APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
grecoaica din Dambovita
Femeie
22 ani
Dambovita
cauta Barbat
22 - 45 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / REZERVAT MEMBRILOR "STUPARITUL" / Se poate trai din apicultura ?  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5 6
alex_sa
apicultor

Din: Tirnaveni
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 398
astept sfaturi si dela alti apicultori

pus acum 15 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
pana nu te convingi tu singur ca vrei si ca poti sa te ocupi de asa ceva parerea mea ca nu are rost sa investesti mai mult de 20-25 de familii.

Fa asa ... timp de 2-3 ani lucrezi "par-time" cu 10 - 25 familii ... vezi ce si cum si apoi daca te decizi treci direct la minim 500


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Cristi,alex,fratilor.
Este foarte curios ca in "mulgerea " albinei, ce se potriveste la 50 de familii nu se potriveste la 200.
Ce se potriveste la 300 nu se potriveste la 500.
Fiecare stupar trebuie sa treaca prin toate fazele.Parerea mea.
Nimeni, sau foarte putini au reusit sa tina pasul facand salt de la 50 la sute.
Tehnica,stilul,experienta de lucru nu o putem cumpara
Se lucreaza cu produs viu si nu putem aplica mecanic un stil de lucru.
Vrei sa traiesti din albine? Foarte bine!
Ia sacul de dormit,pupa nevasta o data si bine apoi... muta-te intre albine.Numai asa reusesti.Pe bune!
Ca cum, ca care... stil e mai bun,greu de spus.Fiecare fura tot ce poate si aplica pe calapodul lui.

Mai avem 3 sapt.si incepe!!


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Pupe are dreptate.
Cand esti pe vatra, incep micile discutii de seara.
- ce faci maine?
- nu stiu, sa vad intai buletinul de stiri

De dimineata
- ce faci ? Te duci ?
- inca nu stiu.

Si uite asa se tot fac niste discutii inutile, si fara munca printre albine. La 1 mai incep albinele sa zboare in pomi.
Infloreste salcamul, la pastoral nu mergi, dar dupa aceea regreti. Vine seceta, si nu mai faci nimic.
Discutam cu un stupar care a facut pastoral, in proportie de 66%. Are trei stupine, si trei locatii. El tot timpul muta familiile de albine. Facand un bilant, nu a putut sa zica ca a fost rau. Nu vorbesc de cantitati extrase dar avand familii multe a reusit sa obtina si productii, cat sa poata trai din apicultura.
Eu stau pe vatra. Nu fac numai stuparit, am si o gradina de zarzavat, ceva flori  si o livada. Totul este petru casa, sau cel mult pentru rude. Ma refer mai mult la mere.
Cand trag linia cu bilantul, daca as fi locuit langa stupina, nu as mai fi dat bani pe carburant. Pentru ca locuiesc la oras, produsele se pot vinde mult mai bine, cu preturi mai bune.
Eu zic ca cel putin anul trecut s-a putut trai din apicultura.
Poti trai din apicultura, dar sa fie si anul cu temperaturi cat de cat normale.


pus acum 15 ani
   
catalingiurgila
apicultor

Din: Tg-Frumos-Iasi 11-07-1980
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 930
Eu detin acum 60 famiili albine dar nu traiesc numai din apicultura,mai lucru si alt ceva. Din apicultura se poate trai,dar trebue sa ai minim 150 familii albine casa poti trai.

                Ce inseamna a trai din apicultura.

1- Sa dai ceva la stat si la urma sa ramai si tu cu caeva profit (carte de munca,om pltit....un ajutor sezonier)
2-Pentru a trai din apicultura trebuie sa faci pastoral daca nu ai pe raza unde-i amplasata stupina culesurile principale. Mai este nevoe bine inteles de daruire,si sudoare pentru a optine profit.  Trebuie extras de la albine tot ce se poate polen, miere,ceara, venin,laptisor,apilarnil...(Apicultor  profesionist sa te numesti)
3-In or ce afacere sunt reusite,dar si esecuri nu trebue uitat urmatorul lcru. Apicultura este o ramura care face parte din agriculturia,depindem de cel de sus(umiditate,caldura)
4-Pentru a reusi in apicultura este nevoe de o pregatire profesionala serioasa.
Totul trebue sa plece in primul rind de la pasiune si dragoste fata de albina,apoi vin toate profit,satisfactie...
(Lecturarea cartilor si materialelor de specialitate,practica in stupina alaturi de un apicultor experimentat cu mult timp inainte de a porni afacerea,iar apoi mai este nevoe si de  investitii masive.  

Modificat de catalingiurgila (acum 15 ani)


_______________________________________

Telefon-0727706953

pus acum 15 ani
   
alex_sa
apicultor

Din: Tirnaveni
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 398
am albine de 3-ani  ma descurc cit de cit sint la inceput  nici decum nu ma gindesc la sute de famili este prea devreme poate pe prcurs dupa citiva ani buni de experienta
si nici nu asputea investi foarte mult caci nuprea am deunde
dar vreo 50-de famili tot visez sa am am pornit cu 2-fam si acum dupa 3-ani am 17- famili ias complecta pina la 50
inca nustiu ce safac va multumesc


pus acum 15 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Ca idee de trait din Apicultura eu vad ca si model de afacere viabila chiar ACA.
In mometul in care D-nul. Harnaj a primit sarcina sau suportul statului de a organiza apicultura romaneasca, ca si o ramura a agriculturii, a facut-o pe o structura, sa i zicem, capitalista. Consider ca a fost un om vizionar pt vremea lui cand inca la noi se mai foloseau buduroaiele...

Astfel, lasand deoparte partea de cercetare si analizand doar partea de "afacere" se poate vedea ca ACA a fost organizata prin ferme apicole de productie si puncte de producere a materialului biologic care produceau sa zicem "materia prima" , combinat apicol care asigura conditionarea mierii, cerii, producea partea de echipamente de apicultura, transport (tot ce e legat de logistica); in teritoriu avea (inca mai are) filialele de desfacere atat a produselor apicole conditionate cat si a produselor de logistica.
Totodata a implementat un sistem de comunicare si colaborare cu apicultorii particulari, preluand o parte din produse, dand inapoi material biologic, faguril echipamente, etc.
De ce spun ca a fost o organizare vizionare pt vremea respectiva? Intreaga structura a ACA a fost gandita gen Up-Stream (producerea de materia prima - fermele apicole; cercetarea); middle-stream (combinatul apicol - procesarea, logistica) si down-stream (filialele de desfacere din teritoriu). Aceeasi structura o putem vedea la marile corporatii in ziua de azi...

Revenind la intrebarea "se poate traii din apicultura??" Raspunsul meu e ca sigur se poate, depinde acum de ceea ce vrei. S-a tot dezbatut aici numarul de 150-300 stupi. As dori sa fac o analogie - comertul. Se poate trai cu un magazin?? Pai stiu oameni care asta fac, traiesc dintr-un magazin, deci se poate. Numai ca ceea ce produc, mananca, eventual in anii buni mai merg si in concediu. Dar din 5 magazine se poate trai?? Pai nu numai ca se poate trai, dar se poate dezvolta. Cu un singur magazin esti foarte expus la orice fluctuatii ale pietei, legislatiei, etc. Poti oricand da faliment si esti in pom.. Cu 5 magazine, ai parca alta flexibilitate, in caz de criza, situatie nasoala, inchizi 3, te repliezi, reorganizezi, etc, treci peste criza intr-un fel si iti revii mai tarziu.

Aplicand analogia in apicultura, cu 150-300 stupi, traiesti, dar esti foarte expus, prea mult la mana naturii, la mana pietii, etc. Cu 1000 parca incepi sa mai respiri...

Dar ia ganditi-va la o urmatoare structura: stupine de productie insumand pana la 2000 - 5000 de stupi, ferma de producere a materialului biologic, logistica necesara pastoralului, bucatarie apicola - producere a "furajelor", centru de extractie, prelucrare - imbuteliere atat pt nevoile fermelor cat si prestari servicii catre terte persoane, atelier pt partea de logistica si echipamente, cateva magazine in teritorii adiacente si o colaborare cu magazinele existente pe piata - plafar, naturiste, apicole, etc. Angajati permanenti, sezonieri,etc,etc

Aste deja este o structura destul de mare care nu se poate face fara o investitie de capital majora, mai greu sa pleci de la 2, 3, .... 150 stupi si sa ajungi acolo... dar cam asta se vrea din exploatarile agricole in general. De ce credeti ca se incurajeaza creera de asociatii?? Pt ca s-a inteles clar faptul ca individual, foarte putini au puterea de a ajunge aici.. Totusi cred ca nu s-a luat in cansideratie factorul uman...  Suntem inca la stadiul de subzistenta, foarte putini avand angajati sau echipamente noi..

Sper sa nu va fi plictisit, prea tare, cu punctul meu de vedere,
Sa traim cu totii... bine  =D  =D

Sanatate 


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Sunt multi doritori sa aiba la ei in curte cativa stupi. Din pacate rar se pot intelege cu vecinii. Daca depasesti cu mult peste cifra 100, deja ai probleme cu vatra. Noi nu avem conditiile celor din vestul salbatic. La noi si satele sunt mai inghesuite, iar culturile pe care le avem la noi in tara nu-ti ofera siguranta. Mergi cu ele la rapita, se stropeste cultura. La salcam ori ingheata salcamul, ori a fost inghetat. La tei, deja nu se mai scot in fiecare an recolte, la mana doar la 2-3 ani. In lanurile de FS, nu sti ce soi este bun de cules. Cum poti sa te gandesti la 1000 de stupi in Romania?

pus acum 15 ani
   
CLAU
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 30
domnul balasbebe are drepte eu am 70 de fam si le tin pe 2 vetre din cauza lipsei de cules cand e seceta sau sunt prea multe ploi

pus acum 15 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Sigur ca Domnul Balas are dreptate, in cazul expus de dansul. Cunosc problemele cu vecinii deasemenea...
Expunerea mea se referea la o afacere in apicultura, o intreprinere, sau ferma apicola...

