Filehost.ro - gazduire fisiere
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Nou pe simpatie:
Lorena13 24 ani
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
26 - 40 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"ReguliInregistrareLoginPozeNu sunteti logat. Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE /

Evodia

Pagini:  1 2 3 4  
livas
apicultor
Din: pe langa TG-FRUMOS
Postari: 119
SALVEtuturor!  Dragii mei,dupa ce ma tras Dragos in poza (nu ca pe Ion Creanga ) si dupa ce am baut si o bere rece ,a fost unul acolo si ma pacalit de am cumparat niste seminte de EVODIA . Daca este cineva care stie ceva serios ,sau poate amai cultivat asa ceva sa ma invete si pe mine ca sa nu ma tunda nevasta ca am dat banii aiurea pe ceva!!!
Odata am scapat de tuns ,ca pus Dragos pozele si ma crezut ca chiar am ajuns la Faget ,sa ma ajutecineva sa scap si a doua oara salve!!!!

axor
apicultor
Postari: 329
livas ,cu totzi am cumparat,dar fii linistit ca tipul ce ne-a vindut e aici linga mine la cluj,asa ca de ne-a vindut oaresce prostii va razbun eu pe totzi
zilele astea le plantez si eu si apoi vedem ce iase

axor
apicultor
apropo,la 9 eu am fost pe terasa dar nu eratzi nici unul,noroc ca pe dragos l-am recunoscut din descriere

livas
apicultor
I-mi pare rau axor ca nu am ajuns la 9 ,ne-am cazat departe sau mai bine zis intr-un loc cam naspa cu drum nasol tare ,nici semnal nu era ,am urcat toate dealurile alea dupa o urma de semnal si nimic!Sapoi baiatul cu care am venit eu era obosit greu si nu am indraznit sa il scol la ora 7:00!!!!!eu unul imi cer scuze !
CAND AM AJUNS ERA ORA 11!!!

dragos2006
Vizitator

nu uitati ca evodia infloreste dupa 5 ani ! asa ca mai aveti de asteptat,eu am vb. cu cineva sa imi dea puieti - peste citiva ani vedem noi ...

Nelu
apicultor
Din: Barlad
Postari: 121
Evodia este pom sau arbust? Nu am auzit pana acum de aceasta planta. Se preteaza la clima tarii noastre? Este ploanta melifera? Cand infloreste si care este productia de miere?

Nelu
apicultor
Evodia este pom sau arbust? Nu am auzit pana acum de aceasta planta. Se preteaza la clima tarii noastre? Este ploanta melifera? Cand infloreste si care este productia de miere?

iverciuc
apicultor
Postari: 34
Evodia este un arbust ce infloreste la sfarsitul lunii iulie inceputul lunii august, se adapteaza la clima noastra (trebuie avut grija in primii 2-3 ani sa nu inghete), este de 2 ori mai melifer decat salcamul (aproximativ 3000 kg/ha) fiind cercetat de albine de dimineata pana seara

Nelu
apicultor
Axor si Livas cat costa un plic cu seminte?
As vrea si eu unul ... sau macar cateva seminte.

Nelu
apicultor
Axor si Livas cat costa un plic cu seminte?
As vrea si eu unul ... sau macar cateva seminte.

Nelu
apicultor
Se intampla ceva cu forumul asta. Dupa "submit" apare un mesaj de eroare care ma invita sa incerc inca o data.
Rezultatul  ... il vedeti si voi: doua postari identice.

livas
apicultor
Am dat 150000 pe 10 gr.nu ere la plicuri si am pus peste 50 de pahare din alea de rasad.
daca vrei iti dau nr. de telefon a lu' ala care mi-a vandut mie si faci comanda la el.
0745303049
0722897228-PANDREA RADU

albinutza
apicultor
Postari: 472
am auzit ca evodia nu se prea preteaza la clima noastra.am auzit ca cineva are pomi de 7 ani si nu prea il cerceteaza albinele.daca m-a mintit va mint si eu.

Nelu
apicultor
multumesc livas

EN
apicultor
Postari: 751

Nelu a scris:

Este un arbore originar din Coreea, creste inalt de cca 7-8m, traieste pana la 40ani, este sensibil la ger in primii ani de vegetatie,in caz de inghet, pleaca al doilea an lastari din colet.In primul an puietul se adaposteste, urmand a fi plantat al doilea an pe locul definitiv. Infloreste in perioada iulie-august, in tara de origine, productia ajungand pana la 7-8000Kg nectar/ha. Este putin pretentios la textura solului, pretentios la lumina si caldura.

axor
apicultor
cred ca ce am cumparat de la faget nu e evodia,mie mi-au iesit ceva buriene cred ,voua?

