LUPU' ALBINELOR
UTILIZATOR BANAT DIN SIMPATIE
Din: Deocamdata BRUXEL
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 729
|
|
Miorița chinezească
O ceață densă, galbenă, se ridică ca un abur de la răsărit și se răspândește cu viteză peste toată suprafața pământului locuit creând fiori(dar nu de plăcere). Aceste 'friguri galbene' ce se transmit pe calea aerului, a apei și pe uscat se referă, după cum ați ghicit, la CHINA.
Cel mai mare popor, cu o cultură și istorie milenară, chinezii sunt descriși de către unii istorici ca având un spirit pașnic și nu războinic ca mongolii sau niponii. Că dacă ar fi fost războinici ar fi putut cuceri lumea de mult, afirmă ei. Formată și crescută într-o autosuficiență proverbială China s-a autointitulat încă de la început 'Regatul de Mijloc', adică CENTRUL UNIVERSULUI, neavând nevoie de nimeni...și considerându-se singurii care contează pe planetă... Fiind o piață în sine China nu a avut nevoie de nimic din afară timp de secole. Tocmai de aceea s-a izolat de restul lumii ținând la distanță ideile străine care ar fi putut perturba ordinea seculară... Odată cu apariția comunismului, acesta a fost adaptat realității chinezești de către Mao Zedong, primul președinte comunist. Modul în care a înțeles el să aplice teoria marxist-leninistă a dus la instaurarea unei dictaturi sângeroase. Mao Zedong declara că: "- Comunismul nu este dragoste. Ci un ciocan pe care-l folosim pt a ne zdrobi dușmanii "... Și iată cum au început să fie creați pe bandă rulantă sute de milioane de chinezi de 'tip nou'. Fanatizați, gata de luptă și sacrificiul suprem pt cauza nobilei Chine moderne... Educați că individul nu contează ci doar comunitatea, că sacrificiul individului pt o cauză mai mare decât el este scopul suprem în viață...chinezii au ajuns roboți extrem de eficienți...
Cine poate concura un chinez? Un alt chinez bineânțeles. Că ăștia înghit cu apă un pumn de orez crud dimineața (se umflă singur în burtă ), și până seara mitraliază tot de parcă ar fi înghițit boabe de uraniu. Dacă orezul are și ceva gândaci atunci e...pilaf...cu plus de proteină. După 16 ore de muncă ca inecații îi opresc cu tunurile de apă și câini dresați...Că mai trebuie și utilajele alea să se răcească...Nu au mari pretenții...Practic nu au pretenții...de timp liber...sau viață privată...Socializare...Îi cazezi extrem de ușor. Într-o încăpere goală așterni niște rogojini pe jos și apoi îi stivuiești ca pe chibrite până în tavan împingându-i cu piciorul ca să poți închide ușa. Se întorc toți la o comandă și în aceiași direcție ca bilele în rulment. Dimineța îi stropești cu apă ca să se îndrepte cutele și...sunt ca noi (chiar mai rentabili )...
Pt formarea unei imagini de ansamblu asupra fenomenului de cucerire economică a lumii(deocamdată ), iată un colaj de articole extrase din presa financiară :
"Interesele companiilor chineze se întind de la gazul american la minele de cupru din Africa şi până la studiourile Hollywood. O zecime din achiziţiile internaţionale realizate anul acesta aparţine firmelor chineze, care deţin 6% din investiţiile globale. Nivelul investiţiilor străine directe (ISD) reflectă forţa unei economii. În vremurile lor de glorie, Marea Britanie deţinea 45%, în 1914, iar Statele Unite se puteau lăuda cu 50% din investiţiile străine directe, în 1967. Chinezii abia au plecat la cumpărături şi este de aşteptat ca în următorii ani să ajungă la un nivel comparabil.Nu cu mult timp în urmă, companiile controlate de guverne erau privite cu circumspecţie pe pieţele capitaliste. Gheaţa a fost spartă de firmele sud-coreene şi singaporeze de stat, care au pavat drumul companiilor chineze de astăzi. Există însă o diferenţă: statul chinez este privit de multe ţări drept un competitor strategic, motiv pentru care investiţiile în anumite sectoare sunt privite cu îngrijorare, notează „The Economist".