Sa reformulez intrebarea: "Se poate trai din vaci?"  - pai sigur ca se poate!! Dar daca ai mai mult de 10 vaci in curte, atunci intrii in conflict cu vecinii - miros, zgomot, gunoi, etc.  Daca vrei sa faci o ferma, atunci te duci mai departe nu pe strada principala a satului, faci staul, ferma, grajduri, etc, etc  Ceea ce se chama o ferma...

albina nu o poti tine ...."la staul" se imparte pe vetre, deja intram in capitol de management....   Bineinteles ca nu poti tine 1000 de stupi in curte sau intr-o singura locatie... Bineinteles ca nu poti gestiona singur 1000 de stupi si tot ce implica acestia ...

Ma rog, in apicultura, eu sunt "verde", ceea ce spuneam este strict management teoretic. Poate ca nu merge....   sau poate ca......   

Sanatate 


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Lumea asta este destul de ciudata La noi in oras a aparut o hotarare, ca nu ai voie sa ai pasari in curte. Ma refer la cele de carne sau oua. Aceste pasari sunt de regula tinute in curte, nu pe strazi. Are legatura cu stuparitul. Un prietem stupar, colecteaza polen. El aduce acasa tot ce colecteaza si ce rezulta din prelucrare hraneste pasarile. Ma refer la trantorii, albine, puiet  de la stupina,  La fel si praful de polen se folosea tot pentru pasari.
Cine are posibilitatea sa colecteze tot ce ramane in urma polenului si sa dea unui vecin, o sa vada si avantajele.
Dar sa revin la pasari. Ele nu au voie sa fie tinute in gospodarii, dar cainii se pot plimba nestingheriti pe strada.
Priveam cum cei pe la Politia comunitara cautau gospodariile cu pasari, dar de caini nici o vorba.
Cat de repede vom fi nevoiti sa punem si stupii in afara de localitati, dar ma gandesc pe unde o sa-i punem. In camp, mai ales deschis vor deranja mai tare pe cei care lucreaza terenul. O astfel de situatie era si in Valea lui Mihai. Noi ne puneam stupinele chiar in fata lanului de porumb. Era o cauza pierduta. Dupa o erbicidare puternica, era negru in fata stupilor. Era clar ca acel fermier o facea intentionat, sa scape de noi.
Deocamdata se poate trai din apicultura, dar nu stiu pana cand?


pus acum 15 ani
   
TARAN
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 210
Din apicultura poti inbogatii,dar de trait nu.

pus acum 15 ani
   
xxl
apicultor

Din: prahova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 659

TARAN a scris:

Din apicultura poti inbogatii,dar de trait nu.

PROVERBUL CORECT ESTE;din stupii nu poti sa traiesti, dar poti sa te imbogatesti


_______________________________________
viitorul e in fiecare zi de maine....

pus acum 15 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731

TARAN a scris:

Din apicultura poti inbogatii,dar de trait nu.



nu vreau sa jignesc sau sa supar pe nimeni dar....

fac apel catre toti cei care dau raspunsuri...sa zica intai cine sunt...care este starea lor, cu ce se ocupa, numarul de stupi avuti in grija, ca sa putem vedea si noi ce putere are acea afirmatie; iar daca nu vreti sa dati atatea detalii, macar daca interveniti pe forum ..dati mai multe explicatii, motivati-va raspunsul, altfel raspunsul va fii desconsiderat ... fara suparare


inca o data imi cer scuze ptr interventie si de la domnul Taran dar nu pot citi raspunsuri de genul citat, fara sa reactionez

Modificat de balanescuadrian (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Foarte interesant dar pacat ,multi stupari au trecut in clasament pe primul loc inaintea pescarilor si a vinatorilor probabil ca albinele unora au 2 trompe si aduna nectar dublu fata de ale altora ,
Va dau un exemplu si va rog sa-l comentati daca se poate
La tei eram apr.1000de stupi pe o suprafata cit 3 terenuri de fotbal 3 cintare de conrol care bateau aproape egal zi de zi +   --  0,5  dupa extractie am dus mierea de la cei 80 de stupi cu care am fost pe locatia respectiva la procesataor acolo am aflat ca un alt stupar care si el era in acel loc cu acelasi numar de stupi dar pe pavilion a dus miere dublu fata de mine   ce sa mai inteleg revin la afirmatia de la inceput ori vinatoi ori pescari sau albine cu 2 trompe.

Modificat de ioanardelean (acum 15 ani)


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675

ioanardelean a scris:

Foarte interesant dar pacat ,multi stupari au trecut in clasament pe primul loc inaintea pescarilor si a vinatorilor probabil ca albinele unora au 2 trompe si aduna nectar dublu fata de ale altora ,
Va dau un exemplu si va rog sa-l comentati daca se poate
La tei eram apr.1000de stupi pe o suprafata cit 3 terenuri de fotbal 3 cintare de conrol care bateau aproape egal zi de zi +   --  0,5  dupa extractie am dus mierea de la cei 80 de stupi cu care am fost pe locatia respectiva la procesataor acolo am aflat ca un alt stupar care si el era in acel loc cu acelasi numar de stupi dar pe pavilion a dus miere dublu fata de mine   ce sa mai inteleg revin la afirmatia de la inceput ori vinatoi ori pescari sau albine cu 2 trompe.


colega nu o lua asa de ex nu inseamna ca respectivul nu amai avut si un alt sort de miere predata sau au depus mai multi pe numele unuia sa ia subventia cred ca tu ei totul raportat la tine sau vrei sa barfesti 


pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Informatia e foarte corecta altfel nu as fi spus-o iar de la altcineva mandoiesc eu unul nu as fi riscat sa amestec mierea mea cu a altuia s-au cine nu vrea sa-si predea mierea personal ptr .subventie am extras in acelasi loc dar cu 2 zile diferenta si la acelasi procesator am predat-o asa ca ........

_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
sa va lamuresc rapita a mers slab fata de alti ani nu am nevoie de acte si cedez altcuiva cantitatea care are mai putina miere dar impreuna cu ce-i dau eu sare de 18kg\fam ,este valabil si poate sa braveze ca-i tare....

pus acum 15 ani
   
florinapi
apicultor

Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
Pt domnul Ioanardelean,

eu va pun o intrebare:-de ce credeti ca daca la un loc se afla 3 stupine iar in una dintre ele iasa o medie mai mare ar fi ceva ne curat la mijloc?                 
Daca ar fi sa ne luam dupa ce ziceti dumneavoastra, anseamna ca indemanarea stuparului nu conteaza deloc, felul cum este pragatita stupina pt cules, rame cladite sau nu  etc.
Se intampla din pacate si nu de putine ori sa auzim astfel de acuzatii.

Modificat de florinapi (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
un lucru este clar exista fapte si oameni care nu le inteleg ptr ca nu se cunoaste adevarul uni mai braveaza altii cred dar invidia e mare....

Modificat de ALBINEL 1984 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
D-le Florin
La apr.2000 de stupi eram apr 25-30 de stupari nu 3.
Nu sint invidios deloc dar nici nu sint deacord  cu o asa mare diferenta si eu ma intreb cum asa  / in nici un caz nu mai era vorba de dibacia stuparului toti am mers cu stupi dupa 2-3 culesuri de la salcim asa ca nu se mai punea problema de stupi f.tari si stupi slabi toti poate cu mici exceptii erau pregatiti pentru asa ceva ,si totusi o asa demare diferenta !


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
florinapi
apicultor

Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
Domnule ioanardelean, sper ca nu v-am suparat cu postarea mea dar si la noi unii mai acuza pe altii, fara sa aiba dreptate, asta numa asa sa isi scuze neputinta.Din aceasta cauza am scris cele de mai sus.

pus acum 15 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
...se poate trai sau nu din apicultura? care este parerea dumneavoastra???

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
D-le florin nu ma consider si nici nu sint neputincios dar ca sa incheiem discutia admitem ca in viata orice e posibil .poate anul acesta ne vom intilni la tei in zona Lugoj la Ezeris s-au in Bocsa Montana si putem continua discutia deacord ?
Parerea mea este ca se poate trai din apicultura .
1 cu o productie cuprinsa intre 30si 70 kg. decent
2.70 k.g in sus f.bine
3. peste 100 te umpli   
4 .Dar conditia Nr 1 . Nr. de fam ,timp , deplasari in pastoral  restul de la sine


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
florinapi
apicultor

Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
Sunt de acord cu dumneavoastra.
De 5 ani traiesc exclusiv din apicultura, ca traiesc bine sau rau, depinde cu cine trebuie sa ma compar, un lucru este sigur, mai bine ca in astia 5 ani nu am trait nici odata.
Daca ar fi sa ma refer la libertatea pe care o am acuma, "fara comparatie"
Am lucrat 14 ani la servicu, deci pot sa zic ca stiu cum este.


pus acum 15 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
nu ştiu daca se poate trai numai din apicultura, nu a-m īncercat, cert este că am preferat serviciul (un venit sigur lunar) atunci cand serviciul a permis (lucram īn 2 ture ce permiteau ambele o vizita la stupi ) aveam 70 de stupi acum cand am o singura tura 8 - 16 am īnceput sa reduc numarul stupilor nu ştiu daca am ales bine , un servici m-ai bun şi un numar m-ai mic de stupi ,dar sunt m-ai sigur de o sursa de venit. Sunt prea mulţi factori de care depinzi īn apicultura şi am trait şi o experienţa ciudata la care mă gandesc tot timpul īn 2002-2003 nu reţin exact mi-au murit 2 stupii de foame īn toiul verii restul 16 au intrat şi ieşit din iarna numai cu zahar şi energizant (ăla cu ursuleţul pe el ), ce faceam daca aveam 70-100 şi nu aveam servici de unde luam zahăr şi restul ce m-ai trebuia, nu ştiu ce să zic īn condiţiile actuale nu cred că se poate trai decent din 100 stupi

pus acum 15 ani
   
florinapi
apicultor

Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
Mai vreau  sa va zic o parere:pe langa totata tehnologia adecvata pt modul sau de lucru pe care trebuie sa o stie fiecare apicultor,foarte inportant este sa cunosti baza melifera din vreo 2-3 judete si sa muti stupii la timp, altfel sar putea sa faci munca patriotica.

pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
In banat aveti de toate mai rar asa o zona buna pentru apicultura ,clima, baza melifera foarte diversificata din primavara si pina toamna ,multi stupari din Alba
vin cu stupi la tei si nu se mai intorc acasa acolo ierneaza Si eu sint interesat de o vatra permanenta in Caransebes sau Timis poate ma ajutati ?


