APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
beatrice17
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / Siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit cu 1 gram de sare de lămâie la kg  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru că după cum se vede sunt singurul care foloseşte în hrănirile târzii de completare aceste reţete de sirop concentrat propun acest topic pentru ca cei care vor folosi reţetele să-şi poată spune părerea despre rezultatele obţinute, spre câştigul nostru al tuturor.
Eu sunt de părere că siropul 4:1 care are 20% umiditate, cel 4,5:1 care are 18,2 şi 5:1 care are 16,66% apă au consistenţa mierii şi sunt foarte aproape de compoziţia ei, conţinând un amestec de glucoză şi fructoză(în părţi egale) şi o mică parte de zahăr neinvertit. Prin urmare pot salva familiile ajunse în nevoie fără a uza excesiv albinele. Valer Bodea


pus acum 13 ani
   
ciptheman
apicultor

Din: buzescu-teleorman
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 265
ieri am facut si eu zahar invertit 5;1 si astazi le am administrat 2 pungi a cate700g unor familii ce erau sus, daca nu intep pungile nu o fac ele atunci cand au nevoie, astfel eliminand riscul de a curge pe ghem?pungile sunt pentru congelator si destul de grosute.

Modificat de ciptheman (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Nu ştiu, domnule Ciptheman, eu le-am înţepat întotdeauna. Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
ciptheman
apicultor

Din: buzescu-teleorman
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 265
si eu le am intepat dar o sa pun  si una fara sa o intep sa vad daca o rod ele si in cat timp oricum daca dai gaurile lateral sus nu cred sa curga pe ghem cel putin la siropul 5;1 ,am vazut ca este foarte consistent si nu curge printr o gaurica de ac la alte concentratii ramane de studiat dar pe ansamblu cred ca este o solutie mult mai buna decat hrana solida

Modificat de ciptheman (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
ves.lucian.zabrani
apicultor

Din: Zabrani
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 762
domnule valer sunt sigur ca este o metoda foarte buna si in acelasi timp nu foarte scumpa.
acum insa am nevoie de sfatul dumneavoastra.
am o galeata de miere de la un vecin care a stors fagurii cu un tifon neavand centrifuga.
mierea este semicristalizata si are un gust interesant probabil din cauza pasturii din faguri.
sincer as folosi-o in punga deasupra ramelor.
ce ma sfatuiti?

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare domnule valer sunt sigur este metoda foarte buna

27.8KB


_______________________________________
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare .

Cu cat invatam mai mult , cu atat ne dam seama cat de putine stim .

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Lucian, eu am dat miere la pungi în 2 februarie 2010, aşa cum arată poza copiată din pagini personale. Pentru că era din producţie proprie. Acum nu am dar dacă mi-aţi da-o gratis şi m-aţi şi plăti să o pun în stupi nu aş face-o. Dacă sunteţi sigur că este sănătoasă şi dacă ţineţi morţiş să o folosiţi la albine daţi-o la primăvară unui singur stup şi urmăriţi-l atent. Dar o daţi pe răspunderea dumneavoastră şi s-ar putea să constataţi că proverbul "Scumpul mai mult păgubeşte" este încă valabil. Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Nu a intrat poza.

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare intrat poza.

35.6KB


pus acum 13 ani
   
ves.lucian.zabrani
apicultor

Din: Zabrani
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 762
multumesc mult.am spus ca va cer sfatul, am analizat si m-am gandit ca nici nu stiti cata dreptate aveti.nu pot sa am incredere pentru ca vecinii mei nu s-au omorat cu tratamentele!
nu pot sa-mi permit sa risc!

Modificat de ves.lucian.zabrani (acum 13 ani)


_______________________________________
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare .

Cu cat invatam mai mult , cu atat ne dam seama cat de putine stim .

pus acum 13 ani
   
lyvyu_81
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 32
pana acum eu le faceam placi de zahar candi,dar de anul acesta le schimb alimentatia!
ieri am pus si eu pungi la ai mei,cu sirop 4,5/1 invertit si de ieri pana azi nu le intepasera asa ca azi le-am dat eu 2,3,4 gauri.
In loc de apa la sirop am pus ceai din urmatoarele plante/ musetel, menta,coada soricelului,galbenele si sunatoare!
ar mai trebui adaugat ceva?


pus acum 13 ani
   
mac72ro
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 103
Buna seara d-l Valer 70,e bun apinvertul la aceasta data de pus in punga si dat la f.a.Multumesc.

Modificat de mac72ro (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 710
Domnul lyvyu_81 cred ca mergea si niste protofil.

