Filehost.ro - gazduire fisiere
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Nou pe simpatie:
Profil Adelinadia
Femeie
25 ani
Mures
cauta Barbat
27 - 71 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"ReguliInregistrareLoginPozeNu sunteti logat. Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR /

Cum rezolvam o familie bezmetica?

Pagini:  1 2 3 4 ... 8  
Alecs
CLUB STUPARITUL
Din: Iasi
Postari: 866
Familie bezmetica toamna ? Lipsa matca. Lipsa matca de rezerva.Diminuarea rezervei de hrana din stup ( probabil furtisag linistit ) Oua multe peste tot si cate 3-4 in celula. Ce masuri propuneti. Multumesc.

Nelu
apicultor
Din: Barlad
Postari: 121
Desfiintarea familiei!
Deplaseaza stupul la cateva zeci sau sute de metri fata de locul unde este amplasat acum. Timp de 1-2 min. ciocaneste stupul cu daltita sau un alt metalic. (In acest timp albinele isi vor umple gusa cu miere). Scutura ramele de albina. Atentie! Sa fii bine echipat deoarece sunt irascibile. Cand am scuturat rame in camp, m-am deplasat pentru ca albina scuturata sa ramana in urma mea.
Albinele scuturate se vor intoarce in stupina. Negasind stupul la locul sau vor intra in stupii alaturati. Avand gusa plina cu miere vor fi primite de familiile gazda fara lupte.
Albinele ouatoare vor ramane pe locul unde au fost scuturate, deoarece nu pot sa zboare.
Dac asunt rame cu puiet de trantor decapaceste puietul si introdu cate o rama/familie, la marginea cuibului, pentru a fi curatata de puiet. Pentru aceasta operatie trebuie sa gasesti o zi calduroasa pentru ca albinele sa poata zbura, pentru a curati rama. Altfel puietul moare in rama, iar aceasata va trebui refrmata, altfel existand riscul imbonlavirii familiei care va primi rama cu puiet mort.
Succes!

ionica
apicultor
Din: Resita
Postari: 66
Alecs, nu au mai ramas multe solutii.Dupa mine, cred ca a ramas una sigura, si iti voi explica de ce.Daca vrei sa unesti colonia bezmetica cu alta, exista riscul (aproape sigur) ca albinele outoare sa omoara matca stupului gazda.Chiar daca ai vrea sa dai regina unui asemene stup, nu ar primi-o, ar omora-o imediat.Albinele outoare sant cel mai mare pericol al stupului.Singura solutie pe care eu am experimentat-o pentru salvarea albinelor normale din stupul bezmetic:
1.Ia la oparte lada stupului bezmetic si suportul pe care sta, desfinteaza acel loc in asa fel incat sa nu mai ramana nimic acolo care sa aminteasca de un fost stup;
2.Ia stupul bezmetic si muta-l la 50-100 m de stupina, afuma-l sa-si ia miere albinele si scutura pe o panza rama cu rama, si pune ramele intr-un corp gol.Scutura si perie si stupul gol pe care se agata albinele, pana nu mai ramane ni una, si du-l in magazie.Abinele normale se vor intoarce in stupina si negasind stupul si nici supotul sau alte urme ale stupului lor, se vor inprastia la alti stupi din jur unde vor fi primite avand miere in gusa.Albinele outoare nu vor sti sa se intoarca, si chiar daca ar sti nu vor fi primite neavand miere.
Este o solutie dura, dar nu ai ce face daca nu vrei sa-l lasi sa moara.Doar asa mai poti salva albinele putine, caci sigur sant putine, care au mai ramas.Uita-te bine la fagurii stupului, s-ar putea sa aiba puiet varos si larve de gaselnita.Ar fii mai bine sa-i topesti pe cei bolnavi.
Daca lasi suportul vechiului stup, sau alte resturi, buruieni, arbusti sau orice altceva, albinele se vor intoarce pe acele resturi si vor sta agatate acolo pana vor muri.

