APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil angelfromhaven
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 55 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / NOUTATI IN APICULTURA / stupi paletizati  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Buna ziua,

sunt un apicultor tanar, din mures. am lucrat prin sua cu albine cativa ani, iar acum sunt in franta, cu studii. as dori sa stiu daca in romania, dain cate stiti voi a incercat cineva sa paletizeze stupii dupa sistemul american? daca da, as dori un nr de tel sau mail de la persoana respectiva.

daca nu aincercat nimeni, as dori sa stiu cine e interesat de un astfel de experiment? eu de cand am revenit acasa din sua, am tot incercat la mures sa conving pe unu pe altul sa ne apucam; dar din lipsa de bani, nu a iesit nimic.

va multumesc
cu stima,
radu

ps: pentru cei care nu cunosc sistemul, pot sa va dau toate detaliile si tot ce tine de exploatarea asta, avand deja 2 ani de experienta in conducerea unei ferme apicole de peste 16000 de familii in sua, toate paletizate bineinteles. o zi buna.


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Salut Radu,
Si eu sunt in France, in Montpellier, da-mi un nr de tel sa te sun.
Sunt foarte interesat de sistem, vreau sa fac in Ro o ferma apicola cu tot dichisul(paleti, transport cu troliu sau macara), etc

Multumesc si o zi buna.


pus acum 14 ani
   
danielM
apicultor

Din: Bistrita-Nasaud
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 345

radudulau a scris:

Buna ziua,

sunt un apicultor tanar, din mures. am lucrat prin sua cu albine cativa ani, iar acum sunt in franta, cu studii. as dori sa stiu daca in romania, dain cate stiti voi a incercat cineva sa paletizeze stupii dupa sistemul american? daca da, as dori un nr de tel sau mail de la persoana respectiva.

daca nu aincercat nimeni, as dori sa stiu cine e interesat de un astfel de experiment? eu de cand am revenit acasa din sua, am tot incercat la mures sa conving pe unu pe altul sa ne apucam; dar din lipsa de bani, nu a iesit nimic.

va multumesc
cu stima,
radu

ps: pentru cei care nu cunosc sistemul, pot sa va dau toate detaliile si tot ce tine de exploatarea asta, avand deja 2 ani de experienta in conducerea unei ferme apicole de peste 16000 de familii in sua, toate paletizate bineinteles. o zi buna.


Sunt interesat de sistemul acesta , ce fel de colaborare propune-ti?

Modificat de danielM (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Buna ziua,

ce propun eu e mai mult experienta si vb englezului "know how", adica cum se face.
eu am lucrat aproape doi ani in sua in domeniul asta, si eram responsabil la o ferma care in sezon, la polenizare , manevra undeva la 24.000 fam de albine. cand m-am intors acasa, nu am avut bani sa incep cu stivuitor, paleti, si toate cele trebuincioase. in lus toata lumea cu care am vorbit era f sceptica, inclusiv tatal meu ( si el apicoltor mioritic cu oarecare experienta in domeniu). pe forum sunt oameni care ne cunosc prsonal, si stiu ca suntem oameni seriosi si munciori. in mures cel putin cine nu o auzit de Dulau, ala nu e stupar profesionist. ok, gata cu laudaroseniile, si hai sa trecem la treaba. eu acum stau in franta,fac ceva cursuri, dar pe termen lung vreau sa revin in tara, si sa incep sa stuparesc, preluand ce are tata si sa mai fac eu cateva sute, dar in sistemul acesta paletizat.

ca sa pun altfel problema, ca sa vedeti ca nu pic chiar din cer.
de exemplu, un stupar la noi cu 100 de fam de albine, in sistem pavilionar/pe camion sau cu ei varsati(pe jos) munceste ca un caine(vad la tata, si am lucrat si eu asa) si abia faci 5 tone pe an, platita asa cum e platita de catre dragii nostrii achizitori. lucrul cu 100-150 fam de albine, ii ocupa tot timpul lui si poate inca un ajutor.(de obicei sotia sau copii). eu personal cred ca munca asta nu e destul de bine platita pentu atata efort, deci incerc sa optimizez putin munca, pentru a depune doar efortul necesar pentru banii pe care ii primesc pe miere. ma rog, am rezumat destul de simplist problema, pentru ca altfel as scrie romane intregi despre teoriile astea ale mele.

deci muncind cu 100 fam de albine, si intr-un an bun sa faci 5 tone de miere, platita in medie cam cu (hai sa zicem) 6 lei ar insemna cam 30.000 lei. din care scazi cheltuielile de deplasare, mancare , taxe de drum la camion, si eventual daca ai si un sofer angajat sau un ajutor, iti mai raman cam 20.000 lei(asata in cazul bun). asta impartit la 12 luni inseamna cam 1660 lei pe luna, fara sa tinem cont de hraniri, si de plecatul din nou la primavara.

deci sa vedem, omul sa zicem are un camion si un pavilion dupa el pe care pne stupii. 60 pe camion si 40 pe pavilion(folosesc sume rotunde doar de exemplu). deci camionul are o lungime de 7.10 m sa zicem si largimea in mod normal(daca nu ma insel) e de 2,40 m. in sua , puneam pe o astfel de platforma, cam 196 de familii. asta insemna 4 fam/palet, la trei randuri pe camion. pe remorca, sa zicem ca mai pune tot atatea famili. deci cu acelasi camion si remorca, poti sa duci, hai sa rotunjim , 200+200=400 fam de albine.

deci , cu acelasi cost de transport, taxe de drum, eventual sofer angajat, duci de 4 ori mai multe familii la pastorala. tot din experienta va spun ca in general poti sa pui astia 400 de stupi cam in acelasi loc. eu in sua ii imparteam in in doua, deci faceam 2 stupini, poate la maxim 1 km distanta una de alta( asta doar pentru ca asa am invatat sa nu pui prea multe la un loc. americanu, ii descarca pe toti in acelasi loc). deci cum la noi, se mai fura si e mai greu in unele zone cu localnicii, aici eu am intampinat o mica problema, si nu am reusit sa exlic cum ai putea face. poate ma ajutati voi cu o idee.

ok, sa revin, ca deja am scris 1 pagina ( va rog sa ma scuzati dar sunt f pasionat de subiect si uit ca vb, sau scriu prea mult), deci cu acelasi utilaj cari de 4 ori mai mult, si in consecinta intr-o lume ideala, vei produce 20 tone de miere. deci pretul mediu de 6 lei x 20 tone de miere inseamna 1,2 mil lei. deci automat, cu aceleasi cheltuieli majore, produci de 3 ori mai mult, sau de 4 ori mai mult in cazul unui an bun.

aici intervine problema majora la noi. lipsa banilor pentru investiti, si pot sa spun, faptul ca majortatea stuarilor sunt mai in varsta si nu au chef sa mai schimbe stilu si metoda. deci capitolul investitii. pe langa camion si pavilion/remorca pe care deja le dispnem, ne dam seama ca ne trebuie un stivuitor. deci sa zicem ca intram pe la nemti si luam un stivuitor la mana a doua si o remorca sa il putem tracta. din cate am vazut eu pe net, ar fi la maxim 10.000 de euro(incepand de la 5.000 am vazut ceva dragut). deci iei remorca si stivuitorul, si il aduci in romania. iti trebuie ori un jeep, aro, sau un furgon/duba sa il tractezi dupa tine in pastorala. apoi iti dai seama ca centrifuga reversibila pe 6 rame luata acu 2 ani prin sapard , nu iti mai ajunge sa extrai mierea de la 400 familii, pt ca iti ia 2 saptamani, nu doar extrasul, ci si scosul mierii din stup. ei aici intervin izgonitoarele speciale care iti golesc o magazie in 30 de secunde, si iei magazia si o extragi.

am obosit, ma dor degetele. deci in mare, trebuie un stivuitor cu remorca, o noua linei de extras, cu un descapacitor automat, si o centrifuga de macar 60 rame, si un izgonitor pentru a putea repede si eficace goli de albine magaziile. eu am calculat ca toate astea, daca le iei pe la mana a doua, ar iesi pe la 30.000 euro si inca o remorca tip pavilion, in care sa le instalezi, pentru a le duce cu tine in pastorala sa extragi pe loc (asta in cazul in care nu ai un depozit, magazii goale de schimb, si o infrastructura care sa iti permita sa faci toate astea eficace).

cred ca in mare va puteti face o idee despre ce vreau sa spun. mai vreau sa adaug, ca noi foloseam magaziile mici pe stupi in sua, si pe 6000 de familii de albine, scoteam mierea in 5 zile maxim, asta cu 2 camioane si 2 stivuitoare, si 4 -6 persoane. totul consta in EFICACITATE si ORGANIZARE. astfel reusesti sa diminuezi costurile, si costurile pe care le ai se repartizeaza pe o cantitate mai mare de miere, deci iti permite sa vinzi mierea la un pret competitiv si cu toate astea sa faci un profit.

acuma chiar ca inchei, altfel mai va scriu inca 2 pagini.

concluzie, ce vreau eu e sa ajut pe cei care isi permit acum aceasta investitie, sa o faca si cum sa o faca ca sa fie eficace si sa faca profit. fac asta pe GRATIS, chiar nu imi trebuie nimic contra acestor informatii si sfaturi. am mai spus asta cand am inceput sa postez pe situl asta, cand inca eram in sua, si am propus ajutorul meu , dar nimeni nu a vrut sa fie ajutat, din contra, chiar au facut mishto de mine si de aceea am renuntat sa mai postez.

printre altele, sa stiti ca la tg mures, am creat o cooperativa agricola, Bio Apis Mures, unde tatal meu, si cu mine suntem printre membrii fondatori, tocmai ca sa dam un "sut in fund" ca sa zic asa, sa ajutam stuparii sa faca ceva , ca sa ridice nivelul calitatii mierii, a profitului, si impreuna sa facem ceva pentru apicultura romaneasca, avand in vedere ca guvernantii nostrii ne cam ignora, sperand ca vom murii si ei voi putea importa miere din china pe piata romaneasca, ar fi rusine sa lasam o traditie atat de veche in apicultura cum e la noi in tara( eu fiind a 4 generatie de stupar la mine in familie) sa dispara asa fara nici o lupta.

daca aveti intrebari va rog sa imi adresati aici pe site, pentru ca sa poata participa toata lumea la discutii. sunt constient ca in curand majoritatea dintre voi vor pleca in pastorala, si nu veti avea internet, dar acum ca m-am intors , nu mai plec, deci ma veti gasi aici si la toamna cand va veti intoarce la casele voastre.

si avand in vedere ca sezonul a inceput deja cu rapita, si imediat urmeaza salcamul, va doresc, vorba lu nepotu'  "Miere MULTA" la toata lumea, sanatate si sa ne auzim cu bine.

Radu


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
am uitat sa spun de paleti si cum arata ei. am ceva lincuri, acesta este cu utilajele : . asta l-am gasit la repezeala.
asta e situl cu stivuitorul cel mai cool  e preferatul meu, f manevrabil pt ce avem noi nevoie)
. sunt filmulete puteti sa vedeti cum functioneaza. e f frumos.

stupi paletizati uitat spun paleti cum arata ei. ceva lincuri, acesta este utilajele asta l-am gasit

54.6KB


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
radule eu personal am citit cu atentie,, cartea,,  care ai scris-o mai sus si am recitit-o si ca o concluzie am zis ..ma, asta nu e prost! stie ce zice dar...vorbesti de mii de euro care la  noi la romani e o avere.. noi ne zbatem sa cumparam o masina cat de cat mai buna sa ne tina cat mai mult, dapai un stivuitor..(ce-ar zice nevasta daca i-as spune ca vreau sa iau un stivuitor- cred ca ar inebuni la fel cum i-as spune nevasta ma iau de crescut magari si la fiecare le pun in spate cate 2 stupi
si in timp ce magarii mananca, albinele culeg..

6000 de stupi la romani... ce sa mai zic..

o stupina ca asta nu prea ai unde sa o imparti in romania
sunt un om deschis la nou si nu vreau sa pun talpa dar..bani multi rau de tot si conditii in romania..(ca baza melifera...)


pus acum 14 ani
   
CATU
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 114
pai cred ca avem printre noi un "american" Pupemea bine nu la scara la care ai descris cum fac americanii, eu unu l-am vazut aseara, s-a zbarlit pielea pe mine cred ca ducea in jur de 250-300de stupi o parte din ei erau aserzati pe paleti , avea un camion cu macara in spate si o remorca cred ca 6-7m*2.4m ambele asemanator cum au cei de la Arabesc ce cara materiale de constructii pe care le vedem in fiecare zi prin orase

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
problema principala nu ar fi doar banii de investitie, ci si faptul ca aici pe plaiurile carpato-danubiano-pontice avem de-a face cu alte mentalitati

avem urmatoarele "particularitati":

1. putine culturi "tehnice" de anvergura care sa suporte numar mare de familii=> ca ai nevoie de mai multe locuri, care locuri trebuiesc pazite, asigurat acces, etc
2. lipsa totala a platii ptr polenizare
3. lipsa de respect ptr propietatea altuia, ai nu ai nevoie daca gasesti ceva pe camp ti-l insusesti => revenim la costuri cu paza
4. lipsa aproape totala a sprijinului din partea statului, ptr subventii trebuiesc cheltuiti alti bani, timp, birocratie
5. taxele exorbitante ptr mijloacele de transport
6. etc


solutiile de succes nu sunt universal valabile, poate in SUA au succes cei cu mii de familii si cu mijloace de transport de mare capacite, dar avem si exemplu din Suedia
unde se practica stuparitul semistationar, iar transportul se face cu o remorca mica (max 2 tone) trasa de un 4x4


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
radule m-ai trimis la un link cu paletizarea stupilor

pai unde dracu sa intri la noi cu camionul ala cu 200mm garda la sol, cand de fapt la noi si vagonul il rupi in doua cand intri in paduri si drumuri cu sleauri la floare...
da-ne si tu poze mai realiste. sau spune-ne ba fratilor faceti intai autostrazi, asfaltati campurile, betonati drumurile forestiere si apoi...infiintati o stupina de 200 familii!

parca mai bine e ca americanu cu calu...(americanule sa nu te superi!)

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
buna seara,

va multumesc pentru raspunsuri.

da, de exact aceeasi mentalitate m-am batut si eu cand am vb cu tata si cu alti stupari. sunt constient ca sunt n'spe mii de probleme la noi, dar daca toti stam si ne plangem, vb aia " ca pica drobul de sare in cap la copil"... cred ca intelegeti ce vreau sa spun, nu vom ajunge prea departe. asta e problema la noi in ultimii 20 de ani, ne plangem si injuram guvernu , ca e greu si e nasol si e cum nu trebuie sa fie, dar cand e vb sa facem ceva, f putini au curajul sa faca, si pe aia restul lumii ii  injura, vrea sa le omoare capra, ca vb aia patronu exploateaza, si cum o fi facut el banii aia...etc. cred ca intelegem toti ce vreau sa spun. o trasatura clasica romaneasca, ancestrala as putea spune, dar astia suntem, si cu asta trebuie sa lucram.

sa revin la oile noastre, aveti si d-voasra dreptate. e foarte greu sa implementezi proiectu asta, si e vb de multi bani, dar sunt ajutoare de la stat, de la UE , sunt sigur ca daca cautam fonduri se gasesc. eu acuma fac studii aici, in domeniul export, si in cateva luni voi avea o intalnire cu comisarul european responsabil cu agricultura in cadrul unui coloqviu, si am deja o lista de intrebari pe care vreau sa i le pun. sunt constient ca e f greu, dar eu personal, nu am de gand sa renunt, chiar daca trebuie sa bag in treaba asta toate economiile mee si tot ce am, doar ca sa demonstrez la toata lumea, ca am avut dreptate si ca sistemul functioneaza si in romania.
intradevar, nu prea mai sunt mult culturi industriale, cum eram obisnuiti inainte, ca de la fetesti la negru voda numai floarea soarelui, etc. dar avantajul al sistemul asta e ca poti sa ii asezi in mai multe locuri, ma rog, solutii se pot gasii.
nu am toate raspunsurile, pt ca daca le aveam eram ceva guru, sau aveam o foarte mare avere acuma. dar nu sunt.
si eu as fi vrut sa ma ocup de albine acuma, in romania, ma roade palma sa pun mana pe o rama acuma, mai ales ca ma ut afara pe fereastra si vad ca infloresc florile si sezonul e aici pe noi, dar va mai treb sa astet si sa adun bani ca sa pot face ceea ce vreau.
Imi cer scuze inca o data ca vb asa mult, dar nu prea am ocazia sa vb despre asta, si cand apuc imi cam dau drumul.
hai sa va si raspund, pana nu incep sa va plictisesc.

