APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
doryna_2223 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Mehedinti
cauta Barbat
25 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / "miere" zaharisita in celule  
Autor
Mesaj Pagini: 1
SoriN22
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 9
va salut , sunt incepator , am un singur roi , am facut hranirea de completare cu sirop concentratie 3/2   iar ieri la un control al stupului am constatat ca am celule cu "miere" zaharisita , ce pot face in acest scurt timp ramas sa mai pot remedia situatia ca sa pot scoate cu bine roiul din iarna





va multumesc


pus acum 13 ani
   
un OM
apicultor

Din: com.Prundu jud. Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 577
Cauta reteta d-lui Gica si foloseste-o intocmai .

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Puneţi 1,34 l apă la fiert, când fierbe adăugaţi 4 kg zahăr şi cînd începe iar să fiarbă puneţi 2 grame sare de lămâie(acid citric) dizolvată în prealabil. Nu lăsaţi vasul nesupravegheat că poate da pe foc. Când nu se mai formează spumă multă cu bule albe, mărunte ci sunt bule puţine, mari, cu o tentă cenuşie doar într-o parte a vasului, invertirea este gata şi siropul nu mai uzează albinele la prelucrarea lui. Mai ales dacă puneţi şi 200 de grame de miere din producţia proprie la litrul de sirop, când siropul este călduţ. Vasul să aibă emailul intact iar la mestecat filosiţi lingură de lemn. Valer Bodea.

P.s. de fapt eu nu măsor 1,34 l de apă, pun apa cu un pet de 1,5 l la care se adaugă puţină apă pentru dizolvarea acidului citric atunci când uit s-o reţin din cei 1,5 l. Se şi pierde puţină apă prin fierbere dar oricum invertirea este reuşită.

Modificat de Valer70 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
SoriN22
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 9
Domnilor apicultori , hranirea a fost terminata, iar dupa 4 zile dupa ce am pus ultima doza am cercetat ramele si am observat ca sunt celule de miere necapacita zaharisite si rugamintea mea este  daca ma puteti ajuta cu un sfat sa mai pot remedia situatia in scurtul timp ramas pana la iernare sau in timpul iernii ce sa fac sa nu pierd familia

Modificat de SoriN22 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 426
pune rama dupa diafragma...sau
extrage mierea din rama....
data viitoare foloseste sare de lamaie

Modificat de sfantul spiridon (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
SoriN22
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 9
la treaba cu pusul ramelor dupa diafragma ma gandisem si eu da are ceva daca fac treaba asta cat mai tarziu sau chiar cand inceteaza ouatul sa nu blochez cuibul ?  am un singur roi , pe 7 rame , alte rame cladite nu mai am , doar ce e in stup   ....   si sare de lamaie am pus da am pus cam dupa ochii si nu prea am fost sigur pe gramaj ca pe unde am citit am gasit si cu 1 gram la litru si cu 2 si cu 3 ...   si eu am pus cam asa cam cu frica

pus acum 13 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 426
ai rame cladite?
daca ai, si ai si cules, pune o rama in centrul cuibului....
e greu acum sa se mai blocheze un cuib ....zic eu
cum il blocheaza asa il si deblocheaza


pus acum 13 ani
   
SoriN22
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 9
tocmai asta e ca nu am rame cladite , si in stup sunt toate 7 in total  , si de aceea ziceam  ca imi blocheaza cuibul ca daca scot o rama dupa diafragma mai raman 6 si sunt cam pline cu miere vreo 3 si risc sa le incarc si pe cele pt puiet

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Cum vă blochează cuibul când repuneţi rama golită? Albinele mor iarna pe miere cristalizată. Tocmai de aceea daţi după diafragmă o ramă ca albinele să prelucreze siropul. După golirea ei o clătiţi cu apă, o însemnaţi şi o puneţi în cuib repetînd pe rând cu celelalte care au cristalizat. Dar nu este în ordine, vă arde de glumă? Nouă nu ne cristalizează siropul invertit 3:1, dumneavoastră vă cristalizează cel 3:2? Chiar fără sare de lămâie siropul 3:2 nu cristalizează dacă nu-l lăsaţi să fiarbă! Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
B-father
apicultor

Din: jud. Sibiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 196
Nu inteleg de ce afirmati ca albinele mor daca ierneaza pe miere zaharisita.
Unii apicultori pe aici ierneaza cu cărămizi de zahar candi, altii mai miloşi  pun miere de floarea soarelui in peturi dreprunghiulare şi le plasează deasupra ramelor.
Mie anul trecut mi-au iernat niste roi care datorita stimularii mult prea puternice pe care le-am facut-o aveau pe unele rame jumatate din celule pline cu cristale, chiar dopuri de zahăr neinvertit sau miere cristalizată.
Nu numai că nu au murit dar au consumat absolut tot nu au scos nimic pe urdinis. 

