LUCIAN AVRAM
CLUB STUPARITUL
Din: Vaslui
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1159
|
|
Autor articol: Gheorghe Dobre Motto “ Nu uita niciodată că stuparul nu e numai un negustor; el e în primul rând un apostol al binelui, al sănătăţii publice, un ajutor al doctorului, un îndulcitor al amarei vieţi a săracului, unul care aduce o rază de bucurie pentru copii ............” (C.L. HRISTEA/1935) Datorită calităţilor sale gustative, mierea de albine este folosită drept hrană din cele mai vechi timpuri. Uşor digestibilă, densă şi cu un mare potenţial energetic, aliment care se poate păstra aproape nelimitat, mierea este singurul dulce care nu are nevoie de prelucrare pentru a ne delecta. Datorită propietăţilor sale biologice certe: energizantă, detoxifiantă, laxativă, mierea de albine are calităţi teraputice de necontestat. Se foloseşte cu discernământ în toate bolile - inclusiv în diabet, datorită fructozei (levulozei) care are un efect retard. Stuparul, propietarul albinelor dar totodată şi gestionarul averii naţionale numită şeptel apicol, este preocupat de calitatea produselor apicole în condiţiile în care poluarea, aplicarea fără discernământ în agricultură a unor tratamente fitosanitare, sau alte cauze tehnice sau economice îi influentează producţia. Sesizaţi de cumpărători şi întrebati de apicultori de unele paradoxuri comerciale (etichete neconforme sau neexplicite, preţuri discrepante, calitate indoielnică ) privind comercializarea mierii de albine, am demarat în marile magazine investigatii pe aceasta tema. Impreuna cu un grup de apicultori am cumpărat din supermarcheturi (Kauffland, Carrefour şi Selgros) mostre de miere de salcâm, din ţară sau din import, din loturile aflate pe raft si le-am analizat (vezi tabelul). In urma testelor facute s-a constatat pe langă modificari organoleptice, neconcordanţă intre eticheta si produs privind sortimentul (miere de salcam) si existenta în recipient(borcan) a unui produs falsificat si vândut ca miere de albine naturală. In conditiile cand federaţia si asociaţiile noastre, împreuna cu Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor monitorizeaza trasabilitatea produsului (de la apicultor pîna la linguriţa consumatorului) si garanteaza calitatea unui produs natural 100%, nu putem rămane indiferenţi fata de asemenea falsuri comerciale grosolane şi neconforme nu numai cu legislatia noastra dar si cu legislaţia comunităţii europene. Nu putem rămâne indiferenţi nici faţă de existenţa unor etichete cu informaţii înşelătoare. Investigaţiile noastre continuă deoarece nu dorim să se ajungă la derapaje comerciale şi la accentuarea declinului apiculturii. Mierea de calitate slabă, falsurile, surogatele, denaturează piata, fac presiuni asupra preţurilor şi defavorizează producatorii şi cumpărătorii în favoarea marilor comercianţi de retail. Sloganuri comerciale de genul „cel mai ieftin produs” sau „dacă găsiti undeva mai ieftin va dăm banii înapoi” nu fac decât să ascundă calitatea îndoienica a produselor oferite şi să „oblige” producătorii, procesatorii sau comercianţii dornici de câştig la ilegalităţi. Cine poarta responsabilitatea aducerii pe piata a unor sorturi de miere neconforme sau falsificate? Cine nu ţine cont de proprietăţile organoleptice, de standardele de calitate şi de normele oficiale de control? Oare nu se cunoaşte că falsificarea, care sub aspect juridic constituie infracţiune, degradează produsul şi prin consecinţă periclitează sănătatea consumatorului. Monitorizând trasabilitatea produsului putem afla acest lucru. Să nu uităm niciodată că un cod de bune practici, o lege a comercializării produselor agroalimentare echitabilă, iar în final responsabilitatea apicultorilor şi de ce nu, vigilenţa noastră, a tuturor, ne feresc de surogate. Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 SITUATIA ANALIZELOR LA MOSTRELE DE MIERE DE SALCAM PRELUATA DIN MAGAZINE Verificarea calitatii s-a facut de care laboratorul pentru chimia produselor apicole apartinind de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura S.A. Bucuresti NR PRODUCATOR COMERCIANT AMBALAJ LOT/FAB./VALAB. BULETIN DE INCERCARI ADAOSURI DE FALSIFICARE ANALIZA POLINICA 1 Mos Costache SELGROS Borcan 950g -/2010.07.20/ 24 luni/ Nr. 220/14.10.2010 Glucoza industriala Rapita 56%, etc 2 Mos Costache SELGROS Borcan 500g -/2010.08.16/36 luni Nr. 221/14.10.2010 Glucoza industriala Rapita 63%, etc 3 Apimond SELGROS Borcan 400g -/-/03.08.12 Nr. 223/14.10.2010 Glucoza industriala Rapita , mana, paducel,etc 4 Apimond SELGROS Borcan 1Kg -/-/03.09.12 Nr. 224/14.10.2010 Glucoza industriala Rapita,tei,umbelifere, etc 5 Apidava SELGROS Ursuleti 2x250g -/-1.07.2011 Nr.226/14.10.2010 Salcam 20% 6 Tadasen com KAUFLAND Borcan500g -/-/decembrie 2013 Nr. 227/14.10.2010 Modificari organoleptice Fl. Soarelui, rapita 7 Mos Costache KAUFLAND Borcan 500g -/2010.09.08/24 luni Nr. 222/14.10.2010 Glucoza industriala Rapita 76%, etc 8 Albina Carpatina KAUFLAND Borcan 500g -/-/19 august 2011 Nr. 225/14.10.2010 Salcam 9% 9 Regina Mierii KAUFLAND Borcan 500g 020/-/20.05.2011 Nr. 228/14.10.2010 Rapita 89% 10 Grand DEFNE CARRFOUR Borcan 400G -/18.05.2009 Produs in Turcia Nr.219/12.10.2010 Glucoza industriala Spectru polinic absent
Modificat de LUCIAN AVRAM (acum 13 ani)
|
|