APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Nebunyka
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / TRATAMENTE NATURISTE PENTRU ALBINE SI STUPARI / Retete de tincturi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
EN
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751
Retete de tincturi

Tincturile sunt extracte de plante, care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 60%: alcool rafinat alimentar diluat cu apa, rachiu de fructe sau de secara, votca. Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica timp indelungat. Este strict interzis folosirea alcoolului etilic, sau a spirtului medicinal.

Preparatele se pun la soare sau în locuri calde, se scutura zilnic, se lasa vreme de 2-3 saptamâni. Când sunt gata, se strecoara prin doua bucati de tifon, se preseaza bine pentru ca sucul sa iasa din plantele macerate, se pastreaza în sticle de culoare închisa, înfundate bine cu dop de pluta.

Doza obisnuita: 5 – 10 picaturi, luate ca atare sau diluate în apa fierbinte sau ceai. Extern tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave ori sub forma de cataplasme.


1. TINCTURA DE CIMBRU

- se prepară cu inflorescente culese în soarele amiezii. Se umple o sticlă pană la gat, fără a se îndesa, se toarnă rachiu de fructe de 350-400 si se lasă la macerat la soare timp de 14 zile. Cu această tinctură se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de scleroză în plăgi multiple.


2. TINCTURA DE COADA CALULUI

- 10 gr de plantă se lasă la macerat cu 50 ml rachiu natural de fructe timp de 14 zile, la soare sau altă sursă de căldură, agitand zilnic. Se pot trata picioarele care transpiră (hiperhidroză plantară), prin frectii. Se recomandă si a se bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, 1 cească cu ceai de coada calului. Se mai pot face băi la picioare cu ceai din aceeasi plantă. Pe timpul tratamentului se tine o dietă cu sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 2 luni, dimineata se face o clismă cu 2 l infuzie căldută de musetel, se bea zilnic 3x50 ml suc de orz verde, sau sevă de mesteacăn. Se face o cură cu boabe de ienupăr.

Este recomandată baia vitală, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmată de dus rece, sau baie alternantă de picioare. Pentru persoanele care suportă, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, în solutie de apă cu otet de mere în părti egale. Tinctura suedeză are efecte benefice, dacă se tin tălpile picioarelor într-un vas cu tinctură în cantitate necesară să asigure un contact intim cu toată suprafata piciorului, timp de 15 minute. Ciorapii si încăltămintea se pudrează cu oxid de zinc.


3. TINCTURA DE COADA SORICELULUI

- florile culese în soare se introduc, fără a se îndesa, într-o sticlă, pană la gat, se toarnă deasupra tuică de fructe de 400, se lasă la macerat 15 zile la soare sau în apropierea unei surse de căldură. Planta are o influentă pozitivă asupra măduvei osoase, stimulează hematopoeza (formarea sangelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar.


4. TINCTURA DE GALBENELE

- se pune un pumn de flori în 1 l tuică de 400, se lasă la soare 2 săptămani la macerat, agitandu-se zilnic. Diluată cu apă fiartă, este foarte potrivită la compresele preparate pentru răni, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceratii purulente sau de natură canceroasă, pentru răni deschise din cauza escarelor, pentru umflături, abcese, pustule.



5. Tinctura de aloe

Are efecte: antimicrobiene, antituberculoase, antitumorale biostimulatoare, cicatrizante, date de principiile active extrase din frunzele de aloe.
Intern: se folosesc câte 10-30 picaturi, de trei ori pe zi în : boli digestive, tumori.
Extern: se aplica direct pe ulceratii, plagi, arsuri si da rezultate bune în : boli de piele (tuberculoza cutanata, pielonefrite, lupus eritematos).

