APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Kalifa
Femeie
23 ani
Ialomita
cauta Barbat
24 - 65 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Intretinerea albinelor in stupi ME...  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
mircea_bog
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1348
Dupa ce mi-am facut ucenicia cu orizontali si verticali, mi-am facut 20 de STUPI ME corpuri 2x3/4, dupa 1 an de zile am renuntat, de ce ? nu am avut rezultate fie pentru ca poate nu am stiut sa lucrez cu ei fie pe ca zona in care ii am este slab melifera. mi s-a parut greoi de lucrat cu ei. personal cred ca trebuie lucrat cuib pe 2 corpuri de 3/4 si cat pe  1/2. as ruga pe cineva care foloseste ME sa ne explice putin tehnologia de lucru. Va multumesc
Ignatius

*Am mutat postul lui Ignatius intr-un topic distinct pentru a fi dezbatuta mai amplu problematica ME.
Mircea


_______________________________________

Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se.
O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !

pus acum 18 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
tehnologiile de lucru cu ME depind mult de zona si tipurile de cules,trebuie sa adaptezi ca altfel cazi in latura cealalta de a se dovedi cel mai prost tip de stup,mai da niste detalii legate de culesuri,zona ;nu stiu,e destul de complex de explicat,poate te ajut si itzi spun unde ai gresit

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
in orice zona esti mai greu faci dezvoltarea pe "me"decat pe dadant.e rama mica.si va mai spun ceva:cativa in ROMANIA au  stupina pe "me".cunosc pe cineva care are redus stupul pe 8 rame.ii tine vara pe 2-4 corpuri.si el se plange de dezvoltare.se face greu,de aceea a redus la 8 rame corpul.dar si asa e greu.l-am ajutat cu documentatie tehnica,pt ca si eu am cativa stupi pe "me".daca vrei sa afli ceva anume iti pot spune .numai intreaba-ma.si acum va intreb eu:de ce stupinele pe "me" sunt ici colo in romania?daca era de nota 10 fi sigur ca toti il adoptam.mai bun e dadantul.desi nici el nu e bun daca e sa vorbim.dar e omologat in romania.ma opresc aici.te salut.

pus acum 18 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
e cel mai bun ME-ul,ma contrazic practic cu voi orcind,binentzeles ajustari atit in tehnologie cit si in capacitate (si eu am doar 8 rame /corp),am trecut pe ME dupa ce am ajuns la 100 de familii pe dadant si m-am sufocat in munca,pe ME nici nu simt ca lucrez,nu prea exista stupini de ME la noi din aceleasi motive in care inca in agricultura se folosesc inca caii si se face pe suprafetze de sub 1 Ha

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
sa-mi demonstreze mie unul de aici de ce in anii cu o dezvoltare precara stupul dadant depaseste stupul"me" la dezvoltare.me-pe 8 rame e mai bun....dar tot me e.adevarul e ca un me da mai multa miere,dar ca sa dea ii trebuie dezvoltare.si atentie!oricum sunt anii, pe dadant te dezvolti dar pe me -mai greu o faci si ajungi la salcam cu 5 albine.ia calculati raportul:rama spatiu clima si sa vedem ce iasa.ajungeti sa reduceti la 8 rame din 10......dar dadantul  tot dadant este.ce va spun va spun din pura experienta.lucrez cativa me de ani de zile.iar referitor la lucru:sunt metode de a-ti usura munca indiferent de stup.
               si sa va mai spun ceva ce nici eu nu am crezut.folosesc stupii verticali pe 2-3 corpuri dadant.la inceput am crezut ca e o aberatie.sustineam dadant cu mag me.batranii ma ascultau doar.
                si am incercat metoda cu 2-3 corpuri dadant.
                si vreti sa stiti rezultatul?
                rari tineti pasul la productie....nu e o lauda,evidenta vorbeste.
                si acum sa va spun dezavantajul:nu poti lucra industrial.acum lucram la o metoda de intretinere industriala.
   aici ma opresc nu inainte de a va sfatui sa incercati si voi ....iar dupa aceea mai vorbim.<dar nu uitati execut pastoralul>,pt.loco nu-l recomand.va salut.


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
axor eu cred ca ar trebui sa ne intalnim sa discutam de me ca aici spatiul si contactul sunt reduse.oricum va fi o discutie interesanta.te salut.

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
revin.cred ca mai interesant ar fi sa ne intalnimtoti practicantii"me",cu dovezi si sa dezbatem problema.ce ziceti?

pus acum 18 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

albinutza a scris:

revin.cred ca mai interesant ar fi sa ne intalnimtoti practicantii"me",cu dovezi si sa dezbatem problema.ce ziceti?


Cand faceti asta, particip si eu ca arbitru...


pus acum 18 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
albinutza - in anii cu o dezvoltare precara nu as fi asa de sigur ca dadant depaseste me    poate dezvoltarea familiilor slabe este mai buna pe sistem dadant decat me - aici poate ai dreptate - dar nu este obligat nimeni sa ierneze familii slabe   si nu va fi nevoie daca aplica cateva masuri, prima ar fi:
Se stie ca pe aproepe toate tipurile de stup maximul de ani cat se poate tine intr-o familie o matca este 3, pe me este 2 pt ca se uzeaza mai repede ( oua in medie cu 20% mai mult ) - unii chiar folosesc  schimbarea anuala a matcilor ( in fiecare toamna ) iar rezultatele sunt mai mult decat f bune iar metode de lucru este f simpla.
Recunosc ca pt cei care folosesc pavilioane un stup dadant pe 10 sau mult mai bine pe 12 + 1/2 caturi pe jumatati de rama dadant este recomandat, me avand aici ceva probleme din cauza inaltimii ceva mai mari si deci a spatiului ocupat, pana la urma a numarului de familii care se pot transporta simultan.
Dar in conditiile actuale in care apicultura tinde sa fie o apicultura moderna si incepe incet incet sa se inspire din metodele folosite de apicultorii din tarile mari producatoare de miere ( unde me se foloseste in proportii mari ) multi apicultori ( sau cel putin care ii cunosc eu ... cunosc destul de multi )  incep sa foloseasca me pe 2-3 corpuri, exploatati pe platforme de cate 4/platforma ( incarcarea se face hidraulic, altfel nu se poate ) iar rezultatele ca volum de munca si productie sunt f bune.  daca cineva vrea sa stie o metoda de inlocuire e matcilor o pot posta ...

Modificat de jonny_it (acum 18 ani)


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 18 ani
   
nrista2000
apicultor

Din: arad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 64
eu am avut stupii pe ME si majoritatea i-am trecut pe dadant cu magazie 1/2 su me.
mi se pare ca in me se face prea multa albina si prea putina miere,poate gresesc.
lucrez in pavilion si mi se pare mai practic cu dadant.
e mai greu in pavilion sa lucrezi cu caturile de me,mai ales cand sunt pline sau chiar si primavara la inversarea caturilor.
cred ca metoda de care a scris jony cu platforma este de viitor dar neaparat cu schimbarea matcilor anual sau macar la doi ani,(anul asta am pierdut 10 matci,erau de 3 ani dar si una de 2 ani).
apropo,in primavara asta cel mai bine s-au dezvoltat cei 10 stupi din lazi orizontale.
cu stima


pus acum 18 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
Si eu am  avut dadant ( pe 20 rame si dadant pe 12+cat )  la     inceputurile "carierei" mele de apicultor 
  dar am renuntat pt ca cel putin la mine nu am reusit sa scot productii asa cum fac acum cu multietajatul. Ceva interesant: chiar daca me sunt recomandati pt zonele mai joase ( campie, deal ) eu la aproximativ 1000 m altitudine unde am fam de albine ma descurc excelent ... acum mai nou ca nu mai fac pastoral .. cel putin cu familiile mele nu.
dadantul se foloseste cel mai mult in Franta, Portugalia, Italia, etc...
me in SUA, China, Germania, Argentina, Brazilia, etc...
Oricum multi apicultori zic urmatorul lucru:
- dadant + cat in pavilioane
- me pt stupinele mari ( peste 250 fam)
- pt celelalte stupine ... ce vrea apicultorul .. sau mai bine zis ce are deja.

Un alt avantaj al dadant-ului este ca pt apicultura bio si in general este mai simplu de folosit pt ca este imposibil sa oua in ramele pt miere, pe cand la multietajat este f usor ca "uiti" ca unele rame trebuie folosite numai pt miere, de aceea unii apicultori care folosesc me s-au orientat spre me pe 2 corpuri pt puiet ( chiar daca matca nu oua ambele corpuri in proportie de 100% restul spatiului este folosit pt polen sau pt nectarul care il va consuma puietul ) + 1-2 cat-uri pe jumatati de rama stas. Am folosit si eu asa ceva si productia este aceeasi ca si in cazul folosirii a 3 corpuri normale de me.
Mai exista asa zise variante de me care nu sunt omologate .. cu rame intre 15 si 30 cm ( inaltime) x 43,5 dar nu s-au dovedit mai bune decat cele pe 23 cm - cel putin pt o zona mai mare - numai in unele locuri s-au obtinut rezultate bune, dar acestea pot fi datorate si faptului ca nu a existat un reper pt teste.


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 18 ani
   
aurel_dumitru
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 10
Cine i-mi poate da un raspuns cat mai clar. Eu sunt incepator pe stup orizontal si vreau sa trec la cel vertical. Este buna varianta aceasta: Soclu,Corp1/1,Corp3/4,podisor si capac ?

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
da jonny,la dezvoltare m-am referit.nu conteaza ca este fam .slaba sau puternica!dadantul depaseste me in unii ani,d.p. d.v. al dezvoltarii.
si mai ceva jonny.nu ai observat ca sunt ani cand intram in iarna  cu stupi mai slabi decat in alti ani?daca asa este natura si nu ne ofera mai mult pai cum sa intri in iarna cu stupi tari.
da nu esti obligat sa intri in iarna cu stupi slabi.
ok! atunci unifici!............dar este o solutie?
nu in toate cazurile.
asa ca daca intri in iarna cu stupi mai slabi ,parerea mea-lasa-i asa;dar unifica-i pe cei mediocri.ca sti cum este daca vine o primavara timpurie si faci o dezvoltare "BETON".hm?ce zici?
se intampla multe in stuparit.
ia tu numai graficele / ani ale bunicului tau si vei vedea raportul:putere fam.la intrare in iarna;iernare;cat de repede a venit primavara(si implicit dezvoltarea ),in raport direct cu debutul la salcam.
         si sa mai sti un lucru jonny:me ,ca si ceilalti stupi ,NU este un stup perfect,DAR este mai productiv.


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
dragii mei,noi ne plafonam cu explicatiile in sistemul "me"!
deoarece este un sistem mai complex,as vrea sa va aud si eu cum lucrati in sistem.
practic pana acum am intalnit numai explicatii din teorie.
da! corect!care se reflecta si in practica.
paremi-se ca axor a inceput sa ne spuna ceva din afara teoriei(din practica lui pura).........si se cam potriveste.
practic ce vreau?
daca tot folosim me haideti sa punem cartile pe fata si sa explicam unele lucruri mai cu dedesubt.
si anume:-iernarea pe 2 corpuri
-momentul de inversare al corpurilor
-organizarea cuibului pt. iarna ........si cand se face(pt.me pe 2 corpuri).
-iernarea pe 2 corpuri=rezultate
-organizarea cuibului primavara.
-organizare cuib pt.cules.
-snelgrovul si aportul asupra fam.
-verificare pur si simplu a stupului(cum se face ,cat dureaza,ce urmariti.)
-rama claditoare
organizare cuib toamna
-cules bogat.blocare cuib si deblocarea sa.
-cand se lucreaza cu corpul si cand cu rama?
cand se sparge cuibul cu corpul si cand cu rama?
   ma opresc aici,nu inainte de a va spune ca aceste lucruri sunt "dileme"pt.unii;si daca le dezbatem poate mai invatam ceva.
AICI SUNT INVITATI TOTI CEI CU PRACTICA SA DEZBATEM "ME".


