APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
BrianaS pe Simpatie
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
26 - 57 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / schimbarea matci  
Autor
Mesaj Pagini: 1
mihaistuparu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84
cum se schimba matca batrana cu una tanara, dupa mai bine de zece ani de practica tot nu cunosc tehnici bune. va multumesc.

pus acum 14 ani
   
silviutlro
apicultor

Din: Tulcea
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 243
Salut!
Normal, la schimbarea unei matci trebuie sa ai in vedere aspectul urmator: matca noua sa aiba calitati apropiate de cea veche (in special ponta). Un batranel haios care are stupii cu mine procedeaza astfel:
1. extrage sau omoara matca veche;
2. dupa doua zile cauta eventualele botce si le distruge
3. da cu un spray in lada
4. introduce matca noua protejata in colivie dreptunghiulara
5. dupa alte doua-trei zile verifica de botce si distruge
6. ridica un colt al coliviei iar peste spatiul gol ramas pune putina ceara perforata ptr. ca albina sa o elibereze
Din cate am vazut eu, pana acum nu a avut probleme. Chestia asta o face toamna in special cand le are la balta.


_______________________________________
Cu RESPECT!
         _____________
          0740301105

pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Doua lucruri trebuie avute in vedere.
Schimbarea matcii sa se faca in perioada culesului ori stimului.
Intre extragerea matci batrane si introdsucerea celei noi in cusca, sa treaca cateva ore.
In perioada salcamului ori a altui cules masiv matca va fi aceptata mult mai usor.Cu cat e schimbata mai tarziu inspre toamna cu atat cresc riscurile.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 5534
cum fac eu.....omor matca veche...imediat bag colivia cu matca shi albinele insotzitoare...sus deasupra cuibului intre rame...... fara sa  deschid portitza ..deci nu intra albina la  fondant... azi fac asta...poimaine seara...ma uit la fiecare rama in parte shi stric orice tentativa de ashi lua in crestere din larve proprii...dar sa nu scape vreuna........inchid....pun colivia tot unde a fost...iar poimaine seara iar stric..... in perioada asta stimulez in fiecare seara..o litra...o jumate...cat am chef........iarashi poimaine stric ce a mai pornit...,,SA NU CUMVA SA SCAPE VREUNA"

DUPA CE AM STRICAT A TREIA OARA...DESFAC USHITZA...NU RAU S-O RUP...CA O MAI REFOLOSESC SI ALTA DATA...O DAU INTR-O PARTE SA POATA INTRA ALBINA SHI IESHI MATCA

stimulez....shi peste trei patru zile ma uit....de cate ori stimulezi nu face zgomot...si sa nu incerce alte albine sau viespi sa intre peste familie pe deasupra....nu pierd matci la introducere...mai ales cand dau bani pe ele...400.000....20 EU...50 EU...acu trebui sa vina de la maximus patru bucati...azi!!

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Pentru incepatori,
prinedti matca batrana si puneti-o in cusca cu albine insotitoare.
Daca nu reusiti acceptarea matcii tinere mai aveti o sansa.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
mihaistuparu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84
va multumesc pentru sfaturi.

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Eu o omor seara spre ex si dimineata introduc matca fecundata  in cusca cu albinele insotitoare. Matca ucisa ramane peste noapte pe leatul de sus al unei rame, in cuib. Ele elibereaza matca cea noua fara batai de cap.

Uite si un film:





pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

mihaistuparu a scris:

cum se schimba matca batrana cu una tanara, dupa mai bine de zece ani de practica tot nu cunosc tehnici bune. va multumesc.


Andrei, video tau se refera la unificari fam. slabe, nu schimbare matca batrana.

Schimbarea cu succes a matcii batrane nu se realizeaza in 48 de ore, ci dureaza de obicei mai mult (vezi janese), pentru ca tot timpul albinele se simt tentate sa-si creasca una proprie din larvele disponibile. Cel mai indicata este colivia capac, s-a mai scris despre asta. Schimbarea are mai mult succes daca este efectuata in martie sau august-septembrie, in sezon in nici un caz. Cu cat e cantitate mai mica de puiet in stupi, cu atat mai bine... Lipsa lui e si mai buna.