Alecs
CLUB STUPARITUL
Desfiintarea unei familii in felul acesta este intradevar o solutie dura. Cum am procedat eu sa fie invatatura de minte . Mi-am cerut iertare de la albinute cu lacrimi in ochi, si sa vedeti de ce: Am scuturat stupul la aprox. 70m. Am ridicat stupul de la locul lui si am curatat locul. Albinile s-au intors si negasind cuibul lor au navalit toate pe stupul vecin sufocandul. Am dat cu fum dar degeaba. A doua zi am luat un faras de albina moarta din fata stupului asaltat.

Alecs
CLUB STUPARITUL
Apoi cum sa te simti cand mie imi pare rau cand pierd o albinuta accidental ? A fost un stup puternic. A dat doua magazine de miere si rame cu albina si puiet pentru doi roi.Imi venea sa-i trag clopotele de suparare. O perioada traiam senzatia ca -hotarat lucru- nu-s bun de apicultor. Sigur am procedat gresit undeva de aceia am expus cazul ca din observatiile pe care le voi primi sa invete si altii sa nu faca aceleasi greseli. Multumesc tuturor celor care vor binevoi sa faca observatii pe marginea acestui caz . Ca stima ALECS

Alecs
CLUB STUPARITUL
Cer scuze si revin cu o nedumerire: UNDE A DISPARUT MATCA . Era de anul acesta foarte prolifica si se pregatise bine pentru iernat

ionica
apicultor
Alecs, esti un sentimental, eu sufar pentru fiecare albina care ma inteapa si moare, dar acum nu ai ce face.Regina a murit ori la intoarcere de la inperechere dupa o schimbare linistita, ori ai omorat-o la un control.Daca ai avea un crescator de regine, cu regine de rezerva, ai face un roi din mai multi stupi, ca sa nu-ti pierzi stupul, dar cam greu ca s-ar intoarce albina la stupii de origine si ar fii riscul sa o amoara albinele outoare daca nu le scuturi la distanta.Daca vrei sa salvezi albinele care ti-au ramas, nu-ti ramane decat varianta descrisa.

Cum rezolvam o familie bezmetica? - Alecs, esti un sentimental, eu sufar pentru - INTRETINEREA ALBINELOR
Cum rezolvam o familie bezmetica? – poza de ionica, in INTRETINEREA ALBINELOR · 27.7KB

AUREL.O
apicultor
Postari: 10
Alex, am patit si eu exact ca tine. Am pierdut practic o familie din gresala mea, din nestiinta. Acuma, datorita unor albinari adevarati cum sunt Nelu si Ionica si inca multi altii pe acest forum, am invatat cum ca evit aceasta gresala pe viitor, si cu siguranta voi mai invata de la ei inca multe alte lucruri.                           Multumesc tuturor, inclusiv tie, si iti doresc succes in acesta minunata indeletnicire. Cu respect.

CATU
apicultor
Postari: 114
ba eu zic ca tot o sa mai pierzi indiferent ce ai face, mai ales dupa tratamentele antivaroa din toamna

lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Din: Craiova
Postari: 3248

Alecs a scris:

Familie bezmetica toamna ? Lipsa matca. Lipsa matca de rezerva.Diminuarea rezervei de hrana din stup ( probabil furtisag linistit ) Oua multe peste tot si cate 3-4 in celula. Ce masuri propuneti. Multumesc.

