APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dannutzza din Mehedinti
Femeie
25 ani
Mehedinti
cauta Barbat
25 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE / Paletizarea si incarcarea stupilor 2  
Autor
Mesaj Pagini: 1
mircea_bog
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1348
Continuarea topicului



radudulau a scris:

http://picasaweb.google.com/104081989042497656903/Apicultura#

asta e cred eu adresa.
astept comentarii




radudulau a scris:


balanescuadrian a scris:

revin si eu legat de diferentele de pret! Romania -Franta

am o nelamurire... daca un procesator roman ofera pe mierea de salcam apicultorului 2.8 euro... chiar mai mult... cum sa existe aceasta diferenta.... sunt convins ca daca eu ca procesator ma duc cu mierea de calitate in franta voi obtine aproape acelasi pret ca ceilalti de pe acolo!  ca voi fi discriminat fata de producatorii locali este alta treaba..dar in principiu realitatea arata asa.... miere de salcam cumparata de procesatorul roman = 3euro...in afara cu siguranta o vinde cu cel putin 1-2 euro / kg in plus...conteaza si provenienta dar ..coteaza doar intermediarii si cantitatea in afacerea "MIEREA"

o regula economica spune..cu cat intr-un lant economic sunt mai multi intermediari cu atat pretul final creste!

cum pretul final nu poate creste ptr ca nu noi il controlam....ghiciti unde scade?!

diferenta de pret mai rezulta si din cantitatile pe care le pot oferi producatorii romani.. daca un francez ofera 100 tone..in romania este nevoie sa se adune cativa producatori mari sa ofere o astfel de cantitate!

imi dau si eu cu parerea!



sa traiesti adrian,
rationamentul tau nu e gresti in totalitate, asa ca o sa iti spun numai unde vad eu o mica problema.

tu , ca si tata meu, nu vreti sa intelegeti ca doar pe voi va intereseaza calitatea ca si argument comercial. pe achizitorul care cumpara 1000-5000 tone pe an, il intereseaza dpdv ca daca nu e calitate nu o cumpara, dar atat.
ca a ta e mai buna, ca a lu francez sau a lui grec sau norvegian, lui i se rupe;
in schimb daca mierea norvegianului e reputata ca face scula tare si tine baba treaza toata noaptea si se vinde cu 25euro kilu, atunci da, da banu.
mierea romaneasca nu e reputata cu nimic. orice ai spune tu, si oricine altcineva, consumatorul final, ca tine si mine, ala face legea in supermarket si peste tot in lumea comerciala,a comertului, clientul final nu stie ca mierea de salcam romaneasca o luat medalie la apimondia, ca e in general de o calitate buna, ca intradevar se face miere de salcam in romania( ca sa parafrazes mierea de salcam made in hungary de care spuneam si mo prealuat andrei).

asta poate ca intelegi, si si mie mi greu sa accept, dar asta e realitatea.
sa luam doar mierea de salcam, ungurii fac doar aia. in rest merge la "porci" ca sa zic asa. ei doar asta pot vinde. ei nu fac tei, munte, fandeata, si altele ca la noi. deci la toate astea internationale pe unde am fost, ungurii sunt prezenti, ca sa nu iti spun ca daca scrii la "aca" maghiara, cineva chiar iti raspunde si vb cu tine. la aca din romania poti sa scrii ca de, ei nu raspund la oricine. citeam azi intr-o revista ca din 27 tari europene doar romania nu o raspuns la un sondaj referitor la mortalitatile albinelor peste iarna. din 28 romania nu a raspuns deloc, si 2 tari au raspuns ca nu au datele necesare. dar macar au raspuns, romanii, nu so sinchisit. si e vb de un forum european de protectie a albinelor, si care incearca sa faca ceva. se numeste EFSA, europeean food safety administration, si programul se numeste SNAT.

noi nu vrem sa intelegem ca pentru a vinde ceva, trebuie sa faci reclama. nu stiu, dar standul romaniei la apimondia anul asta a fost o debandada totala. eu mergeam pe acolo sa fac mishto de ei, ca in rest se mancau intre ei saracii. altceva ce pot sa iti spun, ca ma pierd in ganduri aici. ah , in rest ai dreptate, mierea romaneasca e de calitate, e buna e tot ce vrei, cantitati sunt, este si certificata bio, deci hai sa vindem. vii maine si mergem la 3 procesatori, nr 1 si 2 din franta si la Nr 1 din belgia, ca pe astia ii stiu. ah, si daca vrei vb si cu nr 1 din germania, ca daca tot urcam pana in belgia, ce mai e un pic de drum pana la nemti.
si eu va fac prezentarile, si astept sa vad cu ce argumente o sa scoti pretul de care spuneai tu. sunt tare curios, ca eu am incercat, si sunt un comercial f bun da nu am reusit. si chiar aveam miere de vanzare, 40tone salcam bio. anul asta ar da ei si 5 euro pe salcam fie bio sau ne bie, dar nu au de unde. toti ma sunau disperati intr-o vreme acum cateva luni, si in oct am mers printre altele in tara sa vb cu achizitori despre asta. am vb cu unu si m-am calmat. nu mai avea nimeni, in romania miere de salcam de vanzare, adica cantitate, pt ca ei o semnat contracte la inceput de an, si gata. nici moldovenii, ar mai fi fost o solutie sa aduc 80tone din ucraina si sa o trecem ca romaneasca, dar nu ar fi trecut la analize in franta, deci nu merge nici cu cioara vopsita.

acuma, eu vreau sa o vand cu 5 euro, dar nu am cum; o pun pe raft in magazin, si salcamul unguresc va fi de mult vandut pana o sa imi ia cineva un borcan de salcam romanesc. ti-am mai spus cum ajunge mierea romaneasca, in alt post, da nu ma crezi. mergi la marii procesatori, si o sa vezi. mierea romaneasca ajunge in mixuri cu miere de argentina, china, sau alte tari, pentru a adauga valoare celorlalte mieri. pentru ca comercial daca el ia mierea de ro la 4 euro kilu zic asa, si mierea din china la 3,4 daca face melanj 60/40 poate sa o vanda la 4 ca e predominanta miere din UE, adica de fapt pune miere de ro 40% miere de bulgaria sau ungaria sau polonia 30% si miere din china 30% daca nu chiar 40% si 20% alt ue, si scrie pe ambalaj miere predominanta produsa in UE, si e legal, dar mierea asta e la pret mic, si se vinde tocmai pt asta.

asa ca , cum spuneam , si poate gresesc, trebuie in romania, sa produci mai mult, da, sa reduci costurile da, aia nu inseamna ca reduci calitatea, deloc, din contra, dar reducand costurile tale, profitul tau, chiar si pe aia 2.8 euro creste. (anula asta la bio so dat 15lei, aia e dupa mine 3,5euro. e al naibii de mult ca cu asta am batut recordul din 2003 parca cand salcamul o fost 12 lei. e bine nu? 3,4 euro la 2,5 tone, eu zic ca 9000 euro in romania asa pe 100 de stupi la pavilion si din alea e bine nu? plus ce faci la munte si restul . si la anul, daca e miere de salcam, o sa stai cu ea in depozit, cum stau anu asta cu teiul, desi o sa il vanda pana la urma, da stau achizitorii cu teiul in depozit pt ca nu vor tei in west.


