APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login
POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: lavinia.monica pe Simpatie
| Femeie 24 ani Timis cauta Barbat 26 - 67 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Dani Popovici a scris:
Reluare: In loc de titlu: IN VEDEREA EXPERIMENTULUI PROMIS CU APIFONDA
Introducere:
Valer70 a scris:
Domnule Popovici, fără un lot hrănit cu sirop 3:1 din zahăr invertit, nediluat, dovediţi doar că albinele supravieţuiesc cu Apifonda |
Dani Popovici a scris:
In legatura cu zaharul invertit, cred ca aveti dreptate. Nu promit ca-l voi prepara, dar pana in ianuarie mai este timp. Cand imi gasesc putin timp voi cauta reteta domnului Gica pe forum (daca poate cineva sa mi-o indice prin Link, ii multumesc anticipat) Ma gandesc sa experimentez pe 3-4 familii dintre cele 10 |
Cuprins:
Am gasit retetele acestea:
gica a scris:
Reteta de sirop invertit: - oala de 10 litri curata - 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi care nu au miros). - 5 gr.acid citric (sare de lamaie) Preparare: -se pune 1,1 litri de apa la fiert -cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie -se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa scada(2-3 minute)este gata. -vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine -vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine Nota.Nici cele doua sorturi de zahar nici sarea de lamaie nu au miros.Daca stuparul se misca repede si lucreaza cu grija nu este pericol de furtisag.Personal fac aceste hraniri in mijlocul zilei fara teama.Albina se orienteaza dupa miros asa ca aveti grija. |
gica a scris:
Intr-o oala de 10 litri se pune 1 litru de apa la fiert.Cand este gata sa fiarba se pun 5 kg de zahar si se amesteca bine.Se adauga 10 gr. sare de lamaie si se amesteca din cand in cand.Cand da sa fiarba se adauga inca 5 kg. de zahar si se continua incalzirea pana fierbe.Se fierbe 2-3 minute.Se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca putin si de aici incolo apar variante.Eu pun in pungi la ochiometru cate 800-900 gr. apoi videz si lipesc. Le pun pe o suprafata dreapta si orizontala sa iese de grosime egala si sa se raceasca. Reci se indoaie ca un cauciuc mai tare si pot fi mulate ca chitul.Placile au o grosime de 7-9 mm. Cand se pun la albine se fac cateva gauri in punga cu acul sau furculita de descapacit. |
gica a scris:
...Sa le luam pe rand: 5 kg zahar +1,1 litri de apa 6,1 kg= 4,1 litri sirop (va rog sa ma credeti). 6,1kg : 4,1 litri = 1,48 kg/litru (putin mai greu ca mierea). Rece este putin mai vascos ca mierea. 1,1litri apa : 6,1kg = 0.18 ( amestecul are 18% apa) 5 kg zahar : 6,1 kg sirop = 0,82 (amestecul are 82 % substanta uscata) Teoretic,asta iese din reteta.Practic iese un amestec putin mai dens deoarece la fierbere se mai evapora din apa. Acum: - vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece sau ceai si obtii 8 litri de sirop 1/1 - vrei sirop 2/1 pentru hranire de completare vara mai pui imediat 1,5 litri apa rece. Pus in PET-uri si inchis ermetic tine mult si bine. Acum chestii de finete: - puneti apa la fiert (1 litru),cand incepe sa fiarba puneti zaharul si amestecati.Cand zaharul se topeste si incepe sa fiarba puneti 100 ml apa in care ati dizolvat 5 grame sare de lamaie.Cand fierbe cu spuma si incepe sa scada puneti imediat apa rece.
Daca doriti sa faceti placi de zahar candi la 1litru de apa puneti 10 kg de zahar si 10 grame sare de lamaie,fierbeti ca la sirop si lasati sa se raceasca un timp.Puneti in pungi pe care sa le asezati pe suprafete plane.Cand se raceste are proprietatile duroflexului.Din acest amestec nu arunca nimic afara cum se intampla cu serbetul. |
(stima si multumiri domnului Gica)
In loc de incheiere:
Vi se pare ok (la cei interesati) daca voi experimenta pe un lot Apifonda, pe altul turta dupa reteta domnului Gica, iar pe altul miere de rapita cristalizata (sau de floarea soarelui)? 3 loturi experimentale a cate 6-7 familii/lot cu repetare anul viitor (iarna 2011-2012).