Rezolvi o familie bezmetica in felul urmator:

Metoda Ziarului:

1. Alegi un roi caruia sa ii aloci albina bezmeticului. Roiul sa aiba o regina cu ponta de peste o luna.
2. Scuturi toate ramele bezmeticului si albinele lui le lasi pe cateva rame care e bine sa fie cat mai pline de miere, pentru ca ouatoarele sa fie impiedicate in naravul prost insusit.
3. Ambele familii trebuie hranite si stropite cu tuica, etc. Interesul e sa aiba acelasi miros si sa fie cu burta plina.
4. Seara, muti bezmeticul in lada cu roiul, despartindu-le prin doua foi de ziar. Lasi un mic orificiu, cat sa comunice cateva albine
5. Mai dai un sirop in seara respectiva.
6. Peste 2-3 zile, ridici ziarul ros, si, in caz ca familiile nu au comunicat prea mult ( asta se deduce din cantitatea de ziar ros) urmaresti comportamentul lor asupra reginei; daca in 30 de secunde n-o strang, organizezi familia si gata.
7. Peste 2 saptamani, umblii la stup sa vezi cum ponteaza; eventual, mai distrugi celulele capacite de trantor, deoarece albinele ouatoare isi mai fac un pic de cap...

Asa fac eu cu bezmeticii... Ca o curiozitate, va spun voua, celor care nu aveti experienta: e mai usor sa aloci o regina unui bezmetic decat sa schimbi regina unui roi natural.

Rumegati bine si la iarna, daca nu pricepeti, va explic de ce...

lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Inca ceva...

Metoda cu scuturarea nu este buna din > puncte de vedere:

- uneori albinele alea nici nu au habar unde sa se duca... in stupul din stanga, dreapta, etc. si pe tine te intereseaza sa le aloci in bloc unui roi, sa-l faci familie buna, nu sa se duca aiurea in toti...

- nu mizati ca isi umplu gusa cu miere si vor fi primite; dati cu sirop in ele, sa vedeti diferenta. Daca nu, albinele de la celelalte familii le macelaresc.

- albinele ouatoare stiu, pot si se intorc sa-si faca de cap in vechea locatie. Nu stiu ce minti au scornit intai teoria aceasta cum ca daca le scuturi, sed pe jos si nu se mai intorc, dar spun, pe baza a ceea ce am vazut si incercat, ca se inseala profund.

Ceea ce face ca albinele ouatoare sa nu mai ponteze si sa se intoarca la cules este existenta unui puternic si constant feromon secretat de regina. Dar acest feromon nu poate cu adevarat fi secretat de o regina in cusca, deoarece ea nu e ingrijita corespunzator si nu ponteaza. Acest feromon care le linisteste pe ouatoare vine de la o regina care isi vede de activitate nestingherita.

De asta va spun sa alocati bezmeticele unui roi/stup, nu sa le scuturati sa-si caute rostul pe unde apuca.

Nelu
apicultor
Din: Barlad
Postari: 121
lucky5strike,
Asa cum descrii metoda sunt sanse de reusita. Voi incerca metoda descrisa de tine, dar sper sa nu mai am familii bezmetice.
La Alecs nu se putea apica metoda ta pentru ca era 1 octombrie: la aceasta data nu mai poti alege orice roi ci doar pe unul la care matca are ponta. Zilele frumoase sunt numarate. Mai propui o urmarire a roiului timp de doua saptamani - cam greu pentru aceasta perioada a anului.