Dl. Janese, se poate intra in mare cam peste tot, mai ales cu un stivuitor. eu am tractat cu swingerul camioane, am intrat in noroi pana in gat si am scos paletii de acolo. unde este vointa, intodeauna este si o metoda. aveti dreptate, e cam scump pt mijloacele stuparului roman, dar cum am mai spus, sunt ajutoare dinastea nerambursabile, si cred ca pot fi accesate de o persoana perseverenta.
problema e ca treb sa faci conversia la sistemul asta, pt ca treb sa faci paletii, si lazile si e si asta costisitor. dar si americanii au investiti in sistem pana a inceput sa functioneze. sa stiti ca nu ma supar, asa intre colegi nu am de ce sa ma supar. de aia povestim discutam, ca poate iese ceva bun, si invatam unii de la altii.
acuma, despre sotia d-voastra ce sa zic, mi se pare o femeie de treaba daca a rezistat atata timp langa un glumet da d-voastra. sunt sigur ca ar intelege daca ati dori sa faceti ceva sa va imbunatatiti traiul si modul de lucru.

dl. Cristian, aveti in mare parte dreptate, referitor la bani, pentru noi aia e cel mai greu, ca nu avem misloacela financiare.
1. da ai nevoie de mai multe vetre, intradevar, dar consider, ca daca nu risti nu castigi, si unde este o vointa, e si o cale. acuma, asa pe loc imi vin in minte pazitoarele de urs. alea mai moderne, chair am vazut(si nu mai stiu unde, dar daca imi amintesc va dau adresa) un pazitor, cu benzi clasice, dar care avea ceva caracterisitci anti furt, adica daca taia panglica, va semnaliza. si era incarca solar la un acumulator. la pret, parca nu era mai mutl de 500 dolari. deic eu zic ca merita investitia, mai ales ca puteti asigura mai nou exploatatia apicola(imi spunea un amic stupar ).
2. sa stiti ca se plateste si in romania polenizarea, dar doar la numite ferme, pt ca si ei la randul lor pot lua subventii in acest sens sa plateasca la stupari polenizarea( si se poate ajunge la un comprois cu fermierul) dar intradevar, de fapt, la general nu exista la noi.
3. la lipsa de respect, se poate raspunde cu mai multe monede. una fiind toporul, pusca , parul si alta fiind legea. si aiti sunt nenumarate optiuni. trebuie vazut , de exemplu , la 400 de familii de albine , daca va fura 5 sau 10 stupi , cat va afecteaza? economic vorbind.
4. cu suventile, stim toti ca e greu, dar pana una alta asta e si nu prea ave ce face. eu zic, ce i-am spus si lu tata, ca decat sa nu iei nimic, mai bine faci subventia sau dosarul sau ce o fi, si iei un ban, care in mare e nerambursabil(cu mici excepti).
5. taxele nu sunt asa mari , ca si noi avem camion, si in exploatarea normala , taxele sunt in pretul mierii, si asa le recuperezi.
Aici am sa va pun o intrebare, pe care VA ROG sa o puneti si d-voastra, toti la randul vostru, ator stupari: " ati calculat vreodata cat costa mierea d-voastra?" . aici , cand spun calculat, vreau sa spun, ca ati fact un calcul, cum se face intr-o fabrica gen: materie prima+manopera+amortizare utilaje+consum+adaos comercial= pret ? ati fi uimit de raspuns. Nu. cel putin din zecile de stupari cu care am vb in ultimii 5 ani despre asta(si cu rusine o spun, nici tata meu nu e tentat si nu vrea sa calculeze asta), nimeni nu a calculat. sa tine omu un calcul, si sa vada , inainte sa spuna ca pretul dat de achizitor e mic sau e mare, real cat il costa pe el mierea? e un subiect la care merita gandit. ce ziceti, anul asta, va calculati costul real al mierii? daca nu stiti exact cum, imi spuneti si va fac un model.
6. la " etc", intradevar sunt multe piedici, dar nu stiu d-voastra, dar cum la mine in fam de ceva timp se practica apicultura, pot sa spun, ca inca folosesc la tara lazi de la bunicu, facute acum 70 de ani. si sistemul de lucru la noi in tara nu so schimbat de ... niciodata. am trecut de la stationarul in cosnita batraneasca , la dadant pastoral, pe tractoare, pavilioane si din astea. sincer sa fiu, peste tot in lume, asta e amatorism. daca citim ultimele reviste de specialitate, din toata lumea, si apoi te uiti la noi in "ograda romaneasca" nu cred ca sunt multi(eu as spune nimeni) care sa fie cat de cat la zi cu noile aparitii, tehnici din domeniul asta. sa stiti ca in franta de ex, au pierdut f multe familii de albina, si in germania, etc..dar la noi nr lor a ramas constant, deci in cativa ani, vom avea sansa sa iesim cu ele la polenizat, in grecia, italia spania...si atunci, cine oare va putea face pasul asta? stuparul cu 150-hai sa ziceam cei cu 500-700 de familii de albine din romania, care inca transporta cu raba si savienul albinele? nu cred.... eu zic ca incet incet , trebuie sa ne pregatim sa facem fata concurentei de pe piata europeana si mondiala, acum ca am intrat in hora lor.
voi mai revenii cu precizari , dar acum chiar trebuie sa ies, am musafiri.

va salut , cu stima si colegialitate
Radu

PS: stiti ca la toamna, in sept 15-20, va fi la Montpelier, in sudul frantei, congresul apimondia mondial? eu cred ca ar fi bine sa fie vizitat si de cativa stupari romani(poae mai multi la o masina sa imparta costul) ca sa vedem cum stam si noi in raport cu apicultura mondiala?


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Buna ziua Andrei,
am primit mesajul tau pe telefon.
am incercat sa te resun dar nu raspunde nimeni.
cand mai ai timp mai da un telefon.
merci
radu


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
radule, m-am gandit zilele astea la ce ai scris tu mai sus....
uite,, , considera ca ai experienta  in apicultura , ca poti stapani 500 fam de albine sau 1000 cat vrei tu, fa-mi un plan de afaceri de-alea pe care le-ai invatat tu in strainataturi pleaca de la 100.000 euro bani ches pe care-i am in buzunar si fa-mi un plan de afaceri sa zicem pe 10 ani (un bilant) sau daca vezi ca nu iese fa-l pe 90 ani
ce investitii ai face ,cat ar costa, defalcat pe cei zece ani, (90) ce ai scoate (in romania) etc. fa-l aici sa-l vada toti!

swingeru-- zi ma in romaneste troscaleta, cotiga sau ce dracu utilaj e asta, ori ai uitat limba romana?

care sa fie cat de cat la zi cu noile aparitii, tehnici din domeniul .. are dreptate tactu, s-ar putea sa te cam inseli...

unde este vointa, intodeauna este si o metoda---lasa pildele si vino cu picioarele pe pamant!

daca nu stiti exact cum, imi spuneti si va fac un model...aici iti raspund asa: romanasule , sa nu crezi ca daca faci niste anisori prin tarile calde  , sa zicem ,, de studii,, tu esti desteptul romaniei, mai sunt destui tineri la studii in strainataturi si mult mai multi in romania , mult mai destepti decat cei studiosi pe afara!!!

nu o lua ca pe ceva personal la adresa ta ci ia-o ca pe un dialog cu orice persoana care a scris ce ai scris tu sus

scuze daca te-am iritat(sigur) dar nu-mi poti da replica ,replica sa ma faci sa tac decat facandu-mi bilantul,planul de afaceri sau cum ii ziceti voi pe acolo prin frantia, concret cu cifre ,cu egal, cu minus, cu plus etc, intelegi tu ca esti baiat destept

si acum iti spun asa: l-am lasat pe BUNKA si te-am luat pe tine!!!


  insist sa nu te superi, dar sunt satul de cuvinte magice, si de teorie teoretica.....


eu cred ca ar fi bine sa fie vizitat si de cativa stupari romani(poae mai multi la o masina sa imparta costul) ca sa vedem cum stam si noi in raport cu apicultura ......... fa tu romanasule un pustiu de bine si invita pe cheltuiala ta numai un singur roman de-al meu, pe care vrei tu  sa vada el ,,cum stam noi romanii in raport cu apicultura,,, ca ai mei, banii pe care-i au, ii dau pe rame, ceara, medicamente pentru stupi si poate pentru mama si tata lor ca si ei au pensii mici
deci invita tu la montpellier dar nu pe banii lui

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273

janese a scris:

radule, m-am gandit zilele astea la ce ai scris tu mai sus....
uite,, , considera ca ai experienta  in apicultura , ca poti stapani 500 fam de albine sau 1000 cat vrei tu, fa-mi un plan de afaceri de-alea pe care le-ai invatat tu in strainataturi pleaca de la 100.000 euro bani ches pe care-i am in buzunar si fa-mi un plan de afaceri sa zicem pe 10 ani (un bilant) sau daca vezi ca nu iese fa-l pe 90 ani
ce investitii ai face ,cat ar costa, defalcat pe cei zece ani, (90) ce ai scoate (in romania) etc. fa-l aici sa-l vada toti!

swingeru-- zi ma in romaneste troscaleta, cotiga sau ce dracu utilaj e asta, ori ai uitat limba romana?

care sa fie cat de cat la zi cu noile aparitii, tehnici din domeniul .. are dreptate tactu, s-ar putea sa te cam inseli...

unde este vointa, intodeauna este si o metoda---lasa pildele si vino cu picioarele pe pamant!

daca nu stiti exact cum, imi spuneti si va fac un model...aici iti raspund asa: romanasule , sa nu crezi ca daca faci niste anisori prin tarile calde  , sa zicem ,, de studii,, tu esti desteptul romaniei, mai sunt destui tineri la studii in strainataturi si mult mai multi in romania , mult mai destepti decat cei studiosi pe afara!!!

nu o lua ca pe ceva personal la adresa ta ci ia-o ca pe un dialog cu orice persoana care a scris ce ai scris tu sus

scuze daca te-am iritat(sigur) dar nu-mi poti da replica ,replica sa ma faci sa tac decat facandu-mi bilantul,planul de afaceri sau cum ii ziceti voi pe acolo prin frantia, concret cu cifre ,cu egal, cu minus, cu plus etc, intelegi tu ca esti baiat destept

si acum iti spun asa: l-am lasat pe BUNKA si te-am luat pe tine!!!


  insist sa nu te superi, dar sunt satul de cuvinte magice, si de teorie teoretica.....


eu cred ca ar fi bine sa fie vizitat si de cativa stupari romani(poae mai multi la o masina sa imparta costul) ca sa vedem cum stam si noi in raport cu apicultura ......... fa tu romanasule un pustiu de bine si invita pe cheltuiala ta numai un singur roman de-al meu, pe care vrei tu  sa vada el ,,cum stam noi romanii in raport cu apicultura,,, ca ai mei, banii pe care-i au, ii dau pe rame, ceara, medicamente pentru stupi si poate pentru mama si tata lor ca si ei au pensii mici
deci invita tu la montpellier dar nu pe banii lui


Sa stii ca nu am uitat limba romana, chiar din contra o vorbes foarte bine cand vreau; SWINGER e numele utilajului, "care este acela" un stivuitor, ca sa vb pe romaneste. e ca si cand ai spune dacia, in loc sa spui masina, care e un pic general, si nu permite o identificare precisa a produsului. si eu sunt nationalist d-le Janese, dar din pacate nu sunt aici sa ma intrec in nationalisme, mi se pare pueril.
Cuvinte magice si teorii, nici mie nu imi plac, dar daca nu avem un vis, ideal, poti sa ii spui cum vreu tu, nu vom putea face nici un pas inainte, din contra cred ca directia e mai mult inapoi. lucru pe care bizar, observ, ca e directia pe care incet da sigur o ia romania in general, pentru ca si ai mei sunt pensionari, si eu am luat salar si am platit impozit la statul roman, si acum cand am fost acasa de pasti am umblat pe la ghisee sa depun hartii si formulare, si vad ca e tot la fel ca si acum 1 an, 5 ani. in loc sa avansam, noi ne oprim si facem un pas inapoi.
nu ma supar pe tine, pentru ca nu am de ce. iti spui parerea, asa cum o fac si eu, dar daca tot ti mortis sa te iei de mine in locul lui BUNKA, sa stii ca nu ma deranjeaza. deabia am cu cine dialoga si schimba pareri si opinii. nu uita ca sunt ardelean, si imi plac discutiile lungi.
referitor la vizita la Apimondia, nu vad ce te deranjeaza pe tine? daca nu ai bani sa mergi, nu mergi; e simplu nu? nici tata nu are bani sa vina, si nici timp pe de alta parte ,dar sunt unii care isi permit sa vina. un stupar care are peste 100 de familii, in mod normal, daca isi administreaza bine stupina si finantele, ar trebuii sa aiba mijloacele sa vina la Montpelier. Poate nu stiai dar distanta de la Brasov la Montpelier este de 2000 de km(cam 22de ore). din cate stiu eu aia e cam 300€ in motorina(la masina mea cel putin) si inca 50€ in taxe de drum. un hotel langa montpelier costa cam 50€/noapte camera /2pers. cred ca in total cu masa si drum si cazare, iese cam la 250€/persoana, si asta maxim. estimez si eu, ceea ce nu mi se pare mult pentru un stupar profesionist. nici nu ma adresam stuparului cu 50 fam de albine, ca el in afara de curiozitate nici nu are ce cauta acolo; in schimb stuparul cu peste 100 de familii, sau mai mult, consider ca ar trebuii sa mearga sa viziteze.

Chiar daca aveti ceva contra celor care sunt plecati din tara, va asigur, si din proprie experienta, si din ce am povestit cu altii, ca cei care sunt plecat isi dau seama cel mai bine de situatie precara in care se afla romania si concetatenii nostii. pentru ca pentru cei care rezideaza in romania, obisnuinta si comoditatea, fac sa nici nu observe anumite chestii. asta e adevarul, si va rog sa ma contraziceti d-voastra pe acest punct.
nu vreau sa va las fara replica, nu asta e scopul, si iti dau un scurt exemplu de plan, asa cum il vad eu acum(sunt laa birou si treb sa predau un proiect pana la amiaza, deci ma grabesc):

pe anul 2007
inceput de an cu 100 milioane lei
150 familii de albine din care 100 in exploatatie pastoral
hraniri de primavara si deplasari la stupina pentru lucrari apicole: 10 mil lei
transport tot sezonul 3460km, aprox 40 mil lei motorina(am calculat un consul cam la 30 litri/100km; din cate tin minte ata consum ain medie un camion)
mancare +salar sofer+alte cheltuieli aprox 80mil lei.
deci in mare cheltuieli de aprox 100 mil lei la sfarsitul sezonului. astea fiind cheltuieli impartite pe luni, si ar mai fi mult de adaugat, gen chirie si altele, dar acum doar sa iti faci o idee. deci hai sa adaugam cheltuieli nedefinite cam inca 60 milioane, ca sa avem un total de aprox 200 milioane in cheltuieli.

iau un an in care s-au facut in medie :
la salcam 1+2+3 = 25km/fam adica 2.5 tone miere. la bio in medie pretul daca nu ma insel era de 115.000/kg deci 287.500.000 lei.
la munte, in medie cam 30kg/fam adica 3tone la un pret mediu la bio de 75.000lei ar veni cam 225.000.000 lei
la tei o medie de 15kg/fam ar veni 1.5 tone la un pret mediu de 80.000lei ar veni 120.000.000 lei
la floarea soarelui luam o medie de 40kg/fam deci un rezultat cam de 4 tone, la un pret mediu de 65.000lei ar veni 260.000.000 lei.

deci un total doar miere ( si aici cred ca suntem de acord ca am luat un model de an bun, chiar foarte bun) deci ar veni daca am calculat bine:89.250 lei . acuma ca ma uit mi se pare cam mult, dar am vazut ani in care unii au facut atata miere cu 100 de familii, deci ar fi plauzibil.
din astia 89.000 scadem hai un 20.000 cheltuieli si ar mai ramane un 69.000 lei profit. asta in cel mai ambitios caz. in mod normal, din experienta mea, dupa 100 familii , iti ramane la sfarsitul anului cam 300 milioane intr-un an mai slab spre mediu. bani din care la inceputul anului urmator iti mai trebuie iara 100 mil sa incepi anul, si daca cumva trebuie sa cumperi stupi, la 25 lei rama cat e acuma pretul la noi in mures, mai cheltui ceva bani.(asta e o cheltuiala pe care nu o consider, pentru ca sunt subventii, la fel pentru medicamente, matci si echipament, unde se pot accesa fonduri. sunt personal de parere ca ar trebuii sa accesam ca si tara mai multe proiecte, si atata timp cat sunt in general bani gratis pentru imbunatatirea exploatatiilor si a fermelor ( si da, noi am luat bani sapard, si pregateam inca un proiect pe anul asta dar acum ca sunt plecat, se va ocupa tata de el), nici un stupar profesionist nu ar trebui sa aiba o scuza sa nu acceseze fonduri europene sau guvernamentale.

sunt sigur ca vei gasi ceva sa comentezi, si eu cred ca daca as mai citi o data as gasi ce sa comentez, dar acuma am treaba, so acumulat deja hartiile pe birou si trebuie sa ma intorc la lucru.

astept cu nerabdare sa imi "desfintezi rationamentul".      

cu stima
Radu

     


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
dupa cum m-ai invartit nu-ti dau nici un ban pe mana...
de swinger, nu-mi spui nimic?
  de paletizare nu-mi spui nimic?
  da tehnica americana nimic? (ca doar de-aia ti-am dat 100.000 euro)
  planul tau e cam subtire si peasta putea sa mi-l faca si nea flostoaca care are 4 clase si albine de 50 ani

n-am ce sa te desfiintez doar ca nu-ti dau banii pe mana

CE ZICETI VOI I-ATI DA ????


