APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
micky_miha din Bucuresti
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 43 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / REZERVAT MEMBRILOR "STUPARITUL" / Distanta dintre doua stupine  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Pentru mine este in momentul de fata o problema foarte importanta si de aceea va cer si voua parerea.
O prezentare pe scurt:
Locuiesc in Racovita-Sibiu, la poalele muntelui Suru. In localitate sunt ceva sub 300 de stupi, toti in stupine stationare, in vatra localitatii. A fost o zona nevizitata de stupi straini, resursele melifere fiind reduse. Au fos trei exceptii, adica 3 ani cand a venit cineva dupa floarea-soarelui, cca doua saptamani, la un cules de flori galbene, pe care le-am prezentat pe un forum, care au o inflorire de 3 saptamani de pe la 25 iulie si asigura un cules foarte util pentru generatia de albine care ierneaza. Fara exceptie, in anii cand am avut acea supraincarcare a zonei, pe iarna au fost probleme serioase cu iernarea, mai mari la stupinele mai apropiate de pavilionul strain, dar resimtit serios la toate.
  Mentionez ca acea sursa de cules tarzie, acea floare, a fost adusa de un stupar si cu ajutor, s-a extins pe suprafata destul de mare.
  Acest an am fost anuntat ca o stupina mare este pe teritoriul nostru. Am intrebat la Primarie, dar ei nu stiau nimic. Cineva mi-a spus ca sunt din Cisnadie si incet am ajuns la Pupemea. L-am contactat pe privat si am dus o destul de incordata corespondenta. Treptat am aflat ca el a inchiriat spatiile unei Porcarii dezafectate si vrea sa-si faca aici Baza sau resedinta stupinei lui si a inca unui asociat, cred ca principalii stupari din Cisnadie. Porcaria (si la propriu si la figurat) este la nici un km de localitate, intre Racovita si Marsa, unde sunt alti stupari localnici. I-am spus ca nu se poate aseza cu atatia stupiin mijlocul unei baze melifere la care nu a contribuit cu nimic si care este unul din putinele culesuri din zona. A spus ca el nu este in pastoral, el a inchiriat deci este ca localnic, motiv penrtru care nu-i trebuie autorizatie de pastoral si nu trebuie sa dea la nimeni socoteala. Nimeni nu are voie sa vada ce are el. Initial mi-a spus ca nu sta decat o saptamana primavara si una toamna, dupa care merge la pastoral, respectiv la vetrele de iernare. Pe urma a spus ca nimeni nu-l poate opri sa intarzie mai mult sau sa tina la baza unele familii sau roi sau nuclee. Voi continua.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Astazi (ieri) a avut loc o intalnire intre stuparii localnici si Pupemea cu asociatul si inca o persoana adusa. Pozitia lui e sfidatoare. La observatia ca albinele lui consuma hrana albinelor noastre, a spus ca el crede ca e invers, albinele noastre consuma hrana albinelor lui. Daca i-am spus ca albinele nu-si mai pot aduna nici mancarea pentru iernare, a spus ca cine ne opreste sa le dam Apiinvert. El poate sa ne ajute sa-l obtinem. Am spus ca apare pericolul furtisagului, a spus ca numai stupii slabi pot fi jefuiti si de asemenea numai stupii slabi pot sa contracteze o boala.
  In corespondenta mea cu el - pe care daca este de acord o pot face publica, pentru ca m-am straduit sa aduc unele argumente pentru cauza noastra - i-am spus si ca in legislastia altor tari, am numit Austria sau Moldova, nu este voie sa se instaleze o alta stupina la mai putin de 3 km de o stupina stationara.
  Deznodamantul pe care il prevad eu, daca nu-si schimba decizia, este ca toti stuparii din zona fie vor abandona stuparitul, fie vor continua in pierdere, fie se vor replofila, vor da zahar sa obtina miere.

  As vrea si parerea voastra in aceasta problema.

Modificat de stefan1 (acum 13 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
O sa dau aici cateva recomandari dintr-un site francez:     L-am dat cu traducere.
S-a constatat ca daca un stup se afla la peste o jumatate de mila de sursa de cules, va produce cu 35% mai putina miere si scaderea este mai accentuata la distante mai mari. Cercetarile au aratat ca o albina amplasata la o jumatate mila de sursa de cules, face 24 de zboruri/zi, cele plasate la doua mile face 8 iesiri, la 4 mile 5 iesiri iar la 5 mile, 3 iesiri. Deci in functie de distanta pana la sursa, putem avea un an bun, mediu sau de foamete.
  Numarul de familii pe stupina
  Numarul de familii care se pot pune pe o locatie variaza in functie de productia preconizata de nectar. In zone cu productii scazute de nectar, numarul de familii la un loc nu trebuie sa depaseasca 12-15 colonii. Un numar mic de familii pot beneficia de un loc sarac si sa dea o productie buna, pe cand un numar mare va suferi de foame. Intr-o regiune foarte melifera poti merge pana la 25-30 de familii pe o locatie, dar nu mai mult. La un numar mai mare de stupi, albina trebuie sa parcurga distante mai lungi si productia sufera.
   DISTANTA DINTRE STUPINE
Datorita celor relevate mai sus, este mai bine sa avem mai multe stupine la o distanta de 3-4 km (1,5-2 mile). Stupina ar trebui sa fie situata la cel putin 7km (4 mile) de cea a stuparului vecin. Aceasta ofera un control mai bun al bolilor. In plus recolta poate fi doar putin sau deloc afectata daca stuparul vecin plaseaza prea multi stupi pe acel loc.

  Comentariile mele: deci la amplasarea la 7 km departare se sustine ca recolta mai poate fi putin influentata de stupina vecina, daca acesta mareste numarul de stupi fata de cel recomandat de max 30/locatie. Oare la noi, la o distanta mai mica de 1 km, cand o stupina are 500 sau 600 de stupi, nu va fi influentata productia vecinilor? Dar starea de sanatate? Stuparul Pupemea spune ca nu are nici o influenta!!!!!
  Mentionez ca anul asta, aproape sigur, va trebui sa fac hraniri de completare pentru iernare, PENTRU PRIMA DATA IN 30 DE ANI. Si nu a venit aici decat de la sfarsitul lui iulie (cred, ca a venit pe furis, fara sa spuna la nimeni). Dar cand va sta tot anul, chiar daca ar sta doar cu 10% din efectiv, deci 50-60 de familii?


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
Mishu05
apicultor

Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
Lasand la o parte aspectele morale zic doar atat, tehnic:

1. Pupe nu vine cu 100 sau 150 de stupi, vine cu mai multi
2. Asociatul lui vine si el tot asa, cu niste sute
3. Pupe nu vine in locul ala ca nu are ce face, baza melifera sigur este dezvoltata, nu risca el dezvoltarea de toamna venind intr-o zona slab melifera
4. Pentru urmatoarele 30-40 zile baza este POLENUL pentru ca familia sa isi faca puiet serios de iernare deci oricum la numar mare de stupi trebuie sa le dai ceva supliment ( apiinvert sau zahar) , nu te poti baza pe ce aduna ele de pe camp.

Concluzia mea este ca va speriati degeaba, e la 1km de localitate, albinele lui sunt chitite pe polen ( ca au hranitoarele pline) eu zic sa stati linistiti.

Luand in calcul aspectul moral..olteneste asa iti zic: neica..dar v-ati cumparat comuna ma?
Cum adica "baza melifera la care nu a contribuit cu nimic" ? Dar voi cu ce ati contribuit?
Ca banuiesc ca nu ati plantatat cateva sute de hectare de facelia ca sa fiti nedreptatiti.
Cat priveste concluzia ta:

"Deznodamantul pe care il prevad eu, daca nu-si schimba decizia, este ca toti stuparii din zona fie vor abandona stuparitul, fie vor continua in pierdere, fie se vor replofila, vor da zahar sa obtina miere. "

Deznodamantul pe care il vad eu este: veti deveni un pic mai meseriasi, fortati de imprejurari.
Nu de alta dar e fix situatia cu 10 stupi pe o vatra. Care merge, merge. Care nu merge, e slab..adio neica.
Ca asa-i in tenis.

Modificat de Mishu05 (acum 13 ani)


_______________________________________
Poze apicole si nu numai:

pus acum 13 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ca stupar va inteleg pe voi...dar nu ai ce-i face...m-am pus in situatia voastra shi ash fi facut ca shi voi...s-ar putea ca sa aveti de castigat...ca asta spune tot ce stie shi tot ce face!...
pe de alta parte ma gandesc...daca eu cumparam o casa in sat la voi si apoi cumparam 1000 de stupi...nu era aceeasi situatzie???


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Vedeti ca Stefan are dreptate 100 %. Voi comenta diseara sau maine.

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

gica a scris:

Vedeti ca Stefan are dreptate 100 %. Voi comenta diseara sau maine.

fara sa-l supar pe stefan!!!! are dreptate moral...dar practic...legal...nu are ce sa faca....pupe nu este in pastoral...aia e vatra lui....care e baiul???? omu a cumparat vatra!!! gicane...daca eu cumpar casa proprietate langa stupina ta...shi ma iau de stupi...ce ,nu am voie????..shi mai chem shi pe mama cu stupii ei??? care e baiul???


pus acum 13 ani
   
nicus
apicultor

Din: PRAHOVA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1147
Nene Stefane nu cred ca o sa ti dea dreptate nici 10%, fiindca ai deschis topicul cu titlu distanta intre stupine dar cred ca bati in "agolmerarea" de stupi.

Sanatate si putere de intelegere.


_______________________________________
Values have nothing to do with the material world

pus acum 13 ani
   
florin,Moreni
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 208
Daca tot ati reusit sa va intalniti o data cred ca va puteti intalni din nou si de comun acord , in functie de nr. de stupi , sa faceti ceva sa dezvoltati baza melifera si sa aveti de castigat din aceasta intamplare.

_______________________________________
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pus acum 13 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Adevarul este de partea fiecaruia in situatzia expusa iar calea de mijloc este interventzia cu cele necesare pregatirii familiilor pt. iernat.
Actualmente si pe viitor tendintza stuparitului este extinderea nr-lui de stupi/ fam. iar baza melifera a zonei in cauza, sa admitem ca asigura necesarul celor 300 de fam. bashtinashe dar daca le dublatzi anul viitor, ve-tzi avea aceeasi situatzie actual disputata, doar ca daca nu ar fi venit Pupe ( s-au oricine ), ar fi stupii localnicilor.
Problema ramane.
Rezolvarea, de data aceasta, este intre localnici si noul venit apelind la calm intzelegere si compromis.
PS
Nu santetzi singurul caz din tzara.
Sper sa ajungetzi la o intzelegere si buna convietzuire.
Doamne ajuta  


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Eu mi-am spus parerea fara a sti nimic despre acest conflict.
stefan1
apicultor
Mesaj Privat

Din: sibiu 1953
Inregistrat: 09-04-2007
Postari: 573
   

filip a scris:


   orice apicultor trebuie sa stie cati stupi pot fi amplasati pe o vatra de stupina.
Ex am avut 10 stupi din care scoteam 50 kg miere /fam
Apoi am ajuns la 50 din care in anii buni scot peste 20 kg /fam
Orice stup in plus peste 50 nu ma ajuta la un surplus de miere,stiind ca aria in care se desfasoara un cules normal la un stup e 2 km,urmatoarea stupina trebuie plasata la cel putin 3 km


  Asta trebuie tinut minte!
  Pupemea, jur ca nu am vorbit cu Filip

_______________________________________

Modificat de filip (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
acu fie vb intre noi cand m-am apucat de apicultura n-am stiut ca am pe o raza de 500 m 2 stupini una de vreo 20 de familii si inca una nu stiu exact cate...acu eu ce ar fi trebuit sa fac ... tocmai am adus acasa toate familiile..anul trecut am avut 15 ...anul asta am depasit binisor 50!

logic ar fi sa avem fiecare 30-50 de stupi la 3 km raza! ceea ce e cam imposibil!!


si mai este o treaba

mi-am deschis o firma de calculatoare cu gandul de ...."marire" in oras s-au mai deschis inca 10 firme de profil  (cele mai tari la vremea aia ... Ultra PRo si Depozitul de calculatoare..etc...)..am dat faliment  eu si inca cativa..ce puteam sa fac sa le dau foc alora .... capitalismul si economia de piata sunt valabile si in Romanica!!


