APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login
POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: surender_lady la Simpatie.ro
| Femeie 25 ani Arad cauta Barbat 26 - 47 ani |
|
EN
apicultor
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751
|
|
Am gasit ceva interesant; poate va foloseste.
Unul din procesele semi - industriale de producere a zaharului invertit(folosit de producatorii de inghetata):
Procesul Sommer
Incalziti 1 litru de apa pana la 82°C si adaugati la aceasta temperatura, usor, 2850 grame de zaharoza (zahar tos/normal) mestecand pentru a dizolva totul: temperatura va scadea. Cand siropul atinge di nou 82°C, nu mai incalziti si adaugati 3.1 ml de acid clorhidric la 40% ( greutate specifica 1.20), agitand puternic: veti nota o crestere a temperaturii de data aceasta. Dupa ce acidul a reactionat (ii trebuie cam 15 minute) raciti in mod rapid siropul pana la 60°C ( bagnomaria sau cu apa curenta). Adaugati 2.7 grame de bicarbonat de sodiu (pentru a neutraliza acidul in exces care nu a reactionat) si contiunati sa raciti. Acest proces ne va da circa 95% de invertire completa a zaharozei ( procent mai mare decat cel al multor 'zaharuri invertite' deja preparate. (tradus de pe)
Sursa:
|
|
pus acum 14 ani |
|
EN
apicultor
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751
|
|
O alta reteta:
Ingrediente: doua kg zahar alb, 900 ml apa (de izvor, eventual), doua lingurite acid citric sau tartric (sare de lamaie). Mod de preparare: Ingredientele se pun la fiert pe foc domol, intr-un vas emailat (preferabil nou), 10-12 minute. Cu o lingura de lemn noua se colecteaza tot timpul - ca la dulceata - spuma formata deasupra. Astfel se obtine un amestec de doua monozaharide (glucoza si fructoza) cu putere dubla de indulcire, comparativ cu "fratelei sau, zaharul obisnuit. Dupa racire, preparatul lichid se toarna in sticle.
Sursa: ?
|
|
pus acum 14 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
EN,ambele retete au hibe mari.Crede pe al batran.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 14 ani |
|
jimm
apicultor
Din: Targoviste
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 759
|
|
gica a scris:
EN,ambele retete au hibe mari.Crede pe al batran. |
Sa traiti nea' Gica, bine ati revenit
|
|
pus acum 14 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
jimm a scris:
Sa traiti nea' Gica, bine ati revenit |
Nu am fost nicaieri.Nu a mers forumul de o saptamana.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 14 ani |
|
Valer70
apicultor
Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
|
|
Cred că reţetele sunt bune dar pentru altceva, nu pentru albine. Invertirea zahărului cu acid clorhidric apoi neutralizarea acidului cu bicarbonat de sodiu are ca rezultat al reacţiei dintre ele sarea de bucătărie(clorura de sodiu). Urmarea-dezastru la iernare! Despre abundenţa de acid citric la a doua reţetă, ce să mai zic! O jumătate de gram la kg de zahăr este suficient pentru invertire, o linguriţă are vre-o 10 g deci aciditatea siropului invertit va fi de 20 de ori mai mare decât cea pe care am verificat-o noi prin iernare bună. Valer Bodea
|
|
pus acum 14 ani |
|
proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
|
|
Retzeta de zahar investit o gasitzi chiar pe pagina din limba germana de la ag**na shi poarta denumirea de Agenabon - pompoasa dealtfel shi care in traducere libera inseamna sirop din amidon de porumb - NON OMG ne asigura producatorul sau indulcitor alimentar DE70 salve
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
|
|
pus acum 14 ani |
|
costid
apicultor
Din: Caransebes
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 51
|
|
Reteta de invertire zahar (citita intr-o carte mai veche, nu-mi amintec care anume) 8 kg zahar, 2 l apa, 2 kg miere se agita acest amestec de cateva ori pe zi timp de vreo 10 zile, la temperatura camerei. dupa un timp tot zazarul fie trece in solutie, fie va fi hidrolizat la glucoza si fructoza. intr-un an am preparat acest sirop invertit, a pamas pe fundul bidonului cam 1 cm strat de zahar. problema e ca este un proces de durata, deci nu se preteaza pt cantitati mari dacat in cazul in care aveti un dispozitiv care sa va usureze procesul de amestecare .... avantaje; stiti ce fel de zahar ati folosit, ce fel de miere, nu fa contine acid citric.
