APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolalola Profile
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
26 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / cat ocupa ghemul de iernare pe ramele din cuib?  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Din pacate noi inca nu tinem cont sa nu mai punem albine fara macar 5 intervale, adica 6 rame. Acestea cel putin pentru zona mea din Salaj sunt destul de stabile, si ies fara mari pierderi. Uneori cand este un echilibru n utrebuie scoasa primavara nici o rama. La cele pe 2 intervale chiar daca sunt pierderi mari, noi nu putem scoate rama care precis nu este ocupata de albine, cuibul este racit, puietul imprastiat, si se va intarzia mult la dezvoltare. Aceste unitati sunt bune inainte de salcam, deoarece din cele puternice pentru prevenirea roitului trebuiesc scoase ramele cu puiet. Se scor ramele din lazile cu volum fix. Noi mult timp am folosit lazi orizontale pe 16 rame, sau lazi varticale cu 10 rame in cuib, si doar un cat, avand montata balama.

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753

balasbebe a scris:

...  Noi mult timp am folosit lazi orizontale pe 16 rame, sau lazi varticale cu 10 rame in cuib, si doar un cat, avand montata balama.


In varianta salbatica, inca bine raspandita in Romania, poate 80% din familii nici nu au nevoie de mai mult spatiu.

Strainii au ajuns prin selectie  la dezvoltare pe 3-4 corpuri ME fara roire sau alte dezechilibre. La mine, cum am facut 4-5 ani de slectie a acestei forme salbatice (doar pe linie materna, fara infuzie din afara), deja mai mult de jumatate din familii au nevoie de peste 20 de rame dadant dupa rapita.

Ce sa mai vorbim de liniile "muncite" (selectionate genetic ca la carte) de zeci de generatii...


pus acum 13 ani
   
eko
apicultor

Din: tg-jiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 69
referitor la dezvoltarea familiei de albine in timpul anului :
-eu nu pot sa va spun din experienta proprie dar pot sa va descriu cum face apicultorul de la care am cumparat eu familiile de albine .
-in timpul salcamului face roi pe 2-3 rame unde introduce matci pregatite in nuclee .
-incepe imediat stimularea si pana in toamna ajung sa ocupe 6-7 intervale ,asa cum si ierneaza
-primavara incepe stimularea cu sirop in momentul cand albina incepe sa zboare si ajunge in jurul datei de 15 aprilie cu familii cu 9-10 rame din care 5-6 rame cu puiet in toate stadiile .
-aceste familii le vinde ,in acest stadiu cumparandu-le si eu in 14 aprilie 2010


_______________________________________
dumnezeu sa aiba grije de noi si noi de albine........sau invers !?

pus acum 13 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Nu asa se pune problema.

In varianta salbatica, bine raspandita in Romania, exista destule familii care sar de 16 Dadant. La o stupina comuna, stationara, de 30 de familii(media pe tara), cu areal de resurse propriu, imposibil sa nu exista 50% efectiv cu potential sa treaca de aceste 16 Dadant. Deci, loc de popor albinaresc este. Problema este ca nu sunt neaparat productive si sigur, mai roitoare, fiindca majoritatea stuparilor, din ce am vazut, inca nu stapanesc suficient de bine prevenirea acestui fenomen. Nu e locul sa detaliem. In schimb foarte multi au obiceiul sa se grozaveasca in performante, mintindu-se atat pe ei, cat mai ales pe ceilalti. Asta e o mare prostie. Pe partea cu selectia, ca sa o faci ca la carte ai nevoie de 100-200 de familii. Descendenta sa fie urmarita pe grupe; o grupa de observatie ar trebui sa cuprinda 20-30 de familii. Nu extragem esente tari din efectiv total 20-30 familii, astea-s povesti.

De partea cealalta, la stupine concentrate, ale apicultorilor profesionisti, data fiind aglomerarea, dezvoltarea ar avea loc mult mai greu. Dar apicultorul ia in acest caz masuri prin care sa acorde numarul de stupi cu resursele locului, sau sa suplineasca artificial lipsa acestora. Intr-un fel se compenseaza, dar la extractii, numarul de familii este destul de important. Ca de la multe obtii bine si se simte la buzunar; de la putine obtii mai bine, dar nu se simte la buzunar.

Dar uite ca am luat-o pe langa topic. Ghemul se instituie cand temperatura cade sub 8 grade si cu cat este mai frig, cu atat e mai strans. In mod natural, albina se strange sub forma sferica, dar, in lipsa impachetarii, albina de pe exteriorul ghemului, de pe ramele marginase, cade usor victima fluctuatiilor de temperatura... lucru demonstrabil: la lazile in pat cald orientate spre sud, chiar daca punem diafragma, ghemul se formeaza deseori spre sud, atras de razele soarelui. Nu odata am surpins numeroase albine intepenite de foame pe partea dinspre perete si prima rama. Atrase de caldura. Dupa un zbor de curatire, au fost apoi surpinse de inghet intr-o zona fara rezerve. Familiile in pat cald merita orientate spre vest, cu rama dinspre urdinis cu rezerve bune. Avantaj ca sunt sanse mari sa faca ghemul pe coltul de rama dinspre sud. Si la familiile in pat rece albinele din coaja ghemului mai ingheata. Una peste alta, consider necesara impachetarea in scopul asigurarii unui volum optim de albina pe interval. 

Ghemul are la 0 grade o coaja cam de 3 cm, care scade sau creste dupa fluctuatiile temperaturii. Coaja e extrem de densa (albine si in celule, si pe interval), iar in interior, ghemul e mai rarefiat. Aici se produce caldura. Temperatura descreste de la nucleu spre coaja; pana a incepe matca ponta, in nucleu fluctueaza intre 16-24 grade, fara a cadea sub 14 grade. Albinele isi indoapa gusa cu miere, si produc caldura prin vibratii, care ne dau sunetul caracteristic atunci cand le sondam iernatul. Multi prefera deschiderea directa a stupului, pentru a sonda direct starea coloniei (deranjeaza un pic, dar e mai sigur, ce-i drept!)

Cand matca incepe sa depuna puietul, albinele trebuie sa asigure temperatura stabila de 36 grade pentru necapacit, 32-34 pentru capacit... asa ca degeaba fortam cresterea timpurie, daca afara e vreme fluctuanta.



pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

lucky5strike a scris:



Cand matca incepe sa depuna puietul, albinele trebuie sa asigure temperatura stabila de 36 grade pentru necapacit, 32-34 pentru capacit... asa ca degeaba fortam cresterea timpurie, daca afara e vreme fluctuanta.



Perfect de acord cu ce ai scris Lucky, cu cateva nuante legat de ultima fraza care si ea este perfect adevarata pt familiile bagate in mod obisnuit la iernat, de altfel si Malaiu zice in cartea lui ca nu se face stimulare proteica din ianuarie decat familiilor cu peste 2,5kg de albina in ghem de preferet cam 3 kg..el ne zice clar ca o astfel de masura aplicata unor familii mediocre nu face decat rau. Nu ne invata sa facem aceasta stimulare decat la familii cu peste 20kg de provizii...mi-a placut mult cum zice in carte, si are dreptate..."despre colonii introduse la iernat de 2,5-3 kg de albina iernate pe 20-25 kg de hrana se mai vorbeste numai prin carti..in realitate in stupinele tarii familiile introduse la iernat nu depasesc 5-6 intervale si 12-15 kg de provizii"..asta pare sa fie unul din motivele pt care nu prea mai avem performanta si pt care avem mortalitate la nivel national destul de mare pe timpul iernii.
Ne explica fenomenul care se intampla intr-o colonie puternica si una slaba in ceea ce priveste conumul si uzura albinelor, un ghem mare intra in activitate mai rar pt ca pierderile de caldura din ghem sunt mai lente decat in ghemele mici, albinele consuma asadar mai putina hrana pe kg de masa vie de albina si astfel incarcatura cu reziduuri metabolice, mortalitatea si consumul de hrana sunt mai mici.
O colonie puternica reuseste sa conserve mai eficient energia produsa in interior, fluctuatiile de temperatura la care faceai referire sunt astfel mai usor depasite...stim ca nu temperatura in sine afecteaza coloniile ele rezistand la temperaturi extreme sub minus..ce le streseaza mai tare si le mareste consumul sunt tocmai fluctuatiile termice bruste, tocmai de asta sistemul clopot de care vorbeam cateva mesaje mai sus si coloniile foarte tari introduse la iernat sunt cheia unei iernari fara probleme binenteles alaturi de hrana si tratament corespunzator.
Malaiu ne mai zice ca in coloniile puternice instinctul natural este de a incepe cresterea de puiet inca din ianuarie si stimularea proteica inceputa in aceasta perioada nu inseamna decat o sustinere a instinctelor naturale ale coloniilor, asa cum au zis colegii, daca coloniile sunt mici albinele nici nu se ating de turtele proteice si nu incep ponta , daca sunt foarte puternice insa ele pot incepe ponta si in lipsa hranirilor de care vorbeam, asadar cum zice si domnul Malaiu faptul ca stimulam proteic o familie puternica nu poate sa faca decat bine...legat de incarcarea cu reziduuri a intestinelor albinelor, de consumul de hrana si de viabilitatea puietului crescut Malaiu are raspuns la fiecare din problemele acestea, cateva idei fiind surprinse si de mine in practica din ultimii ani, de asta ii dau crezare pt ca stiu ca are dreptate in anumite privinte pe care le cunosc personal din mica mea experienta.
Asa cum zicea un coleg, stau mai linistit cand stiu ca am comasat albina pe multa hrana inca din toamna...nu are ce sa fie rau, insa daca familiile sunt mici, morcovul este mai adanc bagat si stresul este mai mare...riscul de accidente(mortalitati) este mai mare, dezvoltarea de primavara mai slaba cu tot sirul de probleme care decurg de aici.
  Nea Gica, eu cred ca am citit cartulia cap-coada de vre-o 3-4 ori si inca spicuiesc foarte atent pasaje care cred eu ca trebuie rumegate bine,imi place tot ce a scris legat de pregatirea fiziologica a albinelor ...nu conteaza doar sa fie multe ci sa fie capabile sa creasca puiet si sa stranga nectar din punct de vedere fiziologic...aici pune accent mare pe incarcatura proteica pe care albinele o au in corp si pe dezvoltarea glandulara..totul este scris cu argument si bazat pe cercetari de zeci si zeci de ani ai unor specialisti din toata lumea!
Este absolut fascinant!!
Am un amic ce are albinele la cativa metri de Siret, mi-a zis asa.." aici daca nu bagi la iernat familii tari , nu trec iarna, curentii sunt foarte reci si tari..hrana tratament si albina multa altfel n-ai cum sa le tii aici"..intradevar am vazut si ce familii scoate in primavara si ca nu inmulteste nebuneste tocmai pt a baga familii tari pe iarna, nu hraneste cu zahar deloc...asta este o alta sparla, si Malaiu scrie in cartulie ca mierea are o gramada de microelemente de care albina are nevoie, starea fiziologica a abinelor este direct afectata, rezistenta la boli...totul depinde de faptul daca au sau nu acces la aceste microelemente. Malaiu ne zice clar ca nu putem ierna numai pe inlocuitori de miere, un anumit procent din hrana de iernare trebuie sa fie miere pt ca altfel minusul nu se vede imediat ci pe parcursul intregului an apicol...nu este la vedere ci se regaseste tocmai in starea fiziologica a albinelor, capacitatea lor de a face fata la boli si de a culege nectar la maxim sau de a creste cat mai mult puiet.
Fascinant, ce sa mai...recomand tuturor care vor sa aiba vreo treaba cu albina sa citeasca ce a scris omul asta!!

Vaceslav Harnaj a fos presedintele ACA si Apimondia timp de 20 de ani, si asa cum a zis nea Gica, ora exacta in apicultura probabil ca de aici se dadea de la noi din Romania, sa nu uitam ca acea carte a lui Ruttner despre crestera matcilor este scrisa alaturi de Vaceslav Harnaj, sa nu uitam pe Malaiu sau altii pe care eu inca nici nu i-am descoperit...sa spui ca sunt idei invechite cred ca este o greseala enorma, pur si simplu in acele vremuri chiar s-a facut cercetare pe albina, ceea ce nu prea se poate spune in ultimii ani, eu imi scot palaria fata de oamenii aia si fata de stiinta pe care o stapaneau cu atat de multi ani in urma...a se retine Maximus!!

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806

lucky5strike a scris:

Nu asa se pune problema.

In varianta salbatica, bine raspandita in Romania, exista destule familii care sar de 16 Dadant. La o stupina comuna, stationara, de 30 de familii(media pe tara), cu areal de resurse propriu, imposibil sa nu exista 50% efectiv cu potential sa treaca de aceste 16 Dadant. Deci, loc de popor albinaresc este. Problema este ca nu sunt neaparat productive si sigur, mai roitoare, fiindca majoritatea stuparilor, din ce am vazut, inca nu stapanesc suficient de bine prevenirea acestui fenomen. Nu e locul sa detaliem. In schimb foarte multi au obiceiul sa se grozaveasca in performante, mintindu-se atat pe ei, cat mai ales pe ceilalti. Asta e o mare prostie. Pe partea cu selectia, ca sa o faci ca la carte ai nevoie de 100-200 de familii.............



Nu este oarecum la subiect, dar.

Chiar mai mult de 100-200 de familii.
Un numar definit de familii nu cred ca poate reprezenta si potentialul maxim genetic dintr-un anume ecotip.
Inainte de a se pune in pagina urmatorul plan, cel care este acum si aprobat, am scris despre necesitatea crescatorului de matci de a cumpara familii de albine, selectate primar de apicultorii din zona ecotipului respectiv.

Am scris si de necesitatea existentei unui laborator national de genealogie a rasei, in fapt un laborator de atestare a rasei.

Este simplu de ce aveam (avem si vom avea) nevoie de asa ceva. Adica, statul putea interveni pertinent si trainic in ajutorul apiculturii si nu pe ajutoare care de cele mai multe ori intra in sisteme speculative.


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137
Mai fratilor ce carte a scris acest Malaiu?Am un prieten apicultor numit Malai Mare dar asta nu e asa in virsta si nu a scris nici o carte.Cu hranirea proteica din ianuarie ,eu nu ma bazez pe pareri si este o certitudine ca daca faci aceste hraniri ramii fara stupi,de acea vorbiam in alta postare despre "ZBOR DE CURATIRE IN SPATIU INCHIS"la sfirsitul lui ianuarie il probez.Poate daca iese bine scriu si o carte,cu acest subiect cred ca o sa se vinda mai bine decit cartea lui Maximus Te  salut nea Gica sa la multi ani........PS..Nu toti cei care au scris carti au fost mari apicultori ,uni care au fost cu adevarat au scris mai putin ex Dl HANGANUL .Uni isi lasa cunostinta lor urmasilor din familie.......Eu unul v-am povatuit pe aici fiinca nu traiesc de pe urma albinelor ca daca traiam de pe urma lor nu va spuneam nimic.      

