APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Karlla
Femeie
22 ani
Timis
cauta Barbat
22 - 44 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / Studiu comparati tratamente Varroa  
Autor
Mesaj Pagini: 1
beeasz
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 16
Mai jos am tradus doar o mică parte din studiul făcut de OMME(Asociaţia Apicultorilor Maghiari). Mai multe informaţii şi descrieri găsiţi pe şi daţi clik pe (Méhészeti monitoringvizsgálat 2009-2010) pe urma puteti descarca tot materialul dand clik pe (Tanulmány letöltése)
2.3.2. Observaţii vizavi de unele substanţe folosite în tratamentul de bază. 
2.3.2.1. Bee-Hive-Vital-Clean (BVHC)
(Acid oxalic ca ingredient activ)
   Din învăţămintele din anul precedent, şi rezultatele obţinute cu această substanţă, la folosirea substanţei am nesocotit recomandările producătorului şi în loc de 3tratamente. am efectuat 5 tratamente . Ca urmare perioada de tratament. s-a extins şi după data de 10 septembrie, pentru a beneficia de protecţie şi în această perioadă, deoarece începe slăbirea famililor de albine datorita infestări cu Varroa. Substanţa care a revenit fiecărei familii de albine a fost de 15ml în 2008, iar în 2009 am folosit 20ml. La familile  la care . tratamentul de bază s-a făcut cu Amitraz tratamentul de control s-a făcut după data de 21Septembrie cu Bee-Hive-Vital-Clean şi sau făcut stropiri de 3-ori.
2.3.2.2. Amitraz  îmbibat  pe  benzi de hârtie
Ca support s-a folosit hârtia de desen ca şi în anul precedent, adică am pregătit 100 buc. la dimensiunea de 21x3 cm. pe care le-am impregnat într-o o soluţie de  Taktic 24ml şi ulei comestibil 75ml Aceste benzi se introduce complet în soluţie pentru ca impregnarea să fie uniformă la toate benzile, astfel fiecare bandă v-a avea 30mg substanţă activă de Amitraz. Cele 100 de benzi le-am făcut mănunchi şi le-am înveli întrun ziar, apoi le- am pus la loc răcoros  şi le-am uscat. Benzile le-am introdus deasupra ramelor cu puiet şi săptămânal le-am schimbat, resturile rămase de la banda anterioară le-am curăţat cu dalta.  Tratamentul sa desfăşurat în perioada de 16 August -21Septembrie sau efectuat 6 tratamente.
  2.3.2.3. Amitraz  îmbibat pe Fitil lampă
   Acest mod de tratament şi materialul purtător sunt foarte eficient folosite în stupinele industriale. Metoda de preparare este în felul următor: 120buc. 18 x 3 cm fitil de lampă care le-am îmbibat într-o soluţie de75 ml Taktic şi 425 ml ulei comestibil după care timp de o oră le-am scurs la loc răcoros. Pe urmă am pus câte 2buc. la fiecare familie de albine şi le-am schimbat la 5zile, dar tehnologia pe care a dezvoltat-o colegul nostru şi recomand 3schimbări noi am modificat-o şi am făcut 7 schimbări. Această modificare am făcut-o ca să avem timp de 6 săptămâni protecţie pe durata tratamentului de bază, ce greşeală a fost acest mod vom reveni ulterior cu explicaţii.  Fiecare fitil de lampă are cca. 78,1mg substanţă activă de Amitraz. Se ridică întrebare de ce este difernţă de substanţă activă la purtători diferiţi, acest lucru se explică prin faptul că un purtător subţire nu va putea absorbi la fel de multă substanţă activă ca un purtător mai gros, dar la purtătorul gros nu putem beneficia de toată substanţă activă deoarece în interiorul lui va mai rămâne substanţă aşa că vom beneficia doar de Amitrazul ce se află la suprafaţa purtătorului. Iar la purtătorul de hârtie albinele îl vor roade şi îl scot afară din stup aşa că la acest mod va trebui să folosim o doză mai mică.