ionica
apicultor
Am un comentariu si o explicatie logica si biologica la faptul ca albinele outoare nu se intorc la vechiul stup daca au fost scuturate:
1.Ele nu au iesit de mult din stup la cules ocupandu-se cu oatul.Neiesind multa vreme din stup, au uitat locatia stupului.Pregatirea lor biologica + perioada ouatului de cateva saptamani, le face sa stea in stup, fapt ce le face sa-si piarda memoria stupului.Se stie ca un stup incchis 5-6 zile pierde memoria locului, si albinele trebuie sa refaca zborul de recunoastere.Ideea ca in acelasi timp si culeg si oua este o prostie.Ele incep sa sintetizeze feromoni asemanatori celor de matca, de aceea albinele le hranesc  si ingrijesc ca pe matca, ba chiar prind drag de ele si nu permit formarea de botci in cazul ca li-se da un fagure cu oua si larve.Acest lucru le inhiba instinctul de cules;
2.albinele outoare nici nu pot zbura, prin dezvoltarea tuburilor ovarigene, cresc in greutate, aproape isi dubleaza greutatea.Nu pot zbura decat pe distante scurte.Cine a auzit ca o matca sa zboare in timp ce oua.In perioada roitului, matca isi inceteaza ouatul, i-se reduc ovarele timp de aprox. o saptamana, chiar pentru a fi mai usoara, sa poata zbura, si asa o matca batrana care aouat un an, zboara mult mai aproape ca una neinperecheata.
Deci albinele outoare, scuturate la distanta de stupina nu se mai pot intoarce in stupi.Ideea de a salva o familie bezmetica printr-un roi pe locul fostei familii, este buna, cu conditia ca regina roiului sa fie in ponta, dar asta nu in luna octombrie.Atentie la ce vorbim aici, derutam oamenii.

Alecs
CLUB STUPARITUL
Sant bucuros ca prin greseala mea pe care v-am expuso am creat un cadru de dezbatere din care nu numai eu ci si alti participanti la forum au ce invata. Mai mult m-asi bucura sa nu mai avem de invatat doar din greseli. Asi fi fericit sa posteze cineva si succese, performante, realizari importante sa mai invatam si din astfel de exemple. Multumesc. Cu respect Alecs

jean
apicultor
Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Postari: 603
Salut Alecs,
Daca ai o familie besmetica nu te omorii cu scuturatu.Ia o furculita de bucatarie obisnuita si farama toate celulele de pe rame.In acelasi timp introduce o rama cu oua proaspete.Vei vedea surpriza ( cresc botci ).Metoda am invatat-o de la un apicultor din Muscel si merge de primavara pana pe la sfarsitul lui august cand sunt trantori.Explicatie - cand o familie de albine are ramele distruse - refacerea celulelor este pe plimul plan.

EN
apicultor
Postari: 751
Rezolvi o familie bezmetica in felul urmator:

1. Alegi un roi caruia sa ii aloci albina bezmeticului. Roiul sa aiba o regina cu ponta de peste o luna.
2. Scuturi toate ramele bezmeticului si il lasi pe cateva rame de la roi.
3. Ambele familii trebuie hranite si stropite cu tuica, etc. Interesul e sa aiba acelasi miros si sa fie cu burta plina.
4. Seara, muti bezmeticul in lada cu roiul, despartindu-le prin doua foi de ziar. Lasi un mic orificiu, cat sa iese cateva albine
5. Mai dai un sirop in seara respectiva.
6. Peste 2 zile, ridici ziarul ros, si, in caz ca familiile nu au comunicat prea mult ( asta se deduce din cantitatea de ziar ros) urmaresti comportamentul lor asupra reginei; daca in 30 de secunde n-o strang, organizezi familia si gata.
7. Peste 2 saptamani, umblii la stup sa vezi cum ponteaza; eventual, mai distrugi celulele capacite de trantor, deoarece albinele ouatoare isi mai fac un pic de cap...

Metoda descrisa de lucky5strike, este practica si verificata si se poate simplifica folosind asa zisul dispozitiv de reactivare descris cu lux de amanunte in http://teoalbina.8k.ro/#start, dispozitiv pe care l-am simplificat, folosind podisorul in care am dat o gaura de 20mm, folosind lada familiei bezmetice, rasturnata si cu urdinisul astupat. Dupa 3-4ore o sa constatati ca s-a instalat pacea si armonia. In vara am folosit metoda si pentru a lua surplusul de albina care facea "barbi", la familiile mai puternice.

petrin_andrei
apicultor
Postari: 3

ionica a scris:

Deci albinele outoare, scuturate la distanta de stupina nu se mai pot intoarce in stupi.Ideea de a salva o familie bezmetica printr-un roi pe locul fostei familii, este buna, cu conditia ca regina roiului sa fie in ponta, dar asta nu in luna octombrie.Atentie la ce vorbim aici, derutam oamenii.