_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Am fost întrebat pe MP prin ce se deosebesc reţetele mele de ale lui Gică. Răspund aici pentru a nu se repeta întrebarea. Se deosebesc total.
-Pentru hrănirea de necesitate Gică recomandă placa de candi a cărui reţetă a dat-o. Eu recomand cu căldură pasta din miere şi zahăr pudră măcinat de noi(pentru că zahărul din comerţ conţine amidon) şi în lipsa mierii siropul 4:1, 4,5:1 ori 5:1, invertit cu 1 g de sare de lămâie la kg de zahăr, amestecat cu miere din producţia proprie, dacă este, dat în pungi suficient de groase. Recomandarea lui Gică este bună. Am arătat pentru ce  recomandarea mea este şi mai bună. Gică a criticat aceste reţete şi a spus pe bună dreptate că este interzisă de cărţile apicole utilizarea siropului cu concentraţie mai mare de 2:1. Interzicerea au făcut-o cei care nu practicau invertirea zahărului prin fierbere cu sare de lămâie. Prepararea siropului 4:1, 4,5:1 şi 5:1 invertit prin fierbere cu 1 g de sare de lămâie la kg de zahăr nu o veţi găsi în nici o carte pentru că nu s-a recomandat niciodată aşa ceva. Dar albinelor mele nu le pasă de cărţi, le place ce le dau şi voi continua iar după ce informaţia va ajunge şi la minţile iscoditoare ale celor ce scriu cărţi(ca Maximus) sunt sigur că va fi popularizată şi în scris.
-Pentru invertirea prin fierbere a siropului 3:1 cu care se completează rezervele de iarnă Gică recomandă 1g de sare de lămâie la kg de zahăr. Eu invertesc doar cu 0,5 grame de sare de lămâie la kg de zahăr. Aplic recomandarea lui Liviu Pădurean, apicultor şi cercetător, coautor alături de marele Hristea la A.B.C. Apicol apărut în 1967 unde scrie la pag. 219: ”Pentru invertire este bine să se adauge după dizolvarea zahărului în apă fierbinte şi o proporţie REDUSĂ de acid citric 0,500 g la 1 kg sau acid acetic 0,3 g/l care descompune zaharoza din sirop în monozaharide, transformând-o în glucoză şi fructoză”. Spre deosebire de Pădurean eu fierb siropul pentru invertire, ca Gică, aşa că gradul de invertire al zahărului creşte. Am verificat aciditatea „mierii” din sirop invertit cu o jumătate de g de sare de lămâie la kg de zahăr căpăcite şi este asemănător cu al mierii florale. Am invitat colegii care pot să verifice, pentru că indicatorul meu este vechi. Este explicabil prin faptul că este amestecată cu ce mai culeg din flori în acea perioadă şi albinele încorporează în ea şi enzime. I-am cerut lui Gică să comunice identitatea persoanei de la care a luat reţeta şi dacă este apicultoare, chimistă ori gospodină. Nu a făcut-o, apelând ca argument jignitor la „butoiul cu varză”, probabil din frustrare că pierde aureola de autor al „reţetei Gică” pe care i-au pus-o colegii iar el nu a protestat împotriva atribuirii nemeritate a „patentului”. Oricum, îi rămâne meritul că a consumat mult timp popularizând invertirea care asigură o hrană mai sănătoasă decât simpla dizolvare a zahărului în apă fierbinte. Un coleg căruia regret că nu i-am reţinut numele a intervenit undeva scriind că în 1989 s-a scris în România Apicolă despre utilizarea a 3 g de sare de lămâie la kg de zahăr. Este binevenită informaţia dar eu rămân la reţeta lui Pădurean pentru că ştiu din „Tratat de biochimie vegetală”, partea I, a lui Cornel Bodea, profesorul meu, că după invertirea zahărului cu acizi tari aceştia atacă fructoza rezultată din hidroliză şi o descompun. Sarea de lămâie este un acid slab totuşi nu risc mărirea concentraţiei acidului citric pentru că obţin „miere” de aciditatea mierii florale şi cu o jumătate de gram. Valer Bodea

Cine doreşte să-i ajute pe stuparii fără net poate încerca reţetele şi poate scrie despre ele în România Apicolă, eu nu o voi face şi nici nu mai sunt abonat din 1990.

Modificat de Valer70 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

Valer70 a scris:


.... I-am cerut lui Gică să comunice identitatea persoanei de la care a luat reţeta şi dacă este apicultoare, chimistă ori gospodină. Nu a făcut-o,...