Cele mai mari investiţii au fost făcute în America Centrală şi de Sud: peste 50 de miliarde de dolari. „Crema" a fost luată de Brazilia, care a atras numai anul acesta investiţii de 12 miliarde de dolari din partea companiilor chineze, nevoite să caute alte pieţe după contractarea celor din Europa şi SUA.
Cum Brazilia va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2014 şi Jocurile Olimpice în 2016, Wuhan Iron&Steel Corp. va investi cinci miliarde de dolari pentru construirea unei fabrici de oţel în statul Rio de Janeiro. Companiile chineze au mai cumpărat pachete de acţiuni la compania petrolieră de stat, la cea de electricitate şi la minele de fier. Constructorul de maşini Sany Heavy Industry va construi o uzină la Sao Paulo, iar Chongqing Grain Group a cumpărat 100.000 de hectare în statul Bahia, din nord-est, pentru a cultiva soia. La 30 august, China şi Venezuela au semnat un acord economic, prin care Beijingul ar urma să investească circa 28 de miliarde de dolari în infrastructura de electricitate din Venezuela, relatează Reuters. Chiar şi în Australia, al cărei guvern a acceptat cu greu prezenţa companiilor controlate de stat, investiţiile chineze depăşesc 33 de miliarde de dolari.
Trezoreria SUA a anunţat marţi că Beijingul a mai cumpărat un pachet de obligaţiuni guvernamentale americane, valoarea totală ridicându-se la 883,5 miliarde de dolari. Anul trecut, companiile chineze au preluat peste 50 de companii americane, iar acum au pus ochii pe un pachet de acţiuni la General Motors.
33 de state americane îi îmbie pe chinezi cu diverse facilităţi pentru a investi în SUA, cu scopul de a crea noi locuri de muncă. Iar China este dispusă să facă acest lucru, în ultimul timp ţintind branduri celebre, după care consumatorii interni se dau în vânt. Tot ca urmare a cererii interne uriaşe, mai multe companii chineze au cumpărat acţiuni la firmele canadiene care extrag petrol din nisipuri bituminoase - un amestec concentrat de bitum, apă, nisip şi argilă.
Mai mulţi oficiali americani au vizitat în ultimul timp Africa în tentativa de a recupera terenul pierdut în faţa Chinei. Numai în Africa de Sud, Congo şi Niger, companiile chineze au investit peste 31 de miliarde de dolari, cam cât au investit în întreaga Europă.
Pe termen scurt, bătălia pare însă pierdută, în condiţiile în care Beijingul a anulat datoriile a 31 de ţări africane şi a eliminat taxele de import pentru 190 de produse din 28 de ţări de pe continent. Şi Orientul Mijlociu a intrat în aria de interes a Chinei, datorită rezervelor de petrol, investiţiile depăşind 33 de miliarde de dolari. În Kazahstan, China a investit 11,4 miliarde de dolari, iar în Rusia, doar 5,9, cele două ţări fiind următoarele „ţinte" ca urmare a potenţialului uriaş.
Chinezii vor să achiziţioneze acţiuni la studiourile de la Hollywood, după ce în 2009 o companie din Beijing a cumpărat teatrul White House din Branson, Missouri - o destinaţie populară de vacanţă pentru americani. Filmele şi producţiile TV sunt alte metode "soft power" prin care China îşi promovează imaginea şi cultura. În acest sens, Ministerul Culturii a stabilit o listă cu 211 de companii de stat şi private, ale căror producţii ajung la export. Criza cu care se confruntă majoritatea ţărilor europene a fost speculată de investitori bogaţi din ţările petroliere musulmane, precum Qatar sau Arabia Saudită, dar mai ales de chinezi. Aceştia nu vin doar cu investiţii, ci au dat semne că ar dori „să-şi bage nasul în afacerile Europei", este de părere Carl B. Weinberg, economist-şef la think-tank-ul High Frequency Economics.
„China se extinde în Europa aşa cum a făcut-o în Africa. Dar în Europa a intrat prin ţările de la periferie, ceea ce este extraordinar", consideră Francois Godement, de la European Council on Foreign Relations, referindu-se la sprijinul pe care Beijingul l-a acordat unor ţări aflate în impas: Grecia, Irlanda, Spania sau Portugalia.
Pe lângă obligaţiunile guvernamentale achiziţionate, China investeşte în proiecte de infrastructură (autostrăzi în Polonia, un terminal aerian în Italia pentru mărfurile „Made in China", modernizarea unor porturi în Grecia şi Italia), turbine eoliene în Spania şi Irlanda de Nord.