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
fiindca am dat o idee(banuiesc),consider ca ar fi corect din partea mea sa incep sa va antrenez la discutie.
o prima problema ar fi:iernarea pe 2 corpuri me.
se poate?
normal!
dar cand ,cum ,de ce?
sa vad cum intrati in iarna:cu ghemul in 2 corpuri sau numai in corpul de sus?
si daca ghemul este pe 2 corpuri supravietuieste sau nu?practic vreau sa stiu daca ati descoperit bariera aceea care tine ghemul in viata sau nu (cand este pe 2 corpuri,repet).si anume sa fiu mai explicit:cand are loc bariera si daca o poti trece.
astept un raspuns....
p.s. cred ca am fost destul de explicit........daca nu ,incerc sa ma fac inteles din nou.


pus acum 18 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
e f buna problema pusa,credca tzine f mult de zona,la voi iarna aud ca avetzi puiet prin decembrie ,la mine din octombrie pina in ianuarie nu gasesti asa ceva,deci e exclus sa imi tzina ceva albina in corpul de jos,ghemul se formeaza in partea superioara a fagurilor din corpul de jos si in spatziu dintre rame ,putzin ajunge pe ramele superioare,ramele superioare le pun ful de miere,am iernat comparativ aceeasi putere in 2 corpuri si intr-un corp asemenea dadantului,cel pe doua corpuri a avut o putere dubla fatza de cel pe un corp,cred ca secretul bunei iernari in ME e ghemul format intre cele doua corpuri,repet,cred ca tre adaptata tehnologia la zona
sunt f multe de spus,cred ca cel mai bine ar fii totusi o intilnire,de meritat clar merita,cred ca e secretul rentabilitatzii muncii,din punctul asta de vedere e fantastic


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
da este foarte corect ce zici tu.
bine zici :"totul depinde de zona"
acuma sa-ti spun cum iernez eu stupii  me pe 2 corpuri:
1-cu ghemul format intre cele 2 corpuri(cum procedezi tu)
2-cu ghemul care se formeaza(inainte de iernare) in corp 2
bineinteles in ambele cazuri corp 2 este full de miere,dar in centru cu cateva celule goale pt.formare ghem.
e!in cazul 2 totdeuna ies din iernat.
problema este cazul 1.
si anume :totul este ok!pana la un anumit punct si anume atunci cand partea inferioara a ghemului din corp 1 trebuie sa urce in corp 2.
da se realizeaza actul dar numai atunci cand VREMEA permite.
in cazul in care este nevoie sa se faca trecerea si vine un timp friguros friguros atunci ghemul se compacteaza si partea (de ghem din corp 1)ramane jos si moare de foame.
in acest caz speranta este sa  se inmoaie putin vremea si sa permita sa se afaneze partea inferioara de ghem ca sa urce sus..........dar cazurile sunt f.rare.
am patit-o.primavara,partea de ghem din corp 1 era moarta iar partea de ghem din corp 2 era ok.
deci concluzia mea este ca in zona tm.in cazul 1 de iernat sunt riscuri mai mari ,dar nu 100%.


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
primavara ce faceti?folositi folie intre corpuri sau numai deasupra in stupii me?
de ce se realizeaza mai bine dezvoltarea in corp 2,primavara?


pus acum 18 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
eu nu folosesc folie,cred ca dezvoltarea e buna in corp 2 datorita rezervelor mari de hrana,la indemina,observatzi primavara cum in o saptamina dispare un fagure plin cu miere capacita iar in locul lui apare unul cu puiet (parerea mea=o rama cu puiet=o rama buna de hrana) , cred ca un factor bun primavara timpuriu e departarea mare a cuibului fatza de urdinis,acumularea caldurii sus,2 corpuri are o suprafatza exterioara mare si caldura cu care incalzrste soarele lada e un ajutor deloc de neglijat,daca urmaritzi primavara vetzi vedea ca nucleul de puiet se formeaza dinspre latura insorita a lazii (lazile subtziri net superioare,nu o zic numai eu ci si tot ce am citit,studii referitoare la asta)

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
da ai dreptate,.dar daca ai folosi  folie desupra de cuib si in plus si intre corp 1 si 2 atunci ponta matcii s-ar marii(fiindca ar fi mai cald in stup).
de exemplu sarbii folosesc ,primavara,hartie de gudron(ce se foloseste pe blocuri la acoperire).practic ei invelesc stupii cu hartia de gudron.fiind neagra este mai cald in stup.
si in plus dac ai pune rame cu miere in corp 1,pentru stimulare ar fi ok.
daca nu este albina destula pt 2 corpuri,eu trec corpul de jos deasupra cuibului,pun folie si descapacesc miere,sau stimulez.
   am observat o chestie f.buna.
si anume :cand trebuie sa pun corp 2;nu il pun cu 10 rame o data,ci dau numai 5 rame(in 2 reprize).
sunt cazuri cand in unii ani se dezvolta mai repede fam decat daca as pune 10 rame o data,(fiindca primaverile sunt totusi reci).
tu cand spargi cuibul la me?cand cu o rama si cand cu 2 rame?(ma refer primavara)
da!se lucreaza cu,corpul la sistemul me,dar pana sa ajungi sa lucrezi cu corpul banuiesc ca ai observat ca dezvoltarea se face in mare parte cu rama.
normal de la un anumit prag incepi sa maresti cu corpul si sa lucrezi cu corpul.........sau tu lucrezi altcumva?


pus acum 18 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
corpurile le inversez de regula la pomi,unele familii deja au ouat si corpul de jos,coboara singure cele puternice,pentru la iarna vreau sa imi fac niste huse negre sa le trag peste stupi,ca stimulari folosesc doar turte ce le pun deasupra ,nu sparg cuiburile(zona mea e riscanta,e uneori ff rece primavara noaptea si nu risc,sunt la poalele muntzilor apuseni,largesc doar cu cite un corp intreg,corpurile mele au numai 8 rame(cel de 10 il lua mai greu in lucru,asa la 8 spatziul nu e totusi prea mare si urca repede sus, mai ales daca au o ocupatzie cu turta de sus(momeala ii zic eu , - sunt si pescar ) , sirop nu dau,mi se pare mult de munca cu el si nu are acelasi efect-de stimulare in timp ) ,cam asta e reteta mea primavara

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
axor,incearca sa stramtorezi cuibul primavara ca si la sistemul dadant.
mareste-l cu cate o rama........si cand este momentul mareste-l cu corpul.
foloseste siropul primavara(dar NU  la fam slabe).
si mai vorbim noii dupa aceea.
practic la tine este si zona cu primaveri tarzii..........cam nasol.
fi atent!maresti cuibul cu 1 rama.cand ajungi la 8 rame,pui corp 2 cu maxim 4 rame(atentie!numai in functie de vreme dai 4 rame,.....dac e frig dai mai putin).
practic vei avea 12 rame pe care le regrupezi:6 jos si 6 sus(bineinteles ai spart sus cuibul)+stimulezi+folia sau husa neagra pe stupi.............si mai discutam noi.
practic eu asa fac.
daca ai matci bune,hrana +stimulezi,+daca ai vreme buna=faci prapad.
eu asa fac....de aceea nu inteleg multi de pe forum "de ce 3 corpuri dadant".........numai ca ei nu stiu ca si vremea tine cu mine,+restul de lucrari sunt stas.
daca ai matca buna buna +stimulezi in 3 zile rama terbuie sa fie ouata(daca ai un cules in natura),daca nu ai cules dureaza si 4-5 zile.
foloseste folia,dar atentie la umiditate!
daca ai zona mai rece da-le micocidin primavara (iti spun eu personal cat si cum).
daca te hotarasti sa adopti sistemul meu iti spun mai multe.
nu uita!:primavara:-hrana
                            -caldura
                            -stimulare
                             -tratamente
                             -umiditate aproape 0
...pe langa restul de lucrari si totul e o.k.!
corp 3 il introduci intre corp1 si 2?


pus acum 18 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
stii care e chestia,stiu sigur ca ai dreptate,merge ce spui tu din toate punctele de vedere,dar eu am incercat sa gasesc un sistem si sa mi-l perfectzionez pentru a intretzine 1.000 sau chear mai mult de atitea familii,de aceea am adoptat ME si sa gasesc o solutzie de lucru cu corpul si maxim 8 interventzii pe an.
avem 2 sisteme bune amindoua dar tu ai unul intensiv (care nu ma indoiesc ca da rezultate) , eu unul extensiv-dar pe care il voi aduce ca rezultate aproape de al tau in momentul in care voi tzinea roii ca familii ajutatoare permanente fiindca tehnologiile cu familii ajutatoare se potrivesc de minune la me,dar asta nu pot sa o fac inca numai dupa ce imi fac numarul de familii,de asta eu am cautat sa evit lucrul cu rama.
corp 1 si 2 ramin asa pina in august ,peste pun la salcim corp 3 iar apoi vin cu corp 4 cind 3 e aproape plin de miere intercalat intre 2 si 3,apoi in iulie ramin iar pe 3 corpuri pina in 1 august(un pic depind datele de vreme si cules,am estimat aproximativ)


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
daca folosesti atatea corpuri peste vara ,inseamna ca te dezvolti bine,raportat la zona ta(care este mai capricioasa).
anual si eu imi inmultesc stupii me..............dar deocamdata merg pe dadant ca stupina de baza.
recunosc ca stupul me este cel mai productiv.
+ma bucur ,ca iti faci un stil propriu de lucru si ca cercetezi in domeniu me.
chiar este nevoie axor.
bafta!
cand intercalezi corpurile corpurile,pui in corpul nou introdus o rama cu albine si puiet?
de ce te intreb?
fiindc aam observat ca in unele cazuri cand introduc un corp gol intre 2 corpuri cu albine,albinele din ultimul corp isi trag botci.
probabil spatiul este prea mare si substanta de matca este mult mai putina in raport cu albinele .
rar se intampla dar se intampla.


pus acum 18 ani
   
axor
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 329
nu pun in corpul intercalat numai artificiali,nu mi s-a intimplat,drept ca intercalez numai intre 2 si 3,si 3-ul are de obicei doar miere,eu cred ca fiecare ar trebui sa isi cunoasca bine zona atit ca clima si ca cules iar apoi sa adapteze totul la asta,chear si tipul de stup

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
da asa este.

pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



daca ai zona mai rece da-le micocidin primavara (iti spun eu personal cat si cum).

albinutza,administrarea de micocidin preventiv este la fel cu administrarea antibioticelor...chiar daca micocidinul este antimicotic,actiunea sa este tot ca a unui antibiotic ,cu singura diferenta ca nu distruge bacteriile,ci mucegaiurile,ciupercile....face parte din lista substantelor interzise la analize....asa ca nu cred ca este o idee buna


