APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Va pup,
Acelasi post l-am creat de mai mult timp pe apimardeal, insa nu toti utilizatorii de aici sunt si acolo. Sunt aspecte din activitatea mea apicola din Franta si Romania. Deocamdata linkul bate catre apimardeal, pentru ca l-am creat acolo, am sa-l dezvolt insa si aici, pentru cei care nu sunt Apiardeleni.
Modificat de andrei_calinescu (acum 13 ani)
pus acum 13 ani
alt stupar
CLUB STUPARITUL
Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
Andrei... am inteles ca mai este un subiect identic si pe alt forum. Nici o problema! Fiecare cu treaba sa. Insa din respect pentru cititorii acestui forum... hai sa discutam aici doar ce se gaseste aici(postat) Deci asteptam!
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
D.le Anrei,asteptam cu interes! Multumiri de pe acum...
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
pus acum 13 ani
mihaistuparu
apicultor
Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84
andrei_calinescu a scris:
Va pup,
Acelasi post l-am creat de mai mult timp pe apimardeal, insa nu toti utilizatorii de aici sunt si acolo. Sunt aspecte din activitatea mea apicola din Franta si Romania. Deocamdata linkul bate catre apimardeal, pentru ca l-am creat acolo, am sa-l dezvolt insa si aici, pentru cei care nu sunt Apiardeleni.
si putem discuta si pe acest forum
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Bun, ce o sa postez nu se vrea decat sa fie o expunere a ceea ce lucram prin Franta si prin Romania.
Dezinfectare cutii:
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Recolta castan anul trecut. Suflorul e scula perfecta pentru recolta de magazine. De anul acesta am desfiintat gratiile, folosind numai matci tinere reprezentau o piedica in dezvoltarea fireasca a coloniei.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Castan 2011 . Recolta a fost precum la salcamul din 2009 in Romania.
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
andrei, cate kg are o magazie cu miere????
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Intre 15-20 ko
pus acum 13 ani
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
andrei_calinescu a scris:
Suflorul e scula perfecta pentru recolta de magazine.
Cam pe acolo duce un magazin capacit, in greutate.
Am vazut caturi diferite. Aveti si 1/2 si 1/2 redus? Iar cuibul e pe...?
pus acum 13 ani
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Daca suflati totusi o matca? E bun si Hannemann de ceva...
Modificat de lucky5strike (acum 13 ani)
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Da, punem cam tot ce avem la mana. De vreo trei ani incercam sa omogenizam loturile de cutii: Dadant + mag 1/2. Lada corpurilor in acea stupina era Langstroth. E impresionant sa vezi ce face o matca tanara. Matca aceea e de an,adica fecundata in aprilie. La sfarsit de sezon a fost eradicata prin divizarea familiei. Astfel , la anul viitoarea familie va avea matca din toamna 2010.
Sa stii ca acum nu mai folosim Hanneman, dupa ce dai podisorul jos sufli peste magazine, printre intervale la viteza moderata, nu sunt probleme.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Stupina la padure , jumatate din efectiv roiuri.
pus acum 13 ani
lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
andrei_calinescu a scris:
Castan 2011 . Recolta a fost precum la salcamul din 2009 in Romania.
Pentru un stationar, e mai mult decat onorabil. Familia era normala sau imputernicita? De la ce culesuri s-a strans? Ca un stup normal are totusi nevoie de 2 culesuri bune pt. a umple 4 caturi.
