APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Criscristina92
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 80 ani

APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / Cum cresteti matci?    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 12
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 753
Credeti ca stupul care creste matci poate cumva sa transmita ceva din caracterele lui matcilor crescute, cu toate ca nu provin din oua de la matca lui?

Logic ar fi sa conteze doar cantitatea de laptisor pe care familia crescatoare o poate oferii larvei (ofera vigoarea), nu?  NU CRED ca se poate transmite matcii prin laptisor sau simpla prezenta in stup vreo informatie, vreo gena sau vreo "educatie". Voi ce credeti?
Daca credeti ca se poate transmite altceva, va rog sa-mi ziceti si mie ce ar fi aceasta si sa dati si argumentele de rigoare, bineinteles!


pus acum 12 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3248
Atat albinele doici cat si matca mama sau trantorii pot influenta cresterea:

- albinele doici pot influenta performanta reginei: ex - pontarea...
- matca mama si trantorii pot influenta caracterele: predispozitie la roire, productivitatea, blandetea, etc.

Cel mai mult conteaza matca, celelalti 2 factori fiind secundari. Ex:

- orice urmasa de Aurea pe care o am ponteza din leat in leat, la fel ca regina mama. Astea merg bine in multietajat. Sunt rame de puiet extraordinare la vedere.
- orice urmasa de Carnica are pe rama de puiet o coroana de minim 1/4 din suprafata totala a ramei, la fel ca regina mama.

In ambele cazuri, matcile fiice se comporta similar matcii de origine.

Deci, matca este esentiala...

Modificat de lucky5strike (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
E-mail  
maximus
Vizitatorfamilia crescatoare poate influenta la viitoarele matci caracterul de roire,motiv pentru care nu este indicat a se da la crescut botcile unei familii roitoare.

       cat despre celelalte caractere,depinde daca ele sant dominante sau recesive,precum si de  numarul generatiilor care se trag din matca mama.pentru o mai usoara intelegere voi posta si 2 scheme.

       nenea lucky,in acest post al dumitale ai cam aberat...nu am vrut sa te iau in tarbaca dar...se pare ca te contrazici chiar tu in cele ce scrii.iti urez lectura placuta si...o corectie pe masura


21.2KB


pus acum 12 ani
   
maximus
Vizitatornu stiu de ce a iesit pe fond intunecat...nu se observa prea bine modul de transmitere al caracterelor


21.2KB

Modificat de maximus (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
maximus
Vizitatoraici se poate observa ca in functie de nr. de generatii care ies dintr-o matca,trantorii au o implicatie mai mare.la prima generatie caracterele mamei se transmit in proportia cea mai mare,urmand ca apoi de la a doua generatie sa scada.este si motivul pentru care cei care aduc buckfast de afara,trag o linie la maxim din ea,pentru ca din fiicele ei nu mai au ce trage...

  atentie deci la selectie,daca o matca v-a placut anul acesta ,anul viitor puteti fi siguri ca fiicele ii vor semana,dar nepoatele....sant cam cu semnul intrebarii


20.7KB


pus acum 12 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3248
Harnic baiat, harnic! Numai ca a aduna poze de pe internet e simplu, pe cand a vorbi din experienta e mai greu... Parerile tale sunt, hm... dar tu ai altele in cap decat sa porti un dialog, Eu vorbeam de rase, tu ai vorbit de un hibrid.

1. Carnica si Aurea sunt rase si in rasa caracterele se transmit fidel.
2. Buckfast e un hibrid si problema stabilizarii lui ca rasa nu s-a pus inca, tinand cont ca matcile pierd in timp caracterele valoroase...

Acum, noi cam vedem ca tu esti un baiat destept, dar si cam repezit uneori...pus acum 12 ani
E-mail  
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 753
maximus srie:
1. "familia crescatoare poate influenta la viitoarele matci caracterul de roire,motiv pentru care nu este indicat a se da la crescut botcile unei familii roitoare."