Daca nu se foloseste colivia capac, trebuie respectate cateva principii:

- imobilizarea matcii in colivie (fie si cea de transport) pentru minimum 48 de ore in preajma albinelor. Ele trebuie sa aiba acces in imediata apropiere, fara insa a o putea vatama (apuca de un piciorus, aripa, etc.). E recomandabil sa fie inlocuite albinele insostitoare ale noii matci cu cateva foarte tinere din stupul respectiv.
- la eliberare, se urmareste intai ca albinele sa nu apuce cu mandibulele parti ale custii, ci sa se plimbe in preajma ei relativ normal. Se verifica ramele cu larve, iar daca nu au fost incepute botci, se poate da acces albinelor stupului spre serbet. Sau efectiv se deschide colivia cu iesirea inspre fagur si se urmareste 5 min. reactia albinelor pe langa care trece regina.
- lipsa larvelor, a oualor usureaza acceptarea. Daca e vreo colonie mai naravasa, e de manopera, ori se ridica fagurii ce contin larve si oua, ori se asteapta pana cand albinele nu mai pot sa traga botci.

Riscul exista, totusi, lasat la intamplare, rata de succes cred ca e 70-80%. Pentru 100% se cere insa mai multa atentie si rabdare. Decat sa riscati, mai bine faceti un roi pe vatra din 1-2 rame puiet capacit si doua de miere, cu albina acoperitoare, peste care mai scuturati 2 rame de albina, fiindca 60-70% din albine revin in stupii initiali. Colivia se pune fara a mai scoate albinele insotitoare. Ar trebui sa aveti 100%. Daca nu, ramane varianta roiului cu albina tanara, aplicabila si la matci neimperecheate.

In toamna se poate face unificarea cu colonia cu regina batrana prin metoda ziarului.

PS: daca mai e buna, pastrati intr-o colivie si batrana. In caz de nereusita...



pus acum 14 ani
   
Mishu05
apicultor

Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
In aceste zile sunt in situatia dificila descrisa de Janese mai sus. Am luat matci de la Valter si de la Maximus , le-am adus la stupina si le-am introdus direct. Adica am scos matca batrana si am pus-o intr-un nucleu impreuna cu o rama de albina ( scuturata).
Asta a fost prima greseala, trebuia sa fac un mic roi cu matca batrana + 1-2 rame de puiet + 1 rama de puat. In acest fel in urmatoarele 2-3 saptamani mai recoltam de la ea niste albina, fie sub forma de zburatoare fie sub forma de rame cu puiet. Inclusiv puteam sa o ajut cu inca 1-2 rame de puiet si sa fac un mic experiment, sa o iernez asa pe 4-5 rame maxim.
A doua greseala a fost metoda de introducere, prea brutala. Un stup normal ( iar acum am in medie 7 rame de puiet + albina full, zici ca e luna mai) nu accepta asa usor o schimbare de matca. Culesul este unul mic spre mediu, abundenta de polen, ponta era la maxim.
In acest moment consider ca metoda cu cele mai mari sanse de reusita ( dar si cu multa munca) ar fi:
1. se iau TOATE ramele cu puiet din stup, inclusiv matca si se formeaza un roi. Ca e pe 5-6-7 rame, nu conteaza, o parte din albina se va intoarce la colonia de baza
2. se introduce matca tanara , in colivie, intre rame. Toata albina culegatoare se va afla intr-o situatie extrem de grava, fara oua, fara puiet, fara matca. Cred ( repet, cred) ca in maxim 2-3 zile o accepta cu bratele deschise, nu au cum sa faca prea multe figuri in conditiile astea.
3. Daca vrem sa desfiintam acel roi temporar, cu matca veche in urmatoarele zile dupa ce matca noua si-a inceput ponta adaugam usor-usor rame cu puiet+albina intr-un ritm de 1-2/zi la un interval de 1-2-3 zile . In acest fel "reunim" stupul si cand in roiul temporar a mai ramas doar matca batrana si 1-2 rame de albina, o omoram si unificam total.

Ideea de baza e ca matca ( tanara sau batrana, nu conteaza) sa se afle in mijlocul unui contingent de albine care sa o considera matca lor, sa ii imprastie feromonii prin tot stupul , sa o apere de eventuale intruse, sa o hraneasca, etc. Contingentul asta de albine trebuie sa fie majoritar numeric in cutia respectiva sau macar sa fie "bastinas" sa simta ca aia este casa lor , ca nu sunt straine.