Eu nu vă contrazic cer doar informatii suplimentare.Multumesc.


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Eu ştiu că pentru a consuma mierea cristalizată albinele au nevoie de puţină apă pentru a dizolva cristalele. Asta pentru că aparatul lor bucal este programat doar pentru lins şi supt. Iarna când sunt în ghem nu au apa necesară deci au fost cazuri de familii moarte pe mierea de rapiţă cristalizată. Nu la mine, la alţii. Cînd afânează ghemul pot lua apa necesară de pe pereţii stupului, de pe folie sau de afară, cînd pot ieşi. Probabil cazurile prezentate de dumneavoastră se încadrează în această situaţie. Dealtfel revista apicolă recomanda cândva stimularea cu zahăr tos, şi acum o mai practică unii stupari cu familii bune. Cei cu familii slabe nu prea pot pentru că albinele duc zahărul afară. Colegul nostru scrie că are familii slabe. Dacă i-a cristalizat acum este posibil ca fenomenul nedorit să ia amploare pentru că este încă înflorită rapiţa sălbatică. Şi se ştie, siropul NEINVERTIT provoacă el însuşi cristalizarea dacă a fost fiert. De aceea am susţinut darea fagurelui după diafragmă pentru ca albinele să o mai lichefieze. Şi eu am dat cândva iarna plăci de şerbet şi mi-au supravieţuit albinele dar aveau şi miere lichidă în faguri, lucru de care la colegul nostru nu pot fi sigur dacă îi cristalizează de acum. Şi eu sunt curios să aud părerea unora păţiţi. Valer Bodea

pus acum 13 ani
   
SoriN22
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 9
domnul Valer70 va rog sa ma credeti ca nu imi arde de gluma , chiar mi-a cristalizat si nu am fiert siropul , am incalizit apa aproape de fierbere si dupa am adaugat zaharul in reprize iar la sf am pus sarea de lamaie cum am si zis mai sus cam cu frica ca nu am stiut sigur care sa fie gramajul  dar situatia s-a mai remediat am scos o rama dupa diafragma , cea mai zaharisita, in 2 zile aproape au rezolvat-o  si in stup am mai ramas putinele celule zaharisite , iar pe fundul stupului este foarte mult zahar

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
In reteta scrie ca dupa ce se dizolva zaharul, pui sarea de lamaie, si fierbi pana o sa inceapa sa faca clabuci. Fierbi in continuare pana cand nu mai ies clabuci, mai lasi 1 minut, opresti focul si torni apa rece in functie de concentratia ce vrei sa o obtii.

Modificat de jenica67 (acum 13 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833

SoriN22 a scris:

domnul Valer70 va rog sa ma credeti ca nu imi arde de gluma , chiar mi-a cristalizat si nu am fiert siropul , am incalizit apa aproape de fierbere si dupa am adaugat zaharul in reprize iar la sf am pus sarea de lamaie cum am si zis mai sus cam cu frica ca nu am stiut sigur care sa fie gramajul  dar situatia s-a mai remediat am scos o rama dupa diafragma , cea mai zaharisita, in 2 zile aproape au rezolvat-o  si in stup am mai ramas putinele celule zaharisite , iar pe fundul stupului este foarte mult zahar



În acest caz nu aţi fiert suficient pentru a fi invertit zahărul. La invertirea cu sare de lămâie trebuie să fiarbă până când nu mai face spumă albă abundentă cu bule mărunte ci spumă puţină la o margine a vasului, cu bule mari, cenuşii deschis nu albe. Valer Bodea


pus acum 13 ani
   
SoriN22
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 9
deci dupa ce s-a dizolvat zaharul  se pune sarea de lamaie si se fierbe ?
spre rusinea mea nu am facut asa , ca nu am stiut
am pus apa la fiert cand sa dea in fiert am luat o am adaugat zaharul treptat, s-a dizilvat dupa am adaugat sarea de lamaie si atat
Eu am facut hranirea inainte sa imi trimiteti dvs reteta si nu am stiut ca trebuie fiert dupa , pe unde am citit eu nu zicea despre asta 


