APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
|
Nu sunteti logat.
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Nou pe simpatie: BrianaS Profile
 | Femeie 23 ani Bucuresti cauta Barbat 26 - 57 ani |
|
|
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"ReguliInregistrareLoginPoze
|
| #1 |
|
|
Pe scurt,
Cum e stiut, polenul este vital pentru dezvoltarea unei familii, iar primavara, cu cat albinele il gasesc mai mult, cu atat dezvolta puietul mai repede.
Decalaje intre gradul de dezvoltare al unei prisaci si al alteia apar adesea si din aceasta cauza, chiar si pe distante relativ mici, chiar intre zone similare, in functie de aceasta oferta de polen. Fireste, considerand ca celelelate conditii sunt la paritate.
Ma gandesc sa scriem aici despre primul fel de polen intalnit in zona noastra... Data cand l-am observat, marime graunciori, culoare, gust, intensitatea cu care il aduc (albine/minut) gust, sursa pe care o banuim, etc.
Uite ca a venit si primavara...
Succes!

|
|
| |
|
| #2 |
|
|
Nevoia de polen este mare, foarte mare si elbinele fac orice sa il adune. Lipsa de polen este comletata si de tot ce seamna cu polenul.Daca intr-o zi calduroasa de primavara veti trce prin piata veti vedea 2-3 albinute muncind de zor sa adune de la taranii care vind faina in cosulete faina.In zona Ardealului veti gasi 2-3 albinute care isi incarca cosuletele cu boia (celebra paprika caruia odata i-am spus polen comunist)Unii spun ca si rumegusul e cercetat.
_______________________________________ Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!
http://apismelliferanews.blogspot.com/
|
|
| |
|
| #3 |
vamaapicultorDin: Alba Iulia
Postari: 2
|
|
primul polen in zona mea este de la alun
|
|
| |
|
| #4 |
mecheniciapicultorDin: ORSOVA-MEHEDINTI
Postari: 125
|
|
SALUT.La mine inORSOVA(MH) au adus de la alun si corn a fost zapada si azi aduceau ceva albicios,cred ca era de la mitisorii de la plop,cred nu sunt sigur. 
_______________________________________ M@cd
|
|
| |
|
| #5 |
pupemeaCLUB STUPARITULDin: Cisnadie 23 01 1968
Postari: 5230
|
|
Dupa mijloc de februarie, daca permite vremea, incepe alunul.Apoi ceve potbal si ceea ce asteptam acum , este salcia capreasca (matisorii).Dupa aceia ca la toata lumea.fructe salcia si spontana in iarba
_______________________________________ A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume. Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte. Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.
|
|
| |
|
| #6 |
|
|
astazi au innebunit,s_au batut cu gainile pe mancare.......o fi bine,o ri rau asta e 
59.1KB
_______________________________________ http://yomarian86.sunphoto.ro/
|
|
| |
|
| #7 |
proapis13apicultorDin: Turnu-Severin
Postari: 2834
|
|
La mine pe 02 martie aduceau un polen galben lamaie si unul liliachiu spre mov, azi aduceau unul galben spre alb Lamium purpureum nu inflorise pe 02 martie poate sa-mi spuna cineva de la ce planta era polenul liliachiu - mov????

_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
|
|
| |
|
| #8 |
|
|
@ drone1952: da, am vazut cazuri cand dau tarcoale tamplariilor dupa praful fin de rumegus... si apa iau de acolo cu mare placere!
@proapis, mov, sau mov inchis ar trebui sa fie de la viorele, sa fi inceput deja?
@yomarian_86: cred ca ai scapat ceva faina de soia sau secara prin amestecul acela!
Probabil ca ti le-au gonit de-acolo toata ziua!

|
|
| |
|
| #9 |
|
|
Pt 19 - 20.03
- mov inchis - viorele - cadenta, 17-18 cosulete pe minut - crem galbui - sursa anonima - cadenta, 3-4 pe minut - rosu - urzicuta? - cadenta 3-4 pe minut
Deocamdata se cara foarte bine faina de secara, cadenta 60 pe minut!
La familia de 6 intervale...

