Filehost.ro - gazduire fisiere
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Nou pe simpatie:
luiza69 pe Simpatie
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
27 - 75 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"ReguliInregistrareLoginPozeNu sunteti logat. Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR /

Iernarea/Prevenirea condensului

Pagini: 1 ... 18 19 20 21 22 23 24 ... 28  
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Postari: 3643
Zii mai oltene mai clar,tu esti mai rau ca mine,scrii din 3 in 14.  

dorindafi
apicultor
Din: novaci Gj
Postari: 1283

balu a scris:

Ieri am vazut la un roi slabut, intru-un stup cu sita pe 30%,cu rame dupa diafragma, etans sus cu folie condens

cu aproape 2 saptamani in urma am vizitat una din stupinele unui coleg de pe forum
-  10 rame de treisfert in cuib cu miere
-  fara diafragma
-  sita pe fundul stupului
-  urdinishul deschis la maxim
-  peste rame-podishorul, ziarul shi capacul
      nu avea folie dar  nici  condens

jenica67
apicultor
Din: Resita
Postari: 710
Domnul Gica la stupii aia cu dopuri, aveti sita AV ? Banuiesc ca nu, ca daca ati avea, nu mai vad importanta marimii urdinisului ?

gica
Moderator
Nu este domn Jenica,fundurile au doar o decupatura de 300 x 100 mm in care este montat colectorul de polen.Asa idee creata am avut acum 30 de ani cand toti imi ziceau ca vor muri de frig.Lucru pe care-l zic si acum cu atata convingere aici pe forum de raman interzis.

janese
MODERATOR DIN UMBRA
Din: dambovita razvad
Postari: 5534

dorindafi a scris:

balu a scris:

Ieri am vazut la un roi slabut, intru-un stup cu sita pe 30%,cu rame dupa diafragma, etans sus cu folie condens

cu aproape 2 saptamani in urma am vizitat una din stupinele unui coleg de pe forum
-  10 rame de treisfert in cuib cu miere
-  fara diafragma
-  sita pe fundul stupului
-  urdinishul deschis la maxim
-  peste rame-podishorul, ziarul shi capacul
      nu avea folie dar  nici  condens

ce se urmareste de fapt????......sa nu fie condens sa nu se strice(putrezeasca) cutiile shi ramele in plus???sau sa nu fie condens sa nu sufere ghemul de iernare???...intreb asta pantru ca vad tendinta de a lasa ,,dezbracat " ghemul de iernare.....pai sa fie cat mai aerisit...hai sa nu mai punem capac la cutie....peretzii sa-i facem din plasa....shi am rezolvat total ,,moda" condensului lipsa!!!!

jenica67
apicultor
Din: Resita
Postari: 710
Domnul Gica eu am deschiderea AV 300 x 370 mm, credeti ca la mine mai are influenta urdinisul deschis ? Am urdinisul deschis cam 5o-60 mm, restul este o tabla care nu este un bun izolator. Este adevarat ca am lasat la fund, cam pe o treime inca tabla inchisa (asta inseamna ca sita este cam 300 x 250)  deci in spate, dar cred ca au suficient spatiu de schimburi gazoase. Tabla an zis ca o sa o inchid tot pe la sfarsitul lui ianuarie, inca o treime. Capacul il am facut din placaj, polistiren de 20 mm, PFL, tabla, motiv pentru pentru care am considerat, ca nu are rost sa mai pun folie, pana pe la sfarsitul lui ianuarie, credeti ca e ok ?

dorindafi
apicultor
Din: novaci Gj
Postari: 1283
nea janese - interesul este sa dipara condensul shi odata cu el dipar ori se imputzineaza shi celalalte lucruri nedorite