va multumesc frumos pt ajutor domnilor


pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Asa am retinut eu in fisierul meu cu Bine de stiut  reteta de pe forum :
Reteta de sirop invertit:
- oala de 10 litri curata
- 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi care nu au miros).
- 5 gr.acid citric (sare de lamaie)
  Preparare:
-se pune 1,1 litri de apa la fiert
-cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie
-se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa scada(2-3 minute)este gata.
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Greşiţi, Domnule Jenică. Pentru SIROP invertit reţeta cere 0,333 litri de apă la 1 kg de zahăr . Se obţine sirop 3:1 care se poate păstra ca atare sau se poate da diluat. Deci pentru 5 kg de zahăr sunt necesari 5 X 0,333 litri de apă adică 1,665 litri de apă. Rotunjind-1,7 litri. Şi 0,5 grame de sare de lămâie pentru kilogramul de zahăr este suficient la sirop, nu trebuie un gram. Cu reţeta copiată de dumneavoastră nu se obţine SIROP invertit şi mă îndoiesc serios că se poate păstra ca atare, ca sirop adică. Se obţine probabil un substitut al plăcii de zahăr candi sau al şerbetului, nu ştiu sigur pentru că nu am făcut. Decât să risc să năclăiesc albinele iarna prefer să le dau la nevoie sirop 3:1 invertit în care pun după răcire 150-200 de grame de miere din producţie proprie la litrul de sirop, în pungi de frigider înţepate lateral în 3-4 locuri cu acul de cusut, puse deasupra ramelor.  Dar dacă am miere prefer mierea. Pungile se leagă la gură şi nu curg. Am pus poze cu ele la pagini personale. Succes! Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Reteta nu imi apartine mie ci domnului Gica si a aparut pe forum aici :
si este sirop de copmplare a rezervelor sau stimulare in functie de concentratie.


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Domn Valer70     
Omul a scris o metoda de obtinere a siropului de zahar invertit si gata de dat la albine dupa racire.
Reteta data de dvs nu inverteste decat max. 50% si asta dupa vreo 10 minute de fiert.
Si HMF-ul se duce la dracu si la tac-su in timpul asta


Valer70 a scris:

l Cu reţeta copiată de dumneavoastră nu se obţine SIROP invertit şi mă îndoiesc serios că se poate păstra ca atare, ca sirop adică. Se obţine probabil un substitut al plăcii de zahăr candi sau al şerbetului, nu ştiu sigur pentru că nu am făcut.  Valer Bodea

Probabil dupa o mica incercare renuntati la ce scrieti dvs.Si oamenii in varsta isi mai schimba ideiile cateodata.
Va propun eu sa nu intram in chimie ca armele noastre nu sunt egale.
O mica dovada.Sirop invertit in luna februarie si pozat acum 2 zile.


21.7KB


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
-Domnule Gică, după reţeta dată de mine invertirea durează doar 1-2 minute. Nu am cronometrat pentru că durează foarte puţin dar o voi face. Durează 10-15 minute de la pusul apei pe plită. Deci nu se pune problema HMF.
-Invertirea este aproape completă şi cu 0,5 şi cu 1 gram de sare de lămâie la kg de zahăr pentru că sarea de lămâie nu rămâne legată chimic, acţionează ca şi catalizator.
-După reţeta folosită de mine cu 0,333 litri apă la kg de zahăr se obţine un sirop cu 25% apă. Pentru a-l căpăci albinele trebuie să elimine din sirop câteva procente de apă deci trebuie să-l prelucreze ocazie cu care introduc în sirop enzime care îi îmbunătăţesc calitatea. Eliminarea acestui surplus de apă nu este o problemă toamna. După reţeta pe care am contrazis-o se obţine un sirop cu 18% apă care nu beneficiază de o îmbunătăţire calitativă pentru că este aproape de căpăcire. Deci sub acest aspect reţeta pe care o folosesc eu este mai bună iar folosirea celeilalte este după mine o greşeală pentru că asigură pentru iernare o hrană mai puţin sănătoasă.
-În Stupăritul nou ediţia 1976 Hristea scria la pag. 270: "Să nu se facă greşeala ca hrana de necesitate de iarnă să aibă o aciditate mai mare. Cercetătorii au stabilit că o hrană prea acidulată se cristalizează în faguri în timpul iernii. De aceea este de preferat să fie uşor alcalină în jurul unui pH de 7,5."
Păţania colegului nostru căruia i-a cristalizat în faguri siropul 3:2 adică 1,5:1 dovedeşte că mierea provenită din sirop de zahăr cu aciditate prea mare cristalizează.
Nu mai sunt sigur dacă siropul de zahăr are pH-ul 6 deci acid, pentru că indicatorul meu este vechi. Ar fi bine dacă ar verifica vreun coleg. Dar adăugarea unui gram de sare de lămâie la kg de zahăr determină o aciditate mai mare de două ori decât o jumătate de gram. Sub acest aspect consider că reţeta pe care o aplic este mai bună. Are şi pH acid necesar pentru a preveni nosemoza. 
Din grabă am greşit confundând reţeta pentru sirop cu reţeta pentru placa de pus peste faguri care are cantităţi duble de zahăr şi probabil de sare de lămâie. Dar rămân la părerea că este o greşeală să aplicăm reţeta pentru sirop pe care am combătut-o când reţeta aplicată de mine asigură rezerve pentru iernare mai sănătoase. Valer Bodea