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293

Donbazil a scris:

Sal'tare!
Dupa parerea mea ... SE POATE!.
Da fratilor, dar cu multa munca... si mai trebuie o buna menegeriere a afacerii. Degeaba faci muta miere, daca o dai ieftin; Degeaba ai multi stupi, daca produci putin. Ar mai fi si altele dar  ma abtin, ca sa nu ofensez pe cineva.
Eu am castigat bine din apicultura si inainte, cand dadeam mierea la C.P.a.D.M. cu 21 de lei /Kg ( dar primeam si 2 Kg de zahar)dar sunt multumit si acuma , cand vand miere cu tona... asta pe langa celelalte produse din stupina pe care la valorific.
Cunosc stupari care traiesc - si inca bine- din apicultura, si-au facut case si si-au luat masini , etc...
Valter are dreptate, dar si Alt stupar, are dreptate, dar si Balas are dreptate, ce sa mai zic de Pupe  s.a.m.d. Zice Romanu'- "Dumnezeu iti da , da'
nu-ti baga-n straita" asa ca , sa-I multumim si sa muncim nu sa ne lamentam s-apoi castigul vine si PUTEM TRAI DIN APICULURA.
Sal'tare!
Donbazil - Faget.
P.S. Am vizitat pe ETIO POLLETTI din Navarra - Italia. Are peste 25oo de stupi de care se ocupa cu familia si vara angajeaza 2-4 sezonieri, si credeti-ma ca traieste foarte bine (ce viloaca, ce masini... )



Sal'tare!
Si mai avem ceva in BANAT, - avem buna traditie a muncii.... Asta au facut bine nemtii si ungurii cu care am fost si inca suntem conlocuitori... iar noi, am invatat ce era de invatat...
De ce oare, cei ce vin in Banat, nu mai pleaca( Si este si cazul familiei mele) ... Aici e alta lume, e altceva, e un altfel de mod de viata. Aici, dupa cativa ani, cei din Moldova nu mai sunt moldoveni, cei din Oltenia , sunt deja banateni, iar ardelenii uita de "amu" si vorbesc cu dialect banatean, se transforma, pentru ca le convine, fac tot posibilul sa se simta BANATENI.
Da' gata, ca iar devin patetic... Iar ma acuza unii ca am un mod particular de a gandi,- da' asa sunt eu, asa gandesc si ce sa fac, - o zic...
Macar ca poate supar pe cineva...
Sal'tare! Numa' bine si rau la nime' !
Donbazil - Faget.

P.S. Pentru Daniel Ciobanu: Depinde ce servici ai si cat esti de bine platit, ca daca ai 1000- 1500 lei/luna,  mai bine traiesti din apicultura si faci ce vrei si cand vrei si nu-ti mai comanda nimeni...


Modificat de Donbazil (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Gicacontra
apicultor

Din: Corbeni Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 480
N-ati suparat pe nimeni d-le,sa traiasca statul asta de l-ati creat si servit,ca v-a dat
o gramada de bani la ordonanta,fonduri sapard,si altele pe care mi-e sila sa le
amintesc.
Numai dv.munciti,noi ceilalti suntem si prosti ca nu ne-am descurcat la fonduri  europene ,dar mai ales lenesi nu stim sa stam in calea banilor.
Unii dintre noi facem apicultura dupa ureche.
Mai cititi-l o data pe Grigore Alexandrescu,eventual pe La Fontaine poate veti constata ca nu sunteti semizeu.Oare nu va recunoasteti in nici o fabula din opera lor?
Numa' bine si rau la nime'.


_______________________________________
"In univers,doar relativul e absolut"

pus acum 15 ani
   
viorel55
apicultor

Din: Campina
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 304
Chiar ca esti ,cu adevarat, Gicacontra

pus acum 15 ani
   
linde
apicultor

Din: Turda
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 169
<<<<<<<iar ardelenii uita de "amu" si vorbesc>>>>>>>>zice Donbazil,,,,
S-avem pardon sunt ardelean ,nu prea imi amintesc din loc .mea sa fii plecat familii pe rupte in alte parti (cu exceptia recenta a modei strainatati) ca o mai fii plecat prin casatorii ,dar totul a fost reciproc si de acolo la noi. tot matale ai scri>>>>>  Da fratilor, dar cu multa munca... si mai trebuie o buna menegeriere a afaceri<<<<<Personal nu mai incerc nimic,sint pensionar (cred de o vrista apropiata de Janese) ma multumesc cu ce am realizat pina acum, DAR CE TE FACI CU TINERETUL,ei cum sa plece la drum,cunosc un caz de la mine ,baiat tinar a investit in ,stupi , autopavilion, si e dator la banci, a incercat cu sapard nu a mers, acum se zbate pe masura 141 ,conditiile le cam indeplineste(are stupi,sta la tara, investeste mereu)ce ar fi trebuit sa faca    Donbazil sa fi luat si el macar un Sapard, poate  de aceia nu i-a aprobat ca se considera cistigu prea mare(paznic la  compania de apa)+stupi ,boier, boier 
S-auzim de bine Donbaiazid

Modificat de linde (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
linde
apicultor

Din: Turda
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 169

viorel55 a scris:

Chiar ca esti ,cu adevarat, Gicacontra

Viorele, ai luat si tu cumva doua Saparduri,de nu esti de acord cu Gicacontra


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ia fiti atenti!

100 fam albine facute de stupar cu greu si cu bani multi sa zicem in 10 ani
20% neproductive in orice stupina
18-20 kg miere/ familie -cam atat costa cheltuielile cu intretinerea si transport, etc/ an apicol.
din 5 ani 2 sunt prosti (30kg/cutie cu albine media). in ailalti 3 din 5 faci sa zicem sigur 50kg media / cutie
la 100 cutii cu albina daca ai dat chics anul asta  (si nu ai alt venit decat din stupina), trebui sa ai ptr familia ta 200 milioane(20 mil/ luna)trebui sa ai ptr stupina 100 milioane sa poti sa te misti, tratezi, stimulezi etc( daca nu-i ai faci prostii-nu mai pleci ca lumea in pastoral, stai mai pe aproape, te autoincurajezi ca nu mai trebui tratati la sange ca sunt sanatosi,ca nu mai stimulezi la sange ca ti se pare ca este suficient in natura,- intri intr-un cerc vicios de nu te mai scoate nici dracu, si de aici incepi si te duci in jos..
imposibil in 15 ani sa nu te stropesca sau sa nu ai vreo depopulare de nu-ti explici cum a fost posibil.
si acum stuparule incepator care visezi la 100 cutii cu albine (70% din stuparii romaniei se invart in jurul numarului 100(1-2 pavilioane)casca ochii daca te gandesti sa-ti vinzi apartamentul sau sa te bagi in datorii pana in gat din dorinta de a rupe pisica in apicultura!!

nu descurajez pe nimeni, ma bucur cand tineri se iau de stupi, dar cascati ochii ca nu tot ce zboara se mananca( ceilalti stupari care au rezultate f bune, cinste lor dar tot tie iti zic stuparule incepator fii atent si la faptul ca hartia suporta multe, ca gura poate sa vorbeasca, ca doar ii dai de mancare)

ma astept la raspuns la raspuns sau contre dar nu le voi lua in seama

ma ia cu friguri numai la gandul cum ma umilea pe camp primarul,politaiul, paznicul, seful de asociatie , tracoristul pe care-l inchiriam si-l plateam etc  etc ( de foarte multe ori am strans din dinti de si acum ma dor falcile)

cu consideratie janese( prost sa fiu dar sa-mi reviu)


pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
la inceput credeam ca doar ne incercati ,acum vad ca chiar le stiti pe toate dle janese sincer parca ati citit dintr-un jurnal secret tinut de fiecare dintre stupari ,este greu sa traesti din apicultura dar sa mai fii si incepator ,eu ma descurc ptr ca asta am invatat si constat ca tot mai trebuie ceva, evoluam mai incet decat problemele care sunt din ce in ce mai multe si mai greu de tinut din scurt.

pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Ciobani nostri din ardeal aveau o vorba <<<<<Daca ai pina la 50 de oi trebuie sa le ti tu pe ele ,de la 50 in sus te tin ele pe tine >>>>>acum nu mai stiu cit e de valabila cred ca putem si noi spune asa <<<Pina la 100 de stupi nu faci mare lucru .dar de la 100 in sus se schimba datele problemei ,,,parerea mea.

_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Domnule Gica - Contra. Eu n-am de gand sa ma contrazic cu dumneata, care dupa cum vad, ai mania contrazicerii...
Poate ai dreptate, mai stiu eu... Da ma intreb si eu, oare de ce n-ai accesat si dumneata niste fonduri europene, si de ce n-o faci acuma, ce te impiedica?  Ca vad ca la teorie stai bine...
Deci ... ramane cum am stabilit...
Sal'tare! Numa' bine si rau la nime' !
Donbazil - Faget.

