APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
grecoaica
Femeie
22 ani
Dambovita
cauta Barbat
22 - 45 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / Familie finisor  
Autor
Mesaj Pagini: 1
frantescu
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 46
Daca are cineva model de stup cu spatiu pentru 2 familii finisoare va rog frumos sa-mi dati detalii.Am intels ca au cei de la Faget o astfel de cutie ,dar nu am gasit.E oare mai avantajos a se creste botci in lada cu doua familii sau e suficient un orizontal pe 20 de rame cu o singura familie?Multumesc!

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Ca finisoare poti folosi orice familie puternica, cu cel putin 7-8 rame cu puiet, care este organizatat ca in zona de crestere a botcilor, influenta matci sa fie cat mai mica. Astfel in stupul orizontal, creezi o zona de cca 12-15 rame separate de matca, cu o diafragma etanse, cu gratie haneman, in care ai pus toate ramele cu puiet necapacit. Intre doua rame cu puiet necapacit, lasi cateva ore un interval mai mare, ca sa se adune albine doici, si in acest interval, introduci rama cu botci scoase din starter. La stupul vertical, faci aceeasta organizare, in corpul dedeasupra, unde ai adus ramele cu puiet si l-ai separat de corpul inferior cu matca, cu o gratie haneman. Stupul cu doua familii era optinut intr-un stup multietajat, dintr-o familie cu familie ajutatoare, matca unei familii era in corpul de jos, o matca in corpul de sus, ambele separate cu gratie haneman de corpurile din mijloc, unde era puiet capacit si intre rame cu botci in ambele (stupul avand 4 corpuri de multietajat). Cred ca ultima varianta, este complicata si nu e necesara numai daca vrei, sa cresti mai mult de 30 de botci o data, aceasta putand sa o faci daca organizezi cele doua familii ca finisoare. Neaparat in zona de crestere, sa ai rama cu miere pentru hrana.

Modificat de jenica67 (acum 13 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la