APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andrum94
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ? / Cine sunt eu-Valer Bodea  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 8
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Am pierdut poza.

cine sunt eu-valer bodea pierdut poza.

48.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
În 3 februarie ora 11.07 încape să se vadă tabla.

cine sunt eu-valer bodea februarie ora 11.07 încape să vadă tabla.

44.8KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
În 3 februarie la ora 13.06 pe mijlocul capacului zăpada era topită aproape de tot.

cine sunt eu-valer bodea februarie ora 13.06 mijlocul capacului era aproape tot.

46.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

alt stupar a scris:


Valer70 a scris:



DECI CE FACEM, NU MAI PUNEM DIAFRAGMĂ?

Deci ramane cum am stabilit.


Da, alt stupar, este aşa cum a spus olteanul la ţarcul girafei din grădina zoologică. Animalul ăsta nu există!


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

danut a scris:

dle.Valer va sunt dator cu ce m-ati intrebat respectiv:
-Ati putea lasa polistirenul in capace pe tot parcursul anului avand in vedere ca nu practicati pastoralul,punand de la inceput folia ,asa cum o fac alti colegi
-pe mine nu ma deranjeaza ca umblati in stupii dumneavoastra la-16 pe albine da .Orice interventie in familia de albine o deranjeaza in general iar cu atat mai mult cand aceasta interventie are loc asupra ghemului de iernare ,nu o spun eu ,nu eu am stabilit
-mie nu mi-ati dovedit nimic referitor la importanta impachetarii.Mi-a dovedit nea Gica ca impachetarea nu este importanta
-Nu sunt de acord nici cu turta nici cu mierea in hranitor sunt de acord cu mierea capacita lasata in toamna in rame
-Dumneavoastra asigurati cauza condensului si nu natura lui Dumnezeu , prin impachetarea exagerata sau prin ce mai faceti dumneavoastra acolo ,legile care guverneaza universul nu fac decat sa actioneze in conditiile date. Sunt polemic cu orice om incearca sa transfere in sarcina lui Dumnezeu rezultatul actiunilor sale ,insa noua oamenilor ne este mai la indemana sa nu punem aceste rezultate pe seama actiunilor noastre ca si expresii ale propriei vointe si constiinte si sa facem pe altcineva raspunzator ex;soarta norocul ,destinul alti oameni inclusiv pe Dumnezeu.
-Ca metoda de iernare ptr. cei cu sute de stupi o gasesc binevenita pe cea a lui nea Gica chiar de are ME ,metoda se poate aplica si la Dadant jos 10rame si in cuib un cat plin cu miere Hristea o recomanda in Stuparitul,am adoptat-o din greseala sa zic asa :intr-un an ultimul stup care trebuia impachetat nu avea miere de ajuns in coroane si i-am lasat un cat plin deasupra ,fara sa-l restrang,fara diafragma ,fara sa-l imfofolesc cu nimic,in anul urmator a fost stupul cel mai bun din stupina
-Chiar daca metoda dumneavoastra este buna mie mi se pare foarte greoaie si va rog acceptati propunerea lui Pupemea ve-ti avea element de comparatie
Toate cele bune va doresc dle.Valer Bodea :hi:  :hi:


Domnule Dănuţ, vă răspund pe rând.
-Pentru prima parte a iernării nu mai folosesc nailon şi polistiren, le-am folosit dar am renunţat la ele, până după 15 ianuarie iernează mai bine cu podişor şi pături.
-Nu umblu la stupii mei la 16 grade, am scris că iarna nu mut nici diafragma. La -16 grade am făcut o demonstraţie pentru cei care se laudă că iernează fără nimic.
-Nu v-am convins, să fiţi sănătos, probabil pe alţii probele mele îi vor convinge de importanţa împachetării şi atât îmi ajunge.
-Referitor la completarea rezervelor în toamnă avem aceeaşi părere. Dar astă toamnă m-a împiedicat să completez cineva care a uscat stupii.
-Eu nu sunt cauza nici unui condens pentru că nu îl am în spaţiul ocupat de familie, nici măcar în ladă, natura lui Dumnezeu l-a înlăturat şi de pe colţul unde l-au depus cele -16 grade care sunt atipice pentru zona mea şi apar pentru scurt timp doar de cel mult 2-3 ori pe iarnă.
-Scrieţi că metoda mea este greoaie. Ce pretinde metoda mea? Punerea diafragmei şi podişorului toamna când oricum deschidem stupii pentru restrîngerea familiei şi înlocuirea lor cu folie după 15 ianuarie când oricum verificăm unde a ajuns ghemul? Şi o păturică. Nu cere nici o intervenţie în plus faţă de alte metode şi am recomandat-o celor cu familii puţine, celor cu familii slabe şi începătorilor. Deci acelora care au şi timp.
-Să revenim cu picioarele pe pământ. Nu pot găzdui stupii lui Pupemea din motivele arătate mai sus. Vă mai dau câteva.
-Mi-au murit în câteva rânduri stupii de locă din cauza altora. Cei care fac pastoral au uneori miere cu germenii locii luată de la stupi bolnavi. Atacul va apărea când cresc mult puiet. Dacă s-ar îmbolnăvi la mine ce ar gândi Pupemea?
-Dacă ai mei au jefuit un muribund de locă şi-i îmbolnăvesc şi pe ai lui unde mi-e obrazul?
-La câtă obiectivitate au unii la ce ar servi comparaţia cu lăzile lui Pupe? Nu m-ar crede nimeni aşa cum nu aţi crezut dumneavoastră toate argumentele şi probele aduse de mine în favoarea împachetării. Deşi cei care m-au combătut au adus doar vorbe, cu excepţia lui Gică. Dar când practica dovedeşte altceva trebuie revăzută teoria. Spre deosebire de dumneavoastră eu cred că e absolut inutilă chinuirea pe drum a familiilor lui Pupe. Poate face el iernarea combinată pe care o practic eu şi corect cum îl ştim va putea spune începătorilor, celor cu stupi puţini, celor cu lăzi mari sau celor cu familii slabe dacă să împacheteze sau să arunce diafragmele, podişoarele şi păturile.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Îi rog pe cei care ajung pe aici să cântărească faptele de mai jos.
-Un strat de zăpadă de 1-2 cm se topeşte mai repede pe lăzile cu albine şi mai târziu pe lăzile goale de lângă ele. O poate constata oricine, iar eu am pozat fenomenul.
-S-a constatat că ghemul de iernare are la periferie 7,2 grade sau mai mult.
-S-a măsurat temperatura din ladă când albinele sunt în ghem: aerul din ladă are doar cu 1-2 grade mai mult decât aerul din exterior.
-De unde are aerul din ladă mai mult cu 1-2 grade decât aerul din exterior? De la ghemul de albine, altă sursă de căldură nu este în stup. Totuşi unii susţin că ghemul nu pierde căldură.
-Aerul din stup cedează căldura peretelui lăzii care la rândul său o cedează la exterior. Dacă nu ar ceda căldură la exterior aerul din ladă ar ajunge la temperatura de 7,2 grade, ca ghemul. Este simplu.
-Adversarii împachetării familiilor pentru iernare îşi susţin poziţia prin afirmaţii naive în loc să recunoască faptul că nu prea au timp şi au constatat că merge şi aşa.
Unii afirmă că un fagure marginal are rolde diafragmă de parcă acel fagure este scutit de legile fizicii şi nu cedează căldură aerului din ladă prin radiaţie şi nu permite convecţia. Alţii susţin că un gol de 1-2 rame lângă familia de albine are rol de diafragmă deşi până şi copii stuparilor ştiu că diafragma este ceva mai mare decât o ramă deci pe lângă diafragmă aerul circulă ceva mai încet decât pe lângă ramă iar dacă este etanşată împiedică circulaţia aerului deci pierderea de căldură prin convecţie. Pentru limitarea pierderii de căldură unii stupari şi-au confecţionat diafragme care lasă doar 1-2-3 mm până la peretele lăzii iar sus ajung până la podişor. Unii când le vorbeşti de împachetare şi diafragmă susţin sus şi tare că ghemul nu are nevoie de aşa ceva deşi urmează lunile martie şi aprilie când albinele cresc tot mai mult puiet şi nu mai stau în ghem.
-Alţii susţin că împachetarea nu este necesară pentru că oricum albinele respiră iar în aerul expirat sunt vapori de apă care trebuie eliminaţi din stup deci familia de albine nu pierde nimic. Admit că au dreptate dar au dreptate doar la o anumită temperatură exterioară, să o numim TEMPERATURA DE CONFORT. Ea nu este fixă, depinde de existenţa sau inexistenţa puietului. Dacă temperatura exterioară este mai mare decât temperatura de confort albinele vor evapora apă prin ventilare pentru a menţine în cuib temperatura de confort. DACĂ TEMPERATURA DE CONFORT ESTE MAI MARE decât temperatura exterioară este evident că ALBINELE VOR CONSUMA MIERE ŞI PENTRU A PRODUCE CĂLDURĂ. Indiferent dacă sunt în ghem sau au spart ghemul. Când albinele sunt în ghem aerul din ladă este mai cald cu 1-2 grade decât cel din exterior dar când cresc puiet această diferenţă de temperatură este mai mare deci mai mare este şi pierderea de căldură.
-Nu mai trebuie să scriu formula pentru calculul cantităţii de căldură pierdută prin pereţii lăzii pentru că ştie oricine că o cameră mai mare are o suprafaţă mai mare a pereţilor deci pierde o cantitate mai mare de căldură.
-CA SĂ ARĂT CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE ÎMPACHETAREA FAMILIEI DE ALBINE PENTRU IERNARE, INCLUSIV UTILIZAREA DIAFRAGMEI ETANŞATE, AM PUS UN FAGURE CU MIERE DESCĂPĂCITĂ LÂNGĂ PERETELE LATERAL. CÂND AM VERIFICAT A DOUA ZI, LA -16 GRADE, ÎNTRE ULTIMUL FAGURE AL GHEMULUI ŞI FAGURELE DESCĂPĂCIT ERAU PUNŢI DE ALBINE, AŞA CUM ARATĂ POZA.

cine sunt eu-valer bodea rog cei care ajung aici să faptele mai jos. -un strat 1-2 mai repede

40.5KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-Termometrul arăta -16 grade când am deschis lada.
-În toamnă au murit albinele surprinse de ger pe fagurii daţi la lins. Au păţit-o mulţi colegi.
-Totuşi albinele mele s-au putut deplasa peste golul care le despărţea de fagurele descăpăcit, l-au acoperit, au trecut chiar între fagurele descăpăcit şi diafragmă ba au făcut şi punţi ca să poată transporta mierea. La -16 grade! Deci albinele mele au dovedit că pentru o bună iernare este foarte important ca spaţiul ocupat de fagurii ghemului să fie bine izolaţi de restul cutiei. Adică să fie împachetată pentru iernare familia, aceasta incluzând şi etanşarea diafragmei prin unul din procedeele cunoscute.
-Pentru că detractorii diafragmei şi al împachetării au ajuns să susţină că albinele pot ierna bine fără diafragmă chiar şi pe doi-trei faguri le-am cerut să arate şi ei că albinele celor 2-3 faguri se pot deplasa pe ger până la un fagure descăpăcit. Bineânţeles că nu a venit nimeni cu o asemenea poză. Dar în loc să recunoască realitatea şi să nu-i mai inducă pe începători în eroare unii nu vor să vadă ce am dovedit însă critică mai voalat sau nu deranjarea albinelor -16 grade! Alţii continuă fără a obosi să susţină că iernarea fără împachetare este mai bună decât cea cu împachetare. Prin asta îi determină pe neavizaţi să ierneze fără împachetare şi în lăzi de 13-20 de rame familii care uneori nici nu sunt puternice. Nu ar fi mai simplu să recunoască faptul că la familii bune, la lipsa lor de timp şi la lăzi de 8-10(12) rame merge şi fără împachetare? Motivul costului diafragmei nu este serios, folia este foarte ieftină. Nu am făcut nici o aluzie la Dilă Daniel, el a scris că la ladă de 20 ar folosi diafragma dar nu va avea lăzi de 20.

cine sunt eu-valer bodea arăta -16 grade când deschis lada. -În murit albinele surprinse ger

35.4KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Poza făcută la -16 grade a demonstrat necesitatea împachetării familiei de albine. Într-un apaţiu mai mare albinele nu s-ar fi putut deplasa pe -16 grade. Împachetarea pentru iernare tocmai asta face: dintr-o ladă de 12-20 de rame face un spaţiu mic, pe măsura familiei.
Poza a demolat şi două mituri.
-Mitul că ghemul de iernare nu se poate deplasa pe alţi faguri şi de aceea familia moare de foame lângă sau sub fagurii cu miere. Albinele din ghem se pot deplasa pe alţi faguri şi la minus 16 grade. Pentru ce mor la terminarea mierii de pe fagurii pe care este ghemul? Eu cred că instinctul de protejare a mătcii care este de obicei în mijlocul ghemului le face să nu deplaseze ghemul.
-Mitul că un spaţiu gol de o ramă-două ţine loc de diafragmă. Albinele au trecut dincolo de gol pe -16 grade deci au demolat mitul.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 681
Domnule Valer sustineti ca intreg ghemul s-a deplasat catre fagurele cu miere sau numai o parte din albine? eu cred ca numai cele de la exteriorul ghemului si nu tot ghemul,pai daca ghemul se deplaseaza asa usor dupa ramele cu miere de ce dumneavoastra ii mai invatati pe unii ,parca pe A.Balanescu daca nu ma insel sa gaureasca ramele ?

