APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Manuela25 pe Simpatie
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 62 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ? / Cine sunt eu-Valer Bodea  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 ... 8
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Lumina zilei am văzut-o în comuna Bălan din judeţul Sălaj dar albine am văzut la Ploieşti unde ne-am refugiat în 1944 din cauza masacrării de către armata maghiară a populaţiei din localitatea apropiată Trăznea. Ceaţa artificială care apăra prosperul oraş al rafinăriilor şi al lui nenea Iancu de bombardierele americane a ucis cei câţiva stupi cumpăraţi de tata cu bani agonisiţi cu greu. Nici miere nu a putut lua de la ei. Abia în 1955, la Bălan, a cumpărat un roi de la care până la începutul anilor 70 am ajuns la aproape 30 de familii. Tata era adeptul lui Layens care recomanda să se pună faguri primăvara şi să nu se deranjeze  albinele până la recoltare care la noi se făcea toamna.
Am avut în zonă un an atât de secetos încât prin luna iulie sau august, când am ajuns eu acasă, albinele foarte îmbătrânite nu aveau nici o celulă cu nectar, nici puiet căpăcit, nici larve sau ouă. Prin unificări successive dictate de moartea albinelor îmbătrânite am ajuns la o singură familie în primăvara următoare.
    În 1973, la repartiţia mea, a plouat cu posturi în oraşe mari ca Braşov, Cluj, Suceava, Sibiu şi altele dar soţia mea nu a fost interesată de oraş iar pe mine nu m-a deranjat pentru că visam să-mi întemeiez o stupină.   
Pentru că aveam copii mici şi nici la Carei unde am fost repartizat nici în împrejurimi nu era catedră vacantă pentru soţia mea am renunţat la repartiţie şi ne-am mutat la Hodişa unde ea avea catedră liberă iar eu speram să-mi întemeiez o mare stupină, pornind de la cele 4 coşniţe cumpărate. Ei nu i-a plăcut acel rai al albinelor de la poalele Codrului în care Tudor se îmbogăţise din stupărit  iar un stupar din Soconzel a fost decorat de regimul communist pentru cele peste 3 tone de miere predate la fondul de stat aşa că ne-am mutat la marginea Oaşului unde nu beneficiez decât de culesuri slabe de întreţinere.


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Abia astept continuarea.

_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
frumoasa descriere.

1944, ......tata atunci avea doi ani..........

acum cum se prezinta stupina dv ??


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
M-am apropiat de câteva ori de numărul de 30 de familii dar nu l-am atins niciodată şi cred că pentru începători şi pentru cei care intenţionează să-şi cumpere albine ar fi instructiv să afle cum am ajuns de câteva ori de la acest număr la zero sau pe aproape. Ca toţi stuparii tineri şi eu eram nerăbdător să ating prin cumpărare cifra de la care devine rentabilă închirierea unui mijloc de transport pentru pastoral. Pe la mijlocul deceniului 7 un cumnat care ştia că am vrut să cumpăr albine mi-a spus că ştie un vânzător. La obiecţia mea că în noiembrie se pot transporta familiile de albine cu un oarecare risc dar nu se pot cerceta pentru că sigur rămân fără matcă mi-a răspuns că cel în cauză vinde stupii pentru că se ocupă de legumicultură şi nu mi-ar vinde stupi bolnavi pentru că el, cumnatul, i-a făcut un mare bine. Am cumpărat stupii fără a verifica rama şi erau Boczonadi în timp ce eu aveam Dadant-Blatt. Primăvara mai aveau doar câte un pumn de albine pentru că cei cumpăraţi au fost infestaţi masiv cu varoa despre care eu ştiam din literatura apicolă că a ajuns în Ungaria dar nu că bântuie prin România. De la ei s-au infestat şi ai mei şi pe atunci la noi nu exista nici Varachet nici Mavrirol.
Pe la începutul deceniului 8 soacra, care-mi datora nişte bani, mi-a oferit câţiva stupi. Când îmi dădea cheile stupinii a apărut un cumnat care m-a întrebat ce familii vreau, cu multă miere sau cu populaţie multă şi s-a oferit să-mi arate el stupii puternici, pe care-i ştia pentru că îi cercetase. Socrul, un om de mare caracter, decedase.
Am avut încredere în cumnat, am bătut câte două cuie pentru a fixa ramele, la stupii indicaţi de el, fără a-i cerceta  şi i-am transportat. Când i-am verificat acasă am constatat că toţi aveau locă americană! I-aş fi ars dar mi-aş fi aprins paie în cap cu soţia aşa că numai eu ştiu ce am pătimitcu ei.

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
afaceri in familie.........

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 15 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
Dumnezeu sa ne fereasca de astfel de binevoitori!!!!!!!!!!!!!

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
astea trebuiau scrise la ,,așa nu,,
am reținut ceva sunteți ambițios


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
D.le Valer70,am citit in postarea dvs anterioare de un stup:"Boczonadi"!Se poate detalia?
Si asi fi curios sa stiu si ce ati lucrat(folosesc timpul trecut fiindca din postari deduc ca aveti undeva la 70 de ani si in cazul acesta sigur sunteti la pensie)
Copii sa urmeze apicultura?Model de stup folosit acum?Poate si o poza doua?....
Asteptam cu interes(cel putin eu...)

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
nicus
apicultor

Din: PRAHOVA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1147
Avem nevoie de astfel de oameni.
Parerea mea
Cumnatu este ungur??


_______________________________________
Values have nothing to do with the material world

pus acum 15 ani
   
florin,Moreni
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 208
Buna ziua,
Foarte interesanta povestea dumneavoastra si sper sa o continuati. Cred ca uneori avem nevoie si de o anumita incapatanare , sau incrancenare ca sa o luam de la capat atunci cand am pierdut foarte mult , sau chiar totul.
Va doresc multa sanatate si o stupina cat mai mare , sanatoasa si productie mare.