Modificat de Donbazil (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
xxl
apicultor

Din: prahova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 659
chiar asa ....DE CE?...ca nu ai fost membru de seama al asociatiei..ca nu faci parte din sistem..ai fost pe camp in loc sa mergi la sedinte .ia spune Gicule ;de ce?

_______________________________________
viitorul e in fiecare zi de maine....

pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ioan ardelean-tu stii ce inseamna 100 cutii cu albine, facuti cu truda, cu cheltuieli ? cand ai pornit de la 1-2 familii
desi cand te uiti in urma nu stii de unde dracu ai avut atatia bani.
pentru stuparul care a ajuns la 100, pentru el sunt o avere, una, si a doua tine le ei asa de mult ca-i considera  ca pe copiii lui.

cel care a bagat in cativa ani mii de euroi sigur nu sufera si nu-si vede si nu-si iubeste stupina ca cel de mai sus care a plecat de la un roi prins in pom

de acord ca de la 100 in sus se schimba datele problemei- in sensul ca problemele cresc exponential nu direct proportional( rezultatele direct proportional!)
dar cea mai mare problema este ca  in permanenta trebui sa ai ches pentru stupina un tescalau de bani de care sa nu te atingi decat ptr albine lucru care este greu in ziua de azi!
lipsa acestui tescalau tampon este cauza care ii face pe multi stupari harnici si priceputi sa nu se avante la mai multi!!( sa vegeteze in jur  a 60-100)

cu consideratie, janese (vorba mea....)


pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Nea jane nu stiu ce a-ti vrut sa ziceti cu acea intrebare binenteles ca stiu ce inseana 100 de stupi mai ales cind incepi de la 0 nici eu nu am mostenit nici un stup ba mai mult de 3 ori am inceput de la 0 .si de fiecare data am depasit suta,
cit despre gramada de bani despre care spuneti eu as prefera sa am citeva butoaie de miere in magazie tinute de la un an la altul ( BANI ALBI PENTRU ZILE NEGRE )


SNATATE CAI MAI BUNA DECIT TOATE

P.S. Daca nu iubeam albinele fiti sigur ca nu mai incepeam niciodata .

Modificat de ioanardelean (acum 15 ani)


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ioane  sunt o persoana care vorbeste direct si deschis-maniera asta nu e adecvata si in scriere de aceea nu intelege ca vreau sa te supar sau irit.
ai luat-o de 3 ori de la zero, inseamna ca de trei ori ai pornit-o cu unul din care ai facut 3, din care ai facut 7 .....sau ai cumparat de trei ori cate 20-30 ca sunt lucruri total diferite...

cu butoaiele de miere fii atent : un batran i-mi zicea mereu-dom"le am de toate dar nu am bani. vezi ca in apicultura iti trebui bani si inca azi nu maine sau stai sa vand


pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
Dle janese daca tot le stiti pe toate zic sa nu ne priviti si de sus ce sar face lumea asta daca toti am fi patroni pe aici sunt oameni simpli stupari din cate am inteles soacra dv se ocupa de stupi nu ar fi bine sa o logati si pe dansa asa poate discutia sar incadra in limita normalului

pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
albinel , ce-am vrut si ce-a iesit...
nu supar pe nimeni
stuparii care acum  citesc si pe mine, si pe voi ,apoi prin filtrul mintii lor sa vada si ce rezulta din discutii, dar si printre randuri.
ma racai cu voi (asa simtiti voi)- dar va inselati
cu soacra-mea eu am facut-o stuparita-acum trei ani am fost cu ea si i-am cumparat 3 roiuri cu 1 milion bucata. acum are 28-30 cutii cu albina. se lupta cu ei acolo si-i place
iarasi va spun cum unul nu va lauda sau nu va preamareste cum sariti de fund in sus
cu privitul de sus te inseli rau omule(ca sa nu zic copilule)
nu stiu de unde dracu v-a intrat in cap ca sunt patron-nu sunt ma fratilor sunt palmas de muncesc de ma ia dracu-toata ziua sunt moscolit si bagat pe sub masini
pupemea zicea ca sa fii stupar trebui sa fii si tamplar si mecanic si electrician si si...
ei,asta sunt eu. cu ce dracu v-am mai suparat iarasi?
nu le stiu pe toate fiti sigur(simt ceva jignire la adresa mea si va asigur eu ca e gratuita nu o merit) dar ..ce am facut in  anii de cand am albine, imi da dreptul sa trag de maneca .
pe cine ?-pe stuparii  tineri care de exemplu calificati intr-o meserie unde se poate specializa si ajunge un bun profesionist sunt entuziasmati si imbujorati de te miri cate  un stupar de bine care-i face capul mare de saracul o vireaza spre apicultura total fara sa stie despre ce e vorba si lasa dracu si scoala si specializare si tot...si viata trece, si el n-are bani sa se dezvolte si spera si spera.....

de ce vrei mai bine sa discuti cu soacra-mea poate ca la ea tine sa te impaunezi, sa turui sfaturi de apicultor omnisfatuitor  ea sa se arate superentuziasmata tu sa te culci linistit ca uite ce m-a laudat cineva etc..etc.. la mine nu tin astea fiindca eu -am trait viata pe camp ca multi care de zeci de ani au albine


vezi ca este o vorba: pe unde aduni tu acum surcele,eu am taiat lemne de mult!!


pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
Nu trebuie sa te iriti ca nu are rost dle janese din ce am inteles din postarile dv este ca aveti o alta ocupatie decat apicultura ,si acum va e mult mai bine decat umbland printre coclauri cum fac stuparii si ca aveti studii ect si acum va permite-ti sa stati la birou ,iar noi cei truditori inca nu avem sansa dv ,si nici nu doresc sunt multumit cu ce am numai din apicultura cat despre vechimea in stuparit cred ca este deplasata afirmatia si cum preamarirea o doriti dv si nu vine de nicaeri ,poate de la soacra a carui mentor sunteti .

pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Nea Jane pe mine nu m-ai suparat dar de iritat m-am iritat putin...spune matale ce vrei si cit vrei ca esti liber dar spunele pe intelesul tuturor , in fond si la urma urmei ce esti ? MECANIC ? fiind-ca am inteles ca mai mult stai ziua pe sub masini ori un mecanic nu are timp de stat ziua in fata calculatorului si mai ales si moscolit cu te miri ce uli ,vselina sau alte mirodeni ori iei si leptopul o data cu trusa de scule.?

DE una zi ziceai ca ai facut stagiatura in oltenia de cind si pina cind mecanici cu stagiatura probabil Ing, mecanic la I,A,S, ,,S,M,A, ,,s-au dtr,stagiar sau prof,stagiar sau,sau,,,,,
Inca un lucru de care ma mir !!!!! pe albinel il faceai copil (Eu stiu ca are apr 50 de ani ) iar pe soacra D-tale o faci stuparita de apr.3 ani probabil ca acum are in jur de 80 atunci matale citi ani ai? mie i-mi plac oameni cu umor dar pe stupari ii consider pe deasupre si seriosi de vocabular ce sa mai zic  .Dar mai bine am vorbi despre ce ne intereseaza pe noi ,,,ALBINELE ,Si NU DESPRE EI TRINTORI ,,,,

Modificat de ioanardelean (acum 15 ani)


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ma baieti uite pe ce teme va freaca pe voi grija de janese!
dar fie..
2009 acum..

am 50 ani
sunt absolvent de fac profil electrotehnic  zi prom1983(ing)
sunt absolvent de fac mecanica seral prom 1994 (ing) inceputa pe vremea lui ceaus..
soacramea are 54 ani(cincizeci si patru de ani) nu 84
am o fata de 22 ani balerina si un baietel de 4 ani (baietelul e casnic daca si asta te intereseaza)
satagiar in oltenia- am fost repartizat terminand al 2-lea in promotie la pitesti
pe vremea aia era oras inchis. directoru general vazindu-ma ager m-a trimis in dragasani de valcea unde mi-a dat casa, tot ca sa ma instalez si am luat in primire o linie de automatizare care atunci se punea in functie-m-a incantat dar atunci eram un copil si nu am stiut ca nu trebui sa renunt la orasul pitesti
de atunci sunt un inginer practician(poate ai vazut inginer in halat sau salopete la viata ta)
am lucrat ani buni  dupa revolutie mecanic sef la un mare concern de imbuteliere lichide dar tot pe linii si tot moscolit ,cu buzunarele pline de scule electrice si mecanice(a venit la mine un posibil colaborator si a zis ca vrea sa vorbeasca cu seful mentenantei -i-am zis ca eu sunt el a zis fugi domle ca nu esti dumneata- eu i-am zis bine.. si am plecat.. s-a interesat si dupa o ora a venit din nou domle scuza-ma ca am crezut ca trebui sa fii la cravata. nu m-a deranjat ca de.. asa judeca el)
acum sunt director tehnic(cum ar veni intr-o fabrica pe care o cunosti tu cu directori la cravata- sef productie)
fabrica este destul de mare dar cu oameni putini complet robotizata cam 10 pers pe schimbx 4 schimburi, eu, dir gen si asistenta maneger
ca sa am rezultate si sa-mi iau banii deci fabrica sa mearga trebui sa pun si eu osul practic la treaba  la defectiuni sa-i dau drumul mai repede(este firma privata cu capital integral strain)
liniile automate cred ca stii cand se strica ceva se opreste tot si trebui sa plece cat mai repede . sunt chemat de acasa si noaptea si de sarbatori ca e foc continuu
nu ma vait ca imi place sa lucrez efectiv, mai ales ca aratandu-le ca esti pe felie oamenii te respecta ca om meserias si apoi ca director( ca de directori cu laptop cum zici tu e tara plina)
am timp si de laptop -da aia ma vait intr-una ca nu am timp.