Chiar daca aveti ceva contra celor care sunt plecati din tara, va asigur, si din proprie experienta, si din ce am povestit cu altii, ca cei care sunt plecat isi dau seama cel mai bine de situatie precara in care se afla romania si concetatenii nostii. pentru ca pentru cei care rezideaza in romania, obisnuinta si comoditatea, fac sa nici nu observe anumite chestii. asta e adevarul, si va rog sa ma contraziceti d-voastra pe acest punct.

MA RADULE NU AM ABSOLUT NIMIC, MA DERANJEAZA DOAR IMPARTIREA TA ,,NEELEGANTA,, in tineri romani care traiesc in romania, slab pregatiti si comozi, si cu ochelari de cal... si super desteptii, super pregatitii ( la ,,studii,, pe afara) care se ofera sa dea sfaturi si idei GRATIS( CA SA CITEZ PE UNUL DE PE FORUM CARE A SCRIS ASTA- NU CUMVA OI FI TU ALA CARE A SCRIS ASTA?)

in alta ordine de idei.. scriai mai ieri , alaltaieri:
deci muncind cu 100 fam de albine, si intr-un an bun sa faci 5 tone de miere, platita in medie cam cu (hai sa zicem) 6 lei ar insemna cam 30.000 lei. din care scazi cheltuielile de deplasare, mancare , taxe de drum la camion, si eventual daca ai si un sofer angajat sau un ajutor, iti mai raman cam 20.000 lei(asata in cazul bun). asta impartit la 12 luni inseamna cam 1660 lei pe luna, fara sa tinem cont de hraniri, si de plecatul din nou la primavara

si cand ai mirosit ca janese iti da 100.000 euroi pe mana , vezi sus ce mi-ai inflorit!
si imediat ai crescut eficienta

in rest sa stii ca nu sunt contre sau replici personale ca nu te cunosc ,nu am interes sa te desfiintez cum ai zis tu.. vrei sa dialogam bine nu vrei tot asa.. din partea mea s... si caciula
dar lasa-ma pe mine om haisit prin viata si pot sa zic prin apicultura sa-ti comentez ideile ( te asigur ca pentru multi raca asta dintre noi  e constructiva)

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Am scos acum 3 ani 100 ooo ooo lei din BCR,am cumparat lazi ,rame tei{CORP1/1 magazii 3/4} de la Dan din NEHOIU marfa de 60 milioane,am cuparat ceara si am schimbat-o pe foite.
Apoi am tras tare sa scot investitia MIEREA de salcam prioritara.
Dupa salcam inmultirea si intarirea roilor si MIERE.
Am vandut miere la FILIOMERA pentru SUBVENTIE.
Iar cateva sute bune de kg de miere am vandut de acasa si la serviciu.
Anul trecut am luat o CENTRIFUGA de INOX pe 4 rame de la SANDU din TIMISOARA.
Restu maruntisurile de la targ de la FAGET.
Nu am incredere in FONDURI EUROPENE.
SUNT PROPRIUL MEU STAPAN.UN BERBEC INCAPATANAT.
Si nu ma las pana nu reusesc ce mi-am propus


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
filipe , prietene, spune-ne si noua ce ti-ai propus.. asa pe ani

pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Anul asta daca va fi productie cumpar BANCUL de DESCAPACIT.
Am multe lazi noi care asteapta albine,fac ceva roi dar in principal ma axez pe MAXIMUL de miere posibil.
Fara a atenta la mierea pentru iernare si rezerva strategica in RAME CAPACITE.
Am comenzi de Fagure in sectiune,asta la clientii fideli.
Daca vrei fagure in sectiune trebuie sa fi cumparat cateva kg de miere{Fagurele in sectiune e contracost}


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Este cel putin necivilizat, ca sa nu spun nesimtit, felul in care domnul inginer Janese vorbeste cu colegii, indiferent cat de pregatiti sau nepregatiti sunt ei in domeniu, si cred ca suspendarea ii va prinde bine, poate isi mai inmoaie nitel vocabularul, nu de alta dar vad ca incet incet ne ia pe toti la rost.

pus acum 14 ani
   
propomit
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 49
Nene Bunka am impresia ca de atita umblat in stupi dupa RCL te-au cam intepat albinele in degete de nu le mai poti indoi. Cred ca nu prea e frumos din partea lu matale. Cu respect propomit.

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
@Bunka - faptul ca raspunzi la o mojicie cu aceeasi moneda sa stii ca nu face altceva decat sa puna semnul egal intre tine si initiator.

Fiecare dintre noi avem si bune si rele, parerea mea ca e mai bine pentru toata lumea daca am incerca sa luam in seama doar partile bune si sa le ignoram pe celelalte.

Si eu sper ca suspendarea lui Janese sa dea efectul dorit .... de ai mai tempera din spirtul combativ, dar in nici un caz nu-mi doresc ca dumnealui sa fie atat de suparat incat sa nu mai scrie aici.

Acestea fiind spuse reamintesc faptul ca e bine ptr toata lumea sa tinem topicul in tema initiala. Daca doriti sa-l contrati (mai ales in acest mod) pe d-ul Janese va reamintesc ca exista pe acest forum aria "Taragot".

Multumesc de intelegere


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ok, am inteles ideea si stiu ca am exagerat si imi cer scuze, nu se va mai repeta, insa m-a cam scos din pepeni vocabularul lui.
Sunt sigur ca stie multe si e un tip de treaba in esenta, insa are si el stilul lui.
Eu am vb f frumos cu el, se poate vedea din postari...ultima a fost o scapare nefericita..si promit ca nu ma mai contrez cu nimeni pe forum niciodata, cine o sa-mi raspunda la modul care a facut-o colegul meu de dialog, eu voi ceda si nu voi mai continua discutia respectiva, cred ca asa e cel mai bine pt toata lumea.
Imi cer scuze inca odata si o sa ma tin de cuvant!
Mi-a mai ramas ceva onoare!


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
Nu-i bai .... eu personal te inteleg

daca (de fapt cand) o sa se mai intample asa ceva eu recomand butonul "raportati" .... nu de alta dar acesta este un forum cu moderatori, iar moderatorii au sarcina de a nu lasa astfel de lucruri sa se intample.

Zic eu ca asa e mai util decat sa abandonati discutia

O zi buna tuturor


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
va doresc sa  aveti ocazia sa participati la o discutie intr-un cerc de stupari adevarati si prin viu grai, si atunci veti constata ca multi dintre voi n-o sa puteti nici macar sa deschideti gura dapai sa va mai dati cu parerea... doar computeru suporta toate parerile.......


nu este elegant sa discuitati de janese pe forum cand janese nu e pe forum

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Nea Janese, imi cer scuze ca nu am fost aici sa te sustin, nu e frumos sa iei ban asa intre colegi. fiecare are o parere si e normal sa o putem exprima.

sa stii ca asta e al doilea post, si pe cand scriam si terminam mesajul, am avut o pana de curent si am pierdut tot. acum nu prea mai am chef sa rescriu tot ce scrisesem inainte, asa ca voi rezuma f pe scurt.

avand in vedere ca am deviat un pic de la tema pe care o incepusem eu, si ca poate ar fi unii stupari de pe la noi interesati de sistemul acesta american, am sa postez in continuare doar meteriale legate la acest subiect.am fost sambata pana in olanda sa vad niste stivuitoare la niste preturi ok, si se poate negocia un pic cu omul :
preturile nu mi se par exagerate, si sculele sunt bune, cu revizia abia facuta mecanicii lor. pentru cine intereseaza. daca nu gasesc mai ieftin, la toamna am sa incerc sa imi iau si eu unul de la ei.

am gasit un video mic pe youtube ( ale mele din pacate le-am pierdut cand mi s-a stricat calculatorul) care arata cum se extrage mierea la americani. recunosc ca baietii astia nu sunt f profesionisti, dar se descurca. cred ca sunt cam obositi, dupa cum vad camionul e plin deja de magazii
aici vedeti ca spreiaza o substanta sub un capac, substanta face ca albinele sa fuga din magazie, deci el cand ridica magazia , ea e goala. sau aproape goala. substanta reactioneaza la caldura, si din cate stiu eu , nu e nociva , adica in momentul cand se aeriseste magazia, albinele reintra imediat la loc. doar sa nu spreieze direct pe ceara. cum facea el acolo in filmulet, e chiar contraindicat de catre producator. am mai gasit un filmulet care arata cum se descarca un camion, si cum se foloseste un stivuitor.
e foarte practic nu? aici e mai vizibil un pic


 
pe tipul din urmatorul videoclip il cunosc, era amic cu seful meu :




am gasit un filmulet f interesant, poate si pentru stuparii nostri care au stupi in zone mai reci, la munte (cazul tatalui meu) :



ei in film hranesc cu sirop de porumb, pe care puteti sa il cumparati si la noi. eu consider ca e mai avantajos decat zaharul. tata hraneste cu el de mai bine de 4 ani, si e foarte multumit.

in clipul urmator am gasit o chestie interesanta pentru voi. rame de plastic. 
vedeti ca le foloseste si la miere dar si la puiet, si nu e nici o problema. nu prea m-am interesat de restul ce zice el acolo dar asta cu ramele e f ok, pentru ca o data ce e imbatranita ceara, o poti rade jos si albinele cresc alt fagure.

urmatorul filmultet e mai complet, facand un tur al unei exploatatii din Florida, SUA .
aici e mai in detaliu cum se extrage mierea. din cate am vazut eu nu e f bine reglata masina, dar e interesant nu?


daca aveti intrebari si comentarii, astept cu nerabdare sa va raspund.
pana data viitoare,
cu stima,
Radu

Modificat de radudulau (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
in poza asta folosim izgonitorul de care vb mai devreme, se vede cum iasa albinele din stup. rezultat , ai o magazie goala pe care o ridici.

stupi paletizati poza asta folosim care mai devreme, vede cum iasa albinele din stup. rezultat

38.7KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
am gasit o poza facuta la un palet, in care se vede mai bine un pic cum e alcatuit paletul.

stupi paletizati gasit poza facuta palet, care vede mai bine pic cum alcatuit paletul.

65.1KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Janese draga, uite am avut un pic de timp azi sa ma mai gandesc la ce discutam noi. am facut un calcul acuma, si dupa ce am vazut cum sta treaba cu stivuitorul, si mai multe echipamente, ca in momentul X , adica azi cam cu 30.000 euro , as putea sa fac ceea ce vreau eu sa fac in stuparit. dar din pacate nu ii am, asa ca voi mai astepta. abia la toamna, cu voia lui D-zeu o sa am destul sa imi iau un stivuitor la mana a-2-a si un trailer pentru transport. incet incet, asa in cativa ani, o sa reusesc sa imi cumpar tot ce am nevoie. sa imi spui ce crezi despre ce am postat azi, sa stii ca ma intereseaza parerea ta.

astept raspunsul tau.
o seara placuta.

Radu

ps: in poza e un roi intr-un portocal, din nordul californiei.

stupi paletizati janese draga, uite avut pic timp azi mai gandesc discutam noi. facut calcul acuma,

65.7KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
am gasit si un alt sistem alternariv, despre care am mai vb cu colegii nostri,
adica acesta din video urmator




si inca unul, Bonapi , folosit de spanioli si francezi cu succes




ar mai fi si altele, dar astept sa vad si comentariile voastre

cu stima
Radu


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
iau un stivuitor la mana a-2-a si un trailer pentru transport. incet incet, asa in cativa ani, o sa reusesc sa imi cumpar tot ce am nevoie. sa imi spui ce crezi despre ce am postat azi, sa stii ca ma intereseaza parerea ta

radule imi place....cat ar costa astea(stiv si trailer) ce ai economisi daca le iei????,sau mai bine zis  care va fi diferenta intre situatia de acum in stupina ta si dupa ce le cumperi pe astea doua(te-ai misca mai repede, ai renunta la oamenii de incarcare, ai face mai multe culesuri sau pur si simplu doar asa de dragul dezvoltarii???
nu stiu cum o sa interpretezi ..dar este o discutie serioasa si fara clinciuri


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273

janese a scris:

iau un stivuitor la mana a-2-a si un trailer pentru transport. incet incet, asa in cativa ani, o sa reusesc sa imi cumpar tot ce am nevoie. sa imi spui ce crezi despre ce am postat azi, sa stii ca ma intereseaza parerea ta

radule imi place....cat ar costa astea(stiv si trailer) ce ai economisi daca le iei????,sau mai bine zis  care va fi diferenta intre situatia de acum in stupina ta si dupa ce le cumperi pe astea doua(te-ai misca mai repede, ai renunta la oamenii de incarcare, ai face mai multe culesuri sau pur si simplu doar asa de dragul dezvoltarii???
nu stiu cum o sa interpretezi ..dar este o discutie serioasa si fara clinciuri



buna,

deci cum spuneam am fost sa vad un stivuitor in olanda, si am vb cu tipul care o promis ca imi va face o oferta buna. deci vine un stivuitor+ un trailer cam la 8000 €. chestia e ca stivuitoarele pe care le revinde el sunt controlate de un mecanic specializat, si le schimba tot  ce trebuie. in plus la maxim 50 ore cat ar fi folosite de un stupar la noi pe an, si cu revizii regulate, poate sa tina ani buni.
pe langa " de dragul modernizarii" , (pe care chiar vreau sa o fac, doar ca sa demonstrez un punct de vedere) , ma doare spatele daca fac efort sustinut, cu aplecat si ridicat albine. deci ma ajuta ascula asta la sanatate in primul rand. pe tata la fel, desi nu vrea sa recunoasca. si trailerul asta poti sa il tragi dupa un aro, sau camion. (tipu tragea cu un VW Golf combi un stivuitor de ex.)
economia revine si din faptul ca nu mai trebuie sa platesti oameni la incarcat si descarcat ( si in cazul in care ai sute de familii, e destul de costisitor). adica pentru un nene care are un pavilion , nu prea il deranjeaza, ca el incarca o data la plecare si descarca la intoarcere (asta daca nu tine stupii in pavilion tot timpul), dar pentru un stupar mai mare care are si camion si pavilioane si stupi pe jos, il scuteste de mmulte lucruri.
cum spuneam, pe camionul nostru acuma (o raba) intra 64 familii pe rafturi( sa nu iti spun cata bataie de cap am avut la sudat rafturile alea, si cat ne chinuim cateodata sa bagam stupii pe ele). daca le paletizez, pot sa pun intre 150-190 de familii, depinde de cat de mare e platforma la camion, si cum le asez. daca fac o mica extensie la platforma la camionul lui tata am calculat ca imi intra 192 familii. de exemplu pe un camion mare, de 20 tone, poti sa pui 380- 400 de familii, sau cel putin asa puneau in sua.

sa revenim la un scenariu simplu, ca sa intelegi rationamentul meu. deci daca noi acum plecam cu 110 stupi, pe un pavilion si un camion, si stupii aia stau pe camion/pavilion la inaltime toata vara, spre sfarsitul sezonului voi avea o problema, pe care toti cei care fac stuparit pavilionar o au, si anume, coloniile din mijloc vor fi mai slabe iar cele din margini mai puternice (bate vantul albina, mai ales in dobrogea). alta problema, ar fi schimbarea matcilor, care in pavilion, se face mult mai greu, pentru ca f multe din ele nu se mai intorc de la zborul de imperechiere, si atunci fie pui stupul jos, fie gasesti alta metoda.
dar asa, ai vazut in clipuri ce usor se incarca si se plaseaza paletii. stupii sunt pe jos (si nu pe sol, pentru ca au paletii sub eie, care ii tin la distanta de sol si nu se uda si nu se strica lazile) unde e mai natural pentru albina. acolo isi face matca singur, produce mai multa miere, poti sa ii asezi oriunde vrei tu pe camp sau in paduce, poti sa ii incercuiesti cu un gard daca vrei (o sa caut un exemplu pe net sa vezi cum fac americanii, si chiar si la noi. cu un pazitor de urs de exemplu, cu baterii solare. nu e foarte inaccesibil ca si pret as spune eu). in plus, lucrezi mult mai usor cu ei in aer liber decat in pavilion, atat pentru comfortul tau, cat si a usurintei de al lucra cu albinele. nu stiu daca ai lucrat in pavilion in dobrogea, unde nici nu bate vantu si e si 38 grade afare. nu stiu altii, dar eu slabesc 2 kile pe zi acolo, si transpir extraordinar de mult. umplu cizma cu sudoare.

recunosc ca, ca si investitie e destul de mult. apoi trebuie sa iti faci paletii, sa iti modifici camionul, si sa gasesti tot felul de alte solutii ca sa faci sa functioneze sistemul asta, dar eu vad doar avantaje. sunt poate prea pozitivist, asta stiu, sunt un optimist fara leac, si nu ma gandesc la hoti, la acte de vandalism, sau la alte neajunsuri. si eu sper ca sa pot sa imi vand masina personala, si sa mai adun ceva ca sa pot sa incep sa imi realizez proiectul asta. fie cu un stivuitor fie cu o macara ca aceea din clip.

deci pe scurt ce avantaje vad eu, si aici te rog sa imi spui ce crezi:

- stivuitorul folosit in timpul sezonului de apicultor, poate fi inchiriat eventual in extra sezon , pentru a recupera un pic din investitie.( sincer nu stiu daca ai nevoie de autorizatii pentru stivuitor sau daca se platesc taxe. asta daca stie cineva chiar va rog sa imi spuneti)

- mobilitate sporita. nu depinzi de oameni la incarcat, poti sa incarci si sa descarci un numar mare de familii in timp scurt, si sa te asezi in timp f scurt la zona de pastoral.

