APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
papiota55 din Bucuresti
Femeie
22 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 54 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / reteta de casa,gen Protofil  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
TOPIC 27.02.2006

dragos2006 a scris:

necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.

metoda este supusa inbunatatirii!

cu stima , Dragos G.



livas a scris:

Drsgos daca ne-ai spune si de unde ai reteta ar fi si mai bine !



dragos2006 a scris:

noi suntem un grup de apicultori care ne intilnim de doua ori pe saptamina si discutam apicultura (un fel de club) iar aceasta reteta este emanatia grupului (reteta completa este putin mai complicata, eu am prezentat-o aici pe scurt.)



livas a scris:

Din discutii despre nosemoza din celelalte topic-uri inteleg ca lamaia nu influenteaza inmod negativ nosemoza.Voi ce credeti?Oricum eu cred foarte mult in Protofil ,asa ca mrs. fain pt. reteta!                        Despre imbunatatiri cine mai are o parere?:hi



dragos2006 a scris:

cit priveste lamiia ea este importanta prin acidul citric pe care il contine necesar in transformarea zaharului- adica folosim un produs natural in locul unui produs chimic-sarea de lamiie



EN a scris:

Salutari la toti!! Dragos, preparatul necesita conditii speciale de pastrare? Te intreb, pentru ca eu am avut necazuri cu o reteta de tinctura( pentru ca de fapt, protofilul, este o tinctura)care in cateva zile de la preparare, a produs un precipitat si nu mi-a mai inspirat incredere.



dragos2006 a scris:

numai in ambalaj de sticla si la intuneric si racoare (eventual un dulap)
ai grija la floarea de tei in cantitate mare schiba calitatea (baloseaza)



EN a scris:


dragos2006 a scris:


ai grija la floarea de tei in cantitate mare schiba calitatea (baloseaza)


Reteta este binevenita si am bagat-o deja la arhiva cu extensia .doc. Are insa un mare cusur; nu ai specificat cantitatile ce se folosesc din fiecare planta. Si dupa cum stiti, unele pot face mai mult rau, decat bine.
Ex: daca se foloseste o cantitate prea mare de pelin are efect toxic si narcotic. Si ca divertisment, in Franta a fost interzis la fabricarea vinurilor pelin, tocmai din motivele expuse mai sus. Usturoiul, in cantitate optima, dubleaza viata albinelor, in cantitate mai mare o reduce la jumatate sau poate sa provoace intoxicatii, datorita cantitatilor infime de arsenic pe care le contine. Si exemplele pot continua.
   Daca ati verificat reteta, atunci vino, te rog, cu completarile de rigoare.



dragos2006 a scris:

Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc.  ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.



PricopArthur a scris:

Reteta dvs este una aproximativa. Ne puteti da una exacta va rugam? Cantitati de plante, umiditate... Va Multumesc



orban stefan a scris:

in locul protofilului eu folosesc ceaiuri nu asa o reteta vasta cum ne a prezentat colegul hai sa zic apropiata(in perioada cind il ajutam pe tata nu era nici urma de protofil) parerea mea ca protofilul e f bun dar pt cel care il vinde



MEPHISTO a scris:

eu nu dau ceaiuri dar cumpar protofil e scump dar merita si pe langa el daca pui niste zeama de lamaie si suc de ceapa e ideal dupa parerea mea



PricopArthur a scris:

Va multumesc pentru opinie. Aceleasi ceaiuri le folosesc si eu, si in principiu sunt multumit de eficienta lor.


TOPIC 08.02.2010


popagheorghe2010 a scris:

Conform retetei postate am cumparat cate 150g. din cele 1o plante recomandate de la Plafar.Am incercat sa le introduc intr-un borcan de 3 l.dar nu a incaput. Am pus intrunul de 10 l.peste care au intat 6 l de alcool(plantele fiind uscate au absorbit aproape tot)si abia s-a ridicat alcoolul la suprafata.Deci reteta verificata sufera modificari.Astept sa se scurga cele 12 zile de macerat si-am sa va informez cu ce a iesit.
Am sa fac si calcul de pret


TOPIC 23.03.2010


stefan-ancepator a scris:

A-si dori sa i-mi spuna si mie cineva reteta de protofil ..............bine inteles daca nu este secreta . Va multumesc anticipat  



cipry74 a scris:

necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.



stefan-ancepator a scris:

Multumesc d-le Cipry74 o sa fac si eu 



FlorinI a scris:

super interesanta reteta, cred ca merita facuta si e mai naturala decat ce se comercializeaza

am luat sticluta de protofil
cand si se administreaza?



sfantul spiridon a scris:

acum...completari, stimulari...acum



cipry74 a scris:

mentionez ca reteta este preluata de la alt user(dragos2006 parca)dar eu o folosesc de 2 ani si este f.buna..



florin,Moreni a scris:

La Targul Apicol de la Campina am cumparat o sticluta de protofil si le-am pus in sirop. Sirop facut din miere si apa , fara zahar. Impresia mea a fost ca am avut o mortalitate mai mare in acea perioada (erau multe albine moarte in fata stupului in acea perioada). Am pus 17ml /l , sa cum scria pe sticla. Cum nu le-am mai pus protofil a scazut si nr. de albine moarte din fata stupului. Le-am dat 2l de sirop cu protofil la 6 stupi , intre 125 - 150 ml odata.
Ce am gresit , sau nu e in regula ?



cipry74 a scris:

cand se administreaza protofil albinei i se accentueaza instinctul de igiena si albina moarta din fata stupului este rezultatul curateniei lor ori a vreunei tentative de furtisag



silviutlro a scris:

Data viitoare cand faci hraniri ar fi mai indicat sa pui hrana la toate familiile!
Nu mai harani "pe sarite" ca declansezi un furtisag ca la carte!
Cu respect!



softim a scris:

cat timp poate dura o "cura" cu protofil in siropul de stimulare? de cate ori pe an?