Ion Marian
apicultor
Din: MEDGIDIA
Postari: 386
Voi expune si eu cateva considerente asupra acestui subiect, reesite din propria-mi experienta , fara a avea pretentia detinerii adevarului absolut.
Perntu o iernare reusita sunt necesare:
1.HRANA,
daca calitatea acesteia are importanta ei , esentiala este CANTITATEA si DISPUNEREA acesteia in apropierea ghemului, astfel ca ,pe perioada "hibernarii",entitatea in care se constitue familia de albine sa aiba asigurata principala resursa existentiala.
Aici as face o observatie;
Daca nu stapanim prea bine stiinta "aranjarii" cuibului de iernare, cel mai bine este sa lasam albinele  sa faca ce stiu ele ,si eu am convingerea ca stiu bine ce le este necesar.
2.SOCUL TERMIC, evitarea acestuia, sau atenuarea influentei absolut nefaste a trecerii bruste de la o temperatura pozitiva a mediului ambiental al familiei de albine (stupul ) la una ACUT NEGATIVA,spre minus 15-20 de grade celsius.
    Aici intervine optiunea pentru cele doua sisteme de "INPACHETARE": 
-sistemul tip CLOPOT (pe care,personal il agreez).
-sistemul tip HORN .
    Diferenta dintre ele consta in principal din LOCUL si MODUL in care se face schimbul de gaze (si implicit vaporii de apa )  ,dintre mediul ambiental al familiei de albine,adica interiorul stupului si mediul exterior acestuia.
    La sistemul CLOPOT, schimbul se face prin deschideri mari aflate la baza stupul ,URDINIS LARG sau FUND DE PLASA (partial sau total) ori combinatii ale acestora, cu podisorul ermetizat complet dar ,foarte important , si I Z O L A N T .
Gazele nocive ,mai grele ca aerul coboara si se elimina prin fundul de plasa ,care are si un rol de magnet de apa pentru vaporii rezultati ,sau prin urdinis cat mai larg deschis,in acest caz rolul de magnet de apa fiind preluat de gratiile antisoareci.
     La sistemul HORN, schimbul de gaze se face prin URDINIS(admisie) si  podisorul(evacuare) cu FANTE aplicate pe dieritele laturi,sau podisor cu plasa si izolatie absorbanta.In acest caz aerul circula de jos in sus ,intand prin urdinis ,se ridica si antreneaza gazele nocive si vaporii de apa  fiind eliminat prin diferenta de presiune ,sau absorbit .
      Marea "GASELNITA" la acest tip de inpachetare este sa se ghicesca raportul optim intre deschiderea urdinisului ,volumul[b] CUIBULUI delimitat de diafragme si viteza  eliminarii sau absorbtiei prin podisor, stiut fiind, ca:
-O CIRCULATIE INTENSA ESTE DAUNATOARE,prin curentii creati, CRESTERII PUIETULUI , ducand la o intarziere a dezvoltarii in primavara.
-O OBTURARE A CIRCUITULUI, dintr-un motiv sau altul,DUCE, daca nu se intervine la timp, LA MOARTEA PRIN SUFOCARE A FAMILIEI RESPECTIVE.

ELIMINAREA COMPLECTA A CONDENSULUI , este in opinia mea o iluzie.
In MOD NORMAL, condensul apare in momentul in care in familie incepe ponta matcii ,care duce la cresterea activitatii GHEMULUI ,hranire mai intensa ,producerea caldurii necesare dezvoltarii puietului.
CAPACITATEA REDUSA DE VENTILATIE ,datorata existentei ghemului de iernare,face ca o parte din vaporii de apa rezultati in urma cresterii activitatii mai sus mentionate,sa CONDENSEZE pe zonele mai reci ale interiorului stupului.Umezeala persistenta ,conbinata cu cresterea relativa a temperaturi = MUCIgai..>> boALA.
In aceasta perioada ,A CAPACITATII REDUSE DE VENTILATIE, care ,de regula incepe in ultima decada  lunii ianuarie  si pana la primul zbor serios de curatire   TREBUIE sa ajutam familia.
Cum ?
EU , adeptul sistemului clopot ,accentuat zic eu, prin asezarea caturilor sub cuib , cu funduri de plasa (partial) cu podisorul complect ermetizat si izolant,folosind in acest scop folia de plastic o paturica si expandat,
... INTRODUC in stup bulgarasul de var nestins,intr-o cutiuta
... ACOPAR  stupul cu un sac de folie neagra de volum maresimplu si usor de manipulat.
....Aceste doua masuri se aduga la aceea de a PROTEJA INCINTA VETREI ,inca din toamna, prin paravane ,DE CURENTI DE AER RECI (vant).