- mai multe culesuri, asta nu stiu? poate in cazul in care poti sa imparti stupii in mai multe zone, sau te poti muta mai repede de la o zona la alta, daca ai pontul ca acolo se face miere si tu stai pe 150 grame/zi.

- mai multe avantaje insa vad pentru meseria si lucrul cu albina in sine. stupi mai sanatosi, fiindca sunt mai aproape de sol, unde stim cu totii ca un stup lucreaza mai bine, in raport cu unul de pe pavilion; poate sa isi schimbe cu mai mare succes matca singur; e mai simplu de lucrat cu ei in aer liber decat inchis in pavilion; mai osor de recoltat mierea, si de verificat familia;

- alt avantaj ar fi in zonele mai accidentate, sau dupa o ploaie, unde multi au dificultati cu scosul camionului din camp din cauza noroiului etc. cu un stivuitor, poti sa cari paletii in camp, de la drumul pietruit, sau principal, si nu e nevoie sa bagi si camionul intr-o zona de risc de genul asta. tin minte ca intr-un an, cred ca in 2003 , in urma unor ploi torentiale, era sa pierdem camionul si pavilionul, din cauza unui torent de apa care a venit brusc. noroc ca am scos camionul de acolo cu 5 min inainte, altfel, jumatate din malul paraiasului (subliniez bine diminutivul) a fost luat. in momentul ala l-am vazut pe tata alb la fata, singura data in viata mea cand cred ca o facut un pic pe el, de altfel noi toti care eram acolo am ramas masca, vazand peretele de apa venind. ei, si motivul pentru care am bagat acolo camionul, este faptul ca era o vale stramta si singurul mod de a fi langa floare, era sa punem camionul in locul ala stramt si periculos. daca aveam un stivuitor si stupi pe paleti, bagam paletii, si chiar daca venea puhoilu, macar nu pierdeam camionu si pavilionul. stiu ca multi au aptit chestia cu apa in care au pierdut stupi si pavilioane( cunosc si eu 2-3).

momentan alte avantaje nu mai imi vin in minte, dar m-am interesat de niste preturi la producatori, ca sa iti spot spune cat e un stivuitor nou.

deci, faimosul Swinger, sau Hummerbee, cum il numesc mai noi , costa, in versiunea cea mai de baza, nou noutz la poarta fabricii in sua 27.000 de dolari americani. cam 22000 euro cred. aici adaugi teransportul pana in europa, taxe, etc poate inca 2000 euro. deci cam undeva la 24.000 -25.000 euro. asta e nou. la second in sua, am vb cu cineva ieri seara acolo si imi propusese sa il iau pe al lui, asa intre amici, la 15.000 dolari, are 3 ani si cam 500 de ore. il da cu tot cu remorca, asa ca pentru prieteni.

un bonapi in europa in schimb, si aici o sa razi poate un pic, eu am ras dar asa cu amar, la noi toate is mai scumpe. deci Bonapi ala costa cam 18.000 euro la fabricant. am mai gasit ceva asemanator, doar ca e cu scaun pe el, si un pic mai mare, la uimitorul pret de 22.000 euro. dar cu astea doua, nu poti ridica mai mult de 800 kg, adica maxim 2 butoaie de 300 de miere. cu un stivuitor mai nespecializat, ca cele din olanda pot sa ridic 1,5 tone. si e mai ieftin un pic.
am vorbit cu spaniolii care fac macaraua aia, Easy Loader, acum cred ca 2 ani sau 1 an si ceva, si im.i spunea la telefon, ca instalata pe masina, instalare facuta de ei , te costa cam la 18.000 euro ( nu imi amintesc prea bine, dar parca asa era, daca nu 16.000 €) dar cu ea esti un pic limitat la imprejurul camionului. in plus trebuie sa aduci camionul la ei, si mi se pare cel mai aproape punct de lucru il au in austria.


ai vazut in clipuri sistemul acela de extras , linea de productie ca sa spun asa. am incercat sa fac rost de preturi pentru ea, si nu reusesc sa dau de nimeni la telefon. o sa mai trimit ceva mailuri sa ved daca primesc un pret. eu cred ca se va situa totul cam la 30.000 euro. adica, descapacitor automat, vas de abur pentru cutite, pompe motorase, curele de transmisie , cuvele aferente, centrifuga de 60 rame, si un uscator/topitor de ceara. adica o linie completa. din cate am vb cu ei la tel ( am dat totusi de un inginer, dar nu stia pretul), as putea sa montez tot pe pavilionul lui tata, si sa fac din vagon o camera de extractie mobila, cu un generator de curent si imi mai daduse el ceva solutii. au spus ca daca de aia am nevoie, ei imi pot construii un laborator mobil de extractie, doar da el nu stie la cat se ridica costul, dar ca au mai facut asta in trecut pentru cineva.

ca sa intelegi cum vad eu treaba (asta daca as castiga maine la loto
) un camion cu 190 familii, si dupa el un laborator mobil, cu cabana de dormit; si inca un camion cu 190 familii, care sa tracteze o remorca pe care sa pun stivuitorul si scule unelte lazi goale , etc. sincer, nici nu vreau sa ma gandesc cat ar costa, e doar ceea ce as vrea eu sa fac personal. acuma fiecare cu "aia" lui, ce sa zic altceva? asa as putea sa lucrez cu tata, linistiti 400 familii nu e foarte mult, si din asta am putea traii bine merci.

sper ca am fost coerent, am scris asta de azi dimineata pana acuma, printre altele.

cu stima,
Radu


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
radule, ti-am citit postarea si trebui s-o rumeg mai mult ca sa vorbim serios si la obiect ca e cam lunga

eu am tehnica asta: la orice investitie pe care o propui eu te voi intreba
1.,,DE CE?
2.DE CE IN MOMENTUL ASTA SI NU LA ANU SAU PESTE DOI ANI ,SA INVESTESTI IN CE PROPUI
3. EU CARE SA ZICEM ITI DAU BANII VREAU SA STIU CU CE IMI CRESTE VALOAREA STUPINEI SAU EFICIENTA(MA REFER LA INVESTITIA PE CARE O FACI ANUL ASTA )SI CE CASTIG AM FATA DE SITUATIA CAND NU BAGAM BANII ASTIA in momentul asta

AI RABDARE CU MINE SI O SA VEZI CA IESE UN PLAN BUN, CARE S-AR PUTEA SA DEA DE GANDIT LA MULTI


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
pai de ce? pentru ca incercam sa ne facilitam munca. mai ales in contextul globalizarii, unde toate produsele trebuie sa fie cat mai competitive, trebuie sa minimizezi costul pentru a maximiza profitul. asta ma refer la apicultorii profesionisti, care traiesc doar din asta.
de nu peste 2-3 ani? pentru ca de cand am intrat in UE, se scurge invers contorul timpului. adica prin grecia, italia, spania , germania si franta, se plateste polenizarea, si pentru moment noi, vreau sa spun stuparii romani, traim doar din miere si produse conexe stupului, nici macar nu visam momentan la polenizare. in cativa ani ne vor lasa sa iesim si pe noi , asa cum fac austriecii care merg in italia sa polenizeze portocalii. crezi ca in momentul de fata , sau peste 2-3 ani, vom avea nivelul tehnologic sa facem fata concurentei pe piata asta? adica nu il vad pe tata cu raba lui din 95 si cu pavilionul din 91 sa faca un drum pana la o livada de portocali sa zicem. nu stiu tarifele la polenizare, dar ma gandesc ca si daca scoti drumul dus intors din banii aia, iti ramane mierea pe care poti sa o vinzi si local ma gandesc eu. de aia cred ca trebuie investit de acum in tehnica, pentru a putea face fata concurentei. e drept, asta va tria multi stupari, sunt constient, si pe multi actuali profesionisti,intre ghilimele, ii va face amatori, si de ce nu si invers.
cu ce iti creste valoarea stupinei? pai pe langa factorul evident, si anume echipamentul cumparat, iti creste eficienta in ceea ce inseamna tranhumanta apicola, pastoral. asta nu iti garanteaza o productie mai mare, dar iti faciliteaza munca. atata tot. ce propun eu, nu e metoda miracol, fa asa si o sa iti umplii piscina cu miere, chiar pe departe. totul tine de stiinta stuparului, si de flerul sau in a gasi locatiile cele mai bune , unde daca vremea e buna si propice, albinele lui sa faca un maxim de miere.
am auzit, si aud in continuare oameni care pun in aceeasi propositie albina-suflet-dragoste-respect. sunt de acord(printre primele cuvinte pe care le-am invatat la 1 an a fost cuvantul albina, deci inteleg perfect), dar trebuie sa ne gandim ca in primul rand e pasiunea , intradevar, dar pe locul doi e si afacerea. daca ramanem la pasiune eu cred ca 50 de familii sunt de ajuns, dar o data depasite acestea , cred ca e vorba de afacere. si ca orice bun patron, trebuie sa maximizam profitul, pentru a putea asigura o dezvoltare. daca va spun ca tata lucreaza (exceptand utilajele moderne) la fel ca si bunicul meu, in anii 30 , ma credeti? la fel o fac 98% din stuparii romani.
cu toate ca in 80 de ani s-au inventat multe chestii.
luati doar exemplul revistei apicole romane. e o bataie de joc la adresa stuparului roman, care vrea informatii si nu are de unde le lua din presa locala. acum ma uit la reviste din germania, franta, sua, unde intradevar, sunt mai multe publicatii de genul asta, dar contin si informatii utile.
a trecut vremea cand te obliga ACA sa iti faci abonament la revista, sa cumperi matci "selectionate" de ei, care in mare parte erau o gluma proasta, sa faci n'spe chestii ...toate obligat. acum cred ca ar trebuii sa ne dam seama ca pentru a reusii trebuie sa facem ce e mai bine pentru afacerea noastra. daca ar fi sa intram intr-o discutie despre combinatul apicol, si conducerea ACA cred ca am iesi in strada toti, si nu ar fi poate nici aia bine da nici rau nu ar fi. ca veni vorba, va dati seama, privatizarea combinatului ala nici nu trebuia sa aiba loc, avand in vedere ca nu era de stat ci apartinea asociatiei apicole. cine credeti ca ia bani pentru chiriile alea , si alte chestii? asa doar o idee? e rusine domnilor. eu sunt tanar, dar am vb cu multi stupari mai in varsta care tin minte sloganurile gen sa cladim impreuna viitorul apiculturii romanesti , etc, si va garantez ca le sta in gat toata povesteae asta la multi dintre ei. ZORICI o auzit asta la tg mures, si nu io convenit, dar are lumea dreptate.
ok, sa inchid paranteza, Janese, cand crezi dumneata ca ar trebuii investit? eu cred ca ar fi trebuit investit acum 5 ani sau cand au inceput cu sapardul, sa facem investitiile astea de zeci de mii de euro pe banii altora nu pe ai nostrii. aia e problema. nu zic ca nu au fost interese (o umblat tata pe la alba iulia dupa dosarul ala de sapard de io venit acru) se nu afle romanu, fermierul ce si cum. adica, au fost proiecte sapard de milioane de € aprobate, si la taranu Ion nu i so aprobat cateva mii e.
intelegi de ce sunt asa pornit pe chestia asta? eu ti-o zic pe aia dreapta, cat e tata sefu in casa , eu nu pot face mare lucru asa cum vreau eu ca nu ma lasa ( si lui ii place sa stea pe ceea ce o invatat si sa nu se streseze prea mult), dar cat de curand o sa preiau eu treaba, si atunci o sa fac tot ce pot. Janese , tu stii ca la roman ii place sa i se spuna ce sa face, ca e mai usor, si dupa 50 de ani de conditionare mentala, mai greu sa il scoti din obiceiurile lui. de aia cei tineri ar trebuii sa face ceva. uite, eu am propus la noi in asociatie, in colaborare cu ministerul educatiei , si cu inspectorul local de Biologie, sa facem cursuri de apicultura la elevi de generala si scoli primare. crezi ca vre-un stupar s-a aruncat in fata sa fie voluntar? ei nu! pai mie ce imi iasa, si faze din astea. de aceea eu vreau sa fac, pentru mine nu e o chestie de bani(desi sper ca in viitor sa imi castig traiul si sa imi intretin familia din albine) e o chestiune de principiu. bunicul meu in anii 30 preda la tarani cursuri de apicultura la Cluj, pe sistemul dadant, care era destul de nou la noi ( la tata in curte pana in anii 60 aveau cam 20 de cosnite batranesti) pe cand bunicul meu din partea lui mama in anii 40 avea deja cam 50 de familii dadant. nu facea pastorala, pentru el era o chesti de hobby si pasiune, pentru ca si tatal lui la randul sau avusese cosnite si a vrut sa progreseze, sa inoveze. sunt sigur ca strabunicu lo certat si pe el ca ce e cu prostiile astea, dar acum uite ca dadant e utilizat peste tot.
cand vrei sa faci ceva nou, intodeauna vor fii unii care vor spune ca nu e bine sau mai stiu si eu ce alte obiectii. nu vreau sa impun la nimeni nimic, dar daca cineva e interesat de metoda asta, si de cum functioneaza, eu sunt dispus sa ii dau informatii(cel putin cele pe care le am) si sa il ajut in orice mod pot.
iar am scris un car de litere. scuze.

cu stima
Radu


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
te-am rugat sa ai rabdare..

uite m-m gandit sa facem pas cu pas un plan de afaceri pentru 2 cazuri (apelez la stilul de mamagement care l-ai vazut si  la care ai participat tu)

incepem cu cazul A.  situatia este asta: romania 2009
avem o stupina de 150 cutii cu albina suntem in luna decembrie. din 150 cutii,  120 sunt organizate pe 7 rame ca lumea cu albina restul pe 4 rame tot asa ful de albine

avem mancare pana in 20 martie. deci la 1 martie vrem nu vrem trebui hranire
avem o magazie inchisa ermetic 8x8=64 mp sa nu patrunda albina, avem centrifuga manuala, matcile de buna calitate toate din 2008. carpatine

avem camion si remorca in care intra astea 150 cutii .avem la fiecare cate 2 caturi crescute de 1/2. avem rame 1/1 crescute pentru cele 150 cutii pe 10 rame

putem sa extragem in camp pe zi, in doi oameni cam 600 kg miere
avem 10.000 euro bani gheata la data asta (1 dec)

spune-mi primul pas pe care-l propui sa-l facem ca sa dezvoltam afacerea( numai unul) si pe urma maine mai discutam


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Primul pas
Diversificarea vanzarii in totalitate la pretul cel mai bun.
Daca nu reusesti ,muncesti degeaba .Restul performantelor nu conteaza. =D


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator




janese a scris:


fa-mi un plan de afaceri de-alea pe care le-ai invatat tu in strainataturi pleaca de la 100.000 euro bani ches pe care-i am in buzunar si fa-mi un plan de afaceri sa zicem pe 10 ani (un bilant) sau daca vezi ca nu iese fa-l pe 90 ani

Pai o regula nescrisa ar fi cam $400 venit de la un stup pe an si costul unui stup ar fi $100 - $140.
Camion am si am dat pe el $3000 si merge brici.
Paletele chiar din plastic le pot obtine gratis dar in ceva timp.
Un autostivuitor este extrem de practic deoarece scuteste munca cu spinarea la numar mare de stupi si uite aici diferite preturi.
Anumite locati le obti pe gratis si unele platesti sume mici si la altele esti tu platit sume mici ca sa ti stupii.

Aici cred ca ai scoate 100% din investitie anual daca ai pricepere la apicultura si dorinta de munca.
Acolo sunt multi apicultori si baza melifera redusa si costuri mai ridicate.
Eu ca incepator amator anul trecut am iesit cu -$7 si ramas cu 8 famili de albine.
Vom vedea anul acesta cum iese.
Am doi cunoscuti, pensionari care ingrijesc 400 de stupi si ma impresioneaza munca lor. Au eticheta proprie si vand miere in 7 magazine si fac produse de ceara finite pe care le vand. Nu fac polen si nu fac propolis dar totul este mecanizat.
Au cumparat 3 containere metalice pe care le-au asezat un forma de U si cu un acoperis deasupra si unul e camera de extrectie cu aer conditionat si al doilea depozit de borcane pline/goale si al treilea atelier/depozit de tamplarie.
Amandoi au peste 65.
Au avut 260 de famili la polenizarea de migdali cu $170 familia si au recoltat 2500lbs de miere de migdal.
Acum au 100 la avocado cu $30 familia si 150 la portocali fara plata dar in 3 saptamani au adus acasa 4000lbs de miere de portocal.
Singurul lucru pe care l-as face diferit ar fi o remorca de extractie aproape de livada ca sa nu te plimbi 300 - 400 km cu magaziile pline.
Cumpara regine si de multe ori fac divizarea la iesirea din livada si lucreaza cu 2 cuti 1/1 si 3 magazi de familie.