|
|
pus acum 14 ani |
|
Valer70
apicultor
Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
|
|
Reţeta aparţine unui rus şi este dată de Hristea, cred că în Stupăritul nou. Am încercat-o şi eu în bidon de 25 de litri fără a amesteca dar ne iese părul prin căciulă până cînd se inverteşte aşa că am renunţat în favoarea invertirii cu sare de lămâie şi adăugarea a 150-2oo g miere la kg de zahăr. În alţi ani, anul acesta nu am extras nimic. Am intervenit pentru a preciza că o jumătate de gram de sare de lămâie la kg de zahăr asigură nu numai invertirea zahărului ci şi o aciditate apropiată de cea a mierii. Chiar şi la siropul neinvertit este recomandată sarea de lămâie(acidul citric) ori acidul acetic(oţetul) pentru a asigura pH-ul optim. Iar primăvara Hristea recomanda oţetul alimentar dat în sirop de trei ori, la trei zile, susţinând că măreşte suprafaţa de puiet. Eu nu am încercat. Valer Bodea
|
|
pus acum 14 ani |
|
EN
apicultor
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751
|
|
gica a scris:
EN,ambele retete au hibe mari.Crede pe al batran. |
Te cred, nea Gica!!! Dom'ne, d-aia este bun net-ul asta; uite cate experiente proprii aici, demne de luat in seama... Domnilor!! Eu de noua ani de cand ma ocup de apicultura, an mai dat dreaqu' ca asta n-am avut. Am folosit zaharul pentru hranirile de stimulare, dar sa ajung sa car la saci de zahar ca disperatu', nu credeam ca se poate intampa... Si iaca, este posibil, cand stihiile naturii isi spun cuvantul.
Modificat de EN (acum 14 ani)
|
|
pus acum 14 ani |
|
sfantul spiridon
apicultor
Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
|
|
nea gica, am facut reteta dumneata.... a iesit beton! multumesc! raman dator
30.2KB
|
|
pus acum 14 ani |
|
sfantul spiridon
apicultor
Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
|
|
|
pus acum 14 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
Sfinte,e buna dar da matale un telefon pe seara.Da are un mic 'dar'.Dar e buna. Hai sa te fac de ras putin. 1. De ce ai folosit oala de inox 2. De ce nu ai reglat focul cum trebuie. 3.Sunt bune,dar mai este loc.Produsul se numeste "Zahar candi invertit".Daca in afara de miere imi demonstrezi ca exista ceva mai bun la hranirile de salvare iti fac stoc pe 5 ani apoi ma sinucid.Lucru valabil pentru toti referitor la demonstratie. Uite ce am facut eu ultima data in 2008.Poti citi ziarul prin placi:
32.8KB
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 14 ani |
|
maximus
apicultor
Din: valcea taica...valcea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 53
|
|
sa traiesti nea gica!
dupa cum se vede, la s_spiridon e putin caramel.
ma 'ntereseaza care e procentul de invertire, daca e peste 50% , si ar fi bine sa pui si reteta cu tot cu "darurile".
_______________________________________
|
|
pus acum 14 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
La sfantul invertirea este de peste 100%.Ai dreptate.e putin caramelizat. La candi invertirea este de 100% daca zaharul este bun si de minin 98% la cel mai prost zahar.Ca restul este altceva decat zaharoza. La siropul de zahar invertit invertirea ajunge la 95%
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 14 ani |
|
CORNEL V.
apicultor
Din: Tg-Carbunesti:Gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 432
|
|
Ia vezi nea Gica cum a iesit.
Sa traiesti si mult si bine!
