: copii învaţă la şcoală circuitul aerului în casă pe sus de la sobă(calorifer) la pereţii reci şi înapoi pe jos la mijlocul de încălzit;
-aerul din stup se încălzeşte de la ghemul de iernare sau de la cuib:
-aerul încălzit de ghem cedează căldura pereţilor lăzii şi aceştia o cedează la exterior; fenomenul îl percepem uşor iarna, la temperaturi exterioare negative aerul din stup nu are temperatură pozitivă, apropiată de cele 7 grade ale cojii ghemului, are temperatură negativă, doar cu vreun grad deasupra celei exterioare;
-diafragma etanşă indiferent dacă este obişnuită, din material textil, folie sau altceva separă familia de restul lăzii, suprafaţa de ladă prin care se pierde căldura se micşorează deci se micşorează şi pierderea de căldură, consumul de hrană şi uzura albinelor;
-cu cât lăzile sunt mai mari cu atât suprafaţa prin care se pierde căldură este mai mare;
-cu cât temperatura exterioară este mai scăzută cu atît familia de albine pierde mai multă căldură;
-cu cât viteza vântului este mai mare cu atât este mai mare şi pierderea de căldură;
-pierderea de căldură creşte când albinele desfac ghemul pentru că trebuie să asigure puietului 35-36(?) de grade;
-stuparii care detestă diafragma totuşi se strâng sau dorm covrig, instinctiv, pentru a-şi reduce suprafaţa corporală expusă aerului rece cînd le e frig;
-Dumnezeu i-a înzestrat pe ei cu acest instinct, dar ei nu numai că nu restrâng cu diafragmă suprafaţa pereţilor prin care albinele pierd căldură, susţin că albinele nu pierd căldură, că aerul este izolator, că fagurele mărginaş cu sau fără miere ori golul lăsat de o ramă sau mai multe are rol de diafragmă, făcându-i pe bieţii stupari care îi urmează să-şi chinuiască albinele. Valer Bodea




Domnule Valer Bodea,
Nu aveti dreptate.


Domnule Pupemea, vă rog să arătaţi unde nu am dreptate. Eu aşa am procedat. Totuşi mai bine consultaţi mai întâi un profesor de fizică. Dilă Daniel i-a invitat pe cei cu diafragmă să-şi spună părerea. Mi-am spus-o. Şi sunt sigur că am dreptate. Cândva veţi constata aceasta. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 759

Valer70 a scris:

Domnule Jimm, eu scriu pentru cei câţiva pe care-i interesează. Şi nu demolez ideile nimănui, le contrazic pe cele greşite. Şi vă asigur că pe unii cu stupi îi interesează. Puteţi scrie ce vreţi, şi dumneavoastră şi alţii, memoria cibernetică face faţă. Iar pe cine nu-l interesează subiectul face pas. Când veţi avea albine, dacă veţi avea, veţi înţelege ce am scris. Valer Bodea


Sa intele ca albinele or sa ma faca mai destept!
Interesant

Si iarasi am omis sa-ma dau cu parerea...

Modificat de jimm (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Eu sunt pentru diafragma Punct

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

maximus a scris:


Valer70 a scris:


maximus a scris:

domnule valer,


   si 2 rame de albina sa fie intr-o lada de 20 de rame,intotdeauna albina incalzeste numai ghemul,nu si lada.sanatate


Iată postarea, domule Maximus. Susţineţi împotriva legilor fizicii şi biologiei că ghemul nu pierde căldură. Este din 6 ianuarie 2010, ora 19.01. Valer Bodea


   domnule valer,ma faceti sa ma urc pe pereti.

   santeti sigur de ce afirmati?atunci e grav :rolleyes:



Domnule Maximus, la ce vă referiţi, a făcut altcineva postarea în locul dumneavoastră? Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
inventatorul aparatului de aer conditionat a studiat mai intai comportamentul albinelor si dupa aceea a trecut la treaba asa ca....Porniti aerul conditionat din apartament sau casa setati temperatura si lasati toate usile din interior deschise.ups.ca nu se mai incalzeste odata....Inchideti usa si sau usile si calculati...USHA CASEI=DIAFRhttp://stuparitul.3xforum.ro/img/smilies/hi.pngAGMA STUPULUI.SI NU MAI STRSATI INCEPATORII CU STUPIDITATI DE-ASTEA

_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Valer70 a scris:


maximus a scris:

domnule valer,


   si 2 rame de albina sa fie intr-o lada de 20 de rame,intotdeauna albina incalzeste numai ghemul,nu si lada.sanatate


Iată postarea, domule Maximus. Susţineţi împotriva legilor fizicii şi biologiei că ghemul nu pierde căldură. Este din 6 ianuarie 2010, ora 19.01. Valer Bodea

Sa nu fie cu suparare.
Eu asa inteleg din explicatia d-lui Maximus ca albinele incalzesc ghemul, indiferent unde s-ar afla acel ghem, in lada, in scorbura, in perete ... in clopot de biserica.Asta este scopul lor, sa incalzeasca ghemul.
Nu scrie nimic despre pierderea de caldura.Ca va-ti exprimat d-vs d-nu Valer, asta scrie in postarea d-vs si chiar ca se pierde ceva caldura dar pina la a incalzi lada, s-au scorbura ... nu vad alt scop in "locuintza lor" decat de adapost.
Incalzirea este scopul lor propriu, al ghemului.
In natura cine le restrange ghemul si pune diafragma???
Deci se poate si fara diafragma.
Numa' bine tuturor     


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
NUse foloseste diafraga la iernarea fam in cat 1/1 1/2 3/4 in schimb obligatoriu la ienarea in orizontal sau vertical fara cat...Simplu ca buna ziua

_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

jimm a scris:


Valer70 a scris:

Domnule Jimm, eu scriu pentru cei câţiva pe care-i interesează. Şi nu demolez ideile nimănui, le contrazic pe cele greşite. Şi vă asigur că pe unii cu stupi îi interesează. Puteţi scrie ce vreţi, şi dumneavoastră şi alţii, memoria cibernetică face faţă. Iar pe cine nu-l interesează subiectul face pas. Când veţi avea albine, dacă veţi avea, veţi înţelege ce am scris. Valer Bodea


Sa intele ca albinele or sa ma faca mai destept!
Interesant :rotfl:

Si iarasi am omis sa-ma dau cu parerea...:)
Cred ca scopul dumneavoastra este acela de a ne arata ce destep sunteti, nicidecum sa ne invatati ceva....