Te rog mult sa dai detalii si argumente. De unde ai aflat aest luru si cum se explica?
Nu mi se pare nici logic si nici fiziologic ca mancarea oferita de familia crescatoare (sau o fi vreo "educare" ) sa aiba influente asupra caracterelor fiicelor matcii. Daca cumva ai detalii, te rog sa le spui  (si din ce surse le stii - poate sa fie siexperienta sau folclor, nu ne deranjeaza).
[nu de dragul de a ma certa te rog, ci de curios. e foarte interesant ce spui si merita discutat si/sau cercetat]
         

2. "aici se poate observa ca  ...la prima generatie caracterele mamei se transmit in proportia cea mai mare,urmand ca apoi de la a doua generatie sa scada ...ca din fiicele ei nu mai au ce trage..."

!!!ATENTIE!!!  [pe imaginea ta "brovn=dominant" nicidecum "brovn = matca"]
Valabil doar daca matca ar avea doar gene dominante si trantorul doar gene recesive. (ceea ce e imposibil la un individ indiferent de specie sau sex, oricat de selectionat ar fi el). Cred ca se fac mari confizii si ar fi de folos consultarea cartii de genetica si/sau ameliorare.

3.   "nenea lucky,in acest post al dumitale ai cam aberat...nu am vrut sa te iau in tarbaca dar...se pare ca te contrazici chiar tu in cele ce scrii.iti urez lectura placuta si...o corectie pe masura"

Mie mi se pare tot ce a zis domnul prof. Radut logic, chiar stiintific si nu inteleg unde s-ar fi contrazis singur. Scuze ca la acest punct mic am alta parere decat tine! (cel mai interesant ar fi sa raspunzi la marea intrebare de la punctul 1. )

Modificat de Dani Popovici (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
maximus
Vizitatornenea popovici,eu nu ma cert cu nimeni...ca mai strecor din cand in cand cate o ironie,asta e altceva

    in posturile anterioare am vrut sa evidentiez faptul ca transmiterea caracterelor la albine mai ales cand vorbim de imperechere in aer,cu trantori neselectionati este ceva imposibil de prevazut si de apreciat.in prima imagine,cea care s-a innegrit este prezenta matca si trantorele,atat cu gene recesive cat si dominante.se poate vedea cum matcile fiice poseda ambele caractere.tinand cont ca matcile se mai imperecheaza cu mai multi trantori,ne putem imagina ce harababura este pe acolo...singurul lucru pe care ne putem baza ca stupari daca vrem o ameliorare e sa acceptam ca matca mama are o pondere de pana la 80% in transmiterea caracterelor la matcile fiice...in rest vedem in decursul anilor.

  si acum intrebarile dumitale:

  1. nu este ceva inventat de mine,am citit in mai multe locuri.interesant e ca prima data am aflat treaba asta acum un an si ceva,de atunci am mai gasit-o si in alte lucrari.desi multa lume este sceptica,eu tind sa cred ca e adevarat.pasim pe un teren putin cunoscut si explorat chiar si de catre cercetatori,dar concluziile sant uimitoare.am sa incerc o explicatie simpla pe intelesul tuturor.

pornind de la ideea ca fenomenul de roire este intai de toate un fenomen hormonal,laptisorul activeaza anumiti centri hormonali ai viitoarelor matci,de unde exacerbarea acestui instinct.de aceea provenienta hranei larvelor este importanta.ar fi ceva de genul anumitor substante care actioneaza la locatii tinta bazandu-se pe o anumita "recunoastere".


    insa,in nici un caz nu influenteaza ponta ,asa cum spunea lucky

2.am raspuns mai sus,cu exceptia hibrizilor,unde se stie ce inseamna "vigoarea hibrida".

3.nenea lucky spune asa:

       - albinele doici pot influenta performanta reginei: ex - pontarea...

        Cel mai mult conteaza matca, celelalti 2 factori fiind secundari. Ex:

- orice urmasa de Aurea pe care o am ponteza din leat in leat, la fel ca regina mama

    nu vezi nici o contradictie aici??