Fratilor, nu va suparati, dar atunci noi pe cine sa mai credem? Pe lucky sau pe ceilalti?

lucky5strike
CLUB STUPARITUL

ionica a scris:

...albinele le hranesc  si ingrijesc ca pe matca, ba chiar prind drag de ele si nu permit formarea de botci... ";
2.albinele outoare nici nu pot zbura, prin dezvoltarea tuburilor ovarigene, cresc in greutate, aproape isi dubleaza greutatea.Nu pot zbura decat pe distante scurte.Cine a auzit ca o matca sa zboare in timp ce oua.In perioada roitului, matca isi inceteaza ouatul, i-se reduc ovarele timp de aprox. o saptamana, chiar pentru a fi mai usoara, sa poata zbura, si asa o matca batrana care aouat un an, zboara mult mai aproape ca una neinperecheata.
... Deci albinele outoare, scuturate la distanta de stupina nu se mai pot intoarce in stupi... Atentie la ce vorbim aici, derutam oamenii.

Da, derutezi oamenii!

Am sa-ti spun si de ce... In primul rand, incearca urmatorul experiment: scuturi un bezmetic la distanta x de vechiul loc, dupa care aduci frumusel lada inapoi si in locul vechilor rame vei adauga, pentru inceput, doua rame cu miere si larve normale; daca peste 3 zile nu vei gasi in acel stup celule cu cate 3/4 oua si botci trase (din larvele bune) ma las oficial de meserie.

Atunci vei intelege ca bezmeticii trag botci, dar nici nu renunta la ouatoare pana nu va ponta noua regina, uneori nici chiar atunci... Am intalnit cazuri cand regina proaspat imperecheata a pontat in paralel cu albinele ouatoare, pana cand generatia tanara iesita din activitatea ei si-a spus cuvantul, hranind-o de-asa natura ca ea a ramas singura apta sa ponteze.

PS: iti recomand sa faci scoala cu albinutza, la care reginele batrane si, implicit zic eu, ouatoare se pare ca stiu sa zboare de pe rama...

lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Nelu a scris:

lucky5strike,
Asa cum descrii metoda sunt sanse de reusita. Voi incerca metoda descrisa de tine, dar sper sa nu mai am familii bezmetice.
La Alecs nu se putea apica metoda ta pentru ca era 1 octombrie: la aceasta data nu mai poti alege orice roi ci doar pe unul la care matca are ponta. Zilele frumoase sunt numarate. Mai propui o urmarire a roiului timp de doua saptamani - cam greu pentru aceasta perioada a anului.

Nu e vb de o urmarire de doua saptamani; practic, trebuie sa aloci maxim 3 ore in 3 zile:

- in prima zi faci unificarea propriu zisa, neparat pe seara... schema o aveti sus si  > de o ora nu trebuie sa va ia!
- peste doua zile, scoti ramasitele de ziar, verifici unificarea, urmaresti comportamentul asupra reginei - maxim 30 de minute;

- peste doua saptamani, alte 30 de minute alocate modului in care s-a pontat; repet, uneori, (nu des, dar se intampla!) albinele ouatoare ponteaza in paralel cu matca o vreme (asta se intampla mai cu seama cand ai dat regina direct unui bezmetic, sau cand bezmeticul a avut prea multe albine comparativ cu roiul); aici e vorba de o ocheada de 15 minute...

Cam asa fac eu, cu mentiunea ca a treia vizita o fac numai cand dau regina direct unui bezmetic, in restul cazurilor nu prea o fac, nu este nevoie.

In focul scrierii, m-a apucat miezul noptii asa ca, noapte buna!

