APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT STUPARITUL | POZE STUPARITUL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
IoanaIio
Femeie
23 ani
Cluj

cauta Barbat
24 - 41 ani

Forumul a fost mutat......clik aici....

Noul Forum Stuparitul.......... Site "Stuparitul"--------- Facebook Grup Stuparitul

APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / NOUTATI IN APICULTURA / stupi paletizati    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5 6 ... 7
AndreiRN
VizitatorRomania are multi apicultori dar o organizare deficienta.
Nici macar asociati de doi apicultori nu prea vezi din motive de neintelegere intre romani. De aceea se mentine la apicultori marunti cu atat cat pot ei munci singuri cu metode primitive (manual). In afara rar vezi un singur apicultor si de cele mai multe ori sunt in tandem si al transpoert sau contracte sunt cooperative sau asociatii. Sunt doi din San Diego care au camion mare si stivuitor care dupace isi muta stupii lor in livada muta si stupi altora si asa stau extrem de ocupati 2 saptamani carand stupi sute de km.
Dar se inteleg intre ei.
La fel si cu vanzarea mieri, uni o dau en-gros si alti prefera sa o imbutelieze singuri sa sa o livreze magazinelor locale.
Am fost uimit sa vad ca acesti doi oameni fac si lumanari si din ceara de capace fac ei cosmetice cu eticheta lor.


10-05-2009 19:24:59
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Mesaj Privat

Din: dambovita razvad
Inregistrat: 27-12-2008
Postari: 5534
americanule, pe la voi or muri mai multi, de-aia merge afacerea cu lumanari...la noi ce sa faci cu ele,ca nu moare nimeni    

10-05-2009 21:42:55
   
AndreiRN
VizitatorPai sunt uni mai catolici care insista in lumanari din ceara naturala indiferent de pret.
Cat de murit ....... sunt sigur ca mor mai multi la cata populatie este.

Modificat de AndreiRN (10-05-2009 23:18:03)


10-05-2009 23:17:21
   
radudulau
apicultor
Mesaj Privat

Din: Paris, France
Inregistrat: 23-04-2006
Postari: 273
Salut Andrei,

eu am lucrat 2 ani in zona aia, de la san diego la fresno si de la lake elsinore pana in nord dakota si florida, am tot mutat stupi. in noiembrie primeam pentru iernat peste 15.000 de familii din arkansas , florida, luisiana si nord dakota. in 2005 am avut 16.000 si in 2006 am avut 21.000, pe care le-am plasat in stupini in zona noastra, de la san diego pana la riverside/san bernadino. acuma stateam si ma gandeam la stuparii despre care ziceai tu, si tin minte ca ne-am si intalnit o data. in zona aia, ma refer la Riverside county, Orange county , san diego si LA, sunt cred ca cel putin 20 de stupari cu peste 10.000 de familii. eu nu stiu f multi dintre ei, dar pe cativa ii cunosc, am fost o data la o intalnire din asta mai mare si erau acolo prezenti cei mai mari stupari din zona.

organizarea este foarte eficienta in Romania Andrei. noi avem o asociatie care face intalniri regulate, cursuri de formare, etc. la noi sunt create cooperative apicole (un numar destul de mare la nivel national deja), sau asociatii de stupari. in sua, ei nici nu stiu ce e aia. am fost la intalniri de stupari in cateva state: Arkansas, Luisiana, tenesse, mississippi, nord dakota, sud dakota, hawaii, arizona, washinton state, nevada, california, utah, oregon, illinois, si cred ca inca in cateva. in general sunt intalniri mici, restranse la imediata zona geografica , satul, sau regiunea. exact ca si la noi, dar nimic la nivel national in afara de o conventie bi anuala mi se pare la Vegas parca(de fapt cred ca schimba locatia tot timpul). si intalnirile astea de obicei se intampla, cam de 2 ori pe an. ei au ceva cercetare care se face la universitatea din Oregon mi se pare( poate ma insel) si atat. noi de bine de rau avem un combinat care mai face un pic de cercetare, nu mult da un pic.

tata merge de ani de zil ein pastorala in grup cu inca un stupar, si de obicei mai intra inca cineva cu ei in convoi, deci impreuna fac un grup de 400 stupi, si umbla toata vara in pastoral.

