APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sexyindianca la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Ilfov
cauta Barbat
24 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ? / Cine sunt eu-Valer Bodea  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5 6 ... 8
mircea.costache
apicultor

Din: Gavanesti-Nedeia-Craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 88
Domnule Mihai V
    Domnule Valer 70
              Nu este cazul sa intram pe un forum de apicultura cu teme religioase.Daca considerati eu va stau la dispozitie.Eu Mircea Costache cind ma voi supara repet si pentru domniile voastre inseamna sa luati in calcul pe linga cele 7(sapte) minuni ale lumii inca una -supararea mea.Cei care se supara POFTA MARE.
Referitor la cuvintul AMIN=terminat este adevarata traducerea mea ,daca vorbin de adevar.Asta in termeni religiosi inseamna ca se termina ceva si urmeaza sa inceapa altceva sau pentru ziua de azi s-a terminat,etc. .Deci nu pentru totdeauna (nu se poate traduce prin cuvintul SFIRSIT care are alt inteles fata de terminat). Referitor la convingeri si oameni cu convingeri religioase nu are rost (padure fara uscatura nu exista )Nemernici, etc. intilnim in toate confesiunile religioase de toate marimile ,gradele,functiile etc.Asa ca sa vedem adevarul TOTI suntem inainte de "CONFESIUNEA "religioasa OAMENI.Nu cred ca uni dintre noi sunt cu confesiunea lor mai superoameni mai extraoameni mai etc.Mi-ar fi placut sa vad ca studiul religiei in general v-a luminat citusi de putin.
    Luati in calcul faptul ca am trait in zona CRISANA a tarii cam aprox.2(doi) ani si ceva.M-am bucurat de romanii de acolo si de ungurii de acolo indiferent de confesiunea lor religioasa.Asta pentru ca am stiut sa ma bucur nu sa caut confesiunea lor etc ,nod in papura, s.a.m.d. Cunosc cit de cit zona .
   ASA SA FIE se traduce in termeni biblici cu cuvintul ?(___) care se mai poate traduce cu,  CUVINTELE : asa este, asa sunt,asa sa fie etc.
    Tot respectul meu pentru scoala (studiile) facute.
                             Cu respect.

Modificat de mircea.costache (acum 14 ani)


_______________________________________
Unii sunt prea credinciosi ca sa priceapa si altii prea pacatosi sa inteleaga.Noi cum trebuie sa fim?
Ceea ce este semanat,nu incolteste intotdeauna;dar ceea ce incolteste a fost intotdeauna semanat
Nimic nu este intimplator.Nimic nu este fara DUMNEZEU.Adu-ti aminte ca vei muri si nu vei mai pacatui.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Mircea Costache, nu mi-o luaţi în nume de rău dar când vreau să aflu înţelesul unui cuvânt biblic de origine ebraică, latină, slavă sau greacă apelez la un preot pentru că ei au învăţat la facultatea de teologie cel puţin termenii religioşi luaţi din limbile respective. Şi îmi place să cred că au şi dicţionarele necesare. Noi ceilalţi putem bănui semnificaţia unui cuvânt dar pentru că poate avea mai multe sensuri şi pentru că nu avem noţiuni de istorie a religiei putem greşi. Nu vreau o dispută religioasă cu dumneavoastră dar vă dau un subiect de meditaţie. Eventual subiect de topic. Zecimea. Preoţii sau pastorii sunt şi ei oameni, cu bune şi cu rele. Bisericile vechi au făcut şi greşeli. Cu toate acestea nu mai sunt de mult timp atât de iubitoare de arginţi încât să mai pretindă zecimea. Eu am auzit un predicator neoprotestant din unul din cele mai mari oraşe ale ţării care susţinea că din ceea ce ne-a încredinţat Dumnezeu întâi ar trebuită dată partea lui Dumnezeu apoi impozitul, contribuţia la asigurările sociale şi altele. Deci susţinea să se dea zecimea din venitul brut adică aproape să se dubleze. Desigur unii vor justifica pretenţia prin faptul că bisericile neoprotestante au credincioşi mai puţini şi prin importanţa misiunii lor. Dar pentru că fiecare biserică în parte se pretinde singura deţinătoare a adevărului fiecare neagă importanţa tuturor celorlalte. Rămâne justificarea cu numărul mic al credincioşilor. Dar este o justificare falsă. În localitatea noastră există Biserică catolică, protestantă, ortodoxă, penticostală şi adventistă. Există şi martori ai lui Iehova. La aşa fărâmiţare parohiile sunt mici şi sărace. Totuşi parohia noastră ortodoxă a încasat pentru acest an doar 80 de lei pe familie, pentru săraci stabilind mai puţin.
Familia ortodoxă cu salariu sau pensie de 800 de lei a plătit pentru tot anul a zecea parte din salariul sau pensia unei luni. Neoprotestantul cu venit de 800 de lei lunar are două variante. Prima. Dacă este pensionar sau salariat plăteşte 10 %, câte 80 de lei lunar, adică de 12 ori mai mult decât ortodoxul. Dacă şi soţia are 800 de lei pensie sau salariu  plătesc de 24 de ori mai mult decât ortodoxul. Şi cu toate acestea salariaţii care au ascultat o predică asemănătoare cu cea la care m-am referit rămân cu sentimentul vinovăţiei pentru că nu dat mai întâi partea Lui Dumnezeu adică 10% din salariul brut. Psihologii  au constatat posibilitatea unei cauzalităţi: sentiment de vinovăţie-frustrare-depresie iar uneori chiar alienare. A doua variantă ar fi să dea cât poate nu zecimea. Însă chiar dacă are acceptul bisericii pentru aceasta nu scapă de sentimentul de vinovăţie. Pentru că pe de o parte se simte un paria faţă de ceilalţi iar pe de alta dacă este conştiincios se simte totuşi vinovat pentru că nu dă zecimea impusă de Biblie. Vedeţi, domnule Mircea Costache, ca orice instituţii omeneşti şi diferitele biserici au şi părţi bune şi rele. Dar să nu uităm că lăcomia nu este sănătoasă chiar dacă cei care o practică pretind că o fac pentru scopuri înalte. Drumul spre infern este pavat de multe ori cu intenţii bune. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Mie imi place de domniile voastre. Vreau doar sa va dau un exemplu cel putin interesant zic eu: la biserica unde merg eu preotul ortodox nu ia bani. Nu a cerut niciodata bani pt vreun serviciu religios. Fiecare da cat vrea si cat poate. E un preot cu o gospodarie frumoasa si munceste f mult, se roaga si tine post , ii ajuta pe saraci ... si are mult mai mult de caSTIGAT pt k lumea ii da mai mult decat poate ar cere el. Deasemenea e ajutat si de multi oa,eni cu posibilitati din zona mun. Moreni. E un preot asa cum ar trebui sa fie toti. Nu face preotia pt bani. Iata cum e cu zeciuiala si cu bunul simt!  Dar, veti spune dvs preotia nu sta in banii pe care ii ia sau nu preotul. Asa este. Uneori insa si preotilor le sunt impuse mai de sus (pestele de la cap...) anumite "zeciuieli". Preotul de care va vorbesc era sa fie dat afara pt k nu a cotizat unde trebuia cand i s-a cerut sa faca asta si lumea a sarit in ajutorul lui ... si a venit televiziunea etc. Lucruri urate. Iar mai apoi s-a dovedit ca nu zeciuiala era de vina, sau obligatia crestinului fata de Dumnezeu, ci lacomia. Un altul voia sa-i ia locul, pt care oferea "mai sus" o anumita suma. Lucruri si mai urate pe care le cunosc f bine. E trist k se intampla asa ceva. Si aici sunt de acord cu dvs D-le Valer k e vorba de greseli ale unor oameni ai Bisericii. Trist dar adevarat. Dar adevarat este si faptul k mai sunt preoti k cel de care va vorbeam si ma bucur de acest lucru pt k pt mine asta e ORTODOXIA. Si ORTODOXIE inseamna si parintele Cleopa, Parintele Paisie Olaru, Parintele si inddraznesc eu Sfantul Arsenie Boca, chiar daca n-a fost canonizat inca si altii ca ei. Atata vreme cat vor fi unii ca ei in ORTODOXIA asta saraca eu prefer sa fiu Ortodox. Mai incolo Dumnezeu cu mila.

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Da. Omul sfinţeşte locul. Şi Oameni sunt în toate religiile. Ca şi neoameni. Bine ar fi să avem cât mai mulţi din prima categorie.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Janese a cerut undeva, nu mai ştiu unde, să-i arate Gică o familie cu albine până la leaţul de jos. Astăzi la amiază aveam -5 grade.

cine sunt eu-valer bodea janese cerut undeva, mai ştiu unde, să-i arate gică familie

54.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Faptul că spaţiul ocupat de rame este izolat cu diafragma le permite albinelor să ocupe ramele până jos.

cine sunt eu-valer bodea faptul că ocupat rame este izolat diafragma permite albinelor să

59.4KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Afară minus 5 grade. Înăuntru- albine până jos.

cine sunt eu-valer bodea afară minus grade. albine până jos.

78.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

59.2KB


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Pacat ca nu stati mai aproape de mine. Va vizitam in fiecare zi cred. Dar trec pe la dl Jean si-i fur toata meseria. Cleptoman ma fac. =D 

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
mircea.costache
apicultor

Din: Gavanesti-Nedeia-Craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 88
Domul Mihai V.
       Sa ma identific . Eu si familia mea suntem din generatie cu obiceiuri ortodoxe.
Va respect meseria .Va respect familia .Va respect absolut orice. Nu ma intelegeti lipsit de respect.
  De ce este nevoie in cazul apicultorilor de angrosisti (intermediari)ATENTIE! doar pentru uni?.De ce am eu nevoie de intermediari intre mine si DUMNEZEU ?.Eu am si voi avea poate nevoie de obiceiul serviciilor religioase pentru care intreadevar trebuie sa platesc aceste sevicii.Taxa impusa de biserica orinduirea religiei ortodoxe a oricarei religi ascunde ceva RUSINOS( lacomie,lene,ura,etc.)
  De ce trebuie sa-mi aiba alti grija de stupi mei cind eu sunt propietarul lor?
  De ce trebuie sa-mi spuna mie un preot sau altcineva sensul cuvintelor pe care nu le inteleg .Eu nu stiu cumva sa citesc sa studiez sa caut sa ma informez. Chiar trebui sa iau de buna vorba cuiva fara sa verific cit adevar contine.
            Cred eu ca timpurile intunericului pentru cei care vrem lumina sau dus .Dezinformarea insa continua.ATENTIE! NU SI PENTRU MINE
  MI-AS DORI SA INTELEGETI RESPECTUL MEU PENTRU DUMNEAVOASTRA PENTRU HAINA PREOTEASCA PENTRU TOT CEEA CE SUNTETI.
  Cu respect


