APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
elenn 24 ani
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 55 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE / Discovery  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Un raport al Apiary Inspectors of America, forul superior care supervizeaza apicultura din S.U.A., dezvaluie o realitate ingrijoratoare pentru toti apicultorii americani. Peste 36,1 % din populatia de roiuri de albine domestice au fost pierdute in decursul anului 2007.
In anul 2006 raportul aceleiasi comisii a descoperit pierderi de 32 % ale efectivului de albine.

“Odata ce apicultorii traverseaza in fiecare primavara, impreuna cu stupii lor, portiuni vaste din continentul Nord American in scopul polenizarii si producerii mierii, albinele acestora au de infruntat o suma de pericole fatale de obicei pentru aceste insecte domesticite: holosirea insecticidelor pe scara mare alaturi de noi virusi ai albinelor si vechi inamici precum viermele parazit Varoa”, declara raportul presedintelui Apiary Inspectors of America, Dennis van Engelsdorp.

In ultimii ani pierderile apicultorilor au fost devastatoare, imaginati-va spre exemplu, ca  una din trei vaci sau o gaina din trei moare anual in Statele Unite, cam acesta este proportia pierderilor suferite de apicultorii americani, declara in continuare van Engelsdorp.Studiul asociatiei a fost efectuat asupra unui esalon de 327 de apicultori, care detin aproximativ 19% din cele 2,44 milioane de stupi de albine din Statele Unite.
Circa 29 % din decesele familiilor de albine se datoreaza unei noi afectiuni denumita Colony Collapse Disease, care afecteaza albinele determinandu-le pe acestea sa isi abandoneze stupii fara un motiv aparent, ca sa moara apoi in lipsa hranei si protectiei oferite de acesta.Ceea ce este ingrijorator la aceasta noua afectiune, este simplul fapt ca nu poate fi prevazuta in nici un fel, si nici inteles mecanismul care o provoaca, continua rapordul Dr. van Engelsdrop.

Sursa: Discovery News


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Pentru prima data, oamenii de stiinta au reusit sa “vindece” cateva cazuri de sindrom al depopularii coloniilor de albine, o problema care a facut ravagii in ultimul deceniu.

De cativa ani, o misterioasa boala a albinelor ii ingrijoreaza pe crescatorii din Europa si Statele Unite ale Americii: albinele lor se imputineaza vazand cu ochii, pierind intr-un ritm dramatic, fara a fi putut fi depistata pana acum vreo cauza neindoielnica a ciudatei boli. Afectiunea a fost numita sindromul depopularii coloniilor. Recent insa, oamenii de stiinta din Spania au reusit sa trateze cu succes cateva colonii atinse de enigmaticul sindrom. Studiind mai multe colonii de albine, ei nu au descoperit nici niveluri toxice de pesticide, nici infestari cu Varroa (un acarian parazit al albinelor), nici alte cauze suspectate pana acum ca ar provoca boala; in schimb, au izolat un parazit numit Nosema ceranae, iar tratand coloniile afectate si deja depopulate cu un antibiotic numit Flumagilin, au reusit sa determine refacerea acestora.

Albinele sunt extrem de importante pentru echilibrul ecosistemelor si pentru economia mondiala, in calitatea lor de polenizatori. Fara albine, recoltele ar scadea drastic; de aceea, gasirea unei metode de a opri raspandirea misteriosului sindrom al depopularii  este de importanta vitala. Acum, cand se stie ca o anumita tulpina de Nosema ceranae poate cauza infectii devastatoare, se pot dezvolta metode de testare pentru depistarea timpurie a semnelor de imbolnavire a albinelor si metode de tratament eficient.


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
“Unii, la astfel de semne si pilde, vazand de acestea, Au socotit ca un spirit zeiesc, ca un suflu eteric Este-n albina; un zeu, dupa ei, le strabate pe toate.” Virgiliu, Georgicele
Despre albine se stiu multe si s-a scris enorm. Nici o insecta nu a fost studiata cu mai mult devotament ca ele; si cand spunem studiat, nu ne gandim doar la entomologia moderna, caci cunoasterea, priceperea in materie de albinarit, vin dintr-o neincetata observare a vietii stupului, vreme de milenii. „Stilul de viata“ al albinelor a inspirat, inca din vremuri vechi, interpretari simbolice, mituri si legende, povesti, poezii si fabule, meditatii filosofice, steme si blazoane, comparatii si metafore. Conform obiceiului nostru de a judeca totul prin prisma viziunii omenesti asupra existentei, descrierea vietii albinelor a suferit adesea de antropomorfism. Desi azi credem ca tin de un instinct ajuns intr-un stadiu avansat, rafinat prin evolutie, purtarile albinelor ne fascineaza atat de mult, incat nu incetam a le inzestra cu o aura spirituala. Mai presus de orice, albina a inspirat dragoste. O mica faptura aleasa, daruita cu insusiri deosebite si iubita deopotriva de zei si de oameni – asa e vazuta albina. Ceea ce putea face ea era atat de uimitor, incat n-avea cum tine decat de miracol, nu putea fi decat efectul unui suflu divin.

Mierea si ceara se plamadeau tainic, in scorburi si, mai tarziu, in stiubeie in care privirea omului nu putea patrunde prea usor; asadar, tot ce se petrecea acolo tinea de o alchimie misterioasa, de niste prefaceri secrete in urma carora, din flori (frumoase, dar pe care omul nu le-ar fi putut manca), se nastea mierea si se intoc­meau, cu un mestesug ascuns, fagurii, fara seaman in desavarsirea lor.  Intr-o vreme cand hrana dulce era foarte rara (caci in urma cu cateva mii de ani fructele – mai toate salbatice – nu erau cine stie cat de dulci), intalnirea cu mierea trebuie sa fi fost o revelatie, iar consumarea ei, o experienta rara si pretioasa. Uimitoare trebuie sa le fi parut oamenilor din vechime infaptuirile micilor fiinte zburatoare. Mierea lor era nu doar hranitoare si minunata la gust, ci si plina de virtuti terapeutice si magice, iar lumina lumanarilor de ceara alunga intunericul din pesteri si bordeie. Cum sa nu fi iubit stramosii nostri albinele? Pe la noi, unde oamenii cresc albine de sute, poate de mii de ani, universul mitologic e plin de povesti despre micutele vietuitoare. Albina e curata, cea mai curata dintre „gujulii“ (adica insecte); e fertila, dar in chip cast (in Bucovina, o credinta populara afirma ca albinele „isi strang samanta de pe parau“, reproducerea sexuata a micilor insecte fiind cunoscuta doar de putina vreme) si, mai cu seama, e harnica, motiv pentru care a ramas pana azi un simbol, insasi intruchiparea Harni­ciei. Dupa cum se vede, cu toate ca am strans atata informatie stiintifica despre albine, continuam sa le vedem prin prisma moralei. Dar, la urma urmei, daca o faptura curata si harnica nu merita iubirea noastra, atunci cine s-o merite?

