APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
AlinaMicu Profile
Femeie
25 ani
Brasov
cauta Barbat
25 - 39 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA / Hotararea nr. 114 din 23.02.2011  
Autor
Mesaj Pagini: 1
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603
Sursa : INDACO LEGE IV


Guvernul României
Hotărâre nr. 114/2011
din 09/02/2011
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 135 din 23/02/2011

pentru aprobarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2011

   În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, al art. 15 alin. (5) și al art. 51 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,

   Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

   Art. 1. -
(1) Se aprobă acțiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor pentru anul 2011, prevăzut în anexa nr. 1.
    (2) Se aprobă acțiunile cuprinse în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor pentru anul 2011, prevăzut în anexa nr. 2.
   Art. 2. - Programul prevăzut la art. 1 alin. (1) stabilește supravegherea și controlul bolilor animalelor domestice și sălbatice și ale cauzelor care pot influența starea de sănătate a acestora, cât și calitatea produselor de origine animală provenite de la acestea.
   Art. 3. - Obiectivele programelor prevăzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice și sălbatice, a corelației dintre bolile animalelor și transmiterea acestora la om, precum și asigurarea condițiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de la acestea și a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sănătății publice și protejarea intereselor consumatorilor.
   Art. 4. - Pentru situațiile cu risc epidemiologic major, cu implicații pentru sănătatea publică și economia națională, determinat de apariția unei pandemii, epidemii, boli emergente și boli transfrontaliere, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor solicită sprijinul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în condițiile legii.
   Art. 5. - Se aprobă tarifele maximale pentru anul 2011 aferente acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menționat la art. 1 alin. (1), prevăzute în anexa nr. 3, destinate exploatațiilor nonprofesionale, potrivit art. 15 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare.
   Art. 6. -
(1) Fondurile necesare realizării în cadrul exploatațiilor nonprofesionale a acțiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se asigură din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2011 și de către proprietari, iar în cazul exploatațiilor comerciale, de către proprietarii acestora.
    (2) Prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice privind realizarea acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), se stabilesc modalitățile de suportare a costurilor aferente acestor acțiuni.
   Art. 7. - Fondurile necesare realizării acțiunilor din cadrul Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor pentru anul 2011, prevăzut la art. 1 alin. (2), se asigură din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2011, precum și de către operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 2.
   Art. 8. -
(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, se aprobă normele metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor pentru anul 2011, precum și a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor pentru anul 2011.
    (2) Acțiunile de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), se efectuează în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea și înregistrarea bovinelor în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 25/2003, cu modificările și completările ulterioare, cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea și înregistrarea suinelor, ovinelor și caprinelor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și cu prevederile ordinelor președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emise în aplicarea acestora.
   Art. 9. - Pentru îndeplinirea atribuțiilor referitoare la realizarea acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), destinate exploatațiilor nonprofesionale, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București încheie contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice.
   Art. 10. -
(1) Constituie contravenții la normele sanitar-veterinare și se sancționează după cum urmează:
    a) nerespectarea prevederilor legale de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți și de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, în aplicarea măsurilor de control al pestei suine clasice, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;
   b) transportul de suine vii fără certificat sanitar-veterinar de sănătate și formular de mișcare, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 de lei, precum și cu confiscarea suinelor;
   c) neasigurarea spațiilor pentru depozitarea temporară a cadavrelor de suine de către proprietarii exploatației de animale înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, în vederea colectării și transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animală autorizată sanitar-veterinar, astfel încât să se evite apariția oricărui risc de difuzare a unor boli infecto- contagioase, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei.
   (2) Uciderea suinelor, distrugerea cadavrelor, a cărnii, a produselor și a subproduselor de origine animală confiscate se realizează prin sistemul oficial de ecarisare, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
   (3) Cheltuielile care derivă din aplicarea măsurilor prevăzute la alin. (2) se suportă de către persoana fizică sau juridică deținătoare a suinelor, a cărnii, a produselor și a subproduselor de origine animală care au fost confiscate, ucise și distruse.
   (4) Constatarea și aplicarea contravențiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii autorității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor competente.
   (5) Sancțiunile contravenționale prevăzute de prezenta hotărâre se aplică atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.
   Art. 11. - Contravențiilor prevăzute la art. 10 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
   Art. 12. - Fondurile necesare realizării acțiunilor din cadrul programelor prevăzute la art. 1, provenind din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2011, se asigură în limita prevederilor bugetare aprobate.
   Art. 13. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
   Art. 14. -
(1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri rămân aplicabile prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuării acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum și a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010 și prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului pentru anul 2010 și a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor pentru anul 2010, cu modificările și completările ulterioare.
   Art. 15. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuării acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, a altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum și a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 898 din 22 decembrie 2009, se abrogă.