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
balanescuadrian,
Eu nu am afirmat decat urmatoarea chestiune,
Pentru a avea rezultate fiecare apicultor stationar trebuie sa stie ce incarcatura de stupi poate avea o locatie.Asta in functie de diversitatea florala.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
domnule stefan precum ceilaltzi va spun shi eu;
teoretic inclin sa va dau dreptate
practic nu ca ,nu vreau dar nu pot   adevarat este ca nici mie nu mi-ar convenii
  daca dumneavoastra mergetzi intr-o zona convenabila shi concesionatzi/arendatzi o suprafatza de teren cum ar fi
in concluzie    alergam cu albinele dupa bani nu sa le trimetem la mondiale


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 13 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 426
incurcate...
ma gandesc la mine, dupa ani in care am incercat sa imbogatesc o baza melifera saraca sa vina un profesionist...m-ar omori...greu de zis, imi place stefan da imi place si pupe...eu zic asa....sa faceti un plan toti stuparii, daca tot va adunati asa repede, si sa multiplicati cele mai importante resurse melifere in functie de stupii avuti dar si de posibilitatile de imultire pe viitor, mai bine zis de planurile fiecaruia de marire a stupinelor....daca vreti evodia sa ma contactati ca daca nu ii dau tot lui lucian avram


pus acum 13 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731

filip a scris:

balanescuadrian,
Eu nu am afirmat decat urmatoarea chestiune,
Pentru a avea rezultate fiecare apicultor stationar trebuie sa stie ce incarcatura de stupi poate avea o locatie.Asta in functie de diversitatea florala.



nea filipe eu am zis in " " ..ca ar fi ideal ca fiecare sa aiba nr de stupi potriviti ptr vatra..dar din pacate nu se intampla asa... am luat nr de 50 doar ca idee!!

nimanui nu-i convine  sa vina concurenta sa ii bata la usa ...dar uite ca asta se intampla zilnic si la orase si la sate...5 magazine de pantofi unul langa altul sunt la mine pe strada! 3 brutarii si 4 covrigarii!

imi sunt simpatici amandoi dar din pacate nu ii opreste nimeni pe cei din stationar sa nu faca pastoral!! de fapt este lupta celor cu stupi putini contra profesionistilor!!  este de fapt economia de piata! capitalism ....eficienta economica!!

la fel cum nu ne interzice nimeni sa nu consumam carne si legume din import in detrimentul producatorilor autohtoni! etc ..etc...


sa fim sinceri ....cine n-a cumparat pepeni turcesti....adica de DABULENI!!! ca aia aveau pepeni sa acopere toata tara !! iar taranul roman chiar din dabuleni se zbate in mizerie!! (marian sima ..ia zi-ne cu pepenii ce si cum!!)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Stefan, hai sa-ti povestesc ceva:
Aveam vreo 20 de stupi. In gradina din spatele casei stramosesti, incadrat de vecini, dar unde stupii au fost prezenti continuu in ultima suta de ani. Nu se vad din strada.
Intr-o primavara, un cetatean cumpara o gradina chiar vis-a-vis de mine. Nu ne cunosteam deloc. In scurt timp aduce 40 de stupi. Ce sa-i fi facut eu ????
La vro 2 ani mai apoi, la doua case mai incolo altcineva mai aduce 50 de stupi. Atentie, ambii in stationar! Si stupari de week-end. Ce sa le fi facut eu ???
Era gradina lor, deci dreptul lor!
A... in sat traiesc 300 de locuitori dar intr-o vreme erau amplasati mai bine de 1.000 de stupi!

Numai ca unele probleme se rezolva in timp. Si timpul le-a rezolvat in felul urmator: incet-incet, de bunavoie sau fortati de situatia de fapt, am inceput sa colaboram rezonabil. Si, dupa cativa ani, tot fortati de situatia de fapt - adica de faptul ca eu trecusem bine peste suta, ambii au hotarat sa-si ia alte vetre, ca ziceau ca vatra melifera nu sustine septelul, si ce mi-a trebuit sa inmultesc atatia ???

Morala?
  1. iti doresc sa ajungi la un nr. de stupi mai mari decat Pupemea,  sa fuga si de gandul ca ar avea rost sa se aseze acolo.
  2. Ce morala? Ce-are morala de-a face aici???  Fiecare e propietar pe batatura lui si-atat! Florile din camp nu le-a udat nimeni, sa pretinda drept de exclusivitate.
  3. Se pare ca si pentru voi, cei de-acolo, a sosit "momentul adevarului" - cine are stupi buni rezista, cine nu... va creste iepuri. Sau va povesti oricui are timp s-asculte ce bine era odata!


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Multumesc la toti colegii pentru opiniile lor. Va respect toate opiniile, desi pe unele nu le pot intelege.
  Eu zic ca toti trebuie sa avem un simt al dreptatii. Aici cred ca Pupemea a procedat profund nedrept, tocmai el care spune ca se calauzeste dupa principii drepte.
  E drept ca legislatia noastra este varza, dar ne putem uita la alte tari sau chiar la istoria noastra.
  Acum peste 500 de ani erau la romani legi care reglementau stuparitul. Una spunea asa: SA NU TII MAI MULTI STUPI DECAT SUFERE PAMANTUL! Si ca sa intareasca aceasta lege, nimeni nu avea voie sa aiba mai multi stupi decat dupa suprafata de pamant detinuta.
  Am spus, legea moldoveneasca (Rep. Molldova) spune ca asezarea unei stupine se face cu permisiunea proprietarului pamantului si a florilor. Distanta pana la prima stupina stationara sa nu fie mai mica de 3 km, care este si asa un compromis, tinand cont de distanta de zbor, dar totusi nu iti intra in suflet. Pe de alta parte, stupine de 500 de stup cum zicea ca are, nu sunt multe si una este sa vina cu 50 de stupi (dar nici asta nu e tolerabil intr-o zona deja saturata), si alta cu atatia, plus ai asociatului, un fel de lider al stuparilor din Cisnadie, despre care acum mi se confirma ce presupuneam, ca printre primii stupi cumparati de el, au fost de la mine.

Modificat de stefan1 (acum 13 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Draga Janese, ce ai spune daca mie mi se va parea ca ai in gradina mai multe flori ca mine, si te trezesti cu stupii mei la poarta?
  Pupemea a avut doar vatra de iernare. A parasit-o, ca aici i s-a parut ca-i mai favorabil pentru el. Peste doi sau trei ani va gasi in alta parte mai bine si poate se muta, dar dupa ce a distrus micile si anemicile stupine ale nepriceputilor stupari locali, cu care acestia isi mai suplimentau veniturile si isi hraneau familiile. Jignitor este ca ne tine de prosti, mi-a explicat ca cei 500 de stupi veniti cu toata incarcatura microbiana din zecile de zone de pastoral, puse la 1 km de noi, nu au cum sa ne influenteze, ca zona suporta!!! Experienta mea, din care poate o sa mai vorbesc, arata ca orice stup in plus influenteaza toata zona.
  Oare Austria, despre care stiu, care a reglementat sa nu se aseze o stupina mai aproape de 3 km de o stupina permanenta, vrea sa distruga stuparitul, sau lupta contra stuparilor profesionisti?
  Va spun eu ce se intampla: in toate aglomerarile de animale si chiar umane, este o tendinta naturala de revenire la o densitate suportabila (a propos de cat sufere pamantul) si asta se regleaza prin aparitia bolilor si a mortalitatii, caci densitatea agentilor patogeni va depasi pragurile de tolerare. Primii vor cadea stuparii incepatori, mai putin experimentati, apoi stupii lor bolnavi vor fi furati de cei mai buni stupi ai celorlalti, si boala se va raspandi si pana la urma numarul de stupi se va regla, dureros. El va pleca bucuros de opera realizata si se va implanta in alt loc curat, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

  P.S. Pe Janese l-am luat ca exemplu ca el nu se supara, fiind antrenat la tavaleala.

Modificat de stefan1 (acum 13 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Disputa a ajuns si in presa:

  De aici aflu ca de fapt numarul de familii din localitate este de 500!
  Pupemea spune (nu a lasat pe nimeni sa vada) ca are aici 210, restul inca nu sunt adus din Sud, dar tot aici vor veni. Daca acum cand inca este plin de flori, albinele sunt nelinistite, mult mai agresive decat de obicei, peste 5-10 zile, cand culesul se gata, cand va aduce si ceilalti stupi, nici nu ma gandesc ce va fi.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Am primit si sfaturi de felul asta:
"Concluzia mea este ca va speriati degeaba, e la 1km de localitate, albinele lui sunt chitite pe polen ( ca au hranitoarele pline) eu zic sa stati linistiti.

Luand in calcul aspectul moral..olteneste asa iti zic: neica..dar v-ati cumparat comuna ma?
Cum adica \"baza melifera la care nu a contribuit cu nimic\" ? Dar voi cu ce ati contribuit?
Ca banuiesc ca nu ati plantatat cateva sute de hectare de facelia ca sa fiti nedreptatiti.
Cat priveste concluzia ta:

\"Deznodamantul pe care il prevad eu, daca nu-si schimba decizia, este ca toti stuparii din zona fie vor abandona stuparitul, fie vor continua in pierdere, fie se vor reprofila, vor da zahar sa obtina miere. \"

Deznodamantul pe care il vad eu este: veti deveni un pic mai meseriasi, fortati de imprejurari.
Nu de alta dar e fix situatia cu 10 stupi pe o vatra. Care merge, merge. Care nu merge, e slab..adio neica.
Ca asa-i in tenis."

  Sper ca nu toti oltenii sa gandeasca asa!
Culmea, si el mi-a spus asa, ca nu este interesat de nectarul nostru. Dar albinele lui stiu asta? Cand ajung in floare rad tot ce gasesc. Si aici e mult de discutat, poate revin.
  Nu am cumparat comuna, dar totusi sunt locurile noastre, platim pe ele impozite, florile alea nu sunt autohtone, sunt aduse de stupari, acum ne ocupa pasunile si ierburile si nu e normal ca cineva sa vina si sa zica: pleaca tu ca vreau sa stau eu!
  Spui ca ma voi adapta situatiei voi inepe sa dau stimulente si voi deveni mai mesrias. Nu consider ca daca voi fi zilnic cu bidonul de sirop la stupi, voi fi un stupar mai bun. Daca din ce ai sacul de zahar mai mare esti mai meserias, atunci mai bine ma las de stuparit. Eu nu vad asa apicultra si pe calul batran nu il mai poti schimba.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
aceeasi problema poate s-o puna si stuparul stationar  pe raza caruia vin stupine la salcam......sa nu se mai faca pastoral!!!?????....ce crezi ca zic dobrogenii cand citesc articolul ala din ziar shi afla ca  unu ca pupe se duce peste ei in culesurile de productie???
nu cunosc problema din austria...dar daca eu care sunt austriac si-mi cumpar casa la un km de ala cu stupi.....inseamna ca eu toata viatza nu pot detzine stupi???

Modificat de janese (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ca mesjele ce-mi sunt adresate mustesc de rautati si ura, pot sa inteleg.Ca nu ma asteptam ...e alta mancare.
Dar macar putina coerenta cred ca ar fi necesara.
Colegii apicultori declara ca nu au din ce trai albinele.Nu este tei si nici salcam.Zona fiind extrem de saraca.Pe stationar fiind 300 sau mai nou,500.Colegul Simi-85 a avut curaj si deruleaza doua programe cu bani  de la coana Europa (bravo lui).Probabil ca nr de stupi va ajunge la 600-700 de familii  in comuna Racovita.Simioane, i-ti doresc sa ajungi mare.Personal nu cred ca fara sa iesi cu familiile din zona poti sa te extinzi si sa devi profitabil.
Domnilor,dar cum se sustine acest nr de stupi in stationar?Am intrat si eu in rai si nu-mi dau seama?
Subiectul este Distanta intre stupini.La 10 -15 apicultori ce au 500 de coloni, ce distanta este intre stupini??
Vorbim de 500 familii pe area satului, ce sunt in permanenta si o stupina la 1-2 km ce traieste din pastoral, si nu din flora locala.
Am fost apostrofat si acuzat de tot felul pe motivul ca nu am anuntat,cautat si solicitat de la colegii apicultori ingaduinta sau permisiune sa vin in zona.
Colegi, va rog sa va asezati trei minute si pe scaunul meu.Esti plin de treaba.Trebuie sa te extinzi,cauti locatii.Locul trebuie sa indeplineasca cei trei A.Locatia trebuie sa nu incurce pe cat posibil pe nimeni.Credeti ca ai timp de pierdut si sa cauti stuparii din zona ca sa ce???!!!???Ca daca le explica ca ai sute, pleci cu urechea pe ton ocupat.Poti sa tot explici ca pastoral, ca nu deranjezi ,ca esti sanatos, ca te ocupi serios, ca sa vedem poate exista si partea plina a paharului.NUUU.Nuuu Esti un paria.Esti un neserios.Esti un profitor, esti tot ce le vine la gura sau in tasta.Sii.... ce facem? Ne obliga cineva in tara asta sa stam pe 12- 120  de familii?O fosta porcarie devine un depozit de butoaie si caturi.Loc unde sa intrii si sa iesi la orice ora.Conteaza enorm domnilor .Devine o zona de tranzit si de extractie.


Colegul Stefan omite,evita sau ocoleste orice bruma de informatie care sa scoata in evidenta starea de fapt a situatiei.Nu inteleg si pace, de unde atata... la dansul.
Aceasta locatie , constituita din 19 h. de beton,cladiri dezafectate,hale, a fost aleasa pentru ca indeplineste cu brio rolul de sediu central in depozitare,service,tamplarie,tranzitare roiuri ,stupi,nuclei.
Zona nu ma intereseaza din punct de vedere profit  de pe cules.
Primavara plec devreme,Toamna revin pe vetrele ce le am sau le voi avea.Sunt inconjurat de cladiri si garduri.Albinele culeg polen.Nectarul este ceai lung din cauza umiditatii.Fara interes.

Suntem in Romania.Functionam dupa legile acestei tari.Legea apiculturii nu este veche.Este legea 89 din 98, revizuita in acest an cu 131.Deci actuala.
Nu pot sa functionez in Romania dupa legea Austriaca sau Modoveneasca.Si...nici dupa cea din Australia sau Congo.

Cat despre legea bunului simnt.Spun doar ca am avut muuulte contacte cu satenii din toata tara.Si concluziile le tin pentru mine.

Aspectele tehnic ridicate de Stefan nu le discut decat eventual fiecare la rubrica lui.

Domnilor colegi, Traim intr-o lume deschisa.Absolut nimeni nu poate ingradi nasterea unui copil pe motiv ca sunt destui in comuna.Se poate ingradi, dar cu crima.Nimeni nu poate dicta cuiva in ce sa creada, din punc de vedere spiritual pe motiv ca procentul majoritar spune altceva.Se poate dar cu "crima spirituala"
Nu putem ingradi sau opri constituirea unei persoane juridice in nici un domeniu pe motivul de existenta a inca 30 pe zona.Se poate dar cu crima juridica.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
romikele
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 358
Din punct de vedere moral si legal, trebuia obtinuta in prealabil o aprobare din partea autoritatilor locale, indiferent de activitatea ce urma sa se desfasoare in acea locatie.
Strict legal, nimeni si nimic nu poate impiedica insa o asemenea activitate, daca noul venit are acte de  folosinta a locatiei in perfecta regula.
Singura cale e rezolvarea amiabila a problemei.