Actiuni: Intern: antihelmitic (provoaca eliminarea viermilor intestinali), calmant, cicatrizant, colagog (stimuleaza contractia veziculei biliare si evacuarea bilei în intestin), coleretic (mareste si excita secretiile biliare), depurativ, emenagog (provoaca aparitia fluxului menstrual întârziat sau suprimat), expectorant, laxativ, regenerant, stimulent al digestiei, stimulent al imunitatii, tonic general. Extern: antiinfectios, antiseptic, calmant, cicatrizant, racoritor.


Indicatii: Intern: actiuni digestive si hepatice în general, afte, amenoree, arsuri, cancer gastric (adjuvant), congestie hepatica, congestii, dureri ale stomacului, gonoree, greata, hemoroizi, indigestie, iritatii tegumentare, întepaturi de insecte, riduri, taieturi si alte leziuni ale pielii, umflaturi.


In paginile urmatoare va invit sa cititi si alte retete de tincturi:


Tincturi simple si complexe

Tinctura de arnica

Tinctura de branca ursului

Tinctura de echinaceea

Tinctura de obligeana

Tinctura de propolis

Tinctura de sunatoare

Tinctura de Untul Pamantului

Tinctura de usturoi

Tincturi diverse

Alte tincturi (Tinctura de talpa gastei; Tinctura de traista ciobanului; Tinctura de trei frati patati; Tinctura de valeriana; Tinctura de vasc )


Tincturile


Cu siguranta, sfarsitul mileniului doi este marcat de intoarcerea lumii la natura, la leacurile taranesti care si-au dovedit de sute de ani eficienta. Nici n-ar putea fi altfel, mai ales la noi, romanii, pe care Dumnezeu ne-a binecuvantat cu paduri si dealuri pline de flori si ierburi de leac. Numai ca Dumnezeu da, dar nu baga si-n traista. Noroc insa ca mai exista oameni pasionati, pentru care valorile primare ale naturii constituie adevarate tezaure. Valorificate in fel si chip, plantele sunt transformate in medicamente veritabile, numai bune sa ne scape de boli si de suferinte. Un astfel de exemplu este d-na Maria Pop, profesoara de biologie, care traieste in mirifica zona a Maramuresului. Pentru ea, natura inseamna totul. Din seva padurii isi extrage culori naturale, pentru tesut; plantele, insa, le foloseste in scop terapeutic...


TINCTURILE SIMPLE (dintr-o singura planta)


- D-na Maria Pop, experienta dvs. in domeniul plantelor medicinale este deja cunoscuta, iar ceaiurile, unguentele, siropurile si mai ales bitterul "Taina Plantelor" pe care le produceti ne-au fost laudate de foarte multa lume. De curand, ati realizat o gama variata de tincturi, pe care vrem sa le facem cunoscute cititorilor nostri. Ce ne puteti spune despre acestea?
- Tincturile sunt extracte naturale hidroalcoolice obtinute prin macerare naturala in alcool de 40? dintr-o singura planta sau din combinatii de plante medicinale, in functie de natura bolii careia i se adreseaza. Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica timp indelungat. De aceea, am considerat necesar ca, pe langa ceaiurile din plante medicinale si celelalte produse naturale pe care le-am lansat deja pe piata, sa venim in sprijinul bolnavilor si cu aceasta gama de tincturi. Mai mult, numerosi terapeuti naturisti cu care colaboram ne-au sugerat sa ne extindem aria de productie, cunoscand faptul ca plantele pe care le folosim sunt foarte bogate in principii active si provin din Muntii Gutaiului si imprejurimi, zone ecologice nepoluate.