   PRIM-MINISTRU

EMIL BOC
   
                                        Contrasemnează:
                                        ---------------
                               Secretarul general al Guvernului,
                                   Daniela Nicoleta Andreescu
                Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru
                                     Siguranța Alimentelor,
                                       Roatiș Chețan Radu
                         Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
                                         Valeriu Tabără
                                      Ministrul sănătății,
                                          Cseke Attila
                                 Ministrul finanțelor publice,
                                      Gheorghe Ialomițianu


   București, 9 februarie 2011.
   Nr. 114.

   ANEXA Nr. 1

   PROGRAMUL

acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor

la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția

animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a

bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor pentru anul 2011

   CAPITOLUL I
  Supravegherea, profilaxia și controlul bolilor la animale

   SECȚIUNEA 1
  Programe naționale de supraveghere, control și eradicare

a bolilor la animale

   1. Febra aftoasă
   2. Tuberculoza
   3. Leucoza bovină
   4. Pesta porcină africană
   5. Turbarea sau rabia
   6. Antrax
   7. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviară
   8. Boala veziculoasă a porcului
   9. Stomatita veziculoasă
   10. Pesta bovină
   11. Pesta micilor rumegătoare
   12. Pleuropneumonia contagioasă bovină
   13. Variola ovină și caprină
   14. Pesta africană a calului
   15. Boala Aujeszky
   16. Paratuberculoza
   17. Bruceloza la bovine
   18. Bruceloza la ovine și caprine, respectiv infecția cu Brucella melitensis
   19. Bruceloza la ovine, respectiv infecția cu Brucella ovis
   20. Bruceloza la suine
   21. Campilobacterioza bovină
   22. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, păsări
   23. Rinotraheita infecțioasă bovină-IBR
   24. Trichomonoza bovină
   25. Artrita encefalita caprină
   26. Maedi Visna
   27. Echinococoza
   28. Durina
   29. Anemia infecțioasă ecvină:
   a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală;
   b) cabalinele care ies din țară, cu destinația sport, sunt testate serologic.
   30. Morva
   31. Infecția cu virusul West Nile
   32. Diareea virală a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD
   33. Septicemia hemoragică virală la salmonide
   34. Necroza hematopoietică infecțioasă a salmonidelor
   35. Viremia de primăvară a crapului
   36. Boala cu virusul herpes koi
   37. Necroza pancreatică infecțioasă a salmonidelor
   38. Boala bacteriană a rinichiului la salmonide
   39. Necroza epizootică hematopoietică
   40. Sindromul epizootic ulcerativ
   41. Anemia infecțioasă a somonului
   42. Girodactilaza
   43. Bonamioza
   44. Haplosporidioza
   45. Perkinsoza
   46. Marteilioza
   47. Microcitoza
   48. Sindromul taura
   49. Boala capului galben
   50. Boala petelor albe
   51. Acarapioza albinelor
   52. Loca americană la albine
   53. Loca europeană
   54. Nosemoza albinelor
   55. Varrooza albinelor
   56. Tropilelapsoza albinelor
   57. Atacul gândacului mic de stup
   58. Poliedria viermilor de mătase
   59. Flașeria viermilor de mătase
   60. Nosemoza viermilor de mătase
   61. Muscardina viermilor de mătase

   SECȚIUNEA a 2-a
  Supravegherea, profilaxia și controlul bolilor tumorale

   1. Oncopatii la păsări - leucemii și limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori
   2. Oncopatii la mamiferele de producție și carnasiere

   SECȚIUNEA a 3-a
  Supravegherea, profilaxia și controlul bolilor în funcție

de antecedentele epizootice la animale

   1. Leptospiroza
   2. Febra Q
   3. Avortul salmonelic al oilor
   4. Influența ecvină
   5. Rinopneumonia ecvină
   6. Arterita virală ecvină
   7. Avortul salmonelic al iepelor
   8. Tularemia
   9. Bruceloza la canide
   10. Bruceloza la iepuri
   11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida
   12. Yersinioza, respectiv boala gura roșie, la salmonide
   13. Mixosomiaza
   14. Boala Columnaris la salmonide
   15. Eritrodermatita la ciprinide
   16. Ihtioftiriaza
   17. Criptobiaza
   18. Coccidioza moluștelor bivalve
   19. Nematodoze ale moluștelor bivalve
   20. Ricketioza moluștelor bivalve
   21. Vibrioza moluștelor bivalve
   22. Moluște gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode
   23. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze și microbacterioze
   24. Pesta racilor
   25. Amibiaza albinelor
   26. Brauloza albinelor
   27. Ascosferoza și aspergiloza albinelor
   28. Puietul în sac și boala botcilor negre
   29. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
   30. Aspergiloza viermilor de mătase
   31. Listerioza
   32. Toxoplasmoza