cu vocabularul... sunt om simplu deschis direct si neprefacut- cum ai vazut ca vorbesc aici pe forum am vorbit sa stii si cu oameni patroni straini poate miliardari
cui ii place bine cui nu ,nu
limbajul elevat si fara continut , de dragul sunetelor este departe de mine

chiar de eram ing la ias, sma cum zici, tot nu-mi era rusine singura conditie sa nu fiu din inginerii facuti la apelul de seara cum sunt multi in tara asta (acum sigur sar inginerii  cu musca pe caciula de cur in sus si iar am suparat pe cineva)!

ce mai vrei ? ti-ajunge dosarul meu de cadre sau vrei sa-ti spun si cum ma culc cu nevasta etc etc

am doi baieti pe care ii ajut aici la voi pe forum sa nu se sperie ca m-am suparat  ca vacaru pe sat, eu ma tin de cuvant.

stuparii cu limbaj de lemn si de balerini nu i-am suportat niciodata. vorbesc cu tine elevat  intr-o discutie si cand se departeaza la 2 metri trag cate o basina de dai matele afara!

moderatorii -treceti  aceasta interventie a mea unde vreti voi, stergeti-o dati-ma afara sau ce vreti voi nu ma deranjeaza si nu-mi pasa
elegant era sa ma atacati numai pe terenul apiculturii- nu al salariului, al ocupatiei mele etc

ion ardelean discutia a pornit cu tine ( pot sa-ti spun domnule, maria ta , maestre cum te simti tu mai bine -ca ,cuvantul maestre am vazut ca se poarta pe forum)
cand eu am zis ce inseamna o stupina de 100 cutii de albine, elegant era ca tu sa-mi spui ce inseamna o stupina de 199 cutii tot asa ,cat cheltui cat iti trebui etc (repet - in folosul stuparului care e interesat sa-si faca din apicultura profesia de baza- nu sa-mi spui simplu si sec <<se schimba treaba>>

mi-ajunge cat m-am necajit aici la voi pe forumul asta, intr-un domeniu care trebuia sa ma relaxeze
99% din prietenii mei sunt oameni simpli , nu directori, nu ingineri. numai aici am vazut  acea ura proletara stiti voi....

succese in apicultura !dar nu uitati ca nu voi ati adus-o la gradul de dezvoltare la care este acum in romania ci cei de la institut care v-au pus pe tava sineacarul, varachetul, manrirolul, codratinul, si multe cercetari care s-au facut intre 1960-1990

daca nu le aveati peastea cacati steagul!!!( nu-i laud dar sunt obiectiv si le stiu realizarile)
fiecare cu drumul lui.....


pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Directore si eu am fost la un dineu chiar cu presedintele tari dar cu un vocabular pe cara l-am invatat in cei 7 ani de acasa altceva nu mai avem ce discuta.

_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
florinapi
apicultor

Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 107
Foarte rau ca exista oameni care investesc mii de euro fara sa stie nimic despre apicultura numa asa ca au auzit ei ca se pot castiga bai din asta.
Da oare cu ce nu dai chix daca nu te pricepi mai ales cand lucrezi cu animale vii unde pe langa munca, talent, mai trbuie sa pui si suflet.  In primul rand sa pui suflet sa simti ceva pt acel animal. 
Zice o vorba "ochiul stapanului ingrasa animalul".
Sant multi care isi amintesc de stupi numa atunci cand vine vremea sa extraga mierea, dar vor sa aiba si ei rezultate ca cei care isi petrec marea parte a timpului intre stupi.Si cu ........................si cu sufletu-n rai nu se poate.
Sa fim sanatosi, ca le dascarnim noi pe toate!


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
cei 7 ani de acasa... continui sa ma jignesti..

ai stat la masa cu functia presedinte sau cu omul presedinte ? ca si el a folosit cuvantul gaozar...
pentru mine a sta la masa cu unul care zici ca nu are cei 7 ani de acasa si totusi ai stat, inseanma ploconeala

7 ani de acasa.. ai mei m-au invatat ca asta inseamna sa nu furi sa nu faci rau omului de langa tine, sa nu fii egoist,sa stii ca altii o duc mai rau ca tine si sa-i ajuti, sa ai grija de batrani sa le dai locul in autobuz , sa-i ajuti sa treaca strada etc, etc

daca nu stiai aceste expresii pentru care janese e catalogat ca nu are 7 ani de acasa ma intrebai-janese ce inseamna expresia cutare, dar cutare...  ca eu nu le stiu in lb romana...dar daca nu m-ai intrebat si le-ai inteles inseamna ca le folosesti si tu, si atunci  unde sunt cei 7 ani, la mine ca vorbesc direct sau la tine ca intr-un fel vorbesti in gand si in altul cu voce tare-afara-i vopsit gardul si-nauntru-i leopardul....


albinel am vazut ceva cu 1986 sau 1984 si am crezut ca e data nasterii- de aici a pornit cuvantul copil- imi cer scuze


pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Alooooooo  DOMN  DIRECTOR etc,etc inseama ca ai invatat si sa vorbesti civilizat nu ca la usa cortului inca nu am vazut un intelectual cu asemenea expresi spuse  dar ce sa faci mai sint si excepti  iar uni uita repede ce invata . 

Chiar e ultima discutie  .ma gindesc la subalterni tai .noroc ca nu sint multi .

Cit despre presedinte stai linistit au mai fost si altii

Modificat de ioanardelean (acum 15 ani)


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Se stie ca suntem tributari celor din trecut si responsabili fata de cei din viitor, dar sa haidem sa ne concentram totusi asupra prezentului nostru drag. Avem a urmari firul acestui topic, adica sa raspundem la intrebarea tipica incepatorului nehotarat: "Merita sau nu sa ma apuc de apicultura???" sau mai bine zis, "Imi pot castiga painea din apicultura?"

Eu zic ca se poate. Daca ai rabdare, indemanare, esti perseverent, muncitor si suficient de realist sa poti sa inveti si pe pielea altuia, ai sa-ti castigi multumitor painea din apicultura. Plus ca avand caracter sezonier, deseori permite stuparului o activitate complementara de venit. Multi au salariul drept venit de intretinere, iar ceea ce castiga de pe urma albinelor sunt economiile, banii albi pentru zilele negre...

Mai e nevoie de ceva in meseria asta, totdeauna trebuie sa dispui de oameni, si cel mai fericit si mai de incredere suport este aici familia. Daca se dispune si de asociati, oameni cu principii si care sa stie sa se respecte reciproc, este iarasi bine. Daca nu ai oameni in jurul tau, se poate mentine numai hobby-ul.



pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 123

ioanardelean a scris:

Informatia e foarte corecta altfel nu as fi spus-o iar de la altcineva mandoiesc eu unul nu as fi riscat sa amestec mierea mea cu a altuia s-au cine nu vrea sa-si predea mierea personal ptr .subventie am extras in acelasi loc dar cu 2 zile diferenta si la acelasi procesator am predat-o asa ca ........

hai sa ma bag si eu in seama :
- nu trebuie sa iei in calcul numarul de cutii, nu ai observat ca poate unele familii au mai multa miere decat altele chiar daca nu sunt stupi de "carne"
- diferenta de 2 zile in favoarea cui a fost? vorba cuiva la salcam, domnule parca ar aduna din florile cazute pe jos
Nota :
stup de "carne" = are albine de nu stii cei cu ele si miere..putin mai incolo stai sa ma gandesc


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 123

daniel ciobanu a scris:

nu ştiu daca se poate trai numai din apicultura, nu a-m īncercat, cert este că am preferat serviciul (un venit sigur lunar) atunci cand serviciul a permis (lucram īn 2 ture ce permiteau ambele o vizita la stupi ) aveam 70 de stupi acum cand am o singura tura 8 - 16 am īnceput sa reduc numarul stupilor nu ştiu daca am ales bine , un servici m-ai bun şi un numar m-ai mic de stupi ,dar sunt m-ai sigur de o sursa de venit. Sunt prea mulţi factori de care depinzi īn apicultura şi am trait şi o experienţa ciudata la care mă gandesc tot timpul īn 2002-2003 nu reţin exact mi-au murit 2 stupii de foame īn toiul verii restul 16 au intrat şi ieşit din iarna numai cu zahar şi energizant (ăla cu ursuleţul pe el ), ce faceam daca aveam 70-100 şi nu aveam servici de unde luam zahăr şi restul ce m-ai trebuia, nu ştiu ce să zic īn condiţiile actuale nu cred că se poate trai decent din 100 stupi

Daca aveai numai stupii nu astepatai sa moara de foame...mergeai dupa mancare.
Eu zic ca orice meserie are riscurile ei. Unii (printre care si eu) prefera o painica calduta iar albinele sunt o pasiune dusa spre autofinantare si de ce nu si o "sponsorizare"


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 123

manu a scris:

xxl ti-ai format o parere exacta ca unul cu 10 kg zile la rind si ani la rind nu se lasa se extinde

d' aia este plin forumul , mai baieti depinde de fiecare ce dorinte are nene, sti vorba aceea :
"decat doi lei la soare mai bine un leu la umbra"
Eu zic sa-i respectati si pe cei cu 6 kg. Ar trebui chiar sa va  bucurati, asa munca voastra este mai "apreciata valoric" de publicul consumator  (adica lipsa concurentei trebuie sa va bucure)
Eu zic sa ne respectam reciproc si sa spunem parerea referitoare la topicul postului in care ne aflam si pe cat posibil s-i respectam pe toti.
Cred ca se poate traii din apicultura, nu sunt in masura sa vin cu exemple personale, albinele sunt o pasiune dusa spre autofinantare, si asigurarea unui concediu pentru familie.
Ce insemana "autofinantare"= am investit doar la inceput restul ..nu am luat de la gura familiei sa investesc in albine....altfel spus in pastoral nu am plecat pe banii din buzunar, ci am jucat din castig.