deci am ajuns sa depindem de west ca sa vindem mierea, pentru ca , cum explicam in alt post, fi atent baiatu, apicultorul roman e prea ocupat sa isi promoveze produsul iarna, prin scoli, in orase prin cercurile de prieteni etc etc.
ei, eu daca as fi apicultor in romania, as incepe de aici. si apoi as vedea cum pot sa vand mierea mai departe. toti la noi in tara alearga sa vanda pe auro. norocul afaceristilor, e ca romanul nu stie ce e ala deficit de cont curent, balanta de plati la import export, si alte termene din astea tehnice care nu intereseaza pe nimeni, in schimb cand se scumpesc toate si nu mai aveti ce manca in tarisoara aia noastra, sa va amintiti ca importam mai mult decat exportam si de aia leul pierde valoare, plus ca nu producem destul ca sa vindem la export, dar nu numai intr-o zona(ue) ci peste tot. din pacate majoritatea la noi s-au axat pe vanzari in uniunea europeana si restul lumii treaba lor. e o strategie gresita dupa parerea mea. dar noroc ca nu sunt la guvern, ca atunci nu puteam sa spun nimic.

tu spui ca o vinde cu 1 sau 2 euro in plus. in anumite situatii da, f rare, si alea sunt bacsisul lui. in medie iti spun ca analizele, butoiu, transport, incarcat descarcat, credit la banca, pt un kg de miere ar ajunge la 40 centi. daca anu asta or dat pe miere 3,5 si mai adaugi 40centi , iti pot spune sigur ca mierea romaneasca so vandut la 4-4,15 livrat aici. si cei care o facut lovitura o fost aia care o avut bani, si o putut degaja fata de contractele semnate de ei la inceputul anului. adica un camion sau doua, si le-o dat la 5 euro. am auzit si ca la apimondia cineva o vandut doua camione la un pret f bun, asta pt ca cel mai mare procesator francez o avut un lot de 40 tone retras din magazine. o gresit reteta, in miere european ao gasit antibiotic chinezesc. )
se mai intampla.
si daca credeti ca doar astia de aici fac amestecuri din astea, va spun eu ca sunt is la noi autohtoni care le fac, si la noi sa minti pe eticheta, e normal, pe cand aici e f ff grav. deci credeti ca se jeneaza anumiti procesatori din romania sa faca chestia asta? va asigur ca nu. in plus, cautati in statistica importului romanesc, pe codul mierii, pe care nu il stiu acuma era ceva cu 90 da nu mai stiu. da intrebati un pic la vama. pana una alta iti pun statistica, pe care de altfel am mai postat-o aici, din 2008. sper sa mearga si sa se vada bine ca pe locul doi mondial cica e ungaria.
e un raport oficial, publicat de ubi france. cat se poate de serios. daca nu se vede dati-mi mail si vi-l trimit.






ANITEI a scris:

Buna! Tin sa apreciez mai intai zelul si priceperea cu care incurajati emanciparea apiculturii si mai ales a apicultorilor din tara. Referitor la ultima foto am o intrebare.
Cred ca folositi rame fara umerase dar in partea de jos nu sunt fixate deloc? Nu e problematic la transport , nu se misca? Intreb pt ca \"gestionez\" 1200 de rame inca de incheiat fara umerasi si as fi vrut sa le fac alte laterale cu umerasi decat sa pun distantoarele acelea din tabla.Care este parerea dvs. cum e mai bine?
Multumesc! O zi buna!


_______________________________________

Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se.
O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !

pus acum 13 ani
   
mircea_bog
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1348
Va rog,  inainte de a posta poze foarte mari....incercati sa le micsorati.
Se poate bloca pagina topicului (ca in acest caz).


_______________________________________

Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se.
O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !

pus acum 13 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
ne-am mutat aici!

radule ai mare dreptate.... eu m-am referit doar la pretul mierii nu si la costurile procesatorilor! (nu cunosc preturi...de aceea am zis 1-2..ca este 0.5 ..nu cunosc)

de aceea am si zis ca procesatorii sunt importanti ptr apicultorul roman... nivelul nostru ne impiedica sa plecam singuri cu mierea in afara! (dar anul acesta a demonstrat si importanta  apicultorului ptr procesatori..sper sa fi invatat ceva si ei!!)

sa iti povestesc de reclama in romania:
1. Fluturasi.... distribuiti...nu m-a sunat nimeni ...oamenii neincrezatori, sau poate n-am insistat eu cat trebuia!
Culmea ironiei... un vecin de la mine din bloc cumpara mierea de la mine printr-o ruda de-a lui, coleg de serviciu cu soacramea!! fluturasi am distribuit in bloc..dar NEINCREDEREA, altceva nu cred ca este!

2. Borcane cu miere data gratuit!...asta functioneaza cel mai bine (ptr mine).. am dat sa manace la pauza de masa cu colegii!! ..dar tot ai nevoie de un prieten sa te recomande!

3.Rude care sa iti faca reclama...nu am multe rude!

ma intreaba un client de mierea necristalizata care in borcan fiind, cand intorci borcanul nu curge! ca aia este de calitate...restul nu!! ... lipsa de informare isi spune cuvantul!

treaba cu mierea prin scoli..este o idee noua! (nu m-am gandit recunosc)


alte idei de reclama mai ai?..spune aici sa eficientizam munca!


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Uite aici inca uina Adriane: anul asta am printat 50 calendare  apicole A4 cu 12 file, ideea si design-ul lui DD de anul trecut.  Rubrica "stiati ca" si daca ati consumat produse apicole, clar evidentiata, informatie diferita in fiecare luna pt a creste informarea clientilor.

M-a costat 6,9 lei unul (daca luam o felicitare de Craciun, poate dam mai mult). L-am trimis multor prieteni, la birou in RO, clientilor principali, etc.

Alta chestie, desi nu am cantati mari de miere, mi-am produs propriile etichete (la acelasi studio de design) pt toate tipurile de miere, propolis, polen, fagure, etc.  Pe etichete am un text micut cu descrierea mierii si efectele ei (sorturi).

Etichetele si calendarele indica un site unde intentionez sa postez informatii de cultura apicola pt consumatorii de miere  in sensul de ai educa pt consumul de miere.

Nu stiu, sper sa ajute si chestia asta... Calendarele oricum au facut impresie foarte buna


Acum realizez ca de fapt sunt off-topic.. Daca deranjeaza, scuze, rog a se muta.


