mircea_bog
Administrator
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1348
|
|
Continuarea topicului
radudulau a scris:
http://picasaweb.google.com/104081989042497656903/Apicultura#
asta e cred eu adresa. astept comentarii |
radudulau a scris:
balanescuadrian a scris:
revin si eu legat de diferentele de pret! Romania -Franta
am o nelamurire... daca un procesator roman ofera pe mierea de salcam apicultorului 2.8 euro... chiar mai mult... cum sa existe aceasta diferenta.... sunt convins ca daca eu ca procesator ma duc cu mierea de calitate in franta voi obtine aproape acelasi pret ca ceilalti de pe acolo! ca voi fi discriminat fata de producatorii locali este alta treaba..dar in principiu realitatea arata asa.... miere de salcam cumparata de procesatorul roman = 3euro...in afara cu siguranta o vinde cu cel putin 1-2 euro / kg in plus...conteaza si provenienta dar ..coteaza doar intermediarii si cantitatea in afacerea "MIEREA"
o regula economica spune..cu cat intr-un lant economic sunt mai multi intermediari cu atat pretul final creste!
cum pretul final nu poate creste ptr ca nu noi il controlam....ghiciti unde scade?!
diferenta de pret mai rezulta si din cantitatile pe care le pot oferi producatorii romani.. daca un francez ofera 100 tone..in romania este nevoie sa se adune cativa producatori mari sa ofere o astfel de cantitate!
imi dau si eu cu parerea! |
sa traiesti adrian, rationamentul tau nu e gresti in totalitate, asa ca o sa iti spun numai unde vad eu o mica problema.
tu , ca si tata meu, nu vreti sa intelegeti ca doar pe voi va intereseaza calitatea ca si argument comercial. pe achizitorul care cumpara 1000-5000 tone pe an, il intereseaza dpdv ca daca nu e calitate nu o cumpara, dar atat. ca a ta e mai buna, ca a lu francez sau a lui grec sau norvegian, lui i se rupe; in schimb daca mierea norvegianului e reputata ca face scula tare si tine baba treaza toata noaptea si se vinde cu 25euro kilu, atunci da, da banu. mierea romaneasca nu e reputata cu nimic. orice ai spune tu, si oricine altcineva, consumatorul final, ca tine si mine, ala face legea in supermarket si peste tot in lumea comerciala,a comertului, clientul final nu stie ca mierea de salcam romaneasca o luat medalie la apimondia, ca e in general de o calitate buna, ca intradevar se face miere de salcam in romania( ca sa parafrazes mierea de salcam made in hungary de care spuneam si mo prealuat andrei).
asta poate ca intelegi, si si mie mi greu sa accept, dar asta e realitatea. sa luam doar mierea de salcam, ungurii fac doar aia. in rest merge la "porci" ca sa zic asa. ei doar asta pot vinde. ei nu fac tei, munte, fandeata, si altele ca la noi. deci la toate astea internationale pe unde am fost, ungurii sunt prezenti, ca sa nu iti spun ca daca scrii la "aca" maghiara, cineva chiar iti raspunde si vb cu tine. la aca din romania poti sa scrii ca de, ei nu raspund la oricine. citeam azi intr-o revista ca din 27 tari europene doar romania nu o raspuns la un sondaj referitor la mortalitatile albinelor peste iarna. din 28 romania nu a raspuns deloc, si 2 tari au raspuns ca nu au datele necesare. dar macar au raspuns, romanii, nu so sinchisit. si e vb de un forum european de protectie a albinelor, si care incearca sa faca ceva. se numeste EFSA, europeean food safety administration, si programul se numeste SNAT.
noi nu vrem sa intelegem ca pentru a vinde ceva, trebuie sa faci reclama. nu stiu, dar standul romaniei la apimondia anul asta a fost o debandada totala. eu mergeam pe acolo sa fac mishto de ei, ca in rest se mancau intre ei saracii. altceva ce pot sa iti spun, ca ma pierd in ganduri aici. ah , in rest ai dreptate, mierea romaneasca e de calitate, e buna e tot ce vrei, cantitati sunt, este si certificata bio, deci hai sa vindem. vii maine si mergem la 3 procesatori, nr 1 si 2 din franta si la Nr 1 din belgia, ca pe astia ii stiu. ah, si daca vrei vb si cu nr 1 din germania, ca daca tot urcam pana in belgia, ce mai e un pic de drum pana la nemti. si eu va fac prezentarile, si astept sa vad cu ce argumente o sa scoti pretul de care spuneai tu. sunt tare curios, ca eu am incercat, si sunt un comercial f bun da nu am reusit. si chiar aveam miere de vanzare, 40tone salcam bio. anul asta ar da ei si 5 euro pe salcam fie bio sau ne bie, dar nu au de unde. toti ma sunau disperati intr-o vreme acum cateva luni, si in oct am mers printre altele in tara sa vb cu achizitori despre asta. am vb cu unu si m-am calmat. nu mai avea nimeni, in romania miere de salcam de vanzare, adica cantitate, pt ca ei o semnat contracte la inceput de an, si gata. nici moldovenii, ar mai fi fost o solutie sa aduc 80tone din ucraina si sa o trecem ca romaneasca, dar nu ar fi trecut la analize in franta, deci nu merge nici cu cioara vopsita.