Ar mai fi posibile: - Serbet de zahar dupa reteta: - Coca de zahar pudra cu miere topita - Coca de zahar pudra cu sirop (de zahar, de zahar invertit cu acid citric, chiar cu Apiinvert) (nu mi se par prea atragatoare nici una dintre ultimele 3)
PS. Sper sa iese pasta conform planului. Nu am hranit niciodata albinele iarna cu zahar sau alt tip de zaharoza. |
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Inainte de toate tin sa precizez ca nu sunt deloc adept al hranirilor pompieristice de iarna cu produse glucidice. In caz de urgenta majora, singura hranire cu care sunt perfect de acord este cea cu miere cristalizata, dar este de preferat sa nu se ajunga la astfel de nevoi. Recomand aprovizionarea cat mai buna inca din luna august, sau inceput de septembrie in Banat, in sud si alte zone cu clima mai blanda. Totusi in privinta Apifonda (cu peste 80 % zaharoza) am avut o serie de relatari care o lauda in hranirile de iarna si mi se pare contrar oricarei logici. Zaharoza se stie ca uzeaza iarna. Am decis sa compar lotul hranit cu zaharoza cu alt lot hranit cu zahar invertit dupa reteta domnului Gica si cu un lot martor hranit doar cu miere.
Prepararea zaharului invertit : - prima incercare : Am decis sa invertesc 8 kg de zahar pentru cele 6 familii de albine din lot. Am pus in oala 800 ml de apa, 4 kg de zahar si 8 g de acid citric. La topire am mai pus inca 4 kg de zahar. Am amestecat pana a inceput sa clocoteasca incet.
La un moment dat a inceput sa se umfle ca laptele. Am asteptat 2 minute, dupa scriptele domnului Gica si chiar cand se terminau aceste 120 de secunde, zaharul meu se potolea incet din fiert. L-am lasat vreo 10 minute pana am pregatit un loc plan pe o folie de polietilena unde putea fi golit.
Surpriza - culoarea era cam ruginie si gustul cam amarui. E clar ca are HMF din belsug.
- a doua incercare: Aceleasi etape, cu deosebirea ca la inceput am pus aproape un l de apa, iar la sfarsit l-am lasat sa se umfle doar aprox. 30 de secunde. Culoarea a iesit perfecta. Dupa 10 minute a inceput sa vireze discret spre nuante de crem.
Sirpul l-am turnat pe o folie pe suprafata plana si l-am lasat la intarit. A iesit foarte frumos.
Dupa intarire, avea consistenta unei bucati de plastic dur. Daca am incercat sa-l sprijin de perete, incet icepea sa se deformeze sub propria greutate, sa se indoaie.
Pentru a-i da directie la rupere am facut santuri cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. l-am rupt oricum destul de usor pe marginea mesei, dar in nici un caz rupturile nu s-au produs pe liniile trasate cu cutitul cald.
Am observat ca pe suprafata exista in permanenta o pelicula de alunecus cleios, un fel de sirop produs prin captarea apei din atmosfera pe suprafata de zahar. Pe suprafata superioara a fiecarei bucati am asternut o bucata de punga .
Avantaje invertirea si pretul. Dezavantaje manopera si [cel putin riscul de] depasire a dozei de HMF (toxic).
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
ce umfla ca laptele (Inmulteste-l, Doamne, Inmulteste-l !)
20.8KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
zaharul invertit proaspat turnat (tura a 2-a)
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
dupa intarire (nici o modificare a aspectului)
31.7KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
dupa inlaturarea laturilor (matriei)
31.5KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
comparatie cu prima tura (caramelizat)
46.4KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Apifonda Este un serbet de o consistenta excelenta, foarte fina si putin cam greu de taiat. Compozitia chimica e mai ciudata. Am taiat bucatile cu cutit inmuiat in apa calda. Este posibil sa mearga bine si cu o sarma subtire (de rame).
Avantaje este gata preparat si cu o consistenta excelenta. Dezavantaje continut extrem de mare de zaharoza care [cel putin conform nivelului actual al cunostintelor] uzeaza.
25.6KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
|
|
Dani Popovici a scris:
comparatie cu prima tura (caramelizat) |
La majoritatea a caramelizat prima tura salve
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Formarea loturilor:
Lot cu Apifonda : din 7 familii, una e pe 7 rame, 3 pe 6 rame si 3 pe 5 rame, toate matcile sunt din anul 2010. Familii participante: 1 5 rame, 14 6 rame, 30 5 rame, 79 6 rame, 80 6 rame, 85 5 rame, 91 7 rame.