_______________________________________
Unii sunt prea credinciosi ca sa priceapa si altii prea pacatosi sa inteleaga.Noi cum trebuie sa fim?
Ceea ce este semanat,nu incolteste intotdeauna;dar ceea ce incolteste a fost intotdeauna semanat
Nimic nu este intimplator.Nimic nu este fara DUMNEZEU.Adu-ti aminte ca vei muri si nu vei mai pacatui.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Mircea Costache, aţi înţeles greşit. Domnul Mihai V. nu v-a explicat nimic dumneavoastră. Mi-a explicat mie, în urma rugăminţii mele din postarea anterioară răspunsului şi îi mulţumesc pentru răspuns. Eu am criticat câteva din greşelile făcute de cler de-alungul celor două milenii de creştinism. Deci nu le iau apărarea necondiţionat. Dar a fost mare nevoie de cler în perioada scursă de la începutul creştinismului până acum câteva secole. Pentru că poporul, mirenii, erau neştiutori de carte. Iar înainte de învenţia lui Gutenberg o carte scrisă de copişti costa o avere, nu degeaba pe vechile cărţi de cult era scris numele donatorilor. Deci Bibliile erau rare. Şi materialele pe care se scria(velum, pergament) erau scumpe. De acum câteva secole până în prezent însemnătatea pastorilor, preoţilor, profesorilor de religie  precum şi nevoia existenţei lor a crescut. Pentru că din cauza preţului accesibil Biblia ajunge în mâna oricui. Dar nu oricine are cunoştinţele de istorie, inclusiv de istoria religiilor necesare pentru a interpreta corect cele citite. Din denaturarea Bibliei s-au născut monstruozităţi care au condus la masacre cutremurătoare(Templul Popoarelor, Davidienii). Sau la practici ritualice greşite ca aceea a scopiţilor care practicau mutilarea sexuală a bărbaţilor şi femeilor sau ca aceea a circumciziei. Nici de greşelile pentru care îi criticăm clericii nu sunt vinovaţi 100% pentru că multe au fost comise la presiunea credincioşilor. Dau exemplul sărutării mâinii preoţilor. Credincioşii gândeau că preoţii pun mîna pe sfintele taine deci se sfinţesc prin atingerea lor. Erau convinşi că sărutând mâna preotului primesc o parte din acea sfinţenie. Obiceiul prosternării este mai vechi decât creştinismul. Vedeţi Vechiul Testament. Obiceiul sărutării mâinilor părinţilor şi rudelor în vârstă-la fel. Ca oameni preoţii nu sunt prea vinovaţi pentru că au acceptat  practica sărutării mâinii. În sprijinul absolvirii preoţilor vine practica actuală a sărutării moaştelor, a raclelor care le adăpostesc. Bigotismul îi face pe unii să încerce să ia puţină putere, puţină sfinţenie, frecînd obiecte textile de racle. Deşi trăiesc în mileniul trei sunt la fel cu cei care sărutau sau răzuiau puţin din statuia lui Hercules pentru a câştiga forţă sau virilitate. Nu pot înţelege că sfinţenia, vindecarea, minunea nu este ceva material ca să o poată lua oricine pe obiecte materiale, indiferent dacă este merituos sau nu. În creştinism primordială este credinţa şi purtarea. Nu numai atingerea, nici chiar posesiunea moaştelor(cu care s-a făcut comerţ cândva) nu transformă un păcătos într-un om cuvios! Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3643

Valer70 a scris:

Janese a cerut undeva, nu mai ştiu unde, să-i arate Gică o familie cu albine până la leaţul de jos. Astăzi la amiază aveam -5 grade.

Felicitari Domnule Valeriu.
As dori ca toate coloniile sa fie in situatia de mai sus.Populatie numeroasa,hrana suficienta iernare uscata.
Acum hai sa va zic una - eu am vandut lui Janese toate cojoacele si diafragmele pe care le aveam.Vedeti ca mai are nevoie.Da vrea numai din alea probate in stupi 


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Gică, mulţumesc pentru felicitări dar sunt convins că familiile dumneavoastră sunt mai bune. Şi la Maxim şi Dilă am văzut în poze familii care pot face invidios pe oricine. La mine unele sunt până jos pentru că:
-la mine mătcile încep ponta după 15 ianuarie aşa că le iau scândurile de podişor şi cârpele de deasupra şi le pun nailon şi polistiren expandat de 2 cm:
-nu am completat rezervele în toamnă din cauza tentativelor de furtişag aşa că acum am dat pastă sau miere acestea conducând la înfoierea ghemului;
-la majoritatea am restrâns cuibul suficient în toamnă; dar dacă întârzii în martie cu lărgitul mă urcă prin pomi;
-am avantajul diafragmei care izolează familia în spaţiul ocupat de faguri;
-cu excepţia a două familii eu iarnez câte două familii în ladă deci ghemul e mai mare cu toate avantajele ce decurg din aceasta;
-am aerisire de fund.
Dar nu am familii puternice, anul acesta am doar una pe 8 faguri, 5 pe cîte 5 faguri şi 10 pe 6-7 faguri.
Sunt convins că hâtrul de Janese are familii mai bune decât mine, aşa că păstrez diafragmele.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Dl Valer70 a scris
-la majoritatea am restrâns cuibul suficient în toamnă; dar dacă întârzii în martie cu lărgitul mă urcă prin pomi;
-am avantajul diafragmei care izolează familia în spaţiul ocupat de faguri;


Sa inteleg ca daca se foloseste diafragma si este restrans cuibul un pic mai mult decat ar fi necesar, creste sansa ca albina sa roiasca mai devreme? Cam de cand si cam pe cate rame ar trebui restrans? Si mai ales cam cand ii cautam prin pomi, inceputul sau sfarsitul lui aprilie? Va multumesc!


_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
-Domnule Mihai V., iarna restrângerea de toamnă şi diafragma etanşată nu au legătură cu roitul. Dar asigură o iernare bună şi o dezvoltare timpurie a familiei. Întârzierea lărgirii cuibului în martie iar în primăverile călduroase chiar la sfârşitul lui februarie sigur le predispune la roire. Şi roirea naturală este o catastrofă dacă se pierd roii. Pentru economie se poate folosi pe post de diafragmă şi o ramă(nu fagure-atac de găselniţă) învelită în nailon sau doar nailon. Există totuşi stupari, de obicei cu multe familii şi cu lăzi de 8-12 rame care susţin că ultima ramă de cuib sau un gol de o ramă două au rol de diafragmă.
-Restrângerea se face în etape, începând din august-septembrie, în funcţie de zonă. Eu sunt în nord-vestul extrem, o zonă mai rece decât a lui Don Bazil dar mai caldă decât a altora aşa că ultima restrângere o fac în noiembrie. Pe câte rame se restrânge hotărăşte familia. Eu las pentru iernare doar fagurii bine acoperiţi de albine. Este bine să se perforeze fagurii mărginaşi în treimea superioară cu un pix mai gros.
-Roitul are loc mai ales în mai-iunie, în funcţie de  în funcţie de zonă şi de cules. Când lucram 12 ore pe zi şi neglijam stupii am avut roi şi în 27 aprilie şi în 1 şi 2 mai.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
După 15 ianuarie matca pontează. Pentru a-i asigura cuibului un regim termic mai bun înlătur scândurile de podişor şi materialele textile de pe podişor şi le înlocuiesc cu nailon şi polistiren de 2,5 cm. Îmi pot permite, am stupi puţini şi sunt acasă. Din cauză că nu am ras propolisul de pe părţile laterale ale scândurilor de podişor printre scînduri şi prin cele 2-3 straturi de pătură a trecut încet aerul cald încărcat cu vapori de apă. Aburii s-au condensat pe pătura de deasupra, celelalte rămânând uscate. Când era frig se observa bruma de pe pătură. Această eliminare a apei mi-a menţinut lăzile şi ramele uscate. Bruma este vizibilă în 23 ianuarie la o ladă rămasă cu podişor şi pături.

cine sunt eu-valer bodea după ianuarie matca pentru a-i asigura cuibului regim termic mai bun

57.4KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Aceeaşi ladă. Este vizibil că podişorul este uscat deci prima parte a iernării a decurs bine.

cine sunt eu-valer bodea ladă. este vizibil că este uscat deci prima parte decurs bine.

42.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
O dată cu reluarea pontei, după 15 ianuarie, albinele consumă mai mult deci elimină mai multă apă. Aerisirea de fund nu rezolvă problema 100%. Dimineaţa sunt ude scândurelele puse înclinat la urdiniş pentru a feri albinele de piţigoi şi de amăgirea soarelui reflectat de zăpadă. Le înlătur pentru a le repune doar când suflă vântul spre urdiniş. Am luat pe o porţiune şi gratiile antişoareci. Familiile restrânse bine au albine până jos(ghemul s-a mai înfoiat) deci şoarecii nu mai sunt un pericol în zona mea.

cine sunt eu-valer bodea dată reluarea pontei, după ianuarie, albinele mai mult deci mai

44.7KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Şi

cine sunt eu-valer bodea Şi

42.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La -5 grade albinele mele stă pe leaţul inferior al ramei să ia o gură de aer proaspăt.

cine sunt eu-valer bodea grade albinele mele stă inferior ramei să gură aer

54.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La aer curat

cine sunt eu-valer bodea aer curat

59.4KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta

cine sunt eu-valer bodea alta

65.6KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Şi

cine sunt eu-valer bodea Şi

78.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Doar un şoarece cu probleme ar mai îndrăzni să le deranjeze. Am repostat pozele pentru că altfel unii nu vor crede ce va urma.

cine sunt eu-valer bodea doar probleme mai să deranjeze. repostat pozele pentru că altfel

51KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În postările făcute în 21 ianuarie între orele 13.01-17.35 am arătat cum o familie restrânsă pe 6 rame avea albine şi pe faţa interioară şi pe faţa exterioară a diafragmei de lângă faguri, sub pantalonul ţinut apropiat de o altă diafragmă exterioară. Am pozat fagurele cu care i-am lărgit atunci cuibul. În 24 ianuarie după ora 17 erau -9 grade.

cine sunt eu-valer bodea ianuarie între orele cum familie rame avea albine şi faţa şi

38KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am luat un fagure care este pe o faţă mai mult de jumătate cu miere. Am descăpăcit partea cealaltă care avea mai puţină.

cine sunt eu-valer bodea luat fagure care este mai mult miere. partea care avea mai

94KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În 24 ianuarie la ora 17.45, la -9 grade am îndepărtat diafragma pentru a face loc. Albină multă-lada uscată.

cine sunt eu-valer bodea ianuarie ora 17.45, grade diafragma pentru face loc.

58KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În 24 ianuarie la ora 17.45, la -9 grade i-am dat acelei familii fagurele descăpăcit. Dar nu l-am pus lângă ultima ramă. L-am pus lângă peretele lateral al lăzii, pentru ca să fie un gol între fagurele descăpăcit şi fagurii cu albine. A doua zi, în 25 ianuarie la ora 9.31 erau -16 grade. Dimineaţa au fost -19, a fost o noapte geroasă.

cine sunt eu-valer bodea ianuarie ora 17.45, grade i-am dat acelei familii fagurele dar l-am pus

35.4KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În 25 ianuarie la -16 grade am deschis stupul. Greu de crezut pentru cei care susţin că diafragma este inutilă, într-o noapte geroasă(minima -19) boieroaicele mele au trecut pe rama descăpăcită şi au acoperit-o pe ambele feţe, în poză fiind vizibile albinele dintre partea exterioară a fagurelui şi diafragma de lângă peretele lateral al lăzii. Am alăturat-o celorlalte şi am pus diafragma, fără nimic altceva pentru că nu am vrut să le strivesc. Nu am timp acum să comentez rezultatul dar o voi face.

cine sunt eu-valer bodea ianuarie -16 grade deschis stupul. greu crezut pentru cei care că

40.5KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3643
sunt dispus sa comentez pe contra domnule Valeriu.