_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dle Valer,imi cer scuze dar inca odata consider ca trebuie sa spun un aspect sesizat in nenumarate randuri.
DIAFRAGMA mobila,nu este acelasi lucru cu DIAFRAGMA etanse.DACIA 1300 si DACIA logan nu sunt aceleasi.DEGETUL mare si DEGETUL mic,deasemenea difera.PANTALONII scurti si PANTALONII lungi nu sunt acelasi lucru(nici ca aspect nici ca utilitate)....sunt mii de exemple.
Dvs.,folositi intentionat cuvantul diafragma in postarile dvs.,tocmai pentru a va gasi la nevoie portite elegante de a va justifica atunci cand este cazul.Eu nu pun la indoiala dorinta dvs de a sfatuii cat mai bine apicultorii incepatori.Este foarte bine,dar va rog pe viitor sa faceti precizarea atunci cand folositi cuvantul diafragma...la care faceti referire.De la aceasta lipsa de specificatie s-au nascut multe contraziceri.Sunt ferm convis ca stiti ce vreau sa spun.
EU in nici o postare nu am pus diafragma etanse in discutie si nu am combatut-o,asa cum vreti subtil sa lasati sa se inteleaga.Deaceea .concret asupra diafragmei mobile,ceea ce am afirmat,nu ati reusit sa combateti,stiind in interiorul dvs.,ca nu aveti cum.Doar o diversiune prin amestecul celor doua diafragme ati incercat.Si asta dupa ce ati inteles cum stau lucrurile...ca nu cumva sa creada cineva ca sunteti mai prejos.Desi nimeni nu a vrut sa arate asta.
Va salut!

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
d-le Valer spuneati ca iernati de toamna pana la 15 ian cu stupi impachetati ciu diverse haine, iar de la 15 ian cu folie. Cum faceti cu folia, otreceti peste cuib direct si peste diafragma pana jos. Si pana cand lasati folia?

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

danut a scris:

Domnule Valer sustineti ca intreg ghemul s-a deplasat catre fagurele cu miere sau numai o parte din albine? eu cred ca numai cele de la exteriorul ghemului si nu tot ghemul,pai daca ghemul se deplaseaza asa usor dupa ramele cu miere de ce dumneavoastra ii mai invatati pe unii ,parca pe A.Balanescu daca nu ma insel sa gaureasca ramele ?



-Domnule Danut, ati fost neatent sau ati dorit sa clarific. Nu am scris ca s-a deplasat ghemul, am scris ca s-ar putea deplasa. Si nu trebuie sa ma credeti, este suficient sa priviti poza. V-o repostez. Daca albinele au trecut peste golul dintre ghem si fagurele descapacit si au acoperit acel fagure este clar ca ghemul in intregul lui s-ar putea deplasa cu atat mai usor. Pentru ce nu o face si moare de foame langa sau sub miere? Am presupus ca pentru a evita riscul la care ar fi supusa matca in cursul deplasarii. Pentru ca daca are puiet stie toata lumea ca ghemul se restrange la frig, expunand doar puietul marginal pentru a-l salva pe cel pe care-l poate acoperi. Dar apoi moare de foame pe el fara a-l parasi.
-Unii fumeaza una si spun alta. Eu nu fac asa dar va multumesc pentru ca mi-ati atras atentia altfel puteam fi inteles gresit. Le sugerez tuturor sa gaureasca 1-2 faguri din margine pentru ca daca toamna nu au restrans suficient, mana de albine de la exterior sau dintre ultimul si penultimul fagure sa nu moara acolo, pentru ca o mana de albine nu poate umbla hai-hui pe faguri. Nu poate nici macar sa urce pana sus si sa coboare pe alt fagure, la ghem. Nimeni nu poate sti cu exactitate cata albina va muri de batranete dupa restrangere si cata va ramane. Gaurirea fagurilor este o masura de siguranta pentru cazul in care am lasat un fagure-doi in plus. Cu albinele mele care s-au deplasat peste gol la -16 grade este altceva.  Au avut avantajul spatiului mic. De aceea insist pentru impachetare, daca avem timp. Si au mai avut un avantaj. Vedeti in poza urmatoare ca la mine nu este o mana de albine la exteriorul ultimului fagure!

cine sunt eu-valer bodea danut valer sustineti intreg ghemul s-a deplasat catre fagurele miere sau

40.5KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
La exteriorul ultimului fagure nu am o mana de albine. Dar daca era asa gaurirea fagurelui le ajuta sa ajunga la ghem pentru a-si salva viata.

cine sunt eu-valer bodea exteriorul ultimului fagure mana albine. dar daca era asa gaurirea

58KB


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Eu,ca apicultor cred ca :
daca in momentul cand sunt facute pozele,termometrul arata -16 grd C cum spuneti sunt doua probleme posibile.
1.termometrul este defect
2.familia de albine are probleme(nu exclud foame disperata)
Este o parere personala,fara nici cea mai mica tenta de lipsa de bun simtz din partea mea.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

mihai v a scris:

d-le Valer spuneati ca iernati de toamna pana la 15 ian cu stupi impachetati ciu diverse haine, iar de la 15 ian cu folie. Cum faceti cu folia, otreceti peste cuib direct si peste diafragma pana jos. Si pana cand lasati folia? :hi:


Domnule Mihai, am folosit candva folia tot anul. Pentru ca am avut necazuri cu ea toamna, la verificarea familiilor, o inlocuiesc cu scanduri de podisor peste care pun paturica. Cobor paturica peste diafragma asa ca in poza, asezand-o astfel ca sa obtureze diafragma jos si lateral. Ca in poza. Daca nu am loc pentru mana sa obturez arunc ceva carpe. La venirea gerului mai adaug ceva deasupra paturicii. La verificarea din ianuarie a familiilor pun folie si polistiren in locul scandurilor de podisor si a paturilor. Daca golul e umplut cu carpe ramane asa, cobor folia cativa cm peste diafragma, o presez cu carpele si gata. Daca golul ar fi mare as lasa folia peste ultima rama(pana la reluarea zborului) si as aseza diafragma astfel ca sa etanseze folia.

cine sunt eu-valer bodea mihai scris:d-le valer spuneati iernati toamna pana ian stupi ciu diverse

42.3KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
dar numai polistiren, fara fo;ie nu merge? Eu pun polistiren peste podisor, cel tip penar, care e si hranitor si ventilator - polistirenul e taiat bucati ca sa inchida etans compartimentele. Sub ventilatorul care e inchis cu plasa de sarma am vazut acele bibite de gheata, dar nu erau deasupra cuibului ci lateral stanga. e bine?

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-Polistirenul il rod sau il propolizeaza, folia il protejeaza.
-Nu stiu daca e bine, sper ca nu e rau, eu nu am in cuib gheata sau bruma. Aici v-ar putea raspunde cei care nu au diafragma nici impachetare.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

Dila Daniel a scris:

Eu,ca apicultor cred ca :
daca in momentul cand sunt facute pozele,termometrul arata -16 grd C cum spuneti sunt doua probleme posibile.
1.termometrul este defect
2.familia de albine are probleme(nu exclud foame disperata)
Este o parere personala,fara nici cea mai mica tenta de lipsa de bun simtz din partea mea.


1.Termometrul nu numai ca nu este defect, este verificabil. Interesati-va la I.N.M. ce temperatura s-a inregistrat la Satu Mare in ziua si la ora respectiva, adaugati un grad-doua si obtineti -16.
2. Familia nu are nici o problema. Pentru ca la postarea din 21 ianuarie ora 17.27 vedeti pozat fagurele plin pe jumatate cu miere capacita pe care i l-am dat atunci pentru ca mi s-a parut ca are rezervele CAM subtiri. Iar in 13 ianuarie primise 1 kg de pasta. Deci va rog sa excludeti foamea disperata pentru ca familiile impachetate nu prea stiu ce este foamea. Pentru ca nu sunt obligate sa incalzeasca degeaba spatiul gol din lada. Raspunsul la cealalta postare-cand voi avea timp. IAR PENTRU INCEPATORII CARE SE MAI INDOIESC DE AVANTAJUL IMPACHETARII FAMILIILOR PENTRU IERNAT VOI DA UN FAGURE DESCAPACIT LA O FAMILIE SLABA, PE 5 RAME.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
D.le Valer,mi se pare anormal sa fie la acea data la acea temperatura,albina asa...nu stiu cum sa zic sa nu fie cu suparare...relaxata.
La -16 grd...activitatea aceea nu cred ca asi vrea sa o am in stupii mei.
Deaceea cred ca acolo este o problema.Atata tot.
Toate familiile dvs or fi fost asa atunci.Mi-e greu sa cred ca e "normal"
Cum nu mi se pare normal nici sa "largiti" un cuib la -16...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

Valer70 a scris:

IAR PENTRU INCEPATORII CARE SE MAI INDOIESC DE AVANTAJUL IMPACHETARII FAMILIILOR PENTRU IERNAT VOI DA UN FAGURE DESCAPACIT LA O FAMILIE SLABA, PE 5 RAME.