Multumesc



proapis13 a scris:


cipry74 a scris:

cand se administreaza protofil albinei i se accentueaza instinctul de igiena si albina moarta din fata stupului este rezultatul curateniei lor ori a vreunei tentative de furtisag


Interesanta chestia cu accentuarea instinctului de igiena
de unde ai luat-o??/ma intereseaza mai multe despre
sursa ta de informare
salve     



justy a scris:

a mai intrebat cineva mai sus si revin si eu. pe sticla de protofil scrie ca se administreaza 80 ml / fam de albine. daca in hranirile de stimulare se pune protofil si se depaseste doza / familie, dauneaza cu ceva?



softim a scris:

Din cate am intelese un produs facut din plante si nu produce efecte daunatoare chiar daca se depaseste doza indicata pe ambalaj. Colegul Pab a dat detalii pe unul din subiecte.



sfantul spiridon a scris:


cipry74 a scris:

necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare

5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi

MOD DE PREPARARE

a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.

protofilul are 90 de grade
testat


TOPIC 21 11 2010


sas angelica a scris:

are cineva o reteta de preparare a protofilului? daca da, va rog sa postati.




prisecarul a scris:

dragos2006
reteta protofil
« Răspuns #81 : August 30, 2009, 13:30:59 »
Citat
Reproduc reteta de protofil pt. cei interesati :
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului          aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc  (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina  (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara  (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta)



sas angelica a scris:

cantitatile pe fiecare planta in parte care sunt?
 


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Mai colegi,
Cati dintre voi ati facut aceasta reteta ?
Cati dintre voi ati folosit-o ?
Cati dintre voi ati observat ca ceva nu-i bine ?
Cati dintre voi ati venit cu sfaturi de inbunatatire ?
Mai are putin si face 6 ani.Un coleg mi-a cerut un mic sfat acum cateva zile,atunci mi-am adus aminte de aceasta reteta.
Personal,recunosc ca nu am facut-o.
Hai sa vedem.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
eu am facut-o
in primavara o voi folosi
sper sa am la cine


pus acum 14 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Eu am facut-o asa :
      -musetel         =14 plicuri(p)
      -galbenele      =10 p
      -tei                =10 p
      -patlagina       =10 P
      -cimbru           =10 P
      -busuioc          =10 P
      -pelin              =10 P
    ------------------
      -coada soricelului
      -sunatoare
      -menta
      -macese          - in locul lor, eu am folosit 12 linguri de ceai hepatic 2 (o lingura este cam cat 2 pliculete)
    ------------------
     Alcool 1 L (eu am avut de 40 grade)
- lasat 10-12 zile la macerat, dupa se strecoara si se dilueaza la 40 de grade (eu nu l-am mai diluat avand alcoolul de 40 gr)
-lam folosit in sirop pana acum axact asa 17 ml protofil / L

-ceapa si lamaie nu am pus ca de unde am luat reteta scria ca se foloseste impreuna cu acestea in turte, deci o sa incerc combinat cu acestea la anul cand o sa fac turte.

- Pana acum vad ca albinele se comporta bine si am gustat si eu siropul si are gust fain ( dar l-am facut todeauna cu ceaiuri si pe acesta)

Apropo l-am folosit si pe post de dezinfectant, cand am avut taieturi, rani in familie si este f bun

Modificat de jenica67 (acum 14 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 14 ani
   
t.mihai
apicultor

Din: Mures
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 349

jenica67 a scris:

Eu am facut-o asa :
   
- Pana acum vad ca albinele se comporta bine si am gustat si eu siropul si are gust fain ( dar l-am facut todeauna cu ceaiuri si pe acesta)

Apropo l-am folosit si pe post de dezinfectant, cand am avut taieturi, rani in familie si este f bun


adica ce ai constatat , ca s-au vindecat respectivele taieturi din familie?
numa asa ca sunt curios
cu stima
mihai


pus acum 14 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Da efectul este aproximativ cu al biterului suedez. Vindecarea este repida. Albinele sunt bine, dar eu am folosit cu efect curativ, preventiv. Nu am avut probleme cu ele pana acum

_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Mai Jenica      
Avem un coleg,Lucian Avram care are o vorba :
-Ma,care ai baut apa de la caine     
Mai avem un coleg care zice :
-Ma,care ai baut apa de la rate     
Aum zic si eu si voi mai zice :
-Ma,care ai baut protofilul de la albine     
Jenica.Ma culc biedispus.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gmisu62
apicultor

Din: petrila
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 17
salut la tota lumea eu fac ceai din aceste plante +1ceapa de marimea unui ou,stoarsain sirop de zahar 1|1 +zeama de lamie sifara alcol .si ponteaza matca super ,este si un fel de tratament :va doresc butoaie pline cu mire

pus acum 14 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Ma bucur ca te-ai culcat fericit, dar ai inteles gresit eu am scris clar : am baut si eu sirop (de fapt l-am gustat) din plantele ce le fac in care era si protofil, ca cineva de pe forum cred zicea ca daca imi place mie siropul, o sa le placa sigur si la albine.

_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 14 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Am scris aici cum fac siropul :
(eu fac o dupa metoda lui domnul gica cu urmatoarele particularitati - din 1,1 l apa fac un ceai cu 3 plicuri menta, 3 sunatoare, 2 lingurite mici coada soricelului ca nu am plicuri, 2 plicuri de tei, 2 lingurite anticolic, si anghinarie 1/3 lingurite, las ceaiul 10  minute, il strecor, il incalzesc si pun 5 kg de zahar, pana clocoteste, pun 5 g de sare de lamaie si il fierb pana nu mai face besici, pun 1,5 l apa rece imediat sa ii scad temperatura, cand se raceste mai pun si cate 3/4 lingura protofil facut de mine, pentru fiecare litru, adica 3 linguri si treisfert in bidoul de 5 l ............)

Si are un gust super, poti incerca daca nu ma crezi !

Modificat de jenica67 (acum 14 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Vad ca nu se inghesuie nimeni.
Hai sa pun ceva interesant,pus de colegul Sorin Panait in alta parte.


CONTRAINDICATII ALE UNOR PLANTE , ALIMENTE SI TRATAMENTE NATURALE

   Ca fiecare medicament, si plantele medicinale au contraindicatii si efecte secundare atunci cand nu se respecta doza (se supradozeaza). Comparativ cu preparatele medicinale chimice, plantele actioneaza mai fin, provoaca mai putine reactii adverse si complicatii. Din aceasta cauza unii oameni considera ca folosirea plantelor este complet inofensiva, indiferent de modul lor de administrare.

