APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loca23
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 44 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE / Discutii !!!.... discutii!!! si iar ... discutii !  
Autor
Mesaj Pagini: 1
badea.claudian
apicultor

Din: ticleni jud gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 513
Daca intamplator doi stupari se intalnesc pe strada in urmatoarele 2 minute au si puso de o sedinta bineinteles pe ordinea de zi fiind apicultura si vor purta tot felul de discutii pe aceasta tema si nu se vor plictisi  curand  chiar daca risca sa piarda tranvaiul sau troleul  !!! ... Spun toate acestea deoarece nu stiu ce introducere sa fac la urmatoarea discutie pe care vreau sa o port cu apicultori incepatori .... tema discutiei fiind ;"" Ce se poate observa la urdinisul si oglinda stupului ""
Sper ca aceasta discutie nu va plictisi pe nimeni .... de aceia  in cele ce urmeaza voi incerca sa inpartasesc unele opinii bazinduma pe unele observatii facute in stupina "" APIS-BAD "" stupina condusa si minuita de cel care scrie acste rinduri precum si din literatura de specialitate pe care o detin si care are o valoare inestimabila !!.
Un apicultor cu experienta poate sesiza multe lucruri importante la urdinisul si oglinda stupului ,luand apoi masurile inpuse de inprejurarile respective .
Oglinda stupului este suprafata terenului din fata urdinisului . ea este o denumire foarte potrivita ,intrucat pe aceasta suprafata se pot oglindii o serie de situatii  referitoare la starea fam. de alb. din stupul respectiv
                                    va urma
   


_______________________________________
badea tel 0768431898

pus acum 13 ani
   
badea.claudian
apicultor

Din: ticleni jud gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 513
Pemtru ca situatiile de mai sus sa poata fii usor observate este necesar ca suprafatadin fata stupului sa fie neteda si mereu curatita de ierburi sau buruieni , unde adesea se pot ascunde diferiti dujmani ai albinelor cum ar fi ; paienjeni ,broaste ,soareci etc
Am sa prezint cateva situatii care se pot ivi in or ce stupina daca privim cu atentie scandurica de zbor urdinisul si oglinda stupului , precum si unele concluzii si masuri ce trebuie loate in fiecare caz in parte .
-Aparitia mai ales primavara a unor cristale albe galbui de miere cristalizata pe scandurica de zbor sau pe oglinda stupului inseamna ca alb. sufera din cauza mierii cristalizate
In acest caz se vor loa masuri urgente de a asigura albinelor miere de calitate sau sirop de zahar 1/1
-O matca moarta pe oglinda stupului inseamna ca;
-albinele si-au  schimbat linistit matca
-MATCA AFOST OMORATA IN URMA UNUI FURTISAG NEOBSERVAT.
-Matca a fost omorata in urma uniri a unei famlii
S-au a avut loc o inlocuire nereusita a unei matci
Daca cele aratate se constata la o familie care a roit inseamna ca acea fam. a renuntat de a mai roi. in acest caz vom putea observa chiar mai multe matci moarte
De asemenea vom gasi mai multe matci moarte in fata unui roi secundar care de regula pleaca cu mai multe matci , din care alb. isi opresc numai una .
In toate cazurile aratate fam. de alb. va fi controlata si se vor loa masurile cuvenite .
                              va urma     


_______________________________________
badea tel 0768431898

pus acum 13 ani
   
MyBees
apicultor

Din: Bucuresti/Dambovita
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 365
Claudian,

Ca incepator, iti multumesc pentru sfaturile tale si vreau sa iti cer cateva detalii.
Spui ca "este necesar ca suprafatadin fata stupului sa fie neteda si mereu curatita de ierburi sau buruieni"
Tot pe forum am citit ca este recomandat ca, acum iarna, in fata stupului sa acoperim cu paie/crengi pentru a oferi albinele iesite la zbor un loc mai putin umed/inghetat pe care sa se aseze la nevoie.
Mie mi s-a parut logic sfatul si am purces, acoperind suprafata din fata cu niste paie si crengi. Asa ca te intreb, este in regula? Ce recomanzi tu este valabil in perioada calda, sau imi recomanzi sa indepartez resturile acelea pentru a lasa suprafata curata?

Tine-te bine, a inceput sedinta

Spor!


_______________________________________
Daca vantul nu sufla in panze... vasleste! 
---
Pozele mele: Flickr

pus acum 13 ani
   
badea.claudian
apicultor

Din: ticleni jud gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 513
Foarte bine ati procedat d-l. MyBees si sunt sigur ca munca va fost rasplatita  de fapt iarna dupa ce sa oprit ninsoarea si la buletinul meteo anunta ca nu va mai ninge eu personal curat toata zapada din fata stupilor in asa fel ca oglinda stupului sa ramana curata sa  se vada iarba '' verde " daca se intampla sa mai cada un pic de zapada intre timp  dupa care se anunta vreme frumoasa si este posibil ca alb.sa faca un zbor de curatire am la indemina pregatita din toamna iarba uscata pe care o presar pe petecile de zapade ramase ca atunci cand alb. isi fac zborul de curatire sa cada pe iarba uscata presarata de mine si nu pe zapada  pentru ca este riscul sa ramana acolo inghetate ,in lipsa de iarba sau fin cosit puteti folosi cu succes ziare sau hartie de pergament .      

_______________________________________
badea tel 0768431898

pus acum 13 ani
   
clncatalin
apicultor

Din: Bailesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 15
Va sunt si eu recunoscator pentru postarile dvs din care am de invatat.
Respecte.


pus acum 13 ani
   
badea.claudian
apicultor

Din: ticleni jud gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 513
- Daca  observam pe scandurica de zbor sau pe oglinda stupului larve ,puiet pietrificat  de culoare  alburie sau gri ,de consistenta tare inseamna ca fam. de alb. este bonlava de puiet varos  ,atentie ! este unlucru foarte grav deoarece pe piata nu maiavem medicamente pentru a trata aceasta boala ,cele 2 medicamente produse de institut au fost interzise de UE asaca mare atentie cu bolile micotice mai ales primavara .
- daca vom gasi puiet mort mai ales in urma schimbari bruste de temp. inseamna ca puietul a fost racit .Se vor loa masuri pentru pastrarea calduri  .
- Alteori vom observa alb. tinere trinduse pe oglinda stupului fara as putea loa zborul  avand lipsa cite o aripa sau au cite un defect fizic  ,inseamna ca acestea  au fost victimele ravagiilor facute de acarianul varooa
-Daca alb.izgonesc trantori ,inseamna ca matca fam. sa inperecheat ,iar alb. ne avand nevoie de trantori ii alunga . Aceasta se intampla spre toamna la toate fam. normale  . Daca izgonirea trantorilor se intampla in general mai timpuriu inseamna ca culesul a scazut.
         va urma    


_______________________________________
badea tel 0768431898

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la