APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sweet31
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ? / Flavian si albinele de la Brasov  
Autor
Mesaj Pagini: 1
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Bine v-am gasit. Sunt un brasovean inca tanar, cu doi juniori inca mici si pasionat de multe si diverse lucruri. Am ceva diplome de economist si inginer in IT, niscai interese in domeniile foto, video, energie alternativa si economie. Iar mai nou m-am apucat si de albinarit, ca de mersul treburilor iconomice si al banilor m-am cam lamurit indeajuns.

Da, dragii mosului, e cazul, dupa cum imi tot zicea cineva, sa mai lasam economia in pace si sa ne vedem de lucruri mai importante. Uite asa am ajuns sa adaug la colectia mea de pregatiri pentru "criza" si vreo cativa stupi. Am inceput sa studiez mai serios anul trecut, cand m-am inscris si pe forum. Vara trecuta n-am reusit sa pun totusi in aplicare ideea, dar anul acesta am inceput mai din timp si in curand voi trece si la practica. Tatal meu cocheta si el cu ideea de stuparit la pensie, asa ca s-a implicat imediat si am lucrat impreuna fara sa trebuiasca sa duc munca de lamurire.

Dintre toate mie mi-a atras atentia modelul Warre pe care am inceput sa-l studiez la recomandarea lui blimpy. Cel mai bun topic pe aceasta tema se afla aici. Curiosii pot afla cam tot ce este nevoie despre Warre parcurgand topicul respectiv si cartea care prezinta modelul.

Asa cum stiti cei mai vechi pe aici, eu am mai cochetat si pe vremuri cu ideea de tamplarie. Iar pe langa piesele de mobilier mai mult sau mai putin rusite pe care le-am facut, un stup parea floare la ureche. N-a fost chiar asa, dar zilele trecute am terminat totusi primul stup si mai avem cutii facute pentru inca doua. Adica noua caturi in total, socotind ca trei cutii sunt suficiente la o familie in primul an. Acum caut albine, am si o promisiune pentru un roi de la un vecin apicultor pe saptamana viitoare. Mai multe nu s-a indurat sa-mi dea cand a auzit ca vreau sa fac "prostia" de a folosi sistemul traditional si ecologic Warre, in loc de Dadant cum au toti oamenii "normali" si moderni.

P.S. Curiosii pot afla mai multe despre mine citindu-mi blogul:


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Iar acum sa venim si cu cateva imagini explicative, ca sa vada lumea ce-am izbutit sa mesterim: stup Warre cu trei caturi. Acesta este primul stup gata, mai lipsesc manerele si ceara pe leatzuri. Intre timp a fost dat cu ulei de in si acum doua zile a primit noii locatari. Ulterior le vom termina si pe celelalte doua, ca sa avem in total trei. Pentru primul an cred ca e suficient cat sa ne facem o idee cu ce se mananca albinaritul. Am mers pe varianta simpla de acoperis, ba chiar am simplificat-o si mai tare eliminand cutia cu panza de la modelul original. La acoperis vom folosi vopsea pe baza de ulei, iar pentru caturi vopsea pe baza de apa ca sa protejeze un pic lemnul pe exterior. E bine sa pastrezi totul cat mai natural. Scandura este de brad netratata si am evitat pe cat posibil metalul sau corpurile straine la interior. Nu am vrut nici osb, pal sau alte materiale care contin adezivi si alte chimicale in compozitie.

Podisorul. In locul cutiei cu rumegus vom face o perna care sa absoarba umezeala ce trece prin carpa imbibata cu pasta de faina pusa pe catul superior. Ideea este ca perna e mai usor de realizat, mai ieftina si mai simplu de manevrat. Leatzuri cu barete. Se presupune ca baretele ajuta la un sprijin mai bun al fagurilor daca vrei sa manevrezi fagurii unul cate unul. Catul superior are leatzuri cu barete laterale, celelalte au leatzuri simple, ca sa vedem ce sistem ne avantajeaza mai bine. Leatzuri simple. Leatzurile fara bareta sunt mai usor de realizat si nu mananca nici spatiu la interior, deci fagurele va fi mai mare. Va trebui insa avut grija la miscatul stupilor atunci cand fagurele este inca in constructie. Fundul stupului. Am preferat deocamdata modelul simplu, fara sita antivaroa sau alte chestii suplimentare.

