APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
OnutzaGirl
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 51 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / Sfaturi pregatire de iernare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
ek90
apicultor

Din: Ploiesti / Poienarii Rali
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Salut! Anul acesta mi-a dat cineva o familie de albine cam pe la sfarsitul lui iunie. Prin iulie au fost ceva ziile cu ploi si nu prea au apucat sa stranga destul hrana. Stupul era format din 7 rame, dar i-am scos 2 pentru ca nu au putut sa le mai construiasca. Cel care mi-a dat familia mi-a recomandat sa le hranesc pana la inceputul lui septembrie cu sirop de zahar, dar acum a cam venit septembrie si nu stiu ce sa fac. Maine o sa verific ce provizii au cam acumulat. Ce sa fac in continuare daca tot nu au hrana? Alti stupi de unde sa mai transfer miere nu mai am. Cand se face tratamentul cu Varachet? Stupul este unul in care predomina albina tanara si la ultima verificare matca oua intens. In acest timp am citit cartea ”Intretinere si practica in apicultura” de Eugen Marzea si Nicolae Nicolaide. Multumesc anticipat pentru sfaturi!

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Pune alimentator de tip podisor si baga sirop 2 la 1, cate 3-4 litrii din 3 in 3 zile pana o sa aiba destula. Aum se face tratamentul daca ai scos magaziile si nu ai facut deja, o data si daca ai varoua il repeti la o saptamana. Restul 2-3 in octombrie, la peste 10 grade, din care unul la eclozarea totala a puietilor.

_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
ek90
apicultor

Din: Ploiesti / Poienarii Rali
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Cat nu a avut montat pentru ca au avut loc sificient in cele 7 rame pe care nici nu le-au construit complet. Hranitor am cumparat unul de 0,5 l (numai modelul asta il aveau) si nu am mai vrut sa astept pentru ca se apropia luna septembrie. Tranatment nu am facut niciodata (acesta este primul an in care am stupul si nu am mai avut nici inainte alti stupi). Varooa nu pare sa aiba, dar vreau sa fac tratamentul pentru prevenirea aparitiei. Ce alte operatiuni se mai fac in perioada asta? La ce sa ma uit atent maine cand o sa desfac stupul in afara hranei si puietului? Este bine daca iernez stupul pe 3 rame avand in vedere ca el are acum 5?

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Stimuleza-l sa mai creasca ca pe 3 rame, e greu sa treaca iarna. Daca are matca tanara, poate ponteaza daca e cald afara si il stimulezi cu 2-300 ml de sirop 1/1 sau 2/1 pana pe la inceputul lui octombrie, si acum albimele raman pana in primavara, deci poate avea o sansa, sa treaca cel putin cu 5 rame, care in primavara vor fi 3-4. Acum trebuie sa stea strans, eventual pana da frigul sa tii folie peste rame, cu baghete de 8 mm, ca sa le mentina caldura. Eu alimentatoarele le-am facut singur. Si eu sunt incepator, dar pot sa spun ca am citit tot ce mi-a picat in mana si citesc forumul zilnic toate articolele ce apar. Citeste la mine cum am facut siropul. nu e reteta mea e a lui "gica" cu mici imbunatatiri (dupa parerea mea) ce le-am facut din ce am mai citit.

Modificat de jenica67 (acum 13 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
ek90
apicultor

Din: Ploiesti / Poienarii Rali
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Am umblat duminica dimineata la stup si am descoperit ca de la atata hranit intensiv au cam baga miere pana la jumatatea fagurilor (la unii chiar pana jos) si nu prea mai aveau loc de ouat pentru ca celelalte spatii erau ocupate cu puiet. A trebuit sa cer unui cunoscut o rama cladita ca sa le mai fac spatiu de ouat. Acea rama gata cladita avea pe ea cam jumatate miere pe o fata si au acceptat-o fara probleme. Sper sa se mai inmulteasca pana o veni iarna. Sa le mai dau sirop? Imi e frica sa nu se blocheze stupul.

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la