Andrei, problema la noi in tara nu e faptul ca nu se inteleg stuparii intre ei, ci e lipsa mijloacelor materiale. nu poti sa compari deloc stuparitul din sua cu cel din romania, nu are nimic in comun in afara faptului ca si ei folosesc ca si noi albina. in afara de asta nu au nimic in comun cele doua sisteme. mierea la ei e putina, credema ca stiu. eram sef de ferma cu 6 angajati si lucram in general cam 15.000 familii (ale noastre si cele inchiriate pentru polenizare) si in afara de portocali, ceva alfa alfa, si eventual ceva buck weed (cred ca e scris corect) nu faceam, si atunci cand scoteam in general stupii nostrii am facut cam 20 tone in 2005 si poate un pic mai bine cam 30 in 2006. dar asta cam de la 6000 de familii. intradevar, principala mea grija era polenizarea, si nu prea ma stresam de miere. pentru noi mierea era un produs in plus.
nu vreau sa iti demontez mitul, dar Clyde si Bob sunt amatori, din punct de vedere al stuparitului. nu ca nu ar stii meserie, ci scara la care practica ei stuparitul, comparativ cu colegii lor de breasla din zona lor.
cei despre care spui tu , ca isi muta stupii lor intai si apoi stupii celorlalti in livada, percep o taxa pe serviciul asta, si de obicei era 7 doalri pe descarcat si 7 dolari pe incarcat/ familie. nu o fac de amorul artei, credema ca si noi cand terminam de pus stupii nostrii si cei pe care ii inchiriam, faceam acelasi lucru pentru stupari din alte state care isi trimiteau stupii la polenizare de migdale in nordul californiei. si luam 7 ppt descarcat si 7 pt incarcat. nu stiu ce stupari cunosti tu in zona, dar daca intrebi in zona riverside de Roger, sau in Lake Elsinore de Lankford, sau de Knefleri ( e o familie, sau mai bine zis erau) vei afla ca ei sunt cei mai mari din zona aia, si ca nus tun asociati in nici o cooperativa sau asociatie. ca ajuta, mi se pare normal, dar si noi cand luam magazii de la Roger, le luam contra ceva, chirie sau ii faceam si noi un serviciu.

la noi la mures suntem o cooperativa de 50 de apicultori, si ne intelegem f bine. chiar avem niste proiecte destul de ambitioase.

deci Andrei, ca sa fim exacti, si sa nu se apuce jansese sa devieze iara de la subiect si sa ne certam aici, ce ar fi sa disturam la subiectul propus de mine, si daca tot esti acolo, sa imi spui cum facem sa imi trimiti o sticla de BEE GO sau de Honney Robber prin posta ca am nevoie in vara asta sa fac o demonstratie. ce zici , ma ajuti?

cu stima,
Radu


11-05-2009 10:59:40
E-mail  
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Mesaj Privat

Din: dambovita razvad
Inregistrat: 27-12-2008
Postari: 5534
si sa nu se apuce jansese sa devieze iara de la subiect si sa ne certam aici


ma , aven o stupina virtuala, care are si niste bani de cheltuit... pana acum nu ati facut nimic concret cu stupina asta sic cu cei 10.000 euroi...... ori nu stiti ori sunteti secretosi.... si eu de-aia v-am lasat in pace!!!!!    


11-05-2009 18:17:12
   
AndreiRN
Vizitator
radudulau a scris:


Salut Andrei,
1. eu am lucrat 2 ani in zona aia, peste 15.000 de familii din arkansas , florida, luisiana si nord dakota. in 2005 am avut 16.000 si in 2006 am avut 21.000.
2. organizarea este foarte eficienta in Romania
3. Andrei, problema la noi in tara nu e faptul ca nu se inteleg stuparii intre ei, ci e lipsa mijloacelor materiale.
4. intradevar, principala mea grija era polenizarea, si nu prea ma stresam de miere. pentru noi mierea era un produs in plus.
5. la noi la mures suntem o cooperativa de 50 de apicultori, si ne intelegem f bine. chiar avem niste proiecte destul de ambitioase.
6. sa imi spui cum facem sa imi trimiti o sticla de BEE GO sau de Honney Robber prin posta ca am nevoie in vara asta sa fac o demonstratie. ce zici , ma ajuti?

Salut Radu
1. Si nu ti-a placut se pare. Numere fff mari de stupi dar ..... nu mai e apicultura dupa mine. Albinele alea sunt hranite artificial prea mult.
2. Vb despre aceeasi Romanie?
3. Pai mijloacele materiale comune sunt produsul intelegeri dintre oameni. Cati sti tu care au cotizat suma X pt camionul comun sau stivuitorul comun sau ca sa se cumpere mai ieftin 1000 de lazi?
4. Da, polenizarea este munca principala a albinelor si organizarea e fantastica.
5. Pai la 50 de apicultori ar trebui sa aveti deja 3 camioane si 3 remorci si un depozit comun de lazi noi si echipament apicol si contracte de miere comune.
6. Ti se pare chiar un produs bun si necesar? Poate cand scoti 3 tone de miere intr-o zi ca altfel si fumul face treaba. Dar daca vrei iau si il aduce cineva care vine acolo.


11-05-2009 18:50:27
   
filip
apicultor
Mesaj Privat

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: 29-03-2007
Postari: 1985
Un numar prea mare de stupi pe acceias locatie la flora din romania nu da randament.Daca ai multe locatii cu paza iar nu-i rentabil.
Nu cred ca stupinele mari se preteaza pentru ROMANIA.
Iar cand faci haranirea cu cisterna ,nu-i mai miere curata.
In SUA se practica,acolo castigul vine din polenizare grosul.


_______________________________________
http://filip41.sunphoto.ro

11-05-2009 18:56:23
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
Imi place mutl discutia, foarte constructiva, de abia acum am descoperit-o.
Eu cred in viziunea lui Radu, pt ca am aceeasi idee si se poate ajunge la un rezultat prin mai multe cai.