Acesta imi este declaratia ,pe care o dau si o semnez, APROAPE in deplina cunostinta de cauza.

proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Postari: 2834
Am vazut la un apicultor batran un mod inedit de impachetaj
nu prin fapyul ca punea peste podishor ziare,paturica,saltelutza
shi iarashi un flanel sau o treantza ceva acolo,in interiorul stupului
punea;bulgarashul de var nestins in cutia de chibrituri,o bucata de
tabla galvanizata de 5/5cm,o bucatzica de pastila de naftalina
invelita intr-o bucata de panza
Dupa diafragma shi in continuarea ei pana sub podishor un ziar dublu
Nu umbla la albine primavara pana nu rodeau albinele ziarul shi treceau
dupa diafragma
Varul atragea umiditatea
tabla era pe post de magnet de apa
naftalina gonea moliile
Mai procedeaza cineva asa??
salve 

roi_ag
apicultor
Din: Pitesti
Postari: 72
Naftalina in stup? Ce molii pot trai acum in stup?Nu am citit in literatura apicola decat de naftalina ptr. tratarea ramelor care sunt scoase din stupi ,dar se trateaza mai bine cu acid acetic.Impotriva condensului var...DA

gica
Moderator

Ion Marian a scris:

Acesta imi este declaratia ,pe care o dau si o semnez, APROAPE in deplina cunostinta de cauza.

Colegule,poate ar fi bine sa o mai dai de vreo 50 de ori.
Colegul Jenica isi da seama ca greseste cand zice ca obtureaza in februarie ?
Bulgarele de var se pune pentru mucegaiuri si in special contra puietului varos.In casa varuita nu intra medicul (varuita nu data cu lavabila).
Naftalina se punea pana in anii '80 pentru Braula (acum este VF)
Tabla (magnetul de apa, este tot istorie) era recomandat prin anii '60-'70.I se spunea daca nu ma insel triunghiul lui Fota sau Foti

neculai.luca
apicultor
Din: Baita-MM;03.03.1955
Postari: 653

Ion Marian a scris:

... ACOPAR  stupul cu un sac de folie neagra de volum maresimplu si usor de manipulat.

Se poate o poză edificatoare la acest detaliu ?
Aş găsi răspuns din prima la următoarele întrebări :
       -cât din stup cuprinde sacul ?
       -doar urdinişul rămâne neacoperit ?
       -se mai leagă cu ceva sacul sau doar se trage pe stup ? nu-l ia vântul ?
       -să înţeleg că toţi stupii sunt iarna cu saci negri ? nu le derutează la un eventual zbor ?
       -de când până când  ţineţi stupii aşa înveliţi ?
       - şi în final :merită efortul ?

Ion Marian
apicultor
Iata...

Iernarea/Prevenirea condensului - Ion Marian - INTRETINEREA ALBINELOR
Iernarea/Prevenirea condensului – poza de Ion Marian, in INTRETINEREA ALBINELOR · 62.6KB

Alex_andru
apicultor
Din: Craiova
Postari: 194
Cine are ochi, să citească, și cap, să înțeleagă!

Nu ne-a spus să facem la fel. Ne-a spus doar cum face: ”Voi expune si eu cateva considerente asupra acestui subiect, reesite din propria-mi experienta , fara a avea pretentia detinerii adevarului absolut.
Pentru o iernare reusita sunt necesare:”.....

Așa că, nu mai dați cu toată furia.

Nu suntem la : AȘA DA, AȘA NU!. e un punct de vedere.

Sacul folosește și ca protecție pentru lemnul stupului. Oricum, părerea mea că este pentru hobby și nu pentru industrial.

Ion Marian
apicultor
La asezarea   IN SAH pecare o practic,nu au fost probleme de orientare.
Nu ai imbrac pe toti.In nici un caz pe cei puternici.
Anul trecut am tinut "imbracati" pana in aprilie ,la momentul inversarii CAT/CUIB.
Eu zic ca merita,cu atat mai mult cu cat, in general, NU FAC RESTRANGERI de cuib.
Nu stiu ce se intampla ,am incercat sa pun poze de anul trecut si nu le ia.

neculai.luca
apicultor
Mulţumesc  pentru răspuns domnule Marian, sper că n-ai simţit nici o "furie " în întrebările mele.
Recunosc, mă regăsesc la" hoby" şi fac şi eu multe bibileli de-astea !
Până acum am fost mulţumit cu ce familii mă prinde înfloritul salcâmului ( în jur de 10 mai ).
Mă pregăteam să-i acopăr cu folie neagră , am şi cumpărat-o , dar îmi surâde ideea cu sacii.

