APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
mememe12
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE / identificarea stupilor  
Autor
Mesaj Pagini: 1
maximus
apicultor

Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 53
pe un alt forum am vazut ca se prevede in viitor identificarea stupilor.

  domnul dobrescu de la "euroh onig" a propus la nivel inalt implementarea cipurilor.

mesajul de mai jos este al dansului, sper sa nu se supere ca l-am adus aici. as vrea sa comentam pe tema aceasta, in principal daca sunteti de acord.

    Dansul scrie:

  > Buna seara,
> >
> >
> >
> > Cred ca aceasta discutie este binevenita pentru ca solutia aleasa pentru identificarea stupilor va influenta viata tuturor apicultorilor in viitor. Trebuie sa spun ca ideea folosirii chip-urilor imi apartine. Am aflat de o asemenea solutie adoptata in 2009 de asociatia apicultorilor din Ungaria. Acolo este vazuta ca una de succes, orice apicultor poate sa plateasca contravaloarea chip-urilor daca vrea sa beneficieze de sistem. Voi incarca pe grup si traducerea unui articol de pe site-ul OMME care explica de ce acest sistem. Avantajul apicultorului este ca daca i se fura un stup si da de urma lui poate sa faca dovada ca acesta i-a apartinut lui prin identificarea chip-ului. Eu m-am gandit ca daca oricum se vor cheltui niste bani ptr a achizitiona placute de identificare de ce sa nu se faca ceva mai serios, din care apicultorul sa aiba un avantaj mai mare. Din moment ce ungurii le platesc de buna voie (au cumparat 200.000 de buc) inseamna ca a meritat.
> >
> >
> >
> > Cred ca nu trebuie scapate din vedere si urmatoarele aspecte:
> >
> >
> >
> > 1. Tehnica avanseaza rapid in acest domeniu si pretul chipurilor scade de la un an la altul. Acum cei din Ungaria se gandesc sa treaca chiar la pasul urmator si sa isi marcheze fiecare rama cu un mic tag, ascuns in ceara (de tipul celor care se agata de haine in supermarketuri ca sa fie depistati cei care incearca sa fure).
> >
> > 2. Un asemenea sistem deschide calea unor dezvoltari foarte interesante. De exemplu cei care doresc pot sa isi implementeze un sistem propriu de gestiune a activitatii stupinei pornind de la aceste chipuri. E vorba de investitie in cititoare si in soft si aplicatiile ar avea avantaje pe care inca nici nu le banuim.
> >
> > 3. S-ar deschide calea spre metode de supraveghere veterinara prin realizarea unor baze de date usor de accesat si publice. In Anglia exista un sistem aceesabil pe internet prin care orice apicultor poate sa afle ce riscuri de boli notificabile se afla intr-un patrat cu latura de 10 km. Asta te poate face atent la ce riscuri sunt in jurul stupinei tale permanente sau acolo unde vrei sa mergi in pastoral.
> >
> > 4. Utilizarea acestor metode de identificare a animalelor este in plina dezvoltare in lume si in restul Europei. Mai devreme sau mai tarziu se va ajunge la asa ceva si la albine, de ce sa nu pasim cu dreptul pe aceasta cale in loc sa optam pentru inscriptionarea cu placute care e foarte posibil sa dispara dupa un timp. De altfel este mult mai greu de utilizat si controlat pentru toata lumea.
> >
> > 5. Exista dupa parerea mea si un aspect important dar a carui abordare este mai sensibila. In cel de al 3-lea an de PNA nu s-au mai ajuns banii ptr toata lumea... Desi bugetul este mai mare la urmatorul PNA, pentru anul 2011 sunt prevazute si alte tipuri de achizitii eligibile. Ma refer la stupi si funduri anti varroa. Fara sa ne ascundem dupa deget, ca vorbim intre noi, trebuie sa recunoastem cu totii ca stim de mici matrapazlacuri care s-au mai facut la achizitii. Se vorbeste de preturi cam umflate la material biologic, ba chiar si despre facturi fara acoperire reala. Daca in 2008 si 2009 s-au decontat in totalitate achizitiile anul asta s-a taiat pana la un pret de referinta la familii de albine si la matci. Poate ca asta nu a fost o nenorocire pentru ca oricum preturi de 5-6 milioane pentru o familie era cam batator la ochi. Ce ne vom face insa de la anul cand tentatia va fi si mai mare. Facturi pentru stupi poate sa emita orice atelier de tamplarie.
> > Bine ar fi sa ma insel dar eu cred ca e posibil sa asistam la o avalansa de achizitii pe hartie si cereri de decontare la stupi care sa insumeze de cateva ori bugetul alocat, caz in care si sumele decontate s-ar diminua de cateva ori. Cine va avea atunci de pierdut? Acela care este cinstit si chiar cumpara stupi si banii veniti pentru apicultura de la UE se duc chiar in apicultura si nu in chefuri, calatorii prin strainatate ori alte cele. Trebuie sa mai remarc si ca romanul, dupa ce face asa ceva mai are si placerea sa se laude pe la rude, prieteni, cunoscuti cu ce smecher a fost el . Toate astea se aud, si ar fi un motiv in plus de suspiciune din partea UE si nu este exclus riscul de a ni se cere banii inapoi daca suntem prinsi cu cioara vopsita. Si iar ar avea cu adevarat de pierdut oamenii cinstiti, ca ceilalti ar pierde numai sansa de a ciupi cate ceva. Identificarea cu placute cred ca este mai slaba, astea se pot falsifica, se pot muta de pe un
> > stup pe altul, ar fi si mai greu de urmarit si verificat. Chip-ul are un cod electronic ce se poate citi cu un dispozitiv pe care nu l-ar avea chiar toata lumea, ar fi mai greu de falsificat, se ascunde in lemnul stupului, mult mai greu s-ar fura in aceste conditii.
> >
> >
> >
> > Eu am facut aceasta propunere catre minister din partea ROMAPIS, dupa consultarea conducerii federatiei. Nu stiu cat de in serios a fost luata. Daca nu ar fi existat precedentul din Ungaria nici nu m-as fi obosit, chair si asa cred ca ce am propus eu pare cam stiintifico- fantastic. E drept ca exista si multe situatii obiective care descurajeaza. Daca in Ungaria sistemul este implementat de asociatia apicultorilor (OMME) numai la cei care doresc, la noi ar deveni obligatie (desi si identificarea prin alte metode va fi obligatorie). Se mai pune intrebarea cine sa administreze aceasta baza de date si cu ce resurse. Se pare ca experienta de la cai si alte animale care au trebuit sa fie identificate tot cu chip-uri a scos in evidenta complicatii inclusiv cu licitatia pentru achizitia sistemului. Dar, in ciuda tuturor acestea eu cred ca acest sistem de identificare ar oferi certe avantaje.
> >
> >
> >
> > Cu stima,
> >
> >
> >
> > C. Dobrescu