O forta vitala a planetei
„Daca albinele ar disparea, nici omul n-ar mai avea prea multi ani de trait“. Afirmatia ii este atribuita lui Albert Einstein si, cu toate ca pare greu de crezut, lucrul e foarte posibil: albinele au un rol vital in polenizarea (deci in reproducerea) a mii de specii de plante. De  50 de milioane de ani, de cand au aparut pe Pamant, albinele au contribuit mult la evolutia regnului vegetal, asa cum il cunoastem azi.
Cele patru varste Asemenea tuturor insectelor numite holometabole (cu metamorfoza completa), albinele trec, in viata, prin patru stadii distincte: ou (depus de matca dupa imperechere),  larva (pe care lucratoarele-dadace o hranesc zdravan), pupa (trecerea de la larva la pupa are loc in celule astupate cu ceara, „capacite“, in limbajul apicultorilor) si, in fine, adult, mascul sau femela.
S-a nascut un trantor In stup domneste o stricta impartire pe caste. Exista o regina (sau matca), albine lucratoare (femele sterile) si trantori, care se vede dupa nume ce rost au. Bine, asta e o gluma malitioasa, trantorii au si ei un rost; de fapt, la fel ca regina, sunt scutiti de alte activitati pentru a se dedica „muncii“ de reproducere. Ei sunt „barbatii casei“, masculi care se imperecheaza cu matca pentru a da nastere viitoarelor generatii de lucratoare si matci. Ei insisi, trantorii, ies din oua nefecundate, depuse de regina.


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Probleme Rurale, aflat in subordinea Guvernului Marii Britanii, a lansat un plan al carui nume simpatic, “Albine sanatoase’, implica, de fapt, existenta unei mari probleme: imputinarea populatiilor de albine, fenomen care poate afecta drastic recoltele.

Programul se intinde pe o durata de 10 ani si urmareste sprijinirea apicultorilor si impunerea unor masuri de biosecuritate. Suna cam amenintator, pentru ca se refera la o situatie amenintatoare: in ultimii doi ani, in Marea Britanie s-a inregistrat, oficial, o scadere a numarului de albine cu 10-15%. In realitate, pierderile ar putea fi si mai mari; cifra exacta nu e cunoscuta, datorita faptului ca nu toti crescatorii de albine sunt inregistrati in asociatia nationala de profil. Guvernul a alocat, in ianuarie, un buget suplimentar de 4,3 milioane de lire sterline (4,7 milioane euro) pentru a sprijini programul.

Albinele sunt cei mai importanti polenizatori a numeroase specii de plante, atat spontane, cat si cultivate; prin urmare, recolta este dependenta, in mare masura, de existenta unui numar suficient de albine. In intreaga Europa, precum si in America de Nord, populatiile de albine sunt in declin, din cauza bolilor si a utilizarii masive a pesticidelor.

Sursa: The Register


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Cercetatorii britanici din cadrul Universitatii din Worcester au avut o surpriza de proportii in momentul in care au descoperit ca albinele care traiesc in zonele urbane si suburbane beneficiaza, de fapt, de o dieta mai bogata si mai sanatoasa decat cea a albinelor din fermele de tara.

Studiul respectiv face parte din campania Bee Part of It, derulata de catre BBC si National Trust, campanie care are ca obiectiv principal stabilirea sanatatii populatiilor de albine din Marea Britanie.

Pentru inceput, datele recoltate au scos la iveala faptul ca albinele care isi desfasoara activitatea in zone cu faneturi, pajisti, paduri si ferme agricole, au la dispozitie o gama mult mai putin variata de polenuri, comparativ cu semenele lor care traiesc in zone urbanizate.

Spre exemplu, albinele din zona Palatului Kensington din Londra beneficiaza de polen de eucalipt si soc american, iar albinele din preajma Universitatii din Worcester au la dispozitie polen de salcam, mure, diferiti copaci ornamentali si tei. Prin comparatie, majoritatea familiilor de albine din zona rurala a Marii Britanii au parte doar de polen de rapita.

Sursa: BBCNews


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Un cetatean american in varsta de 53 de ani a fost spitalizat de urgenta dupa ce a fost intepat de mii de ori de catre albinele ucigase africane, in apropierea orasului Las Vegas. Oamenii de stiinta sunt extrem de surprinsi ca omul a supravietuit, deoarece intepaturile a circa 50 de albine ucigase africane pot ucide, in mod, normal orice om.

Scott Allison, purtatorul de cuvant al Clark County Fire Department a declarat intr-o conferinta de presa ca omul in cauza a deranjat in mod accidental un cuib de albine africane in timp ce rasturna un bolovan. Albinele africane, o specie recunoscuta pentru agresivitatea ei,  au reactionat instinctiv si l-au intepat de mii de ori. Omul a fost spitalizat de urgenta la St. Rose Dominican Hospital-Siena, acolo unde medicii care l-au tratat au declarat ca nu stiu sigur de cate zile de spitalizare are nevoie.
Conform echipei de pompieri care l-a descoperit , omul al carui nume nu a fost dezvaluit la rugamintea familiei sale, zacea inconstient, in timp ce albinele continuau sa-l intepe pe spate, fata, gat si brate. In anul 2000, o femeie in varsta de 77 de ani a fost intepata de peste 500 de ori si a reusit sa supravietuiasca, in timp ce in 2003 un cal a murit dupa ce a fost intepat de albinele apartinand aceleiasi specii originare din Africa.

Sursa : Fox News


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Albinele sunt o specie de himenoptere, renumite mai ales pentru harnicia lor si pentru produsele apicole pe care le fabrica in stupi. Insa, studii mai aprofundate au avansat, recent, si teoria deprinderii lor matematice, odata ce oamenii de stiinta au descoperit ca aceste insecte pot distinge cu usurinta aspectele numerice.

In cadrul testelor efectuate in laborator, albinele au putut distinge natural intre tipare continand doua si trei puncte, iar cu putina instruire, si intre cele reprezentand trei si respectiv patru puncte. Ca rezultat, cercetatorii planuiesc acum sa probeze si eventuala capacitate a albinelor de a rezolva calcule de aritmetica elementara. Doctorul Shaowu Zhang, de la Centrul Vision din cadrul Universitatii Nationale Australiene, care a coordonat studiul, sustine ca “au existat multe dovezi ale faptului ca animalele vertebrate, precum porumbeii, delfinii sau maimutele, au unele competente matematice, insa nu ne-am asteptat sa descoperim asemenea abilitati si in cazul insectelor.” Abilitatea albinelor de a face diferenta intre numere le poate ajuta sa identifice surse de polen chiar si atunci cand acestea se afla la distante de kilometri de adapostul lor, a mai adaugat cercetatorul.