Lot cu zahar invertit : din 6 familii, una e pe 7 rame, 3 pe 6 rame si 2 pe 5 rame, toate matcile sunt din anul 2010. Familii participante: 16 6 rame, 26 6 rame, 31 5 rame, 35 - 7 rame, 40 5 rame, 83 6 rame Lot martor (nu primeste decat eventual miere cristalizata la nevoie): din 6 familii, una e pe 7 rame, 2 pe 6 rame si 3 pe 5 rame, toate matcile sunt din anul 2010. Familii participante: 5- 7 rame, 8 5 rame, 27 5 rame, 43 6 rame, 44 5 rame, 73 6 rame
Vor mai fi monitorizate familiile: 47 6 rame, 55 6 rame, ambele cu matci din 2009 si 21 5 rame cu matca din 2010 in aceleasi conditii ca lotul martor. Nu le-am adaugat lotului martor pentru a nu-l dezechilibra cu matci mai batrane sau cu prea multe familii pe 5 rame.
Stiu ca statistic e mai bine sa fie loturi de 1000 de familii, dar nu le am, iar masurarea puietului daca nu se face la toate loturile intr-o singura zi, da falsuri mari. Eu singur masor puietul la 30-40 de familii intr-o zi frumoasa de primavara (fara nori si vant). De obicei, daca am neclaritati repet experimentul anul viitor.
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Familii din experiment in luna noiembrie. 16
63.7KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
tot pe 7 (familia 35)
41.2KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Hranirea am facut-o pe data de 11 ianuarie la temperatura de 9-10 grade celsius, cer noros.
52.8KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Scuze, ultima fotografie era tot din toamna - familia 35
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Apifonda - se cam insereaza, dar afara e cald si albinele sunt foarte linistite.
19.1KB
Modificat de Dani Popovici (acum 13 ani)
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Alta familie, tot cu Apifonda
25.2KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Pot mentiona ca podisoarele nu s-au asezat perfect pe lazi datorita turtelor, dar in urmatoarele 5 zile au fost doar temperaturi pozitive.
Am facut o vizita la data de 14 ianuarie, conditii meteo similare cu cele din 11 ianuarie. Am constatat urmatoarele: - unde am pus Apifonda au consumat din ea vizibil, poate si 20-25 % din turta la unele familii; - unde am pus Zahar, acesta era inconjurat si lins cu frenezie de albine, dar nu era consumat din el vizibil. Avea o usoara tendinta de scurgere printre rame fara a se fi schimbat starea de agregare solida chiar casanta (precum ghetarii); - toate podisoarele s-au asezat perfect intre timp pe lada (turta a intrat intre rame si s-a modelat; - toate familiile de albine hranite aveau ghemul semidesfacut, erau agitate, chiar agresive, unele ventilau la urdinis (o stare de neliniste care nu mi-a placut deloc); - toate familiile nehranite erau foarte linistite si cu ghemul compact.
Intre timp n-am mai terecut pe la stupina, am avut alte treburi prin oras cu doctoratul si a si venit gerul cu zapada de 20 de cm. Acum sunt -9 grade celsius si n-a trecut peste 0 cam de 10-15 zile.
Urmeaza sa completez cu acelasi tip de hrana pe unde s-a consumat si sa dau turte proteice la toate familiile din stupina (indiferent de lot), in cazul acestor loturi vor fi cu miere cristalizata 60% si polen congelat 40%, in preajma zborului de curatire din februarie.
Voi reveni cu detalii.