În prezent, totalul investiţiilor chineze pe continentul european este de circa 40 de miliarde de dolari, în top aflându-se Marea Britanie - 8,7 miliarde de dolari, Grecia - 7,7 miliarde de dolari şi Elveţia - 7,2 miliarde de dolari. Dar cifra va creşte în perioada următoare. Luna trecută, premierul Wen Jiabao a vizitat Atena cu braţele pline de daruri, semnând 13 contracte în construcţii, servicii navale sau turism.
În România, investiţiile sunt de doar 384 milioane de dolari, potrivit ambasadei Chinei de la Bucureşti. Luna trecută, o platformă chineză de investiţii internaţionale a anunţat că va investi 500 de milioane de dolari în Republica Moldova, în medicină, construcţii şi în sectorul vinicol, relatează „Vocea Basarabiei".
În schimb, în Bulgaria, mai multe companii chineze vor participa la crearea unei zone economice speciale, model folosit cu succes în Africa. În Prato, un mic orăşel din Italia, strategia a fost „invazia". Rând pe rând, mii de chinezi, specializaţi în producţia textilă, s-au stabilit aici şi astăzi deţin peste 3.200 de firme, Prato fiind renumit pentru textilele de calitate încă din Evul Mediu.
Hainele produse aici, cu materiale ieftine din Asia, ajung la firme precum Zara, Mango sau Guess. Cum nimic nu este gratis, în timpul turneului european, Wen Jiabao le-a cerut liderilor europeni să nu pună presiune pe China pentru a-şi aprecia yuanul, notează „The New York Times"
În treacăt aș putea aminti că America are deja o datorie față de China de 2 trilioane de dolari USA. Este și normal dacă te gândești că un american consumă de 3 ori mai mult decât produce iar un chinez produce de 3 ori mai mult decât consumă.
Iată de ce atunci când criza bancară mondială a explodat, în timp ce unii s-au prăbușit în genunchi sau pe burtă, China doar s-a clătinat dar a rămas în picioare. Nu pt că chinezii sunt mai crăcănați sau au învățat arta echilibrului prin practicarea artelor marțiale. Ci pt că ei nu au depins de păienjenișul de relații bancare internaționale având resurse proprii.
Imediat după izbucnirea crizei China s-a aruncat să cumpere pachetul majoritar al principalelor bănci americane. Americanii s-au speriat:"- Alo, tovarășu Li ! Ce mama măsii ?(cu accentul pe al doilea i) Vreți să ne luați casele când noi suntem încă în paturi ?"...
Noul steag american este ușor de imaginat. Stelele vor rămâne în poziția originală. Doar dungile vor dispărea sub un fond roșu... Amerindienii se bucură de expansiunea chinezilor. Ei au deja fundul roșu. Că de aia le-au spus albii 'Pieile Roșii'. Și având în vedere că strămoșii lor care au ajuns prin strâmtoarea Bering în Alaska și de acolo pe cele două continente americane au plecat din Asia, de pe actualul teritoriu al Chinei...ei se bucură să-și întâmpine strămoșii...În plus, orice dușman al 'Fețelor Palide' este prietenul lor...
Rusiei îi fâlfâie de ceva timp flamura chinezească între picioare. Steaua roșie de pe Turnul Spasski al Kremlinului a început să fie tot mai portocalie(culoare ce se obține din combinarea rosului cu galben). În traducere liberă din chirilica veche asta ar însemna 'vai de steaua lor'...Și acum nu vorbim doar de aspectul economic. La granița de nord a Chinei cu Rusia se întâmplă un fenomen despre care nu vorbește nimeni dar știe toată lumea...Am aflat dintr-o sursă neoficială(am vorbit întâmplător cu un cecen la Bruxel), că de ceva ani buni, în fiecare an trec granița Rusiei în mod clandestin peste un milion de chinezi care construiesc localități primitive în Siberia. Sunt un fel de cowboy ai estului sălbatic, fericiți că pot avea câți copii vor, înafara jurisdicției chinezești. China se face că nu observă scurgerea fiindcă îi convine extinderea înfluenței chinezești peste una dintre cele mai bogate regiuni în zăcăminte ale lumii. Rusia ar pune și ea o întrebare Chinei dar durează prea mult să învețe dialectul mandarin sau cantonez chinezesc...Așa că i-au întrebat direct pe americani și pe NATO dacă nu mai au un loc sub umbrela scutului antirachetă și pt ei...că a început să tragă un crivăț al schimbării dinspre Siberia...