Modificat de AndreiRN (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Janese, nu pot sa iti spun ce sa faci, ca nu imi permit, dar iti spun ce as face eu.

vb lui Filip, as diversifica, si as incerca sa obtin pret mai bun, ca la anul sa am mai multi bani. ( e ok Filip?)

vreau sa incep prin ati aminti un lucru, si anume hranirea din martie, e pentru stimulare. in martie deja aduc polen, si poate (dar asta depinde de zona ta  si de clima) un pic de nectar. in caz ca nu aduc nimic, eu as da un pc de polen sau un inlocuitor de polen, dar asta de prini februarie, ca sa stimulez matca sa oua.

nu am inteles bine, stupii ii tii pe camion, sau ii descarci pe jos? 600kg pe zi, inseamna ce in stupi, cam cati stupi pe zi? banuiesc ca in 2, din 120 de stupi , faci cam 30-40 pe zi.
carpatine, e f bine. si noi avem majoritatea carpatine acasa. si mie imi plac, si de aia zic ca in martie ele deja ar trebuii sa fie dezvoltate. ce imi place la carpatine, e ca se dezvolta repede. dai un sirop, un polen, o rama, si bum se apuca de oat nebuna.

sa revenim la bani. eu as lua o centrifuga atutomata, pe 6 sau 8 rame reversibila, si un generatur de curent. in total iesi cam la 10.000 lei. sincer, o sa vezi ce iti usureaza munca. parintii mei amandoi, si au cam la 60 de ani, acuma scot cam 40-50 fam pe zi, si tata zice ca doar cu centrifuga asta si-o usurat munca considerabil, penru mama mai mult ca el e la lada si mama la descapacit si extras. o paranteza, acuma incerc sa ii conving sa isi ia un cutit de descapacit electric, dar tata nu vrea. e mai conservator ce sa zic, in schmb mama deja mi-o zis sa ii comand unu. ajuta, mai ales ca deja ei au curent acolo pentru centrifuga.

acuma vad ca zici de cabana de lemn, deci banuiesc ca ai stupii pe jos. atunci, iti recomand un produs pe care sunt sigur ca il vei aprecia. alta descriere al produsului nu am gasit, decat asta in engleza. este un izgonitor chimic, care in momentul in care vrei sa scoti magazia, alunga toate albinele din ea, si poti sa o iei linistit si sa extragi ce vrei din ramele alea.produsul se gaseste si in europa, dar nu stiu unde exact.

asta e doar teorie. cum iti spuneam mai devreme, nu vreau sa invat pe nimeni ce si cum sa faca, nu sunt in masura sa o fac. dar ca sa iti spun un pas, ei acela ar fi sa iti cumperi o centrifuga electrica, reversibila , generatur de curent si un cutit de descapacit, sau un descapacitor automat daca ai bugetul.

vb maine,

o seara buna
Radu


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
acela ar fi sa iti cumperi o centrifuga electrica, reversibila , generatur de curent si un cutit de descapacit, sau un descapacitor automat daca ai bugetul.

si mai retinem-diversificare(aici vad ca si filip ar face la fel)
radule zi cat ar costa toate astea(din cei 10000 cat ar mai ramane?

hai sa facem planu dar cu vorbe mai putine

pasul urmator?








Janese, nu pot sa iti spun ce sa faci, ca nu imi permit, dar iti spun ce as face eu.

vad ca tot pea ta o tii..ti-am zis de mai sus ca suntem parteneri in afacerea asta
   







vreau sa incep prin ati aminti un lucru, si anume hranirea din martie, e pentru stimulare...ma radule ,stiu eu de ce ti-am scris asa,lasa specificatiile si corecturile

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

filip a scris:

Primul pas
Diversificarea vanzarii in totalitate la pretul cel mai bun.
Daca nu reusesti ,muncesti degeaba .Restul performantelor nu conteaza. =D


filipe, vorbeste te rog de ,,diversificare,,(dezvolta subiectu) dar mai concret


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

janese a scris:


filip a scris:

Primul pas
Diversificarea vanzarii in totalitate la pretul cel mai bun.
Daca nu reusesti ,muncesti degeaba .Restul performantelor nu conteaza. =D


filipe, vorbeste te rog de ,,diversificare,,(dezvolta subiectu) dar mai concret

Am scos de 1 Mai 100 kg de miere nu stiu cum sa o impart la clienti
Pretul 15 lei/kg,la sfarsit de saptamana nu mai am un KG.
Lista pentru salcam e deja facuta de cateva luni  cand am dat ultimul kg.
Nu vand in piata ,in magazin .Doar la seviciu si de acasa.
Voi da si anul asta la Procesator o parte din miere pentru a incasa subventia.

Un client multumit mai aduce 10.
Cea mai buna reclama e CALITATEA. =D


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
@filip - ce cantitate de miere crezi ca o sa vinzi in acest fel?

eu numai asa am vandut (cu borcanelu si la cunostinte) dar sincer sa fiu nu ma vand vanzand asa mai mult de 1,5 tone ..... si asta in tot anul (ar veni cam 5 Kg / zi in fiecare zi lucratoare a anului)


care 1,5 tone la sa zicem un mediu de 10 lei / Kg => 15.000 Lei .... / 12 => 1,250 lei / luna, asta ca si cifra de afaceri ..... scazi cheltuieli si alea alea si vezi cu ce ramai .... eu zic ca ramai cu sentimentul satisfactia practicarii apiculturii nu si cu bani prea multi

nu mai vorbesc de faptul ca aceasta cantitate o obtii de la 30 de stupi (socotim cam 50 Kg miere / stup)

Ideea este sa gasim solutii sa valorificam avantajos TOATA productia, si miere, si ceara, si polen, etc


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Azi am vandut 20 kg,maine am comanda de 20 kg la serviciu.Costuri aproape de 0"
Nu platesc masa in piata,chirie ,etc.
Anul trecut am vandut aproape o tona.Am realizat diverse colaborari.
Iar cand vin clientii in concediu pleaca cateva sute de kg in strainatate.

Una e sa stai la mana procesatorului si alta e sa ai alternativa. =D


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
Ideea este ca totalul veniturilor din vanzarea cu borcanelul este limitata, iar limita aceasta este departea de a asigura un trai decent.

Sa zicem ca avem profit de 4 lei / kg de miere (ceea ce trebuie sa recunoastem ca este super exagerat), la 1,5 tone asta ar insemna 6.000 lei / an, adica 480 lei / luna ..... cam cat un ajutor social.

Aceasta modalitatea de valorificare a productiei de miere nu poate fi decat una complementara .... in nici un caz cea de baza.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Acei 480 de lei intra in buzunarul fetei care este STUDENTA.Mai primeste si BURSA de MERIT si e OK.
Daca procesatorii nu ne considera parteneri trebuie cautate solutii sa nu depindem de bunavointa lor.
Eu unul le-am gasit,miere sa fie.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
1. vedeti ca ati deviat afacerea(sau discutia)
2.eu, credeam cand ati zis de diversificare, ca va referiti la alte produse ale stupului (ceara, apilarnil,polen,propolos, roiuri, matci, etc
3. hai ca la cei 150 stupi care am zis ca are stupina, din 2 afaceristi (eu si radu) am ajuns la consiliu de administratie. dar eu ma bucur cu cat mai multi cu atat mai multe idei
4. ce facem cu cei 10.000 euro care-i avem?
lamuriti pe scurt cu diversificarea si hai sa facem pasul urmator...care-l credeti ca e cel indicat ? (vedeti ca trece si rapita si o sa intreb cat ne-a iesit la rapita)


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Janese,
Eu am doua pavilioane  dar nu-s imatriculate,taxele licientele,etc fac sa nu fie rentabil pastoralul cu masina proprie.
Idea ar fi sa inchiriezi mijlocul de transport.
Eu incerc varianta plasarii a mai multe vetre de stupina in jur de 40 fam in zone melifere deosebite.Iar zonele respective sa fie ferite de pesticide.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
filipe, avem stupina asta care-o avem, buna ,rea, pe asta trebui sa construim afacerea (150 fam)

daca alegi stationar, mergi doar tu pe idea asta si zi ce faci cu banii(10.000)  poti sa cumperi si vetre dar astia-s banii deocamdata(vezi ca avem mijloc de transport

altii sa atace si planul cu pastoralul

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273

AndreiRN a scris:


janese a scris:


fa-mi un plan de afaceri de-alea pe care le-ai invatat tu in strainataturi pleaca de la 100.000 euro bani ches pe care-i am in buzunar si fa-mi un plan de afaceri sa zicem pe 10 ani (un bilant) sau daca vezi ca nu iese fa-l pe 90 ani

Pai o regula nescrisa ar fi cam $400 venit de la un stup pe an si costul unui stup ar fi $100 - $140.
Camion am si am dat pe el $3000 si merge brici.
Paletele chiar din plastic le pot obtine gratis dar in ceva timp.
Un autostivuitor este extrem de practic deoarece scuteste munca cu spinarea la numar mare de stupi si uite aici diferite preturi.
Anumite locati le obti pe gratis si unele platesti sume mici si la altele esti tu platit sume mici ca sa ti stupii.

Aici cred ca ai scoate 100% din investitie anual daca ai pricepere la apicultura si dorinta de munca.
Acolo sunt multi apicultori si baza melifera redusa si costuri mai ridicate.
Eu ca incepator amator anul trecut am iesit cu -$7 si ramas cu 8 famili de albine.
Vom vedea anul acesta cum iese.
Am doi cunoscuti, pensionari care ingrijesc 400 de stupi si ma impresioneaza munca lor. Au eticheta proprie si vand miere in 7 magazine si fac produse de ceara finite pe care le vand. Nu fac polen si nu fac propolis dar totul este mecanizat.
Au cumparat 3 containere metalice pe care le-au asezat un forma de U si cu un acoperis deasupra si unul e camera de extrectie cu aer conditionat si al doilea depozit de borcane pline/goale si al treilea atelier/depozit de tamplarie.
Amandoi au peste 65.
Au avut 260 de famili la polenizarea de migdali cu $170 familia si au recoltat 2500lbs de miere de migdal.
Acum au 100 la avocado cu $30 familia si 150 la portocali fara plata dar in 3 saptamani au adus acasa 4000lbs de miere de portocal.
Singurul lucru pe care l-as face diferit ar fi o remorca de extractie aproape de livada ca sa nu te plimbi 300 - 400 km cu magaziile pline.
Cumpara regine si de multe ori fac divizarea la iesirea din livada si lucreaza cu 2 cuti 1/1 si 3 magazi de familie.


vad ca esti din LA. eu am locuit 2 ani la Lake Elsinore , langa Temecula.
daca vrei numaru unui stupar sau doi mai mari din zona si daca te intereseaza iti pot da.
ce mai e nou prin zona? tu unde stai ? sa nu imi spui Anaheim ca pic pe spate

Radu


pus acum 14 ani
   
bogdan.moro
apicultor

Din: Iasi
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 104
stiu ca nu fac parte nici macar din consiliul de administratie, insa, ca romanu, o sa ma bag si eu ca musca`n....l
     intrebare: credetzi dvs ca daca nu se asigura o piatza de desfacere are afacerea vreo reusita? 2 stupari buni care tot timpul sunt pe drumuri nu prea cred eu ca au timp sa umble pt a forma o piatza de desfacere... eu as ataca piatza altfel.....


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
gata, am discutat in consiliul de administratie si toti au fost de acord sa te cooptam si pe tine (dar fara dividende)...zi cum ai face????    


nu cumva sa vrei sa infiintezi si un serviciu de marketing format din vreo zece persoane?(functionari) ca te bag imediat in somaj cu departament cu tot!!!!!!!!!!!!!!!!


americanule , citatul ala de mai sus , pe care mi l-ai amintit,  in care ne scarpinam in ceafa reciproc eu pe radu, radu pe mine, nu mai e de actualitate , ca am facut pace!!!!!
americanule zi pe ce mi-ai cheltui aia 10000 euro anul asta (da sa nu-i toci sa ne duci in sapa de lemn, ca mai avem si la anul nevoie!!!!!!!

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
buna ziua,

sa stiti ca valorificarea in piata nu e o optiune pentru un stupar profesonist. doar daca baga in 50 de piete, dar atunci nu mai merita pentru ca ai cheltuieli mari de distributie a produselor apicolo.

Janese are dreptate cand zice ca o diversificare in mai multe produse apicole ar fi o solutie. dar asta ar insemna sa ai mai multe familii  o parte pentru pastoral si o parte pentru produse conexe, si inmplicit 1 sau mai multi angajati. daca stuparul e plecat in pastorala nu poate sa se ocupe si de cei ramasi acasa, fara costuri mari de deplasare intre stupina de pastorala si cea de acasa.
solutia cea mai buna ar fi, pentru a obtine un pret mai bun, ar fi imbutelierea proprie a mierii, in propia linie de imbuteliere. stiu ca costa bani, dar se poate face o cooperativa de productie intre mai multi stupari, si atunci merita. astfel vinzi la borcan, sum o marca proprie, si iei un pic mai multi bani. daca nu ai oportunitatea asta, ramae doar sa vinzi en -gros la un achizitor. acesta nu trebue sa fie neaparat roman. e normal ca un stupar care are de vanzare sa zicem 5 tone, nu o sa ia aelasi pret precum o cooperativa ai caror membrii impreuna sa zic aduna 100 tone. deja la cantitatea asta poti negocia un pic la pret, cu orice achizitor.
dar pana ne punem toti de acord mai dureaza la noi, ca asa e firea noastra.

mai cu pastoralul cu camioane inchiriate, mie nu imi spune mare lucru. daca vreau sa ma mut azi, ce fac cu camonul inchiriat? adica pana vine ala sa ma mute, trec zilele si stam pe uscat acolo. nu cred , personal ca e practic. am injurat destul in trecut soferii care nu vin la timp si din alea. o masina personala dupa parerea mea e cea mai buna solutie.

acceptam pe oricine in consilul de administratie. oricine e binevenit.

Janese, o centrifuga electrica, cred eu ca ar fi cea mai buna investitie pentru stupina noastra de 150 de familii in momentul de fata. asta ne faciliteaza noua un pic munca, si incet ne permite echiparea stupinei.
acuma nu stiu, avem sau nu camion pentru transportul stupilor? daca nu avem camion, cred ca asta ar fi urmatoarea investitie.

sunt pentru o discutie despre diversificarea productiei , dar hai totusi sa continuam discutia si pe paleti si stivuitoare, ca ala era subiectul principal.

merci,

Radu


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
radule , ai 10.000 (vcazul a) sau 30.000 (vezi cazul b)   zi-mi ce propui?????

cat e centrifuga, ce ar mai trebui anul asta ..cati bani ne mai raman, ce tip de centrifuga(capacitate, etc)

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Primul lucru la care ma gandesc e sa am stupi si sa produca,sa am ce valorifica de aici si variante.
Daca intr-o zi scot 600 KG miere sa tot fie zile.
Consider ca inainte de a avea centifuga performanta si banc de descapacit trebuie sa ai STUPI PERFORMANTI.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
esti liber sa-i faci performanti pentru la anu,  ai bani,
propune cum sa-i facem performanti

baga mare filipe     


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Cumpar roi in luna MAI la care schimb matcile in IUNIE ,IULIE.Scot o bruma de miere anul asta plus o Rezerva de iernare asigurata.In toamna ma orientez sa gasesc o vatra de ierenare convenabila.Cu polen timpuriu si o bruma de nectar.Daca reusesc incep sa fac planuri in functie de situiatia din teren.Salcamul sa-l fructific la maxim restul in functie de posibilitati.
In timp ce albinele culeg incerc sa vand miere .
Asta poate chiar la margine de sosea din rulota personala.Astfel i-mi finantez transportul.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Dl. Filip, pai daca fructificati salcamul la maxim, si sa zicem ca faceti ceva miere, restul culturilor, pentru ca va raman inca 2 luni si ceva, poate 3 din sezon sa culeaga albinutele alea ceva, conform posibilitatilor, ce faceti? nu ati gasit nici un apicultor care sa fie dispus sa va ia cu el, cu mijlocul lui de transport? mai demult ne lieam 2-3 apicultori la un camion , si mergeam in pastorala. inchiriam de la autobaza un camion, si plecam in grup toata vara. va zic eu ca drumul din ardeal in dobrogea , sus pe stupi, intre oblon si lazi pe un colt de saltea , 2 nopti la rand nu e tocmai confortabil . cand ma gandesc la ce faceam atunci doar sa ajungem acolo, mi se zbarleste parul pe spate.
Dl Filip, roii aia pe care ii ti un an, si nu produc nimic, la stationar (sau aproape nimic) nu ti se ramburseaza nici in al doilea an , pentru ca te costa iernarea, medicamente, matcile (chiar daca nu costa bani, macar manopera tot costa) si in anul urmator, dupa ce revii cu ei de la pastoral, tot treb sa schimbi o gramada de matci , ca sa ii tii in forma si urmatorul an.  daca iei niste roi, e bine sa ii iei puternici, cu matci tinere, si sa bagi repede in ei sa se dezvolte, ca macar sa prinda un cules la munte si unul la tei sau floarea soarelui ca sa isi scoata banii in anul ala si apoi la anul sa poti sa lucrezi cu ei.

problema e ca atunci cand faci cateva tone, nu poti vinde la borcan, ca te ia mama naibii. cat vinzi intr-o zi in piata , dai in ziua aia pe tigari si pe paine si pe altele. chiar daca vinzi la birou, sau prin cunostinte, tot nu pui banii aia deoparte. asta e singura diferenta intre a vinde en-gros , unde intra cateva sute de milioane o data, si poti sa faci ceva cu banii aia. acuma, apicultura are un mare avantaj. si anume ca se poate practica in exact atatea feluri, cati stupari sunt. fiecare are metoda lui, care functioneaza pentru el, si jura pe ea. fiecare face crede el de cuviinta. de aceea nu pot sa ii spun lu Janese cum sa faca ce si cum. si daca in mod real am fi asociati, si am pune banii sa facem ceva, nu cred ca am putea sa ne intelegem la ceea ce ar treb sa facem.
de aia iti spuneam Janese draga, ca nu pot sa iti spun ce sa faci, si nici nu vreau. am ce face in putinul timp liber, decat sa ma gandesc extensiv la variantele a si b.  daca e cineva interesat de ceea ce spuneam eu la inceputul blogului, dau cu cea mai mare placere orice informatie si ajut cum pot. in rest, nu stiu ce sa faci cu cei 10.000 sau 30.000 pe care ii pui tu pe masa. cred ca deja ti-am spus ce as face eu personal cu ei. acum spune-mi tu te rog ce ai vrea sa fai cu banii astia? ca eu stiu ce as face cu ei. merci mult

Radu


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator




radudulau a scris:


AndreiRN a scris:


janese a scris:


fa-mi un plan de afaceri de-alea pe care le-ai invatat tu in strainataturi pleaca de la 100.000 euro bani ches pe care-i am in buzunar si fa-mi un plan de afaceri sa zicem pe 10 ani (un bilant) sau daca vezi ca nu iese fa-l pe 90 ani

Pai o regula nescrisa ar fi cam $400 venit de la un stup pe an si costul unui stup ar fi $100 - $140.
Camion am si am dat pe el $3000 si merge brici.
Paletele chiar din plastic le pot obtine gratis dar in ceva timp.
Un autostivuitor este extrem de practic deoarece scuteste munca cu spinarea la numar mare de stupi si uite aici diferite preturi.
Anumite locati le obti pe gratis si unele platesti sume mici si la altele esti tu platit sume mici ca sa ti stupii.