M-am referit la faptul că atunci când veţi avea albine veţi fi şi mai informat şi mai interesat de soarta lor. Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

adi hodis a scris:


Valer70 a scris:


maximus a scris:

domnule valer,


   si 2 rame de albina sa fie intr-o lada de 20 de rame,intotdeauna albina incalzeste numai ghemul,nu si lada.sanatate


Iată postarea, domule Maximus. Susţineţi împotriva legilor fizicii şi biologiei că ghemul nu pierde căldură. Este din 6 ianuarie 2010, ora 19.01. Valer Bodea

Sa nu fie cu suparare.
Eu asa inteleg din explicatia d-lui Maximus ca albinele incalzesc ghemul, indiferent unde s-ar afla acel ghem, in lada, in scorbura, in perete ... in clopot de biserica.Asta este scopul lor, sa incalzeasca ghemul.
Nu scrie nimic despre pierderea de caldura.Ca va-ti exprimat d-vs d-nu Valer, asta scrie in postarea d-vs si chiar ca se pierde ceva caldura dar pina la a incalzi lada, s-au scorbura ... nu vad alt scop in "locuintza lor" decat de adapost.
Incalzirea este scopul lor propriu, al ghemului.
In natura cine le restrange ghemul si pune diafragma???
Deci se poate si fara diafragma.
Numa' bine tuturor  :hi:  :hi:  :hi:


Domnule Adi Hodiş, postarea domnului Maxim a venit după ce eu am susţinut că prin diafragmă micşorăm pierderile de căldură deci m-a combătut şi l-am înţeles bine.  Ce am spus despre postare este valabil. Indiferent câte rame are ghemul, pe interiorul ultimului fagure sunt albine deci fagurele este încălzit de ghem. PE CEI APROAPE 12 DECIMETRI PATRAŢI AI FAGURELUI MĂRGINAŞ SE PIERDE CĂLDURĂ care este absorbită de aer, aerul o cedează peretelui lăzii şi acesta exteriorului. Chiar şi o diafragmă neetanşată micşorează mult pierderea prin radiaţie. Avînd lăţime mai mare cu 1,5 cm decât fagurele şi înălţime mai mare cu 1 cm decât rama diafragma micşoreză întrucâtva şi pierderile prin convecţie. Dar vine ea şi desfacerea ghemului, ce face familia cu gol mare fără diafragmă(stas, de cârpă, de nailon, de orice)? Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 759
Nu vreu sa fiu eu cel care transforma acest topic intr-un camp ... teren de tenis, nu-mi sta in carcacter, insa vreu sa va spun:
Sunt convins, aveti cunostinte si experienta, sunteti o enciclopedie in schimb sunteti static, nu aveti acel "t" acea sclipire, acea inovatie acel ceva in +, "enciclopedia" o gasim la biblioteca, eu intru sa vad chichite, ceva diferit, stiu ca pamantu e rotund si nu trebuie sa merg in spatiu sa-i vad curbura pt asta (apropa de faptul ca n'am albine), sunt persoane care spun 2 cuvinte in gluma sau nu si deja aprind beculetele.
Va invit sa ne spuneti din vasta dumneavoastra experienta ceva ce nu se gaseste in carti, ceva ce ati descoperit prin experimentele dumneavoastra, ceva care sa ne aprinda beculetu!
Sa va mai spun inca ceva ce am invatat la cursul de economie de la liceu: exista 3 factori consacrati de productie munca, natura si capitalul (despre astia in cazul nostru citim in carti) mai nou se mai adauga inca cativa printre car esi inovatia, aici e beleaua, pt a creste productia sa invatam sa umblam la inovatie.
Dumneavoastra vreti sa demolati inovatia? Unii au bagat maxim de la munca, natura si capital acum urmeaza sa maximizeze productia din inovatie sau sunt incepatori car nu au natura si capital mult si suplinesc prin inovatie sau unii mai comozi care vor sa suplineasca o parte din munca prin inovatie.
Ideea este ca se poate si alfel nu ca gresiti, nu este bine sa trimiteti la culcare oameni care experimenteaza si prezinta inovatie, o fac benevol din placere, daca le luam placere s-a zis cu informatia. 


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Jimm, cine vrea poate continua cum îi place, nimeni nu-i poate interzice. Cei pe care i-am combătut şi m-au combătut au experienţă, se descurcă. Celor care încă nu ştiu meserie le prinde bine discuţia noastră în contradictoriu. pentru că le dă posibilitatea de a alege în cunoştinţă de cauză. Şi dacă o dă în bară nu pot fi supăraţi pe nimeni-au fost preveniţi. Şi eu am scris că dacă aş avea sute de stupi aş folosi diafragmă de nailon. Şi că am goluri mici în care ar încăpea o diafragmă. Dar n-am pus-o, gol mic-pierdere mică de căldură. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

jimm a scris:

Sa zic si eu ceva
Acum se pune o intrebare, interventia noastra prin incalzirea mediului unde ierneaza (prin diverse metode, inclusiv micsorarea si izolarea volumului unde se realizeaza iernarea ) reprezinta un ajutor? in mod normal ar insemna consum mai redus de energie implicit resurse, uzurma mai mica, dar in detrimentul unei dezvoltari in primavara? sau in detrimentul vicierii admosferei din volum, sunt mai multe - decat + ?, este posibil ca aceasta limitare a volumului sa fie benefica din pct de vedere al caldurii dar nociva din alte puncte (mai importante).

Cred ca aceasta-i esenta.
A pus-o si domnul ca-n dilema aia cu paharul pe jumatate.Unii vad partea goala altii partea plina.

maximus a scris:


Valer70 a scris:


maximus a scris:

domnule valer,
si 2 rame de albina sa fie intr-o lada de 20 de rame,intotdeauna albina incalzeste numai ghemul,nu si lada.sanatate

Iată postarea, domule Maximus. Susţineţi împotriva legilor fizicii şi biologiei că ghemul nu pierde căldură. Este din 6 ianuarie 2010, ora 19.01. Valer Bodea

domnule valer,ma faceti sa ma urc pe pereti.
santeti sigur de ce afirmati?atunci e grav

Prin radiatie,conductie si convectie nu se pierde 1 % din caldura ghemului nici cand in ghem sunt 36 de grade si aerul are -20.Maximus are dreptate.Albina nu incalzeste decat ghemul,nu are treaba cu lada.
aerul si umezeala din respiratia albinelor incalzesc aerul din stup.Si asta este cu totul altceva.Intelegeti va rog ca Maximus are dreptate.

