APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
morena28 la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bistrita Nasaud
cauta Barbat
24 - 49 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / Experiment in derulare: Zahar invertit, versus Miere, versus Apifonda  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

Dani Popovici a scris:

Reluare:
In loc de titlu:
                                      IN VEDEREA EXPERIMENTULUI PROMIS CU APIFONDA

Introducere:


Valer70 a scris:


Domnule Popovici, fără un lot hrănit cu sirop 3:1 din zahăr invertit, nediluat, dovediţi doar că albinele supravieţuiesc cu Apifonda


Dani Popovici a scris:

In legatura cu zaharul invertit, cred ca aveti dreptate. Nu promit ca-l voi prepara, dar pana in ianuarie mai este timp. Cand imi gasesc putin timp voi cauta reteta domnului Gica pe forum (daca poate cineva sa mi-o indice prin Link, ii multumesc anticipat)
Ma gandesc sa experimentez pe 3-4 familii dintre cele 10


Cuprins:

Am gasit retetele acestea:

gica a scris:

Reteta de sirop invertit:
- oala de 10 litri curata
- 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi care nu au miros).
- 5 gr.acid citric (sare de lamaie)
  Preparare:
-se pune 1,1 litri de apa la fiert
-cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie
-se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa scada(2-3 minute)este gata.
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine
 
  Nota.Nici cele doua sorturi de zahar nici sarea de lamaie nu au miros.Daca stuparul se misca repede si lucreaza cu grija nu este pericol de furtisag.Personal fac aceste hraniri in mijlocul zilei fara teama.Albina se orienteaza dupa miros asa ca aveti grija.


gica a scris:

Intr-o oala de 10 litri se pune 1 litru de apa la fiert.Cand este gata sa fiarba se pun 5 kg de zahar si se amesteca bine.Se adauga 10 gr. sare de lamaie si se amesteca din cand in cand.Cand da sa fiarba se adauga inca 5 kg. de zahar si se continua incalzirea pana fierbe.Se fierbe 2-3 minute.Se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca putin si de aici incolo apar variante.Eu pun in pungi la ochiometru cate 800-900 gr. apoi videz si lipesc.
Le pun pe o suprafata dreapta si orizontala sa iese de grosime egala si sa se raceasca. Reci se indoaie ca un cauciuc mai tare si pot fi mulate ca chitul.Placile au o grosime de 7-9 mm.
Cand se pun la albine se fac cateva gauri in punga cu acul sau furculita de descapacit.


gica a scris:

...Sa le luam pe rand:
5 kg zahar +1,1 litri de apa  6,1 kg= 4,1 litri sirop (va rog sa ma credeti).
6,1kg : 4,1 litri = 1,48 kg/litru (putin mai greu ca mierea).
Rece este putin mai vascos ca mierea.
1,1litri apa : 6,1kg = 0.18  ( amestecul are 18% apa)
5 kg zahar : 6,1 kg sirop = 0,82 (amestecul are 82 % substanta uscata)
Teoretic,asta iese din reteta.Practic iese un amestec putin mai dens deoarece la fierbere se mai evapora din apa.
Acum:
- vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece sau ceai si obtii 8 litri de sirop 1/1
- vrei sirop 2/1 pentru hranire de completare vara mai pui imediat 1,5 litri apa rece.
Pus in PET-uri si inchis ermetic tine mult si bine.
Acum chestii de finete:
- puneti apa la fiert (1 litru),cand incepe sa fiarba puneti zaharul si amestecati.Cand zaharul se topeste si incepe sa fiarba puneti 100 ml apa in care ati dizolvat 5 grame sare de lamaie.Cand fierbe cu spuma si incepe sa scada puneti imediat apa rece.

Daca doriti sa faceti placi de zahar candi la 1litru de apa puneti 10 kg de zahar si 10 grame sare de lamaie,fierbeti ca la sirop si lasati sa se raceasca un timp.Puneti in pungi pe care sa le asezati pe suprafete plane.Cand se raceste are proprietatile duroflexului.Din acest amestec nu arunca nimic afara cum se intampla cu serbetul.