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
maximus,aici nu ai dreptate.
micocidinul nu contine antibiotic.
acest lucru pe care ti-l spun,doctorul Ionescu l-a sustinut la o sedinta .
am inregistrat pe camera,ce a spus.......deci pot demonstra.
p.s.ce sti tu ca micocidinul este interzis.........practic au fost bla-bla de firma ca sa achizitioneze miere ieftina.
aduti aminte!
era problema cu mierea cu antibiotice si totusi se achizitiona de catre firme miere fara test.
........acuma nu stiu cat si cum ai valorificat miere anii trecuti,dar asta este adevarul.


pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



nu stiu ce sa zic despre achizitionarea fara test,dar stiu ca apartine trecutului,si ca in viitorul cat se poate de apropiat mierea va fi purecata si ultra-purecata pana sa o vinzi.

  hai sa lamurim putin ce e cu antibioticele si antimicoticele astea.

  antibioticul actioaneaza asupra bacteriilor

   antimicoticul actioneaza asupra mucegaiurilor,ciupercilor,fungilor.

  mai exista si antiviralele care actioneaza impotriva virusurilor,si care in apicultura nu se prea folosesc.

   in acest fel, aprox.toata gama de "germeni" patogeni are inamic un tip de medicament.cel mai important lucru este ca la ingerarea in diferite cantitati a diferitelor medicamente cu spectru antimicrobian,antiviral,sau antifungic  pe langa efectul toxic pentru organism se produce si adaptarea germenului la acel mediu.este de fapt si principalul motiv pentru care s-au interzis antibioticele.

cred ca nu numai ele sant interzise,aici intrand desigur si antimicoticele,pentru ca se folosesc,si de multe ori fara rezultat.

acum,la noi,sincer sa fiu am auzit o data vorbindu-se cum ca ar fi interzise,apoi nu am mai auzit nimic.s-ar putea sa fie o simpla strategie de management a ACA,pana sa se limpezeasca cu adevarat lucrurile.

un singur lucru este cert:toxicitatea,clasa din care face parte,efecte adverse.in viitor sigur va fi interzis daca acum nu e,ca de altfel cate si cate substante care se folosesc acum dar nu pentru mult timp. unul nu as administra...acum judecati si voi,si faceti cum credeti...


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
ok!...sa presupunem ca in viitor vor fi interzise medicamentele citate de tine.
.......dar albinele nu se mai imbolnavesc?
+tot medicamentele chimice sunt la putere,ca cele naturiste.......momentan sunt in test.........parerea mea.
iar cu naturistele astea ne vor da practic in cap........
....si stiti de ce?
....poate imi spuneti voi!


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
daca ar fi sa vorbim de toxicitatea medicamentelor,v-as intreba:
-ierbicidul dat la o cultura,nu se reflecta in miere
-padurea stropita,nu se reflecta in miere(ma refer la unele substante folosite)
-poluarea atmosferica,nu se reflecta in miere cu diferitele particularitati?
-etc,etc.
scuze ca am deviat putin de la subiect........dar ei cer.....dar oare ce medicamente au ei si folosesc?


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
iar daca doctorul Ionescu a zis in sedinta ca MICOCIDINUL nu este antibiotic........pai scuza-ma,el e cerecetatorul nu eu sau tu sau altu.

pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



nu este antibiotic,intr-adevar,dar este ceva asemanator.daca antimicoticele vor fi pe lista neagra(nu stiu daca nu sant deja),langa antibiotice,ce ne facem??

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
antimicoticele NU sunt pe lista neagra.

pus acum 18 ani
   
stiubei
apicultor

Din: vaslui
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 36

jonny_it a scris:

  daca cineva vrea sa stie o metoda de inlocuire e matcilor o pot posta ...

suntem  interesat!i
multumesc!


pus acum 18 ani
   
ionica
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 66
Eu sant junior ca moment al intrarii, nu ca varsta.De aceea am ajuns tarziu la discutia despre ME.Nu am o stupina mare ca ale voastre, dar am si Dadant, si ME.Prefer ME din doua considerente majore:
-rama unica;
-nu mi-au roit in 7 ani nici unul niciodata.
Dadantul imi roieste cel putin la doi ani, indiferent de varsta reginei.Am lucrat mult la Dadant cu gratie si magazie 2/3.Toti cei cu gratie au roit.M-am hotarat sa nu mai folosesc gratie, cred cinstit ca le incomodeaza major, si nici nu prea vor sa urce din cauza ei.
Acum vreau sa va spun cum organizez ME pentru iarna.In prima jumatate a lui septembrie verific ramele din corpul de sus.(iernez pe 2x9rame), trebuie sa fie pline si capacite cele 9 de sus.Iau din corpul de jos 2 rame cu resturi de puiet si cu coroane mari de aprox 12-15 cm miere capacita si le urc in corpul de sus cam la mijloc spre dreapta, alternand cu rame pline cu miere.Astfel motivez albinele de jos sa ramana sus pe cele 2 rame cu puiet.Pun benzile de Mavrirol transversal peste ramele corpului de jos, arunc apoi bucati de faguri de 2-3 cmc marime pe leaturile de sus ale ramelor din corpul de jos, apoi asez corpul de sus peste si creez punti de ceara intre corpuri.In felul acesta sigur ghemul se formeaza intre corpuri si poate urca si traversa golul dintre ele.Sa nu uitam ca alinele nu sant pureci sa sara, trbuie sa se catere pe punti de ceara pe care ele le consolideaza si lipesc.In felul acesta pana acum nu mi-a murit nici un ME.Primavara am dat turte doar de doua ori si mi s-a parut incomod si ineficient.Eu las din august 20 Kg mere in corpul de sus, mai putin 2 rame care le cobor lateral jos si le inlocuiescu cu cele 2 cu putin puiet de care am vorbit, ca sa atrag ghemul sus cat mai devreme.Ce ziceti?


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
ingenioasa treaba ionica.
bafta in continuare.


pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



nu stiu daca e bine ca ghemul sa urce sus cat mai devreme,am intelesc ca el urca treptat,la inceputul toamnei gasindu-se undeva in partea superioara a primului corp,iar apoi pe masura consumului de hrana urcand catre corpul al doilea

pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
da maximus asa e.
daca prinde iarna,ghemul, in corpul de jos,sunt sanse mari sa moara in momentul cand trece din corp 1 in corp 2(dar numai daca e frig).
-eu am patit-o.
-dar sunt si cazuri cand ghemul trece linistit din corp 1 in corp 2 fara nici o repercursiune.dar trebuie sa coincida ,trecerea ghemului cu vreme mai putin friguroasa.


pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



pentru ca iarna sa nu prinda ghemul in corpul de jos,e bine ca rezervele sa fie organizate in felul urmator,inca de la inceputul lunii septembrie:jos ceva miere pe ramele laterale,nu mai mult de 1 kg pe fiecare,iar pe cele din mijloc pana in 2-300 gr fiecare.in corpul de sus,toate ramele tre sa aiba miere capacita pana la 2/3 din suprafata,iar cele de pe margini ar fi ideal sa fie pline.in acest fel,la inceputul toamnei,cand noptile sant racoroase albina se grupeaza preponderent in partea de jos,aici avand si puietul,pentru ca ziua ghemul sa se desfaca.pana la venirea iernii proviziile de jos trebuie sa fie consumate,pentru a obliga ghemul sa se deplaseze pe partea inferioara a ramelor din corpul de sus.

chichitza in aceasta problema consta nu numai in coinciderea celor doua perioade,de urcare si vreme cat de cat caldutza,cat si in consumarea rezervelor de jos in timp util.in cazul in care mai raman cantitati mici de miere jos,albinele nu se vor deplasa pana nu le termina,si atunci va trebui ca vremea sa tina cu ele.


pus acum 18 ani
   
albinutza
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 472
da maximus asa este.
dar tu ca sa ai acele 200 300 gr. miere/rama in corpul de jos,descapacesti mierea din rame ca sa o urce sus ,in cazul in care ai rame de 1/2 cu miere?
sau cauti sa ridici ramele cu mai multa miere sus si sa pui jos rame cu mai putina miere.
sunt curios cum faci tu.


pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



mai bine zis "cum as face",pentru ca doar de la anu voi ierna pe ME.

    opresc din timpul  anului pentru corpul de sus rame cu miere pe cat posibil de salcam,care sa aiba maxim 2/3 din suprafata miere,restul sa fie spatii goale.in corpul de jos selectez rame cu putina miere,nu descapacesc,eventual extrag si imi asigur ramele necesare pentru iernare.surplusul,cam 2 rame de minim 2/3 pun la rezerva,pt fiecare familie.


pus acum 18 ani
   
MFA
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 12
Multumesc dlui M-bog ptr ajutorul promt.Am citit cu atentie si am inteles
-nu existo o metoda unica,difera de zona si de individ
-din surse oficiale me este cel mai folosit de capitalistii aia prosti.Le suntem inferiori ca doxa?
-sunt incepator si am lucrat de dadant cu rezultate bune.Am folosit un singur me,am respectat tehnologia de lucru dupa manual,dar rezultatele au fost modeste.Voi incerca cu 8-9 rame pe corp.


pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



ce inseamna rezultate modeste??de asemenea,din ce zona santeti si ce nu a mers bine la ME??

pus acum 18 ani
   
MFA
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 12
Sunt din sud. 0 la salcam si 10 la floare. Familia a iernat pe 9 rame 11 .Am facut greu trecerea pe 34 (fiind incepator mi-a fost mila sa tai ramele pe care le facusem cu greu) . Ramele ptr etaj le-am cumparat si erau goale. Cu toate ca a fost puternic stimulat si a primit rame cu puiet capacit de la altii matca a inceput foarte tarziu ( in luna mai ) sa oua sus.Impachetarea o voi face pe 2 corpuri si voi tine cont de unele sugestii din forum.