De exemplu acum refac ceea ce am stricat acum cateva zile cand am format nuclei cu fostele matci ( in ideea ca vor creste micile rame din nuclei pana cand am gata o serie de botci si voi avea albina acolo).
Asa ca acum , un pic tardiv am format din nucleii de imperechere roiuri pe 1 rama albina la care am adaugat 1 rama cu puiet capacit + albina din familiile de baza. Le-am asezat la 10-15cm  de rama cu matca+albinele ei si astept cu infrigurare sa vad daca pana maine o ucid sau nu. Asta ar fi teoretic pasul cel mai greu, daca ajung sa am in roisori 2 rame de albina din care una cu puiet+matca , urmatoarele miscari de acest fel, adica adaugarea de rame cu puiet capacit + albina ar trebui sa fie mai usoare, teritoriul e deja asigurat.
Ce am scris mai sus face parte din experienta mea din ultimele zile cand am facut prostiile descrise. Nu garantez ca functioneaza, insa sper sa ies cu bine si cu matcile acceptate si cu matcile vechi in niste roisori pe 5-6 rame de albina.


_______________________________________
Poze apicole si nu numai:

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Metoda cu colivia-capac, aplicata cum trebuie, este cea mai sigura si simpla metoda.

La roi nu este necesara...



pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
''cum se schimba matca batrana cu una tanara, dupa mai bine de zece ani de practica tot nu cunosc tehnici bune. va multumesc.''

Persevereaza inca zece ani si poate reusesti sa fii mihaistuparu.


O metoda pe care o foloseste ''mosu'':
-introduc matca batrana in colivie cu tot tipicul, hrana, albina insotitoare, zavor pus;
-introduc matca tanara din micronucleu ca si la babeta;
Operatiunile se desfasoara seara, mai bine zis in aceasi seara.
In seara urmatoare fac rocada si scot zavoarele.
Matca este mai usor acceptata seara, daca este dispusa fix in locul unde a fost precedenta matca, respectiv deasupra cuibului intre ramele cu puiet, daca ai dam un sprit de sirop pe rame cu putin protofil, daca conditiile de mediu sunt favorabile...

Sunt situatii ideale cand poti sa o bagi pe urdinis...totul e sa stai langa ei si sa prinzi momentul propice.


Metoda lu' janese e sigura dar si singura...

Modificat de valter (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

valter a scris:

Sunt situatii ideale cand poti sa o bagi pe urdinis...totul e sa stai langa ei si sa prinzi momentul propice.


Valter, invata-ne cum putem schimba matca batrana cu una tanara pe... urdinis?

Aici discutam de "re-reginarea" unei familii...



pus acum 14 ani
   
mihaistuparu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84
stupar sunt dar nu pot sa spun ca le stiu pe toate. multumesc pentru raspunsurile primite domnilor apicultori.  domnule Valter cu matca bagata pe urdinis poate ne spui si noua cum procedati, tare curiosi mai suntem

pus acum 14 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Eu am schimbat o matca pe urdinis fara sa vreau. Adica am vrut sa schimb matca intr-un stup, am eliberat-o, a mers un pic pe partea superioara a ramelor, si-a luat zborul, iar peste o saptamana am gasit-o instalata in stupul de langa unde si ouase doua rame . Din pacate daca as fi putut observa si nota toate conditiile care au dus la aceasta schimbare prin urdinis probabil ca as fi fost cel mai tare din parcare. Ma consolez cu gandul ca mai am suficient timp sa mai fac experiente.

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Nu vreau sa raspund eu in locul lui Valter, insa folosesc urmatoarea "metoda" prin urdinis.
Omor matca batrana dimineata sau seara. Faptul de-a lasa cadavrul acesteia deasupra ramelor in cuib, creeaza o stare de panica teribila. Dupa un timp, in general 1-2 ore familia scoate matca afara si se instaleaza starea de panica(alearga la urdinis, plang). Atunci am constatat un moment ideal.
Se poate pune matca si in cusca la urdinis, albinele o sa inceapa sa linga cusca si implicit matca(daca ungem cusca cu miere). Atunci se poate elibera matca care automat intra in noua casa.
Asa am facut , n-am avut pierderi decat la matcile negre care nu prea accepta alte maicute.
Insa inca o data, am observat astea dupa ce matca a fost ucisa si lasata pe leatul de sus in cuib. Exercitiul de a venera cadavrul matcii instaleaza o stare de orfanizare/panica teribila.

