andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
|
|
Dragii mei, dupa o lunga perioada de hibernare(va asigur uscata, fara prea mare consum inafara de o tuica curata de-acasa), revin cu un mic cadou pe 2009.
Va urez lectura linistita.
Folosirea botcilor
Apicultorul debutant ar putea gandi ca poate introduce botcile direct in stupul creat, ignorand introducerea acestora mai intai in nuclee de fecundare. E o idee gresita, iata cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont:
-acceptarea unei botci sau unei matci neimperecheate e mult mai dificila intr-o familie numerosa decat intr-un nucleu. - unele specii de albina accepta mai bine decat celelalte - botcile sunt mult mai repede acceptate intr-o familie care nu poate creste matci. - introducerea intr-o familie normala ocazioneaza o intrerupere in perioda ouatului(lipsa de oua si larve), pana la fecundarea matcii. - daca matca se dovedeste a fi slaba, sau nu revine din zborul de fecundare, colonia de baza se va gasi puternic slabita, chiar perduta. - calitattea pontei matcii este foarte dificil de controlat intr-o familie de productie. Cum procesul de selectie implica eliminarea unor matci, e preferabil sa se utilizeze pentru acest lucru, nuclee de fecundare. - controlul pontei e dificil in pastoral.
In concluzie nu vom utilizza botci sau regine nefecundate in mod direct, ci le vom pregati in prealabil in microcolonii, timp in care matcile vor fi fecondate, realizeaza ponte de test si apicultorul elimina matcile deficitarie. Apoi sunt matcile performùante ce vor fi introduse in familiile de productie. La acest nivel , apicultorul poate achizitiona matci performante de la un producator profesionist, ramanandu-i sa metrizeze doar masura de introducere.
Destinatia botcilor la iesirea din finitori(J + 10).
Multi apicoltori prefera sa lase matcile sa fie nascute intr-un incubator electric.Metoda permite controlul morfologiei matcii, marcarea acesteia . Altii preferì sa lase matca sa eclozeze intr-un nucleu de fecundare.Acestia introduc direct botca in nucleul de fecundatie;
Material:
Exista o cantitate mare de nuclei de fecundare pe piata sau la apicoltori profesionisti. In functie de volum, cunoastem in general doua tipuri:
1. Nuclee mici, formate cu 1-5 rame mici, in care incape un polonic de albine. Sunt dificil de condus,(umplere rapida, roire, sensibilitate la schimbari de temperatura) si nu ofera o suprafata suficienta ptr. estimarea pontei matcii. Sunt insa economici in albina. 2. Nuclei de fecundare cu material standard(1-5 rame de corp Dadant sau Langstroph), necessita mai multa albina dar permit o mai buna evacuare a calitatii matcii.
La introducere putem inconjura lateral botca cu un cordon fin de sarma de aluminiu, lasand capatul liber(niciodata o albina nu roade in capat botca, ci numai lateral).
Aici apare fig .9.
Mod operator pentru introducerea botcilor
- introducerea intr-un nucleu de fecundare cu puiet.
Cazul cel mai simplu pentru un apicultor debutant. Se ia un nucleu cu 5 rame(sau cu 3 rame dupa ce am reduit suprafata cu poliester). Se populeaza nucleul ca pentru un roi artificial normal(puiet, pastura dar fara matca). - se deplaseaza roiul intr-o stupina de crestere ~ 1,5 km deportare de stupina de baza. - - se va introduce botca seara cand totul e calm, cu gestori calme, ferme(fara mult fum, rapid si precis)(figura 10).
Cu albinele care accepta bine, gradul de reusita e de 80% . Daca nu, vom urmari metoda pe o perioada mai lunga , in maniera urmatoare : - dupa deschiderea nucleului, se va astepta 6-8 zile pana cand albinele vor executa crestere de botci. - Vom distrugge in totalitate botcile in momentul introducerii botcii. Introducerea intr-un nucleu de fecundatie fara puiet si nici oua. E o tecnica utilizzata p escara larga. Nucleii sunt costituiti din pachete de albine(nuclei fara oua, puiet sau matca). - intr-un nucleu dotat cu cel putin o rama de provizii introducem intre 300-800g albine in functie de volum. - introducerea botcii se face in momentul popularii nucleului, sau dupa aproximativ 2 ore de adaptare cu sentimentul de orfanizare, intr-un loc obscur si bine ventilat. - nucleii sunt trasportati in aceeasi seara in stupina de crestere si vor fi deschisi.
Mod operator de introducere de matci nefecundate Acceptarea matcilor nefecundate e in general in cazul albinei negre, mai dificila decat a botcii. Reusita e superiora in cazul pachetelor de albine care contin albina tanara. Procedura e aceeasi ca in cazul botcii, numai ca acum introducem o matca nefecundata. Vom utilizza aceeasi tecnica ca in cazul introducerii de matci fecondate:introducere directa, semi-directa, indirecta, dubla). Prezentam aici metoda traditionala cu cutie de introducere si candi. - Matca virgina se introduce singura in cusca imp)impreuna cu candiul care obstructioneaza iesirea. - Vom face o gaurica de 1 mm in candi. - Cusca e pozitionata intre 2 rame in mijlocul cuibului. - Albinele vor elibera matca , lingand candiul. - Se va opera seara, dupa ce nucleul e instalat in stupina de creste. - Cusca e scoasa din nucleu la verificarea pontei.
Transportul botcilor Botcile sunt sensibile la frig si socuri verticale. O buna metoda de transport daca stupina de crestere e departe de cea de baza, consista in a le plasa “cu capul”, varful in jos, in gauri amenajate intr-un bloc de poliester. Ansamblul respectiv se introduce intr-o cutie cu capc, mentinuta la 30-35 °C, cu ajutorul unei sticle incalzite. – Fig 11
|
|