Aici cred ca ai scoate 100% din investitie anual daca ai pricepere la apicultura si dorinta de munca.
Acolo sunt multi apicultori si baza melifera redusa si costuri mai ridicate.
Eu ca incepator amator anul trecut am iesit cu -$7 si ramas cu 8 famili de albine.
Vom vedea anul acesta cum iese.
Am doi cunoscuti, pensionari care ingrijesc 400 de stupi si ma impresioneaza munca lor. Au eticheta proprie si vand miere in 7 magazine si fac produse de ceara finite pe care le vand. Nu fac polen si nu fac propolis dar totul este mecanizat.
Au cumparat 3 containere metalice pe care le-au asezat un forma de U si cu un acoperis deasupra si unul e camera de extrectie cu aer conditionat si al doilea depozit de borcane pline/goale si al treilea atelier/depozit de tamplarie.
Amandoi au peste 65.
Au avut 260 de famili la polenizarea de migdali cu $170 familia si au recoltat 2500lbs de miere de migdal.
Acum au 100 la avocado cu $30 familia si 150 la portocali fara plata dar in 3 saptamani au adus acasa 4000lbs de miere de portocal.
Singurul lucru pe care l-as face diferit ar fi o remorca de extractie aproape de livada ca sa nu te plimbi 300 - 400 km cu magaziile pline.
Cumpara regine si de multe ori fac divizarea la iesirea din livada si lucreaza cu 2 cuti 1/1 si 3 magazi de familie.


vad ca esti din LA. eu am locuit 2 ani la Lake Elsinore , langa Temecula.
daca vrei numaru unui stupar sau doi mai mari din zona si daca te intereseaza iti pot da.
ce mai e nou prin zona? tu unde stai ? sa nu imi spui Anaheim ca pic pe spate

Radu

Frumos.
Acuma sunt in tratative cu unul care are 20 de acri de pamant la Lake Elsinore sa facem un bee-yard in toamna asta acolo.
Da, m-am mai interesa ceva contacte cu apicultori pe aici.
Nu vreau sa te dau pe spate asa ca stau cativa km mai sus si anume in Whittier.
Radu Andrei 


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator




janese a scris:


americanule zi pe ce mi-ai cheltui aia 10000 euro anul asta (da sa nu-i toci sa ne duci in sapa de lemn, ca mai avem si la anul nevoie!!!!!!!

Pai cumperi 100 de famili si le pui la munca.
Cu restu mai faci rost de ceva magazii sa aiba fetele unde sa puna recolta.

l

Semi retiring. Selling semi load of 1 1/2 story colonies available early
June after Maine Blueberry pollination. Deep BB queen excluder and 6 5/8
on new 6 way screen pallets. Maine pollination and Florida locations included.
$95.00 ea semi load only. e-mail


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator




radudulau a scris:


problema e ca atunci cand faci cateva tone, nu poti vinde la borcan, ca te ia mama naibii. cat vinzi intr-o zi in piata , dai in ziua aia pe tigari si pe paine si pe altele. chiar daca vinzi la birou, sau prin cunostinte, tot nu pui banii aia deoparte. asta e singura diferenta intre a vinde en-gros , unde intra cateva sute de milioane o data, si poti sa faci ceva cu banii aia. 

Aici te contrazic putin.
Clyde si Bob sunt peste 65 de ani si lucreaza 400+ de stupi si scot peste 20 t miere pe care o imbuteliaza ei cu eticheta lor proprie si o distribuie la 7 magazine locale. Fiecare lucreaza 3 zile la albine si 3 zile la comert pe saptamana.
Au un tandem ff bine pus la punct.


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
radudulau,
Asa o fi cum zici dar eu nu m-am gandit sa traiesc doar din apicultura .Mai am 3 ani pana la pensie .Nu dau pasarea din mana pentru cea din gard.
Pastoralul in romania are multe riscuri iar legea nu-i protejeaza intodeauna pe apicultori.
Raman la parerea de a cauta zone cu potential melifer deosebit .
Polenizarea nu-i platita in romania. =D


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273

AndreiRN a scris:


radudulau a scris:


problema e ca atunci cand faci cateva tone, nu poti vinde la borcan, ca te ia mama naibii. cat vinzi intr-o zi in piata , dai in ziua aia pe tigari si pe paine si pe altele. chiar daca vinzi la birou, sau prin cunostinte, tot nu pui banii aia deoparte. asta e singura diferenta intre a vinde en-gros , unde intra cateva sute de milioane o data, si poti sa faci ceva cu banii aia. 

Aici te contrazic putin.
Clyde si Bob sunt peste 65 de ani si lucreaza 400+ de stupi si scot peste 20 t miere pe care o imbuteliaza ei cu eticheta lor proprie si o distribuie la 7 magazine locale. Fiecare lucreaza 3 zile la albine si 3 zile la comert pe saptamana.
Au un tandem ff bine pus la punct.



da ma Andrei; dar acolo in sua merge. si aici in franta asa merge treaba. ei acolo din 400 stupi pot sa traiasca binisor, in plus la vsta aia ai au si pensie. in plus ziceai sa ii au pusi la avocado. cat plaeste anl asta polenizarea? 38 de dolari/familie? deci si de acolo mai le iasa un pic de bani. eu spuneam de romania, unde daca stai sa vinzi asa nu prea iasa mare lucru.


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator



Romania are multi apicultori dar o organizare deficienta.
Nici macar asociati de doi apicultori nu prea vezi din motive de neintelegere intre romani. De aceea se mentine la apicultori marunti cu atat cat pot ei munci singuri cu metode primitive (manual). In afara rar vezi un singur apicultor si de cele mai multe ori sunt in tandem si al transpoert sau contracte sunt cooperative sau asociatii. Sunt doi din San Diego care au camion mare si stivuitor care dupace isi muta stupii lor in livada muta si stupi altora si asa stau extrem de ocupati 2 saptamani carand stupi sute de km.
Dar se inteleg intre ei.
La fel si cu vanzarea mieri, uni o dau en-gros si alti prefera sa o imbutelieze singuri sa sa o livreze magazinelor locale.
Am fost uimit sa vad ca acesti doi oameni fac si lumanari si din ceara de capace fac ei cosmetice cu eticheta lor.


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
americanule, pe la voi or muri mai multi, de-aia merge afacerea cu lumanari...la noi ce sa faci cu ele,ca nu moare nimeni    

pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator



Pai sunt uni mai catolici care insista in lumanari din ceara naturala indiferent de pret.
Cat de murit ....... sunt sigur ca mor mai multi la cata populatie este.

Modificat de AndreiRN (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Salut Andrei,

eu am lucrat 2 ani in zona aia, de la san diego la fresno si de la lake elsinore pana in nord dakota si florida, am tot mutat stupi. in noiembrie primeam pentru iernat peste 15.000 de familii din arkansas , florida, luisiana si nord dakota. in 2005 am avut 16.000 si in 2006 am avut 21.000, pe care le-am plasat in stupini in zona noastra, de la san diego pana la riverside/san bernadino. acuma stateam si ma gandeam la stuparii despre care ziceai tu, si tin minte ca ne-am si intalnit o data. in zona aia, ma refer la Riverside county, Orange county , san diego si LA, sunt cred ca cel putin 20 de stupari cu peste 10.000 de familii. eu nu stiu f multi dintre ei, dar pe cativa ii cunosc, am fost o data la o intalnire din asta mai mare si erau acolo prezenti cei mai mari stupari din zona.

organizarea este foarte eficienta in Romania Andrei. noi avem o asociatie care face intalniri regulate, cursuri de formare, etc. la noi sunt create cooperative apicole (un numar destul de mare la nivel national deja), sau asociatii de stupari. in sua, ei nici nu stiu ce e aia. am fost la intalniri de stupari in cateva state: Arkansas, Luisiana, tenesse, mississippi, nord dakota, sud dakota, hawaii, arizona, washinton state, nevada, california, utah, oregon, illinois, si cred ca inca in cateva. in general sunt intalniri mici, restranse la imediata zona geografica , satul, sau regiunea. exact ca si la noi, dar nimic la nivel national in afara de o conventie bi anuala mi se pare la Vegas parca(de fapt cred ca schimba locatia tot timpul). si intalnirile astea de obicei se intampla, cam de 2 ori pe an. ei au ceva cercetare care se face la universitatea din Oregon mi se pare( poate ma insel) si atat. noi de bine de rau avem un combinat care mai face un pic de cercetare, nu mult da un pic.

tata merge de ani de zil ein pastorala in grup cu inca un stupar, si de obicei mai intra inca cineva cu ei in convoi, deci impreuna fac un grup de 400 stupi, si umbla toata vara in pastoral.

Andrei, problema la noi in tara nu e faptul ca nu se inteleg stuparii intre ei, ci e lipsa mijloacelor materiale. nu poti sa compari deloc stuparitul din sua cu cel din romania, nu are nimic in comun in afara faptului ca si ei folosesc ca si noi albina. in afara de asta nu au nimic in comun cele doua sisteme. mierea la ei e putina, credema ca stiu. eram sef de ferma cu 6 angajati si lucram in general cam 15.000 familii (ale noastre si cele inchiriate pentru polenizare) si in afara de portocali, ceva alfa alfa, si eventual ceva buck weed (cred ca e scris corect) nu faceam, si atunci cand scoteam in general stupii nostrii am facut cam 20 tone in 2005 si poate un pic mai bine cam 30 in 2006. dar asta cam de la 6000 de familii. intradevar, principala mea grija era polenizarea, si nu prea ma stresam de miere. pentru noi mierea era un produs in plus.
nu vreau sa iti demontez mitul, dar Clyde si Bob sunt amatori, din punct de vedere al stuparitului. nu ca nu ar stii meserie, ci scara la care practica ei stuparitul, comparativ cu colegii lor de breasla din zona lor.
cei despre care spui tu , ca isi muta stupii lor intai si apoi stupii celorlalti in livada, percep o taxa pe serviciul asta, si de obicei era 7 doalri pe descarcat si 7 dolari pe incarcat/ familie. nu o fac de amorul artei, credema ca si noi cand terminam de pus stupii nostrii si cei pe care ii inchiriam, faceam acelasi lucru pentru stupari din alte state care isi trimiteau stupii la polenizare de migdale in nordul californiei. si luam 7 ppt descarcat si 7 pt incarcat. nu stiu ce stupari cunosti tu in zona, dar daca intrebi in zona riverside de Roger, sau in Lake Elsinore de Lankford, sau de Knefleri ( e o familie, sau mai bine zis erau) vei afla ca ei sunt cei mai mari din zona aia, si ca nus tun asociati in nici o cooperativa sau asociatie. ca ajuta, mi se pare normal, dar si noi cand luam magazii de la Roger, le luam contra ceva, chirie sau ii faceam si noi un serviciu.

la noi la mures suntem o cooperativa de 50 de apicultori, si ne intelegem f bine. chiar avem niste proiecte destul de ambitioase.

deci Andrei, ca sa fim exacti, si sa nu se apuce jansese sa devieze iara de la subiect si sa ne certam aici, ce ar fi sa disturam la subiectul propus de mine, si daca tot esti acolo, sa imi spui cum facem sa imi trimiti o sticla de BEE GO sau de Honney Robber prin posta ca am nevoie in vara asta sa fac o demonstratie. ce zici , ma ajuti?

cu stima,
Radu


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
si sa nu se apuce jansese sa devieze iara de la subiect si sa ne certam aici


ma , aven o stupina virtuala, care are si niste bani de cheltuit... pana acum nu ati facut nimic concret cu stupina asta sic cu cei 10.000 euroi...... ori nu stiti ori sunteti secretosi.... si eu de-aia v-am lasat in pace!!!!!    


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator




radudulau a scris:


Salut Andrei,
1. eu am lucrat 2 ani in zona aia, peste 15.000 de familii din arkansas , florida, luisiana si nord dakota. in 2005 am avut 16.000 si in 2006 am avut 21.000.
2. organizarea este foarte eficienta in Romania
3. Andrei, problema la noi in tara nu e faptul ca nu se inteleg stuparii intre ei, ci e lipsa mijloacelor materiale.
4. intradevar, principala mea grija era polenizarea, si nu prea ma stresam de miere. pentru noi mierea era un produs in plus.
5. la noi la mures suntem o cooperativa de 50 de apicultori, si ne intelegem f bine. chiar avem niste proiecte destul de ambitioase.
6. sa imi spui cum facem sa imi trimiti o sticla de BEE GO sau de Honney Robber prin posta ca am nevoie in vara asta sa fac o demonstratie. ce zici , ma ajuti?

Salut Radu
1. Si nu ti-a placut se pare. Numere fff mari de stupi dar ..... nu mai e apicultura dupa mine. Albinele alea sunt hranite artificial prea mult.
2. Vb despre aceeasi Romanie?
3. Pai mijloacele materiale comune sunt produsul intelegeri dintre oameni. Cati sti tu care au cotizat suma X pt camionul comun sau stivuitorul comun sau ca sa se cumpere mai ieftin 1000 de lazi?
4. Da, polenizarea este munca principala a albinelor si organizarea e fantastica.
5. Pai la 50 de apicultori ar trebui sa aveti deja 3 camioane si 3 remorci si un depozit comun de lazi noi si echipament apicol si contracte de miere comune.
6. Ti se pare chiar un produs bun si necesar? Poate cand scoti 3 tone de miere intr-o zi ca altfel si fumul face treaba. Dar daca vrei iau si il aduce cineva care vine acolo.


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Un numar prea mare de stupi pe acceias locatie la flora din romania nu da randament.Daca ai multe locatii cu paza iar nu-i rentabil.
Nu cred ca stupinele mari se preteaza pentru ROMANIA.
Iar cand faci haranirea cu cisterna ,nu-i mai miere curata.
In SUA se practica,acolo castigul vine din polenizare grosul.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Imi place mutl discutia, foarte constructiva, de abia acum am descoperit-o.
Eu cred in viziunea lui Radu, pt ca am aceeasi idee si se poate ajunge la un rezultat prin mai multe cai.

Daca se poate, vreau sa aduc si eu cateva comantarii sau idei la discutia asta. Mentionez ca sunt incepator, deci fiti milosi

1 - izgonitorul chimic propus de Radu -  eu vad mult mai bun si mai eficace un blower, (un aspirator invers, care sufla aerul)  - iei magazia, o pui pe un soport in fata stupului, ai suflat fiecare interval de albine si e gol - timp - 1-2 min.
Blower pro: ieftin, nu platesti nimic in afara de benzina, rapid, usor de transportat. contra: zgomot, poate agita, rani, albinele,
chimic - pro - mai comod de folosit. Contra - poat apare reticente ale clientilor vizavi de miere (chimicale); nu va fi acceptat (sigur) de cei cu certificarea bio; il cumperi mereu - cheltuiala
Deci eu as merge pe blower. exista unele pt frunze (stihl am vazur) dar mult mai bune sunt cele care se folosesc la stropirea copacilor. Le dai jos rezervorul si furtunele adiacente - si gata. Avantaj - volum de aer/ unit de timp dublu, consum acelasi (foarte mic).