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

gica a scris:

Vedeti ca Stefan are dreptate 100 %. Voi comenta diseara sau maine.



stefan1 a scris:


  E drept ca legislatia noastra este varza, dar ne putem uita la alte tari sau chiar la istoria noastra.
  Acum peste 500 de ani erau la romani legi care reglementau stuparitul. Una spunea asa: SA NU TII MAI MULTI STUPI DECAT SUFERE PAMANTUL! Si ca sa intareasca aceasta lege, nimeni nu avea voie sa aiba mai multi stupi decat dupa suprafata de pamant detinuta.

Ca idee,asa era legea privitoare la animale si albine pana la al doilea razboi mondial.
Erau niste norme izvorate din legea pamantului.
Incepe sa se revina la ea.Deja s-a dat o lege cu 'oborul de gloaba'
Referitor la lege,aceasta limita pe abuzivi (cei care inmulteau mai mult decat pamant aveau sau cota parte din izlazul satului detinut in devalmasie de toti in cazul animalelor).
Legea prevedea pedepse in varianta din Tara Romaneasca si Imperiu (valabil pentru Transilvania).
Dupa razboi,legea a fost abrogata,a aparut o lege a apiculturii cu niste norme referitor la numarul de colonii de albine la diverse culesuri si in stationar.De pedepse in caz de incalcare nici vorba.
Dupa revolutie a aparut o varza de lege trasa din cea de dinainte,din ea s-au abrogat articole,sau mai adaugat,s-a schimbat numarul legii incat dracu mai stie ce mai cuprinde.
Tot dupa razboi a luat amploare si stuparitul pastoral.
Pe langa abuzivi au aparut si invazivii.Au aparut si norme referitor la stuparitul pastoral dar si acestea nu prevedeau sanctiuni daca nu erau respectate.
Si acum un caz despre care am ceva cunostinta.
In 1988 primavara un stupar cu 150 de colonii duce albinele intr-un sat si le aseaza la 100 de metri in spatele a 50 de stupi ai unui satean.La salcam a plecat.Localnicul s-a ales cu LA si a vazut si el cum arata boala aceasta.In sat erau cca 500 de stupi.in numar mic la mai multi stupari.Ce s-au sfatuit,ce au hotarat nu stiu dar in 1989 cand a aparut din nou cel cu 150 de stupi localnicii i-au expus situatia si l-au rugat cu frumosul sa plece.Nu a plecat,a stat din nou pana la salcam.Ce a fost si cum a fost nu stiu,stiu sigur ca in 1990 din 150 de colonii mai erau 150 de lazi.
Omerta si legea talionului au functionat in absenta unor prevederi legale clare.

stefan1 a scris:


  Pupemea a avut doar vatra de iernare. A parasit-o, ca aici i s-a parut ca-i mai favorabil pentru el. Peste doi sau trei ani va gasi in alta parte mai bine si poate se muta, dar dupa ce a distrus micile si anemicile stupine ale nepriceputilor stupari locali, cu care acestia isi mai suplimentau veniturile si isi hraneau familiile. Jignitor este ca ne tine de prosti, mi-a explicat ca cei 500 de stupi veniti cu toata incarcatura microbiana din zecile de zone de pastoral, puse la 1 km de noi, nu au cum sa ne influenteze, ca zona suporta!!! Experienta mea, din care poate o sa mai vorbesc, arata ca orice stup in plus influenteaza toata zona.
  Oare Austria, despre care stiu, care a reglementat sa nu se aseze o stupina mai aproape de 3 km de o stupina permanenta, vrea sa distruga stuparitul, sau lupta contra stuparilor profesionisti?



pupemea a scris:


Domnilor colegi, Traim intr-o lume deschisa.Absolut nimeni nu poate ingradi nasterea unui copil pe motiv ca sunt destui in comuna.Se poate ingradi, dar cu crima.

Corect.Dar nimeni nu poate obliga dublarea numarului de copii.Resursele sunt limitate totusi.Ambitiile desarte sunt nelimitate.

pupemea a scris:


Nimeni nu poate dicta cuiva in ce sa creada, din punc de vedere spiritual pe motiv ca procentul majoritar spune altceva.Se poate dar cu "crima spirituala"

Corect.Inca nu exista o lege pentru propagandistii sectari care-ti bat zi de zi la usa.Am reclamat pe unii la politie si am fost mustrat.Cand voi pune cainele pe ei voi fi amendat.

pupemea a scris:

Nu putem ingradi sau opri constituirea unei persoane juridice in nici un domeniu pe motivul de existenta a inca 30 pe zona.Se poate dar cu crima juridica.

Corect.Noi nu dar cei care fac legile pot.Legile sunt  initiate de grupuri de interes.Si din acest motiv au un numar de limitari pentru a ingradi accesul nedoritilor.

Domnule pupemea,
Esti intr-o situatie dificila si nu ai decat o singura iesire.
Nu ravni la bunul altuia se spune pe undeva.
Nu-i subestima pe satenii aceia ca vei pierde
Omerta si legea talionului sunt ilegale dar functioneaza


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

romikele a scris:

Din punct de vedere moral si legal, trebuia obtinuta in prealabil o aprobare din partea autoritatilor locale, indiferent de activitatea ce urma sa se desfasoare in acea locatie.
Strict legal, nimeni si nimic nu poate impiedica insa o asemenea activitate, daca noul venit are acte de  folosinta a locatiei in perfecta regula.
Singura cale e rezolvarea amiabila a problemei.


Din punct de vedere moral (legal este altceva) sau uman, nimeni nu va ingadui sa-si deschida punct de lucru in zona un stupar ce are in posesie declarati si numarati sute de familii.Orice apicultor va privi cu scepticism si critic aparitia noului venit.
Asta o pot intelege.Dar pana la intalnirea fata in fata,pana la evaluarea prin dialog a celui de langa tine.
Ce nu inteleg este rautatiile gratuite fata de activitatea mea.Nu sunt ,activitatea mea nu este... necunoscuta.Se cunoaste  prea  bine ca sunt chitit pe pastoral.Am mentionat si faptul ca zona Racovita nu ma intereseaza ca si cules.Daca ar fi avut potential de salcam ,tei,faneata, pe baza aprobarilor de catre ACA as fi fosta prezent la cules.Nu este cazul.Sau???
Am fost deschis in MP cu Domnul Stefan(si la intalnirea cu apicultorii) cu parte din planurile mele de viitor.Cei ce ma cunosc mai indeaproape stiu ca nu am secrete,fitze,incruntari.
Din punct de vedere genetic suntem pe aceiasi linie.Asa reese din discutiile si actele prezentate cu colegii apicultori.

acestea fiind scrise, nu inteleg si pace! de unde atata nota critica,incruntare si zbatere pentru a arata cat de negru e pupemea si cat de cinstiti si nevinovati ,cat de imaculati si neajutorati sunt colegii apicultorii stationari de oriunde.

Caut in mesaje si in discutiile avute o  fraza,o idee, un gand constructiv pozitiv sau... colegial ca sa incep o relatie...normala,de apropiere.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
nicus
apicultor

Din: PRAHOVA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1147
A auzit toata lumea de miorita??
E tot din popor de la noi...credeti ca e reala? Eu cred ca da..
Sincer cred ca si aici e acelasi lucru.. ca se vede de foarte departe cum sta treaba acolo..
"Are oi mai multe..mandre si cornute.." si nu e din sat de la noi!!!

Sincer cred ca asta e situatia cum... sincer cred ca miorita a condus poporul roman
de aia suntem unde suntem..
Eu unu as pune miorita IMN NATIONAL ca la lupta nici naiba nu se mai duce..


Daca aceasta distanta de 3 km fata de o stupina stationara
ar fi sau s ar pune in aplicare stuparitul pastoral ar mai fi posibil??
Pei UEEEE d aia iti da 25  0000 de euroi sa stai cu stupii pe loc??
Sau sa le dai si lor o miere de salcam??
Sper ca cei care sustineti asta nu a ti luat bani de la UEEE..din motive morale..


_______________________________________
Values have nothing to do with the material world

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domnule Gica.
Nu as fi vrut sa dau curs unei astfel de abordari.
Omerta si legea talionului se complecteaza cu ochi pentru ochi sau decat sa planga mama mai bine sa planga ....???
Suntem in africa domnule Gica?

Uite am si eu o intamplare reala.
In '91 doi romani au tinut piept la o duzina de bulgari si polonezi.In discutie a fost un blid de hrana calda impartita de catre societatile caritabile in gara de nord din Bruxeles.
Astazi in cazul meu este in discutie o investitie > de 100 mi euro.
Acolo, sunt asociat cu patronul italian ce este propietarul terenului.
Abordarea propusa de dumneata nu va recomanda si nu am sa raspund (nu e greu) in aceiasi linie.
Cand ati afirmat ca domnul Stefan are dreptate 100% am crezut ca a aparut o lege noua.Sun dezamagit ca cineva crede ca disparitia ,otravirea,impiedicarea de desfasurare a activitatii poate ramane ...asa o lectie data ca la scoala de catre femeia de serviciu se inseala amarnic.
Credeti ca aceasta abordare rezolva cumva (total sau partial) cazul??


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
romikele
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 358

pupemea a scris:

Din punct de vedere moral (legal este altceva)....

Tocmai, legal este altceva, dar s-ar fi evitat astfel de contre.
Mie, cand am vrut sa deschid un atelier de reparatii echipamente de injectie auto, mi s-a cerut acordul prin declaratie notariala de la toti vecinii, ca sunt de acord cu activitatea ce urma sa o desfasor.
Astfel, ulterior, orice reclamatie cum ca ar fi fost deranjati de activitatea mea ar fi fost inutila.


pus acum 13 ani
   
nicus
apicultor

Din: PRAHOVA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1147
si daca ti faci un sediu de birou intr un bloc iti trebuie aprobare d ela vecini
dar TOT SATUL este intrebat doar cand se voteaza primarul..


_______________________________________
Values have nothing to do with the material world

pus acum 13 ani
   
romikele
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 358

nicus a scris:

si daca ti faci un sediu de birou intr un bloc iti trebuie aprobare d ela vecini
dar TOT SATUL este intrebat doar cand se voteaza primarul..

In cazul asta trebuia intrebat primarul. 


pus acum 13 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731

romikele a scris:


nicus a scris:

si daca ti faci un sediu de birou intr un bloc iti trebuie aprobare d ela vecini
dar TOT SATUL este intrebat doar cand se voteaza primarul..

In cazul asta trebuia intrebat primarul. 


sa-l intrebam ce nea romikele?

pai ce zice legea la momentul asta? cu analizele la zi si caietul vizat de doctor ma duc si anunt politia si la primarie ca ma instalez?! nu scie ca trebuie sa cer voie!! daca n-am loc mi se da de la primarie daca exista un loc ...dar in cazul de fata locul era deja rezervat! proprietarul este de acord sa il primeasca in spatiu!! nu pun in pericol viata oamenilor sau alte alea! nu ma amestec in activitatea altor oameni!!.... gresec?

ca x a avut boala..ca y a patit...nu-i treaba mea!! inca o data..eu am facut o firma si a dat faliment ..tot datorita concurentei loiale!! ce facem la fiecare faliment ne ducem si dam foc aluia de ii merge bine??!!

apicultura in cazul de fata este o afacere! din pacate interfereaza cu alte miniafaceri!  ... economia de piata..legea concurentei functioneaza in acest moment ..in nici un caz al talionului!! zona nu este protejata prin lege!! mi se da voie prin lege sa ma duc unde vreau..platesc taxe si alte alea...muncesc ...imi castig banii si creez locuri de munca!!

eu ma intreb altceva daca zona este atat de buna de ce localnicii nu si-au dezvoltat ei sute de stupi fiecare??!! e clar ca zona suporta!! altfel nea pupemea nu se ducea de nebun acolo!!


nea gica  acu 100 de ani Romania era granarul Europei... ..la ora actuala se importa pentru a acoperi necesarul! imi place sa cred ca oamenii care lucreaza la "scara mare" ajuta economia!!..in cazul apiculturii vad ca ei sunt tratati ca niste "paria ai societatii!! in rest sunt permise asocierile..marile ferme...etc..etc...

parerea mea desigur!!   pe toti!!


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
In Com Mihai-Bravu Jud Giurgiu sint peste 4000 de stupi daca nu chiar mai mult ,cit sa fie de buna zona sa duca atitia stupi?Inteleg ingrijorarea lui Stefan este bine cind faci un stuparit mai relaxat (nu e incaratura multa de albina) dar singura rezolvare este calea amiabila ,omul face in ograda lui ce vrea ,daca e propietate privata nu aveti ce face,sau daca sinteti prieten cu primarul din zona ,faceti un loc public linga gardul dl Pupumea ,o statie de microbuz sau altceva, =D am glumit ,cum o persoana a semanat acea floare care sa inmultit, puteti planta sau semana plante melifere pentru imbogatirea florei din zona si asta contribuind fiecare in functie de nr de stupi.

pus acum 13 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Salutari.

Nu este prima data cand o initiativa particulara e privita reticent , chiar agresiv.
Eu as intreba asa: tot asa cioc mare ati fi avut si daca in zona descindea vreun fiu protejat al lui Alah care sa concesioneze mii de ha si sa faca tratamente toxice pentru albine?