46.3KB
_______________________________________ Cornel 0733691021
|
|
pus acum 14 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
Mai baieti, Reteta este scrisa.Acum descantecele.Le-am mai scris dar nu ati luat seama la ele. 1.Folositi oale emailate sau oale cu fundul gros.Eventual puneti si o tabla subtire sub fundul oalei.Oala sa aiba 10 litri 2.Puneti un litru de apa la fiert.Cand apa incepe sa cante (sa paraie) incepeti sa puneti zaharul.E mai bine sa-l puneti pe rand.Puneti 1-2 kg,amestecati,asteptati sa se incalzeasca catre fierbere,puneti zahar din nou,amestecati,asteptati sa se incalzeasca,s.a.m.d.Dupa primele kg de zahar puneti sarea de lamaie si amestecati.Veti observa ca amestecul 'se taie' ca maioneza si se subtiaza.Continuati cu zaharul si cu amestecatul. 3. Atentie la foc.Daca focul este prea tare veti observa ca apare caramelizare pe peretii oalei.Daca focul este slab dureaza mai mult.Cand ati pus tot zaharul si amestecul ajunge catre 114 grade incepe procesul de invertitre.Aici trebuie mare atentie la foc ca sunt sanse sa se duca peste oala.Cand se termina invertirea totul e gata.Se lasa cam o ora. 4.In comert sunt niste pungi de diferite marimi la rola.Folia aceasta se moaie si incepe sa se intinda la 150 de grade,se topeste la 180 de grade.Eu torn in ele amestecul fierbinte pe la 100 de grade direct din oala,ochiometric sa fie 7-800 de grame,pun punga la masina de vidat,videz si apoi lipesc.Asa fierbinte o iau si o pun pe pardoseala.O punga are 5-7 mm grosime. 5.La 20 de grade placa este tare dar tinuta de o laterala se lasa.Catre zero grade se sparge ca geamul. 6.Dupa racirea completa le pun in cutii de carton stiva pe niste placi de placaj intr-un strat apoi alt placaj si alt strat. 7. Cand le pun la stupi le intep de 2-3 ori usor cu furculita.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 14 ani |
|
CORNEL V.
apicultor
Din: Tg-Carbunesti:Gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 432
|
|
Pentru prima data cand am facut reteta cred ca m-am descurcat binisor. Au fost niste chestii de finete pe care acum le-am invatat. Data viitoare nu mai dau gres.
_______________________________________ Cornel 0733691021
|
|
pus acum 14 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
Cornel,e putin mai bine ca la sfantul. Pentru inceput e foarte bine.De-ai sti ce minuni imi ieseau mie acum 30 de ani.Dar si zaharul era vai de el. A doua incercare va fi perfecta.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 14 ani |
|
jonny_it
apicultor
Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
|
|
gica a scris:
Mai baieti, Reteta este scrisa.Acum descantecele.Le-am mai scris dar nu ati luat seama la ele. 1.Folositi oale emailate sau oale cu fundul gros.Eventual puneti si o tabla subtire sub fundul oalei.Oala sa aiba 10 litri 2.Puneti un litru de apa la fiert.Cand apa incepe sa cante (sa paraie) incepeti sa puneti zaharul.E mai bine sa-l puneti pe rand.Puneti 1-2 kg,amestecati,asteptati sa se incalzeasca catre fierbere,puneti zahar din nou,amestecati,asteptati sa se incalzeasca,s.a.m.d.Dupa primele kg de zahar puneti sarea de lamaie si amestecati.Veti observa ca amestecul 'se taie' ca maioneza si se subtiaza.Continuati cu zaharul si cu amestecatul. 3. Atentie la foc.Daca focul este prea tare veti observa ca apare caramelizare pe peretii oalei.Daca focul este slab dureaza mai mult.Cand ati pus tot zaharul si amestecul ajunge catre 114 grade incepe procesul de invertitre.Aici trebuie mare atentie la foc ca sunt sanse sa se duca peste oala.Cand se termina invertirea totul e gata.Se lasa cam o ora. 4.In comert sunt niste pungi de diferite marimi la rola.Folia aceasta se moaie si incepe sa se intinda la 150 de grade,se topeste la 180 de grade.Eu torn in ele amestecul fierbinte pe la 100 de grade direct din oala,ochiometric sa fie 7-800 de grame,pun punga la masina de vidat,videz si apoi lipesc.Asa fierbinte o iau si o pun pe pardoseala.O punga are 5-7 mm grosime. 5.La 20 de grade placa este tare dar tinuta de o laterala se lasa.Catre zero grade se sparge ca geamul. 6.Dupa racirea completa le pun in cutii de carton stiva pe niste placi de placaj intr-un strat apoi alt placaj si alt strat. 7. Cand le pun la stupi le intep de 2-3 ori usor cu furculita. |
Nea Gica esti mare om! Ai repetat reteta pentru tot *****u de cel putin 10 ori, de am memorat-o si eu
