lucky5strike
CLUB STUPARITUL
Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
|
|
Nu asa se pune problema.
In varianta salbatica, bine raspandita in Romania, exista destule familii care sar de 16 Dadant. La o stupina comuna, stationara, de 30 de familii(media pe tara), cu areal de resurse propriu, imposibil sa nu exista 50% efectiv cu potential sa treaca de aceste 16 Dadant. Deci, loc de popor albinaresc este. Problema este ca nu sunt neaparat productive si sigur, mai roitoare, fiindca majoritatea stuparilor, din ce am vazut, inca nu stapanesc suficient de bine prevenirea acestui fenomen. Nu e locul sa detaliem. In schimb foarte multi au obiceiul sa se grozaveasca in performante, mintindu-se atat pe ei, cat mai ales pe ceilalti. Asta e o mare prostie. Pe partea cu selectia, ca sa o faci ca la carte ai nevoie de 100-200 de familii. Descendenta sa fie urmarita pe grupe; o grupa de observatie ar trebui sa cuprinda 20-30 de familii. Nu extragem esente tari din efectiv total 20-30 familii, astea-s povesti.
De partea cealalta, la stupine concentrate, ale apicultorilor profesionisti, data fiind aglomerarea, dezvoltarea ar avea loc mult mai greu. Dar apicultorul ia in acest caz masuri prin care sa acorde numarul de stupi cu resursele locului, sau sa suplineasca artificial lipsa acestora. Intr-un fel se compenseaza, dar la extractii, numarul de familii este destul de important. Ca de la multe obtii bine si se simte la buzunar; de la putine obtii mai bine, dar nu se simte la buzunar.
Dar uite ca am luat-o pe langa topic. Ghemul se instituie cand temperatura cade sub 8 grade si cu cat este mai frig, cu atat e mai strans. In mod natural, albina se strange sub forma sferica, dar, in lipsa impachetarii, albina de pe exteriorul ghemului, de pe ramele marginase, cade usor victima fluctuatiilor de temperatura... lucru demonstrabil: la lazile in pat cald orientate spre sud, chiar daca punem diafragma, ghemul se formeaza deseori spre sud, atras de razele soarelui. Nu odata am surpins numeroase albine intepenite de foame pe partea dinspre perete si prima rama. Atrase de caldura. Dupa un zbor de curatire, au fost apoi surpinse de inghet intr-o zona fara rezerve. Familiile in pat cald merita orientate spre vest, cu rama dinspre urdinis cu rezerve bune. Avantaj ca sunt sanse mari sa faca ghemul pe coltul de rama dinspre sud. Si la familiile in pat rece albinele din coaja ghemului mai ingheata. Una peste alta, consider necesara impachetarea in scopul asigurarii unui volum optim de albina pe interval.
Ghemul are la 0 grade o coaja cam de 3 cm, care scade sau creste dupa fluctuatiile temperaturii. Coaja e extrem de densa (albine si in celule, si pe interval), iar in interior, ghemul e mai rarefiat. Aici se produce caldura. Temperatura descreste de la nucleu spre coaja; pana a incepe matca ponta, in nucleu fluctueaza intre 16-24 grade, fara a cadea sub 14 grade. Albinele isi indoapa gusa cu miere, si produc caldura prin vibratii, care ne dau sunetul caracteristic atunci cand le sondam iernatul. Multi prefera deschiderea directa a stupului, pentru a sonda direct starea coloniei (deranjeaza un pic, dar e mai sigur, ce-i drept!)
Cand matca incepe sa depuna puietul, albinele trebuie sa asigure temperatura stabila de 36 grade pentru necapacit, 32-34 pentru capacit... asa ca degeaba fortam cresterea timpurie, daca afara e vreme fluctuanta.
|
|