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Aspectul hotilor
Sub nici o forma nu ajuta la furturi.Decat daca pot fi citite din satelit...Daca nu,e fix pix.
Daca tot eu trebuie sa gasesc stupul furat,ca apoi sa dovedesc cu cipul ca este al meu...=0
Sa-l gasesc eu,ca de dovedit,cam orice apicultor o poate face cu lada lui...
Si daca hotul distruge lada,pana il gasesc eu?.Asa,macar satelitul imi arata unde este locatia imediat ce am sesizat disparitia lui...
Aspectul "matrapazlacurilor"
Cum pot face "miscari"de placute de identificare,de ce nu pot si cu cipul?
De facturi false sau fara acoperire,avem legi si institutii abilitate.Daca nu sunt capabili acum,de ce ar fi cu cipuri?
Aspectul propunerii facute
De ce nu am fost consultati inainte de a se face propunerea?
Aspectul interesului financiar
Cine va comercializa aceste cipuri?Ca poate va fi ca la RAR...cu reflectorizantele sau alte piese ce trebuiau vandute sau fabricate de o anumita firma...alelalte...nefiind recunoscute.
Aspectul intimitatii
Voi avea mereu "obsesia" ca cineva se uita cand vrea in curtea mea.Stiu...mi se va raspunde ca daca nu am nimic de ascuns....de ce imi fac griji.
Ete asa...nu vreau...
Aspectul fondurilor UE
Din partea mea sa ia bani cine vrea si poate...Albinele care ajung pe camp ma "afecteaza",nu cele din acte.