Daca se poate, vreau sa aduc si eu cateva comantarii sau idei la discutia asta. Mentionez ca sunt incepator, deci fiti milosi

1 - izgonitorul chimic propus de Radu -  eu vad mult mai bun si mai eficace un blower, (un aspirator invers, care sufla aerul)  - iei magazia, o pui pe un soport in fata stupului, ai suflat fiecare interval de albine si e gol - timp - 1-2 min.
Blower pro: ieftin, nu platesti nimic in afara de benzina, rapid, usor de transportat. contra: zgomot, poate agita, rani, albinele,
chimic - pro - mai comod de folosit. Contra - poat apare reticente ale clientilor vizavi de miere (chimicale); nu va fi acceptat (sigur) de cei cu certificarea bio; il cumperi mereu - cheltuiala
Deci eu as merge pe blower. exista unele pt frunze (stihl am vazur) dar mult mai bune sunt cele care se folosesc la stropirea copacilor. Le dai jos rezervorul si furtunele adiacente - si gata. Avantaj - volum de aer/ unit de timp dublu, consum acelasi (foarte mic).

2 - transportul stivuitorului - Radu vorbea de o remorca. Mai este o varianta: in cartea apicultura - logistica (nu mai stiu acum exact titlul), intr-o poza arata cum un italian isi suspenda stivuitorul in spatele camionului. CUM - camionul avea in spate un sistem de ridicare - gen tot stivuitor , sau rampa adaptata. Aliniaza stivuitorul paralel cu spatele camionului, ii baga dedesubt furca, il ridica, il leaga, ii scoate furca (stivuitorului - pt a fi mai scurt) si e gata de plecare. Ajuns la tarla - il da jos so descarca camionul.  Pot reveni cu fotografii scanate, dar deocambdata am ars calc acasa

3 - Linia de extractie - un amanunt - cutitul de descapacit cu aburi - poate ridica umiditatea in miere. Cei de la Thomas Apiculture au un cutit delta incalzit electric, tocmai pt a elimina acest inconvenient. O intreaga linie de extractie de la ei (L'integrale se numeste), costa cam 20.000 E compusa din descapacitor automat, centrifuga orizontala de 36 rame (se poate urca pana la 72), 2 suprti pt ramele descapacite si cele extrase, pompa de miere, separator miere - ceara.   Daca doreste cineva, pot posta aici, pty informatie oferta care o am de la ei - ca punct de plecare pt idei.

Modificat de echo (14-05-2009 16:55:06)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

14-05-2009 16:53:53
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
Pe ce cheltuim banii dati de Dom Janese - cum vad eu - 10.000 sunt putini, dar daca Dom Janese ne da aia 30.000 as face in felul urmator:

Banii i-as investi intr-un proiect (masura, 112, 121, 123, etc) in ideea ca daca am eu 30, tre' sa mai iau si de la ei 30. deci fac un proiect de 60.000. 

Aici vine problema cofinantarii (tre' mai intai sa cheltui si apoi ei iti ramburseaza) Cum se poate rezolva asta, presupunand ca banca nu ne da nimic: toate masurile, pot da 20% avans, deci avand 30.000 ai mei si cu inca 6000 de la ei, am 36.000 cu care pot merge din faza- in faza, cu decontari intermediare, pana la sfarsit.

Plecam de la 150 fam cu camion, deci afacerea are o sursa de venit. Acuim trebuie extinsa.
O schita pe genunchi, eu as face urmatorii pasi:
1 - cumpar inca 150 stupi (cel putin) pe care planific sa ii umplu cu roi anul asta - sa zicem 5000
2 - cumpar utilaje de tamplarie si lemn (o sa explic mai jos) -  sa zicem 10.000
3 - cumpar masina noua si remorca (astia nu finanteaza second, si daca tot dau ei jumate.... ) sa zicem 30.000. 4 - cumpar linia de extractie- sa zicem 25.000


Cam astia sunt banii - poate am depasit putin... 

Explicatie (pe puncte):


1-  ideea e ca avand deja o stupina pe productie trebuie sa o imbunatatesc pt dezvoltarea viitoare - o dublez, acceptand anul asta mai putina miere, in idea ca anul viitor poate am cel putin 200 familii de productie - un venit mai mare pt anul viitor.

2 - utilajele de tamplarie - la nivelul arsta trebuie sa am cel putin un angajat (daca nu chiar 2 in plin sezon). De aici - angajatul tre' sa fie polivalent, inclusiv tamplar. In timpul iernii imi pot face singur (cu angajatul) toate lazile de care am nevoie in viitor pt stupina de productie cat si pt cea de prasila (planificata). In timpul extrasezonului, pot face lazi si pt vanzarea ulterioara catre terti, daca afacerea merge, o pot dezvolta mai apoi cu personal dedicat permanent pt asta.  Se poate lua cu banii mentionati scule super bune, uscaotrul se face, etc, etc - cine vrea documentatie, ii pot oferi.   In iarna asta sau cealalta imi fac lazi, dublez - triplez, cvatriplez numarul de lazi, magazii, etc si in vara urmatoare umplu cat de multe pot prin Programul National Apicol (daca tot dau si astia bani, de ce sa nu ii luam???).  In rest, tot ce pot sa produc - lazi - vand.  Banii reinvestiti in firma, ori, daca o gandim (afacerea) ca unitati de sine independente - in utilaje de tamplarie.