_______________________________________
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vă mulţumesc la toţi.
-Boţonadi(aşa se pronunţă) este un stup folosit în Ungaria şi sporadic şi în Transilvania. Rama are dimensiuni mai mari decât Dadant-Blatt dar nu ştiu dimensiunile pentru că după ce am rămas fără albine am renunţat la lăzi.
-Cumnaţii nu sunt maghiari, naţionalitatea nu are nici o importanţă, am prieteni maghiari.
-Cumnatului care mi-a înlesnit cumpărarea varoozei nu i-am spus niciodată nimic pentru că am fost convins că el a fost de bună credinţă, subalternul lui a fost necinstit. Mi-a fost teamă că dacă-i spun represaliile vor depăşi gravitatea faptei(el era ofiţer, celălalt subofiţer).
-Cumnatului care mi-a dat stupii bolnavi de loca americană, Dumnezeu să-l ierte, deasemeni nu i-am imputat nimic pentru că gestul lui putea fi determinat de motive scuzabile: sau dorea să o scape pe sora lui de nesuferitele gângănii(din 8 urmaşi ai socrului nici unul nu a simpatizat albinele, dovadă că nu au practicat apicultura), sau şi-o fi închipuit că loca americană este un fleac; sigur este că nu s-a priceput pentru că a părăduit toţi stupii lăsaţi de socrul, lăzile, ceara, totul.
-Cred că locul potrivit este aici pentru ca cei care investesc sau vor să investească în apicultură să nu păţească la fel.
-Am scris undeva că am o familie şi 15 roi; nu îi înmulţesc pentru că din 3200 metri patraţi ai grădinii numai o fâşie îngustă şi lungă de 15-16 metri este potrivită pentru ca albinele să nu-mi deranjeze vecinii care lucrează toată vara în grădină, să nu-mi agreseze nepoatele şi nepoţii şi să nu fie prea deranjate de T.I.R.-urile de pe D.E. 81. Când ajung la 15 familii îmi opresc 3-4 restul le vînd. Nu ridic gard de 2 m înălţime pentru că oricum nu pot face pastoral iar baza mea meliferă nu suportă o încărcătură mai mare. 
-Poze voi pune zilele acestea. I-am promis aceasta domnului Janese şi a doua zi am cumpărat de la un magazin central din Satu Mare baterii Kodak şi încărcător. În ziua următoare am constatat că nu se încarcă. A treia zi am fost la magazin şi am optat pentru Duracel care funcţionează dar am fost presat de alte lucruri aşa că abia acum voi pune şi poze după ce fiul meu o să-mi spună cum să procedez.

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am uitat să răspund că am fost un tip ciudat de inginer agronom care a ales să lucreze la ţară şi cât a fost în producţie a muncit conştiincios 13 ore pe zi, 7 zile pe săptămână şi aceasta 9 luni pe an. Dacă cineva gândeşte că am fost fraier nu-l contrazic!

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pe la începutul deceniului 9 am vrut să cumpăr câţiva stupi. Cineva din Satu Mare voia să-şi vândă stupii neângrijiţi, pe rame negre ca smoala, cu preţul maxim al pieţei. Altcineva avea de vânzare patru familii sănătoase dar scosese din ele absolut tot puietul căpăcit şi m-am temut că dacă a luat şi albina tânără pentru a face performanţă la salcâm risc să rămân cu ramele de puiet neacoperite. Un inginer din Satu Mare cu stupina la vre-o 25 km avea de vânzare câteva familii. Am mers să le văd şi pentru că erau aşezate sub un şopron, lângă casă, m-am întrebat dacă sunt bolnave şi le face tratament sau a fost prevăzător ca să poată vinde albinele chiar şi pe ploaie. Pentru siguranţă i-am cerut să-mi vândă familii din lungul şir de lăzi de sub pruni dar a refuzat. Pentru a-l determina să fie cinstit i-am acceptat preţul deşi una din familii avea matcă dar nu avea pupe, larve sau ouă. I-am spus că vin să le iau peste o săptămână dar să aibă certificat sanitar. După ce le-am încărcat i-am cerut certificatul dar a motivat că nu-l are pentru că veterinarul fusese plecat. Cert este că nu aveau loca americană înainte de salcâm dar spre deosebire de loca europeană cea americană este favorizată de încălzirea vremii. Loca a izbucnit toamna când nu le mai puteam pune în stare de roi şi să le ţin până-şi consumă rezerva de miere din guşă(dovedită de moartea unei mâini de albine) ca apoi să clădească faguri artificiali sub tratament cu teramicină. I-am tratat inutil, agentul patogen era rezistent la antibiotic.
De unde a apărut loca:
-de la vânzător?
-de la un tânăr care mi-a cerut să-i împrumut rame folosite şi deşi i-am spus că aşa ceva nu se face, mai bine să pună şipci până cumpără rame de la  magazinul A.C.A. sau până-şi face el(avea atelier de tâmplărie) nu m-a ascultat, a împrumutat rame de la altcineva, i-au murit stupii de locă americană şi avea ramele pentru topire într-o cameră netencuită, fără uşi şi ferestre, aproape de stupina mea? 
-de la vreun stup din Halmeu sau din Ucraina bolnav de loca pe care albinele mele l-au prădat(tânărul îşi mutase stupii la peste 5 km în localitatea natală unde îi spusesem că are bază meliferă mult mai bună)?
Nu voi şti niciodată, din 100 de presupuneri justificate nu se poate face nici măcar o singură certitudine! Eu am rămas fără albine şi abia am reuşit să-mi recuperez cei 11700 de lei daţi pe ele, vânzând mierea, zahărul şi ceara pe care le aveam.