Ceea ce am postat este parerea mea personala.
...Ceva imi miroase...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
pai normal ca "miroase" si nu a bine

de ce oare se pune problema realizarii de "proceduri" dupa ce se dau banii pe echipamente?

cum vine asta .... punem cipuri si apoi vedem noi la ce o sa ne foloseasca?


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
La un stup demontabil din mai multe bucati este mai greu. Poate se aplica doar la fund sau capac.
Cel mai bun este un sistem cu cifre inrosite in foc. Americanii isi insemnnau vitele. Noi d ece nu am putea? Dila am vazut ca ai ceva cifre.


pus acum 13 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
Cineva  are niste cip-uri pe stoc ...

_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 13 ani
   
Eugen_69
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 42
Poate  Euro hxxx ar vrea sa comercializeze si cip uri. Dl Dobrescu  isi da si dansul cu parerea ...(presupun ca nu o face din interes) .daca nu s a facut asa ceva in vest de ce ne grabim noi(romani)? Sau si de data asta vrem sa fim mai catolici decat papa.....(ca  la inmatriculatul pavilioanelor am luat o inaintea altora) !

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Stiam ca Dobrescu este in alta parte acum prin Bucuresti

pus acum 13 ani
   
Baciu Octavian
apicultor

Din: Caracal
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 288
Unde dai şi unde crapă!?

_______________________________________
Numai cu ambiţii vom putea să realizăm ceea ce vrem!

pus acum 13 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
O evidenta reala a familiilor de albine este necesara ca aerul in Romania.
Diferenta intre real si scriptic exista, mica ori mare ia a existat c\permanent ca urmare a dezvoltarii din sezon si pierderilor din iarna.
Identificarea familiilor de albine(si nu a lazilor goale) ar putea diminua din ''matrapazlacurile neintentionate'' care se fac si in alte tari, nu numai la noi.

Sa speram, ca doar speranta ne-a mai ramas...banii PNA sunt in buzunarele celor care-i merita.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
luci
apicultor

Din: DEVA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 140
Chestia cu cipuri la lazi e o postie.Pai in lada poate fi albina sau nu.Daca i-mi fura albinele si-mi lasa cipul i-mi deconteaza cineva albinele(sau mierea)?Sau punem cipuri la fiecare albina?(sau clipsui de urechi)

_______________________________________
Ps 139.16 "Cīnd nu eram decīt un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi īn cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rīnduite, mai īnainte de a fi fost vreuna din ele."

pus acum 13 ani
   
alexclau
apicultor

Din: Caracal, Olt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
Haideti sa nu ne speriem si sa luam partea buna a lucrurilor.
Daca porcii au fost individualizati prin acel crotal de ce familiile de albine nu ar fii?
Eu nu spun de cipuri sau de alte cheltuieli ci de urmatorul lucru. Ce parere aveti de faptul ca fiecare apicultor sa aiba un CNP apicol ( daca nu ma insel chiar avem cei care dorim subventii sau...
Acel CNP apicol sa fie inscriptionat pe rame sau/si restul echipamentului apicol. nu credeti ca ar fii o masura buna impotriva hotilor. Cei care doresc sa cumpere familiii de albine pot avea dovada de la cel care vinde, un act (de mana sau nu numai) prin care sa se faca dovada ca s-a cumparat de la cel cu CNP-ul ...
PROBLEMA ESTE CA NOI PUTEM FACE REGULI, LEGI SAU ORICE REGULAMENTE OMENESTI, INSA CEI CARE TREBUIE SA LE PUNA IN APLICARE sunt romani. si de aici nu mai spun nimic.
Multumesc (feriti-va de boi din fata, de cai din spate si de prosti din toate directiile)-nu este citatul meu
IMI CER SCUZE CA ESTE IN ZIUA DE CRACIUN DAR ESTE ATATA REALITATE CA ...
Sa fim sanatosi, putere de munca si sa ne bucuram de ceea ce ne ofera viata (bune si rele).

Modificat de alexclau (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
teinegru64
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 346

alexclau a scris:


Multumesc (feriti-va de boi din fata, de cai din spate si de prosti din toate directiile)
.

.......si de ochelarii pentru cai....aia verzi azi....cat portocala ieri...........nu poti citi decat SMS-uri cu ei.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
La ce trebuie indentificate familiile?care ar fi motivatia?