2 - transportul stivuitorului - Radu vorbea de o remorca. Mai este o varianta: in cartea apicultura - logistica (nu mai stiu acum exact titlul), intr-o poza arata cum un italian isi suspenda stivuitorul in spatele camionului. CUM - camionul avea in spate un sistem de ridicare - gen tot stivuitor , sau rampa adaptata. Aliniaza stivuitorul paralel cu spatele camionului, ii baga dedesubt furca, il ridica, il leaga, ii scoate furca (stivuitorului - pt a fi mai scurt) si e gata de plecare. Ajuns la tarla - il da jos so descarca camionul.  Pot reveni cu fotografii scanate, dar deocambdata am ars calc acasa

3 - Linia de extractie - un amanunt - cutitul de descapacit cu aburi - poate ridica umiditatea in miere. Cei de la Thomas Apiculture au un cutit delta incalzit electric, tocmai pt a elimina acest inconvenient. O intreaga linie de extractie de la ei (L'integrale se numeste), costa cam 20.000 E compusa din descapacitor automat, centrifuga orizontala de 36 rame (se poate urca pana la 72), 2 suprti pt ramele descapacite si cele extrase, pompa de miere, separator miere - ceara.   Daca doreste cineva, pot posta aici, pty informatie oferta care o am de la ei - ca punct de plecare pt idei.

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Pe ce cheltuim banii dati de Dom Janese - cum vad eu - 10.000 sunt putini, dar daca Dom Janese ne da aia 30.000 as face in felul urmator:

Banii i-as investi intr-un proiect (masura, 112, 121, 123, etc) in ideea ca daca am eu 30, tre' sa mai iau si de la ei 30. deci fac un proiect de 60.000. 

Aici vine problema cofinantarii (tre' mai intai sa cheltui si apoi ei iti ramburseaza) Cum se poate rezolva asta, presupunand ca banca nu ne da nimic: toate masurile, pot da 20% avans, deci avand 30.000 ai mei si cu inca 6000 de la ei, am 36.000 cu care pot merge din faza- in faza, cu decontari intermediare, pana la sfarsit.

Plecam de la 150 fam cu camion, deci afacerea are o sursa de venit. Acuim trebuie extinsa.
O schita pe genunchi, eu as face urmatorii pasi:
1 - cumpar inca 150 stupi (cel putin) pe care planific sa ii umplu cu roi anul asta - sa zicem 5000
2 - cumpar utilaje de tamplarie si lemn (o sa explic mai jos) -  sa zicem 10.000
3 - cumpar masina noua si remorca (astia nu finanteaza second, si daca tot dau ei jumate.... ) sa zicem 30.000. 4 - cumpar linia de extractie- sa zicem 25.000


Cam astia sunt banii - poate am depasit putin... 

Explicatie (pe puncte):


1-  ideea e ca avand deja o stupina pe productie trebuie sa o imbunatatesc pt dezvoltarea viitoare - o dublez, acceptand anul asta mai putina miere, in idea ca anul viitor poate am cel putin 200 familii de productie - un venit mai mare pt anul viitor.

2 - utilajele de tamplarie - la nivelul arsta trebuie sa am cel putin un angajat (daca nu chiar 2 in plin sezon). De aici - angajatul tre' sa fie polivalent, inclusiv tamplar. In timpul iernii imi pot face singur (cu angajatul) toate lazile de care am nevoie in viitor pt stupina de productie cat si pt cea de prasila (planificata). In timpul extrasezonului, pot face lazi si pt vanzarea ulterioara catre terti, daca afacerea merge, o pot dezvolta mai apoi cu personal dedicat permanent pt asta.  Se poate lua cu banii mentionati scule super bune, uscaotrul se face, etc, etc - cine vrea documentatie, ii pot oferi.   In iarna asta sau cealalta imi fac lazi, dublez - triplez, cvatriplez numarul de lazi, magazii, etc si in vara urmatoare umplu cat de multe pot prin Programul National Apicol (daca tot dau si astia bani, de ce sa nu ii luam???).  In rest, tot ce pot sa produc - lazi - vand.  Banii reinvestiti in firma, ori, daca o gandim (afacerea) ca unitati de sine independente - in utilaje de tamplarie.

3 - masina noua - cum am zis, daca tot dau ei jumate, macar sa imi iau una noua.  Ma uitam catre un VW transporter, singurul din clasa asta care are 4x4. Ajunge la 28.000 (cu ce o utilezi si cu TVA), in ideea ca  iti trebuie acces mai peste tot. Remorca din Germania, noua, 3X2 m, 2 punti - 2400 cu tot cu prelata si grilaj (in caz ca ai nevoie).  Masina o poti folosi si in extrasezon, la distributie de stupi catre clienti, transpoirtul lemnelor, distributie miere (daca te poti baga pe o piata, sau lant de magazine), etc, etc. Dupa care, pe baza productiei imi pot cumpara cate second-uri vreau eu. Deocamdata tinand cont ca dom' Jenese e zgarcit sau nu ere nici el bani, am niste limitari, nu imi pot cumpara TIR Volvo nou....


4 - linia de extractie tre sa fie cat mai buna posibil, tinand cont si de dezvoltarea viitoare, tinand cont si de posibile prestari servicii catre terti (punct de extratie mobil sau prestari servicii intr-un punct fix), deci sa fie cat mai mare posibil (cat ne tine bugetul)

Sa tinem cont de faptul ca acum suntem intr-o faza de investitii, in care "modelam" viitoarea exploatatie apicola in asa fel incat sa devina productibila in viitor. Trebuie sa o dimensionam (utilajele, spatiul, etc) cu gandul la  cresterea de productie viitoare (ex. linia de extractie).

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
acum suntem deja off-budget.
Dar daca lui Dom' Janese i-a placut idea si crede ca se poate face, poate mai pune inca 30.000  la bataie.
Daca da, atuinci as merge pe aceeasi idee cu finantarea de la EU, si as investi in sediu.
Adica:

- camera de extractie,
- camera de depozitare pre-extractie (incalzita) care sa imi permita sa depozitez magazii si sa le extrag cand am timp sau cand se aduna mai multe. Incalzita pt ami usura extractia (la temp stupului).
- camera conditionare miere imbutelirere (maturatoare, filtre, pasteurizare, linie imbuteliere, etc)
- camera depozitare miere conditionata - imbuteliata finit sau brut
- eventual birou
- eventual camere cazare angajati
-  extindere locatie tamplarie
- construire depozt mare


Si as mai baga un 10.000 (cel putin) intr-un magazin apicol intr-o mare piata  - pt desfacere produse apicole si echipament - exemple sunt...

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Sper ca nu v-am plictisit prea mult cu scrisul, eu asa vad chestia asta. 

Banii poate ca sunt putini, dar acum discutam cum am zis, la un plan facut pe genunchi. sunt mult mai multe cheltuieli - ternul nu se deconteaza l aUE, TVA-ul nu se deconteaza, etc, etc...

DAR nimic mare nu se face cu bani putini. Sa zicem ca "Dom' Jenese"  (in ghilimele pt ca vorbim de unul general) ne-ar da 100.000 E.. atrunci am face treaba....

Cineva mi-a spus asa: "daca tot te gandesti la o afacere, de ce nu o gandesti mare??"

Si inca una     cred ca Ford a zis ceva de genul "Totul este imposibil  pana vine unu' care nu stia treaba asta si o face..... "   


Acum, eu am expus cam cum gandesc eu, si pana unde m-a ajutat intlectul. Cum nimeni nu detine adevarul absolut, astept sa ma completati.
Cum vorbim la nivel teoretic, haideti sa trecem peste faza cu "nu se poate" asa din start, si sa vedem unde e punctul slab si ce putem imbunatati...

Pana la urma, apicultura are nevoie de stupari, ca sa merga bine are nevoie de stupari buni, dar ca sa se transforme in afacere, are nevoie de manageri (a nu se citi "sefi".  Dovada -  Dadant nu a fost apicultor, a fost manager, mergand pe o idee bazata pe dezvoltarea apiculturii si cerinta pietii.


Cu respect...........


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
da ma nepoate incepe sa-mi placa

in decembrie anu asta iti mai dau 30.000 euroi

fa-mi un inventar cu ce are stupina dupa ce ai cheltuit aia 10.000 euro

familii, logistica mijloace tehnice

a trecut rapita si de la stupina care o avem (din iarna) spune ce am scos si ce facem cu mierea(vezi productii pe forum la ,,rapita 2009,,)


pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Pai nu am zis ca mergem cu 30.000 dela inceput?? sunteti zgarcit Dom' Janese 

schema mea se bazeaza pe o plecare de 30.000, altfel e prea putin si trebuie gandita altfel, si pe o perioada ceva mai lunga...


merg mai departe cu inventarul pe suma asta?? sau ziceti pas la 10.000??


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ma,30.000 din prima e la cazul B!!!!

anul asta nu-ti mai dau bani decat in decembrie!!!

fa inventarul cu ce avem la ora asta( familii, masini,utilaje 
si hai sa mai mergem si noi cu albinele prin tara SA MAI SCOATEM SI CEVA BANI

vezi ca mi-ai tocat banii pemijloace care nu-mi aduc bani (doar imi reduce efortul fizic ..am inghitit-o dar  la anu nu mai sunt asa mana larga     


pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Haideti ca postez acum, cat ma mananca inca degetele si am inspiratie, ca maine plec la albine si nu mai am cand...
Deci... (concluzie)

Plecam acum, dupa rapitza, de la urmatoarele premize:
Am inceput deja proiectul din iarna, am pus la bataie 30.000 si am mai primit 20% avans de la UE, deci total 36.000.

Avem asa:
150 familii de albine (ale lu' Radu) din care 120 de productie
camion si remorca (cele vechi - tot ale lui)
logistica existenta pt a deservi acesti stupi plus ce vin acum imediat.
____________________________________________________________________
Am cumparat:

150 stupi (cutii) - 5000
masina - 28.000
remorca - 2000
cheltuieli diverse - 1000
TOTAL 36.000

Bagam la decontare 35.000 (consideram ca nu toate cheltuielile sunt eligibile) si ni se deconteaza, sau curand tre' sa intre baniii  - 15.000 E (se scade TVA-ul care nu e eligibvil la decontare).

Productia de miere: mergem pe 120 familii de productie (cele mai puternice), restul de 30 le tinem pt dezvoltare (acum sunt slabe) si dupa salcam le facem roi pt o parte din alea 150 cutii.
Sa zicem ca ovbtinem 800 kg  de miere bruta, scazand toate cheltuoiielile si dezvoltartea familiilor  la 10 lei / kg - 8000 lei gross in E ar veni 2000 E. (sa va dati cu parerea daca e realist).

Cu banii care tre' sa intre la decontarea din iunie avem catre cheltuiala 17.000 E.
Intre timp urmeaza salcamul, e acum pe rol. Mergem pe o productie cu toate cele 150 familii desi in pastoral mergem tot cu 120.   Anul asta e bun, sa zicem iarasi ca scazand cheltuielile de logistica, etc, ajungem sa incheiem salcamul cu 15 kg per familie miere (sa nu zic nici 10 dar nici 20) - inseamna 2250 kg miere, la 15 lei inseamna 33.750 lei, sa zicem rotund 30.000. In E ar veni cam 7500, sa mergem iarasi rotund pe 7000.

Ar mai fi tei-ul, dar haideti sa nu iol luam in calcul, daca aduce ceva, ok, daca nu.. nu. Sa zicem ca ala ar fi marja de jonglare cu ceva banuti... pt for de ceara, medicamente, etc, etc, ..

Per total, la sf de iunie avem pt cheltuiala 24.000. E

Planul Iunie - octombrie:

Cumparam linia de extractie  - 20.000
Cumparam primele utilaje de tamplarie - 3000
Cumparam Cherestea - 1000

Intre timp am crescut si noi ceva matci.
Din cele 30 familii care acum sunt OK, facem 90 roi. (e realist??)  Pe care la bagam puternic la hranit si dezvoltare.

Vine FS - mergem tot cu 120 familii. An prost  -  se vede seceta, sa zicem ca luam maxim 10 kg per familie (cu cheltuielile scazute). rotund - 1 t miere FS, la 10 lei, 10.000 lei, ar veni cam 2500 E

Acesti 2500 ii flosim la dezvoltarea roilor, tratametele de toamna, hranirile de toamna, punerea la punct a atelierului de tamplarie, instalarea liniei de extractie, ceva borcane, butoaie... .etc, etc, deci nu contam pe ei....

Din familiile de productie mai facem roi si mai completam in lazile ramase pana la 150, mai bagam o rama de puiet pe unde mai trebuie...


Sfarsit de an:

Inventar:
- avem utilajele si logistica veche
- masina noua si remorca
- 120 familii puternice
- 180 roi - mergem pe ideea ca bagam in iarna doar 150
- linie de extractie noua
- atelier de tamplarie (partial echipat -  doar sculele absolut necesare)
- ceva material - cherestea - pusa in uscator inca din august (din iunie pana in august am construit uscatorul).

Bani bagati la decontare - 26.000. se vor deconta in decembrie ianuarie 11.000.
Mai luam si ceva subventie?? sa zicem 1000 max
Deci pt sezonul urmator contam pe 12.000.

In timpul iernii ne apucam de tamplarie.

Facem 300 cutii (??? ) din care vindem min 150 - mai castigam un 3000 e - banii ii reinvestim in utilaje de tmplarie, si deja am terminat cu atelierul.
Facem nuclei pt viitoarea stupina de prasila.
Facem paleti si fixam stupii pe ei (in primavara)





Hai ca deja albina mea da si lapte pe langa miere... tre' sa ma duc sa o mulg..

Asteptam comentarii, idei, unde se poate imbunatati, unde e gresit....


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
dom Janese, 30.000 ...  !!!!!!! 

v-am zis -  daca tot gandim o afacere, de ce sa nu o gandim mare??? ? 

Pai daca tot ardem neuronu' .....

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730

janese a scris:

ma,30.000 din prima e la cazul B!!!!

anul asta nu-ti mai dau bani decat in decembrie!!!

fa inventarul cu ce avem la ora asta( familii, masini,utilaje 
si hai sa mai mergem si noi cu albinele prin tara SA MAI SCOATEM SI CEVA BANI

vezi ca mi-ai tocat banii pemijloace care nu-mi aduc bani (doar imi reduce efortul fizic ..am inghitit-o dar  la anu nu mai sunt asa mana larga     


se poate si cum vreti dumneavoastra, plecam cu 10.000 in prima faza, si bagam restul de 30.000 in dec. In cazul asta aluneca planul de investitii pt la anul...   Dar tot merge...   Mai ales ca acum ati marcat 40.000   

Corect cu cheltuielile, in momentul de fata nu prea ma intereseaza productia de miere. este o chestie seccundara. 
Ce primeaza la momentul actual este dezvoltarea logisticii pentru o exploatare si o extindere viitoare.

Am mers de la inceput pe combinatia cu  bani de la UE, ori astia nu dau bani pt albine, alea le luam de la Programul National Apicol (o alta vaca ce trebuie neaparat mulsa, altfel suntem fraieri)

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
MA, VACA CE TREBUI MULSA ....,,ESTE,,  stupii nostri  fa-i sa scoata ceva gologani anu asta

inventarul???


pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Pai l-am pus mai sus  - in postarea aia lunga.

aveti rabdare, cititi-o pana la capat, mazgaliti o hartie si pe urma ziceti-mi ce credeti, ce nu e bine... unde scartaie...

si tot in postarea aia am spus cat au produs si stupii nostrii anul asta, sau cat produc..

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
scuze ca nu am mai scris de mult dar sunt destul de ocupat in ultima vreme.
vroiam sa ii spun la janese ca in final vom participa si noi la apimondia, cu un mic stand cu vanzare. acum pun la cale detaliile inscrierii.
referitor la tot ce spunea ECHO, mi se pare un plan bun, si il sfatuiesc prieteneste, sa se deplaseze pana la janese acasa sa ia banii si sa inceapa afacerea.

ce am de comentat este urmatorul lucru.