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

marian sima a scris:

Mai fratilor ce carte a scris acest Malaiu?Am un prieten apicultor numit Malai Mare dar asta nu e asa in virsta si nu a scris nici o carte.Cu hranirea proteica din ianuarie ,eu nu ma bazez pe pareri si este o certitudine ca daca faci aceste hraniri ramii fara stupi,de acea vorbiam in alta postare despre "ZBOR DE CURATIRE IN SPATIU INCHIS"la sfirsitul lui ianuarie il probez.Poate daca iese bine scriu si o carte,cu acest subiect cred ca o sa se vinda mai bine decit cartea lui Maximus Te  salut nea Gica sa la multi ani........PS..Nu toti cei care au scris carti au fost mari apicultori ,uni care au fost cu adevarat au scris mai putin ex Dl HANGANUL .Uni isi lasa cunostinta lor urmasilor din familie.......Eu unul v-am povatuit pe aici fiinca nu traiesc de pe urma albinelor ca daca traiam de pe urma lor nu va spuneam nimic.      



Aurel Malaiu a fost presedinte ACA inainte de Vaceslav Harnaj, a avut albine si el realiza productii de 45 kg de miere pe stup in anii apicoli cei mai vitregi cand ceilalti apicultori, majoritatea faceau hraniri cu zahar pt a mentine familiile in viata..omul facea productii de 100 kg in anii buni, si mai bine...deci..."despre ce vorbim???"


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
La Multi Ani ! Marian Sima,
Totusi,stii sa fi si domn.Sau chiar esti si am gresit eu.Inca odata,La Multi Ani !


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
cam asa se face treaba..

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137
Nu ai gresit nea Gica ,acolo eu am gresit,nu am stiut sa pun problema,si am fost inteles si gresit, cit ma asemui cu malaiu ,da doar la ani vitregi,     100 de kg in ani buni,asta da apicultor ,totusi secretul nu la scris in carte ,ori la scris codat,de nu ii calca nimeni acum pe urme.   La chestia cu hranirea trebuie sa aibe o chichita ,altfel nu se explica.

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Eu cred ca pana la urma nu mai conteaza cat spatiu ocupa ghemul de iernare. Daca este o primavara cu temperaturi normale merge si cu trei intervale de albine, sau ciar cu unul. Va spun ca daca este o matca buna, si se intampla nu este o regula, se pot face minuni. De multe ori in familia pe 7 rame, o mai ajutam cu 2 rame cu puiet, si mai ales pe ceea cu 5 rame. Asta se face pentru a o pregati la salcam. O matca iernata doar pe 2 rame si un interval consuma foarte mult. Stiu ca nu este economic, dar noi mai si incercam. Ne jucam cu ea ca si la LOTO.
Rar sunt aceei stupari care baga in iarna familiile dupa carte. Se mai merge si la risc. Speram s anu fie iarna grea, mai cu o turta, cu o punga de miere daca nu face pe ea, scapa si am luat lozul. Este un efort care uneori este rasplatit. Multi spun ca aplica si selectia naturala. Ar merge daca ar fi o stupina cu 20-30 de familii, si sa nu mai fie si alte stupine in zona. Cand ai 200 de familii, si mai ai si pretentii, cand la cantar se scrie cu minus, nu mai este selectie naturala.


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137
Dl Bunka chestia aia maro e foarte consistenta si le incarca rau tractul digestiv,si la temperatura pe  -8s-ar face mamaliga si nu stiu daca o mai ia,Dl balas Intelegeti ca aici este vorba de a scoate productie de la pomi fructiferi si rapita adica inainte de salcim,eu am scos productie buna de la pomi fructiferi,dar cind am cumparat 10 familii bune de la un apicultor,meritul a fost al lui mi-a dat 10 famili dezvoltate bine si asta foarte din timp.

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Eu, Bunka si multi care fac polen stiu ca ce este in sac ramane profit. Eu scot inca de la cires salbatic, pruni, sa nu mai zic de mar, paducel si sa nu uit de papadie si salcie. Ceea mai buna familie pentru polen este aceea care iese din iarna cu 5-6 rame de albine, adica 4-5 intervale de albine. La acestea le mai dau una, doua rame cu puiet cu sau fara albine, cum cere fiecare stup. Matcile slabe le omor, daca au inceput de celule de trantori si folosesc matcile tinere din stupul desfintat. De multe ori se intampla sa bag peste iarna matci care in primavara sunt epuizate. Dupa ce am facut stupul pe 7 rame se pune colectorul si totul merge de la sine.
Sunt familii care pana la salcam bat pasul pe loc, altele pur si simplu parca sunt gaini de la Avicola. Cer si 2 rame pentru largirea cuibului.


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

marian sima a scris:

Dl Bunka chestia aia maro e foarte consistenta si le incarca rau tractul digestiv,si la temperatura pe  -8s-ar face mamaliga si nu stiu daca o mai ia,Dl balas Intelegeti ca aici este vorba de a scoate productie de la pomi fructiferi si rapita adica inainte de salcim,eu am scos productie buna de la pomi fructiferi,dar cind am cumparat 10 familii bune de la un apicultor,meritul a fost al lui mi-a dat 10 famili dezvoltate bine si asta foarte din timp.


...probabil ca asa e, sunt retete fel si fel, cele cu inlocuitori au randament cam 65% si ceva mai multe resturi nedigerate fata de pastura sau  polen care sunt cele mai bune...se face simplu, polenul proaspat se conserva cu zahar farin, si se combina cu miere pt a face turtele..ar trebui sa iasa..asa zisul secret cu hranirea proteica timpurie este de fapt simplu, albina de iernare moare, este inlocuita de albina tanara viabila care este cu intestinul liber de materii fecale, se hranesc proteic foarte bine si sunt apte de a creste noi generatii de albine...deci ne putem astepta la ceva mortalitate insa nu la scaderea puterii coloniilor.

...am avut o astfel de situatie chiar anul trecut...se pare ca sistemul clopot are un astfel de efect de schimbare mai rapida a albinei de iernare din cauza temperaturilor mai ridicate din clopot, a variatiilor mai mici si mai lente de temperatura...anul trecut prin februarie am schimbat fundurile de stupi...pur si simplu am crezut ca mi-au murit toate...era multa albina pe funduri, dar cand m-am uitat in lazi coloniile erau bine mersi ca nivel al popoulatiei...Mishu 05 poate sa confirme , a fost pe la mine in primavara si stie cam ce colonii am scos.

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Eu ma bucur cxa ai pus o turta cu polen. Mai grav este ca se folosesc inlocuitori. Aia chiar ca incarca intestinul albinei.
Eu am praf de polen dar il amestec cu miere. Il pastrez doar la congelator si-l prepar cu o saptamana inainte de al da albinelor. Nu pun prea mult, doar cat o nuca.


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

balasbebe a scris:

Eu ma bucur cxa ai pus o turta cu polen. Mai grav este ca se folosesc inlocuitori. Aia chiar ca incarca intestinul albinei.
Eu am praf de polen dar il amestec cu miere. Il pastrez doar la congelator si-l prepar cu o saptamana inainte de al da albinelor. Nu pun prea mult, doar cat o nuca.



Eu am citit si recitit ce scrie in cartulie, si initial ma gandeam la inlocuitori, nu e o solutie rea, insa exact sub aspectul asta al randamentului si al resturilor nedigerate sunt mult sub polenul natural...daca la polen avem eficienta 100% in ce priveste cresterea de puiet, la paste cam de 50% polen...la pastele cu inlocuitori de polen cu concentratie proteica de 15%, randamentul in cresterea puietului este de doar 65%, chestia asta si cumulat cu pretul polenu;lui si cel al inlocuitorilor ma face sa ma gandesc serios sa pun deoparte polen cam 3-4kg pe colonie iernata pt stimularile de toamna si de primavara.
Eu dau polenul cu 40ron /kg...la 100kg ar fi 4000ron...si in proteina pura ar fi cam 25kg.
La amestecurile proteice, la 15% concentratie proteica (asta e cea admisa usor de albine), ar veni cam 167 kg de amestec ca sa avem tot 25 kg de proteina...amestec in care ar intra cam 60% miere zahar sau alte chestii folosite ca liant energetic si 40% amestecuri proteice eu am luat ca reteta  faina de soia 50%, lap[te praf 25% si drojdia 25%...daca facem calculele iese mult ca si cost si la inlocuitori.
100 kg liant energetic (miere) ~10 mil
33,5kg faina de soia  4 mil
16,8kg lapte praf       1,42mil
16,8kg drojdie            25mil
Total 40,4 mil, avand in vedere ca efectul fata de polen e doar 65 %, e clar ca mai bine folosim polen care este si mai bine digerabil.

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137
Dupa parerea mea cel mai bun este polenul de porumb,adunat manual uscat si macinat este de o finete extraordinara,un miros (miroase a miere),nu stiu ce valoare proteica are dar incarca abdomenul albinei mai putin,pe drojdie de bere,faina de soia se acumuleaza ,ma gindeam odata la fructe uscate (mere) o sa rideti dar prin prezenta vitaminelor creste imunitate ,am vazut la cineva fructe uscate de trosneau si banana ar fi buna,asta daca nu intarita albinele ca stiu ca are un acid care se gaseste si in compozitia veninului.Asta la 20 -30 de stupi.

pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Domnule Dani a-ti observat la extrasul mierii ca sub miere se gasesc celule cu pastura? Fiecare familie isi face rezervele ei. Acum depinde de la stupar la stupar cum procedeaza cu formatul cuibului pt iernat. Daca lasa ramele din cuib in care matca a ouat pe timpul verii si pe care si-au facut rezerve de hrana, sau le inlocuieste cu alte rame cu miere sau inlocuitori ai mierii. De multe ori cand le-am aranjat toamna cuiburile familiilor de albine, aveau cate una, doua rame pe care se gasea pastura. De cand lucrez eu cu stupii, niciodata nu le-am dat turte proteice. Insa am un alt asa zis secret: la sfarsitul lui februarie incep sa descapacesc la ramele cu miere dupa diafragma. O rama acum, alta la vreo doua saptamani si inca una urmata iarasi la alte doua saptamani distanta. Si sa vedeti ce bine se dezvolta familiile de albine. Dar asta inseamna sa le fi lasat miere la ultimul extras in exces. Eu, incepand cu teiul, nu las mai putin de noua rame in cuib(miere, pastura, puiet). Iarna nu iernez pe mai mult de 5-6 rame. Deci faceti socoteala cate rame am eu dupa diafragma(minus una care am descapacit-o in toamna) si ce munca o sa ma astepte....mai ales ca mierea s-a zaharisit in rame. Dar sigur se observa o diferenta intre familiile carora le descapacesc si celor care nu le descapacesc(chiar daca cele din urma au mierea dupa diafragma).

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

marian sima a scris:

Dupa parerea mea cel mai bun este polenul de porumb,adunat manual uscat si macinat este de o finete extraordinara,un miros (miroase a miere),nu stiu ce valoare proteica are dar incarca abdomenul albinei mai putin,pe drojdie de bere,faina de soia se acumuleaza ,ma gindeam odata la fructe uscate (mere) o sa rideti dar prin prezenta vitaminelor creste imunitate ,am vazut la cineva fructe uscate de trosneau si banana ar fi buna,asta daca nu intarita albinele ca stiu ca are un acid care se gaseste si in compozitia veninului.Asta la 20 -30 de stupi.



Polenul de porumb este unul din cele mai bune polenuri, daca-l recoltezi manual, el oricum e pulbere si nu-i nevoie sa-l mai macini dar banuiesc ca e destul de dificil de recoltat..pt stimulari la albine ne trebuie cantitati destul de mari...primavara ar trebui dat cam 1-2 kg pe colonie zic eu, oricum el are cam 25% proteina din care nu totul este asimilat...asta inseamna ca la 1 kg introducem cam 250 g de proteina in colonie...ne trebuie cam 400-500 g de proteina pe colonie puternica nu la 3 gaze...deci vorbim de gheme stranse pe 7-8rame, sau si mai mari, pt activarea glandelor pt cresterea puietului si pt hranirea puietului proaspat eclozat..de asta nu trebuie sa ni se para mult 500 g proteina.
La o stupina de 50-100 colonii trebuie mult polen!!
N-am nici o parere vis-a-vis de fructe, nu stiu nik...stiu ca mierea si polenul sunt superincarcate in vitamine, minerale, oligoelemente...tot ce vrei, este tot ce are nevoie albina...in amestecul de faina de soia si de drojdie si lapte praf exista totusi niste aminoacizi de care corpul albinei are nevoie si care in polen sunt deficitari...deci probabil ca dupa ceva zboruri de curatire ar fi interesant de dat si asa ceva...insa ma gandesc ca albinele nu vor mai consuma asa ceva pt ca odata cu zborurile incep sa bage polen in stup si nu cred ca se mai ating de inlocuitori...merge dat in toamna asta...dar ma leg de pret...de ce sa iau inlocuitori cand pot sa pun polen..are acelasi pret, plus ca nu dau bani pe el...il colectez in sezon cand oricum e prea mult si-l bag inapoi cand e nevoie efectul e oricum mai bun.


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

ilalexandru a scris:

Domnule Dani a-ti observat la extrasul mierii ca sub miere se gasesc celule cu pastura? Fiecare familie isi face rezervele ei. Acum depinde de la stupar la stupar cum procedeaza cu formatul cuibului pt iernat. Daca lasa ramele din cuib in care matca a ouat pe timpul verii si pe care si-au facut rezerve de hrana, sau le inlocuieste cu alte rame cu miere sau inlocuitori ai mierii. De multe ori cand le-am aranjat toamna cuiburile familiilor de albine, aveau cate una, doua rame pe care se gasea pastura. De cand lucrez eu cu stupii, niciodata nu le-am dat turte proteice. Insa am un alt asa zis secret: la sfarsitul lui februarie incep sa descapacesc la ramele cu miere dupa diafragma. O rama acum, alta la vreo doua saptamani si inca una urmata iarasi la alte doua saptamani distanta. Si sa vedeti ce bine se dezvolta familiile de albine. Dar asta inseamna sa le fi lasat miere la ultimul extras in exces. Eu, incepand cu teiul, nu las mai putin de noua rame in cuib(miere, pastura, puiet). Iarna nu iernez pe mai mult de 5-6 rame. Deci faceti socoteala cate rame am eu dupa diafragma(minus una care am descapacit-o in toamna) si ce munca o sa ma astepte....mai ales ca mierea s-a zaharisit in rame. Dar sigur se observa o diferenta intre familiile carora le descapacesc si celor care nu le descapacesc(chiar daca cele din urma au mierea dupa diafragma).


Daca le lasati rezerve calumea asta este cel mai bine, totusi cum zicea si Malaiu in cartea lui nu stim cat anume polen au ele in rame si incertitudinea asta practic tre sa ne puna pe ganduri...daca sunteti cu vatra intr-o zona in care este mult polen toamna atunci e foarte ok...daca nu, atunci albinele nu trebuie lasate fara proteina.
Inteleg ca lucrati pe orizontal??
Daca da, poate ar trebui sa formati niste colonii ajutatoare din timpul verii si astea sa le unificati in toamna pt a obtine mai mult de 5-6 rame ghem...undeva la 8-9-10, la asa multa albina iernarea este 100% sigura in prezenta rezervelor, roii facuti apoi ion primavara timpuriu si pe albina multa se dezvolta m,axim pana in toamna..eu am mers multi ani fara ca sa unific decat familii ce erau lesinate rau in toamna...insa anul asta am desfiintat si colonii pe 7-8 rame full de albina numai pe considerentul ca aveau matca batrana care ar putea sa ma lase in primavara...sunt curios care va fi dezvoltarea in primavara..stiu ca va fi ok, o sa apara pericol de roire la rapita dar am plan de rezerva asa ca e ok...oricum avand albina multa exact cand este explozia de flori din primavara asta o sa fie in avantajul coloniilor, fiecare graunte de polen adus in plus in primavara timpuriu in stup inseamna puiet in plus...populatie!
DE ce tot ii dau cu familiile mai mari la iernat...pt ca am mai fost pe la stupari si la nimeni nu am vazut gheme mai mari de 6 rame..asta nu se poate realiza decat prin unificari in toamna cu familii vremelnice ajutatoare..biologic coloniile nu se pot dezvolta mai mult, vorbim de marea masa a coloniilor, nu de exceptii.
Si exceptiile intotdeauna au mers mult mai bine si in toamna si in primavara!
Eu am facut la floare cu o colonie pe doua corpuri dadant 1/1 si un corp ME 3/4 full de albina peste 30 de kg de miere, in timp ce ceilalti erau cam in foame...mergeau cam pe minus...populatia mare este in avantajul coloniei in timpul culesului.