   SECȚIUNEA a 4-a
  Supravegherea, profilaxia și controlul altor boli transmisibile,

zoonoze și emergente la animale

   1. Bacterioze:
   a) rujetul;
   b) streptococia;
   c) stafilococia;
   d) yersinioza;
   e) chlamydioza aviară;
   f) colibaciloza.
   2. Micoze:
   a) aspergiloza;
   b) dermatomicoza.
   3. Viroze:
   a) boala Lyme;
   b) boala de Crimeea - Congo;
   c) encefalita japoneză;
   d) encefalomielita ecvină venezueleană;
   e) encefalita de căpușe;
   f) oncopatii ale animalelor de producție în libertate și exotice.
   4. Parazitoze:
   a) Cochliomyia hominivorax;
   b) Chrysomya bezziana;
   c) echinococoza/hidatidoza;
   d) cisticercoza bovină;
   e) cisticercoza porcină;
   f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare;
   g) leishmanioza;
   h) fascioloza;
   i) filarioze;
   j) ancilostomoza carnivorelor;
   k) balantidioza;
   l) hemosporidioze;
   m) pneumocistoza;
   n) sacrocistoza;
   o) teniaze;
   p) thelazioza;
   q) dermatoze produse de acarieni, paraziții animalelor.

   SECȚIUNEA a 5-a
  Acțiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinară a

reproducției și a tulburărilor genetice la animale

   1. Supravegherea sanitară veterinară a materialului seminal congelat din import
   2. Supravegherea tulburărilor inflamatorii ale glandei mamare

   SECȚIUNEA a 6-a
  Acțiuni de protecție ecologică

   1. Ecopatologie și protecția mediului, potabilitatea apei
   2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri și iazuri amenajate pentru piscicultură, precum și din ape curgătoare
   3. Verificarea eficienței decontaminării după evoluția unor boli, de necesitate

   SECȚIUNEA a 7-a
  Acțiuni generale de medicină veterinară preventivă, de protecție

și bunăstare a animalelor și protecție a mediului

   1. Urmărirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate
   2. Protecția animalelor în timpul transportului
   3. Protecția animalelor folosite pentru experimentare sau în alte scopuri
   4. Acțiuni generale de medicină preventivă, de identificare și înregistrare a animalelor:
   a) expertiza pajiștilor naturale și a pășunilor;
   b) expertiza parazitologică a pajiștilor naturale și a pășunilor;
   c) expertiza sanitar-veterinară a furajelor care au contribuit la apariția morbidității și mortalității crescute;
   d) expertiza sanitar-veterinară a zonelor de recoltare a moluștelor bivalve;
   e) acțiuni profilactice de decontaminare, deratizare și dezinfecție;
   f) controlul ecarisării.

   SECȚIUNEA a 8-a
  Supraveghere toxicologică

   Obiectiv: Supraveghere pasivă prin monitorizarea documentelor și activă prin diagnostic de laborator.

   SECȚIUNEA a 9-a
  Acțiuni imunologice obligatorii sau de urgență pentru unele boli

la animale

   1. Antrax
   2. Boala de Newcastle
   3. Turbarea sau rabia
   Obiectiv: Reducerea presiunii infecțioase și protecția animalelor din speciile receptive.

   SECȚIUNEA a 10-a
  Activități de elaborare, omologare, evaluare, pregătire

profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar

   1. Activitatea de elaborare și difuzare de materiale științifice în domeniul sanitar-veterinar
   2. Activitatea de instruire și perfecționare continuă a specialiștilor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și din structurile subordonate, pe domeniile de competență, prin organizarea de cursuri pe profil, în țară și în străinătate
   3. Analize epidemiologice, de statistică medicală veterinară, analiză de risc și prognoze sanitare veterinare și protecția consumatorului
   4. Acțiuni de instruire, informare și educație sanitar-veterinară a populației pentru apărarea sănătății publice și protecția consumatorilor
   5. Monitorizarea activităților și a situației sanitar-veterinare la nivel județean, al institutelor veterinare de profil și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, astfel:
   a) monitorizarea de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a bolilor infecțioase și parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
   b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a bolilor infecțioase și parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
   c) monitorizarea datelor privind ecopatologia și identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor și sănătatea publică;
   d) monitorizarea avorturilor la animale;
   e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologică;
   f) monitorizarea unităților de producere a furajelor;
   g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar veterinar, monitorizarea rezistenței antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
   h) monitorizarea rezistenței antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.