Modificat de andrei_calinescu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 1186
Cand ai matci de valoare pe care ai dat bani buni, si vrei sa inlocuiesti niste babe, cel mai sigur eu scot tot puietul din acea familie (oricum daca-i baba de schimbat nu are prea mult ca altfel nu am inlocui-o) impreuna cu matca batrana, cum a spus si Mishu05, apoi dupa ce accepta matca, il dau inapoi. Metoda greoaie dar daca ai matci valoroase de introdus, merita efortul. Fara puiet, se reduce timpul lui janese de cca 7 zile-cam mult zic eu (matca ar putea sa nu mai oua)- in care tinem amarata de matca atatea zile in cusca, cam la jumatate (3 zile).
Mai departe cu cea batrana fac ca si Mishu05, un nucleu pe 2 rame, vazandu-se in noua situatie, baba da maximum pe ultima suta de metri, ajutata si cu siropel, si o omor abia in octombrie, cand unesc albina din nucleu cu un roi. astfel mai castig 2 rame tzapene cu albina de pe urma batranei.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
albinateob
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 121
Cum procedez eu atunci cand doresc sa inlocuiesc o matca necorespunzatoare: 

- Caut matca stupului si o pun in cusca intre rame sau deasupra ramelor.
- Dupa minim 5 minute vin cu noua matca pusa in colivia de transport cu albina insotitoare si o plasez exact in locul celei vechi, avand montat capacelul de ceara in vederea eliberarii.
- Dupa 7 zile controlez acceptarea si ridic cusca.

In majoritatea cazurilor acceptarea a fost reusita. In cazul in care matca a fost tinuta in cusca mai mult de cateva ore, recomand a se pune capacelul abia a doua zi dupa un prealabil control si distrugerea eventualelor botci.


_______________________________________
daruind vei dobandi

pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
practica cineva schimbatul matcii inainte de salcam?

pentru prevenirea roirii?


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Dl. Radut de unde-o scosasi nene asta cu re-reginare?
''Aici discutam de "re-reginarea" unei familii...''


Subiectul topicului se refera la schimbarea unei matci batrane, neconforme sau nedorite cu una tanara.
Cautam in ''Practica si initiere in apicultura'' editia 1989 si gasim ...n metode.
Nicairi in literatura de specialitate nu regasim sintagma re-reginare.

Referitor la introducerea matcii direct prin urdinis:
-factori favorizanti: conditii meteo ideale; cules de mare intensitate(salcam, amorfa, chiar si floarea soarelui- pe final de cules) xcare asigura minim 4-5 kg/zi, constant cateva zile;disponibilitate matca tanara din propria stupina, eventual dintr-o stupina f apropiata(matca se introduce la 1-2 ore dupa suprimarea celei nedorite); stupii sa nu fi fost extrasi anterior(trei-patru zile)...nu se foloseste afumatorul nici la indepartarea matcii necorespunzatoare si introducerea matcii inlocuitoare...
-conditia esentiala este sa sezi langa stupi, sa  pandesti momentul oportun... momentul se creaza de catre natura si observatia continua a culesului...seralistii pot avea suficiente esecuri la introducerea matcilor prin urdinis.

Modificat de valter (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Suna mai ciudat, imi suna inclusiv mie, dar cred ca mesajul in sine s-a prins.

"Re-reginare" = forma contrasa a actiunii de "schimbarea unei matci batrane, neconforme sau nedorite cu una tanara". Mai pe sleau, ce spui dumneata in > cuvinte, mie imi ia acest termen. Nu exista, e adevarat, in literatura de specialitate de la noi, dar exista in cea straina, mai ales in SUA, sub forma "requeening/requeen a colony"... fiindca americanii au talentul simplificarii. In linii mari, nu-i greu de inteles despre ce-i vorba. Este o activitate destul de importanta pentru bunul mers al unei colonii, am putea-o defini printr-un cuvant, pot exista variante. Daca nu place... sa incercam altceva, "re-matcire"... Asta cum ar suna??

De principiu, reginele de sezon (noi/tinere) sunt recomandabile pentru introducerea indirecta, adica imobizarea in colivie pt. o vreme. Afara de cazul cand compunem un roi cu albina tanara... Reginele mai batrane, de principiu mai usor de acceptat, merg si prin metode directe, cu unele precautii.

Metoda aceasta pe urdinis nu mi se pare foarte sigura. Sunt sanse sa ai 0% reusita, fara sa fii neaparat "seralist"! Probabil tine de placerea testarii. Pot sa dau drumul la 20, sa zicem, dar cu ce pret? Nu as putea efectiv sa dau drumul la o singura matca de 1 luna, in aceste conditii, fara sa verific in 5 minute ce se intampla cu ea in stup.