Valer70 a scris:

ÎN CONCLUZIE:
-coaja ghemului de iernare are tot timpul temperatură pozitivă, peste 7 grade celsius;
-aerul se încălzeşte de la corpurile mai calde şi cedează căldura corpurilor mai reci: copii învaţă la şcoală circuitul aerului în casă pe sus de la sobă(calorifer) la pereţii reci şi înapoi pe jos la mijlocul de încălzit;
-aerul din stup se încălzeşte de la ghemul de iernare sau de la cuib:
-aerul încălzit de ghem cedează căldura pereţilor lăzii şi aceştia o cedează la exterior; fenomenul îl percepem uşor iarna, la temperaturi exterioare negative aerul din stup nu are temperatură pozitivă, apropiată de cele 7 grade ale cojii ghemului, are temperatură negativă, doar cu vreun grad deasupra celei exterioare;
-diafragma etanşă indiferent dacă este obişnuită, din material textil, folie sau altceva separă familia de restul lăzii, suprafaţa de ladă prin care se pierde căldura se micşorează deci se micşorează şi pierderea de căldură, consumul de hrană şi uzura albinelor;
-cu cât lăzile sunt mai mari cu atât suprafaţa prin care se pierde căldură este mai mare;
-cu cât temperatura exterioară este mai scăzută cu atît familia de albine pierde mai multă căldură;
-cu cât viteza vântului este mai mare cu atât este mai mare şi pierderea de căldură;
-pierderea de căldură creşte când albinele desfac ghemul pentru că trebuie să asigure puietului 35-36(?) de grade;
Valer Bodea

Copiii invata la scoala bine cu circuitul aerului in casa.Daca caloriferul ar respira aer viciat si umed va asigur ca alceva ar invata
Cu analogiile pe care le faceti gresiti mai rau.
Repet ghemul pierde caldura prin aerul cald si umed din respiratie.1 kg de albine la 36 de grade foloseste cca 70 de litri de aer pe ora pentru respiratie.Acest aer viciat are alta compozitie si in plus are 60-70 % umiditate.Acest aer trebuie inlocuit cu altul.Iar circuitul aerului in stup nu este ca in casa.Si acest aer incalzeste prea putin peretii stupului.
Referitor la desfacutul ghemului,cred ca aici aveti o eroare de exprimare.Albinele mentin o coaja de protectie pentru puiet si la 32-33 de grade.Pentru ca puietul trebuie sa creasca la o temperatura fixa.La 32 de grade ies albine neviabile, fara aripiPeste 36 de grade este alta poveste.
La stupii verticali toamna stuparii ridica caturile si le duc la adapost.Eu le asez sub cuib.La stupii orizontali este recomandata o diafragma oarba (etansa).Nu am lucrat niciodata cu orizontali asa ca aici nu ma pronunt.
Dar stupi verticali fara diafragma am avut,am si sper sa mai am.
Aceasta este opinia mea.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
romikele
Vizitator




Dila Daniel a scris:

SE POTE SI FARA DIAFRAGMA

Nu intotdeauna si nu se poate generaliza.
La orizontal, 16...20 rame, se impune folosirea sa, desi sunt momente in plin sezon cand si eu scot diafragma, dar numai la familiile cele mai puternice.


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Valer70 a scris:


adi hodis a scris:


Valer70 a scris:



Iată postarea, domule Maximus. Susţineţi împotriva legilor fizicii şi biologiei că ghemul nu pierde căldură. Este din 6 ianuarie 2010, ora 19.01. Valer Bodea

Sa nu fie cu suparare.
Eu asa inteleg din explicatia d-lui Maximus ca albinele incalzesc ghemul, indiferent unde s-ar afla acel ghem, in lada, in scorbura, in perete ... in clopot de biserica.Asta este scopul lor, sa incalzeasca ghemul.
Nu scrie nimic despre pierderea de caldura.Ca va-ti exprimat d-vs d-nu Valer, asta scrie in postarea d-vs si chiar ca se pierde ceva caldura dar pina la a incalzi lada, s-au scorbura ... nu vad alt scop in "locuintza lor" decat de adapost.
Incalzirea este scopul lor propriu, al ghemului.
In natura cine le restrange ghemul si pune diafragma???
Deci se poate si fara diafragma.
Numa' bine tuturor     


Domnule Adi Hodiş, postarea domnului Maxim a venit după ce eu am susţinut că prin diafragmă micşorăm pierderile de căldură deci m-a combătut şi l-am înţeles bine.  Ce am spus despre postare este valabil. Indiferent câte rame are ghemul, pe interiorul ultimului fagure sunt albine deci fagurele este încălzit de ghem. PE CEI APROAPE 12 DECIMETRI PATRAŢI AI FAGURELUI MĂRGINAŞ SE PIERDE CĂLDURĂ care este absorbită de aer, aerul o cedează peretelui lăzii şi acesta exteriorului. Chiar şi o diafragmă neetanşată micşorează mult pierderea prin radiaţie. Avînd lăţime mai mare cu 1,5 cm decât fagurele şi înălţime mai mare cu 1 cm decât rama diafragma micşoreză întrucâtva şi pierderile prin convecţie. Dar vine ea şi desfacerea ghemului, ce face familia cu gol mare fără diafragmă(stas, de cârpă, de nailon, de orice)? Valer Bodea

Dar cel mai important factor al evolutiei albinelor in iarna este "incalzirea ghemului" oriunde se afla colonia, in natura s-au stupina.Incalzirea ghemului este urmata de acea pierdere de caldura.Nu se poate pastra.
De la acestea incolo este teorie care se poate dezbate pana la viitoarele alegeri.
Ceea ce am scris este din pozitie neutra si este parerea mea fiindca asa vad eu realitatea.
   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Şi cei pro şi cei contra diafragmei ne-am spus argumentele. Să sperăm că cercetarea apicolă s-a ocupat şi de asta. Cunoscătorii de engleză ar avea şanse să afle răspunsul.

pus acum 14 ani
   
igi
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 341
Sa va spun cum am facut in toamna: La cei 4 stupi multietajati am lasat familiile (toate) in corpul de baza. Am pus la fiecare de o parte si de alta a cuibului diafragme din carton.
Apoi peste, am pus folie de parchet. Folia acopera si diafragma. Mentionez ca am capac cu sita (care pe laterale are aerisire) dar sita este obturata in proportie de 90% cu polistiren subtire de 2 mm.

Acum: la o singura familie, am pus doar o singura diafragma din carton pe o parte a cuibului. Peste o saptamana, cand temperatura a scazut la 8-9 grade, am verificat si la acea familie ghemul era format inspre carton, dar atat de tare incat parca se formase pe carton.

Atunci am pus diafragma si pe cealalta parte a ghemului. La ultima verificare ghemul se formase frumos pe mijloc ca si la celelalte familii.

Sunt la inceputuri, inca nu mi-am format pe deplin o imagine despre toate, insa am zis ca dupa toate discutiile si tot ce am citit sa fac o mica experienta. Asta a iesit (in materie de diafragme).

Bineinteles ca sunt constient de faptul ca fiecare stupina are obiceiurile ei, fiecare stup arata altfel pe interior si pe exterior, deci conditii diferite etc. implicit se impun masuri diferite.
Asta e parerea pe care mi-am format-o (pana acum).


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
nicus
apicultor

Din: PRAHOVA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1147
Citesc cu placere fiindca nu am sesizat daca e "intr-adevar" nevoie de diafragma..


jimm a scris:

stiu ca pamantu e rotund si nu trebuie sa merg in spatiu sa-i vad curbura   


apropos de inovatie
nu, nu trebuie sa mergi in spatiu..

folosim sau diafragma? citesc placere fiindca sesizat daca nevoie scris: stiu pamantu rotund trebuie

57.9KB


_______________________________________
Values have nothing to do with the material world

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Frumos peisajul dar unde este constructia respectiva ? 