   CAPITOLUL II
  Programe naționale de supraveghere, control și eradicare

a bolilor la animale, aprobate și cofinanțate

de Comisia Europeană

   1. Programul pentru monitorizarea, controlul și eradicarea pestei suine clasice în România pentru anul 2011
   2. Programul de supraveghere a influenței aviare la păsările domestice și sălbatice în România pentru anul 2011
   3. Programul național de control al salmonelozelor zoonotice la găinile de reproducție din România pentru anul 2011
   4. Programul național de control al salmonelozelor zoonotice la găinile ouătoare din România pentru anul 2011
   5. Programul național de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de broileri din România pentru anul 2011
   6. Programul național de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de curcani din România pentru anul 2011
   7. Programul pentru supravegherea Bluetongue în România pentru anul 2011
   8. Programul pentru eradicarea și monitorizarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile pentru anul 2011
   9. Programul pentru supravegherea, controlul și eradicarea rabiei la vulpi în România pentru anul 2011

   CAPITOLUL III
  Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de origine

animală și a furajelor

   SECȚIUNEA 1
  Depistarea principalelor zoonoze la animale

   1. Bruceloza
   2. Campilobacterioza
   3. Echinococoza
   4. Listerioza
   5. Salmoneloza
   6. Trichineloza
   7. Tuberculoza produsă de Mycobacterium bovis
   8. Escherichia coli verotoxigenă
   9. Influența aviară
   10. Rabia
   11. Botulism
   12. Leptospiroza
   13. Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium bovis
   14. Yersinioza
   15. Anisakidoza și alte parazitoze la pești
   16. Cisticercoza
   17. Antrax
   Obiectiv: Apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

   SECȚIUNEA a 2-a
  Controlul oficial în unitățile autorizate sanitar-veterinar

   1. Activități generale:
   a) depozit frigorific;
   b) unitate de reambalare;
   c) piață angro.
   2. Carne de ungulate domestice:
   a) abator;
   b) unitate de tranșare.
   3. Carne de pasăre și de lagomorfe:
   a) abator;
   b) unitate de tranșare.
   4. Carne de vânat de crescătorie:
   a) abator;
   b) unitate de tranșare a cărnii de vânat de crescătorie.
   5. Carne de vânat sălbatic:
   a) unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic;
   b) unitate de tranșare a cărnii de vânat sălbatic.
   6. Carne tocată, preparată și carne separată mecanic:
   a) unitate pentru carne tocată;
   b) unitate pentru carne preparată;
   c) unitate pentru carne separată mecanic.
   7. Produse din carne: unitate de procesare
   8. Moluște bivalve vii:
   a) centru de colectare;
   b) centru de purificare.
   9. Pește și produse din pescuit:
   a) vas-fabrică;
   b) vas-congelator;
   c) unitate pentru produse proaspete din pescuit (cherhana);
   d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
   e) piață de licitație;
   f) piață de desfacere.
   10. Lapte crud și produse din lapte:
   a) exploatații de animale producătoare de lapte, care livrează lapte la unitățile de procesare;
   b) unitate de procesare a laptelui materie primă;
   c) unitate de procesare a produselor lactate.
   11. Ouă și produse din ouă:
   a) centru de ambalare a ouălor;
   b) unitate pentru producere a ouălor lichide;
   c) unitate de procesare a ouălor.
   12. Pulpe de broască și melci: unitate de procesare
   13. Grăsimi animale, untură, jumări:
   a) centru de colectare a grăsimilor animale;
   b) unitate de procesare a grăsimilor animale.
   14. Gelatină:
   a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatină;
   b) unitate de procesare a gelatinei.
   15. Colagen:
   a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen;
   b) unitate de procesare a colagenului.
   16. Alte activități:
   a) unitate de procesare a mierii de albine și/sau a altor produse apicole;
   b) mijloc de transport.
   Obiectiv: Apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

   SECȚIUNEA a 3-a
  Controlul oficial în unitățile înregistrate sanitar-veterinar

   1. Carne:
   a) carmangerie;
   b) măcelărie;
   c) centru de colectare a vânatului sălbatic;
   d) centru pentru sacrificarea păsărilor și/sau lagomorfelor la nivelul fermei.
   2. Lapte:
   - centru de prelucrare a laptelui.
   3. Pește și produse din pescuit:
   a) centru de colectare a peștelui;
   b) ambarcațiune comercială de pescuit;
   c) punct de debarcare;
   d) magazin de desfacere (pescărie);
   e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.
   4. Miere:
   a) centru de colectare a mierii și a altor produse apicole;
   b) centre de extracție a mierii;
   c) magazin de desfacere a mierii.
   5. Alimentație publică și alte activități:
   a) restaurant și alte unități în care se prepară și se servesc mâncăruri gătite;
   b) pizzerie;
   c) laborator patiserie;
   d) pensiuni turistice;
   e) unități cu vânzare prin internet;
   f) depozit alimentar;
   g) hipermarket;
   h) supermarket;
   i) cantină;
   j) magazin alimentar.
   6. Prepararea mâncărurilor la comandă:
   - catering.
   7. Produse primare destinate vânzării directe:
   a) vânat sălbatic;
   b) carne de pasăre și lagomorfe;
   c) pește proaspăt;
   d) melci și moluște bivalve;
   e) ouă;
   f) miere de albine;
   g) lapte.
   Obiectiv: Apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