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137
Dl Bunka mierea este bogata in minerale ,polenul in vitamine,sint de acord si cu drojdia,dar faina de soia nu cred ca face bine albinei si va spun si de ce ,soia e predestinata consumului adult ca e om ,animal dar soia nu este consumata de insecte nici ca planta nici ca saminta,daca in mar gasesti larve de diferite insecte in soie nu ai sa gasesti,albina de abicei nici nu se pune pe soie,soia ar putea scadea ponta matci avind efect de diminuare a fertilitati,nu vi se pare ciudat ca aceasta planta nu are daunatori insecte,nu o vrea nici o insecta de ce?Parerea mea si este o parere,unele fainuri de fructe deshidratate ar ajunge mai usor de valoarea polenului decit niste fainuri de diferite plante...........................................................Acele bobite de polen din virful plantei de porumb ,frecate in palma devin pulbere ,dar au o anumita perioada cind sint bune,daca trece acea perioada nu mai au valoare,desi poti sa le gasesti in virful porumbului...................................................

Modificat de marian sima (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Am deschis un nou topic aici:


Aici discutia nu mai are legatura cu ce s-a inceput.Continuati unde doriti.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Domnule BUnka decat sa iernez o familie pe 9 rame, mai bine iernez doua pe 5 respectiv 4 rame. Daca sunt stranse bine au toate sansele sa iasa in primavara. Am doua matci care, desi se gasesc in doua familii slabute, pot sa oua mult mai mult decat o singura matca intr-o familie foarte buna. Familiile cu matci batrane...nu trebuiau desfiintate. DAca aveau 7-8 rame albine, matcile alea au fost foarte bune, iar in primavara, cel putin pana la salcam, cred ca tot mergeau ok. Mai am si eu familii cu matci care au deja 3 ani de zile...mi-a parut rau in toamna sa le omor pt ca mergeau foarte bine. Dar in primavara, daca imi raman matci in nuclee, o sa le schimb. O sa iau matca batrana din familie cu o rama de puiet, o duc in locul nucleului, si aduc nucleul in familie cu cel putin 2 rame cu puiet. Asa ajut familia cu cel putin o rama de puiet, am matca noua in aceasta, care se dezvolta foarte bine in continuare. Nucleul cu matca batrana plus  albina culegatoare care se intoarce de la nucleul vechi, raman acasa pe timpul verii, isi schimba linistit matca si imi mai ofera pe timpul verii cate una doua rame de puiet pt eventualii roi formati. Nucleul acesta imi intra iarasi in iarna, pe doua sau 3 rame albine, reluand procesul anul viitor.

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

marian sima a scris:

Dl Bunka mierea este bogata in minerale ,polenul in vitamine,sint de acord si cu drojdia,dar faina de soia nu cred ca face bine albinei si va spun si de ce ,soia e predestinata consumului adult ca e om ,animal dar soia nu este consumata de insecte nici ca planta nici ca saminta,daca in mar gasesti larve de diferite insecte in soie nu ai sa gasesti,albina de abicei nici nu se pune pe soie,soia ar putea scadea ponta matci avind efect de diminuare a fertilitati,nu vi se pare ciudat ca aceasta planta nu are daunatori insecte,nu o vrea nici o insecta de ce?Parerea mea si este o parere,unele fainuri de fructe deshidratate ar ajunge mai usor de valoarea polenului decit niste fainuri de diferite plante...........................................................Acele bobite de polen din virful plantei de porumb ,frecate in palma devin pulbere ,dar au o anumita perioada cind sint bune,daca trece acea perioada nu mai au valoare,desi poti sa le gasesti in virful porumbului...................................................


Fructele nu contin proteina, ori asta este caramida de baza a celulei..se gaseste in soia in proportie de 44%, s-au facut cercetari in legatura cu hranirea proteica a albinelor inca dinainte de 76 cand a scris Malaiu cartea...el argumenteaza in carte cu rezultatele a mai multor cercetatori , si au fost multi care au studiat asta la vremea aia...au hranit cu faina de sange, faina de ou, lapte praf, drojdie, faina de soia si cate si mai cate..citeste-o, o sa-ti placa!


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

ilalexandru a scris:

Domnule BUnka decat sa iernez o familie pe 9 rame, mai bine iernez doua pe 5 respectiv 4 rame. Daca sunt stranse bine au toate sansele sa iasa in primavara. Am doua matci care, desi se gasesc in doua familii slabute, pot sa oua mult mai mult decat o singura matca intr-o familie foarte buna. Familiile cu matci batrane...nu trebuiau desfiintate. DAca aveau 7-8 rame albine, matcile alea au fost foarte bune, iar in primavara, cel putin pana la salcam, cred ca tot mergeau ok. Mai am si eu familii cu matci care au deja 3 ani de zile...mi-a parut rau in toamna sa le omor pt ca mergeau foarte bine. Dar in primavara, daca imi raman matci in nuclee, o sa le schimb. O sa iau matca batrana din familie cu o rama de puiet, o duc in locul nucleului, si aduc nucleul in familie cu cel putin 2 rame cu puiet. Asa ajut familia cu cel putin o rama de puiet, am matca noua in aceasta, care se dezvolta foarte bine in continuare. Nucleul cu matca batrana plus  albina culegatoare care se intoarce de la nucleul vechi, raman acasa pe timpul verii, isi schimba linistit matca si imi mai ofera pe timpul verii cate una doua rame de puiet pt eventualii roi formati. Nucleul acesta imi intra iarasi in iarna, pe doua sau 3 rame albine, reluand procesul anul viitor.


Pai asa puteti sa ziceti foatrte bine ca se poate ierna la fel de bine si pe 2-3 rame strans si atunci veti avea mai multe matci si randamentul dupa cum spuneti dvs ar fi cel putin la fel cu cel din familiile mari pe 9 rame daca nu mai bun pt ca aveti mai multe matci...eu sunt de parere ca in coloniile mari se depune mai mult puiet si mult mai de timpuriu..nu se compara, si ca sa intaresc afirmatia sa ne gandim cam care este consumul si uzura si cantitatea de puiet crescuta si momentul la care se declanseaza crestera si cam care sunt pierderile de caldura si cat de des se declanseaza producerea de caldura in gheme in cele doua situatii.
Nu zic ca nu e bine sa ai matci in plus...ar fi chiar indicat dupa cum ne zice si domnul Malaiu, matci iernate in afara ghemului dupa metoda Foti sau matci iernate in nuclei mici pe 2-3 rame pusi unii langa altii..sau alte metode.
El forma roii la sfarsit de martie folosind astfel de matci..astea erau pe post de familii ajutatoare ce urmau a fio unificate la salcam...asa avea probabil aproape 10 kg de albina la acel moment!


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Purtam o discutie la telefon cu un stupar. Dicutand despre albine, el spunea ca trebuie sa puna al treilea corp la familiile de albine. Una pe trei rame, o sa capete doar a patra rama, dar nu prea curand. Cand merge merge. In primaverile mai reci si capricioase cum sunt in ultimii 2-3 ani, parca ar fi mai bine cu mai multe intervale de albine, si nu numar de matci. Doua matci oua mai mult decat una doar spre toamna.

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
" Dar in primavara, daca imi raman matci in nuclee, o sa le schimb. O sa iau matca batrana din familie cu o rama de puiet, o duc in locul nucleului, si aduc nucleul in familie cu cel putin 2 rame cu puiet. Asa ajut familia cu cel putin o rama de puiet, am matca noua in aceasta, care se dezvolta foarte bine in continuare."

Aici e o chestie... sigur neroitoare sunt doar matcile eclozionate in primavara anului respectiv, altfel prezinta risc de roire, daca vrei sa fii sigur de stapanirea roirii dupa parerea mea trebuie obtinute matci inainte de salcam si introduse in familii, scotandu-le pe cele batrane care ori sunt sacrificate ori se formeaza roi. E parerea mea...eu am reusit sa stavilesc roirea cativa ani la rand prin metoda asta..daca se aplica calumea 100% din colonii nu roiesc, formam numai roi artificiali..se poate folosi metoda Demaree pt obtinerea matcilor pe care sincer nu am incercat-o dar care pare a fi o solutie buna!
De altfel este o metoda de schimbare a matcii batrane cu una noua pe tipul de stup ME.
Orice metoda a-m folosi tot cred ca producerea de matci primavara tre sa fie prinipala preocupare!


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
Totul porneste de la modelul de lada folosit.

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Asa-i nea` Balas ..LA MULTI ANI pe anul asta!!

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
la multi bani, si nu mai roiesc albinele noastre. Daca-mi reuseste masura 141 o sa le fac niste lazi, ca o sa ma urc pe lada de bere la ele.

pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137
Dl Bunka ,cum se numeste cartea?Se mai gaseste in comert noua sau trebue sa caut pe la cei care vind carte veche?

pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Domnule Bunka il tot citati pe domnul Malaiu din cartea dansului. Stiti cine este? Cumva fostul director de la I.C. D. A Bucuresti?
Eu ;ucrez si pe vertical si pe orizontal, iar pe pavilioane am pat cald. Sincer mi se pare ca cea mai buna dezvoltare o obtin primavara in pat cald. Probleme cu roitul nu am avut...bine ca nu am facut pana acum rapita. Rar mai pleaca cate un vertical! In rest, in pat cald, niciodata nu mi-au roit. Lazile le am pe 16-17 rame, iar in momentul salcamuli reusesc sa-i am plini de albina(2-3 descapacite in primavara plus vreo 3 saptamani stimulare cu 200g sirop zahar).
In fiecare am, iernez nuclee cu matci de rezerva...pe cate 2-3 rame albina. Am cutii pe 20 de rame orizontal impartite in 4. Si le iernez doua cate doua lipite langa diafragma. In martie, nucleele mele au mai mult puiet decat familiile. Anul acesta, la un nucleu i-am luat doua rame de puiet pana in data de 15 aprilie, cand l-am luat impreuna cu matca si trei rame puiet si l-am bagat peste o familie cu matca batrana. La salcam familia respectiva era pe 17 rame, iar nucleul acum il am pe 3 rame, schimbandu-si matca pe timpul verii. CE pot spune insa...consumul la un asemenea nucleu, iernat pe 3 rame, e insa foarte mare. Ierneaza pe trei rame pline de miere, iarna le pun deasupra cate doua turte miere, iar in primavara au o atentie mai sporita la cantitatea de sirop primita. Ce-mi pare rau, e ca nu am incercat pana acum sa am vreo 30-40 de matci asa la rezerva...dar nu e tarziu. Deocamdata am doar 14.
Si apropo: familii foarte puternice primavara sunt dorite de cei care doresc sa faca foarte multi roi, nefiind interesat sa scoata o anumita cantitate de miere. Anul acesta, am cunoscut pe cineva, din ardeal, caruia ii roiau stupii pe capete...renuntase omul sa-i mai adune de prin copaci. NU stiu ce o fi facut mai departe, dar cred ca a avut multa bataie de cap pana le-a rezolvat matcile la toti


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

marian sima a scris:

Dl Bunka ,cum se numeste cartea?Se mai gaseste in comert noua sau trebue sa caut pe la cei care vind carte veche?


-Sporirea productiei de miere- Aurel Malaiu 1976
In comert sigur nu o mai gasiti, doar pe la anticariate sau pe la alti apicultori sau pe la bioblioteci.
Eu caut cealalta carte scrisa de el de care nu stiam de care zise nea` Gica...Stuparitul 1971
..Apropos de nea` Gica..sa ne traiesti nene Gica, multa sanatate si tot ce-ti doresti matale in noul an!!
Da..a fost presedinte ACA inainte de Harnaj..nu stiu daca si la ICDA, oricum, nu era nimeni in drum omul asta, ..a fost apicultor meserias.

I Alexandru: " Si apropo: familii foarte puternice primavara sunt dorite de cei care doresc sa faca foarte multi roi, nefiind interesat sa scoata o anumita cantitate de miere." 

...sau de cei care doresc sa faca 100 kg miere pe colonie.
Apropos de cifra asta de speriat..pe situl ala al canadianului pe care l-am dat mai sus scrie productia de miere pe colonie incepan de prin 2000 incoace...toate bat la 100 kg, in fiecare an au fost ori 120, ori 100, ori 98kg/colonie...pe acolo, credeti-ma ca avem potential melifer mai bun ca al Canadei, la noi in martie albina aduce polen e soare frumos...la ei e zapada si temperaturi cu minus..ei folosesc la fel hraniri proteice inainte de zborurile de curatire, primavara vine brusc si tre sa fie pregatiti de cules...au mortalitate de te doare mintea, covor de albina pe jos insa se schimba si coloniile raman puternice insa cu populatie intinerita si viabila..cum se duce zapada intra direct in cules. O nebunie totala!! La ei e mai greu ca la noi asta e cert!!

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
..am vazut turnuri de astea in SUA, in Australia, in Canada, in Suedia, in Brazilia pana si aici aproape la noi la sarbi...la noi stiu circula vorba aia.."nu e cu putinta", cu toate astea nenea Malaiu ne invata cum in cartea lui..

..uite aici productia de miere pe colonie ..cine o sa zica de sirop cu pompa va atrag atentia ca la albina daca vrei sa-ti dea tre sa-i dai..simplu eu la un calcul simplu am aflat ca pt 100 colonii beton tre sa am 400kg polen la depozit, lazi la dublu sa fac roi + miere la rezerva calumea...nu poti face rezerva asta cu 100 de colonii lesinate.
Stupii lor in martie vomita de albina..ai nostri..se intaresc! :-))
..la noi exemplu de curaj David Nick si Lucian Avram ..lapte praf la troaca chestii trestii..se vede si in ce albina au prin lazi!
La mine e clar ca de acum fiecare colonie tre sa-si stranga 4 kg polen pt rezerva ...daca mai e ceva mai iau si eu ...dar ramane lege!