Domn Valer,v-am rugat s-o lasam moarta.
Reteta est a umui unchi de-al meu,om cu doctorat in chimie alimentara si posesor a150 de stupi acum vreo 30 de ani.Nu a inventat-o el,doar a pus la punct producerea siropului invertit in cantitati mari in conditii de stupina.Asta a fost in 1971 cand au fost inundatiile si a apatut prima penurie de zahar.Si penuriile s-au tot repetat de atunci.
Am mai scris despre acest lucru de cateva ori dar dvs cred ca nu va cititi nici postarile dvs dar pe cele altora.Doar la dat cu parul sunteti fruntas.
Am recunoscut,siropurile invertite de dvs sunt cele mai bune,invertirea este peste 100% la ele,am recunoscut ca faceti bine si cand umblati in stupi iarna ca-n butoiul de varza,faceti bine si cand puneti pungi cu sirop peste albine si se sparg omorand albinele.Faceti bine si cand recomandati pasta de zahar pudra cu miere sa aiba albinele ce arunca pe fundul stupului si ce cara afara la primul zbor,ca este mai buna decat o placa de candi invertit care se umezeste de la vaporii de apa din stup.
Sunteti perfect ce sa mai zic.
Va salut si va doresc sa ajungeti sa faceti macar la 50 de stupi ce faceti acum la 2-3.Asta daca va ajunge o iarna intreaga sa terminati.
Ca dupa aceea altfel vom discuta.
Traiasca "punga la putere"


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-Domnule Gică, felicitări pentru că aţi avut un astfel de unchi, eu ştiam că aţi scris undeva despre o doamnă. Dacă greşesc, scuze!
-Da, pasta moale, care curge, ca în poză, din miere cu zahăr pudră, este bună pentru că ea conţine mai ales miere, zahărul pudră se adaugă doar pentru a nu curge pasta prin cele 2-3 straturi de tifon. Şi am scris că o recomand, este mai bună decât turta. Şi între noi fie vorba este mai sănătoasă şi decât plăcile candi, pierderea câtorva cristale de zahăr fiind compensată de consumul de miere.
- Despre siropurile de consistenţa mierii recomandate de mine, da, am scris că sunt mai bune decât plăcile candi indiferent că sunt făcute după reţeta dumneavoastră sau cumpărate de aiurea şi am venit cu argumente. Când vă va permite orgoliul veţi trece şi dumneavoastră la folosirea lor. Dar nu mă pot opri să nu râd gândindu-mă ce v-aţi mai înfoia în pene dacă le-aţi fi "inventat" dumneavoastră! Pentru că acreala din ripostele dumneavoastră nu poate proveni de la varza murată.
-Ar trebui ca după ce dumneavoastră i-aţi sficiuit pe atâţia să acceptaţi măcar uneori ca forţa de reacţiune să fie apropiată de forţa acţiunii dumneavoastră şi atunci nu veţi mai recurge la jigniri în lipsa argumentelor.
-Am mai spus-o, scriu pentru stuparii mici încercând să-i ajut să ajungă repede mari. Când vor ajunge mari vor aplica metodele dumneavoastră dacă nu vor găsi altele mai bune.
-Dar pentru ce sunteţi atât de plin de ranchiună încât mă acuzaţi a treia oară că umblu la stupi ca la varză deşi postările şi pozele mele probează contrariul?
-De ce nu vă puneţi ochelarii corectitudinii pentru a constata că de fapt am ceva mai mult de 2-3 stupi? Repetând ce am făcut într-un an dificil ca anul trecut(12 din 2) v-aş ajunge, poate v-aş depăşi în 2 ani, dar eu nu am bază meliferă aşa că bat pasul pe loc. Micşorându-i pe alţii nu vă veţi face niciodată Mare pe dumneavoastră, calea este alta. Valer Bodea


Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Am deja linie tehnologica. Pana fierbe intr-un vas celalat se raceste si merge banda

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare deja linie pana fierbe intr-un vas celalat CLUB STUPARITUL

38.6KB


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Sus era litrul de apa. Am redus doar la un lirtu in loc de doi ca merge mai repede

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare sus era litrul apa. redus doar lirtu loc doi CLUB STUPARITUL

22.4KB


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Dupa ce a fiert torn in vasul de racire. Un vas mai mic pus in chiuveta. De data asta a mers mai repede decat aseara

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Dupa ce a fiert torn in vasul de racire. Un vas mai mic pus in chiuveta. De data asta a mers mai repede decat aseara

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare dupa fiert torn vasul racire. vas mai mic pus CLUB STUPARITUL

24KB


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Lichidul fiert in vas de inox iese super. Fac acest amestec doar mai mult pentru roi. Nu cred ca voi putea trece la topirea si inlocirea apiinvertului cu zahar invertit.

