fotoklipa
apicultor
Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 720
|
|
H. YEGANEHRAD Caspian Apiaries, P.O. Box 16058 – 617, New Westminster, British Columbia, CANADA, V3M 6W6
Rezumat
In 3 iunie 2002 au fost selectate 100 de colonii având o populaţie de 20 de rame cu scopul de a crea o stupină de 1000 de colonii. Mai întâi coloniile orfane au fost hrănite cu 12 litri a unui supliment, adică un amestec de soluţie caspică (lăptişor de matcă/feromoni), polen, miere, zahăr, apă şi alţi ingredienţi naturali. Obiectivul hrănirii a fost stimularea glandelor hipofaringiene ale albinelor pentru a produce suficient lăptişor de matcă pentru botci. După aceea, populaţia de albine a fost împărţită şi a fost plasată o matcă împreună cu trei faguri fără puiet (doar fagure). Acum, fagurii fără matcă, în medie 17 de la fiecare colonie mamă, au fost împărţiţi pentru crearea unui total de 1000 de colonii, fiecare colonie cu câte 2 faguri. După cinci zile, fiecare dintre aceste colonii avea în medie cinci botci mari şi sănătoase. După şapte zile, ouăle şi larvele din cele 100 de colonii mamă au fost mutate în coloniile orfane, acest pas pregătind coloniile pentru o condiţie echilibrată între albinele culegătoare şi albinele doici, atunci când matca va începe ponta. Au fost obţinute 900 de mătci, din care s-au pierdut doar 7 mătci, acestea fiind înlocuite cu mătci din coloniile mamă. La 1 iulie, noile mătci au început ponta, în coloniile noi existând în medie 5 faguri cu albine şi 2 faguri de puiet. Fiecare apicultor ar trebui să aibă o metodologie pentru sporirea populaţiei de albine din stupina sa. Tehnica descrisă în această lucrare este simplă, costă puţin şi este comparabilă cu succesul obţinut de apicultori cu sistemele de transvazare. Această tehnică a fost folosită de autor în Iran şi Canada. În Canada şi alte ţări cu climă rece ea este şi mai bună din următoarele motive: 1. pierderea de albine în timpul iernii poate fi mare, 2. există o cantitate limitată de roi la pachet dintr-un număr mic de ţări, 3. companiile de transport aerian restricţionează numărul de încărcături de albine care pot fi introduse în ţară, 4. există un număr mic de crescători de mătci în ţară, şi 5. majoritatea crescătorilor de mătci nu pot furniza mătci timpuriu în sezon. Fiecare operator trebuie sa evalueze meritele acestei metodologii şi a tehnicii de transvazare. Lucrarea nu face comparaţii din punctul de vedere al muncii şi al materialului, dar este evident că metoda descrisă mai jos implică mult mai multă muncă decât transvazarea.
Materiale
- 100 de stupi originali, fiecare cu 20 de faguri ocupaţi de albine, - 900 de stupi noi, - 9000 de faguri (noi sau folosiţi) - soluţie caspică (un supliment stimulator care conţine lăptişor de matcă, feromoni şi alţi ingredienţi naturali), - polen, zahăr, miere şi apă. Metode Programul de mărire a numărului de stupi ilustrează mişcarea fizică a fagurilor, mătcilor, albinelor şi puietului. Mai jos este descris etapă cu etapă tot procesul, pornind de la 100 de colonii cu o medie de 20 de faguri populate şi 100 de faguri cumpăraţi cu puiet şi albine.