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753

ilalexandru a scris:

Domnule Dani a-ti observat la extrasul mierii ca sub miere se gasesc celule cu pastura? Fiecare familie isi face rezervele ei. Acum depinde de la stupar la stupar cum procedeaza cu formatul cuibului pt iernat. Daca lasa ramele din cuib in care matca a ouat pe timpul verii si pe care si-au facut rezerve de hrana, sau le inlocuieste cu alte rame cu miere sau inlocuitori ai mierii. De multe ori cand le-am aranjat toamna cuiburile familiilor de albine, aveau cate una, doua rame pe care se gasea pastura. De cand lucrez eu cu stupii, niciodata nu le-am dat turte proteice. Insa am un alt asa zis secret: la sfarsitul lui februarie incep sa descapacesc la ramele cu miere dupa diafragma. O rama acum, alta la vreo doua saptamani si inca una urmata iarasi la alte doua saptamani distanta. Si sa vedeti ce bine se dezvolta familiile de albine. Dar asta inseamna sa le fi lasat miere la ultimul extras in exces. Eu, incepand cu teiul, nu las mai putin de noua rame in cuib(miere, pastura, puiet). Iarna nu iernez pe mai mult de 5-6 rame. Deci faceti socoteala cate rame am eu dupa diafragma(minus una care am descapacit-o in toamna) si ce munca o sa ma astepte....mai ales ca mierea s-a zaharisit in rame. Dar sigur se observa o diferenta intre familiile carora le descapacesc si celor care nu le descapacesc(chiar daca cele din urma au mierea dupa diafragma).



Cu populatia mea de albine, in zona mea (nu comentez alte genofonduri si nici alte zone), am obtinut in 2006:
- sub 30 % familii foarte bune din familiile medii care NU au primit amestec proteic in februarie. (care au avut pastura in faguri si matci bune)
- 50% familii foarte bune din familiile medii care au primit amestec proteic in februarie. (care au avut matci excelente)


Anul 2010, acelasi experiment, familii "beton" aduse din pastoral - TOATE au ramas in urma si s-au depopulat in lotul care n-a primit turta cu polen.

Am vazut bine cum se depoziteaza pastura. Am descris acest lucru si deficientele la acest capitol in teza de doctorat.

Mai multe detalii - ...dupa sustinerea publica a tezei.

Intrebari:

Dumneavoastra ati studiat fenomenul culesului si depozitarii de polen IN PASTORAL? Dar la familiile care au roit?
Dar la roiurile in dezvoltare?
De rama netz ati auzit? (eu am folosit-o de 4 ani primavara de primavara)
De cercetarile in domeniu incepand din anii '50 ati auzit? (ar fi bine sa mai sondati inainte de a cntrazice/anula tot ce au muncit acesti oameni)

Dumneavoastra credeti ca afirm public [cu atata siguranta] pareri si deductii? (va asigur ca am verificat ce spun, mai ales pe domeniul nutritiei). Diferentele care apar, daca apar sunt datorita rasei in primul rand si particularitatilor culesului (zona climat, flora, an) in al doilea rand, dar mari diferente nu prea apar, va asigur!

P.S. Dupa parerea mea (e o parere de aceasta data), singura rasa care nu are nevoie de supliment proteic la sfarsitul iernii este Carnica.


pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Eu ma aflu intr-o zona de deal, aproape sub munte. Stiu foarte bine ca e diferenta mare de la o zona la alta. De exemplu, la mine pomii frunctiferi infloresc cam la doua saptamani intarziere dacat cei din zona Craiovei. DEci si familiile mele de albine tot cam cu doua saptamani in intarziere sunt fata de cele de acolo. Degeaba dau eu turta proteica daca timpul afara nu ajuta deloc. Natura e sfanta! Acum vreo cativa ani am dat o turta proteica la o parte dintre stupi. Parca au avut o dezvoltare ceva mai rapida....dar in timpul salcamului nu se mai observa nici o diferenta. Si trebuie mare atentie cu administrarea turtelor proteice...chiar daca si-au facut zborul de curatire nu se stie ce timp vine.
Am observat si eu diferenta intre o familie care are rezerve de pastura si una care nu are...de exempolu, in primavara, cand pastura in cuib este in cantitate redusa, albine alearga dupa polen in natura. Dar, dupa ce si-au asigurat rezervele lor necesare(2,3 rame pastura) reduc foarte mult si cantitatea de polen adusa in stup.(lucru valabil la cei fara colectoare de polen). Si in timpul verii se observa lucrul acesta...desi in natura s-ar gasi o cantitate uriasa de polen, albina cauta mai mult dupa nectar.
Si ea singura stie de ce si cum are nevoie in cuib. In toamna acesta, desi timpul era frumos cu temperatura peste 15 grade, la mine abia iesea cate o albina. Pai daca in primavara sunt 15 grade, o sa fie si un zbor.... In salbaticie nimeni nu le mai da turte proteice familiilor de albine. NU zici ca nu sunt utile...dar conteaza foarte mult zona si ceea ce dorim pe moment


pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Domnule Bunka, acum cativa ani, am obtinut pe stupul pe cantar vreo 110 kg miere. NU era o familie foarte buna, ci una intr-o cutie pe 17 rame, in care ultima rama era goala de albina. Media in anul acela a fost de vreo 60 kg pe familie. Uneori sunt familii foarte bune cu productie foarte mica. Si sunt familii medii cu productii foarte mari. Aici se aplica selectia...trebuie sa stim ce si cum. Familia pt miere are o dezvoltare ceva mai lenta in primavara, pe parcursul verii o cantitate mica de puiet(5-6 rame indiferent de varsta matcii), aduce o cantitate mica de polen, dar intotdeauna cauta surse de nectar. Familia care am avut-o pe cantar am lasat-o sa-si schimbe singura matca...dar nu am mai obtinut acelasi tip de albina harnica.
In carti se scriu multe...conteaza foarte mult practica. Si inca un lucru...incercati sa faceti experimente pe una, doua familii vreo doi ani la rand. Pt ca domnule Bunka ce o sa faceti cu familiile dumneavoastra foarte puternice acum care la rapita o sa va intre in frigurile roitului? NU stiu cati stupi aveti si cu ce va ocupati in rest, dar eu nu pot sta toata ziua sa controlez familiile de albine. Acum doi ani de zile, doua saptamani de ziule am tras la mierea de salcam...aproape mi se luase. Ce faceam daca aveam niste familii foarte bune cum vreti dumneavoastra sa aveti? Le culegeam apoi din copaci, nu? La un nr mic de familii, se pot aplica diverse experimente pt a obtine familii foarte puternice in scopul de a obtine o cantitate de miere si un nr de roi....Cand ai un numar mare de familii in pastoral iti doresti sa ai cat mai putin de munca cu acestea. Controlul de rutina se face la extras...at vezi eventualele probleme aparute. Si inca altceva...caietul de stupina...in care trebuie avut notat varsta fiecarei matci....a facut trei ani de zile, eu am si schimbat-o


pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
SI in apicultura lucrurile difera de la o zona la alta, de la un apicultor la altul! De exemplu, in vara asta fiind prin Dobrogea si putin presat de timp am facut un mic experiment. Vorbisem cu cineva sa-mi aduca niste botci si cum nu aveam unde le baga pe toate m-am hotarat sa omor niste matci.
In jur de ora 9 dimineata am omorat la trei familii matcile(ori nu mergeau bine, ori facusera deja 3 ani). Apoi in jur de ora 12 am luat din nucleele ME cate o matca cu o rama puiet si albina si am bagat-o la fiecare familie in parte langa peretele din spate(lucram pe stupii in pat cald). In jur de ora 4 am luat cele trei familii la verificat...
La prima ,matca imi parasise deja rama si se afla  pe ramela cu puiet ale familie respective. I-am luat rama ME si am bagat-o inapoi la nucleu, familia fiind cu matca deja schimbata, fara nici o problema.
La a doua familie, matca inca se afla pe rama ME bagata de mine in stup. Am mutat-o in mijlocul cuibului, iar la vreo 2 ore am scos-o din stupul respectiv, matca trecand pe alta rama. Deci inca o familie rezolvata.
La cea de-a treia familie am gasit albinele gramada pe matca bagata de mine. Am luat matca si am bagat-o intr-o cusca cu dop de ceara, am pus-o intre ramele cu puiet ale familie respective si am dus rama ME inapoi la nucleu, Dupa o saptamana matca, cand m-am intors la stupi, matca era libera si oua fara nici o probleme. Deci si familia asta reusita, dar in conditii total diferite.
Seara am dat cate o botca nucleelor lasate fara matci, primite fara nici o problema.
Oricum 3 stupi, si 3 situatii diferite. Si asta tine foarte mult si de vremea la care ma aflam. Ca daca incercam sa aplic acelasi procedeu in timpul teiului, de exemplu, aveam sansa de reusita spre 0.
Deci, in apicultura nu e o regula in ceea ce facem. Depindem foarte mult de timp, loc si curajul pe care il avem


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

ilalexandru a scris:

Domnule Bunka, acum cativa ani, am obtinut pe stupul pe cantar vreo 110 kg miere. NU era o familie foarte buna, ci una intr-o cutie pe 17 rame, in care ultima rama era goala de albina. Media in anul acela a fost de vreo 60 kg pe familie. Uneori sunt familii foarte bune cu productie foarte mica. Si sunt familii medii cu productii foarte mari. Aici se aplica selectia...trebuie sa stim ce si cum. Familia pt miere are o dezvoltare ceva mai lenta in primavara, pe parcursul verii o cantitate mica de puiet(5-6 rame indiferent de varsta matcii), aduce o cantitate mica de polen, dar intotdeauna cauta surse de nectar. Familia care am avut-o pe cantar am lasat-o sa-si schimbe singura matca...dar nu am mai obtinut acelasi tip de albina harnica.
In carti se scriu multe...conteaza foarte mult practica. Si inca un lucru...incercati sa faceti experimente pe una, doua familii vreo doi ani la rand. Pt ca domnule Bunka ce o sa faceti cu familiile dumneavoastra foarte puternice acum care la rapita o sa va intre in frigurile roitului? NU stiu cati stupi aveti si cu ce va ocupati in rest, dar eu nu pot sta toata ziua sa controlez familiile de albine. Acum doi ani de zile, doua saptamani de ziule am tras la mierea de salcam...aproape mi se luase. Ce faceam daca aveam niste familii foarte bune cum vreti dumneavoastra sa aveti? Le culegeam apoi din copaci, nu? La un nr mic de familii, se pot aplica diverse experimente pt a obtine familii foarte puternice in scopul de a obtine o cantitate de miere si un nr de roi....Cand ai un numar mare de familii in pastoral iti doresti sa ai cat mai putin de munca cu acestea. Controlul de rutina se face la extras...at vezi eventualele probleme aparute. Si inca altceva...caietul de stupina...in care trebuie avut notat varsta fiecarei matci....a facut trei ani de zile, eu am si schimbat-o


La mine matcile nu prind mai mult de un an, le schimb inainte de salcam tocmai pt a stavili roitul. Am 50 de colonii acum, am avut 74 in toamna dar am desfiintat multe pt a baga mai putine si mai tari..mai iau 10 in primavara tot tapene cu care o sa completez pe la cele la care mai intra gaza...deci tot cu 50 o sa raman ..in rapita ma duc cu astea si cu 2 caturi de ME cu foi dupa mine si un podisor separator..o sa formez roi chiar la inceputul rapitei cu matcile pe foi si albina culegatoare. si roiul si restul coloniei ramane in aceeasi lada separate de podisor, coloniei de sus o sa-i pun cel mult un cat de 1/2 construit...acolo o sa-mi cresc o matca tanara si pana la salcam o sa fie si imperecheata...la salcam scot pe cea batrana de jos si unific...retrag podisorul.
Metoda e perfectibila, cel putin obtin cate o matca tanara in fiecare stup pana la salcam, evit roirea si la rapita si la salcam, cresc cate 2 corpuri de ME pe fiecare colonie...intru in salcam cu colonii tari...pot continua la sfarsit de salcam cu infiintarea altui roi puternic care sa produca puiet pt tei in aceiasi lada.

Pe scurt tehnica folosirii familiilor ajutatoare vremelnice!
In toamna unificam roii cu coloniile si dam polen cu miere cand natura nu prea mai da!


pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
A-ti desfiintat 24 de familii. Ce a-ti facut cu matcile acestora? sa nu-mi ziceti ca le-ati omorat pe toate 24...matci tinere de anul acesta. Din cate am inteles, lucrati pe stupi verticali, pe 10 rame cred. Daca acum ii aveti deja pe 8 - 9 rame, unde mai bagati in primavara cate 2 rame de puiet cu albine peste familiile de baza? tinand cant ca si acestea, la forta care o au acum, trebuie sa se dezvolte si ele pana in momentul plecarii la rapita.
Formati roii pe foi...de unde luati matcile la inceputul rapitei? Si daca se poate,cu cati stupi a-ti plecat anul trecut la rapita? Pt ca mi se pare o munca si un efort foarte mare, tinand cont si de ce se obtine...si nu de ceea ce se doreste a se obtine.
Practicati pastoralul sau ramaneti cu ei pe loc?


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

ilalexandru a scris:

A-ti desfiintat 24 de familii. Ce a-ti facut cu matcile acestora? sa nu-mi ziceti ca le-ati omorat pe toate 24...matci tinere de anul acesta. Din cate am inteles, lucrati pe stupi verticali, pe 10 rame cred. Daca acum ii aveti deja pe 8 - 9 rame, unde mai bagati in primavara cate 2 rame de puiet cu albine peste familiile de baza? tinand cant ca si acestea, la forta care o au acum, trebuie sa se dezvolte si ele pana in momentul plecarii la rapita.
Formati roii pe foi...de unde luati matcile la inceputul rapitei? Si daca se poate,cu cati stupi a-ti plecat anul trecut la rapita? Pt ca mi se pare o munca si un efort foarte mare, tinand cont si de ce se obtine...si nu de ceea ce se doreste a se obtine.
Practicati pastoralul sau ramaneti cu ei pe loc?



N-am tinut cont de matci...am introdus cate 2-3 rame de albina la stupii cu matci tinere care mai aveau nevoie de ceva rame ca sa ajunga mari...la cei cu 6 rame si matca tanara am mai dat cate 2-3 indiferent daca aveau sau nu matca pe ei...in general am desfiintat familii cu matci de anul precedent...majoritatea acum sunt beton...mai am cativa nu multi care au ramas la 6 rame insa voi completa lada cu rame cu albina si puiet cand iau cele 10 in primavara.
Este posibil sa nu reusesc sa bag tot in 50 de colonii...daca o sa fie 53-54 sau 55 tari cu atat mai bine...oricum la primul moment in primavara vreau sa vomite de albina toti.
Poate era bine sa nu ucid matcile alea...cand o sa am mai multe colonii o sa iernez probabil matci in nuclee mici unul langa altul.
Fiind asa acum cand o sa le dau primul corp ME cu foi...o sa-l construiasca rapid.
Cand ma duc in rapita or sa fie mult mai mult de 10 rame...posibil si corpul 3/4 plin..o sa formez roii timpuriu in aceeasi lada..pun corpul ME construit sau in curs de construire jos pe fund..peste el il pun pe cel de-al doilea cu foi..bag matca acolo, pun podisor separator apoi cuibul de 10 rame cu puiet si albina si peste un cat de 1/2.
O sa-mi migreze culegatoarea adica aproximativ 10-15000 de albine jos si alea nu mai roiesc..avand abundenta de hrana de la rapita or sa faca treaba pe cele doua corpuri ME, sus se va forma rapid noua culegatoare si voi creste noile matci...pana in salcam ar trebui sa fie si imperecheate...stim cu totii ca stupii au o dezvoltare exploziva la rapita si ei fiind asa mari daca nu fac schema asta se duc in balarii toti...roiesc, eu le dau spatiu de crescut 2 corpuri 3/4...si daca e cazul inca app 3 caturi 1/2 , spatiul nu va fi problema, roitul nu..o sa fie nitel compromis culesul, sau poate nu, depinde ce va face cel pe 10 rame dadant de sus ramas fara matca...posibil ca vor creste matca si ca avand din ce in ce mai putin larvar vor iesi la cules deci posibil sa fac si miere..daca aveam matci la rezerva era mai bine de asta zic ca poate trebuia sa pastrez cumva matcile alea...oricum o sa am 10 in plus de la stupii ce ii iau acum in primavara.
Scopul este sa nu-mi roiasca la rapita, sa se dezvolte in continuare, sa am la salcam familii bune, si sa-mi construiasca corpurile de ME pt ca vreau sa mut toate coloniile pe ME pana in toamna si culesul de rapita e cel mai indicat sa-l folosesc pt asta.
Anul trecut nu am fost la rapita...nu era in zona si am ramas la papadie cu toate.
Merg in general la salcam tei si floare...cand am noroc de rapita merg si la rapita...oricum fac pastoral pe distante mici...doar in judet.
Inca ma mai gandesc la felul cum sa abordez rapita ca sa castig maxim la ea...totul e functie de cat de mult o sa se dezvolte familiile astea...cu cat mai mari cu atat mai bine...am de gand sa le dau lapte praf si faina de soia, incepand de prin sfarsit de ianuarie inceput de februarie.