_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 312
Probabil din Dubai.pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 14 ani
   
nicus
apicultor

Din: PRAHOVA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1147
este adevarat din Dubai
Moderatorii pot sterge aceste postari cam...offtopic


_______________________________________
Values have nothing to do with the material world

pus acum 14 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 312
Probabil ca este interesant sa stim modul cum am evoluat in folosirea diafragmei. Personal impachetam stupii cu diafragma de papura,un carton si izolam cu panza sau folie.Pe parcurs am tot redus "grosimea" diafragmei pana am ajuns  numai la panza sau folie, iar unii fara.Probabil ca generatia mai tanara( nu ma refer  la mine) foloseste impachetari mai "subtiri", uneori din motive economice legate de costuri ,manipulare ,depozitare , etc.pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
mai bine ati lasa la o parte calculele gradelor -pe care oricum nu le -ati facut voi-convectia matematica inclinarea stupului si incercati la toamna sa iernati pe 5 rame full cu miere puneti dupa diafragma [si apoi vb lui bebe si lui hodish trecem pe  net si asteptam primavara

_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
Gyl_tv09
apicultor

Din: Patarlagele
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 164
Pana la toamna mai este......noi toti urmarim cu interes aceste discutii...aflam lucruri interesante ....ganduri si idei....lucruri de care dintr-un motiv sau altul pana acum nu sa vorbit.....greii forumului evitand aceste subiecte revolutionare care dau peste cap teoria invatata de la bunici.....si stiu ei de ce........

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Gyl_tv09 a scris:

.....greii forumului evitand aceste subiecte revolutionare care dau peste cap teoria invatata de la bunici.....si stiu ei de ce........


Eu nu prea sant de acord cu cele afirmate de d-vs ci dimpotriva, subiectele au fost dezbatute si rasdezbatute pe forum fara secrete iar faptul ca evolutia apiculturii a trecut la alte nivele fatza de perioada bunicilor ... nu se datoreaza doar greilor forumului ci si a greilor apiculturii mondiale ... tot fara secrete ... intrebatzi pe mr. google.
S-au mai rasfoitzi forumul.   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

Gyl_tv09 a scris:

Pana la toamna mai este......noi toti urmarim cu interes aceste discutii...aflam lucruri interesante ....ganduri si idei....lucruri de care dintr-un motiv sau altul pana acum nu sa vorbit.....greii forumului evitand aceste subiecte revolutionare care dau peste cap teoria invatata de la bunici.....si stiu ei de ce........


Domnule Gyl, vă rog să nu mi-o luaţi în nume de rău dar i-aţi jignit fără să vreţi pe Dilă Daniel, Gică, Maximus, Pupemea, Adi Hodiş, Balaşbebe, LS_5 şi pe foarte mulţi alţii, dar eu i-am enumerat doar pe cei pe care mi-i amintesc din ultimele postări. Indiferent pe ce poziţie s-au postat toţi fac parte dintre greii forumului şi nu s-au ascuns după deget, şi-au spus părerea, nu au evitat subiectul! Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Gyl_tv09
apicultor

Din: Patarlagele
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 164
Departe de mine gandul de a jigni pe cineva.....si daca am facuto fara sa vreau....imi cer scuze .

pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Eu am stupi verticali de 10 rame Dadant, cu magazie 3/4. Folosesc diafragma cam tot timpul anului.

Ce fel de diafragme am?:

-rama de lemn de 2/2 cm {partea de sus, speteaza superioara de rama}, in interiorul ramei, polistiren de 2 cm, placat pe cele doua fete cu pfl de 4 mm, ca dimensiune, mai mici cu 7 mm decit interiorul lazii, si pe lateral si fata de fundul lazii,( care la mine este din scindura, fix, fara sita.), astfel ca albinele si aerul pot sa treaca.
Diafragme etanse am folosit in prima iarna, dar am avut condens si mucegai la ramele marginase, deci pentru mine diafragmele etanse nu sint bune.

  Cum lucrez eu cu diafragma?

- La organizarea cuibului pentru iarna, las ramele pline cu miere, in numar de 3-6 (3 la roii mai slabi, 6 la citeva exceptii), familiile normale ierneaza pe 4-5 rame, dar in ghemul de iernare voi avea albine si intre diafragma si ultima rama, deci ce este pe 4 rame, are 5 intervale de albina . Trag cuibul pe mijloc, delimitat de diafragme, intre acestea si peretii lazii, am spatiu gol. Deci ramele marginase de la voi, la mine sint 2 diafragme.
- La controlul de fond, transvazez familiile in lazi curate, flambate, pun cuibul in partea dreapta; lipit de perete- diafragma, ramele pe care au iernat- nu mai am ce strimta cuibul, pentru ca am facut-o din toamna, in stinga ramelor, cealalta diafragma, dupa ea, una din ramele scoase in toamna, pe care o descapacesc partial. Pina o golesc de miere, deja in cuib am numai puiet, inclusiv pe partea dintre rama si diafragma. Cind rama de dupa diafragma este plina de albine, o trec in cuib la ouat, tot linga diafragma. Dau alta rama cu miere, pe care nu o mai descapacesc, ele o trag treptat. Astfel, pina pun magazia, in cuib am 8-9 rame de puiet(da pline ochi de puiet), ca nu mai ramine loc de miere in coronite decit vreo 0,5 maxim 2 kg. In loc sa car dupa mine 1-2 rame cu miere, de cite 5 kg, am 1-2 diafragme, mult mai usoare.
-Neavind loc de depozitat in cuib, toata mierea de la salcim se regaseste in magazie, pura, curata, incolora.- Anul trecut, la 2 salcimuri am facut 3 recolte, dupa care in cuib aveam tot cite 7-8-9 rame de puiet si miere foarte putina, altii(prieteni), aveau cite 3-4 rame puiet, lazi ca ale mele, familii la fel de bune, pe 10 rame, si miere mai putina recoltata. Verificat, stupul pe 9 rame aduna mai mult decit cel pe zece.
-Daca ies dupa polen primavara devreme, cam din 20 aprilie fac roi artificiali. Se dezvolta primavara incredibil.
-Pe 10 rame stau cam iulie-august.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Gyl_tv09 a scris:

Departe de mine gandul de a jigni pe cineva.....si daca am facuto fara sa vreau....imi cer scuze .

Nu cred ca este s-au ca va fi considerata o jignire ci mai degraba o impresie nefondata.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283

dorindafi a scris:

:hi:   indiferent daca folosim s-au nu diafragma eu cred ca importanta e sa avem famili sanatoase si o productie buna de miere.atat de mult se vorbeste despre diafragma de parca ar fi OMAR HAISAN .


Modificat de dorindafi (acum 14 ani)


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

dorindafi a scris:


dorindafi a scris:

:hi:   indiferent daca folosim s-au nu diafragma eu cred ca importanta e sa avem famili sanatoase si o productie buna de miere.atat de mult se vorbeste despre diafragma de parca ar fi OMAR HAISAN .