1 Apicultorul vrea subventie.Care este-NU
2 Statul vrrea (azi sau maine) felia.Sa-si bata capul -el

1 Subventie nu se mai da.Aia de motorina e ..fa'ss. Pentru banii de la Europa, sa mearga cei de la APIa si sa numere, sa fotografieze ca sunt scule performante, sa evidentieze la sange.Nu e mare lucru.Si inghit la lovele ca scroafa la ingrasare.

2 Statul vrea felia din orice.E normal, e treaba lui, sa o faca pe banii lui, sa vina intai cu partea lui.Adica cu plata la polenizare.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 681
Hai ca ma apuca toti dracii in ziua de craciun ,pe aia de vor sa faca bani pe spinarea noastra ii pricep ,dar pe ai nostrii care sunt bucurosi sa si plateasca toate rahaturile degeaba nu -i halesc de loc .Dobrescu ,dracu ,lacu si altii ,ma frate astia nu muncesc si de aia au timp de gandire si ce zice hai ca de aici se scot bani buni ii inbarlig ca sunt fraieri .Gaseste o scarba de aia de politician  caruia ii da partea ,asta baga un amendament la cine stie ce lege a apiculturii ,lege veterinara sau alta dracie ,dobitocii o voteaza si devine obligatoriu si pe urma scoate frate stupar banii din buzunar si plateste,asa s-au facut banii fara munca de 20 de ani  Nu ne ajuta la nimic ,bani aiurea in buzunarul unora . In loc sa dea legi drastice ptr. hotii dovediti astfel incat sa-l bage la puscarie si sa ia dupa ei 7 piei punandu-l la munca sa-l lecuiasca de furat ,justitia noastra ii scoate de sub urmarirea penala motivand tot felul de matrapazlacuri le aplica amenzi administrative pe care oricum nu le platesc sau ii achita  si toate astea datorita legii proaste adoptate de infractorii alesi prin vot!Dobrescule du-te nene si cipeaza toate lazile unguresti si lasa-ne in saracia noastra !  Asa sunt eu direct si spun pe fata fara ocolisuri !

Modificat de danut (acum 13 ani)


_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 13 ani
   
alexclau
apicultor

Din: Caracal, Olt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
corect ce a spus  si dl pupemea si dl danut. Noi cei ce ne ocupam cu ingrijirea acestor fiinte nobile stim ce inseamna cu adevarat munca. Spunea dl danut ca cei care nu muncesc si trandavesc pe spinarea noastra trebuie sa fie tratati ca atare de lege.
Dar ma uit si in gradina noastra, a apicultorilor.Masura..., masura ... . Foarte buni bani. DAR... Cred ca 5% din cei care acced la aceste fonduri sunt hotarati sa valorifice acei bani conform cu ceea ce scriu in acele proiecte. Din cei pe care ii intalnesc si au accesat fonduri toti sunt cu ochii cum sa faca sa insele UE. OARE FRANCEZUL ASA GANDESTE? Daca ti-ai facut firma de ce-ti pare rau sa vinzi produsele apicole pe firma (oare de ce?). Cand iei bani pe firma nu-ti pare rau? Dar haideti ca azi este Craciunul si oamenii trebuie sa fie mai ... oameni.
Si eu sunt in asentimentul d-lui Danut   "Asa sunt eu direct si spun pe fata fara ocolisuri !"
CRACIUN FERICIT.