Nu asa stau lucrurile in realitate. Ca si in cazul tratamentelor cu pastile, si administrarea plantelor necesita respectarea stricta a dozelor si termenilor. Depasirea lor provoaca deseori diferite dereglari in functionarea echilibrata a organismului, si anume :

- Aloea provoaca in unele cazuri inflamatia intestinului gros, afluxul de sange la organele bazinului mic, inhiba peristaltismul intestinal. Cei cu afectiuni ale ficatului, rinichilor si vezicii biliare vor folosi cu prudenta aceasta planta.

- Armurariul nu se foloseste in cazurile de: tromboflebita, hipertensiune si coagulabilitatea sangelui crescuta.
- Barba - ursului (multi o cunosc drept coada calului) in caz de supradozare apar dureri de rinichi, in zona de jos a spatelui. Trebuie folosita cu moderatie de catre bolnavii cu hipertensiune, cu boli de inima si de rinichi.

- Baile de namol (peloidoterapia, fangoterapia) imbunatatesc metabolismul organismului in general, stimuland functionarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar se interzic) in cazuri de: afectiuni oncologice, mioame, tuberculoza activa, tiroidoza, imediat dupa un infarct miocardic, in timpul sarcinii, in procesele inflamatorii acute.

- Castanul, supradozat folosit sub forma de flori in ceai, in doze mari provoaca crampe ale degetelor de la maini.
- Cimbrisorul in cantitati foarte mari duce la hiperfunctia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita,

aterioscleroza coronariana si cerebrala, fibrilatie auriculara (atriala).
- Catina alba este contraindicata pentru bolnavii cu colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica. La barbati, catina alba poate provoaca prostatita adenomatoasa, iar la femei mastopatie datorita continutului de fitohormoni. In caz de astm bronsic si in alte cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in cantitati mari in catina alba, poate provoca alergie.

- Coada soricelului poate provoca, in caz de supradozare, ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita.
- Echinacea nu se recomanda in cazuri de imbolnaviri progresive (evolutive) sistematice ca: tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza si in caz de sensibilitate ridicata fata de plante compozite.

- Florile de tei supradozate, folosite in ceai dau complicatii la inima daca se bea mai mult de o luna, de doua ori pe an. Pauza intre doua cure trebuie sa fie nu mai mica de 6 luni.

- Hameiul, folosit in cantitati mari, duce la dureri de cap, dureri de burta, greata, voma, dezvoltarea tumorilor, scaderea potentei, iritarea mucoasei tractului digestiv.
- Iarba mare ridica tensiunea.

- Imortela, folosita in doze mari, ridica tensiunea arteriala, provoaca fenomene de incetinire a functiilor ficatului.
- Inul, sub forma de seminte, provoaca diaree. Folosirea indelungata (mai mult de trei saptamani) actioneaza negativ in cazuri de colecistita si hepatita.

- Ginsengul nu se recomanda bolnavilor cu hipertensiune, cu diferite infectii, hiperexcitabilitate. Uneori apare insomnie, dureri de cap, de inima, dezvoltare sexuala prematura (mai ales la fete). Supradozarea duce la scaderea potentei.

- Laptisorul de matca nu se foloseste in caz de boala Addison (boala a glandei suprarenale).
- Laminaria (alge marine) - supradozata, folosita timp indelungat, duce la osteoporoza.
- Macesul, atat de cunoscut, provoaca distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi, diaree, daca e folosit excesiv.

- Matasea de porumb in cantitati mari inhiba centrul nervos care coordoneaza activitatea inimii, dar in doze mici il stimuleaza. Supradozata provoaca de asemenea si tromboflebita.
- Melisa nu se foloseste in caz de hipotensiune.

- Mustarul este contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei.
- Paducelul, in doze mari provoaca scaderea brusca a tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale si voma daca este baut pe stomacul gol. Dupa folosirea ceaiului sau tincturilor cu paducel se interzice a se bea apa rece deoarece apar colici intestinale.

- Patlagina si semintele ei, in caz de supradozare, cand sunt folosite ca ceai sunt contraindicate bolnavilor de ulcer si gastrita hiperacida. Daca aciditatea este scazuta, patlagina se foloseste cu succes in tratarea acestor boli.

- Patrunjelul agraveaza durerile de cap iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza. Consumarea lui duce la eliminari in exces de potasiu, care trebuie recuperat consumand alimente bogate in acest element.

- Pelinul, in cantitati foarte mari provoaca spasme, halucinatii, tulburari psihice.
- Pojarnita (sunatoarea) ridica tensiunea arteriala, provoaca stenozarea (ingustarea) vaselor sanguine, fotodermita, scaderea potentei daca o folositi un timp indelungat. Folosind pojarnita nu aveti voie sa folositi inhalatori pentru astm bronsic, medicamente pentru raceala si febra de fan. Cu pojarnita nu sunt compatibile produse ca: berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castravetii in otet, iaurtul.

- Menta nu se recomanda pentru bolnavii cu hipotensiune, aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea indelungata a mentei duce la decontractarea sfincterului vezicii urinare, si ca rezultat la incontinenta urinara. Uneori duce si la scaderea potentei. Menta proaspata are toxicitate redusa si este indicat a fi folosita in ceaiuri.

- Podbalul este interzis categoric celor cu afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri abdominale, greata, stari febrile, icter.
- Pungulita de camp este contraindicata femeilor insarcinate.

- Rostopasca este o planta minune care a salvat multi oameni bolnavi. Dar folosirea indelungata a plantei provoaca greata, voma, inhibarea centrului respirator, paralizie spinala, crampe musculare.
- Salvia nu se administreaza mai mult de 2 luni la rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna.

- Socul, boabele de soc, folosite in doze mari (peste 200 g pe zi), duc la intoxicarea organismului asociata cu stari de voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii. Este contraindicat persoanelor cu diaree cronica si acuta, producand iritatii ale colonului.

-  Stejarul - coaja lui se foloseste in medicina populara pentru tratarea diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosita timp indelungat pentru gargara duce la scaderea simtului olfactiv. Folosit pentru uzul intern in doze mari provoaca scaderea apetitului, voma, colica renala.