3 - masina noua - cum am zis, daca tot dau ei jumate, macar sa imi iau una noua.  Ma uitam catre un VW transporter, singurul din clasa asta care are 4x4. Ajunge la 28.000 (cu ce o utilezi si cu TVA), in ideea ca  iti trebuie acces mai peste tot. Remorca din Germania, noua, 3X2 m, 2 punti - 2400 cu tot cu prelata si grilaj (in caz ca ai nevoie).  Masina o poti folosi si in extrasezon, la distributie de stupi catre clienti, transpoirtul lemnelor, distributie miere (daca te poti baga pe o piata, sau lant de magazine), etc, etc. Dupa care, pe baza productiei imi pot cumpara cate second-uri vreau eu. Deocamdata tinand cont ca dom' Jenese e zgarcit sau nu ere nici el bani, am niste limitari, nu imi pot cumpara TIR Volvo nou....


4 - linia de extractie tre sa fie cat mai buna posibil, tinand cont si de dezvoltarea viitoare, tinand cont si de posibile prestari servicii catre terti (punct de extratie mobil sau prestari servicii intr-un punct fix), deci sa fie cat mai mare posibil (cat ne tine bugetul)

Sa tinem cont de faptul ca acum suntem intr-o faza de investitii, in care "modelam" viitoarea exploatatie apicola in asa fel incat sa devina productibila in viitor. Trebuie sa o dimensionam (utilajele, spatiul, etc) cu gandul la  cresterea de productie viitoare (ex. linia de extractie).

Modificat de echo (14-05-2009 17:54:12)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

14-05-2009 17:18:11
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
acum suntem deja off-budget.
Dar daca lui Dom' Janese i-a placut idea si crede ca se poate face, poate mai pune inca 30.000  la bataie.
Daca da, atuinci as merge pe aceeasi idee cu finantarea de la EU, si as investi in sediu.
Adica:

- camera de extractie,
- camera de depozitare pre-extractie (incalzita) care sa imi permita sa depozitez magazii si sa le extrag cand am timp sau cand se aduna mai multe. Incalzita pt ami usura extractia (la temp stupului).
- camera conditionare miere imbutelirere (maturatoare, filtre, pasteurizare, linie imbuteliere, etc)
- camera depozitare miere conditionata - imbuteliata finit sau brut
- eventual birou
- eventual camere cazare angajati
-  extindere locatie tamplarie
- construire depozt mare


Si as mai baga un 10.000 (cel putin) intr-un magazin apicol intr-o mare piata  - pt desfacere produse apicole si echipament - exemple sunt...

Modificat de echo (14-05-2009 17:35:16)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

14-05-2009 17:23:53
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
Sper ca nu v-am plictisit prea mult cu scrisul, eu asa vad chestia asta. 

Banii poate ca sunt putini, dar acum discutam cum am zis, la un plan facut pe genunchi. sunt mult mai multe cheltuieli - ternul nu se deconteaza l aUE, TVA-ul nu se deconteaza, etc, etc...

DAR nimic mare nu se face cu bani putini. Sa zicem ca "Dom' Jenese"  (in ghilimele pt ca vorbim de unul general) ne-ar da 100.000 E.. atrunci am face treaba....

Cineva mi-a spus asa: "daca tot te gandesti la o afacere, de ce nu o gandesti mare??"

Si inca una     cred ca Ford a zis ceva de genul "Totul este imposibil  pana vine unu' care nu stia treaba asta si o face..... "   


Acum, eu am expus cam cum gandesc eu, si pana unde m-a ajutat intlectul. Cum nimeni nu detine adevarul absolut, astept sa ma completati.
Cum vorbim la nivel teoretic, haideti sa trecem peste faza cu "nu se poate" asa din start, si sa vedem unde e punctul slab si ce putem imbunatati...

Pana la urma, apicultura are nevoie de stupari, ca sa merga bine are nevoie de stupari buni, dar ca sa se transforme in afacere, are nevoie de manageri (a nu se citi "sefi".  Dovada -  Dadant nu a fost apicultor, a fost manager, mergand pe o idee bazata pe dezvoltarea apiculturii si cerinta pietii.


Cu respect...........


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

14-05-2009 17:33:46
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Mesaj Privat

Din: dambovita razvad
Inregistrat: 27-12-2008
Postari: 5534
da ma nepoate incepe sa-mi placa

in decembrie anu asta iti mai dau 30.000 euroi

fa-mi un inventar cu ce are stupina dupa ce ai cheltuit aia 10.000 euro

familii, logistica mijloace tehnice

a trecut rapita si de la stupina care o avem (din iarna) spune ce am scos si ce facem cu mierea(vezi productii pe forum la ,,rapita 2009,,)


14-05-2009 20:24:40
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
Pai nu am zis ca mergem cu 30.000 dela inceput?? sunteti zgarcit Dom' Janese 

schema mea se bazeaza pe o plecare de 30.000, altfel e prea putin si trebuie gandita altfel, si pe o perioada ceva mai lunga...


merg mai departe cu inventarul pe suma asta?? sau ziceti pas la 10.000??