   SECȚIUNEA a 4-a
  Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de origine animală

prin examene de laborator obligatorii

   1. Alimente cu destinație nutrițională specială, altele decât cele reglementate în atribuțiile Ministerului Sănătății
   2. Alimente gata pentru consum ce constituie suport de creștere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor și alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
   3. Alimente gata pentru consum ce nu constituie suport de creștere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor și alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
   4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline
   5. Carcase de suine
   6. Carcase de păsări, respectiv pui broileri și curcani
   7. Carne de vânat sălbatic
   8. Carne proaspătă și subproduse comestibile
   9. Carne tocată și carne preparată destinată să fie consumată crudă
   10. Carne tocată și carne preparată provenită de la păsări, destinată să fie consumată gătită
   11. Carne tocată și carne preparată provenită de la alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită
   12. Carne separată mecanic
   13. Produse din carne destinate a fi consumate crude
   14. Produse din carne de pasăre destinate să fie preparate (gătite)
   15. Produse din carne tratate termic
   16. Gelatină și colagen
   17. Produse din pescuit proaspete
   18. Produse din pescuit preparate
   19. Produse din pescuit transformate
   20. Conserve din pește
   21. Carne de pește separată mecanic
   22. Moluște, crustacee întregi sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate și altele
   23. Pulpe de broască, melci fără cochilie congelați
   24. Moluște bivalve vii, echinoderme, tunicate și gasteropode vii
   25. Crustacee și moluște decochiliate gătite
   26. Produse decorticate și decochiliate provenite de la crustacee și moluște gătite
   27. Conserve din carne
   28. Lapte crud provenit din unitățile de procesare a laptelui materie primă
   29. Lapte crud destinat procesării provenit din exploatațiile de vaci producătoare de lapte
   30. Lapte pasteurizat și alte produse lactate lichide pasteurizate
   31. Alte produse lactate și subproduse din lapte tratat termic
   32. Alte produse lactate din lapte netratat termic
   33. Lapte praf și zer praf
   34. Formulă uscată pentru sugari și alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formulă uscată de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni
   35. Brânză, unt și smântână obținute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât pasteurizarea
   36. Brânzeturi maturate și nematurate, produse din lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic
   37. Înghețată și deserturi pe bază de produse lactate, congelate
   38. Produse din ouă, cu excepția produselor care în timpul procesului de fabricație sau datorită compoziției elimină riscul de Salmonella
   39. Alimente gata preparate care conțin ouă crude, cu excepția produselor care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziției produsului elimină riscul de Salmonella
   40. Ouă pentru consum
   41. Miere de albine
   42. Preparate și semipreparate culinare prelucrate din materii prime, de origine animală
   Obiectiv: Apărarea sănătății publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

   SECȚIUNEA a 5-a
  Determinări rapide efectuate pe autolaborator în zone de interes

turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate

dispuse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară

și pentru Siguranța Alimentelor

   1. Determinări microbiologice;
   2. Deteriminări fizico-chimice.
   Obiectiv: Apărarea sănătății publice.

   SECȚIUNEA a 6-a
  Supravegherea prin examene de laborator în timpul producției a

altor produse care intră în compoziția materiilor prime și

produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea

   1. Apă potabilă
   2. Aditivi alimentari și condimente
   3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor de origine animală
   Obiectiv: Apărarea sănătății publice.

   SECȚIUNEA a 7-a
  Examene de laborator pentru stabilirea eficienței operațiunilor

de igienizare de interes sanitar-veterinar

   Teste de sanitație.
   Obiectiv: Apărarea sănătății publice.

   SECȚIUNEA a 8-a
  Controlul eficienței operațiunilor de dezinsecție și deratizare

în sectorul sanitar-veterinar

   Obiectiv: Apărarea sănătății publice

   SECȚIUNEA a 9-a
  Expertiza sanitară veterinară a furajelor

   1. Nutrețuri de volum: fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi și derivate
   2. Siloz
   3. Materii prime vegetale pentru nutrețuri combinate: cereale boabe, subproduse, semințe întregi, oleaginoase și derivate, șroturi
   4. Materii prime de origine minerală pentru nutrețuri combinate: fosfați, carbonați
   5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianți, emulgatori, antioxidanți, coloranți
   6. Produse și derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf
   7. Făină de pește
   8. Premixuri vitamino-minerale și amestecuri minerale
   9. Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale și zooforturi cu un conținut de proteină brută peste 5%
   10. Nutrețuri combinate pentru păsări
   11. Nutrețuri combinate pentru rumegătoare
   12. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare - amestec unic
   13. Nutrețuri combinate pentru porci
   14. Nutrețuri pentru cabaline
   15. Nutrețuri granulate pentru pești de crescătorie
   16. Hrană deshidratată pentru animalele de companie
   17. Hrană umedă pentru animalele de companie
   Obiective:
   a) Monitorizarea și controlul furajelor destinate animalelor din exploatațiile profesionale și din gospodăriile populației, în vederea reducerii contaminării de orice tip pentru menținerea stării de sănătate a animalelor și obținerea de produse de origine animală sigure pentru consumul uman
   b) Controlul substanțelor interzise în furajele de origine animală
   c) Monitorizarea producerii de hrană pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurării statusului de sănătate al acestora
   d) Rețete furajere pentru păsări, respectiv curci și găini, în funcție de categoria de vârstă
   e) Rețete furajere pentru porci, în funcție de categoria de vârstă
   f) Monitorizarea concentrației coccidiostaticelor și utilizarea acestora în vederea obținerii de produse sigure pentru consumul uman