1. de ce vrei sa cumperi utilaje de prelucrare lemn? esti cumva tamplar de meserie? eu consider ca fiecare trebuie sa isi faca meseria, si de aceea as fi de parere ca ar trebuii sa cumperi mai bine tot ce ai nevoie din lemn (lazi, rame, etc) decat sa le faci tu acasa si sa risti sa iti tai un deget la circular. in plus, iei in cantitati mai mari, si iesi la un pret mai bun decat daca ai lua tu utilajul si apoi sa amortizezi investitia. decat daca apoi vrei sa facei si afaceri cu vanzare de produse din lemn, si atunci e o alta discutie. dar cred ca ar treb sa lasi latura asta celor care deja o fac, si sa te concentrezi mai mult la albinarit.
2. nu am vazut in planul tau nici un utilaj care sa permita o descarcare si incarcare mai rapida a lazilor. poate ar treb sa te gandesti ce inseamna sa descarci 150 de stupi manual dintr-un camion. oricat de atlet ai fi tu, la final abia mai umblii, si sa nu mai vb de faptul ca ai nevoie de oameni sa te ajute. cred ca ar treb sa te gandesti si la alta.
3. momentan, la noi in tara e greu sa scoti toate magaziile si sa le extragi la un depozit centralizat. si la americani, acest lucru e posibil datorita faprtului ca se plateste polenizarea, si atunci el priveste mierea ca pe un ciubuc.altfel nu ar scoate costul transportului magaziilor din pretul mierii.


in mare planul tau e posibil; dar cu mici modificari si mare atentie la venituri si incasari. trebuie cativa angajati, din cate vad eu cel putin 3.
pretul mierii din pacate e mult mai mic decat preconizai tu in exemplul tau, dar era doar uun ex deci nu tinem cont de cifre. exercitiul era important, si a reusit dpdv al fermei apicole moderne

sa speram doar ca o sa si poti sa faci ce ai propus.

in schimb am mai vb cu unu altul despre stivuitoare, si se pare ca nu stie nimeni daca trebuie sau nu platite taxe daca aduc un stivuitor din UE la noi in tara, sau daca treb inmatriculat in orice fel la noi. ma poate ajuta cineva cu aceasta informatie va rog frumos.
multumesc,

spor la munca, miere multa,
cu stima
Radu


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator




radudulau a scris:


nu am vazut in planul tau nici un utilaj care sa permita o descarcare si incarcare mai rapida a lazilor. poate ar treb sa te gandesti ce inseamna sa descarci 150 de stupi manual dintr-un camion. oricat de atlet ai fi tu, la final abia mai umblii, si sa nu mai vb de faptul ca ai nevoie de oameni sa te ajute. cred ca ar treb sa te gandesti si la alta.

Doua persoane peste 60 de ani varsta au descarcat 260 de stupi intr-o noapte cu stivuitorul fara probleme.
Si au pus 4 la fiecare 100m in livada.


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
Andrei, eu intr-o ora jumate, cu un ajutor care sa adune plasele si ce trebuie, incarcam un Tir cu albine, si de descarcat il descarcam camionul in mai putin de 2 ore. acuma, spune te rog tu la colegii nostrii cate familii de albina intra pe un camion, un "semi-load"; intreaba pe colegii tai acolo sa iti spuna ei daca tu nu stii exact.
de aia spun ca trebuie cand faci stuaprit sa te gandesti si la bunastarea spatelui tau. eu sunt de parere ca numai negrii si tractoarele muncesc ( un pic rautacios, dar ma refer la oamenii aia care la sf zilei pica gramada de oboseala), deci noi care nu suntem nici negrii si nici tractoare, trebuie sa folosim materia cenusie data de la cel de sus, ca sa ne usuram munca. eu cand stau si ma gandesc ca in fiecare primavara si toamna descarc si incarc camioanele si pavilioanele si apoi 2 zile umblu aplecat de spate si iau calmante, etc... mi se pare usor idiot sa nu incerc sa fac tot posibilul sa imi usurez mie munca.

de aia am deschis discutia asta aici, pentru a discuta cu colegii nostrii si a gasii solutii la usurarea muncii stuparilor de la noi.

multumesc,
radu


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
radule, scrii prea mult si ma obosesti



uite,toate astea de mai sus eu tziam dat banii astia  astaprimavara...fa un total catzi bani am bagat..ce avem..plus cele patru sute de familii de albine...salcamul a mers..deci stii ce am scos...ce facem cu salcamul extras(propune ceva)..si hai la tei!!

dar la toamna te strang de rotunjoare...ce ai facuit cu banii mei si cat ne-a iesit!


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator



Mi-au picat in mana doi paleti frumosi din plastic negru.
Am asezat unul in curte si am pus 4 funduri cu plasa si 8 cutii 1/1 si capacele.
Arata frumos.
Acuma urmeaza sa-l duc in noua stupina si sa le umplu cu albine.
Sa prind cu suruburi fundurile de palet?
Sa prind cutiile de fund?
Sau sa las totul liber ca e mai usor de lucrat.


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273
pai nu poti sa iti cumperi sau sa iti fabrici cateva cleme? daca le insurubezi de palet, o sa iti fie mai greu mai tarziu sa lucrezi cu ei. in plus trebuie sa pastrezi o distanta intre rame si fundul lazii. eu cred ca daca ai putea sa le fixezi cu cleme ar ti ok, dar daca apoi tu nu le muti din loc, nu vad rostul sa le fixezi deloc. daca nu ai de gand sa le plimbi , mai bine lasa asa lazile, o sa iti fie mai osor de lucrat cu ele.

pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator



Fundurile mele de stup cu plasa sunt prinse de 2X3 ca talpici date cu ulei ars si merg bine pe paleti.
As putea sa prind stupi cu platbanda cu gaurele si suruburi sau doar cu cinga jur imprejur individual sau cate doi.
O sa experimentez mai multe metode ca atunci cand o sa pot muta cu paleti cu tot sa mearga ca uns.
Deocamdata or sa fie doi si doi pe palet si o sa pun un mic placaj sa separe intrarile macar vizual.


pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
pierdusem locatia aceasta unde era pusa aceasta diuscutie... de.. forumul devine din ce in ce mai mare, cred ca avem nevoie de un "cuprins" sub forma unul motor de cautare

Pt Radu, asa e nu am prins in plan cumpararea nici unui mijloc de manipulare a stupilor, plecand de la logica romaneasca sanatoasa ca mai bine mananc mamaliga cu ceapa pana imi fac casa, pe urma stau inuntru si mananc fasole cu carnati!!

Sa ma explic: avand fonduri limitate (nea Janese e cam scartar desi aparent doar se scalda in foduri  =D ), m-am gandit ca mai bine investesc initial in faza de productie asigurandu-mi un venit ulterior, si atunci imi voi cumpara si manipulare mecanica de orice fel, decat sa am manipularea da' sa nu am ce... manipula... )

Un an -doi maxim cu carca eu zic ca nu e rau, ne mai invata valoarea muncii de jos ca sa apreciem la adevarata valoare mecanica mai tarziu. Aveam un profesor in facultate, Domnul Pisota,  care spunea ca "o priomavara frumoasa nu este nicicum apreciata la adevarata valoare daca nu vine dupa o iarna puterninca" 

Lasand gluma deoparte, cam dinm cauza asta am mers pe linia asta cu investitiile.

Nu il contrazic pe Andrei decat in mot pozitiv - tipii respectivi, cu stivuitor, ar putea sa descarce cu mult mai mult decat au facut ei. Paletizati, aia ar fi cam 65 paleti, o treaba de max 2-3 ore... Cunosc potentialul mecanizarii si il apreciez..


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
tot pt Radu -  in ceea ce priveste mecanizarea, eu as merge pt o macara hidraulica precum cea care se pliaza in loc de stivuitor.

Motive: montata in spatele camionului, poate deseervi atat camionul, cat si remorca atasata cu incarcatura de stupi paletizati; poati manevra cu ea si alte incarcaturi nepaletizate ; este usoara si ocupa loc foarte putin; se poate demonta usor de pe camion, in max 2 ore in 2 oameni si montata la loc de dimineata pana la pranz.

Pt stivuitor vad un impediment - ocupa loc util mai ales la pastoral. Are si alte avantaje, nu contrazic...


In ceea ce priveste intrebarile tale,  mai mult ca sigur ca nu trebuie sa platesti taxe in Ro daca utilajul e din UE, nu ai nevoie sa il inmatriculezi ca nu este vehicol auto, si nimeni nu va ridica nici o problema atata timp cat nu iesi la plimbare cu el (ceea ce presupun ca nu ei de gand ).

Se pot ridica in schimb intrebari la acte de provenienta atunci cand doresti sa il certifici (mai ales daca il ai pe firma), certificare dpdv tehic ma refer, (este echipament utilizat la ridicat...intra sub ISCIR).

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

echo a scris:

pierdusem locatia aceasta unde era pusa aceasta diuscutie... de.. forumul devine din ce in ce mai mare, cred ca avem nevoie de un "cuprins" sub forma unul motor de cautare

Pt Radu, asa e nu am prins in plan cumpararea nici unui mijloc de manipulare a stupilor, plecand de la logica romaneasca sanatoasa ca mai bine mananc mamaliga cu ceapa pana imi fac casa, pe urma stau inuntru si mananc fasole cu carnati!!

Sa ma explic: avand fonduri limitate (nea Janese e cam scartar desi aparent doar se scalda in foduri  =D ), m-am gandit ca mai bine investesc initial in faza de productie asigurandu-mi un venit ulterior, si atunci imi voi cumpara si manipulare mecanica de orice fel, decat sa am manipularea da' sa nu am ce... manipula... )

Un an -doi maxim cu carca eu zic ca nu e rau, ne mai invata valoarea muncii de jos ca sa apreciem la adevarata valoare mecanica mai tarziu. Aveam un profesor in facultate, Domnul Pisota,  care spunea ca "o priomavara frumoasa nu este nicicum apreciata la adevarata valoare daca nu vine dupa o iarna puterninca" 

Lasand gluma deoparte, cam dinm cauza asta am mers pe linia asta cu investitiile.

Nu il contrazic pe Andrei decat in mot pozitiv - tipii respectivi, cu stivuitor, ar putea sa descarce cu mult mai mult decat au facut ei. Paletizati, aia ar fi cam 65 paleti, o treaba de max 2-3 ore... Cunosc potentialul mecanizarii si il apreciez..


echo,catzi bani tzi-ar trebui tzie ca sa iesi din cacat????(adica sa nu mai ai grija zilei de maine , si sa traiesti de pe urma unei stupine)?

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Nea Jenese, chiar ma gandeam cand o sa iesi la tribuna, ca vad ca nu combati planul meu deloc, nici pozitiv nici negativ

Cati bani am nevoie?? Pai ca sa ai ferma "la cheie" chiar acum, incepem sa discutam de la 100 mii in sus, in functie de gradul de dotare pe care il dorim. Cu diferite variante, locatii, "motorizari" etc.   Poate vi-se pare fabulos, da' vorbim acum de o afacere, nu de taraba in piata

Eu am mers pe planul cu 30.000 tzechini, da' daca mata esti generos, ca tot ai vandut acum salcamul, si mai pui pe masa 15.000 iau si macaraua sau stivuitorul pt Radu...  daca nu, ma tin de plan, strang din ...obraji si iau mai incolo


Astept si eu parerea Dumneavoastra referitor la intreg planul, ca e facut pana la sf anului viitor daca nu ma insel. Cum citeam in alta parte detineti functie in management si vreau si eu sfatul unui profesionist in management.. merge sau nu? o analiza de puncte tari vs. puncte slabe??

Referitor la partea de apicultura, aici e si mai si... eu am zis sus si tare ca sunt incepator, deci sunt numai ochi si urechi

Modificat de echo (acum 14 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
iarasi pt Radu - referitor la chestia cu tamplaria.
Ideea respectiva vine din faptul ca avand angajati, nu le poti asigura tot timpul front de lucru.  Ai anticipat bine cand ai mentionat de 3 angajati, cam asa vad si eu plafonul maxim. Aici, cand faci planul de angajare, cel mai bine ar fi sa ai un tamplar pe care sa il folosesti si in apicultura... Adica iarna sa face tamplarie, ajutat de ceilalti 2 sau de celalalt, iar primavara - toamna, sa ajute la stuparit.


Adica, daca firma tot ii plateste in sezonul mort, de ce sa nu si produca?? inainte de salcam, anul asta, nici un magazin sa producator nu a reusit sa satisfaca cerinta de moment a pietii in ceea ce priveste necesarul de echipament apicol... deci este o nisa de piata neocupata complet..

In ceea ce priveste tamplaria, este foarte greu sa faci un stup, dar este foarte usor sa faci 300. poate nu iti vine sa crezi, dar asa este.. Cand faci multi, mergi pe serie, ai reglat odata dimensiunea de taiere, tai tot ce ai de taiat pe dimensiunea aia, pe urma schimbi... etc.  Cine a facut cava tamplarie, presupun ca e deacord...
Chiar si cu scule micutze, mai usor faci multi decat putini...

Cu scule semiprofesionale, (vezi domatomachine) 1000 - 2000 de stupi pe iarna de facut, daca ai si un om care se pricepe cat de cat...  e jucarie..


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273

echo a scris:

tot pt Radu -  in ceea ce priveste mecanizarea, eu as merge pt o macara hidraulica precum cea care se pliaza in loc de stivuitor.

Motive: montata in spatele camionului, poate deseervi atat camionul, cat si remorca atasata cu incarcatura de stupi paletizati; poati manevra cu ea si alte incarcaturi nepaletizate ; este usoara si ocupa loc foarte putin; se poate demonta usor de pe camion, in max 2 ore in 2 oameni si montata la loc de dimineata pana la pranz.

Pt stivuitor vad un impediment - ocupa loc util mai ales la pastoral. Are si alte avantaje, nu contrazic...


In ceea ce priveste intrebarile tale,  mai mult ca sigur ca nu trebuie sa platesti taxe in Ro daca utilajul e din UE, nu ai nevoie sa il inmatriculezi ca nu este vehicol auto, si nimeni nu va ridica nici o problema atata timp cat nu iesi la plimbare cu el (ceea ce presupun ca nu ei de gand ).

Se pot ridica in schimb intrebari la acte de provenienta atunci cand doresti sa il certifici (mai ales daca il ai pe firma), certificare dpdv tehic ma refer, (este echipament utilizat la ridicat...intra sub ISCIR).


Salut ECHO, nu am mai intrat nici eu de mult aici. sunt destul de ocupat in ultima vreme, am si examene si tot felul de probleme pe cap. o macara hidraulica costa tot cam cat un stivuitor, eu sincer prefer un stivuitor, ca e mult mai versatil. in plus, poti pune stupii pe paleti ceea ce iti confera o mobilitate mult mai ridicata.


pus acum 14 ani
   
LUCIAN AVRAM
CLUB STUPARITUL

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1159
salut,  , astazi am primit oferta de o firma din buc. care vinde si monteaza macarale hidraulice , macaraua , ranforsarea sasiului si platforma noua costa 14000 euro ! mie mi se pare mult mai ales ca am nevoie de 2 macarale , voi ce parere aveti ? multumesc !

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
e destul, dar totusi - vorbim de o macara hydraulica... Daca in banii astia montajul este inclus, si nu mai sunt alte costuri ascunse care sa creasca pretul final, eu cred ca e OK.
Incearca sa salvezi din bani apeland la una dintre masurile PNDR. Multa hartogaraie, adevarat, dar daca salvezi niste bani, de ce nu?? Mai ales in cazul tau cu 2 macarale....

Trimite-mi si mie, te rog, adresa firmei din Buc. Nume, adresa web, orice


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Radu - pai tot pe paleti vad si eu stupii pusi... paletii fiind manipulati cu macaraua

_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
milu56
apicultor

Din: Almeria la mediterana
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 308
Si stupul dadant cu 12 rame + 2 maga Vedere laterala si frontala,in sectiune a stupului dadant blatt cu 12 rame si 2 magazii.
Pe 2 magazii merge exact o rama de cuib,aceasta este inventia mea,dupa experimentare de 30 de ani.zii se incadreaza perfect 4 pe un palet



Mult mai comod e sa ai montata macaraua cu brat pe camion.Intentionez sa imi fac o macara pe camion si fixarea a 4 lazi pe palet si o sa va dau tote desenele si detalile.

Modificat de milu56 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
milu56
apicultor

Din: Almeria la mediterana
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 308
Schite si desene pentru stupul dadant cu 12 rame si 2 magazi.

stupi paletizati schite desene pentru stupul dadant rame magazi.

47.5KB


pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 273

LUCIAN AVRAM a scris:

salut,  , astazi am primit oferta de o firma din buc. care vinde si monteaza macarale hidraulice , macaraua , ranforsarea sasiului si platforma noua costa 14000 euro ! mie mi se pare mult mai ales ca am nevoie de 2 macarale , voi ce parere aveti ? multumesc !


salut Lucian

pai mai, iti iei un stivuitor cu 7000 euro si o remorcuta pentru el cu inca 1500 euro. nu iti e mai folositor ala?
sa stii can uam gasit ceea ce m-ai rugat

Radu


pus acum 14 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Radu,
vorbesti de stivuitor second-hand?? Daca da, nu le putem compara, aici e vorba de o macara noua, nu poti cumpara nici un utilaj second cu bani de la UE. Ori stivuitor nou la bani astia nu cred ca gasesti

Eu as opta pt combinatia camion + macara in ideea ca in remorca prefer sa pun stupi sa ii transport la pastoral daca tot iau remorca dupa mine.

Nu contest ca e mai "handy" stivuitorul avand o arie de aplicabilitate mai larga decat macaraua....


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 14 ani
   
outrade
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 180
Buna Radu,
Te rugam sa ne sprijini in demersul nostru de la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA / masura 141
Multumesc


_______________________________________
Daca nu noi atunci cine? Si daca nu acum atunci cand?

pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2  
Ou Vibrator
Utilizand aceste vibratoare clitoridiene veti avea garantat orgasme multiple, de cate ori vreti!
Matrimoniale Suceava
Gama variata de matrimoniale suceava si multe altele din Romania. Intra si tu acum sa intalnesti ceva sexy!
Vibrator Cu Bile
Vibratoare Rabbit, create pentru femeile doritoare sa escaladeze cele mai inalte culmi ale placerii.
Corsete Sexy
O gama variata de modele de corsete sexy se gasesc aici pe Domnisoare.ro. Intra si tu sa vezi poze cu modelele de corsete sexy si mai ales preturile!

Mergi la