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

15-05-2009 09:16:31
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Mesaj Privat

Din: dambovita razvad
Inregistrat: 27-12-2008
Postari: 5534
ma,30.000 din prima e la cazul B!!!!

anul asta nu-ti mai dau bani decat in decembrie!!!

fa inventarul cu ce avem la ora asta( familii, masini,utilaje 
si hai sa mai mergem si noi cu albinele prin tara SA MAI SCOATEM SI CEVA BANI

vezi ca mi-ai tocat banii pemijloace care nu-mi aduc bani (doar imi reduce efortul fizic ..am inghitit-o dar  la anu nu mai sunt asa mana larga     


15-05-2009 09:33:55
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
Haideti ca postez acum, cat ma mananca inca degetele si am inspiratie, ca maine plec la albine si nu mai am cand...
Deci... (concluzie)

Plecam acum, dupa rapitza, de la urmatoarele premize:
Am inceput deja proiectul din iarna, am pus la bataie 30.000 si am mai primit 20% avans de la UE, deci total 36.000.

Avem asa:
150 familii de albine (ale lu' Radu) din care 120 de productie
camion si remorca (cele vechi - tot ale lui)
logistica existenta pt a deservi acesti stupi plus ce vin acum imediat.
____________________________________________________________________
Am cumparat:

150 stupi (cutii) - 5000
masina - 28.000
remorca - 2000
cheltuieli diverse - 1000
TOTAL 36.000

Bagam la decontare 35.000 (consideram ca nu toate cheltuielile sunt eligibile) si ni se deconteaza, sau curand tre' sa intre baniii  - 15.000 E (se scade TVA-ul care nu e eligibvil la decontare).

Productia de miere: mergem pe 120 familii de productie (cele mai puternice), restul de 30 le tinem pt dezvoltare (acum sunt slabe) si dupa salcam le facem roi pt o parte din alea 150 cutii.
Sa zicem ca ovbtinem 800 kg  de miere bruta, scazand toate cheltuoiielile si dezvoltartea familiilor  la 10 lei / kg - 8000 lei gross in E ar veni 2000 E. (sa va dati cu parerea daca e realist).

Cu banii care tre' sa intre la decontarea din iunie avem catre cheltuiala 17.000 E.
Intre timp urmeaza salcamul, e acum pe rol. Mergem pe o productie cu toate cele 150 familii desi in pastoral mergem tot cu 120.   Anul asta e bun, sa zicem iarasi ca scazand cheltuielile de logistica, etc, ajungem sa incheiem salcamul cu 15 kg per familie miere (sa nu zic nici 10 dar nici 20) - inseamna 2250 kg miere, la 15 lei inseamna 33.750 lei, sa zicem rotund 30.000. In E ar veni cam 7500, sa mergem iarasi rotund pe 7000.

Ar mai fi tei-ul, dar haideti sa nu iol luam in calcul, daca aduce ceva, ok, daca nu.. nu. Sa zicem ca ala ar fi marja de jonglare cu ceva banuti... pt for de ceara, medicamente, etc, etc, ..

Per total, la sf de iunie avem pt cheltuiala 24.000. E

Planul Iunie - octombrie:

Cumparam linia de extractie  - 20.000
Cumparam primele utilaje de tamplarie - 3000
Cumparam Cherestea - 1000

Intre timp am crescut si noi ceva matci.
Din cele 30 familii care acum sunt OK, facem 90 roi. (e realist??)  Pe care la bagam puternic la hranit si dezvoltare.

Vine FS - mergem tot cu 120 familii. An prost  -  se vede seceta, sa zicem ca luam maxim 10 kg per familie (cu cheltuielile scazute). rotund - 1 t miere FS, la 10 lei, 10.000 lei, ar veni cam 2500 E

Acesti 2500 ii flosim la dezvoltarea roilor, tratametele de toamna, hranirile de toamna, punerea la punct a atelierului de tamplarie, instalarea liniei de extractie, ceva borcane, butoaie... .etc, etc, deci nu contam pe ei....

Din familiile de productie mai facem roi si mai completam in lazile ramase pana la 150, mai bagam o rama de puiet pe unde mai trebuie...


Sfarsit de an:

Inventar:
- avem utilajele si logistica veche
- masina noua si remorca
- 120 familii puternice
- 180 roi - mergem pe ideea ca bagam in iarna doar 150
- linie de extractie noua
- atelier de tamplarie (partial echipat -  doar sculele absolut necesare)
- ceva material - cherestea - pusa in uscator inca din august (din iunie pana in august am construit uscatorul).

Bani bagati la decontare - 26.000. se vor deconta in decembrie ianuarie 11.000.
Mai luam si ceva subventie?? sa zicem 1000 max
Deci pt sezonul urmator contam pe 12.000.

In timpul iernii ne apucam de tamplarie.

Facem 300 cutii (??? ) din care vindem min 150 - mai castigam un 3000 e - banii ii reinvestim in utilaje de tmplarie, si deja am terminat cu atelierul.
Facem nuclei pt viitoarea stupina de prasila.
Facem paleti si fixam stupii pe ei (in primavara)

Hai ca deja albina mea da si lapte pe langa miere... tre' sa ma duc sa o mulg..

Asteptam comentarii, idei, unde se poate imbunatati, unde e gresit....


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

15-05-2009 10:41:53
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
dom Janese, 30.000 ...  !!!!!!! 

v-am zis -  daca tot gandim o afacere, de ce sa nu o gandim mare??? ? 

Pai daca tot ardem neuronu' .....