   SECȚIUNEA a 10-a
  Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora,

furaje și apă

   1. Substanțe cu efect anabolizant și substanțe neautorizate
   2. Produse medicinale veterinare și contaminați
   Obiective:
   a) Monitorizarea substanțelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sănătății oamenilor și animalelor
   b) Monitorizarea administrării produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantității de reziduuri din produsele de origine animală și a diminuării rezistenței agenților patogeni la antibiotice
   c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine animală destinate consumului uman

   SECȚIUNEA a 11-a
  Determinarea nivelurilor de contaminare radioactivă a

produselor de origine animală și a furajelor (radioactivitate

cumulată de ^137Cs și ^1^3^4Cs)

   1. Materii prime și produse de origine animală
   2. Furaje
   3. Apă utilizată ca materie primă
   Obiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivă în vederea protejării stării de sănătate a oamenilor și a animalelor.

   SECȚIUNEA a 12-a
  Controlul oficial al unităților din domeniul hranei pentru animale

autorizate/înregistrate sanitar-veterinar

   1. Activități generale:
   a) fabrici;
   b) depozit de furaje;
   c) unitate de ambalare furaje;
   d) magazin de furaje.
   2. Aditivi și preamestecuri:
   a) fabrică de aditivi furajeri;
   b) fabrică de preamestecuri de aditivi;
   c) microfabrici de preamestecuri;
   d) unități de ambalare aditivi;
   e) depozit de aditivi;
   f) magazine de furaje.
   3. Furaje medicamentate:
   a) fabrici de furaje medicamentate;
   b) depozite de produse medicinale veterinare;
   c) depozite de furaje;
   d) farmacii veterinare.
   4. Furaje combinate:
   a) fabrică de nutrețuri combinate pentru mai multe specii;
   b) fabrici de furaje combinate pentru o singură specie;
   c) microfabrici de fermă;
   d) unități de ambalare a furajelor combinate;
   e) depozit de furaje;
   f) magazine de furaje.
   5. Furaje simple:
   a) mori de furaje;
   b) unități producătoare de furaje fără aditivi.

   CAPITOLUL IV
  Supravegherea sanitară veterinară a unităților care produc, depozitează

și comercializează produse medicinale de uz veterinar

   1. Unități pentru producerea, ambalarea, divizarea și condiționarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar
   2. Importatori produse biologice de uz veterinar din țări terțe
   3. Unități pentru producerea, ambalarea, divizarea și condiționarea produselor medicinale veterinare
   4. Depozite de produse medicinale veterinare
   5. Farmacii și puncte farmaceutice veterinare
   Obiective:
   a) Obținerea de produse biologice care să asigure o acoperire imunologică eficientă
   b) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare
   c) Monitorizarea reacțiilor adverse a produselor medicinale veterinare și a condițiilor de comercializare a acestora

   CAPITOLUL V
  Acțiunile privind identificarea și înregistrarea suinelor,

ovinelor și caprinelor pentru anul 2011

   1. Fiecare exploatație de animale va fi înregistrată în Registrul național al exploatațiilor - RNE
   2. Fiecărui proprietar de exploatație de animale i se va elibera o carte de exploatație
   3. Fiecare animal va fi identificat individual și va fi înregistrat în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor - SNIIA, cu excepția suinelor din exploatațiile comerciale industriale
   4. Fiecare mișcare a animalelor, reprezentată de naștere, tăiere, intrare/ieșire în/din exploatația de animale, moarte și dispariție, va fi însoțită de documentația corespunzătoare și va fi înregistrată în SNIIA
   Obiectiv: Asigurarea condițiilor de realizare a trasabilității, în scopul supravegherii sanitar-veterinare și a combaterii bolilor animalelor.

   CAPITOLUL VI
  Acțiunile privind identificarea și înregistrarea bovinelor

pentru anul 2011

   1. Fiecare exploatație de animale va fi înregistrată în Registrul național al exploatațiilor - RNE
   2. Fiecărui proprietar de exploatație de animale i se va elibera o carte de exploatație
   3. Fiecare animal va fi identificat individual și va fi înregistrat în SNIIA
   4. Animalelor li se va elibera un pașaport
   5. Fiecare mișcare a animalelor, reprezentată de naștere, tăiere, intrare/ieșire în/din exploatația de animale, moarte și dispariție, va fi însoțită de documentația corespunzătoare și va fi înregistrată în SNIIA
   Obiectiv: Asigurarea condițiilor de realizare a trasabilității, în scopul supravegherii sanitar-veterinare și a combaterii bolilor animalelor.