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 753
Da. Eu inteleg ca cel mai mult pentru selectie conteaza matca mama si da rezultate cat de cat pozitive selectia matcilor mame - chiar daca apar si scapari datorita lipsei controlului trantorilor, sau ceva defecte ale crescatorului, de aceea "cel mai mult conteaza matca" . (rezultatele sunt undeva la 40-70% predictibile la albine, iar daca se controleaza imperecherea - valabil doar la alte specii - de 80-90%).          Ponta este influentata prin faptul ca o buna hranire face matci mult mai mari si mai viguroase, deci mai prolifice, provenite din familiile crescatoare bune.              Cat despre felul cum depun ouale pe rama si numarul acestora este un caracter transmis genetic pe care omul l-a constatat pur si simplu.   - Eu asta am inteles si asta cred ca a vrut sa transmita domnul Lucky.
Merci pentru explicatii si reveniri!


Dar sa revenim la ce e mai interesant (caracterele matcii):
Am auzit si eu idei vagi in legatura cu ce spuneai si dumneata despre transmiterea de caractere de la crescatoar la matca. Dar vagi si nu stiam ce sa cred.
Mi se pare posibila explicatia pe care ai dat-o cu hormonii si anumiti centrii activati[/-bili](este prima ipoteza logica pe care o "aud" la acest subiect), dar daca cumva stii si aflii mai multe, te rog sa revii  cu detalii si explicatii si mai amanuntite, eventual surse bibliografice (Promit si eu ca revin daca cumva gasesc ceva despre acest subiect!).

[Logic mi se parea sa profiti de starea de "friguri " a unei familii si sa o transformi in crescator pentru ca hraneste botcile foarte bine. Sunt foarte curios daca este sau nu corect cum am gandit pana acum. Si caut DOVEZI si explicatii pertinente - pe care inca nu le-am gasit. Am gasit doar pareri.]


pus acum 12 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3248
Permite-mi sa il lamuresc putin ca s-a zapacit tot incercand sa arate ca gresesc:

1. Albinele doici influenteaza capacitatea de ponta a reginei in sensul ca daca botca nu e vizitata/hranita de suficient de multe doici, matca va iesi mai slaba. Care parte nu o intelegi?

2. Orice urmasa de Aurea ponteaza din leat in leat - familia unei regine Aurea nu blocheaza cuibul matcii, astfel ca regina dezvolta nestingherita ouatul. De aceea, pe-o rama de puiet de Aurea nu prea gasesti coroana de miere,  ea fiind stocata in etaj sau in marginase. Alt exemplu: daca pui un artificial intr-un stup cu Carnica, la un cules de 1 kg/zi regina il ocupa in medie jumate cu puiet, restul va fi cu miere; Aurea il ocupa 90%...

Tu daca nu ai lucrat cu Aurea ce poti sa intelegi de aici?


pus acum 12 ani
E-mail  
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3248
Dl Popovici, pe forum sunt doar informatiile. Adevaratele dovezi se gasesc in stupina.

pus acum 12 ani
E-mail  
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 753
Adevarat, dar despre titrul hormonal in loptisor, efectele lui (si poate unele statistici sau descoperiri facute de altii inaintea mea in stupine mai mari)... nu pot afla in propria stupina. Insa in echipa putem trage si concluzii mai bune decat de unii singuri.

La ceea ce nu a inteles Maximus despre matcile tale si calitatea crescatorului, cred ca am inteles corect ce voiai sa spui 

Deci invit membrii sa mai zica ce stiu despre cum poate influenta o familie crescatoare calitatea matcii. Cat mai coerent daca se poate!


pus acum 12 ani
   
maximus
Vizitatorheei,dom' profesor...nu lua totul personal,nimeni nu iti cauta nod in papura

 
1. Albinele doici influenteaza capacitatea de ponta a reginei in sensul ca daca botca nu e vizitata/hranita de suficient de multe doici, matca va iesi mai slaba. Care parte nu o intelegi?

  nu este intotdeauna valabil acest lucru.am avut cazuri cand o matca mai mica(sau mai nehranita,ai spune tu)a pontat mult mai bine decat una mare,si pe o perioada mai mare de timp.capacitatea de ponta nu este influentata atat de  nr.de albine doici,cat este influentata de hrana pe care o primesc acestea. cu 1000 de doici hranite bine scot o matca mai buna decat cu 20.000 hranite mai putin bine...