|
|
pus acum 13 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
La prima varianta de candi ai gresit,focul a fost prea tare.Totul se face la ochiometru pentru ca depinde de taria focului.A doua este acceptabila.La a treia incercare totul va iesi ca sticla.Conditia este sa mesteci continuu ca sa nu se arda zaharul de langa peretele si fundul oalei.Sau mai simplu,apa la fiert,sarea de lamaie cand e gata de fiert un kg de zahar,se amesteca,cand e gata de fiert alt kg,se amesteca s.a.m.d. Nu sunt de acord cu Apifonda.Ceva mai prost nu se exista si nici nu poate fi imaginat. Nota. 1.Se vede ca mai sunt rezerve in stupi. 2.Pus pe rame placa de candi atrage apa,se moaie la suprafata si albinele ling.Atentie,daca punga se sparge sau gaurile sunt prea mari sunt sanse sa curga printre rame. 3.Varianta cu miere este cea mai buna. 4.Daca se va putea face control in jurul datei de 15 februarie se va observa ca toate au ceva mai mult puiet decat martorul.Dar nu de speriat. 5.Zilele astea scriu o reteta de turta proteica.Ma bate gandul sa o fac si eu anul acesta. Succes.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 13 ani |
|
Mishu05
apicultor
Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
|
|
Multumim Dani Popovici pentru maniera clara si precisa in care ai efectuat acest experiment. Au fost atatea discutii si vorbe legate de substantele cu care hranim ( daca hranim) albinele in sezonul rece incat un astfel de experiment era cumva necesar. Mai ales ca tu il faci pe mai multe familii pentru fiecare produs folosit si cu o evidenta clara a situatiei . Nea Gica, citind primul post imi dau seama de cate ori ai scris pe forum reteta..dar sa stii ca nu a fost degeaba desi pare simplu de facut sunt mici secrete ( timpul de incalzire, taria focului) pe care daca nu le aprofundezi un pic risti sa iti iasa altceva. Mama invataturii este repetitia in cazul de fata. Mie unul mi-a intrat mai bine in cap acum, dupa ce am vazut reteta scrisa cu variatiile de rigoare. Dani mult succes in continuare cu experimentul, tine-ne la curent !
_______________________________________ Poze apicole si nu numai:
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dila Daniel
Moderator
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
|
|
D.le Popovici,este de apreciat deschiderea dvs. Desi personal nu dau turte,astept(ca majoritatea dealtfel...)continuarea detaliilor
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
|
|
pus acum 13 ani |
|
alt stupar
CLUB STUPARITUL
Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
|
|
hei Dani, de luni e cald pe Banat. Vedem continuarea ?
_______________________________________ albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
alt stupar a scris:
hei Dani, de luni e cald pe Banat. Vedem continuarea ? |
Sper ca ajung la ele sa completez daca au terminat (poate fac si poze), dar nu promit pt. ca trebuie sa ajung pe la Cluj pentru comisia de finalizare a doctoratului. Si nu prea e ce continuare sa vedem decat daca au consumat sau nu, ca nu am de gand sa umblu intre rame pana nu zboara.
|
|
pus acum 13 ani |
|
pngflorin
apicultor
Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
|
|
gica a scris:
Nu sunt de acord cu Apifonda.Ceva mai prost nu se exista si nici nu poate fi imaginat. . |
Da, bine ca spui acum........
100 de kg asteapta primul zbor sa intre la tb.....
am sa fac si eu zahar candy, sunt curios ce o sa i-mi iasa.
_______________________________________ Miere dulce si vanat in catare !
|
|
pus acum 13 ani |
|
pngflorin
apicultor
Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
|
|
gica a scris:
5.Zilele astea scriu o reteta de turta proteica.Ma bate gandul sa o fac si eu anul acesta. Succes. |
asteptam...............dar pana cand ???
_______________________________________ Miere dulce si vanat in catare !
|
|
pus acum 13 ani |
|
jucausull
apicultor
Din: Dej
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 114
|
|
salutari, hai nea gica baga reteta te rog, asteptam toti cu ochii ca pe butelie. luni pun si eu turtite, am luat si ceva faina de soia si lapte praf degresat pt vitei, poate ma ajuti matale cu un amestec. multumesc. cu respect, calin
_______________________________________ ~~ Mierea e Polenul amestecat cu Lacrimi de Albina ~~
|
|
pus acum 13 ani |
|
proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
|
|
Interesant pana acum salve
Modificat de proapis13 (acum 13 ani)
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
|
|
pus acum 13 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
pngflorin a scris:
gica a scris:
5.Zilele astea scriu o reteta de turta proteica.Ma bate gandul sa o fac si eu anul acesta. Succes. |
asteptam...............dar pana cand ??? |
Mai intai sa va zic niste vorbe: Prostul spune ce o sa faca,desteptul ce face si inteleptul ce a facut.Lasati-ma sa o fac intai sa vad ce iese si apoi va zic.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 13 ani |
|
ves.lucian.zabrani
apicultor
Din: Zabrani
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 762
|
|
Spor la treaba si sa ne spuneti CE ATI FACUT!!!!!!!