CATU
apicultor
Postari: 114
din ce am vazut pe net e un dita mai copacu departe de a bfi arbust , plantat in coreea si china,

CATU
apicultor
Postari: 114
creca de la asta scot chinezii miere cu 30centi/kg

stefan1
apicultor
Din: sibiu 1953
Postari: 619
Bun gasit pentru toti forumistii!

As vrea sa stiu cum s-au dezvoltat plantele de evodia semanate anul trecut.

Pentru cei interesati vin cu niste date gasite pe un site german:
     Numele s-ar traduce:EU=bun si ODIA=miros pentru mirosul puternic al florilor.
In Germania se mai numeste"arborele albinelor",in Ungaria "arborele de miere" iar
in SUA-"Bee-Bee-Tree".  E originara din China.In lume a fost facuta cunoscuta din
anii '50 de F.Schwoebel,cercetator laInstitutul de Cercetare a Albinelor din Pennsylvania.In Germania s-a extins de prin 1983 prin stradania lui Benhard Jaesch
din Springe-Bennigsen (aproape de Hannover).
    -rezista la temparaturi de -15-17 grade,dar la autor a rezistat si la  -24-25 grade.
    -ajunge pana la 12m inaltime,are coroana larga si creste destul de rapid
(0,8-1m in primul an)
    -florile in inflorescente ca la soc,cu diametru de 15-25cm.Cam 2/3 din flori sunt masculine.Cam20% din copaci au doar flori masculine.Florile masculine infloresc
intai si dau mai mult nectar.Nectarul de la 3 flori ajunge unei albine la un zbor.
Au si polen bun,galben-deschis.
     -infloreste din iunie pana in mijlocul lui octombrie,dar infloritul principal este
sfarsitul lui iulie-mijlocul lui septembrie.Poate sa inceapa sa    infloreasca din al
4-lea an de vegetatie.
     -fructele rosii-inchis apoi maro,bogate in zaharuri si uleiuri aromatice.Se coc in
octombrie-noiembrie si sunt mancate cu placere de toate speciile de pasari.
     -solurile preferate sunt cele usoare,lutoase sau nisipoase,bogate nutritiv,
sa nu tzina apa si sa fie cat mai insorite.
      -soiuri sunt amintite vreo 5,dintre care doua sensibile la inghet iar unul pitic.
Doar din primul soi sunt vreo 50 de varietati dintre care 20 in China.
      -se planteaza in martie-aprilie si nu se uda mult.In prima iarna se poate adaposti,dupa care se poate planta definitiv.In primul an e sensibil la concurentza buruienilor si trebuie sapat.Taieri nu necesita decat pana la formarea coroanei.
      -este ideal ca arbore de casa sau oras,e arbore solitar.
      Autorul zice ca de 10 ani recolteaza constant miere de la evodia,dar miere
curata doar in 2003 (de la 4 stupi 27 kg).
      Se vorbeste de o zona unde sunt vreo mie de arbori,cel mai batran de 32 de ani si cel mai inalt de 12m.

MEPHISTO
apicultor
Din: ORADEA - Anno Domini 1986
Postari: 312
arborele e originar din coreea productziile de care se vorbeste fabuloase pot fi obtzinute doar cu ajutorul unui climat potrivit pt acesta specie eu as vrea sa il vad ce productzie face in germania unde este climat mai rece si decat la noi iar la nnoi e clar ca nu merge ca sa scotzi productzii cu acel arbore ai nevoie de minim climat submediteraneean singurul loc din romania unde ar putea merge ar fi in banat unde sunt asemenea influentze dar doar influenzte. Da perfect de acord ca se scoate productzie dar fara un climat pe masura nici nu poate fi vorba la noi nu e adaptat mai la nord nici nu inca in discutzie ca ar da productzii e al asiaticilor ei il folosesc norocul; lor eu merg pe mana salcamului si a teiului argintiu autohtonele noastre daca vretzi s ava facetzi baza melifera dc nu salcam sau tei ambele cresc repede adevarul e ca evodia ar i si el bun ca e cules tarziu si stim cu totzi cat de bun e un cules in acele perioade, dar nu merge .Cine are si recolteaza sau cunoaste cazuri dar in Romania rog sa dea adetalii

livas
apicultor
Salve!sa va spun ce sa intamplat cu rasadul meu !udpa ce l am semanat cum mia spus cel care mi lea vandut in 2 saptamani au iesit asa niste plante firave ca un fel de facelia pt. cine cunoaste cum se dezvolta facelia, au crescut pana aproape de 4 cm dupa care au inceput sa se stranbe si sa se ofileasca!de lipsa de apa nici nu  poate fi vorba ,ca leam udat ,poate de prea multa ,se poate ca chiar leam udat,dar pana la urma tot au pierit!! poate nu trebuia in pahare,poate prea multa apa,poate nu la soare,poate nu la umbra,cine stie ,daca este cineva care are rezultate sa ne spuna si noua!!!!!asa ecand faci ceva ca muzicantul ,dupa ureche! documentare temeinica trebuie,fratilor!!!! =D

livas
apicultor
apropo axor, tu ce-ai facut cu rasadul tau?????
stai la umbra lui sau chiar da miere deja?