Malaiu facea roii la cel putin 1,4 kg de albina la sfarsit de martie cu matci iernate in afara ghemului...anul asta am omis problema asta...abia anul trecut in toamna am pus mana pe carte si mi s-a deschis creierul ca sa zic asa si nu am mai avut timp fizic sa imi pregatesc matci...ba mai mult am sio gresit omorandu-le pe alea ...oricum ar fi daca se dezvolta suficient de tare atunci o sa am si miere la rapita si 2 corpuri crescute de ME si o matca tanara imperecheata ceea ce zic ca e multumitor.
O-i trai si o-i vedea cum o sa decurga planul..


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Domnule ilalexandru, imi cer scuze pentru limbajul putin cam repezit de mai sus. Este destul de adevarat aproape tot ce ati afirmat.
As vrea sa punctez totusi niste amanunte de finete, in completare:

1. Nu discut despre calitatea sau cantitatea mierii, calitatea sau provenienta proteinei, vitamine, minerale tot ce tine de conditiile de cules sau rasa. Toate aceste variabile influenteaza mersul lucrurilor si se poate discuta sau studia despre ele ani de zile. Totusi in privinta proteinei primavara, concluziile mele sunt clare:
- ponta nu este declansata de prezenta sau absenta proteinei (la familiile hranite sau nehranite proteic, ponta se declanseaza in acelasi timp intr-o stupina). Factorii declansatori sunt rasa, zborul de curatire, temperatura si cresterea zilei lumina.
- familiile fara polen sau hrana proteica la dispozitie se chinuie [fara spor] sa hraneasca puietul si ajung repede la epuizare proteica, uzura, depopulare, cresc puiet debil
- proteina nu stimuleaza ponta, ci sustine tendintele naturale ale albinei si sanatatea familiei
- hrana nu este un factor de uzura, ci de sustinere a sanatatii si puietului. Lipsa hranei este un factor de uzura
- albinele nu consuma hrana proteica (pe baza de polen) daca nu au puiet. Excesul de hrana cu polen sta si asteapta neconsumat pe spetezele ramelor - nu se indoapa cu el, nu declanseaza ponta, nici pe departe nu provoaca boli.
- nevoile de polen administrat suplimentar difera de la un an la altul.

- Familiile care cresc puiet mult primavara de vreme pot epuiza in martie rezervele de miere (deci ATENTIE !!!)

2. Factorul care stimuleaza colectarea polenului este prezenta puietului necapacit, NU FOAMEA, NU ALTE SENZATII ALE ALBINELOR ADULTE.  Chiar daca adultele tinere consuma polen mult, culegatoarele nu-l aduna la "cererea" lor, ci doar daca exista puiet necapacit.    Daca polenul e abundent in natura si nu se consuma tot, devine pastura si se depoziteaza in stup pana la blocarea cuibului.
Un factor mai puternic, care face culegatoarele sa renunte la polen este culesul de nectar. Familiile care culeg nectar pe o perioada lunga ajung la carenta proteica si la afectarea lor astfel (scade durata de viata a adultelor, imunitatea, calitatea puietului si ... scade instinctul de roire) - nu eu am demonstrat, am citit si mi s-a confirmat in practica TOT.

3. Nu putem niciodata sa comparam animalul sau familia de albine din salbaticie cu cele din cresterea intensiva.
In salbaticie orice exces de productie este o frana si este taxat de selectia naturala. Singurele premise sunt inmultirea si supravietuirea. (imi place sa dau exemplul cu mistretul. El daca ajunge la 80 de kg in 4 ani nu are nimic, doar sa se inmulteasca si sa dea urmasi viabili. Daca un animal salbatic creste prea repede inseamna ca are nevoie de multa mancare, ceea ce poate sa-l distruga sau sa-l expuna pe anumite perioade din an. Orice exces se elimina din salbaicie)
In cresterea de catre om, premiza este tocmai exceseul de productie. O familie foarte slaba in salbaticie supravietuieste, consuma putin si produce cat sa supravietuiasca, dar miere nu scoti de la ea. Daca vrei productie, datele se schimba fata de natura, unde conteaza doar roirea si proviziile minime de iernare, eventual o populatie dezvoltata cat sa manance minim si sa treaca iarna pana la primul polen. Familiile din scorburi, cu mierea de salcam nu fac depozite (ca ale noastre), ci dezvoltare (in scopul roirii).

Deci nu mai comparati albina exploatata cu albina salbatica. Nu "pusca":
- nici ergonomic,
- nici ca adaptare, ca mediul de acum 1000 de ani (la care e adaptata albina salbatica) nu mai este, nici aceleasi specii de plante,
- si [din ce in ce mai mult] nici genetic.


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Anumite chestii punctate de dvs domnule Dani sunt specificate si de nea Malaiu asa ca aveti dreptate, cu timpul le observam cu totii.

Asta-i spatiul pe care-l dau coloniilor +corpul 1/1 dadant in care se afla acum.

cat ocupa ghemul iernare ramele din cuib? anumite chestii punctate dvs domnule dani sunt nea malaiu CLUB STUPARITUL

10.1KB


pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Domnule Bunka cat de mult a-ti aplicat metoda prezentata de dumneavoastra? ziceti ca lasati matca jos cu albina culegatoare...cine o sa se ocupe de cresterea viitoarelor generatii de albina? o mare parte din culegatoare trebuie sa ia rolul de doica in primire. Plus ca familia asta o sa cunoasca o stare de stagnare, sau un eventual regres. Sus, unde mutati familia de baza, aceasta o sa ramana fara culegatoare. O saptamana, cel putin, nu o sa adune absolut nimik. Iarasi pierdere, tinand cont si de faptului ca pana incepe noua matca sa oua familia o sa cunoasca iarasi un regres considerabil. Avantaje....nu roieste stupul respectiv. Si efentual foarte multa albina...dar exact dupa salcam tinand cont ca din momentul in care incepe o familie sa-si traga botci si pana iese puietul ouat de noua matca dureaza cel putin 40 de zile.
Sincer nu vad utilitatea metodei prezentate de dumneavoastra asa. Si inca un lucru...o familie fara matca nu stiu cat de bine o sa va creasca foitele. NU stiu ce aveti de castigat daca divizati familia in modul prezentat. Pt ca sigur miere nu o sa obtineti in cantitate foarte mare.
Metoda prezentata eu as aplica-o altfel, dar fiecare e cu ideile lui pana la urma. Si un va sfatuiesc sa treceti tutul pe rame ME...pastrati ramele din cuib 1/1. sunt mult mai multe avantaje asa decat pe ME. Si ma refer si la efortul depus apoi


pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Domnule Dani ziceti ca proteina nu stimulaza ponta...aici cred ca va contrazic putin. Acum vreo 2 ani, cand a fost o iarna tarzie, sau cel putin la mine in zona o vreme foarte urata in martie, familiile de albine s-au dezvoltat greoi...matcile nu oua si, cred, ca motivul era atat rezervele scazute de proteina din stup cat si timpul foarte rece. La ultimul control al stupilor. aveam la unii si cate doua-trei rame cu pastura pe ele. Cred ca suficiente pana apare primul polen in natura, cat si conditiile prielnice pt a fi adus in stupi.
Si inca un lucru...ziceti ca albine nu consuma hrana proteica. Ce se intampla atunci, cand in familie este miere putina si apicultorul ii da familie o turta proteica la sfarsitul lui ianuarie? Eu cred ca totusi albinele consuma din respectiva turta si de aici se ajunge unde se ajunge. Trebuie sa tinem cont ca in comert nu se gaseste, din cate stiu eu, numai asa zisa proteina in pungi. Ci are in compozitie si o anumita cantitate de zahar, vitamine...etc...in functie de producator.
Ap stiti cum observ eu stupii cu probleme, mai ales pe pavilion? In timpul zilei, urmaresc, cateodata familia de albine...chiar daca e cules abundent de nectar in natura. Familia care nu aduce polen, 80% are ceva probleme cu matca. CAntitatea de polen adus variaza de la o familie la alta...dar orice familie aduce ceva acolo. La unacu probleme rar vezi cate o albina cu piciorusele pline...


pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Domnul Bunka, ce parerea avea Malaiu in cartea citata (din pacate nu am nici una dine cele doua desi am f multe carti, acum si reviste), despre familia de albine in primavara, nu cunva spunea formarea familiei ajutatoare, inca de la inceputul prinaverii ? Ca din ce am citit eu am o mica nelamurire. Parerea mea este (poate gresesc, oricum este o parere) ca o familie pe 10 rame in toamna, va ajuta sa treceti iarna cu un consum minim de resurse, si fiind populatie multa, matcile o sa aiba caldura necesara, sa inceapa ponta mai devreme. Dar numarul acesta mare de albine, nu il veti mai putea obtine anul viitor, numai cu o matca, cel putin carpatica. Din ce am citit eu, o matca normala face maxim 1600-1800 de oua pe zi (Matcile care fac 2200 spunea un autor intr-o revista sa le ducem la institutele de reproducere cum era pe vremuri , sau sa le tinem numai ca matca de prazila, intrucat sunt exceptionale) si cum albinele eclozeaza in 21 de zile rezulta 21 x 1800 = 37800 oua. Cum o rama 1/1 are  11,1 dmp x 800 celule/dmp = 8880 celule
Deci umpleti cel mult 37800 / 8880 = 4,2 rame cum ramele sunt pline numai 60 % (avand coronite de miere si pastura)  rezulta  7.1 rame. Acum si daca albina nu e uzata si sa zicem traieste pana in cules 40 de zile x 1800 cate depune marca = 72.000 adica 8.1 rame pline sau 13,5 rame de albine acoperite 60%. Deci parerea mea personala ca daca nu faceti din primavara familia ajutatoare cat mai devreme, nu mai umpleti stupul acela cu albina sa duduie cum doriti. Care e parerea dumneavoastra la aceaste socoti, ca eu inca nu am experienta necesara, dar am studiat ideea, si eram curios ce spun cei care au lucrat, cu familii de aceasta marime ?


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
polenul nu stimuleaza ponta, ci o sustine, in schimb foamea franeaza ponta si toate celelalte functii.
Cum foamea a devenit ceva normal... flamand e normal, iar scos din foame chipurile e "stimulat"... la romani (sistem CAP).


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
de fapt foameasi penuria la romani e traditie de stat, de la Decebal incoace, ce sama mai mir.

Problema e ca la familiile flamande nu scade doar ponta, ci si imunitatea si durata de viata a adultelor. Oponta franata de foame dumneavoastra o vedeti ca ceva normal?
Asta nu inseamna ca in scorbura o familie flamanda nu trece iarna pana la primul polen, dar nici nu produce.


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Daca dai proteina pe fond de lipsa de energie (miere) e foarte grav. La mamifere si pasari se ajunge la guta. La albine nu m-a dus mintea sa studiez asa o enormitate, dar banuiesc ca mor cu cel putin 2 saptamani mai repede decat normal, in nici un caz nu cresc puiet, ci se inbolnavesc - parerea mea.

Modificat de Dani Popovici (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Malaiu vb in carte despre formarea de roi la minim 1,4 kg de albina din fiecare colonie la sfarsit de martie cu matci iernate in nuclee sau altfel..merg in paralel pana la salcam cand se unifica pastrand insa matca scoasa intr-un nucleu, se valorifica maxim salcamul dupa care coloniile trebuie aduse din nou la dimensiunea optima de crescut puiet...mai pe romaneste se fac roi puternici capabili sa creasca puiet..in cules se unifica din nou, spre toamna familiile ajutatoare vremelnice se unifica definitiv in vederea iernarii cu coloniile de baza..deci practic la colonia bagata la iernat participa cu ponta cel putin doua matci.

Exista si o varianta ruseasca de crestere...am citit-o intr-un numar vechi din Romania apicola...familii uriase la iernat si se fac in doua randuri roi din ea..roii se unifica apoi in intrarea in iarna cu colonia de baza..se mai practica pe la rusi...in zone vitrege.
  Este adevarat ca este manopera si trebuie baza materiala (lazi) dar se pare ca productia realizata merita efortul.
Are si Malaiu o socoteala care presupune un maxim de 1200 de oua zilnic si tocmai de aceea el sustine ca trebuie inceput ouatul inca din ianuarie...de altfel in familiile puternice el incepe in mod normal in ianuarie fara stimulare...hranirea proteica vine doar in ajutorul familiilor care au nevoie de proteina pt a-si creste puietul, si pt ca acest puiet sa fie bine hranit proteic si pt ca si el la randul lui sa poata creste puiet...el vb in carte despre faptul ca pragul de 1200 de oua zilnic nu se atinge imediat ..tiocmai de aceea cu cat incepe ponta mai timpuriu cu atat mai repede se ajunge la acest prag iar coloniile ajung cat mai devreme cat mai puternice pt a valorifica din plin si culesul de primavara pe care el il considera de productie...si asa si este numai ca nici noi nici albinele noastre nu suntem pregatiti de bumul floral din primavara.
Roii intradevar trebuie facuti timpuriu si cu matci gata imperecheate...eu sunt foarte la inceput cu treaba asta de aceea nu am putut si nu voi aveaanul asta toate conditiile ca sa respect ce scrie la carte...insa un prim pas este facut, iernez colonii mai tari..o sa am puiet mai mult si mai de timpuriu, dezvoltare buna in primavara..restul ramane sa invat!

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

Dani Popovici a scris:

polenul nu stimuleaza ponta, ci o sustine, in schimb foamea franeaza ponta si toate celelalte functii.
Cum foamea a devenit ceva normal... flamand e normal, iar scos din foame chipurile e "stimulat"... la romani (sistem CAP).