  2.3.2.4.Amitraz  introdus cuVaporizator Furetto
Această tehnologie este bine cunoscut printre grupul apicultorilor autohtoni, cu aparatul Furetto se va produce o ceaţă pentru obţinerea căreia se va folosi 1,5ml din rezervor în care se află amestecat 950ml petrol şi  de50 ml Taktic, ca urmare la fiecare F.A. va reveni 9mg substanţă activă de Amitraz la fiecare puf.  În perioada tratamentul de bază din experienţa anilor anteriori am efectuat 11 tratamente. motivul acestor  tratamente a fost următorul : timp de 6 săptămâni am dorit să avem o protecţie continuă la familial de albine aflate sub experiment. Am dorit  să vedem ce efecte secundare poate avea un tratament identic cu cel din anul anterior. Practic am dorit să modelăm acea problemă care deriva din folosirea mecanică a aceluia-şi tratament an de an indiferent de intensitatea infestării cu Varroa.  În 2009 acest tratament de bază s-a folsit la 5F.  tratamentul de control l-am utilizat de 4-ori la acele familii care în perioda 16 August -21Septembrie n-au fost tratate cu Amitraz ci cu un piretroid.
2.3.2.5 Amitraz  introdus cu benzi de fumigaţie 
Această tehnologie se potriveşte cu tehnologia Furetto şi se potrivesc  cu cele descries acolo iar cantitatea de substanţă introdusă a fost de 20mg. În 2009 din motive de comoditate nu cu această substanţă am efectuat tratamentul de control la familial de albine,  care la tratamentul de bază nu s-a folosit Amitraz.
2.3.2.6 Thymovar +acid formic
Şi în 2008 am experimentat alternative la substanţele mai tari, acest produs l-am aşezat deasupra cuibului după 10 zile am îndepărtat magaziile. Sau folosit 2 benzi/familie am introdus 1 bandă pentru o perioadă de acomodare iar după o săptămână cea de a 2-a bandă s-a folosit 30mg substanţă pentru fiecare familie. La dispariţia mirosului în jur de 10 Septembrie am îndepărtat cele două benzi şi prima zi de tratament cu acid formic a fost în 13 Septembrie. Metoda de folosire a fost cea din 2008 adică în cutiile de CD sa pus un burete în prima fază am stropit 25ml iar la 4 zile am stropit încă 30ml total 55ml.
2.3.2.7.Bayvarol substanţă activă Flumetrin.
Dozarea am făcut-o conform instrucţiunilor date de fabricant, am introdus câte o bandă la o familie între ramele de cuib. Substanţa activă introdusă în cuib a fost de 14,4mg.
2.3.2.8. Mavrik substanţă activă Fluvalinat
Pe beţişoarele ţinute în apă 24 ore am 2ml substanţă adică 1ml pe fiecare faţă după care le-am zvântat la loc răcoros încă 24 ore, s-au introdu câte 2 bucăţi în poziţie verticală la fiecare familie de albine din calculele noastre a reveni 960mg Fluvalinat pentru fiecare familie de albine.

