APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
|
Nu sunteti logat.
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Nou pe simpatie: Popa Bianca
 | Femeie 25 ani Valcea cauta Barbat 25 - 63 ani |
|
|
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"ReguliInregistrareLoginPoze
|
| #1 |
softimapicultorDin: Timisoara
Postari: 158
|
|
Are cineva schite cu dimensiunile componentelor stupului MER?
Multumesc
|
|
| |
|
| #2 |
proapis13apicultorDin: Turnu-Severin
Postari: 2834
|
|
softim a scris:
Are cineva schite cu dimensiunile componentelor stupului MER?
Multumesc |
Cea mai completa schitza o gaseshti in cartea Manualul apicultorului ed 1975 pag 47 sau la STAS 8128 - 68 salve 
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
|
|
| |
|
| #3 |
|
|
Multumesc. Standardul amintit mai sus este pentru stupul multietajat. Eu ma gandeam ca exista si o schita pentru multietajat redus. Nu stiu daca este standard deja in Romania. Poate ca nu, insa daca tot se foloseste intr-o masura considerabila ma astept sa existe schite pentru el. Am observat totusi ca magazinul stupului multietajat corespunde cu MER. Poate prin extrapolare astea sunt dimensiunile si la celelalte componente. Multumesc inca o data. Daca totusi mai exista si alte schite mai la zi sunt binevenite: de exemplu cu colector de polen sau nu stiu - exista si cu hranitor pe fundul stupului? (sunt totusi incepator si poate mai "inventez" in domeniu cate ceva).
p.s. vad ca totusi exista si hranitor de fund in discutia de mai jos: http://stuparitul.3xforum.ro/post/6803/ ... p_podisor/

|
|
| |
|
| #5 |
adi hodisModeratorDin: Batăr BH
Postari: 5405
|
|
teinegru64 a scris:
Cel mai simpatic MER l-am vazut la un apicultor care a luat ceva șuturi pe aici.Am doar o poza de la el. |
Salutare Sant un adept al acestui tip de stup si ma intereseaza tot ce se tzine de el. Santetzi amabil sa punetzi poza aceea cu MER-ul ?. Multzumesc. 
_______________________________________ Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro
|
|
| |
|
| #6 |
|
|
teinegru64 a scris:
Cel mai simpatic MER l-am vazut la un apicultor care a luat ceva șuturi pe aici.Am doar o poza de la el. |
61.7KB
_______________________________________ http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
|
|
| |
|
| #7 |
BambuchaapicultorDin: Bucuresti
Postari: 595
|
|
Domnule Teinegru, Spuneati pe undeva ca dati nota 5 la MER pe 8rame si iati mai dat o sansa, puteti va rog sa descrieti?
_______________________________________ "Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere." "Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln
|
|
| |
|
| #9 |
|
|
Bambucha a scris:
Domnule Teinegru, Spuneati pe undeva ca dati nota 5 la MER pe 8rame si iati mai dat o sansa, puteti va rog sa descrieti? |
Cred ca atzi pus R in plus, adica e vorba de ME pe 8 rame. 
_______________________________________ Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro
|
|
| |
|
| #10 |
|
|
adi hodis a scris:
Bambucha a scris:
Domnule Teinegru, Spuneati pe undeva ca dati nota 5 la MER pe 8rame si iati mai dat o sansa, puteti va rog sa descrieti? |
Cred ca atzi pus R in plus, adica e vorba de ME pe 8 rame.  |
Inca nu am albine in ME8. Foto MER8
60.6KB
|
|
| |
|
| #11 |
|
|
adi hodis a scris:
Foarte frumos arata.  Stitzi cumva cu ce i-a vopsit ?. Eu am dat-o in bara cu ai mei ... nu-mi place deloc cum au devenit. Multzumesc inca odata  |
Ceara.