Scule si unelte. Circular, rindea electrica, bormasina, ciocan, cleste, cuie, holtzsuruburi. Cel mai important este circularul. E mai util decat un fierastrau simplu sau electric pentru ca ai precizie mai buna si poti taia cu el si umerii catului pe care se sprijina leatzurile. Nu-i scump, se gaseste cu vreo 200 ron la magazinele de profil pentru cine nu are deja unul. La prima vedere cutiile par simplu de realizat, daca ai sculele necesare si materiale ok. Teoretic caturile pentru 2-3 stupi se pot face intr-o zi. La noi treaba s-a lungit mai tare pentru ca nu am avut scandura lata de 20 cm, deci le-am facut din bucati. Mult mai mult ne-a luat insa realizarea leatzurilor si alinierea lor, capacul, fundul si alte finisaje. La fel a fost si cu leatzurile pe care am vrut sa le facem noi, dar dupa ce ne-am dat seama cat era de lucru am preferat sa luam sipci din practiker si sa le taiem la lungimea necesara.

Asa cum spuneam, primul stup si-a primit deja locatarele. Sunt tare curios duminica sa ajung la gradina sa vedem ce au reusit sa construiasca. Pana atunci o sa fie gata si restul. Mai cautam inca cele 2-3 familii care sa le ocupe. Daca stiti pe cineva in jurul Brasovului dispus sa dea o mana de ajutor in aceasta privinta unor incepatori.. nu va sfiiti...


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Prima familie de albine la cinci zile dupa instalarea in stup Warre:

flavian albinele brasov prima familie albine cinci zile dupa instalarea stup warre:

82.9KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Au construit ceva, dar mai au pana termina primul cat:

flavian albinele brasov construit ceva, dar mai pana termina primul cat:

44.5KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Vecinul acela care imi promisese ca ma ajuta cu prima familie s-a tinut de cuvant. Mi le-a dat gratis, mai cu jumate de inima, dar a zis ca o ia ca un experiment si este curios daca reusesc ceva. Operatiunea de mutare a avut loc marti seara, am prins un sac deasupra corpului superior si am scuturat peste leatzuri albinele. Eu tineam gura sacului inchisa ca sa pierdem cat mai putine albine, el scutura ramele una cate una inauntru. In total au fost opt rame dadant si doua intepaturi cu aceasta ocazie.

Duminica am fost pe la gradina sa le verific si pozele sunt de atunci. Sper ca matca e ok, saptamana viitoare o sa incerc sa scot un fagure din cat sa vad cum este ouatul. Cu ocazia verificatului am mai papat o intzepatura. Nu ma mai piscase o albina de ani buni, din copilarie. Am noroc din cate se pare: nu ma doare decat pe moment si nu se umfla ulterior, ramane doar o pata rosie care dispare dupa vreo doua zile. Vremea a fost fumoasa, cautam acum albine si pentru restul de stupi ca vad ca le merge bine. Din cele 9 cutii am hotarat sa facem 4 stupi cu 2 caturi in loc de 3 stupi cu 3 caturi cum ziceam initial. Oricum vara asta nu sper sa construiasca si sa umple mai mult de doua caturi pe familie.