Modificat de MFA (acum 18 ani)


pus acum 18 ani
   
ignatius
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 73
eu sunt Ignatius, nu stiam ca ME va naste atatea discutii aprinse, o sa mai scriu si eu despre ME. Cred ca s-a uitat cele 3 axiome ale dezvoltarii unei familii: climat, hrana si spatiu.
CLIMATUL-sa se pastreze caldura bine, sa nu avem umiditate. La ME se poate pastra un climat bun, poate chiar mai bun deoarece in corpul 2 de sus intodeauna vom gasi caldura mai buna decat la orice dadant (corp 1/1), deci daca reusim sa fortam matca sa oua in corpul 2 vom avea un avantaj cu ME.
HRANA din abundenta-nu mai discutam, e clar.
SPATIU-pt inceput vreau sa lamuresc faptul ca cel mai bun cat este cel de 1/2 si despre asta nu permit nimanui sa ma contrazica, de ce?
- nu vreau sa aud motive  de genul ca decat sa insarmez 2 corpuri 1/2 mai bine unul de 3/4 sau motiv de genul ca la pastoral sau cules abundent catul 1/2 e mic si se umple rapid si nu am timpsa extrag  ca sunt de serviciu. Noi vb aici de apicultura facuta ca la carte in care vrem o miere curata, in care extractia sa se faca in incaperi corespunzatoare.de ce cat cu rama 1/2 ? la culesuri slabe se capaceste mai repede si vom reusi sa obtinem miere monosort; este usoara si manevrabila; este rezistenta la centrifugare; nu urca matca sus decat f.rar, se pot folosi centrifuge radiale cu 9, 18 sau 36  rame de 1/2, se va folosi si un al doilea cat 1/2 de rezerva pus sub primul cat, cu izgonitor, si la ridicarea catului plin acesta nu va mai avea albine deci nu mai trebuie scuturat. costul unui cat de 1/2 cu tot cu rame nu costa mai mult de 250.000 lei asa ca nu putem invoca ca e scump un al doilea cat, la familiile mai slabe daca am avea cat mai mare nu ar reusi sa se capaceasca miere pe cand la 1/2 se poate capaci mierea.
ok, trecem mai departe, intr-adevar stupul ME e un stup destinat familiilor puternice, ce are anumite avantaje daca e lucrat corepsunzator: roire redusa, schimbarea matcilor o facem anual -recomandat (sau la 2 ani), daca se organizeaza iernarea cu corpul de  sus plin cu miere, stam linistiti iarna, interventii reduse in timpul anului atunci cand vom lucra cu corpul si nu cu rama.
MODURI DE LUCRU:
Sa presupunem ca avem familie slaba- in stup ME- la iesirea din iarna, pe langa stimularea obligatorie avem doua solutii, in ambele cazuri vom lucra cu rama si nu  cu corpul: 1. folosim 2 corpuri ME  si aici iar avem doua moduri de lucru: 1.a. metoda Popescu- se tine cuibul numai in corupu de sus unde cond. de caldura sunt mai bune, se dezvolta corpul  de sus cu puiet rama cu rama , ca la stupul dadant cu rama 1/1, pana cand in corpul de sus vom avea numai rame cu puiet, iar in corpul de jos in timp s-au extins albinele, urmand ca la momentul potrivit sa facem prima inversare de obicei cu cateva zile inainte de salcam cand se sisteaza si simularea. astfel dupa acest mod de lucru am lucrat ca la un dadant. ce neajunsuri am gasit eu: primavara in corpul de sus, pe ramele de sus vom aveasi  puietul si mierea pe care albinele o vor culege primava si o vor urca sus, asa ca trebuie sa avem grija sa asiguram spatiul de ouat pentru matca. dupa aceasta metoda prof.Popescu de la ACA, la salcam si tot sezonul se pare ca ME va fi doar cu 2 corpuri 1 corp +1 cat, ambele rame 3/4. alt dezavantaj va fi greutatea selectiei ramelor pt cat ca acestea sa fie curate si neouate.
modul de lucru 1.b. daca familia la fel ca la 1.a. este slaba sa zicem aproximativ 10 rame ME (3/4) atunci aranjam 5 rame sus si 5 rame jos, limitate in lateral de 2 diafragme sus si jos pentru a asigura limitarea necesara pastrarii caldurii, astfel putem efectua inversarile necesare largind cu cate 2 rame (sus si jos) familia pe masura dezvoltarii familiei, avantaeje: inversand corpurile chair de timpuriu, dar cu conditia stramtorarii drastice a cuibului, vom stimula matca sa urce sus in zona calda cu conditii bune si spatiu mai mult , fmilia se va dezvolta foarte bine, nu mai urmarim ramele pentru cat pentru ca acolo la momentul potrivit vom pune un cat cu rame 1/2, rame curate din care vom scoate miere curata, in general o familie la iesirea din iarna daca nu are macar 8 rame de ME ii va fi greu sa se devolte fara ajutor cu alte rame asa ca indicat este ca familia sa aiba  atat la 1.a cat si 1.b macar 8-9 rame ocupate cu albine
MODUL DE LUCRU 2 . daca familia este slaba, tinem familia doar pe 1 corp ME- 3/4 pana cand familia ocupa cele 10 rame din cuib apoi asezam  un cat de 1/2 , si asta se va petrece deja in luna aprilie cand vremea e mai buna, vom avea astfel un stup de 240 +170 = 410 mm, nu prea inalt, deci cu 10 cm mai inalt decat un orizontal si cu 8 cm mai mic decat un stup corp 1/1 +cat 1/2.pentru mai multa siguranta intre cele 2 corpuri dar nu pe toata suprafata ci numai pe ramele din centru lasand de jur imprejur un spatiu de 3-4 cm,  putem pune o folie care sa pastreze caldura cuibului. In felul acesta daca am pus catul de 1/2 la momentul potrivit nu vom avea un volum mare al stupului care sa "raceasca " familia  asigurand totusi  si microclimatul respectiv si totodata la culesul de primavara (pomi sau rapita) in anii buni in catul 1/2 putem aduna si miere pe care o extragem inainte de salcam. astfel daca familia se dezvolta in continuare pe cuibul de 10 rame si catul de 1/2 la momentul oportun pentru ca familia sa nu intre in friguri intercalam un corp 3/4 intre cuibul de jos si catul 1/2, dand astfel matcii si intregii familii un spatiu atat pentru ouat cat si pentru cladit faguri ce va impiedica familia sa intre in friguri.
LA FAMILIILE PUTERNICE de la 14 rame in sus ocupate cu albine se mergem pe dezvoltarea ei ca la metoda 1.b  cu inversari inca din primavara, la salcam vom avea 2 cuiburi pline cu albine si la salcam vom aseza catul de 1/2 urmand ca sa asezam si al doilea cat cu izgonitor la momentul potrivit. astfel de la salcam incolo se va lucra numai cu inversari fara a lucra cu rame, in general pe ramele din centru 6-7 jos si 6-7 sus vom gasi puiet de toate varstele. sa nu ne asteptam sa gasim puiet pe toate cele 10 rame, si la acest tip de stup ele vor depune miere pe ramele marginase precum si ca vor face mici, mult mai mici coronite fata de dadant. astfel nu ne mai intereseaza ce avm in cuib decat ocazionat si cu interventie mimima. eu recomand ca cei care vor vrea sa treaca pe ME  sa experimenteze pentru nceput pe vreo 4-5 stupi dupa care sa treaca la aplicarea metodei in masa. ME cere multa inteligenta si pricepere, e mai complicat fata de dadant , care e cel mai simplu, totusi eu nclin sa cred ca cei care vor sa faca numai sationar sa renunte la vertical sai sa mearga pe orizontalul cu minim 16 rame dar care dupa rama a 10 sau a 12-a sa vina cu o diafragma haneman. si dadantul in simplitatea lui poate ridica o serie de probleme cum ar fi pastrarea caldurii atunci cand punem catul sau ca elbinele vor pune pt inceput miere in cuib, urmand ca ulterior sa urce in cat. daca nu am face pastoral eu personal as alege orizontalul cu diafragma haneman in lateral care nu iti da nici o bataie de cap cu caldura cu limitarea spatiului cu roitul si alte probleme.
as vrea ca cei care vor raspunde la cele scrise mine sa o faca punctual si cu trimitere precisa la cele scrise de mine ca sa se inteleaga astfel  mult mai bine
cu stima
sanatate   Ignatius


pus acum 18 ani
   
ignatius
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 73
2 rame (sus si jos)   am vrut sa spun  1 rama jos si 1 rama sus

pus acum 18 ani
   
sorin75bt
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2

aurel_dumitru a scris:

Cine i-mi poate da un raspuns cat mai clar. Eu sunt incepator pe stup orizontal si vreau sa trec la cel vertical. Este buna varianta aceasta: Soclu,Corp1/1,Corp3/4,podisor si capac ?


albinele lucreaza mai bine pe vertical , asa le place lor


pus acum 18 ani
   
honey-z
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 41
multumim Ignatius ca ne-ai facut o descriere amanuntita,pt.ca am de gand sa incerc incet sa trec la ME. AM totusi o nelamurire in legatura cu dimensiunile.Ai scris ca catul de ME este de 240iar de 1/2 de 170. eu am gasit in Manualul apicultorului 245 pt ME ,respectiv 175 pt.1/2. Nu stiu nici ce rama sa folosesc pt. catul de 1/2? Tot in man.apic. scrie ca rama pt. catul de 1/2 este de 162 .Pastrand aceste dimensiuni distanta dintre rame(la caturi) este de 15mm. NU este mult? AStept parerile dvs. Multzumesc.

pus acum 18 ani
   
ignatius
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 73
am sa raspund pe rand la intrebarile de mai sus.
Cineba spunea de o configuratie cu cat 3/4 la un vertical> eu itreb de ce nu foloseste mai bine  2caturi 1/2. parerea mea ca in catul 1/2 mierea este capacita mai repede si este mai usor de manipulat. oricum citit raspunsul meu anterior.
Legat de dimensiuni
rama ME are 230   s-a adaptat dimensiunea stat pentru corp ME de 240 , in unele carti au mentionat de 245, din punctul meu de vedere nu cred ca 5 mm e o dimensiune asa mare, eu zic ca e ok si pe 245. arama de 1/2 are 162  plus 8 mm deasupra rezulta cat de 170 mm, daca mai pui 5 mm vor fi 2 jos si 2 mm sus deci oricum nesemnificativ, ideea este ca toti stupii trebuie sa respecti dimensiunile, cel putin axele  x si y.

ACUM legat de intretinrea stupului ME, trebuie sa mai adaug ceva.
1. este un stup care se preteaza numai pe familii puternice, alfel rezultatele vor fi dezamagitoare, rezulta ca mai bine unifici 2 familii= obligatoriu;
2. primavara- stimulare recomandata pentru a dezvolta familia in plus;
3. musai toamna schimbata matca;
sanatate multa


pus acum 18 ani
   
moc_sor
apicultor

Din: iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 177
Domnule Ignatius lucru cu rame 1/2 este bun in sfera productiei marfa dar are si dezavantaje pentru ca  se folosesc doua tipuri de rama cu toate neajunsurile ce apar din aceasta, pe cand avand un singur tip de rama in lucrarile de intretinere , in situatii de urgenta ce pot aparea oricand in stupina, luam rama plina si completam rezerva de iarna a stupului sau putem folosi rama in cuib sau in catul de stransura,(bineinteles fiecare rama are in general o destinatie anume fiind crescuta de albine pentru a indeplini o anume functie in stup, dar fiind de acelasi tip pot fi adaptate cu usurinta la necesitati).

pus acum 18 ani
   
Nelu
apicultor

Din: Barlad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 121
Fiecare tip de stup sau de rama folosit are avantaje si dezavantaje.
Anallizand, fiecare dintre noi hotaraste care tip trebuie folosit.


pus acum 18 ani
   
tiny_bee
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 11
Foarte pe scurt :am utilizat ME un singur an, urmatorul tip Dadant +2 mag.1/2
       (sa-ti dai tesle) in cele din urma am ajuns la urmatoarea formula:
       - stupi de pavilion: cuib 12 Dadant+ mag.12(1/1) +mag.12(1/2)=30Dadant
       -stupi pe jos :cuib 10 Dadant + mag.10(1/1) +mag.10(1/2) =25 Dadant
   
         Cei mai dragi i-mi sunt cei de pe pavilion. Te sperii de ei cind ii deschizi
         dar si cind extragi.......
         Tipul lazii nu are importanta,.......important este ca in lada SA FIE POPOR
         CAT DE NUMEROS.......daca se poate. Asta este secretul!!!!!!!!!


pus acum 17 ani
   
ignatius
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 73
Zilele trecute discutam cu Genutz care imi spunea despre faptul ca la stupii care ii are dadant 1+1 se intampla mai tot timpul ca matca sa urce si in corpul de sus. Pe drum spre casa gandindu-ma la ce mi-a spus el, mi-am adus aminte de spusele tuturor celor care detin stupi dadant pe 10 rame in cuib, precum ca 10 rame in cuib pentru o familie sunt suficiente, ca o matca are spatiu suficient unde sa oua. Si atunci ma intreb eu: de ce mai urca matca sus? inseamna ca nu are destul spatiu totusi? sau ca ii place mai bine sus?din acest motiv am abordat topicul cu ME, cred ca si la cest tip de stup, asa cum spunea Genutzu ca face primavara, adica ii da doua turte cu polen si miere, cred ca si ME poate sa ajunga lejer la salcam cu 2 copruri de rame. In fond dezvoltarea familiei prin grija apicultorului de face mai tot timpul in corpul de sus unde va gasi conditii mai bune. Se intampla la cei cu dadant ca in preajma salcamului aceste familii sa intre in friguri si asta din cauza lipsei de spatiu.
Pana la urma am ajuns la o concluzie pe care o spunea un alt participant pe forum si anume ca nu conteaza ce tip de lada este, albina multa sa fie  si asta cred ca in primul rand tine de maiestria apicultorului.
cu stima, ignatius, focsani


pus acum 17 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Ignatius!