pus acum 15 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 312
Stimate domn , putini au patit atatea, va admir  tenacitatea.pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În câteva decenii de stupărit la scară mică am avut şi eu parte de necazurile care nu ocolesc pe nici un apicultor. Prin 1975 sau 1976 mi-am instalat stupii pentru polenizare în livada de pruni înflorită ca un rai a Cooperativei agricole Turţ. Fermiera a dispus efectuarea unui tratament pentru combaterea viermelui prunelor şi a uitat să mă anunţe aşa că am pierdut câteva zeci de stupi pentru că am neglijat să întocmesc Contract pentru polenizare. Altă dată mi-am aşezat stupii în grădina unui gospodar din Turţ, aşezată la poalele pădurii de salcâm. Aveam repartiţie pentru pastoral. Pădurarul m-a întrebat dacă sunt de acord să-şi pună şi el stupii în aceeaşi grădină şi nu am avut nimic împotrivă. De atunci nu m-am mai întâlnit cu el dar când am mers la stupi după salcâm să extrag în lada în care am pus un roi pe faguri artificiali şi un fagure cu puiet necăpăcit şi ouă am găsit doar o mână de albine care nici nu acopereau fagurele. Gospodarului îi dădusem 100 de lei pentru că m-a anunţat să prind roiul, salariul meu pentru o zi de muncă. Atunci nu am avut atac de varoa, nu mi s-a depopulat nici un alt stup iar roiul era primar. Nu am avut ce să extrag dar cred că pădurarul a extras şi am şi acum dovada. Mi-a luat mânerul de la centrifuga mea şi l-a pus în loc pe al lui, mai vechi, cu filetul uzat şi vopsit cu o altă nuanţă de culoare. Remedierea a fost simplă, am dat o gaură în ax şi am pus un şurub cu piuliţă. Gospodarului nu i-am imputat nimic din jenă dar altă dată nu am mai dat curs invitaţiei de a face pastoral la el în grădină. Totuşi eu am fost norocos, am rămas cu stupii. Cu câţiva ani înainte stupii aşezaţi lângă aceeaşi pădure s-au asfixiat din cauza înfundării urdinişelor cu iarbă. Pe la jumătatea deceniului 80 am cumpărat câţiva stupi de la “americanu” din Vama, un om foarte cumsecade. I-am aşezat lângă un canton, într-o zonă foarte bună: ceva salcâm, pădure de tei, pajişte, apă curgătoare. Paza era asigurată pentru că spre supărarea invidioşilor i-am dat cadou cantonierului pentru cultivare petecul de teren de lângă canton pe care am aşezat stupii care era şi îngrădit. L-am rugat doar să lase necultivată o fâşie de 5-6 metri în faţa stupilor. Dar un individ venit la pastoral şi-a amplasat astfel stupina încât în raza de zbor a albinelor mele avea instalat un nucleu. Înflorise salcâmul şi el îşi cerceta stupii aduşi cu o zi-două înainte. Familiile nu depuseseră nimic în cat dar nucleul lui care mi-a cules culegătoarele avea deja mult nectar. M-am mâniat şi am plecat fără a-i imputa nimic dar decis ca a doua zi să-mi instalez o familie pe direcţia de zbor a albinelor mele, dincolo de nucleu. Din nefericire pentru mine individul a avut noroc porcesc-am fost atât de prins cu problemele de serviciu încât am ajuns la albine abia după scuturarea florii de salcâm. Albinele erau în stupi orizontali cu lada copletată cu faguri artificiali deci nu ar fi trebuit să apară neplăceri chiar dacă nu am avut timp să-i vizitez. Când i-am dus acasă Zimbru(frumos şi vechi nume) care-mi ajuta s-a mirat că lăzile sunt mai uşoare decât erau în primăvară când îi adusesem! Când i-am cercetat am aflat cauza: miere ioc, albină pe sponci. Cauza? Cantonierul nu s-a indurate să lase o fâşie necultivată în faţa stupilor, a cultivat cartofi în faţa lor, cartofi prăfuiţi cu insecticide împotriva gândacului de Colorado. Îmi cer scuze pentru această înşiruire plicticoasă de neplăceri dar am scris-o pentru a fi de folos începătorilor dispuşi să investească sume mari de bani fără a şti că riscă să-şi vadă banii zburând şi dispărând. Un începător sfătuit pe forum spre binele lui să cumpere pentru început doar două-trei familii de albine a interpretat în mod total greşit sfatul bănuindu-i pe stuparii cu vechime de invidie, răutate, teamă de concurenţă.

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Albine lângă drum

cine sunt eu-valer bodea albine lângă drum

45.4KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Picioare pe sol pentru atenuarea vibraţiilor de la şosea.
Orientare N-E şi culoare albă pentru evitarea supraîncălzirii.

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
florin,Moreni
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 208
Dl. Valer , daca mi s-ar fi intamplat mie atatea necazuri nu cred ca reuseam sa mai tin in continuare de albine. Scrieti va rog in continuare , asta ne da tuturor putere sa trecem mai usor pecte necazuri.

_______________________________________
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Dilă Daniel, aveţi dreptate, până acum Dumnezeu mi-a dăruit 70 de ani. Regret dar fiul şi fiica mea nu pot practica stupăritul pentru că sunt alergici la înţepături iar pe nepoţi şi nepoate nu cred că apuc să-i învăţ ce ştiu. Vă doresc să nu păţiţi ca mine!

Domnule Florin Moreni mă tem că dacă scriem chiar tot ce am păţit îi descurajem pe începători şi ar fi păcat. Important este să nu renunţăm uşor şi dacă noi nu renunţăm la albine nici ele nu renunţă degrabă la noi. Dovada o constituie faptul că la 70 de ani mai fac umbră pământului. Toate cele bune!


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nu am putut posta poze pentru că mi-a căzut net-ul.

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pozele sunt făcute la sfârşitul lui august. Orientare N-E pentru că locuiesc la câmpie în vestul ţării.

cine sunt eu-valer bodea pozele sunt lui august. orientare n-e pentru că locuiesc câmpie vestul

57.2KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Catul familiei

cine sunt eu-valer bodea catul familiei

60.3KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vedere în cuib

cine sunt eu-valer bodea vedere cuib

58.4KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Roii

cine sunt eu-valer bodea roii

63.1KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

66.9KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

70.4KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

70.7KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

77KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

60.1KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

71.4KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

66.5KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

62.2KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

73.5KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

73.7KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

67.8KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

77.5KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

75.5KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Al 15-lea roi

cine sunt eu-valer bodea 15-lea roi

65.2KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În tinereţe am avut lăzi orizontale. Le-am făcut şi cat 1/2 ca să lucrez cu două mătci, cu gratie Haneman orizontală, cum recomanda Harnaj. Am renunţat la caturi pentru că erau prea grele şi la lăzile orizontale pentru că cerea prea mult timp lucrul cu rama. Mi-a rămas o singură ladă orizontală pe care o folosesc pentru a ierna două familii despărţite de o gratie de 10-12 mm grosime cu fereastră acoperită cu plasă dublă de sârmă. Am avut şi cutii tip Vişeu, de 16 rame plus cat de 1/2 sub capacul prins în balamale. Am renunţat la ele pentru că sunt prea voluminoase pentru un cules modest în staţionar, cum am avut eu, iar catul este foarte greu. Mi-au rămas câteva pe care le folosesc pentru a ierna câte două familii împreună. Am încercat şi câteva lăzi ME. Am renunţat şi la ME deoarece nu sunt potrivite pentru o mică stupină familială lipsită de culesuri intense(salcâm, tei, floarea soarelui cultivată pe suprafeţe mari). Cele mai bune rezultate le-am obţinut, în situaţia mea, cu stupi Dadant Blatt cu 11-12 rame 1/1 în cuib şi 1/2 în cat. Pentru o stupină familială staţionară o ramă-două cu miere în plus contează mult în golurile de cules şi la pregătirea pentru iernare. La fericiţii stupari care practică pastoralul şi deci nu prea au goluri în cules dimpotrivă, 11-12 rame în cuib înseamnă cat mai greu de ridicat şi 3,5-7 kilograme de miere marfă în minus pentru fiecare familie. Este de înţeles că ei laudă lada de 10 rame în cuib iar unii din cei care au stupii paletizaţi sau în pavilioane se gândesc să treacă la 9 sau chiar 8 rame în cuib. În localitatea Halmeu perdelele de protecţie formate din salcâm au fost tăiate, floarea soarelui nu se cultivă pe suprafeţe mari iar numărul bovinelor scade şi o dată cu ele scad şi suprafeţele cultivate cu plante furajere. Pastoral nu pot face aşa că mă axez pe vinderea de familii de albine şi voi încerca să produc şi ceva lăptişor de matcă, dacă voi găsi amatori.