|
|
| |
|
| #10 |
vioreloltapicultorDin: Bucuresti
Postari: 492
|
|
Polen cat cuprinde. Numai mov de viorele. Au blocat in 3-4 zile aproape 2 rame. Probabil din cauza ca puiet este cam putin si nu are cine-l manca. Multe oua. 
|
|
| |
|
| #11 |
|
|
Am uitat sa spun ca sambata am vazut padurea vie: corn abia inflorit, viorele din plin, ...
Si sunt sanse ca pana la finele lunii sa inceapa caisii!

|
|
| |
|
| #12 |
|
|
lucky5strike a scris:
Am uitat sa spun ca sambata am vazut padurea vie: corn abia inflorit, viorele din plin, ...
Si sunt sanse ca pana la finele lunii sa inceapa caisii!
 |
mai mult ca sigur vor inflori pana la sfarsitul lunii,deja mugurii sunt dezvoltati 
_______________________________________ http://yomarian86.sunphoto.ro/
|
|
| |
|
| #13 |
igiapicultorDin: Oradea
Postari: 341
|
|
La mine aduc polen de culoare galben intens de marime medie.
Nu am masurat cat aduc pe minut dar cand am scos ramele din dreptul urdinisului cam 90% din albinele care erau situate in fata urdinisului pe interior aveau polen.
Cand am intors ramele de pe o parte pe alta m-am facut tot galben pe pantaloni de polen, nu de la toate ramele.
Nu stiu de la ce planta aduc polen.
I-l sun pe mentor sa vad ce zice, ca e din zona.
_______________________________________ http://xxxigixxx.sunphoto.ro/
|
|
| |
|
| #14 |
|
|
|
| |
|
| #15 |
ionut vlvapicultorDin: babeni,valcea
Postari: 562
|
|
astazi au innebunit,s_au batut cu gainile pe mancare.......o fi bine,o ri rau asta e
am patit-o si eu cu tarata de grau.abea cumparasem 2 saci si ele erau gramada pe ei,daca am vazut ca le place le-am pus intr-un lighenus de plastic.sa fi vazut atunci dans.
_______________________________________ Nimanui nu-i pasa daca miorlai, bate cu pumnu-n masa si arata-ti coltii daca nu merge altfel.
|
|
| |
|
| #16 |
|
|
ionut vlv a scris:
am patit-o si eu cu tarata de grau.abea cumparasem 2 saci si ele erau gramada pe ei,daca am vazut ca le place le-am pus intr-un lighenus de plastic.sa fi vazut atunci dans. |
Numai sa nu le atace pe gaini ca in toamna ale mele s-au batut pe struguri cu gainile lui maicamea.
Albine-gaini scor 1-0.
Au umflat-o pe una de s-a facut ca o minge. =D
_______________________________________ http://xxxigixxx.sunphoto.ro/
|
|
| |
|
| #17 |
ioanpuiuapicultorDin: bucuresti
Postari: 1060
|
|
Pe 20 martie aduceau īncărcături mici de polen alb, ocru-īn diverse nuanţe: īnc.medii galben, şi coşuleţe suprapline de polen aproape negru cu o granulaţie extrem de fină.
85.3KB
_______________________________________ May you walk on warm sands ! Ahnassi / TES3
|
|
| |
|
| #18 |
|
|
De două zile a apărut polen mai consistent "acasă"
76KB
_______________________________________ May you walk on warm sands ! Ahnassi / TES3
|
|
| |
|
| #19 |
|
|
se pregăteşăte forsiţia
35.2KB
|
|
| |
|
| #20 |
|
|
caisul, şi altele
27.9KB
|
|
| |
|
| #21 |
|
|
|
| |
|
| #22 |
ionut vlvapicultorDin: babeni,valcea
Postari: 562
|
|
Au umflat-o pe una de s-a facut ca o minge. =D
cel mai bun motiv pentru o ciorba. eu am pus tavita cu tarate undeva mai sus,unde nu batea ochiul de gaina 
_______________________________________ Nimanui nu-i pasa daca miorlai, bate cu pumnu-n masa si arata-ti coltii daca nu merge altfel.
|
|
| |
|
| #23 |
|
|
pentru un OM:
Azi am văzut la un vecin ( aprox. 200m. dist. faţă de mine) această salcie:
82.7KB
|
|
| |
|
| #24 |
|
|
Am luat o mică crăcuţă şi am pus-o īn pămīnt. de aproape arată aşa:
60.6KB
|
|
| |
|
| #25 |
|
|
30 martie - o zi excelenta!
Familiile bune cred ca au luat cate o rama de polen...
Polen rosu (urzicuta), crem-galbui (salcie) si galben.
Caisul incepe de maine sa se deschida!