- Stevia este contraindicata bolnavilor de tuberculoza. Uneori provoaca uremie.
- Troscotul, in doze mari, intareste tonusul uterului, coagula-bilitatea sangelui. Nu se recomanda pentru femeile insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute ale rinichilor sau vezicii urinare.

- Urzica, in cantitati mari, duce la marirea coagulabilitatii sangelui. Nu se recomanda pentru bolnavii cu hipertensiune arteriala, aterioscleroza, polipi, adenom testicular. Se interzice in caz de hemoragie uterina provocata de fibroame si mioame. La varstnici poate agrava tromboflebita.

- Valeriana (odoleanul), folosita timp indelungat, duce la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de cap, greata, schimbari in functionarea inimii, scaderea capacitatii de munca.
-   in caz de fibrom uterin este contraindicat medicamentul Raunatin.

- Vetricea este contraindicata femeilor insarcinate si copiilor mici deoarece ridica tensiunea daca e folosita in cantitati mari.
- Preparatele diuretice supradozate, consumate un timp indelungat, pot provoca dereglarea ritmului cardiac si edem cerebral. Nu este indicat a se bea leacurile care scad tensiunea si cele pentru inima cu suc de grepfrut. Aceasta duce la intoxicarea organismului si la alte urmari grave.

Folosirea plantelor medicinale in vindecarea copiilor cere o atentie deosebita si cunostinte aprofundate de fitoterapie. Trebuie consultat si medicul pediatru.
De pilda, adultii usor excitabili folosesc cu rezultate foarte bune talpa gastei si valeriana (odolean). Pentru copiii cu aceeasi problema in nici un caz nu se folosesc plantele mentionate mai sus. Folosirea sistematica a plantei talpa gastei la copii poate duce la oprirea cresterii si la caderea parului.

Ceaiul din flori de tei cu miere de albine, poate fi consumat de copii de la 14 - 15 ani, daca nu sufera cu inima si nu au afectiuni renale sau distonie vegetativa vasculara. La unii copii ceaiul provoaca ridicarea brusca a tensiunii.

Am incercat sa arat ca tratamentul cu plante medicinale nu este atat de inofensiv cum ar parea la prima vedere. Asta nu inseamna ca trebuie sa disperati si sa renuntati la fitoterapie. Natura este farmacia Domnului si nu putem sa nu apelam la ajutorul ei. Pentru ca tratamentul cu plante sa va aduca numai sanatate si bucurie trebuie sa indepliniti cu strictete indicatiile medicului fitoterapeut, sa nu depasiti

dozele si termenele propuse in retete si sa faceti pauzele necesare intre seriile de tratamente.
Uneori medicii spun: "este tarziu". Natura insa niciodata nu spune "este tarziu"; ea are leacuri pentru orice stadiu al maladiei si permanent ne intinde o mana de ajutor, propunandu-ne diferite solutii.

PRODUSE ALIMENTARE

Nu numai plantele medicinale, ci si produsele care se folosesc in alimentatia naturista - fructele si legumele - contin compusi care pot avea un efect puternic asupra unui organism bolnav.

-  Apa. Evitati prepararea ceaiurilor folosind apa de la robinet. Amestecata cu clor - un element foarte activ si agresiv, a carui folosire a fost interzisa in toate tarile civilizate - poate provoca niste combinatii chimice nedorite.

- Apa fiarta nu se foloseste dupa mai mult de 24 de ore dupa ce a fost pregatita, pentru ca devine nociva. Apa fiarta capata o structura nedorita, este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea permanenta poate provoca litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat dupa fierbere, sub forma de ceai, supa, etc.

- Bauturile ambalate in cutii de aluminiu (bere, pepsi si altele) contin un conservant care provoaca producerea hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii care beau mai mult de 5 cutii pe zi risca sa se aleaga nu numai cu o "burta mare" ci si cu impotenta si cu marirea sanilor.

-  Berea este o bautura foarte apreciata si foarte consumata, in special de barbati. Dar trebuie sa se stie ca, in timp ce ea se evapora, elimina anumite substante care ajung in mucoasa nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului (apetitului sexual).

- Bobul si fasolea consumate timp indelungat, conduc uneori la aparitia durerilor de picioare si uneori la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastaile de fasole, recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat, reduce intr-adevar nivelul zaharului din sange cu 35%, dar daca se supradozeaza, tot cu 35% se inrautateste si vederea bolnavului.

- Bostanul si dovleceii contin alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a semintelor poate provoca uneori furunculoza. De asemenea, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal, in formele acute de boli stomacale, si in formele grave de diabet zaharat.

- Branza de vaci se va consuma in cantitati cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi.
- Cartofii consumati in cantitati mari nu se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta.

- Ceapa, in cantitati mari, duce la tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului cardiovascular. Este contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu ulcer stomacal si duodenal.

- Ciocolata este contraindicata persoanelor cu afectiuni hepatice.
- Compotul de caise uscate sau proaspete nu e bun in cazul celor cu afectiuni stomacale.
- Curmalele nu se recomanda bolnavilor care au afectiuni ale sistemului digestiv.

- Alimentele de orice fel care au mucegait trebuie aruncate. Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura cancerigena, care nu se distrug prin nici un fel de fierbere.
- Drojdiile sunt necesare organismului uman pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea normala a sistemului nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosite cu atentie. Ele trebuie inlaturate din meniul bolnavilor de hipertensiune, a celor cu afectiuni ale tractului digestiv.

- Hreanul irita membrana mucoasa a tractului digestiv.
- Laptele, consumat rece, deregleaza digestia. Pentru a-si face efectul benefic asupra organismului, el trebuie incalzit putin, trebuie consumat pe nemancate, cu inghitituri mici, tinandu-l cat mai mult timp in gura inainte de a-l inghiti.

- Lactatele, inclusiv smantana, sunt contraindicate celor cu afectiuni hepatice.
- Margarina contine multe transizomere - acizi alifatici nesaturati -care deregleaza functionarea fermentilor, schimband si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului in sange, precum si riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic.

- Mararul, folosit indelungat si in cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, scade apetitul sexual la barbati.
- Menta si mentolul consumate in exces, constituie un impediment pentru femeile care vor sa ramana insarcinate.