- Pentru ce boli sunt folosite aceste tincturi?
- Ma voi referi pentru inceput la tincturile simple, realizate dintr-o singura planta medicinala:
- Tinctura de aloe este recomandata pentru efectele biostimulatoare, cicatrizante, antimicrobiene, antituberculoase si antitumorale date de principiile active extrase din frunzele de aloe. Pe cale interna, se folosesc cate 10-30 picaturi, de 3 ori pe zi. Pe cale externa se aplica direct pe ulceratii, plagi si arsuri, grabindu-le vindecarea. Da rezultate foarte bune in boli de piele: tuberculoza cutanata, pionefrite, lupus eritematos. Administrata intern, tinctura de aloe amelioreaza si vindeca boli digestive si tumori.
- Tinctura de cimbrisor se foloseste pe cale interna in tuse convulsiva, tuse spastica, astm, raguseala, anorexie la anemici; actioneaza ca antiseptic asupra ficatului si rinichilor, ameliorandu-le functia; elimina viermii intestinali. Se administreaza cate 20-30 picaturi pe zi pentru copii si 30-60 picaturi pe zi pentru adulti. Extern, tinctura de cimbrisor se foloseste sub forma de: tamponari, masaje, comprese, gargara, frictionarea musculaturii membrelor si coloanei vertebrale; in dezinfectarea si cicatrizarea ranilor, scleroza in placi (leuconevraxita).
- Tinctura de coada-soricelului. Extern, se pun comprese si se fac spalaturi pentru calmarea tenurilor inrosite si iritate, arsuri, plagi purulente, eczeme, ulcer varicos, hemoroizi; spalaturi bucale in abcese dentare. Intern, se iau 10-20 picaturi in ceai care se bea dimineata pe stomacul gol, pentru eliminarea viermilor intestinali; in leucemie, pentru reinnoirea sangelui, se folosesc 10-20 picaturi pe zi. In boli interne (enterocolite, colici gastrice, cistite, dismenoree, hipermenoree, marirea secretiei biliare) se iau cate 10-15 picaturi de 3 ori pe zi.

- Tinctura de sunatoare se foloseste la prepararea apei de gura (se face gargara cu 10 ml tinctura dizolvata in 100 ml apa fiarta si racita). In boli reumatice, se fac frectii pe zonele dureroase. In boli de piele, arsuri si degeraturi se pun comprese imbibate cu tinctura de sunatoare. Pe cale interna se utilizeaza de la 20-30 picaturi pana la 6 lingurite pe zi pentru depresii nervoase, icter infectios, insomnii, somnambulism, boli urinare, incontinenta urinara, dereglari ale ciclului menstrual. Tratamentul dureaza 7 zile. Se poate relua dupa 2-3 zile de pauza.
- Tinctura de galbenele (filimica) se foloseste pe cale externa in afectiuni bucale infectate si gingivite, sub forma de gargara si spalaturi bucale; pentru infectia cu trichomonas, leucoree si candidoza se fac spalaturi vaginale in dilutie cu apa; pentru dezinfectarea ulceratiilor cronice purulente, pentru eczeme, arsuri si degeraturi se fac spalaturi sau se pun comprese; de asemenea, sub forma de frectii se foloseste in intinderi musculare, spasme musculare si intepaturi de insecte. Pe cale interna se folosesc 10 pana la 60 picaturi, dizolvate in apa sau ceai, pentru tratarea bolilor gastro-intestinale, curatirea sangelui de toxine, viroze, infectii bacteriene si intarirea vederii. In bolile neoplazice, inflamatii ale ganglionilor si pentru diminuarea efectelor menopauzei se iau ca adjuvant cate 30 de picaturi pe parcursul unei zile. Sub forma de masaje, comprese sau adaugata la apa de baie, combate micozele picioarelor.