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
Mishu05
apicultor

Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
Cred ca titlul este un pic departe de ceea ce a inceput sa se discute aici. Confirm si eu lipsa totala de incredere si mai ales de educatie alimentara a consumatorului roman.
Vind mierea intr-un spatiu destul de vizitat de persoane aflate acolo cu alta treaba si sunt intrebat destul de des: dar de ce este zaharisita? dar de ce costa atat ( 15 poli, 20 tei, 25 salcam) , la magazin e mai ieftina !
Sunt obisnuit sa duc munca de lamurire cu oamenii de vreo 12-13 ani ( vanzari calculatoare) insa aici, in apicultura e de munca tata..e de munca enorm. Dupa 1 an si jumatate de vanzare de miere ( cateva sute de kg, spre tona asa, nimic senzational) sunt ferm convins ca mierea se poate vinde in Romania numai pe baza increderii intre cumparator si stupar, in cel ce produce sau in persoana care i-o aduce de la stupar.
Altfel, lumea cumpara miere ca si orice alt produs: unde e mai ieftin, acolo se duce. Conceptul de cristalizare, de pret de achizitie procesator, de calitate, etc..le cam sunt straine. Devin sensibili doar cand cumpara pentru copii sau pentru batrani sau au probleme de sanatate , doctorul le-a recomandat miere si vor sa cumpere ceva neaparat natural, le e frica sa riste cumparand de la magazin. Iarasi, perceptia mierii ca si medicament mai mult decat aliment.
La celelalte produse apicole de care sunt intrebat in general intreaba pentru ca au auzit ei de undeva ca e "bun" ( faguri, propolis, laptisor de matca). Pot confirma ca dupa ce a aparut Monica Tatoiu la tv au crescut intrebarile de "laptisor de matca + miere salcam" mai ales din partea femeilor. Dupa cateva luni au scazut spre 0, s-a fasait treaba, adio nevoie de chestii din astea..
Echo, ideea ta cu pliantele este laudabila o sa incerc sa fac si eu si sa le distribui, sa vad reactia.


_______________________________________
Poze apicole si nu numai:

pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Radu, Andrei, ce culesuri ataca francezii vostri si cu ce incarcatura la ha?



pus acum 13 ani
   
MyBees
apicultor

Din: Bucuresti/Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 365
oare radudulau a sesizat ca topicul a fost "mutat" si nu doar inchis? Am sesizat ca nu a mai scris nimic aici... Se trimite un PM ceva, in cazuri din astea?

Modificat de MyBees (acum 13 ani)


_______________________________________
Daca vantul nu sufla in panze... vasleste! 
---
Pozele mele: Flickr

pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Se descurca el!

Iata altceva delicios:





pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
tot despre joaca cu 400 familii...

aici, usor comic:





Modificat de lucky5strike (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
... una peste alta, asemenea utilaje cer vetre proprii si cel putin teren de manevra ca-n palma.

Inca odata sunt de remarcat lazile, simple, fara complicatii. Ori le e lene, ori e scumpa tabla, ori le e frica sa nu le fure capacele... ideea e ca nu vad ce numim pe aici capac.

La noi cu asa ceva nu stiu cum faci fata.



pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
Buna remarca privitoare la capace!
de cand a reinviat" acest topic, sigur m-am ales cu ceva, cu o serioasa rezerva privind necesitatea capacului telescopic...

Modificat de alt stupar (acum 13 ani)


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Da, Adrian, dau de gandit unele lucruri...

Cateva aspecte pe care le-am retinut sau mi-au fost relatate:

- in California se deplaseaza anual circa 1 mil. de familii de albine (40% din efectivele SUA) pentru culesul la migdale; vorba vine cules, polenizarea acestei plante. Este mare afacere acolo cu aceste migdale, sunt cultivate pe 600.000 acri, cam 250.000 ha, si se obtine 80-90% din productia mondiala.

- s-ar parea ca migdalul infloreste prin februarie, oricum, pana in luna martie. Serviciul complet de polenizare dureaza vreo 6 saptamani. Aici m-as opri putin. Am inteles ca se practica o incarcatura de 5 familii la ha. La fermele respective, ma indoiesc ca albina ar avea posibilitatea de a gasi alt tip de polen. Cred ca migdalul e o specie cu polen cam tare pentru familii... Daca e adevarat, daca au polen monofloral, cu oarecare toxicitate... incercati sa va imaginati dezvoltarea de primavara la noi, dar pe baza de polen de tei... parerea mea, sa nu se mai mire ca au CCD sau neplaceri de acest gen.

- ce e important, aportul albinelor este apreciat si... se plateste bine. Din unele surse, am inteles ca pentru polenizare se ofera si 150$/familie.

- in SUA sunt aprox. 2,7 milioane familii (in scadere de la 3,5 mil. in 1990), productie de miere in 2009 cam 65.000 to. Productivitatea ar bate spre 40/familie.

- profesionistii sunt in general apicultori de 3-4 generatii. Cea mai mare companie are 70-80.000 de familii.

Ce parere aveti?



pus acum 13 ani
   
luci
apicultor

Din: DEVA
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 140
"in SUA sunt aprox. 2,7 milioane familii (in scadere de la 3,5 mil. in 1990), productie de miere in 2009 cam 65.000 to. Productivitatea ar bate spre 40/familie."

65000000/2700000=24 daca nu gresesc nu 40


_______________________________________
Ps 139.16 "Cînd nu eram decît un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rînduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele."

pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Ia te uita, am impartit efectivul la miere, in loc sa fi procedat invers 

Corect e 24 kg/familie!



pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
anul trecut migdalul era platit cu 200 dolari. la media de 6 rame in sus.
nu uita ca eu am facut asta o perioada de timp.
am vazut ca so schimbat topicu aici si nu inteleg de ce.

un an nou fericit si spor la munca.


pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
La multi ani, cu sanatate!

Despre fostul topic, simplu, uneori cate un topic foarte solicitat si incarcat cu poze mai da erori. S-ar putea sa nu se mai poata redeschide; orisicat, ce facem aici, facem in aceeasi directie.

Eram curios daca se considera polenul de migdale calitativ pt. dezvoltarea albinei? Polenul monofloral nu prea e indicat.
200$ e chiar mai bine. Dar probabil sunt preturi negociate. Ce nu inteleg, prin 6 rame media e de inteles o familie cu 6 rame de puiet sau... 6 rame? Ca fermier m-as gandi la 1!
Cea mai mare ferma din SUA am inteles ca a trimis la polenizare 140 de tiruri chiar anul trecut. Voi cati stupi puneati in mod normal pe un trailer?

Pot spune ca multi sunt extrem de reticenti la subiectul pus in discutie aici. Acum de sarbatori am purtat discutii pe domeniu apicol, si cu initiati in apicultura, si cu incepatori - aici tin sa precizez ca suntem deja cu unul mai multi. Am mai "facut " un apicultor, in fine, se va apuca in primavara...

Chestiunea cu paletizarea e privita cu mari rezerve, pe considerent ca exploatarea de acest tip este imposibila, neadecvata lucrului cu albina sau, in caz ferice, o solutie care nu bate cu posibilitatile de acum.



Modificat de lucky5strike (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Sa punem si video-ul acesta unde-i este locul.

Se cara cuiburi, cate 16-20 odata... Interesant modul cum fundul paletului se fixeaza pe capacul de lemn (?) al stupului.



_embedded

Modificat de lucky5strike (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Este lemn pe lemn care fixeaza chiar mai bine decat lemn pe metal.
Interesant ca stivuitorului i-au montat o roata pivotanta pentru a echilibra utilajul la ridicare de greutate la inaltime mare.


pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Una peste alta, americanii nostri nu prea se complica cu tabla galvanizata pe capac.
Nici placuta de zbor... Lazile sunt imbinate bine.

8:40... au totusi fund lazile, dar, cum ar spune janese, "unde e ma sita varroa?"