Modificat de hiq_mic (acum 15 ani)


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 123

xxl a scris:

chiar asa ....DE CE?...ca nu ai fost membru de seama al asociatiei..ca nu faci parte din sistem..ai fost pe camp in loc sa mergi la sedinte .ia spune Gicule ;de ce?

Hai sa va zic io..."da smecher"
PS nea Gica nu le spune.
Da hai sa va zic eu de ce  "am lasat pe aia tineri sa ajunga la struguri, noi ne multumim cu vinu.."
Altfel spus ma da rai sunteti


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Am auzit mereu spuninduse ca uni  ( probail comercianti sau oameni de afaceri)scot bani din piatra seaca ,,intrebarea este =stuparul poate face miere (binenteles cu ajutorul albinelor)din floare seaca !!?? eu zic ca nu   s-au mai sti!!!cum si ce fac uni ??

_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675

janese a scris:




albinel am vazut ceva cu 1986 sau 1984 si am crezut ca e data nasterii- de aici a pornit cuvantul copil- imi cer scuze


anul 1984 a fost debutul in apicultura ,am muncit de copil in anul 1986 eram deja calificat in meseria de apicultor si aveam si stupina in gestiune cu realizare de plan si probleme de tot felu am facut si armata la Crangul lui Bot PH unde am infintat o stupina ptr unitatea respectiva am continuat apicultura si asta voi face in continuare sunt multumit de ce am realizat si nu am bravat niciodata toate astea ptr ca dle janese sa stiti ca se poate traii din apicultura.


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
albinel felicitari dar cu tot respectul carel-am ptr tine :
nu-mi spune mie  ci adreseaza-te celor care au acum 2,3 -10 familii nu mai pot de dragul lor si se gandesc sa se dezvolte spune-le concret
eu am x fam de albine fac pastoral sau nu in jur de y kilometri pe an  in ultimii cati ani vrei tu fac cam asta media  pe cutie in anii buni si cam asta media in anii prosti
deci din cati ani ales tu spune-le cati ai avut cu media de ani buni, cati ani ai avut media de ani prosti cam cati bani iti trebui numai ptr stupine pe an, ca oamenii sa stie la ce  sa se asteapte

asta consider eu ca este un raspuns concret ca oamenii sa-si faca si ei niste socoteli
in felul asta si cei care au 20 -30 sa compare si ei rezultatele lor cu ale tale de exemplu sa -si poata analiza rezultatele si stpina sa-si corecteze greselile etc etc

m-am adresat tie ptr ca tu mi-ai raspuns expres mie
tema se poate trai din apicultura nu este ptr janese, nikolas cred ca a facut-o ptr cei care sunt in dilema -sa ma iau sau nu de apicultura-
nu stiu de ce s-a ales solutia ca numai userii sa poata sa acceseze acest topic, dar ma rog...
te asigur de toata consideratia mea, dar raspundeti ma fratilor concret
cum faceti voi, ce rezultate aveti , ce cheltuieli cu cat se reduc cheltuielile daca ai transportul tau  etc etc

cine are hoby cresterea albinelor ii ajung sa zicem 20-30 familii cu care sa-si satisfaca hobyul dar cine este interesat sa se dezvolte fiti sigur ca se gandeste si la bani (rezultate)


pus acum 15 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675

ALBINEL 1984 a scris:

este greu sa traesti din apicultura dar sa mai fii si incepator ,eu ma descurc ptr ca asta am invatat si constat ca tot mai trebuie ceva, evoluam mai incet decat problemele care sunt din ce in ce mai multe si mai greu de tinut din scurt.


credeti ca mai trebue calcule?


pus acum 15 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
domnul janese a avut dreptate pentru ca un incepator sa aiba curaj sa se apuce de apicultura are nevoie de date mai conrete ...de cifre care sa il orienteze in alegere... 

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
CLAU
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 30
noi purtam discutii despre subiectul daca se poate trai din apicultura si multa politica pe acest forrum dar realitatea de afara nu o observati!! La prognoza meteo care am auzit-o dimineata pentru aceasta primavara cred ca o sa hranim albinele si in luna mai cu sirop sau alti inlocuitori, si atunci vom vedea daca se mai poate trai din apicultura

pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
cu respect ,in ultimii 10 ani vreo 3- 4 au fost asa
si in ultimii 30 vreo 12
asa ca suntem invatati...(zona prahova, dambovita, ialomita, chiar si arges)

ma insel sau ba??
cu consideratie, janese


pus acum 15 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Pentru CLAU:
Albinele trebuiau hranite cu sirop - sau alti inlocuitori - cum zici tu,  in septembrie 2008 si atunci nu mai te durea capu'.
Stuparii meseriasi nu hranesc albinele primavara, pentru a supravietui, ci pentru a stimula dezvoltarea...
Asta e diferenta intre adevaratii profesionisti si hobisti ( unii raman  la stadiul de " incepatori" si dupa 10 ani de apicultura).
Nu cati stupi ai conteaza, ci cum ii administrezi. Parerea mea...
Sal'tare! Numa' bine si rau la nime' !
Donbazil - Faget.

Modificat de Donbazil (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
LUCIAN AVRAM
CLUB STUPARITUL

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1159

florinapi a scris:

Foarte rau ca exista oameni care investesc mii de euro fara sa stie nimic despre apicultura numa asa ca au auzit ei ca se pot castiga bai din asta.
Da oare cu ce nu dai chix daca nu te pricepi mai ales cand lucrezi cu animale vii unde pe langa munca, talent, mai trbuie sa pui si suflet.  In primul rand sa pui suflet sa simti ceva pt acel animal. 
Zice o vorba "ochiul stapanului ingrasa animalul".
Sant multi care isi amintesc de stupi numa atunci cand vine vremea sa extraga mierea, dar vor sa aiba si ei rezultate ca cei care isi petrec marea parte a timpului intre stupi.Si cu ........................si cu sufletu-n rai nu se poate.
Sa fim sanatosi, ca le dascarnim noi pe toate!

DAR DACA SUNT OAMENI  CARE MAI AU NISTE BANI, AU DEJA DE CATIVA ANI O STUPINA DE DIMENSIUNI MEDII  ,SI HOTARASC SA INVESTEASCA IN APICULTURA  MASIV ? CE FEL DE OAMENI SUNT ACESTIA ? EU AM BAGAT TOATE ECONOMIILE MELE IN ALBINE SI INVESTESC IN CONTINUARE !


pus acum 15 ani
   
viorel55
apicultor

Din: Campina
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 304
Si acum cati stupi ai ?????????

pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
E greu de numarat din poza,






       SANATATE MULTA.


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
LUCIAN AVRAM
CLUB STUPARITUL

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1159

viorel55 a scris:

Si acum cati stupi ai ?????????

APROX. 300 DE FAMILII SI URMEAZA SA MAI CUMPAR INCA 300-400 IN ACEASTA PRIMAVARA IN FUNCTIE DE BANII PE CARE O SA II AM DISPONIBILI ! PLUS CA IMI MAI TREBUIESC MULTE UTILAJE DE EXTRAS ETC, VEZI POSTARILE LUI PROAPI CA SA INVATAM CU TOTII CUM SE LUCREAZA INTR-O FERMA APICOLA DE DIMENSIUNI MARI SI FARA PREA MULTI ANGAJATI , DAR CU DOTARI LOGISTICE CARE SA USUREZE MUNCA FOARTE MULT !          


pus acum 15 ani
   
LUCIAN AVRAM
CLUB STUPARITUL

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1159
CA SA NU MAI SPUN DE UTILAJELE DE PRELUCRARE A LEMNULUI NECESARE PENTRU CONFECTIONAREA DE STUPI ! CA SA AI UN RANDAMENT CAT MAI MARE TREBUIE SA CUMPERI DIN PIATA CAT MAI PUTIN , SA PRODUCI SI SA VINZI CAT MAI MULT , CHIAR DACA PRETUL ESTE DESTUL DE MIC ! ASTA E TEORIA MEA ! O ZI SI UN AN EXCELENT LA TOTI STUPARII DE PE ACEST FORUM ! SANATATE !        

pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263
Asa vad si eu viitorul


     MULT SUCCES




      SANATATE MULTA


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
AdrianIM
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 4
Buna seara apicultori! Sunt incepator si ma duc la tara in jud. Teleorman doar cand se scoate mierea, dar incet incet ma voi ocupa in totalitate. Anul trecut din 5 stupi am scos 400 kg miere. Si am vanduto cu 15 ron/kg la borcane. Acum am 13 stupi si vreau sa scot peste 1000 kg, adica 15.000-20.000 ron brut. Pot vinde la borcan chiar si 3000 kg, deci, se poate trai din apicultura, daca iti doresti asta si daca iti place. Eu ma dezvolt in continuare. In nomenclatorul meseriilor din Romania sunt cateva mii de intrari. Apicultura nu e obligatoriu rentabila pentru toata lumea, fiecare trebuie sa traiasca din ce poate si stie sa faca.

Modificat de AdrianIM (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
tgg
apicultor

Din: gorj
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 13

AdrianIM a scris:

Buna seara apicultori! Sunt incepator si ma duc la tara in jud. Teleorman doar cand se scoate mierea, dar incet incet ma voi ocupa in totalitate. Anul trecut din 5 stupi am scos 400 kg miere. Si am vanduto cu 15 ron/kg la borcane. Acum am 13 stupi si vreau sa scot peste 1000 kg, adica 15.000-20.000 ron brut. Pot vinde la borcan chiar si 3000 kg, deci, se poate trai din apicultura, daca iti doresti asta si daca iti place. Eu ma dezvolt in continuare. In nomenclatorul meseriilor din Romania sunt cateva mii de intrari. Apicultura nu e obligatoriu rentabila pentru toata lumea, fiecare trebuie sa traiasca din ce poate si stie sa faca.



