APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
runnyroxy pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Suceava
cauta Barbat
26 - 57 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ? / Cine sunt eu-Valer Bodea  
Autor
Mesaj Pagini: 1 ... 3 4 5 6 7 8
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Astăzi am dat la roi mătcile eclozate în 22 mai în nuclee , după 4 ore şi jumătate de la ruperea botcilor, respectiv înlăturarea mătcii nedorite. Am uns cuştile cu miere semicristalizată şi am protejat ieşirile cu carton. Am dat sirop roilor. Voi lua cartonul după 24 de ore şi albinele vor consuma şerbetul deblocând ieşirile în alte 24 de ore, poate ceva mai mult. Dacă mătcile ar repeta zborul de împerechere l-aş pierde pentru că probabil s-ar întoarce la nucleele lor unde ar fi ucise. Pentru ce nu le-am mai lăsat în nuclee încă 2 zile, să le ridic la 10 zile de la eclozare? Pentru că până în 6 iunie am prognoză meteo nefavorabilă şi sper că în 8 zile de la eclozare şi-au găsit deja mirii necesari pentru umplerea spermatecii!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Astăzi am tratat cu varachet roii care nu au puiet căpăcit. În nord-vestul ţării prima săptămână a lui iunie a preluat ştafeta ploii de la luna precedentă şi încă nu i-a dat drumul. Că va vărsa cei 90 de litri de apă planificaţi pe metrul patrat de Românie n-ar fi o problemă dar când plouă mocăneşte de dimineaţa până seara pot apărea necazurile.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
-Suntem în perioada când obţinem mătci pentru schimbare sau când deschizând stupul întâlnim matca. De obicei dimineaţa şi seara o găsim pe fagurii centrali ai cuibului iar la mijlocul zilei pe cei laterali. De aceea trebuie să avem în buzunar un marker pentru mătci sau un lac de unghii al doamnei şi cuşti sau măcar cutii de chibrite ca să marcăm matca.
-Marcarea ne scuteşte de multe bătăi de cap, ne ajută să câştigăm mult timp şi ne permite să evităm furtişagul în perioadele lipsite de cules deoarece ţinem stupul deschis puţin timp pentru a găsi la nevoie matca.
-Eu folosesc din comoditate cutii de chibrite din carton. Cînd am folosit de plastic albinele nu le-au putut roade.
-Prind matca de aripi cu mâna dreaptă apoi îi prind picioarele cu mâna stângă iar cu dreapta îi aplic pe torace o pată de lac având grijă să nu ajungă lacul şi pe articulaţia toracelui cu capul sau cu abdomenul.
-O prind de aripi, o introduc în cutie şi notez pe cutie numărul familiei şi ora la care o reintroduc.
-După 15 minute mirosul de lac a dispărut deci introduc matca deasupra cuibului, punând cutia deschisă 2-3 mm cu deschizătura deasupra intervalului dintre rame. După 24 de ore matca este eliberată.
-Accidente. O dată s-a închis cutia când am pus-o şi peste câteva zile când am avut timp să o scot matca era moartă. Altădată când am marcat mătcile aveam în buzunar cutii pentru toate. Pe una nu am găsit-o. După 15 minute de la marcarea ultimei mătci am pus cutia pe rame. Când am scos  cutia aceea era goală şi neroasă iar matca era moartă în cutia pe care o aruncasem în lada de scule. Fiind ultima nu am mai scris pe ea nici nu am verificat dacă matca este în cutia pusă în stup şi neglijenţa m-a costat o matcă bună. Altă dată am strâns prea tare şi i-am rupt mătcii un picior din faţă. Albinele au primit-o dar au schimbat-o liniştit.
-Pentru ca să nu ne urce prea sus prin pomi este indicată despicarea longitudinală a unei aripi superioare sau a ambelor. De când mi-a slăbit vederea eu retez transversal 1/3 sau !/2 dintr-o aripă. Matca va cădea jos dacă va roi deci nu pierd roiul. Dar dacă nu aş observa roirea roiul va pleca peste 5-7 zile cu o matcă tânără! La mine despicarea sau retezarea aripilor nu a provocat niciodată nici respingerea mătcii nici schimbarea ei liniştită.
-Este bine să lucrăm într-o încăpere lângă fereastră până când ne obişnuim pentru a nu scăpa matca afară. De obicei dacă o scăpăm se întoarce pe fagurele pe care-l ţinem deasupra stupului. Dacă este pericol de furtişag scuturăm albine pe scândura de zbor şi jos în faţa stupului apoi îl închidem. Albinelor de jos le punem o scândurică sau un băţ ca să poată urca la urdiniş. Aceste albine vor trimite efluvii odorante care vor ghida matca la urdinişul ei. Se vede o pată albă între inelele 5-6 ale abdomenului la albinele care stau cu abdomenul ridicat şi mişcă des aripile. Este glanda odorantă(Nasonoff) al cărui miros îl simţim uneori şi noi, miros care conduce matca sau albinele la locuinţa lor, nouă sau veche.

cine sunt eu-valer bodea -suntem perioada când mătci pentru schimbare sau când deschizând

24.9KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru că am stupi puţini eu folosesc doar culoarea roşie. Găsesc matca roşie? Ştiu din ce an este. O gosesc nevopsită? Înseamnă că a fost schimbată liniştit şi deasemeni îi ştiu vârsta. Plăcuţele de opalit mi-au căzut uneori dar lacul de unghii-niciodată. Nefiind toxic pentru doamnele noastre nu este dăunător nici pentru matcă. Important este să prindem matca măcar de picioare opuse. Altfel mătcile se răsucesc putându-şi răni picioarele.

cine sunt eu-valer bodea pentru că stupi folosesc doar culoarea matca Ştiu din este.

21.8KB


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Eu de cativa ani nu mai tai aripa matciilor. Daca roiesc pica in iarba si o prind furnicile. Toamna este un criteriu de a aprecia o matca dupa cum se prezinta aripile. Daca sunt franjurate inseamna ca matca este epuizata.
Este doar o parere. la inceput am folosit si eu aceasta metoda de taiere, dar pierdeam matcile valoroase prin iarba.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Aveţi dreptate, domnule Balaşbebe. Am menţionat şi eu riscul pierderii mătcii la scurtarea pe jumătate a unei aripi dacă nu suntem prezenţi zilnic în stupină dar prefer riscul cel mai mic. Şi evit să mă mai caţăr prin pomi. Mi s-a întâmplat o dată să mă întrebe nepoţica ce-i cu albinele de jos. Erau 20-30 de albine cu matca iar roiul se întorsese bineânţeles în stup. Dacă se scurtează o treime dintr-o aripă de obicei nu se pierde matca, roiul se aşează mai jos. Dacă se despică longitudinal aripile superioare roiul nu urcă sus dar pentru despicare trebuie ochi tineri. Mi s-a întâmplat şi să scurtez din greşeală ambele aripi dintr-o parte când nu am avut ochelarii la mine. Dar dacă nu scurtez aripile şi nu sunt în stupină aproape sigur pierd roiul pentru că după o oră-o oră şi jumătate de aşteptare roiul primar pleacă dacă nu-l împiedică vremea. Dacă pierd doar matca prin iarbă într-o săptămână observ ce s-a întâmplat şi fac roi artificial deci nu pierd nimic. În privinţa aprecierii mătcii după uzura aripilor la numărul meu mic de stupi nu se pune problema pentru că schimb anual mătcile. Anul trecut de exemplu la 16 familii am avut 14 mătci din 2009 şi doar 2 din 2008. Cele 2 urmau să furnizeze în 2010 ouă pentru pentru nuclee.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Un roi care a primit matcă din nucleu avea în 8 iunie ouă şi puiet de 2 zile, prin urmare matca a început ponta la aproximativ 15 zile de la eclozare şi la 31 de la depunerea oului din care provine. Cealaltă matcă s-a pierdut aşa că am închis urdinişul, am deschis aerisirea de fund ca să nu se sufoce şi dimineaţă desfiinţez roiul. Deşi am mătci eclozate ar fi o greşeală să îi dau matcă nefecundată. Când vor ponta mătcile îl pot reface uşor, menţinerea lui ar conduce la uzura inutilă a albinelor.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am scuturat albinele de pe faguri la 150m distanţă dar fagurii lor îi voi pune în cat abia diseară, pentru ca albinele roiului desfiinţat să nu perceapă şi mirosul fagurilor proprii. Intrând în stup străin sunt mai docile dar când simt mirosul familiei proprii pot deveni agresive, lăsând stupul primitor fără matcă.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am verificat roii. Nu au coroane de miere, zona mea nu a avut cules iar când ar fi fost ceva cules nu a fost timp favorabil pentru zbor.  În tot răul este şi un bine, spunea tatăl meu. Avea dreptate. Am avut noroc, din cauza aerisirii de fund deschise, a consumării rezervelor de păstură probabil şi a primăverii întârziate mătcile şi-au reluat ouatul abia în martie, după ce pontaseră puţin în ianuarie-februarie. Din cele 2 familii pe care mi le-am oprit am făcut 6 roi cam slabi care sunt cam slabi şi acum deci cu 180 kg de Coroniţa şi cu buruienile din câmp o duc uşor până la flora de mirişte. Ce mă făceam dacă roii erau puternici? Totuşi este bine, aşa rău cum este! Măcar au puiet. În anul 1970 în Sălaj am avut o asemenea secetă încât prin august, când am revenit eu acasă, nu aveau nici o celulă cu ouă sau cu puiet şi nici o picătură de miere. Albina era îmbătrânită aşa că tot unificând am ajuns în iarnă doar cu 2 familii din vre-o 30! Anul următor a fost excepţional dar, vorba lui Janese, nu mai aveam soldaţi. Anul acesta mi-a dovedit încă o dată că pentru zonele care nu au măcar 2 culesuri bune stupăritul staţionar este foarte riscant. Dar eu n-am învăţat nimic, tot nu mă las de albine! Poate fi făcut şi în acest caz stupărit staţionar de dragul albinelor dar este prea riscant să fie făcut cu efective mari, cum visează unii tineri optimişti.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La 6 roi dau o dată la 2 zile 4 kg de zahăr, invertit cu 2 g sare de lămâie. Fac sirop 3:1 pentru ca albinele să nu aibă mult de ventilat, atrăgând atenţia hoaţelor care dă târcoale. Am citit că unii invertesc zahărul în sirop 2:1 sau 1,5: 1. Nu sunt sigur că acea invertire asigură un gred ridicat de scindare a moleculei de zaharoză. Ca să verific am încercat să invertesc sirop 2:1 punând cantitate dublă de sare de lămâie. Siropul nu a făcut spuma  care dovedeşte invertirea. Pare logic, invertirea este favorizată de temperaturi ridicate. Punctul de fierbere al soluţiilor creşte o dată cu ridicarea concentraţiei. Se pare că siropul 3:1 asigură concentraţia necesară deci şi temperatura potrivită pentru invertire. Invertirea este dovedită de spumarea abundentă a siropului. O dată am răspuns la telefon şi când m-am întors începuse invertirea, făcuse spumă şi dăduse pe jos o treime din siropul 3:1 invertit cu 0,5 g sare de lămâie la kg de zahăr! Siropul 3:1 invertit se poate păstra mult timp şi la administrare poate fi diluat.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
igi
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 341
Nea Valer, spuneti-mi va rog, cam cat volum are 2 grame de sare de lamaie, sau 1 gram ?
Ca mie m-i sa stricat cantarul. Am avut unul electronic de bucatarie si de la o folosire la alta, termina o baterie de 9v, asa ca ''sa stricat'' .