Cum ti-asterni, asa dormi...

lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Fratilor, nu va suparati, dar atunci noi pe cine sa mai credem?

ionica
apicultor
Domnule profesor, poti sa te lasi de meserie, si asa nu ai nici o meserie daca pretinzi ca un  stup bezmetic cu albine outoare trage botci.Eu am crezut ca discut cu profesionisti, dar urmarind toate interventiile dumitale, am ajuns la concluzia ca esti un diletant de stup orizontal.Pacat ca niste incepatori care doresc sa invete ceva citesc asemenea basme fantasmagorice.Oricum eu am iesit definitiv din acest forum de diletanti.Imi citezi doua personaje importante, pe tine si pe nu stiu ce albinuta.Cand veti scoate o carte despre performantele stupului bezmetic cu botci si albine outoare,si ale stupului orizontal model Stefan cel Mare, o sa avem in sfarsit literatura apicola, si miere de export in UE.Succes la stupul orizontal si bezmeticul cu botci.

lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Tu m-ai atacat, eu am replicat si acum te miri ca ai primit ce ai dat? Nu te infierbanta, intai incearca experimentul, apoi mai vorbim...

Daca nu, daca ai placerea, poti sa iesi si fara sa-ti dai palme in fata celorlalti... Probabil oi fi vreun eurosceptic, sau mai stiu eu ce specie daca iti permiti tu sa faci pe toata lumea de pe aici diletanta.

Tocmai ai reusit sa ma faci sa te ignor.

AUREL.O
apicultor
Postari: 10
Domnule Radut, haideti, va rog, nu va mai certati cu partenerii dvs. Eu sunt incepator si vreau sa invat si de la dumneavoastra si de la d-l Ionica si de la Albinuta si de la altii. Poate ca si dvs. mai trebuie sa invatati. Lasati va rog, orgoliile de o parte si haideti sa ne respectam unii pe altii, daca prieteni nu putem fi deocamdata.
Domnule Ionica , inteleg supararea dvs., insa va rog sa reconsiderati hotararea de a nu mai intra pe acest forum. Suntem multi incepatori aici, care avem nevoie si de experienta dvs. De altfel, intr-o postare a mea, anterioara, v-am adresat o intrebare. M-as bucura sa imi raspundeti.
Cu respect.

ionica
apicultor
Aurel, pentu bunul tau simt, iti raspund si iti voi spune o poveste mai lunga.Nu stiu ce legatura are atitudinea mea cu euroscepticismul, expresia este in context ca "nuca in perete" datorita lipsei de replica profesionala.Aurel, am 56 de ani, practic apicultura de la 16 ani.Primul meu curs de apicultura,si prima diploma de absolvire a cursului, le-am luat in cl.X-a.Cand acesti "profesori" nu erau nici celule germinative eu salvam stupi bezmetici, dar nu asa la "pleznela".Am practicat apicultura de la stupul Sartori de care profesorul nu a auzit pana la ME care este REGELE.Dupa pozele de pe sit ale domnilor profesori, daca au varsta jumatate din vechimea mea de apicultor e ceva.Experimentul propus de profesor l-am facut nu odata.Este o aiureala sa-l ma repete cineva.Ultima data am salvat un stup cu albine outoare in 2 sept 2005, adica anul trecut.

ionica
apicultor
In luna august anul trecut, am inceput hranirea de stimulare.La un moment dat Familia Nr.6 nu tragea cei 400 ml sirop in 48 ore.O familie puternica in vara, dar care roise.Curios am deschis-o.Inauntru o mana de albine, puiet varos, puiet de trantor capacit, dispersat si oua depuse inprastiat cate 2-3 in celula si plin de larve si canale de gaselnita.Am luat stupul si l-am dus undeva la 20-40 m de stupina.In locul lui am pus un corp de ME in caream facut un roi pe 6 rame cu albina si puiet dela mai multi ME.Am facut un roi puternic caci era tarziu in 2 septembrie.Peste 2 ore i-amdat o regina din anul acela de la rezerva in cusca de transport, asa mi-a fost la indemana.Am trecut la stupul bezmetic.L-am dus la peste 50 de metri pe camp, am scuturat si periat rama cu rama, la fel si lada.Peste vre-o ora, de scandura de zbor a roiului nou format, tot Nr.6,atarna un ciorchine de albine cam cat un pumn.

