APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994 pe Simpatie
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI / Lobby pentru imbunatatirea bazei melifere  
Autor
Mesaj Pagini: 1
liv
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 63
Va propun sa purtam o discutie asupra posibilitatilor pe care le avem de a face lobby la diverse nivele, pentru a influenta planurile de plantari, astfel incat sa se realizeze o imbunatatire a bazei melifere. Ma refer in primul rand la plantarile pe care le face Romsilva, dar ma gandeam ca ar fi interesant sa putem convinge primariile sa planteze in parcuri si arbori de evodia si paulownia, care au si o valoare ornamentala cunoscuta, creand astfel in primul rand o baza semincera.

pus acum 14 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
Este o idee buna; s-a mai incercat ceva similar in anii trecuti(acum 2 sau 3 ani) insa fara rezultate.

Singura mea observatie ar fi ca evodia si paulownia sunt putin cam pretentioase la condiitile de clima/sol fata de alte specii si de multe ori productia de nectar este doar pe hartie, deci plantarea lor la nivel na tional ar fi putin complicata(nu imposibila). Totusi nu ne-am supara si daca ar fi 20 - 30 000 de hectare de salcam(poate si un tei) in plus nu? 
Eventual plantatii intercalate: evodia + salcam sau alti arbori care sigur nu au probleme.


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 14 ani
   
Mishu05
apicultor

Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
Adevarul e ca daca ne gandim fiecare localitate ( sat, comuna, orasel) are disponibili cel putin 50-80 hectare de teren degradat, portiuni pe marginea unui rau, rape, vai secundare inutile pentru agricultura, versanti , etc pe care i-ar merge bine salcamului sau teiului.
Eu vad 2 probleme aici:
1. sa reusim sa il convingem pe primar /consiliul local sa disponibilizeze acele terenuri pentru plantari
2. sa reusim ca timp de 10-15-20 ani sa nu se apuce lumea sa taie ceea ce s-a plantat. Asta mi se pare mie buba cea mai mare, rezistenta arborilor in fata influentei umane.
Eu ma gandesc foarte serios ca la mine la tara sa incerc sa cumpar macar 5-10 hectare de teren si sa pun salcam pe el, peste 10-15 ani am asigurata o baza melifera cat de cat, macar 50-100 de familii sa poata face o productie oarecare.
Daca aud : ti-ar conveni ma sa vina unu cu stupii peste tine, unde ai pus tu salcam??? inseamna ca nu s-a inteles nimic, pana la urma : moldova nu e a mea, nu e a voastra ci a urmasilor urmasilor in veacul vecilor, ca sa fac o paralela un pic fortata.
Da, raspunsul este da, mi-ar conveni de 1 milion de ori sa pun 10-20 hectare de salcam , sa reziste 15-20 ani si sa vina stupari sa se faca 2-300-400 familii in zona, la salcam.
Situatia asta este infinit mai buna decat sa nu fac nimic, sa nu existe salcam, sa nu vina nimeni nicaieri, inclusiv eu sa stau pe vatra si sa culeaga fetele la floricele  firave de pe langa garduri.
Cred ca am putea face lobby daca am reusi macar la nivel de 2-3 comune sa ne unim cumva pentru acest scop.
Aici vad alte 2 chestiuni:
1. daca comuna e mai micuta, s-ar putea gasi un teren adiacent comunei, cat mai bine amplasat astfel incat albina din localitate la maxim 500-600m sa aiba salcamul, de exemplu.
2. terenurile ce se preteaza ca distanta optima de zbor sunt mai scumpe pentru ca omul vrea sa se duca repede la lotul lui, sa sape porumbul, sa coseasca lucerna ( un exemplu).