Cu babe de 3 ani e posibil, dar cu regine de sezon, hm...



pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Un adventist de Arges i-mi zice in primavara...ceva de genul...frate eu sunt ''cercetator''( el fiind analfabet cu diploma) in ale Bibliei.

Noi care experientam...cum se pot falimenta stupine mici ...nu om putea ''cerceta'' metoda re-reginarii pe urdinis cu randament 95%?


Da-ti cu parerea la o singura regula simpla care ar putea imbunatati aceasta re-reginare pe urdinis...
Astept.

Modificat de valter (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Repet, ma indoiesc de fiabilitatea acestei metode... practica ne arata ca ce e direct, nu prea functioneaza... Albinele, fiind mai necioplite, nu accepta alta ordine de buna-voie.

Afara de cazul, si asta ar fi interesant... daca am anestezia colonia, dupa care matca tanara sa fie eliberata pe urdinis, in urmatorul sfert de ora cred ca ar si gasi matca cea necorespunzatoare... trebuie testat ce ar urma. Am testat cu succes cateva introduceri directe, folosind afumarea cu NH4NO3. Insa familiile respective nu aveau matca sau puiet, nici vreun cat de miere.

Ori aici matca noua trebuie sa dea piept cu rame de larve si oua... drumul asta nu duce in directia buna.



pus acum 14 ani
   
cocobeny
apicultor

Din: cluj-napoca
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 38
Am o familie care am unificato in urma nu 13 zile si ieri am fost la stupi si am constatat ca seau facut botci, au fost citeva botci mai mici care ereau roase si au ramas pe orama 3 botci mai mari, oare mai are sansa familia asta de o regina imperecheata si sa easa din iearna, ce parere aveti de botcile din poza par ca ar fi de roire 

schimbarea matci familie care unificato urma zile ieri fost stupi constatat seau facut botci, fost

77.1KB


pus acum 14 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 675

cocobeny a scris:

Am o familie care am unificato in urma nu 13 zile si ieri am fost la stupi si am constatat ca seau facut botci, au fost citeva botci mai mici care ereau roase si au ramas pe orama 3 botci mai mari, oare mai are sansa familia asta de o regina imperecheata si sa easa din iearna, ce parere aveti de botcile din poza par ca ar fi de roire 

 

botcile din foto sunt de salvare ,pozitia marimea si apropierea chiar lipite arata ca au luat in crestere ce au gasit mai tanar,sansele de iernare pot fi marite daca matca se fecundeaza  in timp util si fam va primi ajutor cu o rama de capacit

Modificat de ALBINEL 1984 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
li.li
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 23
in septembrie o matca  mai poate fi imperecheata ?

pus acum 14 ani
   
mihaistuparu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84

li.li a scris:

in septembrie o matca  mai poate fi imperecheata ?

da daca sunt trantori


pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
domnilor    anul trecut , unele matci marcate altele nu . am inversat rame cu puiet la vreo 3/4 fam. shi din greshala am inversat 2 regine intre doua  fam.
  mentzionez ca era in timpul culesului la poliflora
  totul a decurs normal in continuare
sa fi fost norocul      ce zicetzi?


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Nu inteleg cum ai reusit sa inversezi, tocmai ramele cu regina, la... intamplare? Ai schimbat ramele noaptea? Nu pot sa nu ma minun!

Daca era lipsa de cules sau daca era macar unul roi, cam ce macel ar fi urmat?

PS: situatiile ideale, exceptiile, confirma regula.



pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
1- am inversat ramele cu regina din gresheala
2-ramele le-am schimbat seara
3- cules era la poliflora=zona de munte=dar anul trecut a mers
4-despre mortalitatzi nu prea shtiu ce sa spun pt. ca am vazut gresheala a treia zi
cert este ca reginele au ramas in viatza shi au continuat ponta. eu am zis ca a fost norocul


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
mihaistuparu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 84
salutare domnilor in legatura cu schimbarea matci si introducerea ei pe urdinis,sa stiti ca mi-a reusit procedura. La o familie de albine am gasit botci de salvare la o alta familie am gasit doua matci care au ecluzionat cu putin timp in urma, am luat o matca si am bagato pe urdinis, a doua zi surpriza,matca a fost acceptata si botcile sa fie roase.Asa ca nu ma mai indoiesc de acest procedeu.

pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
ce conditii erau in natura?