Una peste alta, interesant. Lada fara complicatii si productie buna.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
In zona respectiva sunt livezi de fructiferi , iar incapand cu iunie zmeuris , mult castan si ceva tei. Culesele astea sunt etalate pe 2 luni, 2,5 luni. Intre fructiferi si culesurile respective e flora de intretinere numai. Magazinele au inceput sa fie adaugate incepand cu mai, si recolatate au fost in august dupa ce ne-am intors din vacanta. Daca insa tineam mai din scurt treaba, mai puteam recolta, mierea e in totalitate capacita dupa cum se observa, s-ar fi putut recolta si mai bine. Da treaba e facuta totusi lejer, nu pe coate. Intr-o vizita acoperam 3 stupini in zona dispuse pe o distanta de 60 km(15-20 intre ele). Obiectul vizitelor care pot fi si bisaptamanale pana la recolta o reprezinta o furajare ocazioanala (2-3 l) daca se schimba faguri la corp cu foite, inlocuirea unei fam cu matca deficitara, divizarea in roiuri a unei fam care se pregateste sa roiasca, eventuale tratamente. Fam din acea stupina n-au fost ajutate cu albina/puiet, cum spuneam corpurile sunt in totalitate Langstroth, se umplu repede cu puiet si albina. Dupa ce-am recoltat mierea fam a fost divizata, s-a introdus matca fecundata in august 2010 si s-a administrat imediat un hranitor-podisor cu sirop(erau chei de mancare). Dupa aceea pana la intrarea in hivernare s-au mai facut 2 vizite soldate cu aceeasi gamela plina cu sirop si tratament cu laniere Apivar, care sunt lasate in cuib peste iarna. Apivar - molecula este amitraz.
Dupa cum se vede nu stam de-a busilea la stupi, le lasam pe ele sa se organizeze si cam asa se face pretutindeni, de-aceea ne permitem sa fim doar doi la mia de stupi. De anul asta am gasit printr-un prieten padurar o vatra superba pentru "bruyere blanche" nu stiu cum ii spune in romana, infloreste in martie si dupa aceea castan&zmeura. Acolo am dus 150 anul asta de unde s-au scos cam 5 t. Arealul permitea insa mult mai mult dar Michel e un pic "tetu"- incapatanat si mi-a spus ca nu vrea sa aglomereze zona. La anul vom duce dublu deoarece a constatat potentialul.
pus acum 13 ani
proapi
apicultor
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Sunt apicultori francezi care au inlocuit parafinarea elementelor de stup cu fierberea acestora in ulei de in, stii ceva de asta?
pus acum 13 ani
adi hodis
Moderator
Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5405
Chiar asa ... si eu sint interesat de raspunsul cerut de colegul proapi ... mai ales ca lazile mele ( cu ulei de in ) au devenit negre.
_______________________________________ Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro
pus acum 13 ani
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
La ulei de in ma pricep s ieu putin. Inainte de a-l folosi trebuie fiert, racit fiert din nou si pe urma cu el caldut sa da pe lemn. Tot ce est ein plus se sterge cu o carpa. Se repeta operatia cu inca un strat. Reteta o am de la prepararea chitului pentru acvariu
pus acum 13 ani
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
In parafina se poate pune colofoniu(sacaz)
pus acum 13 ani
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
andrei_calinescu a scris:
"bruyere blanche"
Buruiana Alba se numeste planta,o am si eu in zona,dar ce e mai interesant albina umbla cu floricica in mandibule si o lipeste de suratele ei din stup,o sa fac poze in primavara.
valy
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
pus acum 13 ani
proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
iarba alba
6.2KB
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
pus acum 13 ani
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Ai avut ocazia sa culegi polen de la iarba neagra?
pus acum 13 ani
proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
iarba alba
5.9KB
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Proapi - nu nu stiu de fierberea in ulei de in. Noi practicam baia de parafina combinata cu sacaz. 50% - 50%.
Proapis- aceeaeste planta. Nu da in fiecare an, depinde de clima, caldura.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Stupi tour Eiffel, castan, ultimul magazin instalat inainte de a pleca in vacanta. Rasele folosite in stupina respectiva: caucaziana - se observa maniera in care propolizeaza si albina neagra, deci o amestecatura rasiala datorata faptului ca nici in Franta albina neagra mellifera n-a mai continuat sa fie selectionata. Fiecare aduce ce poate. O fi bine, o fi rau....
Modificat de andrei_calinescu (acum 13 ani)
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Vatra cu pricina, care va gazdui 300 fam la anul . Fzm vor fi deplasate la inceput de martie la bruyere blanche si lasate pana in august-septembrie cand vor fi coborate pentru iernare pe vetre adapostite si calduroase.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Instalare magazin. spargerea turnului. Primul magazin de deasupra corpului avea puiet, de aceea am introdus mag gol deasupra acestuia. Dupa ce puietul a eclozionat albinele au blocat cu miere. Asa ca lasam matcile sa oua si in cat, nu mai folosim gratia Hanneman, care impiedica o dezvoltare normala la fam cu matci tinere. A se observa scotch-ul, asa cum spuneam punem ce avem la mana, sunt cutii care au si 60 de ani, daca cand incarcam mai ies albine, punem scotch si gata,e ca nou. Vorba lui Michel " N-ai nevoie de stupi blink-blink sa faci miere".
pus acum 13 ani
maximus
apicultor
Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53
zona de mai sus e deosebita.banuiesc ca e numai flora spontana acolo.la ce altitudine e?vatra e ingradita?