Aveti dreptate...    


pus acum 13 ani
   
kiloz
apicultor

Din: oradea
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 295
E-bine de stiut:
Dezvoltarea familiei de albina este influentat de prolificitatea matcii.Performanta de ovulatie medie a unei  matci in comparatie cu suprafata puietului si timpul .
  Perioada    zilnic            min-max             Lunar                 Puiet in dm
                                        zilnic
Ianuarie     1      0                5
                20    5-10             50                300-600                   0-1
                30    40-50                                                              1-1,5
Februarie  10    150              80                 6oo-800                   3
                20    300                                                                  8-9
                28    350             350                                                12
Martie      10    400                                                                   15
                20    500            350                 12-15000                   20
                30    600            600                                                 25
Aprilie       10    600                                                                   30
                20    800            600                 24-27000                   42
                30   1200          1200                                                 55
Mai          10   1300                                                                60-70
                20   11oo          1000                33-40000                   50
                30   1100          1300                                                 45
Iunie         10   1ooo                                                                  45
                20    900             800                30-26ooo                   45
                30    800            1100                                                40
Iulie          10    800                                                                   40
                20    700             600                 25-23000                   35
                30    600             800                                                 30
August     10    700                                                                    35
                20    600            500                  20-16000                   40
                30    500            700                                                   30
Septembrie10    500                                                                    25
                20    300            100                  12-8000                     20
                30    100            500                                                   10
Octombrie  10    80-50                                                                  5
                20    40-30           10                    3-2000                     1-2
                30    20-10           90                                                   0,5-0
Sper ca o sa fie de folos si informatia asta !


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Bunka, ar fi bine dacă aţi discuta serios despre relaţia hrănire proteică-sensibilitate la nosemoză, cu cei care au practicat mai mult timp hrănirea proteică. Şi dacă albinele (nu)agreează făina de soia. Vă doresc an nou fericit tuturor, inclusiv albinelor! Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Deci era bine domnul Bunka, daca va pastrati matcile, de la familiile pe care le-ati unit, ca va ajutau f mult anul asta in martie.

_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Domnule Dani ma refeream la faptul ca ce se intampla atunci cand vine frigul, in februarie, stupul are puiet, ghemul nu se deplaseaza in lateral si deasupra lui are o turta proteica. Nu e fortat sa consume din ea?

pus acum 13 ani
   
florinapi
apicultor

Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 107
Domnule Dani Popovici, parerea mea este ca,daca au numai proteina si le lipsesc glucidele albinele mor.Pra mult nu aveti de studiat aici.
Probabil ca ati vazut un stup mort de foame.


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753

ilalexandru a scris:

Domnule Dani ma refeream la faptul ca ce se intampla atunci cand vine frigul, in februarie, stupul are puiet, ghemul nu se deplaseaza in lateral si deasupra lui are o turta proteica. Nu e fortat sa consume din ea?

daca are miere nu consuma. - decat atat cat are nevoie

Ba mai mult, daca sunt temperaturi pozitive (daca prinde momentul) se deplaseaza si lateral unele albine si aduc miere de la periferie in vecinatatea puietului. Acest lucru nu inseamna sa mizam pe acest fenomen si sa nu le lasam coronite suficient de mari.

Si inca ceva, chiar si la 0 grade sunt momente de desfacere a ghemului. (nu stiu cat dureaza si daca apuca sa faca ceva in acel timp). Am descoperit familii cu ghemul desfacut si m-am speriat, dar dupa 2 ore, totul era ok, la fel dupa o luna. Am impresia ca nu este totul chiar static/'teapan" in ghemul de iernare.

Ce ar fi daca n-ar avea miere (asa cum spune ipoteza lansata de dumneavoastra) cu sau fara turta proteica? ... Cred ca exitus.

Modificat de Dani Popovici (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753

florinapi a scris:

Domnule Dani Popovici, parerea mea este ca,daca au numai proteina si le lipsesc glucidele albinele mor.Pra mult nu aveti de studiat aici.
Probabil ca ati vazut un stup mort de foame.

cam asa e.

dar sa zicem ca nu mor chiar pe loc - ca mai au ceva miere, zahar ce-o fi ca liant pentru proteine/polen...
... da nici bine nu le-ar merge.


pus acum 13 ani
   
florinapi
apicultor

Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 107
BUNKA,la ce ti-ai propus sa faci in primavara,cred ca nu ai luat in calcul un factor;- timpul.
Daca timpul este ne prielnic si primavara sunt toate sansele,vei avea mari batai de cap.
Eu astept cu interes rezultatul la acest experiment.

Sa fii sanatos!


pus acum 13 ani
   
florinapi
apicultor

Din: din Lugoj
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 107
Referitor la desfacerea ghemului,aveti dreptate.Am urmarit treaba aceasta.

pus acum 13 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 312
Referitor la desfacerea ghemului, ai se sizat un zumzet gen -lipsa matca?pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

Valer70 a scris:

Domnule Bunka, ar fi bine dacă aţi discuta serios despre relaţia hrănire proteică-sensibilitate la nosemoză, cu cei care au practicat mai mult timp hrănirea proteică. Şi dacă albinele (nu)agreează făina de soia. Vă doresc an nou fericit tuturor, inclusiv albinelor! Valer Bodea


Nosema e una iar diareea produsa de incarcarea intestinului cu reziduri din hrana proteica
e alta...sa nu le incurcam..oricum ar fi tratata colonia daca incarcatura de spori e mare atunci beleaua e maxima, nu stiu daca consumul de inlocuitori de polen sau de polen au vreo legatura cu sporii de  nosema.

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

jenica67 a scris:

Deci era bine domnul Bunka, daca va pastrati matcile, de la familiile pe care le-ati unit, ca va ajutau f mult anul asta in martie.

Da corect...era bine, am facut o greseala, trebuiau iernate in nuclei!


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753

pop a scris:

Referitor la desfacerea ghemului, ai se sizat un zumzet gen -lipsa matca?pop


n-am ascultat zumzete, am pus turte proteice.
Ce lipsa de matca sa fie, daca peste o luna (ba chiar peste cateva ore in aceeasi zi) totul era ok si puiet ca la celelalte familii din lot ?


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

Dani Popovici a scris:


ilalexandru a scris:

Domnule Dani ma refeream la faptul ca ce se intampla atunci cand vine frigul, in februarie, stupul are puiet, ghemul nu se deplaseaza in lateral si deasupra lui are o turta proteica. Nu e fortat sa consume din ea?

daca are miere nu consuma. - decat atat cat are nevoie

Ba mai mult, daca sunt temperaturi pozitive (daca prinde momentul) se deplaseaza si lateral unele albine si aduc miere de la periferie in vecinatatea puietului. Acest lucru nu inseamna sa mizam pe acest fenomen si sa nu le lasam coronite suficient de mari.

Si inca ceva, chiar si la 0 grade sunt momente de desfacere a ghemului. (nu stiu cat dureaza si daca apuca sa faca ceva in acel timp). Am descoperit familii cu ghemul desfacut si m-am speriat, dar dupa 2 ore, totul era ok, la fel dupa o luna. Am impresia ca nu este totul chiar static/'teapan" in ghemul de iernare.

Ce ar fi daca n-ar avea miere (asa cum spune ipoteza lansata de dumneavoastra) cu sau fara turta proteica? ... Cred ca exitus.



In sistem clopot cu colonii tari ele acopera fiecare cm patrat de rama si au acces practic la toata mierea de pe rame...avantaj sistem clopot, 10 grade diferenta intre mediul exterior si spatiul din imediata apropiere a ghemului este f ok.
La 0 grade in mediul exterior inseamna vreo 10 grade sus in clopot...poate n-or fi 10...sa zicem 6...ce face ghemul la 6 grade, poate creste puiet albina..da!
Problema este hrana...trebuie sa stau geana pe ei incepand din ianuarie sa nu ramana fara..puietul papa!


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

Dani Popovici a scris:


florinapi a scris:

Domnule Dani Popovici, parerea mea este ca,daca au numai proteina si le lipsesc glucidele albinele mor.Pra mult nu aveti de studiat aici.
Probabil ca ati vazut un stup mort de foame.

cam asa e.

dar sa zicem ca nu mor chiar pe loc - ca mai au ceva miere, zahar ce-o fi ca liant pentru proteine/polen...
... da nici bine nu le-ar merge.


Turtele cu inlocuitori au doar 15% proteina si cam 60% hrana energetica...nu cred ca albinele mor cu asa ceva, ba din contra cred ca se simt ca in bahamas!
Turtele cu miere si polen sunt 50-50%...nici cu asa ceva nu prea cred ca moare albina!

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

florinapi a scris:

BUNKA,la ce ti-ai propus sa faci in primavara,cred ca nu ai luat in calcul un factor;- timpul.
Daca timpul este ne prielnic si primavara sunt toate sansele,vei avea mari batai de cap.
Eu astept cu interes rezultatul la acest experiment.

Sa fii sanatos!


Crezi ca nu m-am gandit?!...fara risc nu fac nik, daca vremea e buna dau inainte cu culesul, daca nu rupem, facem nuclei crestem regine etc.


pus acum 13 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 312
Dle Dani , in urma cu o luna si jumatate ,am sesizat la un stup ghemul desfacut si  albinele aveau un zumzet.In prima zi calda am vrut sa alipesc un roi, dar deschizand stupul, pe a 2a rama avea matca,iar albinele erau linistite.La acest aspect ma refeream.pop

Modificat de pop (acum 13 ani)


_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
N-am fost atent daca produceau altfel de zgomote.
Am constatat doar ca ghemul se mai desface si fara ca familia sa aiba probleme.
Mai ies si ele la plimbare, ca omul, sau ca ursul iarna ... "sa nu intepeneasca" =D


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Un citat de pe situl suedezului.."I keep bees at lat 60 north, that means a very short and intense summer with only a few weeks of honey flow. But it also means that almost all flowers come at the same time with abundance of nectar for the bees. The fast change of daylight in the spring triggers the bees to build up fast, they "know" they have to build up to strong hives to take advantage of the short summer and store enough honey for the long coming winter. In mid summer the long days close to the polar circle gives many flying hours per day.

The method I use is simply to give the bees the best possible chance to build up in the spring. The first important thing is how I wintered the previous year. There has to be large colonies populated with young bees to get through the long winter and be strong enough the next spring. By using Styrofoam hives that is insulating they get help to keep warm in early spring and can keep a larger brood nest. I use two boxes for winter, even if the bees would make it in one box. This is to give them some "peace" so I don't have to disturb them early whith a new box."
...asta apropos de conditii mult mai dificile de iernare, ce zice...colonii puternice la iernat..stupi din spuma care tin cald in primavara, atentie sunt iernati pe 2* ME 3/4, cu sita pe fund, capac etans deci..???...sistem clopot cu pierderi minime de caldura..puiet de timpuriu nu-i asa??..larger brood nest...adica zona de puiet mare din cauza temperaturii din lada..
Conditii mult mult mai dificile decat in tara noastra, la fel ca la rusi, canadieni etc...latitudine 60*..exact ce ziceam

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

pop a scris:

Dle Dani , in urma cu o luna si jumatate ,am sesizat la un stup ghemul desfacut si  albinele aveau un zumzet.In prima zi calda am vrut sa alipesc un roi, dar deschizand stupul, pe a 2a rama avea matca,iar albinele erau linistite.La acest aspect ma refeream.pop


Nu era cumva zgomotul pe care il fac ele in mod normal cand produc caldura?


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
"Another reason for many boxes is that the bees have many open cells to work at the same time. Nectar coming in is high in water content and need space for keeping until ripened. If the cells get full of wet nectar, the bees will have to reduce water content before the can go for more. Better they have enough space to continue bring home nectar during the day and wait until night with "indoor" jobs...."


...La noi oare in loc de clasicele 1-2 caturi , nu se pot pune 3-4-5 in cules??...cam cum face David Nick!


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833

BUNKA a scris:


Valer70 a scris:

Domnule Bunka, ar fi bine dacă aţi discuta serios despre relaţia hrănire proteică-sensibilitate la nosemoză, cu cei care au practicat mai mult timp hrănirea proteică. Şi dacă albinele (nu)agreează făina de soia. Vă doresc an nou fericit tuturor, inclusiv albinelor! Valer Bodea


Nosema e una iar diareea produsa de incarcarea intestinului cu reziduri din hrana proteica
e alta...sa nu le incurcam..oricum ar fi tratata colonia daca incarcatura de spori e mare atunci beleaua e maxima, nu stiu daca consumul de inlocuitori de polen sau de polen au vreo legatura cu sporii de  nosema.


M-am referit la cauzalităţile: supraāncărcarea intestinului prin hrănirire cu substituenţi proteici(mai ales soia) īn perioadele nefavorabile zborurilor de curăţire-diaree-nosemoză. Valer Bodea


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137

BUNKA a scris:

"Another reason for many boxes is that the bees have many open cells to work at the same time. Nectar coming in is high in water content and need space for keeping until ripened. If the cells get full of wet nectar, the bees will have to reduce water content before the can go for more. Better they have enough space to continue bring home nectar during the day and wait until night with "indoor" jobs...."


...La noi oare in loc de clasicele 1-2 caturi , nu se pot pune 3-4-5 in cules??...cam cum face David Nick!

Dl Bunka 3-4-5 caturi in plin cules ,da dar este valabil mai mult pentru stuparitul stationar,tot in cartile vechi se vorbeste si despre extractia mieri la sfirsitul sezonului si nu dupa cules asfel familiei i se adauga corpuri goale ,familia nu da inapoi  cum da de obicei dupa ce se face extractia.Este cu totul alt model de stuparit.


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

Valer70 a scris:


BUNKA a scris:


Valer70 a scris:

Domnule Bunka, ar fi bine dacă aţi discuta serios despre relaţia hrănire proteică-sensibilitate la nosemoză, cu cei care au practicat mai mult timp hrănirea proteică. Şi dacă albinele (nu)agreează făina de soia. Vă doresc an nou fericit tuturor, inclusiv albinelor! Valer Bodea


Nosema e una iar diareea produsa de incarcarea intestinului cu reziduri din hrana proteica
e alta...sa nu le incurcam..oricum ar fi tratata colonia daca incarcatura de spori e mare atunci beleaua e maxima, nu stiu daca consumul de inlocuitori de polen sau de polen au vreo legatura cu sporii de  nosema.


M-am referit la cauzalităţile: supraāncărcarea intestinului prin hrănirire cu substituenţi proteici(mai ales soia) īn perioadele nefavorabile zborurilor de curăţire-diaree-nosemoză. Valer Bodea


Malaiu le dadea din ianuarie si le fiind mai putin uzate si incarcate rezistau mai bine la "incarcatura"...apoi datorita cresterii de puiet ele probabil mor inainte de a iesi la zbor fiind inlocuite de cele tinere care au intestinele curate...am experimentat un astfel de fenomen anul trecut cand in februarie am schimbat fundurile...nu era inca momentul sa fac asta insa am vazut pe site pe fund multa albina moarta, am luat albina de pe un fund, am constatat ca era peste...mult peste normal si am inceput sa verific la toti..aceeasi chestie peste tot, am ramas uimit, eu i-am mai verificat m-am uitat in ei prin folie si stiam ca sunt bine populati...albina la greu, parca ceva mai multa decat cu o luna inainte...concluzia, eu le trecusem in sistem clopot la mijnlocul iernii, din cauza schimbarii de climatdin lada au bagat puiet, alea batrane si uzate s-au dus, in timp ce altele tinere eclozau, asta la -30 de grade cu sita descoperita complet..efectul clopotului si nimic altceva...daca vii si cu suplinire proteica nu faci decat sa ajuti albina, ea in primele 5 zile de viata tre sa pape mult polen, ca sa creasca concentratia de proteina in corp sa devina viabila si apta de a creste puiet...daca nu are proteina secretiile glandulare nu mai sunt in limite normale..albina ramane debila si neviabila.