(stima si multumiri domnului Gica)

In loc de incheiere:

Vi se pare ok (la cei interesati) daca voi experimenta pe un lot Apifonda, pe altul turta dupa reteta domnului Gica, iar pe altul miere de rapita cristalizata (sau de floarea soarelui)? – 3 loturi experimentale a cate 6-7 familii/lot cu repetare anul viitor (iarna 2011-2012).

Ar mai fi posibile:
-    Serbet de zahar dupa reteta:
-    Coca de zahar pudra cu miere topita
-    Coca de zahar pudra cu sirop (de zahar, de zahar invertit cu acid citric, chiar cu Apiinvert)
(nu mi se par prea atragatoare nici una dintre ultimele 3)

PS. Sper sa iese pasta conform planului. Nu am hranit niciodata albinele iarna cu zahar sau alt tip de zaharoza.


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Inainte de toate tin sa precizez ca nu sunt deloc adept al hranirilor “pompieristice” de iarna cu produse glucidice. In caz de urgenta majora, singura hranire cu care sunt perfect de acord este cea cu miere cristalizata, dar este de preferat sa nu se ajunga la astfel de nevoi.
Recomand aprovizionarea cat mai buna inca din luna august, sau inceput de septembrie in Banat, in sud si alte zone cu clima mai blanda.
Totusi in privinta Apifonda (cu peste 80 % zaharoza) am avut o serie de relatari care o lauda in hranirile de iarna si mi se pare contrar oricarei logici. Zaharoza se stie ca uzeaza iarna.
Am decis sa compar lotul hranit cu zaharoza cu alt lot hranit cu zahar invertit dupa reteta domnului Gica si cu un lot martor hranit doar cu miere.

Prepararea zaharului invertit :
-    prima incercare : Am decis sa invertesc 8 kg de zahar pentru cele 6 familii de albine din lot. Am pus in oala 800 ml de apa, 4 kg de zahar si 8 g de acid citric. La topire am mai pus inca 4 kg de zahar. Am amestecat pana a inceput sa clocoteasca incet.

La un moment dat a inceput sa se umfle ca laptele. Am asteptat 2 minute, dupa scriptele domnului Gica si chiar cand se terminau aceste 120 de secunde,  zaharul meu se potolea incet din fiert. L-am lasat vreo 10 minute pana am pregatit un loc plan pe o folie de polietilena unde putea fi golit.

Surpriza  - culoarea era cam ruginie si gustul cam amarui. – E clar ca are HMF din belsug.

-    a doua incercare: Aceleasi etape, cu deosebirea ca la inceput am pus aproape un l de apa, iar la sfarsit l-am lasat sa se umfle doar aprox. 30 de secunde. Culoarea a iesit  perfecta. Dupa 10 minute a inceput sa vireze discret spre nuante de crem.

Sirpul l-am turnat pe o folie pe suprafata plana si l-am lasat la intarit. A iesit foarte frumos.

Dupa intarire, avea consistenta unei bucati de plastic dur. Daca am incercat sa-l sprijin de perete, incet icepea sa se deformeze sub propria greutate, sa se indoaie.

Pentru a-i da directie la rupere am facut santuri cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.
l-am rupt oricum destul de usor pe marginea mesei, dar in nici un caz rupturile nu s-au produs pe liniile trasate cu cutitul cald.

Am observat ca pe suprafata exista in permanenta o pelicula de „alunecus” cleios, un fel de sirop produs prin captarea apei din atmosfera pe suprafata de zahar. Pe suprafata superioara a fiecarei bucati am asternut o bucata de punga .

Avantaje – invertirea si pretul. Dezavantaje – manopera si [cel putin riscul de] depasire a dozei de HMF (toxic).


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
zahar

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda zahar

30.3KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
acid citric

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda acid citric

34.3KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
incepe sa fiarba

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda incepe fiarba

18.9KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
mai tare

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda mai tare

16.5KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
ce umfla ca laptele (”Inmulteste-l, Doamne, Inmulteste-l !”)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda umfla laptele doamne, !”)