Modificat de lucky5strike (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
cateva imagini.

incarcarea stupilor cateva imagini.

35.4KB


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
mini

incarcarea stupilor mini

68.3KB


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
mini2

incarcarea stupilor mini2

49KB


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
mini3

incarcarea stupilor mini3

50.5KB


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
si ceva mai serios 

incarcarea stupilor ceva mai

32.6KB


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
made in us

incarcarea stupilor made

48.2KB


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
si unul pentru scandal mare

incarcarea stupilor unul pentru scandal mare

62.4KB


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

proapi a scris:

Este lemn pe lemn care fixeaza chiar mai bine decat lemn pe metal.
Interesant ca stivuitorului i-au montat o roata pivotanta pentru a echilibra utilajul la ridicare de greutate la inaltime mare.




este un bobcat. un adevarat.
roata pivotanta este pentru mobilitate. cand vrei sa ai mobilitate mai mare, ai o maneta in cabina si cobori roata. cu cat o cobori mai mult cu atat e mai mobil. daca ai observat rotile din spate abia ating pe jos.


pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
buna ziua,

pacat ca nu mai merge topicul vechi, pt ca acolo am pus toate clipurile astea si inca altele in plus.

lucky, polenizarea se plateste pe contract. de exemplu, 200 pentru tupii cu media de 6 rame de albina sau mai bine, avand in vedere ca 99,9999 % din lazile americane sunt in langstroth, deci 3 rame langstroth =2 dandant si ca in lazile lor de obicei au 8 sau 10 rame. 8 pt ca avand in vedere ca la migdal nu prea fac mare branza si ca albinele risca sa moara de foame unii pun hranitorul in ele in caz urgenta sa poata actiona. noi de exemplu asa faceam cu stupii care ni se pareau mai expusi.
noi inainte sa plec am pus in polenizare, cum vezi tu acolo in video, (fac o paranteza, pe Lyle il cunosc ) undeva la 24000 familii. nu toate erau a noastre, si cand spun noi, eram mai multi care lucram. dar descarcam si plasam in livezi si pentru alti stupari care trimiteau ccamioanele din celalalt capat al SUA. contra unei sume modice, la vremea respectiva era 7 dolari/familie.

pe un tir, poti sa pui acuma depinde de configuratie. ca in video cu bob cat, cand pui lazi fara magazii, poti sa pui cam 600. la 5 inaltime.
in mod normal stupi cu magazie poti sa pui mai putin. parca undeva la 512. apoi depinde si de camioane si de lungimea platoului. pe unele poti pune doar 404 sau 480 depinde.

noi aveam si bobcat si swinger 2500. e in pozele lui bambucha, cel articulat la mijloc. achuma ii spune humer bee parca si lo redus la 1600. dar e excelent. eu cu tot ce am lucrat in stivuitoare, e cel mai ok.

placa varoua, nu prea stiu ei ce e aia. in ideea ca costa f mult ca sa ii pui placa varoua la 16000 de colonii. sau la cate ziceai tu acolo ca ducea ala, 140 de camioane, adica undeva la 70000 familii. eu cunosteam un tip care avea 50000 si nu era cel mai mare, deci e f posibil, si auzisem de o familie care avea peste 100000 de familii. asta era acum 5 ani.

proapi are dreptate, lemnul pe lemn nu aluneca, decat in rarele ocazii cand e vopsit si a plouat. dat in geneeral nu se vopsesc. paletul faci oficiu de plansa de zbor.


pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
ce tot incercam eu sa spun si in topicul precedent, este ca orice metoda ai adopta trebuie calculata economic. ca un director de firma care isi calculeaza investitiile si rentabilitatea afacerii.

am incercat sa pun o poza sus cu un palet american da nu am reusit.

in plus, aceste utilaje grele sunt f bune in sua, unde ai si camioanele cu care sa le transporti si ai si terenul unde sa te desfasori cu ele. la  noi in unele zone abia daca poti sa te intorci cu camionul ce sa mai si descarci cu bobcatu. in plus e o investitie f mare, paletizarea, si pe langa faptul ca o calculam noi bine, ca suntem baieti destepti, ar trebuii poate a stim si cum sa o calculam. e poate un concept destul de bizar si care e greu de inteles, dar daca nu stii ceva , ar fi poate mai bine sa intrebi pe altii, care stiu, sau sa mergi sa te formezi.

mai incerc o data sa pun poza sper sa mearga

Modificat de radudulau (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
mihai_florin
apicultor

Din: Mures
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
Nu reusisem sa citesc tot din paginile anterioare, va mai fi posibil oare?



Multumesc!


_______________________________________
Oamenii ar putea invata multe de la albine

pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
In Australia se plateste 70$ pe stup la polenizare la rapita.
Camionul e dotat cu o macara hidraulica si se incarca cate un stup odata. Stupii au fundul conceput ca un mini palet.

incarcarea stupilor australia plateste 70$ stup polenizare rapita. camionul dotat macara hidraulica

45.6KB


pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
Pt bobcat se monteaza in 2 minute o rampa ca sa coboare. comionul e incarcat cu corpuri de miere care merg la stors.

incarcarea stupilor bobcat monteaza minute rampa coboare. comionul incarcat corpuri miere care merg

43.7KB


pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
Macaraua hidraulica pliata. Sper sa revin imagini, cu macaraua in functiune.

incarcarea stupilor macaraua hidraulica pliata. sper revin imagini, macaraua functiune.

53.7KB


pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
camionul e incarcat cu 312 stupi pt polenizare. in mijloc e bobcat-ul folosit la incarcare/descarcare. Australia.

incarcarea stupilor camionul incarcat 312 stupi mijloc bobcat-ul folosit australia.

39KB


pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
acelasi camion pregatit pt o alta actiune.

incarcarea stupilor acelasi camion pregatit alta actiune.

56.8KB


pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
Revin cu o poza cu macaraua in functiune. Bratul are 5-6m lungime.  E folosita pt a incarca un stup odata. Stupul are fundul conceput ca un minipalet.
Cred ca acest gen de macara e o solutie viabila in Romania. Si cred ca poate fi facuta in Romania de niste persoane cu talent in domeniu. Este un atelier in BM unde cred ca se poate reproduce asa ceva.   

In poza se incarca roi artificiali (albine la pachet), export din Australia catre SUA.

incarcarea stupilor revin poza macaraua functiune. bratul are 5-6m folosita incarca stup odata.

73KB


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
Aceasta macara,este cunoscuta sub numele de Easyloader,si cu google gasesti multe despre ea.
Intradevar ar fi interesant si util,daca s-ar face si la noi...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 256
La 9900 de euro fara TVA nu cred ca si-o permit romanii

_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 13 ani
   
themadbee
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 14
Cand ma inotrc in tara o sa interesez de un pret estimativ, pt o varianta autohtona. poate simplificata un pic. ce-a mai complicata parte a macaralei e sistemul de pliere, la care nu ii vad rostul, asa. Sigur se poate face mai simplu si ieftin.
Oricum , in cazul meu, poate in 2 ani o sa-mi pun problema reala, de a achizitiona un astfel de sistem. 