Pacat ca nu stim sa vedem partea plina a paharului.
In zona a  descins un om cu o viziune in afaceri, gata sa investeasca. In plus e roman, deci abordabil.
Eu m-as gandi la o forma de colaborare apicola pe diferite cai.
Spre ex: asigurarea de material biologic performant de la stupina Ioan Guist. Are tot interesul sa va ajute, daca lasa nuclei de fecundare in zona, pentru mentinerea puritatii rasei pe care o foloseste.
Vazand investitia respectiva, nu-i exclus sa nu faca vreo hala de imbuteliere, deci posibilitatea de a vinde mierea la dansul.
Nu in ultimul rand negocierea unui pret avantajos ptr voi la Apiinvert, caci nu se stie niciodata, anul asta spre ex hranirile au fost si sunt obligatorii si alte utilaje apicole, gen linie de extractie, camioane in pastoral, lazi si altele.
Cunosc o cooperativa in Franta, unde lucreaza si amicul Radu Dulau, care asa face: mutualizeaza resursele fixe: camioane, linie de extractie, etc. Fiecare apicultor inscris plateste un anumit cuantum/procent de miere pentru aceste servicii.
Hai mai oameni buni sa incercam sa evoluam un pic.
Si or mai fi si altele, ce vreau sa subliniez e ca venirea d-lui Guist acolo e o oportunitate pentru colectivitatea apicola.


pus acum 13 ani
   
cristi ciuc
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 39
Nu ştiu dacă schimbarea legislaţiei în vederea prevederii distanţei de 3 km. între stupine ar fi benefică. Să ne gândim totuşi că, în timp, stupinele s-au dezvoltat în localităţi rurale. Ce-ar fi dacă în aceste localităţi, limitate ca întindere, nu ar mai avea voie şi alţii să practice această îndeletnicire, nici măcar ca hobby, pentru că ar trebui să-şi exileze stupii la 3 km. de ultimul teren al unui posesor de stupi?
Da, aspectul cu starea de sănătate, prin amplasarea la distanţe mai mici este de luat în seamă, dar asta ar trebui să fie competenţa organelor sanitar-veterinare.
Însă, atunci când se face pastoral la masivele de salcâm, tei ori la culturile melifere, mai invocă cineva distanţa între stupine?
Sincer îl înţeleg şi pe domnul Ştefan, dar situaţia de faţă, în opinia mea, nu e aceeaşi ca atunci când unii îşi creează baza meliferă prin cultivarea unui lan cu facelia şi vin alţiii care-şi amplasează stupii ostentativ chiar pe/lângă sola cultivată, fără a avea amabilitatea să întrebe dacă au voie legal sau moral.


pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

janese a scris:

aceeasi problema poate s-o puna si stuparul stationar  pe raza caruia vin stupine la salcam......sa nu se mai faca pastoral!!!?????....ce crezi ca zic dobrogenii cand citesc articolul ala din ziar shi afla ca  unu ca pupe se duce peste ei in culesurile de productie???
nu cunosc problema din austria...dar daca eu care sunt austriac si-mi cumpar casa la un km de ala cu stupi.....inseamna ca eu toata viatza nu pot detzine stupi???


  Am intrat pe net, ca nu ma mai trage inima sa merg la stupi...

  La pastoral este altceva. Sunt zone dovedite cu mare potential melifer iar stationarea acolo este foarte limitata, de multe ori nu mai mult de 10-15 zile si e trecuta pe autorizatia de pastoral. Si acolo incarcatura in zona este reglementata de Comisia Judeteana de Baza Melifera. Chiar daca stupii ar suferi in aceasta perioada, au tot anul sa se refaca.
  Spui ca ce se intampla daca cumperi o proprietate si iti instalezi acolo stupii. Cand vii cu atatia stupi, brusc, bulversezi toata zona. Alta este daca situatia a evoluat natural in zona, numarul de stupi au crescut natural, cei care vad ca nu e rentabil se retrag sau se limiteaza la mai putin. Repet, aici vor apare boli, ca asa se intampla in supraaglomerari. Socul il simt stationarii, ca el pleaca la pastoral si culesul bogat e cea mai buna terapie, iar daca are pierderi, cumpara altii in loc.
  I-am dat si lui exemplul Israelului, unde nu poti detine un stup daca nu poti dovedi ca ai o baza melifera nerevendicata de stuparii existenti. Si ei au in conditiile lor o productie medie/ familie la nuvel de tara mult mai mare decat avem noi.

Modificat de stefan1 (acum 13 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Sper sa nu se ajunga la asemenea final, dar un lucru e sigur: e greu sa traiesti unde nu esti dorit de nimeni.
  Ce vina au albinele alea, niste fiinte minunate, sa le omori?

Modificat de stefan1 (acum 13 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domnule Stefan,
Va stau la dispozitie la nr. 0721204990.sau pe mesaje privat.Cum doriti.
"actiunile" propuse de unii colegi mai sus nu fac parte din solutiile umane de rezolvare a acestui subiect.
Personal inchei aici discutia si nu voi fi parte la afirmatii ca cele de mai sus.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

nicus a scris:

Nene Stefane nu cred ca o sa ti dea dreptate nici 10%, fiindca ai deschis topicul cu titlu distanta intre stupine dar cred ca bati in "agolmerarea" de stupi.

Sanatate si putere de intelegere.



  Drept sa-ti spun, nu ma intereseaza cat de aglomerati tine Pupemea stupii si daca-i hraneste cu ce vrea el sa-i hraneasca. Doar sa fie la o distanta rezonabila fata de stupinele noastre, incat ce faca el sa nu ne afecteze in asa masura pe noi.
  In Judet sun multe sate depopulate, din care au plecat sasii, unde eventual au mai venit tigani, dar care nu-s stupari. Locuri excelente pentru stuparit. De ce el insista sa se bage intr-o zona si asa suprapopulata?


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 759
.. Eu sunt incepator .. in ale apiculturii, incerc sa inteleg unele fenomene.., vroiam sa va intreb stiind ca mai aveti un asociat; pe dumneavoastra nu va ingrijoareaza ca ati inchiriat aceast alocatie impreuna cu acest asociat? Pai albinele lui
+albinele localnicilor nu ia "aerul" albinelor dumneavoastra? Vad ca nu va ingrijorati de albinele dumneavoastra. Pai familiile pe care le aveti dumneavoastra sunt batute de cele ale asociatului si ale localnicilor in mod normal ar trebuii sa cautati singuratatea, poate toate temerile nu sunt intemeiate.... zic si eu


pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Raspund

Sunt asociat pe investitie in periferice la apicultura.Asociatul este parte din profitul de pe stupii ce culeg IN PASTORAL.
Periferice= extractie,tamplarie, procesare mica, depozitare (frig si camere de preincalzire, etc etc.

Situatia va avea un rezultat fericit.Sunt sigur.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Cititi aici:
Monitorul Oficial 549 din 5 august 2010 (M. Of. 549/2010)
Stefan si satenii lui nu au nici-o sansa.Exact 2 randuri mai trebuiau si se rezolvau destule conflicte de genul acesta.
Nu este lege.Voi ziceti sa fie tocmeala si compromis.
Oare s-a facut vreodata pe pamantul romanesc tocmeala si compromis cu cotropitorii si invadatorii care sau bucurat la putinul nostru.
Ce compromis sa mai faca Stefan si ai lui cand se vad cu baza melifera si asa saraca terminata.
Revin la legea de mai sus.E buna totusi.
Dar pe stupari de stupari ce lege ii protejeaza.

Dar situatia reala o fi cum o prezinta Stefan sau am cazut eu de prost.Ca parca nu se leaga ceva nici in spusele lui Stefan.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Fericirea este simpla mai greu este sa fi simplu.

Conform acesti fraze, declar simplu ca renunt la orice idee de investitie in zona.
Ma voi reprofila , voi cauta, voi parasi zona imediat ce voi reusi sa-mi rezov o noua varianta.

Va urez la toti numai bine.

Guist Ioan


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Problema principala pleaca de la faptul ca in Romania apicultura nu are inca o conotatie de profesiune aparte.
Adicatelea, sunt apicultor, sunt profesionist, asta e munca mea, din ea traiesc.
Spun asta deoarece in cazul asta ai nevoie de o infrastructura adecvata: stocare, depozitare, camere de incalzire,parcare ptr camioane,  o ferma in adevaratul sens al cuvantului cu dependintele de rigoare.
Cu acelasi aspect ma confrunt si eu, m-am incapatanat sa conserv casa in care m-amnascut si am crescut in Baraganul ialomitean, tocmai pentru aceste motive: acolo e loc la discretie pentru toate cele evocate mai sus, basca pentru o vatra buna, care a si existat inainte de a migra in Franta..
Lumea, apropiatii nu intelegeau de ce ma "cramponam" de acest loc, desi casa o parte a fost devastata chiar de localnicii din sat. Nu-i bai, se repara usor, e insa mai greu sa iei ceva de-a gata.

E, exact chestia asta a facut-o si d-l Guist. Ce ilegalitate a infaptuit?


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

gica a scris:

Dar situatia reala o fi cum o prezinta Stefan sau am cazut eu de prost.Ca parca nu se leaga ceva nici in spusele lui Stefan.

Am incercat sa caut pe harta localitatea numita de Stefan.Nu am reusit sa o gasesc.
Domnul Stefan fi matale uman si da coordonatele geografice ale localitatii Rasovita-Sibiu.
Ca Rasovita sunt si pe la mine vreo 3 localitati.
Parca ma roade ceva si as vrea sa vad din satelit.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Lui Pupemea i-am dat mesaj pe privat. Am scris si aici un mesaj lung, dar o pana de curent si apoi caderea mai indelungata a netului mi-a sters totul.

  Revin aici NU SUNT IN NICI UN CAZ DE ACORD CU PRACTICI DE A OMORI ALBINELE SAU A LE FACE VRE-UN RAU!!!.
De fapt stuparii din localitate au avut disponibilitatea de a discuta cu Guist, pe cand pe asociatul lui, Liviu, stuparii din Avrig cu autoritatile l-au facut sa se mute de pe teritoriul lor.
  In tara dar si in judet sunt zone nedisputate de niciun stupar. Pentru asa o intreprindere, cu peste 500 de stupi, chiar pentru stupii lui este bine sa nu aiba concurenta In primul rand datorita bolilor. E suficient un incepator cu boala, ca intr-o zona suprapopulata, unde incercarile de furtisag sunt mult mai aprige, sa se generalizeze o epidemie care iti compromite munca de ani de zile sau chiar te poate ruina.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

stefan1 a scris:

E suficient un incepator cu boala, ca intr-o zona suprapopulata, unde incercarile de furtisag sunt mult mai aprige, sa se generalizeze o epidemie care iti compromite munca de ani de zile sau chiar te poate ruina.

Ai mai facut odata afirmatia asta si acest lucru m-a pus pe ganduri.
Crezi ca la numarul asta de stupi chiar nu stie ce si cum ?


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
mosneagu
apicultor

Din: Piatra Neamt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 131
Domnule Guist nu cred ca a renunta usor este o solutie.
Cred ca stuparii din sat s-au speriat prea repede. Ei fac stationar. Este mai greu de inteles pentru ei cum se comporta o stupina care face pastoral, care pleaca primavara si vine toamna si care ierneaza pe apiinvert sau sirop de zahar sau ...
In perioada cind in zona este cules stupina este in pastoral. Pe loc nu ramin niciodata stupii de productie.
Unde avem noi stupina, la distanta de circa 300m este o stupina staionara cu 50-70 de stupi. Nu am avut nici o problema cu stuparul desi stupina lui este acolo de ani buni.
Omul a inteles ca plecam in aprilie si venim in spre sfirsitul  lui septembrie.
Acum daca aveti zona aia, de 19 ha daca am inteles bine, poate puteti cultiva citeva Ha cu facelia sau sparceta intre stupina si sat (nu cred ca va costa prea mult) si atunci oamenii sar mai linisti. Cu timpul vor vedea ca nu e chiar asa cum au gindit la prima vedere. Orice strain este privit ciudat in multe sate romanesti (mai ales atunci cind vrea sa faca ceva).
Daca plecati de aici, o  sa cautati alta locatie si o sa o luati de la inceput cu oamenii de acolo.
Cumva problema trebuie rezolvata (eu cred ca e mai mult problema de mentalitate)

Cred ca domnul Gica are dreptate cu limitarea numarului de stupi la cit suporta baza melifera, dar asta in ce priveste stupinele stationare. O stupina care pleaca primavara si vine toamna prea putin consuma din baza melifera a zonei.
Si oricum pentru stationar baza melifera regleaza singura numarul de stupi din zona.

Cu speranta ca nu am suparat pe nimeni va doresc succes si o seara buna!

Modificat de mosneagu (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

gica a scris:


gica a scris:

Dar situatia reala o fi cum o prezinta Stefan sau am cazut eu de prost.Ca parca nu se leaga ceva nici in spusele lui Stefan.

Am incercat sa caut pe harta localitatea numita de Stefan.Nu am reusit sa o gasesc.
Domnul Stefan fi matale uman si da coordonatele geografice ale localitatii Rasovita-Sibiu.
Ca Rasovita sunt si pe la mine vreo 3 localitati.
Parca ma roade ceva si as vrea sa vad din satelit.


  Cauta pe Wikipedia Racovita-Sibiu si vei gasi informatii. Are cea mai buna monografie de comuna premiata de acel site. Cat priveste harta, s-ar putea sa nu fie foarte detaliata, a fost in zona un obiectiv militar.
  Ce neclaritati ai spune-le deschis si incerc sa raspund daca pot.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

mosneagu a scris:

)

Cred ca domnul Gica are dreptate cu limitarea numarului de stupi la cit suporta baza melifera, dar asta in ce priveste stupinele stationare. O stupina care pleaca primavara si vine toamna prea putin consuma din baza melifera a zonei.
Si oricum pentru stationar baza melifera regleaza singura numarul de stupi din zona.

Cu speranta ca nu am suparat pe nimeni va doresc succes si o seara buna!



  Intai sa spun ca Dl Guist m-a anuntat ca renunta la aceasta resedinta, dar asta din primavara, lucru pe care il inteleg. In primavara, daca nu ne-om prapadi, o sa va spun cum au traversat stupii din localitate iarna. Prevad ca pierderile o sa fie mari.