_______________________________________ Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.
|
|
pus acum 14 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
Ai dreptate dom'le,a fost ultima data. Si eu citesc lucruri inutile pe forum.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 14 ani |
|
sfantul spiridon
apicultor
Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
|
|
nea gica, nu m-a lasat rautatea de inima si spre final, adica pe la 60 de grade ale compozitiei am pus si niste protofil eu cred ca de aceea e caramea seamana cu stapanul ai facut mata o poza cu mine si de vazut nu am vazut-o caramel eram...si sunt caramel...adecale, de zahar, bre!
|
|
pus acum 14 ani |
|
jonny_it
apicultor
Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
|
|
gica a scris:
Ai dreptate dom'le,a fost ultima data. Si eu citesc lucruri inutile pe forum. |
Nu am zis ca e inutil, am zis doar ca ai avut rabdarea sa scrii de atatea ori.
_______________________________________ Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.
|
|
pus acum 14 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
sfantul spiridon a scris:
nea gica, nu m-a lasat rautatea de inima si spre final, adica pe la 60 de grade ale compozitiei am pus si niste protofil |
Sper ca nu din reteta prezentata pe forum.Are o mare greseala.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 14 ani |
|
sfantul spiridon
apicultor
Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
|
|
am pus si si da' ce greseala are, ca eu o luasem de buna in privinta uleiurilor volatile stiu ca cea de pe forum nu are gradatia alcoolului corespunzatoare, da' credeam ca asta e tot ba mai mult decat atat, pregatisem deja "protofil de primavara" si "protofil de vara" pe baza celor spicuite ici colea
Modificat de sfantul spiridon (acum 14 ani)
|
|
pus acum 14 ani |
|
sfantul spiridon
apicultor
Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
|
|
|
pus acum 14 ani |
|
dumitriu
apicultor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 606
|
|
proapis13 a scris:
Retzeta de zahar investit o gasitzi chiar pe pagina din limba germana de la ag**na shi poarta denumirea de Agenabon - pompoasa dealtfel shi care in traducere libera inseamna sirop din amidon de porumb - NON OMG ne asigura producatorul sau indulcitor alimentar DE70 salve |
Agenabon nu este zahar invertit, ci sirop din porumb
_______________________________________ ag**na Romania S.A. 0731-000.027
|
|
pus acum 13 ani |
|
Dila Daniel
Moderator
Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
|
|
Valer70 a scris:
Ştim cu toţii că prelucrarea zahărului uzează albinele. De aceea se recomandă ca hrănirile de complectare să se facă înainte de eclozarea albinei care va ierna. Dar siropul depozitat în faguri, chiar căpăcit, nu este invertit 100% deci tot va uza întrucâtva albina de iernare. Turtele şi zahărul candi o vor uza şi mai mult şi familia va slăbi tocmai la ieşirea din iarnă, când ar trebui să crească puiet cât mai mult. Din impas putem ieşi prin invertirea siropului de zahăr cu sare de lămâie. Gică a adus la cunoştinţa forumului invertirea zahărului cu 1 gram de sare de lămâie la kg de zahăr şi a dat şi reţeta pentru plăci de zahăr candi. Reţeta a luat-o din literatură şi a dat rezultate bune. A dat şi reţeta pentru prepererea zahărului candi şi reţetele lui au ajutat mulţi stupari să iasă din impas. Spre deosebire de Gică eu procedez mai nuanţat: -Pentru hrănirile de completare şi de stimulare am făcut sirop 3:1 pe care l-am invertit doar cu 0,5 grame de sare de lămâie la kilogramul de zahăr, pe considerentul că Liviu Pădurean, coautor cu Hristea la A.B.C. Apicol, a recomandat o jumătate de gram pentru invertire, deşi el s-a referit la sirop cu zahăr dizolvat, fără fierbere. Având în vedere că atunci când completăm rezervele ori stimulăm există şi un aport de nectar din natură(altfel am provoca furtişag) şi că invertim prin fierbere care stimulează invertirea, eu sunt mulţumit cu această reţetă pentru că siropul căpăcit ajunge la ph-ul mierii. Siropul are 25% apă, ca mierea de salcâm extrasă pe timp ploios. Albinele trebuie să evapore cam 80 de grame de apă la kg de "miere" deci nu atrag furtişagul. -Spre deosebire de Gică eu sunt inamicul plăcii de candi pentru că la consumul ei rezultă multe cristale