LUPU' ALBINELOR
UTILIZATOR BANAT DIN SIMPATIE
Din: Deocamdata BRUXEL
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 729
|
|
Târgul Apicol de la Trebuci
Zonă pitorească aflată la poale de Carpați, comuna Trebuci avea o îndelungată tradiție în stupăritul staționar. Și nu numai. Cu oamenii harnici si gospodari puteai face orice.
Așa că primarul, un fecior de prin partea locului era hotărât să ridice comuna la un alt nivel. Când simți că treaba începe să se împută în Trebuci, luă taurul inițiativei de coarne și l-a scos la păscut. "- Trebuie să punem mână de la mână ca să ne punem pe picioare !"... le explica el țăranilor strânși în obor.
Și demară un amplu proiect de găsire de sponsori pt o intensă campanie publicitară axată pe agroturism și menită să atragă nu doar sătenii din zonele învecinate ci și turiștii veniți de departe. Voia ca Târgul Apicol de la Trebuci să fie un succes și să devină cu timpul o tradiție la ei în sat. Așa că se gândise el la un slogan care să atragă și să capteze atenția asupra satului : VÂNTUL SCHIMBĂRII SUFLĂ DIN TREBUCI sau, OMUL SFINȚEȘTE LOCUL ÎN TREBUCI...Dar nu era mulțumit. Simțea că lipsește sclipirea de geniu care să-ți sară în ochi de la distanță. Și până la urmă i-a venit : " DIN TREBUCI,...ÎN TOATĂ ȚARA ! " .
Veni în final și ziua inaugurală, totul era organizat ca la carte. Cu standuri expoziționale aranjate pe tematici, cu servire de produse tradiționale la minut...muzicanți...ansambluri artistice și folclorice...jocuri mecanice pt electricieni și instalații electrice mecanizate...Ce mai... organizare de ultimă generație .
Cum intrai în zona standurilor, chiar primul stand pe stânga (dacă vă mai amintiți, lângă intrarea în cimitir ), zăcea taraba unde puteai să-ți îndulcești cele duhovnicești. Cumpărând din articolele tematice pe care preotul local le înșiruise ordonat : lumânări făcute din puiet văros expandat (m-am întrebat unde găsise matrița ), ulei pt cădelniță din pupe de găselniță, patrafir țesut cu motive de trântori așezați în cruce, agheasmă de prisacă(că uitase părintele câteva sticle de plastic cu sirop de stimulare în beci și se borșiseră ), miere de busuioc cu care puteai să sfințești prin casă ca să-ți meargă bine tot anul. Muștele pe pereți. Mai găseai și iconițe în ramă cu paspartu din foiță de fagure și crucifixe gotice din dălți apicole sau cuțite de descăpăcit. (paspartu = ramă de hârtie sau de carton ce formează un contur care se așează între sticlă și fotografie la înrămarea acesteia) .
Următoarea tarabă avea miere la borcane de 8 kile cu capac reâncărcabil si etichetă autocolantă. Borcanele și mierea dinăuntru arătau toate la fel. Dar in partea din față a tarabei găseai o cutie cu etichete de unde puteai să-ți alegi tipul de miere pe care-l voiai : miere de tournesol (floarea soarelui ), miere de combustibil bio (rapiță ),...chiar și etichetă cu miere nebună (de mentă ). Îți alegeai un borcan mai copt și o etichetă pe măsură. Apoi trăgeai o limbă. Nu pe borcan. Pe dosul etichetei. O plesneai pe borcan și erai liber. De prejudecăți...cu borcanul în brațe.
La standul cu produse lactate din lăptișor de matcă scria BIO. Am fost curios și am întrebat de ce. Apicultorul mi-a explicat că pt a fi bio e foarte important cum procedezi cu matca, cum începi. El avea pepiniera de mătci în topitorul solar de ceară, (auzise că dacă au căldura se fac mari ). Apoi când matca a crescut e bună de muls. Dar nu oricum. Dacă voiai să ai lăptișor de matcă bio atunci trebuia să cunoști niște șmecherii . El nu începea niciodată mulsul fără ca mai înainte să nu-i cânte din frunză. Atunci matca se liniștea, nu mai necheza și, cel mai important aspect, nu mai elibera toxine în lapte ( cum fac găinile stresate de prea mulți cocoși impotenți cu ouăle ). Nu numai că nu mai elibera toxine ci în schimb secreta în lapte hormoni de creștere. A prețului...În plus, el întotdeauna strecura laptele printr-un tifon de unică întrebuințare ce-l avea de anul trecut. Deci puteai cumpăra zămătișă ( brânză proaspătă ). Cum se obținea ? După ce punea umpic de balegă de trântor pe post de cheag și se matura suficient, o strângea într-un tifon (același ), și o atârna în cui ca să i se scurgă acizii grași și să rămână numai proteina dietetică ( zămătișa este recomandată celor care vor să trăiască mult timp ca slăbănogi ). Telemeaua de matcă avea și ea un secret de fabricație. Se făcea numai din laptele muls seara și păstrat în ciubărul unde au fost ținute murăturile anul trecut, timp de o săptamână. După care se taie în calupuri cu dalta apicolă, se dau câteva fumuri cu afumătorul setat pe funcția "lactate", și apoi se introduce la saramură. În transpirație de apicultor de pastoral, recoltată musai în august, pe caniculă, la cules de floarea soarelui. Brânza Roquefort din lăptișor de matcă se prepară din lapte (nestrecurat) în care se introduce o cantitate (păstrată ca secret de fabricație ) de 'pudră de varroua' la cutie, cu data expirării expirată, (pt că varroua este considerat un acarian nobil ce imprimă un ușor gust acidulat către maro)...