Si ce fac eu, de ce nu se poate numi apiinvert. Este un produs invertit si destinat doar consumului de catre albine. Sa vad daca d-l Dumitriu sau Gica mai poate zice ceva.

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare lichidul fiert vas inox iese super. fac acest CLUB STUPARITUL

42.2KB


pus acum 13 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

balasbebe a scris:



Si ce fac eu, de ce nu se poate numi apiinvert. Este un produs invertit si destinat doar consumului de catre albine.

nu potzi sa-i zici apiinvert pentru ca i-a zis altu inaintea ta produsului facut de el

daca este un produs invertit???de unde stii shi pe ce te bazezi???

ca este destinat doar consumului de catre albine...poate doar de catre albinele tale .....ca..daca-l scotzi pe piatza nu-l cumpara nici dracu....chiar daca-l dai la pretul zaharului(fara manopera,etc)mai ales europenii!!!!!!
sper sa nu te superi shi sa pornesti discurzii interminabile!!!
stuparii romani...crezi ca l-ar lua????chiar daca le-ar conveni pretul?a-i zicem...hrana de albine tip balash...crezi ca ar avea catare????   :hi


pus acum 13 ani
   
ciptheman
apicultor

Din: buzescu-teleorman
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 265
daca vinde ieftin eu cumpar, am incredere in el si in siropul invertit ia zi nea balasbebe scoti ceva pe piata?

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Eu am zis ca ma opresc. nu mai fabric, ca nu am licenta. Daca este bun sau Gica, Valer si altii stiu mai bine. Este prima iarna cand nu am miere suficienta. Am vandut albine destul de multe dar totdegeaba. Vreau cu orice pret sa-i salvez.
Eu cred ca este invertit. Reteta am avut-o mai demult dar nu a prezentat interes. Cand aud din toate partile ca mor albine, ce sa fac? Dau de mancare. Dar numai daca trebuie. Am primit si propuneri de a primi rame cu miere  dar nu am acceptat. ma duc pe mana lui Gica si Valer.


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335

ciptheman a scris:

daca vinde ieftin eu cumpar, am incredere in el si in siropul invertit ia zi nea balasbebe scoti ceva pe piata?

Te rog sa ma crezi ca daca nu pot sa falsific ceva, la pretul zaharului nu se merita. L-am luat cu 3 lei si ceva. Apa o pun de la cismea nu de la robinet. Trei chiuvete de apa rece la schimb. Trebuie sa fac si pe gospodina, nu categoric nu.
Mai dau o tura asa dupa care o sa trec direct pe sirop. Ori crapa ori trec iarna.


pus acum 13 ani
   
ciptheman
apicultor

Din: buzescu-teleorman
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 265
baga mare ca nici eu nu ma las...cu siropul ca la apicultura sunt mult in urma matale ...da ma fac eu mare.

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
L-am pus in punga sa fiu sigur ca nu ajunge la borcan

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare l-am pus punga fiu sigur ajunge borcan CLUB STUPARITUL

26.4KB


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Cu paharul gradat sa stea punga.

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare paharul gradat stea punga. CLUB STUPARITUL

23.8KB


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Gata marfa, facem alta

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare gata marfa, facem alta CLUB STUPARITUL

24.4KB


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Legam putin pungile. Pana iese aerul le las la farfurie.
Eu am familii foarte putine, si i-mi permit acum sa ma mai si joc.

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare legam putin pungile. pana iese aerul las CLUB STUPARITUL

37.2KB


pus acum 13 ani
   
ali
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 66
Sa nu spui ca lai facut mai repede decat mine si nu miai spus eu lam facut ieri dimineata si lam si dat caldut la sapte familii si cred ca totul este bine dar trebuie administrat numai in caz de nevoie  .

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Da adica eu vreau sa raman cu albine. Am tampeniile alea mici in care trebuie sa le scap din necaz. Nu stiu daca va merita aceasta experienta. Deja un apicultor ma descurajat putin, si cred ca are dreptate.

pus acum 13 ani
   
jon vlb
apicultor

Din: BABENI VALCEA
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4

balasbebe a scris:

Legam putin pungile. Pana iese aerul le las la farfurie.
Eu am familii foarte putine, si i-mi permit acum sa ma mai si joc.

CUFUNDATI  VASUL CU SIROPUL DE ZAHAR AN ALT VAS CU APA SI APOI PUNETIL LA O SURSA DE CALDURA 120-130 DE GRADE.  EU FOLOIESC O PLITA CU INDUCTIE PENTRU CA ARE UN REGLAJ SIGUR AL TEMPERATURI SI TIMPULUI. ps nu mai schimba culoarea si gustul de afumat ,iese OK!     