_______________________________________
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Maximus,
Vatra e la 600 m altitudine. Flora este primavara bruyere blanche. Incepand cu iunie castan dominant si zmeuris, cele 2 au inflorit in acelasi timp anul acesta, drept pentru care mierea a avut arome exceptionale. Vatra e ingradita natural de tufe de zmeura, si muri. Nu exista gard.
pus acum 13 ani
maximus
apicultor
Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53
e o zona melifera foarte buna.nu stiu daca noi in romania avem vreo zona cu asemenea potential.
_______________________________________
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Eu as spune ca e o zona similara cu Subcarpatii nostri. Aici nu ia faneata sau tei, nici salcam. Anul acesta a fost de gratie pentru a doua parte a sezonului, deoarece in mai a plouat aproape tot timpul(ca si in Romania dealtfel). Am ratat salcamul, insa umezeala pastrata in sol a facut ca zmeura si castanul sa dea bine. N-as spune insa ca nu avem astfel de zone. Anul asta castanul in Franta a fost similar oarecum cu teiul la noi. Aici au fost zmeura-castan, la noi au fost mana-tei.
Anul trecut n-a fost deloc asa insa. N-a plouat din aprilie pana in septembrie. Am stat cu siropul pe ei. Salvarea anul trecut a venit de la lavanda.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Filmarea cred ca e din iunie sau iulie 2009. Stare de ugenta, hraniri "de salvare". Totul era ars in natura. Numai paie. Anul trecut am vazut floarea soarelui cu palaria cea mai mica: practic un pic mai mare decat un nasture. Asa ca si aici functioneaza tot legi la care nu avem noi acces caci suntem prea mici...
pus acum 13 ani
alt stupar
CLUB STUPARITUL
Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
uite ce vreau sa te intreb: vad ca folositi capace fara cadru de lemn, doar tabla. Cum se comporta la transport? Suporta paletul de deasupra? Ce grosime are tabla? Si in final, ce l-a determinat sa renunte la capacele clasice?
Din: tulghes HR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 115
alt stupar a scris:
uite ce vreau sa te intreb: vad ca folositi capace fara cadru de lemn, doar tabla. Cum se comporta la transport? Suporta paletul de deasupra? Ce grosime are tabla? Si in final, ce l-a determinat sa renunte la capacele clasice?
si eu de anul acesta am renuntat la capacele clasice,o placa de plistiren extrudat tabla cu margine de 7-10 cm si salute
domnu calinescu! ce sulutii de sirop folositi la intretinere,multumesc
Modificat de al_bor (acum 13 ani)
pus acum 13 ani
Bambucha
apicultor
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 595
vis-a-vis de capace, exista o standardizare catre acest tip, care este adoptat vad din ce in ce mai mult in franta!? Cumva din motive de spatiu/greutate?
Ati testat cumva Apifoam, Apichaud sau Isoruch?
Modificat de Bambucha (acum 13 ani)
_______________________________________ "Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere." "Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine." Abraham Lincoln
pus acum 13 ani
balu
apicultor
Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
corpurile fara falt, bordura sau coltare!
pus acum 13 ani
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
La voi nu sunt probleme cu castanul,am vazut cateva bucati uscati,la noi e de plans in proportie de 80-90% sunt bolnavi,se usuca. Rama de magazin e mai lata sau normala ca si cea de cuib? MS
valy
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Salut Valy,
E drept ca inainte batranii altoiau si ingrijeau castanii, ai vazut bine, se usuca si pe aici. Si repet, anul trecut a fost o situatie catastrofala la capitolul pluviometrie. Vegetatia a suferit groaznic. Cimbrisorul care realiza recolte substantiale si e o miere pura folosita chiar in serviciile de chirurgie in spitale, e mai peste tot uscat, asa a ramas de anul trecut. Rama de magazin are grosime normala, astfel se explica de ce matcile oua si in primul si uneori al doilea magazin.
