Mishu05
apicultor
Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
|
|
Apicultorii sunt oameni foarte atenti si mai ales circumspecti Sincer apropo de intrebarea initiala cred ca se poate trai cu 200 de stupi insa obligatoriu trebuie sa faci pastoral "la rupere" cu 100-120-140 din aia 200 . Adica sa bati tara in lung si in lat in cautare de cules si sa stapanesti bine meserias. Eu m-am apucat de treaba anul trecut, cu 20 familii. Anul asta am mai luat vreo 50, pana acum , i-am mai inmultit , acum am in jur de 85. Am avut cam 15 familii/roiuri bezmeticite , eram la 100 daca nu se intampla asta, daca eram mai atent cu matcile sau aveam matci de schimb. Pastoralul a fost dezastru , acum le am la faneata si intentionez sa le tin pana in septembrie acolo, puietul e frumos, au nectar, cules de intretinere, situatia e buna. Pentru cine vrea sa se apuce de activitatea asta recomand DIN SUFLET :
1. 1-2-3-4 ani de stationar, maxim 50 familii. Vatra la maxim 30km de casa, drum asfaltat, casa de vacanta/parinti/socri/bunici/etc astfel incat sa imbini vizita la stupina cu alte activitati. In primul rand activitatea apicola e o activitate de management, de decizii in cunostinta de cauza , daca eziti la 1 stup si faci o greseala mai ajungi la el peste 1 saptamana sau mai mult si il poti pierde ( roieste, se bezmeticeste, slabeste, etc). De asemenea trebuie sa iti maresti eficienta in lucru direct in familii, fie ca e lucru cu rama, usor asa..fie ca lucrezi cu corpuri, vei avea mereu : a) o situatie pe care o poti estima mai bine sau mai rau, depinde cat de meserias esti b) o suita de posibile "rezolvari" aici iarasi depinde cate iti trec prin cap in clipa aia, cat de experimentat esti, cati prieteni poti suna ( ) c) o decizie si o executie efectiva . aici iarasi poate sa iti tremure mana, poti sa faci o miscare aiurea si se duce totul . exemplu: ieri, vad matca in cat, o apuc de aripi sa o bag in cuib, se intoarce si da sa ma intepe, instinctiv i-am dat un mic bobarnac, ca unei albine si a cazut pe rame. inca ma gandesc daca a afectat-o sau nu. d) rezultatul dupa ce ai facut-o ( de oaie/lata sau dimpotriva, a iesit bine )
2. pastoral limitat, maxim 50km de casa macar primul an. neaparat cu alti apicultori, poti sa inveti multe si bune si rele si am mai spus-o si o repet: - simti altfel totul, viteza creste exponential atat la operatiunile de mutat stupi, recunoastere, decizii,etc cat si la lucru in stupi - greselile sunt scumpe, foarte scumpe.
3. bani taica..bani. Daca acum nu ai o sursa cat de cat de venit si te gandesti sa te apuci de chestia asta, fara sa incerci mai intai punctul 1, dai faliment sau mai rau, dai cu ele de pamant de nervi. Asta nu e domeniu cu "retete" cum zicea Pupe mai sus, asta e mestesug care se invata ( poate ) in niste ani. Pai sa il vad ( sa ma vad mai bine zis) pe incepatorul ala care dupa niste nopti de mutat stupi urmate de zile de lucru rama cu rama incepe sa vada puietul ala de trantor si sa caute matca de nebun. Sa il vad cum ia lada si o scutura..si se gandeste ca a mai pierdut 1 familie..si inca una, si inca una. Pai te apuca o depresie de nu mai stii de tine..e nasol de tot. Partea buna e ca urmeaza si urcusul..o rama bine batuta de puiet, o matca care oua ca mitraliera, mirosul ala seara cand matureaza mierea..asta e drog neica nu e activitate.. Acestea fiind zise..spune-ne un pic mai mult despre tine, care ti-e planul, ce intentii ai? Din tot ce s-a scris pe aici cred ca ti-ai facut o idee cat de cat tot ce iti ramane e sa pui un pic osul "la rupere" si sa vezi apoi daca te tine sau nu..
=D
_______________________________________ Poze apicole si nu numai:
|
|