de zahăr pe fundul stupului. Albinele o consumă lent şi dacă nu mai au rezerve pot muri cu placa de candi sau cu turta deasupra. Turta are şi dezavantajul că uzează mult albinele. Nu mă refer la turta proteică. De aceea când aş mai fi nevoit să hrănesc albinele iarna aş proceda aşa cum am procedat şi în acest an: la prima administrare(5 decembrie) am dat în pungi sirop 4:1 invertit cu 1 gram de sare de lămâie la kg de zahăr. Acesta are consistenţa unei mieri cu 20% apă şi albinele sunt atrase de el pentru că îl iau uşor. Am pus 1 gram de sare de lămâie ca mijloc de prevenire a nosemozei deşi este inutil întrucât sunt cercetători care au constatat că ph-ul hranei nu are rol în declanşarea bolii. La a doua şi hrănire(din 2 în 2 săptămâni) am dat sirop 5:1 invertit cu un gram de sare de lămâie la kg de zahăr. Acesta are 16,666...% apă, ca o miere bine maturată. De acum înainte trec la sirop 3:1 pentru că albinele care caută apă chiar la 6-8 grade arată că au puţin puiet. Până cînd încep să iasă în câmp îl invertesc cu 1 gram de sare de lămâie la kg apoi trec la 0,5 grame. Vă doresc să nu ajungeţi să faceţi hrănire de completare în iarnă. Eu am făcut-o de nevoie în 1971 şi din precauţie acum. Postez ce a rămas din siropul 5:1, invertit. Pentru ce să dau candi sau pastă când siropul se consumă mai uşor din pungă şi nu uzează albinele? Valer Bodea |
_______________________________________ Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta! Cu stima D.D.
|
|
pus acum 13 ani |
|
Valer70
apicultor
Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
|
|
Sirop 5:1 invertit în decembrie 2010 cu 1 g la kg. Valer Bodea
28.5KB
Modificat de Valer70 (acum 13 ani)
|
|
pus acum 13 ani |
|
Valer70
apicultor
Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
|
|
Sirop 4:1 invertit în 5 decembrie 2010 cu 1 g la kg.
40.7KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Valer70
apicultor
Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
|
|
Sirop 3:1 invertit cu o jumătate de gram de sare de lămâie la kg de zahăr, dat în toamnă pentru completarea rezervelor.
23.2KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
Valer70
apicultor
Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
|
|
Am uitat să menţionez aşa că îi sfătuiesc pe cei care care nu au familiile împachetate să nu se bazeze pe luarea siropului, turtei, plăcii de candi, dacă familia nu este puternică!
|
|
pus acum 13 ani |
|
Valer70
apicultor
Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1833
|
|
Domnule Dilă Daniel, aţi greşit când mi-aţi desfiinţat topicul "Zahărul invertit" şi mi-aţi mutat aici postarea de deschidere a lui. Acest topic "Reţeta de zahăr invertit" este îngust, doar despre invertirea zahărului în timp ce eu scriam despre lucruri noi ca: -darea siropului invertit în pungi puse deasupra ghemului de iernare, în timp ce toate cărţile şi forumiştii recomandă turtă sau candi. -prepararea siropului 4:1 şi 5:1, procedeu interzis de tratatele de apicultură care recomandă concentraţii de 1, 1,5 sau cel mult 2 kg de zahăr la litrul de apă; -administrarea siropului 3:1 invertit cu 0,5 g de sare de lămâie la kg de zahăr, nediluat, la hrănirile de completare; -administrarea siropului 4:1 şi apoi 5:1, invertit cu 1 g la kg, nediluat, la hrănirile de necesitate din iarnă; -folosirea siropului 3:1 pentru hrănirile de necesitate, după efectuarea zborului de curăţire din ianuarie-februarie. Aceste procedee sunt off topic aici unde le-aţi mutat dumneavoastră, pentru că nu se referă doar la reţetă sau nu au legătură cu ea. Iar pentru că nu sunt descrise în cărţile de apicultură, aşa cum a scris şi Gică, meritau un topic separat pentru a putea fi analizate mai uşor de cei interesaţi. Mai ales că pe forum avem pentru subiecte mai puţin interesante şi mai cunoscute, multe variaţiuni pe aceeaşi temă. La unele titlul topicului este acelaşi, diferă doar autorul. Sau tocmai autorul a fost problema dumneavoastră? Valer Bodea
Modificat de Valer70 (acum 13 ani)
|
|
pus acum 13 ani |
|
clncatalin
apicultor
Din: Bailesti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 15
|
|
Vreau sa multumesc si eu domnului Romanescu pentru reteta de candi invertit. Am facut si eu azi cu ceai de plante medicinale. Azi au avut zbor bun de curatire. Maine le pun placile.