Domnule Dorinafi, noi avem ca instrumente materiale de lucru la care trebuie să facem o opţiune dintre variantele existente:
-tipul de cutie şi de cat dacă este cazul şi în consecinţă şi tipul de ramă; 
-tipul de fund;
-tipul de podişor;(chiar şi folia sau pânza sunt podişoare);
-tipul de capac;
-tipul de diafragmă sau lipsa ei;(şi folia su pânza este diafragmă);
-tipul de colectoare(polen, propolis, venin);
-tipul de hrănitor;
-tipul de izgonitor;
-tipul de extractor, descăpăcitor, maturator;
-ustensile pentru producerea de mătci sau lăptişor. Toate acestea trebuiesc alese în funcţie de tehnologia apicolă pe care vrem să o aplicăm. Deci fiecare dintre ele este pentru stupar mult mai importantă decît scandalurile de presă. Aşa că se discută şi se va discuta mult şi mereu despre ele. Pentru că toate pot influenţa măcar unul din factorii: sănătatea familiei de albine,  producţia ei, cheltuielile stupinei, volumul muncii depus pentru obţinerea producţiei, sănătatea stuparului, bunăstarea familiei sale. Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Din cauză că mulţi sunt convinşi că diafragma nu este necesară pentru că ghemul de iernare nu piede căldură şi că chiar când încep să crească puiet albinele fac o coajă izolatoare la exteriorul cuibului eu l-am rugat pe Janese să determine şi temperatura din ladă. În urma controversei despre diafragmă am pus termometre ieri, la două familii. Familiile iernează singure în ladă, în pat cald, cu nailon peste cuib, fără fantă de aerisire şi cu o bucată de izopren deasupra. Au aerisire de fund. Am pus termometrul pe rame, pe o bucată de carton asfaltat şi un alt termometru pe folia care acoperă cuibul, sub izopren. La această oră pe capacul lăzii sunt 5 grade. Deasupra fagurilor sunt la 16 grade la familia 14 şi 16,5 grade la familia 15. Cele două termometre sunt cumpărate ieri şi indică aceeaşi temperatură când sunt unul lângă altul. Deasupra foliei sunt 13 grade la familia 14 şi 15 grade la familia 15. Între cele două familii este diferenţă de temperatură de de două grade deasupra foliei. Diferenţa de 0,5 grade deasupra ghemului este explicabilă pentru că albinele dă drumul la încălzire periodic, nu continuu. Dar familia 14 a fost restrânsă prea tare şi la 21 noiembrie i-am mai dat 2 faguri. Ulterior am constatat că am exagerat totuşi nu am retras unul. Termometrele de pe folie sunt sunt cumpărate mai demult, le voi schimba ca să fie toate 4 la fel. Oricum, este clar, familia pierde căldură şi prin ghem şi printr-un singur strat de folie. Pentru că pierde căldură prin ghem este clar că dacă spaţiul gol, este mai mare suprafaţa pereţilor prin care se pierde căldură este mai mare deci pierderea de căldură este mai mare. Deci:
-diafragma etanşă micşorează mult pierderile de căldură;
-diafragma neetanşă şi umplerea golului cu materiale absorbante micşorează şi ea pierderea de căldură dar consumă timp şi incomodează la depozitare;
-diafragma neetanşă micşorează şi ea pierderile de căldură în măsura în care este mai mare decât fagurele.
-dacă golul este mic, de 1-2 eventual trei faguri, este de înţeles că unii din cei cu multe familii de albine nu folosesc diafragma scăpând de manopera cerută de ea, de transportul şi depozitarea ei. Totuşi diafragma din folie ar micşora pierderea de căldură şi folia este uşoară, ieftină şi nu ocupă mult loc. Voi repeta verificarea temperaturii şi când ghemul se va restrânge. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Gyl_tv09
apicultor

Din: Patarlagele
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 164

Valer70 a scris:


Gyl_tv09 a scris:

Pana la toamna mai este......noi toti urmarim cu interes aceste discutii...aflam lucruri interesante ....ganduri si idei....lucruri de care dintr-un motiv sau altul pana acum nu sa vorbit.....greii forumului evitand aceste subiecte revolutionare care dau peste cap teoria invatata de la bunici.....si stiu ei de ce........


Domnule Gyl, vă rog să nu mi-o luaţi în nume de rău dar i-aţi jignit fără să vreţi pe Dilă Daniel, Gică, Maximus, Pupemea, Adi Hodiş, Balaşbebe, LS_5 şi pe foarte mulţi alţii, dar eu i-am enumerat doar pe cei pe care mi-i amintesc din ultimele postări. Indiferent pe ce poziţie s-au postat toţi fac parte dintre greii forumului şi nu s-au ascuns după deget, şi-au spus părerea, nu au evitat subiectul! Valer Bodea

