Mishu05
apicultor
Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
|
|
Adevarul e ca daca ne gandim fiecare localitate ( sat, comuna, orasel) are disponibili cel putin 50-80 hectare de teren degradat, portiuni pe marginea unui rau, rape, vai secundare inutile pentru agricultura, versanti , etc pe care i-ar merge bine salcamului sau teiului. Eu vad 2 probleme aici: 1. sa reusim sa il convingem pe primar /consiliul local sa disponibilizeze acele terenuri pentru plantari 2. sa reusim ca timp de 10-15-20 ani sa nu se apuce lumea sa taie ceea ce s-a plantat. Asta mi se pare mie buba cea mai mare, rezistenta arborilor in fata influentei umane. Eu ma gandesc foarte serios ca la mine la tara sa incerc sa cumpar macar 5-10 hectare de teren si sa pun salcam pe el, peste 10-15 ani am asigurata o baza melifera cat de cat, macar 50-100 de familii sa poata face o productie oarecare. Daca aud : ti-ar conveni ma sa vina unu cu stupii peste tine, unde ai pus tu salcam??? inseamna ca nu s-a inteles nimic, pana la urma : moldova nu e a mea, nu e a voastra ci a urmasilor urmasilor in veacul vecilor, ca sa fac o paralela un pic fortata. Da, raspunsul este da, mi-ar conveni de 1 milion de ori sa pun 10-20 hectare de salcam , sa reziste 15-20 ani si sa vina stupari sa se faca 2-300-400 familii in zona, la salcam. Situatia asta este infinit mai buna decat sa nu fac nimic, sa nu existe salcam, sa nu vina nimeni nicaieri, inclusiv eu sa stau pe vatra si sa culeaga fetele la floricele firave de pe langa garduri. Cred ca am putea face lobby daca am reusi macar la nivel de 2-3 comune sa ne unim cumva pentru acest scop. Aici vad alte 2 chestiuni: 1. daca comuna e mai micuta, s-ar putea gasi un teren adiacent comunei, cat mai bine amplasat astfel incat albina din localitate la maxim 500-600m sa aiba salcamul, de exemplu. 2. terenurile ce se preteaza ca distanta optima de zbor sunt mai scumpe pentru ca omul vrea sa se duca repede la lotul lui, sa sape porumbul, sa coseasca lucerna ( un exemplu).
Solutiile sunt: A. in cazul 1, trebuie vorbit cu stuparii din comuna , stabilit de comun acord o zona vizata, poate chiar 2-3 mai mici si pornita achizitia sau schimbul de terenuri si apoi plantarea B. in al doilea caz, daca terenurile apropiate de comuna sunt prea scumpe sau proprietarii nu vor pur si simplu sa le vanda/cedeze vor trebui achizitionate terenuri undeva mai departe, in camp , mai ieftine si mai usor de obtinut. In acest caz putem trece la un nou pas in activitatea asta, si va prezint un scenariu utopic pentru multi, foarte plauzibil daca am fi mai destepti un pic, ca e in avantajul tuturor: Comuna A, suprafata 3-4000 hectare, diametru relativ al zonei, 5-7 km. Stuparii de aici pun 20 hectare salcam undeva la marginea perimetrului. Comuna B, identic, aflata la 10-15km de comuna A.
Fiecare grup de stupari nu poate valorifica eficient salcamul pentru suprafata lui pentru ca e la 2-3-4km de vetrele lor , albina face mult pe drum, sa muti stupii e prea aproape si faci haos, se intoarce culegatoarea. Asa ca se face o rocada intre cele 2 grupuri cei din A se duc la padurea celor din B si viceversa. Dar deja vorbim de "rachete teleghidate" ( Sa traiesti nea Gica! ) nu? Eu cred ca important e sa inceapa unul si altul, pana la urma repet: macar sa faci o baza melifera si sa vina lumea buluc acolo...tot e mai bine decat 0 barat si speranta ca o sa creasca ciulinii si faci miere, corect?
_______________________________________ Poze apicole si nu numai:
|
|