Pentru alt stupar, noi nu folosim paleti la transport, stupii sunt asezati unul peste celalalt(o sa pun un foto cu duba incarcata). Toti stupii au partial sita jos, folosim in permanenta podisorul-hranitor peste care punem acea placa din placaj care reprezinta pe de-o parte un tablou de bord al familiei, iar pe de alta parte atenueaza incitarea la furtisag.
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
proapi a scris:
Sunt apicultori francezi care au inlocuit parafinarea elementelor de stup cu fierberea acestora in ulei de in, stii ceva de asta?
proapi, te citez un pic si adaug ceva. uleiul de in e bun , dar nu chiar atat de bun. eu am stupi in exploatare, care au 20 de ani, parafinati, si zici ca sunt noi. am vazut stupi bagati in ulei de in, si nu se compara. problema cu inul, e ca fiind ulei, in timp se scurge din fibra, nu e asa bine asimilat deci nu ofera o protectie la fel de buna. ceara microcristalina, care aici se vinde la pachet de 25kg cu 70 de euroi, ofera o protectie f buna. si inainte sa imi spui ca curge, depinde si de cum se realizeaza procedeul, si la ce temperatura. pe cand la in trebuie sa revii periodic, poate o data pe an la sterilizarea lazii, parafina iti da cativa ani buni de viata, si o reparafinezi nu pentru ca ar avea nevoie de asa ceva, ci pentru a steriliza lada dupa ce sa intors de pe teren. noi avem un inventar de 4000 corpuri si cred ca 6000 magazii dadant intre toti colegii, si toate sunt parafinate. contrar la ceea ce ar putea crede unii, nu se topeste la temperatura vara. ce folosim noi are un puunct de topire undeva la 130-140 de grade, deci pana sa inceapa sa curga trebuie sa fie f cald afara.
si pe langa asta, sa vezi ce bine intra in lemn, si efectiv ai un strat in interiorul lemnului de 2-4 mm, care e parafinat. eu sunt f impreionat de tehnica asta. permite sa pastrezi materialul in stare buna.
andrei, sa vezi ce banc de parafinare o sa ne trantim acuma. so decis seb sa faca planuri si in ian contactam o firma sa il fabrice. cand e gata iti pun poza. ciao bao, si sarbatori fericite
si referitor la castani, aici cresc salbatici, deci arborii sunt destul de sanatosi. in schimb am vb cu cineva care imi spunea ca e o boala si la ei la castani si ca fermierii sunt obligati sa trateze acum. in schimb in natura nu trateaza nimeni. in plus e vb de castane domestice, e un alt tip de castani decat cei pe care suntem noi sa ii vedem in peisajul romanesc. f melifer, in schimb, in mod normal floarea la castan nu dureaza mult. anul asta a fost o exceptie.
si ca sa ii raspund la BALU cu o intrebare, daca tu stai in casa din caramizi, geamuri si usi, si acoperis, plina de betoane si suruburi, crezi ca si albina are nevoie de asa ceva? tu crezi ca lemnul ala din care sunt facute lazile, protejeaza de frig? sau pentru ca sunt falturi si coltare, stupii produc mai mult?
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Stupi la salcam 2010
70KB
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Rama port-botci Nicot, cupularvele sunt amorsate in ceara, habitatul celulei imitand-o pe cea naturala.
28.6KB
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Stupina reproductie (gazduieste numai roi si fam starter&finisoare)
65.8KB
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Primii roi pe 2010. Cutiile albe sunt din polistiren, excelente.
68KB
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
O parte din roisori instalati la destinatie.
pus acum 13 ani
lucian71
apicultor
Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 168
salut andrei,
am si eu o rugaminte si anume pune cateva poze mai detaliate cu podisorul hranitor din motive lesne de inteles,si ar mai fi una pt nucleii de polistiren daca ai tu sau altcineva o adresa sau un site de unde putem achizitiona,pt ca par interesante . multumesc anticipat lucian
pus acum 13 ani
proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
andrei_calinescu a scris:
Primii roi pe 2010. Cutiile albe sunt din polistiren, excelente.