pus acum 13 ani
   
mihaimsibiu
apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 153
ce am vazut scris pana aici mi se pare corect,necazul este ca daca astia vor sa ne cip-uiasca ne tzeuiesc ca un cip costa si se pot face bani buni pana umpli Romania de cipuri si sisteme de citire a lor.Ca exemplu va spun ce au patit crescatori de porumbei calatori(postasi).In urma cu 7 ani toti aveau ceasuri mecanice si erau multumiti.Au aparut cipurile,ei le spun senzori si ceasurile electronice,astazi mai sunt doar cativa bunici  cu ceasuri mecanice.La ei nu sunt obligatorii ia luat valul, nu ia intrebat nimeni daca vor au ba.Sistemul cu unele modificari se poate adapta la stupi.Ca idee va pot spune din ce este format si chiar cat costa ,sa vedeti ca este foarte tentant sa dotezi Romania cu cipuri.Un cip(senzor) = 1,68 euro x nr. de stupi de la Romanica=...., o unitate de club,are nevoie medicul veterinar sa identifice stupi,min.600 euro x nr.medici veterinari=...,unitatea+cititorul de cipuri(are nevoie si apicultorul) min.700 euro si sunt cativa cu albine in tara asta.Cand faci niste socoteli si vezi cati bani se pot scoate de aici este greu sa-ti vina somnul  si sa nu te gandesti cum sa implementezi sistemul.Va mai spun ca porumbari sau  invatat si sunt chiar multumiti de cum functioneaza.Ei sunt in dezavantaj fata de noi ca porumbei se pierd pe la concursuri si trebuie sa mai dea anual cam 50 -100 euro pe alte cipuri, la noi este ceva mai bine ca odata pusi senzori la lazi raman acolo.   pana atunci va doresc la toti sarbatori fericite,sanatate si la multi ani.

pus acum 13 ani
   
stelamaris12
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 86
stati linistiti ca statul prin ANSVSA se preocupa sa individualizeze cu tablite stupii, deci asta ca sa faca posibil in logica loc o limitare a miscarilor de familiii in interesul apicultorului si in fentarea statului .

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Se poate.
Inseamna ca urmeaza o perioada controversata.

Vor creste sau nu vor creste nr de familii in tara?
Subventia de pe miera predata la nr de familii, a cazut.Crotalierea daca se va face,se face si cu scop de impozit.Apicultorul va "reduce" nr familii ,declarati la primarie.
Pe de alta parte, masurile  europene ridica nr de familii.

Mult timp am crezut ca nu se gandeste nimeni la apicultori.Iata ca avem si noi pe cineva acolo sus, care ne iubeste.Profitul.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
mihaimsibiu
apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 153
mai devreme ori mai tarziu ne vor alinia si pe noi.pt cine este interesat pun o poza cu senzorul  de la porumbei.Inelul se pune la porumbel la 5-6 zile dupa ce a iesit din ou si-l va purta toata viata,pe el este trecuta tara de origine ,anul nasteri si un nr.matricol.exemplu RO.2010.nr.1001, in momentul cand este inscris in concurs se ataseaza cipul, cuplarea intre senzor si porumbel se face la club,tot atunci se trece in calulator ca porumbelul nr... apartine lui mihaimsibiu cu licenta de crescator nr....La stupi va fi cam tot la fel ; lada are un nr. vine dom dr.cu cipul dam o gaura in lada intoducem senzorul si le cuplam = lada nr.1001 proprietar mihaimsibiu. imi pare poza nu pot sa o pun este in alt format, nu este acceptata si nu stiu sa o transfom.

Modificat de mihaimsibiu (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
mihaimsibiu
apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 153
sper ca am gasit rezolvarea pt.poza

stupilor sper gasit rezolvarea pt.poza

11KB


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Mai vorbim noi despre acest lucru.
Un porumbel este o fiinta vie,un stup este un obiect.
Stupina pot sa o dezvolt cu 50% cu sanse mari de a ajunge anul.Stupii pot sa ii multiplic cu 1000% lejer.
Interesul cu identificarea este clar.Foamea-i mare si nu se mai satura unii de bani.Colegii care au scris mai sus au dreptate.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Deoarece acest forum este citit,de toata lumea...
Asi vrea sa expun un punct de vedere referitor la identificarea stupilor in general,nu la metoda expusa(cu cip)
Acest aspect,in opinia mea, trebuie dezbatut pe etape.
1-prima etapa ar fi sa mi se spuna(nu neaparat mie Dila Daniel,ci mie,ca apicultor Roman)de ce si pentru ce asi identifica stupina.Cu argumente reale nu...posibile.
Aceasta identificare daca se dovedeste a fi benefica in anumite cazuri,trebuie sa fie lasata ca OPTIUNE,nicidecum ca OBLIGATIVITATE.
Si atunci,ce avantaje si dezavantaje am daca fac identificare?
Cand am aceste date in fatza,pot lua o decizie corecta...daca o fac sau nu.
2-a doua etapa,ar fi sa se dezbata public,si ajuns la un consens,asupra metodei de identificare,in cazul in care este necesara si apicultorul opteaza pentru ea.
Trebuie sa fie lesne,ieftina si elastica...Adica sa nu ma puna mereu pe drumuri la fiecare adaus sau minus de familie de albine sau roi din stupina proprie.