45.1KB
Modificat de clncatalin (acum 13 ani)
|
|
pus acum 13 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
Oltene,lasa multumirile ca te iau la ture. Asta vara ce-ai pazit ? Nu mai suntem pe timpul lui 'celalalt' cand se dadea zaharul in noiembrie-decembrie pentru mierea predata in vara. Stupul nu-i butoi cu varza sa umbli la el si cand te doare capul si cand nu te doare. Vara se stupareste,iarna se odihneste.Daca nu ai rame sau stupi de facut si ai bani du-te la munte sau la mare in Egipt. Nu te supara pe mine,uite accept multumirile dar sa nu mai faci din astea.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 13 ani |
|
softim
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 158
|
|
gica a scris:
sfantul spiridon a scris:
nea gica, nu m-a lasat rautatea de inima si spre final, adica pe la 60 de grade ale compozitiei am pus si niste protofil |
Sper ca nu din reteta prezentata pe forum.Are o mare greseala. |
Puteti sa ne spuneti care e rezolvarea greselii? Multumim (sotia mea a preparat vreo 10 litri acum vreo 2 zile )
|
|
pus acum 13 ani |
|
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
|
|
La mine a reusit. Am pus 2,2 litri de apa, 8 gr sare de lamaie si 9 kile de zahar. Am pus prima data doar 2 litri de apa si cand a fost gata dupa proba la rece am mai pus 200 ml de apa. Nu am vrut sa fie prea gros amestecul. In final am turnat amestecul si peste2 kile de miere de salcam in galeata cu robinet. De acolo a fost doar o joaca.
|
|
pus acum 13 ani |
|
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
|
|
Am uitat sa pus si dovada
28.6KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
|
|
Vreau sa spun ca am avut rabdare si am folosit o oala de inox, Zepter. Cu ea nu da pe afara, fierbe foarte bine.
31.7KB
|
|
pus acum 13 ani |
|
jenica67
apicultor
Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
|
|
Domnul balasbebe, de ce nu le-ati facut plate, sa intre intre rame si capac, sau podisor ce aveti ?
_______________________________________ Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?
|
|
pus acum 13 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
clncatalin a scris:
Nu am de ce sa ma supar. Merit sa fiu luat la "turte". 2010 a fost primul an cand am avut stupi (5 la numar)si acum prima iarna cu ei. |
Acum asta este.Sa speram ca vezi cum zboara albina din ei la primavara si la iarna urmatoare sa nu mai repeti.Ia gandeste,cand vei avea 200 tot cu placi din astea te tii la ei?
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 13 ani |
|
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
|
|
jenica67 a scris:
Domnul balasbebe, de ce nu le-ati facut plate, sa intre intre rame si capac, sau podisor ce aveti ? |
Am niste hranitoare deasupra cuibului. eu le pun acolo, sparg punga si intra albinele sa linga. Astfel nu se rup pungile. La cele mai multe am pus si turte dar nu stiu daca au intrat albinele.Azi am vrut sa le vad dar nu a fost prea cald. Doar 8 grade si cam prea rece.
|
|
pus acum 13 ani |
|
katilinus
apicultor
Din: Iasi
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 83
|
|
ma puteti ajuta si pe mine va rog? cam cat dureaza tot procesul? dar din momentul in care am pus ultimul kg de zahar pana opresc focul? eu am gafat-o azi sigur. am pus 0.5 litri apa, 5 kg zahar, 8gr sare lamaie, si am lasat focul destul de mare. a inceput sa se caramelizeze, s-a facut maro si chiar daca am dat focul la mic, mi s-a parut ca fumul din bucatarie creste, si am inchis. spuma facea in timp ce fierbea, dar nu crestea ca la lapte... ce sa fac?