acuma, eu vreau sa o vand cu 5 euro, dar nu am cum; o pun pe raft in magazin, si salcamul unguresc va fi de mult vandut pana o sa imi ia cineva un borcan de salcam romanesc. ti-am mai spus cum ajunge mierea romaneasca, in alt post, da nu ma crezi. mergi la marii procesatori, si o sa vezi. mierea romaneasca ajunge in mixuri cu miere de argentina, china, sau alte tari, pentru a adauga valoare celorlalte mieri. pentru ca comercial daca el ia mierea de ro la 4 euro kilu zic asa, si mierea din china la 3,4 daca face melanj 60/40 poate sa o vanda la 4 ca e predominanta miere din UE, adica de fapt pune miere de ro 40% miere de bulgaria sau ungaria sau polonia 30% si miere din china 30% daca nu chiar 40% si 20% alt ue, si scrie pe ambalaj miere predominanta produsa in UE, si e legal, dar mierea asta e la pret mic, si se vinde tocmai pt asta.
asa ca , cum spuneam , si poate gresesc, trebuie in romania, sa produci mai mult, da, sa reduci costurile da, aia nu inseamna ca reduci calitatea, deloc, din contra, dar reducand costurile tale, profitul tau, chiar si pe aia 2.8 euro creste. (anula asta la bio so dat 15lei, aia e dupa mine 3,5euro. e al naibii de mult ca cu asta am batut recordul din 2003 parca cand salcamul o fost 12 lei. e bine nu? 3,4 euro la 2,5 tone, eu zic ca 9000 euro in romania asa pe 100 de stupi la pavilion si din alea e bine nu? plus ce faci la munte si restul . si la anul, daca e miere de salcam, o sa stai cu ea in depozit, cum stau anu asta cu teiul, desi o sa il vanda pana la urma, da stau achizitorii cu teiul in depozit pt ca nu vor tei in west.
deci am ajuns sa depindem de west ca sa vindem mierea, pentru ca , cum explicam in alt post, fi atent baiatu, apicultorul roman e prea ocupat sa isi promoveze produsul iarna, prin scoli, in orase prin cercurile de prieteni etc etc. ei, eu daca as fi apicultor in romania, as incepe de aici. si apoi as vedea cum pot sa vand mierea mai departe. toti la noi in tara alearga sa vanda pe auro. norocul afaceristilor, e ca romanul nu stie ce e ala deficit de cont curent, balanta de plati la import export, si alte termene din astea tehnice care nu intereseaza pe nimeni, in schimb cand se scumpesc toate si nu mai aveti ce manca in tarisoara aia noastra, sa va amintiti ca importam mai mult decat exportam si de aia leul pierde valoare, plus ca nu producem destul ca sa vindem la export, dar nu numai intr-o zona(ue) ci peste tot. din pacate majoritatea la noi s-au axat pe vanzari in uniunea europeana si restul lumii treaba lor. e o strategie gresita dupa parerea mea. dar noroc ca nu sunt la guvern, ca atunci nu puteam sa spun nimic.
tu spui ca o vinde cu 1 sau 2 euro in plus. in anumite situatii da, f rare, si alea sunt bacsisul lui. in medie iti spun ca analizele, butoiu, transport, incarcat descarcat, credit la banca, pt un kg de miere ar ajunge la 40 centi. daca anu asta or dat pe miere 3,5 si mai adaugi 40centi , iti pot spune sigur ca mierea romaneasca so vandut la 4-4,15 livrat aici. si cei care o facut lovitura o fost aia care o avut bani, si o putut degaja fata de contractele semnate de ei la inceputul anului. adica un camion sau doua, si le-o dat la 5 euro. am auzit si ca la apimondia cineva o vandut doua camione la un pret f bun, asta pt ca cel mai mare procesator francez o avut un lot de 40 tone retras din magazine. o gresit reteta, in miere european ao gasit antibiotic chinezesc. ) se mai intampla. si daca credeti ca doar astia de aici fac amestecuri din astea, va spun eu ca sunt is la noi autohtoni care le fac, si la noi sa minti pe eticheta, e normal, pe cand aici e f ff grav. deci credeti ca se jeneaza anumiti procesatori din romania sa faca chestia asta? va asigur ca nu. in plus, cautati in statistica importului romanesc, pe codul mierii, pe care nu il stiu acuma era ceva cu 90 da nu mai stiu. da intrebati un pic la vama. pana una alta iti pun statistica, pe care de altfel am mai postat-o aici, din 2008. sper sa mearga si sa se vada bine ca pe locul doi mondial cica e ungaria. e un raport oficial, publicat de ubi france. cat se poate de serios. daca nu se vede dati-mi mail si vi-l trimit. |
ANITEI a scris:
Buna! Tin sa apreciez mai intai zelul si priceperea cu care incurajati emanciparea apiculturii si mai ales a apicultorilor din tara. Referitor la ultima foto am o intrebare. Cred ca folositi rame fara umerase dar in partea de jos nu sunt fixate deloc? Nu e problematic la transport , nu se misca? Intreb pt ca \"gestionez\" 1200 de rame inca de incheiat fara umerasi si as fi vrut sa le fac alte laterale cu umerasi decat sa pun distantoarele acelea din tabla.Care este parerea dvs. cum e mai bine? Multumesc! O zi buna! |
_______________________________________
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
|
|