studiu comparati tratamente varroa mai jos tradus doar mică parte din studiul făcut

69.8KB

Modificat de beeasz (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
beeasz
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 16
Mai jos am tradus doar o mică parte din studiul făcut de OMME(Asociaţia Apicultorilor Maghiari). Mai multe informaţii şi descrieri găsiţi pe  şi daţi clik pe Tanulmány letöltése

studiu comparati tratamente varroa mai jos tradus doar mică parte din studiul făcut

59.6KB


pus acum 13 ani
   
beeasz
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 16
Scuze, dar vad ca nu ma descurc cu postarea fisierelor

studiu comparati tratamente varroa scuze, dar vad descurc postarea fisierelor

48.7KB


pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Lasa ca e destul de clar,
Cine e interesat - nici o grija - si-a insusit rezultatul studiului...


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Pe mine ma surprinde slaba eficacitate a Bayvarolului, despre care stiam (din auzite) ca este destul de sigur... uite ca uneori nu tot ce e scump e si foarte bun.

_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Şi pe mine mă surprinde slaba eficacitate a Bayvarolului....
De 6-7 ani fac tratament cu Bayvarol : cam în 25 iulie-5 august pun 2-5 benzi(funcţie de puterea familiei) între ramele de cuib şi le scot cam prin 20-30 sept., adică odată cu restrângerea cuiburilor.Recunosc că n-am făcut numărători cu mare exactitate de varroa căzuţi dar am o foaie de control sub stupul de pe cântar din pavilion şi cum acest stup nu e lipit de peretele pavilionului, prin spaţiul acela de 3-4 mm cad resturi de ceară, ce mai cară albinele afară iar printre acestea găsesc şi varroa, uneori chiar muribunzi.Asta în fiecare an, examinez foaia săptămânal.
Mi-am spus că e ok, medicamentul e eficient şi nici nu l-am pus degeaba, aveam păduchi pe albine.
N-am considerat că acest tratament e suficient, aşa că în fiecare an fac 1-2 fumuri cu Varachet forte la sfârşit de oct.-început de nov. (anul acesta am făcut unul, urmăresc o zi cât mai prielnică ! ). Şi la acest tratament mai cad varroa dar foarte puţini, deci încă odată mi-am zis c-a fost bun Bayvarolul.Spun asta deoarece cu ani în urmă, când făceam şi-n august 3 tratamente numai cu varachet, atunci când repetam tratamentul în oct. cădeau păduchi cu grămada ! Posibil ca între timp şi Varachetul să fie mai atent produs( să trăieşti PAB...) dar pentru mine e mai comod să pun odată benzile în cuib decât să mă duc dimineţile la stupină de trei ori, să depind de vreme, de servici , uneori am ghemuri mari la urdiniş etc.
Când nu s-o mai subvenţiona mă voi reorienta şi eu.
Dar să nu fiu înţeles greşit, nu vreau să recomand Bayvarolul, spun doar cum fac eu.

Revenind la studiu, poate îmi scapă mie ceva , dar eu nu înţeleg nişte chestii: cum se face că la familiile tratate cu Bayvarol au căzut în total doar 262 de Varroa ? Bine, Bayvarolul n-a fost eficient la Tratamentul de bază, dar la tratamentele următoare (de control şi super control ) nu trebuiau să cadă mai mulţi păduchi ? Că doar s-au făcut cu amitraz şi perizin. Sau n-au fost infestate la fel  cele 5 familii ?
Şi-apoi la alte tratamente păduchii cad după câteva ore, eventual zile, pe când la Bayvarol căderea se întinde pe 6 săptămâni conform prospectului.Numărătoarea cum s-a făcut ?
Repet, nu vreau să combat ci doar spun ce n-am înţeles, poate studiul complet explică, aşa că mulţumim lui beeasz şi m-aş bucura dacă mai vine cu completări.
Nici eu n-aş vrea să blochez atâţia bani cam jumătate de an dacă tratamentul nu e eficient.


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Inca o nelamurire:
Vad ca la supercontrol se foloseste Perizin, in toate cazurile.
Este chiar asa de bun, adica e exclus ca in urma administrarii sa mai ramana varooa ?


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
beeasz
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 16

alt stupar a scris:

Inca o nelamurire:
Vad ca la supercontrol se foloseste Perizin, in toate cazurile.
Este chiar asa de bun, adica e exclus ca in urma administrarii sa mai ramana varooa ?

SALUTARE !
Nu stiu cat este de bun,  dar dupa schema lor de tratament (am so postez in curand)
Perizin se poate folosi din 11 Noiembrie - Decembrie - 20 Ianuarie.
Probabil acesta este motivul pentru care este folosit la super control.   

Modificat de beeasz (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Cred ca acest studiu trebuie privit altfel. Normal dupa tratamentul cu Varachet se pune banda de Mavrik. Este normal sa ma ipice ceva paduchi, dar foarte putini. Daca nu ar pica iar ar fi 2 variante. Daca cu primul tratament au picat foarte multi la ceea de-a doua interventie nu au mai picat asa de multi ca nu au avut de unde. Acele tabele sunt usor interpretabile.

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la