- Morcovul poate fi o otrava pentru fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene din fumul de tigara, betacarotenul provoaca aparitia cancerului.
- Nucile, consumate in cantitati mari, provoaca constipatie, spasme ale vaselor sanguine din creier si dureri de cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci pe zi (4 nuci pe zi este doza optima). Folosirea interna a preparatelor din

nuci mareste cantitatea de protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante, care provoaca fluiditate sanguina (subtierea sangelui): flori de boz, de castan, de tei, radacini de dud sau de zmeura. De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol daca aciditatea sucului gastric este ridicata, sau in cazuri de inflamatie intestinala, doar dupa masa fiind indicata consumarea lor.

- Painea graham este foarte buna pentru slabire, prevenirea constipatiei si vitaminizarea organismului. Dar graul se stropeste de cateva ori pe an cu substante chimice. Aproape toate toxinele se regasesc in invelisul graului, care este prezent in graham.

- Pepenele galben nu se recomanda mamelor care alapteaza (uneori la copii apare alergia), de asemenea, nu se recomanda celor care sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie, diaree.
- Produsele apicole, mai ales veninul de albina, nu se combina cu alcoolul. Din aceste motive, cu cateva zile inainte de folosirea veninului de la albina, se renunta la orice fel de alcool, inclusiv berea.

- Rodiile - supradozate inrautatesc vederea, strica smaltul dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca in unele cazuri vertij, crampe musculare, slabiciune.
- Rosiile nu se consuma atunci cand bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfamidice. Se va reduce la minim consumarea rosiilor in cazurile de: astm bronsic, menstre dureroase, boli ginecologice, diateza urica, litiaza renala.

- Sorbitolul (inlocuitor al zaharului) poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicat femeilor insarcinate.
- Scortisoara nu este indicata femeilor insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum si celor cu pielea foarte sensibila.

- Semintele de floarea soarelui consumate in exces pot provoca leucoree.
- Smantana are multiple calitati, dar supradozata este contraindicata in cazurile de ulcer stomacal sau intestinal, gastrita hiperacida, obezitate.

- Strugurii si stafidele, consumate impreuna cu alte fructe si legume in cantitati mari, sau dupa care se bea lapte sau apa minerala, produc deranjamente ale functionarii stomacului.
- Sucul de sfecla rosie, consumat proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale vaselor sanguine. Se recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors. Este de dorit sa fie amestecat si cu alte sucuri (morcovi, mere, varza).

- Uleiurile volatile (eterice) sunt substante medicinale puternice si se folosesc in medicina naturista de mai bine de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite in aromoterapie sunt contraindicate femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic, epilepsie, hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri cardiace, infarcturi de miocard si accidente vasculare cerebrale.

- Usturoiul irita mucoasa tractului digestiv; consumat in exces, inhiba centrul respirator si provoaca uneori diaree si voma.
- Vinetele acumuleaza o substanta otravitoare (toxica), solanina. Pentru a le consuma fara grija, inainte de preparare, ele se tin cateva minute in apa clocotita.

- Vitamina A, in doze mari, provoaca caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui.
- Zaharul este contraindicat femeilor insarcinate, deoarece scade nivelul calciului.

Dupa aparitia cartii lui Paul Bragg, "Foamea terapeutica (Nestoterapie)", a capatat o raspandire tot mai mare moda "rabdarii de foame", ca metoda de tratament. Adevarul este ca, metoda poate fi folositoare, dar are si contraindicatii; nu se foloseste categoric pana la varsta de 18 ani. Nu se foloseste, de asemenea, de catre cei care sufera de tuberculoza acuta, ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii, diabet zaharat, ciroza hepatica, scleroza renala, tiroidoza pronuntata, diferite boli psihice si ale sistemului nervos, precum si in cazul batranilor, a persoanelor slabe si a celor care sufera de epuizare.

-Pentru copii sunt contraindicate categoric bauturile de tip "Cola" si alte bauturi carbogazoase, mai ales cele care contin cofeina. Daca un copil bea mai mult de 1,5 l din aceste bauturi, pe saptamana, in organism apare o lipsa de calciu considerabila, ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si scaderea capacitatilor mentale. De asemenea, apar dereglari ale somnului, si toata ziua copilul nu se simte bine. Creste, de asemenea, starea lui de nervozitate ca si starea de stres. Mai mult decat atat, cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce va conduce in viitor, la imbolnaviri mai serioase.

Ceaiul verde. Vreau sa va povestesc cateva cuvinte despre ceaiul verde care, inca din antichitate, era folosit nu numai ca bautura ci si ca un medicament cu proprietati deosebit de puternice. Ceaiul verde previne cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii vaselor sanguine, scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si stresul, incetineste procesele de imbatranire. Ceaiul verde are foarte multe virtuti dar, totusi, nu poate fi de folos tuturor. Este contraindicat celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita. Produce dureri in zona stomacului.

Daca mamele care alapteaza copii consuma mult ceai concentrat (inclusiv cel negru) seara, o parte din cofeina trece in laptele matern provocand insomnii copiilor.
La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima faza tensiunea creste putin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva ore tensiunea scade accentuat, apare senzatia de slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine. In cazul lor este mai indicata folosirea ceaiului negru care creste tensiunea arteriala si mareste tonusul vaselor capilare.

Folosirea ceaiului verde este indicata, dar in cantitati mici si in concentratie slaba. Fiecare consumator de ceai (verde sau negru) trebuie sa aiba simtul masurii si dozele proprii, care sa nu-i afecteze starea sanatatii. Depasirea masurilor duce uneori la insomnie, palpitatii si alte simptome nedorite.

-Aspirina. Cei care consuma zilnic aspirina trebuie sa stie ca ea uneori are efecte in organism ca si alcoolul, ducand la distrugerea ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea auzului. Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii organismului, iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor acute in procese cronice. Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii ecologice consumate in fiecare zi sau ceai din coaja de salcie.

-Preparatele pe baza de propolis facute in casa nu trebuie fierte sau incalzite la temperaturi peste 50 °C; propolisul folosit la prepararea lor nu trebuie pastrat in congelator, deoarece acesta isi pierde proprietatile terapeutice.