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
cornubee
apicultor

Din: Cornu(Cimpina),altitudine 500m
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 403
...impresionant d-le Valer si cred,precum si ceilaltzi care,au citit ca,ar fi minunat daca D-voastra atzi deschide un subiect cu tema circumscrisa vietzii de stupar pt. care totzi incepatorii de pe forum v-ar ramine veshnic indatoratzi(acest lucru fiind valabil pt,totzi "batrinii"de pe forum):

-ar fi o carte cu numar "infinit'de file" online si in timp real rasfoita in permanentza de avizii incepatori,realizindu-se astfel gindul lui "pupemea"...incotro apicultura...
-ar fi minunat sa stim ce sa facem  pe zile si in functzie de locatzie,cu ramele din stupi,cind sa ne uitam in stup,ce sa facem in functzie de ce vedem pe rame,etc.!

...ashtept si alte idei de la cei interesatzi si mai ales de la "sfatul batrinilor de pe forum"1

                                                                    D-le Valer 70 imi scot cu respect palaria in fatza D-voastra...!

                                                                                 


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
sanatate valer70! da-i nainte cu implicare!!!!
cornubee ia pune niste poze aici de la tine din stupina... cu lumina stupului sa se vada aglomeratia de albine la ora asta pe rame!!!hai ca ai ce arata!!!!


pus acum 15 ani
   
cornubee
apicultor

Din: Cornu(Cimpina),altitudine 500m
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 403
...tragi tare...d-le Janese ca,in povestea cu...bursucul...n-am avut alta rima...foaie verde...mi te pashte un transfer...in Vintzul de jos...D-zeu sa-l ierte pe Caragiu!
...ca tot veni vorba ash propune...un subiect pt. "sfatul batrinilor forumishti"...SAGA lui Valer 70,unde o sa povestesc shi eu cum ai   salvat stupii lui cornubee in anul 2009(toamna)...cum erau in 22.08.2009 si cum sunt in data de 22.09.2009...de aia o sa fi sigur printre primii membrii ai "sfatului batrinilor stupari" de pe forum...!

                               


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vă mulţumesc, domnilor Cornubee şi Janese. Scuzaţi întârzierea, am avut probleme cu net-ul şi am fost lăsat la urmă pentru că am ghinionul(sau norocul) să fiu tatăl celui ce se ocupă cu vânzarea şi repararea calculatoarelor. Ştiţi proverbul cu cizmarul cu pantofii nereparaţi şi croitorul cu hainele rupte. Eu sper că toţi începătorii vor avea de câştigat dacă domnul Eric şi doamna Laura Cluj vor posta întrebări pentru rezolvarea situaţiilor care apar în activitatea dumnealor de stupari începători. În acest fel de darul domnului Janese se vor bucura sute sau mii de începători care vor găsi soluţii pentru problemele lor. Eu am relatat ce am păţit pentru ca începătorii să poată evita asemenea neplăceri.

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am aşezat stupii cu faţa spre sud, pentru iernare.
Din cauza muştei Senotainia tricuspis mi-am vopsit în alb stupii şi tot din cauza ei sunt obligat să renunţ la culoarea albă a stupilor. Senotainia este ceva mai mică decât musca domestică, pare o muscă tânără, ceva mai zveltă şi preferă culoarea albă. Prima dată am văzut-o acum mulţi ani la Săcele-Braşov, în Bunloc(Bonloc), într-o poiană. M-am mirat pentru că deşi era rece câteva zeci de exemplare stăteau pe un bolovan de culoare albă in loc să stea pe pământ, pe vegetaţie sau pe bolovani de culoare închisă care sigur aveau temperatura mai ridicată.
Acum câţiva ani m-am mirat pentru că din şirul de stupi aşezaţi sub un măr, un prun, un vişin şi un nuc cel din imediata apropiere a nucului avea în mod inexplicabil foarte puţină albină deşi avea atât de mult puiet încât abia îl putea acoperi. Şi aşa rămânea până toamna, nu progresa deloc deşi nu avea nici o boală. În anii următori am aşezat alte familii sub nuc şi întotdeauna cea de sub nuc nu progresa deşi avea atât de mult puiet încât nu-l putea acoperi. Mi-am spus că problema o reprezintă sau nucul, sau o radiaţie radioactivă slabă manifestată lângă el(la Halmeu se transborda minereul de uraniu trimis fraţilor ruşi în contul despăgubirilor de război). Dealtfel pe strada mea care are doar 105 numere de casă numărul decedaţilor şi al suferinzilor de cancer depăşeşte cifra 11 ceea ce denotă o morbiditate mult peste media naţională sau europeană. Pentru a nu-i speria pe localnicii care mi-ar citi postarea le reamintesc totuşi că am vecini octogenari şi am avut în vecini chiar o nonagenară. Am văzut pe tulpina nucului muşte ca cele de la Săcele dar le-am crezut muşte domestice tinere, nu am făcut legătura cu mortalitatea albinelor.

cine sunt eu-valer bodea stupii faţa spre sud, pentru iernare. din cauza senotainia tricuspis

65.4KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru a scăpa de năpastă am mutat stupii în altă parte a curţii dar pentru că sunt neumbriţi până când va creşte viţa de vie i-am vopsit în alb şi i-am orientat vara spre N-E. Situaţia s-a schimbat, nu mai am nici-o familie cu populaţie redusă deşi cu mult puiet. Dar de la mutare am observat dispariţia inexplicabilă a unor mătci tinere, întoarse sigur din zborul de împerechere, lucru care înainte i se întâmpla doar stupului de sub nuc.. Am mai observat şi că fotogenicele musculiţe, existente în număr mai mare, s-au mutat pe pereţii şi capacele stupilor vopsite în alb şi nu mai stau deloc pe nuc. Anul acesta, observând hoaţele care încercau să atace o familie am văzut cum o musculiţă aparent inofensivă s-a repezit ca fulgerul în spatele unei albine care pleca la cules şi m-am cutremurat. Nu erau muşte tinere, sunt muşte Senotainia tricuspis care depun larve vii pe spatele albinei. Larva intră în corpul albinei şi o mănâncă. În câteva zile albina moare iar larva pătrunde în sol, se împupează apoi ca muscă depune între 100 şi 700 de larve pe bietele albine cu stupar neatent, omorându-le. Ştiam asta încă din 1967 din A.B.C...Apicol al lui Constantin Hristea dar eu le-am crezut muşte domestice tinere! Acum vopsesc lăzile în albastru şi verde iar unde voi pune alb îşi vor găsi moartea. Deci dragii mei confraţi, atenţie şi la muşte!