Solutiile sunt:
A. in cazul 1, trebuie vorbit cu stuparii din comuna , stabilit de comun acord o zona vizata, poate chiar 2-3 mai mici si pornita achizitia sau schimbul de terenuri si apoi plantarea
B. in al doilea caz, daca terenurile apropiate de comuna sunt prea scumpe sau proprietarii nu vor pur si simplu sa le vanda/cedeze vor trebui achizitionate terenuri undeva mai departe, in camp , mai ieftine si mai usor de obtinut. In acest caz putem trece la un nou pas in activitatea asta, si va prezint un scenariu utopic pentru multi, foarte plauzibil daca am fi mai destepti un pic, ca e in avantajul tuturor:
Comuna A, suprafata 3-4000 hectare, diametru relativ al zonei, 5-7 km. Stuparii de aici pun 20 hectare salcam undeva la marginea perimetrului.
Comuna B, identic, aflata la 10-15km de comuna A.

Fiecare grup de stupari nu poate valorifica eficient salcamul pentru suprafata lui pentru ca e la 2-3-4km de vetrele lor , albina face mult pe drum, sa muti stupii e prea aproape si faci haos, se intoarce culegatoarea. Asa ca se face o rocada intre cele 2 grupuri cei din A se duc la padurea celor din B si viceversa. Dar deja vorbim de "rachete teleghidate" ( Sa traiesti nea Gica! ) nu?
Eu cred ca important e sa inceapa unul si altul, pana la urma repet: macar sa faci o baza melifera si sa vina lumea buluc acolo...tot e mai bine decat 0 barat si speranta ca o sa creasca ciulinii si faci miere, corect?


_______________________________________
Poze apicole si nu numai:

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
in curand cred ca nu o sa ni se mai permita sa tinem stupii in vatra satului .... asa ca vrem nu vrem va trebui sa ne gandim la creearea de baze in afara satului .... asa ca daca tot e sa "investim" pentru zeci de ani sa avem si acest aspect in vedere.


PS: Misule daca ai stii ce miere buna fac ciulinii nu ai fi asa de dispretuitor la adresa lor


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
liv
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 63
Eu nu ma gandesc cum sa fac sa plantez eu pentru stupii mei zece evodia sau un hectar de salcam. Eu ma gandesc cum sa facem sa ni se auda vocea, sa influentam factorii de decizie la nivel national, astfel incat sa creasca suprafetele plantate cu tei si salcam, aceste doua specii de arbori avand si valoare forestiera. Sunt atatea programe europene acum. Oare no fi vreun program sa ne poata ajuta din punctul asta de vedere? O problema ar fi si ca noi suntem oarecum rupti intre Ministerul Agriculturii, de care ar tine albinele si Ministerul Mediului si a Padurilor de care ar tine cea mai importanta parte a bazei melifere.

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
In privinta programelor FEADR dedicate impaduririi ==> sau pe forum ==>     

Daca e un program pe bune, accesibil asa cum este 141 sau 112, ar putea fi o solutie, chiar o mica afacere, plantarea si a 10-20 ha, de exemplu. Fireste, in asociatii, o pot face ff. bine stuparii dintr-o localitate.

Marea problema este pamantul, cel putin la noi in sud... cumplit de fragmentat. Sunt curios daca ar putea fi 141 sau 112 completate cu acest 221?

PS: ciulinii dau miere extra, dar nu tin nici de cald, nici de frig, nici de foame.



Modificat de lucky5strike (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
bee happy
apicultor

Din: Sebes-Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 254

liv a scris:

. Eu ma gandesc cum sa facem sa ni se auda vocea, sa influentam factorii de decizie la nivel national, astfel incat sa creasca suprafetele plantate cu tei si salcam, parte a bazei melifere.


Pe mine, m-a interesat sa plantez salcam, ca si gard viu, in jurul unui teren.
Am intrebat un padurar, care este si ceva sef pe la ocolul silvic; daca Romsilva, vinde puiet de salam din pepinierele sale.