_______________________________________
Nu e greu sa fi complicat. E greu sa fi simplu!

pus acum 13 ani
   
mechenici
apicultor

Din: ORSOVA-MEHEDINTI
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 125
SALUT.Domnilor ,la cite familii datzi o tura facuta 5/1 shi cit punetzi /familie,in unele reviste Romania Apicola da retzeta de facut miere in casa 2kg zahar la 0,300ml apa, MULTZUMESC

Modificat de mechenici (acum 13 ani)


_______________________________________
M@cd

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Mechenici, din apă, zahăr şi sare de lămâie iese sirop din zahăr invertit, NU MIERE! Cantitatea dată o dată depinde de nevoie, de spaţiul de sub podişor şi de numărul de faguri acoperiţi. Valer Bodea

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare domnule mechenici, din apă, zahăr

55.6KB


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Dacă nevoia este mică se dă o pungă de 400-500 grame. Aerul se scoate uşor scoţând punga din vasul folosit pentru umplerea ei, punând-o pe masă şi strângând-o între degete de deasupra mierii în sus. Se face un nod iar dacă a rămas puţin aer se înţeapă punga după ce o dăm şi aerul iese. Valer Bodea

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare dacă nevoia este mică dă

60.5KB


pus acum 13 ani
   
nicu68
apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 98
am incercat si eu sa fac acest sirop ,dar am dat gres, mi sa intarit beton toata compozitia,nu stiu unde am gresit  

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Cred că nu a fost invertit suficient. Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
nicu68
apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 98
am refacut procedura si acum mi-a reusit ,parca e miere de salcam,abia astept sa bag o punga sa vad daca le plac fetitelor mele  

pus acum 13 ani
   
balu
apicultor

Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
am facut si eu azi 8:1, pachetul de sare de lamiie e de 8 g, a iesit caramelizat , nu se vedea ziarul prin punga, ori zaharul, ori sarea ori nu erea ziarul lui Nea Gica

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Balu, aţi aplicat reţeta lui Gică şi aţi greşit. Mai încercaţi, alţii au reuşit! Eu nu fac plăci. Iarna, când sunt obligat, dau sirop 5:1, apoi 4,5:1 sau 4:1 pentru ca la început de martie(ori la sfârşit de februarie sau toamna la completare) să dau 3:1 până când ies în câmp, apoi le trec pe 1:1 dar tot invertit. Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
Calin Bondaru
apicultor

Din: Dorohoi
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 80
Hrănire lichidă
În adăposturile cu mai mulţi faguri este uzuală hrănirea cu sirop de zahăr. Dacă siropul de zahăr este foarte gros, atunci se clădeşte foarte bine. Următoarele dezavantaje trebuie evitate prin măsuri corespunzătoare:
a)    noaptea se formează pe suprafeţele plane (metal, plastic) rouă, albinele alunecă în hrană şi se îneacă; măsuri: hrănitorul se va prevede cu o suprafaţă interioară aspră (vezi 1.3.1), se pune un flotor;
b)    în timpul transportului pot fi vărsate (resturile de hrană; măsuri: evaluarea cantităţii de hrană ;
c)    hrana prea subţire se poate acri;  se face sirop din 2 părţi zahăr la 1 parte apă;
d)    riscul furtişagului este mai mare decât la toate celelalte moduri de hrănire: mai întâi vom introduce un (fagure de miere (vezi 2.2.1) şi la prima revizie adăugăm hrană lichidă. Până la această dată fagurii sunt clădiţi şi hrana se împrăştie repede. La siropul de zahăr se adaugă Fumidil (vezi 2.2.6).


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Calin Bondaru
apicultor

Din: Dorohoi
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 80
Şerbet de zahăr cu miere
Mai ales în nucleele de împereche mai mici se utilizează un amestec de miere cu zahăr pudră (care se solidifică repede şi de aceea nu poate fi depozitat).

Preparare: trei părţi de zahăr pudră proaspăt, depozitat la cald se frământă cu aproximativ o parte de miere caldă, subţire. Mierea mai consistenta va fi diluată, dar cel mult cu 10% apă, deoarece altfel şerbetul va forma coajă.

Mierea care va fi utilizată pentru prepararea şerbetului va fi miere, cu care au fost hrănite cu un an în urmă coloniile doici (această miere nu este admisă în comerţ datorită hrănirilor cu zahăr). Dar să nu se utilizeze niciodată miere ieftină, străină, căci foarte uşor s-ar putea introduce germeni patogeni. Sporii de nosemoză pot fi distruşi printr-o fierbere scurtă a mierii, dar nu şi sporii de loca.