Asa,cum este pusa problema aici,este firesc la asemenea reactii
Adica mi se zice...frate cum ti se pare sa identifici stupina cu cip?
...si mie imediat imi vin intrebari in minte...
-pai...de ce sa identific?
-pai si de ce cu cip?

Si daca nu pot sa-mi raspund in cunostiintza de cauza,este firesc ca incep sa-mi dau raspunsuri pertinente...si deranjante,si poate rautacioase,si asta poate fara sa vreau...dar asta simt!

P.S.  D.le C.Dobrescu,asi vrea sa stiti ca personal aveti respectul si consideratia mea pentru ce ati facut si poate mai faceti pentru apicultori.STIU!
Exceptand unele preturi mari la produsele care le comercializati
Deaceea va rog sa nu interpretati postarile mele ca atac la persoana sau firma Dvs.!
Asa simt si gandesc ca apicultor ce face apicultura in Romania!
 


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
Gicacontra
apicultor

Din: Corbeni Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 480

Dila Daniel a scris:



P.S.  D.le C.Dobrescu,asi vrea sa stiti ca personal aveti respectul si consideratia mea pentru ce ati facut si poate mai faceti pentru apicultori.STIU!


Daniele, īmi cer scuze pentru lipsa mea de cultură.
1)Mă ocup de ceva ani buni de albine,n-am auzit de dumnealui.
Īmi fac mea culpa,lămureşte-mă,ca să văd ce am pierdut.
2)Despre găsirea stupilor īn caz de furt cu ajutorul cipurilor,
chiar că e de rās.Nu găsesc ei maşinile,caii,porcii,vacile,
nici copii furaţi,dar o cutie.E chiar hilară problema,
singurul motiv este economic şi un mijloc de a mai scoate
nişte bani de la prostul care munceşte.
Mă aştept să apară şi adepţi savanţi care să ne convingă,
de utilitatea şi necesitatea etc.etc.etc.mi-e silă.


_______________________________________
"In univers,doar relativul e absolut"

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Am sa va spun,dar in privat,atat cat stiu.Aici nu isi are locul.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
jucausull
apicultor

Din: Dej
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 114
salutari,
parerea mea:
cu sau fara cip nu mai ai cum sa le gasesti.
o metoda de a face bani pe spatele stuparilor cum zicea cineva mai sus.
cu fier inrosit in focse poate sterge, se chituieste arsura, revopsire si papa identitate, sablare cu nisisp si papa vopsea. tineti minte ca romanul e inventiv si se adapteaza.
numa bine si sarbatori fericite in continuare


_______________________________________
~~ Mierea e Polenul amestecat cu Lacrimi de Albina ~~

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Identificarea stupilor exista in orice stupina.Ea se face pentru evidentele proprii,si nu expre' pentru hoti.
Problema se pune daca voi fi obligat sa o fac si pentru evidentza altora...sau nu...
Si DACA ajung la concluzia ca mi-e mai bine sa o fac(desi sunt sceptic deocamdata),asi prefera sa o pot face si in regie proprie,sau daca se cere standardizare...sa fie lesne de tot,pentru orice apicultor,daca nu chiar moca.Ca nu eu vreau standardizare...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Am cazut pe ganduri zilele astea.
Sotia'mi pune un sac in mana cu hartii si unul cu plastic.Ambalaje sortate de la pachete,dulciuri,surprize etc.Chestiuni colorate frumos , pe care inainte de '89 le agatam-lipeam prin toata casa la loc de cinste.Reclame,culori,imagini idilice etc etc.Oglinjoare si piepteni ca la amerindieni.

Cazut pe ganduri, incerc sa compun drumul produsului de la producator la consumator.Lung.Da...lung si anevoios.La fiecare "halta" a produsului se mai adauga ceva procente la pretul final.La gunoi ajunge 50-70 % din pret.Mas media,imagine de ambalaj,promotii,strategi de piata intermediari, Eg,Eg mic ,EG foarte mic si distribuitor  pe magazine etc etc.