...dvs considerati asta un avantaj,eu un dezavantaj.Nu va contrazic dar tin foarte mult ca incepatorii sa citeasca si punctul meu de vedere,si timpul in stupinele lor,le va confirma unul din cele doua puncte de vedere.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 681
Albinele nu mor de foame sub miere ,ghemul de iernare se deplaseaza pe verticala si nu pe orizontala ,ghemul zic ,atentie,albinele mor sub miere din alte cauze,familie foarte slaba,paduchi,etc.Albina care se afla in partea de sus in contact cu celule cu miere transmite din gusa in gusa picatura de miere pana la ultima albina din intervalul respectiv,asta la temperaturi scazute,la temperaturi mai mari cand ghemul se afaneaza albina trece pe ramele alaturate ia mierea de pe aceste rame si o aduc in zona cu puiet din centrul ghemului ,asta o fac trecand peste leaturile de sus ale ramelor,actioneaza precum un arici de ce este mai frig ghemul se strange ,de ce este mai cald se desface ,asta am invatat eu despre biologia ghemului de iernare ,albinele dumneavoastra au plecat spre acea rama descapacita ptr. ca se stie ca orice picatura de miere ce nu este pusa la locul iei in cuib,albina nu o suporta si cauta sa o duca sa o aseze si sa o prelucreze in ordinea pe care ea o are in inscrisul ei biologic,deci inca o data dle.Valer nu se deplaseaza ghemul in totalitatea sa ci numai extremitatile lui

_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-Domnule Dănuţ, nu era cazul să-mi explicaţi cum se transmite în lanţ mierea de lângă ghem. Eu m-am referit la altceva dar totdeauna cei care nu au argumente se prefac a nu înţelege şi vorbesc...nimic. Albinele au murit şi mai mor DE FOAME, NU DIN ALTE CAUZE. Ştiţi bine că  familiile de albine SURPRINSE DE FRIG care au consumat mierea de pe fagurii pe care este ghemul mor de foame deşi pe fagurii alăturaţi sau în corpul de ME ori în catul de deasupra există miere din belşug! La asta m-am referit, o ştiu toţi stuparii cu oarecare experienţă. Vă doresc să rămâneţi neştiutor în continuare.
-Ideea este alta dar detractorilor diafragmei nu le place şi se ascund după deget. DATORITĂ ÎMPACHETĂRII ALBINELE MELE SUNT CAPABILE CA PE -16 GRADE SĂ SE DEPLASEZE PESTE GOL PÂNĂ LA FAGURELE DESCĂPĂCIT. Regula enunţată de dumneavoastră este valabilă şi pentru albinele neâmpachetate. Dar ele NU SUNT CAPABILE CA PE -16 GRADE SĂ SE DEPLASEZE PE FAGURELE DESCĂPĂCIT. Iar dacă ar face-o ar îngheţa pe el. Astfel albinele declară că au nevoie de împachetare pe iarnă dar în loc să o recunoască unii stupari îmi propun să vorbim...nimic. Acum voi pune un fagure descăpăcit unei familii slabe, pe 5 rame. Pentru cârcotaşii care au inventat nod în papură primei experienţe.
-Nu era cazul să-mi explicaţi mie înfoierea şi contractarea ghemului, la enumerarea condiţiilor care favorizează topirea zăpezii de pe capac prin căldura degajată de albine, enumerare făcută de două ori, am arătat că o cauză favorizantă este şi înfoierea ghemului provocată de pasta şi mierea pe care le-am dat-o. Deci propun să discutăm chestiuni serioase, cu argumente, nu...nimic. Eu nu sunt la început de drum, sunt la sfârşitul drumului de stupar.


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

Valer70 a scris:

- Eu nu sunt la început de drum, sunt la sfârşitul drumului de stupar.

...pacat ca dupa atat amar de ani cu stupi,sfarsitul drumului,va fi la fel cu inceputul... 

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
cam prea multa rautate aici si atac la persoana...cel putin mie cam asa imi miroase...pacat

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
...sa...vad si eu...
-carcotasi
-detractori
-albinele altora sunt incapabile
-albinele declara...
-nu e cazul sa imi explicati
-sa discutam lucruri serioase...nu nimic
-eu sunt la sfarsit de drum apicol...
insinuari si fine apropouri dar care contin rautate,doar in ultima postare...da,ai dreptate d.le Mihai...
ne uitam si in urma?...nu are rost.Va salut!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
A!...sau va refereati la postarea mea?
Nu dle.Mihai,este un regret sincer exprimat.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
pana la urma nu conteaza, dati-i inainte - din contradictii a rezultat pana la urma evolutia societatii umane - ca-i drept cam naspa evolutie da' asta e

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

mihai v a scris:

pana la urma nu conteaza, dati-i inainte - din contradictii a rezultat pana la urma evolutia societatii umane - ca-i drept cam naspa evolutie da' asta e

pentru mine conteaza.
Si faptul ca vreti sa "ma trageti de urechi"ca nu e bine ce fac,il accept , dar pot sa va si justific oricand.Totul tine insa si de obiectivitatea dvs.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 681
Mihai abtine-te! Ai ceva de zis intra pe subiect,adu argumente si sustine un punct de vedere sau altul,nu e cazul de arbitraj ,nici eu si nici colegul Dila Daniel( sunt convins de asta) nu avem intentia sa facem vreun atac la persoana dl.Valer ,ca mai ma face nestiutor etc.,eu nu ma supar,il stimez si il respect in continuare !

Modificat de danut (acum 14 ani)


_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
eu sunt la inceput, acum invat si de aceea doar pun interbari k sa ma lamuresc in anumite privinte. in rest ii las pe cei care stiu meserie sa se contrazica si ... nu somez pe nimeni. Cu respect!
sunt adeptul unui dialog civilizat, dar tre' sa fiu sincer pana la capat - nu-mi prea place ca stau in fata unor butoane si nu vad cu cine port o discutie. Prin gestica si mimica se pot evita o multime de cuvinte care pot parea rautacioase pe un monitor.
PS: s-a gandit cineva sa infiinteze o scoala sau macar o clasa intr-o scoala cu predarea unei materii numita - APICULTURA?Ar fi fffoarte frumos, nu credeti?


_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

Dila Daniel a scris:

...sa...vad si eu...
-carcotasi
-detractori
-albinele altora sunt incapabile
-albinele declara...
-nu e cazul sa imi explicati
-sa discutam lucruri serioase...nu nimic
-eu sunt la sfarsit de drum apicol...
insinuari si fine apropouri dar care contin rautate,doar in ultima postare...da,ai dreptate d.le Mihai...
ne uitam si in urma?...nu are rost.Va salut!


Domnule Dilă, ţinând cont de situaţia care le-a provocat, nu am folosit cuvinte dure dar aţi intrat în domeniul filologiei şi al moralei şi mă obligaţi să mă explic. 
-CÂRCOTAŞ este persoana care caută ceartă, care e veşnic nemulţumită. Nu sunt primul a folosit cuvântul pe forum.  Cu cârcotaşul nu poţi discuta fondul problemei pentru că este alunecos, dacă nu are argumente se agaţă de cuvinte, contrazicându-te pentru ce nu ai afirmat, îţi scoate afirmaţiile din context, le denaturează apoi le combate şi aşa discuţia se prelungeşte la infinit fără a clarifica ceva. Sunt atitudini care îi pot încadra pe unii în această categorie? Dau câteva exemple şi îi rog pe cei în cauză să-şi răspundă, eu nu fac afirmaţii. Am încărcat topicul cu poze pentru a preveni atacuri ale cârcotaşilor. Totuşi unii  s-au întrebat dacă termometrul nu este defect, dacă pozele nu sunt trucate? Eu scriu încă din prima postare despre importanţa etanşeizării diafragmei, cârcotaşul ar spune peste câteva postări că la început am scris despre diafragma mobilă şi că fac paşi înapoi? Eu scriu că ghemul de iernare pierde căldură deci încălzeşte aerul din ladă care la rândul lui cedează căldura pereţilor şi aceştia exteriorului. Cârcotaşul m-ar combate afirmând marele adevăr că ghemul nu încălzeşte VOIT golul lăzii, deşi eu nu am afirmat aşa ceva? Unde eu scriu experiment sau demonstraţie cârcotaşul citeşte lărgirea cuibului iarna şi m-ar combate pentru că lărgesc iarna cuibul? Unde eu scriu că albinele mor de foame cu hrana deasupra sau pe fagurii de alături cârcotaşul s-ar preface că eu afirm că mor de foame deşi sunt în contact cu mierea? Şi ar uita că "faguri de alături" înseamnă faguri pe care nu este ghemul iar "deasupra" nu înseamnă în acest context nici "în contact" nici "lângă".
-Cârcotaşul strigă în gura mare că i-ai făcut incapabile albinele chiar dacă fiind neâmpachetate, întradevăr nu sunt capabile să treacă peste gol la -16 grade?
-Pe cârcotaş îl supără faptul că in urma unei experienţe pe care nu are argumente pentru a o combate foloseşti expresia"albinele declară"?
-Dacă în loc să-i spui "Învaţă puiul pe cioară!" îi spui că eşti la capăt de drum cârcotaşul s-ar supăra? 
-Dacă îi spui politicos "nu e cazul să-mi explicaţi" sau hai să vorbim... nimic " în loc de nepoliticosul "nu mai bate apa în piuă" cârcotaşul s-ar supăra?
-Dacă cel care face intenţionat şi repetat unele din faptele la care m-am referit mai sus apoi îl acuză de răutate pe cel căruia i le-a făcut ce alte tare de caracter manifestă?
-Din neatenţie, din grabă, din oboseală sau din alte cauze poate orice om să adopte uneori atitudine de cârcotaş. În gând sau în scris. Ni se poate întâmpla tuturor. Dar omul de caracter nu perseverează în această atitudine. Atunci când este atenţionat îşi recunoaşte greşeala. Dacă nu are orgoliu exacerbat îşi cere chiar scuze pentru tracasările şi timpul pierdut pe care le-a provocat.
-DETRACTOR este persoana care defăimează, micşorează meritele sau calomniază. Am folosit bine expresia"detractorii diafragmei"? Constat că v-a supărat termenul, domnule Dilă. Sau credeţi că cei care susţin că diafragma este inutilă sau chiar dăunătoare sunt susţinătorii ei? Aţi adoptat atitudine de cârcotaş, domnule Dilă?
-De răspunsuri la întrebările puse în pomelnic nu aţi scăpat, domnule Dilă, îmi voi copia postările şi vi le voi da încă o dată. Dar mai întâi sunt obligat să vă răspund la postările noi ca aceasta şi să vorbim...nimic.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Va multumesc!
...ca intotdeauna,invat de la dvs atatea lucruri noi!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Nu am scris-o cu plăcere, pentru că sunteţi un mare stupar. Dar mă obligaţi, nu putem continua la infinit. Pentru mine timpul începe să aibă o altă valoare, nu-l mai pot irosi. De învăţat învăţăm de când ne naştem, până când murim. Toate cele bune.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Eu din respectul care vi-l port datorita varstei onorabile care o aveti,ma opresc aici.
Sa ne vedem fiecare de ale noastre e mult mai bine.Nu ne dam unul la altul de mancare si nici albinele noastre nu "pasc"din ograda celeorlalte.
Eu nu sunt asa mare stupar cum ironic vreti sa afirmati(scuze de acum daca m-am inselat).Dar sunt cel putin cinstit cu mine insumi.Va doresc multa sanatate in continuare.
Imi cer scuze ca m-am lasat antrenat in astfel de discutii!
Scrieti ce doriti dvs. la adresa mea in continuare,eu nu voi mai intervenii.Va multumesc si pentru timpul care l-ati alocat pentru mine,si penrtru interventiile mele la pagina dvs personala.Daca cereti,acestea vor fi sterse.
O zi buna!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Dilă, am vrut să vă răspund ieri dar mi-a căzut net-ul. Vă asigur că nu îmi bat joc de dumneavoastră, nu aş fi cinstit dacă nu aş recunoaşte că sunteţi un mare stupar. Şi eu am lăzi de 11 rame deci la familii pe 8-9 rame ar rămâne un gol de 2-3 rame pe care l-ar putea suporta uşor familiile mele. Pentru că aşa cum vedeţi în poze ocupă bine toată rama. Dar aceasta dovedeşte că merge şi aşa, nu că împachetarea pentru iarnă este inutilă sau chiar dăunătoare aşa cum a afirmat cineva. Aţi scris de câteva ori că v-am scris cu răutate. Vă înşelaţi, în postările mele găsiţi doar iritare pe care intenţionat nu mi-am stăpânit-o din patru motive.
1-M-aţi provocat scriind despre afirmaţiile mele că sunt aberante. Cuvântul aberant are o semnificaţie foarte negativă: anormal, denaturat, greşit, ilogic şi s-ar putea continua. Când îi este aruncat cuiva care are dreptate acest cuvânt provoacă cel puţin iritare.
2-Când este aruncat într-o discuţie profesională acest cuvânt poate provoca daune grave celor care adoptă în necunoştinţă de cauză poziţia celui care a folosit jignirea. În cazul nostru neâmpachetarea pentru iernare a familiilor de albine slabe, adăpostite în lăzi de 13-20 de rame sau cu stupar fără experienţă poate provoca uzura prematură a albinelor sau chiar pierderea lor.
3.Faceţi o confuzie când clasificaţi diafragmele dar despre ele voi scrie separat.
4-Scriu câte ceva pe acest topic pentru a fi de folos unora fără experienţă. Intervenţiile care mă contrazic mă ajută să clarific situaţia sau să remediez dacă am făcut o greşeală. Când se întâmplă aşa le sunt recunoscător şi le mulţumesc celor care mă ajută. Am şi făcut-o când a fost cazul. Intervenţiile celor care ar căuta nod în papură şi sămânţă de scandal pentru că nu au altceva de făcut sau le place confruntarea ar polua  locul făcând mai greu accesul la informaţie tocmai pentru cei care au mai mare nevoie de ea. Cam aşa s-a întâmplat şi pe topicul diafragmei. Pentru a preveni aceasta îmi permit să ridic tonul de la a doua sau a treia intervenţie pe care o consider făcută cu rea intenţie. Pozele mele arată că părerile unora au fost greşite dar nu sunteţi singurul şi  toţi suntem oameni deci toţi greşim uneori. Important este să nu perseverăm în greşeală. Şi eu am sfătuit pe cineva să nu vopsească lăzile în roşu pentru că albinelor nu le place culoarea. Am observat acum multe decenii că multe din albinele mutate într-o ladă de un roşu-vişiniu au refuzat să intre, preferând lăzile vecine. Am remediat situaţia acoperind lada cu ceva. Cineva a dovedit că albinele lui nu au probleme cu roşul, postând poză cu stupina sa. Sunt curios să revăd lada cu pricina când voi merge în Sălaj. Dar acum mă întreb dacă nu cumva a fost depozitat în lada cea nouă ceva care a împrumutat lăzii mirosul care la început nu le-a plăcut albinelor. Ar fi fost absurd să mă supăr pe cel care m-a contrazis. Faceţi la fel şi vă va fi mai uşor. Eu nu vă port pică şi sunt convins că rămâneţi un mare stupar de la care începătorii au multe de învăţat.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
DIAFRAGMA poate fi fixă sau mobilă.
-Diafragma fixă separă cutia în două sau mai multe compartimente astfel încât albinele să nu facă măcel trecând dintr-un compartiment în altul. Ea poate culisa în canale făcute în pereţii lăzii dar dacă se umflă se scoate greu; dacă se bat şipci pe margini se scoate mai uşor dar este mai mult de lucru. 
-Diafragma mobilă este folosită ÎN PERIOADA ACTIVĂ  pentru a se evita îngroşarea excesivă a ultimului fagure, pentru a obliga familia să aibă cuibul până jos, pentru a completa rezervele sau a stimula prin descăpăcire după diafragmă. ÎN PERIOADA INACTIVĂ diafragma mobilă se foloseşte pentru a izola spaţiul ocupat de albine de restul lăzii. Izolarea se poate obţine lipind burete pe dunga diafragmei, bătând fâşii de pâslă sau de cauciuc pe marginea unei feţe a ei sau mai simplu şi mai expeditiv, coborând o folie sau o pânză peste ea ori umplând golul din spatele ei cu deşeuri textile sau alte materiale absorbante. Dacă golul e mare patru cuişoare bătute în pereţii lăzii şi o bucată de P.F.L. îl fac mic. Dacă familia este puternică şi golul mic, unii stupari folosesc diafragma mobilă fără a o mai obtura(etanşeiza). Alţii nu folosesc nimic. Dar pozele anterioare şi cele ce urmează dovedesc greşala celor din urmă.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru cei care mai au îndoieli asupra împachetării pentru toamnă-iarnă-primăvară a familiilor de albine am promis că voi mai pune un fagure descăpăcit lângă peretele unui compartiment care adăposteşte o familie pe 5 faguri. Pentru a dovedi că împachetarea îi asigură familiei condiţii mai bune de viaţă, iernare cu consum mai mic de miere, uzură mai mică a familiei de albine. Împachetarea asigură şi o mai bună dezvoltare a cuibului la sfârşitul iernii dar pentru că cineva a afirmat că acesta este un dezavantaj îl voi contrazice altă dată. În 9 februarie am descăpăcit pe o faţă un fagure.