Pentru frământarea şerbetului pot fi utilizate malaxoarele puternice de brutărie, dar tot atât de bune sunt şi betonierele cu două palete. Într-o maşină de 140 l pot fi frământate într-o şarjă de 50 kg zahăr.

La sfârşit se va adăuga zahăr sau miere, şerbetul finit trebuind să fie maleabil .

Din punctul de vedere ai tehnologiei de lucru se introduce şerbetul încă cald în adăposturi, cu una până la două luni înaintea lucrului. Înaintea utilizării lor vara se va examina suprafaţa şerbetului, dacă s-a modificat sau nu, în  timpul depozitării.  Dacă s-a  format pojghiţă (=crustă se va întinde puţină miere diluată deasupra; dacă este lipicioasă se presară pe ea zahăr pudră. Cantităţile mici se frământă cu mâna. Porţii de 20—30 kg zahăr se toarnă într-o putină cu pereţi nu prea înalţi şi cu o sapă de grădină se include mierea timp 20 de minute (BOTTCHER, 1963, pag. 103).

Rezervele de şerbet se introduc în lăzi construite îngustat cu fund longitudinal, tapisate cu hârtie şi din care se poate răsturna şerbetul. Dacă forma acestor lăzi corespunde cu a vaselor de hrănit atunci se pot tăia porţiile adecvate (MULLER OLE, 1954). Foarte potrivite pentru păstrarea şerbetului sunt şi săculeţele din material plastic căci şerbetul nu suferă modificări.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Calin Bondaru
apicultor

Din: Dorohoi
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 80
Şerbet din zahăr invertit
Din motive economice sau igienice se poate utiliza în locul mierii zahărul invertit (de exemplu în cazul pericolului de contaminare cu loca prin intermediul sorturilor străine de miere!). Zahărul invertit poate fi produs atât prin fermentare cât şi prin acţiunea unor a organici sau anorganici.

a)    Invertirea acidă
De multe ori în industria farmaceutică rezultă deşeuri ca de exemplu sirop de zahăr invertit, care în anumite împrejurări conţin cantităţi mari de hidroximetilfurfurol (HMF), care este toxic pentru albine (JACHIMOWICZ, 1976), şi care din această cauză nu trebuie să fie utilizate pentru prepararea şerbetului. Albinele, acceptă cu plăcere aceste şerbeturi, odată cu culesul oferit. Dar dacă vremea devine rece şi ploioasă şi deci albinele se vor hrăni numai cu şerbet, ele vor muri de foame, chiar dacă spaţiul umplut cu şerbet este plin. Ele nu formează o coroană de miere şi deseori părăsesc nucleele în prima zi frumoasă ca roi tânăr (RUTTNER, H., JACHIMOWICZ,  1974) . 

Siropul de zahăr invertit produs cu acid lactic are numai o mică cantitate de HMF şi este un înlocuitor de miere potrivit.

WEISS (1968) recomandă următoarea reţetă :
o    1 kg zahăr se fierbe pe o flacără mică timp de 30 de minute împreună cu ˝ l apă şi 2 g acid lactic.
o    Din 1 kg  din acest sirop şi 3 kg zahăr pudră se face un  şerbet. Acest şerbet nu se întăreşte luni de zile şi poate fi uşor tăiat. Dacă este necesară o depozitare, atunci, cantitatea de acid lactic poate fi redusă la 1 g sau 0,5 g per kg zahăr.

b)    Acţiunea enzimatică
În statele scandinave se utilizează de mult siropul produs cu fermentul invertază (MOLLER OLE, 1954). Dacă temperatura este de 35°C, pregătirea durează câteva săptămâni. Astăzi acest lucru este mult mai simplu şi mai rapid. Fabrica Merck (RFG) livrează de ex. pentru brutării Invertin îmbuteliat în sticle de un litru. După WEISS (1968) se diluează 1—2 ml Invertin cu 80—100 ml apă rece şi cu 1 kg zahăr pudră se face un şerbet. Acest şerbet este mai uscat decât cel cu miere şi zahăr, dar rămâne maleabil şi nu formează cruste. Sticlele de Invertin deschise se vor păstra în frigider, ca să fie ferite de alterare. Invertinul este nevătămător atât albinei cât şi omului (WEISS, 1977).

În cursul experienţelor practice efectuate la staţiuni de împerechere, n-am putut constata nici o diferenţă între şerbetul din zahăr şi miere, cel cu Invertin sau cel cu sirop de acid lactic.