In 2008 am vazut in Suedia o macara in genul acesta la 2500E, second hand, functionala (poate constructiv era mai simpla, dar avea acesi sarcina si cam aceasi lungime la brat).


pus acum 13 ani
   
simonfi
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2
salutare, pt cei care dispun de niste banuti , la Timisoara gasiti si asa ceva......
niste banuti inseamna 6000 euro si anume incarcator frontal cu furci europaleti ridica pana la inaltimea de 3m si 600kg

incarcarea stupilor salutare, cei care dispun niste banuti timisoara gasiti asa banuti inseamna 6000

59.4KB


pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

apislav a scris:

La 9900 de euro fara TVA nu cred ca si-o permit romanii


sa traiti, apislav tva-ul nu se pune pentru ca e intracomunitar. si sa stiti ca se pot accesa subventii pentru asa ceva. acuma sincer, tu dupa ce ai lucrat cu stivuitor, ai avea de gand sa te intorci la asa ceva, adica macara sau pavilion si din alea?

un an nou fericit la toata lumea, si toate cele bune in 2011.
va salut

cand o sa ma eliberez putin mental o sa mai postez si eu ceva pe aici, ca vad ca delireaza lumea fara mine si nu prea imi place sa fiu lasat deoparte.

ciao bao


pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
cat mai costa un roi la noi domnilor?sunt curios?

Modificat de radudulau (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 256
Domnule Radu, stiti ca majoritatea apicultorilor romani detin PFA-uri neplatitoare de TVA si daca doresc sa achizitioneze un asemenea utilaj trebuie sa plateasca si TVA-ul.
Nu am de gand sa renunt niciodata la motostivuitor, din contra trebuie sa-mi adaptez paletii si stupii astfel incat sa ii incarc mai repede(sa nu mai joace stupii pe paleti ).
Apropo cum se comporta motostivuitorul cu paleti de 6 stupi?
Singura obiectie care o am la utilajul meu, este ca nu se pot manevra furcile stanga-dreapta. 


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
stiu, din pacate. dar solutii sunt

nu iti recomand palet cu 6 pentru ca e f greu de lucrat la stupul din mijloc. trebuie sa stai in fata intrarii si se depopuleaza destul de bine. sunt buni pe polenizare, dar nu pt facut miere. si la transport nu castigi absolut nimic.  stivuitorul daca are capacitate de 1 tona, se comporta la fel cu 300 de kg, 600kg sau 1 tona, el nu schimba nimic. cu cate mai greu cu atat e mai bun pe teren, nu aluneca si e mai stabil, apoi depinde la cat ridica. acuma ai si tu doua sezoane parca de experienta cu stivuitor, daca tin bine minte noi am mai discutat asa in viteza inainte sa iti iei asta cu senile si ti-am spus ca e incet si greoi de manipulat. pe roti e mai bun, crede-ma ca am condus de toate si pe senile daca mi-l dai nu il iau. cu miscarea furcilor, ai aceeasi problema la bobcat si la alte stivuitoare, care nu fac miscarea asta laterala, care e f utila si iti permite sa fii mai putin precis la incarcare. acuma depinde doar de tine ca sa devii mai bun in miscare incat atunci cand vii spre camion sa ajungi in unghiul care sa iti permita sa intri la fix langa celalalt palet. nu stiu cum ti-s prinsi stupii pe paleti, pentru ca nu am vazut poze cu sistemul tau, dar sunt f multe solutii, trebuie doar sa vb cu colegii, poate vine unu cu o idee. eu am cateva daca vrei sa le auzi, dar as vrea intai sa vad cum ai tu fixati stupii. si in plus, cu tancul ala al tau, e normal sa nu ai confortul unor cauciucuri, deci e obligatoriu sa sara un pic pe paleti la fiecare denivelare. eu iti propun ca o idee de iarna asa, sa gasesti pe cineva sa iti faca un fel de presor cum e pe bonapi sau pe anumite modele de stivuitoare de la matrans. ala te-ar ajuta fara sa treb sa schimbi prea multe la ce ai tu acuma.


spor la treaba

ciao


pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
ai vazut ca am pus ceva poze aici

pus acum 13 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 256
Vreau sa lucrez cu palet de 6 pentru ca mie imi incap cate 5 pe masina si am fost nevoit al cincilea rand sa il pun la mana( cam 40 de stupi) si nu e normal.Am vazut in pozele tale paleti de 6.
Motostivuitorul meu ridica 550 kg si are presseur.De miscat, se misca foarte bine, are 5 viteze.Problema e cu denivelarile de pe terenurile din Romania.
Stupii nu sunt fixati de palet ci doar stransi de presseur, insa nu e deajuns.Din cauza denivelarilor se misca stupii de pe paleti si apar accidente.

Modificat de apislav (acum 13 ani)


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 13 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 256
In Franta prin Programul National Apicol se cofinanteaza utilajele pentru transumanta.
  -

Modificat de apislav (acum 13 ani)


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 13 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 256
4600 euro 70-150 fam
23.000 euro minim 150 fam


Modificat de apislav (acum 13 ani)


_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
azi am primit noul bac de parafinat materialul.
din inox, nu mare smecherie, dar e super.

va pun un video sa vedeti


_gdata_player

nu sunt eu in video, ci un angajat


pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Intrebari:

1. Care ar fi consumul de parafina pe lada, la 100 de lazi, Dadant, fara caturi?
2. Se mai adauga alte substante in fiertura?
3. Ce parere ai de sursa asta de parafina, se aseamana cu ce utilizati voi?... sunt mureseni de-ai tai, de altfel -
4. Peste cati ani se repeta operatiunea?

PS: roi pe 4-5 rame, cam 150-200 lei, functie de putere, perioada, factura, oricum, nu prea trec de 50 de euro, mai pe limba ta de acolo...



Modificat de lucky5strike (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
salut Lucky
  ca sa iti raspund la intrebarea ta. si ceea ce vand aia la mures, cred ca se foloseste in alt fel si pentru altceva. situl asta e primul care mi lo dat la google, si pretul acela nu e cel la care o cumparam noi, deci e doar ca sa vezi cum arata. e exact ca aia de se folosea la noi pentru hranitoare de exemplu.
consumul de parafina asa din cap nu il stiu, dar prima data cand o sa bagi lemnul in parafina o sa suga mai mult. pentru o suta de stupi iti trebuie cam 100kg cred eu. nu sunt sigur. incearca si tu, pt ca mie mi greu sa calculez asta, ca in bac la mine intra cam 200kg si completeaza zilnic baietii.
fiertura nu contine nimic altceva decat parafina. unii zic ca e musai sa puna sacaz in ea, altii ulei de nu stiu ce, si tot felul de altele, dar noi punem doar parafina curata, fara apa sau altceva. mai ales ca cu bacul asta nou merge brici treaba.
operatiunea se repeta cand stupul sa zic asa care era in lada, adica fam de albine moare, deci materialul revine la atelier, si cand e nou. sau daca stupul care a fost in el era cu loca, am distrus colonia prin foc, si cu parafina omori loca. altfel nu ai nevoie de a lua medicamentul o data la nu stiu cat timp. intra f bine in lemn, cam 5mm, deci poti sa stai linistit ca nu putrezeste.
merci pentru preturi. ciao ciao


pus acum 13 ani
   
pedro
apicultor

Din: ARAD
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 139

radudulau a scris:

azi am primit noul bac de parafinat materialul.
din inox, nu mare smecherie, dar e super.