Nu ma supar de parerea lui Mosneagu (cine nu are batrani - sa-i cumpere), dar nu sunt de acord, in parte, cu ea. Multi de aici se fac ca nu inteleg ca nici o locatie nu suporta o incarcare de in jur de 1000 de familii pe o distanta de 3 km. Acestia nu vin la sfarsitul lui septembrie, cum spui ca vii tu, ci de la floarea-soarelui, la sfarsitul lui iulie. Daca mai pui in calcul ca acel cules tarziu de care am vorbit este unul dintre putinele din zona, el trebuie sa asigure albina de iernare pentru toti stupii localnicilor si chiar o completare a rezervelor de iernare, Nici una din acestea nu se mai poate realiza. In plus urmeaza perioada fara cules, cand trebuie organizate cuiburile penrtu iarna si facute tratamentele. La orice deschidere a stupului, vor fi incercari masive de furtisag. El a spus ca primavara pleaca devreme, dar nu are un termen. Sub munte avem zile reci, cu 2-3 ore bune de zbor, la distanta mai mare de vatra stupinei care este in localitate. Primavara este un cules de salcie de 3-4 zile, uneori nici atat, care trebuie sa permita albinelor sa adune macar polen sa le ajunga pana incep sa infloreasca pomii. Daca se vor duce 1-2 km pana la sursa si acolo vor gasi totul cules, cum se vor mai dezvolta stupii primavara? Cel care face pastoral nu este tare afectat, el pleaca si gaseste in alta parte ce aici nu a fost indeajuns. Dar noi ce facem?


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Vreau sa spun ca nu sufar de claustrofobie. Nu sunt egoist sa am numai eu stupi. Chiar langa mine, la 100 de metri a inceput un tanar de 3 ani si acum are aproape 100 de stupi. Sunt convins ca impartim aceeasi pashune, dar poate sa se dezvolte. Alta este cand e vorba de multe sute de stupi. Se pierde nu numai abundenta de cules dar si strictul necesar. Iar bolile in asemenea cazuri sunt mult, mult mai posibile.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ce atata Dl Guist? Pana acum eram nesimntit, sfidator si profitor si dintr-o data am ajuns Domn?ete na!
Cum sa dau o zi de plecare? Ce io sunt Mafalda sa stiu cand infloreste prima floare vizata anul viitor  la Dunare?
Sa ma scoateti afara  ca...asa ai zis ca ...pleci in 15februarie?

La amenintarile directe sau voalate de pe MP, sedinta din primarie, sau aici pe acest subiect,va declar public:
Nu voi tolera nici un rau mic sau mare asupra stupilor angajatiilor sau bunurilor mele.
Din acest moment nu voi tolera nici apropourile tehnice la adresa sistemului meu de lucru si nici  a decizilor mele.Ajunge.Ati depasit orice limita.
Argumentele fara logica ,in contradictoriu si fara temei insirate aici raman la judecata si  dezbatere pe forum.

Am zis ca plec ...plec.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
mosneagu
apicultor

Din: Piatra Neamt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 131
In ce priveste baza melifera exista solutii sa poata fi imbunatatita dar trebuie sa vrea toata lumea implicata.
De ex. bunicul avea stupina la munte pe malul lacului Bicaz, zona cu fineata multa si ceva salcim si multa padure de brad; dar salcimul era peste lac la o distanta de circa 1km. Multe albine mureau la trecerea inapoi peste apa. Si atunci mosul s-a pus pe plantat salcim. Acum in zona este salcim dar nu mai sunt albine.

Nu exista sat fara zone nelucrate sau zone care nu mai apartin nimanui, unde de comun acord sa se planteze arbori si plante melifere care sa acopere o perioada de cules cit mai lunga ca timp.
Atunci ar fi bine pentru toata lumea. Trebuie gasita o solutie de compromis. Ideea cu distante de 3 km intre stupine nu este viabila in Romania. Sunt foarte multi stupari amatori care au un mic de stupi pe o suprafata restrinsa; unde sa-i muti la 3 km unul de altul.
Si nu cred ca acesta va fi ultimul caz de acest fel. In ultimul timp se merge din ce in ce mai mult pe stupini mari (cit de mari se va vedea la un moment dat- nu cred ca se va ajunge ca in SUA la mii si zeci de mii- nu avem spatiile de acolo) si vor mai aparea cazuri. Trebuie gasite solutii (si nu doar legislative) sa fie bine pentru toata lumea.


Eu anul acesta am plantat facelia unde am vatra chiar daca pe vatra au ramas citeva familii slabe. Oare care albine au cules mai mult; cel citeva familii ale mele sau cele 50 sau mai multe ale vecinului?
Au cules si ale mele cit au putut si a fost bine si asa!

O seara buna!!!


pus acum 13 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 426
credeam ca am vazut sub o palarie un om puetrnic si hotarat....credeam...
domnule stefan, cu tot respectul nu spuneai dumneata ca ai avut un roi in martie ..parca...apoi ca la salcie ai spor de 2 sau 3 kg pe zi sau chiar mai mult...deci o oarecare baza melifera e...ma insel eu....nici eu nu voi fi de acord niciodata sa vina un profesionist sa se aseze langa mine da eu investesc in baza melifera....am dat unui verisor 5 stupi cu "tot si toate" doar ca la primavara sa incepem defrisari si plantari...apoi puteti investi in baza melifera....mai ales pupemea care are proiecte de x mii de euro..asta e solutia, zic eu
daca investitiile in baza melifera nu vor fi facute de ioan, sunt de acord cu stefan

Modificat de sfantul spiridon (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Eu am mai scris aici despre necesitatea de a se creea baze melifere in jurul stupinelor. Dar asta nu se va face, sau se face razlet, de idealisti ca sfantu spiridon si inca un numar de stupari de pe forum si altii care fac si tac, dar pana nu se va legifera amplasarea stupinelor ca in alte tari, nu se vor face plantari pe scara mare. ORICE BAZA MELIFERA POATE DEVENI INSUFICIENTA DACA LA EA VIN UN NUMAR EXCESIV DE STUPI.
  In Occident este des intalnit sistemul stupinelor mai mici, pe vetre fixe, cu avantaje imense ca se reduc distantele de zbor.  De circulat circula stuparul si nu albinele. Dar acolo nu este pericolul furturilor.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Si iata unde se poate ajunge din necunoasterea legilor shi legislatziei
orice cetatzean roman poate cumpare oriunde shi oricand pe teritoriul Romaniei
pamant cu cu drepturile stipulate de legiuitor ce-i revin din tranzactzie
pe pamantul cumparat plateshti o taxa - impozit - in functzie de utilitatea
ce-i va reveni ; constructzii anexe gospodareshti etc
nici primarului nici administratziei publice locale nu-i ceri voie sa-ti amplasezi supii pe proprietate atata timp cat legea nu stipuleaza numarul de stupi ce se pot amplasa pe o locatzie ci distantza dintre ei  -cei 5m - distantza fatza de vecini si fatza de drumurile de acces  ; vezi Legea 266/2009  shi nu o amestecatzi doar din necunoashtere sau din comoditatea de a citi-o cu Legea 131/2010 care chiar trateaza la sange distantza dintre stupine -  NUMAI IN PASTORAL  - shi avantajaza pavilioanele unde indiferent de marimea pavilionului apicol - 50 - 150 fam albine -   i se aloca 50mp pe cand la apicultorii cu stupii varsatzi le este necesar 5mp pt fiecare stup
Inca o data spiritul de ..turma sau de haita si-a spus cuvantul
Daca tot o datzi pe aratura cu nr de stupi ce-si gaseau locul pe raza unei localitatzi cu hat de secole in urma , de ce nu spunetzi cui apartzineau acei stupi shi cine se ocupa de ei????unde ajungeau produsele ???
Pacat ca in centrul tarii se poate gandi asha arhaic ; mai avetzi sa va ducatzi sa-i punetzi foc omului .    
Cineva zgandara cu joarda dulaul din spatele gardului fara sa gandeasca la ce face
Nu shtiu dar nu mi-asi dori asemenea vecini , shi shtiti vba aia cu limita rabdarii la romani ?????? dar la ...nemtzi
Nu mai lungitzi gatul peste gardul vecinului sa avetzi ce povesti in fapt de seara la o cinzeaca ci mai bine batetzii la poarta shi o sa fitzi mai bine vazutzi shi ajutatzi
Eu asha vad lucrurile shi sper ca sinceritatea mea sa nu supere pe nimeni ci sa dea de gandit restul sunt discutzii
salve     


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

sfantul spiridon a scris:

credeam ca am vazut sub o palarie un om puetrnic si hotarat....credeam...
domnule stefan, cu tot respectul nu spuneai dumneata ca ai avut un roi in martie ..parca...apoi ca la salcie ai spor de 2 sau 3 kg pe zi sau chiar mai mult...deci o oarecare baza melifera e...ma insel eu....nici eu nu voi fi de acord niciodata sa vina un profesionist sa se aseze langa mine da eu investesc in baza melifera....am dat unui verisor 5 stupi cu "tot si toate" doar ca la primavara sa incepem defrisari si plantari...apoi puteti investi in baza melifera....mai ales pupemea care are proiecte de x mii de euro..asta e solutia, zic eu
daca investitiile in baza melifera nu vor fi facute de ioan, sunt de acord cu stefan


  Nu am avut roi in martie. O singura data am avut un roi in 26 aprilie, parca.
  Intr-adevar, am avut nu trei ci 4 kg spor la salcie, o singura data, cand a inflorit in aprilie. Dar acolo buna parte este polen si atunci erau sub 50 de stupi in zona. Sunt lucruri elementare ca stupii folosesc pentru consumul propriu mai mult decat recoltam noi de la ei. Acel consum le trebuie neconditionat, in caz contrar puterea familiei scade. Putem aduce intr-o zona si intr-o perioada data, atatea familii cate pot sa-si stranga din oferta locala cele necesare intretinerii si un surplus pentru stupar. Capacitatea unei zone nu poate fi stabilita cand flora locala este la maxim, ci tinand cont de perioade mai lungi sau de tot anul.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 759
Eu cred ca situatia s-a cam complicat (dupa ce a fost umflata excesiv, ca o gogoasa). Daca au de suferit, au de suferit toate albinele si toti apicultorii, fie ca sunt sateni sau se numesc altfel, ex. "Pupemea", riscurile "indurate" de apicultori sunt egale dar fortele sunt disproportionate totusi este un sat (ca doar e implicata si primaria) impotriva unui om, lucrurile nu sunt echitabile deznodamantul este previzibil si creaza un precedent ... poate nu tocmai bun. Cine-l ajuta pe acest om sa demonstreze ca situatia nu este chiar asa "neagra"?!
Si in deznodamantul acestei situatii se vede evolutia(adica judecarea situatiei la rece, fara egoism sau dupa criterii subiective, cu mintea deschisa), nu ma astept la evolutie! inca exita nu-ul de dinainte de intrebare.
Raman la parerea ca dialogul este purtat intre 2 oamnei capabil sa inteleaga si sa impuna decizia si nu intre 1 om si 200 de coristi.
Vroiam sa va intreb daca aveti hoti in sat? si daca reactia civica la faptele lor a fost la fel de vehementa si plina de patos si ura? Ceilalti sateni ce zic ca nu toti sunt stupari? poate pe cei care vand lapte sau oua ii avantajaza sau pe tamplari sau poate pe cei care au gater sau mai stiu eu pe cine, au fost si ei consultati?
Cred ca pana la urma, tot ca la noi romanii "cel mai inteligent cedeaza"


pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

jimm a scris:

Eu cred ca situatia s-a cam complicat (dupa ce a fost umflata excesiv, ca o gogoasa). Daca au de suferit, au de suferit toate albinele si toti apicultorii, fie ca sunt sateni sau se numesc altfel, ex. "Pupemea", riscurile "indurate" de apicultori sunt egale dar fortele sunt disproportionate totusi este un sat (ca doar e implicata si primaria) impotriva unui om, lucrurile nu sunt echitabile deznodamantul este previzibil si creaza un precedent ... poate nu tocmai bun. Cine-l ajuta pe acest om sa demonstreze ca situatia nu este chiar asa "neagra"?!
Si in deznodamantul acestei situatii se vede evolutia(adica judecarea situatiei la rece, fara egoism sau dupa criterii subiective, cu mintea deschisa), nu ma astept la evolutie! inca exita nu-ul de dinainte de intrebare.
Raman la parerea ca dialogul este purtat intre 2 oamnei capabil sa inteleaga si sa impuna decizia si nu intre 1 om si 200 de coristi.
Vroiam sa va intreb daca aveti hoti in sat? si daca reactia civica la faptele lor a fost la fel de vehementa si plina de patos si ura? Ceilalti sateni ce zic ca nu toti sunt stupari? poate pe cei care vand lapte sau oua ii avantajaza sau pe tamplari sau poate pe cei care au gater sau mai stiu eu pe cine, au fost si ei consultati?
Cred ca pana la urma, tot ca la noi romanii "cel mai inteligent cedeaza"


Maaaa..... nanaaaa..... maaaaa
eu aicea nu intzeleg shi cu asta poate se edifica shi privitorul curios
cu cine sa ma consult eu cand ma mut pe propria-mi avere  - bashca 19 ha de teren cu cladiri plus ceva pamant acolo - aflata in extravilanul comunei fara vecini de gard??ma duc in sat shi bat toba??/
Shi in definitiv ce te intereseaza pe tine cu ce mana ma scarpin in ureche cand ma mananca - ca doara nu ma scarpini tu ??
salve     


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 595
Din ce in ce parerea mea despre poporul roman se schimba in rau    cel pe care il credeam odata ospitalier, modest, cinstit si muncitor devine din ce in ce mai invidios, lenes, barfitor si hot, ne cam meritam soarta.
Vrem nu vrem traim in democratie unde proprietatea este respectata, atata timp cat proprietarul nu contravine vreunor legi sau norme ale societatii civile acesta este liber sa faca ce vrea dumnealui acolo moral sau ...imoral.
O sa ajungem in curand sa revendicam si resurse ca aerul, apa...doar ca stam la 1 km departare?
Greu se mai dilueaza 50 ani de mentalitate comunista.


