APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel Profile
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / Polen proaspat  
Autor
Mesaj Pagini: 1
CORNEL V.
apicultor

Din: Tg-Carbunesti:Gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 432
Cum se poate folosi polenul proaspat conservat in compozitia turtelor proteice ?
Cat este procentajul de polen care se pune in turte?

Literatura de specialitate spune ca astfel pastrat nu isi pierde din proprietati cel putin doi ani.

Se merita sa fie folosit in aceasta stare sau este mai bun uscat?
    


_______________________________________
Cornel   0733691021

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
polenul congelat este cel ma bun.
Prin uscare pierde vitamine si aminoacizi (de fapt se denatureaza, nu pierde nimic in afara de substante volatile si apa)

Eu recomand (si nu doar eu) 40% polen congelat si 60% miere semi-decristalizata (inmuiata) la cald.
Dupa ambalare in pungi las pungile la rece inca 3-4 saptamani ca sa recristalizeze mierea. Astfel amestecul devine solid si evit curgerea.


pus acum 13 ani
   
nicu has
apicultor

Din: caransebes
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 435
buna adica polenul cand il recoltam sa-l punem la congelator?

_______________________________________


pus acum 13 ani
   
ciptheman
apicultor

Din: buzescu-teleorman
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 265
exact se alege de impuritati se ambaleaza in pungi si se baga in congelator

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

Dani Popovici a scris:

polenul congelat este cel ma bun.
Prin uscare pierde vitamine si aminoacizi (de fapt se denatureaza, nu pierde nimic in afara de substante volatile si apa)

Eu recomand (si nu doar eu) 40% polen congelat si 60% miere semi-decristalizata (inmuiata) la cald.
Dupa ambalare in pungi las pungile la rece inca 3-4 saptamani ca sa recristalizeze mierea. Astfel amestecul devine solid si evit curgerea.


Cum evitzi curgerea cand il introduci in stup tzinind cont
ca deasupra cuibului o sa ai cel putzin 35 grade celsius??
Doctore...du raspunsul pana la capat ca gaseshti un incepator
care o ia de buna,face preperatul dupa retzeta ta,il tzine 3-4
saptamani de acum in colo shi face minuni dupa ce il da
salve 


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Uite asa

polen proaspat uite asa

56KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
si asa

polen proaspat asa

68.6KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
si dupa o luna:

polen proaspat dupa luna:

63.6KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
si altele mai lacome

polen proaspat altele mai lacome

58.6KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
o chichitza: zdrobiti bine granulele de polen inainte de a amesteca cu mierea.

De curs nu curge nici vara daca folositi 40% polen. Poate cu mai multa miere sau daca e prea moale cand il puneti pe rame.
Amestecul sa fie cristalizat si in momentul amestecarii, ca altfel se separa mierea de polen, iar cand il administrati sa fie solid.


pus acum 13 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293

nicu has a scris:

buna adica polenul cand il recoltam sa-l punem la congelator?


Sal'tare!
Nicule iaca asa face bunicu'.....

polen proaspat nicu has scris:buna adica polenul cand recoltam sa-l punem sal'tare! nicule iaca asa

24.2KB


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Pe urma...Sita din inox cu ochiuri de 3,5mm.

polen proaspat din inox ochiuri 3,5mm.

22KB

Modificat de Donbazil (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Si apoi in saci tip " menaj
si.....La congelator!...
Simplu, nu?....
Sal'tare!    

polen proaspat apoi saci tip " menaj si.....la    

23.1KB


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Dl Dr. Popovici are dreptate congelat e mai bun decat uscat. (Si pentru consum uman)....
In plus eu cand fac turte ( si poate anu asta , depinde de timp, daca-i nevoie fac, desi de cativa ani n-a mai fost cazul) - bag jumate/jumate polen si miere  preferabil de tei cristalizata, dar mai am un secret care iaca vi-l zic, da nu va zic si de ce, va las sa ghiciti:
Polenul vine bine umezit cu lapte acru ( iaurt) si apoi se amesteca cu mierea, se pune in pungi si se lasa la rece sa se intareasca putin iar dupa cateva zile se poate administra....
Albinele iau din turta doar cat au ele nevoie. Am avut cazuri cand nici n-au consumat decat f. putin, dar altii - mai ales roii consumau tot si le dadeam si ce scoteam de la altii dupa ce incepea culesu de la salcie....
Sal'tare!    
Donbazil - Faget

Modificat de Donbazil (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Dombazile,uite ce ne invata un doctor:



Preparate cu păstură

    Preparatele cu păstură sunt oarecum similare cu preparatele cu polen
    Dar cum putem noi, oamenii, să obţinem păstură ?