Intre timp am mai montat inca doi stupi primiti cadou, ultima fitza, din polistiren extrudat. Sunt usori si simplu de manevrat, dar nu prea am eu incredere in plasticele astea cu chimicale. Oricum, calul de dar nu se cauta la dinti, asa ca o sa bagam ceva albine si in ei daca tot ii avem. Asa o sa vedem cum se compara cu warre la noi in zona, o sa invatam cum se lucreaza si pe modelul clasic. Sunt model ceva de genul asta, cu un corp 1/1 dadant si magazin de 3/4 complet dotat cu fund anti-varoa si capace, mai lipsesc doar ramele si chiriasii:


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Nah prima buba. Am primit oferta de la un nene apicultor din zona pentru un stup orizontal cu 20 de rame la un pret de 20 RON/rama. Pretul e foarte bun, cam la jumatate din cat este acum oferta pietei. Buba este ca ramele lui nu sunt stas, ci cu vreo 2 cm mai scurte ochiometric decat cele dadant de 435. Omul s-a oferit sa ne lase si cutia o vreme pana reusim mutarea albinelor.

Ma batea gandul ca in prima faza sa pun o sipca de sprijin mai lata in polistirosii dadant si sa bag cate 10 rame in fiecare. Unul va ramane fara matca, dar daca am grija sa las rame cu puiet necapacit in fiecare, ma gandesc ca vor fi in stare sa-si traga niste botci. Singura chestie ar fi ca ramele fiind mai inguste vor fi tentate sa construiasca intre rame si perete faguri "suplimentari" si o sa-mi fie mai greu cand le scot.

Mai departe insa nu stiu cum as putea face "migratia" de pe ramele inguste pe unele stas de dadant. Ma bate gandul sa bag catul de 3/4 jos in loc de cuib si sa astept pana ce albinele vor umple catul de 1/1 cu rame non-stas de miere. Dupa ce sus ramane majoritate miere si puiet cat mai putin, scot ramele non-stas, recoltez mierea din ele si le returnez omului. Apoi bag rame stas in catul 1/1 si il pun la loc sub cel de 3/4.

Intrebarea este: merita sa ma complic cu ramele alea si sa le adaptez in dadant ? Sau ma apuc sa caut matca si sa o scutur impreuna cu o parte din albina intr-un warre ? Iar la vreo luna dupa ce am matca noua in stupul orizontal sa scutur ce mai ramane intr-un alt warre si gata.

Modificat de flavian (acum 12 ani)


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Nu-mi da nimeni o mana de ajutor cu sfaturi despre una din cele doua variante ?

Deocamdata inclin puternic spre a doua, cu scuturatul. Sper sa ma descurc cu gasitul matcii, n-am idee daca este marcata. Ma gandesc sa nu blochez dadantul cu rame non-standard ca familii pe dadant gasesc mult mai usor de vanzare decat as gasi pe cineva dispus sa-mi scuture albine in warre. Mai iau doua familii pe rame stas si gata.

Eventual ca sa nu stau sa mai caut matca pot sa fac altfel. Iau o rama cu puiet din primul warre si o bag in cel pe care vreau sa-l fac acum. In caz ca nimeresc matca cand scutur nu-i problema, au un fagure gata construit si pot sa-l continue mai departe. Dar in caz ca ca se trezesc in warre fara matca pot sa-si faca botci pe fagurele care l-am mutat din primul stup.


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
un OM
apicultor

Din: com.Prundu jud. Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 577
La pretul asta se merita orice experiment.
   Poti bate niste cuie mai lungi de sita de 5 cm. in capetele fiecarei rame de-o parte si de cealalta pentru a transvaza ramele scurte. De ce merita ? Stupul nou format va avea tot puietul ,matca si hrana in acelasi stup. Daca nu ai un termen limita in returnarea ramelor atunci o iei incetisor cu cate un FA in latura puietului ( cu doi FA de o parte se cealalta a puietului daca ai peste 6 rame puiet si cules puternic).
    Warre este un experiment frumos pentru hoby. Pentru a vea totusi miere la masa ramai la Dadant.


pus acum 12 ani
   
un OM
apicultor

Din: com.Prundu jud. Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 577
Daca vor construi intre rame si pertele stupului exista varianta... cutit lung. Daca ti se pare greu, consoleazate cu gandul ca te vei linge pe degete cu... fagurasi.