viorel_v2000
apicultor
Din: Craiova
Postari: 525

livas a scris:

Salve!sa va spun ce sa intamplat cu rasadul meu !udpa ce l am semanat cum mia spus cel care mi lea vandut in 2 saptamani au iesit asa niste plante firave ca un fel de facelia pt. cine cunoaste cum se dezvolta facelia, au crescut pana aproape de 4 cm dupa care au inceput sa se stranbe si sa se ofileasca!de lipsa de apa nici nu  poate fi vorba ,ca leam udat ,poate de prea multa ,se poate ca chiar leam udat,dar pana la urma tot au pierit!! ***poate nu trebuia in pahare***,poate prea multa apa,poate nu la soare,poate nu la umbra,cine stie ,daca este cineva care are rezultate sa ne spuna si noua!!!!!asa ecand faci ceva ca muzicantul ,dupa ureche! documentare temeinica trebuie,fratilor!!!! =D

Radacinile dezvoltate de evodia sunt ff ramificate, subtiri (in aceasta prima faza de crestere) si in numar f mare.. Este posibil sa se fi "sufocat" in cantitatea mica de pamint din pahar. Cred ca ar fi trebuit transferate in un vas mai mare, unde sa aiba posibilitatea de a se extinde.

VV

stefan1
apicultor
Eu cred ca sunt arbori de evodia si la noi. De fapt am vazut cu ani in urma poza unui arbore de3-4 ani in „Apicultura”. Era de undeva din secuime, (unde clima e aspra).Am incercat sa  obtin mai multe informatii dar nu am reusit. Si la gradinile botanice trebuie sa se gaseasca. Daca in Germania s-a adaptat(se vorbeste de o zona cu 1000 de arbori, aproape de Hannover, cam la aceiasi latitudine cu Berlinul), si la noi s-ar adapta, mai cu seama in regiuni ca Banatul, Severinul sau Dobrogea. In Germania evodia a primit o medalie de aur in2003 la o expozitie de gradinarit din Rostok, dovada ca i se apreciaza utilitatea.       
    E bine sa existe si la noi un inceput. As aminti ca si cultura cartofului a fost introdusa in Ardeal cu forta de austrieci, abia pe la 1800, la 300 de ani de la descoperirea Americii, mai intai in comunele graniceresti, mai guvernabile, ca erau militarizate. Taranii refuzau sa-i cultive zicand ca-s otravitori. Daca se cultivau mai repede, oamenii ar fi avut un aliment de baza mult mai inainte.
     Nici salcamul nu e autohton, e originar din America de Nord. La noi a fost introdus in special de Karol l , ca sa fixeze nisipurile din sudul tarii, iar de initiativa lui profita si azi stupari din toata tara. Salcamul s-a adaptat asa de bine incat azi innobileaza zone unde alte paduri sunt in declin sau chiar in extinctie din cauza poluarii.
            Poate si despre salcam ar fi buna o discutie.

moc_sor
apicultor
Din: iasi
Postari: 177
Am observat arborii Evodia maturi de la gradina botanica din Iasi acum citiva ani cand ma pasionat subiectul si am constatat urmatoarele:
-infloresc la inceputul lui Septembrie si ating deplina inflorire catre sfarsitul lunii, la sfarsitul lui Octombrie au fructe (ca niste capsule mari cat o castana) si flori (galbui la forma ca cele de soc )din abundenta iarna ii prinde  inca cu flori.
-datorita vremii schimbatoare si in racire din aceasta perioada sunt foarte buni pentru un cules usor de intretinere, de recolta nu.
-puietii de evodia sunt f.pretentiosi in primul an

stefan1
apicultor

MEPHISTO a scris:

Cine are si recolteaza sau cunoaste cazuri dar in Romania rog sa dea adetalii

Cine cauta...munceste.
Iata ca sunt si la noi plantatii de evodia. cel putin asa am gasit pe 'net. Acum arborii maturi ar trebui sa fie infloriti. Astia sunt pui.
  Baile CALACEA. Se afla pe drumul judetean 693, la 25 km de Timisoara si 30 km de Arad, la 7 km de Satchinez. Are ape termale si un parc de 15 ha. Pepiniera de evodia are cateva sute de exemplare, originare din Australia.
  Mircea Meltes, unul dintre actionarii principali si managerul societatii este omul cu initiativa. Probabil cunoaste mai multe despre arbore, poate si despre albine. Am si o adresa a lui, daca mai e valabila: loc Satchinez, jud. Timis, cod 307365, tel0256/379592
  Forumistii din zona (sunt) ar putea-o vizita si sa ne spuna si noua.