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
fotoklipa
apicultor

Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 720

Valer70 a scris:

Vă mulţumesc la toţi.
-Boţonadi(aşa se pronunţă este un stup folosit în Ungaria şi sporadic şi în Transilvania. Rama are dimensiuni mai mari decât Dadant-Blatt dar nu ştiu dimensiunile pentru că după ce am rămas fără albine am renunţat la lăzi.
-Cumnaţii nu sunt maghiari, naţionalitatea nu are nici o importanţă, am prieteni maghiari.
-Cumnatului care mi-a înlesnit cumpărarea varoozei nu i-am spus niciodată nimic pentru că am fost convins că el a fost de bună credinţă, subalternul lui a fost necinstit. Mi-a fost teamă că dacă-i spun represaliile vor depăşi gravitatea faptei(el era ofiţer, celălalt subofiţer).
-Cumnatului care mi-a dat stupii bolnavi de loca americană, Dumnezeu să-l ierte, deasemeni nu i-am imputat nimic pentru că gestul lui putea fi determinat de motive scuzabile: sau dorea să o scape pe sora lui de nesuferitele gângănii(din 8 urmaşi ai socrului nici unul nu a simpatizat albinele, dovadă că nu au practicat apicultura), sau şi-o fi închipuit că loca americană este un fleac; sigur este că nu s-a priceput pentru că a părăduit toţi stupii lăsaţi de socrul, lăzile, ceara, totul.
-Cred că locul potrivit este aici pentru ca cei care investesc sau vor să investească în apicultură să nu păţească la fel.
-Am scris undeva că am o familie şi 15 roi; nu îi înmulţesc pentru că din 3200 metri patraţi ai grădinii numai o fâşie îngustă şi lungă de 15-16 metri este potrivită pentru ca albinele să nu-mi deranjeze vecinii care lucrează toată vara în grădină, să nu-mi agreseze nepoatele şi nepoţii şi să nu fie prea deranjate de T.I.R.-urile de pe D.E. 81. Când ajung la 15 familii îmi opresc 3-4 restul le vînd. Nu ridic gard de 2 m înălţime pentru că oricum nu pot face pastoral iar baza mea meliferă nu suportă o încărcătură mai mare. 
-Poze voi pune zilele acestea. I-am promis aceasta domnului Janese şi a doua zi am cumpărat de la un magazin central din Satu Mare baterii Kodak şi încărcător. În ziua următoare am constatat că nu se încarcă. A treia zi am fost la magazin şi am optat pentru Duracel care funcţionează dar am fost presat de alte lucruri aşa că abia acum voi pune şi poze după ce fiul meu o să-mi spună cum să procedez.

Parerea mea de-si nu sunt din localitate cumpara niste acumulatori si incarcator si foloseste-i cel putin 3 ani la capacitate maxima    


_______________________________________
Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )

pus acum 15 ani
   
fotoklipa
apicultor

Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 720

Valer70 a scris:

Domnule Dilă Daniel, aveţi dreptate, până acum Dumnezeu mi-a dăruit 70 de ani. Regret dar fiul şi fiica mea nu pot practica stupăritul pentru că sunt alergici la înţepături iar pe nepoţi şi nepoate nu cred că apuc să-i învăţ ce ştiu. Vă doresc să nu păţiţi ca mine!

Domnule Florin Moreni mă tem că dacă scriem chiar tot ce am păţit îi descurajem pe începători şi ar fi păcat. Important este să nu renunţăm uşor şi dacă noi nu renunţăm la albine nici ele nu renunţă degrabă la noi. Dovada o constituie faptul că la 70 de ani mai fac umbră pământului. Toate cele bune!

Domnule du-i la doctor fa-le analize,si afla rezultate,ori ce alergie se poate trata,nu trebuie decat sa un diagnostic bine pus si afli si reteta(daca se tem asa cum am facut eu asta-i alta poveste),este mare pacat,aveti o experienta de care eu nu am avut parte,sincer,este pacat.Sanatate si miere multa    


_______________________________________
Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Mulţumesc şi pentru sfat şi pentru urare şi-ţi doresc, domnule Florin Simion, să mă depăşeşti cu mult şi la vârstă şi la stupi, fiind ferit de necazuri! Am scris baterii dar acumulatori şi încărcător am cumpărat. Tocmai eram pe seitul dumitale şi admiram gratiile din colţar. Eu nu am fost atât de inventiv, neajungându-mi gratiile A.C.A. am pus provizoriu tot colţar, fără să-l tai. Toate cele bune!

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Fotoklipa, alergia la venin poate fi tratată doar dacă se întâlnesc cumulativ patru condiţii: persoana alergică să vrea să practice apicultura, să poată practica apicultura(mijloc de transport, bani pentru obţinerea numărului minim de stupi pentru un pastoral rentabil), din nou bani pentru a supravieţui cel puţin unui an fără recoltă şi timp pentru apicultură. Fiul şi fiica mea nu nici bani nici acest timp, au familii, copii de crescut, aşa că trebuie să-şi vadă de slujbe. Nici eu nu ştiu cât timp mai am. În ceea ce mă priveşte nu am nu ştiu ce experienţă, poate unul care face pastoral la 4-5-6 flori acumulează într-un an mai multă experienţă decât mine. Dovada o constituie faptul că mi-au trebuit câţiva ani pentru a observa atacul de senotainia.
Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
M-am hotărât să mut pentru iernare familiile în lăzi vopsite ca să-i fac o surpriză neplăcută la senotainia. Dacă tot le mut profit de avantajul
celui cu stupi puţini şi pun câte două familii în cutie, cu diafragmă cu sită metalică dublă. Le pot muta în cutii vopsite recent
pentru că acestea sunt vechi şi au aerisire de fund(magnet de apă, nu sită antivaroa).
Avantajele acestei iernări:
-formarea unui ghem comun deci menţinerea mai uşoară a temperaturii optime;
-consum mai redus de miere deci şi economie;
-reziduuri mai puţine în intestine, în consecinţă rezistenţă la iernare prelungită fără risc
de diaree sau nosemoză
-foarte important, uzură mai mică a albinelor;
-pontă mai devreme şi dezvoltare mai bună în primăvară;
-imunitate în faţa schimbărilor bruşte ale vremii în primăvară.
Sunt şi dezavantaje:
-dacă uneia îi moare matca şi nu observăm la timp uneori poate să se îmbolnăvească şi familia cu matcă de diaree sau nosemoză;
-dacă o familie reuşeşte să treacă la cealaltă ori se unifică ori se bat.
Mi s-a întâmplat o singură dată datorită deformării fundului lăzii(umiditatea). Am observat la
urdinişul unuia puţine albine înţepate(acestea au abdomenul îndoit ventral). Am mutat familiile în altă cutie şi a fost în ordine.