Multa insufletire a mai adus pe grupuri si pe forum pasiunea ta pentru ME... fireste, cel de tip Langsroth.

Daca ai un numar mic de stupi, 40/50 acolo, iti cam permiti orice sistem, timpul afectat la un asemenea nr de stupi e cam egal, nu conteaza modelul... de ce? Pana la urma, cam toti ridica acelasi numar de rame si extrag cu aceeasi centrifuga. Nici 5% din posesorii de stupi din tara asta nu au depasit inca stadiul centrifugii tangentiale de 3, rareori 4 rame, care iti permite sa extragi 30/40 de stupi/zi.

Problemele apar de la 100/120 de stupi in sus, depinde de cat te duce spinarea. De aci vrei centrifuga buna, descapacitor, care sa-ti permita sa extragi 70-100 stupi/zi, tii mierea in butoi de 300 KG, faci pastoral doar cu familii de productie, nu pierzi niciodata subventiile, vrei autonomie de transport, schimbi jumate din matci anual, urmaresti o linie buna de matci si-ti apare clar ca afacerea va supravietui doar prin extindere cotinua si perfectionarea mijloacelor de obtinere a produselor... De aci incolo vezi ca trebuie sa treci pe etaje cu rame mici, ca e nevoie si de un motostivuitor, de lucrul cu paleti...

Sa revin la ME Langsroth... abea 20% din stupii unei vetre se pot preta la asa capacitate... ma refer la cele 3 caturi de 3/4 suprapuse la salcam, care fac vreo 23 rame Dadant.

Anul trecut am avut 5 ME si doar 2, cu Aurea, au ocupat lada si cu populatie si cu miere, anul fiind destul de bun. Ceilalti 3 aveau Carnica si s-au descurcat excelent cu o magazie de 1/2 deasupra celor 2 caturi Langsroth (o Carnica ponteaza mai prudent si in general cam cu o rama sub Aurea).

Inca ceva... destul de mare a fost pentru familie socul extinderii de la 2 la 3 caturi 3/4. In acel moment, matca s-a orientat cu ponta in zona caturilor II si III, unde caldura se stoca bine: culesul bogat de salcam a fortat-o sa ramana apoi pe caturile I si II... Dar dupa salcam, la faneata si floarea soarelui am observat ca 3 caturi erau prea mult... Faneata, care pentru mine inseamna tei + albastrica, nu nu prea furnizeaza 40 de kg/familie.., cat ar fi nevoie sa umple un cat, plus marginasele celorlalte etaje si sa justifice restul pentru uzul matcii.

Am acum numai 2 stupi de ME Langsroth. I-am lasat pe vatra cu nucleii de imperechere. Anul acesta, mai neproductiv, nu au dovedit niciunul ca merita al treilea cat. In schimb le-am pus o magazie de 1/2 cu care se descurca cat de cat mai bine... in conditiile lui 2007. Oricum, o magazie de 1/2 rareori atinge 20 kg, pe cand una de 3/4...

Ca fapt divers, am revazut acum ceva timp pozele lui Cristi x si prietenul lui suedez pare a folosi doua caturi de 3/4 pentru cuib, apoi continua mai sus cu una sau > magazii de 1/2.

La noi as zice ca tot asa trebuie lucrat.


PS: ca sa nu-ti mai urce matca la etaj in verticalul Dadant cu Dadant: ori Hanemann, ori cateva griji in plus:

1. trebuie tinute doar 9 rame in cat, pt alungire celule;
2. ramele sa fie cat mai deschise la culoare si pe cat posibil fara celule de trantor;
3. asigurarea unei rame ceva mai prost cladita la marginea cuibului, in corpul de jos Regina in cat e de obicei in cautare de celule de trantor...


pus acum 17 ani
   
ignatius
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 73
Raspund mesajului anerior apartinand d-lui Lucky: in postul dvs. ati avut perfecta drptate si anume ca trei caturi de 3/4 e prea mult, din acet motiv eu in primele ostari la acest topic am spus ca o solutie buna este 2x3/4 + 1x1/2. Unii la salcam pornesc numai cu 2x3/4 urmand ca ulterior sa puna si catul de 1/2. Am mi spus cateva AXIOME pentru multietajat:
1. se va lucra numai cu familii puternice;
2. familiile se stimuleaza puternic primavara;
3. familiile slabe se unifica;

ar mai fi de spus, cert este ca daca se asigura o linie buna pentru matci cu spatiul din belsug pe care il are se asigura spatiu suficient pentru matca.
Totodata cred ca este cel mai indutrial stup care exista. Sunt adeptul magazinului de 1/2 pentru ca:
a. nu mareste brusc volumul cu un spatiu foarte mare;
b.se obtine miere monoflora;
c. se capaceste repede obtinand o miere foarte buna;

Spre iesirea din iarna,ca alternativa la unele moduri de lucru, corpul de jos se poate inlocui cu un magazin de 1/2 care va avea si miere pentru o mai buna stimulare.cand ambele corpuri , cel de 1/2 + cel de 3/4,vor fi  pline cu albina se poate intercala un corp de 3/4 la mijloc care va fi ocupat repede de albine, curatat si pregatit pentru ouat.
sanatate multa


pus acum 17 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
foarte interesanta aceasta discutie

anul acesta am cumparat si eu 5 familii in ME. din pacate datorita faptului ca teiul a fost compromis ii am acum numai pe 2 corpuri. ma gandeam sa-i trasfer in sistemul meu (dadan + nx1/2) dar .... acum .... ma faceti curios si o sa incerc la anul si acest sistem.

am rugamintea sa ma ajutati cu ce ar trebui sa fac acum inainte de iernare in acest sistem.

am intelews ca trebuie sa le asigur numar egal de rame in corurii , in corpul de jos rame cu puiet iar in cel de sus rame 100% miere. altceva .... ce ar mai fi?


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



domnilor,

de anul acesta  din primavara am trecut toate familiile pe ME,inainte am lucrat pe dadant .pentru ca nu imi oferea flexibilitatea pe care o ofera Me,am renuntat.

  din observatii pana la aceasta data(am matci negre,din soi autohton):

  nu este necesara inversarea caturilor la toate familiile,matcile tinere de anul trecut faceau intregul ciclu biologic si sus si jos.la cei cu matci de acum 2 ani cand am observat ponta mai slaba in corpul de jos am inversta,acest lucru depinde insa si de conditiile de cules.

  nu mi-a roit absolut nici o familie.nu am gasit oua in corpul al treilea decat la o singura familie,si acolo a modificat celulele pentru trantori.am avut o productie mai mare la salcam in zona decat media colegilor cu dadant.

  este un tip de stup care nu iti da de lucru.dupa ce ai ajuns pe doua corpuri cu el nu mai ai ce sa umbli.ii dai al treilea si la revedere.de curiozitate si nu de nevoie luam familii prin sondaj si le verificam rama cu rama(asta cam la o luna de zile).in celelalte nu umblam deloc in afara de inversarea corpurilor,operatiune care dureaza cateva minute.am si familii pe care nu am pus mana(in afara de extractie) de 2 luni,poate si mai bine.

   comparativ cu dadantul,ME este stupul care isi face treaba singur.

  o radiografie la aceasta data(acum exact o saptamana):

corpul de jos:95% puiet,ceva polen si miere aproape inexistenta

al doilea corp:puiet 60%,miere si polen restul

al treilea:doar miere

dupa ce am lucrat atatia ani cu dadant,trecerea la ME a fost ca o revelatie.

si acum,cateva constatari care ii vor zgandari poate pe unii de pe-aici:

in primavara am facut roiuri odata cu trecerea pe ME,rupand pe din doua o familie dadant pe 8 rame am alocat cate 4 rame la un corp de ME.cu stimulare aferenta la salcam 2 in zona mea au ajuns sa ocupe bine 2 corpuri,si am pus al treilea cu faguri artificiali pentru recolta.dupa o saptamana si jumatate toate ramele erau cladite si am tras 12 kg de la acele familii in medie.

  la o privire de ansamblu,familiile au pornit de la 4 rame la inceput de aprilie,ajungand pe 3 corpuri la sf lui mai.sant povesti vanatoresti??se prea poate,pentru unii dintre dvs.in acest caz tre sa analizati pentru ca ceva nu e-n regula in stupina dvs.
 
   


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle maximus,
“de la 4 rame la inceput de aprilie,ajungand pe 3 corpuri la sf lui mai.sant povesti vanatoresti?
Nu sint povesti vinatoresti.Cel putin ptr. mine nu pentru ca si mie mi s-a intimpla acelasi lucru tot cu regine negre autohtone.
Un lucru interesant. Invensarea corpurilor primavara se pare ca nu este buna in toate zonele(climaterice).
Apropo, ce ziceti despre asta.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



inversarea corpurilor trebuie sa se faca numai cand corpul de sus este plin de puiet si albina,si corpul de jos este  f.bine populat.in acest fel,chiar si in zonele cu primaveri tarzii si reci nu exista pericolul ca matca sa ponteze in corpul de sus,iar cand vine o perioada rece albina sa se retraga in corpul de jos si sa ramana puiet neacoperit.

deci daca se indeplineste aceasta conditie,bineinteles fara sa punem la socoteala rezervele de hrana,nu este absolut nici o problema,in orice zona ar fi.de multe ori la familiile puternice cu matca tanara coboara chiar ea in corpul de jos,acela fiind semnalul ca este momentul optim pentru inversare.dar un stupar experimentat stie sa citeasca in cartea dezvoltarii si alte semne....