Sunt unele fabrici de zahăr (de ex. Frankenzucker, RFG) care produc un „zahăr de şerbet” în care sunt incluse enzime uscate, şi care trebuie numai amestecat cu apă ca să dea un şerbet. Pot fi utilizate la fabricarea şerbetului şi siropurile preparate cu izoglucoză (de ex. Apireve), dar nu toate aceste zaharuri de amidon de porumb au aceeaşi valoare bună.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Eu prefer siropul de zahăr invertit, în concenraţie de 3:1 toamna la completarea rezervelor şi în pragul primăverii, mai concentrat(4:1-5:1) la hrănirile de necesitate iarna şi 1:1 pentru stimulare. Îl dau în pungi sau în hrănitor dacă albinele sunt active, este mai ieftin, se prepară repede şi uşor, ştiu ce dau şi nu am inconvenientele pe care le-aţi enumerat. Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru domnul care din neatenţie are blocată primirea mesajelor dau răspunsul aici. Nu am descris modul de preparare al siropurilor concentrate pentru că este arhicunoscut. Se pune apa la fiert, când începe să fiarbă se pune tot zahărul şi se învârte cu lingura de lemn ca să nu se caramelizeze ori se pune zahărul treptat. Când zahărul este dizolvat şi siropul începe să fiarbă se adaugă sarea de lămâie dizolvată în prealabil. Se supraveghează să nu dea în foc pentru că face spumă abundentă, ca laptele. Când spuma măruntă este înlocuită de spumă mai puţină, cu băşici mari, invertirea este încheiată. Nici nu durează mult, după adăugarea sării de lămâie se termină invertirea în cel mult 10 minute. Dar astăzi am avut un mic zbor de cărăţire până şi eu, deşi au fost doar 10 grade. În restul ţării a fost şi mai cald. După acest zbor de curăţire mătcile încep să ponteze mai cu curaj aşa că la următoarea alimentare voi folosi sirop invertit 3:1 pentru că albinele încep să aibă nevoie de apă pentru puiet. Deci nu vă sfătuiesc să faceţi de acum încolo sirop 4:1, 4,5:1 sau 5:1 decât dacă aveţi albinele într-o zonă rece unde nu au beneficiat încă de zbor de curăţire. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
cosmin_55
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 25
va multumesc mult       

_______________________________________


pus acum 13 ani
   
balu
apicultor

Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
am facut 5:1 totul bine cind s-a racit >zahar maro nu s-a legat deloc, cred ca am pus zahar vanilat in loc de sare de lamiie, trbuie sa-l fierb din nou, altfel il dau afara pe urdinis

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Balu, siropurile cu concentraţia peste 3:1 le folosesc pentru hrăniri de necesitate(de salvare) doar iarna, până la zborul de curăţire. Acum au avut zbor de curăţire aşa că trec la 3:1 care are ceva mai multă apă, necesară în această perioadă în care se reia creşterea de puiet. Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
balu
apicultor

Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
Se poate folosi fumul, acum am citit ca este daunator iarna.Am incercat sa pun turte dar m-au intepat , ieri au fost cuminti, rar cite una. Albinele erau deasupra de rame ca sa pun punga, suflam peste ele pina coborau, fara exceptie, azi la prima familie mi-au tras-o . Alta locatie

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

Valer70 a scris:

Acum au avut zbor de curăţire aşa că trec la 3:1 care are ceva mai multă apă, necesară în această perioadă în care se reia creşterea de puiet. Valer Bodea

Domn Valer,va atrag serios atentia ca sunteti intr-o mare eroare cu afirmatia de mai sus.Nenorocirea mare este ca ati scris-o de multe ori.
In perioada fara zbor (sub 10 grade) albinele isi obtin singure necesarul de apa atat pentru ele cat si pentru puiet prin metabolism.Culmea este ca apa este in exces si multi se lupta sa o elimine din stup.Si fiindca tot suntem la acest capitol savantii nostri au inventat procedeul 'horn'Care de fapt e ceva pe contra naturii.
Va rog sa ma credeti,scrie peste tot,acest lucru a fost stabilit pana si de savantii sovietici si facut public.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Off, ce mă fac cu moderatorii care mă înţeleg pe dos, desigur fără intenţie, domnule Gică? Nu sunteţi primul pe ziua de azi.
1-Nu sunt în eroare. Siropul 3:1 conţine 25% apă, doar cu 5-7% mai mult decât o miere de salcâm căpăcită pe timp umed. Altfel spus, conţine cu 50-70 de grame de apă mai mult decât kilogramul de miere căpăcită. Dacă primesc un kg de sirop până-n 8 martie aceste 50-70 de grame de apă nu sunt o problemă, chiar dacă nu ar consuma-o cu puietul. Mai ales că eu am lăzile uscate şi fagurii uscaţi şi fără mucegai.
2-Insinuaţi că iernez pe sistemul horn pe care eu nu-l mai practic de foarte mulţi ani. Apropo, la sistemul horn am renunţat pentru că este greu de dirijat, mai ales că oricât am dori familiile de albine nu sunt toate în aceeaşi situaţie şi evoluează diferit în timp. Continuarea răspunsului o fac la topicul "Iernarea combinată", aici ar fi off topic. Valer Bodea