Poteca asta prin care trece produsul finit gata, e flancata de cravate si gulere albe.Se zice ca 50 % din cei ce muncesc, nu produc plus valoare.Ci doar incarca produsul cu ...te miri ce.Gunoi .Reclama (minciunici ce le inghitim cu drag si zambet larg) cu grad mare de poluare.

Mierea nu face nota discordanta.Gulere scrobite incarca schema de productie, sistemul de ambalare,de etichetare,control calitate,etc etc.

Nu inteleg si pace un lucru simplu.Cum se face ca un om ce produce miere,rosii,lapte sau ridichii, munceste zilnic de generatii si nu reuseste sa scape de grija zilei de maine.
Nu inteleg.Trebuie sa munceasca si noaptea? Ca munceste prost ar trebuii sa aibe ce manca maine macar.Daca munceste bine ar trebuiisa faca si un concediu.Si tot asa.

Inainte de industrializare , munceai in sezonul activ si mancai toata iarna.Acu...ciuciu.

Acu, colac peste pupaza vine crotalierea.Baza de date,sculele de citire,armata de cucoane ce sorteaza-actualizeaza.Cladirile si  Jipurile (niste IMS-uri mai scumpe)de colindat coclauri.Mierea data spaga ca ai distrus un cip cu lampa de flambare.
Albina va culege si pt acoperirea acestor cheltuieli? Sau din dulceata mea mai trebuie sa-si linga cineva deshtele??


Ma duc sa arunc la gunoi ...un bidon de miere sub forma de reclame.

Boul din jugul necrotaliat.

PS Nu stiu cum sunteti voi dar eu nu pot desface nici un ambalaj decat rupt sau despicat cu ceva taios.Partea proasta e ca astia fac niste ambalaje din ce in ce mai tari,Ma dor dintii si unghile pana mananc un biscuit amarat sau ma dor destele pana desfac patentul de care am nevoie sa pot desface cutia in care e un Taker de ex.

Modificat de pupemea (acum 13 ani)


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 13 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Eu cred ca inca nu sa inteles directia, astfel       ''Eu(dl.Dobrescu) m-am gandit ca daca oricum se vor cheltui(statul) niste bani ptr a achizitiona placute de identificare...''

Identificarea este aproape.
Cel putin cei care au beneficiat de SAPARD, 141, 112 si alte forme de sprijin vor fi primii cobai privind identificarea.

Intrebarea este: pe noi ne-a intrebat cineva privind PNA, Ghidul de bune practici?
Nu.
Cei care ne reprezinta au interese, bune, rele, om vedea.
Parerea mea e ca palmasii vor avea de castigat de pe urma identificarii .


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041

valter a scris:

...
Parerea mea e ca palmasii vor avea de castigat de pe urma identificarii .


si ce anume mai precis si mai concret vor castiga?


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
"palmasii" ...eu cred ca se refera la cei care intind palma(mana)...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Ce vreti ma? De sariti asa de .ur in sus.
Sunt in piata stupi invizibili...precum OZN-urile.
Astia beneficiaza de matci invizibile, de roi la ''parchet''si care ''vaslesc pe rame''.

Ori banii de la PNA, masura x si contra masura y vin prin ''Asociatia alcoolicilor anonimi''. bani care nu ajung la cei ce muncesc albina ci la cei ce numara, socotesc si legiuesc.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
foarte adevarat Valter .... dar pentru a opri falsurile este nevoie de cu totul si cu totul altceva decat "identificare".

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 13 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
asa o fi, ca parca prea cu suflet zici.

_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

...tu vad ca nu pui! 
Sa traiesti ca ne trebuiesti!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Vazui in Franta o stupina cu placute de identificare.
Oamenii nu se plang de acest lucru. Ba din contra primesc la fiecare inceput de an placute necesare familiilor sau roilor ce preconizeaza a fi formate. Au obligatia sa predea in fiecare debut de sezon placutele familiilor care au decedat in perioada de iernare.

Ori de ce la noi n-ar merge un astfel de sistem?


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

valter a scris:

Vazui in Franta o stupina cu placute de identificare.
Oamenii nu se plang de acest lucru. Ba din contra primesc la fiecare inceput de an placute necesare familiilor sau roilor ce preconizeaza a fi formate. Au obligatia sa predea in fiecare debut de sezon placutele familiilor care au decedat in perioada de iernare.