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle maximus,
Imi face placere sa discut cu dv chiar si contradictoriu, ptr bunul simt al postarilor.
Deci: Intradevar inversarea se face numai cind familia este puternica si depinde de conditiile atmosferice si de priceperea stuparului. Chestia cu inversare nu duce la dezvoltarea familiei imediat, lucru pe care l-am verificat in aceasta primavara asa cum I-am promis omului care a scris articol bine documentat.Deci am urmarit un stup sa vad ce se intimpla cind inversez corpurile.trebuie sa spun ca am avut o stagnare a dezvoltarii de pina la 10 zile.
Ce ziceti de asta?
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



nenea drone,

in primul rand am sa te rog sa nu ma mai "domnesti",ca e tara plina de domni,si uite unde am ajuns....

matale tre sa-mi spui in ce fel a stagnat dezvoltarea stupului:nu a mai ouat matca,nu a eclozionat puietul...te intreb deoarece 10 zile nu e o perioada asa de insemnata ca sa  poti observa stagnarea dezvoltarii,mai ales in primavara pana sa se schimbe generatiile.trebuie sa fie ceva palpabil,si banuiesc ca te referi la faptul ca matca nu s-a intins cu ouatul,restul e ceva relativ si imposibil de bagat de seama intr-o perioada atat de scurta.dar ..si asta e cu dus si intors,depinde daca s-au schimbat albinele de iernare cu cele noi sau nu,se poate ca in acele zile sa fi murit masiv albinele batrane si atunci  sa fi  ramas putin in urma populatia...deci e ceva discutabil  si nu poti spune exact daca nu stii ce a ramas in urma:ouale,sau albina tanara.

acuma,io pot sa fac o analiza repejoara pentru amandoua cazurile,desi tre sa spun de la inceput ca nu m-am confruntat cu fenomenul acesta.poate ca nu l-am observat,sau nu l-am avut:

  daca matca a redus ponta au fost anumite motive:

      -populatia deficitara ,

       - perioade mai reci care au obligat familia sa se stranga frecvent in ghem

     - lipsa de provizii in fagurii de sus-de obicei cand s-au inversat corpurile se si stimuleaza sa le ademenesti sa urce mai repede

      -ar mai putea fi vorba de o anumita "adaptare" a matcii,pana sa se prinda ea cam cum sta treaba cu "sus" si "jos".am observat si la mine cand ridicam rame sus in dezv de primavara la roi,ca matca urca dupa cateva zile,desi era acolo puiet,musca si provizii...dar am avut si matci care au urcat imediat.deja aici intram pe alt taram ,mai stiintific,si putem vorbi de comportament diferit.

       si ar mai fi ceva:daca tii cuibul strans,sa zicem ca in loc de 10 rame ai doar 6,cand inversezi pui sus tot 6.asa iti va urca mult mai repede decat daca e un corp plin de rame.si eventual mai ridici 2-3 rame de jos,atunci va merge ceas.dupa aia cand largesti dai si sus si jos cate una,ca la dadant.io asa fac,si nu am ramas in urma cu dezvoltarea.am constatat ca se dezvolta mai bine fragmentat decat cu inversarea.inversarea e buna vara la familiile cu matca mai varstnica.

  daca ai observat ca nu s-a inmultit musca:

      schimbul de generatii-am zis si mai sus

  o ponta redusa a matcii-si aici pot fi o mie de cauze,nu le amintim ca nu au leg cu subiectul nostru

        alte cauze:situatii patologice,nu-si au rostul in discutie.

  acuma,ar mai fi o speculatie in faptul ca schimbul de generatii si punctul maxim al depopularii familiei in primavara depinde de vreme.la o iarna geroasa,se afla undeva la mijlocul lui aprilie,iar la o iarna blanda poate fi de neobservat datorita eclozionarii masive a albinelor noi,care mascheaza disparitia celor de iernare.

  subiectul dumitale este foarte interesant,motiv pentru care m-am lasat antrenat in discutie si te rog sa vii cu completari,atat dumneata cat si altii de pe-aici.


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle maximus,
Vorba unui intelectual inca in viata: “Miine poate fi mai rau.”
Cele ce le voi scrie mai jos sint din lecturile mele si din experientele proprii. Sa pornim sistematic.
1.Perioada de 10 zile e mare daca te gindesti ca o regina poate depune ~1000 de oua in 24 de h. Dupa 30 de zile ai 1 kg de albine in plus in stup.Parerea mea e ca perioada e mare.
2.Banuiti bine regina nu s-a extins cu ouatul in corpul de sus.
3. Din analiza cauzelor,chiar si repejoara, nu ramine decit punctul””Lipsa proviziilor in fagurii de sus”.Aici simt ca trebuie sa fac o digresiune.De cind analizam albinele si activitatea lor o facem-chiar daca nu intentionat-antropomorfic.Ori dupa parerea majoritatii cercetatorilor si a stuparilor amatori nu profesionisti acest mod ne poate indrepta spre concluzii gresite.Deci revin.Lipsa de provizii in corpul de sus,a acelor coronite,le face sa nu urce in corpul de sus (right away) imediat, deci sa-si extinda si mareasca familia.I realitate, in mediul lor natural,albinele au in partea superioara miere.(realitate care a demonstrat ca albinele fac natural faguri cu celule reduse-mai mici decit cele pe care noi le numim normale-, iar distanta dintre axele fagurilor este natural mai mica decit in stipii nostri normali)etc.
Deci o concluzie:parerea mea este ca rotire corpurilor nu are o asa de mare importanta in dezvoltarea familiei in toate zonele ci mai degraba este importanta in prevenirea roirii.Si la capitolul acesta ar mai fi de dicutat citeva aspecte.Poate altadata.
Cu stima

PS. Iarta-ma dar acesta este modul meu de adresare poate si datorita lucrului care nu cred sa dauneze si in mod sigur nu o fac la misto.Nu ma deranjeaza orice tip de adresare ptr ca intentia se vede in modul de tratare.


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



desigur,ai dreptate.dar doar partial.

  cele 10 zile:depinde daca sant inainte sau dupa schimbul generatiilor.si-apoi,1000 de oua nu e o ponta constanta,depinde de f. multi factori.

  inversarea corpurilor are o mare importanta in dezvoltarea familiei.si nu este vorba de dezvoltarea de primavara,pe care eu nici nu o fac prin inversare.daca ai o matca mai in varsta si un cules de intretinere in miezul verii,nu vei avea oua decat sus.atunci,prin inversare obligi matca sa oua si in celalalt corp,si va oua mai repede pentru ca probabilitatea de a exista coronite de miere este mult mai mare.

  inversarea nu tine de zona,ea poate fi facuta absolut in orice zona daca sant respectate cele 2 conditii:provizii si albina.

  in prevenirea roirii sant curios sa aflu ce stii matale din experienta,pana acum nu m-am confruntat cu acest aspect.nu fii "finutz" la scris,da drumu la mana


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



desigur,ai dreptate.dar doar partial.

  cele 10 zile:depinde daca sant inainte sau dupa schimbul generatiilor.si-apoi,1000 de oua nu e o ponta constanta,depinde de f. multi factori.

  inversarea corpurilor are o mare importanta in dezvoltarea familiei.si nu este vorba de dezvoltarea de primavara,pe care eu nici nu o fac prin inversare.daca ai o matca mai in varsta si un cules de intretinere in miezul verii,nu vei avea oua decat sus.atunci,prin inversare obligi matca sa oua si in celalalt corp,si va oua mai repede pentru ca probabilitatea de a exista coronite de miere este mult mai mare.

  inversarea nu tine de zona,ea poate fi facuta absolut in orice zona daca sant respectate cele 2 conditii:provizii si albina.

  in prevenirea roirii sant curios sa aflu ce stii matale din experienta,pana acum nu m-am confruntat cu acest aspect.nu fii "finutz" la scris,da drumu la mana


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle maximus
“desigur,ai dreptate.dar doar partial.”Ma bucura si asta cu partialul.Oricum am dreptate.,
1.Cele 10 zile sint dupa ce a avut loc schimbul de generatii,cam prin 14 aprilie. Am spus ~ 1000 de oua.Chiar si de enspe mii de factori daca familia e cel putin medie iar regina tinara ajungi linistit la ~ 1000 de oua in perioada de dupa 14 aprilie.
2.In toate revistele si cartile inversarea corpurilor este o metoda de combatere a roirii.Da, inversarea poate fi facuta in orice zona(cu cele 2 conditii al dv) dar rezutatele nu sint aceleasi.Exempla: am tinut cam 2 ani albine pe balcon la et 4 unde locuiesc.Inversarea a avut  rezultat si dezvoltarea familiei.Acum in zona de deal unde le tin stupi nu am observat asa ceva(rezultate notabile).
3. Roire ptr mine(in cazul in care nu te-ai “profilat” pe asta) se datoreaza in cea mai mare parte stuparului(hai sa zicem neglijentei lui).Dar ptr mine rotirea corpurilor la ME a fost sfinta ca metoda de prevenire.Lucrez cu ME iar de o luna si jumatate am si 2 ME redusi de care sint multumit si-I urmaresc in mod special.Ii multumesc lui lulache ptr sfaturi.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



acum e randul meu sa intreb:cum este stupul Me redus,si ce avantaje are fata de cel normal?? 

pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle maximus,
Stupul ME redus are corpul de 18 sau 17 fata de 24.5 cit are un ME normal(numele de Langstroth).A fost folosit intens de C. L. Farrar-autorul clebrului studiului "Productive Management of Honey-Bee Colonies" - in cercetarile sale.Este cunoscut si sub numele de stupul Farrar.Ramele fiind de dimensiuni mai mici(la mine de 16) le umplu mai repede.Face parte din familia stupilor (alaturi de stupul alpin-climatstable) din categoria stupilor folositi in zone mai sarace din punct de vedere melifer.Eu i-am facut de o luna si jumatae si fiecare are 4 rame cu miere capacita.Doream de acu 2-3 ani sa fac unul,asa ptr studiu, dar a trebuit sa vina lulache sa-mi dea impulsul.Poti incerca iar daca renunti corpurile le poti folosi ca magazii la stupii pe care ii ai.
Cu stima

albinelor stupi me... dle redus are corpul sau fata 24.5 cit are fost folosit intens clebrului

59.4KB


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle maximus,
Mai am de adaugat un lucru interesant pe care daca folositi de mai mult tip ME si rotirea corpurilor s-ar putea sa-l fi vazut.Daca faci inversare(ca la orice dereglare a ordini in stup) s-ar putea sa ai surpriza sa gasesti botci de schimbarea linistita a reginei(Supersedure cells).Acesta cred ca este un efect colateral al rotirii corpurilor.Multi pun pe seama pe epuizarea reginei.Asa sa fie oare?Vi s-a intimplat?
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



da ,imi place cand descopar noutati

la farrar,exista coronite de miere pe fiecare rama??cuibul s-ar cam intinde pe 4 corpuri,in acest caz cum se intretine?se inverseaza corp cu corp,sau cate 2??

  la Me,de care ma ocup numai de anul acesta,nu am avut ocazia sa dau peste acest fenomen,care este f.interesant.sant curios ce explicatie dau domnii cercetatori,in afara de epuizarea matcii.


pus acum 17 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
O discutie interesanta, competenta, cu argumente logice. Nu folosesc ME dar imi place discutia. Deci se poate discuta si asa.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 17 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

drone1952 a scris:

Dle maximus,
Stupul ME redus are corpul de 18 sau 17 fata de 24.5 cit are un ME normal(numele de Langstroth).A fost folosit intens de C. L. Farrar-autorul clebrului studiului "Productive Management of Honey-Bee Colonies" - in cercetarile sale.Este cunoscut si sub numele de stupul Farrar.Ramele fiind de dimensiuni mai mici(la mine de 16) le umplu mai repede.Face parte din familia stupilor (alaturi de stupul alpin-climatstable) din categoria stupilor folositi in zone mai sarace din punct de vedere melifer...




Rama tip Farrar are inaltimea de 20 cm, fiind mai mica decat cea Langsroth (h = 23cm), dar mai mare decat rama de magazin a lui Dadant (h = 16 cm).


pus acum 17 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Problema epuizarii reginei intr-un multietajat nu este ceva ce se intalneste in  apicultura din Romania, deoarece specificul albinelor autohtone este sa hraneasca matca in functie de cules.