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
cristi ciuc
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 39

stefan1 a scris:

Vreau sa spun ca nu sufar de claustrofobie. Nu sunt egoist sa am numai eu stupi. Chiar langa mine, la 100 de metri a inceput un tanar de 3 ani si acum are aproape 100 de stupi. Sunt convins ca impartim aceeasi pashune, dar poate sa se dezvolte. Alta este cand e vorba de multe sute de stupi. Se pierde nu numai abundenta de cules dar si strictul necesar. Iar bolile in asemenea cazuri sunt mult, mult mai posibile.

Păi dacă "tânărul" şi-a multiplicat stupii în progresie geometrică, s-ar putea ca în scurt timp să-l ajungă pe Pupemea ca experienţă şi potenţial apicol.
Dacă ajunge la 300 stupi probabil că, în sfârşit, va deschide un manual apicol ori va citi pe forum şi va afla că există şi posibilitatea ruinării prin contaminare cu boli de la albinele din localitate.


pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Cred ca parerile sunt polarizate dupa cum stuparii sunt stationari sau de pastoral. Poate ar fi bine ca fiecare sa spuna si ce stuparit practica.
  Stupari cu experianta sustin aici ca se pot intretine oricat de multi stupi pe oricat de mica zona. Uimitor! Au fost discutii despre pastoral si s-a criticat supraaglomerarea unei zone in plin potential melifer. Sunt stupari care parasesc locatiile pe care le-au ocupat la pastoral, ca au venit prea multi in zona respectiva. Cineva vorbea foarte sugestiv, ca mierea se face in noroaie, adica sa intri in zone unde nu ai concurenta. Dar ce se intampla in restul anului, cand sunt foarte putine flori, care trebuie sa asigure intretinerea si dezvoltarea tuturor stupilor din zona? La stuparitul stationar numarul de familii pe zona se regleaza natural. Daca nu sunt resurse suficiente, unii renunta, altii inceteaza sa se mai extinda. Dar cand vine cineva din exterior si evident supraincarca zona, ce se intampla? Sa scape cine poate?
  In zona noastra nu au fost de cand stiu eu atat de multi stupi ca acum si atunci nu se da cu insecticide pe cartfi (care sunt multi in zona), nici nu se erbicidau holdele sau culturile de porumb sa nu se mai gaseasca o floare in ele. In ultimii ani au aparut tineri care au accesat fonduri europene, s-au dezvoltat si vor sa se extinda, dupa ce au apreciat ce perspective au. Acum vad ca sunt incercari de furtisag in plin cules si sporul la cantar e nul.
  M-ai intrebat cine aveau inainte stupi. In familia mea de cel putin cinci generatii au fost stupi. La noi nu au fost boieri, au fost oameni liberi, graniceri, si stuparitul chiar era incurajat de autoritati.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
mosneagu
apicultor

Din: Piatra Neamt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 131
Si eu cred ca se exagereaza, dar daca ne uitam la ce se intimpla in tara si la modul cum gindesc multi dintre conationalii nostri pare ceva firesc.
Sa ne gindim ca am avut 50 de ani de comunism in care am invatat sa nu gindim sa asteptam directive de la "tatuca" si multi fac acelasi lucru si acum. Daca sunt inundatii, sa vina guvernul sa-mi faca casa, dar s-o faca in acelasi loc si peste doi ani s-o faca din nou; daca e seceta sa vina guvernul sa ne dea, daca nu ne convine nu stiu ce sa vina guvernul (guvernul sau mai bine zis Basescu...). noi chiar nu suntem in stare sa facem ce trebui pentru noi, atit cit putem (ca nu ne dorim nave spatiale).
Eu m-am nascut la munte, sub Ceahlau, am trait si umblat mult pe munte (am facut alpinism si catare de performanta) si am invatat ca cel mai bun ajutor vine de la mine; pun mina si muncesc cit pot si fac ce trebuie, nu astept sa vina altul. Daca suntem un grup ne ajutam intre noi, dar nu dam vina pe altii ca nu vin sa ne faca munca. Ne-am invatat sa asteptam tot timpul sa vina ceva din exterior ca e mai usor. De sa nu facem noi cum putem atit cit putem si sa vrem atit cit credem ca putem duce.

Dupa mine problema ridicata mai sus e o falsa problema.
Nu-l cunosc personal pe d_l Guist desi mi-as dori sa stam de vorba odata; dupa cite am vazut pe pagiana personala am ramas placut impresionat de ce a realizat (sunt stupari cu experienta pe acest forum dar care nu merg mai sus de 100-150 de stupi - el a mers si intimp fr.scurt) Cred ca stuaprii din zona ar avea de invatat de la el.
In plus ar putea face multe lucruri impreuna pentru a crea o baza melifera in zona.

Si inca un lucru: daca baza melifera e slaba pentru cei 500 de stupi din sat atunci va fi mult mai slaba pentru 1000 de stupi - credeti ca omul asta va sta in primavara cu albinele acolo unde nu are conditii ca sa le dezvolte pentru pastoral? Va avea de ales: ori pleaca cu ele devreme ori creeaza niste plantatii care sa dea polen suficient in primavara si toamna.

Eu asa vad problema. Ar trebui discutat cu calm si intelegere. Avantaje si dezavantaje sunt de ambele parti atunci.

Modificat de mosneagu (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
mosneagu
apicultor

Din: Piatra Neamt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 131
si nici n-am apucat sa citesc postul lui Bambucha

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

proapis13 a scris:


jimm a scris:

Eu cred ca situatia s-a cam complicat (dupa ce a fost umflata excesiv, ca o gogoasa). Daca au de suferit, au de suferit toate albinele si toti apicultorii, fie ca sunt sateni sau se numesc altfel, ex. "Pupemea", riscurile "indurate" de apicultori sunt egale dar fortele sunt disproportionate totusi este un sat (ca doar e implicata si primaria) impotriva unui om, lucrurile nu sunt echitabile deznodamantul este previzibil si creaza un precedent ... poate nu tocmai bun. Cine-l ajuta pe acest om sa demonstreze ca situatia nu este chiar asa "neagra"?!
Si in deznodamantul acestei situatii se vede evolutia(adica judecarea situatiei la rece, fara egoism sau dupa criterii subiective, cu mintea deschisa), nu ma astept la evolutie! inca exita nu-ul de dinainte de intrebare.
Raman la parerea ca dialogul este purtat intre 2 oamnei capabil sa inteleaga si sa impuna decizia si nu intre 1 om si 200 de coristi.
Vroiam sa va intreb daca aveti hoti in sat? si daca reactia civica la faptele lor a fost la fel de vehementa si plina de patos si ura? Ceilalti sateni ce zic ca nu toti sunt stupari? poate pe cei care vand lapte sau oua ii avantajaza sau pe tamplari sau poate pe cei care au gater sau mai stiu eu pe cine, au fost si ei consultati?
Cred ca pana la urma, tot ca la noi romanii "cel mai inteligent cedeaza"


Maaaa..... nanaaaa..... maaaaa
eu aicea nu intzeleg shi cu asta poate se edifica shi privitorul curios
cu cine sa ma consult eu cand ma mut pe propria-mi avere  - bashca 19 ha de teren cu cladiri plus ceva pamant acolo - aflata in extravilanul comunei fara vecini de gard??ma duc in sat shi bat toba??/
Shi in definitiv ce te intereseaza pe tine cu ce mana ma scarpin in ureche cand ma mananca - ca doara nu ma scarpini tu ??
salve     



  Nu poti sa gandesti asa! Ca un fapt divers, chiar sub acea porcarie am avut proprietati, care nu s-au mai dat ca nu se avea unde. Dar am un loc la nici 100 de m de porcarie. Daca eu am niste stupi bolnavi de loca si ii pun pe proprietatea mea? Trebuie sa dau cuiva socoteala? ca doar e proprietatea mea cu adevarat, nu inchiriata. Albinele nu le pui pe proprietatea ta si stau acolo. Ele imbraca o raza de 2-3 km sau chiar mai mult. Deranjeaza alte proprietati, pot sa vina acasa pe proprietatea mea si sa-mi fure propriii stupi. De aceea batranii au spus simplu: nu mai multi decat sufera pamantul.
   Ideea cu proprietatea inchiriata este periculoasa. Cred ca in orice zona a tarii gasesti un loc nelucrat, dai 100 de lei la respectvul si asa ai inchiriat locul pentru cat timp vrei. Pui acolo stupii fara sa intrebi pe nimeni. Ce comisie de pastoral, ce autoritati? Sunt proprietar si fac ce vor muschii mei. Asta e ce a sugerat Proapis.
Repet: sunt atatea zone in tara unde incarcatura cu stupi e zero sau localitati cu distanta intre ele, incat raza de zbor a albinelor tale influenteaza putin stupii din acele asezari. Mai cu seama la stupinele foarte mari cred ca asta ar fi rezolvarea.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Nea Stefaneeee , nu am sugerat ca fac ce vor mushchii mei la mine in curte
ci sub protectzia drepturilor mele garantate de constitutzie  - vezi dreptul asupra proprietatzii - shi respectandu-le  coroborate cu Legea 266/2009 shi Legea 131/2010 cei venitzi in PASTORAL respecta intai dreptul de exploatare a localnicilor
vizavi de baza melifera riverana localitatzii iar in functzie de densitatea stupilor de pe raza localitatzii respective primaria aproba nu  elibereaza autorizatia de pastoral
Legea 266/2009 nu-mi ingradeshte dreptul de a avea un nr strict de fam de albine
pe proprietate ci reglementeaza conditziile in care pot sa le administrez astfel incat sa nu disturb,, comfortul shi intimitatea'' vecinilor
Avind in vedere distantza pana la primul vecin ...no coment
salve     


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Comisiile de pastoral evalueaza potentialul melifer al zonelor si doar in limita surplusului de resurse melifere acorda autorizatii de pastpral cu perioada stricta de stationare si cu numarul bine stabilit de familii. Deci nu se poate oricat si oriunde. Daca pentru 10-15 zile de stationare nu se poate sa stai oriunde si cu cati stupi vrei, dar pe o perioada nedefinita, pe tot anul eventual, poti sa stai?
Sau ducand lucrurile la absurd, daca eu am - si am - un loc langa porcarie, pot sa pun in locul meu o galeata cu apa sau cu miere? E doar proprietate privata.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
sateam aseara shi ma gandeam...la situatzia asta...stefan1...daca tu la primavara te hotarashti sa te extinzi...sa fai o stupina de sute de familii....si consatenii tai stupari,nu sunt de acord!...ce ai face???

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

janese a scris:

sateam aseara shi ma gandeam...la situatzia asta...stefan1...daca tu la primavara te hotarashti sa te extinzi...sa fai o stupina de sute de familii....si consatenii tai stupari,nu sunt de acord!...ce ai face???



good question - touch point..no coment


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

janese a scris:

sateam aseara shi ma gandeam...la situatzia asta...stefan1...daca tu la primavara te hotarashti sa te extinzi...sa fai o stupina de sute de familii....si consatenii tai stupari,nu sunt de acord!...ce ai face???

Aceeasi situatie am expus si eu ... dar putin diferit avind ca subiecte extinderea/ inmultzirea si aglomerarea.
Tinind cont de situatzia financiara actuala a romanilor, ofertele fondurilor UE, nr-l de fam. din localitate ( care a reiesit  v'o 500 ) ... se va realiza acea extindere, chiar sint in derulare nishte proiecte.Asa ca nu va dura mult si se va ajunge iarasi la aceeasi incarcatura de fam. pe areal.
Dar sint ale localnicilor ... altfel spus ... aceeasi Marie dar cu alta palarie ... in ce priveste albina.
Si ca sa dau un exemplu:
In arealul vetrei mele sint 3 stupine amplasate in locatzii cu 1 km distantza intre ele,in forma de triunghi si  insumand 400 + fam.La acest nr. s-a mai adaugat un pavilion cu 80 de fam. in aceeasi arie.
Mai pastoreshte in zona comunei si alte stupine din satul invecinat si din zona Beiushului.
Deci 480 + fam. ... suprafatza este saturata, dar nimeni nu l-a alungat pe noul venit.
Intentzii de extindere avem si noi si nu ne vom calca pe bataturi ci vom discuta si opta pt. variante multzumitoare, cum am facut si pina acum.
Doi apicultori traiesc din aceasta meserie, adica eu si inca unul ... targhetul fiecaruia este 500 + fam ... adica peste 1000 in plus la nr-l existent.   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Intervin si eu.
Din ce vad se confunda doua notiuni:
Aglomerare de stupi in plin cules la salcam ,tei etc
Si aglomerare de stupi la sfarsitul culesului cand exista doar cules de intretinere.
Nu e aceiasi treaba.
Apoi mai intervine o problema,stuparul profesionist trage tot inebunind albina urmand sa suplimenteze cu inlocuitori.
Cred ca un stupar stationar de asta ii e cel mai frica.
Daca gresec rog a fi corectat.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Aaaaa acum inteleg neste chestii
Domnule Stefan1, nu vreau sa generalizez acum ca nu ar trebui sa se face combinate de porci ca le ia painea de la gura celor care cresc 2-3 -5 pt ei si pt mica vanzare, ferme avicole ca dau faliment cei care mai vand un pui si un ou proaspat la piata si etc

Dupa cum vedeti fondurile de la Tanti Europa vin pentru cresterea tuturor fermelor, inclusiv a celor de subzistenta, dar mai ales a celor de productie. 

Daca mi se permite un sfat (nu ma-am intalnit niciodata nici cu dvs nici cu Pupe, deci nu pot fi partinitor), eu cred ca asta e linia progresului si felul normal al lucrurilor. Adica nu puteti spune "lasa-ne in micimea noastra si pleaca de aici, noi vrem sa supravietuim" pentru ca daca extindem la intreaga tara chestia asta, la toate satele vom fi o tara de ... subzistenta..

Cine face apicultura de placerea proprie, din dragoste, isi ia un stup si are grija de el, oamenii fac asa peste tot, Parisul se numeste "orasul albinelor" din cauza asta, NY, Londra, Vancouver, etc, cui ii place si-a pus in gradina, in balcon, pe acoperisul casei..

