APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andrum94 la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE / Roi pe 2 rame(una puiet+una miere)  
Autor
Mesaj Pagini: 1
eugen_c
apicultor

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2
Salutare tuturor,

Anul trecut  in luna iulie am vazut un roi intrun copac in gradina.Neavand nici un apicultor cunoscut, am cautat indrumari pe forum si astfel am reusit sa prind roiul.
Povestind intamplarea unei cunostiinte, s-a oferit sa-mi faca rost gratis de 2 matci imperecheate, pentru a-mi dezvolta ‚stupina’. In acest moment am am inceput sa caut metode de roire, dar stupul meu  are decat  2 rame cu puiet(si 8 cu albina),
Intrebarea mea este daca pot  forma 2 roi in felul urmator: o rama cu puiet  +  o rama cu  miere. Vreau sa profit de cele 2 matci, chiar daca slabesc familia si le ajut cu sirop.
Ideal este sa formez roiurile mai tarziu, dar voi primi matcile peste o saptamana. Va rog sa ma ajutati.

Multumesc,

Modificat de eugen_c (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 710
Era bine daca era invers, adica 8 rame cu puiet, dar probabil nu observi ca mai sunt si alte rame dar cu puiet necapacit sau numai ouate.. Dar daca ii musai eu iti propun urmatorul aranjament (asta cu 3 zile inainte de a primii matcile) :
1. iei rama pe care se afla matca, de preferat cu puiet capacit si inca una cu miere, o pui in alta cutie si o pui pe lucul stupului vechi, completezi cu faguri cel putin pana la jumate si diafragma.
2. stupul vechi, faci urdinisul mic, si il deplasezi undeva in gradina, mai departe, si il lasi pana spre seara.
3. seara imparti ramele cu albina din vechiul stup in doua si bagi in doua cutii (una ai, vechea cutie, mai in una), bagi alimentatoare cu sirop 1 la 1 si protofil, strangi cu diafragma, inchizi stupii si ii lasi 3 zile intr-o camera intunecoasa si racoroasa.
4. dupa cele 3 zile, scoti cei dou stupi fara matca afara, urdinisul de 1 cm, rupi eventualele borci pornite si bagi marcile primite in cutie cu serbet. Lasi inca cel putin o zi, cand verifici daca mai sunt alte botci, pe care le distrugi, rupi capacelele cutiilor de la matci si lasi sa elibereze marcile albinele.
Daca nu ai cules ajuti pe toti 3 cu sirop, daca este cules, ajuti pe cei doi cu matcile primite, pana ajung sa se dezvolte, sa se descurce singuri. Tot timpul cat mai stransi si cand vezi ca nu mai au loc, bagi cate un fagure la cladit.
   Cam asa asi proceda eu 


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 12 ani
   
eugen_c
apicultor

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2
Va multumesc frumos! Intotdeauna prompt si cu sfaturi bune.

pus acum 12 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 710
Sper sa iti fie de ajutor. Totul depinde de tine, cata grije ai de ei sa se dezvolte, sa intre mari in toamna. Daca nu sunt suficienti de dezvoltai, ori unesti, ori gasesti o camera unde sa nu inghete, ca sa ii treci iarna cu bine. 

_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la