   ANEXA Nr. 2

   PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE ȘI CONTROL

în domeniul siguranței alimentelor pentru anul 2011

   A. Expertiza contaminanților în produse de origine nonanimală
   
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 1.|Aflatoxină (totală și B1)                                            |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 2.|Ochratoxină A                                                        |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 3.|Patulina                                                             |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 4.|Deoxinivalenol                                                       |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 5.|Zearalenonă                                                          |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 6.|Fumonisină (sumă de B1 și B2)                                        |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 7.|Cadmiu                                                               |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 8.|Plumb                                                                |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 9.|Nitrați                                                              |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|10.|3 MCPD                                                               |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|11.|Precursori de dioxină și PCB similare dioxinei - conform secțiunii   |a), c), d)    |
|   |5 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19   |              |
|   |decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți      |              |
|   |contaminanți din produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare   |              |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|12.|Staniu                                                               |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|13.|Hidrocarburi aromatice policiclice                                   |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|   |MONITORIZARE                                                                        |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 1.|Furan                                                                |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 2.|Acrilamida                                                           |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 3.|Etilcarbamat                                                         |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 4.|Toxina T-2, HT2                                                      |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 5.|Substanțe perfluoroalchilate                                         |a), b), c), d)|
|   |Alcaloizii ergot                                                     |              |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+


   B. Expertiza reziduurilor de pesticide în produse de origine nonanimală
   
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|1. |Pesticide organo-fosforice                                           |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|2. |Pesticide organo-clorurate                                           |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|3. |Carbamați                                                            |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|4. |Piretroizi de sinteză                                                |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|5. |Alte tipuri de pesticide                                             |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+


   C. Supravegherea și controlul unităților care procesează, depozitează și valorifică produse de origine nonanimală
   C1. Condiții microbiologice
   
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|1. |Legume și fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)                       |a), d)  |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|2. |Sucuri de legume și fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate)     |a), d)  |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|3. |Semințe încolțite (gata pentru a fi consumate)                             |a), d)  |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|4. |Apă potabilă utilizată ca ingredient                                       |a), d)  |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|5. |Apa îmbuteliată în sticle sau alte recipiente                              |a), d)  |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|6. |Ape minerale naturale                                                      |a), d)  |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|7. |Apă de izvor                                                               |a), d)  |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|8. |Alimente gata pentru consum (care conțin ingrediente de origine nonanimală)|a), d)  |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+


   C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienței operațiunilor de igienizare
   
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+
|1. |Teste de sanitație                                                         |a)      |
+---+---------------------------------------------------------------------------+--------+


   D. Expertiza aditivilor/substanțelor interzise în produse de origine nonanimală
   
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 1.|Tartrazina (E102)                                                    |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 2.|Para Red                                                             |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 3.|Sunset Yellow                                                        |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 4.|Amarant                                                              |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 5.|Eritozina                                                            |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 6.|Sulfiți (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)             |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 7.|Benzoați (E210, E211, E212, E213)                                    |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 8.|Aspartam (E951)                                                      |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
| 9.|Zaharina (E954) și sărurile sale de Na, Ca, K                        |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|10.|Acesulfam                                                            |a), c), d)    |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+


   E. Determinarea gradului de contaminare radioactivă a produselor alimentare de origine nonanimală
   
+---+-------------------------------------------------------------------------+----------+
|1. |Produse alimentare provenite din producția internă și produsele provenind|a), c), d)|
|   |din comerțul intracomunitar                                              |          |
+---+-------------------------------------------------------------------------+----------+
|2. |Produse alimentare la import                                             |b), c), d)|
+---+-------------------------------------------------------------------------+----------+


   F. Determinarea tratării cu radiații ionizante a produselor alimentare și ingredientelor alimentare de origine nonanimală
   
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|1. |Condimente                                                           |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|2. |Plante aromatice                                                     |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|3. |Ingrediente vegetale uscate                                          |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+


   G. Determinarea prezenței uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
   
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|1. |Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile NC 1512 11 91 sau     |b), d)        |
|   |1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina                     |              |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+


   H. Determinarea melaminei din produse care conțin lapte sau produse din lapte
   
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|1. |Bicarbonat de amoniu destinat produselor alimentare                  |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|2. |Produse alimentare care conțin lapte, produse din lapte              |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|3. |Soia sau produse pe bază de soia                                     |a), b), c), d)|
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+


   I. Supravegherea și controlul alimentelor și furajelor modificate genetic
   
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|1. |Produse constând, care conțin sau sunt obținute din soia             |a), d)        |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|2. |Produse constând, care conțin sau sunt obținute din porumb           |a), d)        |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+
|3. |Produse constând, care conțin sau sunt obținute din orez             |b), d)        |
+---+---------------------------------------------------------------------+--------------+


   NOTĂ:
   a) Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor sunt suportate din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;
   b) Costurile privind prelevarea, transportul și analiza la importul produselor de origine nonanimală sunt suportate de către operatorul economic;
   c) Costurile privind prelevarea, transportul și analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic;
   d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul economic.