Polistirenii sunt de la LEGA?au shi hranitor exterior?? daca nu, cum le facetzi administrarile de sirop?? un pretz informativ salve
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
pus acum 13 ani
pedro
apicultor
Din: ARAD
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 139
salut Andrei
legat de "polistireni"
iarna "locuieste" cineva in ei ,si daca da cum se comporta?
crezi ca ar merge facute cutii din lemn(pentru rezistenta) si la interior placati cu polistiren care iarna nu radiaza frig si vara protejeaza de caldura?
CRACIUN FERICIT !!
_______________________________________ Judecatile bune vin din experienta
iar mare parte din experienta vine din judecatile proaste
pus acum 13 ani
lucian71
apicultor
Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 168
salut pedro, scuzama ca ma bag eu ,dar la zborurile de curtire te-ai gandit?albina fiind atat de "blindata"nu cred ca va sesiza schimbarile de temperatura la timp,la fel ca alta fam. care are "coaja" mai subtire,parerea mea
pus acum 13 ani
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
Pt.radudulau,si la noi sunt castani comestibili (nu Domestici),au fost adusi in zona de catre tatari,de peste 900-1000 de ani,avem istorie cu ei. Boala se cheama,priaprism,si a fost adusa chiear din Franta. Sa adus puiet,infestat in ani 80. Pt mai multa credibilitate uite aici:http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-plante-medicinale/castan-comestibil-castanea-sativa_14537 Scuzati of topic.
Craciun Fericit Tuturor.
Valy
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
pus acum 13 ani
maximus
apicultor
Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53
valy gudas a scris:
Boala se cheama,priaprism,si a fost adusa chiear din Franta.
Craciun Fericit Tuturor.
Valy
la boala asta te referi? Priapism(Priaprism) Erectie peniana independenta de orice libido, dureroasa, cu durata de cel putin doua ore si care nu ajunge la ejaculare.
_______________________________________
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Dragi colegi,
Va urez din suflet un Craciun luminat si tihnit.
pus acum 13 ani
valy gudas
apicultor
Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
maximus a scris:
valy gudas a scris:
Boala se cheama,priaprism,si a fost adusa chiear din Franta.
Craciun Fericit Tuturor.
Valy
la boala asta te referi? Priapism(Priaprism) Erectie peniana independenta de orice libido, dureroasa, cu durata de cel putin doua ore si care nu ajunge la ejaculare.
Mai MAXIMUS,eu stiu ca uni mai rastalmacesc cuvintele,sa-si umbreasca ante vorbitorul,cea ce pe la noi prin Maramures nu se prea face,doar de cei care sunt,se simt in umbra,sau invidiosi (aici cred ca nu-i cazul),...Sa fie vinul???.La scoala ne certau prof cand mancam din litere. Eu am scris precum se vede PRIAPRISM sau (cancerul castanului),Conform DEX al limbi Romane nu gaseste rezultat,poate gasesti ceva in dex limbi Franceze ca e de la ei. La urare ??? La noi ; raspuns la salut se da si la dusmani(sper ca noi nu suntem)ca-i lasat de Dumnezeu.
Sarbatori Frumoase Tuturor!!!
valy
Modificat de valy gudas (acum 13 ani)
_______________________________________ Suntem saraci,dar nu suntem prosti. Tel. 0741297349.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Buna seara,
Despre polisitreni sunt de la o firma italiana, poate Lega, voi verifica. Au hranitor podisor, nu au sita, se dezinfecteaza usor frecandu-i cu burete de sarma si hipoclorit. Capacele sunt din tabla. Iernam roi in ele, fara probleme, insa conditiile iernilor de aici nu se compara totusi cu ale noastre. Ar fi un test interesant de iernat in asa ceva, deoarece sunt foarte bine izolati de vant si umiditatea nu ne da bataie de cap. Avantajul lor e ca sunt foarte usori, e facil de lucrat cu ei.
Un film din vara cu ceva lavanda si arsita...
Modificat de andrei_calinescu (acum 13 ani)
pus acum 13 ani
mihaistuparu
apicultor
Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84
salutare. FOARTE FRUMOS. LA MULTI ANI.
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
andrei, am primit noul bac de parafinat, merge brici. am facut un test azi. ce zici.