O altă tarabă ( a șaptea pe partea dreaptă, sau dacă intrai dinspre abator a treizecea pe partea stângă ), oferea tratamente homeopatice din produsele stupului. Așa am descoperit "Măslinele din Trebuci" marcă înregistrată. Erau niște biloaie ovalizate făcute din propolis pe care, în caz că nu mai puteai respira, le scoteai repede din nas. Puteai apoi să încerci să le bei dar, dacă simțeai că ți se lipesc de cerul gurii și nu le poți înghiți, atunci puteai încerca să le introduci ca supozitoare. Foarte important este să nu inversați ordinea expusă mai sus !!! Se ofereau și ciuperci halucinogene pt utilizat în afumător. Se recomandă dozaj mic în amestec cu putregai de salcie pt cazurile în care vi s-au răsturnat stupii în timpul transportului exact în piața comunală unde erau strânși sătenii cu revendicări sindicale. Puteai comanda și Apiinvert dezinvertit pt a fi consumat dimineața în cafea...Sau cremă de păstură pt tratamente cosmetice. Bună pt riduri, ( le adâncește ). Se aplică o mască pe față care se lasă așa toată ziua cât stai la coadă să-ți plătești contribuțiile pt asigurările sociale de stat . Deși nu era exclus ca oamenii să te lase să intri în față, că se tem de necunoscut, iar scorpia de la ghișeu se teme să nu fie contagioasă( așa că te rezolvă mai repede și scapi și cu...fața curată )...Se găseau și suzete din botci căpăcite ( cu lăptișorul de matcă inclus ca să-i crească lu ăla micu )... Ceară pt epilat scamele din ochi și pilozitățile din urechi. Se comercializa la flacoane cu pipetă (doar că trebuia desfundată pipeta înainte și după întrebuințare)... Căpăcele la borcan pt plombat cariile din proteză, ( se păstrează proteza pe timp de noapte în borcanul cu căpăcele unde cariile se căpăcesc prin umplere până dimineața) ... Pastă de dinți cu venin de albine - curăță, albește si scoate reumatismul din dantură. În cazul în care în gură aveți cari, molii sau alte bidigănii, se putea utiliza un șprei de gură pe bază de venin de albine care asigură o respirație mai proaspătă și un limbaj mai înțepător.
Standul de curiozități tehnice mi-a captat în mod deosebit atenția prin marea diversitate de produse expuse . Găseai de la brelocuri de chei făcute din sârmă recondiționată de la însârmatul ramelor, cuier făcut din mânere rupte de la lăzi, suport de pantofi din rame uzate, descăpăcitor pieptene cu dinții rupți ( ca piaptăn pt chelioși ), afumătoare sparte pe post de vază pt flori, bichinei și sutiene din plasă de mască apicolă, lăzi învechite pe post de ghivece pt plante și arbuști ornamentali ca bonzai, filodendron sau papușoi,...și până la... lănțișoare făcute din cuie de rame, scrumiere făcute din hrănitoare, urdiniș cu gratie anti-șoareci ca vizor la ușa de la apartament, (pt zonele cu grad ridicat de delicvență ), pușculiță pt strâns mărunțiș făcută din colectoare de polen, huse pt tabureți din folie propolizată, tăvi de cozonaci din tablă de capace...și câte și mai câte...ca să nu enumăr decât câteva dintre ele...Lista ar mai putea continua ...(altădată ).
Mai încolo un apicultor întreprinzător dădea din flașnetă la un storcător făcut artizanal, și vindea vată de zmeură pe băț, (dar trebuia să vi cu bățul de acasă că altfel ți-o punea pe deget). Zicea că i-ar fi crescut prea mult costul de producție dacă introducea și bățul în preț.