In postarea de mai sus...am vrut sa scriu ceva... si a iesit altceva... recunosc....greseala este a mea .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Am tot respectul pentru acesti oameni..apreciez munca si devotamentul lor si al dumneavoastra...sinceritatea si dorinta de a ajuta...fara a evita subiectele si rasp unzand cu sinceritate atunci cand santeti intrebati.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Nu-i nimic, domnule Gyl, ştiu că aţi făcut-o din greşeală şi pentru că doreaţi să aflaţi care este adevărul. Poate nu există forumist care să nu fi greşit măcar o dată din cauza oboselii, a grabei(timpul!) sau a necitirii postărilor anterioare. V-am atras atenţia doar pentru ca să clarificaţi situaţia. Iar despre adevăr, îl susţinem toţi pe rând şi tot pe rând greşim dar controversa ne duce pe toţi înainte. Noi, bătrânii, nu aveam cu cine să discutăm, nu era internet, deci duceam mulţi ani greşelile în spate. Şi literatura apicolă dădea uneori sfaturi greşite. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dle. Valer,am sa arat unde consider eu ca dvs. nu ati inteles exact ceea ce sustin cei care nu lucreaza cu diafragma.Sau hai sa nu generalizez ci sa spun de mine,dar multe din ce voi scrie sunt valabile pentru noi.Fac aceasta interventie fiindca ma consider vizat printre cei la care faceti referire.
-eu nu am spus niciodata ca nu se pierde caldura.Am spus ca nu radiaza caldura.
Adica ghemul nu este un corp cald care degaje caldura in laterale sau sub el,astfel incat sa incalzeasca spatiul in care se afla,ca si cum am pune o sfera mare metalica care are in centru o sursa de caldura permanenta in centrul ei.
Pierderi de cadura ,ca si altii ,am sustinut ca exista,dar este de alta natura.Acea caldura care este un aer viciat,nu se poate"stoca" in lada cu ajutorul diafragmei mobile,si nici nu imi doresc acest lucru.Si daca s-ar "stoca" acea caldura cu diafragma mobila,eu consider ca se poate "stoca"si cu o rama in locul diafragmei.
Eu sustin ca acel efect de clopot,intr-o lada,indiferent de marimea ei este acelasi si cu o diafragma si cu o rama in locul ei.
Dvs.,de asemenea faceti referire la diafragma mobila.Este in opinia mea altceva fata de diafragma mobila,este un perete fals,dvs.micsorand defapt lada.Aici sunt alte discutii si nu face tema dezbaterii.
Eu incerc sa determin sa mi se raspunda,macar teoretic in urmatorul caz.Avem doua familii la fel ca putere si ca tip de lada unde le iernam.Una este pe sase intervale de albina,adica 5 rame si diafragma mobila.Cea de-a doua la fel,sase intervale de albina dar 6 rame.Fara altceva.
Plecand de la acest exeplu,care este dezavantajul celei de a doua familii?Asta asi vrea sa dezbatem cu calm,fara sa ne abatem de la exemplu.
Va rog sa faceti experimentul cu termometrul la doua astfel de familii.Va rog sa masurati si temperatura din spatiul gol la aceste familii.
Daca vreti  sa dezbatem pe marginea acestui exemplu,va rog sa o faceti.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Pentru mine ieri a fost o lectie foarte buna in ceea ce primveste diafragma si dimensiunea cuibului. Am lasat intentionat cateva famili pe 2 corpuri.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Dilă Daniel, eu nu iau personal disputa despre diafragmă. Într-o dispută despre întreţinerea albinelor nu-mi pasă dacă am dreptate sau nu. Importantă este aflarea adevărului, din aceasta câştigăm toţi deci şi eu, chiar dacă nu am avut dreptate.  Eu am susţinut că diafragma este utilă. Am arătat că ghemul pierde căldură iar după desfacerea lui pierderea de căldură creşte, mai ales la temperaturi exterioare negative. Nu am pus termometru în gol pentru că nu am gol. Am stupi puţini şi-mi permit să umplu golul. Dacă termometrul era pus în partea superioară a golului nu peste folia care acoperă cuibul indica tot o temperatură mai mare decât cea exterioară. Adică dovedea ce am susţinut, că ghemul pierde căldură. Deci este benefică pentru familia de albine şi pentru buzunarul stuparului izolarea cuibului de golul din ladă, prin diafragmă. Cu cât este mai etanşă cu atât mai bine. Cu cât este mai mare golul este cu atât este mai necesară diafragma. Că cei cu mulţi stupi şi cu lăzi de 8-10 faguri nu folosesc diafragma înţeleg. La ei golul nu este mare şi au familii puternice. Chiar dacă vin pe vatră cu familii slăbite le întăresc prin unificări deci tot familii puternice au la iernare. Şi chiar şi dintre ei sunt convins că mulţi folosesc diafragma din folie sau din cârpă. Aşa că nu are rost să mai discutăm despre căile prin care se pierde căldura, ca stupar nu mă interesează discuţiile teoretice, mă interesează doar dacă este rentabil să folosesc diafragmă sau nu. Şi termometrele spun că diafragma este utilă. Dacă doriţi să vă convingeţi puteţi verifica, puneţi termometre şi comunicaţi-ne ce aţi constatat. Eu am făcut-o şi o voi mai face. Doar de câteva ori pentru că ridicarea capacului telescopic deranjează albinele, oricât de atent aş fi. Referitor la dumneavoastră, Domnule Dilă Daniel, nu uitaţi că chiar dacă nu aţi avea uneori dreptate aceasta nu micşorează cu nimic meritele dumneavoastră. Nu putem avea totdeauna dreptate. Oricine se poate înşela uneori. Dar tot un mare stupar rămâneţi. Iar eu chiar dacă aş avea dreptate aş rămâne tot un mare iubitor al albinelor dar un stupar mic.  Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

balasbebe a scris:

Pentru mine ieri a fost o lectie foarte buna in ceea ce primveste diafragma si dimensiunea cuibului. Am lasat intentionat cateva famili pe 2 corpuri.


Domnule Balaşbebe, dacă îmbinarea dintre corpuri este izolată perfect şi dacă sus stupul este închis etanş iernează normal. Eu lipesc cu două trei rânduri de bandă adezivă catul de cuib pentru că o dată cârtiţa a săpat sub piciorul lăzii şi lada s-a răsturnat. Într-un an serviciul şi boala m-au făcut să mă prindă gerul cu doi stupi cu cuibul sus în catul de 1/1 şi jos cu fagurii din care centrifuga scosese doar o parte din mierea vâscoasă de rapiţă de toamnă. I-am pus la golit ştiind că o vor consuma până la ultimul zbor de toamnă. Atunci foloseam folia. Îngheţase. Am scos vre-o doi trei faguri de sus din margine, am pus diafragma, am pus folie peste cuib coborând-o peste diafragmă, am pus altă folie peste tot şi am tot urmărit des ridicarea ghemului, de teamă că volumul mare al celor două corpuri Dadant 1/1 vor epuiza rezervele familiei. Spre surpriza mea cele două familii nu au ajuns la leaţul superior, au ajuns altele. Dar primăvara pe cutia de jos şi pe fagurii de jos era mucegai. Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Vedeti dle.Valer ce va tot reprosez?Aceste discutii pe care le deschideti de fiecare data fara sa dezbatem problema in sine.
Concret,asupra unui exemplu pus in discutie de mine,aveti ceva de adaugat?
Daca nu ,spuneti ca nu si nu are nimeni nici o problema.
Prin dezbaterea acestui exemplu,se pot lamurii unele aspecte care fac obiectul discutiei.Recunosc ca urmaresc prin acestea,sa arat ca ati facut afirmatii ce nu stau in picioare ,referitoare la nefolosirea diafragmei.Urmaresc deasemenea sa arat ca din aceasta dezbatere aveti si dvs. de invatat unele lucruri noi.Urmaresc sa arat ca sustinerea- cum ca folosirea diafragmei este benefica fata de nefolosirea ei este gresita.Nu ca nu este benefica diafragma.Eu incerc sa justific afirmatia mea.Aceea ca se poate si fara diafragma,fara a dauna familiei de albine.Afirmatie care, dvs. incercati sa o demontati.Eu nu am incercat demontarea afirmatiei ca nu e buna diafragma.Nu am sustinut niciodata acest lucru.Eu sustin ca se poate si fara diafragma.
Am afirmat in repetate randuri ca nu sta la indemana oricui sa nu foloseasca.Trebuie cunoscute anumite aspecte.ASTA tot incerc sa scot in evidentza.
Acum...putem sa continuam asupra exemplului dat?