Inteleptii anticii spuneau: "Daca te-ai imbolnavit, schimba-ti modul de viata; daca nu ajuta, schimba-ti alimentatia. Daca nici asta nu ajuta, incepe sa te tratezi." Intr-adevar, multe tratamente cer neaparat schimbarea regimului alimentar, cand trebuie excluse, sau doar reduse la minimum, unele alimente din meniul zilnic.

Iata cateva exemple de alimente al caror consum trebuie exclus sau redus din alimentatia zilnica:
- Afectiuni gastro-intestinale acute si inflamatorii: varza, ceapa, usturoi, ridiche de toamna, fragi, curmale. Ardeiul gras se poate consuma numai in cantitati mici;

- Ulcer stomacal - castraveti murati, ardei capia, ceapa, usturoi, pepenele galben, morcov;
- Duodenita, gastrita - portocale, pepene verde, struguri, rodii, grepfrut, suc de varza, lamaie, coarne, usturoi, ridiche de toamna (neagra), pere, hrean, stevie;

- Colita si diaree - nuci, struguri, varza, hrean, pepene verde;
- Pancreatita, enterocolita - portocale, lamaie, ridichi timpurii si de
toamna;
- Afectiunile sistemului cardiovascular cu edem - sare, struguri, pepene verde, muraturi, stevie, ceapa si produse care provoaca balonarea: soia, fasole, mazare, paine alba;

- Hipertonie vasculara - ginseng si alte plante energizante, sunatoare, struguri, sare;
- Obezitate - piersici, nuci, struguri, banane, cartofi, usturoi, prune uscate, orez, paste fainoase;
- Nefrita, afectiuni renale - zmeura sub orice forma, patrunjel, spanac, struguri, hrean, stevie, ceapa, usturoi, ardei iute, ridiche de toamna (neagra), muraturi, frunza de dafin, salvie si vetrice;

- Litiaza biliara - rosii, vinete, fasole;
- Boli ale aparatului locomotor - bob, fasole, spanac, stevie, piper
negru, mirodenii;
- Coagulabilitatea sangelui marita - porumb, coada soricelului si urzica.

Meniul omului bolnav depinde nu numai de maladia lui. Trebuie sa se ia in considerare si ce medicamente foloseste. De exemplu, folosind preparate care sunt asemanatoare proteinelor (clofelina, teofilina, tetraciclina, digitoxina), trebuie sa renuntati la produse care contin proteine. Interactiunea moleculara dintre ele este atat de puternica, incat medicamentele nu dau efectul de vindecare scontat. Si invers, folosirea preparatelor hormonale presupune consumarea a cat mai multor alimente care contin proteine: branza de vaci, ficat, peste, carne slaba, etc.

-Mancarea grasa scade efectul medicamentelor pentru vindecarea stomacului si intestinelor: antihelmitincelor, sulfanilamidicilor, fenilsalitilatului.
Dar cand folositi vitaminele A, D, E, K, seduxen, metronidazol, anticoagulante, alimentele grase sunt indicate.

Combinatia nereusita de medicamente si alimente poate provoca si o criza de hipertensiune. Asta se intampla cand bolnavul ia medicamente pentru scaderea tensiunii si mananca muraturi si carne sau peste afumat, sau consuma antidepresive impreuna cu vin tare, bere, cascaval afumat, cafea, fasole, banane.

Nu se recomanda combinarea medicamentelor cu invelisul acidorezistent cu laptele. Calciul din lactate opreste absobtia preparatelor analoage tetraciclinei.

In plus, cantitatea mare de vesela din cristal de pe rafturi, reprezinta un real pericol radioactiv. Cristalul focalizeaza emisia de unde electromagnetice si indreapta (reflecta) fascicolele daunatoare spre oamenii aflati in camera. Dar nu va grabiti sa aruncati toate vasele de cristal. Daca nu vreti sa le pastrati in cutii, puneti in fiecare pahar 2-3 alune, boabe de fasole sau o castana, pentru neutralizare.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Nea Gica ...sincer de tot ,m-ai pus pe ganduri
Nu-mi merge imprimanta dar cred ca o sa scot lista de mai sus
pe care vreau sa mi-o comenteze shi sa o disece un prieten care
face ceaiuri din plante de peste 40 de ani
Nu mai beau ceai pana atunci
salve 


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Am avut mare noroc cu Sorin Panait.E greu al dracului de facut o sinteza ca cea de mai sus.Stiam de cateva plante ca trebuie atentie la dozare.
Multumiri Sorin Panait.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Daca va intereseaza sa hraniti albinele cu plante medicinale in continuare, va rog cititi si aici:

pus acum 13 ani
   
teinegru64
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 346

proapis13 a scris:

Nea Gica ...sincer de tot ,m-ai pus pe ganduri
Nu-mi merge imprimanta dar cred ca o sa scot lista de mai sus
pe care vreau sa mi-o comenteze shi sa o disece un prieten care
face ceaiuri din plante de peste 40 de ani
Nu mai beau ceai pana atunci
salve 

Daca vom citi cu atenție la ce scrie apiterapeutul dr.STEFAN STANGACIU vom vedea ca și el recunoaște aceste efecte secundare...daca le putem numi astfel.Totul ține de dozare.
...factori favorizanți.

Modificat de teinegru64 (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
teinegru64
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 346

gica a scris:

Am avut mare noroc cu Sorin Panait.E greu al dracului de facut o sinteza ca cea de mai sus.Stiam de cateva plante ca trebuie atentie la dozare.
Multumiri Sorin Panait.

Se poate deschide subiect nou pe aceasta tema.
Pelinul in supradoza provoaca ceva asemanator CCD. Am gustat și eu siropul    cred ca de aici mi se trage.  


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
alexandrucucu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 64
Salut.  Asa ma distreaza forumul asta.....albine alcoolice de ce nu si cocaina???                                          De 42 de ani am iernat albinele exclusiv numai pe zahar lamiie sau otet,ceapa si putin pelin si nu am pierdut nici un stup .

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059

alexandrucucu a scris:

... De 42 de ani am iernat albinele ....