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am mutat 12 familii în 6 cutii, câte două în ladă, despărţite de diafragmă cu plasă de sârmă dublă şi urdinişuri despărţite.

cine sunt eu-valer bodea mutat familii cutii, câte două ladă, plasă sârmă

56.6KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Aceasta este de 20 de rame, celelalte-de 14.

cine sunt eu-valer bodea aceasta este rame, 14.

52.1KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

68.8KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

70.3KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

49.8KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Ultima

cine sunt eu-valer bodea ultima

58.3KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nemaiavând lăzi mari patru familii iernează individual, în pat cald.
In spate sunt cutiile în care două vor fi mutate acum.

cine sunt eu-valer bodea nemaiavând lăzi mari patru familii pat cald.in spate sunt cutiile care

47.8KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familia din dreapta înainte de mutare, pe 6 rame

cine sunt eu-valer bodea familia din dreapta înainte mutare, rame

55.9KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familia din stânga înainte de transvazare, pe 10 rame

cine sunt eu-valer bodea familia din stânga înainte rame

59.3KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Lada din dreapta cu albinele rămase după mutare

cine sunt eu-valer bodea lada din dreapta albinele după mutare

52.5KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nici pe cutia din stânga nu sunt multe albine pentru că nu am dat  mult fum la transvazare

cine sunt eu-valer bodea nici cutia din stânga sunt multe albine pentru că dat  mult fum

53.1KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Albinele scuturate jos pe halate

cine sunt eu-valer bodea albinele scuturate jos halate

41.1KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Şi cele din cutia stângă

cine sunt eu-valer bodea Şi cele din cutia

45KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Fetele urcă în noua casă

cine sunt eu-valer bodea fetele urcă noua casă

56.7KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Uf! La ora 12 şi 52, la patru ore şi jumătate de la transvazare, sunt liniştite deci nu s-a pierdut nici o matcă.  M-am cam temut pentru că
fiind întrerupt de cineva am uitat că ramele sunt în pat cald şi am ridicat lada din stânga ţinând-o  din spate ca s-o pun pe locul familiei. Ultimele patru rame
au alunecat frumos până în spatele cutiei dar primele două au căzut de pe falţ.
Puteam să omor matca şi albine dar bine că nu s-a întâmplat asta

cine sunt eu-valer bodea uf! ora şi 52, patru ore şi sunt deci s-a pierdut nici m-am cam

56.1KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familia din dreapta în noua casă, strâmtorată de la 6 la 5 rame. Dacă va fi nevoie în noiembrie îi voi lua încă un fagure.

cine sunt eu-valer bodea familia din dreapta noua casă, rame. dacă nevoie noiembrie voi

57.6KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familia din dreapta în noua casă, strâmtorată de la 6 la 5 rame. Dacă va fi nevoie în noiembrie îi voi lua încă un fagure.

cine sunt eu-valer bodea familia din dreapta noua casă, rame. dacă nevoie noiembrie voi

57.6KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familia din stânga redusă de la 10 la 6 rame. Strâmtorarea este prea drastică, i-am mai dat un fagure.

cine sunt eu-valer bodea familia din stânga rame. este prea i-am mai dat fagure.

66.1KB


pus acum 15 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

Valer70 a scris:

M-am hotărât să mut pentru iernare familiile în cutie, cu diafragmă cu sită metalică dublă. Avantajele acestei iernări: .... pontă mai devreme şi dezvoltare mai bună în primăvară;


Categoric!
Nu exista comparatie!


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Diafragma care desparte cele două familii iernate împreună nu se opreşte sub scândurelele de podişor, cum recomandă literatura apicolă. Este ceva mai înaltă pentru ca să fie spaţiu sub scândurele(podişor) pentru turtiţa de miere cristalizată(zahăr) sau placa de candi.

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Trei observaţii pentru începători.
-Nu am lăsat faguri noi în cuib pentru că atât în iarnă cât şi în primăvară matca nu ouă în ei, sare dincolo de ei cu ponta atunci când poate dar asta înseamnă o întârziere de un fagure în dezvoltarea familiei. Înseamnă şi consumarea inutilă a rezervelor şi a energiei familiei. Cât anume? După mine la o familie pe 10 rame o ramă reprezintă 10%, la o familie pe 5 faguri-20%!  Este adevărat că la roii târzii care nu au faguri vechi este altă situaţie dar aceasta nu ne ajută cu nimic pe noi.
-Am fagurii subţiri deci nu au prea multă miere dar din cauza tentativelor de furtişag
nu am făcut nici hrăniri de completare nici stimulare. Am miere de rezervă şi mai extrag din ramele care au puţină.
Cei cu puţine familii, ca mine, extrag oricând pentru că pot încălzi fagurii pentru extragere în casă iar cei cu stupine mari au şi mijloc de transport şi
spaţiu unde deasemenea pot încălzi fagurii dacă vor să extragă.
Eu prefer să dau miere decât să tot descăpăcesc după diafragmă. Ia şi mai puţin timp, nu este risc de furtişag şi o pot face şi seara,
şi noaptea, şi iarna. Dacă timpul nu-mi permite să dau fagurii la lins nu-i nimic, aceştia sunt evitaţi de găselniţă.
-Se observă şi că las pentru iernare doar fagurii bine acoperiţi de albine. Degeaba aş lăsa această albină pe un
număr mai mare de rame, cum am văzut la un începător pe forum,mi-aş crea necazuri la iernare. Noi ştim să locuim 
iarna doar în spaţiul pe care îl putem încălzi. Pentru ce să obligăm albinele să încălzească un spaţiu mai mare decât îşi pot permite?
Să nu ne furăm singuri căciula.
Dacă marginea exterioară a ghemului are temperatura mai ridicată doar cu o jumătate de grad decât exteriorul ghemului, ghemul
trebuie să cedeze căldură pentru a
încălzi spaţiul respectiv! Cu cât este mai mare spaţiul-cu atât este mai mare este pierderea. Cu cât este mai mare diferenţa de temperatură cu atât este mai mare pierderea, iar atunci când creşte puiet spaţiul excedentar mare este o catastrofă.
Putem asigura o bună iernare şi o bună dezvoltare în primăvară prin evitarea pierderii căldurii şi prin evitarea umidităţii excessive. Dacă avem lada fără crăpături şi cu sită antivaroa sau magnet de apă şi aerisire prin capac putem să atingem ambele obiective pe mai multe căi:
-formarea de familii atât de puternice încât să umple lada; un cm-doi de aer uscat până la pereţii lăzii este un izolant perfect;
-iernarea a două familii în cutiile mari;
-diafragmă etanşă sau materiale absorbante cînd golul este mare(cazul lăzilor orizontale sau al familiilor slabe şi a roilor).