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Multumesc pentru sfaturi.

Mi-a dat cineva ideea sa pun in cutie o scandura pe care sa sprijin ramele daca sunt cu 1-2 cm mai inguste ca cele stas. Asa cu scandura elimin si posibilitatea sa construiasca intre rama si perete. Ar merge ?


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
un OM
apicultor

Din: com.Prundu jud. Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 577
Sigur ca poti mari latimea ramei batand in cuisoare pe un leat vertical o sipca ce o sa rezolve problema fagurasilor. Nu uita sa bati in umerii ramei un cuisor.
Dar e prea multa manopera. Faci  cum vrei. Sanatate.


pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Am pus intre timp scandura si am facut divizarea ieri dimineata din orizontalul cu 20 rame in 2 dadanturi de 10 rame.

Dar am avut alte belele. Omul mi-a dat o rama drept "model" dupa care masurasem eu grosimea scandurii. Folosesc ghilimele pentru ca ramele alea erau al naibii de non-standard. Adica una mai scurta, alta mai lunga. Unele erau prea lejere, altele abia au intrat fortat. La unele a trebuit sa taiem "live" cu albine pe ele latzul de sus cu clestele de taiat crengi ca sa incapa cat de cat. Vreau sa scapam rapid de ele, ca am pierdut o gramada de timp cu manevratul din cauza ca erau prost facute.

Intre timp am gasit si doua matci la un apicultor de langa brasov. Le-am pus azi de dimineata (la vreo 24 ore de la divizare) cate una in fiecare stup, in cutiuta metalica cu 4-5 albine insotitoare. Unul din ei are matca veche, dar inca nu stiu care. Pana maine sau poimaine sper sa ma lamuresc. Atunci voi scoate cutia din cel care are deja matca si voi pune capacel de ceara la cel fara matca, sper sa o accepte fara belele.

Daca o accepta, as pune-o de fapt direct in catul de 3/4 cu rame stas si gratie hanneman pe care il dau la construit maine dimineata. Ca sa nu mai depuna in ramele proaste cu care am facut transvazarea si sa pot scapa cat mai rapid de ele.


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Cateva pozne facute la repezeala cu telefonul in weekend:


Dupa cum se vede, in gradina ar fi destul loc pentru o stupina mai serioasa daca ne hotaram sa ne extindem pe viitor. Pentru inceput in primul an cred ca sunt suficienti cei sase stupi. In stanga avem una bucata warre original, instalat acum aproape doua saptamani, deja o cutie plina cu faguri, larve si toate cele. Albine scuturate direct in cutia warre de la un vecin apicultor din Brasov.

In dreapta avem doua bucati dadant din extrudat. Albinele au fost de la un apicultor din Zarnesti dintr-un orizontal cu rame non-stas pe care l-am divizat. Caturile sunt inversate deoarece "cuibul" contine ramele non-stas de care vreau sa scap. Corpul de jos este 3/4 cu rame stas insarmate si cu foite de ceara. Am prins nitzica indemanare si cu ramele stas, deja "acordez" sarma ca la pian, sta intinsa si e pe centrul ramei. Oricum ca o prima concluzie in timpul in care asamblez, insarmez si pun foite pe zece rame dadant, aproape construiesc un warre cu totul.

Ultimele trei bucati de warre. Unul in partea stanga pus vineri dimineata langa cel de acum doua saptamani, plus cei doi din centru cu carpe improvizate si lazi de bere ca suport pusi pe fuga duminica dimineata. Albinele au fost de la un apicultor din Dumbravita, le-am luat ca "roiuri la pachet" adica matca plus cateva rame de albine scuturate initial in cutii de carton, apoi bagate in warre.