Ori de ce la noi n-ar merge un astfel de sistem?

"vazui"-"vazusi"?...superb exprimat...sarutari de maini doamnei,ca a stiut sa se impuna!...banuiesc ca nu i-a fost usor cu exigentza ta.

Revenind la subiect.Este o metoda ce s-ar incadra la ceea ce consider si eu...

Dila Daniel a scris:

...Si DACA ajung la concluzia ca mi-e mai bine sa o fac(desi sunt sceptic deocamdata),asi prefera sa o pot face si in regie proprie,sau daca se cere standardizare...sa fie lesne de tot,pentru orice apicultor,daca nu chiar moca.Ca nu eu vreau standardizare...


Dila Daniel a scris:

...2-a doua etapa,ar fi sa se dezbata public,si ajuns la un consens,asupra metodei de identificare,in cazul in care este necesara si apicultorul opteaza pentru ea.
Trebuie sa fie lesne,ieftina si elastica...Adica sa nu ma puna mereu pe drumuri la fiecare adaus sau minus de familie de albine sau roi din stupina proprie.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
mihaimsibiu
apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 153

Cristian IONITA a scris:

foarte adevarat Valter .... dar pentru a opri falsurile este nevoie de cu totul si cu totul altceva decat "identificare".

da este nevoie de alta tara  


pus acum 13 ani
   
culai
apicultor

Din: Pascani 1958
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 94
Sarbatori fericite la toată lumea .Din 90 şi pīnă astăzi toate impozitele, taxele,tvaul,accizele, ne-au fost  luate pt a o duce mai bine. I-am votat pt asta şi īncă īi v-om mai vota. Oare cīt timp v-or mai beneficia de girul nostru?

_______________________________________
sa nu vă ajungă butoaiele

pus acum 13 ani
   
teinegru64
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 346

Dila Daniel a scris:




_index
Nicule roaga-te sa nu vada filmul Lucian.

Modificat de teinegru64 (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 312
Intotdeauna sunt si solutii simple si, cred ,agreate de marea majoritate.pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Spunea d-l Oros, ca la Montpelier se vindeau foarte multe astfel de dispozitive. Sunt utile cand lucrezi cu un centru de colectare a mierii in comun, sa nu se incurce ramele sau corpurile.

Eu cand mi-am cumparat primele familii de la nasul meu, socrul si-a recunoscut multe din ramele donate. Avea el un semn aparte pe fiecare rama. El i le-a dat gratis, iar eu le-am cumparat. Asta este.


pus acum 13 ani
   
jucausull
apicultor

Din: Dej
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 114

valter a scris:

Eu cred ca inca nu sa inteles directia, astfel       ''Eu(dl.Dobrescu) m-am gandit ca daca oricum se vor cheltui(statul) niste bani ptr a achizitiona placute de identificare...''

Identificarea este aproape.
Cel putin cei care au beneficiat de SAPARD, 141, 112 si alte forme de sprijin vor fi primii cobai privind identificarea.

Intrebarea este: pe noi ne-a intrebat cineva privind PNA, Ghidul de bune practici?
Nu.
Cei care ne reprezinta au interese, bune, rele, om vedea.
Parerea mea e ca palmasii vor avea de castigat de pe urma identificarii .

"om vedea"
SIGUR PESTE TOT SUNT INTERESE,
si palmasi nu prea cred ca, castigafoarte rar.


_______________________________________
~~ Mierea e Polenul amestecat cu Lacrimi de Albina ~~

pus acum 13 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Cristi I zisasi ca ar fi ji alte solutii mai ieftine.
Baga una frate ca mor de curiozitate.


Ce as face eu.
Cu satelitu e clar...nu avem minciuni...deci dispunerea stupinei e clara.
As obliga fiecare stupar ca la ''minutul,ora, data stabilita de autoritatea'' sa-si faca propria poza sau poze la stupina cu un nr de x familii.''

Sa te tii atunci frate... unde-si baga ''mesterii'' placutele de identificare.
Normal ca in ''cur sul saptamanii respective'' tensiunea apiculturii romanesti va fi reala.



_______________________________________


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Fara interes nu ar fi progres

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la