|
|
| |
|
| #13 |
|
|
Bambucha a scris:
Cand extragi de la MER8 5kg miere si de la LME8 60 kg nu prea mai ai ce comenta,mai ales atunci cand reginele sunt surori.Singura diferenta dintre cei doi stupi ar fi spatiul aproape dublu de care dispune layensul multietejat. Anul viitor intentionez sa mai pun doua caturi pe MER8.Mentionez ca nu fac pastoral,asa ca pot sa construiesc orice jucarie imi doresc. Nota5 am dat-o doar dupa un an de exploatare,sa nu uitam ca a crescut 40 de faguri ,ori stim ca nu asa s e face evaluarea unui tip de stup.Pe mine ma intereseaza doar mierea extrasa si de aici a venit si nota.Sunt ferm convins ca la anu se va incadra in medie sau chiar peste.
54KB
|
|
| |
|
| #14 |
danielMapicultorDin: Bistrita-Nasaud
Postari: 345
|
|
teinegru64 a scris:
teinegru64 a scris:
|
Coincidenta sau nu , acesti MER seamana foarte mult cu ai mei. intre3b de curiozitzte, ai cui sunt? 
|
|
| |
|
| #15 |
|
|
E posibibil sa fie asemanatori.Dar inca nu ai vazut fundul stupului .Stupina este a lui marinica,si sper ca in aceasta iarna sa vina cu detalii.
|
|
| |
|
| #16 |
danielMapicultorDin: Bistrita-Nasaud
Postari: 345
|
|
teinegru64 a scris:
E posibibil sa fie asemanatori.Dar inca nu ai vazut fundul stupului .Stupina este a lui marinica,si sper ca in aceasta iarna sa vina cu detalii. |
Astept cu interes. Iarna asta trebuie sa gandesc si sa construiesc niste funduri de stup si poate cu colector de polen. Cand mi-am facut fundurile la MEr le-am proiectat sa-mi iasa cu economie la dimensiuni. 
|
|
| |
|
| #17 |
pupemeaCLUB STUPARITULDin: Cisnadie 23 01 1968
Postari: 5230
|
|
Rog o informatie de la cei ce au MER mai... EG. Cum se ierneaza cu ei? In cate corpuri? Se poate ierna cu un roi pe un corp? Cum se face imprimavararea? Dar cum se face intrarea in toamna si iarna? tehnica de lucru daca se poate. Si de asemenea cum ati facut trecerea de pe Dadant pe MER?
multumesc.
_______________________________________ A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume. Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte. Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.
|
|
| |
|
| #18 |
|
|
Pupe, MER fiind cu rama mai mica, nu merge sa ierneze roi pe 1 singur corp ci pe 2 si restrins la nr-l de intervale ocupate cu albina ... de ex. 4 int. sus respectiv 5 rame atit sus cat si jos. La fam. e acelasi principiu ca si la ME clasic. IMPORTANT este ca ghemul de iernare sa aibe celule goale in centrul catului de sus/sub miere ( 2 rinduri e suficient ) sa se stabileasca cuprinzand si partea de jos a rezervelor de iernare. PS Revin ... am ceva probleme.  Deci ... cu fam. de productzie, sintem in luna august la extras de la floare s-au ... si mai bun ar fi la un cules de intretzinere.Sa aiba activitate culegatoarele.Asa vor pleca mai repede din caturile cu miere. Configuratzia stupilor este: cuib in cat I si II, gratia peste si catul III cu mierea ( si IV unde este cazul ). Catul de schimb se pune peste cuib cu izgonitorul peste el, urmat de cel/e cu mierea si albine. Dupa extras se pune caturile la lins iar dupa ce sint gata ... pt. alungarea albinelor ... tot cu izgonitoarele.
Acum sintem in faza de pregatire a stimularilor pt mentzinerea pontei si asigurarea rezervelor pt. iernat.