Eu am pus pana acum zeama de lamaie asa la ochi, la 10 litri de sirop 2:1, cam o jumatate de lamaie. L-au luat foarte bine si nu am avut probleme de sanatate.

(Daca i-mi permiteti),anul acesta am facut 6 roi din 5 familii si dupa cum a fost cules, am fost nevoit sa le dau mult sirop, insa de acum vreau sa fiu mai la fix cu reteta.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Igi, lămâie se poate da eventual primăvara. Eu nu am dat, au polen. Invertirea se face cu sare de lămâie din comerţul alimentar pentru că se poate doza relativ corect. Ăştia mici ca noi nu trebuie să o cântărească pentru că un plic are 8 g. Se pune pe o foaie de hârtie şi se împarte cu lama cuţitului în jumătate, în sferturi apoi în 8, în funcţie de cât zahăr invertim. Eu invertesc 4 kg o dată, cu 2 g de sare de lămâie. Stuparii serioşi probabil o cumpără de la angrosişti pentru că au nevoie de cantităţi mari. Sau cumpără produse hidrolizate dar eu nu am încredere în ele, uneori nu suntem siguri ce conţin.

pus acum 14 ani
   
igi
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 341
Da, buna solutia cu impartitu.....eu nu am mai vazut sare de lamaie de cativa ani, noi nu prea o folosim in bucatarie, de aceea nici nu stiam cum se gaseste in comert. Drept sa spun nici nu m-am uitat pana acum.

Va multumesc pentru ajutor.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

igi a scris:

Da, buna solutia cu impartitu.....eu nu am mai vazut sare de lamaie de cativa ani, noi nu prea o folosim in bucatarie, de aceea nici nu stiam cum se gaseste in comert. Drept sa spun nici nu m-am uitat pana acum.

Va multumesc pentru ajutor.


La noi in magazinele de ,,coloniale'' cum le spuneau
pe vremurile bune se gaseste sare de lamaie la 20RON kg
am inteles de la vanzatoare ca la en gros la CRAIOVA
e 14 RON/KG LA SAC
salve   


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426

Valer70 a scris:

La 6 roi dau o dată la 2 zile 4 kg de zahăr, invertit cu 2 g sare de lămâie. Fac sirop 3:1 pentru ca albinele să nu aibă mult de ventilat, atrăgând atenţia hoaţelor care dă târcoale. Am citit că unii invertesc zahărul în sirop 2:1 sau 1,5: 1. Nu sunt sigur că acea invertire asigură un gred ridicat de scindare a moleculei de zaharoză. Ca să verific am încercat să invertesc sirop 2:1 punând cantitate dublă de sare de lămâie. Siropul nu a făcut spuma  care dovedeşte invertirea. Pare logic, invertirea este favorizată de temperaturi ridicate. Punctul de fierbere al soluţiilor creşte o dată cu ridicarea concentraţiei. Se pare că siropul 3:1 asigură concentraţia necesară deci şi temperatura potrivită pentru invertire. Invertirea este dovedită de spumarea abundentă a siropului. O dată am răspuns la telefon şi când m-am întors începuse invertirea, făcuse spumă şi dăduse pe jos o treime din siropul 3:1 invertit cu 0,5 g sare de lămâie la kg de zahăr! Siropul 3:1 invertit se poate păstra mult timp şi la administrare poate fi diluat.

3 kg zahar/1litru apa?
sau invers


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Da, 3kg de zahăr la 1 l de apă plus puţină apă pentru dizolvarea sării de lămâie. Din 1 kg de zahăr rezultă puţin mai mult de 0.6 litri deci 1,8 litri plus 1 l de apă egal 2,8 l de sirop 3:1 care cântăresc 4 kg. Deci siropul are 250 grame de apă la kg, altfel spus are 25% apă. Albinele au de eliminat 80-85 de grame de apă la kg pentru a rezulta umiditatea de16,5-17% necesară pentru iernare, de exemplu.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
pai stati putin, nu cumva in aceasta perioada a anului vorbim de stimulare?
nu cumva reteta este una de completare?
siropul 1/1 mi se pare a fi "prea concentrat" pentru ca, gandesc eu, trebuie adusa apa, si apa inseamna pierdere de timp si energie pentru albine atat timp cat asta o pot face eu

Modificat de sfantul spiridon (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am spus de iernare pentru a se şti. Cine vrea stimulare îl diluează la administrare. Eu nu vreau stimulare pentru că nu au nici coroane de miere şi nu am perspectiva vreunui cules bun. Dar nici nu pot da cantităţi mari pentru completarea rezervei necesare din cauza tentativelor persistente de furtişag. Vin la furat albine negre şi mici, crescute în faguri vechi dar şi altele de mărime normală cu 2 benzi portocalii late. Albinele mele nu sunt aşa.

pus acum 14 ani
   
igi
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 341

Valer70 a scris:

Da, 3kg de zahăr la 1 l de apă plus puţină apă pentru dizolvarea sării de lămâie. Din 1 kg de zahăr rezultă puţin mai mult de 0.6 litri deci 1,8 litri plus 1 l de apă egal 2,8 l de sirop 3:1 care cântăresc 4 kg. Deci siropul are 250 grame de apă la kg, altfel spus are 25% apă. Albinele au de eliminat 80-85 de grame de apă la kg pentru a rezulta umiditatea de16,5-17% necesară pentru iernare, de exemplu.



Prezentare atat de compacta si atat de valoroasa. Ca esenta.

Adaug, ca am si facut copy-paste.

Modificat de igi (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am uitat să menţionez pentru începătorii care ar ajunge pe aici că invertirea zahărului din sirop uzează albinele, scurtându-le viaţa. Cu cât siropul este mai concentrat cu atât uzura este mai mare. De aceea folosim 2 mijloace pentru a nu afecta albinele. Primul este utilizarea unor concentraţii mici la stimulare(1:2 până la 1:1) şi nu prea mari la hrănirile de completare: 1:1 sau 1,5:1 până la cel mult 2 la 1. Soluţia 2:1 este aproape saturată, peste această concentraţie zahărul începe să cristalizeze. Ca să nu uzăm albina de iernare facem hrăniri de completare începând din august până în 15 septembrie în zonele de câmpie sau de dealuri. Al doilea mijloc pentru a evita uzura albinelor este invertirea zahărului cu sare de lămâie, aceasta permiţându-ne să obţinem soluţii stabile chiar la concentraţia 3:1.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Ieri seara la 29 de grade singurul roi mai acătării avea barbă. Ca să nu risc o roire azi dimineaţa i-am schimbat locul cu un nucleu care abia acoperea 3 rame. La amiază avea din nou barbă, dovadă că are multă albină tânără sau că se pregăteşte de roit. Am luat albinele din barbă într-un lighenaş şi le-am dus la nucleu. Fără halat, fără mască, fără fum. A trebuit să las rapid lighenaşul sub urdinişul nucleului şi s-o şterg pentru că m-au luat la goană, ba m-au şi înţepat 2. Canicula cumulată cu lipsa unui cules consistent le face nervoase. De, căldură mare, monşer...

Ieri am făcut sirop 3:1 invertit şi pentru că vasul este mare l-am lăsat nesupravegheat. Acum zahărul cristalizat pe fundul P.e.t.-urilor mi-a dovedit că nu l-am lăsat să fiarbă suficient pentru invertire. Aşa mi-am amintit că cine face sirop pentru completarea rezervelor de iernare FĂRĂ INVERTIRE trebuie să fie foarte atent ca siropul să nu fiarbă! Dacă fierbe poate cristaliza în faguri şi familia moare iarna de foame!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La roiul mutat au activat toată ziua doar puţinele culegătoare ale nucleului pe care le-a preluat. Normal, pentru că albina zburătoare a roiului a intrat în nucleu. De aceea i-am dat apă în hrănitor. Seara m-a mirat puţina albină primită de nucleu, puţină pentru un roi care făcea barba pe care am pozat-o. După apusul soarelui am dat siropul. Am început cu ultimul din rând, roiul care şi-a pierdut culegătoarea. Cînd am ajuns în celălalt capăt m-a mirat agitaţia neobişnuită a numeroaselor albine din faţa nucleului, pentru că încă nu-i dădusem sirop! Zburau mult mai multe albine decât la vecinii care tocmai primiseră siropul. Şi aşa am avut pe viu confirmarea faptului că roiul mutat, care nu a activat toată ziua şi făcuse şi barbă, avea rezerva strategică de albină pe care nu o uza la culesul sărăcăcios existent, păstrând-o pentru un eventual cules viitor, mai bogat! Şi siropul l-a făcut să creadă că acel cules a sosit. Am ştiut de această rezervă de mult dar numai acum am constatat-o practic. Păcat că nu am putut face o poză. Barba de ieri.

cine sunt eu-valer bodea roiul mutat activat toată ziua doar ale nucleului care le-a preluat.

57.4KB


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426

Valer70 a scris:



Ieri am făcut sirop 3:1 invertit şi pentru că vasul este mare l-am lăsat nesupravegheat. Acum zahărul cristalizat pe fundul P.e.t.-urilor mi-a dovedit că nu l-am lăsat să fiarbă suficient pentru invertire. Aşa mi-am amintit că cine face sirop pentru completarea rezervelor de iernare FĂRĂ INVERTIRE trebuie să fie foarte atent ca siropul să nu fiarbă! Dacă fierbe poate cristaliza în faguri şi familia moare iarna de foame!

pai fierbem sau nu siropul pentru completarea rezervelor din iarna?


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Siropul invertit cu sare de lămâie dat pentru stimulare sau completare se fierbe, altfel nu are loc invertirea. El nu cristalizează iarna pentru că a devenit o soluţie de fructoză şi glucoză, în genul mierii, nu mai este soluţie de zaharoză(zahăr). Siropul neinvertit dat pentru completarea rezervelor de iernare dimpotrivă, nu trebuie să fiarbă, pentru a nu cristaliza în faguri.