Marea Britanie se teme să nu-i ajungă insula concesionată pe 99 de ani de către China cum au făcut ei cu Hong Kongul...Că ar fi păcat să asculți piesele lui Beatles în chineza pițighăiată și JON să schimbe Lira Sterlină pe YUAN...
Franța nu vrea ca Cocoșul Galic să ajungă Rață de Pekin iar Turnul Eiffel cu o stea mare și roșie în vârf...
Germania se teme că Zidul Berlinului va ajunge cunoscut ca Marele Zid Chinezesc-German...iar berea nu se va mai face din malț ci din...orez...
Italienii nu vor să le mănânce chinezii pisicile pe care ei le-au îngrășat cu atâta dragoste și să vadă la fiecare colț de străduță câine pe chinez...
În Africa a apărut o nouă tendință a modei. Negrii poartă pe față o mască din lut galben și umblă cu ochii mijiți chiar și pe timp de noapte...
Aborigenii din Australia au primit un mesaj din lumea spiritelor (după ce au fumat în grup un pachețel de plante etnobotanice). Cică rasa galbenă care va veni vor fi mai ai dracului ca albii care i-au alungat de pe pământurile lor. Că ăștia vor construi stadioane în deșert numai ca să aibă unde-i împușca. Așa că vracii aborigenilor nu mai folosesc incantațiile străbunilor când execută dansul ploii în jurul focului, ci citate celebre din operele lui Mao Zedong...
Șamanii din junglele insulei Papua Noua Guinee (care mai practică încă canibalismul în secret), afirmă că dacă vor prinde picior de chinez, ei își vor schimba meniul. Vor trece pe sarmale. Așa se numește în dialectul local un chinez umplut cu orez și rumenit lent pe cărbuni încinși...Iar dacă accesul la carnea roșie, albă și galbenă le va fi interzis vor deveni vegetarieni. Vor servi de la chinezi doar mărul lui Adam și nucile de cocoș...
Ca la noi...la nimeni...Popularii Ion și Lenuța vor deveni Yong și Ly A' Na. Se va ajunge ca expresia '-Dar ce galben areți!' să fie considerată rasism. Dacă acum românii se plâng că au ștatele de plată mici...atunci le vor primi gravate pe jumătatea secționată a unui bob de orez...Semnificația tricolorului se va modifica. Roșu nu va mai însemna sângele vărsat al eroilor ci culoarea oficială a noii forme de totalitarism, galbenul nu va mai simboliza bogăția holdelor mănoase sub razele mângâietoare ale soarelui ci semnul superiorității rasiale, iar albastrul infinit al cerului nu va mai sugera idealurile de libertate ci cearcănele și vânătăile rezultate în urma pașnicei conviețuiri cu poporul chinez vecin și prieten...La școală se va învăța o Mioriță Chinezească adaptată realității momentului :" Unu-i din Xing Huan, altu-i Korean și altu-i Tibetan...Unu-i cu-n nunceag, altu-i cu-n toiag și altu-i cu-n briceag..." Se vor modifica și meniurile tradiționale...Micii din carne de șoarec și chiftelele din intestine de broască râioase vor fi servite ca felul doi după supa de râme. Murăturile tradiționale din lilieci înnecați în oțet și umpluți cu zarzavaturi vor rivaliza cu delicioasele deserturi din creier de porumbel în șerbet... Inspectorii sanitari nu vor mai amenda pe nimeni când vor depista câini beliți vânduți pe post de miei de paști,...șobolanii vor putea fi tranșați direct în praful drumului pe post de...porci de ...Guineea... Vor apărea noi produse ale stupului(necunoscute înainte), cum ar fi albine crocante la borcan, larve glazurate în sos picant, iaurt cu piciorușe de albină...Mătcile din anul trei sau cu defect vor fi folosite ca proteină în laptele praf dat pe rație pt singurul copil pe care vi se va permite să-l aveți...
Apicultorii români nu vor avea dreptul să-și vândă mierea dacă nu vor respecta indicațiile venite de la ACA PEKIN. Adică va trebui amestecată o pătrime miere românească cu trei pătrimi de miere chinezească. Iată de ce mierea de salcâm românească va ajunge să aibă gust de bambus și va cristaliza foarte repede...