- Tinctura de rostopasca are actiune antibiotica asupra unui numar mare de agenti patogeni; are actiune antitumorala (distruge celulele canceroase in multiplicare), actiune coleretic-colagoga, fiind indicata in colecistopatii (inflamatii ale vezicii biliare), litiaze biliare (pietre in vezica biliara), boli de ficat. Tinctura de rostopasca are actiune sedativa asupra centrilor nervosi superiori si in special asupra coronarelor. Stimuleaza respiratia si scade tensiunea arteriala; da rezultate bune in insuficienta cardiaca si angina pectorala. Are actiune antispastica asupra tractului gastro-intestinal. Pe cale interna se administreaza 10-20 de picaturi pe zi, dizolvate in ceai sau apa. Extern, se foloseste sub forma de tamponari si masaje in: boli de piele, negi, pecingine, matreata, muscaturi de insecte si serpi.
- Tinctura de propolis are un spectru foarte larg de actiune farmacologica: bacteristatica, antifungica, analgezica, trofica si regeneratoare a tesuturilor, cicatrizanta si antiinflamatoare. Pe cale externa se utilizeaza in afectiuni dermatologice (eczeme, arsuri), prin tamponari, fara a se pansa locul respectiv. Se mai utilizeaza in boli ORL si boli ale cavitatii bucale (gingivite, stomatite, abcese, parodontoza), sub forma de gargara si spalaturi bucale - cate 30-40 picaturi dizolvate in apa. Intern, se iau 20-30 picaturi pe zi, cu o ora inaintea meselor, pentru normalizarea tensiunii arteriale. in cazuri de alcoolism, 50 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa rece administrate omului beat il vor face sa se trezeasca. Cate 10 picaturi de tinctura dizolvate intr-un pahar cu apa, luate cu o ora inaintea meselor, dau rezultate foarte bune intr-o mare gama de boli (pulmonare, digestive, ginecologice, boli ale sistemului nervos si boli glandulare).


TINCTURILE COMPLEXE (din combinatii de plante)


- Ati realizat si tincturi din combinatii de plante, cu rol curativ bine determinat. Caror boli le sunt adresate?
- Plecand de la premisa ca majoritatea oamenilor moderni ar dori sa urmeze tratamente naturiste, dar nu au timp sa-si faca ceaiuri de cateva ori pe zi, am studiat cateva retete traditionale care folosesc combinatii de plante pentru anumite boli si am determinat concentratiile substantelor active prezente in fiecare planta, reusind sa obtinem o gama de tincturi cu rol curativ. Este important sa precizez ca este totusi mai bine, pentru acei care au posibilitatea si timpul necesar, ca tratamentul sa se faca in paralel cu ceaiurile de plante recomandate, pentru rezultate mai rapide.
- Tinctura antiacneica amelioreaza sau in cele mai multe cazuri elimina acneea. Se utilizeaza pe cale externa sub forma de tamponari, de 2-3 ori zilnic. Avand in vedere multiplele cauze interne care genereaza acneea, concomitent cu tratamentul extern se face si un tratament intern cu urmatoarele ceaiuri: sunatoare, galbenele, salcie, musetel, pin, brusture, cicoare si hamei (se beau 2-3 ceaiuri pe zi din acest amestec de plante). Cura dureaza 4-6 saptamani si se poate relua dupa doua saptamani.

- Tinctura antianemica este obtinuta din mai multe plante medicinale cu rol in formarea globulelor rosii prin stimularea maduvei hematogene si imbogatirea sangelui in fier si vitamine. Pe cale interna se utilizeaza cate 3 lingurite pe zi, dizolvate in "Ceai antianemic" indulcit cu miere de albine.
- Tinctura anticolitica este un extract natural hidroalcoolic realizat dintr-o combinatie de plante medicinale cu rol antiseptic intestinal, antivomitiv, carminativ, antispasmodic si sedativ. Se utilizeaza pentru calmarea colicilor intestinali si stomacali atat la copii, cat si la adulti; combate indigestiile insotite de greturi, gazele, aciditatea gastrica si enterocolitele. Pe cale interna se dozeaza cate 8-15 picaturi, de 3 ori
pe zi, dizolvate in "Ceai anticolitic".