ionica
apicultor
Nu au indraznit sa intre in stup.Le-am luat cu mana, erau asa blande si disperate, si le-am pus pe scandura in fata urdinisului.Pana seara au intrat si totul s-a linistit.In 48 de ore au eliberat regina, si in 3 zile aveam oua proaspete de regina pe trei rame.Nici urma de oua de albina sau de albina outoare.Nu mai era nici una, nici nu putea sa mai fie, era absurd, am explicat ieri, dar ca sa intelegi trebuie sa sti ceva din stiinta asta, sa ai baza si logica, nu inganfare de adolescent infatuat.Revin la stupul Nr.6, in octombrie i-am pus al doilea corp cu 6 rame pline cu miere si diafragma.A iernat pe doua corpuri a 6 rame.Primavara aceasta s-a deezvoltat rapid si la tei a scos in al 3-lea corp cam 18 Kg miere + rezervele sale.Acum ierneaza iarasi pe 2 x 9  rame, corpul de sus fiind plin cu miere culeasa de el.Acesta este un caz recent, dar in 30 de ani de apicultura am experimentat fenomenul de nenumarate ori,asa ca nu-l voi mai experimenta odata.Sa-l experimenteze cine traieste din imaginatie.Asa ca la cei 30 de ani ai mei de apicultura ma lasa rece ignoranta unui adolescent intarziat si rasfatat.Experimentul meu a mers, repet cand regina avea inca ponta, dar in octombrie nu ramane alta solutie decar desfiintarea prin scuturare, fii sigur Aurel, acele albine outoare scuturate la mare distanta nu se vor mai intoarce decat la Craiova.Daca vrei sa comunicam, lasa-mi adresa de mail sa-ti scriu.Pe forum nu voi mai scrie.Am scris acest mesaj doar pentru tine.Succes
P.S.Profesia si afacerea mea sant dintr-un domeniu foarte serios al biologiei.Sant un analist prin profesie si activitate, si nu-mi permit sa fac afirmatii hazardate si "dupa ureche".Instrmentele mele sant: balanta analitica si analizorul in nanometri.Partitura este partitura si daca o canti altfel suna fals si se aude urat,  asa ca nu numesc diletati pe toti cei de pe forum, dar am urechea formata sa-i simt pe cei ce canta fals, si asta se va dovedi in timp.Timpul si temperatura scot diletantii la suprafata, ca sa nu folosesc alt cuvant.Nu eu m-am infierbantat, nu am de ce, eu stiu ce stiu, si stiu, si altii care ma cunosc, pe care ii respec si ma respecta, si asta conteaza.Putin imi pasa de "massa inominata vulga" si de parerea ei confuza, inculta si informa.Cu toate ca nu ne cunoastem, ne tutuim cu obraznicia taranului proletar, si asta spune cu ce "desculti" avem de a face.(vezi citatul)."Descultul"lui Zaharia Stancu in timp ce cu cazna incearca sa-si lege opincile cu o mana, si sa-si manance mamaliga cu cealalta, tocmai imi comunica pe internet, semiagramat, ca un adevarat profesor, ca tocmai s-a hotarat sa ma ignore, fara sa ma cunoasca."Bravos natiune, halal sa-ti fie!"Dar asta-i lumea, vorba lui Arghezi, personajele lui Z.Stancu se impart in inculti si desculti.

ionica
apicultor

lucky5strike a scris:

Tu m-ai atacat, eu am replicat si acum te miri ca ai primit ce ai dat? Nu te infierbanta, intai incearca experimentul, apoi mai vorbim...