Am incercat anul acesta varianta cu adaugarea unui cat cu faguri claditzi sub cuib, catul III. Stiind ca familiile intra in regresul dezvoltarii, concentreaza hrana deasupra puietului, obligand astfel matca sa coboare in jos.Catul adaugat sub cuib ofera spatziu suficient. Pt. un randament mai bun la adaugarea de caturi, ar fi ideala o lisa tip lift ( s-au o mini macara ) ca sa se ridice tot stupul, dar fundul sa ramina liber.Se detasheaza fundul, se pune catul cu faguri pe fund si caturile cu albine/cuibul, peste.In doi oameni merge mai ushor, unul ridica si celalalt detasheaza si poate sa fixeze catul si fundul sub cuib, iar coborirea stupului se face cu totul deodata.Astfel nu mai trebuie deschis cuibul si manevrat de ex. 200 de fam. Asa poate sa si ierneze.Colegul Bunka ne poate da detalii despre iernarea stupilor sai fiindca a iernat cu caturi sub cuiburi. La iesirea din iarna cuibul va fi sus, in catul III. Cand albinele ocupa o treime din catul II, se inverseaza acestea doua intre ele.Dupa ce se umple aceste 2 caturi, se poate lua catul I de pe fund si sa se puna peste cuib cu gratia sub cat.Matca va fi in catul II, sub gratie. Asta este in preajma rapitzei si in configuratzia aceasta poate pleca la pastoral.
Varianta fara cat adaugat sub cuib. Dupa ce albinele au lins ramele extrase, se indeparteaza caturile de recolta, familia ramine pe 2 caturi. Matcile prolifice sint ingramadite asa dar acestora se poate lasa catul III. (pina acum eu am iernat tot pe 2 caturi.Iarna asta ierneaza pe 3 caturi si fund cu sita AV ). La iesirea din iarna, acelasi procedeu ... inversarea caturilor dupa ce albinele ocupa o treime din catul I. Dupa ce se umple cu albina caturile acestea, se pune gratia si catul III.
|
|
| |
|
| #19 |
|
|
adi hodis a scris:
Varianta fara cat adaugat sub cuib. Dupa ce albinele au lins ramele extrase, se indeparteaza caturile de recolta, familia ramine pe 2 caturi. Matcile prolifice sint ingramadite asa dar acestora se poate lasa catul III. (pina acum eu am iernat tot pe 2 caturi.Iarna asta ierneaza pe 3 caturi si fund cu sita AV ). La iesirea din iarna, acelasi procedeu ... inversarea caturilor dupa ce albinele ocupa o treime din catul I. Dupa ce se umple cu albina caturile acestea, se pune gratia si catul III. |
Salutare, La matcile prolifice in primavara li se da c3 pentru cuib, la intrare in salcam le pui gratia peste c3 sau c2?
_______________________________________ "Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere." "Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln
|
|
| |
|
| #20 |
|
|
Bambucha a scris:
adi hodis a scris:
Varianta fara cat adaugat sub cuib. Dupa ce albinele au lins ramele extrase, se indeparteaza caturile de recolta, familia ramine pe 2 caturi. Matcile prolifice sint ingramadite asa dar acestora se poate lasa catul III. (pina acum eu am iernat tot pe 2 caturi.Iarna asta ierneaza pe 3 caturi si fund cu sita AV ). La iesirea din iarna, acelasi procedeu ... inversarea caturilor dupa ce albinele ocupa o treime din catul I. Dupa ce se umple cu albina caturile acestea, se pune gratia si catul III. |
Salutare, La matcile prolifice in primavara li se da c3 pentru cuib, la intrare in salcam le pui gratia peste c3 sau c2? |
Daca trebuie marit cuibul, gratia sa fie peste el si peste gratie, catul de recolta. 
|
|
| |
|
| #21 |
jonny_itapicultorDin: Piatra Neamt/Sibiu
Postari: 2596
|
|
adi hodis a scris:
Bambucha a scris:
adi hodis a scris:
Salutare, La matcile prolifice in primavara li se da c3 pentru cuib, la intrare in salcam le pui gratia peste c3 sau c2? |
Daca trebuie marit cuibul, gratia sa fie peste el si peste gratie, catul de recolta.  |
Nu se poate fara gratie? adica rame late pentru recolta? Scapi de o cheltuiala in plus.