Sursa: Dailymail


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Virginia a demonstrat ca poluarea excesiva duce la distrugerea parfumului florilor, ceea ce are ca rezultat inhibarea abilitatilor albinelor de a gasi drumul catre sursa de hrana.
Descoperirea poate reprezenta un posibil raspuns la intrebarile cercetatorilor referitoare la migrarea sau chiar decimarea unor populatii de polenizatori, in mod special albine, care au nevoie de nectarul florilor pentru a se hrani.
“Parfumul emanat de flori intr-un mediu curat poate parcurge o distanta de aproximativ 1200 metri. Insa in spatiul urban poluat modern, acesta abia daca mai strabate o distanta de 300 metri”, a declarat Jose D. Fuentes, profesor de stiinte ale naturii la Universitatea Virginia. “Acest lucru face mult mai dificila gasirea florilor de catre polenizatori.”

Rezultatul este un cerc vicios, in care insectele nu au destula hrana pentru a se hrani, ceea ce duce la micsorarea numerica a acestor populatii, iar florile nu sunt indeajuns de polenizate pentru a se raspandi si inmulti.
“Poluarea este vinovata pentru distrugerea parfumului florilor, cu aproximativ 90% mai mult decat in epoca dinaintea aparitiei automobilelor si a industriilor grele. Cu cat aerul este mai poluat, cu atat este mai mare gradul de distrugere al parfumului”, sustine Fuentes.

Sursa: Science Daily


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Un grup de cercetatori de la Academic Medical Center din Amsterdam a reusit sa identifice in premiera principiul activ care confera mierii proprietati antibacteriene.

Mai exact, cercetatorii olandezi au descoperit ca albinele produc o anumita proteina, denumita "difensina 1", pe care-o adauga mierii. Iar proteina in chestiune, au explicat oamenii de stiinta, ar putea fi utilizata pentru protejarea de infectii si arsuri, in tratamentul infectiilor dermatologice si, in viitor, la dezvoltarea de noi medicamente capabile sa combata infectiile rezistente la antibiotice. "Am clarificat in totalitate bazele moleculare ale activitatii antibiotice a mierii", a comentat unul dintre cercetatori, Sebastian A.J. Zaat.

In cadrul studiului lor, oamenii de stiinta au dezvoltat o metoda de determinare si masurare selectiva a activitatii antibacteriene a tuturor compusilor existenti in miere, si au stabilit ca buna parte din efectele "miraculoase" ale acesteia se datoreaza acestei proteine, difensina 1, esentiala pentru sistemul imunitar al albinelor, adaugata in miere la final.

Sursa: Le Scienze


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Conform unui studiu desfasurat de cercetatorii Peter Skorupski si Lars Chittka, de la Universitatea din Londra, albinele percep vizual lumea cu o viteza de cinci ori mai mare decat noi, oamenii.

Aceasta abilitate le confera insectelor producatoare de miere cel mai iute simt oftalmic color din lumea animalelor, permitandu-le sa navigheze cu usurinta prin tufele dese in cautarea hranei. Capacitatea de a vedea cu viteza mare este comuna in lumea insectelor cu zbor apid, trasatura care le ajuta sa scape de pradatori si sa se imperecheze cu partenerii lor in aer.

"Noi nu putem urmari cu usurinta o insecta aflata in zbor, insa ele se pot urmari reciproc, gratie unui simt vizual foarte rapid. Viteza cu care o fiinta percepe imaginile depinde de rapiditatea cu care celulele detectoare de lumina din ochii ei pot captura cadre ale lumii inconjuratoare si trimite catre creier", declara Skorupski.

Albinele au fost primele animale in cazul carora oamenii de stiinta au demonstrat simtul vizual color, iar de atunci s-a urmarit indeaproape felul in care se folosesc de el: zborul pe lumina digfuza si in zone neclare, recunoasterea formelor, cum ar fi intrarea in stup, dar mai ales identificarea florilor colorate purtatoare de nectar. Experimentele au demonstrat ca albinele consuma mai multa energie pentru a vedea cromatic, decat ar consuma in spectru vizual monocrom (alb-negru).

Sursa: Discoveryon


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Multi oameni au nevoie de o cafea buna si de o tigara pentru a simti ca intr-adevar si-au inceput ziua in forta. Spre surprinderea unui grup de cercetatori israelieni care studiau obiceiurile albinelor, simpaticele insecte dau dovada de aceleasi preferinte cand isi intind aripile pentru o noua zi.

Conform observatiilor efectuate in natura, insectele producatoare de miere prefera nectarul care contine o mica doza de nicotina si cofeina in detrimentul altor tipuri de nectar. Nectarul florilor este alcatuit, in primul rand, din zaharuri care produc energia necezara insectelor polenizatoare. Dar nectarul anumitor plante contine substante toxice, precum cofeina si nicotina. Nicotina se intalneste, in mod natural, in nectarul florilor diferitelor specii de arbori tutun, iar cofeina este preponderenta in nectarul florilor de citrice, indeosebi in nectarul florii de grape-fruit.

Testele efectuate de cercetatorii Universitatii din Haifa, Israel, au evidentiat inca o data ca albinele din zona mediteraneana a Israelului si Palestinei sunt aproape dependente de nectarul cu concentratii maxime de nicotina si cofeina. Entomologii israelieni sunt totusi de parere ca este dificil de determinat daca substantele datatoare de dependenta din nectar au aparut in urma unui proces evolutiv destinat eficientizarii actului polenizarii. Cercetarile de teren continua pantru a se stabili cu adevarat daca albinele au devenit dependente de nicotina si cafeina, sau daca pur si simplu nectarul cu toxine contine mai multe zaharuri decat alte tipuri de nectar din flora locala.

Sursa: DailyMail


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Un studiu al cercetatorilor francezi a demonstrat ca insectele sunt capabile sa distinga un chip uman de un ansamblu de puncte si linii.

Albinele au capacitatea de a distinge o fata umana de orice alta imagine. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Toulouse. In demersul lor, oamenii de stiinta francezi au pornit de la faptul ca, in 2005, cercetatorul american Adrian Dyer de la Universitatea Monash, Virginia a invatat un grup de albine sa asocieze imagini ale unor chipuri umane pe baza de recompensa (o portie buna de zahar), fara insa sa stabileasca insa si ceea ce insectele "recunosteau" in fotografi.