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

marian sima a scris:


BUNKA a scris:

"Another reason for many boxes is that the bees have many open cells to work at the same time. Nectar coming in is high in water content and need space for keeping until ripened. If the cells get full of wet nectar, the bees will have to reduce water content before the can go for more. Better they have enough space to continue bring home nectar during the day and wait until night with "indoor" jobs...."


...La noi oare in loc de clasicele 1-2 caturi , nu se pot pune 3-4-5 in cules??...cam cum face David Nick!

Dl Bunka 3-4-5 caturi in plin cules ,da dar este valabil mai mult pentru stuparitul stationar,tot in cartile vechi se vorbeste si despre extractia mieri la sfirsitul sezonului si nu dupa cules asfel familiei i se adauga corpuri goale ,familia nu da inapoi  cum da de obicei dupa ce se face extractia.Este cu totul alt model de stuparit.


De ce ziceti asta...poti sa-i deplasezi fara pb cu 2 caturi, insa cand i-ai amplasat la salcam sa zicem le mai aduci 2-3 in plus si cred ca se intampla exact cum zice suedezul...citatele de sus sunt de pe situl suedezului, la noi cum se intampla??... daca-i dai un cat doar il umple cu nectar cu umiditate mare, celulele pe jumate si in rest blocheaza tot cuibul nu??...asta se intampla, daca-i dai si al doilea...nu ramane gol, se mai deblocheaza cuibul zic eu...cu cat are mai multe celule goale de depozitat cu atat cuibul va fi mai descongestionat de nectar...ceea ce este bine, nu??
Colonia nu mai sta la ventilat in timpul zilei ci culege maxim, apoi pe masura ce se matureaza cara tot in partea de sus, unde capaceste, vine apoi cu zona capacita din ce in ce mai jos functie de cat de multa miere au adunat...cel putin nu se intampla blocaj asa cum avem noi an de an la culesurile explozive!!
Coloniile regreseaza dupa cules tocmai pt ca in timpul culesului totul este blocat cu nectar si matcile nu mai au unde oua...suedezu` stie ce stie!!

La noi cred ca se aplica vb aia foarte bine.." nu se poate dom-le".."e imposibil" .."nu se potriveste stilul asta cu flora cu relieful cu ambientul cu clima cu nimic!"...

Stau si eu si ma intreb ca prostu` cum se face ca la altii cu conditii mai grele SE POATE??
Baietii stapanesc bine de tot treaba asta care se cheama apicultura.
Eu am credinta ca apicultura nu-i tot una cu cresterea vacilor...este pur si simplu stiinta!!


pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Domnule Bunka 3-4-5 caturi, cu metoda care o folositi dumneavoastra de a forma roii la rapita, sigur nu merge. Si nu o sa mearga si din alt motiv...la noi durata unui cules s-a redus foarte mult. Acum mai bine de 10 ani la floarea soarelui stateam si cate o luna de zile pe acelasi loc. Anul acesta am stat 2 saptamani...avand floare neinflorita cand am ajuns acolo, In 10 zile s-a trecut. S-au schimbat mult conditiile atmosferice. Eu zic asa: la fiecare cules un cat de 3/4 plin sau stupul pe 16 rame plin si e foarte bine. ADica 20 kg pe o extractie. Dar nici lucrul asta nu reusim sa-l obtinem. CE fac eu daca plec cu stupul vertical plus doua caturi de albina pe el la salcam si prind o saptamana timp rece cu ploi cum a fost anul acesta? Stupul meu mediu de pe cantar la 15 rame musca imi consuma cel putin o jumatate de kg pe zi. Pe cand ce doriti dumneavoastra sa obtineti...Trebuie sa ne adaptam si noi la vreme...niciodata nu stim la ce sa ne asteptam. Stupi foarte puternici primavara....probleme daca avem timp nefavorabil,iar la un cules foarte puternic intra in frigurile roitului si iar nu am castigat nimic. NOi nu trebuie sa aplicam ceea ce vedem la altii din alte tari...trebuie aplicat ceea ce ne permite natura la noi. La noi sezonul apicol tine cam trei luni, altii au cel putin 6 luni

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059

BUNKA a scris:

...Malaiu le dadea din ianuarie si le fiind mai putin uzate si incarcate rezistau mai bine la "incarcatura"...apoi datorita cresterii de puiet ele probabil mor inainte de a iesi la zbor fiind inlocuite de cele tinere care au intestinele curate...am experimentat un astfel de fenomen anul trecut cand in februarie am schimbat fundurile...nu era inca momentul sa fac asta insa am vazut pe site pe fund multa albina moarta, am luat albina de pe un fund, am constatat ca era peste...mult peste normal si am inceput sa verific la toti..aceeasi chestie peste tot, am ramas uimit, eu i-am mai verificat m-am uitat in ei prin folie si stiam ca sunt bine populati...albina la greu, parca ceva mai multa decat cu o luna inainte...concluzia, eu le trecusem in sistem clopot la mijnlocul iernii, din cauza schimbarii de climatdin lada au bagat puiet, alea batrane si uzate s-au dus, in timp ce altele tinere eclozau, asta la -30 de grade cu sita descoperita complet..efectul clopotului si nimic altceva...daca vii si cu suplinire proteica nu faci decat sa ajuti albina, ea in primele 5 zile de viata tre sa pape mult polen, ca sa creasca concentratia de proteina in corp sa devina viabila si apta de a creste puiet...daca nu are proteina secretiile glandulare nu mai sunt in limite normale..albina ramane debila si neviabila.

Adi,eu,din propriile-mi "experientze" mi-am format cateva reguli de baza.
Reguli,care se muleaza cu felul meu de a face apicultura.
Una din regulile de baza este:
-nu da turta proteica inainte de zborul de curatire din primavara.Asta daca este sa dai...
Apicultorul trebuie sa faca totul pana la intrarea in iarna.Ca sta cu ei la culesuri tarzii,ca ii indoapa acasa...
Iarna este facuta sa stai,nu sa intretii sau sa umbli in stupi.Este destul timp pentru asta in primavara...
Eu,toate cartile cu hraniri sau completari de hrana iarna,le-asi trece la categoria
...la asa ceva,nu trebuie ajuns...
Cum poate un apicultor sa faca performantza,cand el nu este capabil sa asigure familiei cele necesare iernii?
Cum sa faca performantza daca el este interesat de lectura ce contine informatii despre cum sa faca sa-i supravietuiasca familia pana in primavara?
Cum sa se faca performantza cu familiile intrate in iarna pe 3-4-5 rame?

...sunt intrebari retorice,nu adresate tie


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

ilalexandru a scris:

Domnule Bunka 3-4-5 caturi, cu metoda care o folositi dumneavoastra de a forma roii la rapita, sigur nu merge. Si nu o sa mearga si din alt motiv...la noi durata unui cules s-a redus foarte mult. Acum mai bine de 10 ani la floarea soarelui stateam si cate o luna de zile pe acelasi loc. Anul acesta am stat 2 saptamani...avand floare neinflorita cand am ajuns acolo, In 10 zile s-a trecut. S-au schimbat mult conditiile atmosferice. Eu zic asa: la fiecare cules un cat de 3/4 plin sau stupul pe 16 rame plin si e foarte bine. ADica 20 kg pe o extractie. Dar nici lucrul asta nu reusim sa-l obtinem. CE fac eu daca plec cu stupul vertical plus doua caturi de albina pe el la salcam si prind o saptamana timp rece cu ploi cum a fost anul acesta? Stupul meu mediu de pe cantar la 15 rame musca imi consuma cel putin o jumatate de kg pe zi. Pe cand ce doriti dumneavoastra sa obtineti...Trebuie sa ne adaptam si noi la vreme...niciodata nu stim la ce sa ne asteptam. Stupi foarte puternici primavara....probleme daca avem timp nefavorabil,iar la un cules foarte puternic intra in frigurile roitului si iar nu am castigat nimic. NOi nu trebuie sa aplicam ceea ce vedem la altii din alte tari...trebuie aplicat ceea ce ne permite natura la noi. La noi sezonul apicol tine cam trei luni, altii au cel putin 6 luni



Eu nu va zic sa aplicati ce scrie prin carti...fiecare face cum crede de cuviinta!
Personal sunt dispus sa incerc sa gasesc cea mai buna tehnica de lucru!..asta implica uneori si niste rioscuri!
In Suedia sigur nu sunt 6 luni de cules..de fapt omul vorbeste de cateva saptamani cu un cules abundent...ei in mai la inceput inca mai stimuleaza...la noi nu-i nevoie de asa ceva, curge nectarul de peste tot in perioada aia, dar noi n-avem tocmai familiile alea beton care ziceti dvs ca nu-s de dorit in primavara.
La colonii puternice in lipsa de papa in primavara trebuie hranire si divizare(le trecem pe puiet), face parte din munca de apicultor, nu-i nimic deosebit..daca e bine, vreme frumoasa le lasi mari si te duci cu ei la treaba....am mai zis coloniile mari necesita un plus de inventar apicol, lazi ladite, caturi etc...fara ele esti mancat.
Va reamintesc o realitate nu prea indepartata de la noi...Malaiu facea in anii cei mai prosti 45kg pe colonie, si in anii buni in jur la 100..atmosfera nu s-a schimbat..poate e mai mulkta poluare in orase dar noi facem pastoral pe camp si prin paduri, erau si inainte -20-30 de grade iarna, si vara la fel...au fost si ploi si secete ca si acum deci...singurul lucru care s-a schimbat este floarea soarelui modificata care se cultiva acum, si pesticidele pe baza de neonicotinoide care se folosesc la rapita , floarea soarelui si porumb...asta tine de fiecare apicultor unde alege sa-si duca albionele...in rest nu s-a schimbat prea mult, este poliflora, papadia, este faneata, este padurea de brad de foioase, este salcamul, este teiul este muntele...delta etc.

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753

Dani Popovici a scris:


ilalexandru a scris:

Domnule Dani ma refeream la faptul ca ce se intampla atunci cand vine frigul, in februarie, stupul are puiet, ghemul nu se deplaseaza in lateral si deasupra lui are o turta proteica. Nu e fortat sa consume din ea?

daca are miere nu consuma. - decat atat cat are nevoie

Ba mai mult, daca sunt temperaturi pozitive (daca prinde momentul) se deplaseaza si lateral unele albine si aduc miere de la periferie in vecinatatea puietului. Acest lucru nu inseamna sa mizam pe acest fenomen si sa nu le lasam coronite suficient de mari.

Si inca ceva, chiar si la 0 grade sunt momente de desfacere a ghemului. (nu stiu cat dureaza si daca apuca sa faca ceva in acel timp). Am descoperit familii cu ghemul desfacut si m-am speriat, dar dupa 2 ore, totul era ok, la fel dupa o luna. Am impresia ca nu este totul chiar static/'teapan" in ghemul de iernare.

Ce ar fi daca n-ar avea miere (asa cum spune ipoteza lansata de dumneavoastra) cu sau fara turta proteica? ... Cred ca exitus.


Daca este in situatiasa nu aiba miere, mai bine pui 2 turte, cum fac multi. Una cu miere sau serbet, iar alta proteica. Nu este bine sa fie fortate albinele sa se indoape iarna cu proteine fara voia lor.


pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753

BUNKA a scris:

....atmosfera nu s-a schimbat..poate e mai mulkta poluare in orase dar noi facem pastoral pe camp si prin paduri, erau si inainte -20-30 de grade iarna, si vara la fel...au fost si ploi si secete ca si acum deci...singurul lucru care s-a schimbat este floarea soarelui modificata care se cultiva acum, si pesticidele pe baza de neonicotinoide care se folosesc la rapita , floarea soarelui si porumb...asta tine de fiecare apicultor unde alege sa-si duca albionele...in rest nu s-a schimbat prea mult, este poliflora, papadia, este faneata, este padurea de brad de foioase, este salcamul, este teiul este muntele...delta etc.


Aici te contrazic:
- salcam si tei s-au taiat, dar s-au si regenerat, sa zicem ca mai este
- dovlecii furajeri din porumb au disparut (din cauza erbicidelor), bs chiar nici porumb nu se mai cultiva cat se cultiva
- plantele melifere din miristi, parloage au disparut (aceeasi cauza sau lipsa de cultivare a pamantului).
- multe fanete au disparut (au plecat proprietarii in Spania)
- Multe fanete au degenerat (n-am verificat, dar mi-au relatat oameni de incredere ca nu mai au plante melifere fanete care acum 10-15 ani dadeau spor sustinut la cantar de peste 0,5 kg/zi)
- Padurea nu se mai taie "la ras", cele mai multe zmeurare s-au inpadurit si n-au aparut altele in loc


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Sa zicem ca erau conditii mai bune cu ceva vreme in urma, cu toate astea eu vad problema mai degraba in familiile slabe si prost hranite pe care le scoatem in primavara si in lipsa unei tehnici "destepte" de exploatare pe parcursul intregului an a coloniilor si nu in secretia de nectar...natura inca ne da mult mai mult decat putem noi lua!

Eu am un principiu.. ca intai tre sa fac eu totul pt albina si pe urma sa astept de la ea de la natura si de la Dumnezeu!


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137

BUNKA a scris:


marian sima a scris:


BUNKA a scris:

"Another reason for many boxes is that the bees have many open cells to work at the same time. Nectar coming in is high in water content and need space for keeping until ripened. If the cells get full of wet nectar, the bees will have to reduce water content before the can go for more. Better they have enough space to continue bring home nectar during the day and wait until night with "indoor" jobs...."


...La noi oare in loc de clasicele 1-2 caturi , nu se pot pune 3-4-5 in cules??...cam cum face David Nick!

Dl Bunka 3-4-5 caturi in plin cules ,da dar este valabil mai mult pentru stuparitul stationar,tot in cartile vechi se vorbeste si despre extractia mieri la sfirsitul sezonului si nu dupa cules asfel familiei i se adauga corpuri goale ,familia nu da inapoi  cum da de obicei dupa ce se face extractia.Este cu totul alt model de stuparit.


De ce ziceti asta...poti sa-i deplasezi fara pb cu 2 caturi, insa cand i-ai amplasat la salcam sa zicem le mai aduci 2-3 in plus si cred ca se intampla exact cum zice suedezul...citatele de sus sunt de pe situl suedezului, la noi cum se intampla??... daca-i dai un cat doar il umple cu nectar cu umiditate mare, celulele pe jumate si in rest blocheaza tot cuibul nu??...asta se intampla, daca-i dai si al doilea...nu ramane gol, se mai deblocheaza cuibul zic eu...cu cat are mai multe celule goale de depozitat cu atat cuibul va fi mai descongestionat de nectar...ceea ce este bine, nu??
Colonia nu mai sta la ventilat in timpul zilei ci culege maxim, apoi pe masura ce se matureaza cara tot in partea de sus, unde capaceste, vine apoi cu zona capacita din ce in ce mai jos functie de cat de multa miere au adunat...cel putin nu se intampla blocaj asa cum avem noi an de an la culesurile explozive!!
Coloniile regreseaza dupa cules tocmai pt ca in timpul culesului totul este blocat cu nectar si matcile nu mai au unde oua...suedezu` stie ce stie!!

La noi cred ca se aplica vb aia foarte bine.." nu se poate dom-le".."e imposibil" .."nu se potriveste stilul asta cu flora cu relieful cu ambientul cu clima cu nimic!"...