Încă odată mulţumesc şi toată stima !

gica
Moderator
Catre Marian si Neculai Luca.
Voi sunteti convinsi ca faceti bine ?
Eu nu, din simplu motiv ca va luati la tranta cu fizica si pierdeti.
Daca radiatia solara trece printr-o folie transparenta loveste un corp,pierde in foton si trece in radiatie infrarosie (caldura).Radiatia infrarosie nu poate trece prin folie inapoi asa ca apare efectul de sera pe care il cunoastem toti.Acum despre culoarea corpurilor lovite de radiatie.Corpul negru este corpul  care absoarbe radiatia catre 100% dar o si radiaza in acelasi procent.Corpurile de alte culori absorb si reflecta un procent mai mic de radiatie.
Pe scurt,folositi folie transparenta daca tot folositi metoda.E mult mai eficienta.
Va      pe amandoi.

jiji
apicultor
Din: giurgiu
Postari: 538
ai ca esti tare nea gica cum le rupi mata gura cu fotonu (scuze de expresie ) nu mai au de ce se certa acum

neculai.luca
apicultor
Te    Gică !
Ca deobicei, intervenţia ta mă trimite să mai reflectez.
Eu n-am făcut niciodată împachetare de-asta cu folie a exteriorului stupului, demult n-am mai iernat stupii sub cerul liber.
Am pavilion şi şopron iar acolo nu se pune problema.
Dar acum m-am extins, mi-am făcut lăzile astea cu sită pe fund şi sunt în faza de documentări, experimentări, etc.
Mai e cale lungă până la convingeri.
Forumul , profesionalismul, experienţa şi generozitatea multor colegi stupari mă ajută să parcurg mai repede această cale.

Iată de ce mă gândesc că ar ajuta să învelesc stupul cu folie ( sac ) :
1.În momentul de faţă eu nu pot pune sub cuib catul cu rame ci doar fără (ieri am săltat cuiburile şi am intercalat catul gol între cuib şi fundul cu sită care este complet deschisă, adică 3/4 din suprafaţa fundului).Cu această ocazie am observat cam multe albine căzute pe plasă, nu e mortalitate obişnuită ci urmarea unui posibil deranjament ( piţigoi, câini, etc).
Deci încă un argument pentru mine că ar fi ajutat ramele de cat sub cuib. Dar asta voi aplica doar anul viitor.
2.Falţurile de îmbinare cuib- cat fac posibilă uneori infiltrarea apei de ploaie, vara nu contează dar iarna...
3.Mă gândeam că folia (sacul) ar împiedica şi pătrunderea curenţilor de aer la imbinarea cuib -cat şi ar mări efectul de clopot.Am reţinut şi ideea etanşării cu burete dar mi se pare mai migăloasă.
4.Şi ultimul argument: consider că folia ar favoriza eventualul zbor de curăţire când temp. ext. ar fi la limita de +10~11*C , de multe ori am ratat zboruri de curăţire la această temperatură. 

Chiar aveam reţineri cu folia neagră datorită faptului că stupii mei sunt foarte compact aşezaţi, sunt de culori diferite dar folia neagră ar fi anihilat efectul.
Pe când folia transparentă permite diferenţierea culorilor.
Iar la argumentul fizic nu mă gândisem, îmi dau seama că ai dreptate.

S-auzim numai de bine !

jonny_it
apicultor
Din: Piatra Neamt/Sibiu
Postari: 2596

gica a scris:

Catre Marian si Neculai Luca.
Voi sunteti convinsi ca faceti bine ?
Eu nu, din simplu motiv ca va luati la tranta cu fizica si pierdeti.
Daca radiatia solara trece printr-o folie transparenta loveste un corp,pierde in foton si trece in radiatie infrarosie (caldura).Radiatia infrarosie nu poate trece prin folie inapoi asa ca apare efectul de sera pe care il cunoastem toti.