   ANEXA Nr. 3

   TARIFELE MAXIMALE

aferente acțiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul

acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a

bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,

protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și

înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, precum

și acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în

domeniul siguranței alimentelor efectuate de către medicii

veterinari de liberă practică împuterniciți, pentru anul 2011
   
+----+-------------------------------------------------------------------------+----------------------+
|Nr. |                          Acțiunea desfășurată                           |Tariful, exclusiv TVA |
|crt.|                                                                         |                      |
+----+-------------------------------------------------------------------------+----------------------+
| 1. |Inspecția animalelor dispusă de direcțiile sanitar-veterinare și pentru  |20 lei/gospodărie     |
|    |siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București       |                      |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
| 2. |Examinarea clinică a animalelor pentru |a) bovine                        |2,0 lei/cap de animal |
|    |suspiciunea bolilor majore:            +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |b) ecvine                        |2,0 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |c) ovine, caprine                |1,0 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |d) suine                         |2,5 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |e) carnasiere                    |1,5 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |f) păsări                        |0,8 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |g) albine, viermi de mătase etc. |1,5 lei/familie       |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
| 3. |Recoltări de probe de sânge pentru     |a) animale mari                  |7,0 lei/cap de animal |
|    |examene de laborator (serologice,      +---------------------------------+----------------------+
|    |hematologice, biochimice,              |b) animale mici și mijlocii      |6,5 lei/cap de animal |
|    |virusologice, parazitologice etc.)     +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |c) suine                         |7,0 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |d) păsări                        |1,7 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |e) alte specii                   |1,0 lei/cap de animal |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
| 4. |Recoltarea probelor de organe,         |a) animale mari                  |21,0 lei/cap de animal|
|    |țesuturi și a altor probe pentru       +---------------------------------+----------------------+
|    |analize de laborator, efectuarea de    |b) animale mici și mijlocii      |10,6 lei/cap de animal|
|    |necropsii la:                          +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |c) păsări                        |7,4 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |d) alte specii                   |-                     |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |e) alte probe, inclusiv          |2,4 lei/cap de animal |
|    |                                       |coprologice                      |                      |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
| 5. |Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice                    |5,3 lei/cap de animal |
|    |                                                                         |(4 sferturi)          |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
| 6. |Activități de depistare prin examen    |a) tuberculinare test unic       |9,5 lei/cap de animal |
|    |alergic                                +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |b) TCS                           |9,5 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |c) maleinare                     |1,0 lei/cap de animal |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |d) paratuberculinare             |1,0 lei/cap de animal |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
| 7. |Recoltare probe sanitație, apă, furaje                                   |3,2 lei/probă         |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
| 8. |Activități imunoprofilactice, conform  |a) animale mari                  |5,0 lei/cap de animal |
|    |Programului acțiunilor de supraveghere,+---------------------------------+----------------------+
|    |prevenire, control și eradicare a      |b) ovine, caprine                |2,7 lei/cap de animal |
|    |bolilor la animale, a celor            +---------------------------------+----------------------+
|    |transmisibile de la animale la om,     |c) suine                         |10,0 lei/cap de animal|
|    |protecția animalelor și protecția      +---------------------------------+----------------------+
|    |mediului, de identificare și           |d) carnasiere                    |5,7 lei/cap de animal |
|    |înregistrare a bovinelor, suinelor,    |                                 |                      |
|    |ovinelor și caprinelor, pentru anul    |                                 |                      |
|    |2011:                                  |                                 |                      |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
| 9. |Lucrări de decontaminare, dezinfecție, |a) în unități zootehnice, de     |14,8 lei/100 m^2       |
|    |dezinsecție, deratizare și de          |industrie alimentară, la         |                      |
|    |necesitate:                            |gospodăriile populației          |                      |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |b) în camere de incubație, viermi|1,5 lei/m^2            |
|    |                                       |de mătase etc.                   |                      |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+
|10. |Manopera privind identificarea și      |a) bovine                        |16,0 lei/cap de animal|
|    |înregistrarea animalelor și a          +---------------------------------+----------------------+
|    |mișcărilor acestora, corectarea        |b) ovine, caprine - 2 crotalii   |3,5 lei/cap de animal |
|    |eventualelor erori:                    +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |c) ovine, caprine - o singură    |2,9 lei cap de animal |
|    |                                       |crotalie                         |                      |
|    |                                       +---------------------------------+----------------------+
|    |                                       |d) suine                         |3,5 lei/cap de animal |
+----+---------------------------------------+---------------------------------+----------------------+


pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la