APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dannutzza
Femeie
25 ani
Mehedinti
cauta Barbat
25 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / Transvazare - ajutor  
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefeug
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 25
Salut!

Ieri am incercat pentru prima data transvazarea larvelor. Scopul este sa cresc propriile matci, dar un al doilea scop (pe viitor) ar fi sa capat destula dexteritate pentru a incerca recoltarea de laptisor de matca!
Am cumparat doua lantete de transvazare, una simpla de inox si una chinezeasca de plastic cu arc. Aseara am cautat sa fac starterul, iar atunci cand am umblat in familia de unde trebuia sa fac starterul (o familie cu matca batrana si mai putin dezvoltata fata de celelalte, dar cu destule albine) am gasit botci de schimbare linistita pe trei rame (pe doua rame erau cate o botca situata central, iar pe a treia rama erau mai multe botci in partea inferioara). majoritatea botcilor erau capacite si doar 1-2 erau in curs de capacire, iar matca prezenta. Initial am vrut sa fac 5 nuclee pe cate 2 rame (toata albina din acea familie), dar apoi m-am razgandit si am lasat o botca cu matca si am mai facut doar doua nuclee si un starter. Aveam deja pregatita rama portbotci cu leaturile si botcile montate, plus ca o lasesem vreo doua zile in acea familie ca sa fie curatate botcile de albine. Si cum aveam si lantetele proaspat achizitionate am zis sa incerc si transvazarea. Am decis sa introduc doar un singur leat si in loc de 13 botci sa las doar 7 central. Am incercat transvazarea aseara foarte tarziu .. atat de tarziu ca nu mai vedeam bine si am folosit o lanterna frontala. Dimineata am verificat rezultatul: 6 botci incepute din cele 7 transvazate. In aceasta dimineata am incercat sa transvazez din nou alte 7 larve pe un al doilea leat. Mai mult pentru indemanare. Mie nu-mi trebuiesc mai mult de alte 2-3 matci (fata de 5-6 initiale la care ma gandisem). De aceasta data m-am chinuit mult mai mult. Mi-a luat cred ca mai bine de jumatate de ora ca sa transvazez 7 larve. Nu reuseam sa le iau pe lanteta, Era dificil sa le desprind din laptisorul din celula .. de multe ori le aduceam la peretele celulei si cu greu reuseam sa le scot de acolo. Vreo doua le-am pierdut cand sa le depun in botca pentru ca nu se lipeau de fundul celulei ci treceau in cealalta parte a varfului de plastic. Aseara am observat ca operatiunea a decurs mult mai bine si desi acum am avut multa lumina si alte conditii ... totusi a mers foarte greu!
Mentionez ca am urmarit destule prezentari pe youtube si am citit destula literatura, dar ma intreb daca nu cumva aceste lantete din plastic chinezesti au o problema. am vazut pe net ca unii operatori lingeau din cand in cand varful lantetei pentru a o curata (sau dupa fiecare operatiune).
Intrebarea mea este: cum ar trebui folosita acest tip de lanteta ca larva sa adere de varful de plastic si sa nu fie impinsa spre perete? sau (pentru cei experimentati) care ar fi secretul pentru reusita transvazarii (dincolo de mana sigura si iluminare buna).
Va multumesc anticipat!

PS. maine dimineata intentionez sa mai transvazez alte 7 larve pentru cel de-al treilea leat.


_______________________________________


pus acum 12 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Salutare si felicitari pentru operatiunile de transvazare. Si eu sunt tot la prima transvazare si mi-a placut lanteta chinezeasca. Trebuie sa ai mare grija ca pana din lanteta sa fie introdusa sub larva, sub laptisor, in partea de curbura a larvei, fara sa o atingi. Practic iei larva cu tot cu laptisorul de sub ea, insa contactul se face intre pana si laptisor si nu intre pana si larva. Astfel se evita ranirea larvei. Nu trebuie sa impingi spre perete. Daca apesi lanteta spre fundul celulei aceasta se va curba si va intra fix sub laptisor. Sunt lucruri pe care le-am observat la ce am transvazat eu pana acum. Rog cei experimentati sa corecteze...nici eu nu am gasit explicatii date referitor la aceasta parte asadar am decis sa experimentez cat mai mult.

Stai foarte bine daca din 7 larve transvazate au acceptat 6. La mine din 22 au acceptat 8. Asadar felicitari inca o data si keep going.


pus acum 12 ani
   
dumitru alin
apicultor

Din: calarasi
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 105
Salutare! Eu sunt la inceput ca si voi doi vreau sa ma "laud"si eu cu reusita mea din 20 transvazate am avut reusita de 16 luate in crestere si astept saptamana ce vine sa eclozeze ,dar sa nu ma indepartez de la subiect cant trasvazez ori tai fagurele cat mai jos ori cu capacul de la la o carioca largescpana aproape de larva celula si se ia foarte usor laptisorul cu tot cu larva

ajutor salutare! sunt inceput voi doi vreau reusita mea din avut reusita luate crestere astept

44.9KB


_______________________________________
nimeni nu sa nascut invatat.aveti rabdare cu cei mici si voi ati fost la fel

pus acum 12 ani
   
stefeug
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 25
Va multumesc mult pentru raspunsuri! am sa mai perseverez ca sa capat indemanare! De matci suplimentare cred sa nu mai am nevoie, dar poate am sa mai incerc o transvazare pe sfarsit de iulie ... eventual!
Succese tuturor si mai asteptam si alte pareri!


_______________________________________


pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la