Nea Gica aici cred ca prazul nu o mai fost atat de precis in experimentele fizice 
Cu folia neagra se merge pe ideea ca se incalzeste mult mai bine la soare si incalzeste aerul si corpul stupului.

Daca vrei facem un topic separat si demonstrez pas cu pas ca o sa se incalzeasca mai bine cu folia neagra decat cu una transparenta. Asta daca vrei sa ne luam la "tranta" cu fizica.

Oricum e problema de clasa a 7-a maxim a 8-a, cine are copii la scoala sa ii puna sa o rezolve =D

gica a scris:

Acum despre culoarea corpurilor lovite de radiatie.Corpul negru este corpul  care absoarbe radiatia catre 100% dar o si radiaza in acelasi procent.Corpurile de alte culori absorb si reflecta un procent mai mic de radiatie.
Pe scurt,folositi folie transparenta daca tot folositi metoda.E mult mai eficienta.
Va      pe amandoi.

Prin tarile nordice au un incelis special facut pentru stupi si e tot negru.

Problema este daca este bine; patrerea mea este ca daca incalzesti artificial stupul poti sa ai unele zboruri de curatire la temperaturi mai scazute si astfel pierzi inutil albine.

Ion Marian
apicultor
va
Aplicatia sacului negru are in opinia mea ,ca principal rol , atenuatrea socului termic.
Am vizitat in aceasta primavara cam trei stupine care au avut pierderi ,una de vre-o 40(patruzeci )de familii.
Concluzia la care am ajuns peronal ,dar NEAMPARTASITA de cei  in cauza, a fost ca in procent de @ 80% ,MORTALITATEA  S_A DATORAT ACESTUI FENOMEN
Existenta sacului,a paturii de aer dintre ,si a pivnitei rezultata din asezarea catului sub cuib ,atenueaza transferul termic, brutal si ucigator.
Mai sunt si alte avantaje,relevate mai sus dar intr-un final ,FAPTILI CONTEAZA.

Si eu n-am avut nici -o pirdere (mortalitate) la 33 de familii.

Nu e mult ,dar-a iubirea de mosie e un ...ZAU,
      Care nu se inspaimanta
        De-a ta faima ...CRIVAT RAU.

gica
Moderator

neculai.luca a scris:

4.Şi ultimul argument: consider că folia ar favoriza eventualul zbor de curăţire când temp. ext. ar fi la limita de +10~11*C , de multe ori am ratat zboruri de curăţire la această temperatură.S-auzim numai de bine !

La aceasta temperatura la umbra niciodata albinele nu au ratat un zbor de curatire.Dar sa ne intelegem,temperatura de 10-11 grade la umbra.Soarele bate in peretele expus,il incalzeste,pana ajunge temperatura prin perete in interior trece un timp destul de mare.Nu aceasta este calea prin care albinele sunt scoase la zbor.
Daca vine un val de aer cald de 10 grade,acesta patrunde prin urdinis si in maxim o jumatate de ora albinele sunt buluc afara.Sunt dese cazurile in care se face zbor de curatire spre sfarsitul iernii si zapada este destul de groasa.
Sunt zile cu soare si temperatura aerului este de 1-2 grade.Punem mana pe stup,acesta e cald si degeaba,albinele nu ies la zbor.Aerul se schimba complet in stup de 2 ori pe ora iar caldura transmisa prin peretele insorit nu-i ridica temperatura nici macar cu 0,5 grade.Se poate calcula usor acest lucru.In cazul solarului propus apar alte avantaje majore.Stupul acumuleaza caldura,o inmagazineaza,iar de pierdut se pierde doar partial prin schimbul de aer cu exteriorul.E un sistem destul de complex.
Nicule nu mai scriu formule ca ma ia giurgiuveanu de jiji la ture.Dar te poti documenta aici:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Conductivi ... rmic%C4%83
Mai ai nevoie de conductivitatea termica a lemnului de brad uscat = 0,0012 si afli timpul dupa care creste temperatura in interior cu 1 grad.
Lemnul este un bun izolator termic totusi.Va rog sa reflectati.
Niculai

gica
Moderator

jonny_it a scris:

.................