Modificat de echo (15-05-2009 10:43:44)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

15-05-2009 10:43:01
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730

janese a scris:

ma,30.000 din prima e la cazul B!!!!

anul asta nu-ti mai dau bani decat in decembrie!!!

fa inventarul cu ce avem la ora asta( familii, masini,utilaje 
si hai sa mai mergem si noi cu albinele prin tara SA MAI SCOATEM SI CEVA BANI

vezi ca mi-ai tocat banii pemijloace care nu-mi aduc bani (doar imi reduce efortul fizic ..am inghitit-o dar  la anu nu mai sunt asa mana larga     


se poate si cum vreti dumneavoastra, plecam cu 10.000 in prima faza, si bagam restul de 30.000 in dec. In cazul asta aluneca planul de investitii pt la anul...   Dar tot merge...   Mai ales ca acum ati marcat 40.000   

Corect cu cheltuielile, in momentul de fata nu prea ma intereseaza productia de miere. este o chestie seccundara. 
Ce primeaza la momentul actual este dezvoltarea logisticii pentru o exploatare si o extindere viitoare.

Am mers de la inceput pe combinatia cu  bani de la UE, ori astia nu dau bani pt albine, alea le luam de la Programul National Apicol (o alta vaca ce trebuie neaparat mulsa, altfel suntem fraieri)

Modificat de echo (15-05-2009 10:54:36)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

15-05-2009 10:49:55
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Mesaj Privat

Din: dambovita razvad
Inregistrat: 27-12-2008
Postari: 5534
MA, VACA CE TREBUI MULSA ....,,ESTE,,  stupii nostri  fa-i sa scoata ceva gologani anu asta

inventarul???


15-05-2009 10:57:34
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
Pai l-am pus mai sus  - in postarea aia lunga.

aveti rabdare, cititi-o pana la capat, mazgaliti o hartie si pe urma ziceti-mi ce credeti, ce nu e bine... unde scartaie...

si tot in postarea aia am spus cat au produs si stupii nostrii anul asta, sau cat produc..

Modificat de echo (15-05-2009 11:01:10)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

15-05-2009 11:00:03
   
radudulau
apicultor
Mesaj Privat

Din: Paris, France
Inregistrat: 23-04-2006
Postari: 273
scuze ca nu am mai scris de mult dar sunt destul de ocupat in ultima vreme.
vroiam sa ii spun la janese ca in final vom participa si noi la apimondia, cu un mic stand cu vanzare. acum pun la cale detaliile inscrierii.
referitor la tot ce spunea ECHO, mi se pare un plan bun, si il sfatuiesc prieteneste, sa se deplaseze pana la janese acasa sa ia banii si sa inceapa afacerea.

ce am de comentat este urmatorul lucru.

1. de ce vrei sa cumperi utilaje de prelucrare lemn? esti cumva tamplar de meserie? eu consider ca fiecare trebuie sa isi faca meseria, si de aceea as fi de parere ca ar trebuii sa cumperi mai bine tot ce ai nevoie din lemn (lazi, rame, etc) decat sa le faci tu acasa si sa risti sa iti tai un deget la circular. in plus, iei in cantitati mai mari, si iesi la un pret mai bun decat daca ai lua tu utilajul si apoi sa amortizezi investitia. decat daca apoi vrei sa facei si afaceri cu vanzare de produse din lemn, si atunci e o alta discutie. dar cred ca ar treb sa lasi latura asta celor care deja o fac, si sa te concentrezi mai mult la albinarit.
2. nu am vazut in planul tau nici un utilaj care sa permita o descarcare si incarcare mai rapida a lazilor. poate ar treb sa te gandesti ce inseamna sa descarci 150 de stupi manual dintr-un camion. oricat de atlet ai fi tu, la final abia mai umblii, si sa nu mai vb de faptul ca ai nevoie de oameni sa te ajute. cred ca ar treb sa te gandesti si la alta.
3. momentan, la noi in tara e greu sa scoti toate magaziile si sa le extragi la un depozit centralizat. si la americani, acest lucru e posibil datorita faprtului ca se plateste polenizarea, si atunci el priveste mierea ca pe un ciubuc.altfel nu ar scoate costul transportului magaziilor din pretul mierii.


in mare planul tau e posibil; dar cu mici modificari si mare atentie la venituri si incasari. trebuie cativa angajati, din cate vad eu cel putin 3.
pretul mierii din pacate e mult mai mic decat preconizai tu in exemplul tau, dar era doar uun ex deci nu tinem cont de cifre. exercitiul era important, si a reusit dpdv al fermei apicole moderne

sa speram doar ca o sa si poti sa faci ce ai propus.

in schimb am mai vb cu unu altul despre stivuitoare, si se pare ca nu stie nimeni daca trebuie sau nu platite taxe daca aduc un stivuitor din UE la noi in tara, sau daca treb inmatriculat in orice fel la noi. ma poate ajuta cineva cu aceasta informatie va rog frumos.
multumesc,

spor la munca, miere multa,
cu stima
Radu


27-05-2009 15:05:12
E-mail  
AndreiRN
Vizitator
radudulau a scris:


nu am vazut in planul tau nici un utilaj care sa permita o descarcare si incarcare mai rapida a lazilor. poate ar treb sa te gandesti ce inseamna sa descarci 150 de stupi manual dintr-un camion. oricat de atlet ai fi tu, la final abia mai umblii, si sa nu mai vb de faptul ca ai nevoie de oameni sa te ajute. cred ca ar treb sa te gandesti si la alta.

