APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Dulci-k
Femeie
22 ani
Giurgiu
cauta Barbat
22 - 45 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE / roire artificiala prin mutare simpla / a facut cineva?  
Autor
Mesaj Pagini: 1
ciprianP
apicultor

Din: Lehliu (jud Calarasi)
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 47
stiu din carti cum se face acest tip de roire :
- pe locul familiei A (de preferat intrata in frigurile roitului) se pune un stup in care se introduce rama cu matca a familiei A si faguri artificiali,  si se scutura toate albinele familiei A;
- stupul familiei A impreuna cu toate celelalte rame cu miere pastura si puiet capacit si necapacit se muta pe locul familiei B si i se altoieste o botca matura sau i se da o matca imperecheata;
- familia B se muta pe alt loc in stupina;

In teorie se obtine un roi foarte puternic (cu matca si toate albinele familiei A) care va cladi repede fagurii artificiali. Stupul cu fagurii familiei A vor fi populati de albina culegatoare a familiei B + puietul capacit care va ecloza si va avea o matca noua. Familia B va pierde albina culegatoare dar se va reface pe baza puietului si a albinelor din stup.

Astfel din doua familii puternice se obtin trei familii bune.

Intrebarea mea este daca a practicat cineva acest tip de inmultire si daca da, poate ne spune cum a mers , ce observatii are, daca sunt neajunsuri, etc.

va mutumesc.


pus acum 13 ani
   
viorelolt
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 492
Salut. Eu am folosit metoda asta in 2009. Este f. buna mai ales atunci cand ti-au intrat stupii in friguri (ideal in faza de botci capacite). Eu am dat insa, roiului artificial format cu albinele lui A inca 1-2 rame puiet pentru a-l ajuta.
Dar, in carte spune ca din 2 fam. faci 3 care vor si culege in anul respectiv. Nu prea mai culeg, pt ca in 30 de zile pana cand infloreste f.s. nu au timp sa-si revina la capacitatea de a culege (presupunand ca actiunea se desfasoara imediat dupa salcam 1, adica 25 - 30 mai). De culesul de tei nici nu poate fi vorba. Sau, pe concret, au cules vre-o 5-7 kg, in conditiile in care ceilalti (nedivizati) au batut pe la 20 - 24 kg.
Dupa mine, este printre cele mai bune metode de reducere, pe cat posibil, a pierderilor provocate de roit.
Subiectul mai poate fi dezbatut. Sanatate.

roire prin mutare simpla facut cineva? salut. folosit metoda asta 2009. este buna mai ales atunci

66.8KB

Modificat de viorelolt (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
danezu
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 8
sal matcile dupa cunostinta mea sunt de 3 feluri (de salvare de roire si de schimb linistit) pina acum nu am reusit sa fac familii noi decit din primele doua metode cu rezultate slab calitative in privinta matcilor.in cartile de specialitate se spune ca schimbarea linistita a matcilor survine atunci cind matca este batrina ,neproductiva , bolnava sau RANITA din botcile de schimbare linistita care sunt max 3 la numar si se recunosc din 1000 nu am reusit sa recuperez deci o matca dupa mai multe incercari(prin altoire uneia dintre botci  pe un roi nou fara matca) INTREBAREA mea este daca ranesc intentionat o matca(taiat o aripa ex.)fara a o opri din ouat albinele fac botci de salvare pe care ulterior sa le recuperez?

pus acum 13 ani
   
dragan_mihaion
apicultor

Din: Bran-Brasov
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 29
Buna ziua.
Referitor la preocuparea ta de prevenire a roiri prin mutarea simpla descrisa de manualele de specialitate pot sa spun ca am prcticat-o si eu anul trecut pentru prima data si cu succes, insa ma gandeam acum la problema asta si ce metode si mai usoare pot gasi pentru noul sezon apicol.
Si ma gandeam ca poate si mai simpla ar fi metoda daca din ecuatie am scoate stupul B.
Adica , ce s-ar intampla daca am numii "N" o cutie noua dar si un loc nou, si am face asa:
Stupului "A" i-am lua o rama sau doua cu puiet si una cu miere restul vom completa cu faguri artificiali si i-am pune in stupul "N"plus o botca capacita sau matca imperecheata, iar intr-o zi pe la pranz (cand albinele sunt la cules) vom muta stupul "A" locul pe care l-am numit "N" si asa s-ar forma un roi cu albinele culegatoare pe locul familiei "A", iar familia "A" ar pierde 2 rame cu puiet si circa 5 intervale de albina culegatoare.
E o idee la care m-am tot gandit in ultimul timp pentru a reduce cat mai mult miscarile complicate in stupina care ma duc in criza de timp.
Astept cu interes o sugestie si din partea dumneavoastra.
Si pentru ca azi este ajunul Craciunului celor care sunteti dedicati albinelor va doresc un Craciun fericit familiei dar si "familiilor " dumneavoastra.


_______________________________________
"Iubite-voi Doamne virtutea mea, scaparea mea si izbavitorul meu."

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la