Raspunsul lui, a fost ca In pepiniere nu se cresc puieti de salcam, pentru ca salcamul este o specie care creste oriunde si se inmulteste singura.(cuvintele sale)
Mi-a dat voie sa ma duc in padure, sa recoltez puieti.(ceea ce am si facut)
Dar nu cred ca m-ar mai lasa, daca o sa-i spun ca am nevoie de 5000 de bucati.

Oricum, raspunsul lui mi-a aratat ca nu exista interes la nivel inalt, pentru impadurirea cu specii melifere. Cred ca, proiecte la nivel local, initiate de oameni hotarati (asa ca Misu05) au mai multe sanse de reusita. Impadurirea nu e o investitie convenabila pentru un guvern care se lupta cu o criza economica.



O rugaminte:

Daca cineva cunoaste de unde se pot cumpara puieti de salcam, ii rog sa dea un semn, un link, o adresa....ceva. Multumesc.


_______________________________________
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere:
dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase.
                                                         
                                                            Solomon

pus acum 14 ani
   
bee happy
apicultor

Din: Sebes-Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 254
Dl. Misu05,

Dupa cum va vad de hotarat, nu cred ca veti sta degeaba iarna asta si primavara urmatoare. Daca veti incepe o campanie de impadurire, va rog sa ne tineti la curent cu orice pas care-l intreprindeti. Eu va incurajez sa nu ascultati la comentariile negativiste care ar putea sa apara.


Asa o sa arate un tei plantat de Misu05 peste 20 de ani. In leagan este nepotul lui.
Sau poate fi nepotul oricaruia din noi. Ca Misu ne lasa sa-i folosim teiul. 


_______________________________________
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere:
dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase.
                                                         
                                                            Solomon

pus acum 14 ani
   
mita_mtu
apicultor

Din: Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 43
In primavara acestui an am plantat 3 hectare  cu 3000  de puieti de salcam va spun ca puietul s-a prins peste 90% l-am cumparat de la un inginer silvic este o cantitate mare de puiet fiin nevoie de 2 tranporturi cu o dacie papuc asa ca nu sfatuiesc pe nimeni sa se apuce de cules cel mai bine este sa il cumparati plus ca cel care creste din radacinile altor salcami se dezvolta mult mai creu fata de cel care rasare din samanta, acum  sa vad cum trec iarna  si la primavara ma gandesc sa mai plantez cam 100 de evodia ps: de albinarit ma apuc abia la primavara cu 4 famili dupa ce am studiat vreo doi ani pe acest forum si am citit vreo 3 carti  

pus acum 14 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

Cristian IONITA a scris:

in curand cred ca nu o sa ni se mai permita sa tinem stupii in vatra satului .... asa ca vrem nu vrem va trebui sa ne gandim la creearea de baze in afara satului .... asa ca daca tot e sa "investim" pentru zeci de ani sa avem si acest aspect in vedere.


PS: Misule daca ai stii ce miere buna fac ciulinii nu ai fi asa de dispretuitor la adresa lor


Daca vorbim de propunerea ca in UE tot ce inseamna mai mult de 100 de familii sa nu se poate tine in sat eu zic ca nu o sa se ajunga la asa ceva. De sute de ani albinele au stat pe langa oameni. O alta problema este ca daca se interzice ca albinele sa poata fi tinute in sate ar lipsi comunitatile locale de polenizare si de aici rezulta o serie intreaga de probleme.

Mierea de ciulini este considerata una dintre cele mai aromate tipuri de miere si in plus ciulinii sunt folositi si in medicina    .. poate parea ciudat insa in tari gen Franta sunt zone unde se "cultiva" intentionat ciulinii. 


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Mai rapide, cu efecte imediate si ca rzspuns la ce spune Lucky despre fragmentarea solelor, sunt plantatiile apicole, in amestec de flori melifere. Ex: lucerna , trifoi alb, sparceta si facelia, amestecate.
Astea ar oferi cules pe durata mai mare, s-ar regenera de la an la an si ar oferi si o miere marfa apreciata.


pus acum 14 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

andrei_calinescu a scris:

Mai rapide, cu efecte imediate si ca rzspuns la ce spune Lucky despre fragmentarea solelor, sunt plantatiile apicole, in amestec de flori melifere. Ex: lucerna , trifoi alb, sparceta si facelia, amestecate.
Astea ar oferi cules pe durata mai mare, s-ar regenera de la an la an si ar oferi si o miere marfa apreciata.


