APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
surender_lady la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Arad
cauta Barbat
26 - 47 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / Viitor incepator.  
Autor
Mesaj Pagini: 1
valyb
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2
Buna ziua. In dorinta mea de a invata despre apicultura si de a o practica, va prezint un studiu de caz. Peste 1 an as vrea sa fac urmatoarele:

sa iau 10-15 stupi ( tata zice ca sa luam 25 ca sa beneficiem de programul apicol national 2011-2013)
In prima faza doar in weekend, de preferinta fara pastoral, doar static. Afacerea mea curenta este o fitofarmacie in Mangalia, care mananca destul timp.
Zona se afla la Negru-Voda, jud. Constanta, langa o padure de cateva sute de ha. Nu stiu daca au si salcam, dar nu cred.
Ca si agricultori, avem utilaje si posibilitatea de a infiinta culturi melifere, de gen facelia sau trifoi. Daca are cineva miere de facelia, as vrea si eu un borcanel mic, contra cost, sa o incerc.
Tot ca agricultori avem posibilitatea sa ducem in remorca stupii (sau sa le fac un pavilion dintr-o remorca dezafectata) la diverse culturi, aici fiind zona masiva de agricultura.
Vreau ca timp de 1 an sa vizitez stupine ale unor prieteni si sa invat tot ce se poate. Si poate si un curs prin zona, daca se vor face.

In cazul expus mai sus as vrea sa stiu cateva lucruri:
1. Ce tip de stupi ar fi buni?
2. Se poate face ceva cu PNA 2011-2013? Bineinteles ca stupii for fi pe II sau IF.
3. Pastoralul ce presupune? Ca si timp din partea mea.

Momentan doar atat.Dar cu siguranta vor mai urma intrebari. Deja umblu in geanta cu manualul apicultorului din R.S.R. 1967. 


pus acum 13 ani
   
badea.claudian
apicultor

Din: ticleni jud gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 513
DL. Vali  daca sunteti hotarat puteti cumpara 25 de stupi asa cu zice batranul dv. (ca e bine ce zice ) dar cu conditia sa tineti aproape de prieteni stupari pe care ii aveti  iar primele lucrari pe care le faceti  la stupi pe intreg sezonul apicol  activ din primul an  inclusiv pregatirea pentru iernare  sa fie facute in prezenta unuia dintre ei .... cititi si recititi manualul ca este bine !!!    

_______________________________________
badea tel 0768431898

pus acum 13 ani
   
vranceanul
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 19
Buna ziua,ca si domnul Valyb sunt f.incepator in ale albinaritului. am cumparat in ianuarie 7 stupi care se afla la o distanta de 80km.Va trebui sa-i transport,intrebare cind se poate face? si care ar fi primele lucrari care trebuie sa le fac cind ajung acasa?. Am pus aceasta problema fiindca nu sint singurul care poate gresi scump aflat in aceasta situatie.  multumesc frumos tuturor pt.sfaturi

pus acum 13 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
pt transport stupi ashteapta sa se incalzeasca timpul mai bine shi pana atunci te mai documentezi in ale apiculturii
vezi ce a scris badea :,,cititzi shi recititzi manualul ca este bine''


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 13 ani
   
badea.claudian
apicultor

Din: ticleni jud gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 513
Transportul stupilor se poate efectua pe toata perioada de activitate a fam. de alb. care incepe din prima decada a luni martie ( daca permite timpul )  pana in a doua decada a luni octombrie  ... odata ajunsi stupi la destinate  ii descarci pe vatra amenajata cu citeva zie in urma  dupa care ii lasi sa se linisteasca .... a doua zi daca timpul iti permite de dimineata daca nu dupa pranz iti pregatesti sculele de lucru  ; afumator dalta apicola masca de protectie  si celelante scule pe care le mai detii si te apuci de lucru , cu mare grija si atentie   ... ridici capacul si il rezemi de stup in parte dreapta dupa care scoti usor podisorul si il rezemi de stup in partea din fata linga urdinisi ,daca albinele se agita te folosesti  un pic de afumator pentru a le linistii !!!!......  cu ajutorul  unui  patent su cleste de cuie  extragi cele 2 cuie cu care a fost prinsa ultima rama de pereti stupului   dupa care urmeaza verificarea familiei de alb. rama cu rama , cel mai mult ne intereseaza prezenta matci  pentru ca in transport se pot intampla multe  si pentru a nu avea surprize  mai bine o cautam sa ne convingem de prezenta ei . dupa care verificam cantitatea de miere, de puiet nr. de rame . Dupa care asezam totul la loc in ordine si fara  miscari bruste .... toate aceste date le notezi in caietul de stupina .... daca nu te descurci sa faci aceste lucrari de unul singur atunci apelezi la un stupar  cu expertienta sa te ajute    SUCCES!!!!      