De aceasta data, oamenii de stiinta francezi au supus albinele unei serii de probe, si au descoperit ca aceste insecte catalogheaza in mod corect figurile atunci cand acestea sunt alcatuite din parti cu o pozitie precisa, cum sunt trasaturile unei fete umane. Concluzia? Albinele sunt capabile sa invete cum este organizat un chip si sa-l distinga de numeroase obiecte din mediul lor inconjurator chiar daca nu pot totusi distinge o fata umana de alta.

"In mod cu totul extraordinar, albinele reusesc sa faca acest lucru utilizand un creier microscopic, in vreme ce noi, oamenii, punem la munca regiuni intregi ale creierului", a conchis Martin Giurfa, coordonator al studiului.
Sursa: Galileo


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Un studiu al cercetatorilor francezi a demonstrat ca insectele sunt capabile sa distinga un chip uman de un ansamblu de puncte si linii.

Albinele au capacitatea de a distinge o fata umana de orice alta imagine. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Toulouse. In demersul lor, oamenii de stiinta francezi au pornit de la faptul ca, in 2005, cercetatorul american Adrian Dyer de la Universitatea Monash, Virginia a invatat un grup de albine sa asocieze imagini ale unor chipuri umane pe baza de recompensa (o portie buna de zahar), fara insa sa stabileasca insa si ceea ce insectele "recunosteau" in fotografi.

De aceasta data, oamenii de stiinta francezi au supus albinele unei serii de probe, si au descoperit ca aceste insecte catalogheaza in mod corect figurile atunci cand acestea sunt alcatuite din parti cu o pozitie precisa, cum sunt trasaturile unei fete umane. Concluzia? Albinele sunt capabile sa invete cum este organizat un chip si sa-l distinga de numeroase obiecte din mediul lor inconjurator chiar daca nu pot totusi distinge o fata umana de alta.

"In mod cu totul extraordinar, albinele reusesc sa faca acest lucru utilizand un creier microscopic, in vreme ce noi, oamenii, punem la munca regiuni intregi ale creierului", a conchis Martin Giurfa, coordonator al studiului.
Sursa: Galileo


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Sistemul ierarhic si social existent in oricare stup de albine a fost considerat chiar de catre oameni ca fiind unul apropiat de perfectiune. Un loc unde lucrurile merg “ca unse”, fiecare isi cunoaste rolul si mai ales, fiecare recunoaste un singur sef: Regina.

Un studiu recent ne dezvaluie ca nici in aceasta mica societate lucrurile nu mai sunt cum erau odata. Studiile efectuate asupra speciei braziliene Melipona scutellaris au revelat faptul ca unii bondari sunt progeniturile albinelor muncitoare, nu ale reginei. Aceste colonii contin in jur de 1500 de albine muncitoare si sunt conduse de o singura regina reproducatoare.

Se pare ca acest comportament neobisnuit este dictat de instinctul albinelor de a-si prelungi viata. Studiul, publicat in revista Molecular Ecology, a avut drept "voluntari" 600 de masculi din 45 de colonii. Analizarea genotipului a aratat ca 23 % dintre bondari sunt adusi pe lume de catre albinele muncitoare. Acestea nu sunt capabile de reproducere, insa pot depune oua nefertilizate care se dezvolta in masculi.

Sursa: Daily Mail


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Conform ultimelor date de teren, temperaturile toride alimentate de valurile repetate de caldura din vara acestui an, sunt responsabile de cresterea fara precedent a nivelului agresivitatii viespilor in intreaga Europa.

Zilele toride, temperatura innabusitoare si cresterea numarului zilelor caniculare pe intreaga perioada a verii sunt o adevarata binecuvantare pentru periculoasele insecte in galben si negru. Verile insuportabil de calde pentru noi, oamenii, reprezinta pentru viespi nimic altceva decat imbunatatirea conditiilor necesare imperecherii, precum si cresterea sanselor de supravietuire pentru insectele pe care le vaneaza. Intr-un cuvant, viespile se vor inmulti, vor avea ce sa manance, iar nivelul lor de agresivitate va creste nestingherit pana la cote alarmante.

Din acesta cauza, cei care sufera deja de spheksofobie (adica teama exagerata de viespi) trebuie sa isi aleaga cu mare atentie locul si zona unde isi petrec concediile, dupa cum avertizeaza Savvas Othon, directorul tehnic al companiei Rentokill, specializata in distrugerea cuiburilor si coloniilor de viespi care apar in zonele locuite de oameni din Marea Britanie.

Crezi ca stii totul despre viespi - aceste adevarate creaturi extratrerestre ale lumii insecteleor? Afla aici mai multe!

Sursa: Daily Mail


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Extraterestrii lumii insectelor
autor: Nicu Parlog Micile fapturi ale zeilor
“Unii, la astfel de semne si pilde, vazand de acestea, Au socotit ca un spirit zeiesc, ca un suflu eteric Este-n albina; un zeu, dupa ei, le strabate pe toate.” Virgiliu...




Sunt multe, incredibil de multe. Sunt rele, nespus de rele. Par albine, dar nu sunt. Sunt insecte, dar semana cu fiinte din alte lumi. Sunt inspaimantatoare, dar fascinante. Sunt periculoase, dar previzibile. Se inmultesc ca orice vietate de pe Terra, dar aparitia pe lume a unora dintre ele pare un cosmar dintr-un celebru film S.F. Curaj, pamanteni! Este vorba despre viespi! Si ele sunt ale noastre…
Ce este, totusi, o viespe?
Ar putea intreba, la urma urmei, orice om curios sa afle mai multe despre interesantele si redutabilele insecte de a caror intepatura dureroasa am fost avertizati sa ne ferim inca din frageda pruncie. Daca ne impinge curiozitatea sa chestionam un specialist (adica un entomolog, cercetator zoolog specializat in insecte) aflam ca aceste cucoane bazaitoare si artagoase fac parte din filumul Arthropoda, clasa Insecta, si ordinul (nu radeti!) Hymenoptera (adica aripa subtire asemanatoare unui himen, in limba greaca).
Cand vine vorba de familie, acum e acum. Micile zburatoare violente se impart in doua categorii. Una grupeaza toate viespile predominat vegetariene si cu infatisare timida. Cealalta reprezinta mini-fiarele carnivore si parazite care ingrozesc toate vietuitoarele de la insecte la om. Si pentru ca nu trebuie sa ne complicam prea mult, viespile sunt acele insecte care nu sunt nici albine, nici furnici, ci umplu cumva nisa evolutiva dintre insectele amintite. Si mai clar decat atat: viespile isi tin aripile in lungul trupului; cele de dinainte mai lungi le acopera pe cele din spate. Orice specie de albina, cand se aseaza, isi pozitioneaza aripile intinse oblic.