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
deci,
daca la completare invertim zaharul cu sare de lamaie e bine?
"......nu trebuie sa fiarba..." sau sa nu fie fiert


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La 3 zile după ca a preluat albina culegătoare şi albinele din barbă de la roiul mutat nucleul a făcut şi el barbă la 29 de grade deşi urdinişul era deschis pentru tot spaţiul ocupat de fagurii adăugaţi. I-am deschis aerisirea de fund închisă din cauza tentativelor de furtişag şi deşi din 16 iulie până astăzi au fost zile cu 30-32 de grade nu a mai făcut barbă. Concluzia-fără umbră doar orientarea urdinişului în direcţia N-NE, deşi este cea mai favorabilă pentru evitarea supraâncălzirii stupului, nu a fost suficientă. Cumulată cu aerisirea de fund deschisă s-a dovedit eficientă. Nucleul cu barbă.

cine sunt eu-valer bodea zile după preluat albina şi albinele din barbă roiul mutat

72.8KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru ca să nu consume tot zahărul cu puietul le dau câte 1,5 kg săptămânal, în 2 reprize. Şi pentru ca albina de iernare să scape neânţepată fac tratamentul cu varachet pe care îl voi repeta în octombrie sau noiembrie, când nu vor mai avea puiet. Dacă atunci temperatura scăzută la va ţine în stupi voi stropi fagurii cu sirop într-o zi cu temperatura peste 10 grade, vor sparge ghemul, vor ieşi afară şi apoi le voi putea afuma. Există totuşi riscul unei ierni timpurii-într-un an a nins la începutul lui octombrie şi zăpada s-a topit doar la sfârşitul lui martie. Dar asta s-a întâmplat doar o dată.

pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Sa traieshti nea Valere
Cutot respectul daca vrei sa detaliezi ca eu nu am intzeles expresia
,,Si pt ca albina de iernare sa scape neintzepata...''
merci
salve     


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În funcţie de zonă, de starea vremii şi de cules sau de absenţa lui, albinele care eclozează în augus-septembrie eventual început de octombrie(mai rar şi doar la câmpie) sunt albinele care vor ierna. Dacă au fost atacate de varoa intră în iarnă mai vulnerabile la o iarnă grea sau la boli. Deci trebuie să combatem păduchii la începutul lui august, dacă sunt şi dacă nu avem cules de producţie(ca să nu contaminăm mierea marfă).

pus acum 14 ani
   
arhivistu
apicultor

Din: Milas,jud BN
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 197

Valer70 a scris:

În funcţie de zonă, de starea vremii şi de cules sau de absenţa lui, albinele care eclozează în augus-septembrie eventual început de octombrie(mai rar şi doar la câmpie) sunt albinele care vor ierna. Dacă au fost atacate de varoa intră în iarnă mai vulnerabile la o iarnă grea sau la boli. Deci trebuie să combatem păduchii la începutul lui august, dacă sunt şi dacă nu avem cules de producţie(ca să nu contaminăm mierea marfă.

        Buna seara,acuma la inceputul lui august este recomandat tratamentul cu varachet? ca am si eu 8 roi si inca nu le-am facut nici un tratament.

Stima!!!


_______________________________________
Nu poti cuceri toate femeile dar merita sa incerci!!!

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vă salut! Producătorul recomandă 2 tratamente cu varachet primăvara, 2 în august şi 2 toamna, când nu mai au puiet. Dacă au mulţi păduchi(ceea ce nu mi s-a mai întâmplat de mult pentru că din 11-12 faguri 1-2 sunt rame capcană de ME de sub care tai puietul de trântor căpăcit) fac 3 tratamente în august, la 7-8 zile, pentru a-i suprima şi pe cei care la 2 tratamente scapă în celulele căpăcite, pentru că albinele eclozează la 21 de zile. Dacă la tratamentul de toamnă nu au puiet, fac doar o fumigaţie. Dacă au puţin puiet, de exemplu o palmă pe 1-2 faguri, îl înlătur apoi fac tratamentul.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru că aseară a fost ceva mai răcoare am făcut prima fumigaţie cu varachet. Prin aerisirea de fund au căzut între 12 şi 20 de păduchi iar la unul au fost 30! Aceasta însemnă 120-200 respectiv 300 de păduchi pe familie. Este mult şi totuşi puietul de trântor căpăcit de pe ramele-capcană de ME mă făcea să cred că infestarea este slabă! Dacă nu i-aş trata în august aş putea rămâne fără stupi.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Ieri am făcut a doua fumigaţie cu varachet. Au căzut cam tot atâţia acarieni ca după prima aşa că o voi repeta la 7 zile. Pentru că eu cred că majoritatea pierderilor din iarnă sunt provocate de varooza incorect combătută.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Din cauza unor vecini cu albine hoaţe cercetez cuiburile doar dimineaţa. Pentru că în ziua în care se controlează cuibul albinele nu au spor la cules iar dacă sunt deranjate des devin irascibile intervin în cuiburi doar când trebuie să introduc rame, să scot faguri sau să recoltez capcana pentru varoa. În rest aflu starea familiei urmărind activitatea la urdiniş dar mai ales numărând o dată pe săptămână  câte încărcături de polen intră în stup până când număr până la o sută. În 26 iulie am observat că un roi nu mai aducea polen. Trebuia ca în zilele următoare să controlez cuibul dar mi-am zis că probabil cuibul nu este blocat deşi în cat i-am dat spre păstrare câţiva faguri cu miere "salvaţi"  din ceilalţi, din cauză că am doar cules de întreţinere.  Mi-am spus că probabil schimbă matca liniştit aşa că pot amâna controlul câteva zile, pentru că eram ocupat cu altceva. Şi oricum albinele nu prea roiesc în august. Apoi, roiul era destul de populat aşa că chiar dacă dădea un paroi nu era nici o nenorocire. Peste ceva timp o vecină mi-a spus că roiul a intrat în podul casei altui vecin. Vecinul a venit acasă abia noaptea şi nu am putut lua roiul iar a doua zi a plecat cu noaptea în cap aşa că albinele au fugit din podul care la peste 30 de grade se transformase în cuptor. Având alte preocupări am controlat cuibul abia în 13 august.
Am găsit 10-12 botci eclozate şi câteva roase lateral deci probabil a mai roit o dată.
Nu avea deloc puiet de lucrătoare deci matca îşi încetase ouatul în 23 iulie dacă nu mai devreme.
Am găsit o matcă nearătoasă, negricioasă şi cu abdomenul subţiat terminal. Nu sunt sigur că suferă de viroză pentru că mătcile afectate de virsul x(?) sunt complet lipsite de pilozitate, având aspectul unei furnici uriaşe LUCIOASE iar ea nu este chiar aşa. Săptămâna viitoare voi verifica puietul, să nu fie trântoriţă. Dacă nu e mai trăieşte până când nu va mai fi puiet în stupi şi atunci o voi înlocui. Învăţământ pentru începători: 
-culesul de polen este un indicator care trebuie urmărit periodic şi notat;
-amânarea lucrărilor ne costă;
-nu ne putem baza că la sfârşit de iulie-august stupii nu mai roiesc; eu am păţit-o;
-dealtfel nu putem fi siguri nici că pe vânt puternic stupii nu roiesc; mi-a roit cândva o familie pe un vânt atât de puternic încât roiul nu s-a împrăştiat în toată curtea ca de obicei nici nu s-a ridicat sus; s-a aşezat pe peretele lateral al unui alt stup, noroc că l-am observat; am avut altă dată un roi spre seară deşi ştim că nu roiesc seara;
-trebuie să avem totdeauna nuclee cu mătci de rezervă altfel pierdem familii;
-la albine nu putem fi siguri niciodată că o regulă cunoscută de noi şi recunoscută de ele nu va fi încălcată.

P.s. matca era de anul acesta, din iunie, deci s-ar fi cuvenit să nu roiască; dar stupul era bine populat, cules nu prea era şi canicula i-a provocat dor de pădure.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
lexa
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 166
Domnule Bodea , am citit postarile dvs si am descoperit un lucru demn de tinut minte.
,, Starea familiei se vede dupa incarcatura de polen adusa in timpul numaratorii pana la 100,,
  Pentru o familie cu evolutie normala cate albine incarcate cu polen ar trebui sa intre in stup in acest timp?


_______________________________________
Scrie pe nisip lucrurile rele care ţi se fac şi ciopleşte în marmură lucrurile bune care ţi se întâmplă.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Depinde de puterea familiei, de ora la care facem observaţia, de starea vremii şi de oferta de polen. Aşa că nu vă este de folos compararea cu familii din altă zonă, compararea se face între familiile dumneavoastră iar la aceeaşi familie compararea între diferitele observaţii care ne arată cum evoluează numărul culegătoarelor în timp. Importantă este modificarea acestui număr faţă de alte familii sau la aceeaşi familie faţă de observaţiile dinainte. La aceasta foloseşte tabelul. Eu nu am familii acum, vând primăvara familiile oprindu-mi 2 din care fac roiuri. La roiurile mele în 21 august până am numărat la 80 au adus între 8 şi 18 încărcături de polen. A adus 8 un roi la care voi verifica dacă nu-şi blochează cuibul. Roiul care a roit recent şi în 13 august nu avea pontă a adus 13 deci acum are larve de hrănit. Înainte aducea 2-3 încărcături de polen iar o dată nu a adus de loc. Roiul cu matca din 2009 a adus doar 10 dar are rezerve subţiri, în 15 iulie a cedat albinele din barbă şi toată zburătoarea unui roi nou înfiinţat iar de atunci a cedat şi 2 faguri cu puiet căpăcit, aşa că este în ordine. Acum alungă trântorii. Tot 10 a adus un roi care nu are de loc coroane dar de 2 zile primeşte zilnic sirop 3:1 invertit. Restul au adus între 13 şi 18. Comparările mă ajută să ştiu cum stă fără să mai deschid stupul.