- Tinctura antigripala este preparata dintr-o mare varietate de plante medicinale cu rol depurativ, emolient, antiseptic, calmant, antispasmodic, antiviral si antimicrobian. Se utilizeaza in stari gripale insotite sau nu de febra. Se administreaza cate 4-6 lingurite de doua ori pe zi, dizolvate in "Ceai antigripal" indulcit cu miere de albine (neindulcit pentru diabetici). Extern, se fac inhalatii cu vapori de tinctura, gargara, baie generala in care se pune tinctura antigripala si ceaiuri din plante ("Flori de camp".
- Tinctura antistres este un extract natural obtinut din plante medicinale cu rol sedativ asupra sistemului nervos central. Se utilizeaza in stari de oboseala, stres, insomnii, stari de agitatie nervoasa, tulburari cardiace si digestive. Tratamentul intern consta in administrarea a 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, ultima doza seara, la culcare. Extern, se fac bai generale in care se adauga tinctura antistres sau infuzie din plante sedative (tei, sunatoare, sovarv, cimbru, menta, ciubotica cucului) sau "Ceaiul Antistres".

- Tinctura contra caderii parului este obtinuta din mai multe plante medicinale cu rol in regenerarea parului, intarirea radacinii parului, inlaturarea matretei si seboreei. Tratamentul consta in masaje zilnice sau de 2-4 ori pe saptamana. Pe langa tratamentul extern, recomandam si un tratament intern (2-3 cani de ceai obtinut din urmatorul amestec de plante: urzica, mesteacan, stejar, nuc, tintaura, brusture, hamei si salvie).
- Tinctura gastrica este un extract natural hidroalcoolic obtinut din plante medicinale cu actiune astringenta, antiseptica, cicatrizanta si hemostatica. Tinctura gastrica se utilizeaza in hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si duodenal, spasme gastro-intestinale, gastrite. Se consuma inaintea meselor principale cate 3 lingurite de tinctura, dizolvate in "Ceai gastric". Tratamentul dureaza 6 saptamani.
- Tinctura hepato-biliara are actiune coleretica si colagoga, antispastica, bactericida, decongestiva, antiseptica si antiinflamatoare. Se utilizeaza pentru stimularea si imbunatatirea functiei hepatice, insuficienta biliara, colecistite subacute si cronice, ciroza hepatica si diskinezii biliare. Se utilizeaza cate 10 picaturi de 3 ori pe zi, adaugate in "Ceai hepato-biliar". Tratamentul dureaza 4-6 saptamani.
- Exista, totusi, bolnavi carora le este interzis cu desavarsire consumul de alcool. Pot ei sa urmeze un tratament cu tincturi?
- Persoanele carora le este interzis consumul de alcool vor pune tinctura in ceai fierbinte sau in apa fiarta inainte de folosire, alcoolul evaporandu-se dupa 5-10 minute.
- Care este pretul unei tincturi?
- Tincturile sunt ambalate in flacoane de 50 ml si costa intre 20.000 si 25.000 lei.


Tinctura de usturoi

Usturoi (Allium sativum)

Pietrele la rinichi (calculii) reprezinta conglomerate alcatuite din cristale ale sarurilor din urina. Se formeaza ca urmare a precipitarii sarurilor din urina, a unor tulburari de metabolism, avitaminozei A, hipertiroidismului, sau a infectiilor. Când sunt mici, calculii pot coborî pe ureter, determinând dureri mari în regiunea lombara, cu iradieri spre organele genitale sau coapsa.

Mod de preparare:
Peste 2 capatâni pisate se toarna un litru de votca. Se lasa 9 zile la soare (se va alege perioada de dinaintea Lunii noi, deoarece atunci sunt mai frecvente manifestarile dureroase). Imediat ce începe Luna noua se iau câte un paharel dimineata, pe stomacul gol. Se agita înainte de întrebuintare.