Zip2006
apicultor
Din: Roman Contingent 65
Postari: 205
Dlor greu mai merge netul ,sint mai multe soiuri de evodia .Eu am luat saminta anul acesta de la un prieten ce are doi arbori cam la 3-4 m inaltime si cu loarea violet pe partea inferioara a frunzei ,da intre 3000-7000 kg la ha asa mi-a spus (este adus din japonia de un mare stupar Cudelca poate cineva il cuoaste Dumnezeu sa-l odihneasca ).Saminta trebuie tinuta in apa calda 2-3 ore ,deoarece are o coaja foarte tare ,dupa care se seamana ,in primul an creste aproximativ 1 m .Este pretentios la mutat ,numai in primul an se prinde in al doilea nu ai sanse .daca ai un ha de evodia ;Te vede DUMNEZEU; dar nu-ti baga-n traista .

fcvaslui
apicultor
Din: undeva in Moldova
Postari: 787

Zip2006 a scris:

Dlor greu mai merge netul ,sint mai multe soiuri de evodia .Eu am luat saminta anul acesta de la un prieten ce are doi arbori cam la 3-4 m inaltime si cu loarea violet pe partea inferioara a frunzei ,da intre 3000-7000 kg la ha asa mi-a spus (este adus din japonia de un mare stupar Cudelca poate cineva il cuoaste Dumnezeu sa-l odihneasca ).Saminta trebuie tinuta in apa calda 2-3 ore ,deoarece are o coaja foarte tare ,dupa care se seamana ,in primul an creste aproximativ 1 m .Este pretentios la mutat ,numai in primul an se prinde in al doilea nu ai sanse .daca ai un ha de evodia ;Te vede DUMNEZEU; dar nu-ti baga-n traista .

poate-mi pastrati si mie cateva seminte. v-as fi recunoscator daca puneti cateva seminte intr-un plic pe adresa mea.    multumesc
  va pot trimite bulbi de lalele din grupa Fringed

Evodia - poate-mi pastrati si mie cateva seminte. v-as fi - DISCUTII APICOLE DIVERSE
Evodia – poza de fcvaslui, in DISCUTII APICOLE DIVERSE · 29.2KB

MEPHISTO
apicultor
Din: ORADEA - Anno Domini 1986
Postari: 312

stefan1 a scris:

MEPHISTO a scris:

Cine are si recolteaza sau cunoaste cazuri dar in Romania rog sa dea adetalii

Cine cauta...munceste.
Iata ca sunt si la noi plantatii de evodia. cel putin asa am gasit pe 'net. Acum arborii maturi ar trebui sa fie infloriti. Astia sunt pui.
  Baile CALACEA. Se afla pe drumul judetean 693, la 25 km de Timisoara si 30 km de Arad, la 7 km de Satchinez. Are ape termale si un parc de 15 ha. Pepiniera de evodia are cateva sute de exemplare, originare din Australia.
  Mircea Meltes, unul dintre actionarii principali si managerul societatii este omul cu initiativa. Probabil cunoaste mai multe despre arbore, poate si despre albine. Am si o adresa a lui, daca mai e valabila: loc Satchinez, jud. Timis, cod 307365, tel0256/379592
  Forumistii din zona (sunt) ar putea-o vizita si sa ne spuna si noua.

da perfect de acord dar ce face cine nu are ape termale si climat propice secretziei de nectar e o diferentza mare in a secreta nectar si sa aiba climat doar pt supravietzuire fara sectetzie sa gandit cine la asta?

stefan1
apicultor
Sunt cateva pagini pe acest forum cu subiectul evodia. Le puteti gasi cu optiunea cautare de deasupra paginii. Poate, ADMINISTRATORUL,le-ar putea strange intr-un singur loc.
  In Germania, evodia are mai mare raspandire ca la noi, desi e mai nordica. Zicea, acolo, pe un forum, ca fiecare stupar ar trebui sa aiba macar un arbore (desi cu o floare nu se face primavara). Cineva zicea ca are un arbore la Marea Nordului, dar a inflorit prima data la 10 ani. Si despre mierea de la evodia zicea ca are un aspect urat si un gust de madicament si noroi, in nici un caz nu-i de comercializat, dar albinele viziteaza cu asiduitate aceste flori. Poate si deea mierea chinezeasca trebuie imbunatatita ca sa fie vanduta. Exista si alte pareri. De fapt va mai trece pana cand la noi se va produce miere-marfa de la evodia. Arborele ar produce in august-septembrie, miere si polen foarte bune pentru intretinere.
  Voi mai reveni.

Pagini:  1 2 3 4  
Mergi la