Acum urmeaza cea mai mare deosebire fiziologica intre viespe si albina: pe cand harnica producatoare de miere are un trup bondoc si compact de biata faptura adusa de spate care munceste din greu toata ziua, simandicoasa ei surata se deosebeste prin proverbialul trup zvelt si talie subtire, un mijloc care abia se tine de piept, legat parca de o ata. In plus, daca albina prezinta peri folositi la transportul de polen si care au rol termoizolant in zilele reci, viespea este complet cheala, "imbracata" numai in armura sa stralucitoare.
Daca albinele mor in urma unei intepaturi, deoarece acul lor este prevazut cu tepi care se blocheaza in trupul victimei, albina smulgadu-si abdomenul cand incerca sa se elibereze, viespile sunt echipate cu un ac neted care le permite sa-si intepe de cate ori vor dusmanii. Asta pe langa faptul ca vispile au glande cu venin de rezerva mult mai dezvoltate decat cel al umilelor albine.
Viata si comportamenul tiranilor zburatori grupeaza viespile in trei mari categorii. Avem, bunaoara, viespile solitare, care din momentul eclozarii pana in ultima clipa traiesc singure, cu exeptia perioadei de imperechere. Vin la rand cumplitele viespi care au inteles ca multimea este putere si traiesc in roiuri mari, asemenea albinelor. Dar cele mai interesante raman, de departe, viespile paraziti, al caror stil de viata aduce fiori reci oricui.
Ce mai fac viespile?
Vajnicele zburatoare se intalnesc in aproape toate colturile Pamantului. Exista sute de specii de viespi care populeaza majoritatea habitatelor. Niciuna nu produce miere, iar cuiburile lor nu sunt alcatuite din ceara precum cele ale albinelor, ci dintr-o pasta asemanatoare hartiei, bogata in celuloza, realizata din lemn si noroi, substante mestecate incet si metodic pana cand sunt transformate in materie prima pentru cuib.
Toate sunt inactive noaptea. Odata cu apusul soarelui, viespile se inghesuie ordonat in colonii sau in ascunzisuri solitare. Cei care le considera animale daunatoare si urmaresc sa le starpeasca, actioneaza exclusiv noaptea. Marea lor sensibilitate la lumina este un punct vulnerabil care le face foarte predictibile in campanile de exterminare petrecute de-a lungul timpului.
Maximul agresivitatii viespilor se inregistreaza in intervalul de timp dintre lunile august-octombrie, perioada in care viespile parca turbeaza, atacand orbeste orice intrus care se apropie de colonia lor. Fie intrusul insecta, reptila, pasare, caine, pisica, soarece sau chiar taur si urs. Pentru viespe nu conteaza! Adversarul este potopit de un roi de mici soldati furiosi care ataca neincetat. Moartea survine deseori in chinuri groaznice, datorita cantitatii imense de venin injectate.
In timpul acestor luni de cosmar, activitatea viespilor se intensifica, multe exemplare dand tarcoale alimentelor sau gunoaielor produse de oameni. Cand vine vorba de actul inteparii, surpriza vine, cum altfel, din partea femelelor.
Viespoii sunt niste indivizi prapaditi, lipsiti de temutul ac intepator, fiind capabili doar sa faca zgomot. Sunt departe de portretul de mascul dominant prezent in restul regnului animal. Raul vine de la femele. Viespea prezinta un ac straniu denumit ovipozitor. Acul are rol dublu, de arma si sex.
Asta deoarece este chiar organul genital prin care viespea femela este copulata de nevolnicul ei mascul. Cred ca este inutil sa amintesc cine protejeaza cuibul si lupta cu dusmanii naturali. Viata unei viespi depinde strict de rolul pe care il are in colonie. Femelele fertile pot sa o duca bine pana la varsta de un an, nu mai mult.
Bietele luptatoare-muncitoare nu apuca 22 de zile, pe cand viespoii masculi reusesc cu chiu cu vai sa traiasca pana la 6 saptamani. Un cuib se stabileste doar in momentul in care regina cauta un partener de imperechere. Odata gasit masculul, acesta nu are de ce sa se bucure prea mult de gratiile Majestatii cu ac si aripi.
Regina viespilor este o suverana trufasa, cu un apetit sexual nemasurat, dublat de un comportament pe deplin libertin. Se imperecheaza fara opreliste cu cat mai multi masculi pentru a maximiza astfel numarul de urmasi. Aceeasi regina, venita parca din alte lume, are capacitatea de a inmagazina in propriul corp adevarate rezerve de sperma pentru zilele grele cand nu gaseste masculi disponibili. Parca ar fi o banca omeneasca care strange bani si actiuni albe pentru zile negre.
In timpul actului si dupa imperechere, regina continua sa fie fertila, dar ovulele nu interactioneaza imediat cu sperma, ci asteapta cuminti sa le vina randul, pitite in faldurile imensului sau uter. Masura a fost luata intelept de Natura care previne astfel nasterile continue, fara pauza, care ar epuiza pana la moarte complicatul organism al reginei. La inceput suverana va alege se eclozeze un numar relativ mic de soldati care sa o ajute sa-si exinda si consolideze cuibul-colonie. Cand numarul supusilor creste, regina se va dedica doar secventelor lungi de imperechere.
Odata ce imperiul a ajuns la apogeu, regina decide sa nasca si femele desemnate sa-i ia locul. Atunci cand noile regine se apropie de maturitate si pornesc spre fondarea de noi imperii razboinice pe sub poduri, ziduri, scorburi si crapaturi de stanci, marea regina mama se retrage in plina glorie sa-si dea obstescul sfarsit. Toata epopeea in cauza incepe primavara prin aprilie si se sfarseste sub zilele mohorate ale lui noiembrie. Atunci, Imperiul intra in adormire, fiorosii sai soldati cautand locuri ascunse sub stanci, in copaci sau in pamant. Acolo intra in ciclul anual de hibernare de unde vor fi reactivati de primele raze calde ale unei zile de primavara.
Muzele lui Alien
Inainte de lansarea seriei de filme S.F. Alien, regizorul Ridley Scott si artistul elvetian Hans Ruedi Giger, si-au pierdut multe nopti in incercarea de a-i gasi noi atribute socant-tenebroase Xenomorph-ului, bestia extraterestra coborata din paginile Necronomiconului direct in pelicula lui Scott. Cum oamenirea nu prea gaseste inspiratie in afara Naturii, salvarea pentru proiectul celor doi a venit din partea putin cunoscutelor viespi.
Pentru a atasa Xenomorph-ului acea capacitate terifianta de a se inmulti prin insamantarea oamenilor cu oua din care apareau apoi acele larve cu sange acid, cei doi s-au servit de exemplul viu oferit de asa numitele viespi parazite. Sunt multe genuri care folosesc acest cumplit mod de a-si creste puii. Iar metoda este mai veche decat dinozaurii.
Daca studiem mai bine fenomenul, descoperim inca unul din minunatele paradoxuri ale Naturii. Bunaoara marea majoritate a viespilor paraziti traiesc o viata nevinovata atunci cand parasesc stadiul de pupa si se transforma in adulti. La maturitate, viespile cu copilarie infioratoare isi petrec scurta viata zumzaind bezmetic din floare in floare si hranindu-se cu nectar precum niste nevinovate albine, fluturi, molii, bondari sau fluturi.
Nicio legatura cu copilaria de criminal care poseda si suge de viata pe dinauntru o alta insecta nefericita pe care soarta cruda a scos-o in fata viespii mama aflata in cautarea unei gazde pentru puii sai monstruosi.
Atentie mare! Ceea ce urmeaza in continuare este relatarea pe scurt a celui mai complex si tragic comportament parazitoid intalnit in intregul regn animal. Uitati de tenii si de alte nevertebrate al caror ciclu de viata paleste in fata povestii adevarate a viespii cu larve posedante.
Imediat dupa momentul imperecherii, cand viespea mama simte ca inlauntrul ei ouale au fost fecundate cu succes, decoleaza dis de dimineata animata de un singur gand - sa gaseasca o omida, un paianjen, o musca, albina, lacusta, greiere sau gandac in care se va oua la propriu. Victima trebuie neaparat sa fie vie; micilor urmasi voraci le place carne proaspata.
Viespile de nisip de acest fel din genurile Ammophila, Batozonellus, Sphex, Anoplius, Bembex, Cerceris sunt printre cele mai studiate de specialisti. Fiti mandri! Toate traiesc si la noi in tara.