_______________________________________ Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare .
Cu cat invatam mai mult , cu atat ne dam seama cat de putine stim .
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Intre 15 ianuarie si 6 februarie a fost ger. Nu am deranjat albinele. Pe 7 februarie s-a inmuiat, au zburat sporadic cateva albine, dar nu se poate numi zbor de curatire.
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
10 februarie 2011 zi cetoasa, aproximativ -2 pana la +2 grade celsius, fara vant. Am pus turte proteice (40% polen si 60% miere) la toate familiile. Familiile din lotul cu Apifonda nu mai aveau nici urme din prima portie. Au primit a 2-a portie. Familiile cu zahar invertit nu sunt deloc aproape de final cu suplimentul de zahar.
43KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Familia 16 (invertit)
39.5KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Familia 26 (cu consumul cel mai lent al zaharului invertit)
33.1KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
adaugare hrana proteica
35.7KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
si alta, tot cu Apifonda (91)
36.6KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Observatie : Familiile 31 si 40 (vecine), ambele hranite cu turta de zahar invertit [exact cele doua familii la care in ziua administrarii turtei, intamplator am observat ...VENTILATIE LA UDINIS in 11 ianuarie (in conditii de temertatura exterioara sub 10 grade celsius) or mai fi fost si altele, n-or mai fi fost ... nu stiu, cert e ca toate cele cu Apifonda si mai ales cu zahar invertit au devenit suspect de active], prezinta pete de diaree la urdinis. Interiorul era curat si cu stare aparent normala. Am recoltat albine vii pentru examen de nosemoza (de la toata stupina). Rezultatul : 560 000 000 de spori pe albina la 40 (nosemoza clinica) si ceva mai putin la 31 (stare de nosemoza subclinica) Imagini : 40
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Observatie : Familiile 31 si 40 (vecine), ambele hranite cu turta de zahar invertit [exact cele doua familii la care in ziua administrarii turtei, intamplator am observat ...VENTILATIE LA UDINIS in 11 ianuarie (in conditii de temertatura exterioara sub 10 grade celsius) or mai fi fost si altele, n-or mai fi fost ... nu stiu, cert e ca toate cele cu Apifonda si mai ales cu zahar invertit au devenit suspect de active], prezinta pete de diaree la urdinis. Interiorul era curat si cu stare aparent normala. Am recoltat albine vii pentru examen de nosemoza (de la toata stupina). Rezultatul : 560 000 000 de spori pe albina la 40 (nosemoza clinica) si ceva mai putin la 31 (stare de nosemoza subclinica) Imagini : Se pare ca imaginea de la familia 40 nu mi-o rimeste nicicum. Ramane familia 31
30.6KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Inedit : Ghem pe 9 rame (dintr-o singura matca) familie de elita la a 3-a generatie de matci exceptionale, apartine unei linii selectionate, dar nu e cea mai buna din stupina.
44KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
9 martie Incepe sa se desprimavareze, inca nu zboara albinele. Am ridicat podisoarele la familiile din experiment si la inca vreo cateva sa controlez consumul hranei suplimentare. La cele care au consumat Apifonda le-am dat a 3-a portie (am ajuns la aproximativ 2 kg de Apifonda pe familie). Cele cu zahar invertit nu l-au terminat nici acum, nici una dinte familii. Am constatat un consum destul de mic al turtei proteice. Si nici nu aveau motiv sa consume pentru ca ultimul zbor de curatire a fost in 24 decembrie, iar temperaturile foarte scazute au oprit cresterea de puiet. Foarte putine famili puternice au avut nevoie de o a doua turta proteica. Un martor :
44.3KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
si 79 (a terminat hrana proteica si a primit a 2-a portie)
48.4KB
Modificat de Dani Popovici (acum 13 ani)
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
O familie n-a consumat toata Apifonda si nici din polen nu s-a grabit sa ia (nu stiam inca de ce) Familia 30
51.1KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Situatia celor 2 familii cu diaree : 31 apare diaree si pe rame
46.8KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Nu am umblat intre rame.
Observatie : Se spune ce proteina favorizeaza Nosema. Familiile cu nosemoza nici NU S-AU ATINS DE TURTA PROTEICA.
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
Inedit : Doua familii cu turte care contin si lapte praf l-au consumat ... CU SCARBA - foarte incet.
45.4KB
|
|
pus acum 13 ani |
|