Degeaba va sta o regina carpatina in ME de 3 caturi, in primul rand nu-l va popula in mod adecvat, iar in al doilea rand nu se va epuiza, fiindca are prea des de-a face cu fenomenul blocarii cuibului.

Epuizarea este caracteristica reginelor italiene, care isi sustin ponta ridicata si in conditii de cules mai slab si nu sunt impiedicate prin blocarea cuibului.

O singura ferma de ME Langsroth am cunoscut in lunca Dunarii, cu in jur de 300 de familii, dar dupa ce a fost desfiintata prin privatizata, nu s-au inregistrat rezultate deosebite... adica nu a existat continuitate!



pus acum 17 ani
   
lulache
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 168
ME redus este inspirat de stupul divizibil al americanului James Heddon. Acesta il breveteaza in 1885 fiind compus din 3-4 corpuri cu 8 rame de 450 mm X 135 mm. Este destinat cu precadere la productia de miere in sectiuni.
J.E. Hand modifica dimensiunea ramei la 125 mm X 450 mm, adauga mai multe corpuri , folosindu-l la recoltarea mierii pe sorturi.

Modificat de lulache (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator




lucky5strike a scris:

Problema epuizarii reginei intr-un multietajat nu este ceva ce se intalneste in  apicultura din Romania, deoarece specificul albinelor autohtone este sa hraneasca matca in functie de cules.

Degeaba va sta o regina carpatina in ME de 3 caturi, in primul rand nu-l va popula in mod adecvat, iar in al doilea rand nu se va epuiza, fiindca are prea des de-a face cu fenomenul blocarii cuibului.

Epuizarea este caracteristica reginelor italiene, care isi sustin ponta ridicata si in conditii de cules mai slab si nu sunt impiedicate prin blocarea cuibului.

O singura ferma de ME Langsroth am cunoscut in lunca Dunarii, cu in jur de 300 de familii, dar nu s-au inregistrat rezultate deosebite.



    nu stiu cum or fi cele pe 10 rame sau 11,eu am ME pe 8 rame si nu exista fenomenul de blocare de cuib.

  la ferma de care ai pomenit despre ce rezultate era vorba??


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle lucky5strike,
Nu am vorbit de rama ci de corp(Stupul ME redus are corpul de 18 sau 17 fata de 24.5 cit are un ME normal(numele de Langstroth). Cind prezentam vorbeam de ce folosesc eu[( .Ramele fiind de dimensiuni mai mici(la mine de 16) ].Am sa fiu mai atent cu exprimarea.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle lulache,
N-am stiut acest lucru.Am auzit despre rama J.E. Hand citind despre campionul mondial la miere in sectiuni Gene Killion.Cam atit.Multumesc ptr informatie.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle lucky5strike,
"Problema epuizarii reginei intr-un multietajat nu este ceva ce se intalneste in  apicultura din Romania, deoarece specificul albinelor autohtone este sa hraneasca matca in functie de cules."
De acord pina la un punct.Metoda rotirii corpurilor, asa dupa cum mi-am spus parerea, are ca rol impiedicarea roirii. In momentul rotirii are loc o rupere a activitati normale.Culesul ramine si merge mai departe. oricum nu cred ca rotirea corpurilor are loc in toiul culesului. In mod sigur, culegatoarele nu vor da buzna sa puna nectarul adus in corpul de sus.Si la adaugarea unei magazii trece timp pina albinele iau in primire magazia albina continuind sa mearga in corpul in care a pus mierea pina acuma.Urmeaza o incetinire a poantei ceea ce pentru stup spune ca e ceva cu regina.Urmeaza luarea decizie(alt subiect interesant) de catre familie daca aceasta situatie continua peste timpul de luare a deciziei nu vad de ce nu ar aparea celule de  schimbare linistita a reginei.
Asa scrie in literatura de specialitate. Lucru interesant ca desi nu sint profesionist am avut curajul sa fac aceasta experienta.Spre norocul meu dupa 10 zile au luat in primire corpul superior.
Cu stima
PS. E a treia  incercare de postare ptr ca fiind un intelectual imi tot aparea HTTP 500. Poate nu am fost destul de explicit


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
lulache
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 168
Inversarea corpurilor, prin care se modifica structura cuibului si care , se stie, e operatia cea mai importanta in dezvoltarea de primavara la sistemul de stup multietajat, este ineficienta de cele mai multre ori, tocmai pentru ca matca realizeaza cuibul intr-un singur corp, suficient ca volum pentru un cuib normal. Aceasta modificare face ca matca sa urce in cel de-al doilea corp datorita, in primul rand, caldurii mai mari in corpul de sus, dar destul de incet.

pus acum 17 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Oricum am da-o cu discutiile despre ME, la fermele apicole din strainatate -suedezul lui cristi e bun exemplu - este foarte in uz stupul multietajat care are doua etaje Langsroth pentru cuib si unul, doua, noua caturi de magazine Dadant. Au pornit de la premise:
- e mai usor sa ridici cat de 18/20 kg deca unul de 27/30 de kg
- extragi o jumatate in radial mult mai repede decat un Langsroth,
- catul e luat extrem de rapid in lucru,
- la adaugarea catului, familia nu se resimte deloc.
- miere monoflora, sectiuni spectaculoase, etc. etc.

La aceeasi concluzie o fi ajuns si Ignatus, cand a considerat ca un cat Langsroth e cam mult pentru spatele lui, imi amintesc ca-l racaia ideea asta de acum un an... :d


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle lulache,
“Inversarea corpurilor…. e operatia cea mai importanta in dezvoltarea de primavara la sistemul de stup multietajat” De acord, dar pe linga dezvoltarea corpurilor ea are un important caracter de preventie a roitului.
“Aceasta modificare face ca matca sa urce in cel de-al doilea corp datorita, in primul rand, caldurii mai mari in corpul de sus, dar destul de incet.” As mai adauga si deciziei pe care albinele trebuie s-o ia in schimbarea importanta a “cuibului” acel “brood nest”.
Dau 2 adrese care sustin cele afirmate de mine: una a lui George Imirie (90 de ani-stupar comercial si maestru)Iar cealalta a lui Walt Wright de care am aminti
:
Cu stima
[url]


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dlor,
Va multumesc ptr bunavointa de a va exprima parerea in legatura cu subiectul. Oricum el ramine deschis.Lucru care ma mira ca acea multime de profesionisti nu s-a aratat interesata de subiect.Sa nu fie interesant subiectul?Poate la iarna cind vom fi ocupati cu planuri si ..
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
lulache
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 168
Acelasi d-l Drone 1952, prompt, la obiect si bine documentat. De obicei frigurile roitului apar dupa culesul de salcam. Atunci corpul proaspat extras il intercalam intre cele doua de puiet. Prin intercalare se creeaza un spatiu gol pe care albinele il completeaza anihiland instinctul de roire.
Salut sarguinta cu care va documentati.
Cu stima.


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle lulache,
Multumesc dle lulache.
Incerc sa invat si din cele pe care le stiu sa spun si la altii.Sinteti unul din cei pe care i-am intrebat cind nu am stiut ceva.Pacat ca nu acesta este spiritul Forumului am avea de invatat sau poate profesionisti nu.Ma tot intreb de ce stupar cu ~1800de stupi(care chiar traieste din stuparit)  acepta sa discute si cu unul cu 15(14+1 roi) iar la sfirsitul discutiei sa spuna"sorry, you are right drone I'll recheck" si nu raspunde"asa prostie n-am mai auzit".Dupa ce mai trece supercaldura am mai putea discuta despre ME sint lucruri interesante de la dezvoltare,prevenirea roirii si storsul.
Cu stima

Modificat de drone1952 (acum 17 ani)


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
pintilied
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88
Buna ziua tuturor de pe acest forum. Eu sunt incepator pe internet cit si in apicultura.Am 30 familii albine,25 famili pe corpuri ME si 5 familii pe Dadant + ME.Constatarea mea este aceea ca se lucreaza mult mai bine si mai eficient cu corpurile ME si asta deriva din faptul ca indiferent de numarul corpurilor marimea ramelor este aceeasi si se poate face o permutare a ramelor dintr-un corp in altul fara multa bataie de cap.Un alt avantaj este acela ca un corp ME chiar plin cu faguri cu miere capacita poate fi ridicat relativ usor de pe celelalte corpuri. Spun relativ usor deoarece eu am 66 ani si incep sa slabeasca balamalele.Dar incercati sa ridicati un Dadant plin. Eu ies din iarna cu familii bune (7-8)rame albina (rame 3/4)dar si citeva mai slabe(3-4)rame cu albina. Mentionez ca iernarea familiilor pe ME o fac pe 2 corpuri,cele slabe fiind limitate de 2 diafragme iar dupa diafragme pun paie de griu In primavara pun intre cele doua corpuri o folie de polietilena. Mai departe in functie de dezvoltarea familiilor se inverseaza corpurile,altele se ajuta cu puiet etc.De regula, inainte de inflorirea salcimului am familii bune. La salcim merg in Delta Dunarii (eu sunt din Tulcea). Eu lucrez mult cu gratii Haneman. La salcim intercalez o gratie Haneman intre cele doua corpuri cu albina si corpul de strinsura,sau daca familia nu s-a dezvoltat prea bine introduc gratia intre cele 2 corpuri de iernare avind grija ca matca sa fie in corpul de jos imreuna cu rame goale si cu puiet capacit la ecloziune. Ramele cu puiet necapacit sunt urcate deasupra gratiei. Printre ramele suite deasupra gratiilor se afla si una crescuta la inflorirea salciei si ouata de catre o matca recordista din stupina mea sau din alta stupina(urmarita si verificata),rama care este taiata in cerc la partea inferioara.Aceasta rama o pun la cea mai puternica familie,deschizindu-i totodata si un urdinis la gratie in partea din spate a stupului.Albinele din corpul superior la care substanta de matca ajunge mai greu, vor trage botci de salvare in aceasta rama, botci care cind vor ajunge la maturitate vor fi decupate si altoite la celelalte familii dupa nevoi. la toate cele care primesc botci se vor distruge eventualele botci salbatice si li se vor deschide un urdinis la gratia Haneman.Botcile vor ecloziona,vor iesi la zbor de imperechere si asa vom avea un stup cu doua matci .Vom avea grija in permanenta sa mutam puietul din corpul de jos deasupra diafragmei,astfel matca de jos nu va mai intra in frigurile roitului.Acest procedeu il repet pina cind am toate familiile cu cite doua matci.   Dar pentru a avea un procent de imperechere mare trebuie sa avem grija cum asezam familiile pe vatra.Eu asez familiile doua cite doua distanta dintre grupurile de doua familii fiind de cel putin 2m,avind grija ca in cadrul grupului de doua familii sa fac o individualizare prin culoarea stupilor,prin culoarea scindurii de zbor etc.   In alta ordine de idei atunci cind culesul este bogat prefer sa lucrez cu rame cu latimea de 45-48mm. Astfel in mijloc voi avea 5 rame ME normale iar in parti cite 2 rame de 45mm.Se intimpla rar ca matca sa oua in ramele de 45 dar si cind se oua ies niste albine deosebite de celelalte prin marime. Totusi in caz de nevoie se pot face itercalari de corpuri etc. Cu multa stima si respect celor incepatori ca si mine.