Ziua a inceput cum nu se poate mai prost pentru paianjen, greiere sau omida. Ar fi fost de 1.000 de ori mai bine sa-i fi prins vreo pasare, sau chiar vreun pescar patimas care le-ar fi strapuns de vii in acul carligat al unditei. Chinurile ar fi fost infinit mai mici. Dar nu, nu a fost sa fie asa. Nefericitele insecte au fost reperate din vazduh de ochiul necrutator al viespei mama cu pantecele doldora de oua.

Chiar si paianjenul cu venin greu care se delecteaza de obicei cu viespile prinse in plasa urmeaza sa indure acelasi tratament care intrece orice tortura inventata vreodata in hrubele Inchizitiei sau lagarele de reeducare ale cmunismului.

Viespea mama cade in picaj fulgerator si i se agata de spate. Luat prin surprindere, paianjenul incearca sa se apere stangaci de calaretul iadului care nu-l slabeste din stransoare. Chinul sau inceteaza pe moment, atunci cand viespea il inteapa cu o doza mica de venin pentru a-l paraliza si a-l transporta astfel mai usor. Pentru tararea victimei la cuib, viespea nu se da inlaturi in fata niciunui obstacol. Acum incepe truda. Ea este usoara ca un fulg. Prada este uneori de 10-15 mai grea decat ea. Nu isi pierde curajul. Il duce in gura peste pietre, peste ape, printre buruieni si chiar pe pereti verticali. Nu-l lasa nici daca o sperii, sau cand vrei sa i-l iei. Instinctul de mama biruieste intotdeauna.
Ceea ce a minunat generatii de entomologi care le-au studiat obiceiurile, este siguranta si memoria fantastica cu care aceste viespi solitare isi gasesc locuinta sapata in pamant sau nisip. In sfarsit, cu chiu cu vai a ajuns la gura vizuinei. Credeati ca se repede cu prada inauntru, fericita ca a scapat de chinul transportului? Nici pomeneala! Daca in lipsa ei vreun rival din acelasi neam, sau mai grav, un dusman i-a acaparat locuinta?
Precauta, intra si inspecteaza locul. Totul este in regula. Isi insfaca prada somnolenta si se inghesuie cu ea in hruba. Acolo se indeplineste ceremonia finala. Folosindu-se de acelasi ac intepator, viespea penetreaza trupul insectei pentru a lasa un ou microscopic. Metoda nu este mereu aceeasi. Exista alte viespi parazit care odata cu prima intepatura paralizanta lasa cadou si urmasul. In sfarsit, vispea paraseste locuinta, nu inainte de a-i ascunde intrarea cu o frunza sau crenguta. Acolo in intuneric tragedia prinde proportii uriase.
Insecta posedata de oul viu este deja in alta lume. Veninul nu o ucide, dar o transforma intr-o faptura ametita, lipsita de puteri, care nu mai poate evada. In scurt timp, inauntrul ei simte o miscare. Mini-monstrul a eclozat! Viitoarea viespe este acum o larva mica si lacoma. Dar este in siguranta! Grijulia sa mama a lasat-o intr-un loc unde este inconjurata de caldura si are carne proaspata la discretie.
Imediat se pune la masa, devorandu-si gazda pe dinauntru. In decursul catorva zile, din victima nu mai ramane decat armura uscata de chitina. In interior, larva a devorat-o de vie. Acum e mare, a crescut aproape cat gazda sa moarta. E timpul sa se transforme in nimfa, pentru ca mai apoi sa tasneasca plina de viata - o viespe adulta gata sa reia jocul nesfarsit al Vietii cu Moartea.
Exista si unele specii de viespi parazit ale caror progenituri sunt atat de lacome incat trebuie sa le aduca periodic in vagauna insecte paralizate. O musca sau omida pentru o larva lacoma este doar o gustare de dimineata. De aceea, la aceste viespi, sentimentul matern este proportional mai dezvoltat. Ele nu-si uita niciodata copilul monstrous in adancul cotloanelor. Ca si cum i-ar auzi tipatul de foame, cand a ispravit de mancat prima musca, mama cu ac de cosmar ii aduce alta si alta, pana cand odrasla nesatula se transforma in sfarsit in nimfa.
Te-a intepat o viespe. Ce e de facut?
Din fericire, viespile parazit nu isi depun ouale in oameni. Asta ar mai fi lipsit. Cu toate acestea, milioane de oameni cad victima anual intepaturilor nenumaratelor viespi si barzauni care populeaza planeta. Subiectul este foarte serios. Exista numerosi oameni care au alergie la veninul de insecte, oameni pentru care o intepatura de viespe poate fi fatala. Nu mai pomenesc de pericolul de a fi atacat de un roi intreg, situatie care iarasi se poate transforma intr-o tragedie.
Solutia este simpla - de cate ori le intalniti, la picnic, la gratar, in excursie sau calatorie la bunici, evitati sa le intaratati. Educati-va copii sa nu le deranjeze colonia in ruptul capului. Sa nu dea cu pietre in cuiburi, sa nu le intarate cu betele, sa nu se agite bezmetic, topaind si dand din maini si picioare in preajma cuibului de viespi. Pentru un copil, o intepatura de viespe, nu mai spun de barzaune, poate avea urmari mult mai grave decat asupra unui adult.
Proverbul "Sa previi este intotdeauna mai usor decat sa vindeci" este scris cu litere de aur la intrarea in lumea viespilor. Daca, totusi, inevitabilul s-a produs si viespea a intepat, nu disperati. Exista cateva metode de prim ajutor care pot fi aplicate de catre oricine. Retineti ca intepatura viespei poate fi foarte dureroasa, in special daca nu este tratata pe moment.
Daca v-a intepat o albina, primul lucru care trebuie facut este sa incercati sa scoateti acul. Daca faptasa a fost o viespe, durerea este uneori atroce, mai intensa decat cea provocata de albina. Nu va speriati, este o senzatie trecatoare. Intepatura viespei aduce in organism un venin care provoaca umflarea imediata a locului. Acesta trebuie curatat cu atentie; ideal ar fi sa aveti la dispozitie apa, sapun si solutii alcoolice pentru badijonari. Daca durerea se mentine insuportabila, autorul este un barzaune. Aplicati in toate cazurile un cub de gheata pe intepatura; in timp senzatie de durere sfasietoare va dispare. Pentru persoanele care au cazut victime unui mare numar de intepaturi se recomanda o injectie cu adrenalina. Daca persoana continua sa se simta rau la 1 ora de la eveniment, este posibil sa apara dureri si in alte parti ale corpului, urmate de dificultati in respiratie, senzatie de greata si lesin. Acestea sunt semnele ca victima prezinta alergie la venin. Daca simptomele se manifesta brusc si puternic, la nici 15 minute dupa intepatura, este posibil ca victima sa intre in soc anafilactic. In ambele cazuri, trebuie dusa imediat la cel mai apropiat spital.
Nu uitati ca viespile sunt deranjate de culorile vii si stridente. Asa ca revizuiti-va garderoba cand iesiti in natura. Si, mai ales, nu le urati! La fel ca orice vietate, au si ele un rol bine stabilit in lumea inconjuratoare. Putini stiu ca viespile sunt cel mai mare ajutor pentru agricultura, deoarece tin in frau numarul omizilor si lacustelor care alfel ar decima recoltele.