_______________________________________ Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.
|
|
| |
|
| #22 |
|
|
jonny_it a scris:
Nu se poate fara gratie? adica rame late pentru recolta? Scapi de o cheltuiala in plus. |
Nimeni nu cred ca sustine ... '' nu se poate ''. De ce nu ? ... mai ales ca nu e obligatoriu, doar intr-un fel. 
|
|
| |
|
| #23 |
|
|
jonny_it a scris:
Nu se poate fara gratie? adica rame late pentru recolta? Scapi de o cheltuiala in plus. |
Cum sunt ramele late? Au speteaza mai lata ca sa fie fagurii mai distantati si sa nu urce matca usor sus?
|
|
| |
|
| #24 |
jonny_itapicultorDin: Piatra Neamt/Sibiu
Postari: 2596
|
|
softim a scris:
jonny_it a scris:
Cum sunt ramele late? Au speteaza mai lata ca sa fie fagurii mai distantati si sa nu urce matca usor sus? |
Da, matca urca dar nu poate oua. 
_______________________________________ Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.
|
|
| |
|
| #25 |
|
|
Sunt distantate cu distantator sau spetezele sunt mai late decat la ramele normale?
|
|
| |
|
| #27 |
|
|
Bambucha a scris:
adi hodis a scris:
Daca trebuie marit cuibul, gratia sa fie peste el si peste gratie, catul de recolta.  |
Si pe culmea apogeului de puiet dupa un cules masiv cum e salcamul nu blocheaza c3 partial/total, dat fiind stiut faptul ca la asemenea intensitate de nectar se capaceste deasupra si chiar in defavoarea puietului? Nu apare un pic si lucru cu rama>? Ma gandesc si eu n-ar merge mai bine intre c2 si c3 lasand in ultimul doar rame cu puiet capacit, acesta urmand sa eclozeze in timpul culesului!/ iar ulterior extractiei mutat din nou gratia peste c3 pentru a nu-si manifesta cheful de reproductie naturala? Adica sa ne tot jucam cu gratiile si izgonitoarele... |
Pai, nu '' dupa '' ci la un cules masiv, da, blocheaza cu miere in orice tip de lada.Dar scopul care este din cele 2? ... mierea s-au NEroitul ?.Sa le intrunesti pe ambele ar fi ideal si cum este vorba de matcile prolifice, se shtie ca doar o parte din stupina au nevoie de al III-lea cat pt. cuib. Fam. acestea, inca de la sfarshitul ( s-au in timpul ) rapitzei dezvaluie daca este necesar catul III pt. cuib. Si dupa extractzie, potzi sa-i dai liber la matca in cat. 
|
|
| |
|
| #28 |
|
|
Si la varful sezonului daca sunt culesuri bune la MER se ajunge si la 4 sau 5 corpuri sau in practica nu prea se intampla?
|
|
| |
|
| #29 |
|
|
softim a scris:
Si la varful sezonului daca sunt culesuri bune la MER se ajunge si la 4 sau 5 corpuri sau in practica nu prea se intampla? |
Ba da, se ajunge anual la 4 corpuri, chiar 5 ( mai rar ) ... astea fara aport de rame cu puiet si culegatoare din lotul de fam. care nu '' vede '' turismul. 
|
|
| |
|
| #30 |
|
|
Asa vad si eu datele problemei, important e la plecare in pastoral sa ai 3 corpuri cu puiet si "chineji" care sa indoaie floarea, se adauga 2 caturi pentru recolta si aici deja cred ca ar mai trebui si ceva caturi pitite la indemana pentru situatii imprevizibile, fiindca daca e timp de cules atunci se umplu destul de rapid. Productia de matci trebuie musai sa mearga in paralel. Nucleii de preferat tot pe rama de MER. Si pe astia ma gandesc sa-i fac tot multietajati in caz ca mai raman matci peste iarna, o rama de 2 kg sus in c2 ar trebui sa ajunga la cateva sute de albine. Voi experimenta la anul 
|
|
| |
|