pus acum 13 ani
   
balu
apicultor

Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
din ce-am observat pungile cu amestec miere-zahar pudra au fost consumate in proportii diferite in functie de familie, siropul 5/1 ceva nai putin, in schimb pungile cu sirop 8/1 nu s-au atins de ele, e drept ca nici nu le-am intepat, acum le-am scos si am pus pungi cu sirop 5/1.

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Balu în martie, până la ieşirea albinelor în câmp, eu dau sirop 3:1, invertit. Sirop concentrat(4:1-5:1) invertit dau doar în timpul iernii pentru a nu provoca umiditate excesivă în stupi. Siropul neinvertit uzează cu atât mai mult albinele cu cât este mai concentrat. Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
balu
apicultor

Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
si eu zic ca l-am invertit dar nu stiu sigur, am luat niste zahar facut la bulgari,mai ieftin ,dar cind ii puneam sarea de lamiie nu mai facea spuma accea

pus acum 13 ani
   
arcristi
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 87

Valer70 a scris:

Pentru că după cum se vede sunt singurul care foloseşte în hrănirile târzii de completare aceste reţete de sirop concentrat propun acest topic pentru ca cei care vor folosi reţetele să-şi poată spune părerea despre rezultatele obţinute, spre câştigul nostru al tuturor.
Eu sunt de părere că siropul 4:1 care are 20% umiditate, cel 4,5:1 care are 18,2 şi 5:1 care are 16,66% apă au consistenţa mierii şi sunt foarte aproape de compoziţia ei, conţinând un amestec de glucoză şi fructoză(în părţi egale) şi o mică parte de zahăr neinvertit. Prin urmare pot salva familiile ajunse în nevoie fără a uza excesiv albinele. Valer Bodea

nu esti singurul care foloseste zaharul invertit; eu hranesc numai cu zahar invertit


_______________________________________
albina face miere dulce , dar mai si impunge...

pus acum 13 ani
   
arcristi
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 87

nicu68 a scris:

am incercat si eu sa fac acest sirop ,dar am dat gres, mi sa intarit beton toata compozitia,nu stiu unde am gresit  

ai fiert zaharul prea mult


_______________________________________
albina face miere dulce , dar mai si impunge...

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnul Arcristi are dreptate, aţi greşit undeva. Am văzut undeva o poză a lui Gică, siropul invertit cu 1 gram de sare de lămâie la kg de zahăr era lichid la peste un an de la invertire. Atunci am făcut şi eu o poză. Siropul 3:1 invertit la 1 octombrie 2010 cu o jumătate de gram de sare de lămâie la kg de zahăr, după recomandarea lui Liviu Pădurean, este necristalizat şi astăzi, aşa cum reiese din poza făcută acum. Este foarte transparent, prin borcan mi se vede degetul şi ecranul monitorului. Pentru invertire este suficient ca după punerea sării de lămâie dizolvate să fiarbă siropul doar câteva minute, maxim 10! Valer Bodea

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare domnul arcristi are dreptate, aţi undeva.

28.8KB


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Şi siropul 4:1 invertit cu 1 g de sare de lămâie la kg de zahăr este necristalizat şi transparent. Cel din borcan, cel dat la albine este consumat de mult pentru că albinele consumă întâi siropul şi mierea necăpăcite(dacă sunt pe fagurii acoperiţi de ghem), mierea căpăcită fiind păstrată pentru mai târziu. Valer Bodea

siropul 4:1, 4,5:1 şi 5:1, invertit gram sare Şi siropul 4:1 invertit sare zahăr este

32.3KB


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  
Dame De Companie Eforie
Cele mai sexy dame de companie din Eforie sunt aici pe site-ul de matrimoniale Simpatie.ro. Intra si tu!
Escorte Femei Din Ploiesti
Alegeti dintr-o sumedenie de escorte femei din ploiesti pentru a gasi persoana potrivita. Cautati prin sutele de mii de profile!
Matrimoniale3x.ro
Intra sa vezi sex buzau din Romania. Agata ceva sexy chiar azi!

Mergi la