cine sunt eu-valer bodea pentru cei care mai îndoieli asupra pentru familiilor albine promis că

73.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
L-am pus lângă peretele exterior al unei familii pe 5 faguri. Îi rog pe începători să observe că fagurele marginal este ocupat compact până jos. Fagurele descăpăcit nu are pe speteaza superioară petele albe produse de bliţ la poza următoare.

cine sunt eu-valer bodea l-am pus lângă peretele exterior unei familii faguri. rog să

53.2KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
A doua zi am constatat că albinele trecuseră peste spaţiul gol care le despărţea de mierea descăpăcită deşi dimineaţa erau -8 grade! Mai mult, nu numai că l-au acoperit complet dar au trecut şi pe faţa exterioară a lui. Au făcut şi punte peste gol.

cine sunt eu-valer bodea doua constatat că albinele peste gol care mierea deşi erau grade!

51.5KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Termometrul arăta -8 grade!

cine sunt eu-valer bodea arăta grade!

30.7KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
După două zile fagurele descăpăcit este tot acoperit bine de albine.

cine sunt eu-valer bodea după două zile fagurele este tot acoperit bine albine.

50.8KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Văzut din alt unghi. Se observă puntea peste golul lăzii în partea stângă. Nu am scos fagurele, l-am alăturat ghemului. Dacă această familie era neâmpachetată, într-o ladă de 13-20 de rame, nu era capabilă de deplasare peste gol la -8 grade. Şi albinele erau mult mai uzate!

cine sunt eu-valer bodea văzut din alt unghi. puntea peste golul lăzii partea scos

58.8KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
pozele spun totul dar eu n-am curaj sa fac asa cecva

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Mihai, este o mare greşeală să se facă aşa ceva. Albinele sunt stresate de cele mai mici zgomote, voi dovedi mai târziu asta. Eu am făcut-o doar ca să îi conving pe stuparii cu lăzi mari sau cu familii slabe că împachetarea pentru iarnă este foarte avantajoasă.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Unii dintre cei care folosesc fundul antivaroa sunt de părere că orice stimulare (DE HRANĂ, TEMPERATURĂ, ÎMPACHETARE) înainte de 10 zile de inceputul primaverii (alun)este cu REZULTATE CEL PUŢIN DISCUTABILE. Pentru că vom avea puiet mai devreme decat ar vrea albina. Aceştia cred că vom avea la un moment dat doua generatii de albine una super uzata si pe duca si alta nepotrivita. Argumentează că atunci când primavara este la oferta maxima cine se ocupa de explozia de oferta? Babele si pruncii  cu tot felul de handicapuri?

Înainte de a discuta aceste afirmaţii referitoare la împachetare sunt utile câteva precizări.
-Pentru o iernare bună care ne scuteşte de emoţii este indicată completarea rezervelor de miere toamna.
-Dar dacă albinele ajung în impas administrarea mierii sau a turtelor cu zahăr şi miere iarna, pentru completarea rezervelor, este o măsură care asigură supravieţuirea familiilor.
-Această hrănire nu prea are efect de stimulare deoarece pentru stimularea pontei este necesară şi administrarea de polen, păstură sau substituenţi ale acestora.
-Eu nu folosesc hrană proteică pentru că ştiu că aceasta favorizează uneori îmbolnăvirea de nosemoză. Dar îi înţeleg pe cei care o folosesc pentru a se pregăti în vederea culesului timpuriu(salcie, pomi fructiferi, rapiţă)

Argumentaţia celor care susţin că împachetarea familiilor de albine are rezultate cel puţin discutabile pare plauzibilă dar se bazează pe cîteva supoziţii false.
-În lăzile cu aerisire de fund(magnet de apă) de 150-200 de cm patraţi albinele sunt în contact nemijlocit cu atmosfera ca şi cele iernate cu fund antivaroa deci împachetarea nu va duce la apariţia puietului mai devreme decât vrea albina. Iar un decupaj de 20/8 cm spre spate în fundul lăzii se face uşor.
-Familiile împachetate(fără exagerare) consumă mai puţină miere decât cele neâmpachetate deci se uzează mai puţin şi au intestinul mai puţin încărcat, avantaj esenţial mai ales în cazul unei ierni fără ferestre pentru zbor de curăţire.
-La temperaturi negative sau pozitive dar sub 7 grade ghemul de albine nu are temperatură constantă. El produce căldură apoi lasă motoarele la relanti până când temperatura la marginea ghemului scade până la 7,2 grade. Atunci ridică din nou temperatura. Având cel puţin 7,2 grade Celsius ghemul de iernare cedează căldură aerului din ladă. Această pierdere de căldură este dovedită de faptul că aerul din ladă este doar cu 1-2 grade mai cald decât aerul din exterior, neapropiindu-se de cele 7,2 grade ale ghemului.
-Cu cât golul din ladă este mai mare cu atât familia neâmpachetată pierde mai multă căldură. Deci cu atât mai mult consumă. În consecinţă cu atât mai mult se uzează albina şi are intestinul mai încărcat.
-Situaţia familiei neâmpachetate devine şi mai grea când creşte puiet, fiind nevoită să asigure o temperatură mai ridicată în cuib. Mai ales dacă este în ladă de 13-20 de rame!
-Familiile împachetate se pot deplasa la temperaturi negative peste golul mic din ladă, aşa cum dovedesc pozele pe care le-am postat mai sus deci se uzează mult mai puţin pentru a asigura puietului cele 35-36 de grade necesare. Aşa că babele şi pruncii la care se referea cineva se află mai ales la familiile neâmpachetate.
-În concluzie chiar dacă unii iernează fără împachetare aceasta dovedeşte doar că albinele suportă această încercare, nu dovedeşte că împachetarea nu este necesară aşa că eu rămân la părerea că cine îşi permite să împacheteze să nu renunţe la împachetare. Dar repet, aerisirea de fund(magnetul de apă) constituie un avantaj.
-Referitor la afirmaţia că în literatura apicolă şi pe forum este balast cât pentru o autostradă îmi permit să fac precizarea că nu putem absolutiza. O practică nefavorabilă în anumite condiţii poate fi utilă în altele deci trebuie să ne folosim discernământul pentru a adopta procedeele acelora care au condiţii asemănătoare cu ale noastre. Iar procedeele revoluţionare să le încercăm pe una-două familii pentru că istoricul apiculturii a depozitat la coşul de gunoi destule inovaţii revoluţionare iar apicultura a reţinut doar ce este util.


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
azi am fost la beehaver si am vazut folie peste cuib. de mult cochetez cu ideea de a pune si eu fiolie. Este bine si daca da, cand e bine sa asez folie peste cuib, de toamna, primavara(in ce luna) sau tot tim,pul anului?

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Mihai, prin postarea din 8 februarie ora 14:17 v-am răspuns cum fac eu. În topicul Folia pro-contra găsiţi mai multe păreri.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
mea culpa

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Albinele mele aşteaptă din noiembrie o zi bună pentru zborul de curăţire. Văzînd că prognoza pe următoarele zece zile nu promite temperaturi de 9-10 grade dar ameninţă cu timp noros şi ceva ploi au profitat că astăzi au avut cer senin pe la ora 16 şi au făcut un zbor de curăţire.

cine sunt eu-valer bodea albinele mele din noiembrie bună pentru zborul că prognoza zece

62KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Zborul a durat cam o oră. Cu această ocazie am primit notă bună pentru iernare-nu mi-au pătat pereţii şi scîndurile de zbor.

cine sunt eu-valer bodea zborul durat cam oră. ocazie primit notă bună pentru

58.6KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Albinele au arătat din nou avantajul împachetării pentru iernare. Deşi am aerisirile de fund(magnetul de apă) deschise deci sunt în contact direct cu exteriorul nu au stat zgribulite în ladă, au putut ieşi să facă zborul de curăţire la 7 grade! Adi Hodiş a fost mai fericit, la Oradea erau 9 grade.

cine sunt eu-valer bodea albinele din nou avantajul pentru iernare. deşi aerisirile apă)

44.8KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Două familii nu mi-au ieşit la zbor. Deşi le-am ridicat capacele. Îi sfătuiesc pe începători să nu intre în panică şi să nu umble în cuib în aceste situaţii. Pot pierde matca deci şi familia de albine. Este suficient să ridice cu atenţie podişorul. Dacă familia stă liniştită pe faguri iar aceştia sunt curaţi, fără pete de diaree, este în ordine. Probabil a zburat înaintea celorlalte familii. Eu am ridicat folia şi le-am pozat.

cine sunt eu-valer bodea două familii mi-au ieşit zbor. deşi le-am ridicat capacele.