2.ceea ce numesti tu aurea la tine in stupina,de fapt este un metis.tocmai am discutat despre imperechere in posturile anterioare....cum poti  sa sustii ca ai Aurea in conditiile in care imperecherea este cea pe care o stim cu totii??am avut ocazia sa vad aurea la lucru,si nici pe departe nu lucra cum spui.dar aurea cu pedigree...daca te uiti mai bine si la "carnicile" tale,vei intalni familii si familii,cu sau fara coroane de miere,cu ponta mai mult sau mai putin masiva pe fagure,etc

    nu mai generaliza,povestile pastreaza-le pentru copiii de la scoala.totul este relativ in apicultura,ca peste tot dealtfel. hai pa....profesore...si mai ia-ti o mica vacantza


pus acum 12 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3248
Fii binecuvantat!

pus acum 12 ani
E-mail  
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 619
Discutia a fost f interesanta si greseste cine sustine ca numai el are dreptate.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 753
stefan1 scrie:"Discutia a fost f interesanta si greseste cine sustine ca numai el are dreptate."
Asa e!

Totusi concluziile mele sunt ca tot ipoteze vagi si neexplicate sau macar neprobate sunt cele care sustin ca familia crescatoare poate influenta caracterele matcii in afara de marime si ... poate ca prolificitate.

lui maximis i-e lene sa spuna mai multe detalii si de unde a auzit...

(si eu am avut pipernicite care ouau de "sfaraia" - dar s-au epuizat intr-un an.Am avut si matci mari si foarte proaste, dar exceptional. Am multe matci mijlocii si fara probleme - duc la fel de bine ca si cele mari)


pus acum 12 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3248
Discutia vad ca a capatat alt curs...

Am evitat sa discut despre matci pe problema matca mare - matca mica... cu toate ca, pentru mine,  matcile "mici", adica cele cu abdomen redus, sunt mult mai susceptibil a fi fost hranite mai slab decat matcile mai "mari", adica cele cu abdomen si torace dezvoltat, picioare zdravene.

Daca este hranita optim, regina tanara va fi una viguroasa, bine dezvoltata. Reginele de salvare nu sunt tocmai bine dezvoltate... de ce oare?

In principiu, fara a face din asta o regula, eu ma astept intotdeauna la mai putin de la o matca ce are abdomen redus. Nu prea am intalnit regine demne de selectionat care sa fi avut abdomen nedezvoltat.

Modificat de lucky5strike (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
E-mail  
Johny
apicultor

Din: Otelu Rosu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 133
Fratilor, un batran care de o viata se ocupa cu apicultura in urma cu cativa ani buni imi spunea pe cand eram si eu un incepator in tainele albinaritului, degeaba este regina mare cat o vaca daca este de neam prost, nu ai rezolvat nimic, mai bine sa evaluam reginele dupa prolificitate, si dupa neam. Si am luat acest sfat de bun pentru ca in cursul anilor am avut ocazia sa vad contradictiile dintre marime si prolificitate. Asa ca sfatul meu este sa faceti selectie masala si veti avea stupi productivi, daca nu Dumnezeu cu mila si indurarea!

_______________________________________
...........a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat in intr-un fagure de miere, si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat. 1Samuel 14; 27.

pus acum 12 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 619

lucky5strike a scris:Reginele de salvare nu sunt tocmai bine dezvoltate... de ce oare?  Laptisorul pentru botce e diferit in functie de varsta larvei, dar diferit si de cel cu care sunt hranite in primele zile larvele de albine. O botca de salvare se face prin transformarea unei celule de albine, cu o larva care a demarat cresterea ca albina. Cu cat i s-a schimbat destinatia mai tarziu, cu atat matca rezultata are caractere mai aproape de o albina. Nu e vorba numai de marime ci si de dezvoltarea sexuala. Poate avea dificultati de imperechere, dar are si o spermoteca mica, astfel ca inmagazineaza putina sperma, si chiar daca va oua uneori chiar bine, se epuizeaza repede.