|
|
| |
|
| #26 |
ADITZUapicultorDin: Videle , Teleorman
Postari: 492
|
|
si la mine cred ca la fel au adus azi grauncioare mari diferite culori o frumusete oare nu cred ca este cazul sa se blocheze cuibul ,? 
_______________________________________ Mulţi bāzāie precum albina şi se miră că nu iese miere.
|
|
| |
|
| #27 |
|
|
Depinde ce zona aveti!
Daca e mai saraca, se recomanda restrangerea la fix cat ocupa!
Daca aveti padure cu alun, corn, viorele, salcie, se poate lasa familia nestransa, in cateva zile bune si succesive fac "prapad" in cuib, cum am vazut la cineva pe malul Oltului.
Ideea este ca in martie-aprilie, vremea este foarte schimbatoare, si, pana incepe sa eclozioneze puiet, nu prea e bine de stricat armonia cuibului...
Uneori, un nor si un vant rece, matura culegatoarea pe jos, si acolo zace!
Pot pieri cu miile... chiar in preajma stupului!
Atentie cum le plasati pe vatra!

|
|
| |
|
| #28 |
DonbazilapicultorDin: Faget
Postari: 1293
|
|
Sal'tare! Bine, bine!- Va inteleg....Aveti ce-aveti cu polenu'..... Da ' io!....Ce sa fac cu el ca am prea mult..... Am cautat cateva cuiburi.....Intamplator.....Asa, pe sarite..... 2-3 rame pline de sus pana jos.....Puietul strans pe ramele pe care era si acu' doua saptamani....Ce mai, Cuibul blocat cu polen!!!!.... Acasa....mai aveam cam 50 de kile.....Uscat....Noroc c-au venit astazi niste bostinari de prin Bistrita si l-am vandut lor..... Ca , ce sa fac cu el?.....Eu l-am tinut ...Asa, pentru orice eventualitate....Da' daca n-a prea fost nevoie....Mama- mama, ce s-a mai bucurat muierea.....Ca au picat bine niste leuti neprevazuti.....A si plecat la Lugoj cu o vecina....Si....Mi-a adus niste TUBORG....Da' din politete, n-am intrebat ce-a facut cu banii....C-asa sunt eu, sensibil.....Oricum am vazut niste plasoace pline.....poate ca-mi si arata pe ce-a stricat banii....Da' poate nu.....Da' las' c-asa o mai momesc sa lucre si sezonu' asta, ca altfel....Cauta motive.... Si inca am intr-un borcan de 8 Kile amestecat cu miere.....O sa-l dizolv in sirop cand stimulez.... Aha!.....Daca era o primavara nasoala, apai atunci alta era calimera......Da asa: Doamne-Multam, ca a fost polen destul de la alun, plop, anin, salcie capreasca, urzicuta....si toate cele ce vin dupa ele..... Imi pare rau de colegii care n-au in zona, da' la noi....ieste.....Si asta-i bine!.... Doamne-Multam!.... Sal'tare! Donbazil....
_______________________________________ http://Donbazil.sunphoto.ro
|
|
| |
|
| #29 |
alt stuparCLUB STUPARITULDin: Jud. Arad
Postari: 2312
|
|
In fiecare an, in fiecare primavara, apare ceva inedit. Apicultura nu este in nici un caz o meserie in care sa te plictisesti Uite-acum: cuiburi blocate cu polen in martie! Eu unul n-am mai intalnit, anul acesta am fost luat oarecum prin surprindere 
_______________________________________ albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...
|
|
| |
|
| #30 |
|
|
Donbazil a scris:
Sal'tare! Bine, bine!- Va inteleg....Aveti ce-aveti cu polenu'..... Da ' io!....Ce sa fac cu el ca am prea mult..... |
Stiu ca aveti mult! Chiar prea mult!
Am doua Fageturi la activ... De fiecare data erau prin zona salcii si urzicuta inflorite... si ce salcii si urzicuta! De la Lugoj pana la voi!
As vrea si eu asa rame de pastura, pe la un 20 martie!
Cat de mult sa fie!

|
|
| |
|