_gdata_player
pus acum 13 ani
Dila Daniel
Moderator
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
Radu, si Andrei,va rog frumos daca puteti sa-mi spuneti si mie compozitia exacta din baie. Multumesc.
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Daniel, 50% parafina - 50% sacaz. Sacazul poate fi insa si 30% sau 40%.
Bai Raducule, pai asa faci tu baia de parafina? Masurand temperatura. Bravo ma, imi place cum te intreaba francezu': "E bine, e bine?" Te-ai facut grof ma Trantorule Carpatin, ti-am mai spus!!
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
servus, ma noi punem 100% parafina in bac. probabil ca sunt tot felul de retete la fiertura. pai ma, eu is teticu lor acolo ) ai vazut ca o tinea la 160, cand eu i-am facut fisa de lucru sa o tina intre 165 si 175. sa vezi ce mi-o urcat consumul de parafina. mama lor de aiuriti ) azi un altu mi-o bagat la parafina in bac, si nu intelegea de ce consuma atata, sa vezi cum aratau podisoarele, pline de parafina, ca el opera la 150 de grade numa. cand il intreb de ce nu o crescut temperatura o zis ca ii era cald acolo langa bac si ca o vazut el ca si asa se acopera de parafina. ghici, maine ce o sa refaca domnu angajat? exact ce o facut azi doar ca la 175 de grade. normal andrei, ca nu pot sa ii las pe baieti sa faca singur ca ar iesi numa nebunii.
ma cu diploma aia, nu se poate face nimic pe la mine. imi pare rau, si cu vizita la voi, nu stiu cum sa facem ca mi-o fost bolnavioara si nu stiu cand mai coboara la mine, mai ales ca imi caut o chirie acuma deci mai vb. tu ce ai rezolvat, esti auto entrepreneur ou quoi?
pus acum 13 ani
Dila Daniel
Moderator
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
Va multumesc de raspunsuri,si mi s-a intiparit alta intrebare,acum dupa cele citite. La parafina 100%,inteleg de la Radu ca musai sa aiba temperatura de aprox 170grd. La 50-50 parafina-sacaz,Andrei,trebuie o temperatura anume? Si totusi,ce ati recomanda fiecare din voi?Amestec parafina-sacaz sau parafina curata? Sau daca ati avut ocazia sa comparati rezultatul in ambele soltii... Chiar nu stiu ce sa fac.Am 300 de etaje noi,si vreau sa iau o decizie: -sa le vopsesc ,ca si pe celelalte (aflate deja in folosinta),sau sa le parafinez... Parafinarea,fiind ceva nou pt. mine...am nevoie de suport tehnic,nevazand practic ci doar pe net... Deaceea VA ROG sa ma ajutati sa ma decid! P.S.... aici este off topic,va rog sa postati aici(am creeat topicul dedicat) ,sau in privat!
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
nu cred ca e off topic.
mai eu personal; iti recomand sa le vopsesti, si sa parafinezi si tu acolo 50 de bucati sa vezi cum e. si la anul daca iti place, le parafinezi pe toate pe rand.
pus acum 13 ani
janese
MODERATOR DIN UMBRA
Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
radudulau a scris:
nu cred ca e off topic.
mai eu personal; iti recomand sa le vopsesti, si sa parafinezi si tu acolo 50 de bucati sa vezi cum e. si la anul daca iti place, le parafinezi pe toate pe rand.
parafinate,....vara cand umbli la stupi tzi se ia parafina semitopita pe deshte...de te apuca totzi..... incearca cu unu-doi...vezi ce shi cum...shi apoi iei hotararea!...daca ii parafinezi shi nu te multumeshte...nu se mai atinge vopseaua de ei!
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Asa-i nea Jan, numai cu parafina se ia pe deste, dAR IMPREUNA CU SACAZ se schimba radical lucrurile.
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
andrei, uite postez si eu la tine un video cu hranirea si vizita de primavara.
aici hranesc familia, si in acelasi timp numar puietii si proviziile si le notez pe acoperis.
pus acum 13 ani
bee happy
apicultor
Din: Sebes-Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 254
Dar inghite bine hranitorul acela, nu gluma.
_______________________________________ Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere: dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase.