P.s. Enzima zaharaza care scindează molecula de zahăr în glucoză şi fructoză îşi continuă acţiunea şi după căpăcirea mierii sau a siropului care a fost prelucrat de albine.

Modificat de Valer70 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

Valer70 a scris:


-După reţeta folosită de mine cu 0,333 litri apă la kg de zahăr se obţine un sirop cu 25% apă. Pentru a-l căpăci albinele trebuie să elimine din sirop câteva procente de apă deci trebuie să-l prelucreze ocazie cu care introduc în sirop enzime care îi îmbunătăţesc calitatea. Eliminarea acestui surplus de apă nu este o problemă toamna. După reţeta pe care am contrazis-o se obţine un sirop cu 18% apă care nu beneficiază de o îmbunătăţire calitativă pentru că este aproape de căpăcire. Deci sub acest aspect reţeta pe care o folosesc eu este mai bună iar folosirea celeilalte este după mine o greşeală pentru că asigură pentru iernare o hrană mai puţin sănătoasă.
-În Stupăritul nou ediţia 1976 Hristea scria la pag. 270: "Să nu se facă greşeala ca hrana de necesitate de iarnă să aibă o aciditate mai mare. Cercetătorii au stabilit că o hrană prea acidulată se cristalizează în faguri în timpul iernii. De aceea este de preferat să fie uşor alcalină în jurul unui pH de 7,5."
Păţania colegului nostru căruia i-a cristalizat în faguri siropul 3:2 adică 1,5:1 dovedeşte că mierea provenită din sirop de zahăr cu aciditate prea mare cristalizează.
Nu mai sunt sigur dacă siropul de zahăr are pH-ul 6 deci acid, pentru că indicatorul meu este vechi. Ar fi bine dacă ar verifica vreun coleg. Dar adăugarea unui gram de sare de lămâie la kg de zahăr determină o aciditate mai mare de două ori decât o jumătate de gram. Sub acest aspect consider că reţeta pe care o aplic este mai bună. Are şi pH acid necesar pentru a preveni nosemoza. 
Din grabă am greşit confundând reţeta pentru sirop cu reţeta pentru placa de pus peste faguri care are cantităţi duble de zahăr şi probabil de sare de lămâie. Dar rămân la părerea că este o greşeală să aplicăm reţeta pentru sirop pe care am combătut-o când reţeta aplicată de mine asigură rezerve pentru iernare mai sănătoase. Valer Bodea

P.s. Enzima zaharaza care scindează molecula de zahăr în glucoză şi fructoză îşi continuă acţiunea şi după căpăcirea mierii sau a siropului care a fost prelucrat de albine.

Sa le luam pe rand:
Scrieti ca faceti un sirop 3/1 cu 25% apa.Adevarat.Despre ce fel de sirop este aceste vom mai vorbi.
Cu reteta pe care o contraziceti spuneti ca se obtine un sirop cu 18% apa  care dat la albine ...... Unde am afirmat eu asa ceva ?
  Am scris:
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece
Ori nu cititi complet, ori uitati ce cititi si trageti concluzii eronate.Orice sirop introdus in stup este nesanatos pentru albine.Mierea este alimentul lor.Asa ca afirmatia cu mai mult sau mai putin sanatos este ilogica.