De acord.Propune o comisie sa aprecieze si sa stabilim ce-l costa pe cel care pierde.

danut
apicultor
Postari: 681
Nu stiu de ce stimati colegi va complicati atat de mult cu sacu ,cu dracu ,cu lacu!aplica-ti fratilor ceea ce experienta apicola a stabilit ca adevar si e simplu.la intrarea in iarna sa avem populatie ,hrana de ajuns si dipusa asa cum trebuie in cuib astfel incat la formarea ghemului acesta sa aiba forma cat mai sferica,aerisire corespunzatoare,despaduchea-ti si toata iarna o sa stati linistiti atat voi cat si albina.Stiu ,unii au boala reinventarii rotii si tine neaparat sa fie el cel care a constatat ca e rotunda,e boala mai ales la incepatori!In scorbura cine i-o fi pus vreodata sacul negru in cap ca sa nu moara de frig sau sa se incalzeasca mai repede iar aia batrani in ale apiculturii care stiau bine cu ce se mananca nu sau mai duelat pe legile fizicii,pe coeficienti si alte deastea ,ei stiau sa faca miere si stiau bine !

jiji
apicultor
Din: giurgiu
Postari: 538
nea gica se gaseste in comert aparat care masiara umiditatea in lemn ? asa mai acceptabil la pret

gica
Moderator
intreaba-l pe Gogu de umidometre.Are pentru toate buzunarele.

li.li
apicultor
Postari: 23

gica a scris:

Nicule,
Catul sub cuib e cea mai buna solutie posibila.Scapi de depozitare,de dat cu sulf sau naftalina,se mareste volumul stupului,nu trebuie sa mai scoti rame din cuib,etansat sus face un clopot ca lumea.La minus afara albinele nu stau in ghem strans,umezeala care apare de la consumul de miere se depune pe suprafete mari si o mica incalzire o scoate afara din stup.Plus alte cateva avantaje.
Da-i bataie frate 

domnule GICA ,intre suport(scaun) si cat se pune ceva ,eventual o folie ,sau se lasa catul  deschis? Cu stima  LIV

gica
Moderator

li.li a scris:

domnule GICA ,intre suport(scaun) si cat se pune ceva ,eventual o folie ,sau se lasa catul  deschis? Cu stima  LIV

Mu inteleg intrebarea.Reformulati va rog.O poza cu corp Dadant sus si sub el corp 3/4 :

Iernarea/Prevenirea condensului - Mu inteleg intrebarea.Reformulati va rog.O poza - INTRETINEREA ALBINELOR
Iernarea/Prevenirea condensului – poza de gica, in INTRETINEREA ALBINELOR · 50.2KB

albinateob
apicultor
Din: Pitesti
Postari: 121
Pe urdinis nu pot intra cumva soarecii? Sau inaltimea este astfel calculata ca sa nu poata patrunde?!

li.li
apicultor
Postari: 23

gica a scris:

li.li a scris:

Mu inteleg intrebarea.Reformulati va rog.O poza cu corp Dadant sus si sub el corp 3/4 :

Corpurile cu rame de ori ce fel care se pun sub cuib se aseaza pe suport  (SCAUN) direct sau  se pun mai intai pe un fund  sau rama de lemn ? pesupun ca trebuie izolat contra rozatoarelor,si nu numai.                                                                                                                              Am stupii astfel: scaun 5o cm inalt. stupii cu fun fix dar decupati 80 % si pusa plasa,peste rame folie alba aproximativ etansa,citva mm la margini  peste folie patura bumbac.urmeaza catul 3/4 cu rame peste el folie etansa 100% apoi podisorul sau paturi de bumbac. si capacul  propriu zis care nu are aerisire. Intre stup si cat  etansare cu burete. Daca ar fi sa inversez corpul de sus, cum ar trebui sa procedez de jos,? de la suport?    Abuzez de rabdare, dar.........scuzati-ma. cu stima    Liv.

Pagini: 1 ... 18 19 20 21 22 23 24 ... 28  
Mergi la