    O metodă foarte simplă în principiu, este de a o colecta direct din stup, în special de la coloniile puternice, primăvara târziu sau la începutul verii. Aceasta este de departe cea mai bună metodă, deoarece putem obţine adevărata păstură, aşa cum este ea făcută de către albine.

    O altă metodă, convenabilă scopurilor comerciale, este de a încerca să facem chiar noi “păstură”, pornind de la polenul de albine. Deci, trebuie să imităm cât mai exact posibil procedura urmată de albine, pentru a încerca să le imităm produsul.

    Iată principalele condiţii “tehnice”:

•    Introduceţi granulele de polen proaspăt, de culori diferite, într-un vas închis la culoare; presaţi-l pentru a elimina aerul prezent între granulele de polen;
•    Asiguraţi o temperatură de aproximativ 30-35 °C;
•    Adăugaţi un strat de miere deasupra polenului deja bine presat;
•    Asiguraţi (ideal) o umiditate ridicată a aerului (în jur de 90-95 %), asemănătoare cu cea din interiorul stupului.

Deja ştim că albinele adaugă granule de polen şi salivă nectarului colectat de la flori. Saliva albinelor conţine enzime care reduc puterea germinativă   a polenului.
Adăugarea la nectar şi, mai târziu, în celulele fagurilor, a unui strat subţire de miere (după eliminarea aerului din celule) are ca scopuri principale:
•    Să conserve mai bine polenul şi mai târziu păstura;
•    Să atragă bacterii speciale anaerobe (în prima fază;
•    Să atragă bacterii speciale aerobe (în a doua fază;
•    Să înceapă procesul de fermentaţie;
•    Să crească aciditatea în amestec;
•    Să distrugă pereţii exteriori ai polenului (exine).

Deci, noi oamenii, trebuie să imităm cât mai exact posibil procedurile utilizate de albine în timpul procesului de fabricare a păsturii.
Totuşi este dificil pentru noi să obţinem păstură, aşa cum o obţin albinele…
Ca rezultat al acestei dificultăţi, cei mai mulţi oameni folosesc metode diferite:

•    Introduceţi polen de albine proaspăt (uscat uşor iniţial pe o bucată de hârtie albă într-un vas de culoare închisă: 1 parte;
•    Adăugaţi miere fluidă: 2-5 părţi;
•    Adăugaţi aproximativ acid lactic 2 %  amestecului de mai sus. Acidul lactic poate fi obţinut natural după ce laptele integral brut fermentează (obişnuit după o zi de stat la temperatura camerei). Laptele brut se separă în două părţi: o parte “brânzoasă”, albă, deasupra şi o parte apoasă, la fund (aproximativ 15-20 % din cantitatea totală; acest acid va creşte viteza cu care se va desface polenul, astfel “păstura” va fi gata de folosit mai rapid.
•    Urmaţi acelaşi sfat ca în lecţia 71 (răsturnaţi vasul la fiecare 4-6-8 ore etc.).

Produsul final, “păstura” va avea caracteristici şi proprietăţi asemănătoare cu acelea ale produsului preparat de albine. Este important să nu folosiţi căldură, nici să expuneţi preparatul luminii, şi să aveţi răbdare până când întregul amestec devine omogen.

Acest preparat, păstura “făcută de om”, poate fi folosit singur sau în sute de combinaţii cu alte produse apicole (în special cu lăptiţor de matcă sau cu apilarnil) şi/sau cu remedii cunoscute din plante.

Din nou, cereţi sprijinul farmacistului local, pentru a avea succes…


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Esti vulpoi batran!        
Tot respectul!
Donbazil


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
nicu has
apicultor

Din: caransebes
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 435
multumesc donbazil de poze acum am vazut exact cum se face
sanatate


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la