P.s. Numărătoarea se face dimineaţa, pentru că mai târziu numărul mai mare al zburătoarelor ne încurcă.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Astăzi am vrut să controlez modul în care are căpăcit puietul matca nearătoasă care în 13 august nu avea nici ouă. Am găsit-o pe penultimul fagure care era ouat de sus până jos dar probabil că ea voia să nu rămână nici o celulă goală. Şi mi-am schimbat părerea despre ea. Am amânat cercetarea pentru o săptămână din cauză că mătcile tinere sunt mai sperioase iar mătcile care şi-au încetat ponta sunt mai vioaie şi mai rapide.  Unele o iau la fugă, albinele le confundă cu străinele şi le omoară. Aşa rămân uneori începătorii curioşi şi nerăbdători fără matcă şi aşa puteam păţi şi eu dacă aş fi continuat.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
lexa
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 166
Multumesc. Voi trece informatia la categoria,, E bine de stiut,,

_______________________________________
Scrie pe nisip lucrurile rele care ţi se fac şi ciopleşte în marmură lucrurile bune care ţi se întâmplă.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Acum încep şi albinele mele să aibă coroane de miere. Dau în medie 2 kg de zahăr invertit(3:1) la familie pe săptămână, în 2 reprize. Este, ca să spun aşa, o completare-stimulare. Ştim toţi că stimularea în această perioade este benefică pentru că albinele eclozate târziu supravieţuiesc până primăvara când îngrijesc noile generaţii de albine deci cu cât sunt mai multe albine tinere toamna cu atât va fi familia mai puternică şi mai productivă în anul următor. Dar extremele se ating aşa cum spuneau latinii şi o stimulare prelungită are uneori aceleaşi rezultate ca şi lipsa stimulării, cu deosebirea că ultima nu costă bani. Au fost ani în care familiile celor care au stimulat exagerat au ieşit în primăvară mai slabe decât familiile indolenţilor. Cauza? La familiile stimulate până târziu atât doicile cât şi albinele eclozate nu au avut timp să-şi dezvolte ţesutul gras care asigură rezistenţa la iernare şi la muncile grele care le aşteaptă primăvara pe albinele care au iernat. Aşa că multe din ele nu au apucat primăvara şi familiile stimulate au slăbit. De aceea stimularea se face numai în prezenţa unui cules bun de polen sau a administrării acestuia. Şi trebuie oprită astfel încât albinele să mai zboare la câmp după sistarea ei cam 3-4 săptămâni, timp în care îşi pregătesc ţesutul gras. Aceasta este partea dificilă. Cine ştie sigur la ce dată temperatura va scădea sub 10 grade şi albinele vor rămâne în stup?

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nopţile au devenit reci. Pe capacele stupilor cade rouă.

cine sunt eu-valer bodea devenit reci. capacele stupilor cade rouă.

25.7KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Totuşi un capac are o porţiune uscată, la ora la care capacele tuturor celorlalţi sunt ude. Rămâne  uscată pentru că porţiunea respectivă are temperatura mai ridicată şi nu se pot condensa pe ea vaporii de apă din atmosferă. La toţi ceilalţi sub capace sunt 2 folii de polietilenă şi polistiren expandat de 2 cm. La acesta sub capac sunt 2 folii de polietilenă, o bucată de carton gudronat care nu acoperă complet lada şi deasupra-o bucată de folie din care se pune sub parchet, subţire. Concluzia-deasupra stupul nu este bine izolat şi familia pierde căldură prin tavan.

cine sunt eu-valer bodea capac are ora care capacele tuturor sunt ude. pentru că are mai

32.8KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru că unii care şi-au manifestat neâncrederea astă iarnă când am evidenţiat acelaşi fenomen ar putea obiecta că familia cu capacul uscat nu este în ordine, am mutat cartonul gudronat şi folia de parchet pe altă familie. Rezultatul-acum la aceasta a rămas capacul uscat!

cine sunt eu-valer bodea pentru că unii care şi-au manifestat astă iarnă când

43.9KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familiile celelalte aveau la aceeaşi oră capacele ude deci pierd mai puţină căldură! Voi schimba capacul improvizat dintr-un leţ ca să încapă şi sub el polistiren expandat. Concluzia observaţiei: este importantă izolarea pentru că pierderea de căldură mai mică echivalează cu un consum mai mic şi cu o uzură mai mică a albinelor care vor ierna. Dar până când m-am convins de acest adevăr mi-am chinuit şi eu albinele iernându-le cu câteva bucăţi de ziar puse peste podişor. Deşi la părinţii mei le iernam cu catul plin de paie!

cine sunt eu-valer bodea familiile celelalte aveau oră capacele ude deci pierd mai voi schimba

35.8KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nucleele pe o ramă de ME ajung repede la suprapopulare deci şi la roire. De aceea le-am urmărit săptămânal. Nucleul din poză nu avea în 20 august nici începuturi de botci. În 26 august l-am controlat pentru că avea barbă mai mică. Avea 5 botci de roire cu larve de vre-o 5-6 zile iar matca plecase cu o parte din albine. A încălcat protocolul care cere ca roiul să plece doar după căpăcirea primelor botci! Obiecţia că aş fi strivit din greşeală matca la controlul din 20 august cade pentru că botcile sunt de roire, amplasate sub faguri.

cine sunt eu-valer bodea nucleele ramă ajung repede deci şi roire. aceea le-am nucleul din

47.5KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am scuturat toată albina nucleului respectiv pe 4 faguri noi pe jumătate cu miere. Fagurii noi sunt evitaţi de matcă dar dacă are doar noi va ponta în ei. Ca mărime şipcile lor superioare sunt cât jumătate dintr-o şipcă normală iar şipcile laterale sunt de ME. Fagurii lui i-am pus să primească albina zburătoare a altui nucleu căruia i-am luat şi matca pe care am dat-o roiului. Matca am dat-o în cuşcă de expediţie cu orificiile astupate cu foaie de fagure artificial peste care am prins cu elastic o bucată de carton. Peste 24 de ore am luat cartonul şi am perforat foiţa. Peste 24 de ore-surpriză! Orificiul făcut cu un cuişor era astupat cu ceară, matca era în cuşcă iar eu am verificat din nou constatând absenţa altei mătci. Privind mai atent am aflat cauza comportării anormale. Când am luat cartonul am deschis din greşeală capacul cam vreun milimetru şi albinele se chinuiau să-i facă loc mătcii să iasă pe acolo! Am închis capacul şi am perforat foiţa atât la canalul lung cât şi la cel scurt făcut pentru albine. Astăzi am găsit cuşca goală. De data aceasta albinele au dovedit înteligenţă. Pentru că nu am pus nimic dulce au ros doar foiţa de la canalul lung, eliberând matca. Ba au început să construiască şi făguraş cu celule de lucrătoare sub cuşcă. Pentru cine se întreabă ce se va întâmpla cu cele 2 nuclee fără matcă: peste o săptămână voi pune un făguraş al lor pentru ouat şi voi repeta operaţia săptămânal aşa că chiar dacă nu li se va întoarce matca de la împerechere nu se vor bezmetici. Scăderea temperaturii de acum sper că nu le va afecta prea mult pentru că nucleul dublu este căptuşit pe fund şi lateral cu polistiren iar deasupra are folie şi polistiren. În final le voi uni cu roişorul în nucleul căruia încap 5 jumătăţi de ME. Bine populat şi ferit de vânt poate supravieţui peste iarnă dacă este blindat la exterior peste tot cu polistiren expandat. Iar eu m-am ales cu constatarea că nucleele roiesc şi înainte de căpăcirea primei botci(probabil au prevăzut răcirea accentuată a vremii) şi cu dezamăgirea că la eliberarea acestei mătci nu au dovedit inteligenţa pe care noi suntem siguri că o au.

cine sunt eu-valer bodea scuturat toată albina nucleului respectiv faguri noi miere. fagurii

37.7KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În iulie-august am dat în medie 17 kg de zahăr pe roi. L-am administrat la început la 2 zile pentru că nu aveau nici coroane de miere apoi după apariţia coroanelor am dat de 2 ori pe săptămână, ca să nu-l consume pe tot. De altfel în august au avut cules de întreţinere din mirişti. Am dat siropul 3:1 invertit cu 0,5 sare de lămâie la kg de zahăr, nediluat. Această reţetă produce sirop cu 25% umiditate deci pentru a-l căpăci albinele trebuie să elimine doar câteva procente de apă. Prin urmare nu fac ventilaţie puternică la urdiniş aşa că nu atrag hoaţele din vecini.
Până acum nu curăţam toamna propolisul de pe umeraşele ramelor ca să încapă la iernare mai multe albine pe interval. Pentru că anul acesta a fost mai sărac iar eu am devenit mai comod am curăţat astăzi de propolis ramele din catul primului roi.
Erau 11 rame din perete în perete iar acum are loc şi o şipcă de rame superioară. Din cele 11 rame 10 sunt pline pe trei sferturi sau mai bine de jumătate cu "miere" căpăcită sau în curs de căpăcire. Eu am dat 17 kg de zahăr în 2 luni deci proviziile de iernare conţin cel puţin pe jumătate miere florală aşa că albinele vor ierna bine. Nu mai dau sirop pentru ca să nu ajungă să ierneze pe suc de struguri.

cine sunt eu-valer bodea dat medie zahăr roi. l-am început zile pentru că aveau nici

69.6KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Roiul pozat avea la 1 august puiet pe 7 faguri din care a cedat unul căpăcit. Aş fi fost curios să aflu câte rame de puiet are acum dar pentru că se observă că este bine populat nu l-am deranjat, voi vedea când voi restrânge pentru iernare. Cuibul nu este blocat în mod sigur deoarece în cat mai sunt rame goale pe sfert iar câteva pe jumătate. Este un avantaj important al stupului vertical, aviz amatorilor de stupi orizontali! Şi toamna mai are un avantaj. La răcirea vremii mut sus cuibul iar jos pun fagurii care trebuie goliţi. Îi golesc mai repede decât cei puşi după diafragmă în orizontali. Dacă ar apărea cumva tendinţe de furtişag, nici o problemă, pentru 1-2-3 zile cât durează transportul mierii închid urdinşele şi deschid aerisirile de fund care de la răcirea vremii sunt închise. O fantă în fundul stupului, de 10/15-20 de cm poate face oricine are un burghiu şi un fierăstrău pendular. Poza arată că nu era cazul să deranjez cuibul şi că pentru a pune sus rame Dadant 1/1 am folosit 2 caturi 1/2.

cine sunt eu-valer bodea roiul pozat avea august puiet faguri din care cedat unul aş fost

57.6KB


pus acum 14 ani
   
igi
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 341

Valer70 a scris:

În iulie-august am dat în medie 17 kg de zahăr pe roi. L-am administrat la început la 2 zile pentru că nu aveau nici coroane de miere apoi după apariţia coroanelor am dat de 2 ori pe săptămână, ca să nu-l consume pe tot. De altfel în august au avut cules de întreţinere din mirişti. Am dat siropul 3:1 invertit cu 0,5 sare de lămâie la kg de zahăr, nediluat. Această reţetă produce sirop cu 25% umiditate deci pentru a-l căpăci albinele trebuie să elimine doar câteva procente de apă. Prin urmare nu fac ventilaţie puternică la urdiniş aşa că nu atrag hoaţele din vecini.
Până acum nu curăţam toamna propolisul de pe umeraşele ramelor ca să încapă la iernare mai multe albine pe interval. Pentru că anul acesta a fost mai sărac iar eu am devenit mai comod am curăţat astăzi de propolis ramele din catul primului roi.
Erau 11 rame din perete în perete iar acum are loc şi o şipcă de rame superioară. Din cele 11 rame 10 sunt pline pe trei sferturi sau mai bine de jumătate cu "miere" căpăcită sau în curs de căpăcire. Eu am dat 17 kg de zahăr în 2 luni deci proviziile de iernare conţin cel puţin pe jumătate miere florală aşa că albinele vor ierna bine. Nu mai dau sirop pentru ca să nu ajungă să ierneze pe suc de struguri.