68.6KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Cealaltă

cine sunt eu-valer bodea

63.3KB


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




Valer70 a scris:

Două familii nu mi-au ieşit la zbor. Deşi le-am ridicat capacele. Îi sfătuiesc pe începători să nu intre în panică şi să nu umble în cuib în aceste situaţii. Pot pierde matca deci şi familia de albine. Este suficient să ridice cu atenţie podişorul. Dacă familia stă liniştită pe faguri iar aceştia sunt curaţi, fără pete de diaree, este în ordine. Probabil a zburat înaintea celorlalte familii. Eu am ridicat folia şi le-am pozat.


   mai mult ca sigur au zburat inaintea celorlalte familii!!  


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
@Maximus
Chiar aşa s-a întâmplat pentru că astăzi au zburat iarăşi toate, puţin.

@ Pentru începători. Când se dă turta se pot împinge uşor albinele cu ea, dacă spetezele sunt răzuite din toamnă. Dacă sunt mai multe albine se pot înlătura cu o pană sau cu peria apicolă. Punga cu miere se poate aşeza treptat, pentru ca albinele să aibă timp să se retragă. Eu am recomandat undeva ca dacă sunt multe albine să fie fugărite cu una-două pufăituri uşoare. Ca să nu fiu înţeles greşit voi arăta cu ce afumător lucrez eu. Pentru că cei care veneau să cumpere albine afumau de parcă ar fi vrut să-mi sufoce albinele am înlăturat partea conică a afumătorului aşa că fumul nu pătrunde printre faguri. Deci cine foloseşte fumul când pune turta trebuie să dirijeze fumul paralel cu leaţul superior pentru ca să nu pătrundă printre faguri!

cine sunt eu-valer bodea @maximus chiar aşa s-a întâmplat pentru că zburat toate, pentru

44.7KB


pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
Nea Valer,asa e si al meu.

m-am facut ca am pierdut capacu'.

nu prea imi place sa le afum.Daca stii cand sa umbli in stupi,nu-ti trebuie fum.

dar cand e nevoie,folosim iasca si putregai de salcie


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Prognoza pentru Satu Mare prevedea pentru astăzi maxima de 8 grade. Fiind senin când am avut 4 grade m-am apucat să descăpăcesc ultimul fagure. Constatări.
-În 17 februarie deşi mi-au umplut curtea cu bâzâitul lor bucuros că a venit o zi cu 7 grade şi cu soare pe care o aşteptau din noiembrie, nu au ieşit toate albinele la zbor de curăţire. În 18 au ieşit din nou, dar puţine. Era şi înnorat. Probabil sunt sigure că peste puţin timp vor avea condiţii mai favorabile. 
-O familie care iernează în pat cald are o palmă de puiet căpăcit pe faţa exterioară a penultimului fagure. Celulele ultimului erau lustruite dar nu ştiu dacă a ouat în ele, nu aveam ochelarii la mine. Că albinele preferă fagurii mai îndepărtaţi de urdiniş atunci când iernează în pat cald se ştie. Când foloseam urdinişul superior le puneam lângă urdiniş un fagure plin cu miere căpăcită. După o zi-două se observa prin urdiniş că era purtată mierea de pe faţa exterioară a primului fagure. Interesant este că acum au preferat pentru puiet fagurii opuşi urdinişului deşi aceştia se află deasupra aerisirii de fund(magnet de apă)!
-Familiile care au avut cârpe în golul lăzii au iernat uscat. Nu am schimbat cârpele pentru că sunt doar puţin jilave şi le scot la încălzirea vremii. Familiile care au umplut spaţiul în care au iernat, cu albine şi pe ultima ramă, au iernat tot uscat. La o familie nu i-am pus în cei 2,5-3 cm de după diafragmă nici polistiren nici cârpe. Nu a avut albine pe faţa exterioară a ultimului fagure. Este singura care are mucegai pe diafragmă şi puţin pe perete. Postez poza feţei interioare.

cine sunt eu-valer bodea prognoza pentru satu mare prevedea pentru maxima grade. fiind senin când

51.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Faţa exterioară

cine sunt eu-valer bodea faţa

37.5KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Albinele ne uimesc uneori. Zilele trecute am descăpăcit prin zgâriere pe ambele feţe un fagure plin şi l-am dat unei familii. Când am verificat, pe urdiniş curgea miere şi căpăcele. Din cauza mea, am zgâriat prea adânc. Pentru că nu puteam să stau permanent să şterg mierea şi pentru a evita furtişagul am închis urdinişul şi am înlăturat scândura verticală care despărţea cele două familii iernate în aceeaşi ladă. Pentru ca familia vecină să preia mierea care curgea. M-am aşteptat să se înnegrască locul de albine pentru că nu au nici un cules în natură. Spre surpriza mea niciodată nu au fost mai mult de 10-12 albine la mierea care curgea! Seara am deschis familia închisă. Dimineaţa devreme am pus la loc scândura despărţitoare şi eram pregătit să iau măsuri dacă familia vecină ar fi atacat. Din nou surpriză, familia vecină zbura după apă dar nu a încercat să treacă peste scândura despărţitoare! După cunoştinţele noastre despre furtişag mă aşteptam la război! Stupina socrului meu a fost distrusă o dată de furtişag. Am asistat şi eu la atacarea şi la momentul omorârii mătcii stupului atacat, la stupina Răutu de la Sanatoriul T.b.c. Borşa. Este uimitor dar iată că sunt situaţii în care albinele nu râvnesc la bunul altuia.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Deşi zboară destul de intens albinele aduc doar apă, neavând cules. Consumul creşte din cauza puietului aşa că deschiderea cantinei este binevenită. Pentru a nu uza albinele şi pentru a le da o hrană sănătoasă invertesc zahărul cu sare de lămâie(acid citric) şi adaug 150-200 de grame de miere lichidă la kilogramul de zahăr, când siropul este călduţ(sub 40 de grade). Invertirea este simplă, la un litru de apă care fierbe adaug 5 kg de zahăr,  mestec folosind o lingură de lemn şi când amestecul începe să fiarbă adaug 5 grame de sare de lămâie dizolvate în prelabil în 5 linguri de apă. Amestec pentru a grăbi invertirea şi pentru a nu se carameliza zahărul pe fundul vasului. Reacţia de invertire produce spumă abundentă, ca laptele care fierbe, deci la începerea reacţiei micşorez flacăra(căldura) şi nu las vasul nesupravegheat. Cam în 10 minute spuma scade, se vede siropul deci am terminat. Zahărul nu este invertit chiar 100% dar mierea conţine enzime care continuă invertirea zahărului. Că procesul de invertire este real am constatat foarte uşor. Un sirop 3:1 este suprasaturat şi începe să cristalizeze la răcire. Siropul invertit are concentraţia 5:1 şi totuşi nu cristalizează. Conţine 20% apă dar pare mai vâscos decât mierea cu aceeaşi concentraţie. Pentru a şti cât sirop rezultă calculul este simplu: din fiecare kg de zahăr ies aproximativ 0,6 litri de lichid, la care adunăm apa adăugată. Se poate dilua dar eu l-am dat nediluat pentru a nu provoca umiditate excesivă în lăzi în cazul în care ar urma o perioadă fără zbor. Aşa arată siropul pus în pungi găurite de 8-10 ori cu acul de cusut.

P.S. Pentru că face multă spumă se lasă gol 1/3 sau 1/4 din vas.

cine sunt eu-valer bodea deşi destul intens albinele aduc doar apă, neavând cules.

59.5KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

Valer70 a scris:

Deşi zboară destul de intens albinele aduc doar apă, neavând cules. Consumul creşte din cauza puietului aşa că deschiderea cantinei este binevenită. Pentru a nu uza albinele şi pentru a le da o hrană sănătoasă invertesc zahărul cu sare de lămâie(acid citric) şi adaug 150-200 de grame de miere lichidă la kilogramul de zahăr, când siropul este călduţ(sub 40 de grade). Invertirea este simplă, la un litru de apă care fierbe adaug 5 kg de zahăr,  mestec folosind o lingură de lemn şi când amestecul începe să fiarbă adaug 5 grame de sare de lămâie dizolvate în prelabil în 5 linguri de apă. Amestec pentru a grăbi invertirea şi pentru a nu se carameliza zahărul pe fundul vasului. Reacţia de invertire produce spumă abundentă, ca laptele care fierbe, deci la începerea reacţiei micşorez flacăra(căldura) şi nu las vasul nesupravegheat. Cam în 10 minute spuma scade, se vede siropul deci am terminat. Zahărul nu este invertit chiar 100% dar mierea conţine enzime care continuă invertirea zahărului. Că procesul de invertire este real am constatat foarte uşor. Un sirop 3:1 este suprasaturat şi începe să cristalizeze la răcire. Siropul invertit are concentraţia 5:1 şi totuşi nu cristalizează. Conţine 20% apă dar pare mai vâscos decât mierea cu aceeaşi concentraţie. Pentru a şti cât sirop rezultă calculul este simplu: din fiecare kg de zahăr ies aproximativ 0,6 litri de lichid, la care adunăm apa adăugată. Se poate dilua dar eu l-am dat nediluat pentru a nu provoca umiditate excesivă în lăzi în cazul în care ar urma o perioadă fără zbor. Aşa arată siropul pus în pungi găurite de 8-10 ori cu acul de cusut.

P.S. Pentru că face multă spumă se lasă gol 1/3 sau 1/4 din vas.

v70! pana acu ..si la minus cinshpe grade ne aratai ce e in cuib!! acu ca s-a incalzit...nu ne mai aratzi????
 


pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
Domnule Valer Bodea, va rog sa ne spuneti ce lucrari apicole faceti Dumneavoastra in primavara, este foarte important pentru multi dintre noi.Va multumesc.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Cornelioandanciu, eu sunt stupar de modă veche. Până pe 10 martie nu deschid cuiburile decât în caz de forţă majoră. Din fericire până acum nu este cazul. Am deranjat doar o familie mutând ultima ramă, pentru a dovedi că împachetarea familiilor pentru iarnă este utilă. Până acum le-am dat câte un kg de pastă făcută cu miere, câte un fagure descăpăcit, miere în pungi şi am început să le dau sirop invertit la care am adăugat 150-200 de grame de miere la kilogramul de zahăr. Menţionez că în toamnă nu am putut face hrăniri de completare.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Janese, nu am desfăcut cuibul la nici unul, nici în iarnă nici acum. Pentru a dovedi că împachetarea familiilor pentru iarnă este utilă am mişcat doar fagurele lateral la o familie şi diafragma la alta. După 10 martie voi muta în lăzi individuale familiile care au iernat câte două şi atunci voi face poze. Până atunci nu le deranjez pentru că în zona mea primăvara a întârziat faţă de alţi ani. Au adus puţin polen doar în două zile iar acum ninge. Ataşez o altă poză care dovedeşte că nici chiar în februarie golul de o ramă nu este perceput ca diafragmă de către albine, cum susţin unii. Am pus un fagure descăpăcit la 4 cm de ultima ramă. Peste două zile am verificat şi albinele începuseră deja punţi din ceară de împrumut pentru a închide golul!

cine sunt eu-valer bodea janese, cuibul nici unul, nici iarnă nici acum. pentru dovedi că

52KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Janese, prin aerisirea de fund se vede iarba verde. Aerisirile de fund sunt deschise şi acum aşa cum au fost toată iarna. De remarcat că fiind restrânsă bine în toamnă familia a avut suficientă albină pentru a acoperi pe ambele feţe fagurele descăpăcit.

cine sunt eu-valer bodea janese, prin aerisirea fund vede iarba verde. aerisirile fund sunt deschise