Va salut!permiteti-mi o intrebare daca nu este cu suparare...la ce varsta ati inceput sa iernati dumneavoastra albine?
va rog sa nu interpretati gresit...chiar sunt curios...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
alin_stuparul
apicultor

Din: Tg-Jiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 31
fraților am și eu o nelămurire:
Am întâlnit atât noțiunea de alcool 40 grade cât și 40%. Cele două sunt echivalente? Poate pare o întrebare prostească, dar eu tot nelămurit sunt. Ce să facem dacă unii au lipsit la orele științelor exacte


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Da,este acelasi lucru daca dupa 40 % apare scris cuvantul vol (volum).Uita-te pe o sticla de bere.
Acesta este sistemul vestic de masura al concentratiilor alcoolice(volume de alcool la litru).
Sistemul rusesc masoara cantitati masice.Acolo este scris simplu Alcool 40%.
Acesta are de fapt 50 de grade. 1 litru de alcool pur are 800 de grame.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
alin_stuparul
apicultor

Din: Tg-Jiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 31
mulțumesc nea` Gică, m-ai scos din încurcătură, mâine mă apuc de treabă (protofil). Apropo, pentru cei care doresc alcool, din câte am auzit, se găsește în piața sârbilor din D.T. Severin (10 lei litrul).

pus acum 13 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 759

alin_stuparul a scris:

mulțumesc nea` Gică, m-ai scos din încurcătură, mâine mă apuc de treabă (protofil). Apropo, pentru cei care doresc alcool, din câte am auzit, se găsește în piața sârbilor din D.T. Severin (10 lei litrul).


10 lei/litru?? cate grade?
Vreu sa fac si eu dar m'a pus nea Gica pe ganduri cu hiba! poate ne lumineaza


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Jim,ce lumina iti mai trebuie ?
Plantele astea au si ceva hibe.La combinarea a doua sau mai multe apare un efect sinergetic.Acesta poate fi pozitiv sau negativ.
Dozarea este o probema pe care sincer nu o stapanesc prea bine.
Si mai este una dar asta e la mintea cocosului.
Dar daca colegii nu zic nimic ?
Pai aici e forum de discutii sau monologhez eu.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 759
Eu unul daca as avea ce sa impartasesc in domeniu as purta un dialog, dar la momentul asta ma pierd pe drum din start am fost rupt de natura pana acum 2 ani nu beam decat ceai de tei uneori. Cred ca toti stuparii cu greutate prezenti aici folosesc reteta protofil homemade dar unii o tin secreta
Ma  duc la un stupar mai batran din zona, dambovitead de-al meu    sa-mi spuna si mie reteta lui de turte ....cica e secreta si nu o da la nimeni pe nimic ajung sa cred ca secretele astea fac diferenta in lada!?


pus acum 13 ani
   
alexandrucucu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 64
Salut pt. D.D. nu este nici o suparare . Rusii iernau albinele de mai multi ani numai pe zahar asa ca tata,bunicul si eu (aveam 18 ani) dupa o discutie de 2 saptamini am hotarit sa scoatem tot ce se putea scoate din jumatate din stupi adica 80 de familii si buni si mai slabi asta era la 1 sept si am strins dupa putere si am bagat zahar (cite 10 litri o data ) pina a ramas in hranitoare, mai mereu aveam necazuri cu mierea de mana.Asta sa petrecut in 1979 si de atunci nu am avut probleme...        SCUZATI IN LOC DE 42 A SE CITI 32 REGRET PT GRESALA . o zi buna

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
Multumesc pentru raspuns, si multi ani inainte cu sanatate!
Aveti, bag eu de seama si experienta de viatza si de albine(gen nea Gica).
Deci...aveti ce da "din casa" ...  


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
alexandrucucu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 64
Multumesc la fel.    eu stiu ?  ....a da din casa....decit sa spui o prostie sau ceva din auzite e o mare gresala sunt situatii in care abia dupa mult timp gasesti o rezolvare corecta  ( adica ani )  de multe ori am vazut pe forum sfaturi excelente dar autorii au fost luati la misto, am vazut unii care sunt la inceput de drum tineri sau nu si din intrebarile puse am realizat ca nu are asimilate nici notiunile de baza nu a citit chiar nimic . Multi cred ca apicultura e o afacere imobiliara daca nu iubesti albinele o sa fie tot in paguba, cind le iubesti bani vin de la sine, de fapt subiectul e altul deja se pare ca am incalcat regula     

pus acum 13 ani
   
alexandrucucu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 64
am uitat ceva, CONTRAINDICATILE cu plantele fff bine venit , bine grupate si de mare folos.

pus acum 13 ani
   
liv
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 63
Domnul Gica, o fi bun si dialogul, dar noi asteptam raspuns de la dumneavoastra, ca atunci stiu ca ne putem baza pe el. 

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Se iau trei pungi de plante....

reteta casa,gen protofil iau trei pungi plante....

24.9KB


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Se pun intr-o damigeana de plastik.....

reteta casa,gen protofil pun intr-o damigeana

21.4KB


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Se toarna peste,3 litri alcool de 96 shi se lasa
la macerat in intuneric 2 saptamani 

reteta casa,gen protofil toarna peste,3 litri alcool shi lasa macerat intuneric

29.6KB


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Rezultatul;protofil de casa
cand se strecoara se adauga peste 10% apa plata
se foloseshte ca shi protofilul original
salve

reteta casa,gen protofil casacand strecoara adauga peste 10% apa platase foloseshte shi protofilul

21.4KB


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
sorinmob
apicultor

Din: rm.valcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184

proapis13 a scris:

Se iau trei pungi de plante....

salut
ce fel de plante


_______________________________________
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.

pus acum 13 ani
   
sorinmob
apicultor

Din: rm.valcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
eu am incercat reteta lui dragos

_______________________________________
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.

pus acum 13 ani
   
sorinmob
apicultor

Din: rm.valcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
poza

reteta casa,gen protofil poza

41.2KB


_______________________________________
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.

pus acum 13 ani
   
sorinmob
apicultor

Din: rm.valcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
sau

reteta casa,gen protofil sau

36.3KB


_______________________________________
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.

pus acum 13 ani
   
jimm
apicultor

Din: Targoviste
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 759
Astept si eu raspuns de la un meserias...tai o brazda de otava pun alcohol si zic ca le-am facut tratament....nu e verificata treaba...sunt cu ochii pe o voce avizata de aici care spune "bah reteta asta chiar face bine ca am probat eu"

pus acum 13 ani
   
igi
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 341
Proapis13, spune-mi te rog, ceaiul se numeste "Ceai Apicol", ca nu vad bine.
De unde l-ai cumparat ?
Ce gramaj are un pachet ?