Regret ca nu mai am cartea lui Hristea.Daca scrie acolo ce afirmati dvs este gresit.Daca este concluzia dvs nu mai comentez.Cum nu voi comenta aici concluzia pusa pentru patania colegului nostu.Sunt ilogice ambele.Voi raspunde in postarea urmatoare pentru colegul nostru.

In randurile urmatoare sunteti de-a dreptul apoteotic.Nu mai comentez decat doua afirmatii :
- o cantitate dubla de acid determina o aciditate de doua ori mai mare - aiurea domn Valer70 aciditatea variaza logaritmic
- enzima zahazaza care scindeaza molecula de zahar..... inca nu s-a inventat.Poate invertaza,poate alta.

Domn Valer70 - usor cu chimia si mai ales cu logica pe scari ca-i de belea 


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

SoriN22 a scris:

va salut , sunt incepator , am un singur roi , am facut hranirea de completare cu sirop concentratie 3/2   iar ieri la un control al stupului am constatat ca am celule cu "miere" zaharisita , ce pot face in acest scurt timp ramas sa mai pot remedia situatia ca sa pot scoate cu bine roiul din iarna

Colegule,
foarte multi useri printre care si eu ignora userii care nu au datele de username complete.Poate si din acest motiv nu ai primit un raspuns la primul post in care ai intrebat despre polen.
Te rog sa-l completezi.
Acum raspunsul pe care il astepti.Ai un roi,sa-ti traiasca si la multi stupi.
Greseli pe care le-ai facut cu hranirea de completare:
- ai hranit cu cantitati mari - la un roi trebuia 0,5litri la 2zile.Albinele nu au reusit sa inverteasca zaharoza si au pus in faguri solutie de zaharoza concentrata.La o temperatura mai mica decat cea la care a fost preparata aceasta a cristalizat.
- ai hranit cu sirop de zahar concentrat - trebuia sirop de zahar 1/1  pentru ca albinele sa-l poata inverti in timp.
- pentru invertirea a 10 kg de zahar se uzeaza si mor 3300 de albine (asta este din carti).Crezi ca asta mai trebuia la roiul micut pe care il ai?