Stau si eu si ma intreb ca prostu` cum se face ca la altii cu conditii mai grele SE POATE??
Baietii stapanesc bine de tot treaba asta care se cheama apicultura.
Eu am credinta ca apicultura nu-i tot una cu cresterea vacilor...este pur si simplu stiinta!!

Eu am orizontali de 20 rame si sint perioade cind pentru o familie cu matca buna devin neicapatori,daca adaugi caturi asta inseamna ca din acea familie sa nu mai rupi pentru roi sau pentru intarirea altora,si sa mergi numai cu matca de un an.


pus acum 13 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1137
Conditii bune sint si acum,numai in jurul bucurestiului sint pirloage bagate la vinzare cit vezi cu ochii,si incet incet se formeaza culturi de plante de padure,livezi si altele.

pus acum 13 ani
   
ilalexandru
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 138
Ba s-a schimbat...ba nu s-a schimbat....
Sigur s-au schimbat multe fata de acum 10 ani, de exemplu. Sunt apicultori care povestesc ca mergeau inainte la salcam in zona Calafatului, stateau acolo vreo 15-20 zile, extrageau miere si plecau cu stupiii plini de albina inapoi. Acum daca tine salcamul la Calafat 7 zile e super bine. Da o ploaie si-l arde cu totul. Se pleca su stupii mai slabuti la vale, dar datorita perioadei lungi de inflorire acestia se dezvoltau foarte bine. La mine in zona salcamul inflorea dupa data de 20 mai, la vreo 3 saptamani dupa Calafat. Acum infloreste la vreo 7 zile dupa ce a inflorit la vale. In ziua de azi, daca nu te misti rapid dintr-o zona in alta, ai pierdut multe. Floarea soarelui in 12-14 zile s-a dus de la inflorire. S-au scurtat foarte mult perioadele de inflorire


pus acum 13 ani
   
paradisuri inflorite
apicultor

Din: LUGOJ- rezident Madrid
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 179

BUNKA a scris:

Eu am inteles ca la salcam trebuie ceva mult mai mare ...o sa zici ca sunt nebun insa scrie si in carte si o sa experimentez...8-9-10kg de albina, fara ingradirea pontei fara nimic, pur si simplu in cules asta tre sa ai, dupa aia le reduci ca dimensiune prin divizari...de fapt omul ne explica acolo ca in cules intensiv de exemplu la salcam nu conteaza doar culegatoarea ci si albina care primeste nectarul, lucratoarea din stup, ne zice ca degeaba culegem tare salcamul daca dupa aceea din cauza blocajului cuiburilor familiile regreseaza, teoria lui este ca ouatul ;la capacitate maxima nu trebuie sa inceteze pt ca asta asigura dezvoltarea sau mentionerea puterii familiilor pt culesul urmator...de pb asta m-am izbit si eu si toata lumea...trebuie sa ne ingrijim ca sa crestem cat mai mult puiet pe durata unui an si asta se face zicve el folosind familii ajutatoare.
Toata albina aia care participa la culesul de salcam oricum moare pana la tei...decat sa stea aiurea sa consume si sa moara mai bine o folosesti ca sa cresti puiet, puiet care-ti asigura forta familiei in noul cules....ma rog acolo sunt descrise niste tehnici de intretinere, si de hranire, si niste principii de la care nu tre sa te abati si e mult de discutat...cel mai bine pt cei interesati e sa faca rost de carte si sa o "roada " efectiv, e ca un fel de biblie pt mine, de acum incolo stiu ce am de facut!
Poate va aduceti aminte de turnurile suedezului sau ale altora...cam asa ar trebui sa se faca pt a face miere la maxim, pe mine unul m-a pus pe ganduri treaba asta, mai este si yugoslavul ala cu familii ajutatoare...sunt multi care aplica ceea ce a scris Malaiu in cartea lui in 76, multi de pe forum au scris ca domle...la noi nu se poate la climatul nostru...aiurea, adica se poate oriunde in lume, numai la noi nu...pur si simplu e o chestie destul de greu de conceput pt multi dintre noi.
Suntem reticenti si nu suntem dispusi sa incercam.
Ne trebuie scule gen podisoare gratii si asta ne face sa renuntam...ne gandim ca domle cum sa manipulam asa ceva...se poate se gasesc solutii inclusiv ruperea in mai multe bucati...transportul separat si suprapunerea in cules...ma rog, e multa teorie, uermeaza..TESTUL

Am unit si 3 stupi la un loc cu150000 de albine si nu m-au multumit rezultatele .someaza multe albine si trag botci de roire in timpul culesului.5-6 kg albine-perfect!


pus acum 13 ani
   
paradisuri inflorite
apicultor

Din: LUGOJ- rezident Madrid
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 179
pentru BUNKA-acum 6 ani am pregatit o colonie inluna noiembrie din 3 stupi buni pe 13intervale in iarna+matca tinara,rezultatul a fost ca la rachita am stors 18 kg de miere dar mi-a uzat vreo 6 rame din albina iernata ,care nu a mai ajuns pina la Prun .puiet avea 8 rame pline la rachita .la prun mi-a tras botci de roire.multa manopera ! cind se creeaza o colonie gigant este pericol de roire permanent; trage botci din prima zi.

pus acum 13 ani
   
paradisuri inflorite
apicultor

Din: LUGOJ- rezident Madrid
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 179
Eu cred ca pentru o mai buna productie de miere cel mai bine este limitarea puietului cu gratie haneman ,am experimentat asta cu un stup la salcim pe 7 rame albine : matca aproape ca nu mai oua ,era bolnava saraca ,dar la sfirsitul culesului in stupul respectiv erau aproape 20 kg de miere ,asta la 7 rame de albine .Se stie bine ca o familie care are in perioada salcimului cit mai putin puiet deschis ,da o cantitate de miere mai mare .limitarea la maxim 5,6 rame de puiet in timpul salcimului cred ca ar fi bine .mai vedem .

pus acum 13 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
am mai scris ca shi eu plec de regula cu 6 rame de puiet in pastoral in stadiu de ieshire,dar la mine nu totzi au dat acelashi randament.cred ca difera de la o familie la alta

_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Domnule Bunka, īn locul familiei gigant nu ar fi mai comod, dacă dispuneţi de mijloc de transport propriu, să deplasaţi familia de bază şi familia ajutătoare care să-i cedeze periodic zburătoarea prin schimbarea locului? Aţi avea cāteva avantaje şi nu aţi risca atāt de mult să provocaţi roirea. Pentru că Paradisuri Īnflorite are dreptate, hrana proteică abundentă şi aglomeraţia predispune la roire! Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Domnul Bunka studiati articolul postat de domnul Gica cu curba de roire, ca acolo este esenta. Din articol spune ca in urma studiului o familie roieste cand are 14 rame de albine. Dar conteaza si structura albinei, adica raportul dintre culegatoare si doici. Ei pornesc de la ideea ca cu 35 zile inainte = 5 saptamani inainte de un cules important sa ai 7 rame cu puiet, zic eu in ideea ca in 35 zile matca mai umple 7 rame cu puiet (si 7 + 7 = 14). Ii un grafic acolo cu care poti evalua starea de dezvoltare a familiei, dar din ce am inteles eu, ideea e ca socot ca la 5 zile insamanteaza matca o rama, deci daca esti cu sa zicem 15 zile (3 x 5 zile) saptamani inainte de un cules mare, trebuie sa ai 11 rame de albine (11 + 3= 14), si asa mai departe, scazand din 14 de cate  ori 5 zile mai sunt pana la cules, atatea rame de albina sa ai, pentru a nu roi, si a avea succes in cules. Mi se pare o metoda simpla, de ati evalua familiide. inaite de fiecare cules.

Modificat de jenica67 (acum 13 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Am sters ca era dublu.

Modificat de jenica67 (acum 13 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 681
Si cand acel cules mare e calamitat de timpul nefavorabil s-a dus calculul si toata evaluarea ,ramane sa aduni roii din pom!  

_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 13 ani
   
paradisuri inflorite
apicultor

Din: LUGOJ- rezident Madrid
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 179
Mi se pare mie ca PUPEMEA practica o metoda cam asemanatoare cu ce vrea sa faca BUNKA,cred ca dinsul ar fi in masura sa zica daca roieste repede sau nu ,PUPEMEAda 2 rame de puiet inainte de rapita parca ; sau inainte de salcim.Oricum BUNCA face familia dintrodata gigant si creeaza un soc puternic ,care poate duce la pornire de botci din prima zi de unire :omorirea matci daca nu se introduce in cusca ,miros comun .Se stie ca din momentul in care familia are oua in botci de roire o  parte din albine someaza. Mai vedem ,poate ne contrazice si face poate 50 kg pe stup la salcim si o sa ne para rau ca l-am contrazis. =D

pus acum 13 ani
   
teinegru64
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 346
Daca prinde un an favorabil face și mai mult......problema apare la sfarșitul anului cand face media.Cred ca la medie ar trebui incluse cumva și familiile ajutatoare și cele cumparate.

_______________________________________


pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

Valer70 a scris:

Domnule Bunka, īn locul familiei gigant nu ar fi mai comod, dacă dispuneţi de mijloc de transport propriu, să deplasaţi familia de bază şi familia ajutătoare care să-i cedeze periodic zburătoarea prin schimbarea locului? Aţi avea cāteva avantaje şi nu aţi risca atāt de mult să provocaţi roirea. Pentru că Paradisuri Īnflorite are dreptate, hrana proteică abundentă şi aglomeraţia predispune la roire! Valer Bodea


Hrana proteica abundenta ..cand?..in fenbruarie nu provoaca nici o roire nimic, la rapita se pot face destule manevre ca sa nu roiasca mastodontu`, plus ca ideal ar fi sa facem si ceva polen pt rezerva pt ca abundenta de polen la rapita poate duce intr-adevar la roire, se pot creste 1-2 caturi de foi lejer la rapita se pot pregati matci tinere care sa fie introduse in colonii la inceputul culesului de salcam..nu mai roiesc apoi... se poate folosi excesul de albina dupa salcam care oricum moare pana la tei ca sa facem familiile ajutatoare cu matcile batrane care vor produce puiet in contionuare, ceara deci ce vb eu aici presupune implicare nu e usor sa pregatesti 50-100-150-200 matci si sa le si imperechezi fuunctie de cati stupi ai pe productie si asta pana in salcam, nu e usor sa faci atatia roi, atatea unificari etc...e munca insa un apicultor care numai asta face, poate sa incerce.

SE poate si cum ziceti dvs, insa unificarea totala pare a fi mai indicata din prisma faptului ca degeaba exista culegatoare in exces daca nu exista si albina lucratoare in stup care sa preia nectarul de la culegatoare...daca culesul decurge bine zburatoarea nu pleaca, albinele adauga ceara pe botci pana la finalul culesului cand dau drumul matcilor si pleaca insa noi ar trebui sa fi schimbat matcile cu unele proaspete deja si astfel riscul de roire este spre 0.

Apropos de aglomeratie...aglomeratie este numai intr-un stup nedimensionat corespunzator...la un 2*3/4 ME pt cuib eu pot sa vin cu un 1/1, si inca vreo cel putin 3* 1/2...cam ce parere aveti de spatiul asta??..plus ca mai am si caturi de 3/4 construite deja; stupii pot avea un volum foarte mare!

Oricum la mine deja treaba e facuta, le-am facut asa din toamna aia e...tre sa ma descurc cu ele. =D
Ieri m-am uitat in unul...am gasit un interval chiar la margine putin ridicat si albinele erau asa parca intepenite...am banuit ca sunt in curs de inghetare, am zis sa le salvez...erau 9 rame, am miscat putin corpul, cand m-am uitat prin folie era negru de albine, au iesit dintre rame...culmea si din intervalul ala care credeam ca-i cu probleme..full full...ghem pe 9 rame


pus acum 13 ani
   
paradisuri inflorite
apicultor

Din: LUGOJ- rezident Madrid
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 179
pina aici pare bine D-LEBUNKA ,dar la asa colonii puternice familiile incearca sa schimbe matca ,chiar daca e din aprilie anul curent . Eu am facut experimentul de care zici pe vreo 6 stupi .o singura matca nu poate suporta atita populatie si or incearca sa roiasca ,ori incearca sa o schimbe linistit; o sa ne comunici la vara daca nu e asa!De un lucru sint sigur: o sa storci miere la greu in Aprilie -salcie- pomi fructiferi ,numai vremea sa te ajute. Ce o sa faci daca sa presupunem ca la salcim ai adunate 40kg si stupul are botci capacite catre sfirsitul culesului si trebuie ori sa-l spargi ,ori sa rupi botcile. o sa roiasca si cu matca tinara ,o sa te convingi! Multa manopera !!!

pus acum 13 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

paradisuri inflorite a scris:

pina aici pare bine D-LEBUNKA ,dar la asa colonii puternice familiile incearca sa schimbe matca ,chiar daca e din aprilie anul curent . Eu am facut experimentul de care zici pe vreo 6 stupi .o singura matca nu poate suporta atita populatie si or incearca sa roiasca ,ori incearca sa o schimbe linistit; o sa ne comunici la vara daca nu e asa!De un lucru sint sigur: o sa storci miere la greu in Aprilie -salcie- pomi fructiferi ,numai vremea sa te ajute. Ce o sa faci daca sa presupunem ca la salcim ai adunate 40kg si stupul are botci capacite catre sfirsitul culesului si trebuie ori sa-l spargi ,ori sa rupi botcile. o sa roiasca si cu matca tinara ,o sa te convingi! Multa manopera !!!


Daca e schimbare linistita nu pot decat sa ma bucur...eu oricum o sa cresc matci de timpuriu sa am de back-up..in situatia descrisa de tine se poate rezolva formand roi cu matcile batrane si taierea celor ramase in cuib...oricum la final de salcam nu mai ai ce sa produci cu ele decat puiet deci daca spargi tare si dai la crescut faguri artificiali tot esti in castig...matci tinere la greu.
Eu nu am avut pb cu matcile tinere ...am avut cum spuneam 2*1/1+1*3/4 full de albine, matca tanara imperecheata, deci cam 80000 de albine, adica 8 kg de albina...nu mai roieste, familia a mers mai mult decat bine. Matca imperecheata in perioada teiului.
Eu sunt de parere ca cu matci tinere se poate stavili roitul 100%, trebuie obtinute inainte de salcam, imperecheate si introduse apoi in coloniile de productie.
Deocamdata, o prima observatie este ca iernarea decurge incomparabil mai bine decat cu familiile pe care le-am iernat anii trecuti!
Cu 2 exceptii care au iesit peste rame nu stiu din ce motiv, oricum le-am dat papa deasupra... la toti ceilalti treaba e ok...albina multa, zgomot de fond bun si albina nu se vede printre rame.
Colonia aia mare de care ziceam a dat peste 30 kg de miere in conditiile in care celelalte colonii au strans cam in jur la 5 -7 kg, altele nici macar atat!

Modificat de BUNKA (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
paradisuri inflorite
apicultor

Din: LUGOJ- rezident Madrid
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 179
Na, hai ca pina aici mai lamurit ,cu toate ca poate aveai de cistigat daca puneai gratie haneman la salcim si tineai puietul redus la 5-6rame sa nu pape mierea degeaba.Nimeni nu poate sa-ti spuna ca nu merge metoda ta daca ai mai incercat-o.O mai aplic si eu pe 2 stupi inca odata ,dar de data asta dupa recomandarile tale.Succes !


pus acum 13 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la