Dumneavoastra cunoasteti cel mai bine limitarile care le aveti in zona respectiva, cea mai buna masura ar fi urmatoarea: impreuna cu Pupe faceti un plan de evolutie comuna. Andrei Calinescu a scris mai sus cea mai buna solutie, ASTA este linia progresului.  Eu vad numa chestii bune aici (Pupe, apropo, Teleorman sau Calarasi nu te'ntereseza?? )

Imbunattgire fond biologic - contra colaborare , grija nucleilor, o parte din muncile de transvazare etc, Pupe asigura matci pt stuparii din zona - el nu isi "contamineaza" fondul genetic, dvs vi-l imbunatatiti tinand cont ca el face permanent selectie.

tinand cont de cantitatile care le ia de biostimulatori, medicamente, utilaj apicol, etc are in mod sigur preturi preferentiale, preturi de care puteti beneficia si dvs - chiar spuneati ca v-a propus..  Cine vrea  Apiinvert, ok, cine nu, nu, dar mai sunt si altele - ceara, medicamente, stupi, rame. etc, etc.

Fondul melifer, inteleg eu ca e ceea ce va roade cel mai rau. Pai acum aveti sansa sa il imbogatiti. Salcii slava Domnului, primavara doar tai bete si le infigi, se prind sigur daca au umiditate. Puteti aplica pt Masura 141 si investiti banii, proportional cu Pupe in dezvoltarea zonei - toate marginile de drum plantate cu salcami, tei, evodia. Contactati-l pe FlorinPNG, in mod sigur poate face rost de material biologic la preturi bune si in cantitati mari..

Ma rog, ma pierd in detalii, se pot gasi muuulte cai de colaborare... Ideea este ca daca nu e Pupe, vine maine altul, poate face un combinat chimic langa dvs, sau poate nu au voie pt ca sunt stupari in zona??  Sa fim seriosi...

Strategiile se fac pt actiune la nivel mare, nu pt individualism Daca vine o propunere de constructie a unui combinat chimic si se pune in balanta combinatul cu 200 locuri de munca versus 10 stupari cu 400 de stupi, cine credeti ca va castiga?? Initial, daca sufleteste eram poate de partea dvs, gandindu-ma mai adanc, tot sufleteste sunt de partea lui Pupe, in sensul ca el ofera mai multe oportunitati in sensul de productie, respectiv taxe, respectiv locuri de munca, salarii, familii hranite si atunci??  Totul se pune in balanta - fapte bune vs fapte rele; castig vs pierdere.. Cel putin el a fost deschis la colaborare inca de la inceput. daca vine altul cu atitudinea "mi-se rupe", ce faceti?/ Incepeti razboi? pana unde?/ a castigat vreodata cineva ceva din  vre-un razboi??

Personal eu vad aceasta situatie ca o buna oportunitate de a se dezvolta stuparitul acolo in zona, dar printr-o implicare activa a tuturor stuparilor si mai ales "mulgandu-l" pe Pupe de informatii, tehnologie, implicandu-l in dezvoltarea zonei de care este si el co-interesat...

Alfel, doar stand pe poalele camesii, in ideea ca "noi supravietuim investitorii sa plece" nu ajungem nicaieri. Chestii de genul "nu ne vindem tara" spuse investitorilor initiali  am mai vazut noi, si tot asa am vazut unde ne-au adus...

pupe, mai amana decizia ta de a pleca din zona, mai discutati, eu sunt sigur ca se pot gasi cai de coexistare si se poate face un plan comun de actiune.
Va urez succes tuturor


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

janese a scris:

sateam aseara shi ma gandeam...la situatzia asta...stefan1...daca tu la primavara te hotarashti sa te extinzi...sa fai o stupina de sute de familii....si consatenii tai stupari,nu sunt de acord!...ce ai face???



  Am mai spus de cateva ori aici: o dezvoltare lenta sau chiar mai rapida, dar naturala, duce la stabilirea unor echilibre. Vor muri familii care nu reusesc din cauza penuriei de resurse sa se consolideze pentru traversarea iernii. Se va ajunge la un numar suportabil de familii. Care se vor extinde mai tare vor vedea ca nu merge aici si vor gasi locuri mai libere.
  Atatea familii venite brusc in zona este un soc puternic si va produce sigur pierderi serioase.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Postarea lui Echo are idei interesante, intelepte, dar si o percepere gresita a pozitiei mele.
  Eu nu sunt invidios pe Pupemea, ba il admir pentru cat munceste si ca nu se multumeste cu putin.
  Ai comparat cu un combinat de porci. Acela sa fie cat de mare, nu influenteaza cu nimic randamentul cu care eu as creste in aceiasi zona un porc. Aicea e problema asta: NU SUPORTA PAMANTUL ATATEA ALBINE intr-o zona asa de mica. Ganditi-va ca normele de incarcare la floarea-soarelui, care este cultivata, fertilizata, este de 1-2 stupi pe ha. Acele flori blestemate care l-au atras pe el, ocupa - sa zic o cifra intentionat umflata - 100 de hectare. Astea ar fi multumitoare pentru cam 100 de familii. Si le disputa cele 3-500 de familii din localitate plus cele din Marsa, care este cam la 2,5 km in linie dreapta  fata de noi. Noi asteptam toata vara aceste flori, ca in zona nu este nici un fir de floaresoarelui si nici tei decat sporadic in padurile aflate cam la 2 km, si deci cam acest cules este cel care face diferenta intre rentabil si nerentabil de a tine aici stupi.
  Intre noi acum au mai venit alte sute de stupi. Acestia dupa pastoral, dupa ce si-au cam incheiat planul de exploatare anual. Este adevarat ca pe el il intereseaza resursa de polen oferita, dar albina ia tot ce gaseste, iar albinele noastre, aflate si mai departe de sursa melifera (caci nu poti deplasa pe distante scurte o stupina stationara), o sa zboare la niste flori stoarse de tot ce au. Eu am cantar si vad care este efectul acestei supraaglomerari. Dar ce se va intampla peste o saptamana, cand aceste flori se termina si cand si cele 100 de hectare vor fi pustii?
  Daca nu conteza incarcarea si se poate creea o baza melifera indestulatoare, de ce Pupemea a preferat sa paraseasca baza pe care a avut-o pana acum? De ce nu si-a creeat acolo o baza melifera numai a lui, ca are un sol mult, mult mai fertil decat cel de aici?

Modificat de stefan1 (acum 13 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Luati-o cum doriti, departe de mine ideea de a incerca macar sa va judec,v-am spus ca nu m-am vazut fata in fata cu niciunul dintre dvs.
Ca raspuns, sunt sigur ca si Pupe sau asociatul poate veni cu explicatii, s.am.d. ca a gasit porcaria, ca pt locatie, ca are facilitati, ca pt cladiri, ca pt teren, ca sunt flori, ca.. ca.. ca...   nu asta e problema.

Fact este acesta: lumea se schimba incontinuu, nimic nu sta pe loc. Intotdeauna a fost asa si intodeauna au supravietuit cei care au stiut sa se adapteze cu schimbarea. Cei care s-au incrustat in "conservatorism" au disparut.

Impreuna cu ceilalti apicultori puteti sa va ganditi la ce beneficii puteti obtine odata cu schimbarea si nu cum sa luptati impotriva ei. Pleaca Pupe, maine vine altul, mai bun sau mai rau, dar sigur va veni....


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Echo ce spun cartile de apicultura despre stuparitul stationar,care este recomandarea,media e de 40 pe vatra,uni apicultori sint constienti de puterea zonei melifere daca zona nu da mai mult poti sa ai si 1000 miere tot ca la 40 scoti sau poate nu scoti nici atit ca o maninca atita populatie,problema e spinoasa daca unul face stimulari si altul nu poate sa iasa si un mic furtisag,2 albina nici nu mai pleaca din stup daca e constienta ca nu are ce sa aduca la stup,si familia da inapoi,aici dl pupumea avea dreptate cu stimularile,trebuesc facute,singura rezolvare este sa se vada prin ochi celuilant,si sa cada la o intelegere ,poate in loc de 2 asociati sa fie 3.Care va mai ginditi la vatra de iernare sa ma intrebati ,stiu un sat in jud giurgiu unde nu egzista apicultori si nici stupi ,nici unul,zona e ieftina deoarece populatia e imbatrinita ,satul e pe un deal care are orientare direct pe rasaritul soarelui izvoare naturale care curg mereu ,jos canale de irigatie si pamint de balta ,primavara jos e rapita ,nici nu e nevoe sa te deplasezi ,salcimul e la 20 km iar teiul la 35,si pe urma te intorci iarasi in zona la floarea-soarelui ,si pina da frigu merge pe canalele de irigat si pe pirie.Faina zona si nici un stup.

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Puieni?? ?

_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Va rog sa ma faceti sa inteleg.

Cum ,din ce traiesc 500 de familii un an intreg, (nu intreb de profitabilitate)daca culesul principal coincide cu menta.Nu este salcam,nu este tei .

Pe deoparte se recomanda cu "forta"  40 pe vatra in stationar la o baza melifera acceptabila.Si incalcarea acestei recomandari bate peste bot legea pamantului.La Racovita sunt 5oo
Distanta intre stupine trebuie sa fie 3 km ca asa vrea inima mea de austriac din Moldova sovietica.Dar ei sunt 300 pe vatra satului.
Respectivii plangeau, ca la guvern ...sindicatele , ca ei nu au nimic de cules.Dar... ca fac programe de la EU sa se dezvolte.Si atentie! sunt 300 pe toata vatra satului.Si maaaare atentie!! nu sunt hranitoare in stupii.Si ...mare atentie! familiile se dezvolta si roiesc in aprilie.Ce incarcatura de 40??? ce distanta de 3 km!?
Ce vine ala cu stupi in zona?? ce daca nu sta aici decat dupa pastoral?!! ce daca e legal??? Lege e pentru prosti si pentru fraeri.Noi avem legea noastra! alegea din sicilia si somalia!!


Ma duc la primarie si -mi promit acolo o lectie (!!!???)din partea racovitenilor.Ca ei sunt vechi in breasla si sunt de omenie.Rahat cu apa rece.Sunt la piciorul broastei schioape.Si...reticenta e la ea acasa.Nu am putut casca gura sa dau raspuns, sfat, idee, explicatie, sinceritate,deschidere,.Am fost ca ala de la interogatoriu.Badea Marian si cu mine am fost catalogati ca si tiriplici,plini de boli,hoti,falsificatori,exploatatori.Ca plecam cu stupii la minus grade au ras ca la stan si bran.Ca vrem sa iesim cu stupii in vest a pus capac si ne-au luat de nebuni.Ca de ce tinem caturile pe stupi si nu le dam sulf??!!?? La 1500?!??
Ce sa le explici pe toate canalele posibile ca tu vrei baza si treci cu stupii ca gasca prin apa.Nu se leaga nimic de ei.
Am inregistrarea.Poate o data la batranete o sa rad.Astazi doar o grimasa ma incearca.Ma incearca deoarece legea este presh , inclusiv pentru autoritati, iar ignoranta si indolenta dicteaza.

De fapt inteleg foarte bine.Impreuna cu colegul meu am discutat pe larg aceasta situatie.Si ce avem de facut in detaliu.

Oamenii sunt...nu mai sunt
Am invatat multe.Am pierdut o batalie.

Eu ,merg inainte.

PS
Am sa vin cu fotografi,filme si  masuratorile la plantele melifere din zona.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

echo a scris:

Eu vad numa chestii bune aici (Pupe, apropo, Teleorman sau Calarasi nu te'ntereseza??


Ba da.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Pupemea sa fim corecti:
Ti-am scris un mesaj intrebandute daca e adevarata afirmatia facuta pe un alt forum precum ca ai vandut 58 tone miere la procesator anul asta?
Am mesajul si sti care a fost raspunsul tau
Acum vii cu afirmatia:
Va rog sa ma faceti sa inteleg.

"Cum ,din ce traiesc 500 de familii un an intreg, (nu intreb de profitabilitate)daca culesul principal coincide cu menta.Nu este salcam,nu este tei ."
Inclin sa te cred ,dar tu nu ai infirmat nici nu ai confirmat informatia lasand totul in suspans.
Eu cred ca daca analizezi bine vei gasi o alta locatie iar comunicarea rezolva multe probleme.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

filip a scris:

Pupemea sa fim corecti:
Ti-am scris un mesaj intrebandute daca e adevarata afirmatia facuta pe un alt forum precum ca ai vandut 58 tone miere la procesator anul asta?
Am mesajul si sti care a fost raspunsul tau
Acum vii cu afirmatia:
Va rog sa ma faceti sa inteleg.

"Cum ,din ce traiesc 500 de familii un an intreg, (nu intreb de profitabilitate)daca culesul principal coincide cu menta.Nu este salcam,nu este tei ."
Inclin sa te cred ,dar tu nu ai infirmat nici nu ai confirmat informatia lasand totul in suspans.
Eu cred ca daca analizezi bine vei gasi o alta locatie iar comunicarea rezolva multe probleme.


Nu am inteles.
Te rog fi mai explicit.
cat despre cantitatea in discutie este este vorba de echipa din Cisnadie,Reciteste mesajul Domnului Bobalca.nU MAI FA CONFUZII.