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Dar trebuie să nu cădem nici în cealaltă extremă. Harnaj a scris că un apicultor rus iernează bine restrângând cuibul familiilor la 4-5 faguri, indiferent cât de puternice sunt. I-am aplicat metoda strângându-le pe 5 rame şi în acea iarnă am avut pe conştiinţă cele mai mari pierderi de familii din viaţa mea!

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Toamna până la încetarea zborului acopăr cuibul cu o foaie de nailon transparent nu prea subţire, o altă folie din acelea care se pun sub parchet pentru că izolează termic
foarte bine iar deasupra scândurile de podişor.
De la încetarea zborului până spre sfârşitul lui ianuarie deschid aerisirea de fund, iau foliile, pun scândurelele de podişor şi peste ele
pun haine uzate din bumbac. Dacă rămâne gol pun tot deşeuri din bumbac, îmi permit pentru că nu am multe familii. Când am folosit nailon am avut umiditate excesivă.La capace am fante de aerisire. Cutiile pregătite pentru iernarea a câte două familii le folosesc primăvara la roi, sunt foarte
utile la unificări fortuite. Desigur alţi stupari pot avea metode mai bune şi îi rog să le posteze pentru ca începătorii să aibă de unde alege.

cine sunt eu-valer bodea toamna până încetarea zborului cuibul foaie nailon prea altă

36.3KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
cosy concept
apicultor

Din: Vicovu de Sus SUCEAVA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 100
D-le Valter,spuneti-mi si mie mai multe detalii despre acei magneti care absorb apa,asta daca am inteles eu bine ideea

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Cosy concept, eu sunt Valer, nu Valter şi mă deosebesc de Valter pentru că am în nume o literă în minus şi am şi stupi mai puţini. Magnetul de apă a fost recomandat de Hristea şi este un banal decupaj de aproximativ 150-200 cm patraţi făcut în partea din spate a fundului stupului. În ladă este acoperit cu plasă de sârmă iar dedesupt cu o bucată de tablă. Harnaj recomandă ca tabla să fie găurită dar eu am considerat că nu este necesar. Temperatura tablei este aceea a mediului exterior deci vaporii de apă rezultaţi din metabolizarea mierii se condensează pe tablă şi se scurg afară. Astfel ne asigurăm o iernare uscată. Dacă aveţi o cutie în plus îi puteţi face şi cu ocazia pregătirii familiilor pentru iernare le puteţi face la toate pe rând. Acoperită rată cam aşa:

cine sunt eu-valer bodea domnule cosy concept, sunt valer, valter şi mă deosebesc valter

52.5KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Descoperită pentru iernare arată astfel. Diafragma cu plasă de sârmă dublă permite iernarea a două familii pe câte 7 rame.

cine sunt eu-valer bodea pentru iernare arată astfel. diafragma plasă sârmă

52.3KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
cosy concept
apicultor

Din: Vicovu de Sus SUCEAVA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 100

Valer70 a scris:

Domnule Cosy concept, eu sunt Valer, nu Valter şi mă deosebesc de Valter pentru că am în nume o literă în minus şi am şi stupi mai puţini. Magnetul de apă a fost recomandat de Hristea şi este un banal decupaj de aproximativ 150-200 cm patraţi făcut în partea din spate a fundului stupului. În ladă este acoperit cu plasă de sârmă iar dedesupt cu o bucată de tablă. Harnaj recomandă ca tabla să fie găurită dar eu am considerat că nu este necesar. Temperatura tablei este aceea a mediului exterior deci vaporii de apă rezultaţi din metabolizarea mierii se condensează pe tablă şi se scurg afară. Astfel ne asigurăm o iernare uscată. Dacă aveţi o cutie în plus îi puteţi face şi cu ocazia pregătirii familiilor pentru iernare le puteţi face la toate pe rând. Acoperită rată cam aşa:


Buna d-le "VALER"
In primul rind scuze pt pronuntarea gresita a numelui
In al doilea rind,am auzit de niste aparate electronice,asa numite dezumidificatoare,care practic absorb umiditatea.
Ma gindeam ca poate aveti ceva informatii si facem ceva constructiv impreuna.
Dar se pare ca am inteles gresit ideea
Va multumesc


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alaltăieri şi ieri am restrâns 7 familii. Ca să nu ţin deschis stupul mult timp(furtişag) am scuturat ramele jos. Dacă sunt scuturate aproape de piciorul lăzii urcă imediat.

cine sunt eu-valer bodea şi ieri restrâns familii. să ţin deschis stupul mult

65.6KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Fagurii plini măcar pe jumătate cu miere căpăcită i-am păstrat, ceilalţi i-am extras.

cine sunt eu-valer bodea fagurii plini măcar miere i-am i-am extras.

61.5KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

52.8KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Din această ramă tocmai a eclozionat ultima albinuţă.

cine sunt eu-valer bodea din ramă tocmai eclozionat ultima

67.2KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Altele au ghinion, trebuie să fac ultimul tratament cu VF. Am scos fagurii cu puiet afară din stupişi voi determina gradul de infestare cu varoa.

cine sunt eu-valer bodea altele ghinion, trebuie să fac ultimul tratament vf. scos fagurii

58.8KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

59.1KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Şi

cine sunt eu-valer bodea Şi

55.9KB


pus acum 15 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1060
Buna ziua domnule Valer !  Scrieti foarte frumos si mai ales limpede pt. oricine. Spun asta pt.ca urmaream intr-o zi o discutie intre doi forumisti pe o tema de interes pt.mine dar pe final,la concluzie,explicatia unuia catre celalalt era insotita de indemnul "citeste si tu printre randuri". As fi citit si eu dar eram abia la abecedarul apicol.

_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Mulţumesc, domnule Ioan Puiu. Încerc şi eu să-i ajut pe începători în măsura în care pot pentru că îmi amintesc ce greu mi-a fost mie la început când nu am avut la cine să apelez. Dar dacă nu citesc un manual de apicultură până când îl şi înţeleg, înainte de a cumpăra stupii, începătorii nu pot fi ajutaţi prea mult. Vă doresc sănătate şi mult succes! Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041

Valer70 a scris:

Alaltăieri şi ieri am restrâns 7 familii. Ca să nu ţin deschis stupul mult timp(furtişag) am scuturat ramele jos. Dacă sunt scuturate aproape de piciorul lăzii urcă imediat.



nu-i pericol sa scuturi matca?