55.1KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Fagurele descăpăcit l-am lăsat după diafragmă. Pentru că am stupi puţini îmi permit să umplu golul din ladă cu materiale absorbante. Aşa familia iernează uscat şi pierde mai puţină căldură pentru că transportorul, aerul din golul lăzii, nu circulă nestânjenit. Aerisirea de fund nu influenţează negativ regimul termic dar are influenţă pozitivă asupra umidităţii relative a aerului. Peste folia de pe rame am polistiren de 2 cm şi altă folie care închide etanş(clopot).

cine sunt eu-valer bodea fagurele l-am lăsat după pentru că stupi îmi permit să

47.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-În alţi ani albinele aduceau polen şi nectar în a doua parte a lunii februarie. Acum au adus doar puţin polen în 28 februarie şi în 2 martie. Avem noroc, primăvara întârziată are întotdeauna mari şanse să nu aibă scăderi dramatice de temperatură în timpul înfloririi pomilor şi a salcâmului.
-Nu am umblat de loc în cuiburi anul acesta şi pentru a evita surprizele neplăcute le-am mai pus câte 2 pungi de cate 600 grame cu sirop invertit plus miere. Turnând siropul din pet-uri în pungi am remarcat că la oprirea turnării ultimul firicel de sirop nu mai cade vertical ci oblic, totdeauna înclinat în aceeaşi direcţie. Ferestrele şi uşa erau închise deci cauza a fost circulaţia aerului în cameră, pe care noi nici nu o sesizăm. Şi m-am convins încă o dată de necesitatea izolării spaţiului ocupat de familia de albine de restul golului lăzii. Faptul că albinele supravieţuiesc şi fără împachetare dovedeşte gradul mare de adaptare al albinei, nu inutilitatea împachetării pentru iarnă-primăvară.
-Am verificat dacă iernarea mi-a uzat albinele, ridicând ultimul fagure al unei familii. Albinele de pe faţa exterioară a fagurelui nu erau îmbătrânite deci iernarea a decurs bine. La familiile care aveau loc în ladă le-am pus al 7-lea fagure. Avantajul iernării cu împachetare. Dar aerisirea de fund este tot deschisă, aşa cum a fost toată iarna.
-Iernez două familii inghesuite pe câte 5 rame într-o ladă de 11. Una a avut scândurele de podişor, cealaltă O.s.b. După 15 ianuarie când am înlocuit podişoarele şi păturile cu folie şi poliester am constatat că scândurile de podişor erau uscate şi curate. Bucata de O.s.b. care a fost spre interior era la fel. O.s.b.-ul care a fost la margine era înverzit la capete si pe marginea cu care s-a sprijinit pe peretele lăzii. Deci O.s.b.-ul m-a pierdut de client. Ataşez poza.

cine sunt eu-valer bodea -În alţi ani albinele aduceau polen şi nectar doua parte lunii

45.9KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

Valer70 a scris:

..... Turnând siropul din pet-uri în pungi am remarcat că la oprirea turnării ultimul firicel de sirop nu mai cade vertical ci oblic, totdeauna înclinat în aceeaşi direcţie. Ferestrele şi uşa erau închise deci cauza a fost circulaţia aerului în cameră, pe care noi nici nu o sesizăm. Şi m-am convins încă o dată de necesitatea izolării spaţiului ocupat de familia de albine de restul golului lăzii......

Domn' Valeriu,
Este vorba de acceleratia,forta si efectul Coriolis,astea mi-au barat accesul la olimpiada internationala de fizica din 1970.Dvs. chiar nu stiti de lucrul acesta de ne aburiti cu 'circulatia aerului in camera'
Domn' Valeriu,domn' Valeriu,multa literatura sovietica strica rau de tot la interpretari.Pe cuvant de onoare.Traducerea e gresita si de aici restul.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Gică, eu nu fac fizică, mă interesează lucrurile practice, în acest caz, buna iernare a stupilor celor cu familii de albine puţine deci cu ceva mai mult timp dedicat albinelor decât îşi pot permite marii stupari. Totuşi felicitări pentru spiritul dumneavoastră tânăr şi vehement. Eu vedeam adineauri un fagure înflorit de mucegai la cineva care critica modul meu de iernare al stupilor, lăudându-l pe al lui şi nu am reuşit decât să zâmbesc. Nu m-am revoltat de loc şi asta mă întristează pentru că dovedeşte cât de bătrân sunt. Revenind la efectul Coriolis ştiu şi eu ce frumos provoacă devierea marilor mase de aer călătoare deasupra Terrei. Dar probabil este o deformaţie a stuparului să-i stea gândul mai mult la apicultură.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
cosy concept
apicultor

Din: Vicovu de Sus SUCEAVA
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 100
D-le Valer,
din toata experienta dvs,
referitor la hranirile proteice si administrarea inlocuitorilor de polen,
ce am avea la indemina in zona noastra?
Ce mi-ati putea recomanda?
Ideea e ca sunt zeci de retete si produse,
dar problema e sa le si ai cit de cit la indemina,
si sa fie si la un pret acceptabil.
Poate ma lamuriti mai indetaliat asa,
despre treaba asta cu calcularea proteinei brute,si necesarul familiei,
si care dintre substante sunt consumate de puiet,
si care sunt consumate de albina tinara...
si...si...si...
Multe alte intrebari ar mai fi,
dar cred ca deja sunt prea insistent.
Oricum va multumesc dinainte,
stiu ca ave-ti un suflet deschis.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Cosy concept, nu sunt în măsură să vă răspund pentru că am fost întotdeauna împotriva substituenţilor proteici din cauza presupunerii că ar putea afecta imunitatea albinelor. Am folosit cândva polen uscat, polen proaspăt conservat cu zahăr pudră 1/1 şi păstură în faguri acoperiţi cu zahăr pudră sau păstură dată prin maşina de tocat şi frământată cu miere bine maturată. De câţiva ani dau doar păstură în faguri de teama nosemozei care ar fi favorizată de cumularea hranei proteice cu o iarnă lungă şi o primăvară ploioasă şi rece. Prin anii 50 sau 60 curtea părinţilor era plină de albine cu abdomenul umflat la maximum, care nu puteau să zboare şi se târau până când mureau. Mi-a ajuns nosemoza de atunci pentru toată viaţa! Dar eu nu aveam salcâm şi nu puteam face pastoral din cauza serviciului deci nu mă interesa dezvoltarea timpurie. Nici acum nu pot din alte motive. Nu am cules timpuriu, de fapt nu am decât de întreţinere aşa că nici acum nu sunt interesat de dezvoltarea timpurie a familiilor. Dar am auzit că resturile de soia şi lapte praf date în sirop pot fermenta în hrănitor deci acesta trebuie spălat periodic. Despre substituenţi puteţi afla din postările marilor noştri apicultori de pe forum sau din ale colegilor medici veterinari Pab sau Dani Popovici.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Primăvara ar trebui ca pe fagurii de cuib să fie permanent cel puţin 3-4 kg de miere. În toamnă nu am făcut hrăniri de completare din cauza tentativelor de furtişag. În această primăvară timpul nu mi-a permis să verific ce este în cuiburi dar când temperatura permite albinele poartă apă deci au puiet. O familie cu puiet mult poate consuma în câteva zile cele 3-4 kg de miere şi dacă nu sunt în contact cu mierea din fagurii alăturaţi sau din cat familiile mor de foame, pe puiet, deşi au miere alături sau deasupra. Pentru a evita surprizele neplăcute am dat astăzi câte o pungă cu 0,6 kg sirop 5:1 invertit cu sare de lămâie la care am adăugat 150 g miere lichidă la kilogramul de zahăr. La toate familiile care au purtat cele 1,2 kg date înainte. Folia de polietilenă de deasupra cuibului permite ca operaţia să se desfăşoare într-o secundă-două. Cu o mână se înlătură un colţ al foliei şi se ridică punga goală iar cu cealaltă mână se pune rapid punga plină în locul celei înlăturate. Albinele nici nu apucă să zboare afară şi folia este pusă la loc. Punga o perforez că acul în 4 locuri, prin folia care acoperă lada. Peste 5-6 zile le vizitez din nou cu pungile pline.

cine sunt eu-valer bodea trebui fagurii cuib să fie permanent cel puţin 3-4 miere.

41.7KB


pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
D-le Valer,ce puteti sa imi spuneti despre uzura albinelor,prin metoda aceasta de "salvare"?

_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Andrei, de-alungul vieţii sale ca specie albina s-a hrănit doar cu polen, cu nectar şi cu secreţii extraflorale care conţin glucide, în proporţie mai mare fiind glucoza şi fructoza, zahărul(zaharoza) reprezentând un procent mai mic. Pentru ca mierea să nu fermenteze în faguri albinele îi reduc conţinutul în apă cât mai mult sub 20%, ideal fiind procentul de 16-17%. Calculând la greutate pentru un sirop 4:1, acest sirop cu 20% apă  conţine exact 800 de grame zahăr şi 200 g apă, la kilogramul de sirop. Prin dizolvare în apă dintr-un kg de zahăr se obţine puţin mai mult de 0,6 litri lichid la care se adaugă volumul apei. La răcire acest sirop cristalizează şi cu atât mai mult cristalizează siropul 1:5 care este mai concentrat. Albinele nici nu pot utiliza zaharoza(zahărul) ca atare, pentru obţinerea energiei necesare. De aceea albinele folosesc apa şi invertaza, o enzimă pe care o produc şi deşi nu au învăţat chimie scindează în două zaharoza care are 12 atomi de carbon obţinând două molecule de hexoză(C6H12O6): una de glucoză şi cealaltă de fructoză. Nici fructoza nici glucoza nu cristalizează deci albinele pot păstra acest amestec  dacă îl feresc de fermentare prin eliminarea apei în exces, ideal fiind procentul de 16-17% pentru rezervele de iernare. O familie de 20 de mii de albine cântăreşte 2 kg. Dacă le dăm 3 kg de zahăr, cât le-am dat eu în această primăvară(pe lângă 3 kg de miere) fiecare albină trebuie să producă reacţia chimică de invertire pentru a transforma în „miere” o cantitate de zahăr reprezentând de 1,5 ori greutatea propriului corp! Această lucrare o uzează, o îmbătrâneşte prematur. Cercetătorii au constatat că diluţia de 0,65:1 uzează cel mai puţin albinele, uzura lor crescând proporţional cu creşterea concentraţiei siropului. Pentru completarea rezervelor de iernare am putea da toamna sirop neinvertit de 0.65:1 sau 1:1 ori 1,5:1 pentru că invertirea zahărului o fac albinele de vară care oricum nu apucă iarna. Albinele de acum trebuie să crească puietul de înlocuire deci nu ne convine să le uzăm. Pentru aceasta este bine să le dăm miere, nu zahăr. Dar întârzierea primăverii ne-a stricat unora dintre noi calculele. Sirop diluat, care nu le uzează mult, nu putem da. Pentru că prelucrându-l albinele ar mări umiditatea din stup, suportând urmările negative cunoscute. S-ar uza ventilând şi impresia falsă că există cules le-ar slăbi vigilenţa la urdiniş iar albinele înfometate ale unora stau la pândă! Ce putem face? Putem cumpăra din comerţ înlocuitori mai scumpi care au totuşi vre-o 30% zahăr neinvertit. Sau ţinem cont că Bodea Cornel, de exemplu, în „Tratat de biochimie vegetală”, partea I, afirmă că prin fierbere îndelungată sau prin fierbere în prezenţa unui acid slab molecula de zaharoză este scindată într-o moleculă de glucoză şi una de fructoză. Acidul citric(sarea de lămâie) 1 gram la kilogramul de zahăr este convenabil. Nu experimentăm pentru că acizii mai puternici atacă fructoza, la alţi acizi reacţia este reversibilă. Cu acid citric obţinem o soluţie care conţine în părţi egale fructoză şi glucoză care are  şi un procent de zaharoză neinvertită(10% după Gică al nostru, oricum mai mic decât cel conţinut de înlocuitorii din comerţ). Este evident că albinele nu mai trebuie să invertească zahărul pe care l-am invertit noi deci se uzează mai puţin. Iar adăugarea a 150-200 de grame de miere la kilogramul de zahăr ajută albinele prin zaharaza(invertaza) deja conţinută în miere. Prin urmare eu acum le dau albinelor sirop 1:5 invertit cu 1 gram de sare de lămâie la kilogramul de zahăr adăugând şi 150-200 grame de miere. Acesta are consistenţa mierii, albinele nu trebuie să elimine apă din el. După ce încep să zboare la câmp le dau sirop 4:1 invertit, amestecat cu miere. Acesta are 20% umiditate deci albinele au de eliminat doar 30-40 de grame de apă la kilogramul de sirop pe care nu-l consumă imediat. Tot pentru a evita uzura albinelor eu nu le dau nici înlocuitori de polen nici ceaiuri preventiv, acestea nefăcând parte din meniul lor natural. Dacă le-aş da preventiv ce mi-ar rămâne de făcut când ar fi bolnave? Dealtfel cercetările care au constatat efectul lor pozitiv nu s-au efectuat pe termen lung. Tot fără a urmări fenomenul pe termen lung cercetarea recomanda cândva administrarea de streptomicină pentru a grăbi dezvoltarea familiilor de albine. A obţinut rezultate pozitive pe termen scurt dar pe termen lung au apărut tulpini de bacterii rezistente la antibiotice şi îmbolnăvirea explozivă de loca! De aceea eu rămân la miere, polen sau păstură şi zahăr invertit cu sare de lămâie!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
asadar cel mai bun este zaharul invertit in proportie de 5 kg zahar la 1 litru apa cu 1 gram de sare de lamaie (exceptand mierea desigur). asta si primavara pt stimulare si toamna pt completare, sau in functie de anotimp difera cantitatile. va multumesc!