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Albinele sunt mai inteligente decat super-calculatoarele
Spre uimirea cercetatorilor britanici care studiau capacitatile intelectuale ale micilor insecte producatoare de miere, acestea s-au dovedit capabile sa rezolve intr-o clipita probleme complexe de matematica, in fata carora computerele au avut nevoie de zile intregi pentru a le gasi solutia.

Totul a pornit de la incercarile oamenilor de stiinta de a identifica modalitatile prin care albinele reusesc intotdeauna sa gaseasca cea mai scurta ruta de zbor printre florile descoperite in ordine randomizata.

Mai mult decat atat, entomologii din cadrul School of Biological Science at Royal Holloway, University of London, au descoperit ca, alaturi de oameni, albinele sunt singurele vietuitoare din lume capabile sa rezolve celebra "problema a vanzatorului ambulant".

Problema trateaza situatia unui comis voiajor care trebuie sa descopere cea mai scurta ruta care sa-i permita vizitarea tuturor clientilor in minim de timp necesar activitatii. Pentru rezolvarea problemei, computerele ultra moderne compara lungimile tuturor rutelor si o aleg pe cea mai scurta. Albinele reusesc acelasi lucru folosindu-se de creierul lor de dimensiuni infime, considerat pana nu de mult drept unul simplu si primitiv.

"Albinele sunt obligate sa rezolve acest tip de problema in fiecare zi. Ele viziteaza flori din locatii diferite. Din acest motiv, insectele sunt obligate sa foloseasca o mare cantitate de energie pentru zbor. De-a lungul milioanelor de ani, albinele au evoluat astfel incat pot gasi usor ruta cea mai eficace", declara dr. Nigel Wayne, conducatorul cercetarilor.

Studiul albinelor are o implicatie majora pentru societatea umana, deoarece omul modern depinde de o serie de rute si retele, precum fluxul informatiilor de pe Internet, traficul rutier sau caile de comunicare din lumea afacerilor.

Sursa: DailyMail


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Conform unui studiu desfasurat de cercetatorii Peter Skorupski si Lars Chittka, de la Universitatea din Londra, albinele percep vizual lumea cu o viteza de cinci ori mai mare decat noi, oamenii.

Aceasta abilitate le confera insectelor producatoare de miere cel mai iute simt oftalmic color din lumea animalelor, permitandu-le sa navigheze cu usurinta prin tufele dese in cautarea hranei. Capacitatea de a vedea cu viteza mare este comuna in lumea insectelor cu zbor apid, trasatura care le ajuta sa scape de pradatori si sa se imperecheze cu partenerii lor in aer.

"Noi nu putem urmari cu usurinta o insecta aflata in zbor, insa ele se pot urmari reciproc, gratie unui simt vizual foarte rapid. Viteza cu care o fiinta percepe imaginile depinde de rapiditatea cu care celulele detectoare de lumina din ochii ei pot captura cadre ale lumii inconjuratoare si trimite catre creier", declara Skorupski.

Albinele au fost primele animale in cazul carora oamenii de stiinta au demonstrat simtul vizual color, iar de atunci s-a urmarit indeaproape felul in care se folosesc de el: zborul pe lumina digfuza si in zone neclare, recunoasterea formelor, cum ar fi intrarea in stup, dar mai ales identificarea florilor colorate purtatoare de nectar. Experimentele au demonstrat ca albinele consuma mai multa energie pentru a vedea cromatic, decat ar consuma in spectru vizual monocrom (alb-negru).

Sursa: Discoveryon


pus acum 13 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

Stefan Haiduc a scris:

Studiul asociatiei a fost efectuat asupra unui esalon de 327 de apicultori, care detin aproximativ 19% din cele 2,44 milioane de stupi de albine din Statele Unite.