Solomon
pus acum 13 ani
balu
apicultor
Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
ce capacitate, si in cit timp iau siropul
pus acum 13 ani
andrei_calinescu
apicultor
Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Bravo Raducule, posteaza mai departe. Din cate imi aduc aminte hranitorul are capacitate de 5 l. Raducule, interesant ar fi sa spui cate ceva despre standardizare, despre faptul ca puneti "butelii" de 5 l care-s pregatite de acasa, cum aranjati cuiburile in mod similar, cum se desface stupul in asa fel incat componentele sa nu te incurce. Ai folosit Apivar la tratamente? Cand mai dai pe la stupina aia(asa cu aproximatie)? A fost polen la discretie daca caucaziana aia s-a dezvoltat astfel. 4-5 rame puiet nu e neglijabil. Te-am pupat.
pus acum 13 ani
Adrian Galofteanu
apicultor
Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155
Salutare tuturor!
Ati vazut cat a durat o interventie la o familie? 1 minut si 10 secunde! Pe la stupina aia, daca este de productie, nu cred ca se mai vine decat sa ii duca la salcam.
Oricum, ce am constatat eu: La voi tendinta este sa sa lucreze cu stupina, nu cu familia! Adica: dintr-o stupina de 120 cat are Seb, toate familiile trebuie sa fie la fel. Vii la stupina controlezi una, doua familii si tragi concluzia.....Care familie nu tine pasul...pa!
Radule, te-am prins! Nu ai pus capacul unde trebuie cand controlezi! Nu era Seb pe langa tine! Te las pe tine sa spui ce ai gresit!
_______________________________________ Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
salutare
pai stupina aia am terminat-o cam in 3 ore, si am lucrat cu un coleg incepator, deci a mers mai incet. sunt cam 120 de stupi si iti ia totusi ceva timp sa treci prin toti sa vezi ce au in ei. ala din film a mers super repede, dar in principal iei cam 2 min pe familie si la alea cu probleme un pic mai mult. oricum eu lucrez repede de obicei, experienta poate, asa ca din cand in cand mai incetinesc ca sa apuce sa ma ajunga din urma ) hranitorul primeste fara nici o problema 8 kg de sirop, dar noi punem 5kg, e suficient pentru ce au nevoie si ramane cam 40 % liber din el. e un hranitor care ia locul a doua rame, si cuibul in principal se aseaza dupa hranitor rama cu mancare puiet restul. dar acum marti mergem sa scoatem hranitorul ala si sa punem doua rame la tras. apoi punem hranitoare platou daca e nevoie, dar cum vad nu va fi cazul. apoi stupii aia mai mai duc sa ii vad la sfarsitul lui aprilie cand ii mut la salcam, asta daca nu am retur de la cantar ca au bagat miere si atunci ma duc sa far roi pe ei pt ca altfel ii gasesc in pomi la salcam. acuma am schimbat tactica, cu seb se schimba tot timpul, el o sa incerce anul asta sa le trieze la maxim, ca sa duca in productie doar fam puternice. deci o sa duca 480 puternici si restul tot ce ramane o sa le rupem gura la maxim, si facem roi matci tot tacamul.
cum lucram 4 apicultori si 3 muncitor , toti lucram la fel. adica asezam cuiburile la fel, facem totul in acelasi mod. astefl nu avem probleme cand mergem la stupi si putem merge toti la stupii celuilalt si nu sunt probleme. stupina respectiva era in medie de puiet la 4,3 si aveam 2 trantorite si 1 cu botci in el, schimba matca. asta pt ca cu ceva inainte seb o fost sa vada ce fac si o verificat stupul ala ca o scos apivarul si o strivit mamica cred eu. in rest o stupina destul de echilibrata. folosim apivar si in dec am fost si am tras o fumigena de tactic. nu am probleme de varoua deloc. am gasit unu vineri, din vre-o 500 cant am controlat deja care era infestat. asa ca l-am pus pe expresul iad )
da, avand in vedere ce implica lucrarile in stupina , dpdv al fortei de munca si costuri, intradevar sondam cativa stupi din stupina, si atunci notatiile de pe acoperis ne ajuta f mult, si ne facem o idee de cum e stupina; si in functie de asta procedam in continuare. azi am sondat o stupina la pelissanne, stupina lui Yann, si am o medie din 10 stupi deschisi, de 6 puieti deci fiind pe 8 rame , treb sa scot hranitorul asa ca luni o sa venim, scoatem hranitorul, punem 2 rame la tras , si le dam 3l sirop. si cu asta revenim peste 3 sapt sa facem roi.