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
Va multumesc.
totusi,cred ca mai bine e sa lasam rezerve indestulatoare.
sau dam zaharul in august nu acum.

Si eu am procedat ca D-voastra in timpul primilor pasi pe care i-am facut in acest domeniu fantastic.Dar m-am "prins" repede ca,"chinui" albina.

nu ati luat in calcul varianta sa treceti pe multietajat?Pentru ca acolo se schimba datele problemei.La iernare.

Tot binele din lume va doresc!

crescatoru' salajan.

PS:din domeniul stiintelor reale,chimia mi-a lasat un gust amar(nu am avut mai mult de 6 ) 


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
cosy concept
apicultor

Din: Vicovu de Sus SUCEAVA
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 100
Nu am cules timpuriu, de fapt nu am decât de întreţinere aşa că nici acum nu sunt interesat de dezvoltarea timpurie a familiilor. Dar am auzit că resturile de soia şi lapte praf date în sirop pot fermenta în hrănitor deci acesta trebuie spălat periodic. Despre substituenţi puteţi afla din postările marilor noştri apicultori de pe forum sau din ale colegilor medici veterinari Pab sau Dani Popovici.

Primăvara ar trebui ca pe fagurii de cuib să fie permanent cel puţin 3-4 kg de miere. În toamnă nu am făcut hrăniri de completare din cauza tentativelor de furtişag. În această primăvară timpul nu mi-a permis să verific ce este în cuiburi dar când temperatura permite albinele poartă apă deci au puiet. O familie cu puiet mult poate consuma în câteva zile cele 3-4 kg de miere şi dacă nu sunt în contact cu mierea din fagurii alăturaţi sau din cat familiile mor de foame, pe puiet, deşi au miere alături sau deasupra. Pentru a evita surprizele neplăcute am dat astăzi câte o pungă cu 0,6 kg sirop 5:1 invertit cu sare de lămâie la care am adăugat 150 g miere lichidă la kilogramul de zahăr. La toate familiile care au purtat cele 1,2 kg date înainte. Folia de polietilenă de deasupra cuibului permite ca operaţia să se desfăşoare într-o secundă-două. Cu o mână se înlătură un colţ al foliei şi se ridică punga goală iar cu cealaltă mână se pune rapid punga plină în locul celei înlăturate. Albinele nici nu apucă să zboare afară şi folia este pusă la loc. Punga o perforez că acul în 4 locuri, prin folia care acoperă lada. Peste 5-6 zile le vizitez din nou cu pungile pline.


D-le Valer multumesc pt raspuns,
pentru moment nu sunt nici eu interesat de o dezvoltare foarte timpurie,
insa am o problema in primavara cu hrana in stup,
din cauza iernii lungi si culesul mai intirziat,
deci trebuie sa intervin cu ceva ajutor ca altfel primele familii pe care le pierd
sunt cele mai puternice.
Cei drept e ca pina acu nu am dat niciodata suplimente proteice ,de aici si ideea
de a cere parerea celor mai avizati.
Apropo de siropul invertit cum se prezinta ca si viscozitate
nu curge din pungi?
M-ar interesa si pe mine sa incerc ideea dvs?
Multumesc inca o data,cu respect.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Cosy concept, despre sirop invertit cu acid citric a scris primul pe forum Gică, după câte ştiu.
Siropul 5:1 pe care-l dau acum este ceva mai vâscos decât mierea, se simte şi la gust. După ce albinele încep să zboare la câmp le dau sirop 4:1, acesta este vâscos ca mierea deşi are apă 20%(la greutate). Cum îl invertesc am scris mai sus. Esenţial este să nu lăsaţi oala nesupravegheată după adăugarea sării de lămâie pentru că face multă spumă. După ce se pune sarea de lămâie face spumă brusc şi mai multă dacă se amestecă în el aşa că dacă vasul este gol doar pe o treime sau un sfert este indicat să se amestece mai târziu, nu imediat. Invertirea este gata când deşi se amestecă în vas nu se mai formează spumă densă ci bule mari, de fierbere, care nu acoperă toată suprafaţa siropului. Mierea se pune când siropul este călduţ ca să nu se distrugă zaharaza, enzima conţinută în miere care continuă invertirea.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-Domnule Mihai V., la hrănirea de completare de toamnă nu dau sirop invertit, dau sirop cu 0,5 grame sare de lămâie la kg de zahăr, unii dă 1 gram. Dar trebuie ca siropul să nu fiarbă deloc, altfel poate cristaliza în faguri! Primăvara dau sirop 5:1 cât timp albinele nu ies în câmp. De când încep să zboare până când apare cules(pomi, păpădie) dau sirop 4:1, tot invertit, iar dacă timpul se stabilizează, chiar 3:1.

-Domnule Andrei, siropul invertit este o soluţie de avarie! M.E. am avut şi am renunţat la el din cauza spondilozei. Acum îmi vine greu să verific şi ramele Dadant 1/1 şi regret multietajatul pentru că la el aş putea lucra cu 2 intervenţii pe an, primăvara şi toamna, punând corpuri goale jos după tehnologia Warre promovată de domnul Akmm.


pus acum 14 ani
   
cosy concept
apicultor

Din: Vicovu de Sus SUCEAVA
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 100

Valer70 a scris:

Domnule Cosy concept, despre sirop invertit cu acid citric a scris primul pe forum Gică, după câte ştiu.
Siropul 5:1 pe care-l dau acum este ceva mai vâscos decât mierea, se simte şi la gust. După ce albinele încep să zboare la câmp le dau sirop 4:1, acesta este vâscos ca mierea deşi are apă 20%(la greutate). Cum îl invertesc am scris mai sus. Esenţial este să nu lăsaţi oala nesupravegheată după adăugarea sării de lămâie pentru că face multă spumă. După ce se pune sarea de lămâie face spumă brusc şi mai multă dacă se amestecă în el aşa că dacă vasul este gol doar pe o treime sau un sfert este indicat să se amestece mai târziu, nu imediat. Invertirea este gata când deşi se amestecă în vas nu se mai formează spumă densă ci bule mari, de fierbere, care nu acoperă toată suprafaţa siropului. Mierea se pune când siropul este călduţ ca să nu se distrugă zaharaza, enzima conţinută în miere care continuă invertirea.

Referitor ca d-ul Gica a scris primul pe forum despre siropul invertit,
sa-i dea d-zeu sanatate.
Referitor la rabdarea care o ave-ti dvs cu noi astia mai la inceput de drum,
nu pot decit sa va fiu recunoscator.

Revenind la subiectul anterior,
acest sirop invertit se poate adminstra incepind cu primele hraniri in primavara,
sau abia mai tirziu?
Ce parere ave-ti daca in acest sirop am adauga ceva substituienti proteici,
sau mai bine am fi atenti la aranjarea cuibului in toamna la plasarea ramelor cu pastura in cuib?
Multumesc


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
si eu va multumesc d-le Valer.

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Cosy concept, dacă nu avem miere putem da oricând sirop invertit.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Se pare că în sudul ţării soseşte primăvara. La noi în 15 martie Munţii Oaşului mai aveau zăpadă.

cine sunt eu-valer bodea pare că sudul noi martie mai aveau

47.3KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru că sunt darnici în 16 martie mi-au trimis şi mie puţină zăpadă care va mai rezista probabil până în 18-20 martie când Nicolae Topor prevedea încălzirea vremii. După Topor vom avea o încălzire accentuată şi în 25-26 martie. O aştept pentru că din toamnă nu am mai văzut cuiburile. Din cauză că deranjarea albinelor provoacă un consum suplimentar de hrană care poate duce la supraîncărcarea intestinelor cu urmările negative cunoscute: diaree, nosemoză, afectarea imunităţii familiei faţă de  loca. Răcire accentuată vom avea doar prin 30 martie, de rămas bun. În alţi ani albinele aduceau polen şi nectar începând din a doua parte a lui februarie. Anul acesta au adus polen doar două zile, în 26 februarie şi în 1 martie. Dar albinele ştiu că urmează timp favorabil pentru cules şi au determinat matca să ponteze, dovadă fiind ieşirea după apă la temperaturi sub 10 grade. Mai ales în această perioadă are efect pozitiv iernarea a două familii în aceeaşi ladă şi ÎMPACHETAREA spaţiului ocupat de albine. Posesorii unor stupine numeroase nu o fac dar este un lux pe care noi, cei cu familii de albine puţine şi timp mai mult ni-l permitem.

cine sunt eu-valer bodea pentru că sunt darnici martie mi-au trimis şi mie care mai

35.7KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru cei cărora timpul nu ne-a permis să facem verificarea de primăvară prezenţa permanentă a pungii(găurite cu acul de cusut în 4 locuri) cu SIROP DE ZAHĂR INVERTIT CU ACID CITRIC este vitală. Nu uzează albinele, mai ales dacă adăugăm şi miere. Dar familiile care şi-au consumat rezervele crescând puiet supravieţuiesc! Celelalte depun siropul în jurul puietului şi la încetarea hrănirii îl consumă rapid.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Am vândut 14 familii de albine. Revizia de primăvară nu am apucat să o fac dar am mutat 4 familii în alte lăzi şi pentru că am avut discuţii referitor la modul de iernare am pozat cele 4 cutii.  În aceasta a iernat o familie în pat cald, care a avut din toamnă folie şi polistiren deasupra şi cârpe care au umplut golul de după diafragmă. Din toamnă până acum iernarea a fost tip clopot pentru că peste polistiren a fost o folie care a depăşit lada, capacul lipind perfect folia peste brâul de sprijin al capacului. Pe un perete a fost o pată de mucegai de 2-3 cm patraţi. La atingere pereţii se simţeau uscaţi dar aparatul foto creează altă impresie. Aerisirea de fund a fost deschisă toată iarna. Se observă pe perete inutila decupare pentru urdinişul superior, la care am renunţat de câteva decenii.

cine sunt eu-valer bodea vândut familii albine. revizia apucat să fac dar mutat familii alte