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Cristian Ioniţă, fagurii pe care-i retrag îi pun în cutia pentru rame(6). Pentru că am tentative de furtişag merg ceva mai departe, sub un pom, şi verific ramele înainte de a le scutura. Îmi permit, am stupi puţini. Mătcile le marchez cu roşu, să fie mai vizibile, dar ţin evidenţa vârstei. Dacă am luat matca returnez fagurele respectiv la margine. Dacă totuşi am scuturat şi matca pentru că nu am observat-o sau pentru că nu mai este marcată(schimbare liniştită) o depistez pentru că nu prea intră albinele în cutie şi sunt neliniştite. Ba o dată au intrat(aveau puiet) dar nepoţica m-a întrebat: bunicule, de ce stă albinele alea acolo? Jos era matca pe care nu o observasem, cu vre-o 20 de albine! Deci oricum o găsesc pentru că în următoarele 4-5 ore este indicat să se observe de la exterior stupii la care s-a lucrat. Dar chiar dacă aş pierde o matcă nu-i nici o nenorocire, unific şi în primăvară pot reface uşor familia. Dacă aş scutura în cutia din care sunt scoase doar 2 rame de exemplu pericolul de a strivi matca sau de a o pierde este mai mare. Valer Bodea

pus acum 15 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
am inteles

multumesc de lamuriri

eu fac restrangerea mai simplu, zic eu,

dupa ultima recolta introduc intre cuib si magazine (am vertical cu magazine 1-2) un izgonitor dar care o clapeta care permite circulatia albinelor, iar clapeta este deschisa ... deci albinele pot circula libere intre cub si magazie dar exista o separare

cam la vremea asta ridic magaziile (care in 90% din cazuri sunt cu rame goale ptr ca albinele au tras tot in cuib) si restrang cuiburile scotand rame din mijloc, rame de unde taman a eclozionat puiet si apropii ramele din margine. Albinele de pe rama scoasa le scutur deasupra cuibului fara greturi, am doar grija sa nu cada pe alaturi, in principiu ma uit pe rama dupa matca ... daca o vad renunt sa scutur acea rama, dar oricum am grija sa nu cada nici o albina in afara stupului.

operatiunea dureaza foarte putin, pur si simplu afum urdinis, ridica capac, ridic podisor, afum, ridica magazii si le pun direct pe lisa, ridic izgonitor, afum, scot rama din mijloc, ma uit sa nu fie matca sau sa nu mai aiba puiet, o scot in cutia de transport, apropii ramele si inchid .... maxim 5 minute pe stup.

ramele scoase au corobnite de miere in mijloc de cca 5 cm ... le afum cu sulf si le pun la pastrare, vor fi foarte bune in primavara la extindere

fac operatiunea de restrangere de minim 2 ori pe toamna, o data acum in perioada 10-20 octombreie si o mai fac o data dupa ultimul varacet (dupa 10 noiembrie)


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Şi eu restrâng în două etape dar pentru că eu vând familii nu miere, nu stimulez pentru că ştiţi, cumpărătorii preferă familii medii, nu puternice. Deci restrâng mai mult. Şi rari sunt anii în care românul sau ucrainianul care are familii hoaţe rămâne fără stupi. Anul acesta are iarăşi albine, vin la furat şi când este cules. Şi eu sunt vinovat, la împuţinarea culesului nu am închis aerisirea de fund şi pe hoaţe le-a atras mirosul de miere.  De aceea nu pot ţine stupii mult timp deschişi. Şi scutur ramele căpăcite, pe cele  necăpăcite le scutur doar uşor, lateral, apoi le perii. Când nu am pericol de furtişag pun peste cuibul de 11 rame o folie îndoită la un colţ, scutur în catul pus peste ea ramele luate în lădiţă, pun capacul şi albinele coboară singure în cuib.  Toate cele bune! Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am uitat să menţionez. Scuturatul în ladă produce agitaţie în cutie şi slăbeşte vigilenţa la urdiniş; scuturatul afară produce numai agitaţie afară. În această perioadă lucrez la stupi doar dimineaţa, la 3-4 familii.

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Un fagure avea o palmă de nimfe şi albine la eclozionare, pe el am găsit un singur varoa. Ceilalţi trei faguri aveau câte o palmă de larve proaspăt căpăcite pe care nu le-am putut scoate, am răzuit puietul, l-am pus în apă şi am găsit 21 de varoa. Cred că au fost mai mulţi dar au mai rămas în răzuitură. Oricum voi mai face un tratament cu VF pe la sfârşitul lui Octombrie sau începutul lui Noiembrie, când va permite timpul.

pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru că cineva de pe forum şi-a manifestat dorinţa de a vedea cum arată familiile restrânse pentru iernare şi pentru că ştiu că începătorii au tendinţa de a lăsa mai multe rame decât pot acoperi albinele iar eu ca pensionar am timp voi posta pozele făcute ieri dimineaţă la 3 grade Celsius. Familii iernate câte două în ladă, despărţite cu diafragmă de 12 mm cu plasă de sârmă dublă. Familia din stânga-spate.

cine sunt eu-valer bodea pentru că cineva forum şi-a manifestat vedea cum arată

52.2KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familia din dreapta

cine sunt eu-valer bodea familia din dreapta

51.9KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familia din stânga spate

cine sunt eu-valer bodea familia din stânga spate

52.3KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vecina ei din dreapta

cine sunt eu-valer bodea vecina din dreapta

56.5KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru că sunt liniştite le descopăr pe amândouă

cine sunt eu-valer bodea pentru că sunt

65.4KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

59.4KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Şi alta

cine sunt eu-valer bodea Şi alta

62.6KB


pus acum 15 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Cele care iernează individual sunt în pat cald de la sfârşitul lunii Septembrie. Nu întorc ramele în stupul patrat cum recomandau vechile cărţi de apicultură. Am făcut în peretele lateral urdiniş mic. Închid urdinişul mare, rotesc cutia cu 90 de grade şi deschid urdinişul pentru pat cald. Pe aceştia intenţionez să-i restrâng la câte 5 faguri pentru a-i ierna împreună.

cine sunt eu-valer bodea cele care individual sunt pat cald lunii întorc ramele stupul patrat cum

55.2KB

Modificat de Valer70 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Pagini:  1 2 3 4 ... 8  

Mergi la