1. Coloniile mamă au fost hrănite timp de o săptămână înainte de demararea programului de mărire a numărului de colonii. La inceputul săptămânii, fiecare colonie a primit 6 litri de solutie caspică în amestec cu polen, miere, zahăr şi apă. La mijlocul primei săptămâni, fiecare colonie a primit alţi 6 litri de supliment lichid. Suplimentul a asigurat o cantitate mare de proteine, care au fost uşor consumate de albine deoarece era lichid. El conţinea şi lăptişor de matcă şi feromoni, care au exercitat un stimul puternic. 2. La sfârşitul primei săptămâni, populaţia a fost divizată şi fiecare dintre cele 100 de mătci a fost plasată împreună cu albine pe trei faguri într-un stup nou. Un fagure conţinea puiet. Aceste colonii au devenit născătorii de puiet pentru noua stupină. Aceste colonii au fost hrănite cu soluţie caspică în amestec cu polen, miere, zahăr şi apă. 3. În fiecare din cele 100 de colonii originale au fost plasaţi trei faguri noi, iar albinele eclozionate au redat repede fiecărui stup 20 de faguri populaţi cu albine. 4. În decurs de trei zile de la prima scoatere de albine şi puiet, cele 100 de colonii orfane au fost divizate pentru a crea 900 de colonii noi, fiecare cu doi faguri cu albine, dar fără matcă. Aceşti născători de mătci au reuşit să producă după cinci zile, cinci botci mari şi sănătoase. 5. După şapte zile, coloniile mama sau născătorii de puiet de la etapa 2 au putut să producă în medie doi faguri cu ouă care au fost mutaţi din acele colonii în coloniile orfane. Această mutare a puietului s-a făcut pentru ca în momentul în care noile mătci aveau să înceapă ponta, populaţia de culegătoare şi de doici să fie echilibrată. 6. Vremea caldă de iulie combinată cu efectul stimulator al soluţiei caspice a creat 893 de mătci împerecheate între 18 şi 25 de zile după ce coloniile au selectat larvele pentru creşterea de mătci. Cele 7 mătci pierdute au fost înlocuite cu mătci din coloniile mamă. Când noile mătci au început ponta, fiecare dintre colonii conţinea cinci faguri cu albine şi doi faguri cu puiet. Aşa cum am menţionat mai sus, acest început rapid s-a datorat mutării puietului din coloniile mamă.
Rezultate
Lucrând cu un echipament de bază şi un număr suficient de oameni pentru a forma şi muta numărul necesar de colonii şi faguri, echipa noastră a putut să mărească dimensiunea stupinei de zece ori. Producerea de 900 de mătci a necesitat pur şi simplu o combinare atentă a potenţialului de proteine şi a stimulilor din feromoni, larve şi condiţia de orfan. Aspectul nutriţional al acestui exerciţiu nu trebuie ignorat pentru că zona în care s-a desfăşurat această activitate nu a furnizat polen ci numai o cantitate mică de nectar. Echipa stupinei noastre a folosit o tehnică de egalizare pentru a face faţă inevitabilei rătăciri în noua stupină, deoarece albinele se duceau la coloniile cu mai multe ouă şi larve. Scopul acestei lucrări nu este discutarea practicilor de egalizare, pentru că oricare dintre diferitele tehnici ar funcţiona la fel de bine. Suplimentarea de polen a fost critică la sfirşitul acestui experiment, mătcile tinere fiind forţate să depună mari cantităţi de ouă şi având de aceea nevoie de mari cantităţi de lăptisor.
Discuţii
Explicarea acestui program de mărire rapidă a populaţiei de albine a oferit încă o dată oportunitatea de a explica rolul vital al nutriţiei în biologia albinei şi în apicultură. Suplimentul de soluţie caspică a asigurat cantităţi mari de polen şi un stimulent semnificativ, care a făcut ca albinele să consume polen. Odată ce nevoile de nutriţie ale albinelor au fost satisfăcute, mărirea a necesitat pur şi simplu echipamentul potrivit la timpul potrivit. Timpul şi munca necesare divizării coloniilor, mutarea fagurilor cu ouă din coloniile producătoare de puiet în coloniile producătoare de mătci şi echilibrarea populaţiei de albine sunt semnificative, dar realizabile. În ultimul rând, întreţinerea fizică a măririi a necesitat pur şi simplu o observare atentă şi un răspuns rapid la depunerea de ouă şi maturizarea mătcilor. Pentru mulţi apicultori această oportunitate de mărirea operatibilităţii fară a apela la tehnica transvazării este foarte interesantă.
Articol preluat ... -luni/159/
Cu speranta ca nu am suparat pe nimeni
_______________________________________ Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )
|
|