20.8KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
zaharul invertit proaspat turnat (tura a 2-a)

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
xx

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

32.8KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
fotografiat de sus

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
xx

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

32.3KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
alta

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda alta

32.4KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
dupa intarire (nici o modificare a aspectului)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda dupa intarire (nici modificare

31.7KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
dupa inlaturarea laturilor (”matriei”)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda dupa laturilor

31.5KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
comparatie cu prima tura (caramelizat)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda comparatie prima tura

46.4KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
dupa fragmentare

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda dupa

39.3KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Apifonda
Este un serbet de o consistenta excelenta, foarte fina si putin cam greu de taiat. Compozitia chimica e mai ciudata.
Am taiat bucatile cu cutit inmuiat in apa calda. Este posibil sa mearga bine si cu o sarma subtire (de rame).

Avantaje – este gata preparat si cu o consistenta excelenta. Dezavantaje – continut extrem de mare de zaharoza care [cel putin conform nivelului actual al cunostintelor] uzeaza.

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda serbet excelenta, foarte fina

25.6KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

34.2KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
taierea

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda taierea

31.6KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
mai departe

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda mai departe

30.4KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

30.5KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
la final

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda final

31.2KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
turtele pregatite

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda turtele pregatite

25.9KB


pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

Dani Popovici a scris:

comparatie cu prima tura (caramelizat)


La majoritatea a caramelizat prima tura  
salve 


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Formarea loturilor:

Lot cu Apifonda : din 7 familii, una e pe 7 rame, 3 pe 6 rame si 3 pe 5 rame, toate matcile sunt din anul 2010. Familii participante: 1 – 5 rame, 14 – 6 rame, 30 – 5 rame, 79 – 6 rame, 80 – 6 rame,  85 – 5 rame, 91 – 7 rame.

Lot cu zahar invertit : din 6 familii, una e pe 7 rame, 3 pe 6 rame si 2 pe 5 rame, toate matcile sunt din anul 2010. Familii participante: 16 – 6 rame, 26 – 6 rame, 31 – 5 rame, 35 - 7 rame, 40 – 5 rame, 83 – 6 rame
Lot martor (nu primeste decat eventual miere cristalizata la nevoie): din 6 familii, una e pe 7 rame, 2 pe 6 rame si 3 pe 5 rame, toate matcile sunt din anul 2010. Familii participante: 5- 7 rame, 8 – 5 rame, 27 – 5 rame, 43 – 6 rame, 44 – 5 rame, 73 – 6 rame

Vor mai fi monitorizate familiile: 47 – 6 rame, 55 – 6 rame, ambele cu matci din 2009 si 21 – 5 rame cu matca din 2010 in aceleasi conditii ca lotul martor. Nu le-am adaugat lotului martor pentru a nu-l dezechilibra cu matci mai batrane sau cu prea multe familii pe 5 rame.

Stiu ca statistic e mai bine sa fie loturi de 1000 de familii, dar nu le am, iar masurarea puietului daca nu se face la toate loturile intr-o singura zi, da falsuri mari. Eu singur masor puietul la 30-40 de familii intr-o zi frumoasa de primavara (fara nori si vant).
De obicei, daca am neclaritati repet experimentul anul viitor.


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Familii din experiment in luna noiembrie.
16

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda familii din experiment luna

63.7KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
mai de aproape

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda mai aproape

36.7KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si 83

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

62.5KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
tot el

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda tot

43KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si 80

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
xx

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

48.7KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
acelasi 80

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda acelasi

46.7KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
unul pe 5 rame

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda unul rame

47.2KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

39.7KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
altul pe 7

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda altul

50.5KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
tot pe 7 (familia 35)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda tot (familia 35)

41.2KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Hranirea am facut-o pe data de 11 ianuarie la temperatura de 9-10 grade celsius, cer noros.

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda hranirea facut-o data ianuarie

52.8KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Scuze, ultima fotografie era tot din toamna - familia 35

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
din ianuarie

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda din ianuarie

39.3KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
continuarea

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

45.9KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
aceeasi familie

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda aceeasi familie

52.9KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
alta

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
xx

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

42.8KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
tot aceeasi

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda tot aceeasi

49.6KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
familia 40

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda familia

34.1KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
tot ea

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda tot

37.8KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Apifonda - se cam insereaza, dar afara e cald si albinele sunt foarte linistite.