Nea Valer, dar la stupi cu fund de sita, albinele nu sunt nevoite sa ventileze la urdinis....indiferent daca sunt orizontali sau verticali, nu ?


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

igi a scris:


Valer70 a scris:

În iulie-august am dat în medie 17 kg de zahăr pe roi. L-am administrat la început la 2 zile pentru că nu aveau nici coroane de miere apoi după apariţia coroanelor am dat de 2 ori pe săptămână, ca să nu-l consume pe tot. De altfel în august au avut cules de întreţinere din mirişti. Am dat siropul 3:1 invertit cu 0,5 sare de lămâie la kg de zahăr, nediluat. Această reţetă produce sirop cu 25% umiditate deci pentru a-l căpăci albinele trebuie să elimine doar câteva procente de apă. Prin urmare nu fac ventilaţie puternică la urdiniş aşa că nu atrag hoaţele din vecini.
Până acum nu curăţam toamna propolisul de pe umeraşele ramelor ca să încapă la iernare mai multe albine pe interval. Pentru că anul acesta a fost mai sărac iar eu am devenit mai comod am curăţat astăzi de propolis ramele din catul primului roi.
Erau 11 rame din perete în perete iar acum are loc şi o şipcă de rame superioară. Din cele 11 rame 10 sunt pline pe trei sferturi sau mai bine de jumătate cu "miere" căpăcită sau în curs de căpăcire. Eu am dat 17 kg de zahăr în 2 luni deci proviziile de iernare conţin cel puţin pe jumătate miere florală aşa că albinele vor ierna bine. Nu mai dau sirop pentru ca să nu ajungă să ierneze pe suc de struguri.



Nea Valer, dar la stupi cu fund de sita, albinele nu sunt nevoite sa ventileze la urdinis....indiferent daca sunt orizontali sau verticali, nu ?


nu sunt nevoite...e adevarat ..dar daca scotzi o o rama sau doua din centrul cuibului,vei vedea ca stau ciorchine pe latul de jos al ramei...semn ca le deranjeaza shi vor sa obtureze curentul de aer printre rame,...asta din ce am vazut eu.


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Asa e, asta se intampla in general atata timp cat exista puiet in cuib.
Odata ce nu mai e puiet se organizeaza in ghem pentru iernat.
Asta se observa si primavara cand puietul reapare in cuib.
De unde concluzia ca in lipsa de rezerve (coroane consistente) de miere in stupii cu fund antivaroua riscam sau racirea puietului, sau moartea coloniei care nu-si paraseste puietul.
Dar oare ce se intampla cu puietul (sau macar o parte din el) primavara cand pui o turta deasupra cuibului?


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

igi a scris:


Valer70 a scris:

În iulie-august am dat în medie 17 kg de zahăr pe roi. L-am administrat la început la 2 zile pentru că nu aveau nici coroane de miere apoi după apariţia coroanelor am dat de 2 ori pe săptămână, ca să nu-l consume pe tot. De altfel în august au avut cules de întreţinere din mirişti. Am dat siropul 3:1 invertit cu 0,5 sare de lămâie la kg de zahăr, nediluat. Această reţetă produce sirop cu 25% umiditate deci pentru a-l căpăci albinele trebuie să elimine doar câteva procente de apă. Prin urmare nu fac ventilaţie puternică la urdiniş aşa că nu atrag hoaţele din vecini.
Până acum nu curăţam toamna propolisul de pe umeraşele ramelor ca să încapă la iernare mai multe albine pe interval. Pentru că anul acesta a fost mai sărac iar eu am devenit mai comod am curăţat astăzi de propolis ramele din catul primului roi.
Erau 11 rame din perete în perete iar acum are loc şi o şipcă de rame superioară. Din cele 11 rame 10 sunt pline pe trei sferturi sau mai bine de jumătate cu "miere" căpăcită sau în curs de căpăcire. Eu am dat 17 kg de zahăr în 2 luni deci proviziile de iernare conţin cel puţin pe jumătate miere florală aşa că albinele vor ierna bine. Nu mai dau sirop pentru ca să nu ajungă să ierneze pe suc de struguri.



Nea Valer, dar la stupi cu fund de sita, albinele nu sunt nevoite sa ventileze la urdinis....indiferent daca sunt orizontali sau verticali, nu ?


Domnule Igi, la stupii cu magnet pentru apă(sită de aerisire) la fundul stupului albinele ventilează la urdiniş pentru că este mai uşor să elimine lateral aerul cald din interior decât prin sita din fundul lăzii. Nu ştiu ce se întâmplă dacă au sită antivaroa(pe tot fundul).

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

andrei_calinescu a scris:

Asa e, asta se intampla in general atata timp cat exista puiet in cuib.
Odata ce nu mai e puiet se organizeaza in ghem pentru iernat.
Asta se observa si primavara cand puietul reapare in cuib.
De unde concluzia ca in lipsa de rezerve (coroane consistente) de miere in stupii cu fund antivaroua riscam sau racirea puietului, sau moartea coloniei care nu-si paraseste puietul.
Dar oare ce se intampla cu puietul (sau macar o parte din el) primavara cand pui o turta deasupra cuibului?


Domnule Andrei Călinescu, eu deshid magnetul de apă(sita de aerisire) după ultimul tratament cu varachet, când albinele nu mai au puiet. După 10-15 ianuarie (sau la 1 februarie dacă este iarnă grea) închid sita de aerisire pentru că matca îşi reia ponta. Deci nu ar fi nici o problemă dacă aş pune turta deasupra dar eu nu pun turtă. Pun sirop 3:1 invertit cu 0,5 grame de sare de lămâie care are 25% umiditate deci este consumat mai bine decît turta. Şi este mai sănătos pentru că la litrul de sirop pun 150-200 de grame de miere lichidă. Îl dau în pungi pentru congelator găurite cu acul lateral, în 3-4 locuri. Cu puietul nu se întâmplă nimic rău dacă fagurii sunt bine acoperiţi de albine. La paginile 7-8 am pus poze din 20-25 ianuarie cu o familie care într-o noapte cu -19 grade când alte familii stăteau zgribulite în ghem şi-a permis să se deplaseze peste gol la rama cu miere descăpăcită. Am vrut să dovedesc importanţa diafragmei şi a împachetării pentru iarnă şi am dovedit-o, pentru cine vrea să recunoască. Redeschid sita doar în a doua jumătate a lui mai când temperaturile nu creează probleme.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Janese, ai dreptate, când iernam stupii în pat cald cu urdiniş superior am observat că într-o zi-două goleau de miere faţa exterioară a primului fagure. Chiar şi la iernarea în pat cald cu urdiniş inferior dacă rămân cu 1-2 faguri neacoperiţi de ghem aceştia vor fi totdeauna fagurele 1 şi 2, ele formând ghemul lângă diafragmă deci fug de lîngă urdiniş!  Dar nu este cazul la mine pentru că atunci cînd sita este deschisă am folie ca podişor deci nu sunt curenţi de aer. Şi o deschid toamna după ce nu mai este puiet iar după 15 ianuarie(la iarnă grea în februarie), cînd matca reia ponta o închid. O redeschid în a doua jumătate a lui mai când nu mai sunt probleme.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
sapstel
apicultor

Din: vrancea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 42
Domnule Valer. am facut o doza mai mica de sirop invertit 3:1 dar acesta a cristalizat dupa 3 zile .Ce am gresit? Am fiert zaharul pana cand spuma s-a maronit.
O alta problema:
Din lipsa de timp nu am facut hranirea de completare. Ieri am ajuns la stupi si am constatat ca unii dintre roi nu au mai mult de 4-5 kg de miere. Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc pentru raspunsuri
Mentionez ca albinele au ceva cules iar temperatura este de aproximativ 30 grade

Modificat de sapstel (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
-Domnule Sapstel, mă mir pentru că la mine nu a cristalizat! Nu cumva aţi uitat să adăugaţi sare de lămâie? Dacă siropul neinvertit se fierbe sigur va cristaliza! Dacă nu aţi uitat, câtă sare de lămâie aţi pus la kilogramul de zahăr? Şi câtă apă? Cât sirop aţi dat la o alimentare şi la ce interval de timp l-aţi dat? Câţi faguri bine acoperiţi de albine au stupii?
-Despre completare. În această perioadă ar trebui ca fagurii bine acoperiţi de albine să fie plini măcar pe jumătate cu miere, de preferinţă căpăcită. Înainte de a mă pronunţa ar trebui să ştiu câţi faguri sunt bine acoperiţi de albine, cât puiet au şi dacă există pericol de furtişag.


pus acum 14 ani
   
sapstel
apicultor

Din: vrancea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 42
Din pacate nu am putut doza corect sarea de lamaie si am adaugat o lingurita rasa la doi litri de apa. Zahar am pus 3 kg la litru Am uitat sa precizez ca nu tot zaharul a cristalizat ci aproximativ 20 %
Am hranitoare de aproximativ 500 g. iar in momentul in care am pus siropul in ele, albinele s-au inghesuit sa-i ia
Faguri acoperiti cu albina sunt in medie 4-5 pe familie
Exista puiet capacit pe 1-2 rame, aproximativ 1/3 din rama
Sanse de furtisag sunt minime, cred eu
Intr-adevar exista miere capacita pe fagurii acoperiti de albine cam 1/ 3 din fagure
Multumesc

