APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sofia15
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 40 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PRODUSELE ALBINELOR / Conditionarea sau procesarea mierii? Moderat de daniel dila
Autor
Mesaj Pagini: 1
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Conform definitiei mierii de albine:

Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatirii acestuia de catre albine cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora.

Definitia conditionarii:
Operaţie prin care un material, un produs etc. se aduc într-o anumită stare de umiditate, de temperatură, de puritate etc.

Definitia procesarii:
procesare - orice proces ce modifică substanţial produsul iniţial, incluzând
încălzirea, afumarea, sărarea, maturarea, uscarea, marinarea, extracţia, extrudarea
sau o combinare a acestor procese;

Pentru a fi mai aproape de definitia mierii si pentru a fi recunoscuta ca un produs natural nemodificat prin nici o operatiune a procesarii (cf. definitiei procesarii) direct sau indirect de catre om, corect ar fi ca mierea ambalata in diferite ambalaje destinate consumatorului final sa poarte denumirea de "miere conditionata": - la stupina de apicultor;
                                                                                 - la centru de extractie de apicultor sau achizitor; asa cum prevede Ordinul 111 pentru vanzare directa sau cu amanuntul.


pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Sa stiti ca in U.E. conditionarea este cuvantul potrivit.

La noi, consumatorul poate f. usor confunda procesarea de la alte produse animale (mai ales la lapte si carne) cu cine stie ce "prelucrare" aducem noi, mierii.

Trebuie inteles ca mierea este un produs natural 100 % si in afara de transformarea nectarului in miere de catre albina nimeni nu intervine in schimbarea proprietatilor ei.

Se interzice microfiltrarea, singura "procesare" la care s-ar putea gandi.

P.S. Este un element elementar de marketing care poate ridica pretul mierii, chiar nimeni nu l-a sesizat, in deplasarile europene.

Modificat de proapi (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

proapi a scris:

P.S. Este un element elementar de marketing care poate ridica pretul mierii, chiar nimeni nu l-a sesizat, in deplasarile europene.

Prin Bulgaria pe unde umblu eu (ce,ei nu sunt europeni ?) nu am auzit de asa ceva.E drept ca dupa 6 ore de discutii in limba gimnastica cu ei am facut febra la maini si m-am multumit sa privesc numa'


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806

gica a scris:


proapi a scris:

P.S. Este un element elementar de marketing care poate ridica pretul mierii, chiar nimeni nu l-a sesizat, in deplasarile europene.

Prin Bulgaria pe unde umblu eu (ce,ei nu sunt europeni ?) nu am auzit de asa ceva.E drept ca dupa 6 ore de discutii in limba gimnastica cu ei am facut febra la maini si m-am multumit sa privesc numa'


Nu ne putem astepta de la bulgari, ei stau cu ochii pe noi.
Nu trebuie decat sa se schimbe termenul de catre marii "procesatori" de azi.
Apicultorii au inteles deosebirea intre acesti 2 termeni si vor evita sa vorbeasca de procesare cand vine vorba de miere.

Sper ca la redactarea Caietului de Bune Practici in Apicultura (Honey GMP) termenul folosit sa fie cel de conditionare.

Nea Gica, sa traiesti


pus acum 13 ani
   
bee happy
apicultor

Din: Sebes-Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 254
Ar trebui si la procesatori sa li se schimbe denumirea: Sa fie numiti CONDITIONATORI. Atunci vor avea mai mult drept sa puna conditii

Fara gluma acum, dl-e Proapi, nu consider observatia dv. lipsita de importanta. De multe ori o formulare incorecta poate fi foarte daunatoare. De exemplu zaharisire versus cristalizare.

Va salut


_______________________________________
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere:
dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase.
                                                         
                                                            Solomon

pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Chiar asa se si numesc - conditionatori - cand au ca activitate principala imbutelierea mierii.
Exact ca in exemplu cristalizarea mierii si nu zaharisirea care induce gandul ca este obtinuta din zaharul obisnuit.

Cred ca subiectul merita a fi "pus sus" este important pentru noi toti.
Multumiri, 


pus acum 13 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Schimbarea denumirii din procesare in conditionarea mierii are importanta in practicile micului producator.

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la