Asta o poate face fiecare de capul lui sau in colaborare cu crescatorii de animale si in plus cheltuielile pe termen lung sunt mai mari la culturile anuale decat la o padure.

Eu as vrea asa ceva   

lobby pentru bazei melifere scris:mai rapide, efecte imediate rzspuns spune lucky despre solelor,

40.2KB


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041

andrei_calinescu a scris:

Mai rapide, cu efecte imediate si ca rzspuns la ce spune Lucky despre fragmentarea solelor, sunt plantatiile apicole, in amestec de flori melifere. Ex: lucerna , trifoi alb, sparceta si facelia, amestecate.
Astea ar oferi cules pe durata mai mare, s-ar regenera de la an la an si ar oferi si o miere marfa apreciata.



poate in zona subcarpatilor ... in baragan sunt ani cand nu ploua cu lunile si se usuca tot


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
In Baragan trebuie scaieti si palamida, pe care le ai dealtfel in mod natural mai peste tot.
De fapt se si simte, la FS anul asta au cules mai mult de la maracine, dat fiind ca a ramas umiditate in sol din primavara.

Da Johnny, am mai vorbit de lavanda ca alternativa la FS. Avantajul e ca nu trebuie replantatain fiecare an, doar o tai toamna .


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Intrebare:

Lavanda la care va deplasati voi creste natural sau e cultivata, ca planta medicinala? Mare diferenta intre clima de pe la voi si cea de pe aici n-ar fi.

E pretentioasa la sol? Iese ceva la ha? Cum e cotata mierea?



pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Salut Lucky,

E cultivata, florile sunt folosite pentru obtinerea esentei pure de lavanda, pentru ceaiuri sau in industria cosmetica.

Da bine mai in toti anii, mierea este sublima, foarte apreciata(una din cele mai apreciate in Franta si mai scumpe).
Vis-a-vis de clima, unele masive sunt in zone muntoase, asa ca rezista si la inghet.
Se pliaza cel mai bine pe soluri similare cu cele viticole(nisipos, stancos), nu are nevoie de cernoziom, e o planta careia ii place uscaciunea.
Cred ca in Oltenia si Baragan s-ar adapta perfect.


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Asta e informatie la tava!



pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Andrei, ai un "+" din partea mea!

Fiind vorba de stimularea bazei melifere, daca-i putem spune astfel, iata ce mai gasim aici =>>



Modificat de lucky5strike (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
ca sa plantezi e foarte simplu
ca sa-ti faci din asta un obicei, e foarte greu
mai intai, trebuie sa gasesti arbori, foarte simplu, suni la ocol, ceri inginerul responsabil de pepiniera, sti ce vrei si il intrebi
asfel ai facut primul pas
apoi, te gandesti ca singur n-are haz, armata s-a dus, CAP-urile deasemenea, nu ai bani; atragi scoala din comuna
te duci inainte de asta si vorbesti cu o firma, gen petrom si le spui lor cam ce ai vrea tu.
peste un an de la prima intalnire cu directorul vei fi cap de lista de prioritati si
ei te vor recompensa, de fapt pe elevi
apoi, mergi la o scoala si vorbesti cu directorul educativ.
gata!
s-a facut
aaaaa, uitasem, nu cere nimanui sa planteze nici ciulini la tine pe livada, ca nu vine nimeni, ci pe o portiune de pamant degradat pe care s-au aruncat gunoaie si alte cele
distractia e maxima

lobby pentru bazei melifere plantezi foarte simpluca sa-ti faci din asta obicei, foarte greumai

45.9KB


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Din pacate, traim in tara vesnicei faramitari funciare.