_______________________________________
badea tel 0768431898

pus acum 13 ani
   
big
apicultor

Din: TARGU JIU
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 24
Bun venit Vali, parerea mea este sa nu pierzi un an, incepe din primavara aceasta cu 2-3-4 stupi si la anul poti spune ca ai experienta si altfel o sa evaluezi situatia.
Eu am inceput in august 2010 , am 5 stupi si planuri multe si apropo daca vrei sa te apuci de apicultura mai intai trebuie sa o faci din placere si apoi pentru fonduri europene.
       Mult succes.


_______________________________________
Chiar si cei mai puternici oameni au nevoie de prieteni si de sfaturile lor.

pus acum 13 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 681
Bun venit VALYB,poti deveni apicultor ,cu conditia sa ai de la cine invata si in primul an sa experimentezi pe 4-5 fam.daca nu ai mai avut deloc.Nu merge pe ideea ca o sa-ti asiguri singur baza melifera cultivand facelia etc.,povesti!,vrei pastoral?,tot timpul din sezonul activ ,stai plecat cu albinele ,insa poti avea satisfactii pe masura (nu Intotdeauna),referitor  la tipul lazii  ptr. incepatori vezi ca pe forum nu e o parere unanim acceptata,aici mai rau o sa te incurci cerand sfat ,baga la cap ce ti-a spus colegul Badea Claudian ,lucruri perfect valabile ,daca te gandesti ca te apuci de albine numai ptr. banii europeni ,mai bine stai la farmacie se castiga super !  

_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 13 ani
   
valyb
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2
Nu sunt eu cel ce trage spre 30 de stupi si fonduri de la UE si guvern. Tata este. Eu chiar mi-as dori 3-4 stupi de care sa ma ocup anul asta si sa invat. Sau sa ma duc pe langa un stupar mai batran si sa invat. Nu am foarte mult timp liber, duminca si luni dupa-amiaza si cam atat. Momentan, doar pe timpul asta ma bazez. Va multumesc pentru sfaturi, in afara de modelul de stupi pentru incepatori. Oricum, mai astept si alti stupari pe aici sa isi exprime opiniile. Mai am inca timp sa ma gandesc daca ma apuc de anul asta. Noapte buna.

pus acum 13 ani
   
nicu luca
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 23
Bun venit Vali B !!!!Daca nu ai timp suficient lasa albinaritul.......Apicultura ca si agricultura in genere nu se face prin corespondenta sau pe apucate!
   Daca nu ai chemare lasa pe altii care au,ca totusi si aceste insecte au totusi suflrt si muncesc ptr.ele si ptr.noi dar trebuie sa le acordam atentia si respectul cuvenit!Mai studiaza si numai tu insuti ai sa fii in masura sa crezi daca esti sau nu pregatit sa ai in grija aceste vietati care uneori n-e dau lectii de viata si armonie!!!!
    Din partea mea numai de bine!!!!!!!!!!!!!!!!!                  


pus acum 13 ani
   
Adrian Galofteanu
apicultor

Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155
Nu sariti fratilor pe bietul om cu "incurajari" care mai de care!

Vali B, tu esti om de afaceri si stii cu ce se mananca asta. De farmacia ta daca nu te ocupi suficient, ai castig? Nu! Asa si cu stupii, numai ca aici este o paranteza de facut: Asta se cheama Hoby! In timpul liber pe care il ai(si numai tu stii cat ai) da-te pe langa un stupar. Mergi cu el in cateva randuri la stupi. Este bine sa faci asta chiar de acum cand se fac primele lucrari de primavara. Implica-te!  Primeste botezul! Ia cateva ace! Daca dupa asta simti ca te-a "prins" atunci esti pe calea cea buna si merita sa iti cumperi vreo cativa stupi ca sa lucrezi "pe viu". Si inca ceva,  daca pana acum mai aveai vreo duminica libera, dupa ce ai stupi n-o sa mai ai! dar ai deja un HOBY!


_______________________________________
Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"

pus acum 13 ani
   
vranceanul
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 19
Sambata am adus stupii scasa, si pentru ca tot i-am deranjat cu transportul, le-am facut o scurta vizionare de deasupra [ normal ar fi trebuit sa-i las sa se linisteasca] totul parea normal. Duminica am fost la un stupar din apropiere si l-am rugat sa facem luni o inspectie in fiecare familie de alb.,iata rezultatul:din8 fam.6 sint 'beton" cate 2 r cu puiet capacit, 3r in diverse stadii,3r cu miere. Alti 2 stupi mai slabi dar buni, mai putina ponta dar lucreaza de zor. In scurt timp ii mut in casa noua.  

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la