51.9KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
În lada următoare au iernat două familii în pat rece, după metoda mea. Adică până în prima parte a lunii ianuarie au avut scânduri de podişor de 1 cm grosime şi deasupra pătură în 2-3 straturi. Scândurile de podişor nu au fost răzuite toamna de propolisul de pe margine ca să nu se alăture perfect, permiţând trecerea lentă a vaporilor de apă prin pături şi pierderea lor în atmosferă, prin fantele din capac. După 15 ianuarie am înlocuit scândurile de podişor şi pătura cu folie peste care am pus polistiren expandat de 2 cm. Se observă diafragma despărţitoare groasă de 1 cm, cu plasă dublă de sârmă. Această ladă nu a avut aerisire de fund(magnet de apă).

cine sunt eu-valer bodea lada iernat două familii pat rece, după metoda mea. adică

54KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Familia vecină este cea la care am pozat în iarnă bruma de pe peretele lateral-sus. Şi aceasta a iernat perfect. Mătcile nu se pot omorî reciproc pentru că la grosimea diafragmei se adaugă şi cea a plasei de sârmă. Nici aceasta nu a avut aerisire de fund.

cine sunt eu-valer bodea familia este cea care pozat iarnă bruma peretele Şi aceasta

55.2KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Poza următoare este a unei familii iernate în pat cald după metoda mea. Adică până la 15 ianuarie a avut deasupra podişor din scânduri, nerăzuite pe margini  şi acoperite cu pătură iar după aceea folie şi peste ea, polistiren. Şi aceasta a avut aerisirea de fund deschisă tot timpul. A iernat perfect.

cine sunt eu-valer bodea poza este unei familii iernate pat cald după metoda mea. adică

59.8KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pe celelalte 10 familii nu le-am verificat, au fost transportate în lăzile mele aşa cum le-am aşezat la iernat dar cumpărătorul mi-a confirmat că nu există mucegai. Toate au avut aerisirea de fund deschisă tot timpul, toate 10 au iernat câte 2 în ladă şi toate au iernat combinat, cu podişor de scândură şi pături până la 15 ianuarie şi cu folie şi polistiren după aceea. Regret că vremea nu mi-a permis să apreciez cantitatea de puiet pentru a putea compara iernările cu sau fără aerisire de fund, combinată sau tip clopot. Şi la mine puietul este mult mai puţin decât în alţi ani iar polen au adus doar în două zile, una la sfârşitul lui februarie, cealaltă la începutul lui martie. La acestea care au fost verificate rezervele erau de peste 5-6 kg de miere căpăcită, cu excepţia uneia care avea doar peste 3 kg.


P.s. Când albinele au început să zboare în câmp am închis aerisirile de fund. Le voi redeschide doar când vor fi zile caniculare.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
cosy concept
apicultor

Din: Vicovu de Sus SUCEAVA
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 100

Valer70 a scris:

Poza următoare este a unei familii iernate în pat cald după metoda mea. Adică până la 15 ianuarie a avut deasupra podişor din scânduri, nerăzuite pe margini  şi acoperite cu pătură iar după aceea folie şi peste ea, polistiren. Şi aceasta a avut aerisirea de fund deschisă tot timpul. A iernat perfect.

Sa inteleg d-le Valer ca asta ar fi si recomandarea dvs,
referitar la iernarea albinelor?
Care ar fi diferenta de iernare in pat cald?
Si inca ceva aerisirea din fund ce dimensiuni are,
ca daca nu ma insel nu e tot fundul.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-Domnule Cosy Concept, eu combin metoda de iernare străbună recomandată şi de domnul Akmm pentru stupii Warre cu metoda de iernare în clopot. Astfel beneficiez de avantajele ambelor metode dar le evit neajunsurile.
-Iernarea în pat cald este recomandată pentru zonele în care iarna şi primăvara vânturile predominante bat spre urdiniş. O folosesc şi unii cu pavilioane din motive practice. Metoda are avantaje dar şi dezavantaje, ca orice altceva. Albinele golesc de miere primul fagure şi se ascund de vânt şi de aerul rece iernând pe fagurii de lângă diafragmă. Din această cauză urdinişul este mai slab păzit. De aceea restrângerea de toamnă se face drastic, pentru ca să rămână albine şi pe primul fagure. Fagurii trebuie perforaţi pentru a permite trecerea albinelor. Dacă primăvara se întârzie trecerea la pat rece familiile sunt mai predispuse la roit. Dar în pat cald iernează ceva mai bine, consumă iarna ceva mai puţin şi îi depăşesc puţin primăvara în dezvoltare pe cei cu pat rece.
-La stupii mei aerisirea de fund are între 1,5 şi 2 decimetri patraţi(150-200 cm patraţi), în funcţie de scândurile fundului. Este făcută pe mijloc, lângă peretele opus urdinişului pentru pat rece.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
cosy concept
apicultor

Din: Vicovu de Sus SUCEAVA
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 100
Multumesc mult d-le Valer

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Cineva mi-a pus întrebările de mai jos.

cum prepar siropul de zahar:
1. sirop neinvertit (1:1) = 1l apa + 1kg zahar + 1gr sare de lamaie fara sa fiarba deloc...mai pun apa pe aragaz
2. sirop invertit 1:1= 1l apa+ 1kg zahar ..topesc, las sa fiarba, cand incepe sa fiarba pun sarea de lamaie dizolvata! face spuma sau nu? cat timp il las dupa ce pun sarea de lamaie?
3. cum facem siropul invertit 1:1?
4 cand se administreaza invertit cand neinvertit?


Pentru că nu sunt sigur că a primit răspunsul meu îl postez şi aici.
1. Pentru sirop NEINVERTIT  eu pun 1 l apă, 1 kg de zahăr şi 0,5 grame de sare de lamaie; nu-l fierb, doar îl incalzesc pentru dizolvarea zahărului. 
2.Eu nu fac sirop invertit 1:1, fac sirop invertit 1:5 apoi îl diluez după dorinţă. Pentru că reacţia de invertire este accelerată de temperatura mai ridicată. Şi siropul 1:5 care are densitate mai mare fierbe la temperatură mai ridicată decât siropul 1:1. 
3. Siropul invertit 1:1 îl obţin din sirop invertit 5:1. Se poate calcula la greutate sau la volum, ţinând seama de faptul că 1 l de apă cântăreşte aproximativ 1 kg iar 1 kg de zahăr în soluţie ocupă aproximativ 0,6 litri.
-CALCULUL LA VOLUM este simplu. Dintr-un kg de zahăr dizolvat rezultă aproximativ 0,6 litri la care se adună apa pentru dizolvare(0,2 litri).  Deci trebuie să completăm apa adăugând la  cei 0,2 litri apă pentru dizolvare încă 0,4 litri de apă şi rezultă  1,2 litri sirop 1:1, din care 0,6 litri este apa şi 0,6 litri îi revin kilogramului de zahăr dizolvat. 
-Şi CALCULUL LA GREUTATE este uşor. Dintr-un kg de zahăr şi 0,2 kg(0,2 l) de apă am obţinut 1,2 kg de sirop 5:1.  Deci pentru a obţine sirop 1:1 adaug la 1,2 kg sirop 5:1 încă 0,8 litri(kg) de apă. Aplicând regula de 3 simplă putem obţine şi diluţii de 1,5:1; 2:2; 2,5:1 sau altele. Cu aceeaşi regulă putem calcula câtă apă adăugăm la 1 kg sau 1 litru de sirop 5:1 pentru a obţine concentraţiile dorite.
4. Eu administrez sirop invertit pentru hrănirile de completare de toamnă şi doar accidental la completări de iarnă sau de primăvară. Stimulez doar când albinele au cules de polen, în august-început de septembrie folosind sirop neinvertit, primăvara-invertit.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Nu avem corn în zonă, nici piersic sau cais. De câteva zile a înflorit porumbarul iar peste câteva va înflori corcoduşul. Deocamdată albinele poartă polen, cred că de la cele câteva sălcii existente. Pentru a preveni roirea naturală am mutat cele 2 familii care mi-au rămas în câte 2 caturi Dadant 1/2 iar în cuib am pus rame clădite pentru a fi protejate de găselniţă. Faţă de lăzile orizontale cele verticale au avantajul că procedând astfel nu riscăm aproape nimic dacă temperaturile devin negative, albinele încălzesc doar etajul. Îmbinările dintre corpuri le-am izolat cu scoci.

cine sunt eu-valer bodea avem corn zonă, nici piersic sau cais. câteva zile înflorit porumbarul

65.7KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Puiet am avut puţin pentru că nu am închis aerisirile de fund ca să poată fi transportaţi şi am tot amânat transportul stupilor din cauza temperaturilor scăzute. Eu am verificat doar 4 familii din cele vândute, trei aveau puiet căpăcit, una nu. Dar nu am avut deloc cules de polen. L-am sfătuit pe cel care a cumpărat stupii de la mine să adauge la toate familiile, cu excepţia uneia, câte doi faguri clădiţi pentru că albinele acopereau compact fagurele marginal, până jos. Consider că meritul îi revine împachetării pentru iernare. Albinele mele nu s-au uzat ca cele iernate neîmpachetate care în primăvară au pretins restrângerea cuiburilor. Deşi familiile care mi-au rămas aveau acum câteva zile doar puiet necăpăcit şi acopereau numai câte7-8 faguri le-am pus 11 faguri şi o şipcă pentru clădit, în locul diafragmei. Procedez aşa pentru că cine face pastoral poate lăsa în cuib primăvara doar fagurii cu puiet şi doi faguri marginali, culesul le determină de obicei pe albine ca chiar dacă au luat decizia, să renunţe la roit pe când la staţionar populaţia numeroasă care urmează să apară nu mai poate fi oprită odată ce ia decizia de a roi. Şi decizia se ia în perioada care urmează. Pentru că albinele au nevoie să crească mai întâi trântorii iar aceştia au nevoie de 10-14 zile pentru maturizare sexuală. Deci trec cel puţin 34-38 de zile între depunerea ouălor nefecundate şi ieşirea roiului. Dacă socotim de acum în 2-6 mai se împlinesc cele 34-38 de zile. Când serviciul mă împiedica să acţionez la timp am avut roi şi în 27 aprilie, şi în 2 şi 3 mai. Iar o dată când am obligat o familie să intre în frigurile roitului pentru a avea botci mi-a dezertat stolonul cu matca bătrână în 22 aprilie iar unul din stoloni a urmat-o după câteva zile! Deşi aveau faguri artificiali de clădit! Deci de acum trebuie să asigurăm mătcii spaţiu pentru ouat iar albinelor spaţiu pentru clădit imediat ce încep să albească partea de sus a fagurilor, aceasta întâmplându-se la înflorirea pomilor fructiferi. Pe cât de importantă este împachetarea pentru iernare tot pe atât, dacă nu mai importantă este  prevenirea roirii naturale. Pentru că un roi pierdut ne anulează toată munca depusă iar roirea repetată ne poate face ca dintr-o familie puternică să ne alegem cu un nucleu sau cu o familie desfiinţată. Am pozat cele 2 familii, se observă că nu acoperă toţi fagurii deşi peste noapte au avut de golit un hrănitor.

cine sunt eu-valer bodea puiet avut puţin pentru că închis aerisirile fund să

78.1KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Cealaltă

cine sunt eu-valer bodea

58.9KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Această poză este făcută imediat după cea de mai sus, la aceeaşi familie, le despart doar câteva secunde. Familia pare mult mai numeroasă. Dacă aşteptam un minut nu se mai vedeau ramele de albine. Aviz începătorilor, nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe!

cine sunt eu-valer bodea poză este imediat după cea mai sus, familie, despart doar câteva

70KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Şi o poză pentru prietenul Janese. Ruşinată pentru că în 24 martie încă nu avea puiet căpăcit doamna a vrut s-o şteargă. Vopseaua roşie nu indică anul, matca este de anul trecut, am marcat-o anul trecut dar având puţini stupi folosesc doar roşu şi le schimb anual aproape pe toate.

cine sunt eu-valer bodea Şi poză pentru prietenul janese. pentru că martie încă

33KB


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
vezi ma ca apivam pe ardeal a zis ca o matca buna nu trebui sa aiba ultimele trei tergite acoperite de aripi! tu ce parere ai de observatia asta?

pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 8  

Mergi la