Mai am de terminat saptamana asta suportii, de pus la ultimii doi niste panza tratata cu faina sub podisoare si niste perne cu rumegus. Dupa asta soare sa fie, vreme buna si cules ca sa le mearga cat mai bine, ca pentru un incepator n-am nevoie de surprize din primul an.

Modificat de flavian (acum 12 ani)


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
La mine situatia la warre e asa: stupul 1 pus pe 17 mai lucreaza de zor la a doua cutie, au facut cam un sfert din ea. Urmatorii trei pusi pe 27 mai: stupul 2 a facut cam jumatate din primul cat, stupul 3 a facut cam trei sferturi din el, iar stupul 4 a fugit. Pur si simplu am gasit stupul gol la vreo cateva zile. Stupii dadant par ok, dar inca n-au inceput sa construiasca pe foitele noi de ceara puse pe ramele stas.

Pentru stupul warre ramas gol pe 7 iunie am vorbit cu apicultorul de la Dumbravita sa-mi mai dea un roi la pachet. Am bagat matca in cutie cu dop de ceara ca sa n-o mai tuleasca asa usor. Nasol a fost ca de vreo trei zile de cand le-am adus ploua non-stop. Mi s-a facut mila de ele si am dat o fuga la gradina. Erau adunate ghem saracele, pe leatzurile goale, flamande si infrigurate. Le-am bagat o farfurie cu miere pana se mai face vreme frumoasa ca sa inceapa constructia fagurilor si culesul.

Modificat de flavian (acum 12 ani)


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Azi am reusit sa ajung si cu doamna pe la gradina sa facem niste poze mai decente, asa ca i-am luat pe toti la rand. Vestea buna este ca familia de la numarul 4 instalata acum trei zile a lins toata mierea din farfurie si s-a apucat serios de construit. Deci sper ca anul asta am incheiat cu achizitiile.

Stupii. Am lasat cam lungi carpele si in ultimele zile cu ploaie s-au imbibat cu apa, incepand sa prinda mucegai pe la margine. Va trebui sa am grija pe viitor in privinta asta:

flavian albinele brasov azi reusit ajung doamna gradina facem niste poze mai decente, asa i-am luat

72.5KB

Modificat de flavian (acum 12 ani)


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Numarul 4. De acesta eram cel mai curios. Se vede fagurele alb construit in doar trei zile si farfuria in care le lasasem miere.

flavian albinele brasov numarul acesta eram cel mai curios. vede fagurele alb construit doar trei

58.2KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Numarul 3. In nici doua saptamani au facut aproape trei sferturi din primul cat. Merg binisor, sper sa o tina tot asa.

flavian albinele brasov numarul nici doua saptamani facut aproape trei sferturi din primul cat. merg

54.4KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Numarul 2. Merge mult mai slab ca numarul 3 desi au fost instalati cam in aceeasi perioada.

flavian albinele brasov numarul merge mult mai slab numarul desi fost instalati cam aceeasi

52.9KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Am scos si un leatz sa vad cum merge, au ceva puiet capacit pe mijloc: Leatz 2

flavian albinele brasov scos leatz vad cum merge, ceva puiet capacit mijloc: leatz

75.3KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Numarul 1. Cel mai vechi si cel mai avansat, lucreaza deja la catul al doilea.

flavian albinele brasov numarul cel mai vechi cel mai avansat, lucreaza deja catul doilea.

54.3KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Am scos si de la el o rama cu miere capacita sus si puiet jos: Leatz 1

flavian albinele brasov scos rama miere capacita sus puiet jos: leatz

67.4KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
flavian
apicultor

Din: Brasov
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 42
Extrudat. Merge treaba si in cei doi dadant din extrudat. In cel cu ramele non stas puse jos si rame noi instalate sus au luat deja in lucru foitele de ceara. Se vede in poza o zona alba unde au inceput constructia de faguri pe rama noua.

flavian albinele brasov extrudat. merge treaba cei doi dadant din extrudat. cel ramele non stas puse

53.8KB


_______________________________________
Nothing smart to say...

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la