...80kg/familie in stationar?
...imi scapa mie ceva?


pus acum 15 ani
   
gmih
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 637
D-le AdrianIM hai că se iau şi alţi colegi de tine. Păi d-le dragă, 80kg miere īn staţionar nu cred că ai făcut. Apoi ce perioade de cules ai, şi zic eu chiar dacă le ai pe toate, ce mi se pare un pic imposibil, tot nu poţi face 80 Kg miere extrasă la un stup, şi să mai rămānă şi pentru albine. Şi eu am stupii īn staţionar, īntradevăr nu am tei īn zonă iar floarea soarelui nu dă mereu nectar deajuns, totul depinde de vreme, şi nu am scos mai mult de 20 kg pe familie plus mierea care a rămas pentru iernare. SCUZĂ-MĂ, NU CRED ASEMENEA POVEŞTI.

_______________________________________
Vorbind cu blandete, si tinand in mana un ciomag, veti ajunge departe.
(Theodore Roosevelt )

pus acum 15 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
d-mnu Adrian ești cel mai tare faci producție ireala o vinzi cu un super preț ai piață de desfacere ești tare de tot sigur nu ai scris pe 1 aprilie și ai postat mai tārziu ?

pus acum 15 ani
   
ionut vlv
apicultor

Din: babeni,valcea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 562
stiu o zona in teleorman unde se poate intampla asa ceva,dar nu in conditiile de anul trecut.poate intr-un an similar cu 2002,dar nicidecum in stationar.

_______________________________________
Nimanui nu-i pasa daca miorlai, bate cu pumnu-n masa si arata-ti coltii daca nu merge altfel.

pus acum 15 ani
   
CRISTI M
apicultor

Din: Slatina , OLT
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 215
Parerea mea .


Acum 3 ani la salcam am facut peste 35 kg miere / fam (pastoral ) , la tei 8-9 kg/fam , si poliflora aproximativ 18-20 kg/fam , deci se poate scoate si mai mult .

Dar anul trecut am scos in total sub 20 kg/fam .


Cu respect Cristi M


_______________________________________
Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru , si pot vedea ceva total diferit

pus acum 15 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Ce aveti cu omul,tinteste sus sa aiba de unde scadea.
Am scos si eu la salcam de la un singur stup stationar 35 KG miere de salcam.Dar a fost in 2002 tare demult in rest sunt multumit cand scot stationar MIERE marfa 25 KG .Precizez ca nu bag zahar deloc,las miere pentru iernat. =D


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226

AdrianIM a scris:

Buna seara apicultori! Sunt incepator si ma duc la tara in jud. Teleorman doar cand se scoate mierea, dar incet incet ma voi ocupa in totalitate. Anul trecut din 5 stupi am scos 400 kg miere. Si am vanduto cu 15 ron/kg la borcane. Acum am 13 stupi si vreau sa scot peste 1000 kg, adica 15.000-20.000 ron brut. Pot vinde la borcan chiar si 3000 kg, deci, se poate trai din apicultura, daca iti doresti asta si daca iti place. Eu ma dezvolt in continuare. In nomenclatorul meseriilor din Romania sunt cateva mii de intrari. Apicultura nu e obligatoriu rentabila pentru toata lumea, fiecare trebuie sa traiasca din ce poate si stie sa faca.



eu zic sa vii la modificati, lasa un 30 de kg si te credem..........


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
chiar si 30 kg an de an eu nu-l cred!

pus acum 15 ani
   
AdrianIM
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 4
30 kg la un stup cu 20-24 de rame? Fi domnule serios. Au fost si ani mai slabi dar nici chiar asa. Daca as avea cunostintele dvs. in domeniu v-as explica mai convingator, dar eu va spun ce am vandut. Si numai miere de 2008. Profitul in jur de 4500 ron (nu va legati acum de calcule, am dat si mai ieftin si mai scump, si nu am vandut 400 kg pana la ultima picatura.)
Nu inteleg care este problema cu desfacerea. Daca nu vin clienti la dvs, mergeti dvs la clienti. Sau urmati un curs de vanzare.
Daca cineva are 50-100 de stupi si inca nu traieste din apicultura (nu e vorba de imbogatire deocamdata, ci de trai) se prea poate sa faca munca de carpeala. Calculati cea mai mica productie la cel mai prost pret si tot iese cat un salariu minim.
Totusi, pe cine doriti sa impresionati? Daca un apicultor are o productie mare intrun an bun pentru el ce se intampla? Trebuie sa vina cineva sa contrazica, sa rada sau sa batjocoreasca?
Dezinformare, divagatii,.... Omul a intrebat clar: se poate trai sau nu se poate trai din apicultura? Si doar exemplele personale trebuie sa vina...


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
adrian m..

am avut un an in tinerete cad mierea curgea pe urdinis de bine ce mergea culesul... si am inceput sa fac calcule... unchesul cu care eram radea si se uita cu coada ochiului la mine!-degeaba faci calcule ca cu inca un an ca asta nu te mai intalnesti nici in 20 ani deacum incolo.. si asa a fost... si totusi cativa ani dupa aia am facut calcule ca tine..la anu din 13 vreau 1000..etc vrei pe dracu ca nu e dupa ce vrei tu..bine ar fi sa fie asa...
fa o medie pe 2-3-5 ani vezi ce cheltuieli de intretinere ai cu stupina, ce ti-a dat stupina ...etc si nu te arunca cu capu-nainte ca daca de la x stupi am scos atata anu asta  atunci de al 5x stupi scot de cinci ori mai mult deaci incolo!!! scoti pe dracu...


pus acum 15 ani
   
tgg
apicultor

Din: gorj
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 13

janese a scris:

adrian m..

am avut un an in tinerete cad mierea curgea pe urdinis de bine ce mergea culesul... si am inceput sa fac calcule... unchesul cu care eram radea si se uita cu coada ochiului la mine!-degeaba faci calcule ca cu inca un an ca asta nu te mai intalnesti nici in 20 ani deacum incolo.. si asa a fost... si totusi cativa ani dupa aia am facut calcule ca tine..la anu din 13 vreau 1000..etc vrei pe dracu ca nu e dupa ce vrei tu..bine ar fi sa fie asa...
fa o medie pe 2-3-5 ani vezi ce cheltuieli de intretinere ai cu stupina, ce ti-a dat stupina ...etc si nu te arunca cu capu-nainte ca daca de la x stupi am scos atata anu asta  atunci de al 5x stupi scot de cinci ori mai mult deaci incolo!!! scoti pe dracu...


..foarte adevarat, din pacate doar cand dai cu capul de sus iti dai seama....
...dar totusi, cum a scris Nichita Stanescu... "Sa-i iubim pe visatori..."

Modificat de tgg (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
AdrianIM
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 4
Janese, inclina steagul. Ai avut un an in tinerete in care mierea curgea pe urdinis, dar eu cand am descris productia pe 2008 nu m-ai crezut , ba mai mult, ai sarit si cu comentarii. La urma urmei crezi in ceva? Macar in ceea ce spui chiar tu? Ce te-a jignit asa tare? Faptul  ca am estimat anul asta 1000 kg? Oameni ca tine intalnesc peste tot, care vorbesc in spirala, adica pe toate partile posibile fara sa spuna de fapt nimic.

"vrei pe dracu ca nu e dupa ce vrei tu..bine ar fi sa fie asa..." .. Cata frustrare domnule..


pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Asa cum a pornit la noi anul acesta este cam greu sa se creada ca se poatre trai numai din apicultura. Sa le putem mentine pe linia de plutire si tot este bine. Noptile sunt deosebit de reci, iar ziua bate vantul, de imprastie toate albinele. Numai pe flori sau la urdinis nu pot sa ajunga la tinta. Se pierde foarte mult timp, si asta ne cam costa destul de scump.

pus acum 15 ani
   
malebee
apicultor

Din: Bucuresti - Calugareni GR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 446
Mi-am amintit cu placere de prima mea productie, la primii mei 2 stupi cumparati la inceputul lui mai 2006 . Am scos 60 de kg de miere de salcam ( 2 x 30 )si nu imi incapeam in piele de mandru ( desi nu era munca mea, ci a celui care imi vanduse familiile ). Cine mai era ca mine ?! Nu mai stiu cat am scos la floarea soarelui . Probabil ca tot pe atat ... si visam cu ochii deschisi cum voi fi un mare stupar si cat de bine o sa imi iau eu cate o prima la fiecare extractie. Am pastrat un borcan de miere de salcam din 2006... Cu voia Domnului, poate mai pun anul asta un borcan langa cel cu eticheta "salcam 2006" 
Si eu cred ca se poate trai din apicultura, dar aritmetica in apicultura este dupa cum vrea natura.
In privinta colegului care ne-a uimit cu asa productie in 2008, poate ar fi mai bine sa avem rabdare, nu sa ii spunem ca nu il credem. Poate are o metoda de intretinere speciala, pe care o sa ne-o explice atunci cand o sa mearga la tzara in Teleorman si la alte lucrari ...nu doar de extractie.
Cele bune !
Mihai

PS Eu nu m-as irita daca as afirma ceva pe forum si nu as fi crezut de stuparii care posteaza aici - mai ales daca as sti ca am dreptate.