Doua persoane peste 60 de ani varsta au descarcat 260 de stupi intr-o noapte cu stivuitorul fara probleme.
Si au pus 4 la fiecare 100m in livada.


27-05-2009 19:46:19
   
radudulau
apicultor
Mesaj Privat

Din: Paris, France
Inregistrat: 23-04-2006
Postari: 273
Andrei, eu intr-o ora jumate, cu un ajutor care sa adune plasele si ce trebuie, incarcam un Tir cu albine, si de descarcat il descarcam camionul in mai putin de 2 ore. acuma, spune te rog tu la colegii nostrii cate familii de albina intra pe un camion, un "semi-load"; intreaba pe colegii tai acolo sa iti spuna ei daca tu nu stii exact.
de aia spun ca trebuie cand faci stuaprit sa te gandesti si la bunastarea spatelui tau. eu sunt de parere ca numai negrii si tractoarele muncesc ( un pic rautacios, dar ma refer la oamenii aia care la sf zilei pica gramada de oboseala), deci noi care nu suntem nici negrii si nici tractoare, trebuie sa folosim materia cenusie data de la cel de sus, ca sa ne usuram munca. eu cand stau si ma gandesc ca in fiecare primavara si toamna descarc si incarc camioanele si pavilioanele si apoi 2 zile umblu aplecat de spate si iau calmante, etc... mi se pare usor idiot sa nu incerc sa fac tot posibilul sa imi usurez mie munca.

de aia am deschis discutia asta aici, pentru a discuta cu colegii nostrii si a gasii solutii la usurarea muncii stuparilor de la noi.

multumesc,
radu


02-06-2009 17:16:55
E-mail  
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Mesaj Privat

Din: dambovita razvad
Inregistrat: 27-12-2008
Postari: 5534
radule, scrii prea mult si ma obosestiuite,toate astea de mai sus eu tziam dat banii astia  astaprimavara...fa un total catzi bani am bagat..ce avem..plus cele patru sute de familii de albine...salcamul a mers..deci stii ce am scos...ce facem cu salcamul extras(propune ceva)..si hai la tei!!

dar la toamna te strang de rotunjoare...ce ai facuit cu banii mei si cat ne-a iesit!


02-06-2009 18:17:12
   
AndreiRN
VizitatorMi-au picat in mana doi paleti frumosi din plastic negru.
Am asezat unul in curte si am pus 4 funduri cu plasa si 8 cutii 1/1 si capacele.
Arata frumos.
Acuma urmeaza sa-l duc in noua stupina si sa le umplu cu albine.
Sa prind cu suruburi fundurile de palet?
Sa prind cutiile de fund?
Sau sa las totul liber ca e mai usor de lucrat.


02-06-2009 19:17:32
   
radudulau
apicultor
Mesaj Privat

Din: Paris, France
Inregistrat: 23-04-2006
Postari: 273
pai nu poti sa iti cumperi sau sa iti fabrici cateva cleme? daca le insurubezi de palet, o sa iti fie mai greu mai tarziu sa lucrezi cu ei. in plus trebuie sa pastrezi o distanta intre rame si fundul lazii. eu cred ca daca ai putea sa le fixezi cu cleme ar ti ok, dar daca apoi tu nu le muti din loc, nu vad rostul sa le fixezi deloc. daca nu ai de gand sa le plimbi , mai bine lasa asa lazile, o sa iti fie mai osor de lucrat cu ele.

08-06-2009 13:21:05
E-mail  
AndreiRN
VizitatorFundurile mele de stup cu plasa sunt prinse de 2X3 ca talpici date cu ulei ars si merg bine pe paleti.
As putea sa prind stupi cu platbanda cu gaurele si suruburi sau doar cu cinga jur imprejur individual sau cate doi.
O sa experimentez mai multe metode ca atunci cand o sa pot muta cu paleti cu tot sa mearga ca uns.
Deocamdata or sa fie doi si doi pe palet si o sa pun un mic placaj sa separe intrarile macar vizual.


09-06-2009 00:54:19
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
pierdusem locatia aceasta unde era pusa aceasta diuscutie... de.. forumul devine din ce in ce mai mare, cred ca avem nevoie de un "cuprins" sub forma unul motor de cautare

Pt Radu, asa e nu am prins in plan cumpararea nici unui mijloc de manipulare a stupilor, plecand de la logica romaneasca sanatoasa ca mai bine mananc mamaliga cu ceapa pana imi fac casa, pe urma stau inuntru si mananc fasole cu carnati!!

Sa ma explic: avand fonduri limitate (nea Janese e cam scartar desi aparent doar se scalda in foduri  =D ), m-am gandit ca mai bine investesc initial in faza de productie asigurandu-mi un venit ulterior, si atunci imi voi cumpara si manipulare mecanica de orice fel, decat sa am manipularea da' sa nu am ce... manipula... )

Un an -doi maxim cu carca eu zic ca nu e rau, ne mai invata valoarea muncii de jos ca sa apreciem la adevarata valoare mecanica mai tarziu. Aveam un profesor in facultate, Domnul Pisota,  care spunea ca "o priomavara frumoasa nu este nicicum apreciata la adevarata valoare daca nu vine dupa o iarna puterninca" 

Lasand gluma deoparte, cam dinm cauza asta am mers pe linia asta cu investitiile.