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda apifonda cam insereaza, dar afara

19.1KB

Modificat de Dani Popovici (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
mai aproape

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda mai aproape

26.1KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Alta familie, tot cu Apifonda

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda alta familie, tot apifonda

25.2KB


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Pot mentiona ca podisoarele nu s-au asezat perfect pe lazi datorita turtelor, dar in urmatoarele 5 zile au fost doar temperaturi pozitive.

Am facut o vizita la data de 14 ianuarie, conditii meteo similare cu cele din 11 ianuarie. Am constatat urmatoarele:
-    unde am pus Apifonda au consumat din ea vizibil, poate si 20-25 % din turta la unele familii;
-    unde am pus Zahar, acesta era inconjurat si lins cu frenezie de albine, dar nu era consumat din el vizibil. Avea o usoara tendinta de „scurgere” printre rame fara a se fi schimbat starea de agregare solida chiar casanta (precum ghetarii);
-    toate podisoarele s-au asezat perfect intre timp pe lada (turta a intrat intre rame si s-a modelat;
-    toate familiile de albine hranite aveau ghemul semidesfacut, erau agitate, chiar agresive, unele ventilau la urdinis (o stare de neliniste care nu mi-a placut deloc);
-    toate familiile nehranite erau foarte linistite si cu ghemul compact.

Intre timp n-am mai terecut pe la stupina, am avut alte treburi prin oras cu doctoratul si a si venit gerul cu zapada de 20 de cm.
Acum sunt -9 grade celsius si n-a trecut peste 0 cam de 10-15 zile.

Urmeaza sa completez cu acelasi tip de hrana pe unde s-a consumat si sa dau turte proteice la toate familiile din stupina (indiferent de lot), in cazul acestor loturi vor fi cu miere cristalizata 60% si polen congelat 40%, in preajma zborului de curatire din februarie.

Voi reveni cu detalii.


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
La prima varianta de candi ai gresit,focul a fost prea tare.Totul se face la ochiometru pentru ca depinde de taria focului.A doua este acceptabila.La a treia incercare totul va iesi ca sticla.Conditia este sa mesteci continuu ca sa nu se arda zaharul de langa peretele si fundul oalei.Sau mai simplu,apa la fiert,sarea de lamaie cand e gata de fiert un kg de zahar,se amesteca,cand e gata de fiert alt kg,se amesteca s.a.m.d.
Nu sunt de acord cu Apifonda.Ceva mai prost nu se exista si nici nu poate fi imaginat.
Nota.
1.Se vede ca mai sunt rezerve in stupi.
2.Pus pe rame placa de candi atrage apa,se moaie la suprafata si albinele ling.Atentie,daca punga se sparge sau gaurile sunt prea mari sunt sanse sa curga printre rame.
3.Varianta cu miere este cea mai buna.
4.Daca se va putea face control in jurul datei de 15 februarie se va observa ca toate au ceva mai mult puiet decat martorul.Dar nu de speriat.
5.Zilele astea scriu o reteta de turta proteica.Ma bate gandul sa o fac si eu anul acesta.
Succes.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
Mishu05
apicultor

Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
Multumim Dani Popovici pentru maniera clara si precisa in care ai efectuat acest experiment. Au fost atatea discutii si vorbe legate de substantele cu care hranim ( daca hranim) albinele in sezonul rece incat un astfel de experiment era cumva necesar.
Mai ales ca tu il faci pe mai multe familii pentru fiecare produs folosit si cu o evidenta clara a situatiei .
Nea Gica, citind primul post imi dau seama de cate ori ai scris pe forum reteta..dar sa stii ca nu a fost degeaba desi pare simplu de facut sunt mici secrete ( timpul de incalzire, taria focului) pe care daca nu le aprofundezi un pic risti sa iti iasa altceva.
Mama invataturii este repetitia in cazul de fata. Mie unul mi-a intrat mai bine in cap acum, dupa ce am vazut reteta scrisa cu variatiile de rigoare.
Dani mult succes in continuare cu experimentul, tine-ne la curent !