Johny a scris:

degeaba este regina mare cat o vaca daca este de neam prost


  Normal ca zestra genetica nu se schimba si, daca soiul e  prost, asa va ramane fie ca matca e mare sau mica. Poate varia cantitatea de puiet, viata matcii, dar si cantitatea de substanta de matca, un regulator important al dezvoltarii familiei.

Modificat de stefan1 (acum 12 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 12 ani
   
maximus
Vizitatorlaptisorul difera atat in functie de varsta cum a zis stefan,dar si de hrana pe care o au la dispozitie doicile.la o hrana optima va avea si o concentratie optima de nutrienti.importanta este existenta polenului,fara el chiar daca exista miere in natura laptisorul secretat de doici devine un produs anabolizant ,rezultat prin transformarea corpului gras si epuizarea albinei.

matcile care au fost crescute fara polen nu sant neaparat mici,dar se misca greu pe fagure dupa imperechere,ponteaza putin de la inceput,imbatranesc mult mai repede.nu au vitalitate,majoritatea se imperecheaza foarte greu,unele chiar nu reusesc.

ar fi o parte  buna la matcile de salvare care daca sant crescute in bune conditii duc 2 ani familia fara probleme.prin incetinirea mai timpurie a pontei obliga familia la schimbare linistita.


pus acum 12 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1985
Oua  pe ram nou cu cea mai buna performanta atit la regina cit si per total stup,crescute in cel mai bun stup orfanizat rupte toate botcile si fara sa mai aiba alte larve sau oua.Dupa ce sunt formate botcile se raresc si se lasa numai cele foarte frumoase avind posibilitatea de decupare si dupa capacire puse in cusca tip bigudiu.dupa care sunt folosite in nuclee formate sau roi artificiali.

_______________________________________
http://filip41.sunphoto.ro

pus acum 12 ani
   
Johny
apicultor

Din: Otelu Rosu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 133
Am si eu o intrebare retorica as spune. Ce este preferabil cand pleci in pastoral la salcam, sa ai o productie dupa 2 culesuri de 40 kg. pe fam. si botci de roire in 70 la suta din stupi sau nici o botca de roire in toata stupina si o productie de ti-ar fi rusine sa o spui in soapta daramite cu voce tare. Fiecare trage concluziile in functie de ce vrea de la apicultura!!!!!!!!!!

_______________________________________
...........a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat in intr-un fagure de miere, si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat. 1Samuel 14; 27.

pus acum 12 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1985

Johny a scris:

Am si eu o intrebare retorica as spune. Ce este preferabil cand pleci in pastoral la salcam, sa ai o productie dupa 2 culesuri de 40 kg. pe fam. si botci de roire in 70 la suta din stupi sau nici o botca de roire in toata stupina si o productie de ti-ar fi rusine sa o spui in soapta daramite cu voce tare. Fiecare trage concluziile in functie de ce vrea de la apicultura!!!!!!!!!!

Exista si cale de mijloc, productie buna ,gestionare corecta ,formare roi artificiali fara roi pierduti.


_______________________________________
http://filip41.sunphoto.ro

pus acum 12 ani
   
Johny
apicultor

Din: Otelu Rosu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 133
pentru dl. filip
Acesta este idealul fiecarui stupar profesionist, dar uneori este greu de atins si nu din cauza stuparului si nici a materialului biologic ci din cauze independente de vointa, adica din cauza climaterico-fenologice. Asa ca binecuvantata cale de mijloc  de multe ori se dovedeste o "fata morgana". Cu stima JOHNY


_______________________________________
...........a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat in intr-un fagure de miere, si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat. 1Samuel 14; 27.

pus acum 12 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3248

Johny a scris:

Am si eu o intrebare retorica as spune. Ce este preferabil cand pleci in pastoral la salcam, sa ai o productie dupa 2 culesuri de 40 kg. pe fam. si botci de roire in 70 la suta din stupi sau nici o botca de roire in toata stupina si o productie de ti-ar fi rusine sa o spui in soapta daramite cu voce tare. Fiecare trage concluziile in functie de ce vrea de la apicultura!!!!!!!!!!Ca sa ajungi la 40 kg/familie iti trebuie cam 3 deplasari/3 culesuri de salcam, fiindca e foarte putin probabil sa obtii si la SI si la SII medie de 20 kg/fam... Daca mai faci ceva egalizari pe la 20 aprilie, poate nici nu e nevoie sa-i mai cauti de botci.


pus acum 12 ani
E-mail  
Johny
apicultor

Din: Otelu Rosu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 133
Sunt exact de aceiasi pare cu dv. dar hai s-o spunem pe aia dreapta ca sa inteleaga si cei mai noi si neinitiati in apicultura cam ce se intampla de fapt in stupinile apicultorilor care practica pastoralul. Inainte de a pleca in pastoral cu mai mult timp sau mai putin in functie de tehnica folosita fiecare apicultor care vrea sa si produca ceva face unele manevre in stupina pentru intarirea familiilor ori cu puiet capacit sau cu albine culegatoare. Asa ca uneori ajunge 2 zile proaste si stupii de productie pot sa-si trga botci de roire, dar este un risc asumat de fiecare. Sunt multi pe forum-ul asta care nu se pot numi apicultori ci vanatori sau pescari bineinteles cu ghilimelele de rigoare. Pretind ca au regine de ponteaza ca-n povestile cu prosti, asta tine la incepatori nu la cei ce au cat de cat habar ce inseamna un stup puternic sau o regina prolifica, in rest tot respectul pentru cei ce intradevar pun suflet in aceasta nobila meserie. CU STIMA JOHNY!!!!!!!!!

_______________________________________
...........a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat in intr-un fagure de miere, si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat. 1Samuel 14; 27.

pus acum 12 ani
   
Johny
apicultor

Din: Otelu Rosu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 133
Am uitat un lucru sa spun, o familie preparata inainte de cules poate in conditii bune de cules sa adune in doua deplasari la salcam mult mai mult decat 40 kg. Eu am pus cantitatea asta pentru k nu vreau sa par un tip care ii place SF-ul.

_______________________________________
...........a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat in intr-un fagure de miere, si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat. 1Samuel 14; 27.

pus acum 12 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3248
De acord, de acord, cand sunt conditii bune nu e greu de atins 40 de kg la 2 culesuri. Doar ca nu prea avem asemenea noroc fiindca, de exemplu, la Calafat la salcamul I noi nu mai facem treaba cum trebuie de vreo 3 ani; la Salcamul II merge bine, iar la III/IV e iarasi mai cu cantec.

Daca eu iau in aria mea, de exemplu, ruta Piscu Vechi - Dobroteasa - Cuca - Suici,  la prima locatie e de obicei seceta, ultima e prea in munte si-i nevoie de ceva caldura noaptea sa secrete bine salcamul. Mai sigur de cules sunt la Dobroteasa si Cuca, plus ca mierea va iesi mai deschisa la culoare.