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Am si eu cateva nedumeriri: pe cate rame era la intrarea in iarna? Are matca tanara? Si ..de necrezut... ati largit cuibul in ianuarie? Ce ati facut? Nu de alta dar sper eu sa reusesc sa am botci la jumatatea lui aprilie si rame pline de puiet si albine pt a face roi la 20-25 aprilie. Se poate? Ce sfaturi imi dati? Va multumesc!

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Mihai V. să nu rămâneţi cu o părere greşită.
-Nu am familii puternice pentru că nu am completat rezervele de hrană în toamnă. Au doar între 5 şi 8 rame. Toţi cei care fac pastoral au familii mai puternice decât ale mele. Dealtfel nici nu le vreau prea puternice pentru că nimeni nu cumpără familii puternice primăvara iar eu voi vinde 12.
-În 4 ianuarie am văzut ghemul cu lanterna prin urdiniş la 7, în această seară, la -8 grade, doar 3.
-Cuiburile le lărgesc la începutul lui martie nu acum. Dar dacă am găsit familia pozată mai sus cu albine după prima diafragmă(pe a doua am pus-o pentru că o aveam în mână) la temperatura pe care aţi văzut-o era normal să-i dau fagurele cu miere pozat mai ales că şi-a cam consumat rezervele.
-Dacă după ce i-am dat fagurele cu miere între ultima şi penultima ramă tot mai avea prea multe albine pe exteriorul ultimei rame era logic să-i descăpăcesc o faţă a unui fagure ca să poarte mierea apoi să întorc faţa cu peste 50% miere spre ghem. Rămâne de verificat un lucru. Dacă nu cumva matca a rămas pe unul din fagurii dinspre margine şi ghemul nu este lipit de diafragma care separă cele două familii. Şi în această situaţie prefer să dau faguri plini 50% cu miere în margine iar când temperaturile permit mişc spre exterior cu 1-2 cm toţi fagurii, scot ramele neocupate de lângă diafragmă şi repoziţionez familia la locul cuvenit, lângă diafragma care separă cele 2 familii din ladă. Am mai avut asemenea situaţii dar doar de vre-o 2-3 ori. De ce am pus fagurele descăpăcit aiurea? Pentru că-mi permit, poza a dovedit-o. Şi pentru ca să aibă ce comenta prietenul nostru Gică.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Mihai V., graba la mărirea numărului familiilor nu este bună, mai bună este valorificarea culesurilor, producerea mătcilor, împerecherea lor în nuclee, lăsarea lor acolo până încep ponta şi apoi facerea roilor după salcâm. Dar am făcut şi eu ce vreţi să faceţi dumneavoastră, cu mai multă muncă şi mai multe rateuri. Sunt atâtea metode câţi stupari. Arăt cum făceam, două metode, dar nu vă recomand să o urmaţi pe prima. Eu am primăvara mai timpurie. Când am vrut să întăresc familiile pentru cules sau înmulţire am procedat aşa:
-am introdus la iernare familii puternice;
-am restrâns bine cuiburile;
-am dat de 2-3 ori pastă după 10-15 ianuarie dacă a fost necesar;
-nu am dat suplimente proteice, am avut o dată nosemoză la stupii părinţilor şi mi-a ajuns; albinele găsesc polen la sfârşit de februarie-început de martie, numai să poată zbura; dar am păstrat şi fagurii cu multă păstură, în mediu uscat, la  temperaturi scăzute dar pozitive;
-primăvara la sfârşitul lui februarie-începutul lunii martie când familiile şi-au reluat zborul la câmp am retras sau am adăugat faguri, după caz, pentru ca familiile să fie pe faguri bine acoperiţi; 
-am stimulat cu miere sau sirop din zahăr şi miere, ca să nu uzez albinele;
-am extins cuiburile cu faguri cu sirop buni pentru ouat; intră uşor cam 1 litru sirop pe fagure;
-la o familie de calitate i-am pus în cuib 1-2 rame clădite cu celule de trântori, de culoare mai închisă şi cu sirop;
-această familie a primit hrană masiv pentru a-i bloca rapid mătcii spaţiul de ouat.  Neavând spaţiu liber se va pregăti de roit crescând trântori apoi făcând botci. Este indicat ca primii trântori să eclozeze CU DOUĂ SĂPTĂMÂNI înaintea mătcilor.

Prima metodă
Spre sfârşitul lui martie la 1-2 familii cu mătci excelente de 2-3 ani dădeam câte un fagure cu puiet gata de eclozare iar peste o săptămână încă unul. Dar hrăneam masiv pentru ca celulele eliberate de puiet să fie ocupate de sirop. În aceste familii cu cuibul blocat apar botci dar distrugeam puietul de trântor prin decupare sau retragerea fagurilor cu mult puiet de trântor căpăcit. În paralel la familia producătoare de trântori suprimam botcile. Procedând aşa aveam trântori viguroşi care îi puteau surclasa pe pricăjiţii vecinilor. Dacă familia producătoare de trântori este o familie bună cumpărată de la peste 5o km-şi mai bine, trântorii nu sunt înrudiţi cu matca. În tot acest răstimp îndepărtam treptat lăzile pentru a putea face roirile prin divizare cu mutarea mătcii cu câţiva faguri în alt loc şi împărţirea restului fagurilor în două lăzi puse de o parte şi de alta a urdinişului. Dădeam matca sau botca protejată şi aşezată între doi faguri proprii cu albinele pe ei. Şi foloseam factorul surpriză. Puneam de o parte şi de alta doi faguri de la o altă familie. De o parte şi cealaltă-de la altă familie. Şi tot aşa. Cu afumare şi unificare a mirosului(dacă nu este pericol de furtişag). Mai departe-ruperea botcilor dacă apar, eliberarea mătcilor, urmărirea fecundării şi începereii pontei, unificări.  Muncă de ocnaş cu  regretul că nu am valorificat mai întâi culesul de rapiţă-salcîm. Mai ales când urmează vreme secetoasă şi roii nu-şi pot asigura  supravieţuirea. Am păţit-o în 1970 când i-am roit pe toţi şi am văzut pentru prima şi ultima dată în viaţa mea în luna august toţi roii fără o picătură de miere, fără o celulă cu puiet! Din câteva zeci am făcut patru iar toamna doi pentru că albina bătrână murea pe capete.. Primăvara i-am unit şi pe aceia. Apoi prin două divizări am obţinut 4. Toamna am unificat cei 4 roi recoltând 72 de kg de miere. Şi mi-am dat seama ce mult am pierdut prin roirea grăbită din anul precedent! Despre a doua metodă-mâine.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

gica a scris:

sunt dispus sa comentez pe contra domnule Valeriu.



Astăzi am fost plecat dar vă aştept cu plăcere comentariile pe contra, totdeauna se învaţă ceva din confruntarea opiniilor!


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Totul tine si de vreme. Eu am 17 familii - una pe 8 rame, 2 pe 7 r si restul pe 6 r. Daca ies toti din primavara, am de gand sa iau inca vreo 10 fam. pt masura 141. Am 23 de cutii goale si am dat la tamplar sa-mi faca alte 40 cu lemnul meu. Am aprox 70 rame cladite si vreo 20 kg de miere. Am luat de la acadore 300 rame intregi si mai am 8-9 kg de faguri noi. Am luat 50 kg zahar si vreau saa mai iau vreo 50 pt a stimula stupii in per fara cules. As vrea sa-i aduc cu miere si sirop pana pe 9 rame si albina multa,cpoate pana la salcam - 25 mai -  apoi sa iau cate 2 rame cu puiet capacit si sa fac roi. In paralel sa incerc sa fac multe botci prin roire fortata si metoda Miller (metoda Miller n-am mai incercat-o). Dupa ce incep matcile tinere sa oua, le mai ajutcu rame cu puiet capacit din stupii pe care ii stimulez, daca lipseste culesul.Pt asta vreau samai iau zahar, pt sirop. Daca reuseste (anul trecut am facut 8 roi prin iunie -incep lui august si i-am stimulat la greu cu miere - n-am mai scos miere procentaj de reusita cam mic 60%) voi repeta schema prin iunie-iulie la tei si faneata (destul de bun in zona) si le stimulez cu zahar de la sf lui iulie pana in august. Ce nu se dezvolta sau nu merge bine unescin august. Voi cauta sa schimb si matcile mai batrane si pe cele ce dau semne de uzura. Intentionez sa le solicit la maxim pe cele din stupii de baza. Dar astea sunt doar planuri. Mai e si vremea si mai ales Dumnezeu, k daca nu ma ajuta Bunul Dumnezeu tare mi-e k ma iau cu mainile de par.

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

mihai v a scris:

...Ce ati facut? Nu de alta dar sper eu sa reusesc sa am botci la jumatatea lui aprilie si rame pline de puiet si albine pt a face roi la 20-25 aprilie. Se poate? Ce sfaturi imi dati? Va multumesc!