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283

balasbebe a scris:

Intr-o perioada am fost preocupat de izolati, pentru a mentine caldura.  Am vazut ca si la un polistiren de 10 cm, si chiar prin el trece frigul sau caldura . daca ne gandim doar la o banala diafragma inclin sa le dau dreptate celor care nu o folosesc.
Eu folosesc diafragma, si nu pot sa renunt la ea prea curand. Cand mi-am cumparat stupina, am crezut ca voi renunta la sistemul de podisor si o sa aplic doar carpa sau folia.
Iata un argument pentru care eu nu renunt.
  Atunci cand cuibul este delimitat de diafragma, ultima rama va ramane intrega, mai precis la dimensiunea ceruta de stas. Daca nu ar fi diafragma, ultima rama la inceput ori ar fi mai ingrosata, ori ar incepe albinele  sa-si traga fagurasi. La fel est esu cu podisorul. Daca distanta este corecta, atunci ramele vor ramane curate, iar albinele vor avea alte preocupari decat sa umple golurile.
  Am vazut stupine cu rame perfecte, curate, dar si rame umplute cu ceara sau amestecate de ceara cu propolis. Depinde de gustul fiecaruia. Daca folosim diafragma se poate limita cuibul. La o sedinta ACA domnul DANILICI, cred ca a vorbit 1/2 ore despre importanta diafragmei. Daca sti cand sa o muti poti sa faci minuni in stup.
Eu zic ca la mine este asa, iar la voi care nu agreati  aceasta idee la fel de bine puteti sa aveti perfecta dreptate.
Albinele mele, fara diafragma si cu atatea boli, fara sa fie voie sa fie tratate le pot tine intr-o stare de echilibru fara puiet varos, fara loca sau puiet racit. Asa cred eu.

=D laudata fieti vorba!


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
DUTA DANIEL
apicultor

Din: com.CETATE jud.DOLJ
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 145
VA salut

_______________________________________
Cu toata stima.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Când termometrul vorbeşte eu nu trebuie să mai adaug nimic. Cine vrea acceptă, cine nu n-are decât. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Incerc astfel.Un set de intrebari la care sa raspunda cine doreste cu DA sau NU.
1-se poate intretine o familie de albine cu diafragma mobila?
2-se poate intretine o familie de albine fara diafragma mobila astfel sa nu cauzeze familia de albine ,negativ -fata de folosirea ei?
3-exista avantaje care le are diafragma mobila fata de inlocuirea ei cu o rama?
4-exista avantaje care le are inlocuirea diafragmei mobile cu o rama?
5-Ati iernat fara diafragma?
Rog pe cei care sunt dispusi sa raspunda cum consdera si sa si argumentam raspunsul,acolo unde se considera necesar.
Incep eu,cel care propun acest "joc"
1-Da
2-Da-daca se cunosc toate aspectele.
3-Nu
4-Da. Iar daca rama are cel putin miere pe fata interioara,aceta este cu ataa mai mare.
5-Da.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
1 da
2 da
3 nu
4 da
5 da si o sa ierneze
 


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Ce inseamna diafragma mobila pentru dvs?
Pentru mine un obstacol in calea albinei.Acel obstacol poate fi inlocuit si cu altceva.(in cazul meu cu alta rama)
Incercati fiecare sa dati un raspuns clar.
Dle Valer. raspunzand acestor intrebari,eu zic ca se clarifica multe.(asta si cele 5 de sus)
...ceva ma face sa cred ca veti evita raspunsuri directe si scurte...la obiect.Iar daca acest mesaj va ambitioneaza si raspundeti,putem analiza raspunsurile numai daca doriti si dvs.
Ma adresez inspecial dvs.,considerandu-va cel mai aprig combatant.

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Dilă, legile stabilite de Dumnezeu nu pot fi anulate de referendumuri. O părere omenească greşită nu devine adevăr chiar dacă este împărtăşită de miliarde de oameni. Deci referendumul arată doar în ce măsură o idee sau alta este acceptată, susţinută de oameni. În istorie au fost cazuri când din interese de grup adevărului i s-a băgat pumnul în gură dar prin aceasta nu a fost desfiinţat, s-a întârziat doar recunoaşterea lui. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
1da                                                                                                               2da                                                                                                                3nu                                                                                                                4da                                                                                                                5da dar cu probleme la dezvoltare in primavara  /                                                                                                                                                

_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

Valer70 a scris:

Domnule Dilă, legile stabilite de Dumnezeu nu pot fi anulate de referendumuri. O părere omenească greşită nu devine adevăr chiar dacă este împărtăşită de miliarde de oameni. Deci referendumul arată doar în ce măsură o idee sau alta este acceptată, susţinută de oameni. În istorie au fost cazuri când din interese de grup adevărului i s-a băgat pumnul în gură dar prin aceasta nu a fost desfiinţat, s-a întârziat doar recunoaşterea lui. Valer Bodea

Dle .Valer!Vreti sa spuneti ca in interese de grup cineva incearca sa va bage pumnul in gura?...si ca dvs detineti adevarul?
Am inteles ca va retrageti.Dar chiar nu stiti sa pierdeti?
...
Va respect varsta.
Va respect cunostiintele.
Va respect activitatea de pe forum.
Imi rezerv insa dreptul de a va respecta pentru jignirile aduse gratuit!
Retragerea dvs.,prin refuzul de a da raspunsuri la acele intrebari(si multe altele din aceasta sectiune)il respect,dar m-au si lamurit...Si nu uitati ca in apicultura toti mai avem de invatat.Acum,a fost randul si al dvs.
Cu toata stima Dila Daniel.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Domnilor sau....baieti cum vreti sa va zic, stiti ca si eu printre multi altii folosesc sitemul gen horn cu sita pe fund si fanta la folie, cu sau fara diafragma, depinde de ce am la indemana, de fapt diafragmele le-am lasat deoparte nu le mai ating, dar mai las hranitoarele uluc cat toata rama in lateral de-a lungul iernii.
Acuma...ce vreau sa zic?
Stiti ca la "folia, pro /contra" s-a deschis o discutie care e destul de mult legata de ce se discuta aici, si anume mediul din interiorul lazii in diferite situatii, asa am ajuns eu un aplicant al principiului hornului ca sa nu iau in gluma principiul clopot de care mai vb nea Gica, sunt doua sisteme total diferite de iernare..dati-va si voi cu parerea despre ele acolo...ar fi util sa auzim mai multe idei.
Ca sa intru in jocul lui Daniel o sa raspund si eu dupa pricepera mea ca ...1-DA, 2-DA, 3-NU, la punctul 4-am un raspuns mai nuantat si anume ultima rama poate fi o capcana pt albina daca aceasta rama nu are miere pe ea sa fie plina, albina se va aseza pe ea chiar si un pumn de albina si daca nu e suficienta miere pe rama la primul ger moare, pica jos inghetata chiar daca la 4cm mai incolo este practicat orificiu in rama, deci ori ai rama plina si pe fata exterioara cu miere ori mai bine diafragma...in nici un caz rama goala.
5-DA am iernat si o sa iernez fara diafragma, cel mult un hranitor nemiscat de la locul lui din lene dar nu la toti stupii ci unde se nimereste.

Am o problema cu lasarea in lateral a unei rame goale...cel putin la mine s-a dovedit a fi o problema deci nu recomand asta nimanui.
Deci va rog sa va dati cu parerea mai ales cei care ierneaza in prezent ca mine in sistem horn pe problema cu sistemul clopot, Daniel baga-te si tu ca esti experimentat!!


