APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lavi17 din Constanta
Femeie
21 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 43 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Găurirea(perforarea) fagurilor toamna  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
Toamna perforăm fagurii în treimea superioară sau nu?
-Adversarii perforării susţin că în acele găuri albinele vor face botci sau celule de trântori. Este un fals argument. În orificiul făcut de un creion sau un pix nu încape o botcă şi câte celule de trântori vor produce în plus acele goluri? Albinele oricum strică şi celulele de lucrătoare dacă vor să facă botci sau să crească trântori. Iar fagurii construiţi natural, în scorbură, coşniţă sau ştiubei au asemenea locuri de trecere!
-Alţii susţin că găurirea fagurilor nu este necesară. Poziţia lor este greşită. Postez o poză cu ultimul fagure al unei familii. La venirea gerului, când se va forma ghemul de iernare,  albinele de pe primul şi ultimul interval vor fi aşezate în jumătatea de inferioară a fagurelui, la o oarecare distanţă de spetezele laterale aşa că la o iarnă fără ferestre calde rămân pe acel fagure până primăvara! Dacă o mai apucă! Se ştie că periodic albinele zgribulite din coaja ghemului de iernare intră în ghem pentru a se încălzi, fiind înlocuite de altele. Albinele din coaja ghemului de pe celelalte intervale au ghemul în care se pot retrage pentru refacere dar dacă fagurii nu sunt perforaţi albinele de pe primul şi ultimul interval nu au unde să se retragă pentru că acele intervale constituie marginea ghemului, coaja lui. Ele nu perforează fagurii pentru a ajunge pe alte intervale şi vor rămâne toată iarna la datorie iar primăvara vor fi sau moarte sau uzate prematur. Dacă primul şi ultimul fagure ar fi perforaţi şi aceste albine ar putea trece periodic pe intervalul din interior şi uzura lor ar fi mult mai mică. Deci perforarea a 1 sau 2 faguri din cele 2 margini ale cuibului sunt evident utile. Şi perforarea fagurilor interiori devine utilă atunci când se termină mierea de pe un interval şi timpul rămâne rece pentru că dacă ar avea o gaură în fagurii laterali albinele nu ar muri de foame, ar face schimb de hrană cu cele din intervalele celelalte. Dacă se află şi matca pe intervalul rămas fără hrană se pierde familia.
Albinele mor chiar şi când nu au puiet pe fagurii pe care s-a terminat mierea pentru că nu se deplasează peste speteaza superioară ca să coboare pe fagurii vecini, cu miere. Şi nici nu le dă prin gând să roadă fagurele pentru a trece dincolo la miere.  În concluzie dacă toţi fagurii ar fi perforaţi albinele ar avea o şansă de supravieţuire în plus. Dacă măcar fagurii exteriori ocupaţi de ghem ar fi perforaţi albinele de pe primul şi ultimul interval al ghemului ar ieşi în primăvară mai puţin uzate şi  în primăvară contează fiecare albină! Nu este păcat ca aceste albine de pe fagurele marginal să iasă în primăvară moarte sau muribunde din cauză că fagurele lor nu a fost perforat? Valer Bodea

fagurilor toamna toamna fagurii treimea sau nu? că acele găuri albinele vor face botci sau

75.1KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
    domnule valer
        fiind mai incepator nu contest spusele dumneavoastra .
        nelamurirea mea este=familiile de albine pe care nu le dirijeaza omul dupa bunul lui plac , nu supravietzuiesc unui sezon rece mai indelungat avand hrana necesara
           


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Aveti dreptate domnule valer si eu procedez asemanatyor de multi ani si f bine asa.
Pt dorindafi > e bine de tinut cont ca scorburele nu permit existenta unor faguri de latimea ramelor ci a unor faguri lunguieti si care unul langa celalalt aproape dau aspectul unui cilindru si evident ghemul de iernare arata ca o minge care urca de jos in sus si care cuprinde practic aproape toti fagurii. La albinele din stupi sistematici acest lucru nu se intampla.


pus acum 14 ani
   
romikele
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 358
@dorindafi - Familiilor de albine pe care nu le dirijeaza omul dupa bunul lui plac, nu li se ia hrana. Ceea ce acumuleaza le este suficient pentru supravietuire.
In cazul nostru scopul principal nu e acela de a tine albine in captivitate doar pentru a le asigura supravietuirea...
trebuie tinut cont de orice amanunt menit a ajuta dezvoltarea familiei, de a asigura hrana si sanatatea sa.
Prin perforarea ramelor am reusit in multe randuri sa salvez familii cu probleme, care desi aveau hrana destula, era distribuita pe intervale alaturate ghemului.


pus acum 14 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Ideea este ca in natura, daca nu au ce face mor din ele si in primavara se refac, oricate sunt in primavara isi aduna miere numai pentru ele in orice conditii, dar pentru productie, e important ca nr de albine sa fie cat mai mare posibil.