Domnule Mihai V., vă descriu a doua metodă pentru a obţine mătci excelente la data dorită fără transvazare şi nuclei de împerechere, pe care am aplicat-o din lipsă de timp.
-Am întărit familiile după metoda descrisă mai sus.
-Cu 19 zile înainte am pus în familia respectivă dacă era loc sau în altele 4 faguri din care au eclozat 2-3 generaţii, stropiţi cu miere diluată pentru a fi curăţaţi.
-Am pus un fagure mai deschis la culoare(nu nou) pentru ouat, stropit cu miere, între doi faguri cu larve cât mai tinere, cu 18 zile înainte de data la care aveam nevoie de mătci neâmperecheate.
-Cu 16 zile înainte am scos toţi fagurii fără puiet din familia care trebuia să-mi crească botcile. Mai puţin 2 faguri cu miere. Am scos şi fagurii daţi la curăţat, i-am scuturat de albine şi i-am dus într-o cameră caldă, înveliţi într-un prosop de baie.
-Am căutat matca şi am pus fagurele cu matca şi albina de pe ea spre marginea lăzii proprii, flancaţi de alţi 2 faguri cu larve cât mai tinere, între cei 2 faguri cu miere apoi o diafragmă şi i-am acoperit.
-Am scuturat albina de pe restul fagurilor într-o altă ladă cu diafragmă etanşă la mijloc fiecare compartiment având la perete un fagure cu miere şi unul cu păstură.  -Fagurii cu puiet i-am repus în cutia lor în aceeaşi ordine.
-Cu excepţia celui mai deschis la culoare dat la însămânţat. Pe accesta îl scuturam ultimul.
-În timpul lucrului lada cu puiet era tot timpul acoperită cu un halat iar lada în care scuturam avea fagurii într-o margine a lăzii, acoperiţi cu scânduri de podişor.
-Duceam fagurele cu ouă în casă, acoperit cu hârtie şi un prosop de baie. Decupam  fâşii scurte din treimea superioară a fagurelui, îl înveleam la loc şi presam între degete partea superioară a fâşiilor cu ouă. Apoi îndoiam partea presată peste sârma unuia din fagurii daţi la curăţat, decupat în prealabil, presam pentru a se lipi.
-Fagurii se rup la îndoire uneori deci trebuie pregătite din timp fâşii de faguri artificiali  calde pentru lipit evetual ceară topită.
-Tăiam cu lama din fâşie pentru ca să rămână doar două rânduri de celule cu ouă.
-Scurtam cu lama celulele cu ouă la jumătate din înălţimea lor.
-Distrugeam ouăle de pe rândul superior iar pe rândul inferior lăsam 1 din 3, în total 8-10 ouă pe o ramă. Procedam la fel cu ceilalţi 3 faguri. Decupajul în fagure trebuie fie atât de înalt încât să nu ajungă botcile aproape de partea de jos a tăieturii pentru că lipesc vârful botcii de fagure.
-Duceam fagurii cu fâşii cu ouă în lada cu albinele scuturate, de o parte şi de alta a diafragmei, îi flancam cu un fagure cu miere şi unul cu păstură, unul din ei având hrănitor şi împachetam cât mai bine, primăvara timpul este capricios.
-Mutam lada în locul unde urma să amplasez roii dîndu-i puţin sirop 1:2 pentru că două-trei zile nu are culegătoare.
-Întăream cu puiet gata de eclozionare dacă îl puteau acoperi.
-Peste o săptămână mutam cei doi nuclei în lăzi separate distanţate, peste 5 zile repetam operaţia aşa că obţineam 4 roi sau mult mai mulţi dacă recoltam botci căpăcite pentru divizarea altor familii sau pentru roi stoloni.
-Trebuie înlăturate botcile neconvenabile.
-Avantaje-deranjem doar o familie, nu este multă muncă iar mătcile sunt  excelente pentru că numeroasa albină tânără are de hrănit doar câteva larve. Nu riscăm să pierdem roii familiilor pe care le-am forţa să intre în freigurile roitului. 
-Dezavantaje: familia care a pierdut albina tânără(cu excepţia celei de pe 2 faguri cu puiet nescuturaţi) nu-şi hrăneşte bine puietul deci dacă are mai mult de 3 faguri cu puiet necăpăcit acesta trebuie dat la doici. Dacă nu acoperă bine, trebuie sa-i luăm şi din puietul căpăcit. Iar familia trebuie bine împachetată. Succes!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Va multumesc, dar mi se pare putin cam complicata metoda. Poate as intelege mult mai bine daca as vedea toate operatiile executate de cineva cu experienta dvs. Am inteles k nu este o metoda prea buna nici aceea cu roitul a cateva familii. Dar de metoda Miller, pe care am inteles-o mai bine citind dintr-o carte mai veche, ce credeti este buna. Ies matci de calitate? Si nu sunt folosite decat 2 familii. Cu respect!

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Dacă aţi studiat metoda Miller înţelegeţi şi metoda descrisă de mine. La Miller trebuie să faceţi în plus rama specială şi să clădească fagure artificial, la mine nu. La Miller albinele care vor primi botcile nu sunt înrudite cu viitoarele mătci şi de multe ori după ce încep ponta fac botci de schimbare şi matca dispare apărând un gol în dezvoltarea familiei. La mine divizând familia în 4 cea mai mare parte din albine sunt înrudite cu matca deci nu sunt probleme cu acceptarea botcilor şi schimbarea mătcii. La Miller, dacă au scăpat neobservate câteva ouă sau larve sub trei zile albinele vor face botci din ele şi vor roade botca dată de dumneavoastră. La mine aşa ceva este imposibil. Ca să obţineţi botcile deranjaţi două familii, după mine doar una. Pentru înfiinţarea roilor trebuie aceeaşi muncă şi după Miller şi după mine. Am uitat să scriu dar dacă aţi cresta puţin fâşia cu ouă  între ouăle lăsate ar fi mai bine. În acest caz puteţi lăsa doar al 4 lea sau al cincelea ou. Ce v-am propus eu este un Miller mai simplu şi mai sigur după părerea mea. Toate cele bune!

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
-Fagurii cu puiet i-am repus în cutia lor în aceeaşi ordine.


Incutia cu matca sau in cealalta jumatate a cutiei a2a separata de diafragma?


_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
imi pare rau dar fara ceva desene si explicatii in amanunt nu prea reusesc sa inteleg  fagurele mai nou tre sa fie ouat? de cate rame cu puiet vorbim la inceput in stupul de baza? In a cata zi facem separarea si scuturam ramele ? Scuturam in ambele compartimente ale lazii a2a? Pai atunci tre sa avem o familie pe multe rame. Si apoi eu nu am decat cutii verticale. Decupam  fâşii scurte din treimea superioară a fagurelui pe verticala sau pe orizontala?
Multe nelamuriri pt k nu pot vizualiza din explicatiile dvs toti pasii pe care tre sa-i urmez. Poate aveti timp in zilele urmatoare de explicatii detaliate, ca la gradinita. Nu glumesc. Va multumesc!


_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Este simplu. Vă răspund pe rând.
1.Fagurele trebuie să fie ouat, aşa obţinem mătci mai bune decât prin transvazare.
2.Criteriul este albina tânără, nu neapărat fagurii cu puiet care oricum rămân pe loc în prima fază, dacă vor fi bine acoperiţi. Stupul de bază să aibă cât mai multă albină tânără, de aceea îl întărim săptămânal cu puiet aproape de eclozionare.
3.În a treia zi de la introducerea fagurelui veţi avea în el ouă de 1-2 zile, mai rar de 3. Deci în a treia zi de la introducere îl ridicaţi. Ouăle sunt mai rezistente decât larvele!
4.Atunci faceţi separarea şi scuturarea albinei.
5.Se scutură albinele în mod alternativ în cele două compartimente iar fagurii se pun în lada de unde i-aţi luat.
6.Bineânţeles că familiile trebuie să fie puternice! Dacă nu sunt nu este recomandabil să faceţi roi, toamna veţi unifica de nevoie şi puteţi să ajungeţi la mai puţine familii decât în primăvară!
7. Aveţi cutii verticale deci pentru întărire puteţi ridica puiet necăpăcit şi să le daţi în loc altul, căpăcit, aproape de eclozionare.
8.Puteţi să decupaţi fâşii orizontale şi să le zimţaţi. Sau dreptunghiuri verticale, le tăiaţi pe diagonală şi obţineţi triunghiuri dreptunghice din care dacă doriţi obţineţi triunghiuri isoscele, ca la Muller. Eu prefer fîşiile orizontale. Cele verticale sunt mai fragile, nu degeaba Muller l-ea întărit cu sîrmă. Esenţial este să fie lipite pe direcţia pe care au fost în fagure.

-Întăriţi cu puiet căpăcit aproape de eclozionare roii şi nucleele dar numai cât pot ele să acopere bine.
-Pe măsură ce eclozează albina lărgiţi-le cuibul şi daţi-le un fagure de clădit de clădit (deşi nu prea clădesc) ca să nu le vină ideea roitului.
-Nu daţi puiet necăpăcit la roi, hrănirea lui uzează albina şi cine va creşte puietul noii mătci care ouă abia la 1-2-3 săptămâni de la eclozare iar albina eclozionează după 21 de zile?
-LA 10-11 ZILE de la introducerea la ouat a fagurelui din care aţi decupat NU MAI TÂRZIU lăsaţi la roi doar 2 botci şi daţi-le un fagure cu ouă şi larve cât mai tinere.
-Cu botcile excedentare puteţi face roi stoloni dar NU ROIŢI FAMILIILE DACĂ NU SUNT PUTERNICE, lăcomia şi graba sunt păguboase!
-Nu deranjaţi familiile iarna dacă nu sunteţi obligat.
Succes!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
nu prea le place sa traga botci din oua(cred ca am inteles bine ce ati afirmat).
o sa astepte sa iasa larva si dupa aia le ia in crestere pe cele mai batrane.se poate sa fie o metoda buna.


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Doicile hrănesc abundent larvele imediat ce au ieşit din ou cu lăptişorul adecvat pentru vârsta lor. De aceea ies mătci mai bune ca la dubla transvazare. Dar este o metodă potrivită pentru înmulţirea familiilor în stupine mici. Pentru stupină profesionistă apelaţi la dublă transvazare, ramă port botci şi tot tacâmul până la cutii Jenter. După ce absolviţi facultatea! Stupăritul să rămână până atunci hobbi de vacanţă. Succes şi să vă ajute Dumnezeu să veniţi doar cu veşti bune.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Va multumesc! Azi am luat legatura cu dl Janes. O sa-l intreb si pe el, dar o sa va mai intreb si pe dvs.

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am rămas dator cu comentarea unei poze. Am arătat pe forum că îi înţeleg pe marii stupari care nu folosesc diafragma pentru că la lăzile lor de 8-10(12) rame cu familii putenice lipsa ei nu se simte prea mult. Am insistat însă ca începătorii, cei cu puţine familii de albine şi cei cu lăzi mari să folosească diafragma etanşată în perioadele reci ale anului. Am adus în sprijinul sfatului meu argumente. Dar pentru că unii tot insistau că diafragma este inutilă m-am decis să dovedesc utilitatea ei cu probe. În 24 ianuarie la ora 17.45 am descăpăcit un fagure pe faţa cu mai puţină miere.

cine sunt eu-valer bodea rămas dator comentarea unei poze. forum că marii stupari care

94KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Familia nr 5 care în toamnă a fost strâmtorată prea mult a primit în 19 ianuarie un fagure pe jumătate cu miere pe care l-am aşezat între ultimul şi penultimul fagure. În 24 ianuarie la ora 17.46 ultimul fagure al ghemului arăta aşa:

cine sunt eu-valer bodea familia care fost prea mult primit ianuarie fagure miere care l-am între

58KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La ora aceea erau -9 grade. Familia a primit şi 1 kg de pastă de miere cu zahăr pudră în 13 ianuarie. Am pus fagurele descăpăcit la peretele opus ghemului.

cine sunt eu-valer bodea ora aceea erau grade. familia primit şi pastă miere zahăr

38KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Dimineaţa la răsăritul soarelui fuseseră -19 grade iar la ora 9.31 erau -16 grade.

cine sunt eu-valer bodea soarelui -19 grade iar ora 9.31 erau -16 grade.

