Mykens
apicultor
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 10
|
|
Ati auzit cumva de rama tip ,,Boroaia" ?
Comuna Boroaia judetul Suceava se afla situata situata intre masivul Ples din Muntii Neamtului si apa Moldovei, la jumatate distanta intre Falticeni si Targu Neamt.
Un apicultor din aceasta comuna - Ion Corduneanu - a fost o perioada presedinte al ACA filiala Falticeni. Nu stiu exact in ce perioada (probabil prin 1960 -1968) si nici nu stiu daca in perioada cat era presedinte, a ,,inventat" stupul Boroaia.
Din cate stiu eu, familia Corduneanu a fost o familie cu vechi traditii in apicultura si e probabil ca acest tip de stup sa fi existat cu mult timp inainte.
Dimensiunile interioare ale ramei sunt de 30 cm latime si 40 cm inaltime, latimea spetezei fiind de 2.5 cm , fara umeras.
Tatal meu, impreuna cu bunicul au cumparat 2 stupi de la aceasta familie de apicultori inca din anul 1945, stupii fiind cu rama de acest tip Stupii sant confectionati din scandura, cu pereti dubli si intre pereti exista un spatiu de aproximativ 6 cm umplut cu paie de grau presat. Peste rame se folosesc scandurele de podisor de 10 pana la 15 cm (functie de ce lemn gaseai. Initial, stupii aveau acoperis ,,in doua ape" din sindrila (dranita) prins cu balamale. Toti stupii din comuna (sant aproximativ 20-25 de stupari) sant folositi numai la stationar.
In prezent santem 4 frati, doar trei folosesc rama Boroaia. In comuna, peste 80% din apicultori (sau poate mai mult) folosesc acest tip de rama. Lucrul cu aceste rame este foarte usor, productia este foarte buna. Am si cativa stupi cu rame dimensiunea standard dar pe verical. Diferenta este mare.
Sant si dezavantaje: se preteaza mai greu la pastoral, se gasesc mai greu faguri, rame (eu si fratii mei am comandat faguri de la ROMHUBNER Oradea, sa fi vazut anul trecut la Iasi in targ cum striga tipul ,,unde-s mai, aia cu faguri labartati?"). Ramele le producem individual. Pentru climatul de la noi unde e foarte rece si vara si iarna, acest tip de rama e excelent. La noi in comuna, in familiile Corduneanu exista si doua prese de faguri, una tip tava si una cu valturi, dar e de preferat de la Romhubner - pret, calitate, ceara sterilizata.
Cand eram mic, la noi acas era si un stup cu lungime dubla (aproximativ 180 cm), amplasat undeva ,,la etaj" sub soprul unei magazii, un pic separat de stupina. A fost folosit o perioada relativ scurta, iar tata a folosit metoda cu mai multe matci pe stup. Se puneau mai multe rame cu puiet gata de eclozionare si fara albina pe ele si se dadeau drumul la matci tinere, fecundate, pe rame la interval de 2-3 rame.
Familia, in interioar era cat doua familii bune dar rezultatul era unul sinergic.(matematica:1+1=2 sinergie 1+1=3) Dezavantajul era ca trebuia sa faci naveta in pod. Dar, oricum, nu cred ca asta este prima si nici ultima din experientele curioase ale multor oameni care nu au apicultura in sange ci in inima.
Nu am scris din dorinta de a gasi discipoli - sustinatori, dar topicul, tocmai asta trata: tipuri de rame.
Modificat de Mykens (acum 13 ani)
|
|