pus acum 12 ani
E-mail  
Johny
apicultor

Din: Otelu Rosu
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 133
Desi nu este rubrica  potrivita cea ce scriu eu aici, ma simt dator cu niste explicatii ca junior member ce sunt pe aicea. Tot respectul pentru dv. domnule profesor, sunteti un interlocutor placut si mai ales unul cu experienta, razbate asta din ceea ce postati pe forumul acesta. Trebuie sa spun ca sunt intru totul pentru cresterea de regine, asta este valabil pentru cei ce se ocupa de apicultura intr-un mod profesionist, despre modul cum este mult de discutat si fiecare are tehnica sa care poate ii este cea mai convenabila. Despre culesul la salcam sunt de acord ca in ultimi 3 ani la salcam 1 nu au fost intrunite in totalitate conditiile pentru un cules bun, dar sa facem apel la memorie si sa ne amintim anul 2000 care la trei culesuri de salcam a fost premiant in ceea ce priveste cantitatea de miere extrasa per/stup. Dupa cum spun nu as vrea sa fiu cosiderat un mincinos dar atunci am avut o medie pe stupina de 104 kg. miere salcam, si asta nu numai eu ci toti colegii mei cu care eram impreuna deplasati in pastoral. In concluzie fratilor faceti selectie riguroasa si mai mult de atat nu plecati in pastoral cu familii mediocre, ci incercati pe cat va sta in putinta sa preparati in asa fel stupii incat sa aveti multa culegatoare la momentul declansarii culesului. CU STIMA SI RESPECT JOHNY!!!

_______________________________________
...........a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat in intr-un fagure de miere, si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat. 1Samuel 14; 27.

pus acum 12 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 675
Dlor,
Am sa va deranjez cu citeva probleme.Nu stiu daca ati avut curiozitatea sa printati si apoi sa faceti o lectura cu creionul in mina a temei "Cum cresteti matcile." Eu am facut-o si am gasit lucruri interesante.Nu am facut-o decit a ma edifica si a putea sa aflu si alte lucruri interesante.
O multime dintre postari au intentia sa spuna ca autotul se stie si ca asta este "parerea mea" fara nici cea mai mica justificare( a lui sau a altora) care sa sustina parerea. Sint de acord(partial) cu afirmatia dlui lucky5strike din 12-0-2006"Bransa stupareasca are in componenta ei destui aiuriti, chiar prea destui. Astia iti scot din burta, din fantezie, ma rog, cifre haotice, idei fanteziste si alte tampenii care pe internet suna credibil, dar in practica dau chix in mod spectaculos."
Incep sa pun semne de intrebare si sa ma mir. In postarea din 12-7-2006 dl lucky5strike afirma urmatoarele:
Dau mai intii toata postarea.” Botcile sunt crescute mult mai bine in stupul crescator decat in starter.

Primul are toate conditiile necesare bunei lor cresteri: matca, larve, activitate normala intr-un cuvant...

In starter e ca si cum ai face botci prin orfanizare.

Fals . Tot atit de bine le poti creste si in starter.Stiti care este singurul motiv ptr care se trec in “finishing colony” ?
“Primul are toate conditiile necesare bunei lor cresteri: matca, larve, activitate normala intr-un cuvant...” 
Domnu’ lucky5strike spuneti_mi si mie ce  legatura au matca si larvele de ii asigura conditii bune sarmanei de botci.Care sint conditiile necesare? Chiar nu vreu sa jignesc dar am sa repet ce scriu toate cartile: Ptr crestere de regine( botci) sit necesare si suficiente : ff multea albina tinara 5-10 zile (doici) si faguri miere(necapacita) si cu polen. Repet intrebarea: stiti de ce se muta in stupul crescator? In unele carti pe care, ca din intimplare, le-am citit Si ptr ex. Mentionez doar”Breeding Super Bee” a lui Steve Taber (ne e profesionist e entomolog si a scris studii si articole mai multe decit aveti dv stupi si regine crescute la un loc). Zic toate acestea mentioneaza acelasi lucru.In studii din jurul anilor 1990 s-a stabilit ca ptr a creste o botca sint necesare ~300 de doici. Am sa scanez articolul din ABJ,vol 131/nr8 1991 si sa-l postez sa vedeti cele afirmate de mine.
“In starter e ca si cum ai face botci prin orfanizare.” Botcile de roire si cele de schimbare linistita sint normale in stup(crescute in prezenta reginei) celelalte fiind toate botci crescute prin orfanizare. Fara exceptie.Punct adica full stop.
Cu stima
PS.To be contented.. adica analiza va continua


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!

http://apismelliferanews.blogspot.com/

pus acum 12 ani
   
Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 12    
Mergi la