_______________________________________
Poze apicole si nu numai:

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
D.le Popovici,este de apreciat deschiderea dvs.
Desi personal nu dau turte,astept(ca majoritatea dealtfel...)continuarea detaliilor 


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
hei Dani, de luni e cald pe Banat.
Vedem continuarea ?


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

alt stupar a scris:

hei Dani, de luni e cald pe Banat.
Vedem continuarea ?



Sper ca ajung la ele sa completez daca au terminat (poate fac si poze), dar nu promit pt. ca trebuie sa ajung pe la Cluj pentru comisia de finalizare a doctoratului.
Si nu prea e ce continuare sa vedem decat daca au consumat sau nu, ca nu am de gand sa umblu intre rame pana nu zboara.


pus acum 13 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226

gica a scris:


Nu sunt de acord cu Apifonda.Ceva mai prost nu se exista si nici nu poate fi imaginat.
.



Da, bine ca spui acum........

100 de kg asteapta primul zbor sa intre la tb.....

am sa fac si eu zahar candy, sunt curios ce o sa i-mi iasa.


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 13 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226

gica a scris:


5.Zilele astea scriu o reteta de turta proteica.Ma bate gandul sa o fac si eu anul acesta.
Succes.



asteptam...............dar pana cand ???


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 13 ani
   
jucausull
apicultor

Din: Dej
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 114
salutari,
hai nea gica baga reteta te rog, asteptam toti cu ochii ca pe butelie.
luni pun si eu turtite, am luat si ceva faina de soia si lapte praf degresat pt vitei, poate ma ajuti matale cu un amestec.
multumesc.
cu respect,
calin


_______________________________________
~~ Mierea e Polenul amestecat cu Lacrimi de Albina ~~

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Interesant pana acum
salve 

Modificat de proapis13 (acum 13 ani)


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

pngflorin a scris:


gica a scris:


5.Zilele astea scriu o reteta de turta proteica.Ma bate gandul sa o fac si eu anul acesta.
Succes.

asteptam...............dar pana cand ???

Mai intai sa va zic niste vorbe:
Prostul spune ce o sa faca,desteptul ce face si inteleptul ce a facut.Lasati-ma sa o fac intai sa vad ce iese si apoi va zic.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
ves.lucian.zabrani
apicultor

Din: Zabrani
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 762
Spor la treaba si sa ne spuneti CE ATI FACUT!!!!!!!

_______________________________________
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare .

Cu cat invatam mai mult , cu atat ne dam seama cat de putine stim .

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Intre 15 ianuarie si 6 februarie a fost ger. Nu am deranjat albinele. Pe 7 februarie s-a inmuiat, au zburat sporadic cateva albine, dar nu se poate numi zbor de curatire.

pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
10 februarie 2011
zi cetoasa, aproximativ -2 pana la +2 grade celsius, fara vant.
Am pus turte proteice (40% polen si 60% miere) la toate familiile.
Familiile din lotul cu Apifonda nu mai aveau nici urme din prima portie. Au primit a 2-a portie.
Familiile cu zahar invertit nu sunt deloc aproape de final cu suplimentul de zahar.

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda februarie 2011zi cetoasa, pana

43KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Alta

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda alta

36.6KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Familia 1 (Apifonda)

pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
x

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

36.4KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Familia 16 (invertit)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda familia (invertit)

39.5KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
aceeasi, cu polen

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda aceeasi, polen

37.6KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Familia 26 (cu consumul cel mai lent al zaharului invertit)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda familia (cu consumul cel mai lent

33.1KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
mutarea acestuia

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda mutarea acestuia

42.8KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
adaugare hrana proteica

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda adaugare hrana proteica

35.7KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Alta (vecina)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda alta (vecina)

34.5KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
tot ea

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda tot

42.5KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
in fine...

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda fine...

43KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
una cu Apifonda

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda una apifonda

35.6KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si alta, tot cu Apifonda (91)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda alta, tot apifonda (91)

36.6KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Observatie :
Familiile 31 si 40 (vecine), ambele hranite cu turta de zahar invertit [exact cele doua familii la care in ziua administrarii turtei, intamplator am observat ...VENTILATIE LA UDINIS in 11 ianuarie (in conditii de temertatura exterioara sub 10 grade celsius) – or mai fi fost si altele, n-or mai fi fost ... nu stiu, cert e ca toate cele cu Apifonda si mai ales cu zahar invertit au devenit suspect de active], prezinta pete de diaree la urdinis.
Interiorul era curat si cu stare aparent normala.
Am recoltat albine vii pentru examen de nosemoza (de la toata stupina).
Rezultatul : 560 000 000 de spori pe albina la 40 (nosemoza clinica) si ceva mai putin la 31 (stare de nosemoza subclinica)
Imagini :
40


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Observatie :
Familiile 31 si 40 (vecine), ambele hranite cu turta de zahar invertit [exact cele doua familii la care in ziua administrarii turtei, intamplator am observat ...VENTILATIE LA UDINIS in 11 ianuarie (in conditii de temertatura exterioara sub 10 grade celsius) – or mai fi fost si altele, n-or mai fi fost ... nu stiu, cert e ca toate cele cu Apifonda si mai ales cu zahar invertit au devenit suspect de active], prezinta pete de diaree la urdinis.
Interiorul era curat si cu stare aparent normala.
Am recoltat albine vii pentru examen de nosemoza (de la toata stupina).
Rezultatul : 560 000 000 de spori pe albina la 40 (nosemoza clinica) si ceva mai putin la 31 (stare de nosemoza subclinica)
Imagini :
Se pare ca imaginea de la familia 40 nu mi-o rimeste nicicum.
Ramane familia 31

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda observatie :familiile (vecine),

30.6KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si 40 ... in sfarsit

pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Inedit : Ghem pe 9 rame (dintr-o singura matca) – familie de elita la a 3-a generatie de matci exceptionale, apartine unei linii selectionate, dar nu e cea mai buna din stupina.

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda inedit ghem rame (dintr-o singura

44KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
9 martie
Incepe sa se desprimavareze, inca nu zboara albinele.
Am ridicat podisoarele la familiile din experiment si la inca vreo cateva sa controlez consumul hranei suplimentare. La cele care au consumat Apifonda le-am dat a 3-a portie (am ajuns la aproximativ 2 kg de Apifonda pe familie). Cele cu zahar invertit nu l-au terminat nici acum, nici una dinte familii.
Am constatat un consum destul de mic al turtei proteice. Si nici nu aveau motiv sa consume pentru ca ultimul zbor de curatire a fost in 24 decembrie, iar temperaturile foarte scazute au oprit cresterea de puiet. Foarte putine famili puternice au avut nevoie de o a doua turta proteica.
Un martor :

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda inca zboara ridicat familiile din

44.3KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
familia 1

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda familia

44.7KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si 14

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

50.5KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
tot ea

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda tot

41KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
fam. 26

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda fam.

39.7KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si 35

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

43.7KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si 79 (a terminat hrana proteica si a primit a 2-a portie)

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda terminat hrana proteica primit

48.4KB

Modificat de Dani Popovici (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si 80

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

44.7KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Aceeasi

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda aceeasi

41KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Alta

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda alta

36.1KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si alta

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda alta

51.9KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
primeste papa

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda primeste papa

38KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
si 91

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda

46.6KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
portia 2 de polen

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda portia polen

34.3KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
O familie n-a consumat toata Apifonda si nici din polen nu s-a grabit sa ia (nu stiam inca de ce)
Familia 30

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda familie n-a consumat toata

51.1KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Situatia celor 2 familii cu diaree :
31 – apare diaree si pe rame

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda situatia celor familii diaree :31

46.8KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
40 – dezastru

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda dezastru

60.3KB


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Nu am umblat intre rame.


Observatie : Se spune ce proteina favorizeaza Nosema. Familiile cu nosemoza nici NU S-AU ATINS DE TURTA PROTEICA.


pus acum 12 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Inedit :
Doua familii cu turte care contin si lapte praf – l-au consumat ... CU SCARBA  - foarte incet.

experiment derulare: zahar invertit, versus miere, versus apifonda inedit :doua familii turte care

45.4KB


pus acum 12 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la