va las, ciao
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
janese a scris:
radudulau a scris:
nu cred ca e off topic.
mai eu personal; iti recomand sa le vopsesti, si sa parafinezi si tu acolo 50 de bucati sa vezi cum e. si la anul daca iti place, le parafinezi pe toate pe rand.
parafinate,....vara cand umbli la stupi tzi se ia parafina semitopita pe deshte...de te apuca totzi..... incearca cu unu-doi...vezi ce shi cum...shi apoi iei hotararea!...daca ii parafinezi shi nu te multumeshte...nu se mai atinge vopseaua de ei!
cum spuneam in postul meu anterior, parafinarea nu e o stiinta, e experienta. incearca si o sa vezi. in film am filmat termometru parca, la ce grade era*? ei eu lucrez pe la 170_180 grade, si colegu pe la 160, pt ca e platit la ora, si ii convina ca la 160 tine mai mult lada in bac, iar la 180 mai putin, logic. iar din experienta, vara trecuta nu am avut parafina pe degete, desi aici la noi face cald, ca in dobrogea la noi asa ca treb as o faci bine, ca sa fie utila dupa aia treaba. daca parafinezi la temp mica nu intra cum treb in lemn, si de fapt aia protejeaza lemnul, nu stratul care e la suprafata.
cand parafinezi sa ne spui si noua cum a iesit treaba, poate pui si un filmulet aici sa vedem cum ai facut, si nu uita sa vopsesti inainte daca vrei sa o faci ca dupa aia nu mai ai nici o sansa.
pus acum 13 ani
Adrian Galofteanu
apicultor
Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155
"da, avand in vedere ce implica lucrarile in stupina , dpdv al fortei de munca si costuri, intradevar sondam cativa stupi din stupina, si atunci notatiile de pe acoperis ne ajuta f mult, si ne facem o idee de cum e stupina; si in functie de asta procedam in continuare. azi am sondat o stupina la pelissanne, stupina lui Yann, si am o medie din 10 stupi deschisi, de 6 puieti deci fiind pe 8 rame , treb sa scot hranitorul asa ca luni o sa venim, scoatem hranitorul, punem 2 rame la tras , si le dam 3l sirop. si cu asta revenim peste 3 sapt sa facem roi."
Zi-ne si noua ce inseamna "pun 2 rame la tras" si unde le mai dai 3 litri de sirop daca le iei hranitorul?
_______________________________________ Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
pai punem hranitoarele platou pe ei, alea din lemn. si pun doua rame cu foita, sau cu fundatie, nu stiu cum sa zic, rame la tras adica sa le cladeasca.
pus acum 13 ani
radudulau
apicultor
Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
salutare, uite azi am fost la stupi, lucraf deja binisor de tot pe rozmarin, deci nu am mai dat sirop. e filmat cu telefonul si nu e calitate f buna in plus nu stiu sa le prelucrez asa ca scuze pt calitate
e ok asa adrian?
spor la treaba la toata lumea Radu
pus acum 13 ani
Adrian Galofteanu
apicultor
Din: Bacau
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 155
Sa va dea Dumnezeu sanatate si spate tare, ca din cate vad eu aveti treaba anul asta!
Da, acum ai facut lumina!
La noi in zona cand spui "rama la tras" inseamna ca pui rama dupa diafragma sa traga mierea. Si de aici nedumerirea....
Din ce ai spus mai inainte inteleg ca asta este o stupina pentru divizare, deci o stupina cu matci 2008. Este vreo diferenta intre cum abordati stupina pentru divizare fata de o stupina de productie? Ma refer la lucrarile de sezon!
Multumesc!
_______________________________________ Cand a plecat nu a apucat sa-mi spuna nimic dar eu stiu ca Octombrie 28 fiind mi-ar fi spus: "ai mai gasit ceva puiet?, vezi sa nu uiti de tratamente si sa aiba mancare de ajuns...daca este vreunul mai slab nu-l lasa, uneste-l ...si impacheteaza-i bine!"