Multumesc.

Modificat de igi (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
johnnyrey
apicultor

Din: Pitesti(Lunca Corbului)
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2
Stimate Domn dragos2006,
Sunt incepator in aceasta arta, ma mandresc cu asta, dar am, ca orice novice, nevoie de ajutor!
Am gasit pe net o alta reteta de Protofil, diferita de a Dv., probabil ca va este cunoscuta... se macereaza in alcool patlagina, frunze de mur si de afin si menta, apoi se dilueaza cu o infuzie din foarte multe plante...
Din experienta Dv. care dintre cele 2 retete e mai buna?
Multumesc anticipat pentru raspuns, Dv. sau oricui altcuiva bine-voieste!
O zi buna, Domnilor!


_______________________________________
Orice inceput de drum e dificil. Depinde de tine daca pasesti sau te rostogolesti!

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

igi a scris:

Proapis13, spune-mi te rog, ceaiul se numeste "Ceai Apicol", ca nu vad bine.
De unde l-ai cumparat ?
Ce gramaj are un pachet ?

Multumesc.


In anul 2005 cand am intrat in posesia retzetei aceasta implinea 100 de ani
Cel ce mi-a dat-o ,D-zeu sa-l ierte ca nu mai e printre noi,a folosit-o timp de
peste 50 de ani din 1957
La baza a fost ceaiul pe care il dadea in turte shi apoi in sirop
Cel ce-mi face acest amestec este autorizat shi face ceaiuri de peste 40 de ani
insa acest amestec l-a facut pt prima data pt mine iar de 2 ani de cand a devenit
apicultor il foloseshte shi el fara probleme
Numele complet este;Amestec pentru ceai medicinal apicol
shi a fost pus de producator

Compozitzia este cea originala la care mai adaug
catina,paducel,shi maceshe - daca am - optzionale
- galbenele
- roinitza
- menta
- coada calului
- coada shoricelului
- sunatoare
- soc
- cimbrishor
- pelin,numai primavara
- patlagina,numai primavara
- mushetzel

gramaj - 55-65g

La 1kg de alcool se pun 3 pungi de a ceai plus optzionalele daca sunt
se lasa la macerat 12 zile shi peste daca uitatzi de ele timp in care zi de zi se
omogenizeaza zilnic prin scuturare.De preferat plantele trebuie sa fie uscate
shi maruntzite inainte de a turna alcool peste ele
La sfarshtul perioadei se strecoara shi se adauga 10% apa plata

Plantele ce au fost la macerat in alcool se pot folosi la ceai iar cand se adauga
in apa fierbinte sa avetzi grije ca vasul sa fie inalt deoarece alcoolul di plante face
ca ceaiul sa se umfle

De 3 ani folosesc acest protofil de ,,casa''fara probleme - 35% in turte shi 217-20% in sirop
spor la treaba   
salve 


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
de unde cumperi Amestec pentru ceai medicinal apicol
..cat costa o punga?....cat protofil iese?


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Amestecul mi-l face un prieten,2RON punga
3 pungi/L alcool de 96 shi iesecam atat
salve 

reteta casa,gen protofil amestecul mi-l face punga3 pungi/l alcool shi iesecam

21.5KB


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
igi
apicultor

Din: Oradea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 341

proapis13 a scris:


igi a scris:

Proapis13, spune-mi te rog, ceaiul se numeste "Ceai Apicol", ca nu vad bine.
De unde l-ai cumparat ?
Ce gramaj are un pachet ?

Multumesc.


In anul 2005 cand am intrat in posesia retzetei aceasta implinea 100 de ani
Cel ce mi-a dat-o ,D-zeu sa-l ierte ca nu mai e printre noi,a folosit-o timp de
peste 50 de ani din 1957
La baza a fost ceaiul pe care il dadea in turte shi apoi in sirop
Cel ce-mi face acest amestec este autorizat shi face ceaiuri de peste 40 de ani
insa acest amestec l-a facut pt prima data pt mine iar de 2 ani de cand a devenit
apicultor il foloseshte shi el fara probleme
Numele complet este;Amestec pentru ceai medicinal apicol
shi a fost pus de producator

Compozitzia este cea originala la care mai adaug
catina,paducel,shi maceshe - daca am - optzionale
- galbenele
- roinitza
- menta
- coada calului
- coada shoricelului
- sunatoare
- soc
- cimbrishor
- pelin,numai primavara
- patlagina,numai primavara
- mushetzel

gramaj - 55-65g

La 1kg de alcool se pun 3 pungi de a ceai plus optzionalele daca sunt
se lasa la macerat 12 zile shi peste daca uitatzi de ele timp in care zi de zi se
omogenizeaza zilnic prin scuturare.De preferat plantele trebuie sa fie uscate
shi maruntzite inainte de a turna alcool peste ele
La sfarshtul perioadei se strecoara shi se adauga 10% apa plata

Plantele ce au fost la macerat in alcool se pot folosi la ceai iar cand se adauga
in apa fierbinte sa avetzi grije ca vasul sa fie inalt deoarece alcoolul di plante face
ca ceaiul sa se umfle

De 3 ani folosesc acest protofil de ,,casa''fara probleme - 35% in turte shi 217-20% in sirop
spor la treaba   
salve 



Multumesc tare frumos ! 


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
yomarian_86
apicultor

Din: braila
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 460

proapis13 a scris:

Amestecul mi-l face un prieten,2RON punga
3 pungi/L alcool de 96 shi iesecam atat
salve 

poate nu am inteles eu bine da ..la un litru de alcool daca pui 10%apa plata...nu cred ca iese 2 kg de protofil


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
O sa intzelegi daca citeshti mai atent   
salve 

Modificat de proapis13 (acum 13 ani)


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la