35.4KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Am ridicat polistirenul de 2,5 cm şi folia de nailon şi am pozat familia. La -16 grade! Pe gerul cumplit al nopţii albinele mele s-au deplasat pe fagurele descăpăcit şi au trecut şi pe faţa dinspre diafragmă a lui. Mai mult de atât, ca să poată purta mierea descăpăcită au făcut câteva punţi vii de la ultimul fagure al ghemului la fagurele descăpăcit! Menţionez că lada este orizontală şi adăposteşte două familii. Are aerisire de fund deschisă.

cine sunt eu-valer bodea ridicat 2,5 şi folia nailon şi pozat familia. -16 grade! gerul

40.5KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Concluzii.
-Într-un spaţiu de 9 rame şi ceva albinele s-au putut deplasa fără probleme peste golul de un fagure şi ceva. Golul nu a funcţionat ca diafragmă nici la -16 grade.
-Într-un spaţiu de 8-9-10 rame o familie mijlocie sau bună se poate descurca şi fără diafragmă. Dar aceasta nu dovedeşte că diafragma etanşată ar fi fost inutilă. Dovedeşte doar ce am susţinut tot timpul: cei cu multe familii, cu lăzi mici, cu familii bune având timp mai puţin pot să renunţe la diafragmă micşorând costurile, volumul de muncă, volumul şi greutatea diafragmelor de transportat.
-Poza dovedeşte şi importanţa limitării prin diafragmă etanşă a spaţiului ocupat de familie. Şi iarna dar mai ales primăvara! Faptul că albinele supravieţuiesc fără diafragmă în lăzile de 15-20 de rame, în clopote siberiene, în coşurile caselor, în scorburi sau crăpături ale stâncilor sau în copaci nu dovedeşte nicidecum inutilitatea diafragmei. Dovedeşte doar adaptabilitatea familiei de albine. Iar dacă vrem să ne dea şi producţie ar fi absurd să o supunem la condiţii extreme. Pentru că viaţa scurtă a albinei face imposibilă călirea individuală a ei. Rezistenţa la condiţii extreme o dă selecţia naturală asupra familiilor de albine care acţionează de când a apărut albina. Obţinem şi noi rezistenţă la condiţii vitrege prin selecţia familiilor de albine dar nu le-o putem mări chinuindu-le inutil. O pot face cercetătorii pentru a obţine linii mai rezistente la iernare, care ies la cules la temperaturi mai scăzute, e.t.c.
-Dacă într-un spaţiu izolat albinele mele s-au comportat aşa la -16 grade iar în spaţii mai mari au murit albine pe fagurii daţi la lins astă toamnă deşi temperaturile au fost abia cu câteva grade sub zero, consider că doar o persoană răuvoitoare i-ar putea învăţa pe cei cu lăzi de 13-20 de faguri să nu folosească diafragma. Toată cinstea pentru Dilă Daniel care a afirmat că dacă ar avea lăzi mari ar folosi-o şi el!
Eu iernez familiile câte 2 în lăzi de 15 rame şi individual în lăzi de 11 rame(mai am doar una de 20). Deci pot renunţa şi uneori chiar renunţ la diafragmă. Dar aş fi ipocrit dacă i-aş sfătui pe cei cu familii slabe sau cu lăzi de 13-20 de rame să nu folosească diafragma! Despre ce înţeleg prin diafragmă şi prin etanşarea ei-altădată.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Îi rog pe începători ca postările şi pozele mele să nu le creeze impresia că familiile de albine pot fi deranjate oricând. De la împachetarea pentru iernare nu mai umblu la ele până după 15 ianuarie. Atunci le iau scândurile de podişor şi păturile şi le pun nailon şi polistiren. La cei care ajung la leaţul de sus le dau miere sau pastă. Nu le mişc nici diafragma măcar. Deranjarea lor poate provoca diaree iar la o iernare prelungită chiar nosemoză. Sporii de nosema ca şi cei de loca se găsesc în majoritatea familiilor dar devin virulenţi doar când afectăm imunitatea familiei. Mişcarea fagurilor se permite doar în cazuri de urgenţă. Eu de exemplu a trebuit să-i adaug un fagure familiei 5 care era prea strâmtorată şi de aceea mi-am permis să fac demonstrez la ea utilitatea diafragmei.  Dar despre efectul nociv al strâmtorării excesive-altă dată.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Va astept cu interes.

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Diafragma este un instrument util mai ales la lăzile de peste 12 rame şi de aceea tot ce scriu se referă la lăzile mari sau la familiile relativ slabe. În cursul anului apicol folosim:
-diafragma mobilă etanşată sau nu;
-diafragma izolatoare, oarbă sau cu plasă de sârmă. Diafragma poate fi din P.F.L. încadrat în ramă de lemn(tip A.C.A.), P.F.L. cu şipcă sus pentru a se sprijini pe falţ sau fără, scândură ori o banală bucată de nailon(ca atare sau înfăşurat într-o ramă goală), cârpă, O.S.B.(nesănătos) sau alt material. Fiecare cu avantajele şi dezavantajele lui. În sezonul activ diafragma mobilă neetanşată delimitează spaţiul ocupat de fagurii cu albine de golul lăzii. Utilizarea ei împiedică albinele să-şi întindă cuibul pe orizontală, sub podişor, lăsând neocupată sau neclădind partea inferioară a ramelor. Este utilă şi pentru că nu permite albinelor să îngroaşe excesiv partea exterioară a ultimului fagure care creează neplăceri când vrem să-l introducem toamna în interior(este cu păstură). Nailonul sau materialul textil permite îngroşarea fagurelui. Dacă întârziem să lărgim cuibul albinele se decid să roiască. Eu previn inconvenientul extinzând cuibul la începerea sezonului activ(la familiile prea strâmtorate în toamnă) şi punând lângă ultimul fagure o foaie de clădit, o ramă goală sau chiar o şipcă. La înflorirea pomilor şi păpădiei le dau de clădit lângă cuib.
Diafragma izolatoare oarbă se foloseşte pentru a adăposti într-o ladă doi sau mai mulţi roi sau nuclee de împerechere. Diafragma izolatoare cu gratie de sârmă o folosesc pentru a ierna doi roi într-o ladă. Trebuie atenţie la etanşarea izolării. Într-o iarnă nu am avut şipci şi pe fundul lăzii, fundul s-a deformat şi când şi-au reluat activitatea am observat bătaie. Le-am mutat în lăzi separate şi am rezolvat conflictul provocat de micul spaţiu apărut între fund şi diafragmă.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Etanşarea diafragmei mobile iarna la cutiile mari şi la familiile slabe este esenţială. Albinele familiei nr. 5 au dovedit-o la -16 grade. Stuparii vechi o etanşau cu fâşii de pâslă sau de cauciuc. Cei noi foloseau izolator pentru geamuri(purfix), cheder. Eu nu am etanşat aşa niciodată pentru că se pierde mult timp cu etanşarea şi cu înlăturarea ei primăvara. Iar încă o diafragmă de familie costă. Pentru etanşare am petrecut peste diafragmă pătura de pe podişor şi am aşezat-o bine jos şi pe margini. La nevoie o presam cu o ramă-două. Goale. Dacă golul era mic puneam în el material absorbant. Se poate micşora golul şi bătând patru cuişoare în pereţi care să ţină o diafragmă de P.F.L. iar între cele două diafragme să se pună material absorbant.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
LittleBee
apicultor

Din: Alexandria,Teleorman
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 110
Domnule Valer Bodea,am citit paginile dv. personale si mai mai sa nu ma mai pot dezlipi de calculator.Intamplarea a facut sa invat din tainele apiculturii de la un domn ,un necunoscut pentru mine dar cu aceeasi bucurie ca si a dumneavoastra de a transmite mai departe aceste experiente .La ora aceasta persoana respectiva are 89 de ani , sa ii dea Dumnezeu sanatate dansului dar si dumneavoastra .Cu respect pentru tot ceea ce ati realizat si sunt sigur ca veti realiza in continuare ,va salut si va doresc tot binele din lume.

_______________________________________
Sa lasam albina sa faca ce stie...ca stie .Noi sa o ajutam sa faca numai cand trebuie... fara sa stie.
Health to all the people.Long live our bees.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Domnule Valer va mai deranjez si eu cu o intrebare: azi am gasit 3 roi cu albina urcata sus pe rame, grupate pe 3 sau 4 rame si le-am pus turte deasupra cuibului, desi langa ramele pe care erau grupate erau, tot in cuib, alte 2 rame cu 4-5 kg de miere. Banuiesc ca nu se deplasau dupa miere, fie din cauza puietului, fie din cauza frigului, fie din ambele cauze. Ce as putea sa fac pe viitor sa evit astfel de situatii? Mentionez ca le-am lasat in medie cam 2 kg de miere pe rama.Cu respect!

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule LittleBee, vă doresc sănătate şi putere de muncă pentru ca să ajungeţi mare stupar şi să depăşiţi cu mult anii mei. Dacă sunteţi începător să ştiţi că vremea stupilor mai mari de 10 rame în cuib apune deci este bine să vă informaţi asupra acestui aspect. Toate cele bune!

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Mihai V. este aşa cum spuneţi, albina moare pe puiet dar nu-l părăseşte. Ghemul nu se mişcă lateral peste faguri după hrană. La familia 5 pe care am pozat-o deplasarea pe ger peste spaţiul gol a fost posibilă datorită faptului că spaţiul mic le-a permis să-l încălzească, dovedind utilitatea diafragmei etanşate. Totuşi ca precauţie este bună perforarea fagurilor pentru că după zbor de curăţire se poate alătura ghemului un fagure descăpăcit şi fagurii perforaţi permit repartizarea mierii unde este nevoie. Pe viitor este bine să lăsaţi pentru iernat doar atâţia faguri încât ghemul să-i acopere bine, cu excepţia feţelor exterioare ale primului şi ultimului fagure. Uşor de recomandat, greu de realizat. Şi mie mi se întâmplă să restrâng prea mult sau prea puţin. Cele 2 kg de miere pe ramă trebuia să le ajungă. Dacă matca nu le-a consumat cu puietul. Deci nu aţi greşit că le-aţi pus turta. Deşi s-ar putea să aibă rezerve suficiente. Uneori ghemul lăsat în volum prea mare dacă nu are puiet urcă sus spre podişor unde poate menţine mai bine căldura. Oricum este preferabilă puţină uzură incertitudinii sau pierderii familiei. Toate cele bune!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
De acum până în martie primim de la albine nota pentru modul în care am efectuat restrângerea de toamnă a cuiburilor. Fagurii mucegăiţi echivalează cu o notă proastă pentru că am lăsat mai mulţi faguri decât a putut acoperi ghemul de iernare. În acest caz este posibil să fi rămas corijenţi şi la împachetarea de toamnă dar aceasta este altă temă. Iernarea uscată reprezintă o notă bună. Dar  extremele se ating deci nici restrângerea exagerată, aşa "ca să la iasă ochii din cap" nu este mai bună decât restrângerea insuficientă, dacă recomandarea se aplică mecanic. Poate fi chiar mai rea. Acum câteva decenii am citit într-o carte a lui Hristea că un rus(Koleanda parcă),iernează familiile pe 4-5 rame, indiferent cât de puternice sunt şi obţine rezultate foarte bune. În acel an am avut cele mai puternice familii din viaţa mea. Am pus diafragme la lăzile mele de 11 rame şi mi-am iernat familiile pe câte 5 rame, câte două în cutie. Mă aşteptam la rezultate grozave: ghem mare, consum mic, uzură mică, dezvoltare timpurie în primăvară. În loc de asta am rămas în primăvară doar cu ceva mai mult de jumătate din cele aproape treizeci de familii puse la iernat! Teoretic ideea părea excelentă dar probabil familiile rusului erau mult mai slabe decît ale mele şi imitându-l am creat un dezastru. De atunci experimente fac doar pe o familie-două. Am scris asta pentru ca începătorii să nu păţească ca mine şi pentru a fi atenţi la nota primită acum de la albine, le va prinde bine la toamnă.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Pe topicul “Folosim sau nu diafragma?” al acestui forum s-a vehiculat ideea că diafragma şi împachetarea pentru iarnă a familiei de albine nu sunt necesare. S-a ajuns până la afirmaţia că iarna împachetarea poate fi chiar dăunătoare. Eu am susţinut şi susţin că diafragma(mai ales etanşată) şi împachetarea sunt cu atât mai necesare toamna-iarna-primăvara cu cît lăzile sunt mai mari iar familiile mai slabe. Mai ales pentru începători. În această poză din 31 ianuarie se observă 5 lăzi fără zăpadă pe capac şi 10 cu zăpadă. În cele 5 fără zăpadă pe capac sunt albine la iernare. Împachetate. În lăzile cu zăpadă pe capac sunt fagurii de rezervă şi scule. Deşi sunt împachetate căldura degajată de familii a topit zăpada de pe capace. Pierderea de căldură fiind mică dacă se face împachetarea fenomenul se observă la temperaturi cu doar câteva grade sub zero. Lăzile sunt cu aerisire de fund deschisă şi cu urdinişurile fără gratie antişoareci. Familiile au primit pastă sau miere. Dacă nu primeau fenomenul tot exista dar era mai puţin evident. Dar familiile de albine neâmpachetate aflate în aceleaşi condiţii ca ale mele pierd mai multă căldură. Căldura o produc prin consum de miere în plus care determină şi o uzură mai mare a albinelor. Mai ales în lăzi mari! Mai ales dacă sunt şi slabe!