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
"Domnule Dilă, legile stabilite de Dumnezeu nu pot fi anulate de referendumuri"

Legile pot fi intelese gresit.Sau aplicate prost.Nu doar din rea vointa ci si doar din limitarea gandirii.Ori dintr-o inertie a lucrurilor.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

Dila Daniel a scris:

Ce inseamna diafragma mobila pentru dvs?
Pentru mine un obstacol in calea albinei.Acel obstacol poate fi inlocuit si cu altceva.(in cazul meu cu alta rama)
Incercati fiecare sa dati un raspuns clar.
Dle Valer. raspunzand acestor intrebari,eu zic ca se clarifica multe.(asta si cele 5 de sus)
...ceva ma face sa cred ca veti evita raspunsuri directe si scurte...la obiect.Iar daca acest mesaj va ambitioneaza si raspundeti,putem analiza raspunsurile numai daca doriti si dvs.
Ma adresez inspecial dvs.,considerandu-va cel mai aprig combatant.


Domnule Dilă, sunteţi un privilegiat. Părinţii v-au dat un nume de origine ebraică-Daniel şi conţine în el cuvântul El care la evrei şi la fenicieni înseamna Dumnezeu. Numele Betel înseamnă casa lui Dumnezeu. Betleem înseamnă casa pâinii: bet-casă. Betel înseamnă casa lui Dumnezeu. Bet-casă, El-Dumnezeu. Sunt multe localităţi şi toponime în Israel al căror nume se termină în El, fericitul Don Bazil care a trecut pe acolo poate confirma. Pentru că neadevărul nu vine de la Dumnezeu onoraţi-vă numele, abandonaţi părerile greşite, nu vă cramponaţi de ele. Vă mai dau un exemplu de părere greşită care circulă pe forum: chiar dacă ghemul de iernare pierde căldură nu contează, pentru că albinele respiră oricum, prin respiraţie produc şi vapori de apă deci oricum trebuie eliminată căldura pentru a elimina apa şi a preveni condensul şi mucegaiul. Nu m-am apucat să o combat când am tot întâlnit-o pe forum pentru că această împletire de adevăr şi eroare are o importanţă secundară. V-o dau doar ca exemplu. Mă refer la ea în postarea următoare pentru că aici nu am spaţiu suficient. Valer Bodea


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Incep sa ma gindesc din ce in ce mai mult ca parte din caldura aia care este emanata de ghem nu tre sa se piarda ci sa se conserve, caldura e una condensul e alta, de asta v-am trimis la discutia despre clopot, nea Gica stie multe ca de 30 de ani tot studiaza albina, si sincer nu pot sa nu iau in calcul ca poate exista o solutie mai buna de iernare decat sistemul horn.
Plecand de la premisa ca sistemul horn nu e perfect din mai multe motive, pierde caldura inutil, caldura generata de ghem si pierduta involuntar dar pierduta, apoi nu rezolva problema condensului pt ca functie de stup de numarul albinelor de ventilatia stupului de mai multi factori condensul poate sa apara sau nu in sistemul horn, apoi sistemul horn creste consumul de miere si de aici restul problemelor legate de intestinul albinei si sanatatea ei...tre sa gasim o solutie in asa fel incat caldura aia cata e generata de ghem sa nu se piarda in vant ca la sistemul horn, iar condensul sa dispara.
Hai mai sa discutam ca e important, pe cuvant!
Pe mine pozele alea in infrarosu cu stupul si temperaturile la diferite nivele in lada si temperaturile exterioare puse de Lulache m-au starnit rau de tot, unde mai pui ca si un veteran in bransa, nea Gica aplica sistemul clopot de care multi nu prea tin seama dar uita ca omul are 30 de ani printre albine in spate.
Hai la discutii pe tema "Clopot" !!


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Dilă, să presupunem că la temperatura X a ghemului de iernare albinele consumă miere doar pentru a-şi menţine metabolismul în limite convenabile. La această temperatură prin respiraţie albinele îi asigură ghemului şi temperatura necesară şi elimină şi apa în exces prin căldura pe care o pierde ghemul. În această situaţie ghemul consumă pe oră sau pe zi o cantitate de miere. Mică. Şi afirmaţia că albinele nu consumă miere pentru căldura pierdută, căldura respectivă apărând oricum prin respiraţia albinelor ESTE ADEVĂRATĂ. Dacă temperatura scade cu 5 grade de exemplu nevoile de respiraţie ale albinei sunt aceleaşi dar consumul de miere creşte pentru că a crescut şi pierderea de căldură. Dacă temperatura mediului exterior scade cu încă 10 grade albinele măresc mult turaţia pentru că diferenţa mai mare dintre temperatura ghemului şi cea a mediului exterior s-a mărit şi conduce la o mai mare pierdere de căldură. Este logic deci, afirmaţia care la o anumită temperatură era adevărată la toate temperaturile mai mari decât ea ESTE FALSĂ. Bătrânii care au multe ierni în spate ştiu fără nici o teorie că în iernile grele familiile de albine consumă mai multă miere decât în cele normale deşi nu cresc puiet. Iar ei ard mai multe lemne. Ce se întâmplă cu tinerii de azi, pentru ce nu recunosc adevărurile evidente? Cârcotaşii sau leneşii la judecată ar gândi că nu am dreptate pentru că în iernile calde albinele consumă şi mai mai mult decât în iernile reci. Şi au dreptate dar nu la acest subiect, pentru că intră în ecuaţie consumul pentru creşterea puietului care în iernile aspre nu conta. La ce concluzie ajung? Spaţiu mai mic de încălzit-avantaj pentru albine şi câştig pentru stupar. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

Valer70 a scris:

...părere greşită care circulă pe forum: chiar dacă ghemul de iernare pierde căldură nu contează, pentru că albinele respiră oricum, prin respiraţie produc şi vapori de apă deci oricum trebuie eliminată căldura pentru a elimina apa şi a preveni condensul şi mucegaiul....

Dle Valer,nu asta face obiectul nostru.Bun,aveti dreptate in orice privinta cu caldura...orice ati spune este adevarat.Dar pentru Dumnezeu...am ajuns la epuizare sa repet ca tema discutiei este disfragma mobila.Indiferent de a caldura,indiferent de alt factor,introduceti ce element doriti in exemplul care l-am dat,comparati familiile si spuneti-mi dezavantajul familiei doi.Spuneti-mi argumentat ce dezavantaj creez albinei cand in conditii identice una are diafragma mobila si una rama.Ce ne frecam atat cu a caldura cu folie cu carpe...cu absolut orice.Va rog din suflet nu ma mai plimbati atat...conditii identice ale unei familii de albine si in cuptor daca vreti si in iglu...ce dezavantaj are aia fara diafragma mobila fata de aia cu ea....Atat mai vreau...ca termin si pachetul de tigari!

P.S.etimologia numelui...ma onoreaza si va multumesc!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2 3 4 5 6  

Mergi la