_______________________________________
pintilied

pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle pintilied,
Interesant. Cu un lucru nu prea sint de acord:gratia Haneman."Queen excluder, honey excluder" adicatelea"Gratie ptr albine, gratie ptr miere" Oricum eu nu folosesc doar rar atunci cind folosesc procedeul Demaree.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



ohohooooooooo,nea pintilie,las-o mai moale cu brasoavele,ca aici nu spui povesti cu stupi cu 2 matci la nepotii dumitale.

    substanta de matca este prezenta in al treilea corp,niciodata albinele nu vor trage botci acolo.daca vrei totusi sa "le-o dai sus",pune un cat gol peste cel de-al doilea corp ,si peste el un al patrulea cu rama de botci.poate atunci vei avea ceva sanse.

     in momentul in care formezi o familie cu 2 matci pe 3 corpuri,albinele vor trece la matca cu miros mai puternic si o vor omori pe cea cu miros mai slab.matale ai citit ceva,dar cred ca pe unde scria de podisorul Snelgrove si alte minunatii te-a prins somnul.

    iar asta:"Se intimpla rar ca matca sa oua in ramele de 45 dar si cind se oua ies niste albine deosebite de celelalte prin marime" e tare de tot.nu au cumva lungimea de 45 cm??
     
    mai acceptam sa te dai rotund cu ceva tehnica de ME,inventii proprii,dar sa ne atingi chiar cu 2 matci peste urechi...e prea de tot.ce tare esti,pe bune!!    

Modificat de maximus (acum 17 ani)


pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle maximus,
Nu sint brasoave.Subsemnatul drone1952 a lucrat multa vreme cu 2 matci.Depinde din ce unghi privesti ca atunci pot fi brasoave. Spre stiinta am chemat din strainatate,le-a vazut(oau amindoua pe aceiasi rama) si a zis ca nu mint s-au mirat si apoi au spus ca e caz "special". Mentionez ca ele au iernat impreuna si au stat asa 2 ani si jumatate.Nu stiu cum lucreaza dl pintilied in detaliu dar spre stiinta SE POATE.
Cu stima

Modificat de drone1952 (acum 17 ani)


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



nenea drone,si eu am lucrat cu 2 matci,nu la asta m-am referit,ci la modul cum imbarliga nea pintilie treaba asta.matale daca zici ca stii,ar fi trebuit sa-ti dai seama 

pus acum 17 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle maximus,
"Nu stiu cum lucreaza dl pintilied in detaliu dar spre stiinta SE POATE."Ma refeream la lucrul cu 2 regine.Am sarit poate prea repede si n-am sesizat sensul postarii.Scuza-ma.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 17 ani
   
kiloz
apicultor

Din: oradea
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 295
Nu va suparati  dar cam incurcati subiectele , primul lucru -sistem ME-are o definitie clara si putem clasifica in patru grupe diferite dupa marimea ramelor deci asa ar trebui discutat problema
  1 - cuib si cat de recolte de mici si aceleasi dimensiuni subb 20 cm
  2 - cuib inalt cat mici 43,5-30 cat mai multe variantede 16cm in sus
  3 - cuib mijlociu cat mijlociu , aici se incadreaza ME de la noi
  4 - cuib inalt cat inalt 43,5-30 suprapuse
  deci discutia ar trebui continuate de aici
     sistemul multietajat dupa parerea mea incepe la prima varianta,aici ai posibilitatea de a folosi sistemul etajat si mai  multe etaje una peste alta fara deficientele care deja ati aratat si voi ,schibarea corpurilor sau limitarea oatului matci pe un corp ,trecerea albinelor de pe un corp pe altul ,mai ales pe vreme nefavorabile blocat pe mai multe zile
   eu ami inceput sa folosesc rame de 18cm dar de citiva ani am trecut pe rame de 15 cm ,corpurrile sint de 16cm ,cuib pe doua corpuri, iernare fara probleme dezvoltare in primavara fara stoparea matci de a depune ou in ambele corpuri ,o alta problema -grosimea leturilor  superior 2/1cm
                           inferior   2/1cm
    eliminarea leturilor groase si cistigarea in suprafata utila
   folosirea in esploatare pina la cinci coripuri suprapuse
   la recoltare folosirea izgonitorului mecanic


pus acum 17 ani
   
lulache
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 168
D-le Kiloz,
Toate variantele enumerate de dvs. se situiaza in grupa stupilor verticali.
Stupul multietajat este tot un stup vertical. El este derivat din stupul propus de Longstroth si inbunatatit de Root. Dimensiunea ramelor sunt de 435X230 mm. (A. Malaiu)
Sistemul de exploatare a stupului M.E. fascineaza.
De aceea, daca dorim sa mentinem PRINCIPIUL MULTIETAJARII adaptat la specificul culesurilor din tara noastra, este necesar sa reducem capacitatea fiecarui corp in parte, mentinand astfel o etajare multipla.(dr. V. Paltineanu)
Pledez pentru multietajatului redus (MER cum il numeste un bun amic) ca si DVS de altfel.
Rama DVS. cred ca arata cam asa:

albinelor stupi me... d-le variantele enumerate dvs. situiaza grupa stupilor este tot stup vertical.

60.1KB


pus acum 17 ani
   
pintilied
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88
D-le Maximus, daca in sezonul viitor vei incerca la osingura familie acest procedeu,(care nu este inventat de mine) te vei convinge de adevar. De altfel nu sunt singurul care procedeaza in acest fel in zona noastra.Cred ca merita sa incercati.       Cu stima  Pintilied

_______________________________________
pintilied

pus acum 17 ani
   
maximus
Vizitator



multumesc pentru sugestie...si la cat mai multe familii cu 2 matci intretinute prin acea metoda infailibila care "sa se oua" in faguri de 45,de unde ies albine deosebite prin marime!!inca o data bravo!!  

pus acum 17 ani
   
Domn_sergiu
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 194
Am 20 ME 3/4 10 rame dinprimavara asta cind i-am trecut de pe 1/1.Am socluri cu beci (h=12cm)fara sita la care o sa pun hranitor cu umplere exterioara  opus urdinisului pt stimulare intre culesuri.primavara dau sirop la 2zile in hranitor pe rama si dezvoltare cala ignatius 1.b .Puiet max pe12 rame (6sus 6jos) atunci largesc cu artificial rama nr 2 in ambele corpuri.Ultima largire (umplere) la fel rama nr 9.Lasalcim pun catu 3.Nu roiesc desi am matci de roire.prod. mai bune  decit in 1/1+1/2 ai amicilor mei de pastoral.In 2006 am facut nclei dupa salcim(2 rame +botca) Toamna erau pe 5-6rame 3/4 si am unit cu familiile .In 2007nu am facut nuclei Acum am max 7rame bine populate .La voi cum e?Ce fa facem cu coronitele de miere care dupa inversare "sparg"cuibul peorizontala ?

pus acum 16 ani
   
pintilied
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88
Eu am 25 familii pe ME3/4.Iernez familiile pe 2 corpuri,La sfirsitul iernii cind timpul permite intercalez o folie intre corpuri care permite circulatia albinelor intre corpuri prin partea din fata.Fac largirea cuibului dupa necesitati cu rame crescute sau faguri artificiali puse intre ultima rama cu puiet si rama cu hrana,Daca este cald si timpul s-a stabilizat sparg cuibul cu rame cu sirop sau FA stropiti cu sirop.                                                                                                                         Cind albina nu mai are loc in corpul 2 si incepe sa populeze bine si corpul 1 scot folia.Cind matca incepe sa oua in treimea superioara a ramelor din corpul 1 fac inversare de corpuri.Eventualele coroane de miere din corpul cu puiet le descapacesc pentru ca matca sa poata repeta figura cind umple din nou corpul de sus,mai ales ca probabil coroanele vor avea si miere cristalizata. Socul inversarii corpurilor va fi atenuat de faptul ca in corpul de sus va fi deja albina si puiet iar matca va urca rapid avind celule goale si un microclimat mai bun decit cel de jos.. 
            Daca cele doua corpuri sunt pline (de obicei la inflorirea salcimului vin cu corpul 3 intercalat intre doua corpuri si in care cobor ramele cu puiet necapacit si pun rame cu faguri artificiali.In corpul 3 ramin ramele cu puiet capacit pe mijloc flancate de rame cu leatul lateral de 45 mm.
             Daca culesul la salcim nu merge fac familii ajutatoare cu ajutorul gratiei Haneman sau a podisorului Snellgrove.
              Si astfel,cu multe variatiuni pe aceeasi tema mergem din cules in cules(daca este) pina la sfirsitul sezonului. Albina rezista cu succes la toate experientele
noastre, numai sa avem grija de ele.


_______________________________________
pintilied

pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator




Domn_sergiu a scris:

Ce fa facem cu coronitele de miere care dupa inversare "sparg"cuibul peorizontala ?


  coronitele de miere daca exista nu fac decat sa accelereze dezvoltarea familiei.matca va accesa mult mai usor ramele de sus daca au miere in ele.


pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



nene pintilie, ai mai venit acum ceva vreme cu niste ipoteze fantasmagorice despre intretinerea familiilor cu 2 matci in ME.acum vii cu alte teorii.ce sa zic,ai imaginatie,dar fii atent ca nu prea dai cu realitatea.sa ma apuc sa te contrazic?nu,e mult prea costisitor.

    pentru dumneata nu am de spus decat atat:am stupi ME si asta imi ocupa tot timpul.te salut!

Modificat de maximus (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

pintilied a scris:

Eu am 25 familii pe ME3/4.Iernez familiile pe 2 corpuri,La sfirsitul iernii cind timpul permite intercalez o folie intre corpuri care permite circulatia albinelor intre corpuri prin partea din fata.Fac largirea cuibului dupa necesitati cu rame crescute sau faguri artificiali puse intre ultima rama cu puiet si rama cu hrana,Daca este cald si timpul s-a stabilizat sparg cuibul cu rame cu sirop sau FA stropiti cu sirop.                                                                                                                         Cind albina nu mai are loc in corpul 2 si incepe sa populeze bine si corpul 1 scot folia.Cind matca incepe sa oua in treimea superioara a ramelor din corpul 1 fac inversare de corpuri.Eventualele coroane de miere din corpul cu puiet le descapacesc pentru ca matca sa poata repeta figura cind umple din nou corpul de sus,mai ales ca probabil coroanele vor avea si miere cristalizata. Socul inversarii corpurilor va fi atenuat de faptul ca in corpul de sus va fi deja albina si puiet iar matca va urca rapid avind celule goale si un microclimat mai bun decit cel de jos.. 
            Daca cele doua corpuri sunt pline (de obicei la inflorirea salcimului vin cu corpul 3 intercalat intre doua corpuri si in care cobor ramele cu puiet necapacit si pun rame cu faguri artificiali.In corpul 3 ramin ramele cu puiet capacit pe mijloc flancate de rame cu leatul lateral de 45 mm.
             Daca culesul la salcim nu merge fac familii ajutatoare cu ajutorul gratiei Haneman sau a podisorului Snellgrove.
              Si astfel,cu multe variatiuni pe aceeasi tema mergem din cules in cules(daca este) pina la sfirsitul sezonului. Albina rezista cu succes la toate experientele
noastre, numai sa avem grija de ele.
Si reusiti sa scoateti miere pe sortimente?Ce culoare are mierea de salcim?

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ca ai de mana?

_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la