cine sunt eu-valer bodea topicul “folosim sau acestui forum s-a vehiculat ideea că diafragma

66.2KB


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Dar daca am iernat cu diafragma care nu inchide etans?

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
O familie pe 8 faguri într-o ladă de 10 are un gol de două rame. Aceeaşi familie în ladă de 15 faguri ar avea un gol de 7 faguri adică de trei ori şi jumătate mai mare. În cutie de 20 de faguri ar avea un gol de 14 rame adică de 7 ori mai mare. În primul caz nu are aşa mare importanţă etanşarea diafragmei sau chiar absenţa ei. În al doilea şi al treilea caz etanşarea sau neetanşarea diafragmei poate însemna diferenţa de la succes la faliment. Pentru că dacă nu este etanşată diafragma împiedică pierderea de căldură a ghemului prn radiaţie dar nu şi pe cea prin convecţie. Detractorii diafragmei trec sub tăcere faptul că au de obicei lăzi de 10, cel mult 12 rame deci nici nu ar avea dreptul moral de a-l combate pe unul ca mine care susţine folosirea diafragmei la cutiile de 13-20 de rame, la familiile slabe şi la începători. Dacă forumul ar avea secţiuni separate pentru stuparii cu lăzi orizontale şi cei cu lăzi verticale, pentru staţionar sau pentru pastoral, lucrurile ar fi clare. Aşa cum este nu mă miră că începători cu una sau câteva familii, şi alea slabe, le lasă neâmpachetate pentru iarnă, cu gol mare, sperând că aşa vor ajunge repede la o stupină mare. Ca cei ce nu folosesc diafragma dar au lăzi mici.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
dar despre folia folosita de unii, ce parere aveti? Cand ar fi ea potrivita si cand nu?

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Mihai, ca orice altceva, folia are şi avantaje(multe) şi dezavantaje, s-a scris mult despre ea la topicul Folia-Pro-Contra. Eu am folosit-o cândva tot anul dar am avut şi faguri mucegăiţi. De atunci toamna o înlocuiesc cu podişor şi pături. Aerul cald cu vaporii de apă trece prin pături şi se evaporă sau se condensează pe pătura de deasupra sau pe capac.  Pupemea s-a speriat când am pus pozele cu brumă. Pun o poză şi aici. Însă în primele zile cu soare capacul se uscă. Dar interiorul lăzii, podişorul şi pătura sau păturile de dedesupt rămân uscate tot timpul. Pentru că am şi aerisire de fund(magnet de apă). Am pus poze în 25 ianuarie. După 15 ianuarie dau jos păturile şi podişorul şi pun folie şi polistiren. Este mai uşor de lucrat şi în o lună şi jumătate cât mai este de obicei până la începerea zborului, uneori şi mai puţin pentru că sunt în vest, nu se acumulează în stup umiditate excesivă.

P.S. Nu este permisă ştergerea brumei de pe capac, poza de mai jos dovedeşte că dispare singură pentru că există fante de aerisire în capac.

cine sunt eu-valer bodea domnule mihai, orice altceva, folia are şi şi s-a scris mult

54.7KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Alta făcută pe ger de -16 grade. Încă nu are folie. Spaţiul gol a fost descoperit toată iarna. Aşa este şi acum. Se observă că pereţii sunt uscaţi jos, brumă s-a depus doar sus dar la -16 grade nu este de mirare.

P.S.:
-de remarcat că familia a iernat cu spaţiul gol neacoperit deci vaporii ajunşi în el se pierd în atmosferă;
-nu se şterge bruma sau umezeala de pe cutie sau de pe capac, deranjul este dăunător pentru albine care percep cea mai uşoară atingere a lăzii ca o posibilă ameninţare; în câteva zile cu temperaturi normale bruma sau umezeala dispare şi lada ajunge din nou uscată aşa cum arată poza pe care o ataşez mai jos. Esenţial este să nu se pună podişor peste spaţiul gol al lăzii pentru că am păstra umiditatea în stup! Prea multă înfofolire strică.

cine sunt eu-valer bodea alta ger -16 grade. Încă are folie. gol fost descoperit toată

38.3KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Totuşi iernarea este uscată.

cine sunt eu-valer bodea iernarea este

50.6KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Tot uscată.

cine sunt eu-valer bodea tot

41.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Folie şi polistiren. Capacul care în 23 ianuarie era brumat în 4 februarie mai este puţin umed şi la prima zi cu soare se uscă.

cine sunt eu-valer bodea folie şi capacul care ianuarie era brumat februarie mai este

38.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Şi familiile lăsate cu podişor şi cârpe sunt uscate. Când sunt nevoit să hrănesc iarna dau întâi pastă făcută de mine, în tifon. Tifonul rămâne ca precauţie pentru eventuala curgere a mierii din punga dată ulterior. Unii şi-au năclăit familiile şi le-au omorât. Punga are 8oo grame de miere dar mai bine să se dea două pungi de câte 400 gr. Ghemul înfoiat atinge peretele stupului deci pot da miere şi în hrănitorul fagurelui marginal. Astfel reduc numărul de intervenţii care cu oricâtă grije ar fi făcute tot deranjează.

cine sunt eu-valer bodea Şi familiile şi cârpe sunt uscate. când sunt nevoit să iarna

55.3KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Eu am hranitor tip penar cu ventilatie. Acum 10 zile pe sita metalica de la ventilatie am gasit cateva broboane de gheata. Joi cand am pus turte mai era putin umezita sita, In rest au iernat destul de bine. Am gasit la o familie un trantor - o fi matca batrana sau ce? Ca eu nu-mi dau seama.

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Părerea generală este că prezenţa trântorilor după perioada alungării lor denotă slăbiciunea familiei, bătâneţea sau beteşugul mătcii. Dar se găsesc uneori CÂŢIVA trântori şi în familii bune, cu matca tânără şi sănătoasă(dovada-nu o schimbă). Poate fi o manifestare a prevederii familiei pentru cazul pierderii mătcii. Pentru că trântorii eclozează mai târziu cu 8 zile şi sunt apţi de împerechere cu câteva zile de la eclozionare mai târziu decât matca. Referitor la bobiţele de gheaţă, hrănitorul este descoperit?

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
familia este slaba. Hranitorul. ca si ventilatorul, sunt acoperite de polistiren de 3 cm

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Eu aş împacheta-o şi evoluţia de după zborul de curăţire va decide soarta ei. Polistirenul nu se mulează perfect pe hrănitor, aşa se explică bobiţele de gheaţă.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Bruma din cutie a dispărut de la sine după 10 zile. Nu am stresat albinele cu ştersul ei. Esenţial la acest mod de iernare este să nu fie acoperit spaţiul gol(care este în contact cu atmosfera) şi să fie fante de aerisire în capac.

cine sunt eu-valer bodea bruma din cutie sine după zile. stresat albinele ei. acest mod iernare

40.7KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Tot singură a dispărut şi bruma din capac, după o zi cu soare dispare şi umezeala.

cine sunt eu-valer bodea tot şi bruma din capac, după soare dispare şi umezeala.

42.6KB


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ca umiditatea (ce se vede) dispare, este de la sine inteles.Nu mai bine era sa nu fie ...ce sa dispara?

Sanatate si ...iernare uscata va doresc.!
Domnule Valer.Sanatate maxima!


PS
Sunt suparat (necajit) pe dumneata.Pai sa vi cu chesti de genul: ca poate stropeste cineva, ca nu e sigura locatia, aceasta fiind la granita, ca ...mar ca ...krrrr.
De ce nu ati scris mai pe sleau.Ba pupemea tu nu sti nimic, stupii tai nu au ce cauta la mine in curte, eu nu am ce vedea nou la tine in gradina din SB, si toata propunerea ta este o mare cacarie.Eu iernez perfect si tu iernezi impotriva firii.Pe deasupra mai si vi pe forum sa duci tineretul in eroare.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 681
Dle.Valer lucrati tare greu ,impachetat ,despachetat bagat rame in timpul iernii ,schimbat podisor cu altele,am vazut si hranitor cu miere lichida prin stupi ,condensare,descondensare,greu dle.greu ma intrb ce ar face dl.Pupemea la 400 de familii dupa metodele dumneavoastra ,nu zic ca-i rau si ca nu-i tarati in primavara dar va chinuiti tare mult!

_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
daca unii dau solutii eraonate de ce nu veniti dvs cu solutii si idei bune si totodata si cu riscul de a fi contrazisi de altii. As face o plimbare la vara pe la dvs d-le Pupemea sa vad daca sunteti asa de cooperant. Cu respect!