_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
asha este dar eu cred ca procedura a avut succes datorita faptului ca matca nu era imperecheata,deci nu elimina feromoni
ce zicetzi domnilor


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Eu zic ca intoarcem cam mult si cam repede firul discutiilor.

Procedura lui mihaistuparu a avut noroc deoarece matca era proaspat eclozionata, o matca proaspat eclozionata, cu mici exceptii, este acceptata de albine straine; daca avea 2-3 zile, nu erau sanse. Totusi, nu intotdeauna scapa de filtrul strajerelor, fie albina, matca, trantor in stare de imediata eclozionare... uneori strajerele efectiv le inhata de aripi si le scot in afara stupului. In treacat, matca si neimperecheata elimina feromoni (doar are si ea cap!), iar daca este integra, va fi suficient cat sa inhibe cresterea de botci si sa mentina starea de liniste a coloniei, insa nu si starea de activitate, care este apanajul celor pontatoare.

Cand am intervenit in discutie era vorba de schimbarea unei regine necorespunzatoare cu una noua, care pentru a evita munca in plus trebuie sa fie una de sezon. S-a vorbit de posibilitatea schimbarii prin urdinis, in conditii ideale... noi nu putem astepta sa pice aceste conditii ideale, trebuie sa le cream.

Simplu si repetitiv, e vorba de starea coloniei, nu de conditiile externe, etc.



pus acum 14 ani
   
DaniRadu
apicultor

Din: Bod
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 27
Anul trecut in octombrie după ce a īncetat creşterea de puiet, am inlocuit citeva matci necorespunzatoare (aveau doi ani si au roit). Una dintre ele pusa in bigudiu a ramas pe capac pina am terminat treaba. Cind am terminat zic hai să văd ce se īntāmplă şi bag matca ce abia se mai mişca (că era destul de rece afară, pe urdinş la un stup cu matca de 4 ani din care am tras matci. Matca mai tānără a fost acceptată fără probleme şi a īnlocuito pe cea bătrānă.Anul acesta a roit din nou şi a plecat la pădure.

_______________________________________
Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea indeplini!

pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
astazi la o fam formata din
  matca 2009 , famlie formata din 7 rame din care 4 cu puiet
   am gasit o botca capacita shi am lichidato
   credetzi ca mai avea vreo shansa daca o lasam


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226

dorindafi a scris:

astazi la o fam formata din
  matca 2009 , famlie formata din 7 rame din care 4 cu puiet
   am gasit o botca capacita shi am lichidato
   credetzi ca mai avea vreo shansa daca o lasam


sa inteleg ca era una de schimbare linistita?
pacat de ea......
O data ce au crescut-o inseamna ca batrana avea o pb.Atata timp cat mai aveai trantori, sanse mai erau, acum depinde si de vreme si culesurile din zona ta.La mine incepe culesul la strugure care in fiecare an a fost o buna intretinere pt familii.


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
la mine actualmente pe timp de noapte scade pana la 8/9 grade,ziua14/16
matca 2 ani
4 rame cu puiet acum,culesurile slabe
nu shtiu daca mai avea shanse


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
xipho
apicultor

Din: sf gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 65
eu pulverizez albinele cu sirop cu suc de ceapa, la fel si matca noua, o introduc cu tot cu rama si albine, si dau bine cu fum. nu am patit sa nu o accepte. acum exista situatii si situatii. la mine a functionat. depinde si de  starea familiei orfane:nu trebuie sa aiba botci sau sa fie bezmetica. parerea mea

_______________________________________
bzzzzzzzzz!!

pus acum 14 ani
   
greg
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 20
am si eu 13 stupi din care 7 sunt cu matca din  2009 si asi vrea sa o inlocuiesc si nu stiu cum ar fi mai bine; mentionez ca  am stupi de 4 ani si nu am  matci tinere din crescatorie proprie ca nu am avut curaj sa incerc dar anu asta am sa incerc sa imi fac cateva nuclee pt anu viitor .CE metoda sa incerc? sa orfanizez stupu, an auzit ca se poate sa rup o aripa la matca si albinele o schimba linistit si nici nu pierd nimic in tot acest timp, cea fara aripa se ocupa de puiet si de ouat si  nu ramane pauza acea pana cand se apuca cea tanara de ouat  sau sa cumpar matca gata fecundata. A incercat cineva aceasta metoda daca da sa imi dea si mie niste sfaturi mersi anticipat.   

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la