va pun un video sa vedeti


_gdata_player

nu sunt eu in video, ci un angajat



te salut

ne poti da,tr rog, niste detalii de constructie ale bazinului de ceruit?

niste detalii si despre o pompa de transvazat mierea ,mi-ar fi de folos,din ce am vazut pe net sunt f scumpe

 


_______________________________________
Judecatile bune vin din experienta

iar mare parte din experienta vine din judecatile proaste

pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
hai noroc Pedro,

pai bazinul e din inox. in rest nu e nimic complicat la el. noi am vrut sa il facem asa, dar poti sa faci acelasi lucru intr-un butoi normal din metal, taiat in doua. pana acum noi in butoiaie parafinam. bacul nu are nimic special, nu are pereti dublii sau cu camasa de apa, e simplu de tot.

despre pompa intradevar sunt scumpe. cred ca noua e undeva la 2000 euro. mai multe nu pot sa iti spun pentru ca nu am ce nu stiu cum lucrezi tu, si daca ai intradevar nevoie de o pompa din asta. poate gasesti ceva la noi care sa coste mai putin. in mod normal ai nevoie de o pompa din asta ca sa misti mierea repede cand scoti macar 1,5 to pe zi, altfel nu vad la ce ai folosi pompa


pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
ieri am fost cu un coleg sa punem ceva stupi la polenizare. si l-am filmat un pic.





am dus doar 48 de bucati. colegul e incepator, si merge mai incet. in plus nu ne grabeam am inceput la 6 si ceva si la 9 eram acasa, cu tot cu stupii pusi in polenizare.

ce comentarii aveti?
salutatre


pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Polenizare la migdal.
Interesant utilaju', putin zgomotos.
Cat poate ridica?


pus acum 13 ani
   
pedro
apicultor

Din: ARAD
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 139
radule iti multumesc pt raspuns

te rog sa ma scuzi ca insist ,dar tu esti cea mai "apropiata "sursa de informare

POMPA!!! pe langa cantitatile de miere pe care le poate vehicula( si sa scoti dintr-un butoi 300 kg de miere ia ceva timp!) ma intriga diferenta de pret intre o pompa pentru orice alt lichid(vascos) si pompa PENTRU MIERE.

te rog daca poti sa-mi dai cateva detalii constructive si/sau de functionare care sa ma lumineze in aceasta problema

sau poate stie altcineva de pe forum de ce nu putem folosi alte tipuri de pompesau ce conditii ar trebui sa intruneasca o pompa pentru a putea fi folosita la transvazarea mierii

multumesc anticipat !!






radudulau a scris:

hai noroc Pedro,

pai bazinul e din inox. in rest nu e nimic complicat la el. noi am vrut sa il facem asa, dar poti sa faci acelasi lucru intr-un butoi normal din metal, taiat in doua. pana acum noi in butoiaie parafinam. bacul nu are nimic special, nu are pereti dublii sau cu camasa de apa, e simplu de tot.

despre pompa intradevar sunt scumpe. cred ca noua e undeva la 2000 euro. mai multe nu pot sa iti spun pentru ca nu am ce nu stiu cum lucrezi tu, si daca ai intradevar nevoie de o pompa din asta. poate gasesti ceva la noi care sa coste mai putin. in mod normal ai nevoie de o pompa din asta ca sa misti mierea repede cand scoti macar 1,5 to pe zi, altfel nu vad la ce ai folosi pompa

 


_______________________________________
Judecatile bune vin din experienta

iar mare parte din experienta vine din judecatile proaste

pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
salut pedro.
problema e ca daca ai un lichid vascos, si mierea, nu sunt aceleasi lucruri. ca sa iti spun pe scurt, nu orice pompa reuseste sa pompeze mierea fara sa o strice. pompele de miere au un mecanism in interior, care pe de alta parte il poti regasi si la alte pompe cred, in plus e vb si de viteza cred, care impiedica mierea sa se incalzeasca prea tare si sa nu o transforme in Emulsie de miere, altfel isi pierde proprietatile. de aia din cate stiu eu nu orice pompa e buna. acul te intreb iara, de ce ai nevoie de o pompa? ce vrei sa faci cu ea?


pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273

proapi a scris:

Polenizare la migdal.
Interesant utilaju', putin zgomotos.
Cat poate ridica?


salut proapi, nu polenizare la abricotier

ridica cam 450kg, la limita lui maxima. eu cam atat am ridicat in teren si am incarcat pe camion, dar treb sa fie un tip ca mine la 95kg in spate ca altfel basculeaza, dar in regula gen 8 stupi fara probleme cu presor. nu cred ca e mai zgomotos decat un bob cat sau un orice alt stivuitor, doar aparatul meu super sofisticat de filmat capteaza bine sonorul

e buna scula asta.


pus acum 13 ani
   
pedro
apicultor

Din: ARAD
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 139
te salut Radule

"de ce ai nevoie de o pompa?" in acest moment nu am nevoie de pompa , dar cum spuneam, am sesizat diferenta de pret intre o pompa speciala pentru miere si alte pompe(mai sofisticate cred eu), si daca pretul nu ar fi prohibitiv,cred ca multi stupari ar cumpara o pompa sau chiar mai multe!!!

deci - problema ramane - care este principiul de functionare?

"sau poate stie altcineva de pe forum de ce nu putem folosi alte tipuri de pompe sau ce conditii ar trebui sa intruneasca o pompa pentru a putea fi folosita la transvazarea mierii"

     


_______________________________________
Judecatile bune vin din experienta

iar mare parte din experienta vine din judecatile proaste

pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
cred ca subiectul pompe ar treb sa il postezi intr-o alta rubrica pt ca eu nu stiu nimic despre pompe.
poate alti colegi pot sa te lamureasca.
eu spun doar ca intradevar, si o casa costa ma mult in funtie de material, nr de camere etc, deci ma gandesc ca si pentru pompe e la fel. ar treb sa verifici pista cu emulsionarea mierii. cred ca aia e solutia.
o pompa de miere, in romania, la stupari, nu vad inca pe nimeni care sa aiba nevoie de ea. noi extragem 95 de tone pe an, si da avem nevoie de pompe pentru a misca mierea, din maturatoare in butoaie, dar in afara de asta, la o masina de extras fie ea si pe 12 rame sau 24 , extragand in camp, nu prea ai nevoie de pompa, pentru ca la noi nu prea folosesc stuparii maturatoare de miere. unii o extrag si o vand verde cum se spune altii nici nu stiu ce e aia miere maturata, asa ca irosire de orz pe gaste.

oricum, ai putea sa faci eventual o cautare google despre sistemul de funcionare a pompei de miere.
uite am facut eu o mica cautare pt tine. sper ca stii citi franceza
Les pompes à miel

Transporter le miel est un travail pénible, tant pour l'apiculteur que pour les pompes...

Les pompes hydrauliques traditionnelles ne conviennent pas pour le miel, à moins de le chauffer à plus de 50°C. À température du miel normale ou inférieure à 20°C, la pompe est fortement sollicitée. Plus la température baisse, plus le miel devient visqueux.