Daca nu, daca ai placerea, poti sa iesi si fara sa-ti dai palme in fata celorlalti... Probabil oi fi vreun eurosceptic, sau mai stiu eu ce specie daca iti permiti tu sa faci pe toata lumea de pe aici diletanta.

Tocmai ai reusit sa ma faci sa te ignor.

viorel_v2000
apicultor
Postari: 525
Daca nu ati vazut "botci" trase de o familie bezmetica, va promit ca la prima situatie pe care o voi mai intalnii voi face o fotografie pe care o s-o postez.
Pot sa afirm cu toata taria ca am vazut inceputuri de botci "alimentate" care aveau larva in interior dar nici macar una nu a fost dusa la stadiul de botca capacita.

vv

ionica
apicultor
Domnule Viorel, nu ma pot abtine sa nu raspund.Trebuie sa lamurim cand trag botci stupii cu albine outoare? cand sant lasati in pace si li se dau larve si oua, sau dupa ce sant scuturati fagurii de albinele outoare?In prima varianta aveti dreptate, da trag botci si nu le capacesc niciodata.Ce rost are acest tras de botci? Eu cand vorbesc de botci, vorbesc de botci terminate, din care ies regine care sa salveze colonia. Finalitatea trebuie sa fie regina.Ori chiar asta nu se intampla din cauza outoarelor.In a doua varianta, cu faguri scuturati, cred ca trag botci si finalizeaza cresterea lor, nemaifiind albine outoare.Nu am aceasta experienta, nelasand niciodata sa-si formeze regine din botci de salvare, doar intamplator cand nu stiu ca si-a pierdut regina si ma trezesc cu botci.Eu la orice stup orfan dau regina fecundata de la crescatoria unei stupine de performanta a unui prieten , care de asta se ocupa.Ca o curiozitate, am avut si eu, si alti prieteni la stupii Layens, cu ani in urma cand aveam astfel de stupi, rar ce-i drept, stup bezmetic impartit in doua, absolut spontan.O parte si-a facut regina evident dupa ce i-am dat fagure cu oua si larve, neputand sa-i dau regina, deoarece ar fi omorat-o, si a evoluat normal, la celalalt capat a mai ramas o vreme scurta cu albine outoare, care au disparut in max.10 zile.Aceast fenomen se intampla in stupii lungi cu 20 rame si peste, pe care cu greu ii acopera o regina tanara de la inceput, mai ales ca dupa zborul de inperechere are putine doici si multe albine batrane loiale outoarelor.Acesti stupi lungi, orizontali se comporta practic ca doua colonii separate.De aceea, sau si deaceea nu agreez stupul orizontal, este primitiv si artificial, aparent comod, dar pana la urma nu merita comoditatea.Sper ca nu v-am jignit si supart prin interventia mea.

viorel_v2000
apicultor
Postari: 525
Bineinteles ca "botcile" (de asta am folosit ghilimele) nu sunt viabile. In disperare de cauza, instinctul le spune sa-si "traga" botci de salvare. Neavand un ou fecundat (viabil) la indemana isi trag "botci" din ce au adica din oua de la albinele ouatoare.
Am avut si o situatie in care le-am dat rama cu oua si puiet tanar, au cladit botci normale, le-au capacit, le-au ingrijit, matcile au iesit toate (davada capacelul ros din capatul botcilor), nu am gasit nici o botca roasa lateral dar nu am gasit nici o matca din cele iesite. Explicatia de mi-am dat-o eu este ca albinele ouatoare au omorat imediat tinerele matci, si acestea nu au mai apucat sa roada lateral botcile rivale.
Am reusit sa salvez toate familiile bezmetice aparute, mai putin pe cele depistate tarziu toamna.
Chiar acum am una, careia i-am dat o matca de rezerva si pe care au omorat-o. Trebuie sa-l desfintez.

VV

Pagini:  1 2 3 4 ... 8  
Mergi la