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Dănuţ, să fim corecţi şi să vedem doar ce este.
-Eu schimb podişoarele şi păturile cu folie şi polistiren după 15 ianuarie şi familiile rămân aşa până la toamnă. Cei care iarna nu au nimic deasupra pun ceva prin martie deci manopera este la fel doar că eu o fac la jumătatea iernii şi albinele mele iernează mai bine.
-Vă deranjează băgatul ramelor iarna? Fiţi serios şi recunoaşteţi, la nevoie dumneavoastră nu aţi dat faguri cu miere iarna, după zborul de curăţire? Eu am fost în situaţia fericită de a lărgi un cuib acum când alţii pândesc o zi caldă pentru a strâmta cuiburile nu a le lărgi! 
-Sau vă deranjează că am dovedit la -16 grade cât de importantă este împachetarea deci şi diafragma etanşată?
-Îmi imputaţi că aţi văzut miere lichidă în stupi. Alţii dă turte. Dacă am miere şi familia acoperă rama cu hrănitor de ce i-aş da o a doua turtă? Şi cu ce este mai rea mierea mea decât turta sau înlocuitorii daţi toamna de alţii?
-Treceţi în pomelnic şi condensarea-decondensarea de parcă astea le-aş face eu nu natura lui Dumnezeu.
-Spuneţi că îi târăsc în primăvară. De târât îi târăsc cei care le creează condiţii grele de iernare, nu cei ca mine.
-Purtaţi grija lui Pupemea şi a altora cu sute de familii. Dacă cei cu multe familii ar înţelege că cei cu puţine au mai mult timp alocat pentru fiecare familie decît ei deci îşi permit luxul de a îngriji albinele mai bine, ar fi în ordine. Fiecare ar face ce-şi permite. Cei cu sute de familii sunt obligaţi de situaţie să adopte o metodă de îngrijire minimalistă. Este în ordine, îi înţeleg. Dar dacă încearcă să îi convingă pe cei care au stupi puţini dar timp mai mult, fără argumente sau cu false argumente,  să adopte şi ei tehnica lor nu amintesc oare de vulpea din fabulă care rămânând fără coadă s-a apucat să le convingă pe surate de inutilitatea cozii? Timpul este bani, cei care-l avem, îl transformăm în bani prin îngrijirea mai bună a albinelor. Oricum vă rămân îndatorat domnule Dănuţ şi pentru intervenţie şi dacă priviţi şi partea plină a paharului meu.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Dănuţ, dumneavoastră care metodă de iernare credeţi că este mai bună pentru sute de familii respectiv pentru doar câteva?

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

pupemea a scris:

Ca umiditatea (ce se vede) dispare, este de la sine inteles.Nu mai bine era sa nu fie ...ce sa dispara?

Sanatate si ...iernare uscata va doresc.!
Domnule Valer.Sanatate maxima!


PS
Sunt suparat (necajit) pe dumneata.Pai sa vi cu chesti de genul: ca poate stropeste cineva, ca nu e sigura locatia, aceasta fiind la granita, ca ...mar ca ...krrrr.
De ce nu ati scris mai pe sleau.Ba pupemea tu nu sti nimic, stupii tai nu au ce cauta la mine in curte, eu nu am ce vedea nou la tine in gradina din SB, si toata propunerea ta este o mare cacarie.Eu iernez perfect si tu iernezi impotriva firii.Pe deasupra mai si vi pe forum sa duci tineretul in eroare.



-Cam trist pentru dumneavoastră domnule Pupemea că nu aţi observat din pozele puse că în spaţiul ocupat de faguri lada este uscată,ramele sunt uscate, scândurile de podişor sunt uscate. Deci nu aţi observat că din spaţiul ocupat de familie nu are ce să dispară pentru că nu este umezeală.
-Relativ la oferta de a aduce lăzi în nordul ţării pentru demonstraţie acesta este adevărul, nu îmi pot asuma responsabilitatea pentru albinele altuia. Şi mi le feresc şi pe ale mele. Sudistele dumneavoastră suferă şocul transferului în nord. Le poate scădea imunitatea până la nivelul îmbolnăvirii de locă, de exemplu şi pot deveni focar de infecţie pentru ale mele şi ale vecinului. Am păţit-o altă dată, un alt vecin a primit câteva familii de la o rudă din Banat, i s-au îmbolnăvit de locă americană, a pus ramele la etajul casei care era în roşu şi fără ferestre, s-au îmbolnăvit şi ale mele şi nu le-am putut salva. Ba s-ar putea găsi persoane necinstite care m-ar putea bănui că vi le-am îmbolnăvit intenţionat.
-Şi nu are rost trambalarea lăzilor. La mine nu este o dispută de orgolii, am scris nu o dată că familiile bune în lăzi de 8-10(12) rame pot fi ţinute şi fără diafragmă, în special de cei cu familii multe. Am şi eu asemenea lăzi, chiar cu urdiniş pentru pat lad, şi câteva asemenea familii. Dar susţin un mod de lucru avantajos pentru începători şi pentru cei cu familii puţine care pot aloca mai mult timp decât dumneavoastră familiei de albine. Sunt două metode de lucru diferite şi nu încerc să-i conving pe cei cu mulţi stupi să folosescă metoda mea. Deci ce justificare ar avea deplasarea familiilor la mine pe sute de km şi înapoi? Dumneavoastră nu aveţi timpul meu, eu nu am sute de familii deci demonstrarea nu ar avea urmări utile pentru nici unul. În schimb dumneavoastră puteţi testa metoda combinată de iernare folosită de mine şi sunt convins că veţi anunţa cinstit pe forum rezultatele, ca să le fie de folos începătorilor. Poate dă Dumnezeu să mai apuc să le citesc şi eu.
-Am scris că nici deplasarea mea la stupina dumneavoastră nu se justifică pentru că nu aş învăţa ceva nou. Nici nu vreau să aplic acel ceva nou care permite îngrijirea mai multor sute de familii de albine pentru că eu nu am şi nu voi avea niciodată sute, mă voi limita la câteva, am puţine şi îmi permit să le ţin în cele mai bune condiţii pentru ele. 
-De la dumneavoastră şi de la alţii ca dumneavoastră pot învăţa stuparii aflaţi în situaţia dumneavoastră, adică stupi mulţi şi timp alocat pe familia de albine-puţin. Ca să vă ajungă cât mai repede consider că acum, când au timp mult, pentru începători metoda mea este mai bună.
-Relativ la influenţarea începătorilor mai postez aici câteva probe apoi aştept să apreciaţi dumneavoastră dacă ei care totuşi dispun de timp suficient este bine să vă urmeze sau nu. Şi încep cu amprenta termică a ghemului vizibilă pe capac. Poza dovedeşte că familia de albine pierde căldură prin capac. Deci dovedeşte importanţa împachetării familiei de albine, inclusiv necesitatea utilizării diafragmei. Scriu obturate, pentru cârcotaşii care se prefac a nu şti ce susţin. Aţi afirmat că deşi aveţi sute de stupi şi staţi zilnic între ei aşa ceva nu aţi văzut şi cauza trebuie să fie alta. Remarca aceasta a mai făcut-o un coleg. Amândoi sunteţi de bună credinţă. Dar faptul că un fenomen apare rar nu dovedeşte că acesta nu există. Pentru ca să apară pe capac proba pierderii de căldură suferită de ghemul de iernare trebuiesc îndeplinite câteva condiţii:
-cutia să adăpostească un număr mai mare de faguri acoperiţi de albine;
-să nu fie zile însorite pentru că soarele determină topirea zăpezii începând de pe colţurile şi de pe marginile sudice ale lăzilor;
-să fie temperaturi doar puţin sub zero grade pentru că la temperaturi mai scăzute cantitatea de căldură degajată prin capac nu reuşeşte să topească zăpada;
-ca factor favorizant menţionez pasta sau mierea administrată de mine care provoacă o ridicare a temperaturii ghemului înfoiat;
-factor favorizant ar fi şi existenţa puietului şi s-ar putea să am pentru că sunt în vest darn u fac verificarea;
-să fie cineva ATUNCI în stupină pentru că dacă este mai devreme sau mai târziu nu observă nimic. Eu am avut norocul să mai surprind încă o dată fenomenul, nu static ci în evoluţia lui timp de 2-3 zile. Postez pozele şi la urmă vă voi cere părerea. Pentru început iată prima poză pe care aţi comentat-o.

cine sunt eu-valer bodea pupemea scris:ca umiditatea (ce vede) dispare, este sine inteles.nu mai

41.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În 20 ianuarie am postat  poza de mai sus în care pe capacul lăzii acoperit cu zăpadă apare amprenta termică a ghemului de albine. Ghemul este în centrul lăzii de 20 de rame. Lada este cu aerisire de fund. Poza dovedeşte clar că ghemul de iernare pierde căldură.
Pe topicul “Folosim sau nu diafragma?” al acestui forum s-a vehiculat ideea că diafragma şi împachetarea pentru iarnă a familiei de albine nu sunt necesare. S-a ajuns până la afirmaţia că iarna împachetarea poate fi chiar dăunătoare. Eu am susţinut şi susţin că diafragma(mai ales etanşată) şi împachetarea sunt cu atât mai necesare toamna-iarna-primăvara cu cît lăzile sunt mai mari iar familiile mai slabe. Mai ales pentru începători. În această poză din 31 ianuarie se observă 5 lăzi fără zăpadă pe capac şi 10 cu zăpadă. În cele 5 fără zăpadă pe capac sunt albine la iernare. Împachetate. În lăzile cu zăpadă pe capac sunt fagurii de rezervă şi scule. Deşi sunt împachetate căldura degajată de familii a topit zăpada de pe capace. Pierderea de căldură fiind mică dacă se face împachetarea fenomenul se observă la temperaturi cu puţin sub zero. Dar familiile de albine neâmpachetate aflate în aceleaşi condiţii ca ale mele pierd mai multă căldură . Căldura o produc prin consum de miere în plus care determină şi o uzură mai mare a albinelor. Deci familiile neâmpachetate obligate de stupar să producă inutil mai multă căldură nu se uzează degeaba?. Mai ales în lăzi mari! Mai ales dacă sunt şi slabe!

cine sunt eu-valer bodea ianuarie poza mai sus care capacul lăzii acoperit apare amprenta

66.2KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Fiind fenomene fizice acestea sunt repetabile, chiar dacă unele sunt mai rare.  Menţionez că lăzile sunt şi cu pereţi simpli şi cu pereţi dubli de 4 cm, au aerisire de fund deschisă şi familiile au primit pastă sau miere şi sunt împachetate pentru iernare.
Prima zi a lui fe-martie a venit cu ninsoare care pe la ora 10 aproape a reuşit să acopere capacele lăzilor cu albine. Se observă că zona de deasupra ghemului, care la început a topit zăpada căzută pe capac, este acoperită ultima de zăpadă. Lada este de 15 rame cu pereţi simpli.

cine sunt eu-valer bodea fiind fenomene fizice acestea sunt chiar dacă unele sunt mai că

33.5KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nu a fost frig, la ora 15 au fost -3 grade. Dacă era mai frig căldura pierdută de ghem prin capac nu reuşea să se manifeste vizibil.

cine sunt eu-valer bodea fost frig, ora fost grade. dacă era mai frig ghem prin capac să

59.7KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Nu a nins mult. În poza făcută la ora 15 se observă clar: căldura degajată de ghem a început să topească zăpada de pe capac.

cine sunt eu-valer bodea nins mult. poza ora clar: ghem început să capac.

36.6KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În 2 februarie la ora 10 se observă pe capac în centru-faţă o zonă circulară cu zăpada topită în câteva locuri până la tablă, o altă zonă în exteriorul ei, de culoare ceva mai închisă, în care procesul topirii este mai puţin avansat şi o a treia zonă în spate şi puţin pe colţul stânga-faţă unde zăpada şi-a păstrat culoarea pentru că se topeşte şi mai încet. În această ladă ghemul este la mijloc lângă peretele frontal şi amprenta termică a lui este clar vizibilă pe capac. Lada este de 15 rame.

cine sunt eu-valer bodea februarie ora capac zonă câteva locuri până altă zonă

45.1KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La ora 16.34 căldura degajată de ghem a reuşit să topească zăpada de pe capac deasupra ghemului.

cine sunt eu-valer bodea ora 16.34 ghem să capac deasupra ghemului.