Ce poti face:
Prepara un sirop de zahar invertit in concentratie de 2/1 si hraneste cu 1 litru la 2 zile.Albinele il vor depozita in jurul puietului si in timp il vor capaci.De la aceasta data puietul va fi in mod natural din ce in ce mai putin.
Prepara o solutie de apa (1 litru cu 2 grame de sare de lamaie) si toarna sistematic peste ramele cu sirop care are cristale.Albinele se vor apuca sa concentreze solutia si se mai poate recupera ceva.Poti sa si descapacesti daca ai sirop cristalizat si capacit.
O mare parte din zaharul cristalizat din celule va fi aruncat afara.
Consider ca pe langa rezervele pe care le ai in stup mai ai nevoie de 5-6 kg de zahar.
Daca hrana este concentrata pe 4 faguri ajungi la 15 martie cu el chiar daca stupul se afla la Joseni.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
1. Domnule Gică, nu am ştiut că este reţeta dumneavoastră dar ce am scris rămâne valabil la darea siropului ca atare, nediluat şi eu la aceasta m-am referit. Pentru că la hrănirea de completare este bine să nu-l mai diluăm. Nu este tot una dacă dau la completare 10 litri de sirop 3:1 sau dau siropul diluat. Diluarea provoacă activitate intensă pentru eliminarea surplusului mai mare de apă, timpul până la căpăcire este mai lung şi în toată această perioadă hoaţele sun atrase de forfotă iar familia, păcălită de sirop, crede că este cules în câmp şi slăbeşte vigilenţa la urdiniş pentru că atunci când există nectar în câmp furtişagul apare mai rar. Deci este preferabil ca timpul în care completăm rezervele să fie cât mai scurt. Nu puteţi aduce argumentul uzurii albinelor în sprijinul diluării siropului de completare pentru că albina care-l prelucrează oricum nu va ierna iar adăugarea a 150-200 de grame de miere la litrul de sirop îi uşurează munca, enzimele din miere continuând scindarea urmelor de zahăr şi după căpăcire. Dealtfel şi mierea şi înlocuitorii produşi industrial conţin un procent scăzut de zahăr neinvertit.
2. Greşiţi, afirmaţia cu mai mult sau mai puţin sănătos este foarte logică, nu ilogică. Nu numai la albine. Un pahar de vin după masă(chiar şi înainte) sau de pălincă de 52 de grade înainte de masă este sănătos. A consuma câteva pahare este mai puţin sănătos. Dar exagerarea poate duce la comă etilică şi unii au murit din această cauză.
3. În cartea lui Hristea aşa scrie, eu nu inventez citate. Şi se referă la rezultate ale cercetării. Nici eu nu-i dau credit total, prefer o aciditate uşoară ca măsură de prevenire a nosemozei.
4. Nu contează că aciditatea variază logaritmic, eu nu am scris un tratat de chimie, pe care între noi fie vorba am şi uitat-o şi pe aceea puţină pe care am ştiut-o. Dar o doză dublă de acid va avea efect mai puternic decât una simplă. Dumneavoastră mi-aţi imputat că prin fierberea prelungită(ceea ce nu este cazul la reţeta pe care o folosesc) creşte HMF până la dracu şi la tac-su. Greşiţi pentru că HMF se formează din hexoze mai ales la cald sub acţiunea unor acizi minerali puternici, aşa cum din pentoze se formează furfurol. Nu este cazul la sarea de lămâie care este un acid organic slab. Chiar dacă nu aţi greşi, tot greşiţi, vorba lui Hodiş! Pentru că timpul de fierbere la reţetele folosite de noi este cam acelaşi dar la dumneavoastră cantitatea de acid este dublă deci şi cantitatea de HMF care ar rezulta sub acţiunea acidului ar fi dublă pentru că în acest caz acidul formează o altă substanţă, nu mai este catalizator.
5. Scrieţi că:"enzima zaharaza care scindeaza molecula de zahar..... inca nu s-a inventat. Poate invertaza,poate alta."
Aici faceţi 2 greşeli. Nu trebuie inventată zaharaza pentru simplul motiv că există în natură de la începuturi, a inventat-o Dumnezeu de când există zaharoza care trebuia invertită pentru a putea fi folosită de organismele vii energia stocată în ea. A doua greşeală este că trataţi zaharaza şi invertaza ca pe 2 enzime diferite. Zaharază a fost denumită enzima care inverteşte molecula de zaharoză(zahăr) într-o moleculă de glucoză şi una de fructoză. Cu timpul s-a răspândit mai mult denumirea de invertază care arată ce acţiune îndeplineşte enzima dar presupun că sunt şi alte invertaze nu numai cea care se ocupă de zahăr aşa că eu am folosit denumirea mai veche care este mai plastică şi mai uşor de înţeles pentru colegii neiniţiaţi.
6. Dacă-mi permiteţi, nu mai monopolizaţi chimia, sigur sunt printre cititori mulţi mai pricepuţi la chimie decît mine şi poate mai informaţi decât dumneavoastră. Aşa că vă propun să lăsăm scările şi să fiţi de acord că pot să apară şi reţete mai bune şi persoane cu mai multe cunoştinţe decît noi. Deci trebuie să suportăm mai uşor părerile diferite de ale noastre. Pentru că fiecare poate folosi  reţeta care-i convine. Oricum ar fi, nimeni nu vă poate nega meritul de a fi adus la cunoştinţa tuturor posibilitatea invertirii zahărului. Iar faptul că există încă printre noi unii care se tem să invertească sau invertesc incorect dovedeşte că discuţiile pe această temă, chiar contradictorii, sunt benefice pentru toţi.
Valer Bodea


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

Valer70 a scris:

Iar faptul că există încă printre noi unii care se tem să invertească sau invertesc incorect dovedeşte că discuţiile pe această temă, chiar contradictorii, sunt benefice pentru toţi.Valer Bodea

Va felicit domnule.Intelepciunea vine cu varsta.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
SoriN22
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 9
Domnule Gica, ultimul post ce mi-l adresati e cel pe care il asteptam, mi-ati pus in fata ce am gresit si ce trebuie sa fac , pentru asta va multumesc ,  si dvs si domnilor Jenica67 si Valer70

pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Pitestene,
Poza de la avatar imi incanta ochii.Felicitari.Esti un domn. 


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
SoriN22
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 9
Aoleu... am uitat de  Sfantul spiridon si dumnealui ii multumesc ca mi-a sarit la inaitare la treaba cu scosul ramelor dupa diafragma
Si pe mine ma incanta domnu Gica faptul ca pot gasi in postarile dvs informatii benefice initierii in apicultura si ca ne sariti in ajutor cu raspunsuri la intrebarile noastre prostesti de incepatori in ale apiculturii

Modificat de SoriN22 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la