Tôt ou tard, l'apiculteur soucieux de la qualité de son miel devra acquérir une pompe à miel. Elles fonctionnent selon deux principes différents : l'impulseur en caoutchouc et la vis sans fin (système Moineau) que l'on retrouve dans les pompes à moût et à ciment. On utilise également des pompes péristaltiques dans les cas difficiles : miel cristallisé ou miel mélangé à de la cire d'opercules. Ce système est cependant nettement plus onéreux que les deux précédents. D'autres systèmes, comme les pompes à roues dentées, ne conviennent pas. Elles ne sont pas assez performantes et ont l'inconvénient d'émulsionner le miel. Leur usage en apiculture a été abandonné.
Pompes à impulsions

Les pompes construites selon ce principe ont un excellent rapport qualité-prix. Un moteur triphasé est indispensable pour assurer une puissance suffisante.

Les pompes à impulsions peuvent traiter jusqu'à 1500 kg de miel à l'heure, sous une pression de 4 à 5 bars maximum, en fonction de la température et de la fluidité du miel.
Pompes hélicoïdales (système Moineau)

Les pompes construites selon ce principe ont un excellent rapport qualité-prix. Un moteur triphasé est indispensable pour assurer une puissance suffisante.

si uite si un link cu o pompa buna si nu f scumpa

ciao si un bun sf de saptamana
Radu


pus acum 13 ani
   
Iulian_V
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 7
INTERESANT, UTIL SI IEFTIN

Dragi compatrioti,
Am citit metodele folosite de dumneavoastra referitor la paletizare, incarcare etc.
Anexez un link care are urmatoarele caracteristici:
Tensiune de alimentare 12 Volti;
Se cumpara on-line;
Ridica pana la 700 KIlograme; (iar daca se construiesc niste scripeti simpli se poate dubla greutatea);
Pretul este foarte bun si accesibil tuturor categoriilor de producatori 60 USD si probabil vreo 20 USD pentru shipping;
Greutatea unui astfel de dispozitiv este redusa pana in 5 kilograme.

La ce s.a postat pana acum referitor la paletizare consider ca variantele sunt bune insa sunt scumpe si greu de amortizat.
Va doresc succes.
Acesta este linkul:

V-am dat o idee astept raspunsuri.
Iulian.


pus acum 13 ani
   
Iulian_V
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 7
Am cautat o varianta apropiata pe you tube pentru a vedea in actiune un astfel de dispozitiv. Varianta asta este pe benzina dar varianta care am prezentat.o mai sus este electrica si poate fi achizitionata on-line de la diversi producatori.



toate cele bune.


pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Domnule Iulian,
sper sa nu va suparati daca spun ca acesta este o jucarie ieftina, nicidecum un utilaj de anduranta...

In afara de pret, ma gandesc ca un echipament ce cantareste 5 kg, cam greu voi crede ca fost proiecta sa ridice 700 kg.. sau daca ridica, nu se stie de cate ori...
Ma refer strict la uzura inerenta a materialelor folosite...

Presupun ca nu este facut din titaniu, deci greutatea scazuta provine din folosirtea unor materiale cu densitate mica si uzura mare.

Echipamente asemanatoare se pot cumpara din orice Bricostore, Hornbach, Baumax, etc, sau de la magazine de tunning auto. Totusi greutatea lor incepe undeva de pe la 15-16 kg in sus, spre 30. Fapt ce le da o "putere" ridicata si o uzura in timp mai redusa.

Nu contest, pe de alta parte, ca nu ar exista asemenea winch-uri cu greutate de 5 kg ce pot ridica 1t si peste, ca doar suntem in deplina dezvoltare tehnologica, winch-uri in care se folosesc aliaje speciale de Al sau Ti, dar aceste nu vor fi in nici un caz la 50 USD...


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
o alta pba la vinciul de mai sus este viteza de lucru .... pai daca stiu ca dureaza la fiecare stup mai mult de 2-3 minute .... e cam degeaba .... ca ma apuca dimineata cu incarcatul .... Trebuie ceva cu viteza de lucru sporita, asa la o estimare grosiera cam maxim 30 de secunde ptr fiecare stup (la 100 ar veni total de 50 minute .... hai 1 ora) ceea ce e acceptabil ....

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
dl iulian , salut si eu postarea d-voastra, care nu are nici o legatura cu paletizarea stupilor.
pe de alta parte sistemul de scripeti si motorase din astea se numeste easy loader. e facut deja de australieni. si functioneaza. cum spunea dl ionita, dureaza cam mult sa incarci. si daca e sa te mecanizezi doar de dragu de a ti se strica materialul cand ti mai draga lumea, atunci mai bine incarci la mana.

pe de alta parte, mi-a placut abordarea d-voastra referitoare la sistemele scumpe si greu amortisabile. eu consider ca un utilaj il cumperi si il amortizezi pe 5 ani. ca in orice contabilitate respectabila. deci daca e sa cumpar un bonapi, la 15000 euro, il amortizez la 5 ani deci ma costa 3000 euro pe an. adica la preturile actuale sa zic asa in mare o tona de salcam pe an. daca acum cu 110 familii fac 2 tone, cu utilajul asta poate o sa pot duce 200 de familii pe camion, deci logic o sa fac 4 tone. eu cred ca pot platii o tona pe an si sa nu ma doara capul.
asta e viziunea mea despre amortizarea investitiilor. stiu ca e invechita si nu prezinta interes dar eu cred cu tarie in asta.

pe de alta parte, ar fi bine sa studiati un pic problema cu macaraua asta si de ce nu chiar sa puneti la cale un prototip mai ieftin, pentru ca sunt colegi care ar fi interesati de asa ceva. dar treb sa fie ergonomic si functional. eu ce va sfatuiesc ca si model ar fi un fel de portic pe roti din cauciuc, (un portic e utilajul acela din porturi care muta containere) astfel poti sa iei stupii din camp si sa ii rulezi ridicand cu troliul acela pana la camion si sus pe platou, dar acolo ar treb ori aranjati la mana ori un alt sistem care sa ii ridice si sa iti permita sa ii aranjezi.
pe de alta parte trebuie sa iti echipezi stupii de carlige de care sa agheti acel troliu sau cum e easy loaderul  sa adaugi un sistem de fixare pe stup.

o idee buna dar pentru apicultorii care au peste 200 de fam nu prea vad utilitatea.
o zi buna


pus acum 13 ani
   
Iulian_V
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 7
Va salut domnule Radu,

Am vazut un astfel de motoras in functiune la un cetatean american;
Avea un sasiu de remorca pe care era amplasat un astfel de troliu (winch) cu ajutorul
caruia isi incarca iahtul  personal. Ce m-a surprins a fost faptul ca era actionat electric la 12 V; 50 Amperi;
Si am cautat pe internet variante similare si am gasit ceva variante;
Varianta care am postat-o a fost aleasa ca exemplu; pret; alimentare 12 V; utilitate etc; O varianta mai buna am gasit-o la 70 dolari, ridica maxim 1500 de kilograme, cantareste 7 kilograme; este cu alimentare la 12 V; CC; cu o viteza la o sarcina de 1500 de kilograme de 6 feet (apx 1,80 m) per minut.. si din ce am inteles la o greutate de 700 kg de viteza este mai mare ... de genul 10 feet/minut....dar trebuie sa ma mai lamuresc putin.
Insa va trebui sa.i fac un scripete sau un sistem similar cu ceea ce imi explicati dumneavoastra mai sus.
O sa revin cu o variant finala...
Cu respect
  Iulian

postez si linkul just in case:




pus acum 13 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
santem cu ochi pe acest topic