Cu 44% in mediul rural, suntem poate campionii UE.



pus acum 14 ani
   
vali79
apicultor

Din: Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84
Domnilor ce ati spune de o lists  de inceput pentru formarea de grupuri zonale/locale pentru masive/culturi etc in scopuri apicole/crearea de noi resurse/masive melifere?                                                                                                                                De ex vali79 caut parteneri/colaboratori/apicultori pentru crearea unui masiv de salcim [cules 4/altitudine 700/750 m] in jud Alba.

pus acum 14 ani
   
bee happy
apicultor

Din: Sebes-Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 254
Vali79, te rog , detaliaza putin, cum vezi tu un asfel de parteneriat.

_______________________________________
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere:
dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase.
                                                         
                                                            Solomon

pus acum 14 ani
   
liv
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 63
Sa cumperi puieti in vederea plantarii poate fi destul de scump, mai ales daca mai pui si terenul aferent. Cred ca am ajuns intr-un punct in care ar trebui sa ne intrebam, nu numai ce putem face noi pentru tara, ci si ce poate face tara pentru noi.

pus acum 14 ani
   
vali79
apicultor

Din: Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84

bee happy a scris:

Vali79, te rog , detaliaza putin, cum vezi tu un asfel de parteneriat.

Sa spunem ca in Sebes este un grup de 3 apicultori,care detin sau cumpara 2/3/4 hectare de pamint destul de apropiat,totusi intro zona mai greu accesibila in sensul de a posta doar 3/4 stupine de mici dimensiuni  [se stie ca romanul se baga ca musca in lapte],daca terenul nu este in proprietatea unuia dintre ei se inscrie la APIA,daca trebuie asteptat 2 ani se poate semana intre timp saminta de salcim sau x ,se poate si recolta puieti crescuti de capul lor chiar daca nu o sa aiba acelasi efect...,cum sintem noi descurcareti din neam in neam cu cealalta parte ne descurcam....Daca nu dam noi un exemplu in acest sens nu cred ca scumpii nostri alesi il vor da primii,in special ca in aceasta perioada sunt si fonduri de accesat!!! Ar trebui profitat pina da ...vaca lapte...Daca se lucreaza in grup cred ca este mai usor si cu rezultate mai bune.In aceasta iarna voi incerca de a demara un astfel de proiect,sper sa si reusesc!


pus acum 14 ani
   
vali79
apicultor

Din: Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84

Cristian IONITA a scris:

in curand cred ca nu o sa ni se mai permita sa tinem stupii in vatra satului .... asa ca vrem nu vrem va trebui sa ne gandim la creearea de baze in afara satului .... asa ca daca tot e sa "investim" pentru zeci de ani sa avem si acest aspect in vedere.


PS: Misule daca ai stii ce miere buna fac ciulinii nu ai fi asa de dispretuitor la adresa lor

Dar si faptul ca in 10/20 de ani din pacate vor disparea si multe sate!!!!!!!!!!!Paminturi care se vor salbatici si asta va cintarii mult in balanta apiculturii !!!1


pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Era o idee buna daca in masura de impadurire cu ajutor european a PNDR era obligativitatea plantarii cu specii si de importanta apicola....

pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
salut
vali sa sti ca m am gandit si eu sa fac ceva de genu asta , tatie nu mai poate sa munceasca pamantul si ma gandisem sa fac schimb cu pamant slab calitativ dpdv al agriculturii si sa pun pomi cu importanta melifera  tei sau salcam ideea este excelenta dar iti trebuie o suma cat de cat acolo sa ai cu ce sa incepi
  si luati in considerare  MASURA PRIMA IMPADURIRE A TERENURILOR AGRICOLE se oferea bani europeni nerambursabili pt a impaduri plus o prima anuala ca despagubire ca ai scos pamantul din circuitul agricol
  sa traiti si cand ne o fi mai rau sa ne fie asa de bine


_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la