Modificat de jenica67 (acum 14 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 14 ani
   
danezu
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 8
perforarea ramelor este un lucru benefic permite ghemului sa umble dupa miere mai ales cind rezerva de hrana nu este dispusa corect sau ghemul nu poate sa urce pe verticala,un alt lucru experimentat este introducerea toamna a fagurilor mai vechi (mai caldurosi)pt ouat sti cineva o reteta (probata) de turta fara polen in compozitie? .va dau o reteta de serbet din cartea STUPARITUL NOU de C HRISTEA

pus acum 14 ani
   
danezu
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 8
Prepararea şerbetului după metoda Hristea                                              Într-o oală smălţuită (să nu fie de fontă, la 1,75 litri de apă fiartă (ceaiuri) se toarnă 10 kg de zahăr rafinat şi pisat, vasul fiind luat de pe foc. După ce zahărul s-a umezit bine, se pune din nou pe foc până ce dă în clocot 30 de minute, fără să mestecăm deloc siropul, ci numai îl spumuim. Dacă atunci când luăm o linguriţă, o cufundăm în lichidul de pe foc şi apoi repede în apă rece, zahărul se lipeşte de linguriţă şi are o îngroşare ca să-l putem învârti între degete şi să-l facem o bobiţă cleioasă, dar nu tare, adică la momentul numit de cofetari "siropul cu mărgeluţe mici", e timpul să punem în sirop 2,5 kg de miere preîncălzită în bain marie, continuând fierberea încă 3 minute (nu mai mult). Dacă siropul nu se lipeşte de lingură, cum s-a arătat, fierberea trebuie prelungită până la momentul de fierbere "cu mărgeluţe mici". Se cere multă atenţie şi o repezeală pentru a nu depăşi gradul exact al fierberii, altfel rezultatul va fi rău. Dacă fierberea s-a prelungit prea mult, la proba cu linguriţa, siropul lipit de linguriţă şi muiat în apă rece, în loc să se adune ca o mărgică cleioasă, se întăreşte şi se sparge când îl apăsăm, vom căuta să îndreptăm răul, adăugând apă siropului, până obţinem efectul dorit, adică atingerea temperaturii de 118 grade Celsius, când siropul se amestecă cu miere şi după 3 minute, se ia de pe foc.Vom avea grijă ca vasul să fie de mare capacitate, cu pereţii înalţi, pentru ca siropul, care se umflă ca o supapă când i se pune mierea, să nu dea în foc. Cu câteva minute înainte de terminarea fierberii, amestecului i se adaugă un dezinfectant (5-6 picături de formol pentru fiecare kg sau câte un decigram de acid salicilic, dizolvat în câteva picături de alcool de 45 grade pentru fiecare litru sirop). Hristea, folosea ca dezinfectant acidul formic 100%, cam o jumătate linguriţă la fiecare litru. Cei care folosesc acidul salicilic vor avea grijă să nu-l folosească şi în cazul hrănirii reginelor.După luarea de pe foc, şerbetul se lasă într-o nemişcare deplină, până ce vasul în care se află poate fi ţinut o clipă în mâini, fără să te frigă, după care începem să învârtim siropul voiniceşte cu o lopăţică de lemn şi numai în acelaşi sens, până când, îngroşându-se din ce în ce, începe să se facă ca o pastă albă. Dacă şerbetul s-a închegat prea repede - zice Hristea citându-l pe Maisonneuve care, şi el, îl citează pe Nolan, "înainte ca să se fi răcit destul, va fi mai târziu prea tare şi grunjos şi, dacă e folosit la  hrana albinelor, le-ar putea ucide". Învârtitul compoziţiei joacă un mare rol în reuşita lucrării. Pasta trebuie să fieomogenă, nici prea moale, căci ar curge, dar şi de ajuns de umezită şi cu grunzişori destul de tari, atât cât să nu rămână fărâmituri când o consumă albinele. Mierea folosită trebuie să fie provenită de la stupi sănătoşi. Plăcile de şerbet se fac apoi foarte uşor, turnându-l în simple rame de lemn puse pe o marmură sau pe o placă metalică, unsă puţin cu ulei, sau chiar pe o foaie de hârtie. Şerbetul se poate păstra vreme de mai mulţi ani, dacă vom lua măsuri de prevedere, ca să fie închis, când e frig, în cutii de tablă sau în borcane de sticlă.Pentru început, şerbetul se recomandă a fi făcut în cantităţi mici, până la căpătarea deprinderii obţinerii unui şerbet îndeajuns de moale, dar fără să curgă, destul de tare fără să fie însă greu de consumat şi care să mai absoarbă apă, adică să se umezească sub acţiunea vaporilor şi căldurii ghemului.Cum se dă şerbetulŞerbetul poate fi pus pe deasupra ramelor, în hrănitoare sau în rame special amenajate, acoperindu-l pe deasupra cu o folie de plastic, având grijă ca stupul să rămână bine împachetat pentru păstrarea regimului termic.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la