Pt cei care vor să se apuce de învățat chineza iată o primă colecție de cuvinte și expresii vecine și prietene chinezo-române :
Af Un D - Scufundarea părții dorsale Aj Ung - Verb ce redă concluzia exprimată de guvernul chinez după ultimul recensământ al populației A L'ung - Vocală dublă respinsă A Min - Exprimarea adeziunii față de hotărârile Partidului A Tin G - Verb tactil Bang - Ultimul sunet auzit de un dizident chinez spânzurat prin împușcare Bei Jin - Invitație de a bea vin Bo L - Unitate de măsurare a orezului Bo U - Mascul fără poteță încornorat de consoartă Bowling(popice) - Sport ce constă în aruncarea bilelor cu limba (în timp ce încercați să vă derutați adversarii prin strigătul Bow) Ceay N Sîn - Formular pt declararea averii Cian U Ră - Vitamine pt pensionari Ci O Lan - Os cu carne găsit în lanu de orez Ci O Mag - Bâtă de Magician Ci O Ban - Păstor cu Banu pe el Ci UnG - Bărbat cu lipsă la inventar Cyo A Ră - Porumbel bronzat cu înclinație spre furtișag Chi O Chips - 'E'uri cu cartofi Cu Kyu Ku Vay - Realizarea planului cincinal Cu Jind - Modul în care privesc chinezii săraci spre stilul de viață capitalist al conducerii partidului Cu Jet Li - Meditare actoricească Da Ming Ea Nă - Vas pt păstrarea băuturii din timpul dinastiei MING Fu Tong T - Exprimarea aprecierii față de soacra care trăiește sub același acoperiș cu ginerele Ghyo Adu Țapi Kăm Pu- Dialog între doi țapinari chinezi Gi N Gy - Parte a maxilarului cu care se mușcă în China orezu după 40 de ani Gong - Ceas deșteptător Hai Făn Fân - Te iubesc (varianta bio) Hai Huy - Invitație de a te alătura unei drumeții cu destinație neprecizată În Ving - Sarcină de partid Jun Ghy - Tresărire chinezească King Kong - Hong Kongul după retrocedarea către Kina Kun Fu - Intrebare sportivă de pe cursul inferior al Oltului Galben L Yng - Acțiunea limbii și rezultatul ei Ma Gyu N - De prune Max i LaR - Falcă ruptă cu bocancii de către soldații chinezi care se amuză la maxim Mă Ta Se - Întrebare impertinentă privitoare la mama interlocutorului care umblă dezbrăcată de kimonou din cauza mâncărimilor provocate de viermi Men Ing Y Tă - Boală profesională dobândită pe stadioanele chinezești de către participanții la paradele omagiale care țin în mână pancarde în loc de umbrele Ming Ya - E rotundă Nin Ja - Membru al unui club sportiv ce practică sporturi de iarnă O rEz - Orz cu 'E'uri O Xiu R - Parazit intestinal antisocial care provoacă scărpinături jenante la ședințele de partid Ping Pong - Umblatu cu dosarul de la un birou la altul Să Țo Mping - Salut protocolar Șî Yo Țî ie - Răspuns la salutul protocolar T Ax iU - Drișcă motorizată Te Tau - Avertisment în chineza oșenească Țin Ta Ș - Trăgător de elită chinez ce exersează pe ținte vi în mișcare(la granițe), sau statice (pe stadioane) Țo Qok Yo - Angajament solemn Țu Y Kă - Alcool de orez produs clandestin Val Ya Jiu L Uy - Bazin carbonifer Vy Șe U - Toaletă chinezească cu accent moldovenesc Zam By Le - Flori cu scrot Xil O Fo N - Instrument în care se bate cu capul la interogatorii Xy Li Nă - Anestezic total introdus cu ajutorul unui glonte în ceafă
În viitorul nu foarte-ndepărtat când cei care își vor mai aminti cum să utilizeze rugăciunea 'Tatăl Nostru' vor cere :"- Dă-ne nouă astăzi pâinea noastră cea de...orez", lumea, așa cum o cunoaștem azi, se va fi sfârșit !
LiU PhU' AL BiNG e LoR
Modificat de LUPU' ALBINELOR (acum 13 ani)
_______________________________________ You know how it goes...Everybody knows... Text rosu
|
|