Un alt stand care mi-a atras în mod deosebit atenția a fost cel la care se făcuse coadă pe două rânduri. Acolo se vindeau cărți apicole la pachet - "Opere Complete"-(toate volumele). Pe coperta din spate a fiecărei ediții era prezentată câte o matcă. Fiecare carte avea altă matcă. Erau de toate culorile, rasele și formele. Toate erau foarte decent dezbrăcate, ( ca să poată apicultorii să evalueze corect potențialul de pontă al fiecărei mătci în parte). Utilitatea acestor pachete de cărți nu se afla doar în bogatul material fotogenic ci și în faptul că puteai să alungi monotonia din stupină jucând jocuri specifice : "Poker de Prisacă", "Douăș' Una de Staționar", sau chiar și un "Popa Prostu de Pastoral"...Toți localnicii de sex masculin erau așezați la coadă. Au zis că aici, la ei în Trebuci, setea de cunoaștere nu s-a stins încă. Și că pt mătcile astea selecționate pe sprânceană s-ar duce până la capătul pamântului...din fundul grădinii...
Era o frumoasă zi de vară, muștele zburdau în ritmuri de cântec și voie bună peste meniurile de pe mese...zarva copiilor care râdeau și alergau unul după altul jucându-se de-a prinselea(în timp ce aruncau cu borcane de miere de 8 kile), umplea aerul...Lumea se așezase pe la mese unde puteai servi produse tradiționale (made in China) cum ar fi : "albine crocante în sos caramel" sau "larvă de trântor cu glazură de aspic și lămâie", sau specialitatea zonei, (de care trebucenii erau foarte mândrii ), "faguri de miere marinați, împănați cu usturoi si ornați cu sos de muștar ". Se serveau fierbinți, abia scoși de la cuptor...
...La o masă sub o umbrelă de soare (era facută dintr-un material care atrăgea soarele ), se aflau la o bere de salcâm nea Mărin, Pișta, și baciu Gligor : - Dapă îi cam slabă berea că anu ăsta o fo multă umiditate la cules...(grăi baciu Gligor). - Ioi, ioi...da mare pretenț la tine mei Gligore draghe...(preluă Pișta conversația)...- Ici șa încă fu bună ( intervenii și nea Mărin ), da băui în altă parte...Ce vreț mă !!! Nu toți anii e la fel...doar vă spusei...
Una din ospătărițele tinere ce alerga încoace și încolo ca o matcă nefecundată, le aduse un platou mare cu o specialitate de prin partea locului, care le trezi curiozitatea... Pe când mai aveau puțin până să termine se înființă și patronul birtului "LA TRÂNTORUL VESEL" gâfâind și cu limba pâna la genunchi : "- Băi ... ce ați mâncat acolo mă...că tră să știu"..."- No, da șăz blând ficior că noi o săț plătim. Că doară sântem oameni de omenie"...(îi răspunse Gligor). "- Puțin mai este...dam inapoi la voi mei dache trebe" (îl susținu și Pișta pe Gligor)..."-Mă... nu maț înțăles...spunețâ-mi ce meniu aț comandat...?" "- Păi o fo ceva străinez mă...cucuruz în sos de muștar. Tare bun. N-am mai mâncat așa ceva până acu"...La auzul "meniului" patronul izbucnii într-un "- Tulai Doamne !!!"...(și se plesni cu palma peste frunte)..."- Pfffaaaiiiaaaiiiaaaiii...iară ș-o vărsat ăla mic olița în tăvile pt clienț !!!"...
"- CE VREȚ MĂ ??!!! " (explodă nea Mărin către ceilalți doi care îl pironeau cu privirile),..."-Nu vrusarăț s-ascultaț ! ...Că vă spusei...că ăla...nu-i muștar !!!"...
...Se spălau unul pe altul cu furtunul în gură, ca la spălătoria auto, (în spatele grajdului unde taurul comunal fornăia periculos )...Până la urmă optară si pt câte o clismă...așa...pt purificare totală...sufletească chiar...
Astfel de evenimente organizate impecabil prilejuiesc apropierea dintre stuparii vechi și noi și schimbul de experiență între generații. Într-o atmosferă de sărbătoare se poate îmbina plăcutul cu utilul...
Însă nu poți fi niciodată sigur că la plecare o să ai un gust dulceag în cerul gurii...
(Aviz grupului de inițiativă și intervenție rapidă ce va descăleca în Râmnicu Vâlcea pe 17 octombrie )
Vă salută...LUPU' din Trebuci ! Cu coada
Modificat de LUPU' ALBINELOR (acum 14 ani)
_______________________________________ You know how it goes...Everybody knows... Text rosu
|
|