Modificat de sapstel (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
-Am în casă 5 faguri retraşi pentru a fi daţi la golit. Am verificat mierea căpăcită din ei şi nu este cristalizată. Se afirmă de către unii că şi sarea de lămâie în exces poate să provoace cristalizarea dar eu nu ştiu. Poate aţi fiert prea mult? Dacă puneţi sarea de lămâie DIZOLVATĂ atunci când siropul dă în clocot apare spuma albă, abundentă, cu bule mărunte, iar după 2-3 MINUTE aceasta dispare fiind înlocuită de spumă mai puţină cu bule mai mari care nu mai sunt albe ci alb-cenuşii. Este semnul că invertirea s-a încheiat şi se opreşte focul! În nici un caz nu trebuie să fie maronii ca la dumneavoastră! poate l-aţi caramelizat. Verificaţi şi sarea de lămâie, să nu fie altceva. Unii confraţi de-ai noştri au cumpărat zahăr la sac şi au obţinut saramură!
-Dacă nu este pericol de furtişag ar trebui hrăniri de completare masive ca să aibă timp să căpăcească acum cât mai zboară în câmp. Dar pentru că 4-5 faguri acoperiţi înseamnă roi slabi cred că le ajunge un hrănitor de sirop invertit NEDILUAT dat zilnic. Însă trebuie verificat dimineaţa să nu rămână sirop în hrănitor ca să evitaţi furtişagul! Dacă rămâne trebuie închis accesul albinelor la hrănitor, până seara, şi micşorată porţia.
-Roişorii vor acoperi peste vre-o lună abia vre-o 3 faguri deci ar fi bine să vă pregătiţi ca să-i iernaţi câte 2 în ladă, altfel riscaţi să-i pierdeţi sau să-i scoateţi bolnavi în primăvară.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am restrâns cuiburile. Nu au nici ouă nici puiet alb iar puiet căpăcit este doar pe câte 2 faguri, puţin. Deşi la venirea iernii s-ar putea să acopere doar jumătate din fagurii pe care-i au acum(10-12) pot spune că roii au devenit familii dar stupii se numără primăvara. Până acum puneam seara toţi fagurii pentru golit în cuib iar cuibul îl ridicam în cat. Dacă apăreau tendinţe de furtişag în ziua următoare închideam urdinişul şi deschideam aerisirea de fund până a doua zi când de obicei totul revenea la normal. Păstram astfel fagurii goi până la răcirea vremii. Anul acesta din comoditate am dat fagurii pentru golit în cat. Dar pentru ca să nu iasă la exterior mirosul mierii care atrage hoaţele nu am îndoit folia în spate. Am pus peste ea folie de care se pune sub parchet, etanşează bine. Pentru ca albinele să nu se năclăiască am pus deasupra o pânză subţire. Am făcut spre spate o fantă perpendiculară pe faguri de 12/1,5 cm şi am pus deasupra catul în care am zgâriat cu furculiţa de descăpăcit şi mierea căpăcită şi cea necăpăcită de pe toţi fagurii care trebuiau goliţi. După două zile am retras dimineaţa fagurii goliţi şi am mutat dispozitivul la altă familie. Am evitat astfel neplăcuta corvoadă de a descăpăci câte puţin seară de seară, cu albinele enervate pe cap! Dar dacă nu aş avea stupii acasă nu aş proceda astfel, este riscant! Pentru începători postez o poză cu exteriorul ultimului fagure. Dacă acum când temperatura depăşeşte 10 grade, dimineaţa, acesta nu are 2 straturi de albine fagurii din interior nu sunt bine acoperiţi urmarea fiind consum mai mare de miere şi uzură mai accentuată a albinelor la iernare. După mine cam aşa trebuie făcută restrângerea de toamnă a cuibului, orice fagure în plus echivalând cu o pagubă. Menţionez că la această familie încă nu am retras cei 2 faguri din care eclozionează puietul.

cine sunt eu-valer bodea restrâns cuiburile. nici ouă nici puiet alb iar puiet este doar câte

47.9KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru a evita consangvinizarea am cumpărat câteva mătci.  Am eliberat albinele însoţitoare şi am acoperit orificiul cuştii de transport cu fagure artificial apoi cu o bucată de carton. După 24 de ore am înlăturat cartonul şi pentru că  acceptarea era evidentă am perforat foile de fagure artificial şi am repus cuştile deasupra hrănitorului uluc(jgheab) care la mine face parte dintr-un fagure. Astăzi dimineaţă am profitat de temperatura scăzută(9 grade) ca să retrag fagurii de după diafragmă, ocazie cu care intenţionam să retrag şi cuştile în care am dat în 24 septembrie mătcile. Deşi au trecut 4 zile de la perforarea foiţei mătcile încă erau captive pentru că albinele au luat mierea din pastă şi zahărul rămas a format un perete tare în care încă nu reuşiseră să facă un orificiu suficient de mare pentru matcă! Nu am mai păţit aşa ceva dar concluzia este că în perioadele când mătcile pontează trebuie verificată eliberarea mătcii după 24 sau 48 de ore de la găurirea foiţei pentru că fiecare zi de pontă pierdută ne costă. Eu lăsam uneori cuştile şi 2-3 săptămâni, până când verificam căpăcirea dar de acum nu mai îndrăznesc să amân verificarea eliberării atât. Matca din poza de mai jos este cam mică. Dacă este recent eclozată şi  neâmperecheată îi dau totuşi o şansă, unele familii bune cu suficiente rezerve încă mai au câţiva trântori pe care abia acum îi alungă. Şi vor mai fi şi perioade favorabile pentru zborul de împerechere. Voi stimula şi dacă peste o săptămână găsesc ouă înseamnă că este împerecheată şi atunci o voi suprima pentru că este mai preferabilă o unificare decât păstrarea unei familii cu o asemenea matcă!

cine sunt eu-valer bodea pentru evita câteva eliberat albinele şi acoperit orificiul transport

21.4KB


pus acum 14 ani
   
Adrian Galofteanu
apicultor

Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155

Valer70 a scris:

La 6 roi dau o dată la 2 zile 4 kg de zahăr, invertit cu 2 g sare de lămâie. Fac sirop 3:1 pentru ca albinele să nu aibă mult de ventilat, atrăgând atenţia hoaţelor care dă târcoale. Am citit că unii invertesc zahărul în sirop 2:1 sau 1,5: 1. Nu sunt sigur că acea invertire asigură un gred ridicat de scindare a moleculei de zaharoză. Ca să verific am încercat să invertesc sirop 2:1 punând cantitate dublă de sare de lămâie. Siropul nu a făcut spuma  care dovedeşte invertirea. Pare logic, invertirea este favorizată de temperaturi ridicate. Punctul de fierbere al soluţiilor creşte o dată cu ridicarea concentraţiei. Se pare că siropul 3:1 asigură concentraţia necesară deci şi temperatura potrivită pentru invertire. Invertirea este dovedită de spumarea abundentă a siropului. O dată am răspuns la telefon şi când m-am întors începuse invertirea, făcuse spumă şi dăduse pe jos o treime din siropul 3:1 invertit cu 0,5 g sare de lămâie la kg de zahăr! Siropul 3:1 invertit se poate păstra mult timp şi la administrare poate fi diluat.



Salutam d-le Valer

Am vrut sa va pun o reteta de zahar invertit "profesional" dar am vazut dupa acee ca subiectul era deja dezbatut. Scuze!

Sa auzim de bine!

Modificat de Adrian Galofteanu (acum 14 ani)


_______________________________________
Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vă salut, domnule Galofteanu. Vă rog să daţi reţeta pentru că s-ar putea să fie mai bună decât cele cunoscute. Sănătate!

pus acum 14 ani
   
Adrian Galofteanu
apicultor

Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155

Valer70 a scris:

Vă salut, domnule Galofteanu. Vă rog să daţi reţeta pentru că s-ar putea să fie mai bună decât cele cunoscute. Sănătate!



Buna seara,

Am vazut dupa ce m-am apucat sa scriu ca ati dezbatut deja reteta. Vezi:http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/6808/1/Reteta_de_zahar_invertit/
Mie mi s-a parut ok pentru ca omul sustine ca prin reteta asta se obtine invertirea intr-un procent mult mai mare decat este in produsele din piata.

Dar daca tot v-am prin spuneti-mi si mie care este treaba cu sarea si cu iernatul ca nu o stiu?
Si alta treaba: ce fel de pungi(de congelator) folositi la hranire? nu este pericol sa se rupa si sa inunde lada?


Multumesc


_______________________________________
Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Noi consideam ca daca o familie la aceasta ora are trantori in lada matca trebuie inlocuita. Oare o fi bine?\

pus acum 14 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
Va salut,
Eu personal am observat izolat trantori chiar si iarna in ianuarie.
Intr-adevar pentru imperecehre la vremea aceasta numarul este insuficient, s-a cam incheiat sezonul pentru asa ceva.


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

Adrian Galofteanu a scris:


Valer70 a scris:

Vă salut, domnule Galofteanu. Vă rog să daţi reţeta pentru că s-ar putea să fie mai bună decât cele cunoscute. Sănătate!



Buna seara,

Am vazut dupa ce m-am apucat sa scriu ca ati dezbatut deja reteta. Vezi:http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/6808/1/Reteta_de_zahar_invertit/
Mie mi s-a parut ok pentru ca omul sustine ca prin reteta asta se obtine invertirea intr-un procent mult mai mare decat este in produsele din piata.

Dar daca tot v-am prin spuneti-mi si mie care este treaba cu sarea si cu iernatul ca nu o stiu?
Si alta treaba: ce fel de pungi(de congelator) folositi la hranire? nu este pericol sa se rupa si sa inunde lada?


Multumesc


-Cele 2 grame de sare de lămâie se dizolvă în puţină apă şi se pune când încep să fiarbă cele 4 kg de zahăr dizolvate în 1,35 litri de apă. Când reâncepe fierberea are loc invertirea care durează cam 2-3 minute. Este gata când nu mai face spumă cu bule albe şi mărunte. Eu adăugam şi 150-200 de grame de miere la litrul de sirop, când acesta avea 35-40 de grade(nu frigea la mână).
-Se găsesc în comerţ pungi pentru păstrat alimentele în congelator. Pun siropul 3:1 nediluat şi leg punga. O aşez peste rame şi fac deasupra-lateral 2-4 găuri cu un ac de cusut de mărime mijlocie. Până acum nu s-a rupt punga şi nu a curs siropul.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

balasbebe a scris:

Noi consideam ca daca o familie la aceasta ora are trantori in lada matca trebuie inlocuita. Oare o fi bine?\


Anul trecut nu prea erau trântori la data aceasta. Acum în zona noastră mai sunt trântori, puţini ce-i drept dar dacă apare o fereastră bună pentru zbor poate avea loc împerecherea pentru că trântorii au rază mare de zbor. Dar mi-a mai scăzut optimismul văzând prognoza meteo. Oricum, nu sunt sigur că este neâmperecheată. Poate e mai mică pentru că provine din larvă transvazată la două-trei zile, din greşeală. Oricum, de mâine stimulez să văd ce se întâmplă. Dacă trebuie suprimată am în nucleu matcă de rezervă obţinută de mine.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

Bambucha a scris:

Va salut,
Eu personal am observat izolat trantori chiar si iarna in ianuarie.
Intr-adevar pentru imperecehre la vremea aceasta numarul este insuficient, s-a cam incheiat sezonul pentru asa ceva.


Aveţi dreptate dar dacă sunt în medie pe familie 10 trântori apţi de împerechere şi există pe o rază de 3-5 km vre-o 50 de astfel de familii mai poate avea loc împerecherea dacă timpul o permite. Eu ştiu cam 40 de familii pe o rază de câteva sute de metri. Însă dacă mătcuţa nu poate ieşi la împerechere în 30 de zile de la eclozare probabilitatea de a deveni trântoriţă este foarte mare. Nu contează, nu am neapărată nevoie de ea, am păstrat-o din curiozitate, mai ales că este extrem de vioaie. Toate cele bune!


pus acum 14 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
Va salut,
La data asta sunt multe familii ale caror matci nu mai oua, evident datorita ciclicitatii naturii.
De ce suprimati o matca numai datorita dimensiunilor ei? Nu marimea abdomenului spune ceva despre prolificitatea matcii. Matca din imagine daca a stat ceva timp inchisa fara ponta e normal sa-si fi redus dimensiunile. Este exact ca si la matcile de roire inainte de plecare, matca o data ce nu mai primeste hrana pentru ponta isi reduce destul de drastic marimea corpului. N-ar fi mai bine sa edificati viabilitatea ei la primavara?   
Iernare curata!