Actiuni:
Intern: activator al peristaltismului intestinal, antiaterosclerotic, antibacterian, anticataral, antidiareic, antifungic, antigutos, antireumatic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar, antitrombotic, bradicardizant, carminativ, coleretic, diuretic, expectorant, febrifug, fluidifiant al secretiilor bronhice, hipoglicemiant, hipotensiv, scade colesterolul din sânge (scade trigliceridele, lipoproteinele, si fosfolipidele serice), sedativ, tonic cardiac, tonic nervos, tonic vascular, vasodilatator, vermifug, antispastic. Extern: antibacterian, antifungic, (inhiba dezvoltarea ciupercilor patogene), antiseptic, antiviral, rubeliant,


Indicatii:
Intern: afectiuni renale, aritmie cardiaca (palpitatii), arterioscleroza, astenie, astm, atonie digestiva, bronsita cronica si acuta, candidoza bucala si a cailor respiratorii, constipatie atona, dezechilibre endocrine, diaree, dizenterie (adjuvant), edem al gambelor, enterocolita, guta, hemoroizi, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, litiaza renala urica, paraziti intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie), parodontoza, pletora, prevenirea si combaterea bolilor infectioase: difterie (adjuvant), epidemii gripale, febra tifoida (adjuvant),retentie urinara, reumatism, slabiciune generala, tahicardie, tuse convulsiva, varice. Extern: afte, bataturi, candidoza vaginala, cresterea parului, infectii bucale cu candida, încheieturi umflate sau dureroase, întepaturi de insecte, negi, nevralgii, plagi infectate, raguseala, guturai, reumatism, scabie, tuse.

Precautii:
administrarea interna poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrica sau hepatica stari neplacute cum ar fi: inapetenta temporara, indigestie, senzatie de voma.


Contraindicatii:
nu se administreaza intern persoanelor cu cataruri gastrice si intestinale, în simptome congestive pulmonare (tuse seaca, tuse sanguinolenta, stari febrile), deoarece accentueaza starea iritarii. Nu se da mamelor care alapteaza pentru ca transmite laptelui mirosul si gustul de usturoi.


Tinctura de sunatoare

Sunatoare (Hipericum perforatum )


Mod de preparare:
doi pumni de flori culese pe soare se pun într-o sticla, dupa care se acopera cu rachiu. Se lasa trei saptamâni la soare, apoi se strecoara si se pune în sticle de culoare închisa.
Bolile care le vindeca: boli de nervi, inflamatii ale nervilor, nevroze insomnii, slabiciuni provocate de nervi, hepatita, inflamatii ale colecistului (colecistita).

Posologie:

intern – se iau o data pe zi 10-15 picaturi de tinctura de sunatoare într-o lingura de apa;

extern – tinctura se unge pe locurile dureroase.

Actiuni:
Intern: ajuta la regenerarea celulei hepatice, antianemic, antifebril, antiinflamator, antiseptic urinar, antiseptic, antispastic, astringent, cicatrizant, coleretic, colagog, diuretic, hepatoprotector, sedativ, vermifug, vulnerar. Extern: analgezic, antiiritativ, antiseptic, calmant al mâncarimilor, cicatrizant, decongestionant.

Indicatii:

Intern: anemie, boli renale cronice (adjuvant), ciroza (adjuvant), colita, convulsii, cosmaruri, diskinezie biliara, distonie neurovegetativa, dizenterie, dureri de cap, enterocolita, enurezis, epilepsie, febra intermitenta, flebite, hemoroizi, hepatita, hidropizie, icter, impotenta, inapetenta, incontinenta urinara, indigestie, inflamatia vezicii biliare, isterie, junghiuri, leucoree, litiaza biliara, migrene, nevralgii faciale, pavor nocturn, rectocolita, sciatica, spasme gastrice, stari depresive, tonic uterin în tulburari menstruale, tulburari psihice si nervoase asociate menopauzei, ulcer, varice.

Extern: arsuri, dermatoze cu mâncarimi, prurit în alergii, rani, tenuri iritate în cosmetica, zona zoster.

Contraindicatii: NU se cunosc.


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la