51.5KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Temperatura exterioară fiind în scădere apa topită a început să îngheţe. Este vizibilă la mijlocul capacului pe poza făcută lateral, pentru a folosi lumina.

cine sunt eu-valer bodea fiind apa început să este mijlocul capacului poza lateral, pentru

62.8KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Eu am pus aceste poze care dovedesc faptul că familia aflată în ghem pierde căldură. Multă sau puţină dar pierde. Deci pentru cine are timp şi chef împachetarea familiei de albine pentru iarnă este indicată. Repostez pentru clarificare: pentru ca să apară pe capac proba pierderii de căldură suferită de ghemul de iernare trebuiesc îndeplinite câteva condiţii:
-cutia să adăpostească un număr mai mare de faguri acoperiţi de albine;
-să nu fie zile însorite pentru că soarele determină topirea zăpezii începând de pe colţurile şi de pe marginile sudice ale lăzilor;
-să fie temperaturi doar puţin sub zero grade pentru că la temperaturi mai scăzute cantitatea de căldură degajată prin capac nu reuşeşte să topească zăpada;
-ca factor favorizant menţionez pasta sau mierea administrată de mine care provoacă o ridicare a temperaturii ghemului înfoiat;
-factor favorizant ar fi şi existenţa puietului şi s-ar putea să am pentru că sunt în vest dar nu fac verificarea pentru a nu deranja;
-să fie cineva ATUNCI în stupină pentru că dacă este mai devreme sau mai târziu nu observă nimic. Eu am avut norocul să mai surprind încă o dată fenomenul, nu static ci în evoluţia lui timp de 2-3 zile.

Aştept comentarii.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Daca ghemul pierde caldura prin podisor, + carpe, haine folie, polistiren, atunci printr-o diafragma de 3 mm, este ca si cum nu ar fi.

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312

balasbebe a scris:

Daca ghemul pierde caldura prin podisor, + carpe, haine folie, polistiren, atunci printr-o diafragma de 3 mm, este ca si cum nu ar fi.

   


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Balaşbebe, o diafragmă peste care se coboară pentru etanşare păturica, aşa cum arată o poză de mai sus, sau o folie, schimbă complet datele problemei, aşa cum arată poza cu albinele care la -16 grade au trecut peste golul din ladă. Am arătat şi pe celălalt topic: pierderea de căldură prin radiaţie şi prin convecţie sunt foarte mult diminuate. Asta a permis ghemului înfoiat de pastă să treacă între ultima ramă şi diafragmă aşa cum arată poza aceasta.

cine sunt eu-valer bodea domnule peste care pentru aşa cum arată poză mai sus, sau

55.5KB


pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
Domnule Valer,
  poate ca tin stupii intr-o zona aiurea, poate ca la mine iernile is mai sudiste, poate eu, desi nu-i zi sa nu trec pe la stupi, am orbu` gainii, poate am prea putini orizontali, poate lazile orizontale ce adapostesc 2 roi, despartiti printr-o etansa nu mi-au sarit in ochi, poate toate la un loc, dar vreau sa zic ca fenomenul prezentat de dvs NU se intalneste in stupina.
Si nu vorbesc doar prin prisma ultimilor ani, cu impachetaj bikini-tanga. Anii `90 au fost cu perini, perinutze si plapiumioare, dar degeaba... singura cauza posibila a topirii zapezii de pe capacul unei lazi, in genul celei din poza Dvs, poate fi planul neregulat al tabliei capacului.
  Nu vreau in nici un caz sa ma gandesc la mana stuparului...


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

balasbebe a scris:

Daca ghemul pierde caldura prin podisor, + carpe, haine folie, polistiren, atunci printr-o diafragma de 3 mm, este ca si cum nu ar fi.



DECI CE FACEM, NU MAI PUNEM DIAFRAGMĂ?
O diafragmă peste care se coboară pentru etanşare păturica, aşa cum arată o poză de mai sus, sau o folie, schimbă complet datele problemei. O arată albinele care la -16 grade au trecut peste golul din ladă. Am arătat şi pe celălalt topic: pierderea de căldură prin radiaţie şi prin convecţie sunt foarte mult diminuate. Asta a permis ghemului înfoiat de pastă să treacă între ultima ramă şi diafragmă aşa cum arată poza aceasta. Cele enumerate de dumneavoastră micşorează mult pierderea de căldură. Dar nu m-aţi combătut, fără voia dumneavoastră mi-aţi dat dreptate. LA MINE SE PIERDE CĂLDURĂ, POZELE O DOVEDESC. CE FAC ATUNCI BIETELE ALBINE FĂRĂ ÎMPACHETARE? Pentru mine este clar ce fac: se înghesuie în ghem, mănâncă mai mult şi se uzează mai mult! Sutele de familii rabdă, înţeleg că stuparul nu poate. Dar cele puţine ce ar gândi, dacă ar fi înzestrate cu gândire, despre stuparul care având totuşi timp le ţine la regim de Siberia? Nu-l pot certa dar se răzbună şi ele cum pot: se uzează şi mor mai devreme tocmai când stuparul are nevoie de dezvoltare primăvara! Menţionez că i-am lăsat lui Dilă discuţia despre diafragma mobilă, aici discut de împachetarea pentru iarnă-primăvară în care intră şi diafragma etanşată. Cu o cîrpă sau o folie coborâte peste ea sau cu nişte cârpe, paie, ziare, e.t.c. puse în golul de după diafragmă. Dacă golul e mare patru cuişoare şi o bucată de P.F.L. îl fac mic.


pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312

Valer70 a scris:



DECI CE FACEM, NU MAI PUNEM DIAFRAGMĂ?

Deci ramane cum am stabilit.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
Si inca o mentiune: uitandu-ma la poza pusa de Dvs, nu pot sa nu ma intreb, daca in locul amaratei aleia de turte puse la   - C  ati fi lasat de cu toamna o rama plina cu miere (vorba lui D.D. pe post de diafragma...) nu va multumeau albinele    ?

cine sunt eu-valer bodea inca mentiune: uitandu-ma poza pusa dvs, pot intreb, daca locul amaratei CLUB STUPARITUL

55.2KB


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

alt stupar a scris:

Domnule Valer,
  poate ca tin stupii intr-o zona aiurea, poate ca la mine iernile is mai sudiste, poate eu, desi nu-i zi sa nu trec pe la stupi, am orbu` gainii, poate am prea putini orizontali, poate lazile orizontale ce adapostesc 2 roi, despartiti printr-o etansa nu mi-au sarit in ochi, poate toate la un loc, dar vreau sa zic ca fenomenul prezentat de dvs NU se intalneste in stupina.
Si nu vorbesc doar prin prisma ultimilor ani, cu impachetaj bikini-tanga. Anii `90 au fost cu perini, perinutze si plapiumioare, dar degeaba... singura cauza posibila a topirii zapezii de pe capacul unei lazi, in genul celei din poza Dvs, poate fi suprafata neregulata a capacului.
Nu vreau in nici un caz sa ma gandesc la mana stuparului...


Puteţi să vă gândiţi la ce vreţi. Fenomenele rare se petrec rar dar asta nu înseamnă că nu există, trebuie să fie prezent observatorul la locul şi la momentul potrivite. Omul are tendinţa de a proceda ca dervişul din anecdotă: sparge microscopul dacă nu-i convine ce-i arată. Dar pentru pentru edificarea dumneavoastră mai postez nişte poze, făcute tot atunci dar unei lăzi de 11 rame. Menţionez că prima poză a fost făcută unei lăzi de 20 de rame iar celelalte unei lăzi de 15 rame.
La 1 februarie a început să ningă. La ora13.18 şi această ladă a fost acoperită aproape complet.

cine sunt eu-valer bodea alt stupar poate tin stupii intr-o zona aiurea, poate mine iernile mai

25.7KB


pus acum 14 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 681
dle.Valer va sunt dator cu ce m-ati intrebat respectiv:
-Ati putea lasa polistirenul in capace pe tot parcursul anului avand in vedere ca nu practicati pastoralul,punand de la inceput folia ,asa cum o fac alti colegi
-pe mine nu ma deranjeaza ca umblati in stupii dumneavoastra la-16 pe albine da .Orice interventie in familia de albine o deranjeaza in general iar cu atat mai mult cand aceasta interventie are loc asupra ghemului de iernare ,nu o spun eu ,nu eu am stabilit
-mie nu mi-ati dovedit nimic referitor la importanta impachetarii.Mi-a dovedit nea Gica ca impachetarea nu este importanta
-Nu sunt de acord nici cu turta nici cu mierea in hranitor sunt de acord cu mierea capacita lasata in toamna in rame
-Dumneavoastra asigurati cauza condensului si nu natura lui Dumnezeu , prin impachetarea exagerata sau prin ce mai faceti dumneavoastra acolo ,legile care guverneaza universul nu fac decat sa actioneze in conditiile date. Sunt polemic cu orice om incearca sa transfere in sarcina lui Dumnezeu rezultatul actiunilor sale ,insa noua oamenilor ne este mai la indemana sa nu punem aceste rezultate pe seama actiunilor noastre ca si expresii ale propriei vointe si constiinte si sa facem pe altcineva raspunzator ex;soarta norocul ,destinul alti oameni inclusiv pe Dumnezeu.
-Referitor la faptul ca v-am spus ca ii tarati in primavara imi cer scuze ptr. expresia folosita ,recunosc nu a fost cea care trebuie am folosit-o avand in minte ca ar fi rezultatul unei munci grele chinuitoare ,asa v-am perceput metoda si nimic altceva,inca o dt a va rog sa ma iertati ptr. cuvantul respectiv
-Dle.Valer va rog sa ma credeti ca nu-i port de grija lui Pupemea omul isi poarta singur si dupa mine cred ca isi poarta foarte bine ,cateodata el poarta de grija unora
-Ca metoda de iernare ptr. cei cu sute de stupi o gasesc binevenita pe cea a lui nea Gica chiar de are ME ,metoda se poate aplica si la Dadant jos 10rame si in cuib un cat plin cu miere Hristea o recomanda in Stuparitul,am adoptat-o din greseala sa zic asa :intr-un an ultimul stup care trebuia impachetat nu avea miere de ajuns in coroane si i-am lasat un cat plin deasupra ,fara sa-l restrang,fara diafragma ,fara sa-l imfofolesc cu nimic,in anul urmator a fost stupul cel mai bun din stupina
-Dle. Valer recunosc ca aveti meritele dumneavoastra pe acest forum ,apreciez gradul dumneavoastra de cultura si faptul ca stiti sa comunicati poate mai bine decat noi toti, parerea mea dar dati-mi voie sa va spun sincer inca o data parerea mea Chiar daca metoda dumneavoastra este buna mie mi se pare foarte greoaie si va rog acceptati propunerea lui Pupemea ve-ti avea element de comparatie
Toate cele bune va doresc dle.Valer Bodea  


_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
În 2 februarie la ora 10.12 zăpada se topea.

cine sunt eu-valer bodea februarie ora 10.12 topea.

39.5KB


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
La ora 16.32 se topise mai mult.

pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2 3 4 5 6 ... 8  

Mergi la