_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 13 ani
   
Domn_sergiu
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 194
Ce propune Iulian _V, in ultimu post scris cu rosu este foarte bun, are viteza de lucru si paremise si telecomanda.Cred insa ca e prea puternic si deci consuma mult curent.Eu folosesc troliu Horn 12v beta 2.0 .Trage maxim 900kg.Am cite 2 ME pe palet adica sub 150kg,Anu trecut am inc-descarcat de 10-12ori cite 20-24 paletiX2 stupi iar troliu nu are nici o problema.Doar cind stupi sint plini inspre finalul incarcarii viteza scade dar din lipsa de curent.Cind incarc decuplez bateria buna,iar curentul este dat de 2 baterii mai slabe si de alternator.Incarcatul efectiv nu dureaza 1-2min /palet, Luati in considerare asemenea soluti pt ca sint viabile si ieftine !

pus acum 13 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
fiecare in functie de posibilitati si de nevoi.
e cert ca decat sa incarci la mana mai bine bagi cu troliu.
eu ce ma mir e ca in natiunea asta noastra de apicultori, ca de suntem tari in apicultura, un francez o inventat bonapi, eazy loader o venit din australia, paletizarea prin anii 70 in sua si tot in sua prin anii 40 macaraua sau troliu (ca practic aia era la vremea respectiva) si de la romani....???? ei poate unu din colegii nostrii reuseste sa faca ceva cat de cat potabil util si functional.
pe de alta parte, in functie de mijloace si posibilitati. vb lu ala salar mic familie numeroasa.
ei, eu sunt de parere ca trebuie explorate toate pistele astea de a se mecaniza, dar nu trebuie pierdut din vedere scopul mecanizarii. pt unii poate e ca sa isi usureze munca fizic, iar pentru altii ca sa isi dezvolte ferma si sa poata sa aiba mai multe familii de albina. daca e mecanizare ca sa cari 80 de stupi de colo colo si peste 10 ani tot acolo sa fii, nu sunt de acord. daca e sa cari 80 anu asta, 160 la anu si in 10 ani sa ai 800 , cu aia sunt de acord.

nu trebuie bagata prea multa energie in lucruri care nu servesc la nimic in final. trebuie gandit mai putin si facut mai mult, intodeauna lucrurile simple si bine facute sunt si cele mai bune; spor la treaba si un bun sezon apicol.

ca sa pun o reflectie referitor la acest sezon apicol pt mine, la activ am deja 320 de roi in doua saptamani (singur ) si cam 2 tone de miere in magazii. mai am de scos cam 140 de roi si am terminat. in doua sapt incep sa mut stupii la salcam si am grefat pana acum 400 de celule din care (mai putin ultima serie de azi unde nu stiu ce o facut) am o reusita sadisfacatoare. e un pic avansata vremea aici fata de romania, vb cu parintii mei si mi-au spus ca a nins sapt trecuta , aici de doua sapt sunt intre 20 si 33 de grade.
altceva, nu stiu cand mai intru pt ca nu am internet acasa acum o perioada,deci miere multa pastorala usoara si sa ne auzim cu bine.
toate cele bune
Radu


pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Postez o chestie referitoare la anvelopele de teren pentru autovehicule. 
Este oarecum putin off-topic, dar este cel mai apropiat post pentru acest subiect.

In atentia celor care isi echipeaza masina / camionul cu anvelope de teren, sa cumpere anvelope care au prelungit imprime-ul pe lateralele anvelopei si nu doar pe fata de contact a carosabilului.

Am invatat acesta lectie de la rusi care, din nevoie, sunt asii off-road-ului. Demult urmaream sa fac niste poze sa explic mai bine acest aspect. Aveti aici o masina echipata cu asemenea anvelope.

Ideea este ca odata impotmolit, sau la mersul pe teren moale / nisipos, desumflii rotile la jumate si la viteza 1-a treci peste zona cu problema (sau iesi din namol). Prin dezumflare se mareste cu 1/2... 1/3 suprafata de contact a anvelopei cu solul moale, reducandu-se in acelasi timp presiunea anvelopei per cm patrat asupra solului.

Pentru a avea o buna tractiune, anvelopele adevarate de off-road au prelungit imprime-ul si pe partile laterale ale anvelopei, exact pentru acest aspect. Celelalte sunt doar anvelope de teren pentru oras...

incarcarea stupilor postez chestie anvelopele teren pentru este oarecum putin off-topic, dar este

43.8KB


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
detaliu anvelopa

incarcarea stupilor detaliu anvelopa

37.8KB


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
fara suparare dar am impresia ca tu acum inventezi apa plata

pentru noroaie trebuie musai un profil MT, care sa stie sa descarce (adica sa arunce noroiul) ... si ai dreptate trebuie ca profilul "agresiv" sa fie si pe laterale si sa acopera si buza jantei, lucru care lipseste anvelopelor resapate.

utilizarea vitezei 1 in teren greu nu e universal valabila, depinde de rapoartele de transmisie din cutie si reductor, de exemplu la ARO cel mai propice raport ptr namol este viteaza a 2 pe reductor, ofera suficienta cuplu la roata si totodata turatia corespunzatoare pentru a nu patina.

la chestia cu redusul presiunii in anvelope trebuie avut in vederee ca o sa creasca riscul de dejantare, ptr a contracara acest aspect se impun anvelope speciale (cu "buze" peste marginile jantei) sau varianta mai la indemana oricui stravechea camera.

cred ca discutia asta si-ar gasi locul cel mai bine la


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
si inca un detaliu,

nu cred ca e cea mai buna anvelopa, dar cu aceste fotografii exemplific ceea ce am scris mai sus referitor la anvelopele de teren

incarcarea stupilor inca detaliu, cred cea mai buna anvelopa, dar aceste fotografii exemplific ceea

43.5KB


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730

Cristian IONITA a scris:

fara suparare dar am impresia ca tu acum inventezi apa plata /



sigur ca nu...  poate asa... o coada la pruna sau un sambure la cireasa...

nu am pretentia ca vreau sa invat pe nimeni, cu atat mai putin pe experti in off-road... 
Doar impartasesc ceea ce m-au invatat si pe mine altii..

o sa mut posturile de mai sus la subiectul indicat..... doar daca prezinta vre-o valoare, daca nu,  se pot sterge...

Modificat de echo (acum 13 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
hai nu te suparaci acum

valoare prezinta ... cu prisosinta dar eu zic ca daca tot e sa reiei discutia sa o faci pe noul forum


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
nu ma supar, fii linistit, ca cine se supara ii taiem nasul... )

gata, le-am mutat in ograda noua, la utilaje, se pot sterge posturile de mai sus


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
Bambucha
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
un bonapi in miniatura cu motoras honda de 5 cai!?





Modificat de Bambucha (acum 13 ani)


_______________________________________
"Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere."
"Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la