2,44 milioane ... cam putine tinand cont cat e de mare SUA. In China sunt 7 mil de exemplu 


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Cercetatorii britanici din cadrul Universitatii din Worcester au avut o surpriza de proportii in momentul in care au descoperit ca albinele care traiesc in zonele urbane si suburbane beneficiaza, de fapt, de o dieta mai bogata si mai sanatoasa decat cea a albinelor din fermele de tara.

Studiul respectiv face parte din campania Bee Part of It, derulata de catre BBC si National Trust, campanie care are ca obiectiv principal stabilirea sanatatii populatiilor de albine din Marea Britanie.

Pentru inceput, datele recoltate au scos la iveala faptul ca albinele care isi desfasoara activitatea in zone cu faneturi, pajisti, paduri si ferme agricole, au la dispozitie o gama mult mai putin variata de polenuri, comparativ cu semenele lor care traiesc in zone urbanizate.

Spre exemplu, albinele din zona Palatului Kensington din Londra beneficiaza de polen de eucalipt si soc american, iar albinele din preajma Universitatii din Worcester au la dispozitie polen de salcam, mure, diferiti copaci ornamentali si tei. Prin comparatie, majoritatea familiilor de albine din zona rurala a Marii Britanii au parte doar de polen de rapita.

Sursa: BBCNews


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
12 februarie 2010
Albinele se dau in vant dupa nicotina si cafea
Multi oameni au nevoie de o cafea buna si de o tigara pentru a simti ca intr-adevar si-au inceput ziua in forta. Spre surprinderea unui grup de cercetatori israelieni care studiau obiceiurile albinelor, simpaticele insecte dau dovada de aceleasi preferinte cand isi intind aripile pentru o noua zi.
Conform observatiilor efectuate in natura, insectele producatoare de miere prefera nectarul care contine o mica doza de nicotina si cofeina in detrimentul altor tipuri de nectar. Nectarul florilor este alcatuit, in primul rand, din zaharuri care produc energia necezara insectelor polenizatoare. Dar nectarul anumitor plante contine substante toxice, precum cofeina si nicotina. Nicotina se intalneste, in mod natural, in nectarul florilor diferitelor specii de arbori tutun, iar cofeina este preponderenta in nectarul florilor de citrice, indeosebi in nectarul florii de grape-fruit.
Testele efectuate de cercetatorii Universitatii din Haifa, Israel, au evidentiat inca o data ca albinele din zona mediteraneana a Israelului si Palestinei sunt aproape dependente de nectarul cu concentratii maxime de nicotina si cofeina. Entomologii israelieni sunt totusi de parere ca este dificil de determinat daca substantele datatoare de dependenta din nectar au aparut in urma unui proces evolutiv destinat eficientizarii actului polenizarii. Cercetarile de teren continua pantru a se stabili cu adevarat daca albinele au devenit dependente de nicotina si cafeina, sau daca pur si simplu nectarul cu toxine contine mai multe zaharuri decat alte tipuri de nectar din flora locala.

Sursa: DailyMail


pus acum 13 ani
   
Stefan Haiduc
apicultor

Din: Negresti Oas
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 48
Albinele disting fetele umane
Un studiu al cercetatorilor francezi a demonstrat ca insectele sunt capabile sa distinga un chip uman de un ansamblu de puncte si linii.
Albinele au capacitatea de a distinge o fata umana de orice alta imagine. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Toulouse. In demersul lor, oamenii de stiinta francezi au pornit de la faptul ca, in 2005, cercetatorul american Adrian Dyer de la Universitatea Monash, Virginia a invatat un grup de albine sa asocieze imagini ale unor chipuri umane pe baza de recompensa (o portie buna de zahar), fara insa sa stabileasca insa si ceea ce insectele "recunosteau" in fotografi.
De aceasta data, oamenii de stiinta francezi au supus albinele unei serii de probe, si au descoperit ca aceste insecte catalogheaza in mod corect figurile atunci cand acestea sunt alcatuite din parti cu o pozitie precisa, cum sunt trasaturile unei fete umane. Concluzia? Albinele sunt capabile sa invete cum este organizat un chip si sa-l distinga de numeroase obiecte din mediul lor inconjurator chiar daca nu pot totusi distinge o fata umana de alta.
"In mod cu totul extraordinar, albinele reusesc sa faca acest lucru utilizand un creier microscopic, in vreme ce noi, oamenii, punem la munca regiuni intregi ale creierului", a conchis Martin Giurfa, coordonator al studiului.
Sursa: Galileo


pus acum 13 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

Stefan Haiduc a scris:

Cercetatorii britanici din cadrul Universitatii din Worcester au avut o surpriza de proportii in momentul in care au descoperit ca albinele care traiesc in zonele urbane si suburbane beneficiaza, de fapt, de o dieta mai bogata si mai sanatoasa decat cea a albinelor din fermele de tara.

Studiul respectiv face parte din campania Bee Part of It, derulata de catre BBC si National Trust, campanie care are ca obiectiv principal stabilirea sanatatii populatiilor de albine din Marea Britanie.

Pentru inceput, datele recoltate au scos la iveala faptul ca albinele care isi desfasoara activitatea in zone cu faneturi, pajisti, paduri si ferme agricole, au la dispozitie o gama mult mai putin variata de polenuri, comparativ cu semenele lor care traiesc in zone urbanizate.

Spre exemplu, albinele din zona Palatului Kensington din Londra beneficiaza de polen de eucalipt si soc american, iar albinele din preajma Universitatii din Worcester au la dispozitie polen de salcam, mure, diferiti copaci ornamentali si tei. Prin comparatie, majoritatea familiilor de albine din zona rurala a Marii Britanii au parte doar de polen de rapita.

Sursa: BBCNews



De unde sa aiba eucalipt in Craiova / Braila / Constanta / Suceava sau in cine stie ce sat de prin Anglua? Numai cercetatorii britanici puteau "descoperi" asa ceva    este normal ca daca le tii la gradina botanica sau pe langa un parc unde sunt flori plantate artificial sa fie mai multe plante "exotice". Totusi cred ca nu au vazut o faneata de la munte de pe la noi.

Si tot nu mi-au spus cat plumg au gasit in polen, sa nu zica ei ca smogul ala care sta deasupra Londrei face bine la sanatate. Ultimul articol citit (tot de pe la ei) plumbul pe acolo pe la ei depasea de cateva ori nivelul maxim admis; erau depasiti de ceva orase de prin China, in rest ei erau primii.

discovery stefan haiduc britanici din cadrul din worcester avut surpriza proportii momentul care

46.3KB


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 13 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
Aer curat.

discovery aer curat.

16.5KB


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la