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vă salut, domnule Bambucha! Aşa este, la încetarea pontei abdomenul mătcilor se nicşorează. Dar eu am cumpărat recent câteva mătci pentru a evita consangvinizarea şi aceasta este singura care este doar puţin mai mare decât o albină. Deci dacă este împerecheată la reluarea pontei va fi puţin prolifică aşa că mai bine renunţ la ea. La fel procedez şi dacă găsesc printre mătcile mele vre-o matcă mică, provenită din botcă de salvare făcută pe larvă de trei zile! Pentru că uneori se mai întâmplă să strivim noi matca. Dintr-o familie întărită toamna prin unificare uşor pot face un roi primăvara. Dar o familie cu matcă puţin prolifică sau cu defecte iese în primăvară mai slabă decât a intrat în iarnă! Am păţit-o de aceea elimin mătcile mici. Dacă nu este împerecheată este normal să fie mai mică decât suratele ei şi tocmai de aceea i-am dat o şansă deşi timpul şi vremea îi sunt potrivnice. Sănătate!

pus acum 14 ani
   
Adrian Galofteanu
apicultor

Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155

Valer70 a scris:


Adrian Galofteanu a scris:


Valer70 a scris:

Vă salut, domnule Galofteanu. Vă rog să daţi reţeta pentru că s-ar putea să fie mai bună decât cele cunoscute. Sănătate!



Buna seara,

Am vazut dupa ce m-am apucat sa scriu ca ati dezbatut deja reteta. Vezi:http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/6808/1/Reteta_de_zahar_invertit/
Mie mi s-a parut ok pentru ca omul sustine ca prin reteta asta se obtine invertirea intr-un procent mult mai mare decat este in produsele din piata.

Dar daca tot v-am prin spuneti-mi si mie care este treaba cu sarea si cu iernatul ca nu o stiu?
Si alta treaba: ce fel de pungi(de congelator) folositi la hranire? nu este pericol sa se rupa si sa inunde lada?


Multumesc



Multumesc de raspuns!

Numai ca la "sare" ma refeream la clorura de sodiu care rezulta din reactia acidului clorhidric din reteta discutata in topicul:
Acolo aveam nelamuriri!

Toate cele bune!



Modificat de Adrian Galofteanu (acum 14 ani)


_______________________________________
Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"

pus acum 14 ani
   
sapstel
apicultor

Din: vrancea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 42
Domnule Valer,
Am o prtoblema si v-as ruga sa ma ajutati; am primit de la un coleg in vara 3 roi. Neavand miere suficienta i-am hranit dupa reteta recomandata de dumneavoastra, respectiv cea cu zahar 3/1. Am observat ca albinele de la unul din acesti roi nu luau siropul si am facut o verificare a stupului. Am constatat urmatoarele:
-populatie foarte putina
-matca lipsa
-pe una din rame exista 1/3 puiet capacit si necapacit
Problema cea mai grava este ca la aproximativ jumatate din albinele ramase aripile acestora sunt arse de parca ar fi trecut prin foc. Puteti sa-mi spuneti ce sa intamplat si ce as putea face cu albina, puietul si ramele ramase?
Multumesc!


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

Adrian Galofteanu a scris:


Valer70 a scris:


Adrian Galofteanu a scris:




Buna seara,

Am vazut dupa ce m-am apucat sa scriu ca ati dezbatut deja reteta. Vezi:http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/6808/1/Reteta_de_zahar_invertit/
Mie mi s-a parut ok pentru ca omul sustine ca prin reteta asta se obtine invertirea intr-un procent mult mai mare decat este in produsele din piata.

Dar daca tot v-am prin spuneti-mi si mie care este treaba cu sarea si cu iernatul ca nu o stiu?
Si alta treaba: ce fel de pungi(de congelator) folositi la hranire? nu este pericol sa se rupa si sa inunde lada?


Multumesc



Multumesc de raspuns!

Numai ca la "sare" ma refeream la clorura de sodiu care rezulta din reactia acidului clorhidric din reteta discutata in topicul:
Acolo aveam nelamuriri!

Toate cele bune!



Despre sare. Eu nu invertesc zahărul cu acid clorhidric, sunt convins că sarea de lămâie este mai sănătoasă. La metoda cu acid clorhidric neutralizat cu bicarbonat de sodiu în final se ajunge, după câte îmi amintesc(nu mai caut în Chimia anorganică) la reacţia: 2HCl+Na2CO3=2ClNa+H2CO3. Altfel spus, 2 molecule de acid clorhidric reacţionează cu o moleculă de carbonat de sodiu şi rezultă 2 molecule de clorură de sodiu(de sare de bucătărie pură) şi o moleculă de acid carbonic. Acidul carbonic este inofensiv pentru că se descompune într-o moleculă de apă(H2O) şi una de bioxid(dioxid) de carbon(CO2). Dar sarea de bucătărie în doze mici este bună pentru albine doar primăvara, nu iarna! În plus sarea de lămâie alimentară se foloseşte fără riscuri pe când cu acidul clorhidric au loc şi accidente, pentru că este un acid tare, avid de apă, pe care o ia fără milă din ţesuturile organice pe care ajunge accidental! Sănătate!


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Despre pungi. În primăvară am folosit pungi mici pentru congelator, vândute la pungă, cîte 50 sau o sută. Au fost bune, nu s-au rupt, nu au curs. Acum am pungi vândute la rolă, parcă sunt ceva mai subţiri. Arată aşa.

cine sunt eu-valer bodea despre pungi. folosit pungi mici pentru vândute cîte sau sută. fost

21.3KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Este simplu. Am făcut sirop invertit. Am pus o pungă într-o cană de 0,6 litri şi am răsfrânt-o peste cană. Am turnat siropul, am scos punga, am scos aerul din ea şi am făcut un nod simplu la gura pungii, pentru ca să stea aplatizată.

cine sunt eu-valer bodea este simplu. făcut sirop invertit. pus pungă într-o cană 0,6

20.9KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am pus punga deasupra ramelor unui nucleu apoi am perforat-o lateral-sus în 4 locuri, cu un ac de siguranţă(cam gros) pentru că nu am găsit ac de cusut. Unii perforează cu furculiţa de descăpăcit dar eu nu risc.

cine sunt eu-valer bodea pus punga deasupra ramelor unui nucleu apoi perforat-o locuri, gros) pentru

40.7KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La Satu Mare erau 11 grade iar la mine cu unul-două mai puţin.

cine sunt eu-valer bodea satu mare erau grade iar mine mai

71.6KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Albinele nu zburau deloc.

cine sunt eu-valer bodea albinele zburau deloc.

38.9KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pentru că azi le-am dat prima dată le-am turnat puţin sirop pe pungă şi au dat imediat năvală afară. Cine are mulţi stupi răceşte siropul la frigider pentru ca cei care au primit punga să nu intre în lăzile deschise ulterior. M-am uitat adineauri şi nu curgea sirop pe urdiniş deci nu au spart punga.

cine sunt eu-valer bodea pentru că azi le-am dat prima dată le-am turnat puţin sirop

27.1KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

sapstel a scris:

Domnule Valer,
Am o prtoblema si v-as ruga sa ma ajutati; am primit de la un coleg in vara 3 roi. Neavand miere suficienta i-am hranit dupa reteta recomandata de dumneavoastra, respectiv cea cu zahar 3/1. Am observat ca albinele de la unul din acesti roi nu luau siropul si am facut o verificare a stupului. Am constatat urmatoarele:
-populatie foarte putina
-matca lipsa
-pe una din rame exista 1/3 puiet capacit si necapacit
Problema cea mai grava este ca la aproximativ jumatate din albinele ramase aripile acestora sunt arse de parca ar fi trecut prin foc. Puteti sa-mi spuneti ce sa intamplat si ce as putea face cu albina, puietul si ramele ramase?
Multumesc!


Domnule Sapstel, roii slabi nu pot să poarte siropul. Bezmetica sau familia orfană care nu mai speră să-şi facă matcă uneori nu vor să-l poarte. Dacă roiul cu probleme are puiet necăpăcit de lucrătoare matca a dispărut acum 3-6 zile deci nu este bezmetică aşa că aţi putea-o desfiinţa dacă este sănătoasă. Dar aripile se uzează de bătrâneţe sau în luptele cu albinele hoaţe însă nu arată ca arse aşa că nu ştiu ce să spun. Este o boală care provoacă fragilitatea cadavrelor, poate a apărut şi o boală care degradează şi aripile, nu ştiu. Dacă boala este contagioasă prin unificare riscaţi să-i îmbolnăviţi şi pe ceilalţi. O părere avizată găsiţi la colegii care sunt medici veterinari. De obicei familiile slabe dar sănătoase se unifică toamna ori se adăpostesc două-trei în acelaşi stup pentru că iarna le ucide de obicei pe cele slabe. Succes!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 759

Valer70 a scris:

Pentru că azi le-am dat prima dată le-am turnat puţin sirop pe pungă şi au dat imediat năvală afară. Cine are mulţi stupi răceşte siropul la frigider pentru ca cei care au primit punga să nu intre în lăzile deschise ulterior. M-am uitat adineauri şi nu curgea sirop pe urdiniş deci nu au spart punga.

Aveti cutie facuta din polistiren? sau doar imbracata


pus acum 14 ani
   
Adrian Galofteanu
apicultor

Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155

jimm a scris:


Valer70 a scris:

Pentru că azi le-am dat prima dată le-am turnat puţin sirop pe pungă şi au dat imediat năvală afară. Cine are mulţi stupi răceşte siropul la frigider pentru ca cei care au primit punga să nu intre în lăzile deschise ulterior. M-am uitat adineauri şi nu curgea sirop pe urdiniş deci nu au spart punga.

Aveti cutie facuta din polistiren? sau doar imbracata



Cred ca Dl. Valer a inceput "progamul de reabilitare termica" 

Sa fii sanatos!


_______________________________________
Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Jimm, am fost tentat să-mi fac nuclee din polistiren extrudat, pentru că este mai rezistent decât cel expandat. Dar am avut anul acesta adăpător din polistiren. Partea din polistiren expandat este aşa cum a fost în martie. Bucata de extrudat a devenit poroasă şi moale, şi-a pierdut duritatea pe partea expusă la soare. Nu în profunzime, doar la suprafaţă. De aceea fac nuclee din molid şi le îmbrac în polistiren expandat.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am uitat poza.

cine sunt eu-valer bodea uitat poza.

53KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Galofteanu, v-aţi întrebat dacă nu va curge peste albine siropul invertit . Ştim că pot roade folia pusă ca podişor sau diafragmă. Rod şi lemnul. Dar nu pot perfora boaba de strugure care este elastică. Punga cu sirop nu o perforează pentru că este în situaţia boabei de strugure ori pentru că vor să evite inundarea? Nu ştim dar când este aproape goală şi nu mai prezintă pericol o rod şi intră după urmele de miere ori sirop! La Satu Mare sunt 7 grade. Le puteţi vedea cum se alimentează cuminţi doar prin orificiile făcute de mine! Dacă dădeam găuri de jur-împrejur înconjurau punga şi duceau siropul mai repede. Diseară voi face asta.  Dar la cei care au perforat cu furculiţa de descăpăcit dacă au făcut multe găuri s-a întâmplat uneori să curgă siropul. Oare au unit albinele găurile apropiate?

cine sunt eu-valer bodea domnule v-aţi întrebat dacă curge peste albine siropul invertit

46.3KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Adrian Galofteanu
apicultor

Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155
Interesanta treaba! De fapt nu iti trebuie decat putina minte si putin mai mult curaj. Recunosc ca la minte.....atat ma duce...  cat depre curaj - am totusi o retinere pentru ca punga in sine poate sa ne joace o festa si sa crape si atunci ar putea fi probleme. Capatand experienta in folosirea acestei metode, nu va mai este frica.
De fapt daca stau bine si ma gandesc, am cativa ani de cand dau in primavara cate o punga cu miere, tot asa pusa peste rame. Eu nu o gauresc deloc, le las pe ele sa isi faca gauri cate vor, si se pare ca stiu foarte bine cate sa faca in asa fel incat sa nu se naclaiasca. Nu de putine ori au venit la mine prieteni stupari si mi-au zis"cum tu pui mierea asa peste rame? Daca curge peste albine si le naclaieste?" Nu s-a intamplat niciodata cum nu cred ca se va intampla nici cu zaharul invertit.
Incet, incet, unul de la altul, mai prindem si noi cate ceva si poate in cativa ani ii ajungem din urma pe "parlitii astia de occidentali" macar in domeniul asta ....

Gata! Plec sa mai unesc cativa roi, ca sunt deja 12 grade afara.


_______________________________________
Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"

pus acum 14 ani
   
cipry74
apicultor

Din: com.Valea Doftanei....Prahova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 341
am pus de foarte multe ori sirop in punga si nu au fost probleme....si invertit si simplu siropul..Eu unul cataloghez metoda ca foarte ok...

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Aveţi dreptate, domnule Cipry. Nici mie nu mi-a curs niciodată siropul dar astă primăvară când am ajuns cu descăpăcitul la al 16-lea stup la primul deja curgea miere pe urdiniş!

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vineri seară am restrâns cuiburile la 2 familii. Sâmbătă dimineaţă am profitat de temperatura scăzută şi le-am verificat. Restrângerea a fost prea drastică şi trebuia să le restitui câte 2 faguri. Trebuia să dau fagurii seara dar urma să plec undeva duminică aşa că mi-am zis că este rece, albinele nu zboară, este şi înnorat deci mai bine îi pun în acea dimineaţă pentru că îi pot urmări peste zi. I-am pus dar apoi s-a încălzit deşi cerul era complet acoperit de nori şi când am trecut pe la stupi la unul deja erau câteva albine moarte pe oglinda stupului şi la amândoi albinele mele se luptau cu atacatoarele. Am închis urdinişurile şi am deschis la cei 2 aerisirile de fund(noroc cu ele) iar la ceilalţi le-am strâmtorat urdinişurile. Pentru că cineva ar putea crede că familiile atacate sunt slabe le-am pozat astăzi dimineaţă când răsărea soarele. La Satu Mare erau 2 grade dar la noi căzuse brumă şi pe un capac chiar îngheţaseră picăturile de apă.

cine sunt eu-valer bodea vineri seară restrâns cuiburile familii. profitat şi le-am

53KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Aşa arăta una din cele 2 atacate. Este evident că nu poate fi numită slabă, slabi sunt roii pe care i-am făcut recent prin divizare. La aceasta alţii probabil i-ar mai da 1 fagure.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nu a intrat poza.

cine sunt eu-valer bodea intrat poza.

60.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Aşa arăta la 2 grade cealaltă care şi ea a primit ieri dimineaţa 2 faguri. Am postat întâmplarea pentru a sublinia încă o dată importanţa prevenirii furtişagului pentru că cine riscă aşa ca mine poate păţi şi mai rău chiar dacă nu are familii slabe.

cine sunt eu-valer bodea aşa arăta grade care şi primit ieri faguri. postat pentru

65.4KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Roii făcuţi recent acoperă bine 4 faguri şi pe faţa exterioară cu excepţia unuia mai slab care nu încape pe 2 faguri(albinele stă agăţate şi pe scândura de podişor) dar nu poate acoperi mai mult de trei. Problema este că un altul, bun, are matca mai mică recent cumpărată, de care nu sunt sigur dacă este împerecheată. Sunt sigur însă că nu mai are şansa împerecherii cu trântori din familii bune pentru că ieri am constatat că acestea nu mai au trântori. De-acum trântori mai păstrează doar familiile bolnave sau slabe, cu mătci defecte sau unele nuclee de împerechere. Poate vremea nici nu-i va permite să se încadreze în cele maxim 30 de zile de la eclozare. Să o omor mi-e milă, să fac unificare n-am chef. Dar dacă va depune ouă nefecundate îmi distruge un roi bun. O soluţie de compromis este să fac schimb de mătci între roi. Dându-i roiului slab matca mică luată de la roiul bun va fi suficient să mut în ianuarie doar un fagure pentru a vedea ce fel de puiet căpăcit va avea: de lucrătoare sau de trântor. Simplu, dar cu hoaţele pe cap aş putea găsi în scurt timp mâine dimineaţă devreme mătcile dacă nu ar fi marcate? Bineânţeles că nu. Cu mătcile marcate o pot face uşor şi repede. Marcarea este atât de folositoare încât nu aş renunţa niciodată la ea şi îi sfătuiesc pe cei care până acum nu au marcat mătcile să schimbe tabăra pentru că se marcarea este foarte uşoară!

cine sunt eu-valer bodea roii recent bine faguri şi faţa unuia mai slab care încape

54.2KB


pus acum 14 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 759
Va  nea' Valer la poza 2 si 3 familiile sunt poze cu familiile pe care le considerati "prea stranse"? inainte de a le introduce cele 2 rame sau dupa?
Nu am experienta ochiometrica a ceea ce insemna cuib restrans corect. Care rama o luati ca etalon, ultima?


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Vă salut, domnule Jimm.
-Familiile pe 8 rame din pozele 1 şi 2 erau prea restrânse sâmbătă dimineaţa când erau pe câte 6 faguri. Le-am mai dat atunci câte 2 şi acum au câte 8. Roişorul din poza 3 avea doar 2 rame şi stăteau şi sub scândura de podişor. Acum are 4 rame ca să-i pot găsi uşor şi rapid matca mâine dimineaţă, ca să fac rocada.
-Ca etalon iau faţa exterioară a ultimei rame doar atunci când familia nu mai are puiet. La mine puiet mai are doar un nucleu căruia i-am dat sirop la pungă.
-Dacă ar fi puiet pe o ramă sau  pe câteva din spre margine albinele ar ocupa fagurii care mărginesc puietul lăsându-i cam neocupaţi pe cei din partea opusă şi am ajunge la evaluări greşite dacă am aprecia după ultima ramă!
-Nu este sigură nici aprecierea făcută doar prin ridicarea podişorului pentru că o familie slabă cu faguri prea mulţi ocupă doar partea superioară a fagurilor, unde poate păstra temperatura necesară. -Dar să nu credeţi că toţi cei 8 faguri au albină cât exteriorul ultimului. În interior asigură acoperirea considerată de ele optimă, surplusul migrând la margine. Acestea sunt mai ales bătrâne care probabil vor muri până la iarnă sau în prima parte a ei. De aceea eu nu le voi mai adăuga alţi faguri până la împachetarea definitivă de la începutul iernii când pot evalua mai corect populaţia.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nucleul care a primit în 1 octombrie, seara, prima porţie de 0,6 kg sirop 3:1 nediluat avea golită punga în dimineaţa zilei de 3 octombrie. A avut noroc, nu au dat hoaţele peste el. Acum primeşte doar 0,2 kg pe care le poartă până dimineaţa. Punga primită în trei octombrie era goală a doua zi.

cine sunt eu-valer bodea nucleul care primit octombrie, seara, prima 0,6 sirop 3:1 nediluat avea

51.6KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Prima pungă la care a purtat 2 zile.

cine sunt eu-valer bodea prima pungă care purtat zile.

50.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Aproape fiecare dintre stuparii tineri îşi propune mărirea numărului de familii. Am scris cândva că pentru aceasta este importantă întărirea familiilor şi obţinerea mătcilor. Mie mi-au rămas în martie 2 familii iernate în aceeaşi ladă sub un păr. Mi-au rămas acelea pentru că una din ele era irascibilă, supărând-o până şi căderea unei frunze peste rame aşa cum arată poza de astă toamnă. De aceea cumpărătorul nu le-a dorit. Pentru că le-am târguit la începutul lui martie nu am închis aerisirile de fund deoarece urma să fie transportate. Vremea rea a tot amânat transportul şi împreună cu aerisirea deschisă a întârziat reluarea pontei. După ce cumpărătorul şi-a luat stupii am cercetat cuiburile la cei 2 ai mei. Aveau doar puiet necăpăcit şi cam 2,5 kg de miere. Dar albinele au iernat bine şi nu erau uzate. Am eliminat irascibilitatea albinelor prin schimbarea mătcii, am obţinut câteva mătci şi am făcut divizări. De la 2 am ajuns la cele 7 familii din pozele de mai jos făcute în 23 septembrie dimineaţa, la temperatura de 6 grade. Unul era pe 12 rame.

cine sunt eu-valer bodea aproape fiecare dintre stuparii tineri îşi propune familii. scris

66.7KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Al doilea acoperea 11 faguri.

cine sunt eu-valer bodea doilea acoperea faguri.

72.3KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Al treilea avea 11 faguri, fără cei 2 de după diafragmă. Nu se văd toţi dar lada este de 16.

cine sunt eu-valer bodea treilea avea faguri, cei după văd toţi dar lada este 16.

67.6KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Al patrulea avea 11 faguri şi golea fagurii daţi în cat.

cine sunt eu-valer bodea patrulea avea faguri şi golea fagurii daţi cat.

54.3KB


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1 ... 3 4 5 6 7 8  

Mergi la