Eu nu inteleg cum pot trai fara baza melifera serioasa, 500 de famulii indesate pe aceiasi locatie a vetrei din RACOVITA.Nu este vorba despre familiile mele ce culeg "non stop"


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Locatia
intre Marsa si racovita este o fermacu hale dezafectate,cam la 1/2 din distanta


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
S-or fi gandit ca azi le iei fosta ferma de porci...maine poimaine ..
lacurile shi baltzile din apropiere ...sau asta sa fie adevaratul motiv
Nu cumva cineva de la judetz sa fie nepotul sau fiul cuiva shi care
are interese in zona??Apropo au inceput sa-si construiasca cumva shi
casutze de vacantza pe malul celor doua baltzi din apropiere sau inca
nu s-a definitivat situatzia juridica a luciurilor de apa ??
La asta te-ai gandit??
salve        


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Ok ,sa inteleg  ca in Racovita mai exista 500 fam?
Care a fost atunci idea de a mai amplasa si alti stupi acolo eu nu o inteleg?
Recitesc mesajul domnuluiBobalca si nu ma dumiresc,care e echipa si ce pondere ai tu?
Mesaj original ---

picultoriRO] Informare pt rapunsul postarii lui R Constanrin " INTREBARE "
...
From:
" " [Chat now]
...
Add to Contacts
To:
Azi am dus mierea poliflora la filo**ra . Cineva care-i cunoaste
pe baietii de la Sibiu mi-a spus ca echipa lor a predat la procesator:
9 tone RAPITA , 5 tone SALCAM , 30 tone TEI la Ciucurova si ca ar mai
avea 14 tone POLIFLORA de predat.
PS Ce e 20 kg pe care le-ai cerut de la Pupemea pe langa cele 58 TONE ??? BAIETII DESTEPTI stiu sa vanda si MIEREA ...


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Filip a scris:
"Eu cred ca daca analizezi bine vei gasi o alta locatie iar comunicarea rezolva multe probleme."
Nu s-a vrut comunicare.Doar dictat si ordine.
Cand ti se spune  cu autoritatile de fata ca "o sa pleci. legea nu ne intereseaza" Ca o sa o patetsti. cu stupii. Ca nu se stie. Ca nu se pot controla satenii,cu politia de fata!!!

Her Filip, nu e vorba de sperietura.E vorba de omenie, de lipsa ei.Nu -mi spune mie despre comunicare!!!


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

pupemea a scris:

Filip a scris:
"Eu cred ca daca analizezi bine vei gasi o alta locatie iar comunicarea rezolva multe probleme."
Nu s-a vrut comunicare.Doar dictat si ordine.
Cand ti se spune  cu autoritatile de fata ca "o sa pleci. legea nu ne intereseaza" Ca o sa o patetsti. cu stupii. Ca nu se stie. Ca nu se pot controla satenii,cu politia de fata!!!

Her Filip, nu e vorba de sperietura.E vorba de omenie, de lipsa ei.Nu -mi spune mie despre comunicare!!!

Eu faceam referire la cele 58 tone de miere.
Multi ma intreaba cum a facut pupemea 58 tone de miere intr-un an asa prost?
Exista o firma care are butoaie cu........... din care iese.....
Astea ar fi de fapt interesele lui pupemea .
Lucrurile astea ziceam ca ar trebuii sa le clarifici


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

filip a scris:

Ok ,sa inteleg  ca in Racovita mai exista 500 fam?
Care a fost atunci idea de a mai amplasa si alti stupi acolo eu nu o inteleg?
Recitesc mesajul domnuluiBobalca si nu ma dumiresc,care e echipa si ce pondere ai tu?
Mesaj original ---

picultoriRO] Informare pt rapunsul postarii lui R Constanrin " INTREBARE "
...
From:
" " [Chat now]
...
Add to Contacts
To:
Azi am dus mierea poliflora la filo**ra . Cineva care-i cunoaste
pe baietii de la Sibiu mi-a spus ca echipa lor a predat la procesator:
9 tone RAPITA , 5 tone SALCAM , 30 tone TEI la Ciucurova si ca ar mai
avea 14 tone POLIFLORA de predat.
PS Ce e 20 kg pe care le-ai cerut de la Pupemea pe langa cele 58 TONE ??? BAIETII DESTEPTI stiu sa vanda si MIEREA ...


Domnule filip trebuie sa revin cu ce am mai scris?Nu citesti inainte?
Am ales locatia penru ceea ce ofera ca si utilitate de depozit, hale, 1 h de beton pe parcari,si bine inteles nu este in oras,sau in sat ori in desert.Ideala pentru un centru de unde sa fugi in toata tara si sa aduni mierea sau sa aduci aici roii sau familiile in tranzit.Chiar sa iernezi .



Astfel de locatii nu se gasesc oriunde si la pret tangibil unui neica nimeni ca si mine (nu am pe nimeni la guvern sa iau moca)


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

filip a scris:


pupemea a scris:

Filip a scris:
"Eu cred ca daca analizezi bine vei gasi o alta locatie iar comunicarea rezolva multe probleme."
Nu s-a vrut comunicare.Doar dictat si ordine.
Cand ti se spune  cu autoritatile de fata ca "o sa pleci. legea nu ne intereseaza" Ca o sa o patetsti. cu stupii. Ca nu se stie. Ca nu se pot controla satenii,cu politia de fata!!!

Her Filip, nu e vorba de sperietura.E vorba de omenie, de lipsa ei.Nu -mi spune mie despre comunicare!!!

Eu faceam referire la cele 58 tone de miere.
Multi ma intreaba cum a facut pupemea 58 tone de miere intr-un an asa prost?
Exista o firma care are butoaie cu........... din care iese.....
Astea ar fi de fapt interesele lui pupemea .
Lucrurile astea ziceam ca ar trebuii sa le clarifici


Cu cine sa clarific?? Cu tine sau cu stefan ? Ori cu Dragos sau cu Mircea Bog?
Da ce treaba am eu cu fiecare?
Este cineva pe acest net mai deschis decat mine? este cineva care a intrebat unde sunt si sa nu dau din guse?
Este cineva care a fost macar o data unde merg eu pe intreg anul?
Este cineva care sa ma fi vizitat si sa nu ma gaseasca? Este cineva?? ha?>?>
dar nu tata nu e mai simplu?" Eu nu pot si deci alalalt fura."
Tipic la Romani.
Cui sa dau explicatii??
daca nu mie atunci cui??


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Ok,sa fii sanatos si sa realizezi tot ce ti-ai propus.

_______________________________________


pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Te luptzi cu morile de vant... sa nu scriu altceva
Sa nu clachezi ca prietenul tau care intr-o zi din cauza unei dispute
cu un ..obtuz'' nu a  mai scris ... shi avea ce  sa scrie
Acolo e un coltz de rai la o aruncatura de batz de Cisnadie
meritzi sa luptzi pt locul ala
Daca cedezi acolo o sa cedezi shi in alta parte shi stii de ce????
cu cat te indepartezi de locul din care ai baut pt prima data apa
si pe care il numeshti ,,ACASA '' cu atat nu te mai trage atza sa
pui inima in ceea ce faci chiar daca aici shi acum potzi muta muntzii din loc
salve   


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domnule Filip,pot sa inteleg afinitatile ce le aveti cu stefan1.Chiar sunt om!!
Dar sa stiti amandoi , nu sunt eu de vina!


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

pupemea a scris:

Domnule Filip,pot sa inteleg afinitatile ce le aveti cu stefan1.Chiar sunt om!!
Dar sa stiti amandoi , nu sunt eu de vina!

Nu-l cunosc si nu am discutat niciodata inafara forumului,nu am schimbat mesaje private.Cand am postat idea cu 50 fam la distanta de 3 km e realitatea din stupina mea ,era inaintea conflictului.Chiar nu cunosc pe nimeni din zona,
Eu am un mare defect cand am ceva de zis o zic.
stefan1
apicultor
Mesaj Privat

Din: sibiu 1953
Inregistrat: 09-04-2007
Postari: 591
   

filip a scris:


   orice apicultor trebuie sa stie cati stupi pot fi amplasati pe o vatra de stupina.
Ex am avut 10 stupi din care scoteam 50 kg miere /fam
Apoi am ajuns la 50 din care in anii buni scot peste 20 kg /fam
Orice stup in plus peste 50 nu ma ajuta la un surplus de miere,stiind ca aria in care se desfasoara un cules normal la un stup e 2 km,urmatoarea stupina trebuie plasata la cel putin 3 km


  Asta trebuie tinut minte!
  Pupemea, jur ca nu am vorbit cu Filip!

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

Modificat de filip (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ma ierti. dar poate nu ar fi rau sa o spui dupa ce o gandesti nitel, dupa ce o rumegi bine.Ca uite, dai cu batu si-ti sare cleptciu'n frunte.

_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Nu am pentru ce sa te iert,nu mi-ai gresit cu nimic.
Iar maine ne putem contra pe alte subiecte apicole,asa ca intre barbati.
Mai sunt unii din ACA care-mi zic las-o mai moale cu atacurile la ACA,eu nu am nimic cu ACA doar cu politicile ei si cateva persoane care se incapataneaza sa traga in alta parte care nu corespunde cu interesele apicultorilor.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

pupemea a scris:

dar nu tata nu e mai simplu?" Eu nu pot si deci alalalt fura."
Tipic la Romani.

Pupe,bag seama ca si tie a inceput sa-ti puta in Romania.Lumea e mare,vorba lui Basescu.
Eu tot nu inteleg de ce-i oropsesti pe satenii aceia.
Si unde-i adevarul?
Tu zici de hale,de betoane,depozite,parcari.
Ei zic ca ai dus acolo sute de stupi.
Legal nu au ce-ti face.Dar nici tu lor cand vei ramane fara stupi.Sau cu ei cum nu trebuie.
"Tipic la Romani".Se scrie cu r mic.Te rog frumos nu-i subestima.Nu traiesc in epoca de piatra si vine Mesia cu Lumina.
Am citit ce au scris colegii.Oare ei nu vad ca dai buzna in casa lor,le mananci jumatate din blidul de mancare si tot tu esti revoltat.
Este o scapare in lege.In doi ani nu va mai fi.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
NeneGica,

Pana una alta explica matale ce nu inteleg eu, si fa efort sa reti ca nu sunt acolo in sezon de cules.Vorbes de cules pentru profit.
Mai retine si ca am fost tratat ca un cortorar ce si-a pus cortul in capu' satului.
Retine si ca toate aste  mi se intampla in tara mea!!


Nu-mi pute si stai linistit nu scapi de mine asa usor.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 426
iertati ca ma bag, iaca si eu...daca tot esti deschis domnule ioan, ce oferta le faci dumneata la sateni...eu sunt perfect de acord cu industrializarea si capitalismul, stiu ca poporul asta a fost ruinat moral de comunisti si anesteziat de capitalism (daca asta e la noi acum), da ce dai matale...
tin sa te felicit pentru tonele de miere si pentru ..... euro pe care ii aduci in tara cu doua impuscaturi in tevi de flinta (fonduri si profit), da da ma nene si mata ceva astora ...o facelie, ceva
p.s. ma intereseaza ce floare e aia de odata un stupar a adus-o dar pe care nimeni nu o duce mai departe
o iau ca janese
stefaneeee,
daca ai nevoie tata, iti trimit eu si oameni si 1000 de salcami, numai asa, sa fie si pe acolo salcami




si ca un mesaj deschis,
iti sta foarte bine domnule ioan cand esti omul pe care eu l-am vazut, eu, un om stilat si rafinat

Modificat de sfantul spiridon (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

pupemea a scris:

Mai retine si ca am fost tratat ca un cortorar ce si-a pus cortul in capu' satului.
Retine si ca toate aste  mi se intampla in tara mea!!

Am scris:


gica a scris:

Legal nu au ce-ti face.Dar nici tu lor cand vei ramane fara stupi.Sau cu ei cum nu trebuie.
Este o scapare in lege.In doi ani nu va mai fi.



pupemea a scris:

Retine si ca toate aste  mi se intampla in tara mea!!

Tara asta e si tara lor.Si ei platesc taxe si impozite la greu.
Si nu esti mai egal in drepturi cu ei decat sunt ei cu tine.


gica a scris:

Dar situatia reala o fi cum o prezinta Stefan sau am cazut eu de prost.Ca parca nu se leaga ceva nici in spusele lui Stefan.

Am cautat localitatea,am vazut un grup de cladiri pe malul Oltului si am zis ca este exces de zel din partea satenilor.Situatia reala este altfel.Cred ca au si ei dreptate.Si ramane valabil partea cu blidul.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

sfantul spiridon a scris:

p.s. ma intereseaza ce floare e aia de odata un stupar a adus-o dar pe care nimeni nu o duce mai departe

Vii la primavara si o iei de la mine.E o splendoare acum.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Vad ca disputa nu se mai gata.
Vin cu cateva amanunte referitorla onestitatea demersului:
A venit in zona nu se stie la ce data, fara sa anunte pe nimeni, nici macar autoritatile. S-a aflat, daca am inteles bine, cand o vaca a fost intepata de albine si a fost tratata de medic pe camp, langa porcarie. Atunci a spus cineva ca sunt stupi in interior, au vrut oamenii sa vada, dar portarul era instruit sa nu lasa pe nimeni sa vada.
  Treptat am aflat ca el ar fi cu stupii si l-am contactac pe privat unde am schimbat mai multe mesaje.
Nici dupa aceea nu a fost deschis in discutii. A propus o intalnire cu stuparii, dar cu conditiile astea :"Sunt convins ca orice ridicare de ton sau cuvant nepotrivit, ori incercarea de transformare a vizitei intr-un control de stupi, de materiale ori de tehnica,sau chestionare pe teme de planuri si intentii va intrerupe orice dialog."
Adica sa nu cumva sa vada stuparii materialele sau tehnica lui, nici sa stie ceva despre planurile din zona. asa voia sa castige increderea lor.
  E drept ca mie mi-a spus parte din planuri, dar in variante diferite. Zicea ca va sta o saptamana primavara si o saptamana toamna si va pleca inainte de inflorirea salciei. Dupa aceea a spus ca perioada de o saptamana cat sta aici va coincide cu maximul de inflorire, primavara si toamna. Apoi a spus ca nimeni nu-l poate opri sa ierneze aici, dar si sa tina roii sau nucleele sau stupii la 'dezorientare'.
  Cititi ce a spus Filip despre marimea stupinelor sau ce am tradus din franceza unde spune clar ca orice vatra poata sa fie cu belsug, sau poate sa duca la foamete, totul in functie de numarul de stupi de acolo. Odata o sa scriu poate si din experienta proprie, care coincide 100% cu ce am scris mai sus.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 13 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la