_______________________________________
Nu fii preocupat de evitarea tentatiilor ... va veni o varsta la care te vor ocoli ele pe tine !

pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

AdrianIM a scris:

Janese, inclina steagul. Ai avut un an in tinerete in care mierea curgea pe urdinis, dar eu cand am descris productia pe 2008 nu m-ai crezut , ba mai mult, ai sarit si cu comentarii. La urma urmei crezi in ceva? Macar in ceea ce spui chiar tu? Ce te-a jignit asa tare? Faptul  ca am estimat anul asta 1000 kg? Oameni ca tine intalnesc peste tot, care vorbesc in spirala, adica pe toate partile posibile fara sa spuna de fapt nimic.

"vrei pe dracu ca nu e dupa ce vrei tu..bine ar fi sa fie asa..." .. Cata frustrare domnule..



adrian, acum am vazut ce mi-ai scris... anula la ..a fost unu in treizeci....cu estimatu..asa estimeaza fiecare stupar(de fapt doreste, viseaza)  uite de ex anul asta ..citeste postarile de-asta iarna pana acum..la rapita ..si la salcam....vezi cat optimism..... si citeste si postarile acum dupa rapita si dupa ce s-a pornit salcamul unu....sa vezi ca ne-am mai desumflat.... desumflarea asta o simtim pe pielea noastra mai in fiecare an.. de vreo zece incoace.... ba salcamu, ba floarea, ba rapita,  ba inghet la pomi fructiferi

nu era cazul sa te ofaschezi asa

da, cred si eu in multe...am si visat la viata mea...dar vorba aceea   prost sa fiu dar sa-mi reviu


fara sa spuna de fapt nimic.....nu tineam sa-ti spun  tie...e destul ca mi-am spus mie aproape treizeci de ani pe campuri......eram mult mai departe daca nu suflam anii astia albinelor in cur mai tot timpul meu....


pus acum 15 ani
   
mihaitagom
apicultor

Din: BUZAU
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 166

AdrianIM a scris:

30 kg la un stup cu 20-24 de rame? Fi domnule serios. Au fost si ani mai slabi dar nici chiar asa. Daca as avea cunostintele dvs. in domeniu v-as explica mai convingator, dar eu va spun ce am vandut. Si numai miere de 2008. Profitul in jur de 4500 ron (nu va legati acum de calcule, am dat si mai ieftin si mai scump, si nu am vandut 400 kg pana la ultima picatura.)
Nu inteleg care este problema cu desfacerea. Daca nu vin clienti la dvs, mergeti dvs la clienti. Sau urmati un curs de vanzare.
Daca cineva are 50-100 de stupi si inca nu traieste din apicultura (nu e vorba de imbogatire deocamdata, ci de trai) se prea poate sa faca munca de carpeala. Calculati cea mai mica productie la cel mai prost pret si tot iese cat un salariu minim.
Totusi, pe cine doriti sa impresionati? Daca un apicultor are o productie mare intrun an bun pentru el ce se intampla? Trebuie sa vina cineva sa contrazica, sa rada sau sa batjocoreasca?
Dezinformare, divagatii,.... Omul a intrebat clar: se poate trai sau nu se poate trai din apicultura? Si doar exemplele personale trebuie sa vina...

Mai fratioare cum drc.doamne iartama numai tu ai facut productia asta anul trecut si ceilalti apicultori nu.....fama si pe mine sa inteleg ...ori tu esti [gigi mat ]in apicultura ori noi suntem [tufa de venetia]din 2 una.

Modificat de mihaitagom (acum 15 ani)


_______________________________________
Sa fiti iubiti!!!!

pus acum 15 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Ei, la ce concluzie ati ajuns pe anul acesta?
Ma refer la sezonul proaspat incheiat.
Se poate trai din apicultura?
Eu zic ca da!


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Anul acesta - da a mers.
Sunt ani si ani.Unii vin dupa altii.Nu dati cu basca-n sus


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

lucky5strike a scris:

Se poate trai din apicultura?
Eu zic ca da!

-Daca nu ai stacheta prea sus ridicata(ca pretentii de la asta viatza de muritor)
-Daca ai investitiile facute(stupi si infrastructura)
-Daca ai sanatate si putere de munca
Un DAAAAAAAAAAA hotarat!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
florin,Moreni
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 208
Am incercat sa citesc cat mai multe postari din aceasta pagina pentru ca subiectul ma intereseaza , desi parca nu am suficient curaj sa ma las de servici si sa ma apuc numai de apicultura. Sunt foarte multe puncte de vedere si toti au dreptate in felul lor. Cred ca depinde foarte mult de zona si de felul in care practica fiecare stuparitul.
Va fac o propunere : haideti sa treaca fiecare productia minima si maxima pe un stup realizata anul acesta , daca face pastoral , sau nu , cate culesuri a prins si la ce si cam ce cheltuieli a avut.Ceva de genul urmator:

Florin Comsa - jud. Dambovita
Tip stuparit - stationar/8 stupi
Productie : minima - 15kg/familie ; maxima - 30 kg/ familie (am avut 3 familii formate in 2008 care au plecat mai greu)
Culesuri - pomi fructiferi , salcam , tei , faneata.
Cheltuieli : 100 lei in primavara pe faguri artificiali , cam 100 lei pe zahar pentru hraniri de stimulare si 30 lei pe varachet , deci cam 30 lei/stup.

Familiile le iernez pe miere , nu pe sirop de zahar sau alti inlocuitori.
Cred ca in felul acesta cei care vor sa treaca de la stationar la pastoral sau de la 10 familii la 100 , sau mai multe , isi pot face o idee concreta cam ce inseamna apicultura profesionista si ce cheltuieli si venituri presupune.
Nu caut ca aceasta propunere sa devina o intrecere intre apicultori ci doar sa invat cat mai multe de la cei care practica pastoralul , sau cei care au 100 de familii in stationar.


_______________________________________
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pus acum 14 ani
   
yrynel_clau
apicultor

Din: VL
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 201
Anu asta renuntai la serviciul de la patron si o luai pe cunt propriu .Incerc un an doi cu stupii sa vad cum merge . Va spui io la anu.Doamne ajuta!!!!!.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Adrian I.M., colegii care s-au indoit de productia realizata de dumneavoastra anul trecut v-au contrazis pentru ca o asemenea productie pot obtine probabil o data in viata la stationar doar cativa pe tara si asta nu dovedeste deloc posibilitatea traiului din stuparit cu un numar mic de stupi. V-au contrazis pentru ca vreun novice sa nu investeasca masiv in stupi si sa dea sigur faliment, nu din rautate. Va rog sa postati ce ati realizat anul acesta si daca o faceti voi arata cum am obtinut eu 72 kg de la singura familie pe care o mai aveam in urma dezastrului din anul precedent. Probabil si altii au avut productii mari in acel an. Dar a fost si prima si ultima data din viata mea cand mi s-a intamplat asa minune, si va asigur ca am o viata destul de lunga. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312

CLAU a scris:

noi purtam discutii despre subiectul daca se poate trai din apicultura si multa politica pe acest forrum dar realitatea de afara nu o observati!! La prognoza meteo care am auzit-o dimineata pentru aceasta primavara cred ca o sa hranim albinele si in luna mai cu sirop sau alti inlocuitori, si atunci vom vedea daca se mai poate trai din apicultura

ce ciudat e sa revezi postari mai vechi....
Ce bine s-a "observat realitatea de afara" de catre cei de al prognoza...


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
TARAN
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 210
Ce este rentabil in tara asta?-Furatul daca nu te prinde!
Din cauza saraciei, in aceasta tara costul de productiei echivaleaza  cu cele din occident,
Iar in piata puterea de cumparare este direct proportional cu salariile daca mai este.Nu uitat ca ajutor de somaj in occidant este mai mare de cat salaru midiu  pe la noi.In occident pretul de achizitii la miere este min.5 eu/kg.Daca am putea vinde direct la neamtu fara intermediari cu 5 eu/kg,atunci ari fi rentabil stuparitul si la noi.Atata timp cat nici 3 eu nu ne alegem cu munca si suferinta.


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
A traii , nu inseamna, nu se limiteaza doar a cheltuii peste necesitate.
A trai , inseamna si sa ramai cu constiinta impacata si sa nu te ienervezi pe sefi, si sa ai mintea limpede cand stai de vorba cu copii, si sa poti ramane tu insuti, fara sa fi nevoit sa te prostituezi moral sub te miri ce sef sau concept de firma.

In apicultura se poate face asta.Se poat eramane om


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
nicus
apicultor

Din: PRAHOVA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1147


_______________________________________
Values have nothing to do with the material world

pus acum 14 ani
   
nicus
apicultor

Din: PRAHOVA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1147
pe alte forumuri ce i drept.. alte specialitati
se ofera aplauze  eu asta l am gasit de cuviinta


_______________________________________
Values have nothing to do with the material world

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

yrynel_clau a scris:

Anu asta renuntai la serviciul de la patron si o luai pe cunt propriu .Incerc un an doi cu stupii sa vad cum merge . Va spui io la anu.Doamne ajuta!!!!!.


Iesi mai bine cu serviciul la "patroane"!

Parerea mea!



pus acum 14 ani
   
LUCIAN AVRAM
CLUB STUPARITUL

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1159

lucky5strike a scris:


yrynel_clau a scris:

Anu asta renuntai la serviciul de la patron si o luai pe cunt propriu .Incerc un an doi cu stupii sa vad cum merge . Va spui io la anu.Doamne ajuta!!!!!.


Iesi mai bine cu serviciul la "patroane"!

Parerea mea!


misto incurajare !          


pus acum 14 ani
   
valy gudas
apicultor

Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394

yrynel_clau a scris:

Anu asta renuntai la serviciul de la patron si o luai pe cunt propriu .Incerc un an doi cu stupii sa vad cum merge . Va spui io la anu.Doamne ajuta!!!!!.

FB de acum vei vedea ce greu e sa fi patron.(precum se plang procesatori)
ATENTIE la dramuit loveii   



              valy


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
Tel. 0741297349.

pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2 3 4 5 6  

Mergi la