_______________________________________ "Being a Christan is less about cautiously avoiding sin than about courageously and actively doing God's will." — Dietrich Bonhoeffer
|
|
pus acum 13 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
am raspuns pe MP. Ai gresit,cred ca ai pus tot zaharul deodata.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 13 ani |
|
proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
|
|
Daca dupa ce pui ultimul kg de zahar mai amesteci 5 min iasa mai inchis la culoare salve
43.7KB
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
|
|
pus acum 13 ani |
|
proapis13
apicultor
Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
|
|
Daca dupa ce pui ultimul kg de zahar iei de pe foc shi amesteci pana se topeshte iasa asha salve
30.6KB
_______________________________________ activitate la urdinish shi miere in cat
|
|
pus acum 13 ani |
|
mechenici
apicultor
Din: ORSOVA-MEHEDINTI
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 125
|
|
Salut.Zaharul mai ars nu afecteaza cu nimic albinele?Eu folosesc f mult ceai de zahar ars shi cind mai uit de elpe foc nu prea imi place gustul
_______________________________________ M@cd
|
|
pus acum 13 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
Zaharul incepe sa se caramelizeze pe la 170 de grade.Ai pus tot zaharul la inceput si din cauza asta a iesit asa cum a iesit.Singura problema este ca a crescut HMF-ul la ce ai obtinut.Dar pana la a deveni toxic pentru albine mai este mult.Pune-l deoparte si lasa-l pana la primavara cand il faci sirop si il dai la albine in amestec cu alt sirop bun. Refa dupa reteta care ti-am trimis-o si vei vedea ca iese bine. Acum esti expert.Tot patitu-i priceput cum am mai zis-o de multe ori. Succes.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 13 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
katilinus a scris:
nah... invatatul are costurile lui. ieri noapte am facut sirop (si prin asta se poate citi ziarul ), azi candi ars, acum as mai face o incercare dar am ramas fara zare de lamaie... asta e, ... ramane pe maine. multumesc inca o data |
Omuleeeeee,nu asta-i solutia.Fa completari in luna august si la anu pe timpul asta stupii tai sa arate asa:
50.9KB
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 13 ani |
|
katilinus
apicultor
Din: Iasi
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 83
|
|
da nenea gica, stiu. numai ca eu stupii i-am primit/luat la inceput de iarna... 2 sunt la vechiul proprietar si abia in primavara ii iau, pana atunci sunt responsabilitatea lui (asa am convenit cu el), ceilalti 2 sunt de la bunica si ... nu ma intrebati ce-o facut in toamna... o sa fac tot posibilul ca sa nu mai ajung in situatia asta.. multumesc de urecheala
_______________________________________ "Being a Christan is less about cautiously avoiding sin than about courageously and actively doing God's will." — Dietrich Bonhoeffer
|
|
pus acum 13 ani |
|
cosmin_55
apicultor
Din: Arad
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 25
|
|
dl gica
de ce nu se foloseste oala din inox la preparatul zaharului invertit?
eu folosesc o oada din inox la preparatul turtelor candi si nu am vazut diferente fata de o oala smaltuita.
_______________________________________
|
|
pus acum 13 ani |
|
gica
Moderator
Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
|
|
Daca pui apa,astepti pana este aproape de fiert apoi pui sarea de lamaie apoi zaharul cate 1 kg,amesteci bine,astepti pana este aproape de fiert apoi alt zahar s.a.m.d. nu apar diferente. Daca pui tot zaharul si esti lenes la mestecat, zaharul care vine in contact cu fundul si peretii oalei se caramelizeaza putin la oala de inox pentru ca are peretii si fundul mai subtiri.La oala emailata caramelizarea are loc mult mai putin. Asta e tot.
_______________________________________ Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce.
|
|
pus acum 13 ani |
|
cosmin_55
apicultor
Din: Arad
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 25
|
|
vă multumesc
_______________________________________
|
|
pus acum 13 ani |
|