Nu il contrazic pe Andrei decat in mot pozitiv - tipii respectivi, cu stivuitor, ar putea sa descarce cu mult mai mult decat au facut ei. Paletizati, aia ar fi cam 65 paleti, o treaba de max 2-3 ore... Cunosc potentialul mecanizarii si il apreciez..


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

16-06-2009 16:12:21
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
tot pt Radu -  in ceea ce priveste mecanizarea, eu as merge pt o macara hidraulica precum cea care se pliaza in loc de stivuitor.

Motive: montata in spatele camionului, poate deseervi atat camionul, cat si remorca atasata cu incarcatura de stupi paletizati; poati manevra cu ea si alte incarcaturi nepaletizate ; este usoara si ocupa loc foarte putin; se poate demonta usor de pe camion, in max 2 ore in 2 oameni si montata la loc de dimineata pana la pranz.

Pt stivuitor vad un impediment - ocupa loc util mai ales la pastoral. Are si alte avantaje, nu contrazic...


In ceea ce priveste intrebarile tale,  mai mult ca sigur ca nu trebuie sa platesti taxe in Ro daca utilajul e din UE, nu ai nevoie sa il inmatriculezi ca nu este vehicol auto, si nimeni nu va ridica nici o problema atata timp cat nu iesi la plimbare cu el (ceea ce presupun ca nu ei de gand ).

Se pot ridica in schimb intrebari la acte de provenienta atunci cand doresti sa il certifici (mai ales daca il ai pe firma), certificare dpdv tehic ma refer, (este echipament utilizat la ridicat...intra sub ISCIR).

Modificat de echo (16-06-2009 16:35:08)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

16-06-2009 16:16:33
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Mesaj Privat

Din: dambovita razvad
Inregistrat: 27-12-2008
Postari: 5534

echo a scris:

pierdusem locatia aceasta unde era pusa aceasta diuscutie... de.. forumul devine din ce in ce mai mare, cred ca avem nevoie de un "cuprins" sub forma unul motor de cautare

Pt Radu, asa e nu am prins in plan cumpararea nici unui mijloc de manipulare a stupilor, plecand de la logica romaneasca sanatoasa ca mai bine mananc mamaliga cu ceapa pana imi fac casa, pe urma stau inuntru si mananc fasole cu carnati!!

Sa ma explic: avand fonduri limitate (nea Janese e cam scartar desi aparent doar se scalda in foduri  =D ), m-am gandit ca mai bine investesc initial in faza de productie asigurandu-mi un venit ulterior, si atunci imi voi cumpara si manipulare mecanica de orice fel, decat sa am manipularea da' sa nu am ce... manipula... )

Un an -doi maxim cu carca eu zic ca nu e rau, ne mai invata valoarea muncii de jos ca sa apreciem la adevarata valoare mecanica mai tarziu. Aveam un profesor in facultate, Domnul Pisota,  care spunea ca "o priomavara frumoasa nu este nicicum apreciata la adevarata valoare daca nu vine dupa o iarna puterninca" 

Lasand gluma deoparte, cam dinm cauza asta am mers pe linia asta cu investitiile.

Nu il contrazic pe Andrei decat in mot pozitiv - tipii respectivi, cu stivuitor, ar putea sa descarce cu mult mai mult decat au facut ei. Paletizati, aia ar fi cam 65 paleti, o treaba de max 2-3 ore... Cunosc potentialul mecanizarii si il apreciez..


echo,catzi bani tzi-ar trebui tzie ca sa iesi din cacat????(adica sa nu mai ai grija zilei de maine , si sa traiesti de pe urma unei stupine)?

Modificat de janese (16-06-2009 16:20:09)


16-06-2009 16:19:10
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
Nea Jenese, chiar ma gandeam cand o sa iesi la tribuna, ca vad ca nu combati planul meu deloc, nici pozitiv nici negativ

Cati bani am nevoie?? Pai ca sa ai ferma "la cheie" chiar acum, incepem sa discutam de la 100 mii in sus, in functie de gradul de dotare pe care il dorim. Cu diferite variante, locatii, "motorizari" etc.   Poate vi-se pare fabulos, da' vorbim acum de o afacere, nu de taraba in piata

Eu am mers pe planul cu 30.000 tzechini, da' daca mata esti generos, ca tot ai vandut acum salcamul, si mai pui pe masa 15.000 iau si macaraua sau stivuitorul pt Radu...  daca nu, ma tin de plan, strang din ...obraji si iau mai incolo


Astept si eu parerea Dumneavoastra referitor la intreg planul, ca e facut pana la sf anului viitor daca nu ma insel. Cum citeam in alta parte detineti functie in management si vreau si eu sfatul unui profesionist in management.. merge sau nu? o analiza de puncte tari vs. puncte slabe??

Referitor la partea de apicultura, aici e si mai si... eu am zis sus si tare ca sunt incepator, deci sunt numai ochi si urechi

Modificat de echo (16-06-2009 17:03:11)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

16-06-2009 16:43:25
   
Pagini:  1 2 3 4 5 6 ... 7    
Mergi la
Forum Gratis


 Termeni si conditii . Confidentialitate